PIENET KARDINAALIT. Pienet Tiimiakatemia Kardinaalit kuvina. Helmikuu Tiimiakatemia Global (Partus Oy), Finland

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PIENET KARDINAALIT. Pienet Tiimiakatemia Kardinaalit kuvina. Helmikuu Tiimiakatemia Global (Partus Oy), Finland"

Transkriptio

1 PIENET KARDINAALIT kuvina Helmikuu 2017

2 2017 Johannes Partanen. PIENET TIIMIAKATEMIA KARDINAALIT Treeni-/ oppimispäiväkirja Y1 Tiimi Y2 Treenit (säännölliset dialogissa) Y2 Oppimissopimus Y1 Dialogi Lukuohjelma, kirjat ja esseet Y1 Koulutettu tiimivalmentaja Y1+Y2+Y3 Synnytykset Y2

3 DIALOGIN PERUSPERIAATTEET Isaacsin mukaan Odotus Suora puhe Isaacs, William Dialogi ja yhdessä ajattelemisen taito. Talentum. Kuuntelu DIALOGISÄILIÖ Dialogisäiliön raja Kunnioitus Dialogissa ryhmä ihmisiä tutkii ennakko-oletuksiaan, uskomuksiaan, ideoitaan ja tunteitaan. Tavoitteena on oppia toinen toiselta. Dialogi saattaa ryöpytä mitä moninaisimpiin suuntiin, mutta keskustelu ei ole piittaamatonta. Siksi dialogissa noudatetaan dialogin perusperiaatteita. Tiimiakatemia pedagogiikassa dialogia ohjaa tiimin valmentaja. Hän valvoo, että dialogin sääntöjä noudatetaan sekä ohjaa dialogin suuntaa kysymyksillä. Aloitus Dialogin kulku Lopetus

4 Tiimin kehitys edellyttää yhteistä aikaa ja yhteisen tavoitteen. Niiden avulla työryhmästä kehittyy tiimi konfliktien, myrskyilyn, yhteisten kokemusten ja onnistumisten kautta. Erinomaisesti kehittyneet tiimit voivat kehittyä ns. huipputiimeiksi. Niille on yhteistä korkea luottamustaso, vahvat yhteiset tavoitteet ja unelmat sekä yhteisen tekemisen kautta muodostunut tuntuma siitä, miten tiimissä toimitaan. Projektiryhmä 1 TIIMI TIIMIN KEHITYSKAARI Katzenbachin ja Smithin mukaan Suoritustehokkuus Työryhmä Valetiimi Todellinen tiimi Potentiaalinen tiimi Huipputiimi Tiimin valmentaja Tiimiliideri Projektiryhmä 2 Tiimi on Tiimiakatemia pedagogiikassa oppimisen perusyksikkö. Tyypillinen tiimin koko on henkilöä. Tämä yksikkö treenaa taitojaan yhdessä ja tavoittelee yhdessä yhteistä tavoitetta. Käytännön toiminta, esimerkiksi projektit, taas toteutetaan pienemmissä projektiryhmissä. Katzenbach, Jon & Smith, Douglas Tiimit ja tuloksekas yritys. Wsoy. Aika Kullakin tiimillä on vuosittain vaihtuva johtaja, tiimiliideri. Tiimillä on myös oma tiimivalmentaja, joka työskentelee pitkäkestoisesti tiimin kanssa.

5 TREENIT Check-In, eli aloituskierros Myyntikokemusten jakaminen Luetusta kirjallisuudesta keskusteleminen Kokemusten jakaminen Projektitiimin esitykset projekteista Avioriihet ja ideointisessiot Dialogi koko tiimin kesken Tiimiläisten puheenvuorot ja esitykset Check-Out, eli päätöskierros Työskentely pienryhmissä Tiimin valmentajan puheenvuorot NOIN 4 TUNTIA Tiimin sisäisten ongelmien ratkaiseminen Projektin suunnittelu Nykytilanteen kartoittaminen Voittojen juhliminen Treeni on tiimin yhteinen oppimistilanne, jota ohjaa tiimin oma valmentaja. Siinä treenataan omia taitoja yhdessä muiden kanssa. Pääasiallisena treenausmenetelmänä on dialogi, mutta treeneissä voidaan käyttää myös muita harjoitteita. Tyypillisesti treenejä järjestetään Tiimiakatemia pedagogiikassa kaksi kertaa viikossa koko oppimisohjelman ajan. Treenit muodostavat perusrakenteen tiimioppimiselle.

6 Partanen, Johannes Tiimiyrittäjän & tiimivalmentajan parhaat kirjat Partus Oy. KIRJALLISUUSDOMAINIT Oppiminen/yksilö Tiimioppiminen/yhteisöllisyys Tiimiyrittäjyys/tiimiyrittäjä Kaverijohtaminen Tiimivalmentaminen Kaverimarkkinointi Innovointi KIRJOJEN PISTEYTYS 1 Perustason kirja. 2 Hieman vaativampi kirja. 3 Vaativa kirja. KIRJOJEN TÄHTILUOKITUS * Ihan ok. ** Erinomainen. *** Mestariteos. Henkinen kasvu Omaehtoinen tiedon etsiminen, käyttäminen ja reflektointi on tärkeä osa Tiimiakatemia pedagogiikkaa. Kirjallisuuden lukeminen hyväksi havaittu menetelmä tähän, joskin tietolähteinä voidaan käyttää muitakin välineitä vaihdellen tutkimusartikkeleista elokuviin. Jokaisella tiimiläisellä on oma lukuohjelmansa. Sen edistymistä mitataan kirjapisteillä. Kantavana ajatuksena on, että jokainen lukee omaan tarpeeseensa ja saavuttaakseen omat oppimistavoitteidensa.

7 Käytännön teot (esim. projektityöskentely) OSAAMINEN ONGELMA TAI KEHITYSKOHDE Luetut kirjat (lukuohjelma) Treeneissä opitut asiat SYNNYTYKSEN PERIAATTEET 1. Synnytys sisältää uutta tietoa tai uusia näkökulmia. 2. Synnytyksen ideoita ja tietoja on helppo soveltaa käytäntöön. 3. Synnytys on hyvin mallinnettu. SYNNYTYS RATKAISU ONGELMAAN OSOITUS TIIIN OSAAMISESTA 4. Synnytyksessä on sovellettu relevantteja teorioita. 5. Synnytys on elämyksellinen ja kiinnostava. 6. Synnytys on osallistava yleisö on mukana synnyttämässä. Partanen, Johannes Tiimivalmentajan parhaat työkalut. Partus Oy. Synnytyksessä (engl. knowledge creation session) ratkaistaan jokin ongelma tai keksitään jotain uutta käyttäen koko tiimin osaamista. Synnytys voi kestää useita päiviä tai olla yhtäjaksoinen intensiivisessio. Synnytys on ongelman ratkaisemisen lisäksi näyttö tiimin osaamisesta.

8 TIIMIAKATEMIA TIIMIVALMENTAJA- SERTIFIKAATTI TIIMIAKATEMIA JUNIOR TEAM COACH Trainee Tiimiyrittäjille Jokainen tiimi tarvitsee oman tiimivalmentajan. Hän valmentaa tiimin jäseniä käyttäen tiimiä apuvälineenä. TIIMIAKATEMIA TEAM COACH Perustaso Tiimivalmentaja työskentelee oman tiiminsä kanssa pitkäkestoisesti ja jatkuvalla sykkeellä. Hän auttaa tiimiä kehittymään ja kasvamaan. Hyväksi tiimivalmentajaksi kehittyminen vie aikaa ja vaatii paljon käytännön työtä. TIIMIAKATEMIA SENIOR TEAM COACH Kehittynyt taso Kehittäjä Tiimivalmentajien valmentamisen perustaso TIIMIAKATEMIA MASTER TEAM COACH Laaja kehittäjätaso TIIMIVALMENTAJAN TEHTÄVÄT Cunninghamin mukaan 1. Virallistaminen 2. Tukeminen ja virikkeiden antaminen 3. Rohkaisu 4. Mallintaminen 5. Luottamuksen rakentaminen (esimerkillä, teoilla ja vuorovaikutuksella) 6. Yhdistäminen (ihmisten saattaminen yhteen) 7. Puuttuminen ja reagoiminen 8. Vartioiminen 9. Täyttäminen/paikkaaminen (infilling) 10. Kaveruus (ei kuitenkaan välttämättä ystävyys) Cunningham, Ian The Wisdom of Strategic Learning: The Self Managed Learning Solution. Gower. 11. Metaoppimisen valmentaminen / valmentajien valmentaminen Downey, Myles Effective Coaching: Lessons from the Coach's Coach (3. painos). Cengage Learning. (Muokattu) Vetäminen (Pull) Valmentava Non-Directive VALMENNUSSPEKTRI Downeyn mukaan Työntäminen (Push) Opettava Directive Kuunteleminen Reflektointi Sanotun kertaaminen Yhteenvetojen tekeminen Kysymysten kysyminen Vaihtoehtojen tarjoaminen Palautteen antaminen Neuvominen vinkeillä (omat ideat) Ohjeiden antaminen Neuvominen suorasukaisesti Pyri toimimaan 80%:sti tällä alueella

9 1. Missä olen ollut? 2. Missä olen nyt? 3. Minne olen menossa? Elämän tavoitteet OPPIMISSOPIMUS Cunninghamin mukaan Menneisyys Uratavoitteet Nykyisen tehtävän tavoitteet Cunnigham, Ian & Bennet, Ben & Dawes, Graham Self-Managed Learning in Action: Putting SML into Practice. Gower. Cunningham, Ian The Wisdom of Strategic Learning: The Self Managed Learning Solution. Gower. Ks. myös: Partanen, Johannes Tiimivalmentajan parhaat työkalut. Partus Oy. Nykyhetki 4. Kuinka pääsen perille? 5. Mistä tiedän olevani perillä? Oppimisspimus (engl. learning contract) on oman osaamisen kehittämisen suunnitelma, jonka sisällöistä sovitaan omien tiimikaverien ja tiimin valmentajan kanssa. Oppimissopimus auttaa hahmottamaan omia tavoitteita sekä ymmärtämään, millaisia oppimisen välineitä on tarpeellistä käyttää, jotta omat tavoitteet voidaan saavuttaa. Oppimissopimuksen formaatti on yksinkertainen: se muodostuu viidestä avoimesta kysymyksestä. Tyypillisesti oppimissopimus laaditaan puolen vuoden tai vuoden aikajänteelle, joskin se on mahdollista laatia pidemmällekkin jänteelle.

10 TREENIPÄIVÄKIRJA Treenipäiväkirja on muistikirja, johon kirjoitetaan eri oppimistapahtumissa tulleita ideoita ja ajatuksia. Se on aina ja kaikkialla mukana. Kirjoittamisella on taipumus auttaa ajattelun jäsentämisessä ja terävöittämisessä. Ne, jotka eivät koe kirjoittamista luontevana tapana jäsentää ajatteluaan, voivat taipumustensa mukaisesti käyttää esimerkiksi kaavioita, miellekarttoja tai mindmappeja. Käytäntö on osoittanut, että yksi muistikirja, ei monimutkainen paperikansio tai tietokonepohjainen taulukko, on tehokkain väline muistiinpanojen tekemisessä. High-tech ei ole vielä onnistunut korvaamaan kynää ja paperia (poissulkien tabletit). Treenipäiväkirjan avulla voit kerrata historiaa ja löytää sieltä ydinteemoja, jotka ovat johtaneet tähän päivään. Treenipäiväkirja tai siitä laadittu yhteenveto - liitetäänkin osaksi portfoliota (mikäli sellainen on käytössä).

11 LÄHTEET Cunnigham, Ian & Bennet, Ben & Dawes, Graham Self-Managed Learning in Action: Putting SML into Practice. Gower. Cunningham, Ian The Wisdom of Strategic Learning: The Self Managed Learning Solution. Gower. Downey, Myles Effective Coaching: Lessons from the Coach's Coach (3. painos). Cengage Learning. Isaacs, William Dialogi ja yhdessä ajattelemisen taito. Talentum. Katzenbach, Jon & Smith, Douglas Tiimit ja tuloksekas yritys. Wsoy. Partanen, Johannes Tiimivalmentajan parhaat työkalut. Partus Oy. Partanen, Johannes Tiimiyrittäjän & tiimivalmentajan parhaat kirjat Partus Oy.

12 2017 Tiimiakatemia Global (Partus Oy), Suomi. Tässä materiaalipaketissa mainittujen kirjojen ja muiden lähteiden tekijänoikeudet kuuluvat niiden omistajille. Tiimiakatemia Global (Partus Oy) kannustaa kaikkia ostamaan ja lukemaan niitä. Tämän materiaalipaketein julkinen käyttö tai levitys sellaisenaan, osittain tai muunneltuna kaupallisessa tai eikaupallisessa on kielletty ilman Tiimiakatemia Globalin (Partus Oy) lupaa. Materiaalipaketti on tarkoitettu vain henkilökohtaiseen käyttöön. Jos haluat käyttää tätä materiaalia muussa käytössä, ota meihin yhteyttä! Tiimiakatemia Global (Partus Oy) valmentaa Suomessa ja kansainvälisesti opetusalan ja liike-elämän ammattialisia tiimivalmentajiksi ja Tiimiakatemia Menetelmän käyttäjiksi sekä konsultoi heidän organisaatioitaan toimimaan tiimioppivina organisaatioina. Yrityksellä on oma Tiimiakatemia tiimivalmentajasertifiointijärjestelmä, jolla se todentaa henkilön pätevyyden Tiimiakatemia Menetelmän hallitsevana tiimivalmentajana.. Tiimiakatemia, Team Academy, Tiimimestari, Team Mastery Mestarivalmentaja, Tulisoihtu, Tulisielut, Sammon Takojat, Tiimiyrittäjä, Team Entrepreneur ja Tiimiakatemia Learning Network ovat Tiimiakatemia Globalin (Partus Oy) rekisteröimiä ja hallinnoimia tavaramerkkejä. Niiden käyttö missään yhteydessä on sallittu vain Tiimiakatemia Globalin (Partus Oy) luvalla.

Dialogi kuvina Tiimiakatemia Global (Partus Oy), Finland

Dialogi kuvina Tiimiakatemia Global (Partus Oy), Finland Dialogi kuvina 8.6.2017 Milloin viimeksi olet keskustellut niin innostavasti, että ideat tuntuvat syntyvän kuin itsestään ja kehittyvän omaa kulkuaan keskustelun myötä? Isaacs, William. 2001. Dialogi ja

Lisätiedot

Milloin viimeksi olet keskustellut niin innostavasti, että ideat tuntuvat syntyvän kuin itsestään ja kehittyvän omaa kulkuaan keskustelun myötä?

Milloin viimeksi olet keskustellut niin innostavasti, että ideat tuntuvat syntyvän kuin itsestään ja kehittyvän omaa kulkuaan keskustelun myötä? Milloin viimeksi olet keskustellut niin innostavasti, että ideat tuntuvat syntyvän kuin itsestään ja kehittyvän omaa kulkuaan keskustelun myötä? Dialogi kuvina Tiimiakatemia Global (Partus Oy) www.tiimiakatemia.com

Lisätiedot

JOHTAMINEN. Tiimiakatemia Johtamisen Kardinaalit kuvina. Maaliskuu Tiimiakatemia Global (Partus Oy), Finland

JOHTAMINEN. Tiimiakatemia Johtamisen Kardinaalit kuvina. Maaliskuu Tiimiakatemia Global (Partus Oy), Finland JOHTAMINEN kuvina Maaliskuu 2017 2017 Johannes Partanen. TIIMIAKATEMIA JOHTAMISEN KARDINAALIT Johtavien ajatusten synnytys Kaverijohtaminen tiimin sisälle Oppimisalustojen rakentaminen TSK-malli Palaute:

Lisätiedot

Tiimivalmentajan roolit ja piirteet

Tiimivalmentajan roolit ja piirteet Tiimivalmentajan roolit ja piirteet Näkökulmia tiimivalmentajuuteen Huhtikuu 2013 Partus Oy, Finland Pedler: The Learning Company Ohjaaja, valmentaja ja mentori Ohjaaja Valmentaja Mentori Tuen kohde Tehtävä

Lisätiedot

Dialogi kuvina. Syyskuu 2013. Partus Oy, Finland

Dialogi kuvina. Syyskuu 2013. Partus Oy, Finland Syyskuu 2013 Partus Oy, Finland Milloin viimeksi olet keskustellut niin innostavasti, että ideat tuntuvat syntyvän kuin itsestään ja kehittyvän omaa kulkuaan keskustelun myötä? Rosenberg: Myötäelämisen

Lisätiedot

TEAM COACH SERTIFIKAATTI

TEAM COACH SERTIFIKAATTI Tiimiakatemia TEAM COACH SERTIFIKAATTI Sertifiointiopas Partus Oy Tammikuu 2015 Suomenkielinen versio 2 (18) SISÄLLYS ESIPUHE...3 1 TIIMIAKATEMIA TEAM COACH -TASO...4 2 TIIMIAKATEMIA TEAM COACH SERTIFIKAATIN

Lisätiedot

TIIMIAKATEMIA SENIOR TEAM COACH SERTIFIOINTIOPAS

TIIMIAKATEMIA SENIOR TEAM COACH SERTIFIOINTIOPAS TIIMIAKATEMIA SENIOR TEAM COACH SERTIFIOINTIOPAS 1 (22) SISÄLLYS 1 Esipuhe... 2 2 Tiimiakatemia Senior Team Coach -tason osaamisprofiili... 3 3 Yhteenveto Tiimiakatemia Senior Team Coach -sertifikaatin

Lisätiedot

TIIMIAKATEMIA SENIOR TEAM COACH SERTIFIOINTIOPAS

TIIMIAKATEMIA SENIOR TEAM COACH SERTIFIOINTIOPAS TIIMIAKATEMIA SENIOR TEAM COACH SERTIFIOINTIOPAS 1 (20) SISÄLLYS 1 Esipuhe... 2 2 Tiimiakatemia Senior Team Coach -tason osaamisprofiili... 3 3 Yhteenveto Tiimiakatemia Senior Team Coach -sertifikaatin

Lisätiedot

TIIMIAKATEMIA TEAM COACH SERTIFIOINTIOPAS

TIIMIAKATEMIA TEAM COACH SERTIFIOINTIOPAS TIIMIAKATEMIA TEAM COACH SERTIFIOINTIOPAS 1 (21) SISÄLLYS 1 Esipuhe... 2 2 Tiimiakatemia Team Coach -tason osaamisprofiili... 3 3 Yhteenveto Tiimiakatemia Team Coach -sertifikaatin vaatimuksista... 4 4

Lisätiedot

TEAM COACH SERTIFIKAATTI

TEAM COACH SERTIFIKAATTI Tiimiakatemia TEAM COACH SERTIFIKAATTI Sertifiointiopas Partus Oy Helmikuu 2016 Suomenkielinen versio 2 (20) SISÄLLYS ESIPUHE... 3 1 TIIMIAKATEMIA TEAM COACH -TASO... 4 2 TIIMIAKATEMIA TEAM COACH SERTIFIKAATIN

Lisätiedot

TOIMINTAOPAS OPETTAJALLE Luotsi-toimintamalli

TOIMINTAOPAS OPETTAJALLE Luotsi-toimintamalli Saimaan ammattikorkeakoulun julkaisuja. Saimaa University of Applied Sciences Publications. Marjut Bragge TOIMINTAOPAS OPETTAJALLE Luotsi-toimintamalli Saimaan ammattikorkeakoulu Saimaa University of Applied

Lisätiedot

Liekki II valmennus. Orientaatio Tiimiakatemia

Liekki II valmennus. Orientaatio Tiimiakatemia Liekki II valmennus Orientaatio 26.10.2010 Tiimiakatemia Päivän agenda Ketä me ollaan ja mitä me täällä tehdään? Liekki valmennus aikataulut ja käytännöt Valmennusmenetelmät, muutamia peruskäsitteitä Odotuksia

Lisätiedot

SENIOR TEAM COACH SERTIFIKAATTI

SENIOR TEAM COACH SERTIFIKAATTI Tiimiakatemia SENIOR TEAM COACH SERTIFIKAATTI Sertifiointiopas Partus Oy Joulukuu 2014 Suomenkielinen versio 2 (16) SISÄLLYS ESIPUHE... 3 1 TIIMIAKATEMIA SENIOR TEAM COACH -TASO... 4 2 TIIMIAKATEMIA SENIOR

Lisätiedot

Tiimioppijan käsikirja

Tiimioppijan käsikirja Tiimioppijan käsikirja Sisällysluettelo Miksi tiimiopiskelua JAMKin hyvinvointiyksikössä? Mikä on tiimi, entä dialogitreeni? Tiimioppimiseen liittyviä käsitteitä Tiimiopiskelijan henkilökohtaiset osaamisen

Lisätiedot

Please Note! Huomioitavaa!

Please Note! Huomioitavaa! Please Note! This material package includes the contents of The Rocket Model both in English and Finnish. This material package is to be used only for non-commercial purposes in non-modified form. Huomioitavaa!

Lisätiedot

Synnytämme rohkeita tiimiyrittäjiä

Synnytämme rohkeita tiimiyrittäjiä Synnytämme rohkeita tiimiyrittäjiä Teija Välinoro, Team Entrepreneur, Wimma Visions Co-operative Tiia Lehtinen, Team Entrepreneur, Wimma Visions Co-operative Heikki Toivanen, Dr. Tech. Team Coach Team

Lisätiedot

TIIMIVALMENTAJAN POLKU

TIIMIVALMENTAJAN POLKU TIIMIVALMENTAJAN POLKU Sisällys Maailmanluokan tuloksia yrittäjyyden saralla.... 3 Ota Tiimiakatemia-menetelmät ja valmennustaidot haltuun.... 4 Tiimiakatemia Tiimivalmentajasertifiointi.... 6 Tiimiakatemia

Lisätiedot

Ohjelman aikana kehität omien taitojesi lisäksi myös omaa organisaatiotasi, olipa se sitten koulu, yritys tai mikä tahansa muu organisaatio.

Ohjelman aikana kehität omien taitojesi lisäksi myös omaa organisaatiotasi, olipa se sitten koulu, yritys tai mikä tahansa muu organisaatio. Kohti mestaruutta T iimimestarit on laatupalkitun Tiimiakatemian valmentajavalmennusohjelma. Se on käytännön ohjelma henkilö- kohtaisten tiimivalmentamisen taitojen sparraamiseksi ja oppimiseksi. Ohjelman

Lisätiedot

Opitaan yhdessä. Saara Repo-Kaarento Kansanopistopäivät Siikaranta-opistossa 9.-11.6.2008

Opitaan yhdessä. Saara Repo-Kaarento Kansanopistopäivät Siikaranta-opistossa 9.-11.6.2008 Opitaan yhdessä Saara Repo-Kaarento Kansanopistopäivät Siikaranta-opistossa 9.-11.6.2008 Ilmapiiri Läsnäolo Opitaan yhdessä Yhteiset käytännöt/ välineet Yhteinen kohde/ tavoite Ryhmädynamiikka Vuorovaikutus

Lisätiedot

Strategia käytäntöön valmentavalla johtamisella. JohtamisWirtaa 10.5.2011

Strategia käytäntöön valmentavalla johtamisella. JohtamisWirtaa 10.5.2011 Strategia käytäntöön valmentavalla johtamisella JohtamisWirtaa 10.5.2011 Työpaja 2, haasteet ja ratkaisut Riikka Laine-Tolonen (Nordea) Tapani Pöllänen (Sales Energy) Valmentava esimies Strategia ja visio

Lisätiedot

TIIMIAKATEMIA TEAM COACH SERTIFIKAATTI

TIIMIAKATEMIA TEAM COACH SERTIFIKAATTI TIIMIAKATEMIA TEAM COACH SERTIFIKAATTI Kriteerit ja sertifikaatin hankkimisohjeistus Huomioitavaa: Tämä manuaali pätee vuoden 2014 aikana toteutettaviin sertifiointeihin. 1 SISÄLLYS Esipuhe... 2 Kriteerien

Lisätiedot

Miksi johtavat ajatukset?

Miksi johtavat ajatukset? Miksi johtavat ajatukset? Johtavat ajatukset syntyvät aina sisältä päin. Ne ovat tärkeitä ennen kaikkea meille itsellemme. Tarkistamme ne joka vuosi yhdessä. Ne toimivat innostuksemme lähteenä ja niiden

Lisätiedot

Mun Talous -verkosto Mielikuvitusta, luovuu2a ja yhteistyötä

Mun Talous -verkosto Mielikuvitusta, luovuu2a ja yhteistyötä Mun Talous -verkosto Mielikuvitusta, luovuu2a ja yhteistyötä 5.9.2018 Kuvitus: pixabay.com Jaana Ovaska 1 9:30 Aloitus Disney-malli lyhyes6 Ohjelma 10:15 Työskentely ryhmissä 11:00 Lopputulosten läpikäyn6

Lisätiedot

Dialogisia menetelmiä uraohjaukseen

Dialogisia menetelmiä uraohjaukseen Dialogisia menetelmiä uraohjaukseen Helena Aarnio Hämeen ammattikorkeakoulu/ammatillinen opettajakorkeakoulu helena.aarnio@hamk.fi Tavoitteet osata erottaa dialogi muista keskustelumuodoista syventää ymmärrystä

Lisätiedot

Suomen Hiihtoliitto ry Vapaaehtoisten rekrytointi ja johtaminen Seuraneuvottelupäivät Tampere

Suomen Hiihtoliitto ry Vapaaehtoisten rekrytointi ja johtaminen Seuraneuvottelupäivät Tampere Suomen Hiihtoliitto ry Vapaaehtoisten rekrytointi ja johtaminen Seuraneuvottelupäivät 20.5.2017 Tampere Oma matkani 1966 syntynyt tamperelaisen työläisperheen ainoa poika 1971 1986 TPV juniorit + 2 v edustusjoukkue

Lisätiedot

Työelämä omiin käsiin: Erottaudu massasta, innostu ja tee unelmistasi totta!

Työelämä omiin käsiin: Erottaudu massasta, innostu ja tee unelmistasi totta! Työelämä omiin käsiin: Erottaudu massasta, innostu ja tee unelmistasi totta! Tuula Kurkisuo KM, Erityisopettaja,Tiimimestari Omnian ammattiopiston yrittäjyyspolkuvastaava TYÖTAITAJAHANKE, vastuuvalmentaja

Lisätiedot

Valmentava johtajuuskulttuuri todeksi. HR Next Practice Marjo-Riitta Ristikangas & Vesa Ristikangas 6.9.2011

Valmentava johtajuuskulttuuri todeksi. HR Next Practice Marjo-Riitta Ristikangas & Vesa Ristikangas 6.9.2011 Valmentava johtajuuskulttuuri todeksi HR Next Practice Marjo-Riitta Ristikangas & Vesa Ristikangas 6.9.2011 BoMentis on valmentavan johtamisen kylväjä, joka luo organisaatioihin hyvä johtamisen ja yhteistyön

Lisätiedot

Miten opettaja voi tukea?

Miten opettaja voi tukea? Miten opettaja voi tukea? Laaja-alaiset oppimisvaikeudet JEDU 12.12.2013 JAMK/AOKK Maija Hirvonen 2013 Tuen tarpeiden kartoittaminen HAASTATTELUT, KYSELYT, SEURANTA hakeutumisvaihe, orientaatiojakso TIEDON-

Lisätiedot

Pedagoginen tiimi toimintamalli kehittämistyössä ja johtamisen välineenä

Pedagoginen tiimi toimintamalli kehittämistyössä ja johtamisen välineenä Pedagoginen tiimi toimintamalli kehittämistyössä ja johtamisen välineenä EIJA KAMPPURI LASTENTARHANOPETTAJA, KM VARHAISKASVATUKSEN JOHTAJUUSFOORUMI 17.5.2018, JOENSUU Työpajan sisältö 2 esitellään pedagoginen

Lisätiedot

Tehtäväorientoituneisuus. Keskittyminen ja pitkäjänteisyys työskentelyssä. Työn aloittaminen ja loppuun saattaminen.

Tehtäväorientoituneisuus. Keskittyminen ja pitkäjänteisyys työskentelyssä. Työn aloittaminen ja loppuun saattaminen. 1. LK TYÖSKENTELYTAIDOT Mitä sisältää? Millaista hyvä osaaminen? Osaat työskennellä itsenäisesti Tehtäväorientoituneisuus. Keskittyminen ja pitkäjänteisyys työskentelyssä. Työn aloittaminen ja loppuun

Lisätiedot

Fasilitointi. Ryhmäprosessien kehittäminen. Akseli Huhtanen Pertti Huhtanen Lähde: Grape People Oy

Fasilitointi. Ryhmäprosessien kehittäminen. Akseli Huhtanen Pertti Huhtanen Lähde: Grape People Oy Fasilitointi Ryhmäprosessien kehittäminen Akseli Huhtanen Pertti Huhtanen Lähde: Grape People Oy Sukupolvet 1: Hierarkia 2: Tiimit 3: Verkostot Pomo Tiimin vetäjä Valmentaja Verkostonhoitaja Autoritäärinen

Lisätiedot

Habits of Mind- 16 taitavan ajattelijan toimintatapaa

Habits of Mind- 16 taitavan ajattelijan toimintatapaa Habits of Mind- 16 taitavan ajattelijan toimintatapaa (Costa & Kallick, 2000) Päivi Nilivaara 2018 Habits of Mind Tapoja, miten taitavat ajattelijat toimivat uusissa tilanteissa ja kohdatessaan ongelmia,

Lisätiedot

ALUESEMINAARI Tampere https://drive.google.com/file/d/0bxdgmsxgd KXZeDJNcmZMMGswLXc/view

ALUESEMINAARI Tampere https://drive.google.com/file/d/0bxdgmsxgd KXZeDJNcmZMMGswLXc/view ALUESEMINAARI Tampere 26.3.2015 https://drive.google.com/file/d/0bxdgmsxgd KXZeDJNcmZMMGswLXc/view Olipa kerran Tarina, tulevaisuus, unelmat Jouni Kangasniemi * kehittämispäällikkö * opetus- ja kulttuuriministeriö

Lisätiedot

Esimiehen koutsaus ja valmennus

Esimiehen koutsaus ja valmennus Esimiehen koutsaus ja valmennus Tallinna 20.5.2016 YTM, työnohjaaja, coach Liisa Kallio Esityksen sisältö 1. Oma taustani 2. Mitä Coaching on 3. ICF ydintaidot A. Coaching työskentelyn perusta B. Suhteen

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Tiimioppijan käsikirja

Tiimioppijan käsikirja Tiimioppijan käsikirja Sisällysluettelo 1. Miksi tiimiopiskelua JAMKin hyvinvointiyksikössä? 2. Mikä on tiimi, entä dialogitreeni? Tiimioppimiseen liittyviä käsitteitä 3. Tiimiopiskelijan henkilökohtaiset

Lisätiedot

VAPAAEHTOISTYÖN PORTFOLIO MAAHANMUUTTAJILLE

VAPAAEHTOISTYÖN PORTFOLIO MAAHANMUUTTAJILLE VAPAAEHTOISTYÖN PORTFOLIO MAAHANMUUTTAJILLE Vapaaehtoisen nimi: 1. Vapaaehtoistyö Päivämäärä ja kesto Organisaatio Tehtävät Tarvittavat taidot ja osaaminen 2. Muut koulutukset ja kurssit Päivämäärä Kurssin,

Lisätiedot

LASTEN LUKUMÄÄRÄ RYHMÄSSÄ: 17 VARHAISKASVATUKSEN HENKILÖSTÖ

LASTEN LUKUMÄÄRÄ RYHMÄSSÄ: 17 VARHAISKASVATUKSEN HENKILÖSTÖ VARHAISKASVATUKSEN LUKUVUOSISUUNNITELMA Lukuvuosi 2018-2019 PÄIVÄKODIN NIMI: Satulehto VARHAIKASVATUSRYHMÄN NIMI: Vekkula 1-5 vuotiaat KÄSITTELY JA HYVÄKSYMINEN Tulevaisuuslautakunta hyväksynyt Pvm. LASTEN

Lisätiedot

Työssäoppiminen yrittäjänä. Jyväskylän ammattiopiston malli Satu Mursula

Työssäoppiminen yrittäjänä. Jyväskylän ammattiopiston malli Satu Mursula Jyväskylän ammattiopiston malli Taustavaikuttimet AO:n tapauksessa Jyväskylän koulutuskuntayhtymän strategiana on kehittää rajat ylittävä taitamisen ja yrittäjyyden monikulttuurinen oppimisympäristö. Yrittäjyyden

Lisätiedot

MIKÄ ON TIIMI? Tiimi on pieni ryhmä ihmisiä, joilla on: Lisäksi tiimin jäsenet pitävät itseään yhteisvastuussa suorituksistaan.

MIKÄ ON TIIMI? Tiimi on pieni ryhmä ihmisiä, joilla on: Lisäksi tiimin jäsenet pitävät itseään yhteisvastuussa suorituksistaan. MIKÄ ON TIIMI? Tiimi on pieni ryhmä ihmisiä, joilla on: - Toisiaan täydentäviä taitoja - Jotka ovat sitoutuneet yhteiseen päämäärään - Yhteisiin suoritustavoitteisiin ja - Yhteiseen toimintamalliin Lisäksi

Lisätiedot

Osallisuuden taitojen harjoittelua yhteisöllisesti kirjoittamalla. Anne Jyrkiäinen ja Kirsi-Liisa Koskinen-Sinisalo Tampereen yliopisto

Osallisuuden taitojen harjoittelua yhteisöllisesti kirjoittamalla. Anne Jyrkiäinen ja Kirsi-Liisa Koskinen-Sinisalo Tampereen yliopisto Osallisuuden taitojen harjoittelua yhteisöllisesti kirjoittamalla Anne Jyrkiäinen ja Kirsi-Liisa Koskinen-Sinisalo Tampereen yliopisto Havaintoja työtavan kehittämisen taustaksi yksin kirjoittamisen perinne

Lisätiedot

Työelämäpedagogi. Mitä työelämäpedagogiikka on?

Työelämäpedagogi. Mitä työelämäpedagogiikka on? Työelämäpedagogi Mitä työelämäpedagogiikka on? millaisilla menetelmillä ja ratkaisuilla päästään siihen tavoitteeseen joka on asetettu ja tai olemassa toimitaan yhteistyössä koulutuksen järjestäjän ja

Lisätiedot

CARRY ON KÄRRYLLINEN TYÖKALUJA OHJAUKSEEN

CARRY ON KÄRRYLLINEN TYÖKALUJA OHJAUKSEEN CARRY ON KÄRRYLLINEN TYÖKALUJA OHJAUKSEEN 1.2.2016-30.6.2018 Yhtenä teemana hankkeessa UUDISTUVA OPETTAJUUS opettajasta ohjaajaksi ja valmentajaksi Koulutus tiimioppimisesta ja valmentajuudesta syksyllä

Lisätiedot

OHJEITA VALMENTAVALLE JOHTAJALLE

OHJEITA VALMENTAVALLE JOHTAJALLE OHJEITA VALMENTAVALLE JOHTAJALLE Maria Ruokonen 10.3.2013 Tunne itsesi ja tunnista unelmasi. Ymmärrä missä olet kaikkein vahvin. Miksi teet sitä mitä teet? Löydä oma intohimosi. Menestymme sellaisissa

Lisätiedot

Maailma muuttuu, kehittyykö valmennus? Jukka Tiikkaja, koulutuspäällikkö (valmennus) Valmennus- ja seuratoimintaseminaari 25.4.

Maailma muuttuu, kehittyykö valmennus? Jukka Tiikkaja, koulutuspäällikkö (valmennus) Valmennus- ja seuratoimintaseminaari 25.4. Maailma muuttuu, kehittyykö valmennus? Jukka Tiikkaja, koulutuspäällikkö (valmennus) Valmennus- ja seuratoimintaseminaari 25.4.2014, Lappeenranta Alustuksen teemat Mistä tulossa? Ympäristö ja kehittyminen

Lisätiedot

LAUSEPANKKI luokkien lukuvuosiarviointiin

LAUSEPANKKI luokkien lukuvuosiarviointiin LAUSEPANKKI 1.-2. luokkien lukuvuosiarviointiin SUOMEN KIELI JA KIRJALLISUUS Mekaaninen lukeminen -Harjoittelet äänteitä ja kirjaimia. -Olet oppinut uusia äänteitä ja kirjaimia. -Osaat äänteet ja kirjaimet.

Lisätiedot

Sovellusidea Nexus-kyselyn käyttöä varten

Sovellusidea Nexus-kyselyn käyttöä varten Sovellusidea Nexus-kyselyn käyttöä varten Tämän materiaalipaketin avulla voit käsitellä Nexus-kyselyn teemoja ja tuloksia esimerkiksi hopsryhmässä. Ohje: Tulosta tämä tiedosto yksipuoleisena joko A4-koossa

Lisätiedot

MONIAMMATILLISUUS : VÄLKKY-PROSESSIN AVAUSPÄIVÄ Yhteiset tavoitteet & johtavat ajatukset 16.6.2009. 16. kesäkuuta 2009 Humap Oy, www.humap.

MONIAMMATILLISUUS : VÄLKKY-PROSESSIN AVAUSPÄIVÄ Yhteiset tavoitteet & johtavat ajatukset 16.6.2009. 16. kesäkuuta 2009 Humap Oy, www.humap. MONIAMMATILLISUUS : VÄLKKY-PROSESSIN AVAUSPÄIVÄ Yhteiset tavoitteet & johtavat ajatukset 16.6.2009 16. kesäkuuta 2009 Humap Oy, www.humap.com sivu 1 OHJELMA 16.6.2009 TYÖSKENTELYLLE TEEMA Keskeisten johtavien

Lisätiedot

digitalisaation mahdollisuudet

digitalisaation mahdollisuudet Metsäkonetiedon ja digitalisaation mahdollisuudet koulutuksessa koulutuspäällikkö Mikko Saarimaa Digitalisaatio tehostaa opetusta! Vai tehostaako? Digitalisaatio ja automaatio Yksinkertaisimmillaan digitalisaatio

Lisätiedot

KUN LUKEMINEN ON HANKALAA. Helena Sorsa

KUN LUKEMINEN ON HANKALAA. Helena Sorsa KUN LUKEMINEN ON HANKALAA Helena Sorsa Lukemisen ja kirjoittamisen vaikeudet Lukivaikeus dysleksia fonologinen häiriö: henkilö ei kykene muuttamaan lukemaansa puheeksi näkee sanat, mutta ei löydä äänneasua

Lisätiedot

verkkojakson työskentelyn aloitus

verkkojakson työskentelyn aloitus Arviointi-verkkojakson verkkojakson työskentelyn aloitus Jyväskylä 18.2.2005 Tuutorit seminaarissa: Mira Huusko, Taru Jokinen, Hanna Seuranen, Mikko Toriseva, Paula Vaskuri 1 Arviointi-jakson eteneminen

Lisätiedot

Tiimivalmennus 6h. Tiimienergian pikaviritys

Tiimivalmennus 6h. Tiimienergian pikaviritys Tiimivalmennus 6h Tiimienergian pikaviritys Hienoa kuinka hyvin valmennus pysyi kasassa ja sai kaikki mukaan. Kukaan ei ollut passiivisena tässä koulutuksessa. TeliaSonera Oyj 1 / 9 Miksi investoisit tiimityöhön?

Lisätiedot

Habits of Mind16 taitavan ajattelijan. toimintatapaa (COSTA & KALLICK, 2000) Ajatella! valmennus Päivi Nilivaara

Habits of Mind16 taitavan ajattelijan. toimintatapaa (COSTA & KALLICK, 2000) Ajatella! valmennus Päivi Nilivaara Habits of Mind16 taitavan ajattelijan toimintatapaa (COSTA & KALLICK, 2000) Ajatella! valmennus Päivi Nilivaara Habits of Mind Tapoja, miten taitavat ajattelijat toimivat uusissa tilanteissa ja kohdatessaan

Lisätiedot

Milloin olen Päällikkö, milloin Mentor, milloin Coach?

Milloin olen Päällikkö, milloin Mentor, milloin Coach? Milloin olen Päällikkö, milloin Mentor, milloin Coach? Teppo Nurminen 1 Johtamisen kokonaiskenttä Miksi? Leadership Coaching Management Miten? Mitä, kuka, milloin? 2 Ohjaavat menetelmät Ohjattavia paljon

Lisätiedot

Opiskelijan ohjaus valmentavassa ja kuntouttavassa opetuksessa ja ohjauksessa. Opetushallitus Kirsti Kupiainen

Opiskelijan ohjaus valmentavassa ja kuntouttavassa opetuksessa ja ohjauksessa. Opetushallitus Kirsti Kupiainen Opiskelijan ohjaus valmentavassa ja kuntouttavassa opetuksessa ja ohjauksessa Opetushallitus 4.12.2009 Kirsti Kupiainen Sisältö Säädökset ja määräykset Ohjaus käsitteenä ja toimintana Ohjausyhteistyö Ryhmänohjaus

Lisätiedot

Opettajasta valmentajaksi -- miten koet uuden roolisi siinä? Kyselyn tulosten yhteenveto

Opettajasta valmentajaksi -- miten koet uuden roolisi siinä? Kyselyn tulosten yhteenveto Opettajasta valmentajaksi -- miten koet uuden roolisi siinä? Kyselyn tulosten yhteenveto Opettajasta ohjaajaksi Opettajasta tiimivalmentajaksi Muutos: tiimityön ja -taitojen lisääntyminen ohjaustaitojen

Lisätiedot

Työjärjestys 6.12.2011

Työjärjestys 6.12.2011 Kirjoittamalla lukemaan - Trageton -työtapa, rehtori Meriusvan koulu 7.12.2011 Virtuaaliopetuksen päivät, Hki Messukeskus 1 Tietokone apuvälineenä lukemaan oppimisessa Arne Trageton, norjalainen pedagogi,

Lisätiedot

This is merely some examples for a more thorough list, see Johannes Partanen (2012): Tiimiyrittäjän ja tiimivalmentajan parhaat kirjat 2012.

This is merely some examples for a more thorough list, see Johannes Partanen (2012): Tiimiyrittäjän ja tiimivalmentajan parhaat kirjat 2012. This is merely some examples for a more thorough list, see Johannes Partanen (2012): Tiimiyrittäjän ja tiimivalmentajan parhaat kirjat 2012. Ask your coach for the book. Advertising Asikainen,Jukka Pekka&TuijaRaninen(2005):MainoskuvauksenABC,WSOY.

Lisätiedot

Lean Leadership -valmennusohjelma

Lean Leadership -valmennusohjelma Lean Leadership -valmennusohjelma Näkökulmia johtajuuteen Tule kehittämään ja kehittymään! Valmennuksen tavoitteet Arjen kehittäminen: yksinkertaisilla kehitystoimenpiteillä merkittäviä parannuksia Henkilöstö

Lisätiedot

Oppimistavoitematriisi

Oppimistavoitematriisi Oppimistavoitematriisi Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I Esitiedot Arvosanaan 1 2 riittävät Arvosanaan 3 4 riittävät Arvosanaan 5 riittävät Yhtälöryhmät (YR) Osaan ratkaista ensimmäisen asteen yhtälöitä

Lisätiedot

Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi

Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi Opiskelijan ohjaus Opiskelijan ohjaus Työpaikkaohjaaja (arviointikriteerit OPH 2012): varmistaa yhdessä koulutuksen tai tutkinnon järjestäjän edustajan ja

Lisätiedot

Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi

Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi Opiskelijan ohjaus Oulun TOPPI Opiskelijan ohjaus Työpaikkaohjaaja (arviointikriteerit OPH 2012): varmistaa yhdessä koulutuksen tai tutkinnon järjestäjän edustajan

Lisätiedot

AMMATTIMAINEN YHTEISTYÖ & ASIANTUNTIJUUS Tiedon ja ideoiden jakaminen 12.8.2009. 10.8.2009 Humap Oy, www.humap.com sivu 1

AMMATTIMAINEN YHTEISTYÖ & ASIANTUNTIJUUS Tiedon ja ideoiden jakaminen 12.8.2009. 10.8.2009 Humap Oy, www.humap.com sivu 1 AMMATTIMAINEN YHTEISTYÖ & ASIANTUNTIJUUS Tiedon ja ideoiden jakaminen 12.8.2009 10.8.2009 Humap Oy, www.humap.com sivu 1 TAVOITTEET 12.8.2009 TYÖSKENTELYLLE TEEMA Ammattimainen yhteistyö moniammatillisessa

Lisätiedot

Liekki valmennus. Oppiminen ja yrittäjyys 15.-17.11.2010 Ränssin Kievari

Liekki valmennus. Oppiminen ja yrittäjyys 15.-17.11.2010 Ränssin Kievari Liekki valmennus Oppiminen ja yrittäjyys 15.-17.11.2010 Ränssin Kievari Fiiliskierros Joona Lappalainen (ristipölyttäjä), Liekki1 Kirjakopit: Henri Fordin elämänkerta, tehdastuotannon ideaalimaailma ja

Lisätiedot

Sähköisen projektikansion dokumentointi Innon levyasemalle \\kapa10\inno

Sähköisen projektikansion dokumentointi Innon levyasemalle \\kapa10\inno Valmistelu Suunnittelu ja organisointi Aloitus Toteutus Päätös Projektiidea, tarjous ja into tehdä! Valmentajan / ohjaavan opettajan nimeäminen Projektitiimin kokoaminen / roolit Sopimus toimeksiantajan

Lisätiedot

METSÄNHOITOYHDISTYSTEN TOIMINNANJOHTAJIEN JA JOHTORYHMIEN JÄSENTEN KOULUTUS Strategia toimimaan. Yhteistyössä:

METSÄNHOITOYHDISTYSTEN TOIMINNANJOHTAJIEN JA JOHTORYHMIEN JÄSENTEN KOULUTUS Strategia toimimaan. Yhteistyössä: METSÄNHOITOYHDISTYSTEN TOIMINNANJOHTAJIEN JA JOHTORYHMIEN JÄSENTEN KOULUTUS Strategia toimimaan Yhteistyössä: Mhy-johto johtamishaasteiden äärellä Metsänhoitoyhdistykset elävät suurta muutoksen aikaa.

Lisätiedot

Oppiminen verkossa - teoriasta toimiviin käytäntöihin

Oppiminen verkossa - teoriasta toimiviin käytäntöihin Luennon teemat Oppiminen verkossa - teoriasta toimiviin käytäntöihin Hanna Salovaara, tutkija Kasvatustieteiden tiedekunta Koulutusteknologian tutkimusyksikkö Oulun Yliopisto Pedagogiset mallit ja skriptaus

Lisätiedot

Pari sanaa arvioinnista

Pari sanaa arvioinnista Pari sanaa arvioinnista Joensuun seudun ops Jokaisella oppilaalla on oikeus opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen jokaisena työpäivänä (Perusopetuslaki 30) Mitä minun tulee tehdä, liittyen oppiainekohtaisiin

Lisätiedot

Opetuksen uudistajat I -juonne klo Vetäjä: Merja Ruotsalainen (OY)

Opetuksen uudistajat I -juonne klo Vetäjä: Merja Ruotsalainen (OY) Opetuksen uudistajat I -juonne 6.5.2004 klo 13.30 17.00 Vetäjä: Merja Ruotsalainen (OY) Aikataulu to klo 13.30 17.00 Juonne- ja vertaisryhmien tavoite (10 min) Esittäytyminen (30 min) Vertaisryhmien muodostaminen,

Lisätiedot

Keskitettyihin hankinta- ja metadatapalveluihin tulijat ryhmiytyvät ja suunnittelevat

Keskitettyihin hankinta- ja metadatapalveluihin tulijat ryhmiytyvät ja suunnittelevat Keskitettyihin hankinta- ja metadatapalveluihin tulijat ryhmiytyvät ja suunnittelevat Posted on 6.11.2009 by e-library - EP / HULib Ihan pieni sali ei riittänyt, kun vuonna 2010 toimintansa aloittavaan

Lisätiedot

KRIITTISET TEKIJÄT TIIMIOPPIMISYMPÄRISTÖN PERUSTAMISESSA AMMATTIKORKEAKOULUUN

KRIITTISET TEKIJÄT TIIMIOPPIMISYMPÄRISTÖN PERUSTAMISESSA AMMATTIKORKEAKOULUUN KRIITTISET TEKIJÄT TIIMIOPPIMISYMPÄRISTÖN PERUSTAMISESSA AMMATTIKORKEAKOULUUN Leena Varis Sari Veripää Opinnäytetyö Marraskuu 2007 Liiketalous, Tiimiakatemia JYVÄSKYLÄN AMMATTIKORKEAKOULU KUVAILULEHTI

Lisätiedot

Pienmarkkinat Teema 1 JÄRJESTÖT toimivat monimuotoisena älykkäänä VERKOSTONA kumppaneiden kanssa POHJOIS-SAVOSSA

Pienmarkkinat Teema 1 JÄRJESTÖT toimivat monimuotoisena älykkäänä VERKOSTONA kumppaneiden kanssa POHJOIS-SAVOSSA Pienmarkkinat Teemat 2-3 Järjestöt ovat maakunnassa osallistavien rakenteiden kokonaisuudessa mukana JA osaavat toimia maakunnan rakenteissa vaikuttavasti Pienmarkkinat Teema 1 JÄRJESTÖT toimivat monimuotoisena

Lisätiedot

TEKES MYYNTIKLINIKKA. Miten suomalaisista ideoista tehdään menestystarinoita? Tekes Syksy Elsa Ervasti Ervasti Consulting Oy.

TEKES MYYNTIKLINIKKA. Miten suomalaisista ideoista tehdään menestystarinoita? Tekes Syksy Elsa Ervasti Ervasti Consulting Oy. TEKES MYYNTIKLINIKKA Miten suomalaisista ideoista tehdään menestystarinoita? Tekes Syksy 2017 Elsa Ervasti Ervasti Consulting Oy Company AGENDA 9:15 Miten suomalaisista ideoista tehdään menestystarinoita?

Lisätiedot

OPPILAITOS-YRITYSYHTEISTYÖN HAASTEITA JA MAHDOLLISUUKSIA

OPPILAITOS-YRITYSYHTEISTYÖN HAASTEITA JA MAHDOLLISUUKSIA OPPILAITOS-YRITYSYHTEISTYÖN HAASTEITA JA MAHDOLLISUUKSIA SHAKE INNOVAATIOKOKEILUJEN UUSI MALLI Yrittäjyyskasvatuspäivät Oulu 2017 Maisa Kantanen 19.9.2017 Case-paperin tavoite Tuoda esille Etelä-Savolaisten

Lisätiedot

Rakettipäivät syksy 2008

Rakettipäivät syksy 2008 Rakettipäivät syksy 2008 40100 Jyväskylä Y tunnus 2060431 1 Dilectio tänä päivänä ja huomenna Ennen meitä oli 21, nyt meitä on 14 ja Tiimiakatemian jälkeen meitä on yksi. Valinta tekemiseen kulkee sykleissä:

Lisätiedot

Sitoutumiseen ja palautteeseen liittyviä ideoita

Sitoutumiseen ja palautteeseen liittyviä ideoita Sitoutumiseen ja palautteeseen liittyviä ideoita Muistiinpanoja Helmikuu 2008 Jukka Hassinen Tiimiakatemia Kehäteoria Perustuen Rauno Korven ajatuksiin joukkueen jäsenten sitoutumisasteesta. Uudet/individualistit

Lisätiedot

LaatuTimo47/360. Tiimiyrittäjän ARVIOINTIPASSIN SISÄLTÖ. Tiimiyrittäjän

LaatuTimo47/360. Tiimiyrittäjän ARVIOINTIPASSIN SISÄLTÖ. Tiimiyrittäjän Tiimiyrittäjän ARVIOINTIPASSIN Monipuolisuuspassi Johtamispassi Tiimiyrittäjän peruskuntokartoitus Ristipölytyspassi Synnytys TSK-malli, esimotorola, motorola Täpitys Taitoprofiili Kuusi ajatteluhattua

Lisätiedot

Kumula, Asiantuntijan blogiteksti

Kumula, Asiantuntijan blogiteksti Kumula, 11.6.2019 Asiantuntijan blogiteksti Hei! Olen Mari. Digiajan kirjoituskoulu Kide on perustettu, jotta tekstit olisivat loistavia eikä niiden kirjoittaminen olisi (aina) tuskallista. www.kidekoulu.fi

Lisätiedot

Arviointi- ja laatuverkoston oppimiskahvila Hyvinkäällä Jaana Ilomäki

Arviointi- ja laatuverkoston oppimiskahvila Hyvinkäällä Jaana Ilomäki Arviointi- ja laatuverkoston oppimiskahvila Hyvinkäällä 13.6.2018 Jaana Ilomäki Ideoidaan yhdessä! Learning cafe tai toiselta nimeltään oppimiskahvila on tapa ideoida ja oppia. Se on keskusteluun, tiedon

Lisätiedot

Oppimisen pulmista oppimisen iloon -teemaryhmä

Oppimisen pulmista oppimisen iloon -teemaryhmä Oppimisen pulmista oppimisen iloon -teemaryhmä Opinnollinen kuntoutus Aija Lund 2007 Ryhmän teemat: Lukemisen ja kirjoittamisen vaikeudet (Jukka Nevala ja Marjukka Peltonen) Tekstinymmärtäminen ja sen

Lisätiedot

21.9.Hämeenlinna/Tuula Mikkola

21.9.Hämeenlinna/Tuula Mikkola Ohjaus on prosessi, johon liittyy välittämistä ja huolehtimista tukemista asioiden selventämistä ja opettamista aktivoimista ja motivointia arvostamista ja rohkaisua Tavoitteena on, että ohjaaja luo ohjattavalle

Lisätiedot

Opettajakelpoisuus. Kasvatustieteilijän toimintakenttä

Opettajakelpoisuus. Kasvatustieteilijän toimintakenttä 7.10.2011 Marjatta Pakkanen Kasvatustieteilijän toimintakenttä Hallintoon liittyvät tehtävät (henkilöstöhallinto) Suunnittelutehtävät Opettaminen ja ohjaustehtävät Tutkimuksen tekeminen ja tutkimustuloksista

Lisätiedot

KASVA KANNATTAVASTI: Kasvuhakuisten pk-yritysten coaching-valmennusohjelma

KASVA KANNATTAVASTI: Kasvuhakuisten pk-yritysten coaching-valmennusohjelma KASVA KANNATTAVASTI: Kasvuhakuisten pk-yritysten coaching-ohjelma Valmennuksen tavoite Valmennuksen tavoitteena on auttaa kasvuyrityksiä rakentamaan hallittu kasvusuunnitelma, tehostamaan kasvuaan sekä

Lisätiedot

KIMPASSA KUMPPANUUTEEN. Verkostotapahtuma Kansalaistoiminnankeskus Matara Jyväskylä

KIMPASSA KUMPPANUUTEEN. Verkostotapahtuma Kansalaistoiminnankeskus Matara Jyväskylä KIMPASSA KUMPPANUUTEEN Verkostotapahtuma Kansalaistoiminnankeskus Matara Jyväskylä 26.10.2017 1 PÄIVÄN TÄRKEÄT KYSYMYKSET 1. Miksi järjestön, kuntien ja maakuntien kumppanuus on välttämätöntä juuri nyt?

Lisätiedot

Dialoginen oppiminen ja ohjaus

Dialoginen oppiminen ja ohjaus Dialoginen oppiminen ja ohjaus Helena Aarnio Hämeen ammattikorkeakoulu/ammatillinen opettajakorkeakoulu helena.aarnio@hamk.fi Tavoitteet osata erottaa dialogi muista keskustelumuodoista syventää ymmärrystä

Lisätiedot

Sirkku Ruutu & Raija Salmimies TYÖNOHJAAJAN OPAS

Sirkku Ruutu & Raija Salmimies TYÖNOHJAAJAN OPAS Sirkku Ruutu & Raija Salmimies TYÖNOHJAAJAN OPAS Talentum Helsinki 2015 Copyright 2015 Talentum Media Oy ja tekijät Kansi: Maria Mitrunen Taitto: Sirpa Puntti ISBN 978-952-14-2645-2 ISBN 978-952-14-2647-6

Lisätiedot

Mihin tutkimuksen käyttöönotto törmää hoitotyössä?

Mihin tutkimuksen käyttöönotto törmää hoitotyössä? Mihin tutkimuksen käyttöönotto törmää hoitotyössä? Heljä Lundgrén-Laine, kehittämisylihoitaja VSSHP, post doc, Turun yliopisto, hoitotiede helja.lundgren-laine@tyks.fi +358 50 562 4374 Miksi se törmää

Lisätiedot

JOHTAMISEN ERIKOISAMMATTI- TUTKINTO Panostus oman johtamisen kehittämiseen

JOHTAMISEN ERIKOISAMMATTI- TUTKINTO Panostus oman johtamisen kehittämiseen JOHTAMISEN ERIKOISAMMATTI- TUTKINTO Panostus oman johtamisen kehittämiseen JOHTAMISEN ERIKOISAMMATTITUTKINTO, JET20 KENELLE Kokeneille, tulosvastuullisille ja/tai kehittämisvastuussa oleville päälliköille

Lisätiedot

Oppimistavoitematriisi

Oppimistavoitematriisi Oppimistavoitematriisi Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I Arvosanaan 1 2 riittävät Arvosanaan 5 riittävät Yhtälöryhmät (YR) Osaan ratkaista ensimmäisen asteen yhtälöitä ja yhtälöpareja Osaan muokata

Lisätiedot

Julkinen loppuraportti Happia Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Helsingin koulujen nopeiden kokeilujen ohjelma II, kevätlukukausi 2019

Julkinen loppuraportti Happia Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Helsingin koulujen nopeiden kokeilujen ohjelma II, kevätlukukausi 2019 Julkinen loppuraportti 2.6.2019 Happia Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Helsingin koulujen nopeiden kokeilujen ohjelma II, kevätlukukausi 2019 Kokeilun tavoitteet Tässä kokeilussa tavoitteena on

Lisätiedot

KAIKKIEN AIVOT KÄYTTÖÖN!

KAIKKIEN AIVOT KÄYTTÖÖN! KAIKKIEN AIVOT KÄYTTÖÖN! Yhteiskehittäminen on jatkuvaa oppimista yhdessä Keski-Suomen Tulevaisuusfoorumi 17.5.2018 Vilma Mutka Katso ympärillesi! 1. High five! 2. Mikä innostaa sua nyt? 2 Vilma Mutka

Lisätiedot

Sparraajat Vilma Mutka Maarit Hildén

Sparraajat Vilma Mutka Maarit Hildén Sparraajat 27.2.2018 Vilma Mutka Maarit Hildén OPPIMISMUOTOILUN BOOTCAMP 18.-20.4.2018 Mitä: Kenelle: Miten: Missä: Miksi: Huomisen opit osaamisen ja kilpailukyvyn kehittämiseen! Henkilöstön, johtamisen,

Lisätiedot

AHOT-TYÖPAJA JOENSUU-KUOPIO-MIKKELI

AHOT-TYÖPAJA JOENSUU-KUOPIO-MIKKELI AHOT-TYÖPAJA 7.2.2012 JOENSUU-KUOPIO-MIKKELI YTM (sosiaalipsykologi), FK (biokemisti), yhteisötyönohjaaja, NLP master (käytännön vuorovaikutus) PALAUTEKOKEMUS Palautepalvelu: hakemukset ja ansioluettelot

Lisätiedot

Ammatinvalinnan vahvistaminen ja työ päiväkodissa. Minnan ja Liisan opetuskokonaisuus Sote-ryhmälle, tammikuu 2017

Ammatinvalinnan vahvistaminen ja työ päiväkodissa. Minnan ja Liisan opetuskokonaisuus Sote-ryhmälle, tammikuu 2017 Ammatinvalinnan vahvistaminen ja työ päiväkodissa Minnan ja Liisan opetuskokonaisuus Sote-ryhmälle, tammikuu 2017 Opetuskokonaisuudet, 3 kertaa Teema 1: Omat ja lasten parissa työskennellessä tarvittavat

Lisätiedot

6. Osuuskunnan perustaminen (perustamiskokous ja asiakirjat) leirin jälkeen.

6. Osuuskunnan perustaminen (perustamiskokous ja asiakirjat) leirin jälkeen. Tiimioppiminen tiimiyrittäjänä - osuuskunta oppimisen ympäristönä ammatillisessa erityisopetuksessa Tiivistelmä Kiipulan ammattiopistoon on luotu työelämälähtöistä oppimista toteuttavaa tiimioppimisen

Lisätiedot

Työnohjauksen mahdollisuudet varhaiskasvatuksessa

Työnohjauksen mahdollisuudet varhaiskasvatuksessa Työnohjauksen mahdollisuudet varhaiskasvatuksessa Johdon työnohjaaja, KT Veijo Nivala Tampereen yliopisto/ Varhaiskasvatus Johtajuusfoorumi 3.4.2014 (Johdon) työnaohjauksen kontekstuaalinen mallinnos Elämisen

Lisätiedot

OPITAAN YHDESSÄ! OPAS MEILLE KAIKILLE OPPIMISESTA TYÖELÄMÄSSÄ. Päivitetty 2017

OPITAAN YHDESSÄ! OPAS MEILLE KAIKILLE OPPIMISESTA TYÖELÄMÄSSÄ. Päivitetty 2017 70-20-10 - OPITAAN YHDESSÄ! OPAS MEILLE KAIKILLE OPPIMISESTA TYÖELÄMÄSSÄ Päivitetty 2017 O. Ala-Nissilä, T. Kauma, J. Kröger, T. Leppänen, M. Nissén-Feldt, E. Penttilä, S. Raatikainen, I. Sankkila, L.

Lisätiedot

Hyödy verkostotyöstä! Viritetään verkostot Voimaa vanhuuteen -työhön

Hyödy verkostotyöstä! Viritetään verkostot Voimaa vanhuuteen -työhön Hyödy verkostotyöstä! Viritetään verkostot Voimaa vanhuuteen -työhön 11.10.2017 Voimaa vanhuuteen -verkostopäivät Timo Järvensivu KTT, tutkija ja yrittäjä nommoc seugolaid osk Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu

Lisätiedot

Yrityskohtaiset LEAN-valmennukset

Yrityskohtaiset LEAN-valmennukset Yrityskohtaiset LEAN-valmennukset Lean ajattelu: Kaikki valmennuksemme perustuvat ajatukseen: yhdessä tekeminen ja tekemällä oppiminen. Yhdessä tekeminen vahvistaa keskinäistä luottamusta luo positiivisen

Lisätiedot

VANHEMPAINILTA Opsii!

VANHEMPAINILTA Opsii! VANHEMPAINILTA 6.9.2016 Opsii! ILLAN SISÄLTÖ Ops - mitä uutta? Arvioinnin ja arviointikäytänteiden muutokset Kaikki koodaataan! Laaja-alainen osaaminen ja valinnaisuus OPS MITÄ UUTTA VAI MITÄÄN UUTTA?

Lisätiedot