Pakkausmerkintöjen. 500g. Määrä. Tuotteen nimi. Ainesosaluettelo. Säilyvyys. Valmistaja / Maahantuoja 06/2008

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pakkausmerkintöjen. 500g. Määrä. Tuotteen nimi. Ainesosaluettelo. Säilyvyys. Valmistaja / Maahantuoja 06/2008"

Transkriptio

1

2 Pakkausmerkintöjen Riisi- ja kokojyvävehnähiutaleita, joihin on lisätty vitamiineja (B1, B2, B3, B6, foolihappo, B12, C) ja rautaa Nettopaino: PARASTA ENNEN 06/ Määrä Tuotteen nimi Cereal Lite Cereal Lite Lite Cereal AINESOSAT 3 Ainesosaluettelo Riisi, vehnä, (täysjyvävehnä, vehnäjauho), sokeri, gluteenijauho, maitojauhe, suola, vähärasvainen vehnänalkio, mallasohra-aromi, vitamiinit (C, B3, B6, B2, B1, foolihappo B12), rauta. Allergiatiedot Sisältää maitoa, vehnää ja ohraa. 4 5 Säilyvyys Valmistaja / Maahantuoja takaa, että yhdessä annoksessa (30 g) Cereal lite -muroja on vähintään 25 % raudan päivittäisestä saantisuosituksesta ja 50 % B1-, B2-, B3-, B6-, B12- ja C-vitamiinien sekä foolihapon päivittäisestä saantisuosituksesta. LAATUTAKUU: MIKÄLI ET OLE TYYTYVÄINEN, SAAT RAHAT TAKAISIN sisältää runsaasti kuitua Crunchy-tuoteinfo Puhelin Osoite: P.O. Box 2000 Evere Evere BELGIUM 500g

3 lukeminen Lite Lite Cereal Cereal Lite Cereal Lite Aamiainen on päivän tärkein ateria. 6 Luonnonmukainen 7 GMO:t Valmistettu Saksassa C.M.I.:lle - 2 av. du Pacifique, Courtaboeuf, Ranska 8 Alkuperä 100 g kohti Energiaa 374 kcal (1586 kj) Proteiinia 15 g Hiilihydraatteja 75 g - joista sokereita 17 g Rasvaa 1.5 g - joista tyydyttyneitä rasvahappoja 0.5 g Kuitua 2.5 g Natriumia 0.85 g 9 10 Ravintoarvosisältö Ravitsemus- ja terveysväitteet

4 Elintarvikkeiden pakkausmerkinnät EUlainsäädännössä Euroopan unioni (EU) säätää elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä koskevista säännöistä, joiden tarkoituksena on auttaa eurooppalaisia kuluttajia tekemään tietoisia ostopäätöksiä. Säännöillä pyritään varmistamaan, että kuluttajat saavat riittävästi tietoa ostamistaan elintarvikkeista. Laissa säädettyjen vähimmäistietojen lisäksi valmistajat voivat lisätä pakkausmerkintöihin haluamiaan tietoja, sikäli kun tiedot ovat tarkkoja eivätkä johda kuluttajia harhaan. Pakkausmerkintöjä koskevia sääntöjä on yhteisesti kaikille elintarvikkeille sekä erityisesti liha- ja alkoholituotteille ja helposti pilaantuville elintarvikkeille. 1. Määrä: 2. Tuotteen nimi: tuotteen nettomäärä nesteiden osalta tilavuutena (esim. litra, senttilitra) ja muiden tuotteiden osalta painona. nimessä on mainittava myös tieto elintarvikkeen fysikaalisesta olomuodosta tai suoritetuista erityiskäsittelyistä (esim. jauhettu, jäädytetty, tiivistetty, savustettu jne.). Mikäli tuote on käsitelty ionisoivalla säteilyllä, käsittelystä on aina oltava maininta.

5 Pakkausmerkintöjen 3. Ainesosaluettelo: kaikki ainesosat on lueteltava painon mukaan alenevassa järjestyksessä (poikkeuksena hedelmä- ja vihannessekoitukset), mukaan lukien ainesosat, joiden tiedetään aiheuttavan allergisia reaktioita yliherkille ihmisille (esim. maapähkinä, maito, kananmuna, kala). Sellaisista ainesosista, joita tuotteen nimi (kuten tomaattikeitto ), kuvaa tai sanat (kuten mansikka- ) kuvaavat tai jotka ovat ominaisia elintarvikkeelle (esim. % lihaa chili con carnessa ), on mainittava myös niiden prosentuaalinen osuus. 4. Säilyvyys: viimeinen käyttöajankohta ja parasta ennen -päivämäärät kertovat, kuinka pitkään elintarvike säilyy tuoreena ja sitä on turvallista syödä. Viimeinen käyttöajankohta -merkintää käytetään elintarvikkeissa, jotka pilaantuvat nopeasti (esim. liha, kananmunat, maitotuotteet). Kaikissa pakatuissa tuoretuotteissa on oltava viimeinen käyttöajankohta -merkintä. Tuotteen käyttäminen viimeisen käyttöajankohdan jälkeen ei ole suositeltavaa, sillä se voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen. Parasta ennen -merkintää käytetään elintarvikkeista, jotka säilyvät pidempään (esim. viljat, riisi, mausteet). Tuotteen syöminen tämän päivämäärän jälkeen ei ole vaarallista, mutta tuotteen maku ja koostumus voivat muuttua. 5. Valmistaja / Maahantuoja: valmistajan, pakkaajan tai maahantuojan nimen ja osoitteen täytyy näkyä selvästi pakkauksesta, jotta kuluttaja voi ottaa näihin yhteyttä reklamoidakseen tai pyytääkseen lisätietoja tuotteesta.

6 lukeminen 6. Luonnonmukainen: Luonnonmukainen -sanan käytöstä elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä on annettu tiukat säädökset EUlainsäädännössä. Merkinnän käyttö sallitaan vain, kun viitataan erityisiin tuotantomenetelmiin, jotka vastaavat korkeita ympäristönsuojeluun ja eläinten hyvinvointiin liittyviä vaatimuksia. Euroopan unionin logoa Luonnonmukainen maataloustuotanto EY:n valvontajärjestelmä voivat käyttää vain tuottajat, jotka täyttävät vaaditut edellytykset. 7. Muuntogeeniset organismit (GMO:t): Pakkausmerkintä on pakollinen sellaisissa tuotteissa, joiden GMO-osuus on yli 0,9 %. Ainesosaluettelossa on mainittava kaikki GMO-peräiset ainekset ja niiden kohdalla merkintä muuntogeeninen. 8. Alkuperä: Alkuperämaan tai -alueen mainitseminen on pakollista tiettyjen elintarvikeryhmien osalta, kuten liha, hedelmät ja vihannekset. Alkuperä on myös mainittava, mikäli tuotemerkin nimi tai muut tekijät pakkausmerkinnöissä, kuten kuva, lippu tai muu viittaus maahan tai alueeseen, voivat johtaa kuluttajan harhaan tuotteen oikeasta alkuperästä.

7 9. Ravintoarvoa koskevat tiedot: Ravintoarvoa koskevat tiedot kuvaavat elintarvikkeen energiasisältöä ja ravintoaineita (esim. proteiini, rasva, kuitu, natrium, vitamiinit ja kivennäisaineet). Tiedot on mainittava, kun tuotteessa esitetään siihen liittyvä ravitsemusväite (katso jäljempänä). 10. Ravitsemus- ja terveysväitteet: EU-säädösten mukaan elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä annettujen ravitsemus- ja terveysväitteiden on oltava totuudenmukaisia ja tieteellisesti perusteltuja. Sellaisten väitteiden kuten vähärasvainen tai runsaskuituinen on vastattava yhdenmukaisia määritelmiä, niin että niillä on sama merkitys kaikissa EU-maissa: esimerkiksi runsaskuituinen -merkintää voidaan käyttää vain tuotteissa, jotka sisältävät vähintään 6 g kuitua 100 g kohti. Elintarvikkeissa, jotka sisältävät runsaasti rasvaa tai sokeria, ei puolestaan voida käyttää sellaisia merkintöjä kuten sisältää C-vitamiinia. Terveysväitteet kuten sydänystävällinen sallitaan vain, jos niiden paikkansapitävyys pystytään tieteellisesti todistamaan. Runsaasti suolaa, rasvaa tai sokeria sisältäviin tuotteisiin ei voida liittää myönteistä terveysväitettä. Seuraavat terveysväitteet ovat kiellettyjä: väitteet ihmisten sairauksien ehkäisemisestä, hoidosta tai parantamisesta; väitteet, joissa mainitaan painonpudotuksen nopeus tai määrä; viittaukset yksittäisiin lääkäreihin tai yksittäisten lääkäreiden antamaan hyväksyntään; väitteet, joissa esitetään, että elintarvikkeen nauttimatta jättämisellä voi olla terveysvaikutuksia.

8 E-koodit Jos elintarvikelisäaineella on E-koodi, se on todiste siitä, että elintarvike on läpäissyt turvallisuusarvionnit ja että sen käyttö on hyväksytty koko EU:n alueella. Tätä hyväksyntää valvotaan, arvioidaan ja muutetaan uuden tieteellisen tiedon perusteella. Tavallisia elintarvikelisäaineita ovat muun muassa: Antioksidantit: saavat elintarvikkeen säilymään pidempään ehkäisemällä rasvojen, öljyjen ja tiettyjen vitamiinien sekoittumista ilmassa olevaan happeen. Hapettuminen tekisi elintarvikkeesta eltaantuneen ja värittömän. Esimerkki: C-vitamiini eli askorbiinihappo tai E300. Värit: käytetään joskus korvaamaan elintarvikkeen jalostuksessa tai varastoinnissa menetettyä luonnollista väriä tai antamaan tuotteille yhtenäisen värin. Esimerkki: Sokerikulööri (E150a), käytetään esimerkiksi kastikkeissa ja virvoitusjuomissa. Emulgaattorit, stabilointiaineet, hyytelöimisaineet ja sakeuttamisaineet: emulgaattorit, esim. lesitiinit (E322), auttavat sekoittamaan aineita, jotka muuten pysyisivät erillään, kuten vesi ja öljy. Stabilointiaineet estävät yhdistettyjä aineksia erottumasta uudelleen. Eräs yleisistä hyytelöimisaineista on pektiini (E440), jota käytetään hillojen valmistuksessa. Sakeuttamisaineet parantavat elintarvikkeen koostumusta samalla tavoin kuin kastiketta on mahdollista sakeuttaa lisäämällä jauhoja. Arominvahventeet: vahvistavat suolaisten ja makeiden elintarvikkeiden makua antamatta niihin omaa makua. Esimerkki: mononatriumglutamaattia (E621) lisätään usein jalostettuihin elintarvikkeisiin, erityisesti keittoihin, kastikkeisiin ja makkaroihin. Säilöntäaineet: estävät ruuan pilaantumista. Useimmissa elintarvikkeissa, jotka säilyvät pitkään, käytetään säilöntäaineita, ellei säilömiseen ole käytetty jotain muuta menetelmää, kuten jäädyttämistä, purkittamista tai kuivaamista. Esimerkki: Kuivatut hedelmät käsitellään usein rikkidioksidilla (E220) home- ja bakteerikasvustojen estämiseksi. Pekoni, kinkku, naudan säilykeliha ja muut suolatut tai savustetut lihat puolestaan käsitellään usein nitriitillä ja nitraatilla (E249 E252) säilömisprosessin aikana. Makeutusaineet: käytetään usein sokerin asemesta esimerkiksi virvoitusjuomissa, jogurteissa ja purukumeissa. Esimerkki: aspartaami (E951), sakkariini (E954), asesulfaami K (E950) ja sorbitoli (E420). ND FI-D Lisätietoja Elintarvikkeiden pakkausmerkinnät, terveys- ja kuluttaja-asioiden pääosaston kotisivuilla Luonnonmukainen maataloustuotanto, maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston kotisivuilla Onko sinulla kysyttävää Euroopasta? Europe Direct palveluksessasi: Euroopan yhteisöt, 2007 Jäljentäminen sallittu muihin kuin kaupallisiin tarkoituksiin, kunhan lähde mainitaan. Terveys- ja kuluttaja-asioiden pääosasto Euroopan komissio B-1049 Bryssel Tämän asiakirjan on rahoittanut Euroopan komissio Qwentes KANTOR -yhtiön kanssa tehdyn sopimuksen perusteella. Se on tarkoitettu ainoastaan tiedoksi eikä ole komission antama virallinen opas EU:n lainsäädännön tai politiikan tulkitsemiseen.

Mitä kaikkea elintarvikkeen pakkaus kertoo?

Mitä kaikkea elintarvikkeen pakkaus kertoo? Mitä kaikkea elintarvikkeen pakkaus kertoo? SELKOESITE 1 Sisällys Mitä pakkaus kertoo... 3 Elintarvikkeen nimi... 4 Mistä elintarvike on valmistettu... 5 Päiväysmerkinnät... 7 Mistä elintarvike on peräisin...

Lisätiedot

PAKKAUSMERKINNÄT 19.1.2012 Rovaniemi,

PAKKAUSMERKINNÄT 19.1.2012 Rovaniemi, PAKKAUSMERKINNÄT 19.1.2012 Rovaniemi, Marjatta Rahkio, LTK Satu Mustalahti, LTK pakkausmerkinnät Pakkausmerkintävaatimukset on tehty kuluttajan tiedon saannin näkökulmasta Ovat yhtäläiset kaikille pakatuille

Lisätiedot

Väitteiden omavalvonta väitteiden edellyttämät merkinnät

Väitteiden omavalvonta väitteiden edellyttämät merkinnät Väitteiden omavalvonta väitteiden edellyttämät merkinnät Ylitarkastaja Marjo Misikanas Tuoteturvallisuusyksikkö Ravitsemus- ja terveysväiteseminaari 13.12.2011 Omavalvonnassa ja valvonnassa huomioitava

Lisätiedot

Uusi elintarviketietoasetus muuttaa pakkausmerkinnät - mikä muuttuu ja milloin?

Uusi elintarviketietoasetus muuttaa pakkausmerkinnät - mikä muuttuu ja milloin? NordicFood ja NordicPack messut ELINTARVIKETEOLLISUUSLIITON AJANKOHTAISSEMINAARI 8.10.2014 Uusi elintarviketietoasetus muuttaa pakkausmerkinnät - mikä muuttuu ja milloin? Johtaja Marleena Tanhuanpää, ETL

Lisätiedot

PAKKAUSMERKINNÄT PAKETTIIN! Mervi Louhivaara

PAKKAUSMERKINNÄT PAKETTIIN! Mervi Louhivaara PAKKAUSMERKINNÄT PAKETTIIN! Mervi Louhivaara MIHIN PAKKAUSMERKINNÄT LAITETAAN? Valmiiksi pakattuihin tuotteisiin Ei tarvitse jos: tuote pakataan loppukuluttajalle elintarvikkeen luovutuspaikassa (myymälä,

Lisätiedot

KÄYTÄNNÖN ESIMERKKEJÄ

KÄYTÄNNÖN ESIMERKKEJÄ TERVEELLISYYS JA TERVEYSVAIKUTTEISUUS PIENYRITTÄJÄN NÄKÖKULMASTA KÄYTÄNNÖN ESIMERKKEJÄ Elintarvikeyrittäjyyden kehittämisen hankeseminaari 1. 2.12.2009 Kuopio Kuopion seudun osaamiskeskus OSAAMISKESKUSOHJELMA

Lisätiedot

Mikä on lisäaine ja mikä ei?

Mikä on lisäaine ja mikä ei? Lisäaineet Mikä on lisäaine ja mikä ei? Lisäaine on: Tuotteeseen aina tarkoituksella lisätty aine jonkin teknisen tarkoituksen takia. Lisäaineita eivät ole: Valmistusaineet tai mausteet, kuten esimerkiksi

Lisätiedot

Leipomot ja viljateollisuus

Leipomot ja viljateollisuus Leipomot ja viljateollisuus Elintarvikelainsäädäntö Anna Juutilainen, Johanna Ojasti, Kaarina Penttinen Viranomaisia www.elintarvikevirasto.fi Valvovia viranomaisia Ministeriöt vastaavat kukin omalta osaltaan

Lisätiedot

Elintarvikkeen ravintoarvomerkintä (=ravintoarvoilmoitus)

Elintarvikkeen ravintoarvomerkintä (=ravintoarvoilmoitus) Elintarvikkeen ravintoarvomerkintä (=ravintoarvoilmoitus) Elintarviketietoasetus Artiklat 29 35, 54 55, Liitteet liite V, XIII-XV ) Ravintoarvomerkintä (Elintarviketietoasetus, art. 29) Ravintoarvomerkintää

Lisätiedot

PAKOLLISET ELINTARVIKKEIDEN PAKKAUSMERKINNÄT JA RAVINTOARVOMERKINNÄT. Susanna Peltonen Hämeen ammattikorkeakoulu

PAKOLLISET ELINTARVIKKEIDEN PAKKAUSMERKINNÄT JA RAVINTOARVOMERKINNÄT. Susanna Peltonen Hämeen ammattikorkeakoulu PAKOLLISET ELINTARVIKKEIDEN PAKKAUSMERKINNÄT JA RAVINTOARVOMERKINNÄT Susanna Peltonen Hämeen ammattikorkeakoulu Sisältö: Pakolliset pakkausmerkinnät Ravintoarvomerkinnät Ravintoarvojen laskeminen Yleiset

Lisätiedot

Tiedätkö mitä haukkaat? katso pakkausmerkinnöistä. Hyviä valintoja. pakkauksia lukemalla

Tiedätkö mitä haukkaat? katso pakkausmerkinnöistä. Hyviä valintoja. pakkauksia lukemalla Hyviä valintoja pakkauksia lukemalla Ravintosisältötaulukko Ravintosisältötaulukossa ilmoitetaan paljonko elintarvike sisältää - ravintoaineita sataa grammaa (100 g) tai - nesteiden kohdalla sataa millilitraa

Lisätiedot

Tiedätkö mitä haukkaat? katso pakkausmerkinnöistä. Hyviä valintoja. pakkauksia lukemalla. www.kuluttajaliitto.fi

Tiedätkö mitä haukkaat? katso pakkausmerkinnöistä. Hyviä valintoja. pakkauksia lukemalla. www.kuluttajaliitto.fi Hyviä valintoja pakkauksia lukemalla Ravintosisältötaulukko Ravintosisältötaulukossa ilmoitetaan paljonko elintarvike sisältää - ravintoaineita sataa grammaa (100 g) tai - nesteiden kohdalla sataa millilitraa

Lisätiedot

TERVEELLINEN RAVITSEMUS OSANA ARKEA

TERVEELLINEN RAVITSEMUS OSANA ARKEA TERVEELLINEN RAVITSEMUS OSANA ARKEA Mitä kaikkea terveellinen ravinto on? Terveellinen ravinto Terveellisestä ruokavaliosta saa sopivasti energiaa ja tarvittavia ravintoaineita Terveellinen ravinto auttaa

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti säädetään 13 päivänä tammikuuta 2006 annetun elintarvikelain (23/2006) 9 :n nojalla:

Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti säädetään 13 päivänä tammikuuta 2006 annetun elintarvikelain (23/2006) 9 :n nojalla: Sivu 1/6 Maa- ja metsätalousministeriön asetus 588/2009 elintarvikkeiden ravintoarvomerkinnöistä Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti säädetään 13 päivänä tammikuuta 2006 annetun elintarvikelain

Lisätiedot

Luomutuotteiden valmistuksen erityispiirteet ja reseptiikka. Mikkeli 4.11.2013 Jaana Elo KoKo Palvelut

Luomutuotteiden valmistuksen erityispiirteet ja reseptiikka. Mikkeli 4.11.2013 Jaana Elo KoKo Palvelut Luomutuotteiden valmistuksen erityispiirteet ja reseptiikka Mikkeli 4.11.2013 Jaana Elo KoKo Palvelut Miten syntyy luomuelintarvike? Elintarvikkeet - > 50 % maatalousperäisiä ainesosia - 95 % sääntö -

Lisätiedot

Pakkausmerkinnät. ala Taina 13.10.2015

Pakkausmerkinnät. ala Taina 13.10.2015 Pakkausmerkinnät ala Taina 13.10.2015 PAKOLLISET PAKKAUSMERKINNÄT Pakolliset pakkausmerkinnät 1. elintarvikkeen nimi 2. ainesosaluettelo ja tarvittaessa tiettyjen ainesosien määrä alenevassa järjestyksessä

Lisätiedot

Elintarvikkeen nimi (EPNA 1169/2011, art. 17) 16.10.2014

Elintarvikkeen nimi (EPNA 1169/2011, art. 17) 16.10.2014 Elintarvikkeen nimi (EPNA 1169/2011, art. 17) lisätiedot (Elintarviketietoasetus, liite VI) 1/9 Elintarvikkeen nimen on sisällettävä tai siihen on oltava liitettyinä tarkat tiedot elintarvikkeen ominaisuuksista,

Lisätiedot

Pakkausmerkinnät kalatuotteissa

Pakkausmerkinnät kalatuotteissa Pakkausmerkinnät kalatuotteissa Tytti Itkonen, Evira / VALO / TUTU KALAFOORUMI kevät 2011 1 Neuvoston asetus (EY) N:o 104/2000 Merkintävaatimukset koskevat myytäessä loppukuluttajalle seuraavia kalastustuotteita

Lisätiedot

Pohdi vierustoverin kanssa hetki, mitkä asiat vaikuttavat ostopäätökseen? Katsotko ostamasi tuotteen pakkausmerkintöjä, miksi/miksi et?

Pohdi vierustoverin kanssa hetki, mitkä asiat vaikuttavat ostopäätökseen? Katsotko ostamasi tuotteen pakkausmerkintöjä, miksi/miksi et? Kertaus Mistä saat: B-vitamiinia C-vitamiinia D-vitamiinia E-vitamiinia Magnesium Rauta Kalsium Jodi Seleeni https://www.youtube.com/watch?v=h0myvftie2u PAKKAUSMERKINNÄT POHDI pareittain Pohdi vierustoverin

Lisätiedot

MIKÄ ON LISÄAINE JA MIKÄ EI?

MIKÄ ON LISÄAINE JA MIKÄ EI? LISÄAINEET MIKÄ ON LISÄAINE JA MIKÄ EI? Lisäaine on: Tuotteeseen aina tarkoituksella lisätty aine jonkin teknisen tarkoituksen takia. Lisäaineita eivät ole: Valmistusaineet tai mausteet, kuten esimerkiksi

Lisätiedot

Osa 8, Ravintoarvoilmoitus

Osa 8, Ravintoarvoilmoitus Osa 8, Ravintoarvoilmoitus Oppaan tässä osassa opit: Mitä tietoja ravintoarvoilmoituksessa tulee olla? Mistä ravintoarvotiedot saadaan? Ravintoarvoilmoitus pakatuissa elintarvikkeissa Ravintoarvoilmoitus

Lisätiedot

Väitteet elintarvikkeiden markkinoinnissa

Väitteet elintarvikkeiden markkinoinnissa Väitteet elintarvikkeiden markkinoinnissa Ylitarkastaja Kaisa Kukkonen Tuoteturvallisuusyksikkö Elintarvikelaki 23/2006, 9 Elintarvikkeen pakkauksessa, esitteessä, mainoksessa tai muulla tavalla markkinoinnin

Lisätiedot

Villikasvit ja tuoteturvallisuus Pakkausmerkinnät, Ravitsemus- ja terveysväitteet

Villikasvit ja tuoteturvallisuus Pakkausmerkinnät, Ravitsemus- ja terveysväitteet Villikasvit ja tuoteturvallisuus Pakkausmerkinnät, Ravitsemus- ja terveysväitteet Ylitarkastaja Marjo Misikangas Tuoteturvallisuusyksikkö 22.1.2013 Esityksen sisältö: Elintarvikkeiden pakolliset pakkausmerkinnät

Lisätiedot

PAIKALLISEN ELINTARVIKKEEN MATKAOPAS KAUPAN HYLLYLLE. 20.4., Salo Johanna Mattila Turun yliopiston Brahea-keskus

PAIKALLISEN ELINTARVIKKEEN MATKAOPAS KAUPAN HYLLYLLE. 20.4., Salo Johanna Mattila Turun yliopiston Brahea-keskus PAIKALLISEN ELINTARVIKKEEN MATKAOPAS KAUPAN HYLLYLLE 20.4., Salo Johanna Mattila Turun yliopiston Brahea-keskus Perusasiat kuntoon PTY:n tuotekortin avulla Yritys- ja tuotetiedot Tutustu jo olemassa olevaan

Lisätiedot

Hedelmähillojen, hyytelöiden ja marmeladien koostumus ja pakkausmerkinnät ohje valvojille ja toimijoille

Hedelmähillojen, hyytelöiden ja marmeladien koostumus ja pakkausmerkinnät ohje valvojille ja toimijoille Esittelijä Niina Matilainen Sivu/sivut 1 / 9 Hedelmähillojen, hyytelöiden ja marmeladien koostumus ja pakkausmerkinnät Hedelmähilloista, hyytelöistä ja marmeladeista sekä makeutetusta kastanjasoseesta

Lisätiedot

Ravintolisät mitä, millainen ja miksi?

Ravintolisät mitä, millainen ja miksi? Ravintolisät mitä, millainen ja miksi? Ravintolisäseminaari Helsingin yliopiston pieni juhlasali Mitä ravintolisät ovat? Historiaa Aikaisemmin erityisvalmisteita ja ravintoainevalmisteita (349/1989) Erityisvalmisteet:

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista

Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista 264/2012 Dokumentin versiot Viitetiedot På svenska Annettu Helsingissä 24 päivänä toukokuuta 2012 Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista Maa- ja metsätalousministeriön

Lisätiedot

Ravitsemus- ja terveysväitteet

Ravitsemus- ja terveysväitteet Ravitsemus- ja terveysväitteet Ylitarkastaja Kaisa Kukkonen Tuoteturvallisuusyksikkö Lastenruoat ja niiden valvonta koulutus 30.10.2012 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1924/2006 elintarvikkeita

Lisätiedot

Marja- ja hedelmävalmisteiden koostumus ja pakkausmerkinnät ohje valvojille ja toimijoille

Marja- ja hedelmävalmisteiden koostumus ja pakkausmerkinnät ohje valvojille ja toimijoille Esittelijä Tytti Itkonen Sivu/sivut 1 / 9 Marja- ja hedelmävalmisteiden koostumus ja pakkausmerkinnät ohje valvojille ja toimijoille Osa 2: Täysmehut, nektarit ja mehut Hedelmätäysmehuista ja tietyistä

Lisätiedot

OVATKO LISÄAINEET TURVALLISIA?

OVATKO LISÄAINEET TURVALLISIA? OVATKO LISÄAINEET TURVALLISIA? Marina Heinonen professori (ravinnon turvallisuus) Elintarvike- ja ympäristötieteiden laitos tieteellinen asiantuntija HARHALUULOJA RUOKITAAN Ruoan turvallisuudesta liikkuu

Lisätiedot

Elintarvikkeen ravintoarvomerkintä (=ravintoarvoilmoitus) (EPNA 1169/2011, Elintarviketietoasetus; Artiklat 29 35, 54-55)

Elintarvikkeen ravintoarvomerkintä (=ravintoarvoilmoitus) (EPNA 1169/2011, Elintarviketietoasetus; Artiklat 29 35, 54-55) Elintarvikkeen ravintoarvomerkintä (=ravintoarvoilmoitus) (EPNA 1169/2011, Elintarviketietoasetus; Artiklat 29 35, 54-55) 1 Ravintoarvomerkintä 1/2 Ravintoarvomerkintää koskevia sääntöjä (luku IV, jakso

Lisätiedot

IP/03/1022. Bryssel 16. heinäkuuta 2003

IP/03/1022. Bryssel 16. heinäkuuta 2003 IP/03/1022 Bryssel 16. heinäkuuta 2003 Komission ehdotus asetukseksi elintarvikkeiden ravitsemus- ja terveysväittämistä kuluttajille tiedottamisen parantamiseksi ja markkinoiden yhdenmukaistamiseksi Euroopan

Lisätiedot

L 27/12 Euroopan unionin virallinen lehti DIREKTIIVIT

L 27/12 Euroopan unionin virallinen lehti DIREKTIIVIT L 27/12 Euroopan unionin virallinen lehti 31.1.2008 DIREKTIIVIT KOMISSION DIREKTIIVI 2008/5/EY, annettu 30 päivänä tammikuuta 2008, muiden kuin Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2000/13/EY

Lisätiedot

Ohje täydentämisilmoituksen tekemisestä

Ohje täydentämisilmoituksen tekemisestä Esittelijä Marjo Misikangas Sivu/sivut 1 / 6 Vitamiineilla ja kivennäisaineilla täydennetyn elintarvikkeen markkinoille saattaminen ja markkinoilta poistuminen Eviran ohjeet ilmoituksen tekemisestä Viranomaisen

Lisätiedot

KOMISSION DIREKTIIVI 96/8/EY, annettu 26 päivänä helmikuuta 1996, laihdutukseen tarkoitetuista vähäenergiaisista elintarvikkeista

KOMISSION DIREKTIIVI 96/8/EY, annettu 26 päivänä helmikuuta 1996, laihdutukseen tarkoitetuista vähäenergiaisista elintarvikkeista N:o L 55/22 \ FI Euroopan yhteisöjen virallinen lehti 6. 3. 96 KOMISSION DIREKTIIVI 96/8/EY, annettu 26 päivänä helmikuuta 1996, laihdutukseen tarkoitetuista vähäenergiaisista elintarvikkeista (ETA:n kannalta

Lisätiedot

MIKSI SYÖDÄ LIHAA. Soile Käkönen Ravitsemusasiantuntija HKScan Finland

MIKSI SYÖDÄ LIHAA. Soile Käkönen Ravitsemusasiantuntija HKScan Finland MIKSI SYÖDÄ LIHAA Soile Käkönen Ravitsemusasiantuntija HKScan Finland 1 Suomalaiset ravitsemussuositukset Kaikkea saa syödä Ravintoaineista ruokaan Kansalliset erityispiirteet Lisää kasviksia Laatu Rasva

Lisätiedot

Elintarviketietojen merkitseminen - Mitkä tiedot ovat tärkeitä? Miksi?

Elintarviketietojen merkitseminen - Mitkä tiedot ovat tärkeitä? Miksi? Elintarviketietojen merkitseminen - Mitkä tiedot ovat tärkeitä? Miksi? Minna-Maija Väänänen, Evira WS1 Sinfos tuotetietopankin tuotetietofoorumi 1.11.2011 Elintarviketietojen merkitys Korkean kuluttajansuojan

Lisätiedot

21.11.2015 Ekokokki-kurssi

21.11.2015 Ekokokki-kurssi RUOKAA TÄHTEISTÄ 21.11.2015 Ekokokki-kurssi KÄYTÄ TARKKAAN JA SÄILYTÄ OIKEIN Älä osta liikaa nopeasti pilaantuvaa ruokaa. Nykyisin monet kaupat ovat auki sunnuntaisinkin. Tutki jääkaappi ja ruokakaapit

Lisätiedot

Uuselintarvikkeet. Terveys ja elintarviketurvallisuus

Uuselintarvikkeet. Terveys ja elintarviketurvallisuus Uuselintarvikkeet Terveys ja elintarviketurvallisuus Johdanto Uuselintarvikkeiksi kutsuta an elintarvikkeita tai elintarvikkeiden ainesosia, joita on käytetty Euroopan unionissa (EU) vain vähän tai ei

Lisätiedot

PAKKAUSMERKINNÄT. Johanna Mattila / Mervi Louhivaara LounaFood Aitoa Makua Varsinais-Suomesta. Kuvat: Ruokatieto,Xoco.fi

PAKKAUSMERKINNÄT. Johanna Mattila / Mervi Louhivaara LounaFood Aitoa Makua Varsinais-Suomesta. Kuvat: Ruokatieto,Xoco.fi PAKKAUSMERKINNÄT Johanna Mattila / Mervi Louhivaara LounaFood Aitoa Makua Varsinais-Suomesta Kuvat: Ruokatieto,Xoco.fi PAKKAUSMERKINNÄT EIVÄT SAA JOHTAA KULUTTAJAA HARHAAN! helposti havaittavia riittävän

Lisätiedot

SNACKS TUOTTEIDEN RESEPTIT Kurssiralli 2010

SNACKS TUOTTEIDEN RESEPTIT Kurssiralli 2010 SNACKS TUOTTEIDEN RESEPTIT Kurssiralli 2010 www.leipurin.com Leipurin Oy Leipomoteollisuus PL 40 (Kutojantie 4), 02630 Espoo Puh. (09) 52170 Fax. (09) 521 2121 Snacksit 34 MUFFIN BASE SAVOURY Laktoositon

Lisätiedot

Koostumus: Koostumus: Koostumus:

Koostumus: Koostumus: Koostumus: SAAREMAA kesyä hampurilaispihvien Säilytyslämpötila: -18 C Realisoinnin aika: 90 päivää Tuotteen paino: 400 g SAAREMAA MINIFRIKADELLID Säilytyslämpötila: -18 C Realisoinnin aika: 90 päivää Tuotteen paino:

Lisätiedot

145* PUOLUKKAA BERRIE PUOLUKKA-KARPALO. Puolukan ja karpalon yhdistelmä herättää makuaistin syksyisillä aromeillaan.

145* PUOLUKKAA BERRIE PUOLUKKA-KARPALO. Puolukan ja karpalon yhdistelmä herättää makuaistin syksyisillä aromeillaan. Roberts MARJAHYVÄÄ Roberts Berrieissä on marjojen kaikki parhaat ominaisuudet helposti nautittavassa muodossa. Juotavat välipalat on valmistettu kokonaisista marjoista, jolloin mukana ovat myös runsaasti

Lisätiedot

Valitse oikea vastaus. Joskus voi olla useampi kuin yksi vaihtoehto oikein. Merkitse rastilla, mikä/mitkä vaihtoehdot ovat oikein.

Valitse oikea vastaus. Joskus voi olla useampi kuin yksi vaihtoehto oikein. Merkitse rastilla, mikä/mitkä vaihtoehdot ovat oikein. Valitse oikea vastaus. Joskus voi olla useampi kuin yksi vaihtoehto oikein. Merkitse rastilla, mikä/mitkä vaihtoehdot ovat oikein. 1. Ruoka-ainekolmiossa ne elintarvikkeet, joita on hyvä syödä joka päivä,

Lisätiedot

MITEN KULUTTAJAT LUKEVAT PAKKAUSMERKINTÖJÄ. Tuoreet kasvot pakkausmerkinnät valokeilassa 3.6.2010

MITEN KULUTTAJAT LUKEVAT PAKKAUSMERKINTÖJÄ. Tuoreet kasvot pakkausmerkinnät valokeilassa 3.6.2010 MITEN KULUTTAJAT LUKEVAT PAKKAUSMERKINTÖJÄ Tuoreet kasvot pakkausmerkinnät valokeilassa 3.6.2010 ESITYKSEN SISÄLTÖ 1. Mitä tutkittiin ja miksi: miten suomalaiset lukevat elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä

Lisätiedot

TYTTÖ JOKA PYSYY HOIKKANA SYÖMÄLLÄ PELKKÄÄ SUKLAATA

TYTTÖ JOKA PYSYY HOIKKANA SYÖMÄLLÄ PELKKÄÄ SUKLAATA Lue artikkeli ja vastaa sitä seuraaviin kysymyksiin. TYTTÖ JOKA PYSYY HOIKKANA SYÖMÄLLÄ PELKKÄÄ SUKLAATA Daily Mailin toimittaja 5 10 15 20 25 30 35 40 45 Eräs opiskelija on hämmentänyt ravitsemusasiantuntijoita

Lisätiedot

Pakkausmerkintöjen valvonta ja Oiva?

Pakkausmerkintöjen valvonta ja Oiva? Pakkausmerkintöjen valvonta ja Oiva? Toimijan omavalvonta Viranomaisvalvonta Kuluttajat 16.10.2014 Toimijan omavalvonta Lähtökohta: Toimiva omavalvontasuunnitelma Toimija varmistaa vaatimusten toteutumisen

Lisätiedot

Kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksen mukaisesti säädetään 17 päivänä maaliskuuta 1995 annetun elintarvikelain (361/1995) 48 :n nojalla:

Kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksen mukaisesti säädetään 17 päivänä maaliskuuta 1995 annetun elintarvikelain (361/1995) 48 :n nojalla: sivu 1/10 Kauppa- ja teollisuusministeriön asetus 1084/2004 elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä Sisällysluettelo 1 Soveltamisala....1 2 Määritelmät......1 3 Merkintöjen selvyys......2 4 Merkintöjen oikeellisuus......2

Lisätiedot

koristeluun, kuorruttamiseen ja täytteeseen

koristeluun, kuorruttamiseen ja täytteeseen koristeluun, kuorruttamiseen ja täytteeseen Leipurin Oy Tahkotie 1 E 2, 01530 Vantaa Puh. (09) 52170 Fax. (09) 521 2121 www.leipurin.com ISO 9001 BUREAU VERITAS Certification KORISTELUUN Krokanttistreussel

Lisätiedot

OHJE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI. Liitelomake leipomolle 22. RAAKA- JA LISÄAINEET SEKÄ RESEPTIT

OHJE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI. Liitelomake leipomolle 22. RAAKA- JA LISÄAINEET SEKÄ RESEPTIT JIK-peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä, Y-tunnus: 2220682-7 1/5 Ympäristöterveydenhuolto, Asematie 5, 60800 ILMAJOKI terveystarkastajat@jikky.fi www.jikky.fi/ymparistoterveydenhuolto OHJE OMAVALVONTASUUNNITELMAN

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 9 päivänä syyskuuta 2011. 1020/2011 Maa- ja metsätalousministeriön asetus. valmistuksen apuaineista elintarvikkeissa

Julkaistu Helsingissä 9 päivänä syyskuuta 2011. 1020/2011 Maa- ja metsätalousministeriön asetus. valmistuksen apuaineista elintarvikkeissa SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 9 päivänä syyskuuta 2011 1020/2011 Maa- ja metsätalousministeriön asetus valmistuksen apuaineista elintarvikkeissa Annettu Helsingissä 5 päivänä syyskuuta 2011

Lisätiedot

Kalan pakkausmerkinnät

Kalan pakkausmerkinnät Kalan pakkausmerkinnät Tytti Itkonen, Evira / TUTU Koulutuspäivä 15.2.2011 1 Merkintöjä koskevat säädökset NAs 104/2000/EY kalastus- ja vesiviljelytuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä ollaan uudistamassa

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokunta VÄLIAIKAINEN 2001/0199(COD) 12. helmikuuta 2002 LAUSUNTOLUONNOS maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokunnalta ympäristöasioiden,

Lisätiedot

Selkeä käsitys ostettavasta ruuasta. www.ruokatieto.fi/elintarviketieto

Selkeä käsitys ostettavasta ruuasta. www.ruokatieto.fi/elintarviketieto Selkeä käsitys ostettavasta ruuasta www.ruokatieto.fi/elintarviketieto ELINTARVIKETIETO: KULUTTAJAA VARTEN Kuluttaja tarvitsee päätöksenteon tueksi riittävät ja oikeat tiedot ruuasta. Kuluttajien mielestä

Lisätiedot

BARRY CALLEBAUTIN UUTUUDET

BARRY CALLEBAUTIN UUTUUDET BARRY CALLEBAUTIN UUTUUDET www.leipurin.com 21 Canache-täyte 2x10 kg Tuotenumero: 910010 Canache-tyyppinen kuorrute ja täyte, joka voidaan maustaa alkoholimausteilla tai aromeilla. Canache-täyte, kiiltävä

Lisätiedot

Benecol Hedelmämix tehojuoma 6 x 65 ml

Benecol Hedelmämix tehojuoma 6 x 65 ml Benecol Hedelmämix tehojuoma 6 x 65 ml Soijapohjainen juoma saa pirteän makunsa hedelmämehuista Maidoton Laktoositon Täysin kasviperäinen Päivän kasvistanoliannos (2 g) yhdestä pullosta Suositellaan nautittavaksi

Lisätiedot

LEIPÄ ELINTARVIKKEENA

LEIPÄ ELINTARVIKKEENA LEIPÄ ELINTARVIKKEENA LEIPÄ Leipä on osa päivittäistä ruokavaliota Täysjyväleivästä saa runsaasti kuitua ja energiaa päivään Suomalaisten ruokaleivän kulutus oli vuonna 2014 n. 40 kg/hlö. (lähteet: Leipätiedotuksen

Lisätiedot

ROBERTS HILLOT, MARMELADIT JA VÄLIPALATUOTTEET

ROBERTS HILLOT, MARMELADIT JA VÄLIPALATUOTTEET ROBERTS HILLOT, MARMELADIT JA VÄLIPALATUOTTEET ROBERTS BERRY SMOOTHIE NATURAL Robertsin marjasmoothieissa on marjojen kaikki parhaat ominaisuudet helposti nautittavassa muodossa. Smoothiet on valmistettu

Lisätiedot

ELINTARVIKETURVALLISUUSVIRASTO Pakkausmerkinnät

ELINTARVIKETURVALLISUUSVIRASTO Pakkausmerkinnät ELINTARVIKETURVALLISUUSVIRASTO Pakkausmerkinnät Taloustutkimus Oy Tammikuu 2009 Risto Nikunlaakso 7.1.2009 Aineiston rakenne AINEISTON RAKENNE Absoluuttiset vastaajamäärät (painottamattomat n ja/tai painotetut

Lisätiedot

Ajankohtaista väitelainsäädännöstä

Ajankohtaista väitelainsäädännöstä Ajankohtaista väitelainsäädännöstä Eviran väiteseminaari 27.11.2013, Helsinki Lainsäädäntöneuvos Anne Haikonen Maa- ja metsätalousministeriö Terveysväitteet toiminnallinen terveysväite (art. 13.1 ja 13.5)

Lisätiedot

Ohje ilmoituksen tekemisestä - Täydennetyt elintarvikkeet. 1 Johdanto

Ohje ilmoituksen tekemisestä - Täydennetyt elintarvikkeet. 1 Johdanto Esittelijä Sari Sippola Sivu/sivut 1/8 Ohje ilmoituksen tekemisestä - Vitamiineilla ja kivennäisaineilla täydennetyn elintarvikkeen markkinoille saattaminen, koostumuksen muuttuminen ja markkinoilta poistuminen

Lisätiedot

Kasvisravinto-opas. Vihjeitä viisaisiin valintoihin

Kasvisravinto-opas. Vihjeitä viisaisiin valintoihin Kasvisravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin Kasvisruokailijan ruokapyramidi on saman näköinen kuin tavallinen ruokapyramidi. Ainoastaan eläinkunnan proteiinilähteet on korvattu kasvikunnan proteiinilähteillä

Lisätiedot

LEIPURIN KÄYTTÖVALMIIT KÄÄRETORTUT JA LEIVOSPOHJAT OMIIN RULLAUKSIIN

LEIPURIN KÄYTTÖVALMIIT KÄÄRETORTUT JA LEIVOSPOHJAT OMIIN RULLAUKSIIN LEIPURIN KÄYTTÖVALMIIT KÄÄRETORTUT JA LEIVOSPOHJAT OMIIN RULLAUKSIIN www.leipurin.com Leipurin Oy Leipomoteollisuus PL 40 (Kutojantie 4), 02631 Espoo Puh. (09) 52170 Fax. (09) 521 2121 MANSIKKA Leipurin

Lisätiedot

Alkutuotannon tuotteiden jatkojalostus ja suoramyynti. Monialayrittäjyys maaseudulla 6.3.2013

Alkutuotannon tuotteiden jatkojalostus ja suoramyynti. Monialayrittäjyys maaseudulla 6.3.2013 Alkutuotannon tuotteiden jatkojalostus ja suoramyynti Monialayrittäjyys maaseudulla 6.3.2013 Alkutuotannon suoramyynti = Alkutuotannon toimijoiden harjoittama omien alkutuotannon tuotteiden myynti Ei vaadi

Lisätiedot

Pakkausmerkintäseminaari

Pakkausmerkintäseminaari Pakkausmerkintäseminaari 30.5.2013 Elintarviketietoasetus (EPNA EU N:O 1169/2011) Evira / VALO / TUTU / RATI Elintarvikkeesta annettavat tiedot Pakatut tuotteet Pakkaamattomat tuotteet Etämyynti Markkinointi

Lisätiedot

Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa?

Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa? Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa? Ravitsemusterapeutti Nea Kurvinen Ravitsemusterapia Balans nea.kurvinen@ravitsemusbalans.fi Ravitsemuksen merkitys reuman hoidossa Monipuolinen

Lisätiedot

Ohje ravitsemus- ja terveysväiteasetuksen (EY) N:o 1924/2006 artiklan 11 soveltamisesta

Ohje ravitsemus- ja terveysväiteasetuksen (EY) N:o 1924/2006 artiklan 11 soveltamisesta Vastuuhenkilö Marjo Misikangas Sivu/sivut 1 / 5 Ohje ravitsemus- ja terveysväiteasetuksen (EY) N:o 1924/2006 artiklan 11 soveltamisesta Lääketieteen ja ravinto- ja ravitsemusalan ammattilaisia edustavien

Lisätiedot

Kotitehtävä. Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?

Kotitehtävä. Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja? Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja? VÄLIPALA Tehtävä Sinun koulupäiväsi on venähtänyt pitkäksi etkä ehdi ennen illan harjoituksia

Lisätiedot

Yläkoululaisten ravitsemus ja hyvinvointi

Yläkoululaisten ravitsemus ja hyvinvointi Yläkoululaisten ravitsemus ja hyvinvointi Interventiotutkimuksen tulokset Pirjo Pietinen 2.12.2008 Kuvat: Leipätiedotus 1.12.2008 Yläkoululaisten ravitsemus ja hyvinvointi Tutkimusasetelma Kevät 2007 Lukuvuosi

Lisätiedot

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ohje ravintolisäilmoituksen tekemisestä

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ohje ravintolisäilmoituksen tekemisestä Esittelijä Minna-Maija Väänänen Sivu/sivut 1 / 6 Säädös: Kauppa- ja teollisuusministeriön asetus ravintolisistä 571/2003 ja sen muutokset (672/2007) Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ohje ravintolisäilmoituksen

Lisätiedot

Elintarvikeparanteisiin liittyvät pakkausmerkinnät

Elintarvikeparanteisiin liittyvät pakkausmerkinnät Elintarvikeparanteisiin liittyvät pakkausmerkinnät Pakkausmerkintäseminaari elintarvikealan toimijoille ja valvontaviranomaisille 30.5.2013 Kirsi-Helena Kanninen Esityksen sisältö 1. Elintarvikeparanteita

Lisätiedot

Vegaaniruokailija asiakkaana- Vegaaniruokavalion koostaminen

Vegaaniruokailija asiakkaana- Vegaaniruokavalion koostaminen Vegaaniruokailija asiakkaana- Vegaaniruokavalion koostaminen Mistä vegaaniruokavalio koostuu? Vegaaniruokavaliossa käytetään monipuolisesti Viljavalmisteita Palkokasveja Kasviksia Marjoja Hedelmiä Sieniä

Lisätiedot

Leivän ABC. Mielenkiintoisia tietoiskuja leivästä kiinnostuneille

Leivän ABC. Mielenkiintoisia tietoiskuja leivästä kiinnostuneille Leivän ABC Mielenkiintoisia tietoiskuja leivästä kiinnostuneille Kiinnostaako leipä? Leipää on monenlaista; tummaa, vaaleaa, rapeaa, pehmeää, juuresta valmistettua ja padassa paistettua. Mutta mitkä ovat

Lisätiedot

Ravinnosta puhtia päivään 15.3.2011 UKK-Instituutti Anna Ojala, ETM, ravitsemusasiantuntija, UKK-instituutti

Ravinnosta puhtia päivään 15.3.2011 UKK-Instituutti Anna Ojala, ETM, ravitsemusasiantuntija, UKK-instituutti Ravinnosta puhtia päivään 15.3.2011 UKK-Instituutti Anna Ojala, ETM, ravitsemusasiantuntija, UKK-instituutti Liikkuvan nuoren perusteita välipalakäytännöt Liikkuvan nuoren perusteet www.tervekoululainen.fi

Lisätiedot

ELINTARVIKKEEN NIMEÄMINEN. Pakkausmerkintäseminaari 30.5.2013

ELINTARVIKKEEN NIMEÄMINEN. Pakkausmerkintäseminaari 30.5.2013 ELINTARVIKKEEN NIMEÄMINEN Pakkausmerkintäseminaari 30.5.2013 1 ELINTARVIKKEEN NIMI Kuluttajan kannalta tärkeimpiä merkintöjä elintarvikepakkauksessa / esitteessä / tms. Sijaitsee yleensä pakkauksen pääasiallisella

Lisätiedot

Kauratuotteet. terveellisiin leipomuksiin

Kauratuotteet. terveellisiin leipomuksiin terveellisiin leipomuksiin Kaura (Avena sativa) Kauran vatsaa hellivä vaikutus on tiedetty jo pitkään. Kaurapuuro on kuulunut moniin suomalaisiin aamiaispöytiin jo vuosikymmenet. Viime vuosien tutkimuksissa

Lisätiedot

Ruoka-allergisen kannattaa lukea pakkausmerkintöjä

Ruoka-allergisen kannattaa lukea pakkausmerkintöjä Ruoka-allergisen kannattaa lukea pakkausmerkintöjä 2 3 1 1. Elintarvikkeen nimi: Piparkakkuja 2. Ainesosaluettelo: vehnäjauho, kasvirasva, sokeri, siirappi, nostatusaineet (E 500), mausteet (kaneli, kaardemumma,

Lisätiedot

Kasvista kansalaisjärjestöjen pöytään?

Kasvista kansalaisjärjestöjen pöytään? Kasvista kansalaisjärjestöjen pöytään? ElintarvikeMIPS-tutkimuksen tuloksia FIN-MIPS Kotitalous -tutkimusprojekti KotiMIPS projekti FIN-MIPS Kotitalous tutkimusprojektin puitteissa tutustuttiin suomalaisen

Lisätiedot

www.vomoghundemat.fi

www.vomoghundemat.fi www.vomoghundemat.fi Vom og Hundemat on norjalainen koirien tuoreruokatuote. Se valmistetaan norjalaisista eläinperäisistä raaka-aineista, kuten broileri, naudan sisäelimet, pötsi, lohi, naudan maksa ja

Lisätiedot

Tullin elintarviketutkimukset 2013

Tullin elintarviketutkimukset 2013 Tullin elintarviketutkimukset 2013 Elintarvikevalvonnassa tutkittiin vuonna 2013 yhteensä 3137 tavaraerää. Eristä 52 % oli alkuperältään EU:n ulkopuolisista maista ja 44 % oli EU:n alueella tuotettuja

Lisätiedot

Tullin elintarviketutkimukset 2014

Tullin elintarviketutkimukset 2014 Tullin elintarviketutkimukset 2014 Elintarvikevalvonnassa tutkittiin vuonna 2014 yhteensä 3329 tavaraerää. Eristä 51 % oli alkuperältään EU:n ulkopuolisista maista ja 46 % oli EU:n alueella tuotettuja

Lisätiedot

Missä mennään pakkausmerkintälainsäädännössä?

Missä mennään pakkausmerkintälainsäädännössä? Missä mennään pakkausmerkintälainsäädännössä? Elintarviketietoseminaari 17.10.2014, Helsinki Lainsäädäntöneuvos Anne Haikonen Maa- ja metsätalousministeriö Elintarviketietoasetus pakkausmerkintädirektiivi

Lisätiedot

NIMISUOJAUKSEN TAVOITTEET

NIMISUOJAUKSEN TAVOITTEET o o NIMISUOJAUKSEN TAVOITTEET Maataloustuotannon monipuolistaminen erityisesti syrjäisillä alueilla. Sellaisten maataloustuotteiden tuotannon edistäminen, joista saa paremman hinnan kuin tavanomaisesta

Lisätiedot

IPR JA SOPIMUKSET KANSAINVÄLISTYVÄSSÄ ELINTARVIKEALAN YRITYKSESSÄ 27.8.2015. IPR-lakimies, Eurooppatavaramerkkiasiamies Jani Kaulo

IPR JA SOPIMUKSET KANSAINVÄLISTYVÄSSÄ ELINTARVIKEALAN YRITYKSESSÄ 27.8.2015. IPR-lakimies, Eurooppatavaramerkkiasiamies Jani Kaulo IPR JA SOPIMUKSET KANSAINVÄLISTYVÄSSÄ ELINTARVIKEALAN YRITYKSESSÄ 27.8.2015 IPR-lakimies, Eurooppatavaramerkkiasiamies Jani Kaulo Aineettomat oikeudet eli IPR Yrityksen toiminimi Tavaramerkki Mallioikeus

Lisätiedot

Uusi ruokavallankumous on täällä. Syömisen helppous.

Uusi ruokavallankumous on täällä. Syömisen helppous. Uusi ruokavallankumous on täällä. Syömisen helppous. Syöminen. Miten maailman yksinkertaisimmasta asiasta tuli maailman monimutkaisin? Joudumme jatkuvasti erilaisten ohjeiden, suositusten ja valintojen

Lisätiedot

BARRY CALLEBAUT:n SUKLAISET NAPIT, LASTUT JA ROUHEET

BARRY CALLEBAUT:n SUKLAISET NAPIT, LASTUT JA ROUHEET BARRY CALLEBAUT:n SUKLAISET NAPIT, LASTUT JA ROUHEET www.leipurin.com Leipurin Oy PL 40 (Kutojantie 4), 02630 Espoo Puh. (09) 52170 Fax. (09) 521 2121 LASTU ROUHE Suklaalastu, tumma 2 kg Tuotenumero: 610026

Lisätiedot

Kansallinen elintarviketietoasetus - pakkaamattomat elintarvikkeet ja niiden merkinnät

Kansallinen elintarviketietoasetus - pakkaamattomat elintarvikkeet ja niiden merkinnät Kansallinen elintarviketietoasetus - pakkaamattomat elintarvikkeet ja niiden merkinnät Elintarviketietoseminaari 17.10.2014, Helsinki Lainsäädäntöneuvos Anne Haikonen Maa- ja metsätalousministeriö Elintarviketietoasetus

Lisätiedot

KAHVILEIPÄ RESEPTIT Kurssiralli 2010 www.leipurin.com

KAHVILEIPÄ RESEPTIT Kurssiralli 2010 www.leipurin.com KAHVILEIPÄ RESEPTIT Kurssiralli 2010 www.leipurin.com Leipurin Oy Leipomoteollisuus PL 40 (Kutojantie 4), 02630 Espoo Puh. (09) 52170 Fax. (09) 521 2121 Kahvileipä 18 INKIVÄÄRIKAKKU-MIX Inkiväärillä maustettu

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 23. heinäkuuta 2013 (OR. en) 12673/13 DENLEG 90 SAN 290 SAATE. Saapunut: 19. heinäkuuta 2013

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 23. heinäkuuta 2013 (OR. en) 12673/13 DENLEG 90 SAN 290 SAATE. Saapunut: 19. heinäkuuta 2013 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 23. heinäkuuta 2013 (OR. en) 12673/13 DENLEG 90 SAN 290 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 19. heinäkuuta 2013 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D019484/07 Asia:

Lisätiedot

Osa 4, Ainesosaluettelo

Osa 4, Ainesosaluettelo Osa 4, Ainesosaluettelo Oppaan tässä osassa opit: Mitä ainesosaluettelolla tarkoitetaan? Missä järjestyksessä ainesosat luetellaan ainesosaluettelossa? Miten ilmoitat ainesosaluettelossa valmistusaineet,

Lisätiedot

Hedelmä- ja marjajalosteiden merkinnät Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton Kaamosmarjapäivät 23.-24.11.2015

Hedelmä- ja marjajalosteiden merkinnät Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton Kaamosmarjapäivät 23.-24.11.2015 Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton Kaamosmarjapäivät 23.-24.11.2015 Ylitarkastaja Niina Matilainen Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Tuoteturvallisuusyksikkö Mehujen erityisvaatimukset Mehut, täysmehut

Lisätiedot

Kaiken hyvän alku ja juuri On siinä, että vatsa voi hyvin. Siitä riippuu myös viisaus ja Kaikki hyvä, mitä ihmiskunta Saa aikaan.

Kaiken hyvän alku ja juuri On siinä, että vatsa voi hyvin. Siitä riippuu myös viisaus ja Kaikki hyvä, mitä ihmiskunta Saa aikaan. Kaiken hyvän alku ja juuri On siinä, että vatsa voi hyvin. Siitä riippuu myös viisaus ja Kaikki hyvä, mitä ihmiskunta Saa aikaan. NUOTIORUOKA KURSSI 29.1.2010 13 16 Luontokoulu Korento Niina Rautiainen

Lisätiedot

URHEILIJAN RAVINTO Ravinnon laatu, suojaravintoaineet

URHEILIJAN RAVINTO Ravinnon laatu, suojaravintoaineet santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Ravinnon laatu, suojaravintoaineet Yläkouluakatemia 2015-2016 Vko 36 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI SUOJARAVINTOAINEET https://www.youtube.com/watch?v=cgcpdskk1o8&spfreload=10

Lisätiedot

Lasten ravitsemus ravitsemussuositusten näkökulmasta. Ravitsemussuunnittelija Salla Kaurijoki Kylän Kattaus liikelaitos Jyväskylän kaupunki

Lasten ravitsemus ravitsemussuositusten näkökulmasta. Ravitsemussuunnittelija Salla Kaurijoki Kylän Kattaus liikelaitos Jyväskylän kaupunki Lasten ravitsemus ravitsemussuositusten näkökulmasta Ravitsemussuunnittelija Salla Kaurijoki Kylän Kattaus liikelaitos Jyväskylän kaupunki 10.11.2017 Enemmistö lapsista voi hyvin ravitsemuksen näkökulmasta

Lisätiedot

VASTUUVAPAUSLAUSEKE. Huomautukset

VASTUUVAPAUSLAUSEKE. Huomautukset EUROOPAN KOMISSIO TERVEYS- JA KULUTTAJA-ASIOIDEN PÄÄOSASTO Joulukuu 2012 OHJEITA TOIMIVALTAISILLE VIRANOMAISILLE SEURAAVAN EU-LAINSÄÄDÄNNÖN NOUDATTAMISEN VALVONTAA VARTEN: Euroopan parlamentin ja neuvoston

Lisätiedot

FORMARE 2015. Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon

FORMARE 2015. Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon FORMARE 2015 Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon Sisältö Kalorit ja kulutus Proteiini Hiilihydraatti Rasva Vitamiinit Kivennäis- ja hivenaineet Vesi ja nesteytys Ravintosuositukset

Lisätiedot

Sydänystävällinen, terveellinen ravinto Ravitsemussuunnittelija, TtM, Kati Venäläinen, KSSHP

Sydänystävällinen, terveellinen ravinto Ravitsemussuunnittelija, TtM, Kati Venäläinen, KSSHP Sydänystävällinen, terveellinen ravinto 12.9.2017 Ravitsemussuunnittelija, TtM, Kati Venäläinen, KSSHP Sydänliiton ravitsemussuositus Sydänterveyttä edistävä eli sydänystävällinen ruoka on kaikille suositeltavaa

Lisätiedot

LENKKI-, NAKKI- JA LEIKKELEMAKKAROIDEN LISÄAINEET SEKÄ MYYNTIPÄÄLLYSMERKINNÄT 1993

LENKKI-, NAKKI- JA LEIKKELEMAKKAROIDEN LISÄAINEET SEKÄ MYYNTIPÄÄLLYSMERKINNÄT 1993 LENKKI-, NAKKI- JA LEIKKELEMAKKAROIDEN LISÄAINEET SEKÄ MYYNTIPÄÄLLYSMERKINNÄT 1993 kaupunki Ympäristövirasto Raportti 3/1993 ~ IIOulun Oulu LENKKI-, NAKKI- JA LEIKKELEMAKKAROIDEN LISÄAINEET SEKÄ MYVNTIPÄÄLLYSMERKINNÄT

Lisätiedot

Eväitä ruokapuheisiin

Eväitä ruokapuheisiin Eväitä ruokapuheisiin Esityksessä on ravitsemussuositusten mukainen viikon ruokavalio kevyttä työtä tekevälle, liikuntaa harrastavalle naiselle (8,4 MJ/vrk eli 2000 kcal/vrk). Yksittäisille aterioille

Lisätiedot

Nautinnollista ja Rauhaisaa Joulunaikaa!

Nautinnollista ja Rauhaisaa Joulunaikaa! Joulu saapuu pienin askelin, sytyttelee kynttilöitä tummeneviin iltoihin, rapisee ovien takana, kuiskailee nurkissa. Eikä aikaakaan, kun se on jo täällä: helisee hopeisina tiukuina, tuoksuu ja maistuu

Lisätiedot