Tulospalvelun hoitamista varten saat edelliseltä tuloslaskentavastaavalta seuraavat laitteistot:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tulospalvelun hoitamista varten saat edelliseltä tuloslaskentavastaavalta seuraavat laitteistot:"

Transkriptio

1 Rannikkorastit, tulospalvelun toimintaohjeet, Laitteisto Tulospalvelun hoitamista varten saat edelliseltä tuloslaskentavastaavalta seuraavat laitteistot: Kannettava ruggeroitu tietokone (Panasonic CF-29), virtalähde, langallinen hiiri USB-jakaja hiiren ja tulostimen kytkemistä varten ACAnywhere-adapteri sähkön lataamiseksi auton tupakansytyttimestä tai apukäynnistimestä (Multi Function Jump Starter) Valkoinen jatkojohto Emit 250 -lukijaleimasin Mustesuihkutulostin (tällä hetkellä Pixma ip 4200) Apukäynnistin (Multi Function Jump Starter) USB-muistitikku (tulosten siirtämiseksi kannettavasta omalle koneelle) näillä on tapana kadota, joten valmistaudu käyttämään omaa muistitikkua. 2. Tuloslaskentavastaavan tehtävät ennen kilpailutapahtumaa Tietokoneen akun lataus Kannettavan akun varaustila on varmistettava ennen käyttöä. Sitä varten pidetään kannettavan virtalähde kytkettynä kunnes latauksen merkkivalo on kellanvihreä. Tällöin akku kestää normaalin kilpailutapahtuman ajan (4-5 tuntia). Valmistaudu kuitenkin tarvittaessa ottamaan virtaa autosta tai apukäynnistimestä. Apukäynnistimen lataus Apukäynnistin (Multi Function Jump Starter) on helppokäyttöinen 20 Ah suljettu lyijyakku, jossa on 12 V tupakansytytinlähtö ja 12 V muuntaja lataamiseen verkkovirralla. Akku on ladattava jokaisen käyttökerran jälkeen. Tyhjentyneen akun latausaika on tuntia. Peräkkäisten tuloslaskentavastaavien on sovittava keskenään, kumpi suorittaa akun lataamisen. Latausta varten asetetaan pääkatkaisija (7) OFF-asentoon. Työnnetään muuntajan pistoke pistorasiaan ja liitin apukäynnistimen etuosan latausliitäntään (11). Lataamisen merkkivalo (10) syttyy lataamisen merkiksi. Punaista Test-nappulaa painettaessa vihreä Fullmerkkivalo syttyy, jos akku on täyteen ladattu. Ratojen määrittely Jos mahdollista, tee kohdissa 5 ja 6 mainitut toimenpiteet jo ennen kilpailutapahtumaa. 3. Tuloslaskentavastaavan tehtävät kilpailutapahtuman aikana Tapahtuman aikana tulospalveluvastaava on kilpailukeskuksessa oman pöytänsä takana, yllään huomioliivi, ainoana tehtävänään vastata tuloslaskennasta.

2 4. Alkutoimenpiteet 1. Kytke lukijaleimasin koneen takasivun vasemmassa nurkassa suojaläpän olevaan sarjaporttiin. Liittimen naaras-koiras muunnin on valmiiksi kiinnitetty ruuveilla sarjaporttiin. 2. Kiinnitä USB-jakaja koneen oikealta sivulta suojaläpän alta löytyvään USB-porttiin ja kiinnitä hiiri USB-jakajaan. (Kone valittaa hiiren puuttuvasta ajurista, mutta hiiri toimii ilman sitäkin.) 3. Kytke tulostin USB-kaapelilla USB-jakajaan. Tulostimen USB-liitäntä (pieni) on oikeassa takakulmassa. Sähkövirran syöttämiseksi kytke tulostimen virtajohto ACAnywhere-adapteri kautta apukäynnistimen tupakansytytinlähtöön (tai auton tupakansytyttimeen). Kun tulostinta käytetään, kytke tulostin ja ACAnywhere päälle. 4. Käynnistä tietokone. 5. Kirjaudu sisään: a. Käyttäjätunnus: kys b. Salasana: kys 6. Käynnistä Eresults Lite-ohjelmisto 7. Tarkasta asetuksista, että asetukset ovat seuraavat: Tarkasta, että käytettävä Emitlaite on 250-leimasin, sarjaportti COM1 ja että Tallennuksen asetuksissa on päällä molemmat tallennusmuodot (tämä mahdollistaa sen, että ohjelma tallentaa tiedostoon kaikki muutokset välittömästi). Lisäksi käytön aikana: 8. Tarkkaile tietokoneen akun varaustilaa. Tarvittaessa kytke virtalähde kiinni kannettavaan, ACAnywhere-adapteri apukäynnistimen tupakansytytinlähtöön (tai auton tupakansytyttimeen), jatkojohto adapterin pistorasiaan ja tietokoneen virtalähde jatkojohtoon. 9. Kytke ACAnywhere päälle ( ON ). (Jos käytät auton tupakansytytintä, voi olla, että auton moottoria täytyy ainakin välillä pitää käynnissä.)

3 5. Tapahtuman tallennus ja nimeäminen Kun EResults-ohjelma käynnistetään, näytölle ilmestyy tyhjä taulukko. Tässä vaiheessa voit avata aikaisemmin talletetun tapahtuman tiedoston kansiosta Rannikkorastit 2010 tai tallentaa uuden tiedoston (joka on vielä tyhjä) em. kansioon nimellä: paikka_päivä_kuukausi_vuosi, eli esim. Honkala_4_5_2010 Tämä toimenpide, kuten myös seuraavassa kohdassa opastettava ratojen määrittely on hyvä tehdä jo ennen tapahtumaa, esim. edellisenä iltana. 6. Ratojen määrittely 1) Jos mahdollista, ennen tapahtuman alkua määritellään tapahtumassa käytettävät radat (koodit, radan nimi, radan pituus). Ratatietoja voi kysyä ratamestarilta tai esim. Mika Kilpiseltä Ratojen määrittelyä varten siirretään kohdistin taulukon tyhjään kohtaan tai aikaisemmin syötetyn radan otsikon kohdalla, painetaan hiiren oikeata näppäintä ja valitaan Lisää uusi rata 2) Syötä radan tiedot. Syötä kyseisen radan rastikoodit pilkulla eroteltuina. Huom! Muista viimeiseksi syöttää maalileimasimen koodi (on ilmeisesti KyS:llä aina 100, mutta varmista!). Syötä radan nimi (A,B,BL,C,D) ja radan pituus (0,1 km:n tarkkuudella). Rannikkorasteilla jokainen rastiväli huomioidaan, joten ei täppiä kohtaan Vain tietyt rastivälit mukaan tuloksiin. Valitse lopuksi OK 3) Vastaavalla tavalla syötä muutkin radat. Jos jokin rata muistuttaa kovasti toista, niin uutta rataa määritettäessä voi halutessaan ottaa pohjaksi jonkin toisen radan ( Kopioi ). 4) Lopuksi tallenna tiedosto. Huom! Kaudella 2011 voidaan Firmaliigan osanottajat syöttää normaalisarjoihin muiden osanottajien joukkoon.

4 Huom! Luo järjestäjiä ja mahdollisia suunnistuskoulun ohjaajia varten oma rata Ohjaajat, jonne heidät voi lisätä. 7. Metsään lähtevien syöttäminen ohjelmistoon Rannikkorasteille osallistuvien henkilöiden tiedot hallitaan ohjelmistolla. Koska käsikirjanpitoa ei käytetä, tulee jokainen metsään lähtijä kirjata koneelle! Huom! Jos kirjaamisessa on kova ruuhka, niin voit (tai avustajasi) kirjata ilman aikaa lähtevät paperille ja siirtää sitten koneelle, kun tilanne rauhoittuu. 7.1 Emit-kortin omaavien/sen lainaavien syöttäminen metsään 1) Pyydä suunnistajaa asettamaan Emit-kortti lukijaleimasimeen, jolloin avautuu Kilpailijatietojen hyväksyntä -ikkuna. 2) Jos henkilö löytyy henkilötietokannasta, niin ohjelma ehdottaa kyseistä henkilöä. Korjaa tarvittaessa. Nimi kirjoitetaan muodossa: sukunimi etunimi, ilman pilkkua! Kun nimi lisätään tai sitä muutetaan, ohjelma kysyy Lisätäänkö henkilötiedot tietokantaan ko. leimauskortille?. Jos kortti on henkilön oma, vastaa Kyllä, muuten Ei. 3) Jos kyseessä on lainakortti, varmista, että kohdassa Lainakortti on rasti (=>ohjelma osaa muistuttaa maaliin tullessa!). Muistathan vastata "Ei" kohdassa 2 esitettyyn kysymykseen. 4) Valitse Rata 5) Valitse lopuksi Aseta lähteväksi 7.2 Ilman Emit-korttia suunnistavan syöttäminen metsään 1) Siirry Ennakkoon syötetyt henkilöt -dialogiin (työkalurivillä toiseksi viimeinen kuvake) 2) Valitse Lisää 3) Klikkaa Juoksee ilman korttia 4) Syötä nimi (sukunimi etunimi) 5) Valitse Rata 6) Valitse Lisää. Tässäkin tapauksessa ohjelma kysyy Lisätäänkö henkilötiedot tietokantaan ko. leimauskortille?, mutta siihen vastataan luonnollisesti Ei. Huom! Ennakkoon syötetyt henkilöt dialogista on poistuttava, että voi lukea maaliintulijoiden Emit-kortteja Huom! Tilanne, jossa useampi henkilö lähtee ryhmässä metsään, mutta vain yhdellä on Emit-kortti: Kirjaa Emit-kortin haltija normaalisti metsään lähteväksi. Kirjaa muut ryhmässä suunnistavat paperille ja merkitse siihen muistiin, kenen kanssa suunnistavat samalla Emitillä. Kun ryhmä on tullut maaliin, kopioi muille ryhmäläisille Emit-kortin haltijan tiedot. => Näin saadaan kaikille ryhmäläisille samat rastiväliajat ja loppuaika!

5 8. Maaliintulijoiden lukeminen ohjelmistoon 8.1 Normaalisti lähtenyt, Emit-kortilla juossut suunnistaja Kun suunnistaja on tullut maaliin (ja tehnyt maalileimauksen), luetaan hänen Emit-korttinsa ohjelmistoon. Jos kortilta löytyvät valittua rataa vastaavat leimat, ohjelma laskee ajan ja sijoittaa henkilön kyseiselle radalle tuloksen mukaiselle paikalle. Kuuluu piippaus. Jos leimat eivät täsmää, niin ohjelma ilmoittaa Kilpailijalla ylimääräisiä/vääriä leimoja, poistetaanko nämä leimaukset?. Tähän vastataan Ei. Tällöin tulos sijoitetaan ilmoitetulle radalle, ja voidaan tarkastella, miltä osin tulos ei täsmää. o Jos leimaukset vastaavat jotain muuta rataa, siirrytään kilpailijan nimen kohdalle, painetaan hiiren oikeata näppäintä ja siirretään kilpailija kyseiselle radalle. o Jos ilmenee, että rataa ei ole kierretty hyväksyttävästi, painetaan hiiren oikeata näppäintä ja valitaan Merkkaa ei aikaa. o Jos rata on kierretty, mutta esimerkiksi yksi leimaus on epäonnistunut, voidaan, kuntosuunnistuksen hengen mukaisesti, suoritus jättää tuloksiin. Huom! Lopputuloksia voi helpommin selata, kun muuttaa ratatietonäkymää pienemmäksi kohdasta piilota/näytä rastiväliajat. 8.2 Normaalisti lähtenyt, ilman Emit-korttia juossut suunnistaja 1) Siirry Ennakkoon syötetyt henkilöt dialogiin. 2) Valitse maaliin tullut henkilö. 3) Paina hiiren oikeaa näppäintä, valitse valikosta Hyväksy maaliin, Merkkaa ei aikaa Huom! Ennakkoon syötetyt henkilöt dialogista on poistuttava, että voi lukea maaliintulijoiden Emit-kortteja 8.3 Emit-kortilla juossut suunnistaja, jota ei ole lähdössä syötetty ohjelmaan (Oikein toimittaessa tällaisia suunnistajia ei kuuluisi olla) Kun suunnistaja on tullut maaliin (ja tehnyt maalileimauksen), luetaan hänen Emit-korttinsa ohjelmistoon. Tällöin avautuu Kilpailijatietojen hyväksyntä -lomake. 1) Jos henkilö löytyy henkilötietokannasta, niin ohjelma ehdottaa kyseistä henkilöä. Korjaa tarvittaessa. Nimi kirjoitetaan muodossa: sukunimi etunimi, ilman pilkkua! Kun nimi lisätään tai sitä muutetaan, ohjelma kysyy Lisätäänkö henkilötiedot tietokantaan ko. leimauskortille?. Jos kortti on henkilön oma, vastaa Kyllä, muuten Ei. 2) Jos kortilla olevat leimaukset vastaavat jotakin ohjelmaan syötettyä rataa, ohjelma ehdottaa sitä Rata-kohdassa. Valitse Hyväksy maaliin. o Jos Rata-kentässä lukee Ei tiedossa, on juoksija joko leimannut ylimääräisillä rasteilla tai jättänyt jonkin rastin leimaamatta Kysy juoksijalta, minkä radan juoksi Valitse oikea rata listasta. o Valitse Hyväksy maaliin.

6 Ohjelma kysyy: Osanottajalla ylimääräisiä/vääriä leimoja, poistetaanko nämä leimaukset. Tähän vastataan Ei, ja toimitaan kuten kohdassa 6.1. Huom! Varo valitsemasta vahingossa Aika tietokoneelta!!!! 8.4 Ilman Emit-korttia juossut suunnistaja, jota ei ole lähdössä syötetty ohjelmaan (Oikein toimittaessa tällaisia suunnistajia ei kuuluisi olla) 1) Vie kursori sen radan nimen päälle, jonka kyseinen suunnistaja on juossut. 2) Paina hiiren oikeaa näppäintä ja valitse "Lisää uusi kilpailija". 3) Syötä suunnistajan nimi ja valitse "Ei aikaa" 4) Valitse 'Lisää' 9. Lopettaminen Ennen tapahtuman päättymistä, tarkista Ennakkoon syötetyt henkilöt dialogista, että kaikki suunnistajat ovat saapuneet maaliin. 10. Mahdollisia virhetilanteita ja ratkaisuja niihin Kilpailijan tiedoissa on virhe Kilpailijan tietoja voi muokata valitsemalla kilpailija listalta, painamalla hiiren oikeata näppäintä ja valitsemalla Muokkaa. Kilpailija syötetään vahingossa väärään sarjaan Kilpailijan voi siirtää toiseen sarjaan valitsemalla kyseinen kilpailija listasta, painamalla hiiren oikeata näppäintä ja valitsemalla Siirrä radalle sekä valitsemalla listasta oikean radan. Henkilölle merkkautuu vahingossa Ei aikaa, vaikka aika on olemassa Osoita kyseisen henkilön maalileimauksen kohtaa, paina hiiren oikeata näppäintä ja valitse Muokkaa. Kirjoita siihen M-aika, esim. M => Henkilölle kirjautuu aika (väliajat säilyvät nollina). Huom. Sama lukijaleimasin ei osaa lukea samaa Emit-korttia kahta kertaa peräkkäin. Tarvittaessa syötä välillä toinen kortti (ja merkkaa sille Peruuta ). Huom. Jos ohjelma tai lukijaleimasin menee tilttiin, poistu ohjelmasta ja aloita uudelleen. Kaikki tiedot ovat tallentuneet automaattisesti.

7 11. Tulosten teko Kun tapahtuma on ohi, kaikki osallistujat syötetty ohjelmistoon (myös ei lähteneet ja järjestäjät), voidaan luoda tulokset. Tulokset lehdistölle Valitse Lehdistötulokset Muuta tulostiedoston nimi (käyttämällä Selaa -näppäintä): o Kansioon Rannikkorastit 2010 o tiedostonimi: tapahtuma_päivä_kuukausi_vuosi, eli esim. Santalahti_20_5_2010. Muuta Tulossivun otsikko sopivaksi tapahtumalle. Ota pois Seuratieto mukaan tuloksiin (ellei kyseessä ole Firmaliigan osakilpailu) Valitse Muodosta tulokset Huom! Ennen tulosten tekoa valitse 'Lajittele' ja valitse lajitteluperusteeksi 'Loppuaika'. Huom! Varmista ennen tulosten tekoa, että sarjat ovat oikeassa järjestyksessä A=>D. Jos eivät ole, järjestä ne toiminnolla 'Järjestä radat'.

8 Tulokset Internettiin Valitse Tulokset ja Väliajat Valitse 'HTML-tiedosto' Muuta tulostiedoston nimi (käyttämällä Selaa -näppäintä): o Kansioon Rannikkorastit 2010 o tiedostonimi: tapahtuma_päivä_kuukausi_vuosi_tulokset, eli esim. Santalahti_20_5_2010_tulokset. Muuta väliaikatiedoston nimi (käyttämällä Selaa -näppäintä): o Kansioon Rannikkorastit 2010 o tiedostonimi: tapahtuma_päivä_kuukausi_vuosi_valiajat, eli esim. Santalahti_20_5_2010_valiajat. Muuta Tulossivun otsikko sopivaksi tapahtumalle. Esim. 'Rannikkorastit Kotkan Santalahdessa , Tulokset' Ota pois Seuratieto mukaan tuloksiin ellei kyseessä ole firmaliigan osakilpailu. Valitse Muodosta tulokset Tiedoston teko Reittihärveliä varten Reittihärveliä varten tarvitaan vielä yksi tiedosto, eli IOF XML tiedosto. 1) Valitse Tiedosto-Siirtotiedosto-IOF XML muodossa. 2) Anna nimi vastaavalla tavalla kuin itse datatiedoston nimi Kun tulokset on onnistuneesti luotu, siirrä ne muistitikulle ja lähetä sähköpostilla osoitteisiin kauko.salonen@genip.fi ja mika.kilpinen@kopioklubi.fi. Jos mahdollista, niin tee se jo samana päivänä, niin tulokset saadaan internettiin viimeistään seuraavaan aamuun mennessä.

9 Lähetettävät tiedostot: - tulostiedosto (HTML-päätteinen) - väliaikatiedosto (HTML-päätteinen) - lehdistötulostiedosto (TXT-päätteinen) - Tapahtuman DAT-tiedosto (lähetä ainakin silloin, kun et ole ihan varma tulos- ja väliaikatiedostojen virheettömyydestä) Lisäksi lähetä Mikalle myös ( mika.kilpinen@kopioklubi.fi ): - XML-tiedosto - DAT-tiedosto

RANNIKKORASTIT TULOSPALVELUVASTAAVAN OHJEET 2012

RANNIKKORASTIT TULOSPALVELUVASTAAVAN OHJEET 2012 RANNIKKORASTIT TULOSPALVELUVASTAAVAN OHJEET 2012 1. Laitteisto Tulospalvelun hoitamista varten saat edelliseltä tuloslaskentavastaavalta seuraavat laitteet: Kannettava ruggeroitu tietokone (Panasonic CF-29),

Lisätiedot

RANNIKKORASTIT TULOSPALVELUVASTAAVAN OHJEET 2013

RANNIKKORASTIT TULOSPALVELUVASTAAVAN OHJEET 2013 RANNIKKORASTIT TULOSPALVELUVASTAAVAN OHJEET 2013 1. Laitteisto Tulospalvelun hoitamista varten saat edelliseltä tuloslaskentavastaavalta seuraavat laitteet: Kannettava ruggeroitu tietokone (Panasonic CF-29),

Lisätiedot

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2015. TULOSPALVELUN OHJEET v.2 1. LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2015. TULOSPALVELUN OHJEET v.2 1. LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2015 TULOSPALVELUN OHJEET v.2 1. LAITTEISTO - Kannettava tietokone Panasonic CF-29, verkkolaturi, autolaturi ja langaton hiiri. (vara-akku) - Emit 250 -lukijaleimasin - MTR4-kortinlukija

Lisätiedot

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2017 TULOSPALVELUN OHJEET LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2017 TULOSPALVELUN OHJEET LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2017 TULOSPALVELUN OHJEET 30.4.2017 1. LAITTEISTO - Kannettava tietokone Panasonic CF-29, verkkolaturi, autolaturi ja langaton hiiri. (vara-akku) - Emit 250 -lukijaleimasin ( UUSI USB-lukija)

Lisätiedot

E-ResultsLite ohjelman käyttö Ounasrasteilla

E-ResultsLite ohjelman käyttö Ounasrasteilla E-ResultsLite ohjelman käyttö Ounasrasteilla 1 Tutustu ohjeisiin Avaa ohjelma kaksoisklikkaamalla ohjelman pikakuvaketta. Tutustu ohjelman omiin ohjeisiin valitsemalla: Ohje > Avustus.., ohjeet avautuvat

Lisätiedot

E-RESULTS LITE -OHJEET

E-RESULTS LITE -OHJEET E-RESULTS LITE -OHJEET 1 ALKUVALMISTELUT Huolehdi ennen rastiesi pitoa, että Tulospalvelutietokoneen akku on ladattu täyteen Seuran EMIT-kortit ovat tallessa ja selkeästi erillään lähtöleimasimesta. Lähtö-

Lisätiedot

eresults Lite Kä yttö öhje Iltärästeille

eresults Lite Kä yttö öhje Iltärästeille eresults Lite Kä yttö öhje Iltärästeille Sisältö 1. Yleistä... 2 Tukihenkilöt... 2 2. Laitteiston kasaaminen... 3 250 lukijan liittäminen tietokoneeseen... 3 Hiiren liittäminen tietokoneeseen... 4 MTR

Lisätiedot

TORSTAIRASTIEN TULOSPALVELUOHJE

TORSTAIRASTIEN TULOSPALVELUOHJE Manu ja Olli 23.4.2014 TORSTAIRASTIEN TULOSPALVELUOHJE YLEISTÄ Torstairastien ajanotto hoidetaan seuran kannettavalla tietokoneella ja MTR-laitteella. Koneita hallinnoi Manu Kuisma 0400-323 949, mauno.kuisma@pp.inet.fi

Lisätiedot

Orimattilan Iltarastit 2009 Tulospalvelun ohje 13.9.2009. Tulospalvelun ohje. Sivu 1/10. Rastivarsat ry

Orimattilan Iltarastit 2009 Tulospalvelun ohje 13.9.2009. Tulospalvelun ohje. Sivu 1/10. Rastivarsat ry Tulospalvelun ohje Sivu 1/10 1 Johdanto Tämän ohjeen tarkoitus on perehdyttää lukija toimimaan itsenäisesti iltarastien tulospalvelussa. Lue ohje etukäteen ja harjoittele toimintaa rauhassa ennen tapahtumaa.

Lisätiedot

Länsi-Suomi-rastien ajanotossa käytetään E-Results Lite -ajanotto-ohjelmaa.

Länsi-Suomi-rastien ajanotossa käytetään E-Results Lite -ajanotto-ohjelmaa. Sivu 1/10 Länsi-Suomi-rastien ajanotossa käytetään E-Results Lite -ajanotto-ohjelmaa. Ohjelma käyttää suunnistusliiton emit -rekisteriä, joka sisältää nimet sekä leimasimien numerot. Rekisteriä on täydennetty

Lisätiedot

TORSTAIRASTIEN TULOSPALVELUOHJE

TORSTAIRASTIEN TULOSPALVELUOHJE Manu ja Olli 11.4.2010 TORSTAIRASTIEN TULOSPALVELUOHJE YLEISTÄ Torstairastien ajanotto hoidetaan seuran kannettavalla tietokoneella ja MTR-laitteella. Koneita hallinnoi Manu Kuisma 0400-323 949, mauno.kuisma@pp.inet.fi

Lisätiedot

ERESULTS LITE -OHJELMAN PIKAKÄYTTÖOHJEET (AA, ) Ohje löytyy myös tulospalvelukoneen työpöydältä nimellä Ohje E-Results Liten käytöstä.

ERESULTS LITE -OHJELMAN PIKAKÄYTTÖOHJEET (AA, ) Ohje löytyy myös tulospalvelukoneen työpöydältä nimellä Ohje E-Results Liten käytöstä. ERESULTS LITE -OHJELMAN PIKAKÄYTTÖOHJEET (AA, 24.4.2017) Ohje löytyy myös tulospalvelukoneen työpöydältä nimellä Ohje E-Results Liten käytöstä.pdf LUE NÄMÄ OHJEET ENNEN KUNTORASTEJA! Tietokonelaukun sisältö,

Lisätiedot

1/10 E-RESULTS LITE-OHJEET ITÄRASTEILLE (JL 30.7.2009)

1/10 E-RESULTS LITE-OHJEET ITÄRASTEILLE (JL 30.7.2009) 1/10 E-RESULTS LITE-OHJEET ITÄRASTEILLE (JL 30.7.2009) 1 OHJELMAN OMAT OHJEET Avaa tulospalveluohjelma kaksoisklikkaamalla EResultsLite.lnk kuviota. Lue ohjelman omat ohjeet valitsemalla Ohje-Avustus...

Lisätiedot

Tutustu ohjelman omiin ohjeisiin valitsemalla: Ohje > Avustus.., jotka avautuvat selaimessa

Tutustu ohjelman omiin ohjeisiin valitsemalla: Ohje > Avustus.., jotka avautuvat selaimessa E-Results ohjelman käyttö SV:n Keski-Uusimaa rasteilla 1 Heti aluksi, ja sitten ratojen syöttö Eresults.lnk Avaa ohjelma kaksoisklikkaamalla ohjelman pikakuvaketta. Tutustu ohjelman omiin ohjeisiin valitsemalla:

Lisätiedot

RANNIKKORASTIT TULOSPALVELUVASTAAVAN OHJEET 2017

RANNIKKORASTIT TULOSPALVELUVASTAAVAN OHJEET 2017 RANNIKKORASTIT TULOSPALVELUVASTAAVAN OHJEET 2017 Ohje on päivitetty 11.4.2017 / Esa Maikkola. EResults Lite ohjelmistoa koskevat kohdat vastaavat ohjelmiston versiota 3.1.3.0, joka on käytössä Rannikkorasteilla

Lisätiedot

Lapin Veikot suunnistusjaosto Iltarastien tulospalveluohjeet versio 29.4.2016 Pentti Poikela

Lapin Veikot suunnistusjaosto Iltarastien tulospalveluohjeet versio 29.4.2016 Pentti Poikela Lapin Veikot suunnistusjaosto Iltarastien tulospalveluohjeet versio 29.4.2016 Pentti Poikela 2.5.2016 2 Sisältö... 1 1. Laitteet ja ohjelmat... 3 2. Tulospalvelun yleisohjeet... 3 3. E-Result ohjeet...

Lisätiedot

eresults Lite Kä yttö öhje Iltärästeille

eresults Lite Kä yttö öhje Iltärästeille eresults Lite Kä yttö öhje Iltärästeille Sisältö 1. Yleistä... 2 Tukihenkilöt... 2 2. Laitteiston kasaaminen... 3 250 lukijan liittäminen tietokoneeseen... 3 Hiiren liittäminen tietokoneeseen... 4 MTR

Lisätiedot

eresults Lite Kä yttö öhje Iltärästeille

eresults Lite Kä yttö öhje Iltärästeille eresults Lite Kä yttö öhje Iltärästeille Sisältö 1. Yleistä... 2 Tukihenkilöt... 2 2. Laitteiston kasaaminen... 2 250 lukijan liittäminen tietokoneeseen... 3 Hiiren liittäminen tietokoneeseen... 3 MTR

Lisätiedot

Iltarastien tulospalvelun ohje Rasti E4

Iltarastien tulospalvelun ohje Rasti E4 Iltarastien tulospalvelun ohje Rasti E4 Tukihenkilöt: Tarmo Hyttinen, p 040 521 5837, tarmo(at)rastie4.fi Ari Varis, p 040 833 8742, ari.varis(at)rastie4.fi Päivitetty: 18.3.18 eresults Lite Ohje Rasti

Lisätiedot

RASTILIPPU-E-RESULTS LITE OHJEET ITÄRASTEILLE

RASTILIPPU-E-RESULTS LITE OHJEET ITÄRASTEILLE 1/12 RASTILIPPU-E-RESULTS LITE OHJEET ITÄRASTEILLE 6.5.2018 1 LUO TIETOKONEELLE MOBIILIYHTEYS INTERNETIIN Jaa mobiiliyhteys omasta puhelimestasi tai Itärastit-puhelimesta (Hotspot). Jos käytät Itärastipuhelinta,

Lisätiedot

Tulospalvelun toimintaohje

Tulospalvelun toimintaohje Tulospalvelun toimintaohje Pikaohje Kasaa laitteisto Avaa ennalta luotu kyseisen viikon tiedosto Tarkasta radat ja kirjaa rastikoodit (2B,3A,4A,4B,6A) (2B Yö,3A Yö,4A Yö,4B Yö,6A Yö) (9A,12A) Tarkista

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

EResults Pro. Tulospalvelua vaivattomasti

EResults Pro. Tulospalvelua vaivattomasti EResults Pro Tulospalvelua vaivattomasti EResults Pro EResults Pro on helppo ja yksinkertainen mutta monipuolinen sovellus suunnistuskilpailujen tulospalvelun järjestämiseen. Tämän esityksen tarkoitus

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Lue tämä ensin!...3 TalviRastien tuloslaskenta pähkinänkuoressa...3 Uuden kilpailun perustaminen...3. Kilpailun perustiedot...3

Lue tämä ensin!...3 TalviRastien tuloslaskenta pähkinänkuoressa...3 Uuden kilpailun perustaminen...3. Kilpailun perustiedot...3 TALVIRASTIEN QUICKSTART -OPAS OE2003 V.10.3 OE2003 VERSIO 10.3 TILA: 31.10.2008 SISÄLLYSLUETTELO Lue tämä ensin!...3 TalviRastien tuloslaskenta pähkinänkuoressa...3 Uuden kilpailun perustaminen...3 Kilpailun

Lisätiedot

Irman käyttöohje Tunturisuunnistajille

Irman käyttöohje Tunturisuunnistajille Irman käyttöohje Tunturisuunnistajille Tämä ohje on tarkoitettu niille suunnistajille joilla ei ole koskaan ollut nk. lisenssiä. Mikäli sinulla on joskus ollut lisenssi, niin ohjeet Irman käyttöön löytyvät

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Kilpailun perustiedot... 3. Maali: Kilpailukorttien purku... 3. Tapahtuman jälkeiset toimet... 4. Uuden kilpailun perustaminen... 5 Perustiedot...

Kilpailun perustiedot... 3. Maali: Kilpailukorttien purku... 3. Tapahtuman jälkeiset toimet... 4. Uuden kilpailun perustaminen... 5 Perustiedot... TALVIRASTIEN QUICKSTART -OPAS OE2010 V.11 OE2010 VERSIO 11 TILA: 05.01.2014 SISÄLLYSLUETTELO Muutokset tähän oppaaseen... 2 Lue tämä ensin!... 3 Yleistä tulospalvelun järjestämisestä... 3 TalviRastien

Lisätiedot

Kilpailun perustiedot... 3. Maali: Kilpailukorttien purku... 3. Tapahtuman jälkeiset toimet... 4. Uuden kilpailun perustaminen... 5 Perustiedot...

Kilpailun perustiedot... 3. Maali: Kilpailukorttien purku... 3. Tapahtuman jälkeiset toimet... 4. Uuden kilpailun perustaminen... 5 Perustiedot... TALVIRASTIEN QUICKSTART -OPAS OE2010 V.11 OE2010 VERSIO 11 TILA: 9.11.2014 SISÄLLYSLUETTELO Muutokset tähän oppaaseen... 2 Lue tämä ensin!... 3 Yleistä tulospalvelun järjestämisestä... 3 TalviRastien tuloslaskenta

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Ohje Kuntorastien Ratamestareille v Rastilippu & NaviSport

Ohje Kuntorastien Ratamestareille v Rastilippu & NaviSport Ohje Kuntorastien Ratamestareille v1.0 28.3.2019 Rastilippu & NaviSport 2 Rastilippu Kaudesta 2018 lähtien Rasti-Vihdin kuntojaoston vastuulla on ollut laatia kuntorastitapahtumat ja muut vastaavat tapahtumat

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Send-It ilmoittautumisjärjestelmä (judotapahtumat Suomessa)

Send-It ilmoittautumisjärjestelmä (judotapahtumat Suomessa) Ilmoittautumis järjestelmän otsikko alue Jokaisella tapahtumalla on otsikko-osa joka on samanlainen joka puolella sovellusta. Tämä Judokilpailuissa käytetty otsikko-osa koostuu viidestä linkistä, joita

Lisätiedot

OLFRESULTS -TULOSPALVELUJÄRJESTELMÄ, OHJE ENNEN TAPAHTUMAA JÄRJESTELMÄN VERSIO 2.5, / JOUNI LAAKSONEN

OLFRESULTS -TULOSPALVELUJÄRJESTELMÄ, OHJE ENNEN TAPAHTUMAA JÄRJESTELMÄN VERSIO 2.5, / JOUNI LAAKSONEN Sivu 1/10 - Kappale: Ennen tapahtumaa JÄRJESTELMÄN VERSIO 2.5, 20.4.2018 / JOUNI LAAKSONEN ENNEN TAPAHTUMAA Kytke tulospalvelutietokoneen käytössä olevat oheislaitteet ja käynnistä tulospalvelutietokone.

Lisätiedot

Sport In The Box Käyttöohje

Sport In The Box Käyttöohje Sport In The Box Käyttöohje Esivalmistelut: Kytke käytössä oleva pelikello/konsoli kiinni USBkaapelilla tietokoneeseen ennen virran kytkemistä pelikelloon/konsoliin. Odota että laite on asennettu käyttövalmiiksi,

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto Windows 10:n asennus, päivitysten tarkistus ja Abitti-asetukset Kytke tietokone verkkovirtaan ennen koneen käynnistämistä! Windows 10 Home käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA OE/OSSPEAKER V.10.3 7.3.2007 KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA OE/OSSPEAKER V.10.3 SISÄLLYSLUETTELO

KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA OE/OSSPEAKER V.10.3 7.3.2007 KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA OE/OSSPEAKER V.10.3 SISÄLLYSLUETTELO KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA OE/OSSPEAKER V.10.3 OESPEAKER VERSIO 10.3 OSSPEAKER VERSIO 10.3 TILA: 3.3.2007 SISÄLLYSLUETTELO Ohjelman asennus... 2 Radiorastien liittäminen... 2 Taustatietojen syöttö... 2 Verkon

Lisätiedot

FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö

FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö Versio 1.0 Tiedostonsiirto FTP -menetelmällä Lahden Väriasemoinnilla on käytössä suurempien tiedostojen siirtoa varten oma FTP -yhteys. Tällä menetelmällä saadaan

Lisätiedot

Netsor Webmailin käyttöohje

Netsor Webmailin käyttöohje Netsor Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen

Lisätiedot

MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31

MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31 Mini-Lexia-opas 2012 MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31 Sisältö Yleistä Lexiasta ja Mini-Lexiasta... 2 Ohjeet Lexian ammattikäyttäjälle: Harjoitusten siirtäminen... 2 Harjoitusten siirtäminen muistitikulla...

Lisätiedot

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 Sisältö ARVI-menettelyn perusteet... 1 Arvioinnin syöttäminen... 2 Arvion lähettäminen TE-toimistoon... 5 Sovelluksen sulkeminen... 6 Virhetilanteiden

Lisätiedot

Asiointipalvelun ohje

Asiointipalvelun ohje Asiointipalvelun ohje Yleistä 1. Kirjautuminen 2. Yhteystiedot 3. Vastaustavan valinta 1. Yleistä 2. Palkkatietojen lataaminen tiedostosta 4. Lomake 1. Yleistä 2. Linkit ja vastaajan tiedot 3. Lomakekäsittely

Lisätiedot

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7. Quick Start - opas Condes 7. olfellows www.olfellows.net 1.

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7. Quick Start - opas Condes 7. olfellows www.olfellows.net 1. Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 7 Quick Start opas Yhteystiedot: olfellows Jouni Laaksonen Poijukuja 4 21120 RAISIO jouni.laaksonen@olfellows.net www.olfellows.net olfellows www.olfellows.net

Lisätiedot

Koneen käyttöön tarvitaan erillinen kortti, jonka voi lunastaa joko aikuisten infotiskiltä tai palvelupisteestä.

Koneen käyttöön tarvitaan erillinen kortti, jonka voi lunastaa joko aikuisten infotiskiltä tai palvelupisteestä. Kopiointi Koneen käyttöön tarvitaan erillinen kortti, jonka voi lunastaa joko aikuisten infotiskiltä tai palvelupisteestä. Hinnat Kortin panttimaksu on 2. Pantin saa takaisin jos kortin palauttaa. Kortille

Lisätiedot

REITTIHÄRVELIN KÄYTTÖOHJE (ESIM. ILTARASTIEN YHTEYDESSÄ)

REITTIHÄRVELIN KÄYTTÖOHJE (ESIM. ILTARASTIEN YHTEYDESSÄ) REITTIHÄRVELIN KÄYTTÖOHJE (ESIM. ILTARASTIEN YHTEYDESSÄ) Tämä ohje löytyy paikasta: http://arkisto.kouvolansuunnistajat.fi/ohjeita/reittiharvelin_kayttoohje_kousu_2015.pdf Työvaiheet: 1. Tarvittavien tiedostojen

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

OLFRESULTS -TULOSPALVELUJÄRJESTELMÄ, OHJE ENNEN TAPAHTUMAA JÄRJESTELMÄN VERSIO 2.6, / JOUNI LAAKSONEN

OLFRESULTS -TULOSPALVELUJÄRJESTELMÄ, OHJE ENNEN TAPAHTUMAA JÄRJESTELMÄN VERSIO 2.6, / JOUNI LAAKSONEN Sivu 1/16 - Kappale: Ennen tapahtumaa JÄRJESTELMÄN VERSIO 2.6, 22.7.2018 / JOUNI LAAKSONEN ENNEN TAPAHTUMAA Kytke tulospalvelutietokoneen käytössä olevat oheislaitteet ja käynnistä tulospalvelutietokone.

Lisätiedot

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa Wilman hakemukset ja muut lomakkeet EIVÄT NÄY mobiililaitteisiin asennettavissa Wilma-sovelluksissa. Huoltajan tulee siis käyttää

Lisätiedot

Päivitysohje Opus Dental

Päivitysohje Opus Dental Päivitysohje Opus Dental 7.1.460 1. Päivitysohjelman lataaminen Avaa Opus Dental -internetsivu osoitteessa www.opusdental.com. Klikkaa etusivulta Suomen lippua avataksesi suomenkielisen sivuston. Valitse

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

Uuden työtilan luonti

Uuden työtilan luonti Uuden työtilan luonti 1. Valitaan Uusi työtila vasemmanpuoleisesta valikosta 2. Valitaan Tyhjä työtila aukeavasta valikosta. Tämä toiminto luo uuden tyhjän työtilan. 3. Kun uusi työtila on luotu, aukeaa

Lisätiedot

Ohjeet S-ryhmän tuotetietoportaaliin

Ohjeet S-ryhmän tuotetietoportaaliin Ohjeet S-ryhmän tuotetietoportaaliin Tervetuloa käyttämään S-ryhmän tuotetietoportaalia! Ensimmäisellä kirjautumiskerralla käyttäjää pyydetään luomaan salasana portaalin käyttöä varten. Päivitä tarvittaessa

Lisätiedot

FullHD herätyskello-valvontakamera

FullHD herätyskello-valvontakamera FullHD herätyskello-valvontakamera Käyttöohje Ajan asetus Kun kellonaika on näytössä paina SET, näytöllä näkyy nyt vuosi aseta oikea aika UP ja DOWNnäppäimillä ja paina SET uudelleen. Aset kuukausi, päivä,

Lisätiedot

Tarjoustyökalun käyttöohje

Tarjoustyökalun käyttöohje Tarjoustyökalun käyttöohje Suomen johtava projektipankki! Kustannustehokkaaseen rakennusprojektien hallintaan SokoPro on Kopijyvän ratkaisu kustannustehokkaaseen rakennusprojektin hallintaan. Rakennusprojektiaineistojen

Lisätiedot

LIITTEIDEN lisääminen laskulle. Pikaohje (1.1)

LIITTEIDEN lisääminen laskulle. Pikaohje (1.1) LIITTEIDEN lisääminen laskulle Pikaohje (1.1) 2 Yleistä :n kehittämä liitejärjestelmä Terminaali mahdollistaa liitteiden lisäämisen kaikille laskuille vaikka laskutusjärjestelmässä ei olisi tukea liitteille.

Lisätiedot

OTTELUN TILASTOINTI NUORTEN VALTAKUNNALLISET SARJAT

OTTELUN TILASTOINTI NUORTEN VALTAKUNNALLISET SARJAT OTTELUN TILASTOINTI NUORTEN VALTAKUNNALLISET SARJAT OTTELUN ALOITTAMINEN - TILASTON LOG-TIEDOSTON HAKEMINEN BASKETHOTELLISTA (tilasto ei livenä) Kirjaudu joukkueen yhteyshenkilön tunnuksilla baskethotelliin.

Lisätiedot

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen 27.2.2017 Yleiset ohjeet Kaksinkäsin.fi sivujen yläreunassa on valikko, josta pääsee suoraan useisiin tässä ohjeessa viitattuihin alisivuihin. Kun olet kirjautuneena

Lisätiedot

1. Kalenterin omistajan käyttöohje

1. Kalenterin omistajan käyttöohje 1. Kalenterin omistajan käyttöohje 1.1. Kielen vaihtamien Ajanvarausjärjestelmässä kielen vaihtaminen tapahtuu painamalla sivun ylälaidassa olevia lippuja. 1.2. Kirjautuminen Kirjautumissivulla käyttäjä

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto VMS-, Alpro- tai DelProtuotannonohjausjärjestelmästä Ammuohjelmistoon 5/2014 Asennettavat ohjelmat ja versiot VMS-Management

Lisätiedot

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys

Lisätiedot

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sisältö 1/14 Sonera Yrityssähköpostin käyttöönotto Outlook 2013 -sovelluksella SISÄLLYS Outlook 2013 asennuspaketin lataus... 2 Outlook 2013 asennus...

Lisätiedot

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 1 INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 HUOM: Tämä ohje on tarkoitettu yksittäisen koneen päivittämiseen, mikäli InterBase on asennettu serverille ota yhteys DL Software Tukeen. HUOM: Mikäli koneessasi on

Lisätiedot

PURPLE PEN OHJELMAN KÄYTTÖ Tiedoston avaaminen

PURPLE PEN OHJELMAN KÄYTTÖ Tiedoston avaaminen PURPLE PEN OHJELMAN KÄYTTÖ Tiedoston avaaminen 1. Avaa ohjelma Purple Pen työpöydän ikonia kaksois-klikkaamalla tai klikkaamalla ja painamalla Enter -näppäintä. 2. Valitse luo uusi tapahtuma, valitse ok.

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

ALOITA TÄSTÄ. Langaton USB Langallinen. Haluatko liittää tulostimen langattomaan verkkoon? Käytä Langaton verkkoasennus ja liitännät -ohjetta.

ALOITA TÄSTÄ. Langaton USB Langallinen. Haluatko liittää tulostimen langattomaan verkkoon? Käytä Langaton verkkoasennus ja liitännät -ohjetta. ALOITA TÄSTÄ Jos vastaus johonkin näistä kysymyksistä on kyllä, siirry vastaavaan kohtaan lukemaan asennus- ja liitäntäohjeet. Haluatko liittää tulostimen langattomaan verkkoon? Käytä Langaton verkkoasennus

Lisätiedot

TUTA Q2 Tallentava valvontakamera Asennusohje

TUTA Q2 Tallentava valvontakamera Asennusohje TUTA Q2 Tallentava valvontakamera Asennusohje 1.02 Version 1.8.2011 Uusin versio tästä käsirkirjasta löytyy internet-osoitteesta: http://www.microdata.fi/pdf/tuta/tuta-q2_kasikirja.pdf Copyright 2011 Microdata

Lisätiedot

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään edupori.fi/office 365 3.10.2013 Porin kaupunki ATK Tuki Sisällys Johdanto... 2 Edupori.fi sähköpostin määrittäminen Office 365:n Outlook-ohjelmaan

Lisätiedot

Asennuksessa kannattaa käyttää asennusohjelman tarjoamia oletusarvoja.

Asennuksessa kannattaa käyttää asennusohjelman tarjoamia oletusarvoja. 1 1 Tivax Laskutus 4.5 1.1 Tivax ohjelman asentaminen TivaxLaskutus version 4.5 asentamiseksi on oltava asennus CD. Asennusohjelma käynnistetään tuplaklikkamalla asennus CD:llä olevaa Tivax45LaskuSetup.exe

Lisätiedot

DumpDbox-ohjelmiston asennus- ja käyttöohjeet Sisällys

DumpDbox-ohjelmiston asennus- ja käyttöohjeet Sisällys DumpDbox-ohjelmiston asennus- ja käyttöohjeet Sisällys 1. Esittely... 2 2. Asennusohjeet... 2 3. Yleiskuva ohjelmistosta... 3 4. Tietojen siirtäminen D-Boxin avulla... 4 4.1. Piirturitiedostojen siirtäminen...

Lisätiedot

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 2008 MOODLE TUTUKSI Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1. ALOITUSNÄKYMÄ... 4 2. TUTUSTUMINEN... 5 3. KESKUSTELUT... 8 4. VIESTIT... 10 5. CHATIT... 10 6. TIEDOSTOJA OMALTA

Lisätiedot

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys

Lisätiedot

SG550. Riistakameran MMS- ja GPRS- asetukset

SG550. Riistakameran MMS- ja GPRS- asetukset SG550 Riistakameran MMS- ja GPRS- asetukset Tuupakantie 3, 01740 1 FSM Tekninen tuki 0600 16160 Ensimmäiseksi: Valitse riistakameraan liittymä operaattorilta MMS ja/tai GPRS(data) ominaisuuksilla. Muistathan,

Lisätiedot

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 7.5. 2018 Sisältö ARVI-menettelyn perusteet... 1 Arvioinnin syöttäminen... 2 Arvion lähettäminen TE-toimistoon... 5 Sovelluksen sulkeminen... 6 Virhetilanteiden

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

BIRSSI.NET 2 - OHJEET KULJETTAJILLE

BIRSSI.NET 2 - OHJEET KULJETTAJILLE BIRSSI.NET 2 - OHJEET KULJETTAJILLE Sivu 1 1. KUN TYÖVUORO ALKAA / OHJELMAN KÄYNNISTYS 1. Ohjelmat käynnistyvät klikkaamalla Start = Käynnistysvalikko 2. Käynnistä birssi.net klikkaamalla sen käynnistyskuvaketta

Lisätiedot

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa.

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. Projekti kannattaa tallentaa muutenkin aina sillöin tällöin, jos käy niin ikävästi että

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

Elisa Vastaussarja Hallintakäyttöliittymä Käyttöohjeet v. 1.1

Elisa Vastaussarja Hallintakäyttöliittymä Käyttöohjeet v. 1.1 Elisa Vastaussarja Hallintakäyttöliittymä Käyttöohjeet v. 1.1 Elisa Oyj 2 (11) Hallintakäyttöliittymä ohjeet 1 Yleistä Yritysten ylläpitäjät Hallinnoivat tiettyjä yrityksen palvelunumeroita Hallinnoivat

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Kirjautuminen Gmail-postiin

Lisätiedot

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön Microsoft Outlook Web Access Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön 1 Käyttö työpaikalla (Hallinto-verkossa) Käynnistetään sähköposti Työpöydällä olevasta Faiposti-pikakuvakkeesta (hiirellä kaksoisklikkaamalla).

Lisätiedot

Transkribuksen pikaopas

Transkribuksen pikaopas Transkribuksen pikaopas Transkribus on alusta, jolla voi puhtaaksikirjoittaa haluamaansa aineistoa ja automaattisesti tunnistaa käsinkirjoitettua tekstiä. Sitä käyttääkseen täytyy rekisteröityä. Tässä

Lisätiedot

PALLOVERKON OHJEET PELIPASSIEN OSTOA VARTEN

PALLOVERKON OHJEET PELIPASSIEN OSTOA VARTEN Kirjautuminen järjestelmään Kirjaudu järjestelmään osoitteessa: https://palloverkko.palloliitto.fi/live/fsiplayerregistration/login.aspx Kun kirjaudut ensimmäistä kertaa, syötä PalloID ylempään kenttään

Lisätiedot

Hops-ohjaajan ohje Opiskelijan hopsit.

Hops-ohjaajan ohje Opiskelijan hopsit. Hops-ohjaajan ohje Tässä ohjeessa kuvataan kaksi erilaista tapaa hakea tietyn opiskelijan lähettämä hops. Ensin ohjeistetaan miten toimitaan, jos hopsin ryhmätyökalu on käytössä, eli ohjaajalle on luotu

Lisätiedot

Windows. Valmistelut. Windows

Windows. Valmistelut. Windows Laiteohjelman päivittäminen vaihdettavalla objektiivilla varustetuille edistyksellisille Nikon 1 -kameroille, 1 NIKKOR -objektiiveille ja Nikon 1 -lisävarusteille Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen.

Lisätiedot

zotero www.zotero.org

zotero www.zotero.org zotero www.zotero.org Viitteidenhallintajärjestelmä Zotero toimii Firefox-selaimessa. Muita ilmaisia viitteidenhallintajärjestelmiä ovat esimerkiksi EndNote ja Mendeley. Näissä ohjeissa on kuvataan Zoteron

Lisätiedot

1 Tivax siirto uuteen koneeseen

1 Tivax siirto uuteen koneeseen Tivax siirto uuteen koneeseen 1 1 Tivax siirto uuteen koneeseen 1.1 Tivax ohjelman asentaminen Huom. Siirrossa mahdollisesti esiintyvien ongelmien ratkaisu on veloituksetonta ainoastaan asiakkaille, joilla

Lisätiedot

Provet Pet ohjelmisto ja tulostus PDF-tiedostoon.

Provet Pet ohjelmisto ja tulostus PDF-tiedostoon. Provet Pet ohjelmisto ja tulostus PDF-tiedostoon www.provet.fi Finnish Net Solutions Oy www.fns.fi 1/6 Finnish Net Solutions Oy, 2/2012 Yleistä Tulostaminen PDF-tiedostoon Provet Petistä onnistuu ilmaisen

Lisätiedot

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Kirjautuminen järjestelmään 2 Myyntilaskut 2 Ostolaskujen käsittely 4 Uuden laskun syöttö 6 Palkkailmoituslomake 8 Palkkailmoituksesta kopio 9 Henkilötietojen

Lisätiedot

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com Viva-16 Käyttöohje 1.4.2009 Veikko Nokkala Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Ohjelmisto käyttöliittymä... 3 Asentaminen... 3 Käyttöönotto... 3 Katselu... 6 Tallennus... 8 Toistaminen... 9 Selain käyttöliittymä...

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 10.7.2014 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

Pelaajien hallinta tulospalvelussa

Pelaajien hallinta tulospalvelussa Pelaajien hallinta tulospalvelussa Joukkueen tietoja (kaikki joukkueet) sekä Live Scorea (naisten ja miesten SM) hallitaan tulospalvelussa: tulospalvelu.finnhandball.net. Pääset joukkueesi tietoihin yläpalkin

Lisätiedot