JAWSissa on suuri määrä asetuksia, jotka vaikuttavat ohjelman toimintaan. Tämä opas lähtee siitä, että käytössä ovat JAWSin oletusasetukset.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "JAWSissa on suuri määrä asetuksia, jotka vaikuttavat ohjelman toimintaan. Tämä opas lähtee siitä, että käytössä ovat JAWSin oletusasetukset."

Transkriptio

1 JAWSin pikaopas JAWS on Windowsissa toimiva ruudunlukuohjelma. Ruudunlukuohjelma on nimensä mukaisesti ohjelma, jonka avulla sokea käyttäjä voi hahmottaa tietokoneen ruudun sisältöä synteettisen puheen ja/tai pistekirjoituksen avulla. Pistekirjoitusta varten tarvitaan erillinen laite, niin sanottu pistenäyttö. Tässä oppaassa käydään läpi joitakin JAWSin perustoimintoja ja -käsitteitä. JAWSissa on suuri määrä asetuksia, jotka vaikuttavat ohjelman toimintaan. Tämä opas lähtee siitä, että käytössä ovat JAWSin oletusasetukset. Sisällys JAWSin asentaminen... 2 JAWSin aktivointi... 3 Termistöä... 3 Valintaikkuna... 3 Valikko... 3 Pikavalikko... 4 Painike... 4 Valintaruutu... 4 Valintapainike... 4 Yhdistelmäruutu... 4 Muokkauskenttä... 4 Liukusäädin... 4 Ohjattu käynnistys... 4 Ääniasetukset... 5 Pistekirjoitus... 5 Asetuskeskus... 6 JAWS verkkosivuilla... 7 Näppäinkomentoja... 7 Yleisiä näppäinkomentoja... 8 Tekstin käsittely... 9 Verkkoselain... 9 Pikasiirtymisnäppäimet Microsoft Word... 10

2 JAWSin asentaminen Uusimman suomenkielisen version JAWSista voi ladata osoitteesta: Sivulla on myös tietoja eri versioiden uusista ominaisuuksista. Kun asennustiedosto on ladattu, se suoritetaan. JAWS puhuu asennuksen aikana, eli sokea käyttäjä pystyy asentamaan sen, vaikka tietokoneella ei aikaisemmin olisi ollut ruudunlukuohjelmaa. Seuraavaksi kuvataan asennuksen eri vaiheet: 1. Ensimmäisessä ikkunassa toivotetaan tervetulleeksi JAWSin asennukseen ja pyydetään käyttäjää painamaan Enter-näppäintä. Paina Enter ja odota, kun varsinaisen asennuksen tarvitsemia tiedostoja kopioidaan. Kopioinnin aikana kuuluu naksahduksia. Käynnistä tietokone uudelleen, jos pyydetään tekemään niin. 2. Seuraavassa vaiheessa JAWSin asennusvelho käynnistyy. Jatka painamalla uudelleen Enternäppäintä (Seuraava-painike). 3. Seuraavaksi pyydetään hyväksymään JAWSin käyttöoikeussopimus. Valitse valintaruutu Hyväksyn käyttöoikeussopimuksen ehdot välilyönnillä ja jatka painamalla Enter-näppäintä. 4. Nyt valitaan asennustyyppi. Voit jatkaa painamalla Enter-näppäintä (Tavallinen-painike). 5. Asennuksen viimeisessä vaiheessa vahvistetaan, että halutaan asentaa JAWS. Jatka painamalla Enter-näppäintä (Asenna-painike). 6. Asennuksen viimeisessä ikkunassa ilmoitetaan, että asennus on suoritettu. Jatka painamalla Enternäppäintä (Valmis-painike).

3 JAWSin aktivointi JAWSia pystyy käyttämään esittelyversiona, joka toimii 40 minuuttia kerrallaan, eli tietokone on käynnistettävä uudelleen 40 minuutin välein. JAWSin täysversion käyttämiseen tarvitaan käyttöoikeus, joka koostuu sarjanumerosta ja niin sanotusta ILM-koodista. ILM-koodi on 20 merkkiä pitkä ja sisältää sekä numeroita että kirjaimia. Jos tietokoneelta löytyy aikaisempi aktivointi, joka kattaa asennettuna olevan version, koodia ei tarvitse syöttää uudestaan, ja JAWS toimii täysversiona heti asennuksen jälkeen. Seuraavaksi kuvataan aktivoinnin vaiheet: 1. Jos JAWS vaatii aktivointia, asiasta ilmoittava ikkuna tulee näkyviin asennuksen jälkeen ja JAWSin käynnistyksen yhteydessä. Jatka aktivointia painamalla Enter-näppäintä (päivitä avain -painike). 2. Seuraavassa ikkunassa valitaan aktivointitapa. Jatka painamalla Enter-näppäintä (Internet (suositeltava) -valintapainike). 3. Paina seuraavassa ikkunassa kerran Tab-näppäintä, jolloin JAWS sanoo Syötä valtuutusnumero käsin painike. Valitse painike painamalla Enter-näppäintä. 4. Seuraavaksi JAWS sanoo Valtuutusnumero muokkaa ja voit kirjoittaa valtuutusnumeron, joka on aikaisemmin mainittu 20-merkkinen koodi. Paina lopuksi Enter. 5. Hetkeä myöhemmin JAWS ilmoittaa, että aktivointi on suoritettu onnistuneesti. Huomaa: Yllä kuvailtu aktivointitapa edellyttää toimivaa Internet-yhteyttä. Se on yleisin aktivointitapa, mutta muitakin löytyy. Jos tarvitset lisätietoja, ota yhteyttä Näköpiste Polar Printiin. Termistöä Nyt kun JAWS on asennettu ja aktivoitu, on paikallaan puhua muutamasta termistä, johon varmasti tulet törmäämään käyttäessäsi JAWSia. Monet termeistä saattavat olla tuttuja, jos olet käyttänyt muita ruudunlukuohjelmia. Valintaikkuna Valintaikkuna on nimensä mukaisesti ikkuna, jossa tehdään valintoja erilaisten säätimien avulla. Säätimien välillä liikutaan Tab-näppäimellä. Valintaikkuna voi koostua useista välilehdistä, joiden välillä liikutaan näppäinkomennolla Control+Tab. Valikko Useimmissa sovelluksissa on valikko, johon päästään painamalla Alt-näppäintä. Valikkorivin kohteiden välillä liikutaan painamalla nuolta oikealle tai vasemmalle. Halutun valikon kohteisiin pääsee painamalla nuolta ylös tai alas.

4 Pikavalikko Pikavalikko sisältää johonkin kohteeseen liittyviä vaihtoehtoja. Siihen pääsee painamalla sovellusnäppäintä tai näppäinkomentoa Shift+F10. Painike Painiketta painettaessa suoritetaan siihen liittyvä toiminto. Painikkeen kohdalla voi painaa joko välilyöntitai Enter-näppäintä. Valintaruutu Valintaruutu voi olla joko valittuna tai ei-valittuna. Valinta vaihdetaan painamalla välilyöntinäppäintä. Valintapainike Valintapainikkeet esiintyvät aina ryhmissä, ja vain yksi valintapainike voi olla valittuna kerralla. Valintapainikkeiden välillä siirrytään nuolinäppäimillä ylös ja alas. Yleensä valintapainike, jonka kohdalle siirrytään, on automaattisesti valittuna, mutta esim. verkkolomakkeissa näin ei välttämättä ole, ja silloin haluttu valintapainike valitaan painamalla välilyöntinäppäintä. Yhdistelmäruutu Yhdistelmäruudusta valitaan haluttu vaihtoehto. Vaihtoehtoja selataan nuolinäppäimillä ylös ja alas ja valinta tehdään yleensä vain jäämällä halutun vaihtoehdon kohdalle. Yhdistelmäruudussa voi liikkua alkukirjaimen perusteella, eli jos painat vaikka l-kirjainta toistuvasti, selataan kaikkia l:llä alkavia kohteita. Muokkauskenttä Muokkauskentän tunnistaa siitä, että JAWS sanoo sen kohdalle siirryttäessä muokkaa. Siihen voi kirjoittaa tekstiä. Liukusäädin Liukusäätimellä säädetään usein esimerkiksi äänenvoimakkuuden tai puhenopeuden arvoa. pienissä paloissa säädetään nuolinäppäimillä, isommissa painamalla Page Up- ja Page Down -näppäimiä. Ohjattu käynnistys Asennuksen tai aktivoinnin jälkeen käynnistyy JAWSin ohjattu käynnistys, jossa voi säätää joitakin perusasetuksia. Jos Ohjattu käynnistys ei käynnisty, sen voi käynnistää käsin seuraavasti: 1. Siirry JAWSin ikkunaan näppäinkomennolla Insert+J.

5 2. Paina Alt+O, jolla pääset Ohje-valikkoon. 3. Siirry nuolella ylös kohtaan ohjattu käynnistys ja paina Enter. Ohjatussa käynnistyksessä voi säätää mm. puheen nopeutta, puhuttavien välimerkkien tasoa, näppäinkaikua sekä JAWSin käynnistymisasetuksia. Näppäinkaiulla tarkoitetaan sitä, kuinka paljon JAWS puhuu kirjoitettaessa. Ääniasetukset Koska JAWSin käyttäminen perustuu pitkälti synteettiseen puheeseen, on ensiarvoisen tärkeää, että puheääni on käyttäjän mieleen. JAWSin mukana tulee esiasennettuna Eloquence-niminen puhesyntetisaattori, joka tukee kymmenkunta kieltä, joiden joukossa on suomi. JAWSin kanssa voi myös ilman lisämaksua käyttää Vocalizer Expressive -ääniä, joita on noin 30 kielellä, joista yksi on suomi. Suomessa kenties tunnetuin ja suosituin puhesyntetisaattori on nimeltään Mikropuhe. Jos Mikropuhe on hankittuna ja asennettuna, se otetaan käyttöön seuraavasti. Huomaa, että uusimmat JAWS-versiot tukevat Mikropuheesta vain versiota Paina Insert+J päästäksesi JAWSin pääikkunaan. 2. Paina Alt-näppäintä ja selaa nuolella alas kohtaan Äänet. 3. Avaa alivalikko nuolella oikealle ja valitse Ääniasetukset painamalla Enter-näppäintä. 4. Avautuvan ikkunan ensimmäinen kohta on Profiilin nimi. Selaa nuolella alas kohtaan Sapi 5x, joka luultavasti puhutaan Mikropuheen äänellä. 5. Paina Tab-näppäintä, kunnes pääset kohtaan Puhuja. Selaa puheääniä nuolella ylös tai alas ja jää haluamasi äänen kohdalle. 6. Selaa ikkunan muita asetuksia painamalla Tab-näppäintä ja säädä niitä mielesi mukaan. Huomaa, että Mikropuheen äänenvoimakkuutta kannattaa laskea hiukan oletusarvona olevasta 100 prosentista, jotta ääni ei säröydy. 7. Paina Tallenna nimellä -painiketta ja anna ääniprofiilille nimi. 8. Paina lopuksi Enter, jolloin JAWS kysyy, haluatko asettaa äsken luodun ääniprofiilin oletukseksi. Paina Kyllä-painiketta. Tämän jälkeen voit poistua ikkunasta painamalla Escape-näppäintä. Pistekirjoitus JAWS tukee kaikkia Suomeen tuotavia pistenäyttöjä. Jos sinulla on Focus-pistenäyttö, JAWS tunnistaa sen ja alkaa käyttää sitä automaattisesti. Muussa tapauksessa pistenäyttö pitää käydä ottamassa käyttöön

6 erikseen, mikä tapahtuu seuraavasti. Huomaa, että pistenäytöstä riippuen saatat joutua asentamaan myös pistenäytön omat ajurit tietokoneeseen. 1. Siirry JAWSin ikkunaan painamalla Insert+J. 2. Paina Alt-näppäintä ja selaa nuolella alas kohtaan Pistekirjoitus ja paina sen kohdalla Enter. 3. Paina avautuvassa ikkunassa Tab-näppäintä kohtaan Lisää pistenäyttö ja paina Enter. 4. Avautuva luettelo sisältää valittavat pistenäytöt. Voit selata sitä nuolinäppäimillä ylös ja alas tai käyttää alkukirjainta. 5. Kun tulet haluamasi pistenäytön kohdalle, paina välilyönti, jolloin JAWS sanoo valittu. Paina sen jälkeen Enter. 6. Seuraavassa ikkunassa valitaan pistenäytön käyttämä portti. Yleensä voi valita joko USB:n tai Bluetoothin, riippuen siitä, mitä yhteystapaa pistenäyttö käyttää. Selaa porttivaihtoehtoja nuolinäppäimellä ylös tai alas ja paina haluamasi kohdalla Enter. 7. Lopuksi JAWS pyytää valitsemaan ensisijaista pistenäyttöä. Siirry nuolella alas haluamasi pistenäytön kohdalle ja paina Enter. 8. JAWS ilmoittaa, että ohjelma pitää käynnistää uudelleen, jotta muutokset astuvat voimaan. JAWSin voi käynnistää uudelleen seuraavasti: 1. Paina Insert+F4 ja sen jälkeen Enter. 2. Paina näppäinkomentoa Windows+R, kirjoita jaws ja heti perään versionumero, esim. jaws17, ja paina lopuksi Enter. Tässä vaiheessa pistenäytölle pitäisi ilmestyä tekstiä, joka seuraa sitä, mitä JAWS myös puhuu. Asetuskeskus JAWSissa on suuri määrä erilaisia asetuksia, jotka vaikuttavat ohjelman toimintaan. Ne on kerätty Asetuskeskukseen, johon pääsee näppäinkomennolla Insert+6. Oletuksena säädetään sen sovelluksen asetuksia, josta käyttäjä on siirtynyt Asetuskeskukseen. Tämä tarkoittaa sitä, että säädetyt asetukset pätevät vain oltaessa kyseisessä sovelluksessa. Jos haluat säätää asetuksia niin, että ne pätevät kaikkialla, paina näppäinkomentoa Control+Shift+D. Asetuskeskusta avattaessa kohdistus tulee muokkauskenttään, joka on asetusten hakukenttä. Jos tietää, mitä asetusta haluaa säätää, tähän hakukenttään voi kirjoittaa tekstiä ja sen jälkeen painaa nuolta alas, jolloin hakutulokset tulevat näkyviin. Asetuksien arvoa voi säätää painamalla välilyöntiä kunkin asetuksen kohdalla. Jos et aikaisemmin ole käyttänyt Asetuskeskusta, kannattaa katsoa, mitä kaikkea sieltä löytyy. Voit painaa hakukentän kohdalta Tab-näppäintä, jolloin pääset asetuksien kategorialuetteloon. Voit selata kategorioita nuolella ylös tai alas, avata haluamasi kategorian painamalla nuolta oikealle ja sen jälkeen selata taas asetuksia nuolilla ylös ja alas.

7 Painamalla Tab- näppäintä jonkin asetuksen kohdalla, pääset selitetekstiin, jota voit lukea nuolinäppäimillä ylös ja alas. Pääset takaisin asetusluetteloon painamalla Shift+Tab. JAWS verkkosivuilla JAWS toimii hyvin yleisimpien verkkoselainten, kuten Internet Explorerin ja Mozilla Firefoxin kanssa. Verkkosivuilla voi selata sisältöä painamalla nuolta alas ja painaa Enter-näppäintä haluamansa linkin kohdalla. Tämä voi kuitenkin olla varsin hidasta isoilla verkkosivuilla, joten siksi JAWSissa on pikasiirtymisnäppäimiä, jotka nopeuttavat liikkumista. Kun käy ensimmäisen kerran jollakin tietyllä verkkosivustolla, voi kuitenkin olla hyvä idea tutkia sitä ensin selaamalla nuolinäppäimillä, jotta saa käsityksen sivuston rakenteesta. Pikasiirtymisnäppäimet perustuvat kirjaimiin ja erilaisten elementtien englanninkielisiin nimiin. Jos esimerkiksi haluat siirtyä seuraavaan otsikkoon, paina h-kirjainta (heading). Edelliseen otsikkoon pääset näppäinkomennolla Shift+H. Samalla tavalla toimivat esim. t (taulukko), l (luettelo) ja e (muokkauskenttä). lisää pikasiirtymisnäppäimiä löytyy luvusta Pikasiirtymisnäppäimet. Koska käytetään kirjaimia sivulla liikkumiseen, tarvitaan erillinen tila, jossa voidaan syöttää tekstiä. Tämä tila kulkee nimellä lomaketila. Lomaketilaan liittyviä asetuksia voi säätää mieleisekseen, mutta oletuksena se toimii seuraavasti: Kun selaat sivua nuolinäppäimillä ylös tai alas ja tulet lomaketilaa vaativan elementin, kuten muokkauskentän tai yhdistelmäruudun kohdalle, lomaketilaan siirrytään automaattisesti ja kuulet siitä kertovan äänimerkin. Tällöin voit syöttää tekstiä muokkauskenttään tai suorittaa alkukirjaimeen perustuvan haun yhdistelmäruudussa. Lomaketilasta pääset pois painamalla Escape-näppäintä, jolloin kuulet hiukan matalamman äänimerkin. Tämän jälkeen voit jatkaa sivun selaamista normaaliin tapaan. Aika usein lomaketilan käyttämiseen liittyy hakutoiminto. Silloin voit painaa Enter-näppäintä, kun olet kirjoittanut tai valinnut haluamasi arvon, minkä jälkeen haku suoritetaan. Esim. Google-haku toimii tällä tavalla. Muokkauskentän tai yhdistelmäruudun kohdalle voi myös siirtyä pikasiirtymisnäppäimillä. Silloin lomaketila ei aktivoidu automaattisesti, vaan pitää painaa Enter-näppäintä haluamansa elementin kohdalla. Näppäinkomentoja

8 Sokea tietokoneen käyttäjä ei lähtökohtaisesti käytä hiirtä ollenkaan, vaan suorittaa kaikki toiminnot näppäimistön avulla. Näppäinkomentoja on paljon sekä Windowsissa itsessään että JAWSissa. Tässä seuraa joitakin tärkeitä. Huomaa, että voit harjoitella näppäinkomentoja JAWSin näppäimistöopastuksessa, johon pääset painamalla Insert+1. Silloin voit painaa mitä tahansa näppäinkomentoa ilman että siihen liittyvä toiminto suoritetaan. JAWSin komentojen osalta kuulet myös kuhunkin näppäinkomentoon liittyvän selityksen. Näppäimistöopastuksesta pääsee pois painamalla Insert+1 uudelleen. Monissa JAWSin komennoissa käytetään Insert-näppäintä. Insert toimii aina, mutta jos käyttää kannettavan tietokoneen näppäimistöasettelua, voi Insertin lisäksi käyttää Caps Lockia. Yleisiä näppäinkomentoja Näitä näppäinkomentoja voi käyttää missä tahansa oltaessa: - Siirry työpöydälle: Windows+D - Siirry Resurssienhallintaan: Windows+E - Siirry Käynnistä-valikkoon: Windows - Siirry JAWSin pääikkunaan: Insert+J - Siirry ikkunasta toiseen: Alt+Tab - Sulje sovellus tai ikkuna: Alt+F4 - Sulje valintaikkuna tallentamatta muutoksia: Escape - Lue ikkuna: Insert+B - Lue ikkunan otsikko: Insert+T - Lue kellonaika: Insert+F12 - Lue päivämäärä: Insert+F12 kahdesti peräkkäin - Lue akun tiedot: Insert+Shift+B - Pysäytä puhe tilapäisesti: Control

9 Tekstin käsittely Näitä näppäinkomentoja voi käyttää esim. verkkosivulla tai Word-asiakirjassa: - Liiku riveittäin: Nuoli ylös / alas - Liiku sanoittain: Control+Nuoli oikealle / vasemmalle - Liiku merkeittäin: Nuoli oikealle / vasemmalle - Siirry asiakirjan alkuun: Control+Home - Siirry asiakirjan loppuun: Control+End - Lue kohdistimesta alkaen: Insert+nuoli alas - Lue nykyinen rivi: Insert+Nuoli ylös - Valitse kaikki: Control+A - Valitse asiakirjan alkuun: Control+Shift+Home - Valitse asiakirjan loppuun: Control+Shift+End - Valitse rivin loppuun: Shift+End - Valitse rivin alkuun: Shift+Home - Valitse riveittäin: Shift+Nuoli alas - Valitse sanoittain: Control+Shift+Nuoli oikealle - Valitse merkeittäin: Shift+Nuoli oikealle - Lue valinta: Insert+Shift+Nuoli alas - Poista valittu teksti: Delete - Kopioi valinta leikepöydälle: Control+C - Lisää valinta leikepöydälle edellisen valinnan jatkeeksi: Insert+Windows+C - Leikkaa valinta leikepöydälle: Control+X - Liitä valinta leikepöydältä: Control+V Verkkoselain Voit käyttää seuraavia komentoja verkkoselaimessa, kuten Internet Explorerissa tai Mozilla Firefoxissa: - Siirry osoiteriville: Control+L - Lue osoiterivi: Insert+A - Luettelo sivun linkeistä: Insert+F7 - Luettelo sivun otsikoista: Insert+F6 - Taulukon tai luettelon alkuun: Shift+Pilkku - Taulukon tai luettelon loppuun: Shift+Piste - Siirry edelliselle sivulle: Alt+Nuoli vasemmalle tai Askelpalautin - Siirry seuraavalle sivulle: Alt+Nuoli oikealle - Avaa linkki uuteen ikkunaan: Shift+Enter - Avaa linkki uuteen välilehteen: Control+Shift+Enter - Siirry välilehdestä toiseen: Control+Tab - Sulje välilehti: Control+W

10 Pikasiirtymisnäppäimet Pikasiirtymisnäppäimiä voi käyttää esim. verkkosivuilla tai PDF-asiakirjoissa. Osa niistä toimii myös Wordasiakirjoissa, kunhan laitat pikasiirtymisnäppäimet päälle painamalla Insert+Z. Pelkkä kirjain siirtää seuraavaan elementtiin; Shiftin kanssa painettaessa pääsee edelliseen. - Otsikko: H - Otsikko tietyllä tasolla: numerot Taulukko: T - Luettelo: L - Luettelokohde: I - Muokkauskenttä: E - Yhdistelmäruutu: C - Painike: B - Valintaruutu: X - Valintapainike: A - Kehys: M - Käyty linkki: V - Käymätön linkki: U - Tekstilohko, joka ei ole linkki: N - Sama elementti: S - Eri elementti: D - Alue: R - Kuva: G - Osio: Z Microsoft Word Näitäkomentoja voit käyttää Microsoft Wordissa. Osa saattaa toimia myös muissa Microsoft Office - ohjelmissa. - Uusi asiakirja: Control+N - Tallenna asiakirja: Control+S - Tallenna asiakirja nimellä: F12 - Avaa asiakirja: Control+O - Lue fontti: Insert+F - Lue väri: Insert+5 - Säädä fontin asetuksia: Control+D

11 - Avaa Tyylit-ikkuna: Control+Shift+S - Lihavointi päälle/pois: Control+B - Kursivointi päälle/pois: Control+I - Alleviivaus päälle/pois: Control+U - Luo riippuva sisennys: Control+T - Sisennä teksti: Control+M - Pakota sivunvaihto: Control+Enter - Lue tietoja asiakirjasta, kuten sivu- ja sanamäärä: Insert+Page Down - Käynnistä oikeinkirjoituksen tarkistus: F7

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Turvapaketti Asennusohje 04/2016 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://oma.ipp.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma

Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma Jos käytät verkkopankkia kotikoneeltasi, toimi tämän ohjeen mukaan. Jos käytät verkkopankkia työpaikkasi tietokoneelta, anna tämä ohje työpaikan

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

Java Runtime -ohjelmiston asentaminen

Java Runtime -ohjelmiston asentaminen Java Runtime -ohjelmiston asentaminen Windows Vista, Internet Explorer 7 - Suomenkielinen Huomaa! Asennuksen vaiheet voivat poiketa tästä ohjeistuksesta, johtuen esim. käyttämässäsi tietokoneessa olevasta

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

Lupa opetuskäyttöön pyydettävä. info@tietsikka.net. Näppäimistö. Kohdistimen ohjausnäppäimistö. Funktionäppäimistö. Kirjoitusnäppäimistö

Lupa opetuskäyttöön pyydettävä. info@tietsikka.net. Näppäimistö. Kohdistimen ohjausnäppäimistö. Funktionäppäimistö. Kirjoitusnäppäimistö Näppäimistö 2005 Päivi Vartiainen 1 Kohdistimen ohjausnäppäimistö Funktionäppäimistö Kirjoitusnäppäimistö Numeronäppäimistö Kohdistimen ohjausnäppäimistöllä siirretään hiiren osoitinta ruudulla. Kohdistin

Lisätiedot

Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla.

Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla. Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla. HUOM! TÄMÄ OHJE ON COMET LAITTEEN ENSIMMÄISTÄ ASENNUSKERTAA VARTEN. Ladataksesi rahaa Comet pysäköintimittariisi

Lisätiedot

Tikon Web-sovellukset

Tikon Web-sovellukset Toukokuu 2015 1 (11) Tikon Web-sovellukset Toukokuu 2015 2 (11) 1 Johdanto... 3 2 Silverlight sovellukset... 3 2.1 Windows... 3 2.1.1 Microsoft Silverlight... 3 2.1.2 Tablet-laitteet... 4 2.1.3 Selaimet...

Lisätiedot

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen s. 1/5 Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen Yleistä Internetissä on paljon hyödyllisiä ilmaisohjelmia, jotka voi ladata ja asentaa omalle koneelle. Osa ohjelmista löytyy suomenkielisiltä sivuilta,

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Motorola Phone Tools. Pikaopas

Motorola Phone Tools. Pikaopas Motorola Phone Tools Pikaopas Sisältö Vähimmäisvaatimukset... 2 Ennen asennusta Motorola Phone Tools... 3 Asentaminen Motorola Phone Tools... 4 Matkapuhelimen asennus ja määritys... 5 Online-rekisteröinti...

Lisätiedot

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikun käyttäminen 1 Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikku liitetään tietokoneen USB-porttiin. Koneessa voi olla useita USB-portteja ja tikun voi liittää mihin tahansa niistä. USB-portti

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Tikon Web-sovellukset

Tikon Web-sovellukset Marraskuu 2014 1 (9) Tikon Web-sovellukset Marraskuu 2014 2 (9) 1 Johdanto... 3 2 Windows... 3 2.1 Microsoft Silverlight... 3 3 Tablet-laitteet... 4 4 Selaimet... 5 4.1 Yleiset asetukset (kaikki selaimet)...

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet Luku 6 Pikanäppäimet Pikanäppäimet ovat näppäinyhdistelmiä, jotka mahdollistavt ZoomTextin komennot ilman ZoomTextin käyttäjäliittymän aktivointia. Pikanäppäin komentoja on melkein jokaisella ZoomTextin

Lisätiedot

Poista tietokoneessa olevat Java ja asenna uusin Java-ohjelma

Poista tietokoneessa olevat Java ja asenna uusin Java-ohjelma Poista tietokoneessa olevat Java ja asenna uusin Java-ohjelma Jos käytät verkkopankkia kotikoneeltasi, toimi näiden ohjeiden mukaan. Jos käytät verkkopankkia työpaikkasi tietokoneelta, anna ohjeet työpaikan

Lisätiedot

Windowsin pikanäppäimet

Windowsin pikanäppäimet 1 / 9 12.9.2017 klo 15.02 Windowsin pikanäppäimet Valitse tuoteversio Windows 10 Windows 10 Pikanäppäimet ovat näppäimiä tai näppäinyhdistelmiä, joiden avulla voidaan tehdä joitakin samoja toimia kuin

Lisätiedot

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1. Avaa Paint: 2. Käynnistä/Kaikki Ohjelmat/Apuohjelmat/Paint. 3. Pienennä Paint -ohjelma kuvakkeeksi tehtäväpalkkiin, ohjelman pienennyspainikkeesta. 4. Avaa Internet

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

SuperNova Pikanäppäimet pöytäkoneille, kannettaville ja kosketusnäytöille. Tämä opas on saatavilla eri muodoissa osoitteesta

SuperNova Pikanäppäimet pöytäkoneille, kannettaville ja kosketusnäytöille. Tämä opas on saatavilla eri muodoissa osoitteesta SuperNova Pikanäppäimet pöytäkoneille, kannettaville ja kosketusnäytöille DOLPHIN-OHJE CAPS LOCK + F1 Tämä opas on saatavilla eri muodoissa osoitteesta www.yourdolphin.com Johdanto Tämä kirjanen sisältää

Lisätiedot

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ aaro.leikari@hotmail.com TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ 25.01.2016 SISÄLLYS 1. Käyttöjärjestelmän asentaminen... 1 1.1 Windowsin asettamia laitteistovaatimuksia... 1 1.2 Windowsin asentaminen...

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Toimi näin, jos et pääse verkkopankkiin Mozilla Firefox-selaimella

Toimi näin, jos et pääse verkkopankkiin Mozilla Firefox-selaimella Toimi näin, jos et pääse verkkopankkiin Mozilla Firefox-selaimella Jos käytät verkkopankkia kotikoneeltasi, toimi tämän ohjeen mukaan. Jos käytät verkkopankkia työpaikkasi tietokoneelta, anna tämä ohje

Lisätiedot

Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille

Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille Tietohallintokeskus Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille Datainfon toimittamiin vakioituihin henkilökunnan Nokian puhelimiin E5, E6 ja E7 on esiasennettu tarvittavat varmenteet, joten yleensä

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Mac-koneella Sisällys

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Mac-koneella Sisällys Sisällys 1 Varmista, että DigiSign-kortinlukijaohjelmisto on käynnissä 2 1.1 DigiSign-kuvake 2 1.2 Sovelluksen käynnistäminen 2 1.3 Kortin toiminnan varmistaminen 4 2 Jos käytät selaimena Mozilla, Firefox

Lisätiedot

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto Windows 10:n asennus, päivitysten tarkistus ja Abitti-asetukset Kytke tietokone verkkovirtaan ennen koneen käynnistämistä! Windows 10 Home käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

Paperiton näyttösuunnitelma

Paperiton näyttösuunnitelma Paperiton näyttösuunnitelma Käyttöohje opettajalle ja työpaikkaohjaajalle Koonnut: Jarkko Lehmuskenttä Turun sivistystoimiala, Suunnittelu- ja kehittämispalvelut 18.10.2015 Versio 2.0 Ohje on koottu OPH:n

Lisätiedot

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Asennuksessa on kaksi vaihetta. Ensin asennetaan ohjelma tietokoneelle (vaiheet 1-3). Sen jälkeen asennetaan lisenssi (vaiheet 4-12). 1. Aseta Mathcad 14 CD-levy

Lisätiedot

Windows 8.1 -käyttöjärjestelmän käytön aloitus

Windows 8.1 -käyttöjärjestelmän käytön aloitus Windows 8.1 -käyttöjärjestelmän käytön aloitus Windows 8.1 Support Center @ Lenovo support.lenovo.com/windows8.1 Hyvä lukija! Lenovo on laatinut tämän ohjeen helpottamaan Microsoft Windows 8.1 -käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

Webinaariin liittyminen Skype for

Webinaariin liittyminen Skype for Webinaariin liittyminen Skype for Business Web Appin kautta Ohjeet Sähköpostin Liity webinaariin tästä -linkki Kun klikkaat Osallistumisohjeet webinaariin -sähköpostiviestissä olevaa Liity webinaariin

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

STELLARIUM KÄYTTÖOHJE

STELLARIUM KÄYTTÖOHJE Järjestelmävaatimukset: Windows (XP, Vista, 7) DirectX 9.x ja uusin ServicePack tai MacOS X 10.3.x (tai suurempi), 3D-grafi ikkkortti ja OpenGL-tuki, min. 512 MB RAM, 1 GB vapaata levytilaa. ASENNUS Asennus

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Opiskelijoiden OneDriveohje Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Opiskelijoiden OneDrive-ohje Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi

Lisätiedot

Skype for Business ohje

Skype for Business ohje Skype for Business 2015 -ohje 7.12.2015 1 Kuvaus Skype for Business 2015 on pikaviestinohjelma ja videopuheluiden järjestämiseen suunniteltu ohjelma. Ohjelmalla voi järjestää isonkin kokouksen ja esittää

Lisätiedot

zotero www.zotero.org

zotero www.zotero.org zotero www.zotero.org Viitteidenhallintajärjestelmä Zotero toimii Firefox-selaimessa. Muita ilmaisia viitteidenhallintajärjestelmiä ovat esimerkiksi EndNote ja Mendeley. Näissä ohjeissa on kuvataan Zoteron

Lisätiedot

Selaimen asetukset. Toukokuu 2014 1 (7) Selaimen asetukset. 1994-2014 Tikon Oy. All rights reserved.

Selaimen asetukset. Toukokuu 2014 1 (7) Selaimen asetukset. 1994-2014 Tikon Oy. All rights reserved. Toukokuu 2014 1 (7) Selaimen asetukset Toukokuu 2014 2 (7) 1 Johdanto... 3 2 Windows... 3 3 Selaimet... 3 3.1 Yleiset asetukset (kaikki selaimet)... 3 3.1.1 Zoom-asetus... 3 3.1.2 Pop-up Blocker... 3 3.2

Lisätiedot

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Windows-koneilla

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Windows-koneilla Sisällys 1 Varmista, että DigiSign-kortinlukijaohjelmisto on käynnissä 2 1.1 DigiSign-kuvake 2 1.2 Sovelluksen käynnistäminen 3 1.3 Kortin toiminnan varmistaminen 4 2 Jos käytössä Mozzilla Firefox tai

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

HP-mediakaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas

HP-mediakaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas HP-mediakaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä

Lisätiedot

Metron. nettikauppaohjeet

Metron. nettikauppaohjeet Metron nettikauppaohjeet 2012 WIHURI OY AARNIO METRO Sivu 1/24 Sisällys 1 Johdanto ja nettikauppaan kirjautuminen 2 2 Tuotehaku 3 2.1 Ean-vähittäisyksikönkoodilla 4 2.2 Tuotteen nimellä 4 2.3 Nimellä ja

Lisätiedot

Jäsenrekisteri (dos) Kirjuri tekstinkäsittely Vuosipäivitys 3.11.2007

Jäsenrekisteri (dos) Kirjuri tekstinkäsittely Vuosipäivitys 3.11.2007 Jäsenrekisteri (dos) Kirjuri tekstinkäsittely Vuosipäivitys 3.11.2007 Asentaminen... 4 Näppäinpikakomentoja... 5 EtäAsteri... 6 Tulostaminen doswintu:n avulla... 8 Wordiin tulostaminen... 10 Windows XP

Lisätiedot

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 Windows Phone 8 Nokia Lumia käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden puhelimen perusasetukset... 2 ENSI KÄYNNISTYS... 2 MICROSOFT-TILIN LUOMINEN... 3 KIRJAUTUMINEN

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

5. Alaindeksi 6. Yläindeksi 7. Poista muotoilut 8. Tasaa teksti vasemmalle

5. Alaindeksi 6. Yläindeksi 7. Poista muotoilut 8. Tasaa teksti vasemmalle OHJELMAN ESITTELY OHJELMAN OSAT JA TERMINOLOGIA Valikkorivi Tekstikursori Pikapainikkeet Viivain Vierityspalkit = pienentää ikkunan alas = suurentaa ikkunan = sulkee ikkunan TYÖKALURIVIEN PAINIKKEET 1.

Lisätiedot

PÄIVITÄ TIETOKONEESI

PÄIVITÄ TIETOKONEESI PÄIVITÄ TIETOKONEESI SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi PÄIVITÄ TIETOKONEESI 2(16) Sisällys 1. Mihin päivityksiä tarvitaan?... 3 1.1. Windowsin

Lisätiedot

FrontPage 2000 - Näkymät

FrontPage 2000 - Näkymät FrontPage 2000 - Näkymät FrontPagessa on kuusi erilaista näkymää sivustoon. Sivunäkymä Tässä näkymässä luodaan sivut eli näkymä vastaa paljolti Wordin tekstinkäsittelyohjelman näkymää. Tässä on myös muokattava

Lisätiedot

HP Media -kaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas

HP Media -kaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas HP Media -kaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimiä tavaramerkkejä.

Lisätiedot

KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA

KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA Asennusohjeiden sisältö 1. RICA optimointiohjelmoinnin periaate isoftloaderilla... 2 2. RICA isoftloader toimituspaketin sisältö... 3 3. isoftloader Sync-ohjelmiston

Lisätiedot

Asentaminen Android-laitteeseen

Asentaminen Android-laitteeseen Asentaminen Android-laitteeseen Huomaa! Tarkempia tietoja ohjelmien asentamisesta saat tarvittaessa puhelimesi käyttöoppaasta. MyMMX mobile -sovelluksen asentaminen Android-laitteeseen: 1. Avaa laitteesi

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

Asetusten avulla voit säätää tietokoneen suojaustasoja. Suojaustila ilmoittaa tietokoneen senhetkisen tietoturvan ja suojauksen tason.

Asetusten avulla voit säätää tietokoneen suojaustasoja. Suojaustila ilmoittaa tietokoneen senhetkisen tietoturvan ja suojauksen tason. Pikaopas ESET Cybersecurity suojaa tietokonetta haitalliselta koodilta huippuluokan ominaisuuksilla. Palkitussa NOD32-virustentorjuntajärjestelmässä ensimmäisen kerran esiteltyyn ThreatSense -tarkistusohjelmaan

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server.

Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server. PIKA-ALOITUSOPAS Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server. Fiscal Media Manager -ohjelmalla tehdään kalenteri,

Lisätiedot

NOOX xperio herätyskello valvontakamera

NOOX xperio herätyskello valvontakamera NOOX xperio herätyskello valvontakamera Käyttöohje Ajan asetus Kun kellonaika on näytössä paina SET, ruudulla lukee nyt "2010" Aseta oikea aika UP ja DOWN näppäimillä ja paina SET uudelleen vahvistaakseni

Lisätiedot

Asteri Laskutus (Dos)

Asteri Laskutus (Dos) Asteri Laskutus (Dos) Vuosipäivitys 3.11.2007 Päivityksen asentaminen... 4 Uudelle koneelle siirtäminen... 6 - pikakuvake Vistan työpöydälle... 7 Tulostaminen kun tulostaminen ei onnistu... 11 - tulostaminen

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

WinTraden päivitys- ja asennusohjeistus 2006-09-06

WinTraden päivitys- ja asennusohjeistus 2006-09-06 Sisällysluettelo Automaattisesta päivityksestä...1 Uuden version hakeminen...2 Laajennetut asetukset...3 Lataamisen aloittaminen...3 Latauksen päättäminen...5 Ohjelman asentamisesta...6 Kielen valinta...6

Lisätiedot

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE YKSIKKÖHINTA SOPIMUKSEN TOTEUTUNEET MÄÄRÄT-SOVELLUS CMPRO5 VERSIO 2.8 PÄIVITETTY HEINÄKUU 2010 COPYRIGHT 2010 ARTEMIS FINLAND OY. ALL RIGHTS RESERVED. KÄYTTÖOHJE SIVU 2 (12) SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Suurennus ja näyntönhalli ntaohjelma helpottamaan silmien rasitusta. Pikaopas

Suurennus ja näyntönhalli ntaohjelma helpottamaan silmien rasitusta. Pikaopas Suurennus ja näyntönhalli ntaohjelma helpottamaan silmien rasitusta Pikaopas Tervetuloa ZoomText Express on edullinen ja helppokäyttöinen suurennusohjelma tietokoneellesi. ZoomText Express suurentaa hieman

Lisätiedot

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Kirjautuminen järjestelmään 2 Myyntilaskut 2 Ostolaskujen käsittely 4 Uuden laskun syöttö 6 Palkkailmoituslomake 8 Palkkailmoituksesta kopio 9 Henkilötietojen

Lisätiedot

Provet Pet ohjelmisto ja tulostus PDF-tiedostoon.

Provet Pet ohjelmisto ja tulostus PDF-tiedostoon. Provet Pet ohjelmisto ja tulostus PDF-tiedostoon www.provet.fi Finnish Net Solutions Oy www.fns.fi 1/6 Finnish Net Solutions Oy, 2/2012 Yleistä Tulostaminen PDF-tiedostoon Provet Petistä onnistuu ilmaisen

Lisätiedot

DNA Prepaid WLAN Mokkula

DNA Prepaid WLAN Mokkula DNA Prepaid WLAN Mokkula Mokkula käyttää normaalikokoista / suurempaa SIM-korttia. Irrota SIM-kortti kokonaisena ja laita se Mokkulaan alla olevan kuvan mukaisesti. Jos irrotat vahingossa pienemmän SIM-kortin,

Lisätiedot

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n asennus ja päivitys Päivitä BIOS, sovellukset ja ohjaimet ja suorita Windows Update Valitse asennustyyppi Asenna Windows 8.1 Käy Samsungin päivitystukisivust

Lisätiedot

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4.

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4. qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwerty uiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxc vbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåa Selkosanakirja

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Solteq Tekso v Versiopäivitysohje.

Solteq Tekso v Versiopäivitysohje. Solteq Tekso v. 5.0 Versiopäivitysohje www.solteq.com Sisällysluettelo TEKSON VERSIOPÄIVITYS v.5.0... 3 1.1 Ennen päivityksen ajoa 3 1.2 Käytössä olevan Tekson version tarkastaminen 3 1.3 Päivityksen lataus

Lisätiedot

CCLEANER LATAAMINEN JA ASENTAMINEN

CCLEANER LATAAMINEN JA ASENTAMINEN CCLEANER LATAAMINEN JA ASENTAMINEN Tämän ohjeen avulla lataat ja asennat CCleaner-ohjelman omalle tietokoneellesi. Ohje opastaa sinua vaihe vaiheelta eteenpäin, käytitpä sitten Internet Exploreria, Google

Lisätiedot

Tietokoneen asetukset -ohjelma. Oppaan osanumero: 383705-351

Tietokoneen asetukset -ohjelma. Oppaan osanumero: 383705-351 Tietokoneen asetukset -ohjelma Oppaan osanumero: 383705-351 Toukokuu 2005 Sisällysluettelo Tietokoneen asetukset -ohjelma Hakemisto Tietokoneen asetukset -ohjelman käynnistäminen.... 2 Tietokoneen asetukset

Lisätiedot

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Outlook Web Access 1(7) OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Pääset OWA-sähköpostiin selaimella (esim. Internet Explorer, Mozilla Firefox). Tässä ohjeessa on käytetty Internet Exploreria, jonka

Lisätiedot

Visma Econet -ohjelmat ActiveX on epävakaa -virheilmoituksen korjausohjeet

Visma Econet -ohjelmat ActiveX on epävakaa -virheilmoituksen korjausohjeet 1 Visma Econet -ohjelmat ActiveX on epävakaa -virheilmoituksen korjausohjeet Microsoft on julkaissut Office-paketteihin tietoturvapäivitykset. Seuraavat päivitykset aiheuttavat Visma Econet -ohjelmissa

Lisätiedot

Oma kartta Google Maps -palveluun

Oma kartta Google Maps -palveluun TAMPERE 1 (6) Oma kartta Google Maps -palveluun Google Maps palveluun on mahdollista luoda karttoja omilla paikkamerkeillä. Tilin luonti Google-palveluihin Tehdäksesi karttoja omilla paikkamerkinnöillä,

Lisätiedot

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundation ylläpitäjän ohjeet Sivu 1/5 SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundationin avulla voit luoda nopeasti useita erilaisia sivustoja, joissa WWW-sivuja, tiedostoja,

Lisätiedot

DNA Mokkula E180 - korjaus päivityksen yhteydessä syntyneeseen ongelmaan

DNA Mokkula E180 - korjaus päivityksen yhteydessä syntyneeseen ongelmaan DNA Mokkula E180 - korjaus päivityksen yhteydessä syntyneeseen ongelmaan Tätä ohjetta tai sen osaa ei saa kopioida tai välittää missään muodossa ilman DNA Oy:n kirjallista suostumusta. Tavaramerkit ja

Lisätiedot

Loppukäyttäjän ohje Asennus- ja käyttöohje - Windows

Loppukäyttäjän ohje Asennus- ja käyttöohje - Windows Loppukäyttäjän ohje Asennus- ja käyttöohje - Windows Fujitsun mpollux DigiSign Client on kortinlukijaohjelmisto, jonka avulla voit kirjautua luotettavasti ja turvallisesti organisaation tietoverkkoon tai

Lisätiedot

Versio 1.1 P/N 137-40340-20. Copyright 2002, ATI Technologies Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Versio 1.1 P/N 137-40340-20. Copyright 2002, ATI Technologies Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. HydraVision Käyttöopas Versio 1.1 P/N 137-40340-20 Copyright 2002, ATI Technologies Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. ATI, kaikki ATI-tuotteiden ja tuotteen ominaisuuksien nimet ovat Ati Technologies Inc:in

Lisätiedot

Garmin Astro ohjelmistopäivitys

Garmin Astro ohjelmistopäivitys Garmin Astro ohjelmistopäivitys Laitteen ohjelmisto päivitys kannattaa suorittaa silloin tällöin. Ohjelmistopäivityksellä voit saada laitteeseesi uusia ominaisuuksia ja parannuksia vanhoihin ominaisuuksiin.

Lisätiedot

PIKAOHJE MODEM OPTIONS for Nokia 7650

PIKAOHJE MODEM OPTIONS for Nokia 7650 PIKAOHJE MODEM OPTIONS for Nokia 7650 Copyright 2002 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään 9354501 Issue 2 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. MODEM OPTIONS FOR NOKIA 7650:N ASENTAMINEN...1 3. PUHELIMEN VALITSEMINEN

Lisätiedot

Loppukäyttäjän ohje Asennus- ja käyttöohje Mac

Loppukäyttäjän ohje Asennus- ja käyttöohje Mac Loppukäyttäjän ohje Asennus- ja käyttöohje Mac Fujitsun mpollux DigiSign Client on kortinlukijaohjelmisto, jonka avulla voit kirjautua luotettavasti ja turvallisesti organisaation tietoverkkoon tai sähköiseen

Lisätiedot

Ohjelmistojen päivittäminen, varmuuskopioiminen ja palauttaminen

Ohjelmistojen päivittäminen, varmuuskopioiminen ja palauttaminen Ohjelmistojen päivittäminen, varmuuskopioiminen ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft ja Windows ovat Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimiä

Lisätiedot

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun.

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. StorageIT 2006 varmuuskopiointiohjelman asennusohje. Hyvä asiakkaamme! Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. Ennen asennuksen aloittamista Varmista, että

Lisätiedot

NETIKKA PCTV KÄYTTÖOHJE

NETIKKA PCTV KÄYTTÖOHJE 1 (20) NETIKKA PCTV 2 (20) 1 YLEISTÄ...3 1.1 MIKÄ ON PCTV?...3 2 PCTV:N KÄYTÖN ALOITTAMINEN...4 2.1 VAATIMUKSET PALOMUURILTA...4 2.1.1 IGMP-palvelun käytön salliminen F-Securessa...4 2.2 VAATIMUKSET TIETOKONEELTA...8

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Japanin kirjoittaminen Japanese IME:n avulla Windows 7 -käyttöjärjestelmässä

Japanin kirjoittaminen Japanese IME:n avulla Windows 7 -käyttöjärjestelmässä www.kanjikaveri.net Ohje 1 (6) Japanin kirjoittaminen Japanese IME:n avulla Windows 7 -käyttöjärjestelmässä Japania on mahdollista kirjoittaa tietokoneella ihan tavallisella suomalaisella näppäimistöllä.

Lisätiedot

Asennusopas. Huomautus. Observit RSS

Asennusopas. Huomautus. Observit RSS Asennusopas Observit RSS Versio 5.3 Huomautus Tämä opas on uusia asennuksia varten. Axis-kamerapaketti sisältää käytettävän lehtisen. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä tukeen: +46 60 61 67 50. Tarjoaja:

Lisätiedot

SQL Buddy JAMK Labranet Wiki

SQL Buddy JAMK Labranet Wiki Page 1 of 9 SQL Buddy JAMK Labranet Wiki Sisällysluettelo Yleistä SQL Buddy:sta kotisivu :http://sqlbuddy.com/ SQL Buddy on kevyt hallintatyökalu MySQL-tietokannalle. Järjestelmävaatimukset Serverin vaatimukset

Lisätiedot

OPTIMAverkko-oppimisalusta KÄYTTÖOPAS OPISKELIJALLE. Riitta Tammenoksa Pertti Heikkilä 10.11.2006 Versio 0.2 (luonnos)

OPTIMAverkko-oppimisalusta KÄYTTÖOPAS OPISKELIJALLE. Riitta Tammenoksa Pertti Heikkilä 10.11.2006 Versio 0.2 (luonnos) OPTIMAverkko-oppimisalusta KÄYTTÖOPAS OPISKELIJALLE Riitta Tammenoksa Pertti Heikkilä 10.11.2006 Versio 0.2 (luonnos) 1 (18) SISÄLTÖ 1 Optimaan kirjautuminen... 2 2 Salasanan vaihto... 2 3 Optiman sivujen

Lisätiedot

Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon

Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon Tervetuloa! Ohjattu asennus asentaa Logitech Harmony kaukoohjaimen ohjelmiston koneellesi jatkaaksesi paina NEXT. Valitse kieli ja paina ok. Ohessa on Logitech

Lisätiedot

2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet

2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet Tähän käsikirjaan on koottu Ecomiin liittyviä yleisiä aiheita ja toimintatapoja, joiden opiskelemisesta on hyötyä kaikille Ecomin käyttäjille. 2013 2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet Ohjeita käsikirjan

Lisätiedot

Visma Fivaldi. Ohjeet Java web startin ja HTML5-työkalun aktivointiin

Visma Fivaldi. Ohjeet Java web startin ja HTML5-työkalun aktivointiin Visma Fivaldi Ohjeet Java web startin ja HTML5-työkalun aktivointiin Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai muutoksiin tässä oppaassa ja/tai ohjelmassa ilman eri

Lisätiedot

TeamViewer 11 -ohjelma etäkoulutuksissa ja tuessa

TeamViewer 11 -ohjelma etäkoulutuksissa ja tuessa TeamViewer 11 -ohjelma etäkoulutuksissa ja tuessa Asentaminen 1. Valitse osoitteessa www.teamviewer.com Lataa Versio 11. TeamViewerin asennus, vaihe 1. 2. Napauta Lataa TeamViewer 11 -linkkiä. TeamViewerin

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot