POHJOIS-KARJALAN MAAKUNNAN ALUEELLA TOIMIVAT PSYKOSOSIAALISEN TUEN JA PALVELUIDEN KRIISIRYHMÄT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "POHJOIS-KARJALAN MAAKUNNAN ALUEELLA TOIMIVAT PSYKOSOSIAALISEN TUEN JA PALVELUIDEN KRIISIRYHMÄT"

Transkriptio

1 1 POHJOIS-KARJALAN MAAKUNNAN ALUEELLA TOIMIVAT PSYKOSOSIAALISEN TUEN JA PALVELUIDEN KRIISIRYHMÄT Arkipäivän äkilliset kriisi- ja onnettomuustilanteet: Kuntien moniammatilliset kriisiryhmät toimivat terveyskeskusten yhteydessä ja tarjoavat alueensa väestölle psykososiaalista tukea äkillisissä traumaattisissa kriiseissä. Kullakin kriisiryhmällä on oma/t yhteyshenkilö/t, ja henkilöstön hälytyskäytännöt. Suurin osa kuntien kriisiryhmistä pyrkii tarjoamaan kriisiapua 1-3 päivän kuluessa tapahtumasta, ja päivystys tapahtuu pääosin oman perustehtävän rinnalla virka-aikana. Tilannearvio tapahtuneesta ja avuntarpeesta pyritään tekemään kuitenkin pikimmiten. Ryhmien toiminta-ajat ja tavat hieman vaihtelevat toiminta-alueittain. Kriisiryhmät toimivat ns. normaaliajan tilanteissa ja kriiseissä itsenäisesti ja tarpeen mukaan yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän potilaita, heidän omaisiaan ja henkilöstöä varten olevien kriisiryhmien ja palvelujen yhteystiedot ovat myös tässä koosteessa. Lasten, nuorten ja aikuisten tehostetun avohoidollisen tuen työryhmät ja yleissairaalapsykiatrian työ/kriisiryhmä osallistuvat hoidon porrastuksen ja tehtäväkuvansa mukaisesti kriisipotilaiden tilanteen alkuarviointiin ja jälkihoitoon ja antavat vaativissa tilanteissa konsultaatio-, työnohjaus ja koulutusapua peruskuntien kriisityön henkilöstölle. Sairaalaan tulleiden potilaiden ja heidän omaistensa tarvitsema kriisiapu pyritään järjestämään katkeamattomasti sairaalan ko. yksikön sisällä (akuutti tuki), eri sairaalan yksiköiden, kotikunnan ja muun yhteistyöverkoston palvelujen kanssa (jälkihoito) tiiviissä yhteistyössä. PKSSK:n henkilöstön kriisiapu järjestetään työterveyshuollon, kotikunnan ja tarvittaessa sairaalan kriisipalvelujen kautta. Psykososiaalisen tuen yhden numeron konsultaatio/ohjauspalvelu toimii PKSSK:n Aikuispsykiatrian tehostetun avohoidon kautta ja on tarkoitettu vain viranomaisille. Arkipäivän akuuteissa traumaattisissa kriisitilanteissa edellä mainittu tehoavun yksikkö tekee Ensihoidon/Pelastus/ Poliisiviranomaisilta saatujen tilanne- ja yhteystietojen perusteella arvion tarvittavasta kriisiavusta (kriisiapua tarvitsevien suostumuksella) ja antaa tarvittaessa konsultaatioapua. Jatkotoimenpiteet sovitaan yhdessä apua tarvitsevien, tehoavun henkilöstön ja ko. alueen kunnan kriisiryhmän/mahd. muiden toimijoiden kesken. Joensuun ev.-lut seurakunnan, Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen, Kriisikeskuksen ja SPR:n kriisiryhmät/henkilöstö, ovat myös osa yhteistyöverkostoamme. Erityis- ja suuronnettomuustilanteissa: Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirin kriisiryhmä koordinoi psykososiaalista toimintaa pelastus/ensihoito- ja lääkintätoiminnan johdon ohjeistuksen mukaisesti ja muiden eri yhteisyötahojen (viranomaistahot ja kolmas sektori) kanssa ja välillä.

2 2 KUNTIEN TERVEYSKESKUSTEN KRIISIRYHMIEN PALVELUT Jos tarvitset KESKUSTELUAPUA ÄKILLISSÄ, TRAUMAATTISISSA KRIISITILANTEISSA ota virka-aikana yhteyttä kotikuntasi KRIISIRYHMÄÄN. Ryhmät tarjoavat yksilö- ja ryhmämuotoista psykososiaalista tukea (esim. keskustelu, arviointi, palveluohjaus, henkinen ensiapu, jälkipuinti) ja apua 1-3 vrk:n kuluessa tapahtumasta. Kriisiryhmän yhteystiedot on saatavissa oman kunnan terveyskeskuksesta. Virka-ajan ulkopuolella useimmilla kuntien kriisiryhmillä on yhteystahona Tikkamäen yhteispäivystys, josta puhelu/asiakas ohjataan esim. PKSSK:n Aikuispsykiatrian tehostetun avohoidon yksikköön, joka arvio/selvittelee palvelutarvetta, tapaa tarvittaessa asiakas/potilasta tai ohjaa hänet esim. kotikuntaan (ei-kiireelliset) tai muihin kriisipalveluihin. Kunkin kunnan terveyskeskus palvelee arkisin virka-aikaan, kun tarvitaan sairaanhoitajan tai lääkärin vastaanottoa. Joissain kunnissa päivystys on myös iltaisin ja viikonloppuisin. Loma-aikoina voi ao. numeroihin tulla muutoksia. P-K:N KESKUSSAIRAALA, puhelinvaihde avoinna 7-21, muulloin ohivalintanumerot. katso myös YHTEISPÄIVYSTYS Yhteispäivystyksen puhelinneuvonta joka päivä klo 7-22 (muina aikoina puhelu ohjautuu päivystykseen). Soita puhelinneuvontaan ennen kuin tulet Tikkamäen yhteispäivystykseen jos et tiedä, mihin hoitopaikkaan sinun pitäisi mennä tai kun tarvitset neuvoja sairauden tai tapaturman hoidossa. /paivystys Hätätilanteissa soitetaan yleiseen hätänumeroon 112. *

3 3 POHJOIS-KARJALAN SAIRAANHOITO- JA SOSIAALIPALVELUJEN KUNTAYHTYMÄN KRIISIPALVELUT ASIAKKAILLE/POTILAILLE JA VIRANOMAISILLE: AIKUISPSYKIATRIAN TEHOSTETTU AVOHOITO, Päivystysluonteinen apu äkillisissä kriiseissä, henkinen ensiapu ASIAKKAILLE/POTILAILLE Ma-su klo 8 20 Puh Muina aikoina yhteispäivystys Puh Sijainti P-K keskussairaala L1-talo/ P-kerros * POHJOIS-KARJALAN KRIISIPUHELIN VIRANOMAISKÄYTTÖÖN ÄKILLISISSÄ TRAUMAATTISISSA TAPAHTUMISSA ympärivuorokautisesti (esim. äkillinen kuolema, liikenneonnettomuus, tulipalo, tapaturma, väkivalta jne). Pelastus/ensihoidon viranomainen voi ensin konsultoida kriisityöntekijöitä ja antaa kriisiavun tarvitsijan yhteystiedot luvan saatuaan kriisityöntekijöille. Yhteystiedot vain viranomaisille. HENKILÖKUNNAN KRIISIRYHMÄ on tarkoitettu PKSSK:n henkilöstön työssään kohtaamien äkillisten kriisitilanteiden jälkipurkuun ja puintiin. Toiminta on osa terveydenhuollon, henkilöstöhallinnon ja työsuojelun toimintaa. Työterveyspalveluiden tuottaja on Joensuun työterveys liikelaitos. Ota ensin yhteys Joensuun työterveyden toimistoon puh ja jätä soittopyyntö ko. alueen työterveyshoitajalle, joka ottaa yhteyden kriisiryhmän jäseniin. Ryhmän yhdyshenkilö Maarit Hamunen, psykologi/pkssk puh Yhdyshenkilöt työterveyshuollossa: Minna L. Huittinen, työterveyshoitaja, puh , minna.l.huittinen@jns.fi ja Annamari Komulainen, työterveyshoitaja, puh , annamari.komulainen@jns.fi PKSSK:n LASTENPSYKIATRIAN TEHOSTETUN AVOHOIDON TYÖRYHMÄ, puh virka-aikaan ma-to 8-16 ja pe 8-15

4 4 PKSSK:n NUORISOPSYKIATRIAN TEHOSTETUN AVOHOIDON TYÖRYHMÄ Virka-aikaan (ma - to klo , pe klo ): Päivystyspuhelinnumero: Yhdyshenkilöt: Mauri Kukkonen sh, psykoterapeutti puh , mauri.kukkonen@pkssk.fi, Jari Lukkarila, sh, puh , jari.lukkarila@pkssk.fi, Minna Asikainen, sh, puh , minna.asikainen@pkssk.fi PKSSK:n SUURONNETTOMUUKSIEN PSYKOSOSIAALINEN TUKI. Ns. psykososiaalisen työn johtoryhmä (PSYKO) toimii Yleissairaalapsykiatrian yhteydessä, Tikkamäentie 16, talo 7/5 ja suuronnettomuustilanteessa myös katastrofipsykiatrisena työryhmänä yhteistyössä muiden psykiatrian ja somatiikan yksiköiden ja muiden yhteistyökumppanien kanssa. Puh. toimisto Ryhmän vastuuhenkilö Pirjo Kettunen, ylilääkäri, puh , pirjo.kettunen@pkssk.fi PKSSK:n YLEISSAIRAALAPSYKIATRIAN POLIKLINIKKA, Tikkamäentie 16, talo 7/5. Yleissairaalapsykiatria tarjoaa psykiatrista apua (myös erilaisissa kriisitilanteissa) keskussairaalan osastojen ja poliklinikoiden hoidossa oleville potilaille. Puh. toimisto , puh. 013 ylilääkäri Pirjo Kettunen , pirjo.kettunen@pkssk.fi KRIISIPALVELUJA TARJOAVIA TAHOJA MAAKUNNASSA OVAT MYÖS: Joensuun ev.-lut seurakunnan PÄIVYSTÄVÄ PAPPI (yhteystiedot viranomaisilla) ITÄ-SUOMEN YLIOPISTON JOENSUUN KAMPUKSEN KRIISIRYHMÄ Yhdyshenkilö: Opintopalveluiden päällikkö Erja Widgren-Sallinen, Puh , erja.widgren-sallinen@uef.fi ja suunnittelija Outi Suorsa, puh , outi.suorsa@uef.fi.

5 5 JOENSUUN KRIISIKESKUS Pohjois-Karjalan mielenterveysseura kriisityön tukena ry / osoite Siltakatu 14 B 14, 2. krs, Joensuu. Puhelinpäivystys ja ajanvaraukset ma-pe klo puh Yhdyshenkilöt: toiminnanjohtaja Kimmo Räty, puh ja kriisityöntekijä Mervi Rytkönen p , ja kriisityöntekijä Tuula Truhponen, puh , s-posti etunimi.sukunimi (ät) kriisikeskus.fi RIKOSUHRIPÄIVYSTYS ITÄ-SUOMEN ALUETOIMISTO Siltakatu 14 B 26, 4. krs, JOENSUU, puh. (013) , Alueen toimistojen yhteinen s-postiosoite itasuomi@riku.fi Yhteyshenkilöt: Aluejohtaja Jaana Rossinen, Puh , Joensuun palvelupiste Toiminnanohjaaja Annariina Tahvanainen, puh Lähisuhdeväkivaltatyön koordinaattori Suvi Essel. puh SOSIAALIPÄIVYSTYS, JÄRJESTÄJÄ JOENSUUN KAUPUNKI, palvelee koko maakuntaa. ma-pe klo 16-24, la-su klo Yhteys Hätäkeskuksen 112 kautta. Yhteyshenkilöt: Sosiaalipäivystäjät: Aila Salotuuli aila.salotuuli@jns.fi ja Piritta Sinkkonen piritta.sinkkonen@jns.fi SPR, Savo-Karjalan piiri, päivystys- ja valmiustoiminta Valmiuspäällikkö Ville-Petteri Pulkkinen Puhelin s-posti: etunimi.sukunimi(ät)punainenristi.fi. Käyntiosoite: Kauppakatu 35, JOENSUU VALTAKUNNALLINEN KRIISIPUHELINPÄIVYSTYS numerossa Suomen Mielenterveysseura Arkisin klo 9:00 07:00 Viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15:00 07:00.