KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT"

Transkriptio

1 TYÖPAJAT

2 KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT Työpajaopinnot ovat opetussuunnitelman mukaisia syventäviä opintoja. Työpajaopinnot on tarkoitettu ensisijaisesti perusopinnot suorittaneille, vuosikurssien jakso-opinnot käyneille oppilaille. Työpajaopinnoissa syvennetään aikaisemmissa opinnoissa saatuja tietoja ja taitoja sekä harjoitellaan itsenäistä kuvallista ilmaisua. Oppilas valitsee vaihtoehdoista kaksi yhden lukukauden mittaista työpajaa. Oppilas voi myös toivoa samaa työpajaa koko lukuvuodeksi. Ryhmä perustetaan, jos valintoja tulee riittävästi. Joskus työpajat voidaan myös yhdistää, jos yhden pajan oppilasmäärä jää liian pieneksi. Kaikki pajat eivät kuitenkaan aina toteudu, siksi on tärkeää valita yksi työpaja myös varalle. Ryhmissä maksimioppilasmäärä on 12. Jos ryhmä tulee täyteen etusijalla ovat ne oppilaat, jotka palauttavat valintalomakkeensa ajoissa ( mennessä). Vaikka ryhmät pyritäänkin muodostamaan ikä- ja taitotasot huomioiden, ryhmissä saattaa olla hyvinkin eri-ikäisiä oppilaita. Opetuksessa pyritään huomioimaan kunkin oppilaan yksilölliset taidot ja tarpeet. Lisäopinnot Oppilaat voivat suorittaa halutessaan opintoja yhtä aikaa kahdessa eri työpajassa, jolloin toisesta samanaikaisesta työpajasta peritään puolet normaalista lukukausimaksusta. Lisäopinnoista tulee olla yhteyksissä rehtoriin elokuussa. Toiseen työpajaan osallistuminen edellyttää, että kyseisessä ryhmässä on tilaa. Päättötyö Kun työpajaopintoja on takana vähintään kolme lukuvuotta ja oppilas on 16-vuotias, hän voi halutessaan tehdä päättötyön ja siihen liittyvän portfolion. Päättötyön suorittaminen on yksi edellytys taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän päättötodistuksen saamiselle. Muussa tapauksessa oppilas saa osallistumistodistuksen pyydettäessä. Päättötyöstä löytyy lisää tietoa kuvataidekoulun verkkosivuilta. Infotilaisuus päättötyöstä pidetään klo 18 kuvataidekoulun maalaussalissa, voit osallistua siihen vaikka et tekisikään päättötyötä vielä lukuvuonna Taiteen tuntemuksen luennot Taiteen perusopintojen päättötodistus edellyttää myös osallistumista vähintään seitsemälle 2 x 45min pituiselle taiteen tuntemuksen luennolle. Luentomerkintöjä varten oppilas voi pyytää opettajalta tai toimistosta luentopassin, johon pyydetään luennoitsijan allekirjoitus. Kuvataidekoulu järjestää muutaman luennon lukuvuoden aikana, niistä tiedotetaan erikseen. Oppilaat voivat myös osallistua Pohjoismaisen taidekoulun järjestämille luennoille, joita järjestetään tiistai-iltaisin. Luentojen sisällöistä löytyy tietoa Pohjoismaisen taidekoulun verkkosivuilta ja aikataulu on näkyvissä kuvataidekoulun ilmoitustaululla.

3 Piirustus-maalaus Piirustus-maalauksen työpajassa perehdyt maalaustaiteen ja piirtämisen monipuoliseen ilmaisuun. Pääset työstämään erilaisia maalauspohjia ja papereita, tekemään vaihtelevilla tekniikoilla ja kokeilemaan uusia materiaaleja. Erilaiset piirtimet, siveltimet ja maalit tulevat työpajan aikana tutuiksi. Toisinaan käymme näyttelyvierailuilla sekä piipahdamme koulun ulkopuolelle retkille piirtämään. Työskentelymme lähtökohtana voivat olla myös valokuvat, asetelmat, oma mielikuvitus tai vaikkapa abstraktit aiheet. Työpajassa opit piirtämisen ja maalaamisen lisäksi muun muassa värioppia, ihmisen mittasuhteita, sommittelua, perspektiivin käyttämistä ja kuvanlukutaitoa. Piirustus-maalauksessa pyritään vahvistamaan omaa persoonallista ilmaisuasi ja näkemystäsi taiteen tekemisessä.

4 Sarjakuva Työpajassa tutustut sarjakuvan monipuolisiin ilmaisumahdollisuuksiin ja harjoittelet itsellesi mieluisaa ilmaisumuotoa. Pajan aikana suunnittelet omia hahmoja sekä työstät sarjakuvaasi eri käsikirjoitusmenetelmien kautta. Piirtämäsi sarjakuvat voivat olla sekä lyhyitä strippejä, että pidempiä novelleja. Pajassa harjoittelet myös hahmojen mittasuhteita ja ympäristön hahmottamista. Pääset piirtämään ja värittämään sarjakuvia sekä perinteiseen tapaan valopöydällä, että digitaalisesti tietokoneella. Keväisin pajan päätteeksi kaikkien pajaan osallistuneiden töistä kootaan oma sarjakuvalehti.

5 Animaatio Työpajassa pääset syventymään animaation monipuolisiin ilmaisumahdollisuuksiin. Animaatiossa etenet ideoinnin ja käsikirjoittamisen kautta piirtämään tai kuvaamaan omaa elokuvaa. Voit kuvata animaatioita perinteisen esineanimaation keinoin esim. muovailuvahasta ja vaikkapa legoista tai voit vaihtoehtoisesti piirtää itse tietokoneen avulla animaatiosi ruutu ruudulta. Työpajassa työskennellään vaihtelevasti sekä itsenäisesti että pienissä ryhmissä.

6 Grafiikka Työpajassa työskentelet sekä piirtämällä että taidegrafiikan ilmaisukeinoilla. Pajassa tutustut erilaisiin grafiikan menetelmiin kuten metalligrafiikan, carborundumin tai puupiirroksen keinoihin. Harjoittelet piirtämistä havaintojen ja omien ajatustesi pohjalta ja kehität sommittelutaitoasi sekä omaa piirtämisen käsialaasi. Piirustuksille etsitään aiheita mm. itsestä, ympäristöstä kuten kaupungilta, luontokokoelmasta tai käyttämällä elävää mallia. Töissä yhdistät havaintojasi omaan tulkintaasi ja mielikuvitukseesi. Työpajassa pääset myös itse vaikuttamaan aiheisiin ja tekniikoihin mahdollisuuksien mukaan.

7 Valokuvaus ja digitaalinen taide Työpajassa tutustut valokuvaukseen, kameran hallintaan, kuvankäsittelyyn sekä valokuvailmaisuun. Opit kehittämään omaa kuvallista ilmaisuasi perinteisistä tekniikoista aina vaativiin kuvamuokkauksiin. Työpajassa tutustut kameran säätöihin, eri kuvausaiheiden hallintaan(henkilö-, luonto- ja taidekuvaus), Photoshopin työkaluihin sekä digitaalisen piirtämiseen ja maalaamiseen erilaisten harjoitusten kautta. Oppimiasi taitoja voit hyödyntää useilla muilla eri ilmaisun alueilla.

8 Keramiikka Keramiikkatyöpajassa voit suunnitella ja muotoilla savesta veistoksia ja käyttöesineitä. Voit tutustua saven käsinrakennustekniikoihin, dreijaamiseen ja valutekniikkaan, sekä opetella erilaisia koristelumenetelmiä ja esineiden lasittamista. Uunissa savi muuttuu keramiikaksi. Sähköuunin lisäksi töitä voidaan polttaa myös ulkona rakutekniikalla. Perustaitoja opittuasi voit kiinnostuksesi mukaan suuntautua taiteelliseen työskentelyyn tai esinesuunnitteluun. Keramiikka tarjoaa aina uusia ilmaisumahdollisuuksia.

9 Muoto ja tila Tässä työpajassa tutkit kolmiulotteista muotoa ja tilaa esimerkiksi kuvanveiston keinoin. Voit käyttää mielikuvitustasi tai työskennellä mallin mukaan. Voit muovailla savesta, kipsistä ja paperimassasta tai rakennella teoksia puusta, rautalangasta, kierrätysesineistä ja luonnonmateriaaleista. Perinteisten kuvanveistotekniikoiden lisäksi pääset tutustumaan nykytaiteen monimuotoiseen ilmaisuun myös kokeellisemmasta näkökulmasta. Teoksiin kokeellisuutta tuovat tavallisesta poikkeavat materiaalit, työskentelytavat ja lähtökohdat. Työt voivat olla myös tiettyyn paikkaan suunniteltuja ja tehtyjä tai hetkellisiä ja katoavia, kuten lumiveistoksia tai majoja.

10 Valokuvaus Valokuvauspajassa palaat menneisyyteen, aikaan ennen digiä. Pääset perehtymään kuvauksen perusteisiin, kameran käyttöön ja mustavalkokuvien valmistamiseen. Kuvaat mustavalkoiselle filmille, kehität itse filmirullat ja valokuvat pimiössä. Mahdollisuuksien mukaan pääset tutustumaan myös studiokuvaukseen ja harjoittelemaan kuvaamista digitaalisella kameralla.