Sosiaaliasiamiehen selvitys. Sipoon vammaisneuvosto

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sosiaaliasiamiehen selvitys. Sipoon vammaisneuvosto 28.4.2016"

Transkriptio

1 Sosiaaliasiamiehen selvitys Sipoon vammaisneuvosto

2 Sosiaalialan osaamiskeskus Verson Sosiaaliasiamiehet sosiaaliasiamiestoiminta VTM Ritva Liukonen ja YTM Anne Korpelainen Toimipisteet Lahti: Kirkkokatu 29 A ja Porvoo: Mannerheiminkatu 23 Toiminta-alueella n asukasta Aavan 7 kuntaa: Hartola, Iitti, Myrskylä, Nastola, Orimattila, Pukkila, Sysmä ( lukien) Oivan 5 kuntaa: Asikkala, Hollola, Kärkölä, Padasjoki ( lukien) Askola ja Sipoo ( lukien) Lahti ja Heinola ( lukien) Porvoo ( lukien) Loviisa ja Lapinjärvi ( lukien)

3 Mihin sosiaaliasiamiestyö perustuu? Asiakkaan asemaa sosiaalihuollossa säätelee laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista, joka tuli voimaan Lain tarkoituksena on edistää asiakaslähtöisyyttä ja asiakassuhteen luottamuksellisuutta sekä asiakkaan oikeutta laadultaan hyvään sosiaalihuoltoon ja hyvään kohteluun. Laissa määriteltiin sosiaaliasiamiehen tehtävät sekä säädettiin oikeudesta tehdä muistutus Kunnan on nimettävä sosiaaliasiamies

4 Mistä asioista otetaan yhteyttä? Noin puolet yhteydenotoista koskee toimeentulotukea Päätökset, menettelytavat, kohtelu Lastensuojelu ja perheasiat sekä vammaispalvelut seuraavana Oikeudet asiakkaana, miten selvitä vaikeissa prosesseissa, ymmärretyksi tuleminen Ikääntyneiden palveluja ja kotipalvelua koskevia yhteydenottoja n. 10 %

5 Yhteydenottojen tehtäväalueet

6 Yleisiä huomioita Asiakkaat ovat edelleen sitä mieltä, että työntekijöitä on vaikea saa kiinni. Kunnat ovat tehneet tähän hyviä käytäntöjä, joiden kautta tilanne hiljalleen paranee. Ikäihmisten palveluissa on palveluohjausyksiköitä (mm. Siiri, Pauli ja Ruori), joihin on yksi numero ja sitä kautta asiakas pääsee asiassaan eteenpäin. Aavassa on myös muiden kuin ikäihmisten osalta otettu käyttöön vastaava malli, POLKU. Siinä asiakas saa yhden puhelinnumeron kautta yhteyttä palveluohjaajaan, joka voi ohjata asian joko omalle työntekijälle tai vastata kyselyyn suoraan. Mukana palvelussa ovat aikuissosiaalityö, lapsiperheiden sosiaalityö, päihde- ja mielenterveyspalvelut ja vammaisten palvelut. Palveluohjaus Polussa on käytössä takaisinsoittopalvelu. Vastaavien palvelujen kehittämistä voi lämpimästi suositella, myös pienempiin kuntiin. Epäpätevien sosiaalityöntekijöiden määrä on Päijät-Hämeessä edelleen liian suuri suhteessa uuden sosiaalihuoltolain tavoitteisiin. Itäisellä Uudellamaalla tilanne on nyt hyvä, mutta sosiaalihuoltolain vaatimukset ja toisaalla ammattihenkilölaki tuovat tilanteeseen haasteita. Monialaisen yhteistyön esteenä on teknisiä asioita; tietojärjestelmien käyttöoikeudet, asiakkaan suostumuksen selvittämisen yhdenmukainen tapa ja yhteydenpidon välineiden puutteet kuten suojatun sähköpostin puuttuminen.

7 Huomioita, aikuissosiaalityö Asumisen ongelmat ovat suuria edelleen, eikä toimeentulotuen Kela siirto tule vähentämään tarvetta asiakkaiden asumisen turvaamiselle ja myös erityisryhmien asuttamiselle. Yhteistyö kiinteistöyhtiöiden kanssa olisi välttämätöntä, mutta siihen tarvitaan myös muiden kuin sosiaalitoimen painostusta. Erityisen tuen tarpeen huomioimiseen on kiinnitettävä huomiota, sillä sen tunnistaminen aikuisväestössä on vaikeaa. On myös mahdollista, ettei näitä asiakkaita tavoiteta tämän hetken työtavoilla vaan tarvittaisiin jalkautuvampaa työotetta. Oikeasti kokonaisvaltainen tuki ja itsemääräämisen tukeminen ovat asiakkaiden näkemyksen mukaan toimeentulotukeen sitoutuneessa työssä vaikeaa. Käsittelyajat ja toimeentulotuen soveltamisen kehittäminen pitää muistaa vuoden 2016 loppuun asti, vaikka toimeentulotuki on siirtymässä Kelan hoitoon. Terveydenhuoltokustannukset ovat kasvussa ja se näkyy mm. eläkeläisten rahaongelmina, oman sairaanhoidon karsimisena ja lääkkeistä tinkimisenä.

8 Huomioita, perheiden palvelut Perheiden auttaminen taloudellisesti pelkän toimeentulotuen keinoin on monesti mahdotonta perheiden monimutkaisten taloudellisten ongelmien vuoksi. Rinnalle voisi kehittää uudenlaista yhteistyötä talous- ja velkaneuvonnan kanssa. Lapsiperheiden kotipalvelu on lakisääteinen palvelu, jonka asettuminen palveluvalikoimaan etsii vielä paikkaansa. Toistaiseksi kuntien tiedotus asiasta on vaihtelevaa ja palvelun ehdot kuten maksut ja prosessi kaipaavat terävöittämistä. Myös rajaus arkipäiviin on ristiriidassa sosiaalihuoltolain soveltamisoppaan tulkinnan kanssa. Vanhempien epäluottamus sijaishuoltoon näkyy yhteydenotoissa sekä laitoshoidon että perhehoidon osalta. Ongelma kertoo sopeutumisen ongelmista ja vanhempien vaikeudesta hyväksyä sijaishuoltoa kasvatuskumppanuuteen. Perhehoidon osalta mietityttää riittääkö sijaisperheiden saama tuki oireilevan lapsen ja hänen synnyinperheensä kanssa. Asiakkaat kokevat puolueellisuutta kahden vanhemman välillä. Ongelma ei ole täysin poistettavissa, mutta hyviä kokemuksia on saatu konkreettisella tasolla avoimesta kirjaamisesta. Asiakkaat ovat tuoneet esiin vaikeutta ymmärtää lastensuojelun syitä ja seurauksia. He eivät ymmärrä puuttumisen perusteita eivätkä sitä, mitä pitäisi tapahtua, jotta lapset voisivat taas palata kotiin tai huoli lastensuojelusta hälvenisi. Asiakkaan sanoin huolipuheesta pitäisi päästä konkretiaan.

9 Huomioita, vammaispalvelu Mitä tehdä kuljetuspalvelun suhteen, kun julkinen liikenne puuttuu? Asiakas selviäisi sen turvin, mutta sen puuttuessa kulkeminen onkin täysin mahdottomuus. Välimatkat palveluihin eivät ole lyhenemään päin, kun syrjäseuduilta julkiset ja yksityiset palvelut keskitetään isompiin yksiköihin ja keskuskuntiin. Itsemäärääminen ja läheisten kanssa toimiminen asumispalveluissa ovat aiheita, joissa ajaudutaan ajoittain ongelmatilanteisiin. Se, että asioista uskalletaan puhua ja niitä selvitetään, on hyvä asia. Henkilökunnan ja esimiesten asenne on avain asioiden selvittelyyn, mutta myös toimivien käytäntöjen jakaminen voisi helpottaa.

10 Huomioita, ikääntyneiden palvelut Miten taataan sosiaalityöntekijä erityisen tuen tarpeessa oleville ikäihmisille, kun geriatrista sosiaalityötä ei Verson alueen kunnissa ole kattavasti tarjolla? Voisiko vastauksena olla yhteistyön tiivistäminen aikuissosiaalityön, vammaispalvelujen tai päihde- ja mielenterveyspalveluiden sosiaalityöntekijöiden kanssa? Myös terveyssosiaalityöntekijöiden roolia voisi pohtia osana ikäihmisten palveluita. Asiakasyhteydenottojen perusteella palvelujen saamisen kriteerit koetaan epäselvinä ja kynnys palvelujen piiriin kovana. Samoin palvelujen maksut koetaan epäselvinä ja liian korkeina. Ikääntyneiden menot kasvavat nyt monella rintamalla, kun Kela on nostanut lääkkeiden ja matkakulujen omavastuita ja monet kunnat ovat nostaneet asiakasmaksuja. Yhteydenottajat ovat kertoneet jättävänsä välttämättömiä lääkkeitä, hoitoja ja palveluita ottamatta taloudellisen tilanteensa takia.

11 Sosiaaliasiamiehen yhteystiedot Ritva Liukonen ma to klo Tapaamiset mieluiten ajanvarauksella joko oman kunnan tiloissa tai Verson toimistolla osoitteessa Mannerheiminkatu Porvoo KIITOS MIELENKIINNOSTA JA HYVÄÄ KEVÄTTÄ!