Yrittämisen 101. Soluessee yksityisyrittäjyydestä. Anni Ketola Anttoni Lahtinen Emmi Kuortti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yrittämisen 101. Soluessee yksityisyrittäjyydestä. Anni Ketola Anttoni Lahtinen Emmi Kuortti"

Transkriptio

1 Yrittämisen 101 Soluessee yksityisyrittäjyydestä Anni Ketola Anttoni Lahtinen Emmi Kuortti

2 2 1 Johdanto Jopa 66% suomalaisista on sitä mieltä, että yksityinen yritystoiminta on hyvinvointimme paras tae. (Eva Arvopankki, luettu 31.3.) Suomessa hidas talouskasvu ja kasvava työttömyys ovat nostaneet myös yrittämisen tapetille. Tämä huomattiin myös vaalien aikaan esimerkiksi siinä, että SDP:n vaaliohjelman avauksessa oli epätavallisesti maininta yrittäjyyden kehittämisestä. Suomi täytyy saada nousuun ja siihen tarvitaan yrityksiä. Myös vientiä halutaan lisätä. Tässä esseessä esittelemme hieman yrittämistä yleisesti, mutta perehdymme erityisesti yksityisyrittämiseen, sekä sen tulevaisuuteen. Toiminimen perustamisen käymme läpi tarkasti, tavoitteenamme selventää yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimimiseen sisältyviä vaihtoehtoja. Esseessä selviää esimerkiksi, ettei toiminimen pyörittämiseen liity kamalaa byrokratiaviidakkoa. Näemme, että tulevaisuuden projektimaisemmassa ja pirstaleisimmassa työelämässä houkuttelevana vaihtoehtona. Yksityisyrittäjien määrä onkin lisääntynyt Suomessa 10% prosenttia vuosien välillä. (Tilastokeskus). Yksityisyrittäjänä voi toimia myös ilman omaa toiminimeä. Tämä niin sanottu kevytyrittäminen on kasvussa ja mahdollistaa yksittäisten työprojektien laskuttamisen laskutuspalvelun kautta, joka maksaa laskutetun työn tekijälle palkkana. Ennen kevytyrittäjyyteen, ja toiminimeen perehtymistä esittelemme yleisimmät yritysmuodot sekä muuta termistöä.

3 3 2 Termejä 2.1 Toiminimi Yksityinen elinkeinonharjoittaja eli toiminimiyrittäjä on yrittäjä eikä yhtiö eli elinkeinotoimintaa harjoittava luonnollinen henkilö. Toiminimiyrittäjä on vastuussa liiketoimintansa velvoitteista, eli veloista ja muista sitoumuksista, omalla henkilökohtaisella omaisuudellaan. Yrityksen omaisuus on yrittäjän henkilökohtaista omaisuutta ja yrittäjä voi esimerkiksi nostaa varoja omaan käyttöönsä milloin vain. Toiminimen perustaminen ei edellytä perustamisasiakirjaa, vaan pelkkä ilmoitus kaupparekisteriin riittää. 2.2 Avoin yhtiö Avoimen yhtiön perustamiseen vaaditaan vähintään kaksi yhtiömiestä on mahdollista, että yhtiömiehenä toimii luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö, eli toinen yritys. Yhtiömiehet eli avoimen yhtiön osakkaat ovat vastuussa yhtiön veloista ja sitoumuksista omalla henkilökohtaisella omaisuudellaan. Avoin yhtiö on oma oikeushenkilönsä ja yhtiö perustetaan yhtiömiesten tekemällä yhtiösopimuksella. 2.3 Kommandiittiyhtiö Kommandiittiyhtiön perustamiseen vaaditaan vähintään yksi vastuunalainen ja yksi äänetön yhtiömies. Äänetön yhtiömies sijoittaa yhtiöön ja saa sille tuoton, mutta ei ole vastuussa yhtiön velvoitteista. Äänettömällä yhtiömiehellä ei ole myöskään päätäntävaltaa yhtiössä. Vastuunalaiset yhtiömiehet sen sijaan ovat vastuussa yhtiön veloista ja sitoumuksista omalla henkilökohtaisella omaisuudellaan. Avoimen yhtiön tavoin kommandiittiyhtiö perustetaan yhtiösopimuksella jolloin yhtiöstä tulee oma oikeushenkilönsä. 2.4 Osakeyhtiö Osakeyhtiö on yleisin Suomessa käytetyistä yhtiömuodoista. Osakeyhtiö perustetaan kirjallisella perustamissopimuksella ja perustajaksi riittää yksikin henkilö. Osakeyhtiö on pääomayhtiö eivätkä osakkaat ole vastuussa yhtiön velvoitteista henkilökohtaisella omaisuudellaan vaan sijoittamallaan pääomapanoksella. Osakeyhtiön vähimmäisosakepääoma on 2500 euroa. Osakeyhtiön perustamissopimukseen kuuluu pakollisena yhtiöjärjestys ja yhtiön toimielimiä ovat yhtiökokous, hallitus ja toimitusjohtaja. Osakeyhtiöstä varoja voidaan jakaa palkkana ja voittona osakkeenomistajille. Voitonjaon tulee aina perustua päättyneen tilikauden taseeseen.

4 4 2.5 Osuuskunta Osuuskunnan tarkoituksena on tarjota palveluja ja tukea jäsenistönsä taloudenpitoa ja toimintaa. Osuuskunnan perustajana voi toimia yksi tai useampi luonnollinen henkilö, yhteisö, säätiö tai oikeushenkilö. Perustajat liittyvät samalla osuuskunnan jäseniksi. Osuuskunta perustetaan osakeyhtiön tavoin perustamissopimuksella, mutta osuuskunnalla ei ole kiinteää osuuspääomaa vaan se vaihtelee jäsenmäärän mukaan. Osuuskunnan jäsenet ovat vastuussa yhtiön velvoitteista vain sijoittamallaan osuusmaksulla. Osuuskunnalla on oltava hallitus ja jäsenet käyttävät päätösvaltaa osuuskunnan kokouksessa. Hallitus päättää jäseneksi ottamisesta. Osuuskunnan voittoa kutsutaan ylijäämäksi jota voidaan jakaa voittona eli ylijäämäpalautuksena osakkaille vain jos yhtiön säännöissä näin määrätään. 2.6 Startup Startup eli kasvuyritys on yritys toimintansa alkutekijöissä. Tarkoituksena on tuottaa voittoa uudella tuotteella tai palvelulla jolla uskotaan olevan kysyntää. Startup - yrityksen menestymiselle tarvittava rahoitus on elintärkeää ja vain harvat menestyvät. Startupille ei kuitenkaan ole selvää määritelmää, sillä startup on yritys muiden joukossa.

5 5 3 Tulevaisuuden yrittäjyys Nyt ja tulevaisuudessa työvoima tulee olemaan paljon muutakin kuin yritykseen suoraan palkatut työntekijät ja epätyypilliset työsuhdemuodot yleistyvät. Kauppalehden artikkelin mukaan (Kulmahuone, 2015) työtä voidaan ostaa freelancereilta, ulkoistaa tai ostaa ulkomailta projektiluonteisesti. Trendille on muodostunut englanninkieliset termit gig economy ja sharing economy. Sini Kivisalo selvittää yrittäjyyden uusia tuulia opinnäytetyössään Kevytyrittäjyys osana työelämän murrosta (2015). Kivisalon mukaan monimuotoisuus työelämässä tulee näkymään tulevaisuudessa entistä enemmän ja jokainen työelämään astuva tulee työuransa aikana työskentelemään useassa eri yrityksessä ja jopa useassa eri ammatissa. Lineaarisesta työurasta on jo nyt tullut katkonainen ja yksi ammatti ja pitkä työsuhde alkaa olla historiaa. Kivisalon mukaan myös palkkatyöstä tulee yrittäjyyden kaltaista ja työelämä tulee näyttämään entistä yrittäjämäisemmältä riippumatta siitä onko palkkatyössä vai ei. Globalisaation, väestörakenteen muutoksen ja teknisen kehityksen vuoksi tulevaisuudessa töitä on vähemmän ja työmarkkinat ovat murroksessa. Palkkaamisen sijaan yritykset ostavat yhä enemmän palveluja muilta yrityksiltä ja työ muuttuu entistä pätkitymmäksi ja projektiluontoisemmaksi (Kivisalo, 2015, 11). Käymme läpi muutaman käsitteen erilaisista työn muodoista jotka ovat syntyneet perinteisen palkkatyön ja yrittäjyyden rinnalle. Tulevaisuudessa työn muuttuessa vapaampaan, liikkuvampaan ja yrittäjämäisempään suuntaan tulevat vastaavanlaiset työn uudet muodot lisääntymään ja mitä luultavimmin uusia tapoja syntyy lisää.

6 6 4 Vuokratyö Vuokratyössä henkilöstöpalveluyritys tekee toisen yrityksen kanssa sopimuksen työvoiman vuokraamisesta, jolloin työntekijä työskentelee asiakasyrityksessä eli muualla kuin oman työnantajansa tiloissa. Työntekijän työnantajana toimii vuokrayritys joka maksaa työntekijälleen palkan ja huolehtii muista työnantajan velvollisuuksista. Ainoastaan työn johto ja valvonta siirtyy asiakasyrityksen käsiin. Hyviä puolia vuokratyössä on työntekijälle vapaus valita työaikansa ja -paikkansa ja mahdollisuus vaikuttaa työn määrään. Sopii siis hyvin osa-aikaisesti työtä tekevälle, kuten opiskelijalle. Asiakasyrityksen taas ei tarvitse sitoutua palkkaamaan yritykseen työntekijää pysyvästi. 4.1 Freelance-työ Freelancer voi olla joko yrittäjä tai työntekijä joka työskentelee projektiluonteisesti tai lyhyissä työsuhteissa. Freelancerilla on mahdollisuus valita työnsä vapaasti ja työntarjoajia voi olla samaan aikaan yksi tai useampia. Asiakasyritys voi ostaa freelance-työtä tarpeen mukaan ilman sitoutumista säännölliseen palkanmaksuun. 4.2 Kevytyrittäjyys Kevytyrittäjä ei perusta omaa toiminimeä vaan tekee töitä laskutuspalvelun kautta. Kevytyrittäjä hankkii asiakkaat ja toimeksiannot itse, mutta käyttää laskutuspalvelua kirjanpidon ja laskutuksen hoitamiseen ja jättää pakolliset paperityöt laskutuspalvelun hoidettavaksi. Juridisesti kevytyrittäjällä on työsuhde laskutusyritykseen ja palkkio tehdystä työstä nostetaan palkkana. Käytimme lähteenä Sini Kivisalon opinnäytetyötä otsikolla Kevytyrittäjyys osana työelämän murrosta vuodelta Laskutuspalvelua käytetään monilla eri aloilla ja Kivisalon selvityksen mukaan suurimpia käyttäjäryhmiä ovat graafikot (12%) ja media-alan työntekijät (12%). Kivisalon mukaan kevytyrittäjäksi ryhtymisen taustalla on usein halu kokeilla yrittäjyyttä turvallisessa ympäristössä. Oman yrityksen ylläpito vaatii myös taloushallinnon osaamista ja saattaa viedä liikaa resursseja itse työn tekemiseltä. Suurin osa kevytyrittäjistä onkin palkkatöissä ja toimii yrittäjänä osa-aikaisesti (Kivisalo, 2015, 25). Suomessa laskutuspalveluja ei olla käytetty vielä pitkään, sillä ensimmäinen alan yritys perustettiin vuonna Tällä hetkellä yrityksiä alalla on noin 20, joista tunnetuimmat ovat Ukko.fi ja Eezy (Kivisalo, 2015, 24).

7 7 5 Toiminimi Toiminimi eroaa muista yrittämisen muodoista Yritys kannattaa perustaa, jos haluaa harjoittaa kaupankäyntiä. Toiminimen perustamista kannattaa harkita, jos kaupankäynti on suhteellisen pientä. Toiminimi eroaa muista yrittämisen muodoista kuten osakeyhtiöstä muun muassa verotuksessa, voiton ja vastuun jakamisessa sekä byrokratian määrässä. Toiminimiyrittäjä vastaa yrityksen velvoitteista koko henkilökohtaisella omaisuudellaan, joten toimintaa perustettaessa kannattaa miettiä hyötyjen ja riskien suhdetta. Nyrkkisääntönä voidaan pitää euron liikevaihtorajaa, jonka ylitettyä kannattaa siirtyä osakeyhtiömuotoon. (Talous Plus) Toiminimen ylläpito on helppoa ja edullista. Byrokratiaa on vähennetty ja siihen ei uhraudu liikaa resursseja. Toiminimiyrittäjän on pidettävä vähintään yksinkertaista kirjanpitoa eli kassavirrat on merkittävä kaikessa yksinkertaisuudessaan esimerkiksi Exceliin muistiin. Toiminimen omaisuus ei eroa yrittäjän omaisuudesta muuten kuin kirjanpidollisesti. Selkeyden vuoksi toiminimelle kannattaa kuitenkin avata oma pankkitili, jossa toiminimen rahaliikenne tapahtuu. Kirjanpitoon pitää muistaa merkitä yksityisotot ja - sijoitukset, joita on helpompi hallinnoida, kun raha oikeasti liikkuu omalta pankkitililtä toiminimen pankkitilille ja toisin päin. 5.1 Säännölliset ilmoitukset viranomaiselle Jos elinkeinoharjoittaja ryhtyy arvonlisäverovelvolliseksi on kausiveroilmoitukset tehtävä ajallaan. Tämän lisäksi yrityksestä maksettavat palkat on ilmoitettava kausiveroilmoituksessa. Palkat ilmoitetaan seuraavan kuukauden 12. päivään mennessä ja arvonlisäverot sitä seuraavan kuukauden 12. päivään mennessä. Tammikuussa maksettavat palkat ilmoitetaan helmikuussa ja tammikuussa syntyvät arvonlisäverovelat ilmoitetaan siis vasta maaliskuussa. (Verohallinto) Ilmoittaminen on helppoa sähköisessä Verotilipalvelussa, johon kirjaudutaan yrityksen omilla Katso-tunnuksilla. Katso-tunnukset saa helposti käyttöönsä verkkopankkitunnuksilla. 5.2 Arvonlisäverorekisteri Elinkeinoharjoittaja on arvonlisäverovelvollinen vasta, kun liikevaihto ylittää euroa tilikauden aikana. Jos liiketoiminta on vähäistä, eikä yrittäjä kuulu alv-rekisteriin, arvonlisävero ei vaadi mitään toimenpiteitä. Halutessaan myös pienemmän elinkeinon harjoittaja voi hakeutua arvonlisävelvolliseksi. Ilmoitukset arvonlisäverosta tehdään kausiveroilmoituksella viranomaiselle yleensä kuukausittain. Jos liikevaihto pysyy alle euron, ilmoituksen voi tehdä kolmen kuukauden välein, kvartaaleittain tai jos

8 8 toiminta on pienimuotoista ja liikevaihto on alle euroa, ilmoitus voidaan tehdä kerran vuodessa. (Pidennetyt ilmoitus- ja maksujaksot, Verohallinto) Kaikessa yksinkertaisuudessaan arvonlisäveron idea on, että sen maksaa loppukäyttäjä. Jos elinkeinoharjoittaja ei hankkiudu arvonlisäverovelvolliseksi, hän on loppukäyttäjä, joten ostetut ja tuotannon välineinä käytetyt tuotteet ja palvelut tulevat tällaiselle yrittäjälle kalliimmiksi. Täten myymäsi tuotteet ja palvelut ovat suhteessa kalliimpia, jos haluat pitää saman katteen kuin kilpailijasi, joka on arvonlisäverovelvollinen. Saatava hyöty on kuitenkin pieni, kun liikutaan pienissä summissa, mutta tällöin pysyvät myös haitat minimissä; sinun täytyy kerran vuodessa täyttää kausiveroilmoitus. 5.3 Yrittäjän sosiaaliturva YEL eli yrittäjän eläkevakuutus on maksu yrittäjän sosiaaliturvasta. Maksut siis turvaavat yrittäjän toimeentulon erilaisissa elämäntilanteissa. YEL on oltava olemassa, jos yrittäjä on vuotias ja on toiminut yrittäjänä yhtäjaksoisesti neljä kuukautta. Työpanoksen arvo on yli 7557,19 euroa vuoden aikana. (Etera) Jos yritystoiminta on pienimuotoista ja jää alle vähimmäisrajan, yrittäjän eläkevakuutusta ei tarvitse ottaa, mutta sen voi ottaa myös vapaaehtoisesti. YEL-vakuutuksella yrittäjä maksaa itselleen eläkettä vanhuuden, työkyvyttömyyden ja kuoleman varalta. Siihen perustuvat myös sairauspäivärahat, työttömyysturva sekä vanhempainrahat. YEL-vakuutusmaksujen määrä perustuu työpanoksen arvoon, joka määritellään palkan suuruudeksi, jonka ulkopuolinen saisi yrityksessä tehdystä työstä. Oman työtulonsa saa yrittäjä määritellä melko vapaasti. Ilmoitetun työtulon perusteella kaikki alle 53-vuotiaat maksavat 23,6 % YEL-maksuja ja yli 53-vuotiaat 25,1 %. (Veritas) 5.4 Tilinpäätös tullut kirjanpidon lakihelpotus ei vaadi toiminimimuotiselta mikroyritykseltä lainkaan tilinpäätöstä. Yritys on mikroyritys, kun kahdella edellisellä tilikaudella ylittyy korkeintaan yksi seuraavista: taseen loppusumma euroa liikevaihto euroa tilikauden aikana palveluksessa keskimäärin 10 henkilöä

9 Toiminimiyrittäjälle riittää siis käytännössä, että kirjanpidosta saa oikean käsityksen yrityksen rahatilanteesta Elinkeinoharjoittajan verotus Elinkeinotoimijan tuloja verotetaan ansiotuloina sekä hänen niin halutessaan pääomatuloina. Pääomatuloina voi toiminimestä nostaa 0, 10 tai 20 prosenttia nettovarallisuudesta ja loput tuloista verotetaan normaalisti ansiotuloissa progressiivisen verotuksen piirissä. Yrityksen nettovarallisuus tarkoittaa yrityksen varallisuudesta vähennettyjä velkoja. Yksityiset omistukset tai velat eivät kasvata tai pienennä nettovarallisuutta. Yrityksen varallisuutta voi olla esimerkiksi kiinteistöt, koneet ja kalusto. Jos velat ylittävät varallisuuden, nettovarallisuutta ei ole, jolloin pääomatuloja ei voida nostaa. (Verohallinto) Elinkeinoharjoittajan nettovarallisuus on esimerkiksi euroa, jolloin hän saa valita nostaako hän tästä pääomatuloina 0, 10 vai 20 prosenttia (0, tai euroa). Pääomatuloista maksettava vero on 30 %, koska tulo pysyy alle euron euroa ylittävästä osasta maksetaan korotettu pääomavero, joka on 34 % (2016). (Verohallinto) Pääomaverotusta kannattaa harkita, jos oma ansiotulosidonnainen veroprosentti on ylittää pääomatulojen veroprosentin. 5.6 Toiminimen perustaminen Toiminimi tarkoittaa nimeä, jolla henkilö saa yrittää yksinoikeudella. Jotta nimi on ainoastaan yhden henkilön käytössä, se tulee rekisteröidä kaupparekisteriin. Elinkeinoharjoittaminen toiminimen kautta on kevyin tapa yrittää omalla y-tunnuksella ja sen ympärillä olevaa byrokratiaa on vähemmän kuin muissa yritysmuodoissa. Varsinkin, jos liiketoiminta ei ole luvanvaraista ilmoittaminen on helppoa ja nopeaa. Patentti- ja rekisterihallituksen sivuilta (PRH) löytää ajankohtaisen hinnan ja aikataulun. Maaliskuussa 2016 ilmoituksen käsittelyssä kuluu kaksi arkipäivää ja sen hinta on 110 euroa. Nimi on hyvä miettiä ennen ilmoituksen tekemistä. Nimen on erotuttava muista ja oman nimi-idean voi käydä testaamassa Yritystietojärjestelmän sivuilla käyttämällä yrityshakua. Nimen on oltava yksilöitävä, erottuva ja sitä ei saa sekoittaa muihin toimijoihin. Toiminimen perään ei tarvitse lisätä liitteitä toiminimi tai tmi, mutta niiden käyttö on yleistä. Ilmoitukseen voit halutessasi täyttää useamman nimivaihtoehdon. Kannattaakin miettiä vähintään kaksi tai enintään kolme nimeä yritykselle ilmoitusta tehdessä. Mikäli

10 10 käsittelijä toteaa, että ensimmäistä nimeä ei voida antaa tutkitaan seuraava nimivaihtoehto. Tilanteen epävarmuuden vuoksi nimeä ei kannata painaa edes käyntikortteihin ennen hyväksyvää päätöstä viranomaisilta. Tästä poiketen verkkotunnus kannattaa varata oman yrityksen käyttöön mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Uudet yritysten nimet ovat julkista tietoa ja ne julkaistaan muun muassa Taloussanomissa. Tampereen talousalueelle on esimerkiksi eilen rekisteröity Moosetools ja tänään kaikki voivat nähdä uuden yrityksen nimen. Koska nykyään suurin osa yrityksistä haluaa näkyä verkossa, verkkotunnukset ovat haluttua kauppatavaraa. On oletettavaa, että Moosetools haluaa rekisteröidä itselleen moosetools.fi verkkotunnuksen ja nopealla haulla kuka vaan voi löytää, että kyseinen tunnus on edelleen vapaana. Ihmiset ovatkin alkaneet ostaa uusien yritysten nimellä olevia verkkotunnuksia. Viestintäviraston sivuilta löytää verkkotunnuksen omistajan tiedot ja uuden yrityksen omistajana et halua alkaa neuvotella verkkotunnuksen hinnasta, joka voi nousta useampaan tuhanteen euroon. Viestintäviraston Domain.fi-palvelussa kannattaakin kokeilla vapaita verkkotunnuksia hakutoiminnolla jo nimen suunnitteluvaiheessa ja varata sieltä tunnus omaan käyttöönsä.

11 11 6 Loppuajatuksia Yrittäjyyttä opetetaan myös kouluissa yhä enemmän. Yrittäjyyskurssit ja muu toiminta on tavoittanut Suomessa 39% väestöstä, kun Euroopan keskiarvo on noin neljännes. Naapurimaamme Ruotsi ylsi lähes samalle tasolle 37%. (Flash Eurobarometer 2012). Samassa kyselyssä suomalaisista vastaajista 33% näki mahdollisena toimia yrittäjänä viiden vuoden sisään; Ruotsissa luku oli huomattavasti isompi, 49%. Yle televisioi A2-yrittäjyysillan, jossa yrittäjyyden monet kasvot näkyivät pitkänlinjan teollisuusyrittäjästä pakkoyrittäjänä toimivaan kääntäjään. Puhuttiin, jopa valitettiin verotaakoista ja muusta byrokratiasta. Lähes kaikki puolueet painottivatkin vaaliohjelmassaan byrokratian keventämistä. ( luettu 31.3.). Sosiaalisessakin mediassa vallitsevasta "holhousyhteiskuntaleimasta" huolimatta Forbes listasi Suomen maailman 6. parhaaksi yrittää ja parhaaksi maaksi omistaa (Forbes - Best Countries for Business 2015, luettu 31.3.). Huomattavaa oli, että Forbes kritisoi Yhdysvaltoja turhasta byrokratiasta, vaikka maa tunnetaan Suomessa vapaana ja vähän säädeltynä kapitalismin edelläkävijänä. Kuten ylempänä huomasimme, ei toiminimellä yrittämisen aloittaminen vaadi suuria satsauksia, ja mikäli toiminta ei ole suurta ei verotuskaan ole tuloveroja suurempi. Tuore tilinpäätösvelvollisuuden poistaminen helpottaa pienimuotoista toimintaa entisestään. Näemme toiminimen merkittävänä työkaluna tulevaisuuden työelämässä, jossa työsuhteet ovat lyhytaikaisia ja niitä saattaa olla useampi samanaikaisesti.

12 12 7 Lähteet Yrittäjä.fi. Minustako yrittäjä, perustamistoimet, elinkeinonharjoittaja. FI/minustakoyrittaja/perustamistoimet/elinkeinonharjoittaja/ Yrittäjä.fi. Minustako yrittäjä, perustamistoimet, avoin yhtiö. Yrittäjä.fi. Minustako yrittäjä, perustamistoimet, kommandiittiyhtiö. Yrittäjä.fi. Minustako yrittäjä, perustamistoimet, osakeyhtiö. Yrityssuomi. Osakeyhtiö. Yrityssuomi. Osuuskunta. Yrittäjä.fi. Minustako yrittäjä, perustamistoimet, osuuskunta. Osuuskuntalaki 8:1 (421/2013) Businessdictionary.com. Startup. Investopedia.com. Startup. Business Insider. This Is The Definition Of A Startup, Alyson Shontell, Etera. Yrittäjän YEL-vakuuttaminen. Luettu Finlex Toiminimilaki. Luettu Patentti- ja rekisterihallitus. Yksityinen elinkeinoharjoittaja. Luettu Summarum Yrityksen perustaminen - 10 askelta liiketoimintaan. Luettu Talous Plus Milloin toiminimi kannattaa muuttaa osakeyhtiöksi? Luettu

13 Taloussanomat. Uudet yritykset. Luettu Veritas. Työnantajan sosiaaliturvamaksut Luettu Viestintävirasto. Luettu Yrityksen perustaminen.net Toiminimen perustaminen. Luettu Yritys-Suomi. Y-lehti Toiminimi vai osakeyhtiö - näin valitset oikean yritysmuodon. +näin+valitset+oikean+yritysmuodon. Luettu Kauppalehti Tulevaisuuden työelämä -katsaus puhutuimpiin trendeihin. Kulmahuone. Sini Kivisalo, Kevytyrittäjyys osana työelämän murrosta, Toimihenkilöliitto Erto. Vuokratyö. Palvelualojen ammattiliitto. Vuokratyö. Akavan erityisalat. Freelance-työ. Flash Eurobarometer EVA Arvopankki Forbes - Best Countries for Business

YRITYKSEN PERUSTAMINEN JA YHTIÖMUODOT. Yritystoiminta Pia Niuta

YRITYKSEN PERUSTAMINEN JA YHTIÖMUODOT. Yritystoiminta Pia Niuta YRITYKSEN PERUSTAMINEN JA YHTIÖMUODOT Yrityksen perustaminen Yrityksen perustamisen vaiheet Oma tahto ja halu Liiketoimintasuunnitelman laatiminen Yritysmuodon valinta Yritystoiminnan luvanvaraisuuden

Lisätiedot

Ammatin harjoittamisen vaihtoehdot taiteellisilla aloilla

Ammatin harjoittamisen vaihtoehdot taiteellisilla aloilla Ammatin harjoittamisen vaihtoehdot taiteellisilla aloilla Ulla Huovinen HAAGA-HELIA amk ulla.huovinen@haaga-helia.fi Työsuhteessa vai yrittäjänä? Työtä tehdään joko työntekijänä tai yrittäjänä Vaikuttaa

Lisätiedot

Yritysmuodot. T:mi OY AY OSK. Anna Airaksinen

Yritysmuodot. T:mi OY AY OSK. Anna Airaksinen Yritysmuodot T:mi OY KY AY OSK Yritysmuoto, eli yhtiömuoto on oikeudellinen muoto, jolla harjoitetaan yritystoimintaa. Suomessa yhtiön pitää rekisteröityä Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämään

Lisätiedot

ilmoittautuminen rekistereihin

ilmoittautuminen rekistereihin Yrityksen perustaminen ja ilmoittautuminen rekistereihin Verohallinto Sisältö Perustamisilmoitus Mikä on Y-tunnus? Yksityinen elinkeinonharjoittaja perustaminen Avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön perustaminen

Lisätiedot

Yrittäjäkoulutus. Yritysmuodon merkitys ja yrityksen perustaminen

Yrittäjäkoulutus. Yritysmuodon merkitys ja yrityksen perustaminen 1 Yrittäjäkoulutus Yritysmuodon merkitys ja yrityksen perustaminen 2 YRITYSMUODOT Ammatti- tai elinkeinotoimintaa voi harjoittaa: yksityisenä elinkeinonharjoittajana (= toiminimi, Tmi) - liikkeenharjoittaja

Lisätiedot

Uusi yritys Perustamisilmoitus ja rekisteröityminen

Uusi yritys Perustamisilmoitus ja rekisteröityminen Uusi yritys ja rekisteröityminen Sanna Koivisto Pirkanmaan verotoimisto Mikä on YTJ? Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä Verohallituksen ja Patentti- ja rekisterihallituksen yhdessä ylläpitämä tietojärjestelmä

Lisätiedot

Uuden yrittäjän veroinfo

Uuden yrittäjän veroinfo Uuden yrittäjän veroinfo Yritystoiminnan aloittaminen Verohallinnolle Patentti- ja rekisterihallitukselle (kaupparekisteri) Y-tunnus Perustamisilmoitus Y1, osakeyhtiö, osuuskunta ja muu yhteisö Y2, avoin

Lisätiedot

Käsitteitä yrittäjyydestä

Käsitteitä yrittäjyydestä 1 Käsitteitä yrittäjyydestä Käsitteitä Liikeidea: yrityksen perusajatus Vastaa kysymyksiin mitä, kenelle, miten ja millä imagolla. Liiketoimintasuunnitelma: liikeidea käytäntöön Sisältää esim. yritysmuodon

Lisätiedot

Prizztech Oy Yhteispalvelupiste Enter

Prizztech Oy Yhteispalvelupiste Enter Minustako yrittäjä? Prizztech Oy Yhteispalvelupiste Enter Alkavan yrittäjän neuvonta Luottamuksellista ja maksutonta Yhteistyö Satakunnan TE-toimiston & Lounais-Suomen verotoimiston kanssa Tavoite: Mahdollisimman

Lisätiedot

Aloittavan yrityksen startti-info

Aloittavan yrityksen startti-info Aloittavan yrityksen startti-info 30.3.2017 Sisältö Yritysesittely Rantalainen & Wahlsten Oy Yritysmuodot Verotus ja arvonlisäverotus Taloushallinnon järjestäminen Tilitoimisto- ja tilintarkastuspalvelut

Lisätiedot

PERUSTAMISILMOITUS Osakeyhtiö, osuuskunta, säästöpankki, säätiö, yhdistys ja muu yhteisö

PERUSTAMISILMOITUS Osakeyhtiö, osuuskunta, säästöpankki, säätiö, yhdistys ja muu yhteisö Viranomaisen merkintöjä / Y1 PERUSTAMISILMOITUS Osakeyhtiö, osuuskunta, säästöpankki, säätiö, yhdistys ja muu yhteisö Lomakkeella voi ilmoittautua tai hakeutua kaupparekisteriin, säätiörekisteriin, arvonlisäverovelvollisten

Lisätiedot

Yritysinfo 19.5.2014. Haaga-Helia. Yritysneuvoja Hannele Kostiainen YritysHelsinki

Yritysinfo 19.5.2014. Haaga-Helia. Yritysneuvoja Hannele Kostiainen YritysHelsinki Yritysinfo 19.5.2014 Haaga-Helia Yritysneuvoja Hannele Kostiainen YritysHelsinki Luennon aiheet YritysHelsingin palvelut Yrityksen perustamisen vaiheet Sähköinen liiketoimintasuunnitelma Yritysmuodot YritysHelsinki?

Lisätiedot

Yritysmuodot. 1. Yksityinen toiminimi Avoin yhtiö Kommandiittiyhtiö Osakeyhtiö Osuuskunta. Lähde: Tomperi, Käytännön kirjanpito

Yritysmuodot. 1. Yksityinen toiminimi Avoin yhtiö Kommandiittiyhtiö Osakeyhtiö Osuuskunta. Lähde: Tomperi, Käytännön kirjanpito Yritysmuodot 1. Yksityinen toiminimi Avoin yhtiö Kommandiittiyhtiö Osakeyhtiö Osuuskunta Lähde: Tomperi, Käytännön kirjanpito Marjatta Kariniemi 7.2.2005 1 Erot eri yritysmuodoissa omistajien vastuu yrityksen

Lisätiedot

YRITYKSEN PERUSTAMINEN

YRITYKSEN PERUSTAMINEN YRITYKSEN PERUSTAMINEN Yrityksen perustamisen lähtökohta Yhtiömuodot Suojaus Talouden hoitaminen, rahoitus, kirjanpito Lainsäädäntö, verotus Hankinta, tuotanto ja markkinointi (tuotekehitys) Henkilöstön

Lisätiedot

Käsitteitä yrittäjyydestä

Käsitteitä yrittäjyydestä 1 Käsitteitä yrittäjyydestä Käsitteitä Liikeidea Vastaa kysymyksiin mitä, kenelle, miten ja millä imagolla. Liiketoimintasuunnitelma Sisältää esim. yritysmuodon valinnan, talouden ja markkinoinnin suunnittelun,

Lisätiedot

MUUTOS- JA LOPETTAMISILMOITUS Yksityinen elinkeinonharjoittaja

MUUTOS- JA LOPETTAMISILMOITUS Yksityinen elinkeinonharjoittaja Viranomaisen merkintöjä / MUUTOS- JA LOPETTAMISILMOITUS Yksityinen elinkeinonharjoittaja Y6 Lomakkeella voit ilmoittaa muutoksen tai lopettamisen kaupparekisteriin, arvonlisäverovelvollisten rekisteriin,

Lisätiedot

OSAKEYHTIÖÖN TEHTÄVÄT PÄÄOMANSIJOITUKSET. Raimo Immonen Senior advisor, professori

OSAKEYHTIÖÖN TEHTÄVÄT PÄÄOMANSIJOITUKSET. Raimo Immonen Senior advisor, professori OSAKEYHTIÖÖN TEHTÄVÄT PÄÄOMANSIJOITUKSET Raimo Immonen Senior advisor, professori Sijoitukset sidottuun tai vapaaseen omaan pääomaan Mitä vaihtoehtoja on sijoituksen kirjaamisessa taseeseen perustamisessa

Lisätiedot

Miten Perustaa Toiminimi

Miten Perustaa Toiminimi Miten Perustaa Toiminimi 1 / 7 2 / 7 3 / 7 Miten Perustaa Toiminimi Miten toiminimi perustetaan helposti? Tässä artikkelissa kerromme sinulle toiminimen perustamisesta niin kansantajuisesti kuin vain on

Lisätiedot

kuva Yrittäjät.fi Maarit Koskinen 2015

kuva Yrittäjät.fi Maarit Koskinen 2015 kuva Yrittäjät.fi Maarit Koskinen 2015 Minustako yrittäjä? Yrittäjän tärkein voimavara on vahva ammattitaito Yrittäjällä on motivaatiota, pitkäjännitteisyyttä ja halua menestyä ei lannistu ensimmäisistä

Lisätiedot

Verotuksen perusteet Eri yritysmuotojen verotus: osakeyhtiö

Verotuksen perusteet Eri yritysmuotojen verotus: osakeyhtiö Verotuksen perusteet Eri yritysmuotojen verotus: osakeyhtiö Apulaisprofessori Tomi Viitala Osakeyhtiön verotus Osakeyhtiö on yhteisö eli osakkeenomistajistaan erillinen verovelvollinen Osakeyhtiölle lasketaan

Lisätiedot

Yksityisen elinkeinonharjoittajan. tuloverotus. Verohallinto

Yksityisen elinkeinonharjoittajan. tuloverotus. Verohallinto Yksityisen elinkeinonharjoittajan tuloverotus Verohallinto Sisältö Verotettava tulo lasketaan tulolähteittäin Tulolähteen merkitys verotuksessa Verotus perustuu kirjanpitoon Elinkeinotoiminnan tuloksen

Lisätiedot

Suomen verotus selkeästi

Suomen verotus selkeästi Suomen verotus selkeästi Avainsanat Vero: pakollinen maksu, jonka valtio kerää yhteiskunnan palveluita varten Veroprosentti: osuus, jonka työnantaja ottaa palkasta ja välittää Verohallinnolle Verohallinto:

Lisätiedot

Suomen verotus selkeästi

Suomen verotus selkeästi Suomen verotus selkeästi Avainsanat Vero: pakollinen maksu, jonka valtio kerää yhteiskunnan palveluita varten Veroprosentti: osuus, jonka työnantaja ottaa palkasta ja välittää Verohallinnolle Verohallinto:

Lisätiedot

Mutkatonta molemmille osapuolille. Mediapolis 24.4.2014. Anna Hurmalainen

Mutkatonta molemmille osapuolille. Mediapolis 24.4.2014. Anna Hurmalainen Mutkatonta molemmille osapuolille Mediapolis 24.4.2014 Anna Hurmalainen Muutama sana meistä Moniverso on toiminut yli 10 vuotta. Osuuskunta, jossa on 7 jäsentä, Pirkanmaalla ja pääkaupunkiseudulla Toimisto

Lisätiedot

CS34A0050 YRITYKSEN PERUSTAMINEN

CS34A0050 YRITYKSEN PERUSTAMINEN CS34A0050 YRITYKSEN PERUSTAMINEN Eri yritysmuotojen verotus ja oman pääoman merkitys Yliopisto-opettaja, Tiina Sinkkonen Yritysmuodot Ammatinharjoittaja Yksityisyritys eli toiminimi (T:mi) Elinkeinoyhtymä

Lisätiedot

Lakisääteisen TyEL-eläkevakuutuksen hakemus

Lakisääteisen TyEL-eläkevakuutuksen hakemus Lakisäätsen TyEL-eläkevakuutuksen hakemus Työnantaja Vakuutusnumero 56- Työnantajan nimi Tämä hakemus koskee 1.1.2007 voimaan tulleen työntekijän eläkelain mukaista lain vähimmäisehdot täyttävää eläkevakuutusta.

Lisätiedot

Seksityö ja maahanmuutto Suomessa. Elani Nassif

Seksityö ja maahanmuutto Suomessa. Elani Nassif Seksityö ja maahanmuutto Suomessa Elani Nassif Tutkimuksen tavoite Ymmärtää miksi ja miten seksityöntekijät ja erityisesti maahanmuuttajat /ulkomaalaiset seksityöntekijät jäävät systeemin ulkopuolelle

Lisätiedot

1. Pääomatuloverojen rajat kiristyvät edelleen - pääomatulovero 30 % 30 000 :n saakka, ylimenevältä osalta 34 %

1. Pääomatuloverojen rajat kiristyvät edelleen - pääomatulovero 30 % 30 000 :n saakka, ylimenevältä osalta 34 % TIEDOTE 2016 Mitä muuttuu yrittäjän elämässä vuoden 2016 alusta 1. Pääomatuloverojen rajat kiristyvät edelleen - pääomatulovero 30 % 30 000 :n saakka, ylimenevältä osalta 34 % 2. Osinkojen verotus - julkisesti

Lisätiedot

Mitä yrittäminen on? Mitä muuta yrittämiseen liittyy?

Mitä yrittäminen on? Mitä muuta yrittämiseen liittyy? Mitä yrittäminen on? Yrittäjyys on ajattelu- ja toimintatapa sekä suhtautumistapa työntekoon. Yrittäjyyttä tarvitaan työskenneltäessä omassa yrityksessä, mutta myös työntekijänä toisen palveluksessa. Yrittäjä

Lisätiedot

Välitön tuloverotus. valtiolle (tuloveroasteikon mukaan + sv-maksu) kunnalle (veroäyrin perusteella) seurakunnille (kirkollisverot)

Välitön tuloverotus. valtiolle (tuloveroasteikon mukaan + sv-maksu) kunnalle (veroäyrin perusteella) seurakunnille (kirkollisverot) Välitön tuloverotus Verovelvolliselta suoraan perittäviä veroja nimitetään välittömiksi veroiksi Verot määräytyvät tulojen ja varallisuuden perusteella Tulon (=tuloverotus) perusteella maksetaan veroa

Lisätiedot

REKISTERIIN MERKITTÄVISTÄ YRITYKSISTÄ JA YHTEISÖISTÄ

REKISTERIIN MERKITTÄVISTÄ YRITYKSISTÄ JA YHTEISÖISTÄ MÄÄRÄYS OHJE Päivämäärä Nro 23.10.2007 AKE 92/2007 Sisältöalue Ajoneuvojen rekisteröinti Toimivallan säädösperusta Laki Ajoneuvohallintokeskuksesta 2 Kohderyhmät Rekisteröintitehtävien suorittajat Voimassaoloaika

Lisätiedot

Lisätietoja pankkitilin avaamisesta ja muista pankkipalveluista saa suoraan pankeilta.

Lisätietoja pankkitilin avaamisesta ja muista pankkipalveluista saa suoraan pankeilta. 1 Pankkitilin avaaminen Tässä liitteessä kerrotaan asiakirjoista ja selvityksistä, joita pankit yleensä edellyttävät yritykseltä pankkitilin avaamiseksi. Käytännöt voivat hieman vaihdella pankeittain.

Lisätiedot

MAATILAYRITYKSEN OSAKEYHTIÖIT- TÄMINEN. ProAgria Etelä-Suomi ry Simo Solala yritys- ja talousasiantuntija 050 595 1059 simo.solala@proagria.

MAATILAYRITYKSEN OSAKEYHTIÖIT- TÄMINEN. ProAgria Etelä-Suomi ry Simo Solala yritys- ja talousasiantuntija 050 595 1059 simo.solala@proagria. MAATILAYRITYKSEN OSAKEYHTIÖIT- TÄMINEN ProAgria Etelä-Suomi ry Simo Solala yritys- ja talousasiantuntija 050 595 1059 simo.solala@proagria.fi Yksityinen maatalouden harjoittaja Harjoittaa liiketoimintaa

Lisätiedot

MUUTOS- JA LOPETTAMISILMOITUS Osakeyhtiö, osuuskunta, säästöpankki, säätiö, yhdistys ja muu yhteisö

MUUTOS- JA LOPETTAMISILMOITUS Osakeyhtiö, osuuskunta, säästöpankki, säätiö, yhdistys ja muu yhteisö Viranomaisen merkintöjä / MUUTOS- JA LOPETTAMISILMOITUS Osakeyhtiö, osuuskunta, säästöpankki, säätiö, yhdistys ja muu yhteisö Lomakkeella voit ilmoittaa muutoksen tai lopettamisen kaupparekisteriin, säätiörekisteriin,

Lisätiedot

Sisällys. Esipuhe... 19. Yhtiön perustaminen... 21. Liiketoiminnan hankinta... 58

Sisällys. Esipuhe... 19. Yhtiön perustaminen... 21. Liiketoiminnan hankinta... 58 Sisällys 1 Esipuhe........................................... 19 Yhtiön perustaminen............................... 21 1.1 Yleiset periaatteet..................................... 21 1.1.1 Toimintamuodon

Lisätiedot

Aloittavan yrittäjän palvelut. Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto John Forsman

Aloittavan yrittäjän palvelut. Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto John Forsman Aloittavan yrittäjän palvelut Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto John Forsman Palvelut Aloittavat yrittäjät yritysneuvonta starttiraha koulutus työkokeilu (työtön työnhakija) Työnantajat työpaikkailmoitukset

Lisätiedot

Välitön tuloverotus. valtiolle (tuloveroasteikon mukaan + sv-maksu) kunnalle (veroäyrin perusteella) seurakunnille (kirkollisverot)

Välitön tuloverotus. valtiolle (tuloveroasteikon mukaan + sv-maksu) kunnalle (veroäyrin perusteella) seurakunnille (kirkollisverot) Välitön tuloverotus Verovelvolliselta suoraan perittäviä veroja nimitetään välittömiksi veroiksi Verot määräytyvät tulojen ja varallisuuden perusteella Tulon (=tuloverotus) perusteella maksetaan veroa

Lisätiedot

HETKY seminaari. Asianajaja, osakas Katia Duncker 12.6.2012

HETKY seminaari. Asianajaja, osakas Katia Duncker 12.6.2012 HETKY seminaari Asianajaja, osakas Katia Duncker 12.6.2012 Eri yritysmuodot Yritystoiminnan muodon valintaan vaikuttaa monesti verotukselliset syyt Eri yritysmuotoja ovat Yksityinen elinkeinonharjoittaja

Lisätiedot

PERUSTAMISILMOITUS Avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja verotusyhtymä

PERUSTAMISILMOITUS Avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja verotusyhtymä Viranomaisen merkintöjä / PERUSTAMISILMOITUS Avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja verotusyhtymä Lomakkeella voi ilmoittautua tai hakeutua kaupparekisteriin, arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin,

Lisätiedot

YRITYS JA VEROT. Yritystoiminta Pia Niuta

YRITYS JA VEROT. Yritystoiminta Pia Niuta YRITYS JA VEROT Verohallinto Yritystoimintaan liittyvät rekisteröintitoimenpiteet (verohallinto) Toiminnan aloittaminen Muutokset toiminnassa Toiminnan lopettaminen Ennakkoperintärekisteri Ennakkoverotus

Lisätiedot

YRITYSMUODOT JA YRITTÄJÄN VASTUU

YRITYSMUODOT JA YRITTÄJÄN VASTUU YRITYSMUODOT JA YRITTÄJÄN VASTUU YHTIÖMUODOT Yleisimmät yhtiömuodot ovat: Yksityisliike (Tmi) Avoin yhtiö (Ay) Kommandiittiyhtiö (Ky) Osakeyhtiö (Oy) Osakeyhtiö eroaa muista yhtiömuodoista siinä, että

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖSTIETOJA KALENTERIVUODELTA 2010

TILINPÄÄTÖSTIETOJA KALENTERIVUODELTA 2010 TILINPÄÄTÖSTIETOJA KALENTERIVUODELTA 2010 Viking Line -konserni, jonka edellinen tilikausi käsitti ajan 1. marraskuuta 2009 31. joulukuuta 2010, on siirtynyt 1. tammikuuta 2011 alkaen kalenterivuotta vastaavaan

Lisätiedot

Asiantuntija ostajan/jatkajan apuna yrityskaupan valmistelussa. Osmo Leppiniemi Visma Services Teemuaho Oy

Asiantuntija ostajan/jatkajan apuna yrityskaupan valmistelussa. Osmo Leppiniemi Visma Services Teemuaho Oy Asiantuntija ostajan/jatkajan apuna yrityskaupan valmistelussa Osmo Leppiniemi Visma Services Teemuaho Oy Asiantuntija ostajan/jatkajan apuna yrityskaupan valmistelussa Yrittäjät ovat parhaita asiantuntijoita

Lisätiedot

SALON RAUTA OY. Yritys valmistaa metallisia portaita ja portteja sekä ruostumattomasta teräksestä mm. postilaatikoita.

SALON RAUTA OY. Yritys valmistaa metallisia portaita ja portteja sekä ruostumattomasta teräksestä mm. postilaatikoita. SALON RAUTA OY Salon Rauta Oy:n perustivat 1.9.1998 Antti ja Timo Salo. Antti Salo toimii yrityksessä toimitusjohtajana sekä talousjohtajana ja Timo Salo hallituksen puheenjohtajana sekä myyntijohtajana.

Lisätiedot

KONEYHTEISTYÖ VIRRAT. ProAgria Pirkanmaa Simo Solala

KONEYHTEISTYÖ VIRRAT. ProAgria Pirkanmaa Simo Solala KONEYHTEISTYÖ VIRRAT ProAgria Pirkanmaa Simo Solala Yhteistyön tavoitteet Kustannussäästöjen mahdollisuus Uusilla koneilla on suuri konekapasiteetti Koneiden yksikkökustannukset pienentyvät käytön lisääntyessä.

Lisätiedot

Milloin yrittäjä voi saada velkajärjestelyn?

Milloin yrittäjä voi saada velkajärjestelyn? Milloin yrittäjä voi saada velkajärjestelyn? Esite keskeisimmistä asioista, jotka vaikuttavat yrittäjän mahdollisuuteen saada velkajärjestely. Samat ehdot ja ohjeet koskevat sekä pää että sivutoimisia

Lisätiedot

PERUSTAMISILMOITUS Yksityinen elinkeinonharjoittaja

PERUSTAMISILMOITUS Yksityinen elinkeinonharjoittaja Viranomaisen merkintöjä / PERUSTAMISILMOITUS Yksityinen elinkeinonharjoittaja Lomakkeella voit ilmoittautua tai hakeutua kaupparekisteriin, arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin,

Lisätiedot

Rekisteriin merkittävistä yrityksistä ja yhteisöistä

Rekisteriin merkittävistä yrityksistä ja yhteisöistä Ohje 1 (5) Antopäivä: 13.2.2013 Voimaantulopäivä: 13.2.2013 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 2 Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot: Kumoaa ohjeen AKE 92/2007 Soveltamisala: Katsastustoimipaikkojen

Lisätiedot

Vakuutussuositus lääkäripalveluyritykselle. if.fi

Vakuutussuositus lääkäripalveluyritykselle. if.fi Vakuutussuositus lääkäripalveluyritykselle if.fi Alla olevissa taulukoissa on esitetty asiat, jotka on otettava huomioon käytäessä läpi lääkäripalveluyrityksen riskejä ja mietittäessä oikeaa vakuutusturvaa

Lisätiedot

Verotuksen perusteet Eri yritysmuotojen verotus: elinkeinonharjoittaja, yhtymä

Verotuksen perusteet Eri yritysmuotojen verotus: elinkeinonharjoittaja, yhtymä Verotuksen perusteet Eri yritysmuotojen verotus: elinkeinonharjoittaja, yhtymä Apulaisprofessori Tomi Viitala Eri yritysmuodot Yritysmuodot voidaan verotuksen näkökulmasta jakaa kolmeen ryhmään Yksityiset

Lisätiedot

MUUTOS- JA LOPETTAMISILMOITUS Osakeyhtiö, osuuskunta, säästöpankki, säätiö, yhdistys ja muu yhteisö

MUUTOS- JA LOPETTAMISILMOITUS Osakeyhtiö, osuuskunta, säästöpankki, säätiö, yhdistys ja muu yhteisö Viranomaisen merkintöjä / Y4 MUUTOS- JA LOPETTAMISILMOITUS Osakeyhtiö, osuuskunta, säästöpankki, säätiö, yhdistys ja muu yhteisö Lomakkeella voit ilmoittaa muutoksen tai lopettamisen kaupparekisteriin,

Lisätiedot

Osuuskunta yhteisönä - verkostoituneen liiketoiminnan yritysmuoto. 2003 2014 PHe

Osuuskunta yhteisönä - verkostoituneen liiketoiminnan yritysmuoto. 2003 2014 PHe Osuuskunta yhteisönä - verkostoituneen liiketoiminnan yritysmuoto Määritelmä Jäsenmäärä ja pääoma edeltä käsin määräämättömät, voi vaihdella Tarkoituksena on tukea jäsenten taloudenpitoa tai elinkeinotoimintaa

Lisätiedot

Avustustoiminta. RAY:n tarkennetut

Avustustoiminta. RAY:n tarkennetut Avustustoiminta RAY:n tarkennetut varallisuuskriteerit 1 2 Taitto: Grafiksi/Pauliina Sjöholm Julkaisija: RAY RAY:n tarkennetut varallisuuskriteerit Lain Raha-automaattiavustuksista 1 luvun 4 :n mukaisesti

Lisätiedot

SULAUTUMISSUUNNITELMA. 1 Sulautuminen. 2 Tiedot sulautumiseen osallistuvista osuuspankeista. 3 Selvitys sulautumisen syistä

SULAUTUMISSUUNNITELMA. 1 Sulautuminen. 2 Tiedot sulautumiseen osallistuvista osuuspankeista. 3 Selvitys sulautumisen syistä 1 (5) SULAUTUMISSUUNNITELMA Pyhälaakson Osuuspankin ja Suomenselän Osuuspankin välillä 1 Sulautuminen Pyhälaakson Osuuspankki (jäljempänä Sulautuva Osuuspankki) sulautuu Suomenselän Osuuspankkiin (jäljempänä

Lisätiedot

Freelancer verottajan silmin

Freelancer verottajan silmin Sopimus olennainen: Työsopimus -> työsuhde -> palkka ja työlainsäädäntö Ei työsuhdetta -> työkorvaus (poikkeuksena tietyt henkilökohtaiset palkkiot) Työsuhteessa lait ja TES määrittelevät tarkkaan useita

Lisätiedot

Verotuksen perusteet Eri yritysmuotojen verotus: osakeyhtiö. Nettovarallisuus.

Verotuksen perusteet Eri yritysmuotojen verotus: osakeyhtiö. Nettovarallisuus. Verotuksen perusteet Eri yritysmuotojen verotus: osakeyhtiö. Nettovarallisuus. Apulaisprofessori Tomi Viitala Miksi osakeyhtiötä verotetaan? Fiskaalisen tavoitteen tehokkaampi toteutuminen Veropohjan laajuus

Lisätiedot

Joustava tapa palkita

Joustava tapa palkita Palkkiorahasto Anna rahan kasvaa Palkkiorahasto on tehokas palkitsemisen keino. Yrityksen johdolle rahasto on johtamisen työkalu, joka räätälöidään palvelemaan yrityksen liiketoiminnan tavoitteita, henkilöstön

Lisätiedot

Yrittäjän oppikoulu Osa 1 (25.9.2015) Tuloslaskelman ja taseen lukutaito sekä taloushallinnon terminologiaa. Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy

Yrittäjän oppikoulu Osa 1 (25.9.2015) Tuloslaskelman ja taseen lukutaito sekä taloushallinnon terminologiaa. Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy Yrittäjän oppikoulu Osa 1 (25.9.2015) Tuloslaskelman ja taseen lukutaito sekä taloushallinnon terminologiaa Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy Oppitunnin sisältö Tuloslaskelma Mikä on tuloslaskelma?

Lisätiedot

LIIKKEEN- JA AMMATIN- HARJOITTAJAT

LIIKKEEN- JA AMMATIN- HARJOITTAJAT Veroilmoituksen täyttöopas 5 LIIKKEEN- JA AMMATIN- HARJOITTAJAT verovuosi 2014 Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet vero.fi/lomakkeet/5 SISÄLTÖ AJANKOHTAISTA 3 VEROILMOITUS JA LIITELOMAKKEET

Lisätiedot

YritysEspoo Maksutonta yritysneuvontaa kaikille

YritysEspoo Maksutonta yritysneuvontaa kaikille YritysEspoo Maksutonta yritysneuvontaa kaikille yritysasiantuntija YRITYKSEN PERUSTAMISEN ABC yritysasiantuntija Espoo, 22.01.2019 AGENDA 1 Uusyrityskeskus YritysEspoo 2 YritysEspoo palvelee 3 Yrityksen

Lisätiedot

Verotuksen perusteet Eri yritysmuotojen verotus: elinkeinonharjoittaja, yhtymä

Verotuksen perusteet Eri yritysmuotojen verotus: elinkeinonharjoittaja, yhtymä Verotuksen perusteet Eri yritysmuotojen verotus: elinkeinonharjoittaja, yhtymä Apulaisprofessori Tomi Viitala Eri yritysmuodot Yritysmuodot voidaan verotuksen näkökulmasta jakaa kolmeen ryhmään Yksityiset

Lisätiedot

Y-TUNNUKSEN HAKEMINEN OSASTOLLE

Y-TUNNUKSEN HAKEMINEN OSASTOLLE Y-TUNNUKSEN HAKEMINEN OSASTOLLE Yritys- ja yhteisötunnus eli Y-tunnus on Patentti- ja rekisterihallituksen tai Verohallinnon yritykselle ja yhteisölle antama tunnus. Y-tunnus yksilöi yrityksen. Jos osastolla

Lisätiedot

Lausunto koskien Verohallinnon ohjetta Hallintoelimen jäsenen ja toimitusjohtajan palkkion verotus

Lausunto koskien Verohallinnon ohjetta Hallintoelimen jäsenen ja toimitusjohtajan palkkion verotus 1/5 Verohallinto Ylitarkastaja Janne Myllymäki PL 325 0052 VERO janne.myllymaki@vero.fi Lausunto koskien Verohallinnon ohjetta Hallintoelimen jäsenen ja toimitusjohtajan palkkion verotus Lausunnonantajasta

Lisätiedot

PERUSTAMISILMOITUS Avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja verotusyhtymä

PERUSTAMISILMOITUS Avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja verotusyhtymä Viranomaisen merkintöjä / Y2 PERUSTAMISILMOITUS Avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja verotusyhtymä Lomakkeella voi ilmoittautua tai hakeutua kaupparekisteriin, arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin,

Lisätiedot

LIIKKEEN- TAI AMMATIN- HARJOITTAJA

LIIKKEEN- TAI AMMATIN- HARJOITTAJA Veroilmoituksen täyttöopas 5 LIIKKEEN- TAI AMMATIN- HARJOITTAJA verovuosi 2015 Liitä mukaan vain Verohallinnon liitelomakkeita Veroilmoituksen yksityiskohtaiset täyttöohjeet: vero.fi/veroilmoitus/5 SISÄLTÖ

Lisätiedot

Tilinpäätöksen rekisteröinti Registrering av bokslut

Tilinpäätöksen rekisteröinti Registrering av bokslut PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS PATENT- OCH REGISTERSTYRELSEN Tilinpäätöksen rekisteröinti Registrering av bokslut Kaupparekisteri Handelsregistret Verohallinnosta saapuneet tiedot Uppgifter inkomna från

Lisätiedot

Maatalousyhtymän verotus Kohti Tulevaa hanke Sirpa Lintunen

Maatalousyhtymän verotus Kohti Tulevaa hanke Sirpa Lintunen Maatalousyhtymän verotus 7.12.2016 Kohti Tulevaa hanke Sirpa Lintunen Maatalousyhtymällä voi olla - Maatalouden tulolähde: maatalous, rakennusten vuokrat, maa-alueen vuokra, metsätalouden sivutulot - Muun

Lisätiedot

Mitä tilinpäätös kertoo?

Mitä tilinpäätös kertoo? Kati Leppälä 2018 Mitä tilinpäätös kertoo? Tilinpäätös on yrityksestäsi tilikaudelta eli vuosittain tehtävä laskelma, josta selviää yrityksesi tulos ja varallisuus. Tilinpäätös on osa yrityksen valvontajärjestelmää

Lisätiedot

Tietolähteiden perusteella yritys on hoitanut tilaajavastuulain edellyttämät velvoitteet.

Tietolähteiden perusteella yritys on hoitanut tilaajavastuulain edellyttämät velvoitteet. Sivu 1 / 5 Yritysraportin tiedot Raportin hakupäivämäärä 23.02.2016 Raportti voimassa asti 12.05.2016 Arkistointitunnus 1455740611768 FIN yritystiedot Yrityksen nimi Y-tunnus 1955941-0 Tietolähteiden perusteella

Lisätiedot

Tietolähteiden perusteella yritys on hoitanut tilaajavastuulain edellyttämät velvoitteet.

Tietolähteiden perusteella yritys on hoitanut tilaajavastuulain edellyttämät velvoitteet. Sivu 1 / 7 Yritysraportin tiedot Raportin hakupäivämäärä 05.02.2016 Raportti voimassa asti 14.03.2016 Arkistointitunnus 1454446257910 FIN yritystiedot Yrityksen nimi Jokiväri Oy Y-tunnus 2136744-2 Tietolähteiden

Lisätiedot

Maatilayrityksen yhtiöittäminen

Maatilayrityksen yhtiöittäminen Maatilayrityksen yhtiöittäminen Ari Enroth ProAgria Maaseutukeskusten Liitto Peter Österman ProAgria Svenska lantbrukssällskapens förbund 11.10.2007 Maatilojen yritysmuodot vuonna 2006 61 062 yksityiset

Lisätiedot

TOIMINIMESTÄ OSAKEYHTIÖKSI

TOIMINIMESTÄ OSAKEYHTIÖKSI 1 TOIMINIMESTÄ OSAKEYHTIÖKSI Tomi Kestilä Opinnäytetyö Toukokuu 2011 Liiketalouden koulutusohjelma Taloushallinnon suuntautumisvaihtoehto Tampereen ammattikorkeakoulu TIIVISTELMÄ 2 Tampereen ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

HAKEMISTOPALVELUYRITYKSET POLIISILLE TEHDYISSÄ TUTKINTAPYYNNÖISSÄ

HAKEMISTOPALVELUYRITYKSET POLIISILLE TEHDYISSÄ TUTKINTAPYYNNÖISSÄ HAKEMISTOPALVELUYRITYKSET POLIISILLE TEHDYISSÄ TUTKINTAPYYNNÖISSÄ HTSY Verohallinto 11.6.2014 2 (5) HAKEMISTOPALVELUYRITYKSET POLIISILLE TEHDYISSÄ TUTKINTAPYYNNÖISSÄ Harmaan talouden selvitysyksikössä

Lisätiedot

BELTTON-YHTIÖT OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTE. Beltton-Yhtiöt Oyj PÖRSSITIEDOTE 13.02.2003 klo 9.00

BELTTON-YHTIÖT OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTE. Beltton-Yhtiöt Oyj PÖRSSITIEDOTE 13.02.2003 klo 9.00 Julkaistu: 2003-02-13 08:06:55 CET Wulff - neljännesvuosikatsaus BELTTON-YHTIÖT OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTE Beltton-Yhtiöt Oyj PÖRSSITIEDOTE 13.02.2003 klo 9.00 BELTTON-YHTIÖT OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTE TILIKAUDELTA

Lisätiedot

KESÄYRITTÄJÄN KÄSIKIRJA 2016

KESÄYRITTÄJÄN KÄSIKIRJA 2016 KESÄYRITTÄJÄN KÄSIKIRJA 2016 Kuinka asiat tapahtuvat? MIKÄ ON KESÄYRITTÄJÄ? Kesäyrittäjä-ohjelma on luotu nuorille toisten nuorten toimesta, opettamaan yrittäjämäistä toimintaa ja oma-aloitteisuutta. Projektin

Lisätiedot

PERUSTAMISILMOITUS Yksityinen elinkeinonharjoittaja, maa- ja metsätalouden harjoittaja

PERUSTAMISILMOITUS Yksityinen elinkeinonharjoittaja, maa- ja metsätalouden harjoittaja Viranomaisen merkintöjä / PERUSTAMISILMOITUS Yksityinen elinkeinonharjoittaja, maa- ja metsätalouden harjoittaja Lomakkeella voit ilmoittautua tai hakeutua kaupparekisteriin, arvonlisäverovelvollisten

Lisätiedot

KIRJANPITO 22C00100. Luento 5b: Henkilöstömenot

KIRJANPITO 22C00100. Luento 5b: Henkilöstömenot KIRJANPITO 22C00100 Luento 5b: Henkilöstömenot KULULAJIKOHTAINEN KAAVA (KPA 1:1 ) LIIKEVAIHTO Valmiiden ja keskeneräisten tuotteiden varastojen muutos Valmistus omaan käyttöön Liiketoiminnan muut tuotot

Lisätiedot

YRITYSMUODOT JA YRITTÄJYYS

YRITYSMUODOT JA YRITTÄJYYS Jarmo Kulhelm 1 YRITYSMUODOT JA YRITTÄJYYS Suomessa vallitsee elinkeinonvapaus, joka tarkoittaa jokaisen Suomen kansalaisen periaatteellista oikeutta harjoittaa vapaasti elinkeinoa tai ammattia (poikkeuksena

Lisätiedot

SISÄLLYS. Esipuhe 13. 1. Johdanto 17

SISÄLLYS. Esipuhe 13. 1. Johdanto 17 SISÄLLYS Esipuhe 13 TOIMINTA 1. Johdanto 17 2. Yritystoiminta 19 2.1 Miksi organisoidutaan?...................... 19 2.2 Ammatinharjoittaja......................... 20 2.3 Yksityinen elinkeinonharjoittaja...............

Lisätiedot

Veroasiat oikein heti alusta lähtien. Infopaketti uudelle yrittäjälle Yritys2017-messut

Veroasiat oikein heti alusta lähtien. Infopaketti uudelle yrittäjälle Yritys2017-messut Veroasiat oikein heti alusta lähtien Infopaketti uudelle yrittäjälle Yritys2017-messut 5.-6.9.2017 Esityksen sisältö Yrityksen perustaminen Verohallinnon rekisterit Verojen ilmoittaminen ja maksaminen

Lisätiedot

MUUTOS- JA LOPETTAMISILMOITUS Yksityinen elinkeinonharjoittaja

MUUTOS- JA LOPETTAMISILMOITUS Yksityinen elinkeinonharjoittaja Viranomaisen merkintöjä / MUUTOS- JA LOPETTAMISILMOITUS Yksityinen elinkeinonharjoittaja Lomakkeella voit ilmoittaa muutoksen tai lopettamisen kaupparekisteriin, arvonlisäverovelvollisten rekisteriin,

Lisätiedot

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2011 1 (6) TASEKIRJA Sisältö: Sivu: Tuloslaskelma 2 Tase 3 Liitetiedot 4 Kirjanpitoasiakirjat 6 Voiton käyttöä koskeva esitys 6 Allekirjoitus 6 Liitteet: - Tase-erittelyt - Tilintarkastuskertomus

Lisätiedot

Suomalaisen kulttuurin kehittämissäätiö. Säännöt

Suomalaisen kulttuurin kehittämissäätiö. Säännöt Suomalaisen kulttuurin kehittämissäätiö Säännöt 1. Yleissäännöt 1.1. Säätiön nimi on Soome Kultuuri Edendamise Sihtasutus. Suomeksi: Suomalaisen kulttuurin kehittämissäätiö. 1.2. Suomalaisen kulttuurin

Lisätiedot

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2010 1 (6) TASEKIRJA Sisältö: Sivu: Tuloslaskelma 2 Tase 3 Liitetiedot 4 Kirjanpitoasiakirjat 6 Voiton käyttöä koskeva esitys 6 Allekirjoitus 6 Liitteet: - Tase-erittelyt - Tilintarkastuskertomus

Lisätiedot

PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisteri

PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisteri YHTIÖJÄRJESTYS: Suurpellon jätehuolto Oy 30.11.2015 13:50:00 1(5) PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisteri Yhtiöjärjestys päivältä 30.11.2015 Toiminimi: Suurpellon jätehuolto Oy Yritys- ja yhteisötunnus:

Lisätiedot

Euroopan Yhteisöä laajempi talousalue on ETA. Euroopan talousalueeksi ymmärretään EU-valtioiden lisäksi myös Norja, Islanti ja Liechtenstein.

Euroopan Yhteisöä laajempi talousalue on ETA. Euroopan talousalueeksi ymmärretään EU-valtioiden lisäksi myös Norja, Islanti ja Liechtenstein. Cities by the water - new opportunities for business development ja Lisää potkua Venäjän kauppaan -projektit I SUOMI ON OSA EUROOPAN YHTEISÖÄ ETA, Schengen, Euro-alue Suomi liittyi vuonna 1995 Euroopan

Lisätiedot

Erikoistilanteita, jotka huomioidaan varallisuusharkinnassa, voivat olla esimerkiksi seuraavat:

Erikoistilanteita, jotka huomioidaan varallisuusharkinnassa, voivat olla esimerkiksi seuraavat: Varallisuuskriteerit Yleistä Tässä ohjeessa käytetään yleisesti termiä STEA-avustukset, joilla viitataan yleishyödyllisille yhteisöille ja säätiöille terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen

Lisätiedot

PJY tilaisuus Tampereen yliopisto klo 18.00

PJY tilaisuus Tampereen yliopisto klo 18.00 PJY tilaisuus 30.11. Tampereen yliopisto klo 18.00 Toimintamuodot 2 Toimittajan toimintamuodot Toimintamuoto Hyödyt ja haitat: Kenelle: Freelance-verokortti + Toimeksiantaja pidättää verot + Työttömyysturvaa

Lisätiedot

STARTIAN YHTEISTYÖVERKOSTOSSA MUKANA

STARTIAN YHTEISTYÖVERKOSTOSSA MUKANA MIKÄ ON STARTIA? Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startia yksi Suomen 32 uusyrityskeskuksesta toimii osana Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKia uusien yrittäjien neuvontapalvelut seitsemän kunnan alueella käytettävissä

Lisätiedot

PERUSTAMISILMOITUS Yksityinen elinkeinonharjoittaja, maa- ja metsätalouden harjoittaja

PERUSTAMISILMOITUS Yksityinen elinkeinonharjoittaja, maa- ja metsätalouden harjoittaja Viranomaisen merkintöjä / Y3 PERUSTAMISILMOITUS Yksityinen elinkeinonharjoittaja, maa- ja metsätalouden harjoittaja Lomakkeella voit ilmoittautua tai hakeutua kaupparekisteriin, arvonlisäverovelvollisten

Lisätiedot

I I PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS. Kaupparekisterijärjestelmä : -

I I PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS. Kaupparekisterijärjestelmä : - PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisterijärjestelmä Sivu 1 31.07.2013 : - SÄÄNNÖT Yritys- ja yhteisötunnus: 2555471-2 Yhtiö: Luoteis-Kuhmon kyläverkko-osuuskunta Käsittelevä toimisto: Jäljennöksen

Lisätiedot

SÄHKÖISEN TULOVEROILMOITUKSEN SÄHKÖISET LIITTEET

SÄHKÖISEN TULOVEROILMOITUKSEN SÄHKÖISET LIITTEET SÄHKÖISEN TULOVEROILMOITUKSEN SÄHKÖISET LIITTEET Liitetiedostojen nimeäminen 2 (8) SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ OHJEESTA... 3 2 LIITTEIDEN LÄHETTÄMINEN SÄHKÖISESTI... 3 2.1 Liitetiedoston lähettäminen... 4 2.2 Tuloveroilmoituksen

Lisätiedot

Tilinpäätöksen rekisteröinti Registrering av bokslut

Tilinpäätöksen rekisteröinti Registrering av bokslut PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS PATENT- OCH REGISTERSTYRELSEN Tilinpäätöksen rekisteröinti Registrering av bokslut Kaupparekisteri Handelsregistret Verohallinnosta saapuneet tiedot Uppgifter inkomna från

Lisätiedot

nveropaja Saate \,. ~ <. _._.~.~~:_.'?-----_\ ') VEROPAJA saate + X sivua puh 0503223644 Tiina.helmi nen@veropajaji

nveropaja Saate \,. ~ <. _._.~.~~:_.'?-----_\ ') VEROPAJA saate + X sivua puh 0503223644 Tiina.helmi nen@veropajaji Saate. Lähettäjä: Tiina Helminen. Veropaja Oy Bulevardi 10 A 00120 Helsinki, Vastaanottaja: PRH Kaupparekisteri Päivämäärä:5.11.2013 Sivuja: saate + X sivua Aihe: : UV-Technologies Oy (2187443-6) Toimitamme

Lisätiedot

Yritys ulkomailla, toimintaa Suomessa. Ulkomaisen yrityksen verotukseen liittyvät velvoitteet

Yritys ulkomailla, toimintaa Suomessa. Ulkomaisen yrityksen verotukseen liittyvät velvoitteet Yritys ulkomailla, toimintaa Suomessa Ulkomaisen yrityksen verotukseen liittyvät velvoitteet 1 Veroilmoitus Ulkomainen yritys, jolla on kiinteä toimipaikka Suomessa on verovelvollinen Suomeen kiinteän

Lisätiedot

Eläkeläisen opas sivutoimiyrittäjyyteen

Eläkeläisen opas sivutoimiyrittäjyyteen Jessica Koskela Eläkeläisen opas sivutoimiyrittäjyyteen Sivutoimisen yrityksen perustaminen turvallisesti työkyvyttömyyseläkkeen rinnalle Opinnäytetyö Kevät 2015 SeAMK Liiketalous ja kulttuuri Liiketalouden

Lisätiedot

Uutta ja ajankohtaista yritysverotuksessa Tuloverotus ja ennakkoperintä. Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille Joulukuu 2013

Uutta ja ajankohtaista yritysverotuksessa Tuloverotus ja ennakkoperintä. Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille Joulukuu 2013 Uutta ja ajankohtaista yritysverotuksessa Tuloverotus ja ennakkoperintä Veroinfot taloushallinnon ammattilaisille Joulukuu 2013 Sisältö Vuoden 2013 veroilmoituksesta Lakimuutokset vuodelle 2014 esim. osinkojen

Lisätiedot

PERUSTAMISILMOITUS Osakeyhtiö, osuuskunta, säästöpankki, säätiö, yhdistys ja muu yhteisö

PERUSTAMISILMOITUS Osakeyhtiö, osuuskunta, säästöpankki, säätiö, yhdistys ja muu yhteisö Viranomaisen merkintöjä / Y1 PERUSTAMISILMOITUS Osakeyhtiö, osuuskunta, säästöpankki, säätiö, yhdistys ja muu yhteisö Lomakkeella voi ilmoittautua tai hakeutua kaupparekisteriin, säätiörekisteriin, arvonlisäverovelvollisten

Lisätiedot

Konsernituloslaskelma

Konsernituloslaskelma Konsernituloslaskelma ei laadittu 1.1.2017-31.12.2017 1.1.2016-31.12.2016 LIIKEVAIHTO 26 416 878,43 Liiketoiminnan muut tuotot 1 468 655,80 Materiaalit ja palvelut Aineet, tarvikkeet ja tavarat Ostot tilikauden

Lisätiedot

Suomen verotus selkokielellä

Suomen verotus selkokielellä Suomen verotus selkokielellä Mitä sanat tarkoittavat? Vero: pakollinen maksu, jonka valtio kerää yhteiskunnan palveluita varten Veroprosentti: osuus, jonka työnantaja ottaa palkasta ja välittää Verohallinnolle

Lisätiedot