Bridge Movie 1996 Kauko Koistinen Bridgelehti 1996

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Bridge Movie 1996 Kauko Koistinen Bridgelehti 1996"

Transkriptio

1 Bridge Movie 1996 Kauko Koistinen Bridgelehti 1996 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta sen jälkeen, kun olet mielestäsi keksinyt oikean vastauksen kuhunkin kysymykseen. BL 2/96 4 AK863 KQ7 KJ64 Kaikki vaarattomassa, olet etelä ja avaat jakajana yksi hertta. Partnerisi tarjoaa 1NT, ja vastustajat passaavat koko ajan. Mitä tarjoat toisella vuorollasi? Kaksi ristiä. Näin kerrot jakautumasi. Kun pelaaja tarjoaa ensin jotain väriä yhden tasolla ja toisella vuorollaan jotain uutta väriä kahden tasolla, lupaa hän ensiksi tarjoamassaan värissään vähintään viisi ja toiseksi tarjoamassaan vähintään neljä korttia. Vaikka kädessä on jakopisteineen 18p, huomattavasti enemmän kuin lupaamasi l3p, et voi osoittaa tätä lisävoimaa millään tarjouksella. Hyppy kolmeen ristiin lupaisi 20-21p. Partnerisi tarjoaa kaksi herttaa. Tämä on preferenssitarjous, partnerisi lupaa 6-9p ja valitsee tarjoamistasi väreistä mieluummin hertan valtiksi. Mitä nyt tarjoat? Kolme herttaa. Jos partnerisi pistevoima on ylärajalla lupaamaansa määrään, on parillanne riittävästi voimaa tarjottavaan täyspeliin. Kolme herttaa on inviittitarjous, partneri passaa tähän minimikädellä ja vastaavasti korottaa täyspeliin maksimilla. Yleisestikin ottaen parin yhteisen värin korottaminen alta täyspelitason on inviitti, täyspelivihje. Partnerisi tarjoaa neljä herttaa, johon kaikki passaavat. Länsi lähtee patasotamiehellä ja partnerisi levittää korttinsa pöydälle: 63 J103 A98652 AK AKQ QJ2 Länsi lähtee herttaässällä. Ennen kuin määräät pöydästä korttia ensimmäiseen tikkiin, tulee sinun tehdä pelinvientisuunnitelma. Kun pelaat valttisitoumusta, on hyvä laskea tulevien tikkien lisäksi myös menevät. Montako tikkiä voit laskea saavasi patapelissä? Entä montako menevää sinulla on? Mikä on pelinvientisuunnitelmasi? Ota tavaksesi suunnitella pelinvienti ennen kuin määräät kortin pöydästä ensimmäiseen tikkiin. Sinulla on kaikkiaan kuusi pikatikkiä, kaksi herttaa ja neljä ristiä. Hertasta saat kaksi lisää, jos vain valttiväri istuu tasan 3-2 vastustajilla. Ruudusta saat myös kasvatettua yhden tai kaksi lisätikkiä ässän sijainnista riippuen. Kymmenen tikkiä on siis mahdollista saada, jos vastustajien kortit ovat jakautuneet kannaltamme suotuisasti. Myös meneviä laskemalla voidaan todeta kotipelin olevan mahdollinen: pata-, hertta ja ruutuvärissä on kussakin yksi menevä korttien istuessa hyvin.

2 Patasotamies voittaa ensimmäisen tikin, länsi pelaa toiseen tikkiin lisää pataa, ja varastat idän kuninkaan valtilla. Mitä seuraavaksi? Valtit pois vastustajilta. Herttaässälle ja - kuninkaalle kumpikin puolustaja tunnustaa, länsi toiseen kierrokseen sotamiehellä. Valtti istui siis onnekkaasti 3-2, toiselle puolustajalle jäi siis vielä valttirouva. Poistatko puolustuksen viimeisenkin valtin pelaamalla vielä kierroksen herttaa? Et. Jos puolustuspelaajilla on vain yksi valtti jäljellä, ja tämä on myös vahvaksi kasvanut, ei pelinviejän yleensä kannata poistaa tällaista valttia. Päinvastoin puolustuspelaaja, jolla on vahva valtti kädessään, yleensä pyrkii pelaamaan tämän valtin näin poistaen pelinviejäpuolelta kaksi valttia. Otatko tässä vaiheessa vahvat ristisi vai alatko kasvattamaan ruutukuviasi? Ensin ruudun kasvatus. Sinun tulee pelata ruutu pöydästä "kohti" käden kuvakortteja, jos ruutuässä on idällä, saat näin pelaten kaksi ruututikkiä. Joten tarvitset kaksi yhteyskorttia pöytään, ja nehän löytyvät ristissä. Herttakuninkaan jälkeen pelaa ristiä pöydän ässälle, ja seuraavaksi pieni ruutu kättä kohden. Jos itä pelaa pienen, voitat ruutukuvalla tikin, menet uudestaan pöytään ristirouvalla pelaamaan sieltä lisää ruutua. Saisitko pelin kotiin, jos olisit pelannut herttakuninkaan jälkeen vielä kolmannen kierroksen valttia? Et. Ollessaan kiinni herttarouvalla länsi jatkaa seuraavaan tikkiin pataa, jonka joudut varastamaan viimeisellä valtillasi. Ja nyt kun itä voittaa tikin ruutuässällään, voi hän ottaa peliisi pietin vahvoilla padoillaan. Sinusta tuli "valttimatti", valttikorttisi loppuivat ennen kuin olit saanut kasvatettua värisi vahvaksi. Ruutu sinun tuli siis pelata kuvia kohden, tikkimääräsi ruudussa riippuu vastustajien ässän sijainnista. Herttaa ei kuitenkaan tarvitse (eikä yhteyksien puuttuessa saakaan) pelata samalla tavalla kuvia kohti. Hertassa sinulla ei ole "arkaa" kombinaatiota, vastustajien rouvan, sotamiehen tai kympin sijainnit eivät vaikuta tulossa olevaan tikkimäärääsi, toivot ainoastaan vastustajien valttikorttien tasaista 3-2 jakautumaa. Koko jako: Q AQ9 J10875 AK32 QJ9 104 J93 A AK863 KQ7 KJ64

3 BL 3/96 QJ9754 AQ6 Q8 85 Kaikki vaaravyöhykkeessä, olet etelänä avausvuorossa. Avaatko, ja jos, niin millä? Yksi pata. Passikaan ei olisi virhe, mutta kuuden kortin pata puoltaa mieluummin avausta. Heikko kakkonen padassa (tai multi 2 ) ei ole hyvä vaihtoehto. Pistevoimastasi on vain kolme patavärissä ja kahdeksan arvopistettä lyhyissä väreissä. Avattaessa kahden tai korkeamman tason estoavauksilla tulee käden pistevoiman olla sijoittunut pääasiassa avausväriin. Partnerisi tarjoaa kaksi ristiä. Vastustajat passaavat koko ajan. Mitä nyt tarjoat? Kaksi pataa. Vaikka sinulla on aivan minimivoimainen avauskäsi, et saa missään tapauksessa passata. Vastaajan oman värin tarjoaminen (yksi yli yhden tai kaksi yli yhden) on kierros vaatimus. Vastaajalla saattaa olla riittävästi voimaa täyspelin tarjoamiseen, mutta hän ei tiedä mikä on oikea täyspeli. Kerrot kuuden kortin avausvärin tarjoamalla tämän uudestaan, ja minimivoiman kerrot tarjoamalla värisi alimmalla tasolla. Partnerisi korottaa neljään pataan. Länsi aloittaa herttasotamiehellä KJ7 AK73 QJ9754 AQ6 Q8 85 Partnerisi nosto suoraan täyspeliin oli optimistinen, inviitti kolme pataa olisi ollut korrektimpi. Pelinvientisuunnitelma? Sinulla on vain neljä pikatikkiä, kaksi herttaa (lähdön jälkeen) ja kaksi ristiä. Valtista voit kasvattaa neljä tikkiä ja ruudusta kaksi, kaikkiaan olet siis saamassa kotipeliin vaadittavat kymmenen tikkiä. Valttipelissä on tärkeää laskea myös "menevät" tikit. Padassa vastustajat ovat saamassa kaksi tikkiä, ruudusta on menossa ässä, ja jos herttaa pelataan kolme kierrosta kasvaa heille myös tikki myös siitä väristä. Eli vaarana on, että puolustajat ehtivät saamaan ensin neljä tikkiä ennen kuin olet kasvattanut omaa kymmentä tikkiäsi. Pelaat lähtöön pienen pöydästä ja voitat ensimmäisen tikin herttarouvalla. Mitä seuraavaksi? Ruuturouva. Valttipelissä on useimmiten oikein ensin poistaa vastustajien valtit. Tässä jaossa sinulla ei ole aikaa toimia näin. Jos pelaat valttia, puolustus kääntää lisää herttaa kasvattaen näin itselleen neljännen ja pietittävän tikin. Sinulla on siis kiire päästä sakaamaan herttameneväsi ruudulle. Seuraava yleissääntö koskee sellaisen värin käsittelyä, jossa vastapuolella on vain ässä tai heillä ei ole yhtään ratkaisevan korkeata korttia: Pelaa ensin kuvakorttisi siitä kädestä, missä sinulla on vähemmän kortteja kyseisessä värissä. Tätä sääntöä noudattamalla yhteytesi oman kätesi ja pöydän välillä toimivat paremmin. Ruuturouva voittaa tikin ja jatkat lisää ruutua, itä ottaa ässällään tikin ja jatkaa herttaa, jonka voitat ässällä. Miten jatkat?

4 Ristiä ässälle ja kolmas ruutukierros, johon sakaat menevän herttasi. Joko nyt on aika pelata valttia? Kyllä. Tässä vaiheessa ei ole järkevää varastaa herttaa käteen. Yleisesti ottaen "pitkään valttiin" varastaminen ei kasvata saatavissa olevaa tikkimäärääsi, nämä valttikortit saavat tikin joka tapauksessa. Toisaalta pöydän lyhyeen valttiin varkaustikkien ottaminen on joskus välttämätöntä ennen vastustajien valtin poistamista. Sinun tulee pelata pataa kuvia kohden, eli lähteä lepääjän korteista pienellä, onneksesi olet pöydässä valmiiksi kiinni. Siis patakolmonen, -kakkonen, -rouva ja -kuningas. Länsi jatkaa herttaa, jonka varastat käteesi. Mitä pelaat seuraavaksi? Ristiä kuninkaalle. Vastustajilla on vielä kaksi valttia ylhäällä, jotka pitäisi poistaa. Sinun tulee kuitenkin edelleen pelata pataa pöydästä kohti kättä, ja onneksesi pöytään löytyy vielä yhteyskortti. Vaikka nyt idällä oli valtissa ässä, kymppi ja kakkonen, joutuu puolustus tyytymään kahteen valttitikkiin. Koko jako: KJ7 AK73 K A102 J1085 K A943 J952 Q104 QJ9754 AQ6 Q8 85 BL 4/96 AK75 Q432 J2 A52 Kaikki vaarattomassa, olet etelänä avausvuorossa. Millä avaat? Yksi hertta. Kahdesta neljän kortin pituisesta väristä avataan alemmalla. Jos sinulla olisi kaksi viiden kortin väriä, avaisit niistä kahdesta ylemmällä. Värien laatuero ei ole ratkaisevaa. Partnerisi tarjoaa kaksi ristiä, vastustajanne passaavat koko ajan. Mitä nyt tarjoat? Kaksi sangia. Et saa tarjota pataväriäsi kahdestakaan eri syystä. Ensiksikin, jos avaat värillä yhden tasolla ja toisella vuorolla tarjoat jotain uutta väriä kahden tasolla, lupaat väh. 5-4 jakautuman näissä väreissä. Toiseksi, kahden värin tarjoaminen ylenevässä järjestyksessä lupaa voimaa väh. 17 pistettä. Puhutaan reverse-tarjoamisesta.

5 Sotamies dubbelton ruudussa saattaa vaikuttaa arveluttavalta sangitarjoukseen. Kaksi sangia lupaa kuitenkin vain tasaisen minimikäden, eikä välttämättä pitoja kaikissa tarjoamattomissa väreissä. Jos vastapuoli olisi ollut tarjoussarjassa mukana ruudulla, niin tällöin sangitarjous ei tulisi kysymykseen ruutupidon puuttuessa. Partnerisi korottaa kolmeen sangiin ja länsi lähtee ruutunelosella. Pelinvientisuunnitelma? Q82 A8 K75 K10984 AK75 Q432 J2 A52 Sinulla on vain kuusi pikatikkiä, mutta lisätikkejä on mahdollista kasvattaa jopa kaikista neljästä eri maasta. Puolustus on löytänyt lähdöstä heikoimman kohtamme - ruutuvärin - ja on vaarana, että he ehtivät kasvattamaan itselleen pietin väristä ennen kuin saat kasaan omat yhdeksän tikkiäsi. Minkä kortin pelaat ensimmäiseen tikkiin pöydästä? Ruutuviitosen. Pelaamalla pienen ruudun varmistat itsellesi tikin väristä. Vaikka itä voittaisikin lähdön rouvalla, saat myöhemmin tikin toisella ruutukuvallasi. Pieni ruutu antaa myös ainoan mahdollisuuden kahteen tikkiin väristä (jos lännellä on ruutuässä ja -rouva). Puolustuspelaajien "kultainen sääntö" - toinen käsi matalaa - pitää hyvin usein paikkansa myös pelinviejän kohdalla. Toisesta kädestä ei kannata "tuhlata" korkeata korttia, koska vastustaja kolmantena kätenä joka tapauksessa pelaa suurimman tarpeellisen korttinsa. Itä ottaa ensimmäisen tikin ässällä ja jatkaa ruutuysin, kädestäsi sotamies ja länneltä rouva. Mitä pöydästä? Ruutuseiska. Laistamalla tämän ruutukierroksen yrität katkaista puolustuksen yhteyksiä ruutuvärissä. Jos vastapuolen ruutu on jakautunut 4-4, saavat he väristä aina kolme tikkiä. Mutta jos lähtijällä onkin viisi korttia ruutua, ei idällä ole enää kääntää lähtöväriä myöhemmin kiinni päästessään. Kolmanteen tikkiin länsi kääntää ruutukolmosen, pöydästä kuningas, idältä kuutonen ja kädestäsi sakaat hertan (patasakaus maksaa tikin, jos väri istuu puolustuksella tasan 3-3). Nyt katsot vastustajien systeemilappua ja toteat heidän lähtevän pitkästä maasta neljänneksi suurimmalla kortilla (11-sääntö). Joten voit päätellä lähtökortista lännellä olleen alunperin viiden kortin ruutuvärin. Seuraavaksi sinun tulee kasvattaa ristivärisi. Pelaat pöydästä pienen ristin käden ässälle. Jatkat kädestä pienellä ristillä, ja länsi tunnustaa seiskalla. Mitä pöydästä? Ristikymppi (tai -yhdeksän tai -kahdeksan). Et voi selvittää kuitenkaan ristiväriä antamatta vastapuolelle tikkiä, joten on hyvä antaa tikki väristä idälle, joka tässä jaossa on "vaaraton vastustaja". Itä voittaa tikin kuvallaan ja kääntää herttasotamiehen. Yrität tikkiä rouvalla, länsi peittää kuitenkin kuninkaallaan, ja voitat tikin pöydän ässällä. Nyt ristikuningas pudottaa puolustuksen viimeisen kortin väristä ja voit ottaa tikit kasvaneilla ristihakuilla. Neljä ristitikkiä, ruutukuningas, herttaässä ja kolme korkeata pataa tuovat kotipeliin vaadittavat yhdeksän tikkiä. Ja kun puolustuksen padat olivat 4-2, jää ylitikki saamatta. Jos länsi olisi tunnustanut toiseen ristikierrokseen seiskan sijasta kuvakortilla, olisi sinun ollut pakko ottaa tikki ässällä ja jatkaa väriä toivoen, ettei lännellä ollut ristissä alun perin QJ6.

6 Koko jako: Q82 A8 K75 K10984 J K75 J1096 Q10843 A96 Q76 J3 AK75 Q432 J2 A52 BL 6/96 KQ1075 A2 K82 J52 Kaikki vaarattomassa ja partnerisi avaa pohjoisen korteista yhdellä hertalla. Mitä tarjoat? Yksi pata. Tiedät partnerin avauksen jälkeen yhteisen voimanne riittävän täyspeliin, mutta et voi vielä tässä vaiheessa sanoa, mikä on oikea täyspeli. Yksi-yli-yhden vastaustarjouksesi on kierrosvaatimus, partnerisi ei passaa ja jätä teitä pelaamaan yhden tason sitoumusta. Vastaaja tarjoaa oman värinsä ensimmäisellä kierroksella aina alimmalla mahdollisella tasolla. Tässä kahden padan tarjous ei olisi kaksi-yli-yhden vastaus luvaten voimaa väh. 10 p, vaan hyppyvastaus kertoen väh 17 p. Partnerisi tarjoaa toisella vuorollaan kaksi ruutua. Mikä on toinen tarjouksesi? Kolme ristiä. Partneri on luvannut tarjouksillaan viiden kortin hertan ja neljän kortin ruudun. Yhteisen voiman tiesit riittävän täyspeliin jo avaustarjouksen jälkeen. Mutta vieläkään et tiedä mikä on oikea täyspeli. Ette ole partnerinne kanssa vielä löytäneet yhteistä kahdeksan kortin valttiväriä. Kolmea sangia et voi kuitenkaan voi tarjota, koska sinulla ei ole minkäänlaista ristipitoa. Tarjous neljännessä värissä kertoo partnerille, että tarjoajalla on hyvä käsi ja ainakin täyspeliinviitin verran voimaa, mutta ei mitään luonnollista väri- tai sangitarjousta. Partneri voisi nyt kertoa kuuden kortin hertan tarjoamalla herttaa kolme herttaa, viiden kortin ruudulla hän tarjoisi kolme ruutua, ja ristipidolla kolme sangia. Partneri tarjoaa kuitenkin kolme pataa. Entä nyt? Neljä pataa. Partneri lupasi kolmella padalla kolmen kortin tuen väriisi. Neljällä kortilla hän olisi tukenut heti toisella vuorollaan, ja lyhyemmällä padalla hän olisi tarjonnut neljänteen väriisi jotain muuta. Joten lopulta löysitte riittävän pitkän yhteisen valttivärin, ja voit lopettaa tarjoussarjan oikeaan täyspeliin. Länsi lähtee herttarouvalla. Pelinvientisuunnitelma?

7 A92 K9853 A654 9 KQ1075 A2 K82 J52 Punaisissa väreissä sinulla on neljä pikatikkiä, ja valttiväristä voit saada viisi tikkiä. On useampia vaihtoehtoja puuttuvan tikin kasvattamiseksi. Jos vastapuolen ruutu on jakautunut 3-3, kasvaa pöydän neljäs hakku vahvaksi väriä kolme kierrosta pelattaessa. Herttaväri voidaan kasvattaa varastamalla: herttaässä, sitten herttaa kuninkaalle ja herttavarkaus käteen. Jos vastustajien hertta oli jakautunut 3-3, on pöydän herttahakut vahvoja. Ja jos hertta oli vinossa 4-2, mennään pöytään uudestaan kiinni varastamaan vielä yksi hertta käteen. Kolmas mahdollisuus lisätikkien saamiseen on ristivarkauksien ottaminen pöytään. Voitatko lähdön ässällä vai kuninkaalla ja mitä pelaat tikkiin kaksi? Ota ensimmäinen tikki pöydän kuninkaalla ja jatka toiseen tikkiin ristiä. Varmin tapa lisätikkien saamiseen ovat ristivarkaudet pöytään. Et tässä jaossa voi ensimmäiseksi poistaa vastapuolen valtteja. Parhaimmillaankin pata on jakautunut vastustajillasi 3-2. Joten poistaessasi heidän valtit loppuvat valttikortit myös pöydästä. Lähdön voitat pöydän kuninkaalla, koska myöhemmin tarvitset yhteyskortteja käteen ristikuppien ottamista varten. Toisen tikin itä voittaa ristiässällä ja hän jatkaa herttaa, jonka voitat käden ässällä lännen tunnustaessa hakulla. Mitkä ovat neljä seuraavaa tikkiä? Ristikuppi pöytään, ruutukuninkaalla käteen, ristikuppi pöytään ja pataässä. Kolmanteen tikkiin varastat ristin pöytään, neljänteen tikkiin pelaat pöydästä pienen ruudun käden kuninkaalle, jonka jälkeen varastat käden viimeisenkin ristin pöytään. Nyt kun kaikki ristivarkaudet on saatu otettua, on aika vihdoin poistaa vastapuolen valtteja. Pata on kuitenkin "blokissa". Voit aloittaa valttaamisen ässällä, mutta seuraavaksi pitäisi päästä käteen kiinni jatkamaan korkeitten valttien peluuta. Millä tavalla pääset käteen kiinni? Varastamalla herttaa. Kun pelaat herttaa pöydästä, itä sakaa ristin, joten voit rauhassa kupata pienellä - länsi ei ylikuppaa. Kun pelaat kädestäsi patakuninkaan, sakaa länsi tähän pienen ristin. Mitä seuraavaksi? Ruutua pöydän ässälle. Neljä korttia on jäljellä. Kädessäsi on Q10 ja 82. Pöydässä on jäljellä 98 ja A6. Sinulla on itse asiassa useampi tapa saada kolme tikkiä neljästä viimeisestä. Helpoin on ruutuässän jälkeen varastaa pöydän hertta riittävän suurella valtilla. Pelinviejä saa yksitoista tikkiä: viisi pataa, kaksi herttaa, kaksi ruutua ja kaksi varkautta pöytään. Koko jako: A92 K9853 A J846 QJ J93 Q107 Q10876 AK43 KQ1075 A2 K82 J52