Ähtävänjoki YLEISKUVAUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ähtävänjoki YLEISKUVAUS"

Transkriptio

1 Ähtävänjoki YLEISKUVAUS Ähtävänjoki virtaa 61 kilometrin matkan Evijärveltä merelle Pietarsaaren edustalla. Ensimmäiset 9 kilometriä Pedersören rajalle asti luetaan tämän kartoituksen Tervareittiin. Ähtävänjoen lukuisat rajut kosket tarjosivat aikoinaan kovan vastuksen, ensin tervan kuljettajille ja sittemmin tukkien uittajille. Tervakuljetukset loppuivat 1800-luvulla ja uitto 1960-luvun puolivälissä. Ähtävänjokea perattiin yhdeksästä kohdasta juuri ennen uittojen loppumista. Sittemmin joen kaikki suurimmat kosket on valjastettu voimatalouden käyttöön. Ähtävänjoessa on nykyään 7 voimalapatoa ja 20 koskea. Ähtävänjokeen istutettiin rapuja ensimmäisen kerran 1900-luvun alussa. Laajimmillaan pyynti oli , jolloin jopa rapua jäi vuosittain pyytäjien saaliiksi. Tämän jälkeen rapukanta hiipui nopeasti muun muassa joen perkausten takia. Kattilakosken alla on antoisa kalapaikka, sillä Markus Kattilakoski sai Kattilakoskelta ahvenen, joka painoi 1894 grammaa ja jonka pituus oli 51,5 senttiä. Kyseessä on kahdeksanneksi suurin Suomessa pyydetty ahven. Ähtävänjoessa elää eteläisen Suomen runsain jokihelmisimpukka- eli raakkukanta. Raakkuja on kartoitettu Kattilakosken voimalaitoksen alapuolella, mutta todennäköisesti niitä elää myös ylempänä. Joen perkaamisen ja liettymisen takia raakkujen määrä on romahtanut 30 vuodessa noin :sta ehkä alle kymmenesosaan. Raakku voi elää yli 100-vuotiaaksi, mutta uusia raakkuja ei ole syntynyt Ähtävänjoessa vuosikymmeniin. Voimalaitosten tuomat muutokset ovat tehneet Ähtävänjoen yläosaan sekä kauniita että ankeita paikkoja. Töysänkosken jälkeinen lampi on idyllinen. (Kuva Timo Kinnunen)

2 KOORDINAATIT Tunnus Paikka Karttapaikalta Ähtävänjoki_1 Evijärvi lat ' lon ' Ähtävänjoki_2 Joensuuntie lat ' lon ' Ähtävänjoki_3 Anttikoskentie lat ' lon ' Ähtävänjoki_4 Timonen lat ' lon ' Ähtävänjoki_5 Kattilakoski lat ' lon ' Ähtävänjoki_6 Tie lat ' lon ' Ähtävänjoki_7 Pedersöde lat ' lon ' KARTOITUSMELONTA Ähtävänjoen yläjuoksu Kaarenhaaran säännöstelypadolta Kattilakosken voimalapadolle kartoitettiin Tervareitin kartoituksen ulkopuolelle rajattu Ähtävänjoen loppuosa melottiin Kartoittajina oli kymmenen koskihäjyä: Seija Heittola, Timo Kinnunen, Kimmo Koivisto, Jaana Kultti, Marjaana Mattila, Ari Nousiainen, Anssi Orrenmaa, Liina-Maija Raittila, Suoku Siren ja Eija Tuomaala. Kaarenhaaran kalaporras laittoi koskihäjyt koetukselle. (Kuva Timo Kinnunen)

3 SOVELTUVUUS MELONTAREITIKSI Ähtävänjoen yläjuoksun runsaan 7 kilometrin osuus Kaarenhaaran säännöstelypadolta Kattilakosken voimalapadolle on sellaisenaan valmis melontareitti, jonka varrella on sekä kauniimpia että ikävämpiä näkymiä. Kattilakosken voimalan vaikutus näkyy koko tällä matkalla joen levennyksinä ja koskien katoamisena. Sekä Kaarenhaaran että Kattilakosken pato on melko vaivaton ohittaa kalustoa maitse kantamalla. Kaarenhaarassa kantomatkaa on muutama kymmenen metriä, Kattilakoskella noin 200 metriä. Ähtävänjoen noin 53 kilometrin loppuosaa leimaavat kauniit luonnonmaisemat, 7 voimalapatoa ja 10 koskea. Kokonaisuutena Ähtävänjoki on padoista huolimatta Tervareitin paras ja pisin melontajoki. Ähtävänjoen aloittava Kaarenhaaran pato on melko helppo ohittaa maitse. (Kuva Timo Kinnunen.) YLÄOSAN TARKEMPI KUVAUS MELONTAREITTINÄ Ähtävänjoen melonta alkaa Evijärven pohjoisesta Jokisuunlahdesta. Oikean puoleinen kaivettu uoma on mukavaksi kulttuurimaisemaksi asettunutta kivireunaista asutusmiljöötä. Noin 500 metrin päässä vastaan tulee Kaarenhaaran säännöstelypato, jossa veden korkeus putoaa reilun metrin. Padon oikean puoleiselle rannalle on melko helppo nousta paria isoa kiveä käyttäen. Kalusto on kannettava padon yli ja lyhyttä polkua tielle, jonka kiviseltä rannalta voi laskeutua joelle kohtuullisen helposti. Kaarenhaaran padolle vaihtoehtoinen laskuväylä Ähtävänjoelle kulkee vasemmalla puolelta alkavan noin 1,2 kilometrin pitkä kiemurtelevan uoman kautta, Lippuniemen takaa. Noin 400 metrin melonnan jälkeen vastaan tulee noin metrin laskeva runsaat kymmenen metriä pitkä kalaporras, jota saa omalla vastuulla käyttää myös veneenlaskupaikkana. Kalaportaan

4 jälkeen uoma jakautuu kahdeksi haaraksi, josta myös kapeampi vasemmanpuoleinen on melottavissa läpi lopun kivisyydestä huolimatta. Leveän suvannon jälkeen seuraa silta, jonka alta alkavassa virtauksessa on ohjattava voimakkaasti oikealla, ettei se ajaudu kiville. Tämä paikka ei ole kovin vaativa, sen sijaan kalaporras todettiin hankalaksi laskupaikaksi varsinkin kajakilla. Lopussa kiihtyvä vauhti ja kalaportaan kupera muoto kääntävät kajakin tai kanootin hyvin helposti sivulle, mikä on hankalaa, koska aivan kalaportaan lopussa odottavat molemmilla sivuilla tolpat ja niiden jälkeiset betonikolot. Oikealla puolella ollut puutolppa on katkennut, mutta sen noin 10 senttiä metriä korkea metallikiinnike on juuri kajakin nokan korkeudella. Kartoitusmelonnassa neljä kajakkimelojaa testasi kalaportaan laskemista. Ensimmäinen kajakki ajautui oikeaan laitaan ja törmäsi matalaan metallitolppaan, pomppasi onnekkaasti irti, mutta sai muistoksi siankärsää muistuttavan nokan. Toinen laskija ajautui vasemmalle puolelle, vältti niukasti tolpan, mutta juuttui kiinni heti sen jälkeiseen betonikoloon. Viisimetrinen kajakki jäi vinottain jumiin kalaportaan loppuun, eikä irronnut ilman rannalta annettua apua. Kolmas laski vältti lopun ansat selvemmin ja neljäs täpärästi. Kaarenhaaran kalaportaan laskeminen olisi huomattavasti helpompaa, mikäli lopussa olevat tolpat voitaisiin poistaa kokonaan. Tällaisenaan paikka on riski sekä kalustolle ja melojalle, ja vaatii ehdottomasti kypärän käyttämistä. Huomattavasti varmempaa on nostaa kajakki Kaarenhaaran padon ohi. Kaarrehaaran padon ohittava kalaporras on loppuosan kuperan muodon takia hankala meloa suoraan. Ensimmäisen kartoittajan kajakki törmäsi oikealta puolelta katkenneen puutolpan lyhyeen teräsjalustaan. (Kuvat Eija Tuomaala ja Timo Kinnunen) Kaarenhaaran padolta on reilu 7 kilometriä Kattilakosken voimalaitoksen padolle. Voimalan vaikutus näkyy paikoin kauniina levennyksinä, paikoin ankeampana ympäristönä. Jo ensimmäisen puolen kilometrin matkalla Ähtävänjoki virtaa noin 50 metriä leveänä väylänä, jota seuraa noin 1,3 kilometriä kapeampi Kivenvirran osuus. Entisen Anttikosken mukaan nimetyn tien ja sillan jälkeen uoma levenee paikoin jopa 100 metriä leveäksi. Ennen Anttikoskentien siltaa näkyy oikealla puolella perunajauhotehdas. Heti sillan jälkeen on oikealla puolella mattolaituri, joka sopii hyvin myös melojien taukopaikaksi.

5 Moskuanniemen ja Moskuanvirran leveän osuuden aikana kartoitusmelojien nenät alkoivat aistia oikealla puolella olevien jätealtaiden melko vahvaa tuoksua. Antinkosken sillasta 1,2 kilometrin jälkeen Ähtävänjoki jakautuu puolen kilometrin matkalla kahteen haaraan Töysänsaaren ympärille. Vasemman puoleisessa päävirrassa on tällä matkalla kaksi pienempää saarta. Oikeanpuoleinen uoma tarjoaa vihdoin sen, mistä oli lupauksia ja Kurejoen ja Välijoen lopussa: koko Etelä-Pohjanmaalla uhanalaisen virtaavan veden suorannan. Suon hieno aromi peittosi tällä matkalla jopa jätealtaiden lemun, joka palasi nenään jälleen uoman yhtyessä päävirtaan. Pieni luonnonmukainen suouoma tarjoaa virkistävää vaihtelua Kattilakosken voimalapadon leventämän Ähtävänjoen melojalle. Töysänsaaren oikea sivu tarjoaa puolen kilometrin suotaipaleen, jonka hieno tuoksu peittää läheisten jätealtaidenkin aromin. (Kuva Timo Kinnunen) Entisen Töysänkosken jälkeen alkaa kaunis lampimainen ja lumpeinen osuus, joka jatkuu kilometrin entiseen Timosenkoskeen saakka. Heti tämän osuuden alussa näkyy vasemmalla puolella useita isoja kiviröykkiöitä, jotka ovat syntyneet Ähtävänjoen ruoppauksessa. Ruoppauksessa syntyneet kivikasat voisivat olla mielenkiintoisia paikkoja geokätköpurkeille. Paikalle ei kuitenkaan johda tietä, eikä myöskään suvannon jälkeinen puusilta ole ajokunnossa. (Kuva Eija Tuomaala)

6 Kohta entisen Timosenkosken jälkeen alkaa noin 700 metriä pitkä viivasuora pengerretty Sulkakosken oikaisu-uoma. Sen vasemmalla puolella kaartaa penkereen takana Sulkakosken entinen luonnonuoma. Se alkaa kivisenä ja matalana, eikä ole muutenkaan houkutteleva väylä melojalle. Lohkareet väylän ympärillä hehkuvat punaisena ja kosketuksesta värjäävinä, nähtävästi jäkälän vaikutuksesta. Siten koko Ähtävänjoen yläosan historiasta rikkain tienoo eli tervapolttajien ja tukinuittajien aikoinaan käyttämän Sulkakosken krouvin miljöö jää joen käyttäjältä täysin paitsioon. Ähtävänjoen rakentaminen on tuhonnut Sulkakosken historiallisen miljöön. Entinen joen mutka alkaa penkereen takana jäkälän värjäämien kivien keskeltä. Uusi uoma on viivasuora voimalaitoskanava. Kohta Sulkakosken oikaisu-uoman jälkeen Ähtävänjoki levenee Kattilakosken voimalan patolammeksi, jolla on leveyttä yli 200 metriä. Penkereillä kasvavat pusikot eivät kaunista lampea. Vasemmalla puolella on uimakoppi ja hieman ruohottunut hiekkaranta. Kattilankosken voimala on pusikoita kasvavan levennyksen perällä. (Kuva Timo Kinnunen.)

7 Vähän ennen Kattilakosken voimalapatoa on melko helppo nousta oikealle rannalle. Vieressä kulkee hiekkatie, jonka levennyksessä auto mahtuu juuri ja juuri kääntymään. Padon yli sen vasemman puolen alatasanteelle on noin 150 metrin kantomatka. Siitä on hiekkatietä pitkin toinen noin 70 merin kantomatka kallioseinämän kohtaan, josta Ähtävänjoen melonta voi jatkua kohti kilometrin päässä olevaa Evijärven ja Pedersören rajaa. Tervareitin kartoitus päättyy virallisesti siihen. Ely-keskuksen vesistöennusteissa näkyy jatkuva seuranta ja ennuste Ähtävänjoen korkeudelle ja virtaamalle Kattilakoskella ( ja Pietarsaaren läheisellä Herrforsilla ( Pedersören puolella on Saukonreitiksi nimetty pitkä patikkareitti, joka ylittää Ähtävänjoen kahdessa paikassa. Tervareitin kartoituksen virallinen toimeksianto päättyi lumpeiden tuoksuun Kattilakosken voimalapadolle. (Kuva Eija Tuomaala)

8 ÄHTÄVÄNJOKI KATTILAKOSKELTA RANNIKOLLE Pedersören ja Pietarsaaren läpi virtaava Ähtävänjoen reilun 50 kilometrin loppuosa on kartoitettu melontareitiksi vuonna 2012 osana 7 sillan projektia. Kattilakoskelta Ähtävän Kungsforseniin ulottuva osa kartoituksesta sisältyy vuonna 2013 julkaistuun 7 sillan saariston melontakarttaan osaan 2 (joet ja järvet). Ähtävänjoella on 10 koskea, muutama lampi ja 7 voimalapatoa, jotka kaikki voi ohittaa vasemmalta puolelta. Kattilakosken jälkeinen Ähtävänjoen reilun 50 kilometrin taival Pedersören ja Pietarsaaren kautta merelle jäi kutkuttamaan kartoittajia. (Kuva Kimmo Koivisto) Koskihäjyjen viiden hengen ryhmä meloi kolmen päivän aikana 60 kilometrin matkan Kattilakosken padolta Pietarsaaren Joutsen-leirintäalueen vieressä olevalle Bothnia Canoen vajalle. Seuraavat havainnot perustuvat tähän melontaan, jonka aikana vesi oli ukkossateen ansiosta tavallista korkeammalla. Ähtävänjoen loppuosa Kattilakoskesta Pietarsaareen on seitsemästä voimalapadosta huolimatta Tervareitin pisin ja antoisin melontajoki, joka on melottavissa läpi melontakauden. Kuivana kautena kosket ovat kivisiä, korkealla vedellä ne tarjoavat sopivaa haastetta retkimelojalle. Kattilankosken padon ohitus vaatii hieman kantamista, mutta laskupaikka jokeen noin 70 metriä padon jälkeen vasemmalta puolelta on melko helppo. Tämän jälkeen joki tarjoaa viiden kilometrin matkalla pieniä saaria ja miellyttävän luonnonmukaisia näkymiä, ensin

9 Evijärven ja Pedersören rajajokena, sitten pitkänä rantojensuojelualueena. Lyhyen koukkauksen takana on rannoiltaan pääosin suojeltu Juurijärvi, jonka on myös kaksi mökkiä. Tämän jälkeen vastaan tulee Hjulforsin koski, 5 kilometrin päässä Kattilakosken padolta. Juuri ennen Hjulforsin siltaa on vasemmalla puolella laavu, WC ja kalastuslupien myyntikaappi. Korkealla vedellä silta kannattaa alittaa vasemmalta puolelta ja siirtyä sen jälkeen melko keskelle virtaa. Lopussa on hieman jyrkempi lasku. Noin 100 metriä pitkän Hjulforsin kosken laskulinjaa voi arvioida sillalta päin. Koski on korkealla vedellä I IIluokan tasoa. Hjulforsin jälkeen seuraa muutaman kilometrin matkalla lisää jokeen liittyviä lampia. Vasemmalla puolella on kilometrin pituinen Laaminjärvi kapean kannaksen ja lyhyen uoman takana. Oikealla puolella on hyvin idyllinen, parisataa metriä pitkä Lilla Lame lähes huomaamattoman pikku uoman takana. Kohta sen jälkeen on joen oikealla puolella vielä pienempi umpeen kasvanut Övre lampi. Neljä Ähtävänjokeen liittyvää lampea antaa uusia ulottuvuuksia Ähtävänjoen melojalle. Idyllisin lammista on kolmas, Lilla Lame joen oikealla puolella.

10 Lampien jälkeen vastaan tulee yksi koko Ähtävänjoen vesistön hienoimmista taukopaikoista. Idyllisen Bockabron puusillan kannella on kaksikin taukopaikkaa. Rannalla on tyylikkäästi muotoiltu kota nuotiopaikkoineen, puuvaja ja käymälä. Bockabron puusillan kiviarkkujen päällä olevilla levennyksillä on hienot taukopaikat. Rannalla on tyylikäs kota nuotiopaikkoineen. Kauniin rantojensuojelualueen jälkeen joessa on melko lähekkäin kolme koskea, Jöuskoski, Koiranreikä ja Storhasa. Nämä kaikki ovat korkealla vedellä melko sujuvia laskettavia, mutta matalalla vedellä hyvin kivisiä. 16 kilometriä Kattilakosken voimalan jälkeen tulee vastaan Björkforsin voimalaitos, joka on melko vaivaton ohittaa vasemmalta puolelta. Kalustoa on kannettava vajaa parisataa metriä, ensin vanhan myllyn kohdalla olevaa nurmikkotasannetta, sitten tasaisesti laskevaa nurmikkopolkua. Björkforsin voimalaitoksen vasemmalta puolelta on helppo kuljettaa ja laskea kajakit takaisin Ähtävänjokeen.

11 Björkforsin voimalan jälkeen on oikealla puolella taukopaikka uimarantoineen. Asuttua kulttuurimaisemaa seuraa kohta koko Ähtävänjoen hienoin melontamaisema, muutaman saaren värittämä ja pienten Oxhålsforsien piristämä jokisokkelo. Sen jatkeena on Finnholmin voimalalaitoksen hieno suvanto, joka muistuttaa enemmän suolampea kuin voimala-allasta. Oikean uoman varrella on pieni laavu. Suurin osa Ähtävänjoesta tarjoaa hyvin luonnonmukaisia näkymiä. Ehkä kaikkein hienoin paikka on Oxhålsforsien saarien sokkelo juuri ennen Finnholmin voimalaitosta. Finnholmin voimalan ohitusta vasemmalta puolelta on pyritty helpottamaan tukkirännillä sekä nousu- että laskupaikassa. Nousupaikan tukkipari nousee kuitenkin liian jyrkästi, että siitä olisi apua. Myös laskupaikan tukkipari johti melko jyrkästi suoraan jokeen, joka oli kuitenkin tukkien päässä kuitenkin hyvin matala. Lyhyen kulttuurimaiseman ja pari kilometriä pitkän luonnonrannan jälkeen edessä on Hattarin voimalaitospato. Vasemman puolen tukkirännit ovat tällä kertaa loivempia, joten niistä saa hyvää apua sekä rannalle nousemisessa että jokeen takaisin laskeutumisessa. Sopivan loivat tukkirännit auttavat Hattarin voimalaitospadon ohittamista. (Kuva Eija Tuomaala)

12 Hattarin voimalasta 3,5 kilometrin jälkeen melojan on ohitettava Värnumin voimalapato. Tämä Ähtävänjoen neljäs voimalaitos tarjoaa eniten silmänruokaa, sillä voimalan ylväät rakennukset näyttävän olevan peräisin kolmelta eri aikakaudelta. Ähtävänjoen melojan mieltä voisi piristää huomattavasti, mikäli hän osaisi nauttia hyvin erinäköisten voimaloiden ulkonäöstä, teknisistä ratkaisuista ja historiasta. Värnumin voimalan ohitus vasemmalta puolelta on melko helppoa. Jokeen laskeutumista helpottaa jälleen tukkiränni. Värnumin voimalaitos on Ähtävänjoen seitsemästä voimalasta mahdollisesti mielenkiintoisin. (Kuva Eija Tuomaala) Värnumin voimalaitoksen jälkeen on 10 kilometrin matkalla Ähtävänjoen 5 ehkä merkittävintä koskea. Korkealla vedellä ne tarjoavat retkimelojalle sopivaa haastetta ja piristettä. Matalalla vedellä ne lienevät hankalan kivisiä. Tämän jakson ensimmäinen koski on vajaan 3 kilometriä Värnumin voimalan jälkeen alkava kiemurteleva Pölsforsen. Se on Ähtävänjoen koskista pisin, ehkä noin 300 metrin mittainen. Seuraava koski on Ähtävän keskustassa entisen myllyn vierestä alkava Kungsforsen. Lyhyt koski alkaa pienellä pudotuksella, joka kannattaa korkealla vedellä laskea vasemman puoleisen aukon keskilinjan vasemmalta puolelta ja kaartaa sen jälkeen vasemmalle. Matalalla vedellä koskessa saattaa näkyä keskellä vanhoja betonipilareita. Seuraavat kosket ovat korkealla vedellä mukavat Maansforsen ja sitä seuraava kaksiosainen Fors-Gers forsen. Jälkimmäisestä koskesta reilun kilometrin päässä ovat oikealla rannalla Solhagan lomamökit. Niistä reilun kilometrin päässä on Ähtävänjoen koskista viimeisin ja vaativin, Bärklarsforsen. Neliportainen koski on melko lyhyt ja lienee matalalla vedellä liian kivinen. Korkealla vedellä sen laskeminen vaatii alusta lähtien reitin valintaa mahdollisimman vasemmalta ja senkin jälkeen voimakkaita ohjausliikkeitä vasemmalle. Meloja ajautuu helposti keskellä oleville kiville, joiden väliin on sinänsä melko vaaratonta ohjautua. Kaksi ensimmäistä laskijaa ajautui kiville, kolmas kellahti kivien jälkeen veteen, mutta kaksi viimeistä laskijaa selvisivät kosken läpi.

13 Melko voimakas ja kivinen Bärklarsforsen asettaa retkimelojan ohjaustaidot koetukselle. (Kuva Eija Tuomaala) Bärklarsforsenia seuraa mukava taukopaikka uimahyppytorneineen. Kaksi kilometriä Bärklarsforsenin jälkeen edessä on Ähtävänjoen kaksi viimeistä voimalapatoa, ensin kahden kilometrin päässä Långforsenin pato ja siitä ja siitä 3,5 kilometrin päässä Kållforsenin pato. Niiden väli on Kolpin kylän tiheästi asuttua kulttuurimaisemaa huoliteltuine rantoineen. Bussipysäkin merkki näyttää parhaan nousupaikan ennen Kållforsenin patoa. (Kuva Eija Tuomaala)

14 Långforsenin padon ohitus onnistuu vasemmalta puolelta melko mukavasti puurappusia pitkin. Lähtö on rautatankojen yhteen sitomilta kiviltä. Kohta voimalan jälkeen alitetaan silta, jonka alla on molemmilla puolilla rappusten päässä oleva laituri. Käyttäjiä löytynee. Sillan jälkeen on oikealla puolella yleinen uimaranta. Kållforsenin padon vasemmalle rannalle on melko helppo nousta suoraan bussipysäkin kohdalta. Laskeutumispaikka on ahdas ja jyrkkä rinne välittömästä padon jälkeen. Lopun kiviportaat auttavat laskeutumisessa. Melkein heti Kållforsenin jälkeen meloja saa valita Ähtävänjoen pisimmän saaren, 900 metriä pitkän Storholmenin ohituksen joko vasemmalta tai oikealta puolelta. Lähes kilometrin mittaisen Storholmenin saaren vasen puoli tarjoaa ahtaammat, mutta idyllisemmät näkymät. (Kuva Eija Tuomaala) Lähes koko Ähtävänjokea reunustaneiden miellyttävien maisemien jälkeen vasta joen loppuosa on yksitotisempaa melomista pusikoiden keskellä. Pitkiä suoria väyliä piristävät oikealla puolella oleva hyvä tauko- ja uimapaikka reilun kilometrin jälkeen Storholmenista sekä Purmonjokeen yhtyminen Ähtävänjokeen taukopaikasta 2 kilometrin päässä. Tästä 3,5 kilometrin melonnan jälkeen Ähtävänjoki alkaa avartua entiseksi merenlahdeksi, joka on nykyään makean veden altaaksi padottu Luodonjärvi. Vasemmalla puolella on kohta sileä kallioranta, joka on hyvä paikka tauon pitämiseen. Seuraava sopiva taukopaikka vaatii pientä koukkausta Bertlotin takana olevan Prästgrundenin kalliorannalle.

15 Prästgrunden eli Papinkallio on hieno taukopaikka, joka vaatii noin puolen kilometrin lisälenkin Joutsenen tai Strandcampingin leirintäalueelle melottaessa. (Kuva Eija Tuomaala) Melontaretken voi päättää esimerkiksi Strandcampingin tai Joutsenen leirintäalueelle, jotka ovat kumpikin Luodonjärven sulkujen sisäpuolella. Molempiin on noin 7 kilometrin matka jokimaisen osuuden päättymisen jälkeen. Ähtävänjoki on kokonaisuutena yksi entisen Vaasan läänin parhaista melontajoista, kiitos hienojen maisemien ja sopivien koskihaasteiden. Miinusta ovat lukuisat voimalaohitukset, joita voidaan kuitenkin edelleen helpottaa. Ähtävänjoelle on mahdollista laatia ohjeistus, jonka avulla meloja voi harkita, mihin asti hän haluaa melontaansa jatkaa. Joka tapauksessa Lappajärven pohjoisosasta Pietarsaaren keskustaan ulottuu jo nyt lähes valmis noin 100 kilometrin väylä, joka tarjoaa melontakauden aikana useamman päivän melko varman melontareitin. Halutessa matka jatkuu vielä saariston suojassa kohti avomerta. Tervareitistä saadaan Etelä-Pohjanmaalta puuttunut useamman päivän mittainen yhtenäinen koko melontakauden ajan toimiva mielenkiintoinen ja moni-ilmeinen melontareitti.

16 MAJOITUSTA JA MUITA PALVELUJA Pedersören puolella on laavuja seuraavissa paikoissa: Bockabron, Dickenas, Jeusskosk (neljän hengen tupa) ja Oxhålsforsarna. Ala-Ähtävällä (Ytteresse) ovat aivan Ähtävänjoen rannalla Punsarintien päässä monipuoliset Solhagan lomamökit: Pedersöressä vaikuttaa melontayrittäjä Mattias Kanckos, jonka yritys ESS-Nature, , pystyy kuljettamaan 12 kahden hengen avokanoottia ja tarjoamaan melontaa Pietarsaareen saakka. Useimmiten häneltä ostetut melotukset alkavat Kattilakosken voimalalta, mutta tarvittaessa Evijärveltä ja jopa Lappajärveltä saakka. LUKEMISTA Peter Holmbladin ja Mikael Herrgårdin Luolamiehistä talonpojiksi (2013) kuvaa Timosen suurta keskiaikaista asuinpaikka sivulla 60. Max Svedlundin Tervakeisari (2005) kuvaa useita fiktiivisiä tapahtumia myös Ähtävänjoen varrelta 1700-luvun lopun kahdesta tervankuljetusmatkasta. Sulkakosken krouvissa yöpyminen kuvataan sivuilla Siellä ilotyttö vapauttaa poikuudesta päähenkilön, joka maistaa ensi kerran krouvissa myös viinaa. Toisella matkalla Sulkakoski ja majatalo mainitaan sivulla 121. Sivuilla on kuvaus veden hengestä, mikä selittää muun muassa meanderoimisen Madekoskessa ja Koivukoskessa. Sen kautta on muodostunut seitsemän järveä, muun muassa Valkeajärvi, Långvattne, Lamasjön, Kiiskijärvi ja Hjuljärvi. Koko jokitaipaleen hankalin koski, Timosenkoski kuvataan sivulla 122. Sivuilla on kuvaus tervaveneen ajautumisesta Timosenkosken jääkuoren alle. Sivuilla kuvataan veneen pelastuminen. Sivulla 130 lasketaan Kattilakoski. Sivulla 131 kuvataan kivinen Hjulfors. Järviseutu loppuu, kun sivulla 131 saavutaan Lappforsin kylän Koivukoskeen, Heidin taloryhmän kohdalla. Vene saapuu Finnholmenin putoukselle sivulla 131. Sivulla 141 tervavene oli ohittanut Långforssenin ja kellui Kållforsenin mahtavissa koskissa. Joki, kylä ajanvirta (1996), 319 sivua, on kirja Evijärven Jokikylästä. Siinä kuvataan sivuilla Ähtävänjokea tervareittinä. Lenni Kattilakosken Perunalampun valossa (2003), 262 sivua, esittää useita muistoja ja tarinoita lähinnä Kattilakosken tienoilta. Myös monet sittemmin peratut ja valjastetut kosket kuvataan. Tutut tiet ja muistojen polut (2003) on kirja kolmesta Evijärven Alapään kolmesta kylästä. Maunu Sulkakoski kertoo Sulkakosken krouvista sivuilla Ähtävänjoen ravustuksesta on tietoja sivuilla

17 Eeva-Kaarina Aaltonen ja Reino Lammin toimittamassa Veden ja ajan virrassa (2005) on artikkeli Ähtävänjoen jokihelmisimpukasta, kirjoittajana Esko Mäenpää ja Jukka Pakkala. Ähtävänjoen Hjulforsin laavun penkille nostetut järvihelmisimpukat laskettiin kartoitusmelonnalla tauolla takaisin Ähtävänjokeen.

Päiväys Sivu Tunniste Versio Sisällysluettelo Tulostettu

Päiväys Sivu Tunniste Versio Sisällysluettelo Tulostettu 2 (15) Sisällysluettelo 1 Yleisiä huomioita Siuruajoesta melontaa ajatellen...3 2 Koskiluokitus välillä Kokkokylän silta Konttilan laavu (matka 7km)...3 3 Koskiluokitus välillä Konttilan laavu Yli Siurua

Lisätiedot

Väliväylä Kannuskoski - Pyötsiä 9 km

Väliväylä Kannuskoski - Pyötsiä 9 km Kannuskoski - Pyötsiä 9 km Sulunkoski, niva / I- N 60 57.179' E 27 09.474' (WGS84) Kivisessä koskessa on oikeassa reunassa oleva suora ja kapea kivetön ränni. Kyykoski, I N 60 57.221' E 27 09.632' (WGS84)

Lisätiedot

Ulkoilua Kuolimon äärellä!

Ulkoilua Kuolimon äärellä! Ulkoilua Kuolimon äärellä! Kuolimon ympäristö tarjoaa loistavat mahdollisuudet ulkoiluun ja luonnosta nauttimiseen. Rantametsissä on kilometreittäin merkittyjä retkipolkuja ja monin paikoin myös laavuja

Lisätiedot

Välijoki YLEISKUVAUS KOORDINAATIT

Välijoki YLEISKUVAUS KOORDINAATIT Välijoki YLEISKUVAUS Lappajärven vedet virtaavat Evijärveen noin 17 kilometriä pitkän Välijoen kautta. Välijoki kiemurteli aikaisemmin suhteellisen kapeassa suoraan kaakosta luoteeseen suuntautuvassa laaksossa.

Lisätiedot

MUITA SAVON SUUNNAN JOKIREITTEJÄ (36 kpl)

MUITA SAVON SUUNNAN JOKIREITTEJÄ (36 kpl) MUITA SAVON SUUNNAN JOKIREITTEJÄ (36 kpl) Heinävesi 1. Petruma Kermajärvi Lähtö: Jokilahti 89,4 Kohde: Kuusrannanselkä 80,1 Korkeusero: 9,3 m Matka: n. 2 km Petrumanjärvestä voi pudottautua vesiteitse

Lisätiedot

JUUANJOEN VIRTAVESIEN KALATALOUDELLINEN KARTOITUS

JUUANJOEN VIRTAVESIEN KALATALOUDELLINEN KARTOITUS JUUANJOEN VIRTAVESIEN KALATALOUDELLINEN KARTOITUS Manu Vihtonen Pielisen Järvilohi ja Taimen 2008 2010 -hanke 2009 53 9 VEPSÄNJOEN KARTOITETUT KOSKET JA TOIMENPIDESUOSITUKSET 9.1 Ilvolankoski Vepsänjoen

Lisätiedot

5. Kurittula-Parikka-Jäppilänlahti

5. Kurittula-Parikka-Jäppilänlahti 5. Kurittula-Parikka-Jäppilänlahti Korkeakoskenhaaran ja Koivukoskenhaaran haarautumiskohdassa on laaja kulttuurikeskittymä vanhoilla kylätonteilla sijaitsevine kylineen ja vanhoine peltoineen. Joen niemekkeet

Lisätiedot

Hernesaaren osayleiskaava-alueen aallokkotarkastelu TIIVISTELMÄLUONNOS 31.10.2011

Hernesaaren osayleiskaava-alueen aallokkotarkastelu TIIVISTELMÄLUONNOS 31.10.2011 1 Hernesaaren osayleiskaava-alueen aallokkotarkastelu TIIVISTELMÄLUONNOS 31.10.2011 Laskelmat aallonkorkeuksista alueella Hernesaaren alue on aallonkon laskennan kannalta hankala alue, koska sinne pääsee

Lisätiedot

TERVAREITTI YLEISKUVAUS

TERVAREITTI YLEISKUVAUS TERVAREITTI YLEISKUVAUS Tervareitiksi kutsutaan tässä raportissa Ähtävänjoen vesistön muodostamaa reittiä Soinin, Alajärven, Vimpelin, Lappajärven ja Evijärven alueella Pedersören rajalle saakka. Reittiin

Lisätiedot

HANKKEEN KUVAUS 29.4.2015

HANKKEEN KUVAUS 29.4.2015 Pihlavanlahden niitot ja pintaruoppaus 2015 1(5) KAUKAISEMPAA HISTORIAA Kokemäenjoen suu on siirtynyt vuosisatojen kuluessa länttä kohti. Joen suu oli Kivinin Kahaluodon kapeikon kohdalla noin sata vuotta

Lisätiedot

Gaula Flyfishing Lodge - Alueet

Gaula Flyfishing Lodge - Alueet Gaula Flyfishing Lodge - Alueet Beat 1 Rostad, Sanden Rostad. Oikea ranta. Rostad on kalastusalueen ylin pooli ja on pituudeltaan noin 500 metriä. Se on luonteeltaan hitaasti virtaavaa syvää nivaa kosken

Lisätiedot

Kuninkaanjoki YLEISKUVAUS

Kuninkaanjoki YLEISKUVAUS Kuninkaanjoki YLEISKUVAUS Kuninkaanjoen pituudeksi lasketaan 35 kilometriä, mutta sen latvoille laskevat pienet purot keräävät vetensä paljon kauempaakin. Melontareittinä Kuninkaanjoen voi katsoa alkavan

Lisätiedot

Kuhmon kiinteiden muinaisjäännösten inventointi 1998

Kuhmon kiinteiden muinaisjäännösten inventointi 1998 Kuhmon kiinteiden muinaisjäännösten inventointi 1998 Vuonna 1998 Kuhmon kiinteiden muinaisjäännösten inventointi keskittyi Änättijärven rantoihin. Kyseessä oli jatko vuonna 1987 alkaneelle inventointityölle.

Lisätiedot

Vähäjoki KAARINA. TURKU Linnankatu. Vanhalinna. Ravattula. Loukinainen. 1 km. Halistenkoski. Halistentie. Koroisten muinaismuistoalue.

Vähäjoki KAARINA. TURKU Linnankatu. Vanhalinna. Ravattula. Loukinainen. 1 km. Halistenkoski. Halistentie. Koroisten muinaismuistoalue. km alistenkoski Vähäjoki Koroisten muinaismuistoalue alistentie Liedon Vanhalinna Vierasvenesatama Turun Linna Saaristomeren melontareitti, Sininen Reitti TURKU Linnankatu Puutarhakatu Puistokatu Aninkaistenkatu

Lisätiedot

Kymijoen Pyhtäänhaaran retkimelontareitti

Kymijoen Pyhtäänhaaran retkimelontareitti Kymijoen Pyhtäänhaaran retkimelontareitti Pyhtäänhaaran melontareitti kuljettaa melojan Kymijokea pitkin Inkeroisista Pyhtäälle KYMENLAAKSO INKEROINEN, KOUVOLA STRUKAN SULKU, PYHTÄÄ 2 3 PÄIVÄÄ 55 KM KESKIVAATIVA

Lisätiedot

Beat 1 Rostad ja Sanden

Beat 1 Rostad ja Sanden Beat 1 Rostad ja Sanden Rostad. Oikea ranta. Rostad on kalastusalueen ylin pooli ja on pituudeltaan noin 500 metriä. Se on luonteeltaan hitaasti virtaavaa syvää nivaa kosken yläpuolella. Täällä ranta on

Lisätiedot

Tasan vuosi sitten GoExpo messuilla päätin lähteä melomaan Suomen rannikkoa

Tasan vuosi sitten GoExpo messuilla päätin lähteä melomaan Suomen rannikkoa Tasan vuosi sitten GoExpo messuilla päätin lähteä melomaan Suomen rannikkoa Kuka olen, millä lihaksilla Aloitin melontaharrastukseni rakentamalla vanerikajakin kesällä 2006 Hankin 50-vuotislahjaksi oikean

Lisätiedot

VAIKKOJOEN KOSKILUOKITUS. Yleiskuvaus

VAIKKOJOEN KOSKILUOKITUS. Yleiskuvaus VAIKKOJOEN KOSKILUOKITUS Yleiskuvaus Vaikkojoki sijaitsee Kaavin ja Juuan kuntien alueella. Joki on suojeltu voimalaitosrakentamiselta koskiensuojelulain (35/1987) nojalla. Vaikkojoki on valtakunnallisesti

Lisätiedot

LAPPEENRANTA Ruoholampi 3 (Muntero) asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2006

LAPPEENRANTA Ruoholampi 3 (Muntero) asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2006 1 LAPPEENRANTA Ruoholampi 3 (Muntero) asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2006 Timo Jussila Kustantaja: Lappeenrannan kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Maastokartta, tutkimusalue,

Lisätiedot

Melojan pieni solmuopas. Johdanto. Köysimateriaali. Solmun sitominen. Timo Kiravuo kiravuo@iki.fi

Melojan pieni solmuopas. Johdanto. Köysimateriaali. Solmun sitominen. Timo Kiravuo kiravuo@iki.fi Melojan pieni solmuopas Timo Kiravuo kiravuo@iki.fi Johdanto Meloa voi solmuja osaamatta, mutta osaamalla muutaman perussolmun hän pärjää paremmin. Teltan saa kireäksi, pyykkinaru ei romahda, unohtunut

Lisätiedot

Lieksanjoen Melontareittiselostus 80 km RUUNAALTA (Lieksanjoelta) NURMIJÄRVELLE (Jongunjoelle)

Lieksanjoen Melontareittiselostus 80 km RUUNAALTA (Lieksanjoelta) NURMIJÄRVELLE (Jongunjoelle) Lieksanjoen Melontareittiselostus 80 km RUUNAALTA (Lieksanjoelta) NURMIJÄRVELLE (Jongunjoelle) Lähtöpaikka n. 500 m ennen Kokkojärven lakkautettua Rajavartioasemaa. Paikka on toiminut aikoinaan puiden

Lisätiedot

OULUJÄRVEN MELONTAKESKUS VAALA / UITON RANTA

OULUJÄRVEN MELONTAKESKUS VAALA / UITON RANTA OULUJÄRVEN MELONTAKESKUS VAALA / UITON RANTA oulujarvenmelojat.com Oulujärvi - meren aavaa, järven lempeyttä, saariston värikkyyttä ja jokien salaperäisyyttä. Oulujärvi ympäristöineen on ainutlaatuinen

Lisätiedot

MELONTATAITOTESTI 2 (Melontaoppaan taitokoe) Yhteinen osa 1, testiväline kajakki tai kanootti

MELONTATAITOTESTI 2 (Melontaoppaan taitokoe) Yhteinen osa 1, testiväline kajakki tai kanootti MELONTATAITOTESTI 2 (Melontaoppaan taitokoe) Yhteinen osa 1, testiväline kajakki tai kanootti 1 Eteenpäin melonta 0p Tehoton melonta tai heikko tekniikka. 2p Tehokas melonta ja puutteellinen tekniikka

Lisätiedot

MUITA PERISUOMALAISIA JOKIREITTEJÄ (19 kpl)

MUITA PERISUOMALAISIA JOKIREITTEJÄ (19 kpl) MUITA PERISUOMALAISIA JOKIREITTEJÄ (19 kpl) 1. SUUREN KYMIJOEN VARRELLA Lähtö: Aholan Lomalaidun Kohde: Vastila n. 3-4 metriä Matka: n. 15 kilometriä Aika: 14.6.2000 Suomi Meloo tapahtuman eräs osuus.

Lisätiedot

ALAKÖNKÄÄN KOSKIMAISEMA. Maisema-alueen aikaisempi nimi ja arvoluokka: Ehdotettu arvoluokka: Valtakunnallisesti arvokas maisemanähtävyys

ALAKÖNKÄÄN KOSKIMAISEMA. Maisema-alueen aikaisempi nimi ja arvoluokka: Ehdotettu arvoluokka: Valtakunnallisesti arvokas maisemanähtävyys ALAKÖNKÄÄN KOSKIMAISEMA Maisema-alueen aikaisempi nimi ja arvoluokka: Ehdotettu arvoluokka: Valtakunnallisesti arvokas maisemanähtävyys Kunta: Utsjoki Pinta-ala: 780,1 ha Maisemaseutu: Pohjois-Lapin tunturiseutu

Lisätiedot

Melontaretket Aurajoella Aurajokimelonta 20 vuotta! 2011 2.-3.7. 29.5. 27.8. YÖMELONTA AURAJOKIMELONTA KEVÄTMELONTA Aurajoen opastuskeskus Myllärintalo avoinna 1.6.-31.8.2011, talviaikaan tilauksesta Tervetuloa!

Lisätiedot

Reittianalyysi Osakilpailu 4 Rauma, Tarvonsaari. RTM Anni Heikkonen & Henrik Väisänen

Reittianalyysi Osakilpailu 4 Rauma, Tarvonsaari. RTM Anni Heikkonen & Henrik Väisänen Reittianalyysi Osakilpailu 4 Rauma, Tarvonsaari 28.12.2014 RTM Anni Heikkonen & Henrik Väisänen K-1 Punainen reitti on hieman pidempi, mutta lähtö seuraavalle rastille on sujuvampi Sininen reitti on hieman

Lisätiedot

Kuva 1. Ylä-Lumijärven eteläpäädystä alkavan Lumijoen alkupäässä oleva ponttipadon alue on puhdas. (NP1).

Kuva 1. Ylä-Lumijärven eteläpäädystä alkavan Lumijoen alkupäässä oleva ponttipadon alue on puhdas. (NP1). LIITE 3 Liite 3. Valokuvat, Lumijoki Kuva 1. Ylä-Lumijärven eteläpäädystä alkavan Lumijoen alkupäässä oleva ponttipadon alue on puhdas. (NP1). Kuva 2. Lumijoen ensimmäiset kalkkihavainnot ovat näytepisteen

Lisätiedot

UURAINEN Hirvaskankaan muinaisjäännösinventointi 2004

UURAINEN Hirvaskankaan muinaisjäännösinventointi 2004 1 UURAINEN Hirvaskankaan muinaisjäännösinventointi 2004 Timo Jussila Kustantaja: Uuraisten kunta 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Havainnot... 4 Äänekoski 41 Ruokomäki... 5 Yleiskartta... 6

Lisätiedot

Luontoreittien esteettömyyskartoitus

Luontoreittien esteettömyyskartoitus Luontoreittien esteettömyyskartoitus Evo, Hämeenlinna Evon alue on yksi Etelä-Suomen suurimmista metsäalueista. Evon retkeilyalueella kulkijan käytössä on yhteensä noin 8500 hehtaarin suuruinen alue, jossa

Lisätiedot

Riihimäki Herajoki 110 kv voimajohtoreitin välillä Karoliinan sähköasema - Herajoki muinaisjäännösinventointi 2014 Timo Jussila Timo Sepänmaa

Riihimäki Herajoki 110 kv voimajohtoreitin välillä Karoliinan sähköasema - Herajoki muinaisjäännösinventointi 2014 Timo Jussila Timo Sepänmaa 1 Riihimäki Herajoki 110 kv voimajohtoreitin välillä Karoliinan sähköasema - Herajoki muinaisjäännösinventointi 2014 Timo Jussila Timo Sepänmaa Tilaaja: Ramboll 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartta...

Lisätiedot

OULU KESÄN VIIKKO-OHJELMA

OULU KESÄN VIIKKO-OHJELMA MAANANTAI 9:00-12:00 KESÄAAMUN MAASTOPYÖRÄILYRETKI Nauti raikkaasta kesäaamun tuulesta sekä Oulun kaupungin kauniista luonnosta korkealuokkaisen maastopyörän ohjaksissa. Retki lähtee kauppatorilta ja jatkuu

Lisätiedot

Tapahtuma Aika Paikka Yhteyshenkilö

Tapahtuma Aika Paikka Yhteyshenkilö Toimintasuunnitelma 2016 Päivitetty 25.3.2016 Keskiviikkomelonnat ovat 1-2 tunnin kestoisia porukalla tehtäviä kevyitä melontalenkkejä. Peruskurssien jälkeiset neljä ovat ohjattuja. Voi myös lähteä koskeen

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

Hirviniemi HIRVINIEMI

Hirviniemi HIRVINIEMI Hirviniemi HIRVINIEMI 62 09,3' N 29 09,5' E Kaunis niemenkärki pitkän ja kapean järvenselän etelärannalla. Kallioiden vieressä pieni ja viihtyisä lahden poukama. Lisäksi kalliossa on kiinnityslenkit. Satamaan

Lisätiedot

Tiedotus- ja keskustelutilaisuus Karperön Singsbyn alueen osayleiskaavasta torstaina 10.3.2016 klo 18 20 Norra Korsholms skolassa

Tiedotus- ja keskustelutilaisuus Karperön Singsbyn alueen osayleiskaavasta torstaina 10.3.2016 klo 18 20 Norra Korsholms skolassa Tiedotus- ja keskustelutilaisuus Karperön Singsbyn alueen osayleiskaavasta torstaina 10.3.2016 klo 18 20 Norra Korsholms skolassa Kooste mielipiteistä: Virkistys Karperönjärvi on virkistyksen kannalta

Lisätiedot

Juankoski Nuottiniemen alueen muinaisjäännösinventointi 2009

Juankoski Nuottiniemen alueen muinaisjäännösinventointi 2009 1 Juankoski Nuottiniemen alueen muinaisjäännösinventointi 2009 Timo Jussila Kustantaja: FCG Finnish Consulting Group Oy 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Maastokartta... 3 Muinaisjäännökset...

Lisätiedot

Javarusjoen melontareitti, reittikuvaus

Javarusjoen melontareitti, reittikuvaus Pekka Tyllilä 1 Javarusjoen melontareitti, reittikuvaus Javarusjoen pisteet ja kuvaus Javarusjoki alkaa Javarusjärvestä ja sen pohjoispuolella olevasta Suopankijärvestä. Järvien välillä on muutaman sadan

Lisätiedot

Ratamestarin analyysiä muutamista avainväleistä eri radoilta

Ratamestarin analyysiä muutamista avainväleistä eri radoilta Ratamestarin analyysiä muutamista avainväleistä eri radoilta Kaikki ykköset 3, 5, 7 ja 10km radoilla oli lyhyemmät ykköset (56 ja 53). 9, 12 ja 15km radoilla pidemmät (62 ja 67). Lyhyillä ykkösillä oli

Lisätiedot

Firmaliiga Högbacka

Firmaliiga Högbacka Firmaliiga 16.5.2017 Högbacka Analyysi reittihärvelipiirrosten pohjalta A-rata 3-4: Pitkä väli, jossa oli useita eri reitinvalintavaihtoehtoja. Haasteita oli rastilta lähdössä ja toteutuksen sujuvuudessa.

Lisätiedot

Eurajoki viemäristä lohijoeksi?

Eurajoki viemäristä lohijoeksi? Eurajoki viemäristä lohijoeksi? Teija Kirkkala 3.2.2015 1 2 Ominaispiirteitä valuma-alueen pinta-ala 1336 km 2 joen pituus 52 km järvisyys 13 % peltojen osuus Pyhäjärven alapuolella 28 % metsiä (kangasmaita)

Lisätiedot

YLI-II KARJALANKYLÄN OSAYLEISKAAVA- ALUEEN INVENTOINTI

YLI-II KARJALANKYLÄN OSAYLEISKAAVA- ALUEEN INVENTOINTI YLI-II KARJALANKYLÄN OSAYLEISKAAVA- ALUEEN INVENTOINTI Taisto Karjalainen 2005 '' MUSEOVIRASTO 1 Sisällysluettelo 1. Johdanto 1 2. Alueen luonne 2 3. Inventointihavainnot 2 4. Yhteenveto 3 5. Inventointialue

Lisätiedot

Meidän Aurajokilaakso. Mitä teet Aurajoella? Merkitseekö se sinulle jotain?

Meidän Aurajokilaakso. Mitä teet Aurajoella? Merkitseekö se sinulle jotain? Stop! Paina vasen yläreunasta diaesitys ja sitten alusta! Matkalla on video! Voit katsoa sen nyt tai ihan lopussa! Voit itse päättää. Johdanto Tässä PowerPoint-esityksessä tutustutaan Aurajokeen muun muassa

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET. Harjut ja kalliot

LEMPÄÄLÄN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET. Harjut ja kalliot Harjut ja kalliot 52. Sotavallan harju Pinta-ala: Kylä: Omistaja: Status Metso soveltuvuus: 10,7 ha Sotavalta Yksityinen Arvokas harjualue, Pohjavesialue, Opetuskohde, Arvokas luontokohde Kyllä Merkittävä

Lisätiedot

HIEKKANIEMEN KAIVAUS Kesällä 2011

HIEKKANIEMEN KAIVAUS Kesällä 2011 1 Kaivaustiedote 3.6.2011 HIEKKANIEMEN KAIVAUS Kesällä 2011 Kaivausaika ti 9.8 la 13.8 Kaivauksen johtaja Ville Laakso puh. 050 555 6312 Taustaryhmä Matti Hakulinen puh. 0400 158374 ja Jukka Luoto 040

Lisätiedot

Vesistökunnostusteemaryhmän kokouksen muistio. Aika: 9.10.2015 klo 11.30-13.30. Paikka: Someron kaupungintalo, Joensuuntie 20, valtuustosali.

Vesistökunnostusteemaryhmän kokouksen muistio. Aika: 9.10.2015 klo 11.30-13.30. Paikka: Someron kaupungintalo, Joensuuntie 20, valtuustosali. Vesistökunnostusteemaryhmän kokouksen muistio Aika: 9.10.2015 klo 11.30-13.30 Paikka: Someron kaupungintalo, Joensuuntie 20, valtuustosali Paikalla Seppo Oksanen, Someron vesiensuojeluyhdistys Olli Ylönen,

Lisätiedot

Vaelluspoikasten alasvaellusongelmat: Potentiaalisia ratkaisuvaihtoehtoja

Vaelluspoikasten alasvaellusongelmat: Potentiaalisia ratkaisuvaihtoehtoja Vaelluspoikasten alasvaellusongelmat: Potentiaalisia ratkaisuvaihtoehtoja Kuva: A. Lamberg Alasvaellustyöpaja, Helsinki 5.12.2018 Panu Orell, Luonnonvarakeskus Esityksen sisältö Yläkanava-voimalaitos-alakanava

Lisätiedot

Pankasaaren Melontareittiselostus 80 km Reitin aloituspaikka ja lopetuspaikka sama = Ympyräreitti.

Pankasaaren Melontareittiselostus 80 km Reitin aloituspaikka ja lopetuspaikka sama = Ympyräreitti. Pankasaaren Melontareittiselostus 80 km Reitin aloituspaikka ja lopetuspaikka sama = Ympyräreitti. HUOM! Pankasaaren reitiltä pääsee myös meloen Pieliselle Lieksan keskustan läpi. Voimalaitoksia matkalla

Lisätiedot

Jyväskylän pienten järvien melontareitit

Jyväskylän pienten järvien melontareitit Jyväskylän pienten järvien melontareitit Melonnan harrastus kasvaa Melonnan harrastajia on Suomessa noin 18 500 (2001) ja määrä kasvaa koko ajan. Aktiivimelojia kuitenkin vain noin 10 % tästä määrästä

Lisätiedot

Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piiri ry

Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piiri ry Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piiri ry Valtionkatu 1 60100 SEINÄJOKI p. 06 312 7577 pohjanmaa@sll.fi 27.09.2010 MUISTUTUS Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto PL 200 65101 VAASA DRNO: LSSAVI/200/04.08/2010

Lisätiedot

DigiTrail esteettömyyskartoitus LOPPI

DigiTrail esteettömyyskartoitus LOPPI DigiTrail esteettömyyskartoitus LOPPI Lopen sininen retkeilyreitti 3 km Lopen sininen reitti lähtee Tauluntien varressa olevalta pysäköintialueelta. Reitti kulkee aluksi kapeaa polkua pitkin mäntymetsikön

Lisätiedot

Lapijoen pitkänomainen vesistöalue on Satakunnan pienin ja on pintaalaltaan 461 km2. Vesistöalueella on lähes 40 yli hehtaarin kokoista järveä.

Lapijoen pitkänomainen vesistöalue on Satakunnan pienin ja on pintaalaltaan 461 km2. Vesistöalueella on lähes 40 yli hehtaarin kokoista järveä. Lapijoen pitkänomainen vesistöalue on Satakunnan pienin ja on pintaalaltaan 461 km2. Vesistöalueella on lähes 40 yli hehtaarin kokoista järveä. Suurimmat järvet ovat erämaisena lintujärvenä tunnettu Koskeljärvi

Lisätiedot

Koskikaltiojoen suu (länsi) /1-;p 01 0311- 3844 03 SUOJANPERÄ x= 7691 52-3, y= 3543 641~ z= n. 120 Inari ) t_/ Suojanperä. 14 f' Of o.

Koskikaltiojoen suu (länsi) /1-;p 01 0311- 3844 03 SUOJANPERÄ x= 7691 52-3, y= 3543 641~ z= n. 120 Inari ) t_/ Suojanperä. 14 f' Of o. TARKASTUSRAPORTTI FM Tiina Äikäs tarkasti seuraavat kohteet Pohjois-, Itä- ja tunturi-lapin alueella 2.7.- 12.7.2007 osana väitöskirjaansa liittyviä kenttätöitä. Apuna kenttätöissä oli fil. yo Siiri Tolonen.

Lisätiedot

OHJELMA 13:00 13:15 Ulla Helimo, hankekoordinaattori, Kolmen helmen joet 13:15 13:45 Marja Nuottajärvi, FCG, Rapuistutuksen riskianalyysi ja

OHJELMA 13:00 13:15 Ulla Helimo, hankekoordinaattori, Kolmen helmen joet 13:15 13:45 Marja Nuottajärvi, FCG, Rapuistutuksen riskianalyysi ja OHJELMA 13:00 13:15 Ulla Helimo, hankekoordinaattori, Kolmen helmen joet 13:15 13:45 Marja Nuottajärvi, FCG, Rapuistutuksen riskianalyysi ja joen kunnostussuunnitelma 13:45 14:15 Hanna Alajoki, KVVY, Pohjaeläinanalyysi

Lisätiedot

VIRKISTÄYTYMÄÄN PAIMIONJOELLE kehittämishanke 1.8. - 31.12.2012

VIRKISTÄYTYMÄÄN PAIMIONJOELLE kehittämishanke 1.8. - 31.12.2012 Paimionjoki Mitä nyt Paimionjoki? seminaari 28.11.2012 VIRKISTÄYTYMÄÄN PAIMIONJOELLE kehittämishanke 1.8. - 31.12.2012 Elina Tuomarila Projektikoordinaattori Puhelin 041 742 1181 elina.tuomarila@marttila.fi

Lisätiedot

Pekka Vuola Porin kaupunki / TPK. Porin tulvasuojelusta

Pekka Vuola Porin kaupunki / TPK. Porin tulvasuojelusta Pekka Vuola Porin kaupunki / TPK Porin tulvasuojelusta 1 Erilaisia tulvatilanteita 50 km 2 2 Millainen tulva olisi? -10 C +1 C 3 Millainen tulva olisi? 4 Vahingonvaara 5.000 asuntoa, joihin vesi tulisi

Lisätiedot

Tammela Pääjärvi Haukilammi Mäkilän ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2013 Timo Jussila

Tammela Pääjärvi Haukilammi Mäkilän ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2013 Timo Jussila 1 Tammela Pääjärvi Haukilammi Mäkilän ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2013 Timo Jussila Tilaaja: Ympäristösuunnittelu Oy / UPM-Kymmene Oyj 2 Sisältö Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3

Lisätiedot

Iijoen OTVA Haapakosken smolttitutkimus 2017

Iijoen OTVA Haapakosken smolttitutkimus 2017 Iijoen OTVA Haapakosken smolttitutkimus 2017 Vaelluskalafoorumi, Muhos 22.9.2017 Riina Huusko Luonnonvarakeskus Taustaa Kalojen alavirtaan vaellus Vesivoimaloiden vaikutukset alavirtaan vaeltaville kaloille

Lisätiedot

Pielisen Järvilohi ja Taimen 2008 2010 -hanke. Smolttipyyntiraportti 13.8.2010 Timo Hartikainen

Pielisen Järvilohi ja Taimen 2008 2010 -hanke. Smolttipyyntiraportti 13.8.2010 Timo Hartikainen Pielisen Järvilohi ja Taimen 2008 2010 -hanke Smolttipyyntiraportti 13.8.2010 Timo Hartikainen SISÄLLYSLUETTELO: Sisältö 1. Johdanto... 2 2. Kerätty aineisto... 3 3. Smolttipyynti Lieksanjoella 21.5. 13.6

Lisätiedot

Suomen metsien kasvutrendit

Suomen metsien kasvutrendit Metlan tutkimus 3436, vetäjänä prof. Kari Mielikäinen: Suomen metsien kasvutrendit Suomen metsien kokonaiskasvu on lisääntynyt 1970-luvulta lähes 70 %. Osa lisäyksestä aiheutuu metsien käsittelystä ja

Lisätiedot

Huittinen Sammunjoki-Sammaljoki Koskien vesialueiden arkeologinen inventointi 2012

Huittinen Sammunjoki-Sammaljoki Koskien vesialueiden arkeologinen inventointi 2012 Huittinen Sammunjoki-Sammaljoki Koskien vesialueiden arkeologinen inventointi 2012 Tiina Vasko 2012 Satakunnan Museo SISÄLLYSLUETTELO Arkisto ja rekisteritiedot Tiivistelmä 1. Johdanto.6 2. Inventointialue

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Hämeenlinnan Myllyojan Kankaisten ja Siirin uomaosuuksien parannussuunnitelma

Hämeenlinnan Myllyojan Kankaisten ja Siirin uomaosuuksien parannussuunnitelma Hämeenlinnan Myllyojan Kankaisten ja Siirin uomaosuuksien parannussuunnitelma Janne Ruokolainen Raportti nro 6/2015 Sisällys 1 Kohteen yleiskuvaus ja hankkeen tavoitteet... 2 2 Toimenpiteet... 2 2.1 Joutsiniementien

Lisätiedot

Tanssijat pareittain rinnakkain, tytön käsi lepää pojan ojennetun käden päällä. Pojan vapaa käsi selän takana, käden selkä selkää vasten.

Tanssijat pareittain rinnakkain, tytön käsi lepää pojan ojennetun käden päällä. Pojan vapaa käsi selän takana, käden selkä selkää vasten. 1 PROMOOTIOTANSSIT 2012, LAPIN YLIOPISTO POLONEESI Tanssijat pareittain rinnakkain, tytön käsi lepää pojan ojennetun käden päällä. Pojan vapaa käsi selän takana, käden selkä selkää vasten. Poloneesiaskel:

Lisätiedot

Pärjääkö Kokemäenjoen ankerias? Jouni Tulonen, Evon riistan- ja kalantutkimus

Pärjääkö Kokemäenjoen ankerias? Jouni Tulonen, Evon riistan- ja kalantutkimus Pärjääkö Kokemäenjoen ankerias? Jouni Tulonen, Evon riistan- ja kalantutkimus Kokemäenjoen kalakantojen hoito-ohjelman seurantaryhmä 15.3.2012 Nakkila Kuuluu alkuperäiseen lajistoomme Koko maa on luontaista

Lisätiedot

Muistio suunnittelutilaisuuksista. Konnevesi 16.9.2014 Häyrylänranta. Rautalampi 17.9.2014 Kunnantalo

Muistio suunnittelutilaisuuksista. Konnevesi 16.9.2014 Häyrylänranta. Rautalampi 17.9.2014 Kunnantalo Muistio suunnittelutilaisuuksista Konnevesi 16.9.2014 Häyrylänranta Rautalampi 17.9.2014 Kunnantalo Suunnittelun tuotoksia kansallispuiston ulkopuolisiin alueisiin Rautalampi o Majoituskapasiteetin lisääminen

Lisätiedot

MÖKILLE SAMMALNIEMEEN

MÖKILLE SAMMALNIEMEEN MÖKILLE SAMMALNIEMEEN Lähde kaupungin kiireestä Sammalniemen luontoon viettämään unohtumaton loma! Raision Seudun Lasten Tuen mökki on avoinna ympärivuoden, mökki sijaitsee Juupajoella Sammalniemen leirikeskuksen

Lisätiedot

LOVIISAN KAUPUNGIN VIRKISTYS- JA VAPAA-AJAN ALUEIDEN KÄYTTÖMAHDOLLISUUDET

LOVIISAN KAUPUNGIN VIRKISTYS- JA VAPAA-AJAN ALUEIDEN KÄYTTÖMAHDOLLISUUDET LOVIISAN KAUPUNGIN VIRKISTYS- JA VAPAA-AJAN ALUEIDEN KÄYTTÖMAHDOLLISUUDET VIRKISTYSALUEET OSA I SAARISTO JA RANNIKKO TAAJAMARAKENTEEN ULKOPUOLISET ALUEET Loviisan kaupunki Arkkitehtitoimisto syksy 2007

Lisätiedot

Koivusaaren luontopolku

Koivusaaren luontopolku KARTTAESITE Koivusaaren luontopolku 100 m Koivusaaren luontopolku sijaitsee Ounasjoen suistosaaressa, 2,3 km Rovaniemen keskustasta pohjoiseen. Pitkos tetun ja helppokulkuisen polun pituus on 2,5 km. Opasteet

Lisätiedot

FAKTAT M1. Maankohoaminen

FAKTAT M1. Maankohoaminen Teema 3. Nousemme koko ajan FAKTAT. Maankohoaminen Jääpeite oli viime jääkauden aikaan paksuimmillaan juuri Korkean Rannikon ja Merenkurkun saariston yllä. Jään paksuudeksi arvioidaan vähintään kolme kilometriä.

Lisätiedot

Loppuuko Loimijoesta vesi. HAMK Tammelan Pyhäjärven Kuivajärven Suojeluyhdistys ry Matti Salo

Loppuuko Loimijoesta vesi. HAMK Tammelan Pyhäjärven Kuivajärven Suojeluyhdistys ry Matti Salo Loppuuko Loimijoesta vesi HAMK 4.5.2019 Tammelan Pyhäjärven Kuivajärven Suojeluyhdistys ry Matti Salo Loppuuko Loimijoesta vesi Ei lopu, mutta Pyhäjärvestä ja Kuivajärvestä loppuu, ellei jotain tehdä!

Lisätiedot

Rautavaara Lapinjärvi ranta-asemakaava-alueiden muinaisjäännösinventointi 2013

Rautavaara Lapinjärvi ranta-asemakaava-alueiden muinaisjäännösinventointi 2013 1 Rautavaara Lapinjärvi ranta-asemakaava-alueiden muinaisjäännösinventointi 2013 Timo Jussila Timo Sepänmaa Tilaaja: UPM-Kymmene Oyj 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Yleiskartta...

Lisätiedot

TIIVISTELMÄ KYLÄKYSELYSTÄ SEKÄ KYLÄPÄIVYSTYKSESTÄ KANGASLAHTI

TIIVISTELMÄ KYLÄKYSELYSTÄ SEKÄ KYLÄPÄIVYSTYKSESTÄ KANGASLAHTI Kehittämisyhdistys Kalakukko ry RAKE-hanke Juankoskentie 7A 73500 Juankoski TIIVISTELMÄ KYLÄKYSELYSTÄ SEKÄ KYLÄPÄIVYSTYKSESTÄ KANGASLAHTI Kyselylomake postitettiin 13.2.2009 Kangaslahden kylän maanomistajille,

Lisätiedot

Syötteen PSM-tempon yleisopastus ja reittikuvaukset

Syötteen PSM-tempon yleisopastus ja reittikuvaukset 1 Syötteen PSM-tempon yleisopastus ja reittikuvaukset Lähtö/maalialueen vieressä on isot sorapintaiset paikoitusalueet. Kilpailulähtöjen ollessa käynnissä lämmittely teillä ajaen onnistuu ainoastaan Syötekyläntiellä

Lisätiedot

ALAVUS Alavuden pohjoisosan järvien rantaosayleiskaava-alueiden

ALAVUS Alavuden pohjoisosan järvien rantaosayleiskaava-alueiden 1 ALAVUS Alavuden pohjoisosan järvien rantaosayleiskaava-alueiden muinaisjäännösinventoinnin täydennys 2007 Timo Jussila Kustantaja: Alavuden kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Taipaleenjärvi...

Lisätiedot

MELONTATAITOTESTI 2 (Melontaoppaan taitokoe) Erikoisosa 1, avovesi. Testiväline kajakki tai kanootti

MELONTATAITOTESTI 2 (Melontaoppaan taitokoe) Erikoisosa 1, avovesi. Testiväline kajakki tai kanootti MELONTATAITOTESTI 2 (Melontaoppaan taitokoe) Erikoisosa 1, avovesi. Testiväline kajakki tai kanootti 1 Eteenpäin melonta 0p Tehoton melonta tai heikko tekniikka 2p Tehokas melonta ja puutteellinen tekniikka

Lisätiedot

Lieksa Mäntyjärven ranta-asemakaavan muinaisjäännösselvitys Kesäkuu 2012

Lieksa Mäntyjärven ranta-asemakaavan muinaisjäännösselvitys Kesäkuu 2012 Lieksa Mäntyjärven ranta-asemakaavan muinaisjäännösselvitys Kesäkuu 2012 FT Samuel Vaneeckhout TAUSTA Muinaisjäännösselvityksen tavoitteena oli selvittää muinaisjäännösrekisteriin kuuluvia kohteita UPM:n

Lisätiedot

Pohjois-Suomen alehallintovirasto LUPHAKEMUS PAATINJOEN VANHANUOMAN SEKÄ PAATINJOKISUUN RUOPPAAMISEEN

Pohjois-Suomen alehallintovirasto LUPHAKEMUS PAATINJOEN VANHANUOMAN SEKÄ PAATINJOKISUUN RUOPPAAMISEEN Pohjois-Suomen alehallintovirasto 17.12.2012 Linnankatu 1-3, Oulu PL 293, 90101 Oulu Oterman kalavedenosakaskunta Reijo Virkkunen Holapantie 19 91720 OTERMA ASIA: LUPHAKEMUS PAATINJOEN VANHANUOMAN SEKÄ

Lisätiedot

HelTri Cup- kilpailusarja sekä Rykäsyn reittiseloste

HelTri Cup- kilpailusarja sekä Rykäsyn reittiseloste SELOSTE Sivu 1 / 12 HelTri Cup- kilpailusarja sekä Rykäsyn reittiseloste SELOSTE Sivu 2 / 12 Sisällys HelTri Cup- kilpailusarja sekä Rykäsyn reittiseloste... 1 HelTri-cup säännöt... 3 Kilpaileminen...

Lisätiedot

Raasepori Baggby Ön ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011

Raasepori Baggby Ön ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011 1 Raasepori Baggby Ön ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011 Timo Jussila Kustantaja: Seppo Lamppu tmi 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Yleiskartta... 4 Kansikuva: pieniä raivausröykkiöitä

Lisätiedot

TERVEISIÄ TARVAALASTA

TERVEISIÄ TARVAALASTA TERVEISIÄ TARVAALASTA TIESITKÖ, ETTÄ TARVAALA ON MAAKUNNALLISESTI ARVOKASTA MAISEMA- ALUETTA. TARVAALASSA ON MYÖS VALTAKUNNALLISESTI ARVOKASTA RAKENNUSPERINNETTÄ. NO NIIN, ASIAAN! eli hieman taustaa Sotilasvirkata-losta

Lisätiedot

Voikkaan voimalaitoksen alapuoliseen siltaan ja patosiltaan tutustuminen

Voikkaan voimalaitoksen alapuoliseen siltaan ja patosiltaan tutustuminen Voikkaan voimalaitoksen alapuoliseen siltaan ja patosiltaan tutustuminen 23.08.2011 Tutustumisretken isäntänä toimi: Vesivoimapäällikkö Pekka Pollari, UPM Tutustumisretkelle osallistujat: Jutta Hartikainen

Lisätiedot

Ikaalinen Iso-Kalajärvi ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2014

Ikaalinen Iso-Kalajärvi ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2014 1 Ikaalinen Iso-Kalajärvi ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2014 Hannu Poutiainen Tilaaja: Ikaalisten kaupunki 2 Sisältö Perustiedot... 2 Yleiskartat... 3 Tutkimus... 4 Havainnot ja yhteenveto...

Lisätiedot

Navigointi/suunnistus

Navigointi/suunnistus Navigointi/suunnistus Aiheita Kartan ja kompassin käyttö Mittakaavat Koordinaatistot Karttapohjoinen/neulapohjoinen Auringon avulla suunnistaminen GPS:n käyttö Reitin/jäljen luonti tietokoneella Reittipisteet

Lisätiedot

KAIKKI REITIT MERKITTY REITTI

KAIKKI REITIT MERKITTY REITTI KAIKKI REITIT MERKITTY REITTI Reitit on merkitty maastoon keltaisella värillä. Polku on helppoa ja soveltuu näin ollen myös vähemmän maastopyöräilykokemusta omaaville. Reittiopasteet sijaitsevat leirintäalueella

Lisätiedot

Kevättömän ja Pöljänjärven säännöstely tavoitteena alivedenkorkeuden nostaminen

Kevättömän ja Pöljänjärven säännöstely tavoitteena alivedenkorkeuden nostaminen Kevättömän ja Pöljänjärven säännöstely tavoitteena alivedenkorkeuden nostaminen Yleisötilaisuus 21.3.2013 Siilinjärven kunnantalo Taustaa Järvet on laskettu vuonna1909 Perustuu kuvernöörin päätökseen 30.11.1909

Lisätiedot

Erkki Haapanen Tuulitaito

Erkki Haapanen Tuulitaito SISÄ-SUOMEN POTENTIAALISET TUULIVOIMA-ALUEET Varkaus Erkki Haapanen Laskettu 1 MW voimalalle tuotot, kun voimalat on sijoitettu 21 km pitkälle linjalle, joka alkaa avomereltä ja päättyy 10 km rannasta

Lisätiedot

Maankohoaminen saaristossa

Maankohoaminen saaristossa Maankohoaminen saaristossa KALVOSARJA 4 1) Ylempi ilmakuva esittää rantaviivaa 1940 luvun loppupuolelta läheltä Siiponjoen suistoa. Maankohoaminen ja joen mereen kuljettama irtain maaaines siirtää rantaviivaa

Lisätiedot

SYSIVUORI Luontoselvitys asemakaavan pohjaksi

SYSIVUORI Luontoselvitys asemakaavan pohjaksi SYSIVUORI Luontoselvitys asemakaavan pohjaksi 17.1.2013 Willitys tmi Marjo Lindberg Sisältö Selvitysalueen sijainti 3 Yleistä 3 Menetelmät 3 Sysivuoren luonto, yleistä 3 Kartta 4 Kuvaukset Sysivuoren luonnosta

Lisätiedot

Erilaisten rantarakenteiden vertailu, rakenne, käyttöominaisuudet, ulkonäkö ja kustannukset AK 498 Selvitys 9.

Erilaisten rantarakenteiden vertailu, rakenne, käyttöominaisuudet, ulkonäkö ja kustannukset AK 498 Selvitys 9. Erilaisten rantarakenteiden vertailu, rakenne, käyttöominaisuudet, ulkonäkö ja kustannukset AK 498 Selvitys 9. Rannan stabilointi maksaa noin 10 metriä leveällä kaistaleella 6 500 /jm, kun savikerroksen

Lisätiedot

UIMAVESIPROFIILI VIINAVUORI, LUMIJOKI

UIMAVESIPROFIILI VIINAVUORI, LUMIJOKI Päivitetty 2013 UIMAVESIPROFIILI VIINAVUORI, LUMIJOKI SISÄLLYS 1. YHTEYSTIEDOT 1.1 Uimarannan omistaja ja yhteystiedot 1.2 Uimarannan päävastuullinen hoitaja ja yhteystiedot 1.3 Uimarantaa valvova viranomainen

Lisätiedot

JOUTJOEN KALATALOUDELLINEN KUNNOSTUSSUUNNITELMA

JOUTJOEN KALATALOUDELLINEN KUNNOSTUSSUUNNITELMA JOUTJOEN KALATALOUDELLINEN KUNNOSTUSSUUNNITELMA Anssi Toivonen Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö 30.11.2010 Sisällysluettelo Johdanto... 1 Joutjoen kokonaisuus... 2 Kartta A, joen laskukohta Kiviharjun alue...

Lisätiedot

KAINUUN MAAKUNTAKAAVA HAVAINNEKUVAT TUULIVOIMA-ALUEISTA SWECO YMPÄRISTÖ OY. Kainuun Liitto. Maakuntakaavan tuulivoima-alueet.

KAINUUN MAAKUNTAKAAVA HAVAINNEKUVAT TUULIVOIMA-ALUEISTA SWECO YMPÄRISTÖ OY. Kainuun Liitto. Maakuntakaavan tuulivoima-alueet. Kainuun Liitto Maakuntakaavan tuulivoima-alueet Havainnekuvat Kainuun maakuntakaavan tuulivoimala-alueiden maisemavaikutuksia varten laadittiin havainnekuvat talven ja kesän 2015 aikana. Havainnekuvat

Lisätiedot

Rautujärven pohjoisrantaa kuvattuna sen itäosasta länteen. Perustiedot

Rautujärven pohjoisrantaa kuvattuna sen itäosasta länteen. Perustiedot 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Yleiskartta (ilmakuva)... 3 Yleiskartta 2... 4 Muinaisjäännökset... 5 KOLARI 28 ÄKÄSJOEN PATO... 5 KOLARI 83 RAUTUJÄRVI... 5 KOLARI 84 AHVENJÄRVI... 8 KOLARI

Lisätiedot

VAELLUSKALAT PALAAVAT IIJOKEEN VAELLUSKALOJEN PYYNTIMENETELMÄT JA -PAIKAT SEKÄ NIIDEN TESTAUS IIJOEN ALAOSASSA

VAELLUSKALAT PALAAVAT IIJOKEEN VAELLUSKALOJEN PYYNTIMENETELMÄT JA -PAIKAT SEKÄ NIIDEN TESTAUS IIJOEN ALAOSASSA VAELLUSKALAT PALAAVAT IIJOKEEN VAELLUSKALOJEN PYYNTIMENETELMÄT JA -PAIKAT SEKÄ NIIDEN TESTAUS IIJOEN ALAOSASSA Merikirjo Oy Risto Liedes Kalatalousasiantuntija 2009 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 Tausta. 3 2 Vaelluskalojen

Lisätiedot

RANTARAKENTAMINEN, mitoituksen periaatteita

RANTARAKENTAMINEN, mitoituksen periaatteita KYMIJOEN POHJOISOSAN OSAYLEISKAAVA Y21 RANTARAKENTAMINEN, mitoituksen periaatteita Pöyry oy, 29.5.2007 1 NIEMET JA KANNAKSET Todellista rantaviivaa on suoristettu, jolloin siitä on poistunut alle 50m kapeat

Lisätiedot

Tehdashistorian elementtejä

Tehdashistorian elementtejä Tehdashistorian elementtejä Vanhaa paperitehtaan esineistöä otetaan talteen ja säilytetään tulevaa käyttöä varten. Esineet voidaan käyttää osana ympäristörakentamista tai paperitehtaan uutta sisustusta.

Lisätiedot

NAISTEN MELONTA LUONNOSTA KUMPUAVAA HYVINVOINTIA. Oulankajoella 13. kerran! 22.8.2015

NAISTEN MELONTA LUONNOSTA KUMPUAVAA HYVINVOINTIA. Oulankajoella 13. kerran! 22.8.2015 NAISTEN MELONTA LUONNOSTA KUMPUAVAA HYVINVOINTIA Oulankajoella 13. kerran! 22.8.2015 NAISTEN MELONTA 22.8.2015 Naisten melontatapahtuma järjestetään nyt jo 13. kerran. Päivän teemana on kokea yhdessä Kuusamon

Lisätiedot

Tulva tuhosi Minória Manuelin viljelmät

Tulva tuhosi Minória Manuelin viljelmät Minória Manuel osoittaa pellolleen, jonka vesi valtasi Zambesi-joen tulviessa. Tulva tuhosi Minória Manuelin viljelmät Pellolla jalat uppoavat syvälle lämpimään mutaan. Siellä täällä näkyy vielä auringossa

Lisätiedot

Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki Pintabomberin sidonta - Asko Jaakola sarvijaakko@msn.com

Perhokalastajan Inari- ja Tenojoki Pintabomberin sidonta - Asko Jaakola sarvijaakko@msn.com 3,17$%20%(5,16,'217$ Lohen pintaperhokalastus on mielenkiintoinen menetelmä vaiheessa, jossa lohi on vallannut oman asentopaikkansa joessa ja näyttäytyy kalastajalla asentopaikassaan. Pintaperhokalastuksessa

Lisätiedot