ALAKOULUN KIRJADIPLOMI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ALAKOULUN KIRJADIPLOMI"

Transkriptio

1 ALAKOULUN KIRJADIPLOMI

2 HAUKIPUTAAN KUNNAN KIRJADIPLOMI NÄIN SUORITAT LUOKAN KIRJADIPLOMIN: Lue kirjalistalta kuusi kirjaa ja tee niistä valitsemasi tehtävät. NÄIN SUORITAT KOKO ALAKOULUN KIRJADIPLOMIN: Lue yhteensä 36 kirjaa ja tee niistä valitsemasi tehtävät. TEE NÄIN: Saat opettajaltasi tai netistä (www )kirjadiplomilistat, joissa kirjat on jaettu kuuteen eri ryhmään. Lue jokaisesta ryhmästä vähintään yksi kirja. Kun olet lukenut kirjan, valitse tehtäväpankista (jonka myös saat opettajaltasi tai netistä) mieluinen tehtävä ja tee se. Valitsethan tehtäviä vaihdellen. Valmiit tehtävät voit koota yhteen kansioon tai liimata vihkoon. Liitä kansiosi tai vihkosi alkuun IKIOMA KIRJALISTASI (jonka löydät tehtäväpankin alusta). Merkitse IKIOMAAN KIRJALISTAASI 1) oma nimesi ja luokka, 2) kirjan nimi, 3) kirjailijan nimi, 4) lukuajankohta (esim. syksy 2010), 5) tehtävänumero ja 6) kirjaryhmän numero. Säilytä kansiotasi huolellisesti. Palauta se opettajallesi sovittuna aikana tarkastamista varten. NÄIN SUORITAT YLÄKOULUN KIRJADIPLOMIN: Lue luokilla yläkoulun diplomilistalta jokaisesta kahdeksasta korista vähintään kolme kirjaa eli yhteensä 24 kirjaa. Tee kirjoihin liittyvät tehtävät, jotka voit valita tehtäväpankista. Sekä kirjalistat, tehtävät että IKIOMAN KIRJALISTAN voit tulostaa netistä tai pyytää opettajaltasi. Kaiken materiaalin ja valmiit tehtävät voit koota kansioon tai vihkoon, jonka palautat opettajallesi tarkastamista varten viimeistään 9. luokan keväällä vappuun mennessä.

3 Nimi: Luokka: IKIOMA KIRJALISTANI KIRJA KIRJAILIJA AJANKOHTA TEHTÄVÄ- NUMERO KIRJA- RYHMÄN NUMERO

4 ALAKOULUN KIRJADIPLOMIN TEHTÄVÄPANKKI, lk

5 1.-3. lk KIRJARYHMÄ luokka Kuvakirjat ja sarjakuvat: Cederlund: Ei lantin lanttia, sanoi isä Child: Se on totta vieköön minun kirjani tai jokin muu Lauren Childin kuvakirjoista Cousins: Maisa käy kirjastossa tai jokin muu Maisa-kirjoista Gliori: Mullin mallin maailma tai jokin muu Debi Gliorin kuvakirjoista Harainen: Älä narraa, Emma! tai jokin muu Emma-kirjoista Havukainen: Tatu ja Patu työn touhussa tai jokin muu Tatu ja Patu -kirjoista Janosch: Urhea pikku räätäli Kirkkopelto: H niin kuin hirviö tai jokin muu Katri Kirkkopellon hirviökirjoista Kunnas: Herra Hakkaraisen aakkoset tai jokin muu Mauri Kunnaksen kirjoista Lindgren: Hämäränmaassa, Päivärinne tai Soittaako lehmus, laulaako satakieli? Majaluoma: Isä, ostetaan kesämökki tai jokin muu Markus Majaluoman kuvakirjoista Miler: Myyrän housut tai jokin muu Myyrä-sarjan kirjoista Nordqvist: Viiru ja Pesonen telttaretkellä tai jokin muu Viiru ja Pesonen -kirjoista Närhi: Alpi kevätkuono ja kadonnut ystävä Pfister: Sateenkaarikala löytää kotiin tai jokin muu Sateenkaarikala-kirjoista Ross: Tahdon ystävän tai Tyhmä, tyhmä Tarkka: Liian innokas nukkumatti Velthuijs: Sammakko ja aarre tai jokin muu Sammakko-kirjoista Wieslander: Lehmä siivoaa kotinsa tai jokin muu Lehmä-kuvakirjoista

6 1.-3. lk KIRJARYHMÄ 2 Helppolukuiset: Banaani-sarjan kirjat Erikoiset eläimet -sarjan kirjat Hyppivä sammakko -sarjan kirjat Kirjakaveri-sarjan kirjat Lukukaveri-sarjan kirjat Tähtilukija-sarjan kirjat Ullakkokirjasto-sarjan kirjat Vikkelä Virtahepo -sarjan kirjat

7 1.-3. lk KIRJARYHMÄ 3 Lasten kaunokirjallisuus: Bagge: Aleksin avaruustalvi tai Aleksin intiaanisyksy Bagge: Urho ja viidakon villipeto tai jokin muu Urho-kirjoista Huovi: Urpo ja Turpo tai jokin muu Urpo ja Turpo -kirjoista Kallioniemi: Karoliina ja noidutut tossut tai jokin muu Karoliina-kirjoista Kallioniemi: Reuhurinteen ala-aste tai jokin muu Reuhurinne-kirjoista Keene: Neiti Etsivä vaarallisilla vesillä jokin muu Neiti etsivä -kirjoista Lappo: Niilo Näsikkä ja löysä läjä tai Niilo Näsikkä ja pelikonsolin kosto Marttinen: Taneli Kaneli tai jokin muu Taneli Kaneli -kirjoista Marttinen: Noora ja nauravat tähdet tai jokin muu Noora-kirjoista Mäki: Sihis haamusuolla tai jokin muu Sihis-kirjoista Niemi: Onni A. ja Onni B. tai Onni Afrikassa Nopola: Hetki lyö, Risto Räppääjä! tai jokin muu Risto Räppääjä -kirjoista Parvela: Ella ja Pate tai jokin muu Kirjava kukko -sarjassa ilmestyneistä Ella-kirjoista Parvela: Maukka ja Väykkä tai jokin muu Maukka ja Väykkä -kirjoista Sandström: Weeti yökoulussa tai jokin muu Weeti-kirjoista Seppälä: Topi saa uuden kodin tai jokin muu Koirakaverit-sarjan kirjoista Tiainen: Älä hellitä, jääprinsessa! tai jokin muu Jääprinsessa-kirjoista Unenge: Bestikset Johanna ja Ulla tai jokin muu Johanna ja Ulla -kirjoista Widmark: Koulun arvoitus tai jokin muu Lasse-Maijan etsivätoimisto -kirjoista

8 1.-3. lk KIRJARYHMÄ 4 Sadut ja fantasiat: Aho: Aadan aikaikkuna Andersen: Todellinen prinsessa tai Keisarin uudet vaatteet tai jokin muu Andersenin satu Annala: Kerikansan Tarina Dahl: Annok iplik tai Nilviöt tai Taikasormi Di Camillo: Eetu Keinäsen ihmeelliset seikkailut tai Desperon taru Foreman: Anna ja aikalaatikko Haakana: Prinssi Rei ja vedensiemenen salaisuus Haavio: Tuhkimus ja viisi muuta satua Keränen: Soiperoisten maan kuningas Krohn: Hipsuvarvas ja muita kertomuksia Lappo: Obajombien kulta McAllister: Orrin, usvasaaren sankari tai jokin muu sarjan kirjoista Prior: Lili Väkevä ja Tuhkalan lohikäärme jokin muu Lili Väkevä -kirjoista Somersalo: Mestaritontun seikkailut Suomen kansan eläinsatuja tai Suomen kansan eläintarinoita (85.12 Sadut) Wieslander: Mimmi lehmä ja varis tai jokin muu Mimmi lehmä -satukirjoista

9 1.-3. lk KIRJARYHMÄ 5 Klassikot: Beskow: Vuosisatu tai jokin muu Elsa Beskowin kuvakirjoista Erkkilä: Kukkutimurusia Finne: Kiljuset tai jokin muu Kiljusen herrasväki -kirjoista Grimm: Ruusunen tai Tuhkimo tai Lumikki Knutsson: Pekka Töpöhäntä teatterissa tai jokin muu Pekka Töpöhäntä -kirja Lagerlöf: Nils Holgerssonin ihmeellinen matka Linde: Lurituri Lindgren: Peppi Pitkätossu, Vaahteramäen Eemeli, Melukylän lapset tai Saariston lapset Pennanen: Piilomaan pikku aasi Tolstoi: Jättiläismäinen nauris Topelius: Vattumato Uspenski: Fedja-setä rakastuu tai jokin muu Fedja-setä -kirjoista

10 1.-3. lk KIRJARYHMÄ 6 Runot: Coran: Hannibal, taitava koira tai jokin muu Coranin eläinaiheisista runokuvakirjoista Donaldson: Olli oksamies, Reino Raitakatti tai Oiva Sintti Hanhiemon iloinen lipas Hirvonen: Salaperäistä, tuliperäistä Huovi: Matka joulun taloon tai Karvakorvan runopurkki Karjalainen: Uppo-Nallen kootut runot tai Uppo-Nallen runoaarre Kaskinen: Lorulintu tai Kengurun matkassa Korolainen: Aaveaakkoset eli haamuhetki kullan kallis tai Noitaluvut Kunnas: Tiitiäisen satupuu tai Tiitiäisen pippurimylly Latvala: Pikku-Marjan eläinkirja Marttinen: Ilmapallomeri tai Tuuliviiri-Siirin tuttavapiiri Mikkanen: Laulavat varpaat Mörö: Helokki ja hiirenvirna Peura: Mimmi Moun ilotaika Ross: Mikä sitä nyppii? Sinervo: Akuvatus ja muita härveleitä ja otuksia HANKITAAN Sundström: Veljeni Leevi Syväjärvi: Utare-Ursulan onnenapila Willis: Kattila-Kalle on hiiristä hirmuisin

11 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 1 Kirjoita lyhennelmä eli referaatti kirjan tapahtumista. Kerro ensin, kenestä kirja kertoo ja selosta sitten tapahtumakulku järjestyksessä. Tuo esille myös loppuratkaisu.

12 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 2 Kerro, kuka hahmoista itse haluaisit olla, jos kirjasta tehtäisiin näytelmä. Perustele, miksi valitsit juuri tuon hahmon. Piirrä hahmo sopivassa näytelmäasussa ja lavasteissa.

13 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 3 Valitse kirjasta jokin kohtaus ja esitä se yksin tai kavereiden kanssa askartelemillasi tai piirtämilläsi paperi-, keppi- tai käsinukeilla. Voit käyttää myös valmiita käsinukkeja.

14 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 4 Keksi, miten kirja voisi jatkua.

15 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 5 Piirrä sarjakuva jostain kirjan kohdasta. Sarjakuvassasi saa olla ainakin viisi ruutua.

16 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 6 Leikkaa lehdistä kuvia, jotka liittyvät kirjaan. Kirjoita kuvien yhteyteen kuvatekstit, joissa kerrot, miten kuvat ja kirjan henkilöt ja tapahtumat liittyvät toisiinsa. Voit myös koristella sivua piirtämällä tai askartelemalla.

17 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 7 Keksi kirjaan uusi loppuratkaisu.

18 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 8 Kirjoita kirjan sisältöön liittyvä runo tai räp. Kirjoita säkeet omille riveilleen.

19 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 9 Arvioi kirjan hyviä ja huonoja puolia. Kerro sisällöstä lyhyesti omin sanoin, mutta älä paljasta loppuratkaisua. Kerro, minkä ikäiselle kirja mielestäsi sopisi parhaiten.

20 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 10 Piirrä kirjaan uusi kansikuva. Tee kuvasta sellainen, että se houkuttaa lukemaan. Sijoita piirrokseen myös kirjan nimi ja kirjailija.

21 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 11 Valitse joku kirjan henkilöistä ja kirjoita hänelle kirje. Voit kertoa henkilölle, mitä mieltä olet siitä, mitä hän on tehnyt kirjassa. Voit myös kannustaa häntä tai antaa ohjeita.

22 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 12 Suunnittele tietokonepeli, jossa käytät kirjan hahmoja. Piirrä pelihahmot ja kirjoita hahmojen yhteyteen luonnehdinnat, millainen hahmo on. Laita näkyviin, mitä tavaroita hahmoilla saattaisi olla. Kirjoita ja/tai piirrä, mitä tavoitteita heillä on? Mitä esteitä heillä on?

23 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 13 Tee nimiruno päähenkilö nimestä. Nimiruno kuvaa päähenkilöä ja siinä jokainen rivi alkaa järjestyksessä nimen kirjaimilla. Esim. Henkka nimiruno H enkka harrastaa eppiiaita. E tsii konnia, ratkoo pulmia, n appaa salapoliisina rosvoja. K amikatsekiekoilla on hauskinta pelata, k avereina Kauko, Kivimutka ja Kaarina. A ikuiset vaan, kaiken sekoittaa.

24 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 14 Kirjoita kirjan jonkun henkilön puolesta päiväkirjaa parilta päivältä. Kirjoita alkuun maininta, mikä päivä on kyseessä.

25 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 15 Tee kirjan päähenkilöstä esittely, jollainen voisi olla vaikka hänen profiilisivunaan netissä tai esittelynä ystäväkirjassa. Voit keksiä osittain itsekin yksityiskohtia sen perusteella, minkälaisen kuvan päähenkilöstä sait luettuasi kirjan. Jos haluat, voit piirtää tai leikata lehdestä kuvan, joka esittää päähenkilöä. Voit luonnehtia esim. seuraavia asioita: Nimi/lempinimi ikä harrastus asuinpaikat musiikki (josta pitää) lempiväri lempisanonta pelkää eniten toivoo eniten

26 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 16 Tee kirjasta ajatuskartta. Merkitse siihen päähenkilöt ja tärkeimmät sivuhenkilöt. Laita ajatuskartan keskelle päähenkilön nimi. Kirjoita muut henkilönimet (tai mahdollisesti eläinten nimet) ympärille ja nimen alapuolelle lyhyesti, kuka on kyseessä ja miten hän liittyy päähenkilöön tai tapahtumiin.

27 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 17 Suunnittele ja piirrä lautapelipohja kirjan tapahtumapaikoista. Kirjoita etenemis- ja rangaistusvihjeet siten, että nekin liittyvät kirjan tapahtumiin. Kirjan hahmot voivat olla nappuloina.

28 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 18 Piirrä kartta kirjan tapahtumapaikoista. Kirjoita paikannimien kohdalle lyhyesti myös, mitä siinä tapahtui.

29 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 19 Mikä olisi mielestäsi kirjan tärkein lause? Kirjoita lause ja perustelu siitä, miksi se on niin tärkeä.

30 1.-3. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 20 Kirjan nimi: Suunnittele kirjaan uusi takakansi. Kirjoita omin sanoin lyhyesti, mistä kirja kertoo. Älä paljasta loppuratkaisua. Voit myös piirtää takakansitekstin reunoille kirjaan sopivaa kuvitusta.

31 ALAKOULUN KIRJADIPLOMIN TEHTÄVÄPANKKI, 4.-6.lk

32 4.-6. lk KIRJARYHMÄ luokka Kuvakirjat ja sarjakuvat Cole: Eläköön elämä! tai jokin muu Babette Colen kuvakirjoista Franzon: Muuttolintulapsi Goscinny: Asterix-sarjakuvat Herge: Tintti-sarjakuvat Jalonen: Minä, äiti ja tunturihärkki, Tyttö ja naakkapuu tai Revontulilumi Jansson: Kuka lohduttaisi Nyytiä? tai Kuinkas sitten kävikään? Jansson: Muumi-sarjakuvat Mezieres: Avaruusagentti Valerian -sarjakuvat Morris: Lucky Luke -sarjakuvat Tapper: Kettu Auringonnielijä

33 4.-6. lk KIRJARYHMÄ 2 Helppolukuiset Bagge: Urho ja viidakon villipeto tai jokin muu Urho-kirjoista Hirvonen: Listahirmut tai jokin muu sarjan kirjoista Hirvonen: Vikke saapasrenki Kallioniemi: Pätkämäen tarzanit tai jokin muu sarjan kirjoista Kallioniemi: Valopäiden veljeskunta Levola: Kirjolohikäärme tai Lammaspimeä tai Eskimosyksy Marttinen: Jojo ja yllätyslahjat tai Jojo ja liitujen arvoitus Nopola: Heinähattu ja Vilttitossu tai jokin muu sarjan kirjoista Parvela: Ansa ja Oiva tai Ansa ja Oiva suurkaupungissa Parvela: Ella ja seitsemän törppöä tai Ella ja Äf yksi tai Ella ja jättipotti Veirto: Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka tai jokin muu sarjan kirjoista

34 4.-6. lk KIRJARYHMÄ 3 Lasten- ja nuortenkirjallisuus Bell: Aikojen arkku Funke: Vauhtikanat tai jokin muu sarjan kirjoista Gahrton: Mahtava matsi! tai jokin muu Meidän oma futisjengi -sarjan kirjoista Grindley: Silkkipääsky Kiehelä: Sofia ja karhunkynsi Kurvinen: Rekku löytää kodin tai jokin Susikoira Roi -kirjoista Lawrence: Ostian koirat tai jokin muu Roomalaismysteerit-sarjan kirjoista Lehtinen: Futiskesä tai jokin muu Lehtisen Futis-kirjoista Lehtinen: Laura kesätöissä tai jokin muu Laura-kirjoista Lehtinen: Rebekka ja kesäprinssi tai jokin muu Rebekka-kirjoista Lehtinen: Karting team Vintiöt, Hanaa, Vintiöt! tai Vauhdin huumaa vintiöt. Martinheimo: Isojalkainen poika Marttinen: Viivi Pusu ja säihkyvät sukset tai jokin muu Viivi Pusu -kirjoista Parkkinen: Kalle-Yrjänän 12 yritystä Remes: Piraatit tai Musta kobra tai Pimeän pyöveli tai Kirottu koodi Sachar: Riskitekijä tai Kuka ei kuulu joukkoon? Seppälä: Topi saa uuden kodin tai jokin muu Koirakaverit -sarjan kirja

35 4.-6. lk KIRJARYHMÄ 4 Sadut ja fantasiat Aho: Kuikansulka Bagge: Otto ja Hydran surffaajat tai jokin muu Otto-sarjan kirjoista Colfer: Artemis Fowl tai jokin muu Artemis Fowl -kirjoista Funke: Mustesydän tai jokin muu sarjan kirjoista Jones: Liikkuva linna, Leijuva linna, Rönsyilevä talo, Noidan veli tai Tietäjän lapsuus Kontio: Keväällä isä sai siivet, Austraasian viimeiset lapset tai Maan veli Laulajainen: Vesilinnun sydän Lewis: Prinssi Kaspian tai jokin muu Narnia-sarjan kirjoista Lindgren: Ronja ryövärintytär tai Veljeni Leijonamieli Mäki: Sylana ja avaruusvampyyri Paolini: Eragon tai jokin muu Perillinen-sarjan kirjoista Parvela: Tuliterä tai jokin muu Sammon vartijat -sarjan kirjoista Peltoniemi: Suomu tai Hämärän renki Saarinen: Jäälinnun sulka Stroud: Samarkandin amuletti tai jokin muu Bartimeus-sarjan kirjoista

36 4.-6. lk KIRJARYHMÄ 5 Klassikot Blyton: Viisikko tai SOS tai Salaisuus-sarjan kirjoista yksi Burroughs: Apinoiden Tarzan tai jokin muu Tarzan-kirjoista Defoe: Robinson Crusoe Finnemore: Robin Hood ja hänen iloiset veikkonsa Jansson: Muumipappa ja meri tai jokin muu Muumi-kirjoista Kurenniemi: Onnelin ja Annelin talo tai jokin muu Onneli ja Anneli -kirjoista London: Susikoira tai jokin muu Jack Londonin kirjoista Montgomery: Annan perhe tai jokin muu Montgomeryn Anna-kirjoista Montgomery: Pieni runotyttö tai jokin muu Montgomeryn Runotyttö-kirjoista Paloheimo: Tirlittan Polva: Tiina harrastaa tai jokin muu Tiina-kirjoista Stevenson: Aarresaari Swan: Iiris rukka tai jokin muu Anni Swanin nuortenkirjoista Twain: Tom Sawyerin seikkailut tai Huckleberry Finnin seikkailut Verne: Kapteeni Grantin lapset tai jokin Jules Vernen teoksista

37 4.-6. lk KIRJARYHMÄ 6 Runot Heikkilä: Mansikki ja moni muu Helakisa: Niille joilla on nauravat korvat Itkonen: Be & Pop, Rinkeli Ronkeli, Koipihumppaa tai Krokotiili hikoaa Kaskinen: Luumunkukka ja Lohikäärme Kunnas: Sirkusjuttuja Laulajainen: Lumileopardi tanssii tai jokin muu Leena Laulajaisen runokirjoista Nuotio: Näin pienissä kengissä Parkkinen: Sananjalkoja metsäpolulla Perkiö: Eemu ja Nalle Tee tai jokin muu Perkiön runoteoksista Perttula: Sydän heittää kärrynpyörää Pispa: Kärpäslätkää, Prinssi pipariksi tai Titulein taikasanat Rasmussen: Ykkösen ratikka Ravantti: Ketunhäntä kainalossa Ruohonen: Allakka pullakka tai Yökyöpelit Tiihonen: Jees ketsuppia!

38 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 1 Kirjoita lyhennelmä eli referaatti kirjan tapahtumista. Kerro ensin, kenestä kirja kertoo ja selosta sitten tapahtumakulku järjestyksessä. Tuo esille myös loppuratkaisu.

39 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 2 Valitse kirjasta jokin kohta ja kirjoita se uudelleen dramatisoituna eli näytelmäkäsikirjoituksen tapaan. Älä kopioi kirjan valmiita vuorosanoja, vaan keksi itse. Esim. (Kirjoitetaan kohtaukselle nimi) Epäonninen salamurhakohtaus (Kirjoitetaan tapahtumapaikka ja aika) Aleksandria, palatsin piha, n. vuonna 125 e.a.a. (Kirjoitetaan tapahtumat vuoropuheluna) Kafil: (kuiskaten) Katso, tuon täytyy olla pojan ikkuna. Zidah: (kuiskaten) Miksi niin arvelet? Kafil: (kuiskaten) Siellä palaa valo. Hän on lapsi ja hänelle on jätetty yövalo. Zidah: (kuiskaten)tuoko tuolla toisessa kerroksessa? Kafil: (kuiskaten) Niin juuri. Mennään. Salamurhaajat kiipeävät ikkunaan ja hyppäävät varovasti sisälle. Kafil: (sihahtaa) Varo pudottamasta sitä ruukkua! Skräts!(ruukku putoaa) Kafil: Senkin tohelo! Nyt poika varmasti heräsi. Zidah: Toimitaan nopeasti. Katso sinä, mihin tuo ovi johtaa. Minä tarkistan, onko hän tuolla päin. (menevät) Zidaf: Voi ei, Kafil, tule tänne. Äkkiä! Mitä tämä oikein on?

40 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 3 Etsi lehdistä kuvia, jotka kuvaavat jotenkin kirjan sisältöä. Voit käyttää myös ottamiasi valokuvia. Sommittele kuvat paperille ja kirjoita niiden yhteyteen kuvatekstit, joista käy esille kuvien yhteys kirjaan. (Voit halutessasi koristella sivun piirtämällä ja/tai askartelemalla eli harrastaa skräppäystä=scrapbooking).

41 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 4 Kirjoita kirjaan uusi loppuratkaisu.

42 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 5 Kuvittele, että olet toimittaja tekemässä haastattelua jollekin kirjan henkilöistä. Kirjoita haastattelukysymykset ja vastaukset vuoropuheluna. Esim. Haastattelija: No niin, Risto! Miltä nyt tuntuu, kun sinulle on tullut ensimmäinen finni? Risto: Se on osittain hienoa. Ei tarvitse mennä sinne kuoroon. Haastattelija: Eikö finneistä koidu sinulle mitään haittoja? Risto: No, oli se keljua, kun Rauha-täti läiskäisi kylmäpussin poskeen. Luulin, ettei Nelli halua leikkiä minun kanssani finnin takia. Yritin sitten leikata näpyn saksilla. Haastattelija: Lähtikö se? Risto: Rauha-täti esti. Sitten herra Lindberg puhui kuin mies miehelle. Se oli kamalaa. Haastattelija: Kuulostaa tosiaan kamalalta. Miten selvisit lopulta? Risto: Nelli otti finnistä kiinni ja venytti sitä. Haastattelija: Ohhoh Tämähän menee jo hurjaksi. Nyt meidän täytyy kuitenkin lopettaa. Kiitos haastattelusta, Risto Räppääjä!

43 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 6 Pidä päiväkirjaa jonkin kirjan henkilöhahmon puolesta. Kirjoita päiväkirjamerkintöjä muutamalta valitsemaltasi päivältä. Muista, että alkuun tulee päiväys ja että päiväkirjassa käytetään minä-kertojaa. Esim. Riston päiväkirja Ihanaa kun alkoi kesäloma ja saa käydä vaikka joka päivä uimassa Nellin kanssa. Tänään sattui kuitenkin jotain kenkkua, kun Rauha-täti alkoi kirkua ja huutaa, että minulta loppui nyt lapsuus, kun minulla on leuassa finni. Mitähän se tarkoittaa? Kävin tänään lääkärissä ja siellä sanottiin, että pitää olla monta tuntia ulkoilmassa, niin finni kuivuu niin kuin pyykki. Kun kuivatin sitä, Nelli tuli siihen ja meille tuli riitaa. Tylsää! Tänään herra Lindberg puhui minulle kuin mies miehelle. Hän näytti vanhoja valokuvia. Rauha-täti sanoi, että minä olen pienten ympyröiden poika. Luulen, että pian finnit peittävät minut, joten haluaisin hyvästellä vielä Nellin. Aivan itkettää!

44 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 7 Luo kirjaan uusi sivuhenkilö. Kerro, millainen hän on ja millaiset suhteet hänellä on kirjan henkilöihin. Voit keksiä hänelle jonkin osuuden tapahtumissa.

45 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 8 Pidä lukupäiväkirjaa. Kirjoita odotuksistasi ennen lukemista, kun olet vasta nähnyt kirjan kannet ja nimekkeen. Kun olet lukenut kirjaa pari lukua, kerro ensivaikutelmistasi. Luettuasi koko kirjan, kirjoita vielä koko lukukokemuksesta.

46 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 9 Muuta jokin kirjan kohtaus runoksi tai räpiksi. Runo voi olla vapaamuotoinen tai loppusoinnullinen. Muista kirjoittaa säkeet omille riveilleen.

47 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 10 Kirjoita kirjasta arvostelu. Kerro sisällöstä omin sanoin lyhyesti paljastamatta loppuratkaisua. Arvioi hyviä ja huonoja puolia. Pohdi, kenelle kirja sopisi parhaiten luettavaksi.

48 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 11 Suunnittele kirjaan uusi etukansi. Piirrä kansikuva, joka houkuttaa lukemaan. Muista laittaa näkyviin kirjailija, kirjan nimeke ja kustantaja. Mieti, minkä kokoinen kirja olisi kiva lukea ja ota tämä huomioon suunnittelussasi.

49 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 12 Suunnittele kirjaan uusi takakansi. Takakansiteksti sisältää maininnat päähenkilöistä ja alkuasetelmasta. Monesti siinä esitetään kirjan ongelma kysymyksenä. Tekstiosan yhteyteen voit laittaa kuvitusta.

50 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 13 Laadi ristikko, jossa käytät vihjeinä kuvia ja sanoja lukemastasi kirjasta.

51 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 14 Tee sarjakuva mielestäsi kirjan tärkeimmästä kohtauksesta. Ruutuja voi olla ainakin viisi. Muista, että sarjakuvan keinoja ovat esim. erilaiset puhekuplat, kuvakoot, kuvakulmat, ruutujen yhteyteen kirjoitetut tehosteäänet.

52 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 15 Valitse jokin kirjan henkilöistä ja kirjoita hänelle kirje. Voit samalla esim. kommentoida asioita, mitä tiedät hänelle tapahtuneen.

53 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 16 Kirjoita kirjalle jatkoa. Mitä henkilöille voisi seuraavaksi tapahtua?

54 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 17 Etsi kirjoista tai netistä tietoa lukemasi kirjan kirjailijasta. Älä kopioi lauseita suoraan, vaan kerro asiat omin sanoin. Laita näkyviin lähde tai lähteet, joista tiedot ovat peräisin. Lähdekirjasta merkitään tekstin alkuun kirjoittaja (tai toimittaja) ja kirjan nimeke ja sivut. Jos lähteenä on ollut nettiosoite, se merkitään tarkasti esittelyn alkuun.

55 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 18 Kirjoita pari lyhyehköä sanomalehtijuttua kirjan tapahtumista. Valitse jokin alkupuolen ja kirjan loppupuolen tapahtumista. Kirjoita uutistyyliin. Otsikoi iskevästi. Esim. Juttu 1 Karkea tihutyö keskellä päivää Lahti Tänään insinööri Nikander joutui tihutyön kohteeksi, kun hänen kallisarvoisen Hummer-merkkisen autonsa konepellille oli heitetty tai ehkä ammuttu ritsoilla suurehko kivi. Kivi oli aiheuttanut silminnähtävän lommon auton kiiltävään maalipintaan. Olen tyrmistynyt, toteaa insinööri Nikander tuohtuneena. Vahinkojen arvellaan nousevan useisiin satoihin euroihin, sillä auton koko etupelti pitää uusia. Poliisi selvittelee asiaa.

56 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 19 Tee kirjan päähenkilöstä esittely, jollainen voisi olla vaikka hänen profiilisivunaan netissä tai esittelynä ystäväkirjassa. Voit keksiä osittain itsekin yksityiskohtia sen perusteella, minkälaisen kuvan päähenkilöstä sait luettuasi kirjan. Jos haluat, voit piirtää tai leikata lehdestä kuvan, joka esittää päähenkilöä. Voit luonnehtia esim. seuraavia asioita: Nimi/lempinimi ikä asuinpaikat seurustelu harrastukset koulutus lempimusiikki lempielokuva lempikirja huumorintaju muoti lempisanonta pelkää eniten toivoo eniten

57 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 20 Piirrä kirjan tapahtumapaikoista kartta ja merkitse reitti, jota kuljettiin. Huomaa, että joudut keksimään itse maantieteellisiä asioita, koska kirjassa ei välttämättä kerrota näitä asioita kovin tarkasti. Merkitse karttaan otsikko ja piirrä ilmansuuntaruusuke. Voit piirtää tai leikata lehdistä myös rakennelmia, joita reitillä olisi voinut olla. Lisäksi voit piirtää karttaan myös luonnonmuodostelmia (vesistöjä, puita, pensaita, ). Laita karttaan muutama lause selventämään, mitä kirjan henkilöt tekivät sillä paikalla.

58 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 21 Kuvittele, että olet kirjan päähenkilön kaveri ja te viestittelette netissä toisillenne. Kirjoita viisi viestiä päähenkilölle ollessasi eri vaiheissa kirjaa. Kommentoi hänen tekemisiään tai lohduta häntä viesteilläsi. Kirjoita näkyviin vain omat kommenttisi.

59 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 22 Kuvittele, että olet kirjan jonkin hahmon kaveri netissä ja että viestittelette toisillenne. Viestittelyn ajankohta olisi kirjan tapahtumien loppuvaiheissa. Kirjoita näkyviin hahmon perusteluja ja ajatuksia tapahtumista ja omia kommenttejasi ja kysymyksiä hänelle nettikeskustelun muodossa.

60 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 23 Mieti, mikä yksi asia tai teema on lukemasi kirjan ideana. Voisiko kirjan idean tiivistää yhteen virkkeeseen? Kirjoita, mikä se virke olisi ja selitä, miten päädyit tähän. Voit myös käyttää apuna jotain valmista ajatelmaa tai mietelausetta tai sananlaskua ja selittää, miksi se mielestäsi kuvaa kirjan sisältöä.

61 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 24 Tee kirjasta ajatuskartta. Merkitse siihen päähenkilöt ja tärkeimmät sivuhenkilöt. Laita ajatuskartan ytimeksi päähenkilön nimi. Kirjoita muut henkilönimet (tai mahdollisesti eläinten nimet) ympärille ja nimen alapuolelle lyhyt luonnehdinta henkilön suhteesta päähenkilöön ja hänen toiminnastaan kirjassa.

62 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 25 Piirrä lautapelipohja, joka liittyy kirjan tapahtumapaikkoihin. Kirjoita peliohjeet, joissa rangaistukset ja etenemiset on suunniteltu kirjan henkilöhahmojen ja tapahtumien pohjalta.

63 4.-6. lk KIRJADIPLOMITEHTÄVÄ 26 Suunnittele tietokonepeli, jossa käytät kirjan hahmoja. Piirrä pelihahmot ja kirjoita hahmojen yhteyteen luonnehdinnat, millainen hahmo on. Laita näkyviin, mitä tavaroita hahmoilla saattaisi olla. Kirjoita ja/tai piirrä, mitä tavoitteita heillä on? Mitä esteitä heillä on? Mikä on pelin tavoite?