Luku 16 : Huži on Japanin korkein/paras vuori.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Luku 16 : Huži on Japanin korkein/paras vuori."

Transkriptio

1 Luku 16 : Huži on Japanin korkein/paras vuori. 例 文 (Esimerkkilauseet) 1 : Oppikirja ja manga, kumpi on hauskempi/mielenkiintoisempi? Kumpi on nopeampi šinkansen-juna vai Pendoliino? Šinkansenin Nozomi on Pendoliinoa nopeampi. Sauna ja huro, kumpi on kuumempi? Luulen, että sauna on kuumempi. Kumpi on isompi koira vai kissa? Koira on paljon isompi. Oppikirja ja manga, kumpi on mielenkiintoisempi? Tietysti manga on mielenkiintoisempi kuin oppikirja. Kumpi on kylmempi Helsinki vai Tokio? Totta kai Helsinki on kylmempi kuin Tokio. Kumpi on paksumpi oppikirja vai sanakirja? Sanakirja on paksumpi. Oppikirja ei ole paksy, vaan on ohut. Sumō-painija ja lapsi, kumpi luulet olevan painavampi? Totta kai sumō-painija on painavampi. Lapsi on kevyt, eikä ole painava. Kumpi on pitempi Tokion vai Helsingin metro? Tokion metro on pitempi. No, sitten kumpi on vanhempi? Tokion metro on vanhempi. Helsingin metro on Tokion metroa uudempi ja hiljaisempi. 例 文 (Esimerkkilauseet) 2 : Lehmä on kissaa painavampi. Lehmä on kissaa painavampi. Elefanti on vielä painavampi kuin lehmä. Auto on kevyempi kuin bussi. Polkupyörä on autoa vielä kevyempi. Helsinki on Rovaniemeä lämpimämpi. Rooma on paljon lämpimämpi kuin Helsinki. Englannin sanakirja on paljon paksumpi kuin japanin sanakirja. Japanin sanakirjaa on paljon ohuempi kuin englannin sanakirja. Jamamoto on Tanakaa vanhempi. Tanaka on Jamamotoa paljon nuorempi. Suzuki on Hondaa nuorempi. Honda on Suzukia paljon vanhempi. Bussi on hitaampi kuin juna. Juna on nopeampi kuin bussi. Hänen kynänsä on paksumpi kuin minun. Minun kynäni on ohuempi kuin hänen. 例 文 (Esimerkkilauseet) 3 : Rovaniemi on kauempana. Tokiossa on paljon isompi väkiluku kuin Helsingissä. Helsingissä on paljon pienempi väkiluku kuin Tokiossa. Rovaniemi on kauempana Helsingistä kuin Tampere. Tampere on lähempänä Helsinkiä kuin Rovaniemi.

2 Suzuki on Hondaa joutilaampi. Honda on Suzukia kiireisempi. Helsingin metro kulkee paljon syvemmällä kuin Tokion metro. Tokion metro kulkee paljon matalammalla kuin Helsingin metro. Onpa teidän luokkanne paljon valoisampi kuin meidän. Meidän luokkamme on pimeämpi kuin teidän. Tämä kello on kalliimpi kuin tuo TV. Tuo TV on halvempi kuin tämä kello. Suomen maaseutu on Tokiota rauhallisempi/hiljaisempi. Tokio ei ole lainkaan rauhallinen/hiljainen, vaan on meluisa. Mustekynä on kuulakärkikynää paksumpi. Kuulakärkikynä ei ole paksu, vaan on ohut. 例 文 (Esimerkkilauseet) 4 : Lentokoneeseen verrattuna laiva on hitaampi. Lentokoneeseen verrattuna laiva on hitaampi. Sumō-painijaan verrattuna lapsi on kevyempi. Aikuisten uima-altaaseen verrattuna lasten uima-allas on matalampi. Japaniin verrattuna Suomessa on paljon enemmän järviä. Tokiossa junaan verrattuna bussi on hitaampi ja epämukavampi. New Yorkiin verrattuna Tokio on turvallisempi. Verrattuna kissaan, pikku lintu on paljon heikompi. Verrattuna norsuun, orava on paljon pienempi. Verrattuna Naraan, Kioto on paljon kiireisempi kaupunki. Verrattuna hampurilaiseen, pihvi on paljon kalliimpi. Verrattuna Turkuun, Tampere on paljon eloisampi. Verrattuna kiinaan, japani on paljon helpompi. Verrattuna Helsinkiin, Turku on todella idylliisempi kaupunki. Jos/kun vertailee meri ja järvi, meri on paljon isompi. Jos/kun vertailee laiva ja lentokone, lentokone on nopeampi. Jos/kun vertailee Tokio ja Gibraltar, Tokio on etelämpänä. Jos/kun vertailee Tokio ja Helsinki, niin Helsinki on paljon pohjoisempana. Jos/kun vertailee kiinaa ja japania, kiina on paljon vaikeampi. Jos/kun vertailee Tšomolamma ja Huži-vuori, Tšomolamma on paljon korkeampi. Jos/kun vertailee Helsinki ja Turku, Helsinki on paljon kiireisempi kaupunki. 例 文 (Esimerkkilauseet) 5 : Kioto ei ole niin vanha kuin Nara. Kioto ei ole niin vanha kuin Nara. Auto ei ole niin turvallista kuin juna. Mandariini ei ole niin makea kuin viinirypäre. Suši ei ole niin maukasta kuin tempura. Minun kelloni ei ole niin kallis kuin hänen. Honda ei ole niin lyhyt kuin Jamada. Tämä luokka ei ole niin ahdas kuin tuo luokka. Opiskelu ei ole niin hauska kuin jalkapallo. Jamanaka ei ole niin ystävällinen kuin Murakami. Bussi ei ole niin kätevä kuin taksi. Se on epämukava. Japanin järvet eivät ole niin isoja kuin Suomen järvet. Tokion metro ei kulje niin syvällä kuin Helsingin.

3 例 文 (Esimerkkilauseet) 6 : Pidän kummastakin yhtä paljon. Koira ja kissa, kumpikin on yhtä söpöjä. Japani ja englanti, kumpikin on yhtä vaikea. Suomi ja Japani, kumpikin on melkein yhtä isoja. Suzuki ja Jamašita, kumpikin on yhtä kiireisiä. Japanissa ei ole juurikaan eroa kesän ja talven välillä. Kesällä ja talvella on melkein yhtä valoisaa. Pidän omenasta ja satsumasta yhtä paljon. Kummasta pidät enemmän laskettelusta vai tenniksesta? Pidän kummastakin yhtä paljon. Sauna ja huro, kumpi on kuumempi? Kumpikin on yhtä kuumaa. Kumpi on kätevämpi bussi vai juna? Sekä bussi ette juna ovat yhtä käteviä. Rooma ja Tokio, kumpi on pohjoisempana? Rooma on Tokiota pohjoisempana. Se on yhtä pohjoisessa kuin Sapporo. Kumpaan on pitempi matka Helsingistä Turkuun vai Tampereelle? Sekä Turku että Tampere kumpikin on yhtä kaukana. 例 文 (Esimerkkilauseet) 7 : Kumman otat/valitset suši vai tempura. Kumman otat/valitset suši vai tempura? Otan/valitsen sušin. Kumman otat/valitset kahvia vai teetä? Otan/valitsen teetä. Kumman otat/valitset lihaa vai kalaa? Otan/valitsen kalaa. Riisi vai leipa, kumman otat/valitset? Otan/valitsen leipää. Viinirypäle vai banaani, kumman otat/valitset? En ota/valitse kumpaakaan. Otan/valitsen kakia. Juna vai bussi kumman otat/valitset? En ota/valitse kumpaakaan. Otan/valitsen taksin. Teetä, mehua vai maitoa, mitä otat/valitset? Otan/valitsen maitoa. Curryta, spagettia vai raamenia, mitä niistä otat/valitset? Otan/valitsen curryta. Maija, Kaori vai Ismo, kuka heistä menee sinne? Perjantai, lauantai vai sunnuntai, minkä päivän valitset? En valitse mitään näistä päivistä.. 例 文 (Esimerkkilauseet) 8 : Japanin korkein vuori. Japanin korkein vuori on Huži-vuori. Mikä niistä saarista on suurin, Hokkaidō, Honšū, Šikoku vai Kjūšū? Honšū on suurin. Hokkaidō, Honšū, Šikoku ja Kjūšū, niiden joukossa Kjūšū sijaitsee etelimpänä. Maailman suurin saari on Grönlanti. Vuoden pimein on joulukuun loppu. Mikä on kätevin Tokion liikennevälineistä? Metro on kätevin. Mikä on nopein lentokone, juna vai bussi? Lentokone on nopein. Mistä pidät eniten hedelmien joukossa? Pidän banaanista eniten. Suomen kuuluisin on Jean Sibelius. Suomen toiseksi kuuluisin lienee Paavo Nurmi. Japanin kolmanneksi suurin saari on Kjūšū. Šikoku on Japanin neljänneksi suurin saari. Jamada on luokan viidenneksi pisin. Yhtiössämme kuudenneksi nuorin on Tanaka. Veljesten joukossa seitsemänneksi vanhin on Eero. 例 文 (Esimerkkilauseet) 9 : Hokkaidō sijaitsee pohjoisimpana.

4 Hokkaidō, Honšū, Šikoku ja Kjūšū, niiden joukossa Kjūšū sijaitsee etelimpänä. Maailman runsas väkisin on Kiina. Suomen kylmin on Kittilän Pokan kylä. Jamamoton, Tanakan ja Suzukin joukossa pisin on Suzuki. Mikä metroasema on syvin Tokion metrossa? Se on Otšanomizun asema. Vuodesta se, jolloin päivä on lyhimmillään, on joulukuun loppu. Japanissa se, jolloin vettä sataa eniten vuodessa, on kesä- ja heinäkuu. Millaisesta musiikista pidät eniten? Pidän klassisesta eniten. Everest on maailman korkein vuori. Tämä tietokone on uusin malli. Nara on Japanin vanhin kaupunki. Tämän kertainen malli on tähän asti paras auto. Vuoden ensimmäinen päivä kutsutaan nimellä gantan. Vuoden viimeinen päivä kutsutaan Ōmisoka. Maailman pisin joki on Niilinjoki. Suomen suurin järvi on Saimaa ja se on Euroopassa neljänneksi suurin. 例 文 (Esimerkkilauseet) 10 : Huži on Japanin korkein/paras vuori. Japanin korkein vuori on Huži-vuori. Pohjolan kylmin on Suomi. Suomen kylmin on Lapin Pokan kylä. Suomen syvin järvi on Päijänne. Maailman suurin maa on Venäjä. Maailman väkirikkain on Kiina. Isäni on maailman paras. Äitini on maailman paras äiti. Huži on Japanin korkein/paras vuori. Mt. Everest on maailman korkein/paras vuori. Suomi on maailman paras IT-maa. Japani on Aasian paras teollisuusmaa. 例 文 (Esimerkkilauseet) 11 : Esimerkiksi/mm. Sibelius ja Muumi. Esimerkiksi/mm. Karrismäen veljesten elokuvia monet katselevat Japanissakin. Esimerkiksi ostaakseen sähkötarvikkeita, olisi parasta mennä Akihabaraan. Esimerkiksi/mm. Haražuku ja Aojama ovat kuuluisia nuorisomuodin kortteleina. Esimerkiksi/mm. Sibeliusta tai Muumia kaikki (ihmiset) tuntevat Japanissakin. Esimerkiksi/mm. popista tai klassisesta, rauhallisesta musiikista pidän. Animen joukosta pidän esimekkiksi/mm. Naušikasta ja Totorosta. Japanilaisesta ruoasta pidän esimekkiksi/mm. rāmenista ja karririisista. Japanilaisina perrinteisinä näyttämötaiteina on esimekkiksi/mm. nō- ja kabukiteatteri. Japanilaisina vanhoina kaupunkeina ovat esimekkiksi/mm. Kioto ja Nara. Euroopassa kävin esimekkiksi/mm. Englannissa, Ranskassa ja Saksassa. 例 文 (Esimerkkilauseet) 12 : Sanoisikin mitä tahansa, sauna on paras. Sanoisikin mitä tahansa, Suomessa sauna on paras. Sanoisikin mitä tahansa, sušista on parasta Edon (Tokion) tyylillä (tehtynä). Sanoisikin mitä tahansa, Tokiossa metro ja juna ovat kätevintä. Sanoisipa vaikka mitä, muodista paras on Pariisi. Sanoisipa vaikka mitä, spagetista paras on Italia.

5 Sanoisipa mitä tahansa, oluesta paras on Saksa. Sanoisipa mitä tahansa, viinista paras on Espanja. Sanoisipa vaikka mitä, metsästä paras on Suomen metsä. Sanoisipa mitä, keväällä paras on kirsikan (kukka). Sanoisikin mitä, kesälla paras on tanabata-juhla. Sanoisipa mitä tahansa, syksy on hedelmien aika. Sanoisikin mitä tahansa, talvi on hiihtamisen aika. Sanoisikin vaikka mitä, Lapissa haluan kaikista eniten nähdä revontulia. Sanoisipa mitä, Japanissa haluan kaikista eniten käydä onsenissa. Kuulemma apinatkin käyvät. 例 文 (Esimerkkilauseet) 13 : Kasvoi pitkäksi. Tämäkin lapsi kasvoi pitkäksi. Lapissa kylät ovat pieneksi keskittyneet. Hiukset kasvoivat pitkäksi. Leikataan kynnet lyhyiksi. Meidän lapsetkin ovat kasvaneet isoiksi. Ostin uuden auton (Vaihdoin auton uusiksi). Lintu lensi korkeaksi/korkealle taivaaseen. Lounasta voi syödä tuossa ruokalassa halvaksi/halvalla. Suomessa isot metsät levittäytyvät laajaksi/laajalle. Luin Pekan kirjettä hauskasti. Eilen illalla oli kiire, joten palasin kotiin myöhään illalla. Eilisaamuna en noussut aikaisin. Jäin nukkumaan myöhään asti. Lähiaikoina tässä kaupungissakin valmistuu iso tavaratalo. Lepäsin rauhallisesti kotona. Siivosin huoneen siistiksi. Jamada maalaa/piirtää kuvia todella taitavasti. Kiitos (ylemmälle taholle) olemme kaikki terveenä pysyneet. Tämäkin kaupunki on muuttunut todella eloisaksi viime aikoina. 例 文 (Esimerkkilauseet) 14 : Ei ole kuin 6 henkeä. Täällä opiskelijoita ei ole kuin 6 henkeä. Rahaa ei ole kuin 10 euroa. Minulla ei ole kuin pikkuveli. Ei ole isoveli. Täällä ei ole yhtään lääkäriä. Sairaanhoitajaakaan ei ole kuin kaksi. Suomeen verrattuna Japanissa ei ole järviä kuin todella vähän. Japanissa poroja ei ole kuin Hokkaidōlla ihan vähän. Tänään ei ole kuin matematiikan tunti. Ei ole japanin tuntia. Ei ole kuin vain 30 min. ennen kuin lentokone lähtee. Kiirehdi joka tapauksessa! Ei ole enää kuin tunti ennen kuin vieraat tulevat. Nouse pian! Ei ole enää kuin kolme päivää tenttiin. Jätetään TV:n katsominen ja yritetään parasta opiskelussa. 例 文 (Esimerkkilauseet) 15 : Japanilaisia ei ole kuin vain 3 henkeä. Tenttikirjoja on vain kaksi kappaletta. Helsingin väkiluku on vain henkeä. Suomen väkiluku on vain 5,3 miljoonaa henkeä. Rahaa ei ole kuin vain 100 jeniä. Tämän päivän oppitunteja on vain kaksi.

6 Viiniä on vain yksi pullo. Rahaa ei ole kuin vain 10 euroa. Japanilaisia ei ole kuin vain kolme henkeä. Yliopistossamme tietokoneita on vain 30 kappaletta. Riisia on vain yksi kuppi. Suomessa (aikaa minulla) on vain yksi päivä. Helsingin metro on vain 21 km (pitkä). 例 文 (Esimerkkilauseet) 16 : Siis/eli suurin kaupunki. Tokio on Japanin pääkaupunki. Siis (se) on Japanin suurin kaupunki. Suomi on maailman paras IT-maa. Eli IT-tekniikka on (siellä) kehittynein maailmassa. Japani on saarivaltio, eli Japanin ympärillä on meri. Sveitsi on vuoristomaa, siis Sveitsi on runsas vuorinen maa. Metsät ovat Suomen aarre, eli (ne) ovat Suomen tärkein asia. Nozomi on šinkansenin kasvot. Eli (se) on suosituin šinkansen-junista. Kioto on Japanin vanha pääkaupunki, siis (se) ei ole tällä hetkellä pääkaupunki. Nara on Japanin vanhin kaupunki, siis (se) on Japanin vanhin pääkaupunki. Huži-vuori on Japanin korkein vuori, eli (se) on vuori, joka on Japanissa korkein. Honšū on Japanin suurin saari, siis (se) on saari, joka on Japanissa isoin. 例 文 (Esimerkkilauseet) 17 : 1/25. Kesälomaläksyistä 3/4 on tehty. Tokiossa asuu n. 1/10 ihmistä koko Japanista. Huži-vuori on Mt. Everestistä vajaa 1/2 korkea. Suomen väkiluku on vain n. 1/25 kuin Japanin väkiluvusta. Jamadan pituus on Pekan (pituudesta) 2/3. Täällä valmistetaan 3/5 kaikista autoista. Tänään 1/2 kaikista opiskelijoista on poissa. Yliopiston opettajien määrä on n. 1/100 opiskelijoiden määrästä. Lääkärien määrä on sairaanhoitajien määrästä alle 1/10. Opiskelijaruokalassa voi syödä ravintolaan (verrattuna) 1/3:lla rahalla.

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi MILLAINEN? vertailu -mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi kevyt - kevyen - kevyempi siisti - siistin - siistimpi iloinen - iloisen hidas hitaan - iloisempi - hitaampi -mpi (komparatiivi) KAKSITAVUISET,

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

Millainen Pekka on? Kumpi on kauniimpi? Kuka on paras? Mikä on maailman korkein vuori?

Millainen Pekka on? Kumpi on kauniimpi? Kuka on paras? Mikä on maailman korkein vuori? MILLAINEN? vertailu Millainen Pekka on? Kumpi on kauniimpi? Kuka on paras? Mikä on maailman korkein vuori? Sää oli ihana viikonloppuna! Pekka on komea mies. Kumpi teistä haluaa tulla ensin? Kumpi on parempi,

Lisätiedot

Odpowiedzi do ćwiczeń

Odpowiedzi do ćwiczeń Odpowiedzi do ćwiczeń Lekcja 1 1. c 2. b 3. d 4. a 5. c Lekcja 2 1. ruotsia 2. Norja 3. tanskalainen 4. venäjää 5. virolainen 6. englantia 7. Saksa 8. kiina 9. espanjaa 10. Suomi 11. puolalainen 12. englanti

Lisätiedot

Lukukappale 21 : Jussin Japanin matka

Lukukappale 21 : Jussin Japanin matka Lukukappale 21 : Jussin Japanin matka 例 文 (Esimerkkilauseet) 1 : Katselee liikaa TV:ta. Jos/kun katselee liikaa TV:ta, näkö huononee. Älkää syökö liikaa ruokaa! Ei saa juoda liiaa sakea/alkoholia. Se ei

Lisätiedot

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä:

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: Lapsen kanssa järjestetään kahdenkeskeinen arviointihetki 2 kertaa vuodessa: alkukartoitus ja seuranta puolen vuoden päästä. Tutustu

Lisätiedot

Lukukappale 18 : Isän kirjoittama kirja.

Lukukappale 18 : Isän kirjoittama kirja. Lukukappale 18 : Isän kirjoittama kirja. 例 文 (Esimerkkilauseet) 1 : Yliopistossa luettavat kirjat. Päivä, jolloin alkaa luennot, on hyvin kiireinen. Päivänä, jolloin koulu loppuu, kaikki palaavat maalle

Lisätiedot

OSA 1. Milloin? AIKA. Keskiviikkona. Peruslause + konjunktio + omistuslause

OSA 1. Milloin? AIKA. Keskiviikkona. Peruslause + konjunktio + omistuslause OSA 1 Peruslause + konjunktio + omistuslause Esim. Tänään Anita kirjoittaa nopeasti töissä, koska hänellä on tärkeää asiaa. Milloin? AIKA Viime yönä Lauantaina Tänään Päivisin Iltaisin Aamuisin Joka vuosi

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

SANATYYPIT JA VARTALOT

SANATYYPIT JA VARTALOT SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen? opiskelija opiskelijat opiskelija- opiskelijan pöytä pöydät pöydä-

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää.

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. 2. NUMERO (EI 1) + PARTITIIVI o Minulla on kaksi autoa. o Kadulla seisoo

Lisätiedot

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi?

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? KERTAUSTEHTÄVIÄ WS 05/06 A Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? 1. Juha käy aina lauantaina (TORI). 2. Juna saapuu (ASEMA). 3. Olemme (HELSINKI). 4. (MIKÄ KATU) te asutte?

Lisätiedot

L. 17-20 Esimerkkilauseiden suomennokset. Luku 17 : Sienimetsä

L. 17-20 Esimerkkilauseiden suomennokset. Luku 17 : Sienimetsä L. 17-20 Esimerkkilauseiden suomennokset Luku 17 : Sienimetsä 例 文 (Esimerkkilauseet) 1 : Voi mennä saunaan. Yli 250 henkeä voi matkustaa. Suomessa voi mennä saunaan. Hän pystyy laittamaan ruokaa. Tomi

Lisätiedot

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen.

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen. SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: 1. -ko/-kö -kysymys; vastaus alkaa aina kyllä- tai ei-sanalla esim. Asutko sinä Lahdessa? Autatko sinä minua? Oletko sinä iloinen? Kyllä, minä asun. (positiivinen)

Lisätiedot

Lukukappale 22 : Nattō ja kalakukko

Lukukappale 22 : Nattō ja kalakukko Lukukappale 22 : Nattō ja kalakukko 例 文 (Esimerkkilauseet) 1. Antakaa minunkin puhua! Annamme vieraan/asiakkaan odottaa. Annan hänenkin käyttää tämä auto. Äiti juottaa vauvalle maitoa. Syötän ruokaa koiralle.

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Luku 21 : Jussin Japanin matka

Luku 21 : Jussin Japanin matka Luku 21 : Jussin Japanin matka 例 文 (Esimerkkilauseet) 1 : Katsoa liikaa TV:ta. Ei saa juoda liiaa sakea/alkoholia. Se ei ole hyväksi, että pitää liikaa hauskaa, eikä opiskele. Jos/kun katsoo liikaa TV:ta,

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA.

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? MISTÄ? MIHIN? SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? Missä laiva on? Missä sinun paperit ovat? Missä sinun kansio on? Missä rikas nainen istuu? Missä ruoat

Lisätiedot

KOMPARATIIVIN TAIVUTUS

KOMPARATIIVIN TAIVUTUS KOMPARATIIVIN TAIVUTUS YKSIKKÖ MONIKKO perusmuoto -mpi -mmat Millainen? isompi isommat Millaiset? -mma- -mpa- -mmi- -mpi- Millaista? isompaa isompia Millaisia? Millaisen? (gen./ obj.) isomman isompien

Lisätiedot

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset.

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset. MAI FRICK KOMPARAATIO ELI VERTAILU 1. Komparatiivi -mpi -mpa, -mma monikko: -mpi, -mmi - Kumpi on vanhempi, Joni vai Ville? - Joni on vanhempi kuin Ville. - Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

LET S GO! 5 KOEALUE 4-6 Nähnyt:

LET S GO! 5 KOEALUE 4-6 Nähnyt: 1 LET S GO! 5 KOEALUE 4-6 Nähnyt: On jälleen tullut aika testata osaamisesi. Koekappaleina ovat kappaleet 7-9. Muista LUKEA KAPPALEITA ÄÄNEEN useaan otteeseen ja opetella erityisen hyvin KUVASANASTOT ja

Lisätiedot

8. sairaampi 9. lihavampi 10. vaikeampi 11. kylmempi 12. märempi 13. valoisampi 14. siistimpi

8. sairaampi 9. lihavampi 10. vaikeampi 11. kylmempi 12. märempi 13. valoisampi 14. siistimpi KAPPALE11 Harjoituss.190 1. uudempi 2. iloisempi 3. vanhempi 4. kauniimpi 5. pitempi 6. lyhyempi 7. terveempi 8. sairaampi 9. lihavampi 10. vaikeampi 11. kylmempi 12. märempi 13. valoisampi 14. siistimpi

Lisätiedot

Matemaattisten Aineiden Opettajien Liitto MAOL ry Valtakunnallinen kuudennen luokan matematiikan koe 2014

Matemaattisten Aineiden Opettajien Liitto MAOL ry Valtakunnallinen kuudennen luokan matematiikan koe 2014 Matemaattisten Aineiden Opettajien Liitto MAOL ry Valtakunnallinen kuudennen luokan matematiikan koe 2014 MFKA-Kustannus Oy Rautatieläisenkatu 6, 0020 HELSINKI, puh. (09) 102 378 http://www.mfka.fi Peruskoulun

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Harjoittele suomea! Suomen kielen perusteita. Vihko 2. Jussi Örn

Harjoittele suomea! Suomen kielen perusteita. Vihko 2. Jussi Örn 0 Harjoittele suomea! Suomen kielen perusteita Vihko 2 Jussi Örn 1 Mikä ja missä? Kysy parilta. Pari vastaa. - Mikä tämä on? - Se on kynä. - Mikä tuo on? - Se on tietokone. Mikä tää on? Mikä toi on? Mikä?

Lisätiedot

KENEN? MINKÄ? MILLAISEN?

KENEN? MINKÄ? MILLAISEN? KENEN? MINKÄ? MILLAISEN? Heidin äidin nimi on Sirpa. (Kenen äidin nimi on Sirpa?) Yukikon sukunimi on Kettunen. Estefanian toinen nimi on Patricia. Nahlan ammatti on opettaja. Hawazenin mies on Abdullah.

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 1. Sisältö

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 1. Sisältö Merisuo & Storm 1 Sisältö Opettajalle.................................... 3 Hiiri räätälinä (kansansatua mukaellen).............. 5 Tiainen ja karhu (kansansatua mukaellen)............ 7 Taikapata (kansansatua

Lisätiedot

...~..;.0.. halpa (halva/n) halve/mpi halv/in kylma (kylma/n) kylme/mpi kylm/in

...~..;.0.. halpa (halva/n) halve/mpi halv/in kylma (kylma/n) kylme/mpi kylm/in Komparatiivi ja superlatiivị ~ ;0 ~" Tama kukka on Tama kukka on Tama kukka on pieni vielapienempi kaikkein pienin Komparatiivin tunnus on -mpi Superlatiivintunnus on -in Huomatkaa seuraavat seikat: I

Lisätiedot

Työssäoppimisjakso. Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015

Työssäoppimisjakso. Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015 Työssäoppimisjakso Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015 Kobe? Kobe - yksi Japanin suurkaupungeista (~1,6 milj. asukasta) ja tärkeä satamakaupunki, joka sijaitsee Hyogon prefektuurissa

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

Skenaario 1: Paavo kokouksessa

Skenaario 1: Paavo kokouksessa Vaatimusmäärittely liite A: Skenaariot 1-6 Skenaario 1: kokouksessa Osapuolet Tero Eeva Siirrettävä data Paikkatieto Kalenterimerkinnät Käyttäjän tunnistus Oikeuksien luovutus Käyttäjäprofiilit Tilanne

Lisätiedot

Tehtävä: Anna lausetyypille nimi ja keksi vielä oma esimerkki.

Tehtävä: Anna lausetyypille nimi ja keksi vielä oma esimerkki. Kielioppi 2 27.1.2012 Tehtävä: Anna lausetyypille nimi ja keksi vielä oma esimerkki. La usetyyppi: Mä näin eilen kaupungilla poliiseja ja palomiehiä. Voisitko ostaa kaupasta appelsiineja ja greippejä?

Lisätiedot

Ulkomaiset matkailijat pääkaupunkiseudulla v. 2018

Ulkomaiset matkailijat pääkaupunkiseudulla v. 2018 Ulkomaiset matkailijat pääkaupunkiseudulla v. 2018 Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy 2 MUUT KOHTEET JA KULKUTAVAT (PÄÄKAUPUNKISEUTU PÄÄASIALLINEN MATKAKOHDE) 4,9 miljoonaa ulkomaalaista matkailijaa

Lisätiedot

9) televisiosta 10) televisiossa 11) televisiosta 12) tietokoneella 13) tietokoneessa 14) puhelimessa 15) puhelimeen 16) puhelimesta

9) televisiosta 10) televisiossa 11) televisiosta 12) tietokoneella 13) tietokoneessa 14) puhelimessa 15) puhelimeen 16) puhelimesta Vastaukset harjoituksiin (luentomonisteen sivu 7) Käytä paikallissijoja Harjoitus 1 1) kynttilöissä 2) ikkunassa 3) ikkunasta 4) pöydällä 5) pöydässä 6) pöytään 7) lehdestä 8) näissä lehdissä 9) televisiosta

Lisätiedot

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla 2015 Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015 Tutkimus ja Analysointikeskus TAK Oy 2 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa 2015

Lisätiedot

PRELIMINÄÄRIKOE. Lyhyt Matematiikka 3.2.2015

PRELIMINÄÄRIKOE. Lyhyt Matematiikka 3.2.2015 PRELIMINÄÄRIKOE Lyhyt Matematiikka..015 Vastaa enintään kymmeneen tehtävään. Kaikki tehtävät arvostellaan asteikolla 0-6 pistettä. 1. a) Sievennä x( x ) ( x x). b) Ratkaise yhtälö 5( x 4) 5 ( x 4). 1 c)

Lisätiedot

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto KESKUSTELUJA KELASSA Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto Materiaalin tekijät: Teksti: Mirja Manninen Ulkoasu/muokkaus: Sari Pajarinen Piirroskuvat:

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

Juha Mäkirinta Vanajaveden opisto, Hämeenlinna. Piirroskuvat Papunetin kuvapankista

Juha Mäkirinta Vanajaveden opisto, Hämeenlinna. Piirroskuvat Papunetin kuvapankista 4 Juha Mäkirinta juha.makirinta@kktavastia.fi 040-8696413 Vanajaveden opisto, Hämeenlinna Piirroskuvat Papunetin kuvapankista 4 5 Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa.

Lisätiedot

Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012. Veera Helander arva10

Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012. Veera Helander arva10 Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012 Veera Helander arva10 Työpaikka Manuel & Ariana on pieni yritys jossa tehdään juhlavaatteita, hääpukuja, mittatilaustöitä sekä couture

Lisätiedot

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan.

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Lämmittely Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Oletko samaa mieltä vai eri mieltä? Miksi? On tosi helppo saada suomalaisia ystäviä. Suomalaiset eivät käy missään vaan ovat aina

Lisätiedot

Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen

Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen Vytvoř elativ: Minä olen kotoisin Tšekistä (Tšekki). Hän on kotoisin Suomesta (Suomi). Oletko sinä kotoisin

Lisätiedot

Ensimmäinen harjoitus (s. 26) Toinen harjoitus (s. 29)

Ensimmäinen harjoitus (s. 26) Toinen harjoitus (s. 29) Vastaukset harjoituksiin (luentomoniste 1, sivut 26 35) Ensimmäinen harjoitus (s. 26) Toinen harjoitus (s. 29) 1) talvesta 2) ydinvoimasta 3) kissasta vai koirasta 4) suomalaisesta kahvista 5) jäätelöstä

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

Kappale 2. Olla-verbi. Kirjoita kyllä-muoto (positiivinen). Kirjoita ei-muoto (negatiivinen). Matti mies. Minä opettaja. Me koulussa. Sinä iloinen.

Kappale 2. Olla-verbi. Kirjoita kyllä-muoto (positiivinen). Kirjoita ei-muoto (negatiivinen). Matti mies. Minä opettaja. Me koulussa. Sinä iloinen. Lisä- harjoituksia Kappale 2 Olla-verbi Kirjoita kyllä-muoto (positiivinen). Matti mies. Minä opettaja. Me koulussa. Sinä iloinen. Te Helsingissä. Kirjoita ei-muoto (negatiivinen). Matti nainen. Minä opiskelija.

Lisätiedot

Часть А. II ЭТАП РЕГИОНАЛЬНОЙ ОЛИМПИАДЫ ШКОЛЬНИКОВ ПО ФИНСКОМУ ЯЗЫКУ ДЛЯ 5-6 КЛАССОВ С УГЛУБЛЕННЫМ ИЗУЧЕНИЕМ ФИНСКОГО ЯЗЫКА

Часть А. II ЭТАП РЕГИОНАЛЬНОЙ ОЛИМПИАДЫ ШКОЛЬНИКОВ ПО ФИНСКОМУ ЯЗЫКУ ДЛЯ 5-6 КЛАССОВ С УГЛУБЛЕННЫМ ИЗУЧЕНИЕМ ФИНСКОГО ЯЗЫКА II ЭТАП РЕГИОНАЛЬНОЙ ОЛИМПИАДЫ ШКОЛЬНИКОВ ПО ФИНСКОМУ ЯЗЫКУ ДЛЯ 5-6 КЛАССОВ С УГЛУБЛЕННЫМ ИЗУЧЕНИЕМ ФИНСКОГО ЯЗЫКА Максимальное количество баллов 150. Часть А. А1-А5. Прослушай предложение и выбери правильный

Lisätiedot

Majoitusmyynti alueella kasvoi 14 prosenttia ja oli 27 miljoonaa euroa. Yöpymisen keskihinta kesäkuussa 2016 oli 77,39 euroa (+ 8 %).

Majoitusmyynti alueella kasvoi 14 prosenttia ja oli 27 miljoonaa euroa. Yöpymisen keskihinta kesäkuussa 2016 oli 77,39 euroa (+ 8 %). HELSINGIN MATKAILUTILASTOT KESÄKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 5 prosenttia Kesäkuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 353 000 yöpymistä, joista suomalaisille 138 000 ja ulkomaalaisille 215 000 yötä. Eniten

Lisätiedot

Kenguru 2010 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 6

Kenguru 2010 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 6 Kenguru 2010 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 6 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto.

Lisätiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot

22 vastausta. Tiivistelmä. Olen. Vuosiluokkani on. Alakouluni oli. Muokkaa tätä lomaketta. Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vastausta Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot vesa.raasumaa@gmail.com Muokkaa tätä lomaketta Tiivistelmä Olen 5% Tyttö 5 % Poika 5 % 5% Vuosiluokkani on 8,% 3,8% 7. 5 % 8. 8. % 9. 7 3.8 % 5% Alakouluni

Lisätiedot

Asumisen suunnitelmani. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa

Asumisen suunnitelmani. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa Asumisen suunnitelmani Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa Asumisen suunnitelmani Jos suunnittelet muuttoa, on hyödyllistä pohtia etukäteen, millaiset asiat ovat sinulle tärkeitä

Lisätiedot

Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa.

Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa. 4 4 5 Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa. Minä puhun thain kieltä ja vähän suomea. Minä en ymmärrä

Lisätiedot

Koska naapurit olivat kaataneet puun meidän pihalle, he korjasivat sen pois.

Koska naapurit olivat kaataneet puun meidän pihalle, he korjasivat sen pois. JATKA LAUSETTA. PLUSKVAMPERFEKTI + IMPERFEKTI Kun minä olin syntynyt, olin pieni vauva. Kun me olimme kuorineet perunat, keitimme ne. Sitten kun perunat olivat kiehuneet, söimme ne kastikkeen kanssa. Koska

Lisätiedot

Kenguru Ecolier, ratkaisut (1 / 5) 4. - 5. luokka

Kenguru Ecolier, ratkaisut (1 / 5) 4. - 5. luokka 3 pisteen tehtävät Kenguru Ecolier, ratkaisut (1 / 5) 1. Missä kenguru on? (A) Ympyrässä ja kolmiossa, mutta ei neliössä. (B) Ympyrässä ja neliössä, mutta ei kolmiossa. (C) Kolmiossa ja neliössä, mutta

Lisätiedot

Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013

Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013 Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013 Me haastateltiin1a luokkaa, mikä on heidän lempitalviurheilulajinsa. Suosituin laji oli hiihto. Tekijät Kerttu,Iida,Veikka ja Bedran Haastattelimme apulaisrehtoria Katri

Lisätiedot

Tasan vuosi sitten GoExpo messuilla päätin lähteä melomaan Suomen rannikkoa

Tasan vuosi sitten GoExpo messuilla päätin lähteä melomaan Suomen rannikkoa Tasan vuosi sitten GoExpo messuilla päätin lähteä melomaan Suomen rannikkoa Kuka olen, millä lihaksilla Aloitin melontaharrastukseni rakentamalla vanerikajakin kesällä 2006 Hankin 50-vuotislahjaksi oikean

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

Hyvä tietää. Japani. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Japani. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Japani Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Japanista Pääkaupunki Kielet Asukasluku Tokio Japani 130 milj. Uskonto Valuutta Pinta-ala Shintolaisuus ja buddhalaisuus Yen Tällä sivulla

Lisätiedot

797 E. matematiikka. Martti Heinonen Markus Luoma Leena Mannila Kati Rautakorpi-Salmio Timo Tapiainen Tommi Tikka Timo Urpiola

797 E. matematiikka. Martti Heinonen Markus Luoma Leena Mannila Kati Rautakorpi-Salmio Timo Tapiainen Tommi Tikka Timo Urpiola 797 E matematiikka Martti Heinonen Markus Luoma Leena Mannila Kati Rautakorpi-Salmio Timo Tapiainen Tommi Tikka Timo Urpiola Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava 24 Ongelmanratkaisu yhtälön avulla Yhtälön

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HELSINGIN MATKAILUTILASTOT ELOKUU 2016 Yöpymiset vähenivät vajaan prosentin Elokuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 404 000 yöpymistä, joista suomalaisille 157 000 ja ulkomaalaisille 247 000 yötä. Suomalaisten

Lisätiedot

ZA5478. Flash Eurobarometer 328 (Survey on the Attitudes of Europeans Towards Tourism in 2011) Country Questionnaire Finland

ZA5478. Flash Eurobarometer 328 (Survey on the Attitudes of Europeans Towards Tourism in 2011) Country Questionnaire Finland ZA5478 Flash Eurobarometer 328 (Survey on the Attitudes of Europeans Towards Tourism in 2011) Country Questionnaire Finland Questions for Eurobarometer FLASH-survey (February 2011) Q1. Kuinka monta matkaa

Lisätiedot

Keski- Karjalan joulunaika. Kuva: Juhanan tupa, Hepovaaran tila ja Nikon kuvauspalvelu

Keski- Karjalan joulunaika. Kuva: Juhanan tupa, Hepovaaran tila ja Nikon kuvauspalvelu Keski- Karjalan joulunaika Kuva: Juhanan tupa, Hepovaaran tila ja Nikon kuvauspalvelu Tervetuloa Keski- Karjalaan! Keski-Karjalan joulunaika on aitoja makuja ja upeita tapahtumia täynnä. Alueen neljän

Lisätiedot

ZA4889. Flash Eurobarometer 258 (Attitudes of Europeans towards tourism) Country Specific Questionnaire Finland

ZA4889. Flash Eurobarometer 258 (Attitudes of Europeans towards tourism) Country Specific Questionnaire Finland ZA4889 Flash Eurobarometer 258 (Attitudes of Europeans towards tourism) Country Specific Questionnaire Finland Eurobarometer FLASH- 258 D2. Minkä ikäinen olet? [_][_] vuotta vanha [ 9 9 ] [KIELTÄYTYMINEN/EI

Lisätiedot

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö Lämmittely Kuinka paljon Suomen pinta-alasta on metsää? Mikä suo on? Miksi ihmiset liikkuvat syksyllä paljon metsässä? Mikä on villieläimen ja kesyn eläimen ero? Millainen eläin karhu / susi on? Mitkä

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TAMMIKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TAMMIKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TAMMIKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 8,1 prosenttia Tammikuussa 2016 Helsingissä yövyttiin 244 000 yötä, joista suomalaiset yöpyivät 116 000 yötä ja ulkomaalaiset 128 000 yötä

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

monta vanupuikkoa vetoketju kaksi vetoketjua kolme vetoketjua Sanasto paristo kaukosäädin lokki savuke tupakka pyykkipoika pingviini vanupuikko

monta vanupuikkoa vetoketju kaksi vetoketjua kolme vetoketjua Sanasto paristo kaukosäädin lokki savuke tupakka pyykkipoika pingviini vanupuikko Oppitunti 5 - numerot yhdestä kymmeneen, monta yksi, kaksi, kolme, neljä, viisi, kuusi, seitsemän, kahdeksan, yhdeksän, kymmenen monta vanupuikkoa vetoketju kaksi vetoketjua kolme vetoketjua 1 pilvi kaksi

Lisätiedot

Oppitunti 9 - osa 1. lihaa ja perunasose perunasose = perunamuusi perunasoseuttaja ja kolme perunaa perunamuusi ja kanaa (kanankoipi) kurpitsasose

Oppitunti 9 - osa 1. lihaa ja perunasose perunasose = perunamuusi perunasoseuttaja ja kolme perunaa perunamuusi ja kanaa (kanankoipi) kurpitsasose Oppitunti 9 - osa 1 numeroita ehjä - rikki sata kaksisataa kolmesataa neljäsataa tuhat kaksituhatta kolmetuhatta neljätuhatta kymmenentuhatta kaksikymmentätuhatta satatuhatta miljoona 1 lihaa ja perunasose

Lisätiedot

KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Tunnetko jo Jussin?

KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Tunnetko jo Jussin? KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Moi Radek! Moi! Tunnetko jo Jussin? En tunne. Hän on Jussi, meidän työkaveri. Hauska tutustua. Mä oon Radek. Ootko sä se uus puolalainen? Joo, kyllä olen. Hauska tutustua

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri Simo Sivusaari Simo Yrjö Sivusaari syntyi 26.10.1927 Vaasassa. Hän kävi kolmivuotisen puutarhaopiston ja on elättänyt perheensä pienellä taimi- ja kukkatarhalla. Myynti tapahtui Vaasan torilla ja hautausmaan

Lisätiedot

Kieliohjelma Atalan koulussa

Kieliohjelma Atalan koulussa Kieliohjelma Atalan koulussa Vaihtoehto 1, A1-kieli englanti, B1- kieli ruotsi 6.luokalla 1 lk - 2 lk - 3 lk englanti 2h/vko 4 lk englanti 2h/vko 5 lk englanti 2-3h/vko 6 lk englanti 2-3h/vko, ruotsi 2h/vko

Lisätiedot

Saavutettavuuden rooli Lapin matkailun menestystarinassa

Saavutettavuuden rooli Lapin matkailun menestystarinassa Saavutettavuuden rooli Lapin matkailun menestystarinassa 17.11.2017 Sanna Kärkkäinen Toimitusjohtaja VisitRovaniemi #visitrovaniemi #rovaniemi @visitrovaniemi @SannaRovaniemi Visit Rovaniemi DMO, Destination

Lisätiedot

LÄÄKÄRISSÄ TERVEYS JA SAIRAUS

LÄÄKÄRISSÄ TERVEYS JA SAIRAUS LÄÄKÄRISSÄ TERVEYS JA SAIRAUS APTEEKISSA Mitä apteekista voi ostaa? Käytkö sinä usein apteekissa? Mitä sinä ostat apteekista? Taina ottaa vuoronumeron ja istuu penkille. Hänen vuoro tulee. Hän menee tiskille

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

PAINONPUDOTUSSUUNNITELMA. Tiina Lahti. Tavoitepaino: 70kg Lähtöpaino: 76,5kg Painonpudotus: 6,5kg Tavoiteajankohta: Klo 19.00 11.12.

PAINONPUDOTUSSUUNNITELMA. Tiina Lahti. Tavoitepaino: 70kg Lähtöpaino: 76,5kg Painonpudotus: 6,5kg Tavoiteajankohta: Klo 19.00 11.12. PAINONPUDOTUSSUUNNITELMA Tiina Lahti Tavoitepaino: 70kg Lähtöpaino: 76,5kg Painonpudotus: 6,5kg Tavoiteajankohta: Klo 19.00 11.12.2009 Aikaa: 11 vrk Tiistai 1.12 - Keskiviikko 9.12 Aamupaino: 76,5kg Iltapaino:

Lisätiedot

Mainiot matkailukysymykset

Mainiot matkailukysymykset Mainiot matkailukysymykset Tulosta, leikkaa suikaleiksi, valitse parhaat, keksi uusia ja pyydä osallistujia nappaamaan Mainio matkailukysymys. Kannusta keskustelemaan matkailuaiheesta ja aiheen vierestä.

Lisätiedot

Paras paikka rakentaa tulevaisuuttasi! Kuva: Lea Kallio

Paras paikka rakentaa tulevaisuuttasi! Kuva: Lea Kallio Paras paikka rakentaa tulevaisuuttasi! Kuva: Lea Kallio Opiskelu lukiossa Vaatii hyvän pohjatason äidinkielestä, matematiikasta, ruotsista ja englannista Vaatii itsenäistä otetta opiskeluun ja vastuun

Lisätiedot