VALINTAPERUSTEET 2016

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VALINTAPERUSTEET 2016"

Transkriptio

1 VALINTAPERUSTEET 06 Korkeakoulujen yhteishaku - kandidaattiohjelmat SISÄLTÖ Aloituspaikat hakukohteittain.... Ensikertalaisille varattavat aloituspaikat... Hakuohjeet.... Hakukelpoisuus.... Tärkeät päivämäärät.... Valintakoepaikkakunnat.... Erityisjärjestelyt valintakokeessa Haku kansainvälisellä ylioppilastutkinnolla (IB, EB, RP) Hakemuksen liitteet... 5 Valintaperusteet - Hallintotieteet Valinnan pisteytys Valintakoe Valintamenettely... 8 Valintaperusteet - Kielikylpykoulutus Valinnan pisteytys Valintakoe Valintamenettely... 5 Valintaperusteet - Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma Valinnan pisteytys Valintakoe Valintamenettely... 6 Valintaperusteet - Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma Valinnan pisteytys Valintakoe Valintamenettely Valintaperusteet - Kauppatieteiden kandidaattiohjelma Valinnan pisteytys Valintakoe Valintamenettely Valintaperusteet - Tietotekniikan ja tuotantotalouden kandidaattiohjelma Valinnan pisteytys Valintakoe Valintamenettely Valintaperusteet - Energia- ja informaatiotekniikka Valinnan pisteytys Valintakoe Valintamenettely... VAASAN YLIOPISTO PL 700 (Wolffintie ), 650 VAASA HAKIJAPALVLEUT PUH , uva.fi/hakijat, hakijapalvelut@uva.fi

2 / ALOITUSPAIKAT HAKUKOHTEITTAIN Hakukohde Aloituspaikat Ensikertalaiset Filosofinen tiedekunta, Hallintotiede Hallintotieteiden kandidaattiohjelma 75 5 Filosofinen tiedekunta, Kielet ja viestintä Kielikylpykoulutuksen kandidaattiohjelma Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma Kauppatieteellinen tiedekunta Kauppatieteiden kandidaattiohjelma 0 05 Teknillinen tiedekunta, kauppatiede Tietotekniikan ja tuotantotalouden kandidaattiohjelma 60 6 Teknillinen tiedekunta, tekniikka Energia- ja informaatiotekniikan kandidaattiohjelma Ensikertalaisille varattavat aloituspaikat Lain mukaan (Laki yliopistolain muuttamisesta 56/05) korkeakoulujen on vuodesta 06 alkaen varattava osa yhteishaun opiskelupaikoista ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Ensikertalaiskiintiön tavoitteena on mm. alentaa korkeakouluopintojen aloittamisikää sekä saada korkeakoulutukseen entistä enemmän aidosti uusia opiskelijoita. Hakija on ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeva eli ensikertalainen, jos hän Ei ole suorittanut Suomen koulutusjärjestelmän mukaista ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoa Ei ole vastaanottanut ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoon johtavaa opiskelupaikkaa koulutuksesta, joka on alkanut syksyllä 0 tai sen jälkeen. Ensikertalaisuus määräytyy kevään yhteishaun. hakuajan päättymisajankohdan mukaan riippumatta siitä, kummassa hakuajassa hakija hakee. Ensikertalaisten kiintiöt ovat kaikissa hakukohteissa vähimmäismääriä. Aloituspaikoista täytetään ensin ensikertalaisten osuus ja tämän jälkeen jäljelle jääneet aloituspaikat jaetaan paremmuusjärjestyksessä sekä ensikertalaisille että ei-ensikertalaisille.

3 / HAKUOHJEET Haku korkeakoulujen yhteishaussa tapahtuu Opintopolku-palvelussa osoitteessa Korkeakoulujen yhteishaussa voi hakea korkeintaan kuuteen hakukohteeseen, jotka tulee asettaa mieluisuusjärjestykseen. Järjestystä ei voi muuttaa hakuajan päättymisen jälkeen. Hakuaikana hakulomaketta voi muuttaa kirjautumalla Opintopolkuun verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla. Korkeakoulujen kevään yhteishaussa on kaksi hakuaikaa I hakuaika klo 5.00 II Hakuaika klo 5.00 Ensimmäiseen hakuaikaan kuuluvat vieraskieliset koulutukset sekä Taideyliopiston koulutukset. Toisessa hakuajassa haetaan muihin kuin em. Koulutuksiin. Vaasan yliopiston hakukohteet ovat mukana yhteishaun II hakuajassa. Kuusi hakukohdetta lasketaan molemmista hakuajoista. Jos hakija on hakenut I hakuajassa kahteen koulutukseen voi II hakuajassa hakea neljään koulutukseen.. Hakukelpoisuus Yliopistoon hakevien tulee täyttää tietyt yliopistolaissa määritellyt edellytykset hakukelpoisuudesta. Hakukelpoisia ovat hakijat, jotka ovat suorittaneet. ylioppilastutkinnon järjestämisestä annetussa laissa (67/005) tarkoitetun tutkinnon (suomalaisen ylioppilastutkinnon, International Baccalaureate -tutkinnon (IB), European Baccalaureate -tutkinnon (EB) tai Reifeprüfung-tutkinnon);. vähintään kolmivuotisen ammatillisen perustutkinnon tai sitä vastaavat aikaisemmat opinnot;. ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetussa laissa (6/998) tarkoitetun ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon, erikoisammattitutkinnon tai niitä vastaavan aikaisemman tutkinnon; taikka. ulkomaisen koulutuksen, joka asianomaisessa maassa antaa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin. Em. koulutusten lisäksi yliopistolaissa viitattuihin opintoihin voidaan ottaa opiskelijaksi myös henkilö, jolla yliopisto toteaa muutoin olevan opintoja varten riittävät tiedot ja valmiudet. Hakijan, joka ei kuulu yleisen hakukelpoisuuden piiriin, tulee hakuajan päättymiseen mennessä toimittaa yliopistolle perusteltu anomus hakukelpoisuuden selvittämiseksi ja liittää hakemukseen jäljennökset aikaisemmin suoritettujen opintojen ja tutkintojen todistuksista. Hakukeväänä valmistuvat ovat hakukelpoisia, mikäli saavat tutkintotodistuksen kevään yleisenä lukioiden tai ammatillisten oppilaitosten päättäjäispäivänä. Myös yleisen valmistumispäivän jälkeen valmistuvat voivat hakea, mikäli toimittavat kopion valmistuneen tutkinnon todistuksesta Vaasan yliopiston hakijapalveluihin mennessä. Sähköinen hakemus täytetään kuitenkin normaalisti hakuaikana. Jos tutkinto valmistuu myöhemmin kuin 9.6., hakukelpoisuus arvioidaan erikseen.

4 /. Tärkeät päivämäärät Hakuaika klo 5.00 Liitteet oltava perillä klo 5.00 Erityisjärjestelypyynnöt viimeistään klo 5.00 Valintakokeet Filosofinen tiedekunta Hallintotieteiden kandidaattiohjelma klo -6 Kielikylpykoulutuksen koulutusohjelma Kirjallinen koe klo -6 Haastattelut klo 0-8 Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma klo -6 Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma klo -6 Kauppatieteellinen tiedekunta Kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan valintakoe klo 0- Teknillinen tiedekunta Tietotekniikan ja tuotantotalouden kandidaattiohjelma klo -6 Energia- ja informaatiotekniikan kandidaattiohjelma DIA-yhteisvalinnan valintakokeet Matematiikka.5.06 klo -7 Kemia.6.06 klo 9- Fysiikka.6.06 klo -8 Valinnan tulokset viimeistään.7.06 Todistusvalintojen tulokset viimeistään Opiskelupaikka otettava vastaan viimeistään Varasijoilta hyväksyminen päättyy Valintakoepaikkakunnat Filosofisen tiedekunnan hakukohteiden sekä teknillisen tiedekunnan tietotekniikan ja tuotantotalouden kandidaattiohjelman valintakokeen voi tehdä Vaasassa, Tampereella, Espoossa ja Oulussa. Hakija voi itse valita koepaikkakunnan. Koepaikkakunta valitaan hakulomakkeella. Kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan valintakokeen hakija tekee siinä yliopistossa, johon hän on hakenut kauppatieteellisen yhteisvalinnan sisällä ensisijaisesti. Yhteisvalinnassa ovat mukana Vaasan yliopisto, Aalto-yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto ja Turun yliopisto.

5 5/ Diplomi-insinööri ja arkkitehtikoulutuksen (DIA) yhteisvalinnassa valintakokeen voi tehdä yhteisvalintaan kuuluvissa yliopistoissa, joita ovat Vaasan yliopisto, Aalto-yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto, Turun yliopisto ja Åbo Akademi.. Erityisjärjestelyt valintakokeessa Mikäli hakija tarvitsee valintakokeessa erityisjärjestelyjä (esim. lisäaikaa, irtopöydän, valintakoekysymykset suuremmalla fontilla) hänen tulee esittää erityisjärjestelypyyntö viimeistään 0.. Pyyntö toimitetaan muissa hakukohteissa Vaasan yliopiston hakijapalveluihin, DIAyhteisvalinnassa Aalto-yliopiston hakijapalveluihin. Filosofisen tiedekunnan hakukohteisiin tai tietotekniikan ja tuotantotalouden hakukohteeseen hakevan on suoritettava valintakoe Vaasassa, mikäli kokeeseen osallistuminen edellyttää erityisjärjestelyjä..5 Haku kansainvälisellä ylioppilastutkinnolla (IB, EB, RP) International Baccalaureate (IB), European Baccalaureate (EB) ja Reifeprüfung-tutkinnon todistus rinnastetaan suomalaiseen ylioppilastutkintoon opetus- ja kulttuuriministeriön suositusten mukaisesti seuraavasti: Suomalainen yo-tutkinto IB-tutkinto EB-tutkinto * Reifeprüfungtutkinto Vast. suomalaisessa yo-tutkinnossa Pisteet Pisteet Pisteet Laudatur Eximia Magna Cum laude Lubenter Approbatur *) EB-tutkinto: Poiketen edellä olevasta taulukosta rinnastetaan pitkän tai lyhyen matematiikan osalta pistemäärät laudaturiin, pistemäärät eximia cum laude approbaturiin sekä pistemäärät cum laude approbaturiin..6 Hakemuksen liitteet Hakemuksen liitteet tulee toimittaa klo 5.00 mennessä. Seuraavien hakijoiden tulee liitteiden eräpäivään mennessä toimittaa kopio tutkintotodistuksestaan: Ennen vuotta 990 suomalaisen ylioppilastutkinnon suorittaneet IB-, EB- tai Reifeprüfung-tutkinnon suorittaneet Ulkomailla korkeakoulukelpoisuuden saavuttaneet Muun kuin ylioppilastutkinnon suorittaneet, esim. kolmivuotisen ammatillisen tutkinnon perusteella hakevat.

6 Hallintotieteiden, kielten ja viestinnän sekä tietotekniikan ja tuotantotalouden kandidaattiohjelmiin hakevat toimittavat liitteet Vaasan yliopiston hakijapalveluihin: Vaasan yliopisto/hakijapalvelut PL Vaasa Kauppatieteellisen alan yhteisvalinnassa hakevat toimittavat liitteet yhteishakua koordinoivaan Itä-Suomen yliopistoon. Merkitse kuoreen Kauppatieteellisen alan yhteisvalinta. Itä-Suomen yliopisto/hakijapalvelut PL Kuopio Diplomi-insinööri-koulutukseen hakevat toimittavat liitteet DIA-yhteisvalintaa koordinoivaan Aalto-yliopistoon. Merkitse kuoreen DIA-valinta. Aalto-yliopisto/Hakijapalvelut PL Aalto 6/ Vuonna 990 tai sen jälkeen suoritetusta ylioppilastutkinnosta ei tarvitse toimittaa kopiota, vaan tiedot saadaan suoraan Ylioppilastutkintolautakunnan rekisteristä. IB (International Baccalaureate) -tutkinnon keväällä 06 suorittavat toimittavat liitteenä 0.. mennessä todistuksen tutkinnon alustavista arvosanoista. Heidän osalta opiskelijavalinta on ehdollinen kunnes lopulliset arvosanat vahvistuvat. Tiedot lopullisista arvosanoista tulee toimittaa mennessä.

7 7/ VALINTAPERUSTEET - HALLINTOTIETEET Aloituspaikat 75, ensikertalaisia vähintään 5 (n. 70 %) Opiskelijat valitaan suorittamaan hallintotieteiden kandidaatin ja hallintotieteiden maisterin tutkintoa. Pääaine valitaan ensimmäisen vuoden yhteisten opintojen jälkeen. Tutustu koulutukseen: Hakukohde Opintopolussa: Hallintotieteiden kandidaatti ja maisteri (v + v). Valinnan pisteytys Valinnassa voi saada enintään 0 pistettä, joista enintään 60 pistettä todistuksesta ja enintään 60 pistettä valintakokeesta. Hakijan on osallistuttava valintakokeeseen ja saatava siitä vähintään 5 pistettä voidakseen tulla valituksi. Todistuspisteet Ylioppilastodistuksesta annetaan pisteitä seuraavasti:. Äidinkieli. Reaali tai jokin reaaliaineen koe. Kaksi muuta hakijalle parhaat pisteet tuottavaa koetta (voivat olla myös muita reaaliaineen kokeita) Äidinkieli, reaali, ainereaalin kokeet, laajan/pitkän oppimäärän kokeet, A-kielet Lyhyen/keskipitkän oppimäärän kokeet, B-kielet Laudatur 5 Eximia cum laude 9 approbatur Magna cum laude approbatur 9 6 Cum laude approbatur 6 Lubenter approbatur Approbatur - IB-, EB- ja Reifeprüfung-tutkinnot rinnastetaan suomalaiseen ylioppilastutkintoon erillisen pisteytyksen mukaisesti.. Valintakoe Valintakoe järjestetään klo -6.

8 8/ Kokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua, vaan kaikki hakemuksen määräaikaan mennessä jättäneet osallistuvat valintakokeeseen. Valintakokeessa voidaan esittää monivalintakysymyksiä, oikein tai väärin -väittämiä sekä essee- ja määrittelytehtäviä. Valintakokeesta voi saada enintään 60 pistettä. Hakijan on saatava vähintään 5 pistettä voidakseen tulla valituksi. Valintakoe perustuu kirjaan: Lehto, Kirsi (toim.) (0): Pirullisista ongelmista hyvään hallintoon. Vaasan yliopiston julkaisuja. Hallintotieteet. Valintakoekirja on ladattavissa maksutta pdf-versiona osoitteesta: Valintakokeen voi suorittaa Vaasan lisäksi Tampereella, Espoossa tai Oulussa. Koepaikka valitaan hakulomakkeella.. Valintamenettely Opiskelijat valitaan joko ylioppilastutkintotodistuksen ja valintakokeen yhteispistemäärän perusteella tai pelkän valintakokeen pistemäärän perusteella. Hakija otetaan huomioon molemmissa valintaryhmissä, mikäli se on taustakoulutuksen perusteella mahdollista. Yhteishaun valintajono Valittavat yht. 75 Ensikertalaisia yht. väh. 5 Valintajono : yhteispisteet 7 7 Valintajono : valintakoepisteet 8 6. Valintajono : Yhteispistemäärään perustuva valinta (ylioppilastodistus ja valintakoe) Hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen ylioppilastutkintotodistuksesta ja valintakokeesta saadun yhteispistemäärän perusteella. Yhteispistemäärän perusteella valitaan 7 hakijaa. Ensikertalaisia hakijoita valitaan 7 ja sen jälkeen yhteispisteiden paremmuusjärjestyksessä 0 hakijaa.. Valintajono : Valintakoepistemäärään perustuva valinta Hakijat, jotka eivät tule valituiksi ylioppilastodistuksen ja valintakokeen yhteispistemäärän perusteella, asetetaan uuteen paremmuusjärjestykseen pelkän valintakokeen pistemäärän perusteella. Valintakoepistemäärän perusteella valitaan 8 hakijaa. Ensikertalaisia hakijoita valitaan 6 ja sen jälkeen valintakoepisteiden paremmuusjärjestyksessä hakijaa. Valintajonojen sisällä valintajärjestys määräytyy valintakoepisteiden perusteella. Tasapistetilanteessa etusijalle asetetaan ensin valintakokeessa enemmän pisteitä saanut. Mikäli hakijoita on tämänkin jälkeen tasapisteissä, tulevat he kaikki valituiksi. Varasijoilta hyväksytään ainoastaan valintakoepistemäärän perusteella.

9 9/ VALINTAPERUSTEET - KIELIKYLPYKOULUTUS Aloituspaikat 0, ensikertalaisia vähintään (n. 70 %) Opiskelijat valitaan suorittamaan humanististen tieteiden kandidaatin tutkintoa ja filosofian maisterin tutkintoa. Koko tutkinto suoritetaan kielikylpykoulutuksen koulutusohjelmassa. Tutustu koulutukseen: Hakukohde Opintopolussa: Kielikylpykoulutuksen koulutusohjelma, humanististen tieteiden kandidaatti ja filosofian maisteri (v + v). Valinnan pisteytys Valinnassa voi saada enintään 5 pistettä, joista enintään 5 pistettä kirjallisesta kokeesta 0 pistettä suullista kielitaitoa mittaavasta haastattelusta 5 pistettä soveltuvuutta mittaavasta haastattelusta 5 pistettä ylioppilastutkintotodistuksesta Todistuspisteet Ylioppilastodistuksesta annetaan pisteitä enintään viidestä kokeesta (max. 5 pistettä) L E M C ) äidinkieli ) toinen kotimainen kieli pitkä oppimäärä keskipitkä oppimäärä ). Vieras kieli pitkä oppimäärä muu oppimäärä 5,5,5,5 ) Matematiikka pitkä oppimäärä muu oppimäärä 5,5,5,5 5) Reaali tai ainereaali (paras huomioidaan) 5,5,5 IB-, EB- ja Reifeprüfung-tutkinnot rinnastetaan suomalaiseen ylioppilastutkintoon erillisen pisteytyksen mukaisesti.

10 0/. Valintakoe Ensimmäinen vaihe, kirjallinen koe Valintakokeen kirjallinen osuus järjestetään klo -6 Kokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua, vaan kaikki hakemuksen määräajassa jättäneet osallistuvat kokeeseen. Valintakokeen voi suorittaa Vaasan lisäksi Tampereella, Espoossa tai Oulussa. Kirjallisessa kokeessa arvioidaan hakijan suomen ja ruotsin kielten kielitaitoa sekä kielikylpytuntemusta. Kokeeseen valmistaudutaan lukemalla aineisto, joka julkaistaan viimeistään..06 osoitteessa Kirjallisesta kokeesta voi saada enintään 5 pistettä (suomen kielestä 5 pistettä, ruotsin kielestä 5 pistettä, sisällöstä 5 pistettä). Voidakseen tulla hyväksytyksi, tulee jokaisesta osiosta saada vähintään pistettä (yhteensä vähintään 9 pistettä). Valintakokeen ensimmäisen vaiheen perusteella kutsutaan haastatteluun vähintään 80 hakijaa. Toinen vaihe, haastattelut Valintakokeen toinen vaihe järjestetään klo 0-8 (noin). Hakijalle haastattelu on yksipäiväinen. Kutsu haastatteluun päässeille lähetetään hakulomakkeella ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen viikolla. Kutsussa kerrotaan kumpana päivänä haastatteluun osallistutaan sekä haastattelun tarkempi aika. Toisen vaiheen koe koostuu suullista kielitaitoa ja soveltuvuutta opetusalalle mittaavista osioista, joista voi saada yhteensä 65 pistettä: 0 pistettä suullista kielitaitoa mittaavasta haastattelusta 5 pistettä soveltuvuutta mittaavasta haastattelusta Suullista kielitaitoa mittaava haastattelu Haastattelu, jossa arvioidaan hakijan ruotsin ja suomen kielten suullista taitoa, käydään hakijan ja kahden haastattelijan kesken. Kummastakin kielestä saa 0-0 pistettä (maks. 0 pistettä). Voidakseen tulla hyväksytyksi, on kummastakin kielestä saatava vähintään 6 pistettä (yhteensä vähintään pistettä), mikä vastaa eurooppalaisen viitekehyksen tasoa B. Soveltuvuutta opetusalalle mittaava haastattelu Haastattelu, jossa arvioidaan hakijan soveltuvuutta opetusalalle käydään hakijan ja kolmen Åbo Akademin haastattelijan kesken. Tavoitteena on selvittää hakijan motivaatio, vuorovaikutustaidot haastattelutilanteessa, valmius itsereflektioon sekä hakijan kyky pohtia koulun roolia oppimis- ja työskentely-ympäristönä nykyyhteiskunnassa. Hakijan suullinen kielitaito huomioidaan arvioitaessa soveltuvuutta

11 . Valintamenettely / opetusalalle lähinnä hakijan kykynä ilmaista ajatuksiaan ja valmiutena toimia kielellisenä mallina. Kukin haastattelija antaa haastattelusta 0-5 pistettä. Haastateltavan saama pistemäärä kerrotaan kolmella (maks. 5 pistettä). Voidakseen tulla hyväksytyksi, on soveltuvuushaastattelusta saatava vähintään 8 pistettä. Soveltuvuushaastattelua varten hakijan tulee täyttää lomake, joka lähetetään valintakoekutsun yhteydessä. Lomakkeesta tulee ottaa kolme kopiota, jotka annetaan haastattelijoille haastattelutilanteessa. Valituksi voi tulla joko ylioppilastodistuksen ja valintakokeen yhteispistemäärän perusteella tai pelkän valintakokeen perusteella. Yhteishaun valintajono Valittavat yht. 0, ensikertalaisia yht. vähintään Yhteispisteet 0 Valintakoepisteet 0 Ensin hyväksytään 0 opiskelijaa ylioppilastodistuksen ja valintakokeen yhteispisteiden perusteella. Mikäli saman pistemäärän saavuttaneita hakijoita on useita, järjestyksen ratkaisee valintakokeen pistemäärä. Sen jälkeen hyväksytään valintakoepistemäärän perusteella vähintään 0 opiskelijaa. Varasijoilta hyväksytään pelkän valintakoepistemäärän perusteella.

12 / 5 VALINTAPERUSTEET - KOTIMAISTEN KIELTEN KANDIDAATTIOHJELMA Aloituspaikat 5, ensikertalaisia vähintään (n. 70 %) Opiskelijat valitaan suorittamaan humanististen tieteiden kandidaatin tutkintoa ja filosofian maisterin tutkintoa. Ohjelmaan sisältyy kolme pääainetta: suomenkieliset opiskelevat pääaineenaan ruotsia, ruotsinkieliset joko ruotsia äidinkielenä tai suomea toisena kotimaisena kielenä. Pääaine valitaan ensimmäisen vuoden keväällä. Tutustu koulutukseen: Hakukohde Opintopolussa: Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma, humanististen tieteiden kandidaatti ja filosofian maisteri (v + v) 5. Valinnan pisteytys Valinnassa voi saada enintään 0pistettä, joista enintään 0 pistettä valintakokeesta 0 pistettä ylioppilastutkintotodistuksesta Todistuspisteet Ylioppilastodistuksesta annetaan pisteitä enintään neljästä kokeesta (max. 0 pistettä) L E M C B A ) äidinkieli 5 0,5 ) toinen kotimainen kieli pitkä oppimäärä muu oppimäärä 5 0,5 0,5 - ) reaalikoe, aineraali tai matematiikka (paras otetaan huomioon) 5 0,5 ) vieras kieli (paras otetaan huomioon) pitkä oppimäärä muu oppimäärä 5 0,5 0,5 - IB-, EB- ja Reifeprüfung-tutkinnot rinnastetaan suomalaiseen ylioppilastutkintoon erillisen pisteytyksen mukaisesti. 5. Valintakoe Valintakoe järjestetään klo -6.

13 / Kokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua, vaan kaikki hakemuksen määräaikaan mennessä jättäneet osallistuvat valintakokeeseen. Ylioppilastodistuksen perusteella valittaville ilmoitetaan valinnasta ennen valintakoetta, eivätkä he osallistu valintakokeeseen. Valintakoe koostuu sekä sisältöä että kielitaitoa mittaavista osioista. Valintakokeesta voi saada enintään 0 pistettä. Kokeeseen valmistaudutaan lukemalla verkkoaineisto, joka julkaistaan viimeistään..06 osoitteessa Valintakokeen kielitaitoa mittaavaan osioon ei ole erillistä ennakkomateriaalia, vaan koe perustuu lukion oppimäärään tai vastaavaan. 5. Valintamenettely Hakijat valitaan kolmessa ryhmässä: ylioppilastodistuksen pisteiden perusteella, ylioppilastodistuksen ja valintakokeen yhteispisteiden perusteella tai valintakokeen pisteiden perusteella. Yhteishaun valintajono Valittavat yht. 5, ensikertalaisia yht. vähintään Ylioppilastodistuspisteet 0 Yhteispisteet 5 Valintakoepisteet 0 Ensin valitaan ylioppilastodistuksen perusteella 0 parasta hakijaa (ks. todistuspistetaulukko). Ylioppilastodistuksen perusteella valituille ilmoitetaan hyväksymisestä postitse viimeistään Todistuksen perusteella valittavat eivät osallistu valintakokeeseen. Ylioppilastodistuksen perusteella valittujen lisäksi ylioppilastodistuksen ja valintakokeen yhteispistemäärän perusteella valitaan 5 opiskelijaa pisteiden mukaisessa järjestyksessä. Mikäli saman yhteispistemäärän saavuttaneita hakijoita on useita, järjestyksen ratkaisee valintakokeen pistemäärä. Sen jälkeen valintakoepistemäärän perusteella valitaan vähintään 0 hakijaa. Varasijoilta mahdollisesti hyväksyttävät valitaan valintakoepisteiden perusteella.

14 / 6 VALINTAPERUSTEET - VIESTINNÄN, NYKYSUOMEN JA ENGLANNIN KANDI- DAATTIOHJELMA Aloituspaikat 75, ensikertalaisia vähintään 5 (n. 70 %) Opiskelijat valitaan suorittamaan humanististen tieteiden kandidaatin tutkintoa ja filosofian maisterin tutkintoa. Ohjelmaan sisältyy kolme pääainetta: viestintätieteet, nykysuomi ja englanti. Pääaine valitaan ensimmäisen vuoden keväällä. Tutustu koulutukseen: Hakukohde Opintopolussa: Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma, humanististen tieteiden kandidaatti ja filosofian maisteri (v + v) 6. Valinnan pisteytys Valinnassa voi saada enintään 0pistettä, joista enintään 0 pistettä valintakokeesta 0 pistettä ylioppilastutkintotodistuksesta Todistuspisteet Ylioppilastodistuksesta annetaan pisteitä enintään neljästä kokeesta (max. 0 pistettä) L E M C B A ) äidinkieli 5 0,5 ) englannin kieli pitkä oppimäärä muu oppimäärä 5 0,5 0,5 - ) reaalikoe, aineraali tai matematiikka (paras otetaan huomioon) 5 0,5 ) toinen kotimainen kieli tai muu vieras kieli kuin englanti (paras otetaan huomioon) pitkä oppimäärä muu oppimäärä 5 0,5 0,5 - IB-, EB- ja Reifeprüfung-tutkinnot rinnastetaan suomalaiseen ylioppilastutkintoon erillisen pisteytyksen mukaisesti. 6. Valintakoe Valintakoe järjestetään klo -6.

15 5/ Kokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua, vaan kaikki hakemuksen määräaikaan mennessä jättäneet osallistuvat valintakokeeseen. Valintakoe koostuu tehtävistä, joiden avulla arvioidaan viestintävalmiuksia, englannin ja suomen kielen hallintaa, analyyttista kykyä, tekstin tuottamisen taitoa ja kohderyhmän huomioonottamista. Kaikki ohjelmaan hakevat tekevät saman valintakokeen ja jokaiseen kokeeseen on vastattava. Kokeesta voi saada enintään 0 pistettä. Kokeeseen valmistaudutaan lukemalla verkkoaineisto, joka julkaistaan viimeistään..06 osoitteessa 6. Valintamenettely Hakijat valitaan joko ylioppilastutkintotodistuksen ja valintakokeen yhteispistemäärän perusteella tai pelkän valintakoepistemäärän perusteella. Yhteishaun valintajono Valittavat yht. 75, ensikertalaisia yht. vähintään 5 Yhteispisteet 8 Valintakoepisteet 7 Ylioppilastutkintotodistuksen ja valintakokeen yhteispistemäärän perusteella valitaan ensin 8 opiskelijaa pisteiden mukaisessa järjestyksessä. Mikäli saman yhteispistemäärän saavuttaneita hakijoita on useita, järjestyksen ratkaisee valintakokeen pistemäärä. Sen jälkeen valitaan pelkän valintakoepistemäärän perusteella vähintään 7 opiskelijaa. Varasijoilta hyväksytään pelkän valintakoepistemäärän mukaan.

16 6/ 7 VALINTAPERUSTEET - KAUPPATIETEIDEN KANDIDAATTIOHJELMA Aloituspaikat 0, ensikertalaisia vähintään 05 (n. 50 %) Opiskelijat valitaan suorittamaan kauppatieteiden kandidaatin ja maisterin tutkintoa. Ohjelmaan sisältyy kuusi pääainevaihtoehtoa: johtaminen ja organisaatiot, kansainvälinen liiketoiminta, laskentatoimi ja rahoitus, markkinointi, talousoikeus, taloustiede. Pääaine valitaan ensimmäisen vuoden keväällä. Hakukohde on mukana kauppatieteellisen alan yhteisvalinnassa. Katso lisätietoja osoitteesta Tutustu koulutukseen: Hakukohde Opintopolussa: Kauppatieteet, kauppatieteiden kandidaatti ja maisteri (v + v) 7. Valinnan pisteytys Valinnassa voi saada enintään 8 pistettä, joista enintään 0 pistettä ylioppilastodistuksesta enintään 0 pistettä valintakokeesta ensisijaisuuspistettä kauppatieteellisen alan yhteisvalinnassa korkeimmalle sijalle asetettuun hakukohteeseen ensisijaisuuspistettä kauppatieteellisen alan yhteisvalinnassa. sijalle asetettuun hakukohteeseen ensisijaisuuspiste kauppatieteellisen alan yhteisvalinnassa. sijalle asetettuun hakukohteeseen Todistuspisteet Ylioppilastodistuksesta annetaan pisteitä enintään viidestä kokeesta (max. 0 pistettä) Pisteitä annetaan seuraavista aineista:. Äidinkieli. Matematiikka. Kolme muuta hakijalle parhaat pisteet tuottavaa ainetta, joista voi olla reaaliaineen kokeita. L E M C B ) Äidinkieli ) Matematiikka Pitkä oppimäärä Muu oppimäärä ) Mikä hyvänsä muu koe Pitkä oppimäärä Muu oppimäärä 7 5 6

17 Ohjeet IB-, EB- ja RP-tutkintojen pisteytykseen ovat kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan verkkosivulla 7. Valintakoe Valintakoe järjestetään klo 0-. Kokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua, vaan kaikki hakemuksen määräaikaan mennessä jättäneet osallistuvat valintakokeeseen. Mikäli haet kauppatieteellisen alan yhteisvalinnassa useampaan kuin yhteen hakukohteeseen, teet valintakokeen ko. hakukohteista ylimmälle sijalle asetetussa yliopistossa. Jos Vaasan yliopiston hakukohde on kauppatieteellisen yhteisvalinnan ylin hakutoive, valintakoe tulee tehdä Vaasassa. 7/ Kauppatieteellisen alan yhteisvalintakokeen avulla pyritään mittaamaan talouselämään liittyvän tiedon omaksumiskykyä ja taitoa soveltaa sitä. Koe perustuu ennalta ilmoitettuun kirjallisuuteen ja materiaaliin. Valintakokeessa esitetään monivalinta- ja/tai oikein/väärin-kysymyksiä. Oikeasta vastauksesta annetaan pisteitä ja väärästä vähennetään pisteitä. Vastaamatta jättämistä ei ole rajoitettu eikä vastaamatta jättämisestä vähennetä pisteitä. Maksimipistemäärä on 0 pistettä. Voidakseen tulla valituksi hakijan on saatava valintakokeesta vähintään 0 pistettä. Valintakoekirjallisuus Johtaminen ja markkinointi Anu Puusa, Helen Reijonen, Pauli Juuti ja Tommi Laukkanen Akatemiasta markkinapaikalle johtaminen ja markkinointi aikansa kuvina, Talentum, 0,., uudistettu painos, ISBN: / (ekirja) Laskentatoimi ja rahoitus Ikäheimo-Laitinen-Laitinen-Puttonen Yrityksen taloushallinto tänään Vaasan Yritysinformaatio Oy, Vaasa 0, ISBN Kansantaloustiede Hyytinen-Maliranta Yritysjohdon taloustiede: Yritykset taloudessa ja taloustieteessä Spillover Economics Oy, Helsinki 05, ISBN / ISBN (ekirja) Talousmatematiikka Talousmatematiikan osuus perustuu lukion opetussuunnitelman mukaiseen talousmatematiikan oppimäärään.

18 Hakijan oletetaan hallitsevan myös talousmatematiikan oppimäärän pohjana oleva matematiikan käsitteistö ja menetelmät sekä valintakoekirjallisuudessa käytetty terminologia. 8/ Lukion opetussuunnitelma on luettavissa Opetushallituksen sivuilla ( Talousmatematiikan kurssi on kuvattu seuraavasti (s.7) Talousmatematiikka (MAB7) Tavoitteet Kurssin tavoitteena on, että opiskelija. oppii ymmärtämään talouselämässä käytettyjä käsitteitä. saa matemaattisia valmiuksia oman taloutensa suunnitteluun. saa laskennallisen pohjan yrittäjyyden ja taloustiedon opiskeluun. soveltaa tilastollisia menetelmiä aineistojen käsittelyyn. Keskeiset sisällöt indeksi-, kustannus-, rahaliikenne-, laina-, verotus- ja muita laskelmia taloudellisiin tilanteisiin soveltuvia matemaattisia malleja lukujonojen ja summien avulla 7. Valintamenettely Hakijat valitaan joko ylioppilastodistuksen ja valintakokeen yhteispistemäärän perusteella tai pelkän valintakokeen pistemäärän perusteella. Yhteishaun valintajono Valittavat yht. 0 Ensikertalaisia yht. väh. 05 Yhteispisteet 6 6 Valintakoepisteet 8 Ensin tutkitaan sijoittuuko hakija kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan hakukohteista ylimmäksi asettamassaan hakukohteessa yhteispisteiden perusteella valittavien joukkoon. Jos ei sijoitu, tutkitaan sijoittuuko hän samaan hakukohteeseen koepistevalintapisteiden perusteella valittavien joukkoon. Jos ei sijoitu, siirrytään tarkastelemaan samalla tavalla sijoittuuko hakija toiselle sijalle asettamaansa hakukohteeseen yhteispistevalintapisteiden perusteella valittaviin jne. Varasijalta valitaan ainoastaan valintakoepisteiden perusteella muodostuvasta jonosta.

19 9/ 8 VALINTAPERUSTEET - TIETOTEKNIIKAN JA TUOTANTOTALOUDEN KANDI- DAATTIOHJELMA Aloituspaikat 60, ensikertalaisia vähintään 6 (n. 60 %) Opiskelijat valitaan suorittamaan kauppatieteiden kandidaatin ja maisterin tutkintoa. Ohjelmaan sisältyy kaksi pääainevaihtoehtoa: tietotekniikka ja tuotantotalous. Pääaine valitaan ensimmäisen vuoden keväällä. Tutustu koulutukseen: Hakukohde Opintopolussa: Tietototekniikka ja tuotantotalous, kauppatieteiden kandidaatti ja maisteri (v + v) 8. Valinnan pisteytys Valinnassa voi saada enintään 5 pistettä, joista enintään 5 pistettä ylioppilastutkintotodistuksesta 0 pistettä valintakokeesta Todistuspisteet Ylioppilastodistuksesta annetaan pisteitä enintään viidestä kokeesta (max. 5 pistettä) ) Matematiikka pitkä oppimäärä lyhyt oppimäärä L E M C,5,5 ) Äidinkieli,5 ) Vanha reaalikoe tai ainereaalikokeesta paras seuraavista: Fysiikka Kemia Biologia Filosofia Psykologia Yhteiskuntaoppi ) vieras kieli tai toinen kotimainen kieli (paras otetaan huomioon),5,5 IB-, EB- ja Reifeprüfung-tutkinnot rinnastetaan suomalaiseen ylioppilastutkintoon erillisen pisteytyksen mukaisesti.

20 0/ 8. Valintakoe Valintakoe järjestetään klo -6. Kokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua, vaan kaikki hakemuksen määräaikaan mennessä jättäneet osallistuvat valintakokeeseen. Valintakokeesta voi saada enintään 0 pistettä. Valintakoe muodostuu kahdesta osiosta: Ensimmäinen osio perustuu valintakokeessa jaettavaan aineistoon Toinen osio koostuu päättelytehtävistä, joihin ei ole etukäteismateriaalia Kumpaankaan osioon ei ole etukäteismateriaalia. Valintakokeessa mitataan sekä loogista päättelykykyä ja ongelmanratkaisukykyä että kykyä omaksua ja käsitellä uutta tietoa. Voidakseen tulla hyväksytyksi, on valintakokeesta saatava vähintään 0 pistettä. 8. Valintamenettely Hakijat valitaan joko ylioppilastutkinnon ja valintakokeen yhteispisteiden perusteella tai pelkän valintakokeen pisteiden perusteella. Yhteishaun valintajono Valittavat yht. 60, Ensikertalaisia yht. väh. 6 Yhteispisteet 0 Valintakoepisteet 0 Ensin valitaan enintään 0 hakijaa ylioppilastodistuksen ja valintakokeen yhteispistemäärän perusteella. Mikäli kaikki yhteispistemäärän valinnan opiskelupaikat eivät täyty, siirretään vapaaksi jääneet paikat täytettäväksi valintakokeen pisteiden perusteella. Tämän jälkeen valitaan vähintään 0 hakijaa valintakokeen pistemäärän perusteella. Valituksi tuleminen edellyttää molemmissa ryhmissä, että hakija saa valintakokeesta vähintään 0 pistettä.

21 / 9 VALINTAPERUSTEET - ENERGIA- JA INFORMAATIOTEKNIIKKA Aloituspaikat 60, ensikertalaisia vähintään 6 (n. 60 %) Opiskelijat valitaan suorittamaan tekniikan kandidaatin ja diplomi-insinöörin tutkintoa. Hakukohde on mukana diplomi-insinööri ja arkkitehtikoulutuksen (DIA) yhteisvalinnassa. Katso lisätietoja osoitteesta Tutustu koulutukseen: Hakukohde Opintopolussa: Energia- ja informaatiotekniikka, tekniikan kandidaatti ja diplomi-insinööri (v + v) 9. Valinnan pisteytys Valinnassa voi saada enintään 66 pistettä, joista enintään 6 pistettä ylioppilastutkintotodistuksesta 0 pistettä valintakokeesta ( koetta x 0 p) Todistuspisteet Valinnassa saa todistuspisteitä ylioppilastutkintotodistuksesta 5 eri arvosanasta seuraavan taulukon mukaisesti (max. 6 pistettä). Valinnassa otetaan huomioon hakijan kannalta parhaan tuloksen antavat arvosanat. L E M C B A Matematiikka, pitkä oppimäärä Fysiikka 5 - Kemia 5 - Biologia - - Äidinkieli 5 - Matematiikka, lyhyt oppimäärä (ei huomioida todistusvalinnassa) Toinen kotimainen kieli, pitkä - - Vieras kieli, pitkä - - Muut reaaliaineet Toinen kotimainen kieli, keskipitkä Vieras kieli, lyhyt Vanha reaali (ennen v. 006) 6 5 Reaalikokeen pisteet lasketaan joko uudesta tai vanhasta reaalista, ei molemmista.

22 / Ohjeet IB-, EB- ja RP-tutkintojen pisteytykseen ovat DIA- yhteisvalinnan verkkosivulla dia.fi/hakeminen-ja-hakukohteet/alkupisteiden-laskeminen-eb-ib-ja-rp-todistuksesta/ 9. Valintakoe DIA-yhteisvalinnan valintakokeet järjestetään seuraavasti: Yhteiskuntatiede Ti.5.06 klo 9- Matematiikka Ti.5.06 klo -7 Kemia Ke.6.06 klo 9- Fysiikka Ke.6.06 klo -8 Valintakokeisiin osallistuvat kaikki hakijat, jotka eivät ole saaneet opiskelupaikkaa todistusvalinnassa. Todistusvalinnan tulokset ilmoitetaan viimeistään 7.5. Valintakokeisiin ei lähetetä erillistä kutsua. Hakijan tulee ilmoittautua vähintään aineen valintakokeeseen. Energia- ja informaatiotekniikan hakukohteeseen hakevan tulee osallistua pakollisena matematiikan kokeeseen sekä joko kemian tai fysiikan kokeeseen. Yhdestä valintakokeesta voi saada valintapisteitä 0-0. Hakija voi osallistua valintakokeeseen haluamallaan DIA-valinnan koepaikkakunnalla. Koepaikkakunta ilmoitetaan hakulomakkeella. 9. Valintamenettely Hakijat valitaan koulutusohjelmaan joko. Todistusvalinnassa ylioppilastutkintotodistuksen pisteiden perusteella (50 % sisäänotosta). Ylioppilastodistuksen ja valintakoepistemäärän yhteispisteiden perusteella (noin 70 % todistusvalinnan jälkeisestä kiintiöstä). Valintakoepistemäärän perusteella (noin 0 % todistusvalinnan jälkeisestä kiintiöstä). Aloituspaikat 60, joista ensikertalaisia 6 Todistusvalinta 0 Valinta yhteispisteiden perusteella Valinta koepisteiden perusteella 9 Todistusvalintaan voivat osallistua ne viimeistään lukuvuonna tutkintonsa valmiiksi saavat ylioppilaat, jotka ovat suorittaneet hyväksytysti pitkän matematiikan kokeen sekä RP-, IBja EB-tutkinnon suorittaneet. Kesällä 06 IB- tai EB-tutkinnon suorittavien pisteet lasketaan ennakkoarvosanojen perusteella, ja valinta on ehdollinen kunnes lopulliset arvosanat vahvistuvat. Ylioppilastodistuksen pisteiden perusteella valinta edellyttää, että hakijalla on suoritettuna ylioppilastutkinnossa pitkä matematiikka vähintään arvosanalla magna cum laude (M) tai fysiikka vähintään arvosanalla cum laude (C). Hakijan on täytettä näistä ehdoista toinen. Pitkän matematiikan kokeen on joka tapauksessa oltava suoritettu hyväksytysti pelkän ylioppilastodistuksen perusteella valituilla.