VARKAUDEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2014. Puurtilan seurakuntakoti. Varsinaiset jäsenet:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VARKAUDEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2014. Puurtilan seurakuntakoti. Varsinaiset jäsenet:"

Transkriptio

1 VARKAUDEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2014 Päivämäärä KIRKKOVALTUUSTO Sivu KOKOUSTIEDOT Aika Tiistai, klo Paikka Puurtilan seurakuntakoti OSALLISTUJAT Päätöksentekijät Varsinaiset jäsenet: Ahonen Kauko Aro Jorma Hedman Pia Hämäläinen Marja-Muusa Kuvaja Elina Leppälehti Jorma Martikainen Olavi Nieminen Riitta Rothström Markko Siippainen Terhi Varajäsenet: Kilpeläinen Talvikki Nummela Riitta Alanen Heikki Eskelinen Reino Hynninen Kati Jumppainen Pauli Laitinen Pertti Lyytikkä Pentti Matero Anneli Pulkkinen Sinikka Rundelin Marita Vehmanen Riitta Moilanen Vesa Ruotsalainen Sakari Muut Tynkkynen Olli kirkkoneuvoston puheenjohtaja Siivola Olli hallintojohtaja, sihteeri ALLEKIRJOITUKSET Puheenjohtaja Sihteeri Heikki Alanen Olli Siivola KÄSITELLYT ASIAT PÖYTÄKIRJAN TARKASTUS Aika ja paikka seurakuntavirasto Allekirjoitukset Pauli Jumppainen Elina Kuvaja PÖYTÄKIRJA YLEISESTI NÄHTÄVÄNÄ Aika ja paikka seurakuntavirasto Todistaa Olli Tynkkynen

2 VARKAUDEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 4/ KOKOUKSEN AVAUS SEKÄ LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS Kv 32, Kv 32, KJ 8:5,1-2: Kirkkovaltuuston kutsuu koolle puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja. Jos varapuheenjohtajallakin on este, kutsun antaa kirkkoneuvoston puheenjohtaja. Kutsun valtuuston ensimmäiseen kokoukseen antaa kirkkoneuvoston puheenjohtaja ja kokouksen avaa iältään vanhin valtuutettu, joka johtaa puhetta, kunnes valtuuston puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja on valittu. Kokouskutsussa on ilmoitettava kokouksen aika ja paikka ja siihen on liitettävä luettelo käsiteltävistä asioista. Kutsu asialuetteloineen on lähetettävä kirkkovaltuuston ja kirkkoneuvoston jäsenille viimeistään viikkoa ennen kokousta sekä pidettävä seurakunnan ilmoitustaululla viikon ajan ennen kokousta. Valtuuston työjärjestys 8 : Asioita valtuustolle esiteltäessä tulee valtuutettujen käytettävissä olla kokouksen esityslista, johon sisältyy selostus kustakin käsiteltävästä asiasta ja kirkkoneuvoston ehdotus valtuuston päätökseksi. Esityslista liitteineen ja muut mahdolliset asiakirjat on, jolleivät erityiset syyt ole esteenä, toimitettava valtuutetuille vähintään kolme päivää ennen valtuuston kokousta. KL 7:4: Seurakunnan toimielin on päätösvaltainen, kun enemmän kuin puolet jäsenistä on saapuvilla. Valtuuston kokous on kutsuttu koolle päivätyllä kirkkovaltuuston puheenjohtajan antamalla kutsulla, joka on ollut viraston ilmoitustaululla nähtävillä samasta päivästä lukien. Kokouskutsu ja esityslista on jaettu valtuutetuille

3 VARKAUDEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 4/ Kokouksen avaus sekä laillisuus ja päätösvaltaisuus Kv 32, Valtuuston työjärjestys 9 : Asiat otetaan esityslistalle puheenjohtajan määräämään järjestykseen ja käsitellään, jollei valtuusto toisin päätä, esityslistan mukaisessa järjestyksessä. Suoritetaan nimenhuuto. Kokouksessa esillä olevan tiedoston perusteella päätetään poissaolosyiden hyväksymisestä sekä todetaan varajäsenten läsnäolo. Puheenjohtaja: Kokous todetaan kutsumistapaan ja valtuutettujen lukumäärään nähden laillisesti koolle kutsutuksi ja päätösvaltaiseksi, ja asiat käsitellään esityslistan mukaisessa järjestyksessä. Puheenjohtaja avasi kokouksen. Suoritettiin nimenhuuto, jonka perusteella todettiin kokouksessa olevan läsnä 27 valtuutetusta 20 valtuutettua ja neljä (4) varavaltuutettua. Edellä olevan perusteella todettiin kokous laillisesti koolle kutsutuksi ja läsnä olleiden valtuutettujen lukumäärään nähden päätösvaltaiseksi.

4 VARKAUDEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 4/ KOKOUSPÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN VALITSEMINEN Kv 33, Kv 33, KJ 7:6.2: Pöytäkirja tarkastetaan toimielimen päättämällä tavalla, jollei tarkastamisesta ole määrätty ohje- tai johtosäännössä. Käytänteenä on ollut, että kokouksessa on valittu kaksi jäsentä sukunimien aakkosjärjestyksessä pöytäkirjan tarkastajiksi. Puheenjohtaja: Valitaan kaksi (2) kokouspöytäkirjan tarkastajaa, vuorossa ovat Jumppainen Pauli ja Kosunen Johanna. Pöytäkirjan tarkastajiksi valittiin Jumppainen Pauli ja Kuvaja Elina.

5 VARKAUDEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 4/ METSÄTALOUSMAAN HANKINTA HAUTAINHOITORAHASTOLLE Kv 34, Hhrjk Hallintojohtaja esitteli hautainhoitorahastolle tarjotun metsätilan ja arvion ko. tilan arvosta. Johtokunta päätti yksimielisesti antaa hallintojohtajalle valtuudet neuvotella ja sopia maakaupoista koskien Viitaperä 11:2 metsätilan ostamista rahastolle; valtuutus on ehdollinen ja vaatii valtuuston hyväksynnän. Kn 134, Kyseinen metsätila Viitaperä 11:2 on pinta-alaltaan 23,8 ha ja sijaitsee Heinäveden Koivumäen kylässä. Tila muodostuu pääasiassa hyvin hoidetuista kuusen taimistoista, joita on n. 18 ha. Heti hakattavaa puustoa tilalla on vain vähän. Tilan hankkiminen soveltuu hyvin hautainhoitorahaston pitkän tähtäimen sijoitustoimintaan. Keski-Savon Metsänhoitoyhdistys / Petri Soikkeli on laatinut tilaa koskevan arvion. Arvio on liitteenä. Hallintojohtaja on neuvotellut myyjän kanssa ja kauppahinnan osalta on päädytty lopputulokseen, jonka mukaan myyjä on valmis tekemään kaupan eurolla. Hallintojohtaja: Kirkkoneuvosto / kirkkovaltuusto päättää 1) hyväksyä neuvottelutuloksen; 2) että Hautainhoitorahasto ostaa esitetyn Viitaperä 11:2 metsätilan kauppahinnalla Esitys hyväksyttiin.

6 VARKAUDEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 4/ Metsätalousmaan hankinta hautainhoitorahastolle Kv 34, Kv 34, Kirkkoneuvosto: Kirkkovaltuusto päättää 1) hyväksyä neuvottelutuloksen; 2) että Hautainhoitorahasto ostaa esitetyn Viitaperä 11:2 metsätilan kauppahinnalla Esitys hyväksyttiin.

7 VARKAUDEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 4/ TALOUSARVIO VUODELLE 2015 JA TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE Kv 35, Kn 136, KJ 15 luku: Seurakunnan ja seurakuntayhtymän talous 1 Seurakunnan ja seurakuntayhtymän toiminnassa ja talouden hoidossa on noudatettava talousarviota ja hyvän talouden hoidon periaatteita. Omaisuutta on hoidettava tuottavasti ja riskit halliten. 2 Talousarviossa sekä siihen liittyvässä toiminta- ja taloussuunnitelmassa hyväksytään toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet kolmeksi vuodeksi. Talousarvio on toiminta- ja taloussuunnitelman ensimmäinen vuosi. Talousarviovuosi (tilikausi) on kalenterivuosi. Talousarvio sekä toiminta- ja taloussuunnitelma on laadittava siten, että edellytykset tehtävien hoitamiseen turvataan. Tulojen ja menojen on oltava tasapainossa kolmen vuoden suunnittelukauden tai perustellusta syystä tätä pidemmän, kuitenkin enintään viiden vuoden ajanjakson aikana. Talousarvion hyväksymisen yhteydessä on päätettävä toimenpiteistä, joilla taseen osoittama alijäämä katetaan ottaen huomioon myös talousarvion laatimisvuonna kertyväksi arvioitu yli- tai alijäämä. Talousarvioon otetaan tehtävien hoitamisen ja toiminnallisten tavoitteiden edellyttämät määrärahat ja tuloarviot. Talousarviossa on osoitettava, miten rahoitustarve katetaan. Määrärahat ja tuloarviot otetaan talousarvioon bruttomääräisinä. Talousarviossa on käyttötalous- ja tuloslaskelmaosa sekä investointi- ja rahoitusosa. 3 Kirkkovaltuuston on hyväksyttävä seurakunnan ja yhteisen kirkkovaltuuston seurakuntayhtymän talousarvio sekä toiminta- ja taloussuunnitelma viimeistään edellisen vuoden joulukuussa.

8 VARKAUDEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 4/ Talousarvio vuodelle 2015 ja toiminta- ja taloussuunnitelma vuosille Kv 35, Kullekin kustannuspaikalle on kiinteistötointa lukuun ottamatta esitetty omat perustelunsa ja tavoitteensa. Kiinteistötoimella tekstiosa on pääluokan yhteinen ja hyväksymistaso koko pääluokka yhteensä. Lukutason summataso on koottuna kunkin luvun lopussa ja se on samalla talousarviolle esitetty hyväksymistaso. Hautainhoitorahaston talousarvio- ja toimintasuunnitelma on sisällytetty liitteenä olevaan budjettiin. Kirkkoneuvosto antoi kokouksessaan talousarvion laatijoille ohjeeksi budjettikehyksen, jonka mukaan kokonaiskäyttömenoissa tulee vuosina 2015, 2016 ja 2017 osoittaa euron vähennys edelliseen vuoteen verrattuna. Ko. luvulla tarkoitetaan toimintakatetta, joka on yhtä kuin toimintatulot vähennettyinä toimintakuluilla. Merkittäviä muutoksia vuoden 2014 talousarvion tietoihin verrattuina ovat mm.: - kirkollisvaaleja ei ole; - yhden papin jakaminen Heinäveden seurakunnan kanssa; - lähetyssihteerin osa-aikaisen vakanssin poistuminen palkkabudjetista. Palkat ja muut henkilöstömenot on laskettu KirVESTES mukaisesti. Palkkoihin on laskettu sopimukseen sisältyvä 0,4 %:n tarkistus lukien. Verotulokohta on arvioitu valtuuston päättämään 1,45 veroprosenttiin perustuen. Esityksessä on arvioitu kirkollisverotulojen vähenevän kuluvan vuoden arvioidusta tasosta n eurolla. Yhteisöveroja on arvioitu saatavan saman verran kuin kuluvana vuonna. Kokonaisuutena kirkollisveroja arvioidaan saatavan näin yhteensä 3,8 M.

9 VARKAUDEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 4/ Talousarvio vuodelle 2015 ja toiminta- ja taloussuunnitelma vuosille Kn 35, Investointiosa ja rahoitusosa sisältyvät taloussuunnitelmaan omina osioinaan. Toimintatuotot ovat esityksessä noin ja niissä on kasvua n kuluvan vuoden talousarvioon ja edellisen vuoden tilinpäätökseen verrattuna. Henkilöstökulut ovat noin 2,848 milj.. Vähennystä vuodesta 2014 on ja vuoden 2013 tilinpäätökseen verrattuna lisäystä Toimintakulut ilman henkilöstökuluja ovat tasolla 1,516 milj. kun ne kuluvan vuoden talousarviossa ovat 1,458 milj. euroa ja vuoden 2013 tilinpäätöksessä 1,454 milj. euroa. Nousua edelliseen vuoteen verrattuna on noin (n. 4 %). Toimintakate on tasolla 3,4 milj. euroa. Siinä on vähennystä vuoteen 2014 verrattuna euroa talousarviokehyksessä vaaditun euron sijasta. Vuosikate on talousarvioesityksessä euroa plussalla ja paranee kuluvaan vuoteen verrattuna n eurolla (21 %). Poistojen jälkeen tilikausi ennustetaan noin alijäämäiseksi. Kuluvan vuoden talousarvio oli n alijäämäinen. Investointeja esitetään vuonna 2015 suoritettavaksi eurolla. Suunnittelukauden keskimääräiset investoinnit on esitetty alle suunnitelmapoistojen tason, joka on n euroa. Lisätietoja talousarvioon liittyen antavat seurakunnan työntekijät oheisen liitteen mukaisesti.

10 VARKAUDEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 4/ Talousarvio vuodelle 2015 ja toiminta- ja taloussuunnitelma vuosille Kv 35, Hallintojohtaja: Kirkkoneuvosto/kirkkovaltuusto hyväksyy talousarvion vuodelle 2015 ja toiminta- ja taloussuunnitelman vuosille oheisen liitteen mukaisesti. Merkittiin, että kirjanpitäjä Tiina Suomalainen oli asiantuntijana läsnä asian esittelyn ajan. Merkittiin, että valtuuston varapuheenjohtaja Kati Hynninen poistui kokouksesta klo Käsittely: Keskustelun aikana hallintojohtaja muutti talousarvioesitystä investointiosan kohdalta (sivu 66) siten, että kohtaan Puurtilan seurakuntakoti lisätään kehittämisprojektin kustannuksiin jokaiselle suunnitelmavuodelle euroa. Esitys hyväksyttiin. Kv 35, Kirkkoneuvosto: Kirkkovaltuusto hyväksyy talousarvion vuodelle 2015 ja toimintaja taloussuunnitelman vuosille oheisen liitteen mukaisesti. Esitys hyväksyttiin.

11 VARKAUDEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 4/ TALOUSARVION SITOVUUSTASO VUONNA 2015 Kv 36, Kn 137, Talousarvion sitovuustaso tulee määritellä siten, että asianomaisen johtokunnan tai vastaavan viranhaltijan on vastattava määrärahan riittävyydestä. Kirkkoneuvostolta / kirkkovaltuustolta tulee anoa ylitysoikeutta tai uutta määrärahaa, mikäli määritellyn sitovuustason nettotulos (tulot menot) on ylittymässä. Talousarvion sitovuustasona on viime vuosina ollut käyttötalousosassa lukutason tulos lukuun ottamatta kiinteistötointa, jossa sitovuustaso on pääluokka. Investointiosassa sitovuustasona on ollut hankekohtainen määräraha. Hallintojohtaja: Kirkkoneuvosto / kirkkovaltuusto päättää, että vuoden 2015 talousarvion sitovuustasona on 1. käyttötalousosassa lukutason tulos lukuun ottamatta kiinteistötointa, jossa sitovuustaso on pääluokka; ja 2. investointiosassa hankekohtainen määräraha. Esitys hyväksyttiin. Kv 36, Kirkkoneuvosto: Kirkkovaltuusto päättää, että vuoden 2015 talousarvion sitovuustasona on 1. käyttötalousosassa lukutason tulos lukuun ottamatta kiinteistötointa, jossa sitovuustaso on pääluokka; ja 2. investointiosassa hankekohtainen määräraha. Esitys hyväksyttiin.

12 VARKAUDEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 4/ KIRJATAAN KIRKKOVALTUUSTON TIETOON SAATETTAVAT ASIAT Kv 37, Kv 37, Puheenjohtaja: Kirkkovaltuusto kirjaa sen tietoon saatetuksi seuraavat asiat: Puheenjohtaja ilmoitti, että uuden valtuuston ensimmäinen kokous pidetään alkaen klo

13 VARKAUDEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 4/ VALITUSOSOITUKSEN ANTAMINEN Kv 38, Kv 38, Puheenjohtaja: Puheenjohtaja antaa Kirkkolain 24 luvun 10 :n mukaisen valitusosoituksen, joka liitetään pöytäkirjaan. Puheenjohtaja antoi Kirkkolain 24 luvun 10 :n mukaisen valitusosoituksen, joka liitetään pöytäkirjaan. KOKOUKSEN PÄÄTTÄMINEN Puheenjohtaja päätti kokouksen.