Kari Aalto, talouspäällikkö Leena Eino, kyva:n II vpj Harri Kaunisto, kyva:n pj Tuula Koivula, sihteeri

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kari Aalto, talouspäällikkö Leena Eino, kyva:n II vpj Harri Kaunisto, kyva:n pj Tuula Koivula, sihteeri"

Transkriptio

1 LOUNAIS-HÄMEEN AMMATILLISEN PÖYTÄKIRJA No HALLITUS 6 KOKOUSTIEDOT OSALLISTUJAT Päätöksentekijät Muut osallistujat Aika kello Paikka Ammatti-instituutti, neuvotteluhuone Pentti Jolanki Hannu Kallio Maija-Leena Kraft Helena Kujansuu Hannu Mustonen Jouni Mäkelä Jukka Nummelin Arja Perälä Raili Saarenmaa Maarit Wahl Kari Aalto, talouspäällikkö Leena Eino, kyva:n II vpj Harri Kaunisto, kyva:n pj Tuula Koivula, sihteeri KÄSITELTÄVÄT ASIAT 62 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 63 valinta 64 Osavuosikatsaus Valmistuvien opiskelijoiden sijoittuminen 66 Oppilastilanne Luonnonvara-alan uudistetut opetussuunnitelmat 68 Kosmetologikoulutuksen irtaimistohankinnat 69 Päätökset ja kirjelmät 70 Paikallisneuvottelu koskien sosiaali- ja terveysalan opettajille maksettavaa alkupalkkaa lukien 71 Toimintojen uudelleenjärjestely Puheenjohtaja Jouni Mäkelä

2 62 2 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS Yh 62 Joht.reht.: Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus. Päätös: Kokous todettiin laillisesti kokoon kutsutuksi ja päätösvaltaiseksi.

3 63 3 PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN VALINTA Yh 63 Tämän kokouksen pöytäkirja pidetään yleisesti nähtävänä kuntayhtymän toimistossa maanantaina Edellisen kokouksen pöytäkirjan tarkastivat Helena Kujansuu ja Matti Leino. Joht.reht.: Valitaan tämän kokouksen pöytäkirjan tarkastajat. Määrätään tarkastuspäivä. Päätös: Pöytäkirjan tarkastajiksi valittiin Hannu Mustonen ja Jukka Nummelin. Tarkastuspäiväksi sovittiin maanantai toimistoaikana klo

4 OSAVUOSIKATSAUS Tj 27 Toimintakate ajalta on 55,6 % talousarvion toimintakatteesta. Toimintatuottojen toteutuminen talousarvioon verrattuna oli 51,1 % ja toimintakulujen vastaavasti 50,6 %. Talousarvio on toteutunut varsin suunnitellusti ja hyvin. Vuosikate on vastaavasti ,83 (72,0 %) ja ylijäämä ,79 euroa. Jäsenkuntien peruspääomakorot sekä Forssalle ja Tammelalle suoritettavat pääomakorvaukset maksetaan vasta vuoden jälkipuoliskolla , mutta niiden vastapainoksi investointivaraukset tuloutetaan vasta Yhteenveto yhtymävaltuuston hyväksymistä sitovista määrällisistä ja taloudellisista tavoitteista vuodelle 2004 ja niiden toteutumisesta on esitetty liitteenä. Opiskelijamääräkehityksen vuoksi tavoitteita joudutaan tarkistamaan useiden koulutusalojen ja erityisesti Liesjärven toimipisteen (MOL) osalta. Tavoitteiden tarkistaminen ja määrärahaylitykset on tarkoitus esittää yhtymävaltuuston hyväksyttäväksi Vuoden 2004 investointiohjelman toteutuminen mennessä on liitteenä. Yhteenveto irtaimistohankintaesityksistä ja niiden alustavasta tasapainottamisesta sekä alustava rakentamisohjelma esitellään kokouksessa. FAI raportoi vuosikolmanneksittain Forssan kaupungille toiminnallisten ja taloudellisten konsernitavoitteidensa toteutumisesta. Joht.reht.: Merkitään osavuosikatsaus tiedoksi. Tj: Merkittiin tiedoksi. Yh 64 Päätös: Merkittiin tiedoksi.

5 VALMISTUVIEN OPISKELIJOIDEN SIJOITTUMINEN Tj 28 Vuoden 2004 talousarvion sitovaksi, laadulliseksi tavoitteeksi on asetettu, että 70 % valmistuvista saa heti työ- tai jatkokoulutuspaikan. Sen vuoksi on FAI:n kaikilla päättävillä luokilla suoritettu kysely toukokuussa Yhteenveto sijoittumiskyselystä esitellään kokouksessa. Kyselyyn vastasi 221 valmistuvaa opiskelijaa, joista 56:llä (25,3 %) ei vielä ollut tiedossaan edes kesätyöpaikkaa (toukokuussa 2003 vastaavasti 26,9 %). Valmistuvista 27 oli menossa armeijaan heinäkuussa Karkeasti yleistäen voidaan sanoa, että yli puolella valmistuvista opiskelijoista oli tiedossaan koulutustaan vastaava tai läheltä koulutusalaa oleva pysyvähkö työpaikka ja että kaikista valmistuvista yli 1/4 oli hakemassa jatkokoulutukseen. On ilmeistä, että sitovaksi asetettu laadullinen tavoite saavutetaan v Kyselyn tulokset kuitenkin edellyttävät perusteellisempaa selvittämistä. Kulttuurialalta ja luonnonvara-alalta valmistuvista opiskelijoista yli puolella ei ole tiedossaan edes kesätyöpaikkaa, mutta sen vastapainoksi jatko-opiskeluun hakeutuminen on keskimääräistä suurempaa (valmistuvista yli 1/3). Joht.reht.: Merkitään tiedoksi. Tj: Merkittiin tiedoksi. Yh 65 Päätös: Merkittiin tiedoksi.

6 OPPILASTILANNE Tj 29 Syksyn aloituspaikat ovat täyttyneet seuraavasti: Aloituspaikkoja Tilanne Tekniikka ja liikenne Ajoneuvoasentaja Autonkuljettaja Koneistaja/levyseppä-hitsaaaja Elektroniikka-asentaja/sähköas Puuseppä Ravitsemis- ja talousala Suurtalouskokki/palveluvastaav a Viestintä Media-assistentti Kauppa ja hallinto Liiketalouden perustutkinto Datanomi Sosiaali- ja terveysala Lähihoitaja Kosmetologi Tammelan toimipiste Puusepänala 14 6 Keramiikka-ala Tekstiili- ja vaatetusala Liesjärven toimipiste Metsäluonnonhoitaja Luontoyrittäjä 12 8 Luontomatkailu Yhteensä Edellisenä vuonna vastaavana ajankohtana oli syksyn 340 aloituspaikalla yhteensä 335 opiskelijaa. Kokonaisuutena ottaen ollaan saamassa tavoiteltu opiskelijamäärä, joskin ainakin kosmetologien sekä tekstiili- ja vaatetusalan aloitusryhmiin on saatava runsaasti lisää opiskelijoita. Tammelan puusepänalan uudet opiskelijat liitetään aiemmin alkaneisiin opetusryhmiin. Tarkemmin tilanne tiedetään kuitenkin vasta koulun alkaessa Joht.reht.: Merkitään tiedoksi.

7 Tj: Merkittiin tiedoksi. Yh 66 Päätös: Merkittiin tiedoksi.

8 LUONNONVARA-ALAN UUDISTETUT OPETUSSUUNNITELMAT Tj 30 Lain (630/98) mukaan koulutuksen järjestäjän tulee hyväksyä koulutusta varten opetussuunnitelma. Koulutusalajohtaja Eila Lautanen on esittänyt luonto- ja ympäristöalan perustutkinnon luontoyrittäjän ja metsäalan perustutkinnon metsäluonnonhoitajan opetussuunnitelmia uusittavaksi. Luontoyrittäjän opetussuunnitelmasta on valinnaisuus ammatillisissa aineissa rajattu 20 ov pienemmäksi, jotta ryhmäkoot saadaan suuremmiksi. Ammatillisissa valinnaisaineissa olisi vain ulkoilureittien suunnittelua ja rakentamista, mutta ei enää matkailua koska ryhmään tulijoita on vuosittain ollut vain 2-5. Vastaavasta syystä myös syventävät ammatilliset valittavat opinnot on rajattu kolmeen jatkokurssiin, joista on valittava kaksi. Molemmissa opetussuunnitelmissa on mm. rakentamisen kaikki osiot uusittu sisällöiltään. Lisäksi molempien opetussuunnitelmien liitteiksi on lisätty kurssikohtaiset lajintunnistusvaatimukset. Uudistetut päivätyt opetussuunnitelmaehdotukset esitellään lähemmin kokouksessa. Joht.reht.: Hyväksytään em. opetussuunnitelmien uudistaminen esitetyssä muodossa. Tj: Hyväksyttiin. Yh 67 Päätös: Hyväksyttiin.

9 KOSMETOLOGIKOULUTUKSEN IRTAIMISTOHANKINNAT Tj 31 Elokuussa 2004 käynnistyy kosmetologikoulutus, jonka opetuskalustohankintoihin ei vuoden 2004 talousarviossa ole erikseen osoitettu määrärahaoja. Yhtymähallitus on päättänyt, että kosmetologikoulutuksen aloittamiseen tarvittavasta opetusirtaimistosta vuodelle 2004 tehdään esitys elokuun kokouksessa. Kalustehankintaehdotus on esitetty liitteenä. Vuoden 2004 hankintaehdotuksen loppusumma on yhteensä ,75 e + rahtikulut. Ehdotuksen laadintatyössä ja hankintaprosessissa on käytetty hyväksi ulkopuolista asiantuntijaa. Opetusirtaimistosta on pyydetty tarjoukset kaikkiaan kahdeksalta alan yritykseltä. Pääosa hankinnoista esitetään hankittavaksi Hoitolatukku Oy:stä, jolla on laadukkaat tuotteet, varmat toimitukset ja toimiva laitehuolto. Toisaalta Hoitolatukku Oy:n tuotteet olivat pääosin hinnaltaan edullisimmat. Tarjousvertailu esitellään kokouksessa. Joht.reht.: Hyväksytään liitteenä oleva kalustohankintaehdotus ja esitetään vuoden 2004 investointiohjelman muutokseen euron suuruista määrärahaa kosmetologikoulutuksen perustamisirtaimiston hankintaa varten. Tj: Hyväksyttiin. Yh 68 Päätös: Hyväksyttiin.

10 PÄÄTÖKSET JA KIRJELMÄT Tj 32 Yhtymähallituksen tietoon saatetaan seuraavat päätökset ja kirjelmät: viranhaltijoiden päätöspöytäkirjat ajalta on esitetty liitteenä lääkärintodistus kosmetologikulutuksen ammatillisten aineiden tuntiopettajaksi lv valitun Marjaleena Salmisen terveydentilasta lääkärintodistus koulukuraattorin viransijaiseksi valitun Timo Heikan terveydentilasta lääkärintodistus äidinkielen tuntiopettajaksi lv valitun Henni Parikan terveydentilasta lääkärintodistus ammatillisten aineiden (taloushallinto) lehtoriksi lukien valitun Riitta Hautaojan terveydentilasta lääkärintodistus ammatillisten aineiden (viestintäala) lehtoriksi lukien valitun Jaana Wikströmin terveydentilasta kaupan ja hallinnon ammatillisten aineiden (tietojenkäsittely) lehtorin virkaan valitun Petteri Muuruvirran ilmoitus , ettei ota virkaa vastaan muistio virka- ja työehtosopimuksen mukaisesta neuvottelusta koskien luonnonvara-alan lomautustarvetta pöytäkirja kosmetologikoulutuksen tiloja koskevan muutostyöhankkeen vastaanottotarkastuksesta Joht.reht.: Merkitään tiedoksi ja hyväksyttäväksi. Tj.: Hyväksyttiin. Yh 69 Päätös: Hyväksyttiin.

11 PAIKALLISNEUVOTTELU KOSKIEN SOSIAALI- JA TERVEYSALAN OPETTAJILLE MAKSETTAVAA ALKUPALKKAA LUKIEN Tj 33 Neuvottelumuistio on esitetty liitteenä. Neuvottelussa päätettiin yksimielisesti esittää, että sosiaali- ja terveysalan opettajille maksetaan lukien alkupalkka 3 % yli asteikon alarajan (vrt. OVTES:n C-osion liite 7) ja että vuoden 2005 talousarvioon sisällytetään tarkoitusta varten euron määräraha. On huomattava, että sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla aiemmin käytössä ollutta 2 pl:n harkintaa ei koskaan käytetty päin vastoin kuin esim. Hämeenlinnassa ja Loimaalla. Palkat maksettiin alarajan mukaan jo Forssan terveydenhuolto-oppilaitoksessa. Joht.reht.: Merkitään tiedoksi ja hyväksyttäväksi. Tj.: Hyväksyttiin. Yh 70 Päätös: Hyväksyttiin.

12 71 12 TOIMINTOJEN UUDELLEENJÄRJESTELY Yh 71 FAI:n ylläpitämä opiskelijakahvio aloitti toimintansa Viime vuosina toiminta on ollut selkeästi tappiollista johtuen kiinteistä palkkamenoista suhteessa myyntivolyymiin. Opiskelijakahvion henkilöstömenot v olivat ,50 euroa, myyntituotot vain ,02 euroa ja toimintakate ,93 euroa. Kahvion kuluihin ei ole laskettu kiinteistömenoja. Toisaalta tuloissa on 5 719,11 euroa laskennallisia tuloja. Myynnin lisäämiseksi on opetusmyymälätuotteiden myynti kokeilumielessä syksystä 2002 alkaen hoidettu oppilaskahvion kautta, jolloin osa-aikainen (30 t/vko) kahvionhoitaja on ollut päätoiminen (38,25 t/vko). Tällä hetkellä ei käytännöllisesti katsoen ole keinoja lisätä kahvion myyntiä niin paljon, että kahvion toimintakate muuttuisi positiiviseksi. Ainoa keino välttää vuotuinen tappio ja säilyttää kahviopalvelu on antaa kahvio vuokralle yksityiselle yrittäjälle. Alustavaksi ajankohdaksi on henkilöstöjärjestelyjen vuoksi harkittu lukien. Tammelan toimipisteen päätoiminen ruokalanhoitaja Liisa Paasio on jäämässä vanhuuseläkkeelle ja toimipisteen keittiöön tarvitaan siksi uusi työntekijä lukien. Ennen v tehtyä peruskorjausta neuvoteltiin ruoanvalmistuskeittiön muuttamisesta jakelukeittiöksi ja lopulta päädyttiin siihen, että keittiö peruskorjataan ruoanvalmistuskeittiöksi, mutta peruskorjausratkaisuissa otetaan huomioon, että myöhemmin myös jakelukeittiövaihtoehto on mahdollinen. Paras mahdollinen ajankohta muutokselle on lukien, koska ruoanjakelukeittiössä tarvitaan vähemmän henkilöstöresursseja: osa-aikainen (20 t/vko) ruoanjakaja riittää. Forssan kaupungin keskuskeittiöllä on jo olemassa riittävä kapasiteetti ruoan toimittamiseksi varsin edullisesti myös Tammelan toimipisteeseen n. 80 päivittäiselle ruokailijalle. Tarjouksen mukaan aterian hinta olisi 2,20 e/ateria (alv 0 %) ja kuljetus 14,00 e/pv. Ruoanjakeluvaihtoehto tulee jonkin verran nykyistä ruoanvalmistusjärjestelmävaihtoehtoa halvemmaksi ja on selkeästi halvempi ja tarkoituksenmukaisempi, kun ajatellaan aina mahdollisia työntekijän sairauslomia ja sijaisjärjestelyjä. Tammelan ruoanvalmistuskeittiöillä tai FAI:n omalla laitoskeittiöllä ei ole vastaavia tiloja, kalustoa, kokemusta ja kustannustehokkuutta ruoanjakelun järjestämisessä kuin Forssan kaupungin keskuskeittiöllä. Joht.reht.: Pyydetään asiasta yhteistoimintaryhmän lausunto.

13 71 13 Päätös: Pyydetään asiasta yhteistoimintaryhmän lausunto ja selvitetään erilaiset vaihtoehdot ja kustannukset yhteistoimintaryhmän kokoukseen mennessä. Raili Saarenmaa ja Harri Kaunisto poistuivat kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana.