0 YHTEENVETO Hankkeen perustiedot Perustelu hankkeesta Kustannusarvio Aikataulutavoite TARVESELVITYS...

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "0 YHTEENVETO... 2 0.1 Hankkeen perustiedot... 2 0.2 Perustelu hankkeesta... 2 0.3 Kustannusarvio... 2 0.4 Aikataulutavoite... 3 1 TARVESELVITYS..."

Transkriptio

1 ! "! "

2 0 YHTEENVETO Hankkeen perustiedot Perustelu hankkeesta Kustannusarvio Aikataulutavoite TARVESELVITYS Sisältö ja lähtökohdat Vaihtoehtoiset ratkaisut HANKKEEN TOIMINNAN KUVAUS Tulevan toiminnan kuvaus Laajuus ja tilaohjelma HANKKEEN SIJAINTI Kaavatilanne Liikenneyhteydet ja pysäköintiratkaisut RAKENNUSPAIKKA JA SEN RAKENTAMISKELPOISUUS Tontin käyttösuunnitelma Kunnallistekniset liittymät Rakennuslupa HANKKEEN LAATUTASO Toiminnallinen laatutaso Esteettömyys Kuntotutkimukset Suunnitteluratkaisut Arkkitehtisuunnittelu Rakennesuunnittelu LVIA-tekninen suunnittelu Sähkötekninen suunnittelu Laitoskeittiösuunnittelu Muut suunnittelualat KUSTANNUKSET AIKATAULU RAHOITUSSUUNNITELMA HENKILÖSTÖ KIINTEISTÖN KÄYTTÖTALOUS Vuokrat TOTEUTUS- JA YLLÄPITOVASTUUT VÄISTÖTILAT JA TOIMITAOLOSUHTEET KORJAUS- JA MUUTOSTYÖN AIKANA. 12 LIITTEET:

3 2 0 YHTEENVETO 0.1 Hankkeen perustiedot Hankkeen nimi: Lasten päiväkoti Pilten Osoite: Umpiaidanpolku 6, Helsinki PL 84710, Helsingin kaupunki Sijainti: kaupunginosa 49 Laajasalo, kortteli 49006, tontti 12 (Eniron puhelinluettelon sivu 54, ruutu DQ76) Laajuus Bruttoala 993 brm 2 Hyötyala: 703 hym 2 Huoneistoala 787 htm 2 Hankesuunnitteluryhmä, Ks. liite 5 Ajoitus Hankkeen suunnittelu ja viranomaispäätökset tehdään vuosien 2009 ja 2010 aikana. Rakentaminen toteutetaan vuoden 2010 ja 2011 aikana ja päiväkoti otetaan käyttöön keväällä vuonna Perustelu hankkeesta 0.3 Kustannusarvio Lasten päiväkoti Pilten on vuonna 1979 valmistunut, kivirakenteinen, punatiiliverhoiltu, tasakattoinen rakennus. Talon on suunnitellut arkkitehtitoimisto Aili ja Niilo Pulkka. Ensimmäisessä kerroksessa toimii neljä päivähoitoryhmää. Kellarikerroksen entisen talonmiehen asunnon tiloissa on vuodesta 2001 lähtien toiminut yksi 12 lapsen päiväkotiryhmä. Lapsiryhmien kokoa tullaan tarkentamaan tämän hankkeen yhteydessä. Kellarikerroksessa on lisäksi teknisiä tiloja ja väestönsuoja. Kustannusarvion mukaan hankkeen - hinta (alv 0 %) ja (alv 22 %) - kustannukset ovat hintatasossa 7/2009, RI = 126,0, THI = 150,1 - väistötilojen kustannukset: päiväkoti maksaa väistötiloista samaa vuokraa kuin nykyisistä tiloista.

4 3 0.4 Aikataulutavoite Suunnittelun ja rakentamisen alkaminen, käyttöönoton ajankohta: - suunnittelu alkaa 10/ rakentaminen alkaa 06/ käyttöönotto aikaisintaan 04/ TARVESELVITYS 1.1 Sisältö ja lähtökohdat 1.2 Vaihtoehtoiset ratkaisut Ruotsinkielinen päiväkoti Pilten sijaitsee eteläisellä-itäisellä päivähoitoalueella Laajasalossa osoitteessa Umpiaidanpolku 6. Päiväkoti Piltin peruskorjaus on kaupunginvaltuuston vahvistamassa vuoden 2009 talousarviossa talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmassa vuosina toteutettavana hankkeena. Sosiaaliviraston valmistelemassa tilahankeohjelmassa vuosille päiväkoti Piltenin peruskorjaus on esitetty toteutettavaksi vuonna Oman alueensa päivähoitotarpeiden lisäksi päivähoidon tarvetta tarkastellaan laajalti, ottaen huomioon myös Herttoniemen ja Kulosaaren ruotsinkielisen päivähoidon tarpeet. Lähivuosina rakentuva Kruunuvuorenrannan uusi asuinalue vaikuttaa myös oleellisesti alueen päivähoitotarpeeseen. Päiväkoti Pilten on osa ruotsinkielisen päivähoidon pysyvää palveluverkkoa. Ruotsinkielisten vuosille tehdyn väestöennusteen mukaan lapsimäärä pysyy itäisen ja koillisen suurpiirin alueella lähes samana. Päivähoidon kysyntään vaikuttaa oleellisesti myös kaksikielisten perheiden osuus. Paineita päiväkodin laajennukseen on olemassa, koska rakennusoikeutta on jäljellä ja lapsiryhmien koot ovat jatkuvasti nykynormien ylärajoilla. Tutkittiin myös vaihtoehtoa, jossa olisi rakennettu uudet märkäeteiset 1. kerrokseen nykyisen rakennusmassan ulkopuolelle. Kustannussyistä 1. kerroksen laajennusvaihtoehdosta luovuttiin ja tyydyttiin tekemään hanke peruskorjaus- ja muutostyönä sekä tekemään uusi märkäeteinen vain kellarikerrokseen. Hankesuunnitelmavaiheen kuntotutkimus on päivätty Ulkoseinästä, parista kohtaa otetuista materiaalinäytteistä löytyi mikrobeja, jotka viittaavat kosteusvaurioon. Peruskorjauksen tarve on välttämätön nopealla aikataululla.

5 Hankesuunnitelmavaiheessa on tutkittu kaksi vaihtoehtoista ulkoseinän korjausvaihtoehtoa: A. Vanha ulkoverhous (puhtaaksimuurattu punatiili) ja lämpöeristeet puretaan. Korvaava rakenne tulisi olemaan: o vanha sisäpuolinen tiilirakenne o uusi lämpöeriste o tuulensuojalevy o tuuletusväli o uusi punatiilipintainen ulkoverhous (puhtaaksimuurattu julkisivutiili) o ulkoseinän sisäpinnan ja siihen liittyvien rakenteiden, ovien ja ikkunoiden huolellinen tiivistäminen Ikkunat uusitaan B. Tehdään ulkoseinän sisäpinnan ja siihen liittyvien rakenteiden, ovien ja ikkunoiden liitosten huolellinen tiivistäminen. Uusitaan ulkoverhoustiilet ja lämpöeriste ikkunoiden alapuolella olevat ja eteläpäädyn julkisivussa. Uusitaan jotkut tiilipalkit. Ikkunat kunnostetaan. Toteutusta varten valittiin vaihtoehto A HANKKEEN TOIMINNAN KUVAUS 2.1 Tulevan toiminnan kuvaus Lasten päiväkoti Piltenissä tulee peruskorjauksen jälkeen olemaan tilapaikkoja 88. Hoito- ja kasvatusvastuullista henkilökuntaa tarvitaan yhteensä 14. Ulkoilua varten peruskorjataan päiväkodin oma piha. Pihan tulee olla aidattu. Keskeisen sijainnin vuoksi piha- alueen turvallisuuteen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Rakennuksen 1. kerros on alkuaan suunniteltu 4 kokopäiväryhmän (yhteensä 64 hoitopaikkaa) varten. Rakennuksen tilajako on pääosin toimiva, eikä siihen ole tarvetta tehdä suuria muutoksia. Wc- sekä märkäeteistilat säilyvät laajennettuina ja ajanmukaistettuinakin pääsääntöisesti entisillä paikoillaan. Inva-wc:n, vaatehuolto- ja iv-konetilan rakentaminen sekä märkäeteistilojen ja pukuhuonetilojen laajentaminen ym. edellyttävät jonkin verran väliseinämuutoksia. Rakennuksen päätyyn, laitoskeittiön sisäänkäynnille tehdään uusi kulkuluiska, ulkokäyttöön soveltuvasta metalliritilästä. Käynti kellarikerrokseen on ulkokautta alarinteen puolella. Peruskorjauksen yhteydessä ulkoportaalle rakennetaan uusi katos.

6 2.2 Laajuus ja tilaohjelma Talonmiehen asunto (n. 62 m2) ympäristövalvontapäällikön päätöksellä on vuonna 2000 otettu päiväkotikäyttöön 12 lapsen ryhmälle. Kellarin päiväkotiryhmän tilaa laajennetaan rakentamalla uusi märkäeteinen nykyisen rakennusmassan ulkopuolelle ja ottamalla vaate-eteiskäyttöön osa nykyistä käytävätilaa. Tekniset tilat säilyvät samoin entisillä paikoillaan. Yksi uusi iv-kone sijoitetaan 1. kerroksen entiseen varastoon. Hankkeen hyötyala (703 hym²), huoneistoala (787 htm²) ja hankkeen kokonaislaajuus bruttoalana (993 brm²). Tilaohjelma on liitteenä HANKKEEN SIJAINTI 3.1 Kaavatilanne Asemapiirros ovat liitteenä. Päiväkotirakennuksen tontti on merkitty vahvistetussa asemakaavassa 6858/ Sosiaalista toimintaa palvelevien rakennusten korttelialueeksi (Ys). 3.2 Liikenneyhteydet ja pysäköintiratkaisut Päiväkodin läheltä kulkee useita metron liityntäliikenteen bussilinjoja. Päiväkodille on varattu pysäköintipaikat Umpiaidanpolun puolelle. 4. RAKENNUSPAIKKA JA SEN RAKENTAMISKELPOISUUS 4.1 Tontin käyttösuunnitelma 4.2 Kunnallistekniset liittymät Rakennus sijaitsee itään viettävällä, kalliopohjaisella rinnetontilla, jonka pinta-ala on n m 2. Tontin tehokkuusluku e=0,4. Rakennusoikeudesta on nyt käytetty 923 m 2. Vanhat purettavat pihavarastot ovat yht. noin 20 m 2. Uudet varastot 48 m 2 ja kellarikerroksen uusi märkäeteinen ovat n. 8,1 m 2. Peruskorjauksen ja muutostyön jälkeen rakennusoikeudesta on käytetty n.960 m 2 ja käyttämättä jää noin 320 m 2. Aidattua piha-aluetta on n m 2. Rakennus on liitetty alueen kunnallistekniseen verkostoon, nykyisiin tonttiliittymiin ei tehdä muutoksia.

7 6 4.4 Rakennuslupa Suunnittelun edetessä on luonnoksia esitelty pelastuslaitoksella ja rakennusvalvontavirastossa sekä niistä on keskusteltu terveys- ja työsuojeluviranomaisten edustajien kanssa. Saadut kommentit ja ohjeet on viety piirustuksiin. Kellarikerroksen entiselle talonmiehen asunnolle haetaan nyt käyttötarkoituksen muutos päiväkotitilaksi. Hanke vaatii rakennusluvan sekä rakennusluvan hakemisen yhteydessä myös naapurien kuulemisen, koska rakentamista tehdään myös nykyisen päiväkotirakennuksen ulkopuolella. 5. HANKKEEN LAATUTASO 5.1 Toiminnallinen laatutaso Esteettömyys Suunnittelussa noudatetaan kestävän kehityksen periaatteita tavoitteena elinkaarikustannuksiltaan sekä käyttökustannuksiltaan edulliset ratkaisut, rakenteet ja materiaalit. Tässä mielessä on tarkoituksenmukaista säilyttää vanhoja kivirakenteisia seiniä sekä kunnostaa vanhoja rakennusosia, esim. väliovet. Käyttökelpoisia kalusteita pyritään kunnostamaan. Kalusteiden ergonomisuus pyritään mahdollisuuksien mukaan huomioimaan. Uusien pintamateriaalien ja kalusteiden on oltava kulutusta kestäviä, kunnostettavia ja helposti puhdistettavia sekä pedagogisesti tarkoituksenmukaisia ja joustavia. Tilojen muunneltavuus ja liikuntaesteisten kulku tullaan mahdollisuuksien huomioimaan piha-alueella ja 1. kerroksessa. Yläpohjaan lisätään korjauksen yhteydessä lämpöeristettä ja kaikki ulko-ovet uusitaan (rakenne: lämpöeristetty alumiiniprofiilirunko + lämpölasit). Ulkoseinän korjausvaihtoehdossa A seinään lisätään lämmöneristettä sekä uusitaan ikkunat. Näillä muutoksilla vähennetään rakennuksen energiankulutusta. Rakennuksen ensimmäinen kerros toteutetaan esteettömänä ja sinne rakennetaan uusi inva-wc. Pihalle rakennetaan uusi metallirakenteinen kulkuluiska keittiön ulko-oven eteen.

8 7 5.2 Kuntotutkimukset Kuntotutkimus hankesuunnitelmavaiheessa :Mikrobianalyysin perusteella seinärakenteeseen on syntynyt mikrobivaurioita, joista voi sisäilmaan päästä epäpuhtauksia sisäkuoren ollessa epätiivis ja eristekerroksen ollessa alipaineinen sisäilmaan nähden. Eristeissä havaitut vauriot johtuvat todennäköisesti siitä, että julkisivutiilestä siirtyy kosteutta eristeisiin. Kosteus ei pääse kuivumaan eristekerroksesta mm. tuuletuksen puuttumisesta johtuen, vaan aiheuttaa mikrobikasvua eristeissä. Peruskorjauksessa tulee harkita seuraavia vaihtoehtoja ulkoseinä-rakenteen korjaamiseksi: Vaihtoehto 1: Julkisivun ulkokuoren purkaminen ja vaurioituneiden eristeiden poistaminen sekä rakenteen suunnitteleminen paremmin kosteutta kestäväksi. Tällöin sokkelirakenne voidaan myös uusia. Vaihtoehto 2: Sisäkuoren tiivistäminen. Tiilirakenteen tiivistäminen on hankalaa ja vaatii erityistä suunnittelua ja seurantaa. Erityisesti rakenteiden halkeilu vaikeuttaa tiivistyksen toteutuksen onnistumista. Ikkunoiden yläpuolelta pitäisi tehdä korjauksia julkisivuun. Ryömintätilojen osalta peruskorjauksessa riittää läpivientien tiivistäminen, tilojen puhdistaminen eloperäisestä materiaalista ja ilmanvaihdon toiminnan varmistaminen. Haitta-ainepitoiset materiaalit tilojen käytön kannalta: Kohteesta havaitut haitta-ainepitoiset materiaalit ovat pääosin hyväkuntoisia, eikä niistä aiheudu käytönaikaista vaaraa. Haitta-ainepitoiset materiaalit korjaustöiden kannalta: Asbestia havaittiin sementtilevyissä. Raskasmetallipitoisten maalien poisto on tehtävä ongelmajätetyönä. Haitta-ainepitoiset materiaalit jätteiden kannalta: Asbestipitoiset sementtilevyt ja haitta-ainepitoiset maalit ovat ongelmajätettä. Rakennuksessa on tehty seuraavia tutkimuksia: - Energiakatselmus Kuntokartoitus ja Kosteusvauriokatselmus Kuntotutkimus, hankesuunnitelmavaihe , HKR/Rakennuttaja - Tarkastus päiväkoti Piltissä , Ympäristökeskus Ympäristövalvontayksikkö Asuinympäristövalvonta - Haitta ainekartoitus , Vahanen Oy

9 8 5.3 Suunnitteluratkaisut Arkkitehtisuunnittelu Rakennesuunnittelu Rakennustapaselostus on teknisissä liitteissä. Pihalla olevat leikkiväline- ja jätevarasto uusitaan. Pihan pinnat, kuivaus, valaistus ja varusteet uusitaan. Pihan tasaus/kallistukset muutetaan siten, että kallistus kaikkialla tulee poispäin rakennuksesta. Alarinteen puolella olevaa leikkipihaa laajennetaan. Laajennus vaatii uuden tukimuurin ja aidan rakentamisen. Vanhat leikkivälineet palautetaan kunnostettuina entisille paikoilleen, uudet turva-alustat. Rakennuksen vesikattoa korjataan ja sinne lisätään sadevesikaivoja. Yläpohjaan lisätään lämpöeristettä. Rakennuksen ilmanvaihtolaitteisto uusitaan, koska ilmanvaihto on nyt puutteellinen eikä täytä nykynormeja. Myös muut LVIS-laitteet ja asennukset ajanmukaistetaan ja uusitaan. Pääsääntöisesti kaikki sisäpinnat uusitaan, lukuun ottamatta laitoskeittiötä. Hankkeen yhteydessä tehdään joitakin huonetilamuutoksia. Rakennuksen 1. kerros on koko ajan ollut päiväkotikäytössä ja sen huonetilajako on edelleen pääosin toimintaan hyvin soveltuva. Tilat, jotka vaativat uudelleensuunnittelua: - nykyiset märkäeteiset ovat ahtaat ja puutteellisesti varustetut - vaate-eteistilat ovat ahtaat ja varusteiltaan puutteelliset - henkilökunnan pukuhuone- ja työtilat tilat ovat riittämättömät kerros toteutetaan esteettömänä ja sinne rakennetaan myös uusi inva-wc. Kellarikerroksen entiselle talonmiehen asunnolle haetaan nyt käyttötarkoituksen muutos. - kellarikerrokselta ei rakennusvalvonta vaadi esteettömyyttä - kellarikerroksen lasten pesuhuone-wc tilaa sekä märkäeteisvaate-eteistilaa laajennetaan. - tehdään uusi henkilökunnan wc-pukutila ja siivouskomero. Vaihtoehto A, Julksivu uusitaan kokonaan: Rakenteelliset toimenpiteet: - rakennuksen vesikatto uusitaan korjaamalla katon kallistukset ja lisäämällä lämmöneristystä, jotta saavutetaan vesikaton osalta matalaenergiarakentamisen vaatimukset.

10 5.3.3 LVIA-tekninen suunnittelu - rakennuksen vanha poltetusta tiilestä muurattu julkisivu ja lämmöneristys uusitaan. Rakennuksen vaippa tiivistetään ja lämmöneristystä parannetaan. Ulkoseinän paksuus kasvaa 50 mm - rakennuksen sokkeleiden ulkokuori ja lämmöneristys uusitaan. Lämmöneristystä parannetaan. Lisätään myös lämmöneristys sokkeleiden sisäpintaan rakennuksen alapuolisessa tuuletetussa tilassa - vanhojen ulkokatosten vesieristykset uusitaan - pohjakerrokseen rakennetaan uusi kivirakenteinen märkäeteinen ja sen eteen teräsrakenteinen sisäänkäynti katos. - pohjoispäätyyn rakennetaan myös vanhan ulkoportaan suojaava teräsrakenteinen katos - keittiön sisäänkäynnin eteen tulee teräsrakenteinen luiska ritiläkannella vanhan ulkoportaan päälle - alapihalle rakennetaan uusi betonirakenteinen tukimuuri - piha-alueelle tehdään uusi puurakenteinen varasto ja jätevarasto. Jätevaraston rakenteet paloluokkaan E30 sisäpuolista paloa vastaan Täsmälliset tekniset tiedot ovat LVI-selostuksessa, joka on teknisissä liitteissä. - rakennuksen LVI- tekniset järjestelmät rakennetaan sisäilmastoluokkiin S2-S3 seuraavasti; ilmanlaatu S2, huonelämpötila S3 ja äänitaso S2. - rakennustöiden puhtausluokitus on P2, IV- kanavien, - kanavaosien ja koneiden sisäpuolinen puhtausluokka on P1. - rakennuksen kaukolämmön alajakokeskus varusteineen uusitaan. - märkäeteiset ja keittiön tuulikaappi varustetaan kiertoilmalämmittimin. - rakennuksen vesijohdot kalusteineen uusitaan. - keittiön rasvanerotuskaivo ja salaojien perusvesikaivo uusitaan. - sadevesikattokaivot viemäreineen uusitaan. - rakennus varustetaan koneellisella tulo- ja poistoilmanvaihdolla, ilmanvaihtojärjestelmä uusitaan kokonaisuudessaan. Rakennukseen asennetaan jauhesammuttimilla varustetut pikapalopostikaapit. Rakennusautomaatiojärjestelmä toteutetaan LON- väylätekniikkaan perustuen. 9

11 Sähkötekninen suunnittelu Laitoskeittiösuunnittelu Muut suunnittelualat Täsmälliset tekniset tiedot ovat sähköselostuksessa, joka on teknisissä liitteissä. Rakennuksen sähkö järjestelmät liittymisjohtoineen uusitaan. Uudet asennukset tehdään pienjännitesähköasennuksia koskevan standardin SFS 6000 ja muita voimassa olevia määräyksiä ja ohjeita noudattaen. Lasten tilojen valaistus toteutetaan kodinomaisilla pienoisloistelamppuvalaisimilla. Pistorasiat varustetaan vikavirtasuojakytkimin. Märkäeteisten ja pesutilojen lattiat varustetaan sähköisellä mukavuuslattialämmityksellä. Rakennuksen tietojärjestelmät uusitaan. Lasten ryhmätilat varustetaan tiedonsiirtorasioin. Rakennus varustetaan määräysten mukaisella palovaroitinjärjestelmällä sekä merkki- ja turvavalaistusjärjestelmällä. Laitoskeittiö on 1. kerroksessa uusittu vuonna Se rajataan tämän hankkeen ulkopuolelle muuten, paitsi sen ilmanvaihtolaitteisto uusitaan samalla kun päiväkodin ilmanvaihto muutenkin parannetaan ja joitakin laitteita uusitaan. Geoteknien suunnittelija ja pihasuunnittelija tekevät erilliset suunnitelmat ja asiakirjat työpiirustusvaiheessa. 6. KUSTANNUKSET Kustannusarvio on liitteenä. Kustannuksia lisäävinä tekijöinä voidaan pitää: - kalliopohjaista rinnetonttia - rakennuksessa ei ole tehty laajempia peruskorjauksia, lukuunottamatta laitoskeittiön peruskorjausta 2000-luvun alussa - rakennuksen teknisten järjestelmien huonoa kuntoa ja puutteellisuutta nykyisiin standardeihin verrattuna (esim. ilmanvaihto ja sähköistys)

12 - purettavista rakennusmateriaaleista on löydetty asbestia sekä muita haitta-aineita, jotka on poistettava erikoistyönä ja hävitettävä ongelmajätteenä - puutteellista salaoja- ja sadevesijärjestelmää - vesikaton puutteellista rakennetta ja vedenpoistoa - ulkoseinien kosteusvauriokorjaus vaihtoehdon A mukaan Päiväkoti Piltenin bruttoala on 993 brm 2, hyötyala 703 hym 2 ja huoneistoala 787 htm 2. Päiväkoti Piltenin peruskorjauksen päivätty kustannusarvio on euroa ilman arvonlisäveroa. Arvonlisäverollinen hinta on euroa (alv 22 %). Kustannukset täsmentyvät hankkeen edetessä AIKATAULU Laaditaan alustava toteutusaikataulu, (vertaa taloussuunnitelmaan): - toteutussuunnittelu alkaa 10/ rakentaminen aloitetaan 06/ rakennus otetaan käyttöön aikaisintaan huhtikuussa 2011 Aikataulu on esitetty jana-aikatauluna (liite 3) ja siinä näkyy eri suunnitteluvaiheet ja niiden edellyttämille hallinnollisille päätöksille varattu aika. 8. RAHOITUSSUUNNITELMA Päiväkoti Piltenin peruskorjaus on kaupunginvaltuuston vahvistamassa vuoden 2009 talousarviossa talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmassa vuosina toteutettavana hankkeena. Hankkeen rahoitus sisältyy Tilakeskuksen vuoden 2009 käyttösuunnitelmaan ja vuosien investointiohjelmaan. 9. HENKILÖSTÖ Päivähoitotoiminnan vuotuiset kustannukset ilman vuokria ovat noin euroa, joista henkilöstömenojen osuus on noin euroa. Päiväkodin käynnistämiskustannukset ovat noin euroa. Esitetään vaikutus hallintokunnan henkilöstöön ja henkilöstökustannuksiin.

13 KIINTEISTÖN KÄYTTÖTALOUS 10.1 Vuokrat Vuokrakustannukset koostuvat pääomavuokrasta ja ylläpitovuokrasta. Pääomavuokra on 15,80 euroa/m 2 /kk ja ylläpitovuokra 3,37 euroa/m 2 /kk. Kuukausivuokra sisältäen ylläpitovuokran vuoden 2009 tilanteen mukaan on yhteensä 19,17 euroa/m 2. Kohteen huoneistoala on 787 htm 2, näin ollen kokonaisvuokraksi muodostuu ,79 euroa kuukaudessa. Vuokrakustannukset tilapaikkaa kohden tulevat olemaan 171,44 euroa. 11. TOTEUTUS- JA YLLÄPITOVASTUUT Hankkeen toteuttamisesta vastaa Kiinteistöviraston tilakeskus. Hankkeen suunnittelusta ja rakennuttamisesta vastaa HKR- Rakennuttaja. Kiinteistön ylläpitovastuu on Kiinteistöviraston Tilakeskuksella. 12. VÄISTÖTILAT JA TOIMITAOLOSUHTEET KORJAUS- JA MUUTOSTYÖN AIKANA Päiväkodin väistötilana peruskorjauksen aikana toimii Kettukuja 4:n tilat. Päiväkoti maksaa väistötiloista samaa vuokraa kuin nykyisistä tiloista. LIITTEET: Hankesuunnitelma liitteineen: - LIITE piirustukset - LIITE 2 kustannusarvio - LIITE 3 aikataulu - LIITE 4 tilaohjelma - LIITE 5 työryhmä Hankesuunnitelman tekniset liitteet: - TLIITE 1 rakennustapaselostus - TLIITE 2 rakennetyyppiluonnokset - TLIITE 3 LVI-selostus - TLIITE 4 sähköselostus - TLIITE 5 GEO:n pohjarakennusluonnos, tiivistelmä

14

15

16

17

18

19

20 xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

21 PlaNet 6.2 Helsingin kaupunki, HKR 6 Helsingin kaupunki, HKR Lpk Piltti, Pilten Päällikkö: K Tähtinen luonnos Hierarkia Selite Kesto Alkaa Jou Tam Hel Maa Huh Tou Kes Hei Elo Syy Lok Mar Jou Tam Hel Maa Huh Tou Kes Hei Elo Syy Lok Mar Jou Tam Hel Maa Huh Tou Kes 1 hankesuunnittelu 167 pv päätökset 47 pv rakennuslupakäsittel 65 pv toteutussuunnittelu 101 pv rakentamisen valmis 66 pv rakentaminen 218 pv Nykyhetki:

22 LPK PILTEN LIITE 4 HANKESUUNNITELMA PINTA-ALALASKELMA I LASTEN KOTIALUE TILAT II YHTEISTILAT III HENKILÖKUNNAN TILAT HYM Yhteensä Märkäeteinen 4,5 4,5 7,8 6,8 6,9 Vaate-eteinen 13,8 13,7 26,8 16,2 13,6 Lepohuone 34,5 33,5 38, ,2 Ruokailu/askarteluh. 18, ,4 34,5 Pesuhuone/WC 8,7 8,8 10,4 10,3 8,7 Ryhmähuone K06 25,2 Keittiö K05 8,4 Soppi / Parvi 4,6 80,2 78,5 118,8 112, ,9 Ryhmähuone ,8 Ryhmähuone ,9 Leikkihalli 39,7 Inva-WC 5, Johtaja 11,8 Henkilökunnan taukotila 17,2 Toimisto/keittokomero 12,2 H.kunnan pukuh Pukuh /WC / M 3 Pukuhuone/N 16,2 Wc / N 2,1 Suihku / N 3,1 H.kunnan pukuh.k12 5,1 72,7 72,7 IV HUOLTOTILAT V KÄYTÄVÄTILAT Vaatehuolto 12,6 Siivouskomero 109 2,8 Siivouskomero 133 2,2 Siivouskomero, keittiö 1,4 Keittiö 36 Keittiön tuulikaappi 3,6 Keittiön kuivavarasto 2,2 Keittiön kylmiö 2, Käytävä Käytävä ,3 Käytävä ,6 Käytävä K03 4 Käytävä K08 13,4 68,3 68,3 Huoneala 753,9

23 LPK PILTEN LIITE 3/2 HANKESUUNNITELMA PINTA-ALALASKELMA VI HYÖTYPINTA-ALAN ULKOPUOLISET TILAT Lämmönjakohuone 18,4 Sähkökeskus 7,8 Puhelin 0,3 Varasto 110 2,2 Varasto 111 4,6 Varasto 143 8,9 Varasto 135 2,4 Ulkovarasto 1 24 Ulkovarasto 2/Jäteh. 16 Sähkökomero 152 0,8 Sähkökomero 136 0,4 IV-koneh. 1 1,7 IV-konehuone K11 29 Väestönsuoja / Var 32,3 148,8 148,8 Huoneala yhteensä 902,7 Huoneistoala Kellari 92,1 1.kerros 695 Yhteensä 787,1 Hyötyala 703 Bruttoalat m2 Kellari kerros 756 Yhteensä 993 Ulkovarastot Ulkovarasto 24 Jätevarasto 16 Yhteensä 40 Rakennusoikeus Rakennusoikeus (e=0,4) 1282 Käytetty rakennusoikeus 1033 Jäljellä rakennusoikeutta 249

24 LPK PILTEN / PERUSKORJAUS LIITE 5 1(3) HANKESUUNNITELMA YHTEYSHENKILÖT RAKENNUTTAJA: HKR / RAK / Kimmo Tähtinen, projektijohtaja Käyntiosoite: Kasarmikatu 21, Helsinki, h. 436 PL 1540, Helsingin kaupunki Puh. 09 / , Fax. 09 / kimmo.tahtinen@hel.fi HKR / RAK / Risto Juhola, rakennesuunnittelun valvoja Käyntiosoite: Kasarmikatu 21, Helsinki, h. 452 PL 1540, Helsingin kaupunki Puh. 09 / , Fax. 09 / risto.juhola@hel.fi HKR / RAK / Kaj Rehn, LVI-rakennuttaja Käyntiosoite: Kasarmikatu 21, Helsinki, h. 327 PL 1540, Helsingin kaupunki Puh. 09 / , Fax. 09 / kaj.rehn@hel.fi HKR / RAK / Arto Niva, sähkörakennuttaja Käyntiosoite: Kasarmikatu 21, Helsinki, h. 350 PL 1540, Helsingin kaupunki Puh. 09 / , Fax. 09 / arto.niva@hel.fi TILAAJA: Helsingin kaupunki / Kiinteistövirasto / Tilakeskus/Marjut Rantapuro, projektiarkkitehti Käyntiosoite: Sörnäisenkatu 1, Helsinki PL 2213, Helsingin kaupunki Puh. 09 / , Fax. 09 / marjut.rantapuro@hel.fi 1

25 LPK PILTEN / PERUSKORJAUS LIITE 5 2(3) HANKESUUNNITELMA YHTEYSHENKILÖT Helsingin kaupungin kiinteistövirasto / Kiinteistöpalvelut / Kaj Suomalainen, tekninen isännöitsijä Käyntiosoite: Sörnäistenkatu 1, Helsinki PL 2213, Helsingin kaupunki Puh. 09 / , Fax. 09 / kaj.suomalainen@hel.fi KÄYTTÄJÄT: Käyntiosoite: LPK Piltti Umpiaidanpolku 6, Helsinki PL 84756, Helsingin kaupunki pk.piltti@hel.fi LPK Piltti - Pilten / Dan Engström, päiväkodin johtaja Käyntiosoite: Umpiaidanpolku 6, Helsinki PL 84710, Helsingin kaupunki Puh. 09 / , Fax. 09 / dan.engström@hel.fi Sosiaalivirasto/Jenni Tirronen, suunnittelija Käyntiosoite Daghemmet Stigen / Haavikkopolku 2, Helsinki. PL 63710, Helsingin kaupunki Puh. 09 / Fax. jenni.tirronen@hel.fi SUUNNITTELU: Arkkitehtisuunnittelu: HKR / ARK / Arkkitehtuuriosasto / Raija Orjala, rakennusarkkitehti Käyntiosoite: Kasarmikatu 21, Helsinki, h.513 PL 1530, Helsingin kaupunki Puh. 09 / , Fax. 09 / raija.orjala@hel.fi 2

26 LPK PILTEN / PERUSKORJAUS LIITE 5 3(3) HANKESUUNNITELMA YHTEYSHENKILÖT Keittiösuunnittelu: HKR / ARK / Yleissuunnittelutoimisto / Seppo Kupari, ammattikeittiösuunnittelija Käyntiosoite: Kasarmikatu 21, Helsinki, h.409 PL 1530, Helsingin kaupunki Puh. 09 / Fax. 09 / seppo.kupari@hel.fi Rakennesuunnittelu: Insinööritoimisto R.J.Heiskanen / Paavo Pirttilä Kirvuntie 22, Espoo Puh. 09 / , Fax. 09 / paavo.pirttila@heiskanen.fi Sähkösuunnittelu: Insinööritoimisto Talja Oy / Pertti Talja Naavatie 11, Klaukkala Puh. 09 / , Fax pertti.talja@ptoy.fi LVI-suunnittelu: Tuomi Yhtiöt Oy / Kimmo Lahti Malminkaari 23 A, Helsinki Puh. 09 / , Fax 09 / kimmo.lahti@tuomi.com Geotekninen suunnittelu: Helsingin kaupunki / Kiinteistövirasto / Geotekninen osasto /Asko Aalto Käyntiosoite: Malmin asematie 3 A, Hki PL 2202, Helsingin kaupunki Puh. 09 / , Fax 09 / asko.aalto@hel.fi 3