Olli Mäenpää Perustuslakivaliokunnalle

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Olli Mäenpää 30.1.2015. Perustuslakivaliokunnalle"

Transkriptio

1 Olli Mäenpää Perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esitys laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 324/2014 vp) Perustuslakivaliokunnan kysymykset Kansanvaltaisuuden toteutuminen Pidättekö ehdotettua mallia kansanvaltaisuuden toteutumisen näkökulmasta perustuslain mukaisena? Sote-mallissa sosiaali- ja terveyspalvelut säädettäisiin lailla sote-alueen tehtäväksi. Sote-alue on kunnista erillinen julkisoikeudellinen oikeushenkilö, joka ei hoida kunnille kuuluvia tehtäviä. Sote-malli ei siten laajenna kuntien pakollisen yhteistoiminnan sisällöllistä laajuutta vaan kaventaa sitä olennaisesti. Kunnilla on kuitenkin velvollisuus kuulua sote-alueeseen, johon sovelletaan kuntayhtymää koskevia säännöksiä. Kuntien tehtävänä on osallistua sote-alueen rahoitukseen ja valita edustajat sen päättävään elimeen. Ehdotettua sote-mallia on kansanvaltaisuuden toteutumisen näkökulmasta arvioitava erityisesti kunnallista demokratiaa edellyttävän perustuslain 121 :n 1 momentin kannalta. Arviointi on tältä kannalta perusteltua kohdistaa erikseen peruskuntiin ja sote-kuntayhtymään. Tämän arvioinnin perusteella ehdotettua sote-mallia voidaan pitää perustuslain mukaisena. Lisäksi kansanvaltaisuuden toteutumiseen vaikuttavat ihmisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien järjestäminen sote-palvelujen toteuttamisessa. Sote-laissa on erikseen pyritty vahvistamaan osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien alaa ja sitovuutta. Tältä kannalta arvioituna sote-mallia voidaan pitää perustuslain mukaisena. Sote-kuntayhtymien rahoitusmalli on kansanvaltaisuuden kannalta ongelmallisin elementti lakiehdotuksessa. Peruskunnan vaikutusvalta sille kuuluvaan huomattavaan rahoitustehtävään on hyvin suppea, sillä rahoitus määräytyy lakisääteisen laskentakaavan mukaan. Kunnan vaikutusmahdollisuuden suppeutta voidaan pitää ongelmallisena kunnallisen demokratian kannalta. Lain mukaan määräytyvää rahoitusmallia ei kuitenkaan voitane pitää perustuslain vastaisena kansanvaltaisuuden näkökulmasta arvioituna.

2 2 Sote-mallin välittömät vaikutukset kunnalliseen demokratiaan Kunnallisen demokratian ydinalueen muodostaa peruskunnan asukkaiden itsehallinto (PL ), ja siihen perustuva peruskunnan asukkaiden oikeus itse tai käytännössä yleensä demokraattisesti valitsemiensa toimielinten kautta päättää kunnan tehtävien hoitamisesta. Kunnallisen demokratian kohteena olevat kunnan tehtävät muodostuvat kunnan lakisääteisistä tehtävistä ja kunnan yleisestä toimialasta (kunnan itselleen ottamat tehtävät). Perustuslaissa turvattu kunnan asukkaiden itsehallinto kohdistuu ainoastaan peruskunnan tehtäviin. Lisäksi asukkaiden itsehallinto ja siihen sisältyvä kunnallinen demokratia tulevat sovellettavaksi muihin julkisoikeudellisiin oikeushenkilöihin, mikäli ne hoitavat kunnan tehtäviä. Kunnallisen demokratian vaatimukset on siten otettava huomioon, mikäli kunnat hoitavat kunnille kuuluvia tehtäviä kuntayhtymässä. Sote-mallissa merkittävä osa kunnan tehtävistä siirrettäisiin julkisoikeudelliselle oikeushenkilölle, sote-kuntayhtymälle. Sote-kuntayhtymä ei siten hoida kunnille kuuluvia tehtäviä. Sote-malli ei tämän vuoksi välittömästi vaikuta kunnan asukkaiden demokraattiseen päätöksentekoon peruskunnan tehtävistä. Kunnan päätöksenteon kansanvaltaisuus toteutuu sote-mallin mahdollisen käyttöönoton jälkeenkin edelleen niin, että kunnan asukkaat valitsevat demokraattisesti kunnan toimielimet, jotka päättävät peruskunnan tehtävien hoitamisesta. Sote-mallin välilliset vaikutukset kunnalliseen demokratiaan Sote-malli vähentää kuntien tehtäviä, budjettivaikutusten perusteella arvioituna noin 50 %. Tämä merkitsee samalla, että peruskunnan kansanvaltaisten toimielinten päätösvallan ala vastaavasti kaventuu. Kuntien tehtävien siirtäminen lailla pois kunnilta on sinänsä perustuslain sallima menettely. Lisäksi perustuslaki edellyttää julkisen vallan turvaavan sote-palvelut. Julkisella vallalla tässä yhteydessä tarkoitetaan ainakin kuntia, kuntayhtymiä, julkisoikeudellisia toimielimiä ja valtiota. Kunnan päätösvallan alaa voidaan perustuslain määrittelemissä puitteissa määritellä lailla. Tästä johtuva kunnan päätösvallan alan kaventuminen ei sellaisenaan ole ristiriidassa kunnan asukkaiden itsehallintoon kuuluvan kunnallisen demokratian kanssa. Sote-mallin toteuttaminen ei merkitse kunnan päätösvallan alan niin huomattavaa supistamista, että se sinänsä olisi ristiriidassa kunnallisen itsehallinnon kannalta. Kunnille jää edelleen huomattava määrä lakisääteisiä tehtäviä, joihin sovelletaan kunnallista demokratiaa. Kunnan yleiseen toimialaan sote-malli ei puutu. Toisaalta kunnan lakisääteisten tehtävien väheneminen voi elvyttää kunnan yleistä toimialaa. Tämän voidaan katsoa vahvistavan kunnallisen itsehallinnon ydinaluetta.

3 3 Kansanvaltaisuuden kannalta on merkittävää, että sote-kuntayhtymän järjestämiin sote-palveluihin kohdistuu yksittäisen kunnan talouden kannalta huomattava rahoitusvastuu. Koska kuntien rahoitustehtävä määräytyy kaavamaisesti lain nojalla, kunnalla ei ole välitöntä vaikutusmahdollisuutta rahoitusvastuun määrään eikä perusteisiin. Kansanvaltaisuuden toteutuminen sote-kuntayhtymässä Sote-kuntayhtymä on julkisoikeudellinen oikeushenkilö, jolla säädettäisiin lailla tehtäväksi turvata sote-palvelut. Perustuslaki ei edellytä, että muiden julkisoikeudellisten oikeushenkilöjen kuin valtion ja kuntien päätöksenteko perustuu demokraattisesti valittuihin toimielimiin. Perustuslaki ei myöskään edellytä, että julkisten palvelujen järjestäminen ja/tai tuottaminen voidaan uskoa vain toimielimille, joilla on välitön demokraattinen mandaatti. Koska sote-kuntayhtymä ei hoida kunnille kuuluvia tehtäviä, perustuslaki ei myöskään edellytä, että kuntien toiminnassa perustuslain 121 :n 1 momentin edellyttämällä tavalla noudatettava kunnallinen demokratia tulisi ulottaa sote-kuntayhtymän päätöksentekoon. Sote-mallissa kunnilla on oikeus valita edustajansa sote-kuntayhtymän päättävään toimielimeen. Tätä oikeutta voidaan pitää positiivisena seikkana ja kunnallisen demokratian lisävahvistuksena, kun otetaan huomioon, että sotekuntayhtymä ei hoida kunnille kuuluvia tehtäviä. Sote-kuntayhtymien toiminta liittyy toisaalta kunnallishallintoon erityisesti sillä perusteella, että jokaisen kunnan on oltava sote-kuntayhtymän jäsen. Lisäksi kunnat osallistuvat keskeisesti sote-kuntayhtymien toiminnan rahoitukseen. Nämä seikat huomioon ottaen sote-mallin mukaista kuntien oikeutta valita edustajansa sote-kuntayhtymän päättävään toimielimeen voidaan pitää hyvin perusteltuna ja myös välttämättömänä. Sote-alue toimii kuntayhtymänä, jonka suuren koon vuoksi yksittäisen ja etenkin pienen kunnan ja sen asukkaiden vaikutusmahdollisuudet sote-alueella jäävät verraten vähäisiksi. Jokaisella kuntayhtymään kuuluvalla kunnalla on kuitenkin lakiperustainen oikeus vähintään yhteen edustajaan. Koska sote-kuntayhtymä ei hoida kuntien tehtäviä, tällaista edustusoikeutta ei voida pitää kunnallisen demokratian vastaisena. Sote-alueen yhtymävaltuuston poliittisen edustavuuden vaatimus takaa jokaiselle kunnalle edustuksen sote-kuntayhtymän päätösvaltaa käyttävässä elimessä. Sen sijaan välittömät vaalit eivät takaisi jokaiselle kunnalle edustusta päätösvallan käytössä. Välittömät vaalit todennäköisesti kaventaisivat peruskunnan asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia sote-alueella. Myös tältä osin on kuitenkin otettava huomioon, että sote-alue ei hoida peruskunnille kuuluvia tehtäviä.

4 4 Kansanvaltaisuutta paremmin toteuttavat mallit Perustuslakivaliokunnan laatiman yhteenvedon mukaan valtiosääntöisessä arvioinnissa olennaiseksi kysymykseksi näyttäisi muodostuvan se, onko lainsäätäjällä harkintamarginaalinsa rajoissa mahdollisuus toteuttaa uudistus tavalla, joka ei ole perustuslain 121 :n kokonaisuuden kannalta ainakaan perustelluin vaihtoehto. Myös kansanvaltaisuuden toteutumista ehdotetussa sote-mallissa voidaan arvioida tältä kannalta. Kansanvaltaisuuden kannalta sote-mallia parempia malleja saattaisivat olla perustuslain 121 :n 4 momentin mukainen malli ja yksitasoinen kuntayhtymämalli. Paremmuuden arviointi on kuitenkin vaikeaa, koska kansanvaltaisuuden toteutumisesta uudenlaisessa sote-mallissa ei ole tietoa ja kokemukset kuntia suuremmalla hallintoalueella eivät ole yksinomaan myönteisiä. Arvio jonkin mallin paremmuudesta on siten varsin rohkea. Sen sijaan sote-tehtävien siirtäminen valtiolle todennäköisesti kaventaisi kansanvaltaisuutta, koska valtion hallintokoneistoon kuuluvien toimielinten päätöksenteolla ei yleensä ole välitöntä demokraattista mandaattia, vaan välillinen, ministerin parlamentaariseen vastuuseen perustuva. Lainsäätäjän harkintamarginaalia koskevia arviointitilanteita liittyy toistuvasti perustuslakivaliokunnan käsittelemiin hallituksen esityksiin. Pelkästään se, että lainsäätäjä voisi harkintamarginaalinsa rajoissa toteuttaa esityksen tavoitteet tavalla, joka paremmin toteuttaa jotain perustuslain periaatetta tai vaatimusta, ei sellaisenaan ole peruste pitää esitystä perustuslain vastaisena. Esimerkiksi kuntalaki (HE 268/2014 vp) todennäköisesti turvaisi kunnan taloudellista itsehallintoa paremmin ja tehokkaammin, jos lakiin kirjattaisiin nimenomaisesti määritelty rahoitusperiaate. Tällaisen säännöksen puuttumista ei kuitenkaan voida pitää perustuslain vastaisena. Kuntien rahoitusvastuu / Vaikutukset kuntien taloudelliseen asemaan Kuntien rahoitustehtävä perustuslain 121 :n kannalta arvioituna Kunnille määritellään lailla velvollisuus osallistua sote-alueen kustannusten rahoittamiseen. Tällainen rahoitustehtävä ei sisällöllisesti ole täysin uusi, sillä kunnat rahoittavat jo voimassa olevan lain mukaan samoja palveluja, jotka nyt ovat kunnan lakisääteisiä tehtäviä. Toisaalta kunnille voidaan lailla säätää rahoitustehtäviä perustuslakivaliokunnan laajahkossa arviokäytännössä määritellyissä rajoissa, joiden puitteissa ehdotuksen voidaan arvioida pysyvän. Sote-alueen kustannusten rahoitustehtävä vaikuttaa kuntien taloudelliseen itsenäisyyteen ja kuntien verotusoikeuteen, jotka molemmat kuuluvat perustuslainvoimaisesti suojatun kunnallisen itsehallinnon piiriin. Perustuslain 121 :n 3 momentissa turvatun verotusoikeuden keskeisenä sisältönä on se, että tällä oikeu-

5 5 della tulee olla reaalinen merkitys kuntien mahdollisuuksien kannalta päättää itsenäisesti taloudestaan (PeVM 10/1998 vp; PeVL 11/2011 vp). Etenkin sisällölliseltä kannalta arvioituna lakiehdotuksen mukainen sotepalvelujen rahoitustehtävä sopeutuu kunnallisen itsehallinnon määrittelemiin puitteisiin. Kuntien rahoitustehtävä määräytyisi niin, että sillä olisi myös kiinteä sisällöllinen yhteys peruskunnan asukkaiden saamiin tai tarvitsemiin peruspalveluihin. Peruskunnan rahoitustehtävä määräytyisi laskennallisesti tuon kunnan asukkaiden saamien ja/tai käyttämien peruspalvelujen perusteella. Asianmukaisesti määriteltynä rahoitustehtävän ei pitäisi aiheuttaa olennaisia tai muuten huomattavia muutoksia sote-palveluihin kohdistuvaan kunnan rahoitusvastuuseen. Lisäksi rahoitustehtävä kytkeytyisi perustuslain 19 :n 3 momentissa säädettyyn sosiaali- ja terveyspalvelujen turvaamisvelvollisuuteen (vrt. PeVL 41/2014 vp). Perustuslain 121 :ään ja Euroopan paikallisen itsehallinnon peruskirjan 9 (2) artiklaan sisältyvän rahoitusperiaatteen kannalta arvioituna on keskeinen merkitys sillä, miten olennaisesti sote-mallin mukainen rahoitustehtävä vaikuttaa kuntien tosiasiallisiin edellytyksiin huolehtia velvoitteistaan. Mikäli lakiehdotuksen mukainen uusi rahoitustehtävä ei olennaisesti muuta kuntien rahoitusvastuun osuutta, sen vaikutus näihin edellytyksiin on todennäköisesti neutraali tai melko vähäinen. Näin toteutettuna uutta rahoitustehtävää ei voida pitää ongelmallisena myöskään rahoitusperiaatteen kannalta. Rahoitusmallin toteuttamista ja siitä aiheutuvia kustannusvaikutuksia on kuitenkin perusteltua seurata rahoitusmallin voimaantulon jälkeen. Kuntien rahoitustehtävä perustuslain 6 :n kannalta arvioituna Perustuslain 6 :ssä turvatun ihmisten yhdenvertaisen kohtelun kannalta on merkittävää, että rahoitusmallilla tulisi todennäköisesti olemaan olennaisia vaikutuksia kunnallisveroon ja sitä kautta ihmisten yhdenvertaisuuteen eri kunnissa. Vaikka verolainsäädäntöä säädettäessä lainsäätäjällä on verraten suuri harkintavalta, perusoikeutena turvatun yhdenvertaisuuden kannalta olisi ilmeisen ongelmallista, mikäli kunnallisen veroprosentin erot lähenisivät kymmentä prosenttiyksikköä. Yhdenvertaisuusperusoikeudella voidaan tältä kannalta katsoa olevan merkitystä etenkin kunnallisveroa koskevaa lainsäädäntöä säädettäessä. Tosin suuria muutoksia tasoitettaisiin voimaanpanolakiehdotuksen 14 :n mukaisella siirtymäjärjestelyllä. Kuntakohtaisen sote-rahoitusosuuden muutoksen katto olisi 400 /asukas. Käytettävissä oleva informaatio ei mahdollista näiden vaikutusten täsmällistä arviointia, mutta tarkoituksena näyttäisi olevan, että siirtymäjärjestelyt estäisivät ihmisten yhdenvertaisuuden kannalta ongelmallisen tilanteen syntymisen. Näin voimaanpantuna lakiehdotus ei ole ongelmallinen perusoikeutena turvatun yhdenvertaisuuden kannalta. Rahoitusmallin toteuttamisaikataulu

6 6 Kunnan asukaskohtaista sote-alueen rahoitusosuutta tasattaisiin vuosina porrastetusti. Lakiehdotuksen lisäksi kuntien kustannuksiin vaikuttavat myös tuleva valtionosuusuudistus ja sosiaali- ja terveydenhuollon nykyiseen monikanavarahoitusmalliin mahdollisesti tehtävät uudistukset. Lakiehdotuksen vaikutusten lisäksi on näin ollen aiheellista ottaa huomioon myös valtionosuusuudistuksen ja valtionosuusleikkauksien yhteisvaikutus. Koska sote-mallin elimellisen osan muodostavan rahoitusmallin rakennetta, sisältöä ja perusteita todennäköisesti muutetaan vielä olennaisesti ja monelta osin, rahoitusmallia koskevien säännösten voimassaolo olisi perusteltua säätää määräaikaiseksi. Kysymys ei kuitenkaan ole tilapäisestä poikkeuksesta perusoikeuksiin tai vastaavasta perustuslain edellyttämästä määräaikaisuudesta, vaan tarkoituksenmukaisesta ja perusoikeudet parhaalla mahdollisella tavalla huomioon ottavasta lainsäädännöstä. Millaisia ja miten tarkkoja suuntaviivoja ehdotuksen perustuslainmukaisuutta valvova valiokunta voi mielestänne tällaisessa tilanteessa antaa mietintövaliokunnalle? Kuntien taloudellisen itsehallinnon kannalta on välttämätöntä, että sote-malli toteutetaan niin, että kuntien rahoitustehtävä ei aiheuta olennaisia tai muuten huomattavia muutoksia sote-palveluihin kohdistuvaan yksittäisen kunnan rahoitusvastuuseen. Mietintövaliokunnan tulisi varmistua tästä lisäinformaation perusteella ja mahdollisesti täsmentämällä voimaanpanolakia. Koska lainsäätäjän tehtävänä on turvata myös yhdenvertaisuus-perusoikeuden toteuttaminen, lakia säädettäessä tulisi varmistua siitä, että erityisesti kunnallisveroprosentin eroavuudet eivät lakiehdotuksen kustannusvaikutusten vuoksi muodostu kunnan asukkaiden yhdenvertaisuuden kannalta ongelmallisiksi. Sotemallin aiheuttamien erojen tulisi pysyä enintään noin 5-6 prosenttiyksikön rajoissa. Mietintövaliokunnan tulisi saamansa lisäinformaation perusteella varmistua siitä, että voimaanpanolain säännösten soveltaminen toteuttaa tämän tavoitteen. Mietintövaliokunnan olisi myös paikallaan arvioida rahoitusmallia määrittelevien säännösten määräaikaisen voimassaolon aiheellisuutta ja mahdollisen määräajan pituutta. Onko valtiosääntöoikeudellista merkitystä sillä, että esityksessä on jätetty ratkaisematta ennaltaehkäisevän terveydenhuollon rahoitus ja ohjaus? Ehdotuksen mukaan ennaltaehkäisevät tehtävät jäävät kunnille, mutta niiden toteutus, ohjaus ja kannustavuuselementit puuttuvat esityksestä. Kunnille olisi tarkoitus ehkä jossain myöhemmässä vaiheessa asettaa kannustimia niin maksuosuuksissa kuin valtionosuuksissakin. Näistä insentiiveistä ja/tai tehtävien antamisesta ei kuitenkaan ole ehdotuksia esityksessä.

7 7 Kunnan ennaltaehkäisevien tehtävien sääntelyä on mahdollista kohentaa ja täsmentää. Tällä ei kuitenkaan ole merkitystä esityksen valtiosääntöoikeudellisessa arvioinnissa. Tuotantovastuussa olevien kuntayhtymien tehtävistä säätäminen Perustuslain 121 :n 2 momentin mukaan kunnille annettavista tehtävistä säädetään lailla. Tältä kannalta voidaan arvioida lakiehdotuksen 12 :n 2 momentin 8 kohtaa, jonka perusteella sote-alueen laatimassa järjestämispäätöksessä määritellään tuottamisvastuussa olevat kuntayhtymät sekä niiden tehtävät. Ehdotettu sääntely ei ole kunnallisen itsehallinnon kannalta ongelmallinen, mikäli järjestämispäätöksellä ei anneta täysin uusia tehtäviä kunnille, vaan säännellään muualla lainsäädännössä kunnille säädettyjen tehtävien järjestämisestä kuntayhtymätasolla.

Tilannekatsaus Harri Jokiranta

Tilannekatsaus Harri Jokiranta Tilannekatsaus 9.8.2017 Harri Jokiranta Alueelliset erot talouskehityksessä väestökartat Muuttoliike kartta Yle.fi 6.8.2017 Perustuslakivaliokunnan mukaan valinnanvapautta koskevan lakiesityksen

Lisätiedot

8. 7 :ssä säädetään palvelujen kielestä. Turvaako säännös asianmukaisesti palvelujen käyttäjien kielelliset oikeudet?

8. 7 :ssä säädetään palvelujen kielestä. Turvaako säännös asianmukaisesti palvelujen käyttäjien kielelliset oikeudet? 1 (8) Lausuntopyyntö KYSYMYKSET 1 luku Yleiset säännökset 7. 5 :ssä säädetään palvelujen saatavuudesta ja saavutettavuudesta. Säännöksen mukaan palvelut on toteutettava väestön tarpeet huomioon ottaen

Lisätiedot

PERUSTUSLAKIVALIOKUNNALLE

PERUSTUSLAKIVALIOKUNNALLE PERUSTUSLAKIVALIOKUNNALLE Esitän kunnioittaen seuraavan lausunnon, joka koskee sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnosta hallituksen esityksestä laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä

Lisätiedot

Hallituksen esityksen suhde valinnanvapautta koskevaan lainsäädäntöön

Hallituksen esityksen suhde valinnanvapautta koskevaan lainsäädäntöön Olli Mäenpää 27.4.2017 Hallintovaliokunnalle Hallituksen esitys maakuntien perustamista ja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen uudistusta koskevaksi lainsäädännöksi sekä Euroopan paikallisen itsehallinnon

Lisätiedot

Eduskunnan perustuslakivaliokunta Helsinki 15.12.2014 pev@eduskunta.fi

Eduskunnan perustuslakivaliokunta Helsinki 15.12.2014 pev@eduskunta.fi Eduskunnan perustuslakivaliokunta Helsinki 15.12.2014 pev@eduskunta.fi Asia: Svenska Finlands folkting järjestön lausunto hallituksen eduskunnalle antamasta esityksestä laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Sairaanhoitopiirien ja sosiaalija terveysjohdon tapaaminen. Kuntatalo

Sairaanhoitopiirien ja sosiaalija terveysjohdon tapaaminen. Kuntatalo Sairaanhoitopiirien ja sosiaalija terveysjohdon tapaaminen Kuntatalo 5.5. 2015 Mihin sote kaatui? Sote uudistuksen perustuslailliset kysymykset Kansanvaltaisuus (asukkaiden itsehallinto)» Sote alueet olisivat

Lisätiedot

TAMPEREEN YLIOPISTO Johtamiskorkeakoulu 33014 Tampereen yliopisto. UNIVERSITY OF TAMPERE Management School FIN-33014 University of Tampere

TAMPEREEN YLIOPISTO Johtamiskorkeakoulu 33014 Tampereen yliopisto. UNIVERSITY OF TAMPERE Management School FIN-33014 University of Tampere 1 TAMPEREEN YLIOPISTO Johtamiskorkeakoulu 33014 Tampereen yliopisto UNIVERSITY OF TAMPERE Management School FIN-33014 University of Tampere Asiantuntijalausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunnan lausunto

Perustuslakivaliokunnan lausunto Perustuslakivaliokunnan lausunto Tiedoteliite. Kuntaliiton analyysi 30.6.2017 Lisätietoja, johtava lakimies Kirsi Mononen, p. 040 569 5511 Perustuslakivaliokunnan lausunto PeVL 26/2017 vp sote-, maakunta-

Lisätiedot

Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö

Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö Kaupunginhallitus 6.10.2014 liite nro 7 (1/20) Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö Kaupunginhallitus 6.10.2014 liite nro 7 (2/20) Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM. 1. Vastaajatahon virallinen nimi. 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi. 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot

Lausuntopyyntö STM. 1. Vastaajatahon virallinen nimi. 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi. 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Lausuntopyyntö STM 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Opetus- ja kulttuuriministeriö 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Väisänen Matti 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Nimi Asema

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunnalle

Perustuslakivaliokunnalle 1 Perustuslakivaliokunnalle Pyydettynä lausuntona hallituksen esityksestä (HE 324/2014 vp) laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi esitän kunnioittaen

Lisätiedot

HE 324/2014 vp LAIKSI SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON JÄRJESTÄMI- SESTÄ SEKÄ ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI

HE 324/2014 vp LAIKSI SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON JÄRJESTÄMI- SESTÄ SEKÄ ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI Veli-Pekka Viljanen HE 324/2014 vp LAIKSI SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON JÄRJESTÄMI- SESTÄ SEKÄ ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI Eduskunnan perustuslakivaliokunta 18.12.2014 1. Pakolliset kuntayhtymät

Lisätiedot

HE 324/2014 vp LAIKSI SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON JÄRJESTÄMI- SESTÄ SEKÄ ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI

HE 324/2014 vp LAIKSI SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON JÄRJESTÄMI- SESTÄ SEKÄ ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI Veli-Pekka Viljanen HE 324/2014 vp LAIKSI SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON JÄRJESTÄMI- SESTÄ SEKÄ ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI Eduskunnan perustuslakivaliokunta 30.1.2015 Olen ollut perustuslakivaliokunnan

Lisätiedot

HE 324/2014 vp LAIKSI SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON JÄRJESTÄMI- SESTÄ JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI

HE 324/2014 vp LAIKSI SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON JÄRJESTÄMI- SESTÄ JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI Veli-Pekka Viljanen HE 324/2014 vp LAIKSI SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON JÄRJESTÄMI- SESTÄ JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI Eduskunnan perustuslakivaliokunta 3.3.2015 1. Arviointitilanne Eduskunnan

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistus HE 15/2017 vp

Sote- ja maakuntauudistus HE 15/2017 vp Sote ja maakuntauudistus HE 15/2017 vp Sote järjestäminen sekä HE:n säätämisjärjestys ja suhde perustuslakiin Perustuslakivaliokunta 15.3.2017 Hallitusneuvos Päivi Salo, STM 1 15.3.2017 Sotejärjestämislain

Lisätiedot

Juha Lavapuro

Juha Lavapuro Juha Lavapuro 17.11.2015 Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle HE 111/2015 vp eduskunnalle laiksi eräiden kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta annetussa laissa säädettyjen velvoitteiden soveltamisesta

Lisätiedot

Laadun ja terveyshyödyn näkökulma soteuudistuksessa. Taina Mäntyranta

Laadun ja terveyshyödyn näkökulma soteuudistuksessa. Taina Mäntyranta Laadun ja terveyshyödyn näkökulma soteuudistuksessa Taina Mäntyranta 12.3.2015 Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Päämääränä väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen.

Lisätiedot

PM yliopistojen autonomian laajuudesta oman toimirakenteensa päättämisessä, erityisesti toimipaikkojen ja paikkakuntien osalta Olli Mäenpää 12.5.

PM yliopistojen autonomian laajuudesta oman toimirakenteensa päättämisessä, erityisesti toimipaikkojen ja paikkakuntien osalta Olli Mäenpää 12.5. PM yliopistojen autonomian laajuudesta oman toimirakenteensa päättämisessä, erityisesti toimipaikkojen ja paikkakuntien osalta Olli Mäenpää 12.5.2016 Opetusministeriö on pyytänyt minulta otsikkoaineesta

Lisätiedot

PERUSTUSLAKIVALIOKUNNALLE

PERUSTUSLAKIVALIOKUNNALLE PERUSTUSLAKIVALIOKUNNALLE Esitän kunnioittaen seuraavan täydentävän lausunnon, joka koskee hallituksen esitystä laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus Missä nyt mennään? Pekka Järvinen STM Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Päämääränä väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Turvata

Lisätiedot

Juha Lavapuro HE 324/2014 vp eduskunnalle laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Juha Lavapuro HE 324/2014 vp eduskunnalle laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Juha Lavapuro 30.1.2015 Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle HE 324/2014 vp eduskunnalle laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Eduskunnan perustuslakivaliokunnan

Lisätiedot

Kalajoen kaupunki on antanut kantelun perusteella asiasta selvityksen.

Kalajoen kaupunki on antanut kantelun perusteella asiasta selvityksen. ANONYMISOITU PÄÄTÖS 17.03.2014 Dnro OKV/734/1/2013 1/6 KANTELU A on 26.4.2013 osoittanut oikeuskanslerille kantelun, jossa hän pyytää tutkimaan Kalajoen kaupungin menettelyn lainmukaisuutta kaupungin osoitettua

Lisätiedot

Hallituksen esitys laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 324/2014 vp)

Hallituksen esitys laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 324/2014 vp) Olli Mäenpää 18.12.2014 Perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esitys laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 324/2014 vp) Esityksen vaikutukset

Lisätiedot

Sote perustuslain puristuksessa. Esimerkki pirullisen ongelman johtamisesta Eija Mäkinen

Sote perustuslain puristuksessa. Esimerkki pirullisen ongelman johtamisesta Eija Mäkinen Sote perustuslain puristuksessa Esimerkki pirullisen ongelman johtamisesta 30.3.2017 Eija Mäkinen Pirulliset ongelmat ja oikeus Pirullinen ongelma Kesy ongelma. Mikä oikeudessa kesy tai pirullinen ongelma?

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunnalle

Perustuslakivaliokunnalle 1 Perustuslakivaliokunnalle Pyydettynä lausuntona hallituksen esityksestä (HE 324/2014 vp) laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi esitän kunnioittaen

Lisätiedot

HE 250/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kuntalain muuttamisesta

HE 250/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kuntalain muuttamisesta HE 250/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kuntalain muuttamisesta Perustuslakivaliokunta 30.11.2016 Valtiovarainministeriö Valli-Lintu, Kuittinen Ehdotuksen tavoitteet ja lähtökohdat Ehdotusten

Lisätiedot

Soten rakenteen ja rahoituksen vaihtoehdot Päivi Sillanaukee STM

Soten rakenteen ja rahoituksen vaihtoehdot Päivi Sillanaukee STM Soten rakenteen ja rahoituksen vaihtoehdot 6.5.2015 Päivi Sillanaukee STM Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Päämääränä väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Turvata

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM. 1. Vastaajatahon virallinen nimi. 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi. 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot

Lausuntopyyntö STM. 1. Vastaajatahon virallinen nimi. 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi. 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Lausuntopyyntö STM 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Kuurojen Liitto ry 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Laura Syväsalmi 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Nimi Asema organisaatiossa

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunta ei esityksestä antamassaan mietinnössä tarkastellut tätä kohtaa (pevm 25/94 vp, s.7). - - - - - - -

Perustuslakivaliokunta ei esityksestä antamassaan mietinnössä tarkastellut tätä kohtaa (pevm 25/94 vp, s.7). - - - - - - - 1 Mikael Hidén PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA 20.10.2015 KELLO 10.00 HE 32/15 vp laiksi verotuksen oikaisemisesta oma-aloitteisesti annettujen tietojen perusteella vuonna 2016. Lakiehdotus sisältää ns. tehokasta

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan muutosehdotukset sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislakiin

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan muutosehdotukset sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislakiin 27.2.2015 HE 324/2014 vp. 1 (18) Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle HE 324/2014 vp. (sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaki), sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnos valtiontalouden tarkastusviraston

Lisätiedot

Hallituksen esitys laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 16/2018 vp)

Hallituksen esitys laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 16/2018 vp) Olli Mäenpää 15.8.2018 Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle Hallituksen esitys laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 16/2018 vp) Hallituksen

Lisätiedot

Rahoitusperiaate ja sen toteutuminen

Rahoitusperiaate ja sen toteutuminen Rahoitusperiaate ja sen toteutuminen Tanja Matikainen OTT, Kunnanjohtaja Kuntajohtajapäivät, Pori 29.8.2014 2.9.2014 1 Rahoitusperiaatteen tausta Euroopan paikallisen itsehallinnon peruskirjan 9.2 artikla

Lisätiedot

Janne Salminen Kirjallinen lausunto Asiantuntijakuuleminen Perustuslakivaliokunta

Janne Salminen Kirjallinen lausunto Asiantuntijakuuleminen Perustuslakivaliokunta 1 Janne Salminen 6.4.2017 Kirjallinen lausunto Asiantuntijakuuleminen 7.4.2017 Perustuslakivaliokunta Hallituksen esitys eduskunnalle maakuntien perustamisesta ja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistus - miten vammaisten ihmisten palvelut tulevaisuudessa järjestetään

Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistus - miten vammaisten ihmisten palvelut tulevaisuudessa järjestetään Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistus - miten vammaisten ihmisten palvelut tulevaisuudessa järjestetään Vammaispalvelujen neuvottelupäivät Helsinki, Scandic Park, 29.-30.1.2015 Kirsi Varhila, STM

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunnalle

Perustuslakivaliokunnalle Perustuslakivaliokunnalle Esitän kunnioittaen seuraavan lausunnon, joka koskee hallituksen esitystä laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 324/2014).

Lisätiedot

Maakuntauudistus Perustuslaillisia näkökohtia

Maakuntauudistus Perustuslaillisia näkökohtia Maakuntauudistus Perustuslaillisia näkökohtia Tanja Matikainen, OTT Kunnanjohtaja 16.8.2016, Helsinki Kuntien takauskeskuksen hallitus 25.8.2016 1 Yleisiä näkökohtia itsehallinnosta 25.8.2016 2 Itsehallinnon

Lisätiedot

Sote-uudistus ja perusoikeudet

Sote-uudistus ja perusoikeudet Sote-uudistus ja perusoikeudet Sote-uudistuksen tärkeimmät kysymykset ja niiden eettinen ulottuvuus 29.11.2018 Eeva Nykänen, oikeustieteiden laitos, UEF eeva.nykanen@uef.fi Etiikasta ja perusoikeuksista

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 118/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yrittäjän eläkelain 115 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi yrittäjän eläkelakia. Muutos koskisi

Lisätiedot

Kuntoutuksen uudistaminen osana sote -uudistusta

Kuntoutuksen uudistaminen osana sote -uudistusta Kuntoutuksen uudistaminen osana sote -uudistusta Ylitarkastaja Hanna Nyfors STM sosiaali- ja terveyspalveluosasto 19.2.2016 19.2.2016 1 Sote- uudistuksen tavoitteet Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen

Lisätiedot

Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle

Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle LAUSUNTO LsN Marietta Keravuori-Rusanen 30.3.2017 Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE MAAKUNTIEN PERUSTAMISTA JA SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON JÄRJESTÄMISEN UUDISTUSTA

Lisätiedot

Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot

Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot FI lausuntopyyntö VV 1. TAUSTATIEDOT Vastaajien määrä: 1 Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Lausuntopyynnön käsittelypäivämäärä toimielimessä

Lisätiedot

Juha Lavapuro HE 324/2014 vp eduskunnalle laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Juha Lavapuro HE 324/2014 vp eduskunnalle laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Juha Lavapuro 3.3.2015 Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle HE 324/2014 vp eduskunnalle laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Eduskunnan perustuslakivaliokunnan

Lisätiedot

Omaisuusjärjestelyiden ja omaisuuden siirtojen merkitys kunnan asukkaiden itsehallinnon kannalta?

Omaisuusjärjestelyiden ja omaisuuden siirtojen merkitys kunnan asukkaiden itsehallinnon kannalta? Tuomas Ojanen 19.4.2017 Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle HE 15/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle maakuntien perustamista ja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen uudistusta koskevaksi lainsäädännöksi

Lisätiedot

Itsehallinnollisten yhteisöjen ohjaus ja rahoitus sote- ja aluehallintouudistuksen jälkeen

Itsehallinnollisten yhteisöjen ohjaus ja rahoitus sote- ja aluehallintouudistuksen jälkeen Itsehallinnollisten yhteisöjen ohjaus ja rahoitus sote- ja aluehallintouudistuksen jälkeen Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntatilaisuudet 6 ja 7 huhtikuuta 2016 Lakiasiain johtaja Arto Sulonen, Suomen

Lisätiedot

Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö

Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö Keski-Suomen liiton maakuntavaltuustoseminaari Kati Hokkanen STM Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Päämääränä väestön hyvinvoinnin

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunnalle HE 324/2014. Sosiaali- ja terveysministeriön vastine

Perustuslakivaliokunnalle HE 324/2014. Sosiaali- ja terveysministeriön vastine 4.2.2015 Perustuslakivaliokunnalle HE 324/2014 Sosiaali- ja terveysministeriön vastine Hallituksen esitys sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevaksi laiksi (HE 324/2014 vp) sisältää sosiaali-

Lisätiedot

SOTE, uhka vai mahdollisuus vanhuspsykiatriassa. Taina Mäntyranta 24.4.2015

SOTE, uhka vai mahdollisuus vanhuspsykiatriassa. Taina Mäntyranta 24.4.2015 SOTE, uhka vai mahdollisuus vanhuspsykiatriassa Taina Mäntyranta 24.4.2015 SOTE Missä mennään Eri vaihtoehtoja: mitä voisi tarkoittaa vanhuuspsykiatrialle Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset

Lisätiedot

Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle

Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Tuomas Ojanen 3.3.2015 Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle 2. Lisäkuuleminen 3.3.2015: HE 324/2014 vp eduskunnalle laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Lisätiedot

Sote-uudistus. Järjestämislain keskeinen sisältö Pekka Järvinen

Sote-uudistus. Järjestämislain keskeinen sisältö Pekka Järvinen Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö 25.11.2014 Pekka Järvinen Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Päämääränä väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Turvataan

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus Missä nyt mennään Liisa-Maria Voipio-Pulkki 10.4.2015 Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Päämääränä väestön hyvinvoinnin ja terveyden

Lisätiedot

Kuprusta sotkuun mistä uusi suunta kuntauudistukselle? Yrjö Hakanen Paikallispolitiikan seminaari 22.9.2013 Turussa

Kuprusta sotkuun mistä uusi suunta kuntauudistukselle? Yrjö Hakanen Paikallispolitiikan seminaari 22.9.2013 Turussa Kuprusta sotkuun mistä uusi suunta kuntauudistukselle? Yrjö Hakanen Paikallispolitiikan seminaari 22.9.2013 Turussa Kataisen hallituksen ohjelma Työssäkäyntialueiden perusteella suurkunnat, jotka kykenevät

Lisätiedot

Mitä valtio odottaa sote uudistukselta?

Mitä valtio odottaa sote uudistukselta? Mitä valtio odottaa sote uudistukselta? Sosiaalialan AMK - verkosto Mikkeli 16.4. 2015 Pirjo Sarvimäki STM Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Päämääränä väestön hyvinvoinnin

Lisätiedot

Hallituksen esitys laeiksi terveydenhuoltolain ja sosiaalihuoltolain muuttamisesta (HE 224/2016 vp)

Hallituksen esitys laeiksi terveydenhuoltolain ja sosiaalihuoltolain muuttamisesta (HE 224/2016 vp) Olli Mäenpää 18.10.2016 Perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esitys laeiksi terveydenhuoltolain ja sosiaalihuoltolain muuttamisesta (HE 224/2016 vp) Riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut Esitys sisältää

Lisätiedot

4. Arvioikaa ehdotetun sote-alueen kuntayhtymän hallintomallin toimivuutta kansanvallan ja kunnan omistajaohjauksen näkökulmasta?

4. Arvioikaa ehdotetun sote-alueen kuntayhtymän hallintomallin toimivuutta kansanvallan ja kunnan omistajaohjauksen näkökulmasta? 1 Espoon vastaus Kuntaliiton kyselyyn sote-uudistuksesta TAUSTATIETOJA: 1. Kunta: Espoo 2. Vastauksen antaja: Kaupunginhallitus HALLINTO JA PÄÄTÖKSENTEKO Hallintomalli Kuntalain mukaan lähtökohta on, että

Lisätiedot

Mikä on järjestämisvastuisten tahojen rooli hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tukemisessa

Mikä on järjestämisvastuisten tahojen rooli hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tukemisessa Mikä on järjestämisvastuisten tahojen rooli hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tukemisessa Taina Mäntyranta Taina Mäntyranta, lääkintöneuvos 19.3.2015 Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle

Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 17/2002 vp Hallituksen esitys laeiksi tapaturmavakuutuslain muuttamisesta Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 3 päivänä huhtikuuta 2002

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus ja järjestämislaki. Jyväskylän valtuusto 15.12.2014 Risto Kortelainen, muutosjohtaja

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus ja järjestämislaki. Jyväskylän valtuusto 15.12.2014 Risto Kortelainen, muutosjohtaja Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus ja järjestämislaki Jyväskylän valtuusto 15.12.2014 Risto Kortelainen, muutosjohtaja Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen päämäärä ja tavoitteet Päämääränä väestön

Lisätiedot

Sote-uudistus ja itsehallintoalueet

Sote-uudistus ja itsehallintoalueet Elinvoimaiset kunnat, toimivat itsehallintoalueet, hyvinvoivat kuntalaiset Sote-uudistus ja itsehallintoalueet Valmisteluseminaari 6.11.2015 Jari Koskinen Uudistuksen tavoitteet Turvata yhdenvertaiset,

Lisätiedot

KUNTAKYSELY SOTE-UUDISTUKSESTA 2014 Lomake word-muodossa ilman logoja 1.2015 / mps

KUNTAKYSELY SOTE-UUDISTUKSESTA 2014 Lomake word-muodossa ilman logoja 1.2015 / mps KUNTAKYSELY SOTE-UUDISTUKSESTA 2014 Lomake word-muodossa ilman logoja 1.2015 / mps Kunnan- ja kaupunginhallituksille Kuntaliiton hallitus on 4.12.2014 kokouksessaan päättänyt tehdä kuntakyselyn niistä

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäminen. Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali- ja terveysasiat Kuntajohtajapäivät 29.8.2014 Pori

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäminen. Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali- ja terveysasiat Kuntajohtajapäivät 29.8.2014 Pori Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäminen Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali- ja terveysasiat Kuntajohtajapäivät 29.8.2014 Pori Lausuntokierros http://www.stm.fi/vireilla/lausuntopyynnot Lausuntoaika

Lisätiedot

Olli Mäenpää Hallintovaliokunnalle

Olli Mäenpää Hallintovaliokunnalle Olli Mäenpää 13.6.2017 Hallintovaliokunnalle Hallituksen esitys eduskunnalle maakuntien perustamista ja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen uudistusta koskevaksi lainsäädännöksi sekä Euroopan paikallisen

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Yleistä Valiokunnan kuulemiskutsun mukaan kuulemisen teemana on ennen muuta valinnanvapauslakiehdotuksen

Yleistä Valiokunnan kuulemiskutsun mukaan kuulemisen teemana on ennen muuta valinnanvapauslakiehdotuksen Olli Mäenpää 13.6.2017 Perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esitys laeiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä valtiontalouden tarkastusvirastosta annetun lain 2 :n muuttamisesta

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan ehdotus sote -järjestämislaiksi

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan ehdotus sote -järjestämislaiksi Sosiaali- ja terveysvaliokunnan ehdotus sote -järjestämislaiksi Miehikkälän kunnanvaltuusto 2.3.2015 Kuntayhtymämalli perustaksi Sosiaali- ja terveysvaliokunta ehdottaa hallituksen esitystä muutettavaksi

Lisätiedot

Tasa-arvovaltuutettu Lausunto 1 (5)

Tasa-arvovaltuutettu Lausunto 1 (5) Tasa-arvovaltuutettu Lausunto 1 (5) Eduskunnan työ- ja tasa-arvovaliokunta (TyV@eduskunta.fi) Lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi vuosilomalain, merimiesten vuosilomalain ja sairausvakuutuslain

Lisätiedot

Kuntien tehtävien eriytyminen - perustuslain asettamia reunaehtoja koskeva selvitystyö

Kuntien tehtävien eriytyminen - perustuslain asettamia reunaehtoja koskeva selvitystyö Kuntien tehtävien eriytyminen - perustuslain asettamia reunaehtoja koskeva selvitystyö 2.10.2019 I Kuntaliiton sote-tulevaisuuspäivä Juha Lavapuro Julkisoikeuden professori, Turun yliopisto Email: julava@utu.fi,

Lisätiedot

Veli-Pekka Viljanen. Eduskunnan perustuslakivaliokunta Lausunnon lähtökohtia

Veli-Pekka Viljanen. Eduskunnan perustuslakivaliokunta Lausunnon lähtökohtia Veli-Pekka Viljanen HE 15/2017 vp MAAKUNTIEN PERUSTAMISTA JA SOSIAALI- JA TERVEYDEN- HUOLLON JÄRJESTÄMISEN UUDISTUSTA KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI SEKÄ EUROOPAN PAIKALLISEN ITSEHALLINNON PERUSKIRJAN 12 ja

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi eräiden kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta annetussa laissa säädettyjen velvoitteiden soveltamisesta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

LAUSUNTO 14.10.2014. Viite: Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö (STM090:00/2013)

LAUSUNTO 14.10.2014. Viite: Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö (STM090:00/2013) 1 (5) LAUSUNTO 14.10.2014 Sosiaali - ja terveysministeriö PL 33 00023 Valtioneuvosto Viite: Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö (STM090:00/2013) Lausunto sosiaali - ja terveydenhuollon järjestämislain

Lisätiedot

työ- ja tasa-arvoasiainvaliokuntaan

työ- ja tasa-arvoasiainvaliokuntaan PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 47/2002 vp Hallituksen esitys laiksi julkisesta työvoimapalvelusta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Työ- ja tasa-arvoasiainvaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunnalle

Perustuslakivaliokunnalle 1 Perustuslakivaliokunnalle Pyydettynä lausuntona sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnoksesta, joka koskee hallituksen esitystä (HE 324/2014 vp) laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain valmisteluryhmän väliraportti

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain valmisteluryhmän väliraportti Kunnanhallitus 252 01.10.2013 Kunnanhallitus 64 17.03.2014 Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain valmisteluryhmän väliraportti KH 01.10.2013 252 Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain valmisteluryhmän

Lisätiedot

Juha Lavapuro

Juha Lavapuro Juha Lavapuro 7.4.2017 Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esitys HE 15/2017 vp eduskunnalle maakuntien perustamista ja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen uudistusta koskevaksi lainsäädännöksi

Lisätiedot

Maakuntien (itse)hallinto ja sote. Kari Prättälä

Maakuntien (itse)hallinto ja sote. Kari Prättälä Maakuntien (itse)hallinto ja sote Kari Prättälä 7.3. 2017 Aikataulu 2016 2017 2018 2019 Soteuudistuksen ja maakuntien perustamisen lakiluonnokset lausunnolle 8/2016 Maakuntalaki ja sotejärjestämislaki

Lisätiedot

Lainsäädännön valmistelun tilanne ja suunnitelmat Pia-Liisa Heiliö STM

Lainsäädännön valmistelun tilanne ja suunnitelmat Pia-Liisa Heiliö STM Lainsäädännön valmistelun tilanne ja suunnitelmat 13.5.2015 Pia-Liisa Heiliö STM Esityksen sisältö Jo toteutunutta lainsäädäntöä Sote-palvelurakenneuudistus vaihtoehtoja ja reunaehtoja Kanta, Kansa ja

Lisätiedot

Maakuntien taloudellinen itsehallinto

Maakuntien taloudellinen itsehallinto Maakuntien taloudellinen itsehallinto Kuntamarkkinat Arto Sulonen, lakiasiain johtaja, Suomen Kuntaliitto Kunnallinen itsehallinto (perustuslaki 121 ) Suomi jakaantuu kuntiin, joiden hallinnon tulee perustua

Lisätiedot

Strategiset tavoitteet hyvinvointikuntayhtymälle

Strategiset tavoitteet hyvinvointikuntayhtymälle Kunnanhallitus 235 19.10.2015 Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän perussopimus, lausunto luonnoksesta 628/05.00.00/2015 Kunnanhallitus 19.10.2015 235 Päijät-Hämeen sote-valmistelun ohjausryhmä pyytää

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunta on pyytänyt arviotani 3. lakiehdotuksen 3 :n suhteesta perustuslakiin.

Perustuslakivaliokunta on pyytänyt arviotani 3. lakiehdotuksen 3 :n suhteesta perustuslakiin. Olli Mäenpää 25.10.2017 Perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esitys laeiksi yliopistolain ja ammattikorkeakoululain muuttamisesta sekä laiksi yliopistolain muuttamisesta annetun lain voimaanpanosta (HE

Lisätiedot

KYSELY OSALLISTUMISESTA SOTE-TUOTANNON SUUNNITTELUUN JA VALMISTELUUN KESKI-UUDELLAMAALLA

KYSELY OSALLISTUMISESTA SOTE-TUOTANNON SUUNNITTELUUN JA VALMISTELUUN KESKI-UUDELLAMAALLA Kh 19.1.2015 25 KYSELY OSALLISTUMISESTA SOTE-TUOTANNON SUUNNITTELUUN JA VALMISTELUUN KESKI-UUDELLAMAALLA Joulukuussa 2014 julkistetun sote-järjestämislakiluonnoksen mukaan kuntayhtymien on ilmoitettava

Lisätiedot

Sote-uudistuksen tavoitteet

Sote-uudistuksen tavoitteet Sote-uudistuksen tavoitteet Taata yhdenvertaiset sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille koko maassa Varmistaa mahdollisimman laaja integraatio Palvelukokonaisuus saman johdon ja budjetin alla Ihmisten sosiaali-

Lisätiedot

Juha Lavapuro Kirjallinen lausunto

Juha Lavapuro Kirjallinen lausunto Juha Lavapuro 21.4.2017 Kirjallinen lausunto Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle HE 15/2017 vp eduskunnalle maakuntien perustamista ja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen uudistusta koskevaksi

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistus sekä valinnanvapauden lisääminen voidaan toteuttaa myös onnistuneesti

Sote- ja maakuntauudistus sekä valinnanvapauden lisääminen voidaan toteuttaa myös onnistuneesti Sote- ja maakuntauudistus sekä valinnanvapauden lisääminen voidaan toteuttaa myös onnistuneesti Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin esitys sote- ja maakuntauudistusten jatkovalmisteluun SuPer 9/2017

Lisätiedot

Olli Mäenpää Perustuslakivaliokunnalle

Olli Mäenpää Perustuslakivaliokunnalle Olli Mäenpää 5.4.2017 Perustuslakivaliokunnalle Hallituksen esitys maakuntien perustamista ja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen uudistusta koskevaksi lainsäädännöksi sekä Euroopan paikallisen

Lisätiedot

Ulkoasiainvaliokunnalle

Ulkoasiainvaliokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 6/2006 vp Hallituksen esitys laiksi sotilaallisesta kriisinhallinnasta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Ulkoasiainvaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on

Lisätiedot

LAUSUNTO 15.1.2016 OM 198/43/2015

LAUSUNTO 15.1.2016 OM 198/43/2015 OIKEUSMINISTERIÖ LAUSUNTO 15.1.2016 OM 198/43/2015 Työ-ja elinkeinoministeriö TEM/1924/00.04.01/2014 LÄHETETTYJEN TYÖNTEKIJÖIDEN DIREKTIIVIN TÄYTÄNTÖÖNPANOA KOSKEVAN DIREKTIIVIN JA TYÖNTEKIJÖIDEN VAPAATA

Lisätiedot

Nimi Asema organisaatiossa Matkapuhelin Sähköposti

Nimi Asema organisaatiossa Matkapuhelin Sähköposti Lausuntopyyntö STM 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Parkanon kaupunki 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Tuuli Tarukannel 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Nimi Asema organisaatiossa

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Sote-uudistus, itsehallintoalueet ja aluejaon perusteet Hallituksen linjaus 7.11.2015

Sote-uudistus, itsehallintoalueet ja aluejaon perusteet Hallituksen linjaus 7.11.2015 Sote-uudistus, itsehallintoalueet ja aluejaon perusteet Hallituksen linjaus 7.11.2015 Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen Hallituksen tiedotustilaisuus

Lisätiedot

Kuvaajat valinnanvapauslain lausunnoista

Kuvaajat valinnanvapauslain lausunnoista Kuvaajat valinnanvapauslain lausunnoista Sosiaali- ja terveysministeriö 3.4.2017 Päivitetty - Valinnanvapauslain lausunnot Hallituksen esitysluonnos valinnanvapauslaiksi oli lausunnoilla 31.1.2017-28.3.2017

Lisätiedot

Asia C-540/03. Euroopan parlamentti vastaan Euroopan unionin neuvosto

Asia C-540/03. Euroopan parlamentti vastaan Euroopan unionin neuvosto Asia C-540/03 Euroopan parlamentti vastaan Euroopan unionin neuvosto Maahanmuuttopolitiikka Kolmansien maiden kansalaisten alaikäisten lasten oikeus perheenyhdistämiseen Direktiivi 2003/86/EY Perusoikeuksien

Lisätiedot

Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot. Tuula Sandholm Johtoryhmä

Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot. Tuula Sandholm Johtoryhmä FI lausuntopyyntö VV 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Lausuntopyynnön käsittelypäivämäärä toimielimessä Toimielimen

Lisätiedot

Kuvaajat valinnanvapauslain lausunnoista

Kuvaajat valinnanvapauslain lausunnoista Kuvaajat valinnanvapauslain lausunnoista Sosiaali- ja terveysministeriö..0..0 Valinnanvapauslain lausunnot Hallituksen esitysluonnos valinnanvapauslaiksi oli lausunnoilla..0 -..0 Lausunnot pyydettiin kunnilta,

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus Sote-järjestämislain tilanne 3.2.2015 Pekka Järvinen STM Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Päämääränä väestön hyvinvoinnin ja terveyden

Lisätiedot

Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot. Iikko B Voipio Iikko B Voipio Yksityishenkilö

Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot. Iikko B Voipio Iikko B Voipio Yksityishenkilö FI lausuntopyyntö VV 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Lausuntopyynnön käsittelypäivämäärä toimielimessä Toimielimen

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistus sekä valinnanvapauden lisääminen voidaan toteuttaa myös onnistuneesti

Sote- ja maakuntauudistus sekä valinnanvapauden lisääminen voidaan toteuttaa myös onnistuneesti Sote- ja maakuntauudistus sekä valinnanvapauden lisääminen voidaan toteuttaa myös onnistuneesti (Tämän esityksen tekstit ovat lainauksia eduskunnan perustuslakivaliokunnan lausunnoista. Lihavoidut otsikot,

Lisätiedot

SOTE- uudistuksella kohti tervettä ja hyvinvoivaa Suomea

SOTE- uudistuksella kohti tervettä ja hyvinvoivaa Suomea SOTE- uudistuksella kohti tervettä ja hyvinvoivaa Suomea Turvallinen Suomi - seminaari Scandic Park Hotel Mannerheimintie 46 Helsinki 18.3.2015 Timo Keistinen lääkintöneuvos Sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot

Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot FI lausuntopyyntö VV 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Lausuntopyynnön käsittelypäivämäärä toimielimessä Toimielimen

Lisätiedot

HE 321/2010 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia.

HE 321/2010 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia. HE 321/2010 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain 4 luvun muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia. Esityksen mukaan

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot