Käyttöturvallisuustiedote

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Käyttöturvallisuustiedote"

Transkriptio

1 EZ Arsen Reagenzmittel Nr. 1 Päiväys: Materiaalinro: Sivu 1 / 9 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste EZ Arsen Reagenzmittel Nr Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt, joita ei suositella Aineen ja/tai seoksen käyttötapa Vesianalyysi 1.3 Käyttöturvallisuustiedotteen toimittajan tiedot Valmistaja: Katu: Willstätterstr. 11 Postitoimipaikka: D40549 Düsseldorf Puhelin: +49 (0) Internet: SDS@hachlange.de Tietoa antavia toimiala: 1.4 Hätäpuhelinnumero: KOHTA 2: Vaaran yksilöinti 2.1 Aineen tai seoksen luokitus 2.2 Merkinnät Varoitusmerkkejä: Yleinen hätänumero 112 * Myrkytystietokeskus (09) /(09) 4711 (vaihde) Vaaraa aiheuttavat aineosat: Xi Ärsyttävä Rlausekkeet: Ärsyttää silmiä ja ihoa. Haitallista vesieliöille, voi aiheuttaa pitkäaikaisia haittavaikutuksia vesiympäristössä. Luokitus EYdirektiivin mukaisesti koskien haitallisten seosten luokitusta, 1999/45/EY. Xi Ärsyttävä Xi Ärsyttävä Rlausekkeet 36/38 Ärsyttää silmiä ja ihoa. 52/53 Haitallista vesieliöille, voi aiheuttaa pitkäaikaisia haittavaikutuksia vesiympäristössä. Slausekkeet 26 Roiskeet silmistä huuhdeltava välittömästi runsaalla vedellä ja mentävä lääkäriin. 28 Roiskeet iholta huuhdeltava välittömästi runsaalla määrällä Vesi. 61 Vältettävä päästämistä ympäristöön. Lue erityisohjeet/käyttöturvallisuustiedote. Erityiset ohjeet Luokitus EYdirektiivin mukaisesti koskien haitallisten seosten luokitusta, 1999/45/EY. 2.3 Muut vaarat Voi mahdollisesti olla ympäristölle vaarallinen, jos sitä ei ole käsitelty tai hävitetty asianmukaisesti. Muutosnumero: 1,10 FI Muutettu viimeksi:

2 EZ Arsen Reagenzmittel Nr. 1 Päiväys: Materiaalinro: Sivu 2 / 9 KOHTA 3: Koostumus ja tiedot aineosista 3.2 Seokset Vaaraa aiheuttavat aineosat EGNro. Aineosat CASNro. Luokitus Indeksinro GHSluokitus REACHNro sulfamiinihappo Xi Ärsyttävä R36/ Eye Irrit. 2, Skin Irrit. 2, Aquatic Chronic 3; H319 H315 H412 R ja Hlausekkeiden sanamuoto: katso kohta 16. Pitoisuus > 99 % KOHTA 4: Ensiaputoimenpiteet 4.1 Ensiaputoimenpiteiden kuvaus Yleiset ohjeet Riisu saastuneet vaatteet ja kengät välittömästi. Näytettävä tätä käyttöturvallisuustiedotetta hoitavalle lääkärille. Hengitettynä Siirrettävä raittiiseen ilmaan. Otettava yhteys lääkäriin mikäli oireet jatkuvat. Iholle saatuna Roiskeet huuhdeltava välittömästi runsaalla vedellä vähintään 15 minuutin ajan. Kutsu lääkäri välittömästi. Silmäkosketus Roiskeet silmistä huuhdeltava välittömästi runsaalla vedellä ja mentävä lääkäriin. Nieltynä EI saa oksennuttaa. Puhdista suu vedellä ja juo jälkeenpäin runsaasti vettä. Tajuttomalle henkilölle ei saa koskaan antaa mitään suun kautta. Kutsu lääkäri välittömästi. 4.2 Tärkeimmät oireet ja vaikutukset, sekä välittömät että viivästyneet Ei tunnettuja vaikutuksia. 4.3 Mahdollisesti tarvittavaa välitöntä lääketieteellistä apua ja erityishoitoa koskevat ohjeet Hoito oireiden mukaan. KOHTA 5: Palontorjuntatoimenpiteet 5.1 Sammutusaineet Sopivat sammutusaineet Käytä ympäristöön sopivia sammutusmenetelmiä. Sammutusaineet, joita ei pidä käyttää turvallisuussyistä Ei tunneta. 5.2 Aineesta tai seoksesta johtuvat erityiset vaarat Tulipalo saattaa vapauttaa vaarallisia kaasuja. Tulipalossa voi syntyä rikkioksideja., Ammoniakki, typpioksidit (NOx) 5.3 Palontorjuntaa koskevat ohjeet Välttääksesi aineen joutumisen iholle, pidä turvaetäisyys ja käytä sopivaa suojavaatetusta. Tulipalossa käytettävä paineilmalaitetta. Muutosnumero: 1,10 FI Muutettu viimeksi:

3 EZ Arsen Reagenzmittel Nr. 1 Päiväys: Materiaalinro: Sivu 3 / 9 Tulipalon jäännöksien ja saastuneen sammutusveden jatkokäsittely on hoidettava paikallisten viranomaisten määräysten mukaan. KOHTA 6: Toimenpiteet onnettomuuspäästöissä 6.1 Varotoimenpiteet, henkilönsuojaimet ja menettely hätätilanteessa Käytettävä henkilökohtaista suojavarustusta. Henkilökohtainen suojaus, katso kohta Ympäristöön kohdistuvat varotoimet Ei saa huuhdella pintaveteen tai jätevesiviemäristöön. 6.3 Suojarakenteita ja puhdistusta koskevat menetelmät ja välineet Kootaan mekaanisesti talteen. Vältettävä pölyn muodostusta. Säilytettävä sopivissa ja suljetuissa säiliöissä hävittämistä varten. 6.4 Viittaukset muihin kohtiin 13. Jätteiden käsittelyyn liittyvät näkökohdat KOHTA 7: Käsittely ja varastointi 7.1 Turvallisen käsittelyn edellyttämät toimenpiteet Ohjeet turvalliseen käsittelyyn Käytettävä ainoastaan hyvin ilmastoiduissa tiloissa. Varottava kemikaalin joutumista iholle ja silmiin. Ei saa hengittää höyryjä/pölyä. Palotai räjähdyssuojaan liityviä viitteitä Ei tunneta. Noudatettava etiketin ohjeita. Varottava aineen joutumista iholle, silmiin ja vaatteisiin. 7.2 Turvallisen varastoinnin edellyttämät olosuhteet, mukaan luettuina yhteensopimattomuudet Varastotiloja ja säiliöita koskevia vaatimuksia Säiliö on pidettävä tiiviisti suljettuna kuivassa ja hyvin ilmastoidussa tilassa. Säilytettävä eristettynä lämmöltä. Suojattava kosteudelta. Yhdessävarastoimista koskevia viitteitä Säilytetään erillään hapettimista ja vahvasti happoisista tai emäksisistä aineista. Lisätietoja varastointiolosuhteista Pidettävä lukitussa paikassa tai alueella, johon pääsy vain pätevillä tai laillistetuilla henkilöillä. 7.3 Erityinen loppukäyttö Analyysireagenssi KOHTA 8: Altistumisen ehkäiseminen ja henkilönsuojaimet 8.1 Valvontaa koskevat muuttujat Erityiset ohjeet tarkistusparametrit Ei tunneta. 8.2 Altistumisen ehkäiseminen Työperäisen altistuksen torjunta Suojavälineiden tyyppi on valittava tietyllä työpaikalla olevan vaarallisen aineen pitoisuuden ja määrän mukaan. Muutosnumero: 1,10 FI Muutettu viimeksi:

4 EZ Arsen Reagenzmittel Nr. 1 Päiväys: Materiaalinro: Sivu 4 / 9 Erityisiä suojautumis ja hygieniaohjeita Kädet pestävä ennen taukoja ja työpäivän jälkeen. Hengityksensuojaus Huolehdittava hyvästä ilmanvaihdosta. Mikäli suinkin mahdollista, on tämä saavutettava paikallisella imulla tai hyvällä yleisellä tuuletuksella. Käytettävä hengityssuojainta pölyaltistuksessa. Käsien suojaus Käytä suojavoidetta iholla. Valittujen suojakäsineiden tulee olla EUdirektiivin 89/686/ETY ja siitä johdetun standardin EN 374 mukaisia. Silmiensuojaus Sivusuojilla varustetut suojalasit Ihonsuojaus Varottava aineen joutumista iholle, silmiin ja vaatteisiin. Ympäristöaltistuksen estäminen Ei saa huuhdella pintaveteen tai jätevesiviemäristöön. KOHTA 9: Fysikaaliset ja kemialliset ominaisuudet 9.1 Fysikaalisia ja kemiallisia perusominaisuuksia koskevat tiedot Olomuoto: Väri: Haju: kiinteä valkoinen hajuton pharvo (ajan 20 C): 1,18 Menetelma Olotilanmuutos Sulamispiste/sulamisalue: Kiehumispiste/kiehumisalue: Sublimoitumispiste: Pehmenemispiste: : Leimahduspiste: Syttyvyys kiinteä: kaasus: 205 C Räjähdysominaisuudet Räjähdysrajat (alempi): Räjähdysrajat (ylempi): Syttymislämpötila: Itsesyttymislämpötila kiinteä: kaasus: Hapettavat ominaisuudet Höyrynpaine: Höyrynpaine: Muutosnumero: 1,10 FI Muutettu viimeksi:

5 EZ Arsen Reagenzmittel Nr. 1 Päiväys: Materiaalinro: Sivu 5 / 9 Tiheys (ajan 20 C): Kiintotiheys: Vesiliukoisuus: (ajan 20 C) Liukoisuus muihin liuottimiin Jakautumiskerroin: Dynaaminen viskositeetti: Kinemaattinen viskositeetti: Jatkuvuusaika: Höyryntiheys: Haihtumisnopeus: Liuoksen erottumiskoe: Liuoksenpitoisuus: 9.2 Kiintoainepitoisuus: 2,13 g/cm³ 213 g/l KOHTA 10: Stabiilisuus ja reaktiivisuus 10.1 Reaktiivisuus Vaarallisia reaktioita ei tunneta normaaleissa käyttöolosuhteissa Kemiallinen stabiilisuus Stabiili suositeltavissa varastoolosuhteissa Vaarallisten reaktioiden mahdollisuus Reagoi seuraavien aineiden kanssa: Typpihappo, Hapettavat aineet, Alkalimetallit 10.4 Vältettävät olosuhteet Kuumuus. Vältettävä kosteutta Yhteensopimattomat materiaalit Säilytettävä erillään hapetusaineista, voimakkaan happamista ja emäksisistä aineista eksotermisten reaktioiden välttämiseksi Vaaralliset hajoamistuotteet Ei saa ylikuumentaa termisen hajoamisen välttämiseksi. Hajoamistuotteet: Ammoniakki, typpioksidit (NOx), Rikkioksidit Stabiili suositeltavissa varastoolosuhteissa. KOHTA 11: Myrkyllisyyteen liittyvät tiedot 11.1 Tiedot myrkyllisistä vaikutuksista Aineen toksikokinetiikka, aineenvaihdunta ja jakautuminen elimistöön Tietoja myrkkyvaikutuksista ei ole saatavissa. Akuutti myrkyllisyys Tuotteesta sellaisenaan ei ole olemassa tietoja. Muutosnumero: 1,10 FI Muutettu viimeksi:

6 EZ Arsen Reagenzmittel Nr. 1 Päiväys: Materiaalinro: Sivu 6 / 9 CASNro. Aineosat Altistumisreitit Menetelmä Dose Laji Lähde sulfamiinihappo oraalinen LD mg/kg Rotta Erityisvaikutukset eläinkokeissa Tietoja myrkkyvaikutuksista ei ole saatavissa. Ärsyttävät ja syövyttävät vaikutukset Ärsyttää silmiä voimakkaasti, Ihon ärsytys Herkistävät vaikutukset Ei tunnettuja vaikutuksia. Toistuvan tai pitkäaikaisen altistuksen aiheuttamat vakavat vaikutukset Ainetta tai seosta ei ole luokiteltu erityiseksi kohdeelimessä ilmeneväksi myrkyksi, toistuva altistuminen. Syöpää aiheuttavat, perimän muutoksia aiheuttavat ja lisääntymiselle vaaralliset vaikutukset Ei sisällä syöpää aiheuttavien aineiden luettelossa mainittuja aineosia Muut vaaralliset ominaisuudet ovat mahdollisia. Käsiteltävä hyvän työhygienian ja turvallisuuskäytännön mukaisesti. KOHTA 12: Tiedot vaarallisuudesta ympäristölle 12.1 Myrkyllisyys Mitään ympäristönsuojelutietoja ei ole saatavissa. CASNro Aineosat Myrkyllisyys vesieliöille Menetelmä Dose h Laji Lähde sulfamiinihappo Välitön myrkyllisyys kalalle LC50 70,3 mg/l 96 Pimephales promelas 12.2 Pysyvyys ja hajoavuus Tuotteesta sellaisenaan ei ole olemassa tietoja Biokertyvyys Tuotteesta sellaisenaan ei ole olemassa tietoja Liikkuvuus maaperässä 12.5 PBT ja vpvbarvioinnin tulokset 12.6 Muut haitalliset vaikutukset Ekologisia vaurioita ei tunneta eikä niitä odoteta normaalikäytössä. KOHTA 13: Jätteiden käsittelyyn liittyvät näkökohdat 13.1 Jätteiden käsittelymenetelmät Käsittely Paikallisten ja kansallisten säädösten mukaisesti. Käyttämättömän tuotteen jäteluokitus Muutosnumero: 1,10 FI Muutettu viimeksi:

7 EZ Arsen Reagenzmittel Nr. 1 Päiväys: Materiaalinro: Sivu 7 / JÄTTEET, JOITA EI OLE MAINITTU MUUALLA LUETTELOSSA; painepakkauksissa ja säiliöissä olevat kaasut ja käytöstä poistetut kemikaalit; laboratoriokemikaalit, jotka koostuvat vaarallisista aineista tai sisältävät niitä, laboratoriokemikaalien seokset mukaan luettuina Vaarallinen jäte. Käytetyn tuotteen jäteluokitus JÄTTEET, JOITA EI OLE MAINITTU MUUALLA LUETTELOSSA; painepakkauksissa ja säiliöissä olevat kaasut ja käytöstä poistetut kemikaalit; laboratoriokemikaalit, jotka koostuvat vaarallisista aineista tai sisältävät niitä, laboratoriokemikaalien seokset mukaan luettuina Vaarallinen jäte. Puhdistamattoman pakkauksen jäteluokitus JÄTTEET, JOITA EI OLE MAINITTU MUUALLA LUETTELOSSA; painepakkauksissa ja säiliöissä olevat kaasut ja käytöstä poistetut kemikaalit; laboratoriokemikaalit, jotka koostuvat vaarallisista aineista tai sisältävät niitä, laboratoriokemikaalien seokset mukaan luettuina Vaarallinen jäte. KOHTA 14: Kuljetustiedot Maakuljetus (ADR/RID) 14.1 YKnumero: 14.2 Kuljetuksessa käytettävä virallinen nimi: 14.3 Kuljetuksen vaaraluokka: 14.4 Pakkausryhmä: Merkinnät: UN2967 SULPHAMIC ACID 8 III 8 C2 5 kg Luokitustunnus: Rajoitettu määrä (LQ): Kuljetuskategoria: 3 80 Vaaran tunnusnumero: Tunnelirajoitus: Muut asiaa koskevat tiedot (Maakuljetus) Excepted Quantities: E1 Sisävesikuljetus (ADN) Muut asiaa koskevat tiedot (Sisävesikuljetus) Ei testattu Merikuljetus (IMDG) 14.1 YKnumero: 14.2 Kuljetuksessa käytettävä virallinen nimi: 14.3 Kuljetuksen vaaraluokka: 14.4 Pakkausryhmä: Merkinnät: E UN2967 SULPHAMIC ACID 8 III 8 Muutosnumero: 1,10 FI Muutettu viimeksi:

8 EZ Arsen Reagenzmittel Nr. 1 Päiväys: Materiaalinro: Sivu 8 / 9 Erityismääräykset: Rajoitettu määrä (LQ): EmS: Erottamisryhmä: Muut asiaa koskevat tiedot (Merikuljetus) Excepted Quantities: E1 Ilmakuljetus (ICAO) 14.1 YKnumero: 14.2 Kuljetuksessa käytettävä virallinen nimi: 14.3 Kuljetuksen vaaraluokka: 14.4 Pakkausryhmä: Merkinnät: 5 kg FA, SB acids UN2967 SULPHAMIC ACID 8 III 8 Erityismääräykset: Rajoitettu määrä (LQ) (matkustajalentokone): Pakkausohjeet (matkustajalentokone): Maksimimäärä (matkustajalentokone): Pakkausohjeet (rahtikone): Maksimimäärä (rahtikone): Muut asiaa koskevat tiedot (Ilmakuljetus) Excepted Quantities: E1 PassengerLQ: Y Ympäristövaarat Ympäristölle vaarallinen: 14.6 Erityiset varotoimet käyttäjälle A803 5 kg ei kg kg 14.7 Kuljetus irtolastina Marpol 73/78 sopimuksen II liitteen ja IBCsäännöstön mukaisesti Ei olennaista Muita tietoja: Tuote voidaan myös lähettää osana sarjaa, joka sisältää erilaisia yhteensopivia aineita testi ja mittaustarkoituksiin. Tällöin täydellinen lähetysnimi on kemikaalivälinesarja, luokka 9, UN numero 3316, pakkausryhmä II, EMS koodi FA, SP KOHTA 15: Lainsäädäntöä koskevat tiedot 15.1 Nimenomaisesti ainetta tai seosta koskevat turvallisuus, terveys ja ympäristösäännökset tai lainsäädäntö Kansalliset määräykset Työskentelyrajoitukset: Vesistövaarallisuusluokka (D): 15.2 Kemikaaliturvallisuusarviointi Huomioi nuorisoa koskeva työrajoitus; Työrajoitus odottaville ja imettäville äideille 1 heikosti vettä saastava Tämän seoksen aineille ei ole tehty kemikaaliturvallisuusarviointeja. Muutosnumero: 1,10 FI Muutettu viimeksi:

9 EZ Arsen Reagenzmittel Nr. 1 Päiväys: Materiaalinro: Sivu 9 / 9 KOHTA 16: Muutokset Tarkistus: Rlausekkeiden koko teksti, joihin viitataan kohdissa 2 ja 3 36/38 Ärsyttää silmiä ja ihoa. 52 Haitallista vesieliöille. 52/53 Haitallista vesieliöille, voi aiheuttaa pitkäaikaisia haittavaikutuksia vesiympäristössä. 53 Voi aiheuttaa pitkäaikaisia haittavaikutuksia vesiympäristössä. Kohdissa 2 ja 3 mainittujen Hlausekkeiden täydelliset tekstit H315 Ärsyttää ihoa. H319 Ärsyttää voimakkaasti silmiä. H412 Haitallista vesieliöille, pitkäaikaisia haittavaikutuksia. Tieto perustuu nykyisin olemassa oleviin tunnettuihin tietoihin. Se ei kuitenkaan anna vakuutusta tuotteen ominaisuuksista eikä anna mitään sopimuksenmukaista laillista perustetta. (Tiedot vaarallisista aineosista on otettu alihankkijoiden vastaavan käyttöturvallisuustiedotteen viimeisimmästä versiosta.) Muutosnumero: 1,10 FI Muutettu viimeksi:

10 EZ Arsen Reagenzmittel Nr. 2 Päiväys: Materiaalinro: Sivu 1 / 10 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste CASNro.: Indeksinro: EGNro.: EZ Arsen Reagenzmittel Nr Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt, joita ei suositella Aineen ja/tai seoksen käyttötapa Vesianalyysi 1.3 Käyttöturvallisuustiedotteen toimittajan tiedot Valmistaja: Katu: Willstätterstr. 11 Postitoimipaikka: D40549 Düsseldorf Puhelin: +49 (0) Internet: SDS@hachlange.de Tietoa antavia toimiala: 1.4 Hätäpuhelinnumero: KOHTA 2: Vaaran yksilöinti 2.1 Aineen tai seoksen luokitus Yleinen hätänumero 112 * Myrkytystietokeskus (09) /(09) 4711 (vaihde) Vaaramerkit: F Helposti syttyvä, N Ympäristölle vaarallinen Rlausekkeet: Vapauttaa erittäin helposti syttyviä kaasuja veden kanssa. Itsestään syttyvää ilmassa. Erittäin myrkyllistä vesieliöille. Voi aiheuttaa pitkäaikaisia haittavaikutuksia vesiympäristössä. Luokitus EYdirektiivin mukaisesti koskien haitallisten seosten luokitusta, 1999/45/EY. GHSluokitus Vaaraluokitukset: Aine tai seos, joka veden kanssa kosketuksiin joutuessaan kehittää syttyviä kaasuja: Waterreact. 1 Pyroforinen kiinteä aine: Pyr. Sol. 1 Vesiympäristölle vaarallinen: Aquatic Acute 1 (Mkerroin = 1) Vesiympäristölle vaarallinen: Aquatic Chronic 1 (Mkerroin = 1) Vaaralausekkeet: Kehittää itsestään syttyviä kaasuja veden kanssa. Syttyy itsestään palamaan joutuessaan kosketuksiin ilman kanssa. Erittäin myrkyllistä vesieliöille. Erittäin myrkyllistä vesieliöille, pitkäaikaisia haittavaikutuksia. 2.2 Merkinnät Varoitusetikettiin merkittävien aineosien nimet Sinkkijauhe (stabiloimaton) Huomiosana: Vaara Muutosnumero: 1,01 FI Muutettu viimeksi:

11 EZ Arsen Reagenzmittel Nr. 2 Päiväys: Materiaalinro: Sivu 2 / 10 Varoitusmerkit: GHS02GHS09 Vaaralausekkeet H250 H260 H410 Turvalausekkeet P210 P273 P280 Syttyy itsestään palamaan joutuessaan kosketuksiin ilman kanssa. Kehittää itsestään syttyviä kaasuja veden kanssa. Erittäin myrkyllistä vesieliöille, pitkäaikaisia haittavaikutuksia. Suojaa lämmöltä, kuumilta pinnoilta, kipinöiltä, avotulelta ja muilta sytytyslähteiltä. Tupakointi kielletty. Vältettävä päästämistä ympäristöön. Käytä suojakäsineitä/suojavaatetusta/silmiensuojainta/kasvonsuojainta. Erityiset ohjeet Luokitus EYdirektiivin mukaisesti koskien haitallisten seosten luokitusta, 1999/45/EY. 2.3 Muut vaarat Voi mahdollisesti olla ympäristölle vaarallinen, jos sitä ei ole käsitelty tai hävitetty asianmukaisesti. KOHTA 3: Koostumus ja tiedot aineosista 3.1 Aineet Vaaraa aiheuttavat aineosat EGNro. Aineosat CASNro. Luokitus Indeksinro GHSluokitus REACHNro Pitoisuus Sinkkijauhe (stabiloimaton) 100 % F Helposti syttyvä, N Ympäristölle vaarallinen R Waterreact. 1, Pyr. Sol. 1, Aquatic Acute 1, Aquatic Chronic 1; H260 H250 H400 H410 R, H ja EUHlausekkeiden sanamuoto: katso kohta 16. KOHTA 4: Ensiaputoimenpiteet 4.1 Ensiaputoimenpiteiden kuvaus Yleiset ohjeet Riisu saastuneet vaatteet ja kengät välittömästi. Näytettävä tätä käyttöturvallisuustiedotetta hoitavalle lääkärille. Hengitettynä Siirrettävä raittiiseen ilmaan. Otettava yhteys lääkäriin mikäli oireet jatkuvat. Iholle saatuna Roiskeet huuhdeltava välittömästi runsaalla vedellä vähintään 15 minuutin ajan. Kutsu lääkäri välittömästi. Silmäkosketus Roiskeet silmistä huuhdeltava välittömästi runsaalla vedellä ja mentävä lääkäriin. Muutosnumero: 1,01 FI Muutettu viimeksi:

12 EZ Arsen Reagenzmittel Nr. 2 Päiväys: Materiaalinro: Sivu 3 / 10 Nieltynä EI saa oksennuttaa. Puhdista suu vedellä ja juo jälkeenpäin runsaasti vettä. Tajuttomalle henkilölle ei saa koskaan antaa mitään suun kautta. Kutsu lääkäri välittömästi. 4.2 Tärkeimmät oireet ja vaikutukset, sekä välittömät että viivästyneet Ei tunnettuja vaikutuksia. 4.3 Mahdollisesti tarvittavaa välitöntä lääketieteellistä apua ja erityishoitoa koskevat ohjeet Hoito oireiden mukaan. KOHTA 5: Palontorjuntatoimenpiteet 5.1 Sammutusaineet Sopivat sammutusaineet Jauhe, Erikoisjauhe metallitulipaloja varten, Hiekka Paloluokka: D Soveltumattomat sammutusaineet Vesi 5.2 Aineesta tai seoksesta johtuvat erityiset vaarat Pölyräjähdysvaara hienokiteisen jauheen muodossa. Pöly voi muodostaa räjähtäviä seoksia ilman kanssa. Tulipalo saattaa vapauttaa vaarallisia kaasuja. 5.3 Palontorjuntaa koskevat ohjeet Mikäli ilmassa on hengitettävää pölyä ja/tai savukaasuja, on käytettävä paineilmalaitetta ja pölynkestävää suojapukua. Tulipalon jäännöksien ja saastuneen sammutusveden jatkokäsittely on hoidettava paikallisten viranomaisten määräysten mukaan. KOHTA 6: Toimenpiteet onnettomuuspäästöissä 6.1 Varotoimenpiteet, henkilönsuojaimet ja menettely hätätilanteessa Käytettävä henkilökohtaista suojavarustusta. Vain ammattitaitoinen henkilöstö, jolla on sopiva suojavarustus, saa toimia. Henkilökunta on välittömästi evakuoitava turvallisille alueille. Pölyräjähdysvaara hienokiteisen jauheen muodossa. Mikäli ilmassa on hengitettävää pölyä ja/tai savukaasuja, on käytettävä paineilmalaitetta ja pölynkestävää suojapukua. 6.2 Ympäristöön kohdistuvat varotoimet Ei saa huuhdella pintaveteen tai jätevesiviemäristöön. 6.3 Suojarakenteita ja puhdistusta koskevat menetelmät ja välineet Lakaistaan talteen ja lapioidaan. Kootaan vuoto, kerätään talteen sähkösuojatulla pölynimurilla tai märkäharjaamalla ja siirretään astiaan paikallisten säännösten mukaisesti hävittämistä varten (katso kohta 13). Ei saa huuhdella vedellä. Säilytettävä sopivissa ja suljetuissa säiliöissä hävittämistä varten. 6.4 Viittaukset muihin kohtiin 13. Jätteiden käsittelyyn liittyvät näkökohdat KOHTA 7: Käsittely ja varastointi 7.1 Turvallisen käsittelyn edellyttämät toimenpiteet Ohjeet turvalliseen käsittelyyn Käytettävä ainoastaan hyvin ilmastoiduissa tiloissa. Varottava kemikaalin joutumista iholle ja silmiin. Ei saa hengittää höyryjä/pölyä. Järjestettävä sopiva imutuuletus tiloihin, joissa voi muodostua pölyä. Eristettävä sytytyslähteistä Muutosnumero: 1,01 FI Muutettu viimeksi:

13 EZ Arsen Reagenzmittel Nr. 2 Päiväys: Materiaalinro: Sivu 4 / 10 Tupakointi kielletty. Palotai räjähdyssuojaan liityviä viitteitä Pöly voi muodostaa räjähtäviä seoksia ilman kanssa. Noudatettava etiketin ohjeita. Varottava aineen joutumista iholle, silmiin ja vaatteisiin. 7.2 Turvallisen varastoinnin edellyttämät olosuhteet, mukaan luettuina yhteensopimattomuudet Varastotiloja ja säiliöita koskevia vaatimuksia Säiliö on pidettävä tiiviisti suljettuna kuivassa ja hyvin ilmastoidussa tilassa. Säilytettävä eristettynä lämmöltä. Suojattava kosteudelta. Yhdessävarastoimista koskevia viitteitä Tuotetta ei saa päästää kosketuksiin veden kanssa varastoinnin aikana. Lisätietoja varastointiolosuhteista Pidettävä lukitussa paikassa tai alueella, johon pääsy vain pätevillä tai laillistetuilla henkilöillä. 7.3 Erityinen loppukäyttö Analyysireagenssi KOHTA 8: Altistumisen ehkäiseminen ja henkilönsuojaimet 8.1 Valvontaa koskevat muuttujat Erityiset ohjeet tarkistusparametrit Ei tunneta. 8.2 Altistumisen ehkäiseminen Asianmukaiset tekniset torjuntatoimenpiteet Suojavälineiden tyyppi on valittava tietyllä työpaikalla olevan vaarallisen aineen pitoisuuden ja määrän mukaan. Kädet pestävä ennen taukoja ja työpäivän jälkeen. Silmien tai kasvojen suojaus Sivusuojilla varustetut suojalasit Käsien suojaus Käsineet on tarkistettava ennen käyttöä. Valittujen suojakäsineiden tulee olla EUdirektiivin 89/686/ETY ja siitä johdetun standardin EN 374 mukaisia. Käytä suojavoidetta iholla. Suojavoiteet saattavat auttaa suojaamaan altistuvia ihoalueita, mutta niitä ei koskaan saa levittää altistumisen tapahtumisen jälkeen. Suoran kosketuksen tapauksessa: Käsinemateriaali : Nitriilikumi Kerrosvahvuus: > 0,11 mm Läpimurtoaika: 480 min Roiskekosketuksen tapauksessa: Käsinemateriaali : Nitriilikumi Kerrosvahvuus: > 0,11 mm Läpimurtoaika: > 30 min Jos käsineitä käytetään liuoksessa tai sekoitetaan muiden aineiden kanssa sekä EN 374:stä poikkeavissa olosuhteissa, on otettava yhteyttä EUhyväksyttyjen käsineiden toimittajaan. Ihonsuojaus Palonkestävä suojapuku Varottava aineen joutumista iholle, silmiin ja vaatteisiin. Muutosnumero: 1,01 FI Muutettu viimeksi:

14 EZ Arsen Reagenzmittel Nr. 2 Päiväys: Materiaalinro: Sivu 5 / 10 Hengityksensuojaus Käytettävä hengityssuojainta pölyaltistuksessa. Hiukkassuodattimella P3 (Eurooppalinen normi 143) varustettu sopiva naamari Huolehdittava hyvästä ilmanvaihdosta. Mikäli suinkin mahdollista, on tämä saavutettava paikallisella imulla tai hyvällä yleisellä tuuletuksella. Käytettävä hengityssuojainta pölyaltistuksessa. Ympäristöaltistuksen estäminen Ei saa huuhdella pintaveteen tai jätevesiviemäristöön. KOHTA 9: Fysikaaliset ja kemialliset ominaisuudet 9.1 Fysikaalisia ja kemiallisia perusominaisuuksia koskevat tiedot Olomuoto: Väri: Haju: kiinteä, jauhe harmaa, sininen hajuton pharvo (ajan 20 C): 1,18 Olotilanmuutos Sulamispiste: Kiehumispiste ja kiehumisalue: Sublimoitumispiste: Pehmenemispiste: Sulamispiste: : Leimahduspiste: Syttyvyys kiinteä: kaasus: Räjähdysominaisuudet Räjähdysrajat (alempi): Räjähdysrajat (ylempi): Syttymislämpötila: Itsesyttymislämpötila kiinteä: kaasus: Hapettavat ominaisuudet Höyrynpaine: Höyrynpaine: Tiheys (ajan 20 C): Kiintotiheys: Vesiliukoisuus: (ajan 20 C) Liukoisuus muihin liuottimiin 419 C 907 C 500 C 7,14 g/cm³ liukenematon Menetelma Muutosnumero: 1,01 FI Muutettu viimeksi:

15 EZ Arsen Reagenzmittel Nr. 2 Päiväys: Materiaalinro: Sivu 6 / 10 Jakautumiskerroin: Dynaaminen viskositeetti: Kinemaattinen viskositeetti: Jatkuvuusaika: Höyryntiheys: Haihtumisnopeus: Liuoksen erottumiskoe: Liuoksenpitoisuus: 9.2 Kiintoainepitoisuus: KOHTA 10: Stabiilisuus ja reaktiivisuus 10.1 Reaktiivisuus Vaarallisia reaktioita ei tunneta normaaleissa käyttöolosuhteissa Kemiallinen stabiilisuus Stabiili suositeltavissa varastoolosuhteissa Vaarallisten reaktioiden mahdollisuus Reagoi seuraavien aineiden kanssa: Suojattava vedeltä Vältettävät olosuhteet Kuumuus. Vältettävä kosteutta. Vältettävä pölyn muodostusta Yhteensopimattomat materiaalit Hapot, Emäkset, Fluori. Magnesium 10.6 Vaaralliset hajoamistuotteet Ei saa ylikuumentaa termisen hajoamisen välttämiseksi. Stabiili suositeltavissa varastoolosuhteissa. KOHTA 11: Myrkyllisyyteen liittyvät tiedot 11.1 Tiedot myrkyllisistä vaikutuksista Aineen toksikokinetiikka, aineenvaihdunta ja jakautuminen elimistöön Tietoja myrkkyvaikutuksista ei ole saatavissa. Akuutti myrkyllisyys Tuotteesta sellaisenaan ei ole olemassa tietoja. Ärsyttävät ja syövyttävät vaikutukset Saattaa aiheuttaa silmien ja ihon ärsytystä. Pölyn joutuminen iholle voi aiheuttaa ihon mekaanista ärsytystä tai kuivumista. Pölyn joutuminen silmiin voi aiheuttaa mekaanista ärsytystä. Herkistävät vaikutukset Ei tunnettuja vaikutuksia. Toistuvan tai pitkäaikaisen altistuksen aiheuttamat vakavat vaikutukset Ainetta tai seosta ei ole luokiteltu erityiseksi kohdeelimessä ilmeneväksi myrkyksi, toistuva altistuminen. Syöpää aiheuttavat, perimän muutoksia aiheuttavat ja lisääntymiselle vaaralliset vaikutukset Muutosnumero: 1,01 FI Muutettu viimeksi:

16 EZ Arsen Reagenzmittel Nr. 2 Päiväys: Materiaalinro: Sivu 7 / 10 Ei sisällä syöpää aiheuttavien aineiden luettelossa mainittuja aineosia Tämän tuotteen yksikään aineosa, jota on vähintään 0,1 %, ei ole todennäköinen, mahdollinen tai todistetusti syöpää aiheuttava aine IARC:n mukaan. Erityisvaikutukset eläinkokeissa Tietoja myrkkyvaikutuksista ei ole saatavissa. Ei tunneta. Kokemusperäinen tieto Luokitukseen vaikuttavat havainnot Ei tunneta. Muut havainnot Ei tunneta. Muut vaaralliset ominaisuudet ovat mahdollisia. Käsiteltävä hyvän työhygienian ja turvallisuuskäytännön mukaisesti. KOHTA 12: Tiedot vaarallisuudesta ympäristölle 12.1 Myrkyllisyys Mitään ympäristönsuojelutietoja ei ole saatavissa Pysyvyys ja hajoavuus 12.3 Biokertyvyys Biohajoamisen määritysmenetelmät eivät sovi epäorgaanisille aineille. Tuotteesta sellaisenaan ei ole olemassa tietoja Liikkuvuus maaperässä 12.5 PBT ja vpvbarvioinnin tulokset 12.6 Muut haitalliset vaikutukset Vältettävä päästämistä ympäristöön. KOHTA 13: Jätteiden käsittelyyn liittyvät näkökohdat 13.1 Jätteiden käsittelymenetelmät Käsittely Paikallisten ja kansallisten säädösten mukaisesti. Käyttämättömän tuotteen jäteluokitus JÄTTEET, JOITA EI OLE MAINITTU MUUALLA LUETTELOSSA; painepakkauksissa ja säiliöissä olevat kaasut ja käytöstä poistetut kemikaalit; laboratoriokemikaalit, jotka koostuvat vaarallisista aineista tai sisältävät niitä, laboratoriokemikaalien seokset mukaan luettuina Vaarallinen jäte. Käytetyn tuotteen jäteluokitus JÄTTEET, JOITA EI OLE MAINITTU MUUALLA LUETTELOSSA; painepakkauksissa ja säiliöissä olevat kaasut ja käytöstä poistetut kemikaalit; laboratoriokemikaalit, jotka koostuvat vaarallisista aineista tai sisältävät niitä, laboratoriokemikaalien seokset mukaan luettuina Vaarallinen jäte. Puhdistamattoman pakkauksen jäteluokitus Muutosnumero: 1,01 FI Muutettu viimeksi:

17 EZ Arsen Reagenzmittel Nr. 2 Päiväys: Materiaalinro: Sivu 8 / JÄTTEET, JOITA EI OLE MAINITTU MUUALLA LUETTELOSSA; painepakkauksissa ja säiliöissä olevat kaasut ja käytöstä poistetut kemikaalit; laboratoriokemikaalit, jotka koostuvat vaarallisista aineista tai sisältävät niitä, laboratoriokemikaalien seokset mukaan luettuina Vaarallinen jäte. Puhdistamattomasta pakkauksesta huolehtiminen ja suositeltava puhdistusaine Hävitettävä kuten käyttämätön tuote. Etiketissä mainittuja vaara ja turvalausekkeita sovelletaan myös astian mahdollisiin jäämiin. KOHTA 14: Kuljetustiedot Maakuljetus (ADR/RID) 14.1 YKnumero: UN Kuljetuksessa käytettävä virallinen nimi: 14.3 Kuljetuksen vaaraluokka: 14.4 Pakkausryhmä: Merkinnät: SINKKIJAUHE 4.3 III Luokitustunnus: WS Rajoitettu määrä (LQ): 0 Kuljetuskategoria: 3 Vaaran tunnusnumero: Tunnelirajoitus: 423 E Muut asiaa koskevat tiedot (Maakuljetus) Excepted Quantities: E1 Sisävesikuljetus (ADN) Muut asiaa koskevat tiedot (Sisävesikuljetus) Ei testattu Merikuljetus (IMDG) 14.1 YKnumero: UN Kuljetuksessa käytettävä virallinen nimi: 14.3 Kuljetuksen vaaraluokka: 14.4 Pakkausryhmä: Merkinnät: ZINC POWDER 4.3 III Erityismääräykset: 223 Rajoitettu määrä (LQ): 0 EmS: FG, SO Erottamisryhmä: powdered metals Muut asiaa koskevat tiedot (Merikuljetus) Excepted Quantities: E1 Ilmakuljetus (ICAO) Muutosnumero: 1,01 FI Muutettu viimeksi:

18 EZ Arsen Reagenzmittel Nr. 2 Päiväys: Materiaalinro: Sivu 9 / YKnumero: UN Kuljetuksessa käytettävä virallinen nimi: 14.3 Kuljetuksen vaaraluokka: 14.4 Pakkausryhmä: Merkinnät: ZINC POWDER 4.3 III Erityismääräykset: Rajoitettu määrä (LQ) (matkustajalentokone): Pakkausohjeet (matkustajalentokone): Maksimimäärä (matkustajalentokone): Pakkausohjeet (rahtikone): Maksimimäärä (rahtikone): Muut asiaa koskevat tiedot (Ilmakuljetus) Excepted Quantities: E1 PassengerLQ: Y845 PassengerLQ: Forbidden 14.5 Ympäristövaarat YMPÄRISTÖLLE VAARALLINEN: A3 Forbidden kyllä kg kg Vaaranaiheuttaja: 14.6 Erityiset varotoimet käyttäjälle zinc powder zinc dust (pyrophoric) 14.7 Kuljetus irtolastina Marpol 73/78 sopimuksen II liitteen ja IBCsäännöstön mukaisesti Ei olennaista Muita tietoja: Tuote voidaan myös lähettää osana sarjaa, joka sisältää erilaisia yhteensopivia aineita testi ja mittaustarkoituksiin. Tällöin täydellinen lähetysnimi on kemikaalivälinesarja, luokka 9, UN numero 3316, pakkausryhmä II, EMS koodi FA, SP KOHTA 15: Lainsäädäntöä koskevat tiedot 15.1 Nimenomaisesti ainetta tai seosta koskevat turvallisuus, terveys ja ympäristösäännökset tai lainsäädäntö Kansalliset määräykset Työskentelyrajoitukset: Vesistövaarallisuusluokka (D): 15.2 Kemikaaliturvallisuusarviointi KOHTA 16: Muutokset Huomioi nuorisoa koskeva työrajoitus; Työrajoitus odottaville ja imettäville äideille 1 heikosti vettä saastava Tämän seoksen aineille ei ole tehty kemikaaliturvallisuusarviointeja. Muutosnumero: 1,01 FI Muutettu viimeksi:

19 EZ Arsen Reagenzmittel Nr. 2 Päiväys: Materiaalinro: Sivu 10 / 10 Tarkistus: Rlausekkeiden sanamuoto (Numero ja koko teksti) 15 Vapauttaa erittäin helposti syttyviä kaasuja veden kanssa. 17 Itsestään syttyvää ilmassa. 50 Erittäin myrkyllistä vesieliöille. 53 Voi aiheuttaa pitkäaikaisia haittavaikutuksia vesiympäristössä. H ja EUHlausekkeiden sanamuoto (Numero ja koko teksti) H250 Syttyy itsestään palamaan joutuessaan kosketuksiin ilman kanssa. H260 Kehittää itsestään syttyviä kaasuja veden kanssa. H400 Erittäin myrkyllistä vesieliöille. H410 Erittäin myrkyllistä vesieliöille, pitkäaikaisia haittavaikutuksia. Tieto perustuu nykyisin olemassa oleviin tunnettuihin tietoihin. Se ei kuitenkaan anna vakuutusta tuotteen ominaisuuksista eikä anna mitään sopimuksenmukaista laillista perustetta. Muutosnumero: 1,01 FI Muutettu viimeksi:

20 Arsen Teststreifen Päiväys: Materiaalinro: Sivu 1 / 10 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste Arsen Teststreifen 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt, joita ei suositella Aineen ja/tai seoksen käyttötapa Vesianalyysi 1.3 Käyttöturvallisuustiedotteen toimittajan tiedot Valmistaja: Katu: Willstätterstr. 11 Postitoimipaikka: D40549 Düsseldorf Puhelin: +49 (0) Internet: SDS@hachlange.de Tietoa antavia toimiala: 1.4 Hätäpuhelinnumero: KOHTA 2: Vaaran yksilöinti 2.1 Aineen tai seoksen luokitus 2.2 Merkinnät Varoitusmerkkejä: Yleinen hätänumero 112 * Myrkytystietokeskus (09) /(09) 4711 (vaihde) Vaaraa aiheuttavat aineosat: T+ Erittäin myrkyllinen, N Ympäristölle vaarallinen Rlausekkeet: Erittäin myrkyllistä hengitettynä, joutuessaan iholle ja nieltynä. Terveydellisten haittojen vaara pitkäaikaisessa altistuksessa. Erittäin myrkyllistä vesieliöille, voi aiheuttaa pitkäaikaisia haittavaikutuksia vesiympäristössä. T+ Erittäin myrkyllinen; N Ympäristölle vaarallinen T+ Erittäin myrkyllinen N Ympäristölle vaarallinen Varoitusetikettiin merkittävien aineosien nimet Elohopea (II) bromidia Rlausekkeet 26/27/28 Erittäin myrkyllistä hengitettynä, joutuessaan iholle ja nieltynä. 33 Terveydellisten haittojen vaara pitkäaikaisessa altistuksessa. 50/53 Erittäin myrkyllistä vesieliöille, voi aiheuttaa pitkäaikaisia haittavaikutuksia vesiympäristössä. Slausekkeet 13 Ei saa säilyttää yhdessä elintarvikkeiden eikä eläinravinnon kanssa. 28 Roiskeet iholta huuhdeltava välittömästi runsaalla määrällä vesi. 45 Onnettomuuden sattuessa tai tunnettaessa pahoinvointia hakeuduttava heti lääkärin hoitoon (näytettävä tätä etikettiä, mikäli mahdollista). Muutosnumero: 1,10 FI

21 Arsen Teststreifen Päiväys: Materiaalinro: Sivu 2 / Tämä aine ja sen pakkaus on käsiteltävä ongelmajätteenä. 61 Vältettävä päästämistä ympäristöön. Lue erityisohjeet/käyttöturvallisuustiedote. Erityiset ohjeet Luokitus EYdirektiivin mukaisesti koskien haitallisten seosten luokitusta, 1999/45/EY. 2.3 Muut vaarat Voi mahdollisesti olla ympäristölle vaarallinen, jos sitä ei ole käsitelty tai hävitetty asianmukaisesti. KOHTA 3: Koostumus ja tiedot aineosista 3.2 Seokset Vaaraa aiheuttavat aineosat EGNro. Aineosat CASNro. Luokitus Indeksinro GHSluokitus REACHNro Pitoisuus Selluloosa > 90 % Elohopea (II) bromidia R ja Hlausekkeiden sanamuoto: katso kohta 16. T+ Erittäin myrkyllinen, N Ympäristölle vaarallinen R26/27/ Acute Tox. 1, Acute Tox. 2, Acute Tox. 2, STOT RE 2, Aquatic Acute 1, Aquatic Chronic 1; H310 H300 H330 H373 H400 H410 0,5 3 % KOHTA 4: Ensiaputoimenpiteet 4.1 Ensiaputoimenpiteiden kuvaus Yleiset ohjeet Riisuttava välittömästi tahriintunut vaatetus. Otettava yhteys lääkäriin. Näytettävä tätä käyttöturvallisuustiedotetta hoitavalle lääkärille. Hengitettynä Siirrettävä raittiiseen ilmaan. Iholle saatuna Roiskeet huuhdeltava välittömästi runsaalla vedellä vähintään 15 minuutin ajan. Mikäli ihoärsytys jatkuu, ota yhteys lääkäriin. Silmäkosketus Roiskeet huuhdeltava huolellisesti runsaalla vedellä vähintään 15 minuutin ajan sekä otettava yhteys lääkäriin. Näytettävä tätä käyttöturvallisuustiedotetta hoitavalle lääkärille. Nieltynä Puhdista suu vedellä ja juo jälkeenpäin runsaasti vettä. Juotava maitoa jälkeenpäin mikäli mahdollista. Oksennutettava, mutta vain uhrin ollessa täysin tajuissaan. Kutsu lääkäri välittömästi. Tajuttomalle henkilölle ei saa koskaan antaa mitään suun kautta. Näytettävä tätä käyttöturvallisuustiedotetta hoitavalle lääkärille. 4.2 Tärkeimmät oireet ja vaikutukset, sekä välittömät että viivästyneet Elohopeamyrkytyksen oireet ovat päänsärky, muistin heikentyminen, ruokahaluttomuus, pahoinvointi, hengityksen ahdistus ja uupumus. Muutosnumero: 1,10 FI

22 Arsen Teststreifen Päiväys: Materiaalinro: Sivu 3 / 10 Ärsyttävyys ja syövyttävyys 4.3 Mahdollisesti tarvittavaa välitöntä lääketieteellistä apua ja erityishoitoa koskevat ohjeet Hoito oireiden mukaan. KOHTA 5: Palontorjuntatoimenpiteet 5.1 Sammutusaineet Sopivat sammutusaineet Käytä ympäristöön sopivia sammutusmenetelmiä. Tuote itsessään ei pala. Vesi, Jauhe, Hiilidioksidi (CO2), Alkoholia kestävä vaahto Sammutusaineet, joita ei pidä käyttää turvallisuussyistä Ei tunneta. 5.2 Aineesta tai seoksesta johtuvat erityiset vaarat Tulipalo saattaa vapauttaa vaarallisia kaasuja. Tulipalossa voi syntyä rikkioksideja ja elohopeahöyryjä., ELOHOPEABROMIDIT 5.3 Palontorjuntaa koskevat ohjeet Välttääksesi aineen joutumisen iholle, pidä turvaetäisyys ja käytä sopivaa suojavaatetusta. Tulipalossa käytettävä paineilmalaitetta. Mikäli ilmassa on hengitettävää pölyä ja/tai savukaasuja, on käytettävä paineilmalaitetta ja pölynkestävää suojapukua. Estettävä sammutusvesien pääsy saastuttamaan pinta tai pohjavesijärjestelmiä. Tulipalon jäännöksien ja saastuneen sammutusveden jatkokäsittely on hoidettava paikallisten viranomaisten määräysten mukaan. KOHTA 6: Toimenpiteet onnettomuuspäästöissä 6.1 Varotoimenpiteet, henkilönsuojaimet ja menettely hätätilanteessa Käytettävä henkilökohtaista suojavarustusta. Vain ammattitaitoinen henkilöstö, jolla on sopiva suojavarustus, saa toimia. Vältettävä höyryjen/huurun/kaasun. Huolehdittava riittävästä ilmanvaihdosta. Henkilökunta on välittömästi evakuoitava turvallisille alueille. 6.2 Ympäristöön kohdistuvat varotoimet Ei saa huuhdella pintaveteen tai jätevesiviemäristöön. 6.3 Suojarakenteita ja puhdistusta koskevat menetelmät ja välineet Kootaan vuoto, imeytetään se palamattomaan imeytysaineeseen (esim. hiekkaan, maahan, piimaahan, vermikuliittiin) ja siirretään astiaan paikallisten/kansallisten säädösten mukaisesti hävittämistä varten (katso kohta 13). 6.4 Viittaukset muihin kohtiin 13. Jätteiden käsittelyyn liittyvät näkökohdat KOHTA 7: Käsittely ja varastointi 7.1 Turvallisen käsittelyn edellyttämät toimenpiteet Ohjeet turvalliseen käsittelyyn Käytettävä ainoastaan hyvin ilmastoiduissa tiloissa. Varottava kemikaalin joutumista iholle ja silmiin. Ei saa hengittää höyryjä/pölyä. Pestävä perusteellisesti käytön jälkeen. Palotai räjähdyssuojaan liityviä viitteitä Katso myös kohta 5 Muutosnumero: 1,10 FI

23 Arsen Teststreifen Päiväys: Materiaalinro: Sivu 4 / 10 Noudatettava etiketin ohjeita. 7.2 Turvallisen varastoinnin edellyttämät olosuhteet, mukaan luettuina yhteensopimattomuudet Varastotiloja ja säiliöita koskevia vaatimuksia Säilytettävä tiiviisti suljettuna kuivassa, viileässä ja hyvin ilmastoidussa paikassa. Lisätietoja varastointiolosuhteista Vain asiantuntevien henkilöiden käyttöön. 7.3 Erityinen loppukäyttö Analyysireagenssi KOHTA 8: Altistumisen ehkäiseminen ja henkilönsuojaimet 8.1 Valvontaa koskevat muuttujat 8.2 Altistumisen ehkäiseminen Työperäisen altistuksen torjunta Suojavälineiden tyyppi on valittava tietyllä työpaikalla olevan vaarallisen aineen pitoisuuden ja määrän mukaan. Käsiteltävä hyvän työhygienian ja turvallisuuskäytännön mukaisesti. Erityisiä suojautumis ja hygieniaohjeita Pese kädet ennen taukoja ja työn jälkeen. Tupakoinnin, syömisen ja juomisen tulee olla kiellettyä käyttöalueella. Käytä suojavoidetta iholla. Hengityksensuojaus Vältettävä pölyn tai höyryn hengittämistä. Huolehdittava riittävästä ilmanvaihdosta, erityisesti suljetuissa tiloissa. Mikäli suinkin mahdollista, on tämä saavutettava paikallisella imulla tai hyvällä yleisellä tuuletuksella. Käsien suojaus Käytä suojavoidetta iholla. EN 374:n mukaiset luokan III kemikaalinkestävät suojakäsineet, jotka on valmistettu butyylikumista tai nitriilikumista. Suorakontakti: Käsinemateriaali viton, paksuus 0.70 mm, läpäisyaika > 480 min. Roiskekontakti: Käsinemateriaali nitriilikumi, paksuus 0.40 mm, läpäisyaika > 30 min. Silmiensuojaus Sivusuojilla varustetut suojalasit Ihonsuojaus Varottava aineen joutumista iholle, silmiin ja vaatteisiin. Riisuttava tahriintunut vaatetus ja pestävä ne ennen seuraavaa käyttöä. Ympäristöaltistuksen estäminen Ei saa huuhdella pintaveteen tai jätevesiviemäristöön. Estä lisävuodot ja läikkeet, jos on turvallista tehdä niin. KOHTA 9: Fysikaaliset ja kemialliset ominaisuudet 9.1 Fysikaalisia ja kemiallisia perusominaisuuksia koskevat tiedot Olomuoto: Väri: Haju: pharvo (ajan 20 C): kiinteä valkoinen hajuton Menetelma Muutosnumero: 1,10 FI

24 Arsen Teststreifen Päiväys: Materiaalinro: Sivu 5 / 10 Olotilanmuutos Sulamispiste/sulamisalue: Kiehumispiste/kiehumisalue: Sublimoitumispiste: Pehmenemispiste: : Leimahduspiste: Syttyvyys kiinteä: kaasus: Räjähdysominaisuudet Räjähdysrajat (alempi): Räjähdysrajat (ylempi): Syttymislämpötila: Itsesyttymislämpötila kiinteä: kaasus: Hapettavat ominaisuudet Höyrynpaine: Höyrynpaine: Tiheys: Kiintotiheys: Vesiliukoisuus: (ajan 20 C) Liukoisuus muihin liuottimiin Jakautumiskerroin: Dynaaminen viskositeetti: Kinemaattinen viskositeetti: Jatkuvuusaika: Höyryntiheys: Haihtumisnopeus: Liuoksen erottumiskoe: Liuoksenpitoisuus: 9.2 Kiintoainepitoisuus: KOHTA 10: Stabiilisuus ja reaktiivisuus 10.1 Reaktiivisuus Vaarallisia reaktioita ei tunneta normaaleissa käyttöolosuhteissa. Muutosnumero: 1,10 FI

25 Arsen Teststreifen Päiväys: Materiaalinro: Sivu 6 / Kemiallinen stabiilisuus Stabiili suositeltavissa varastoolosuhteissa Vaarallisten reaktioiden mahdollisuus Reagoi seuraavien aineiden kanssa: Vahvat hapot Vaarallista polymeroitumista ei tapahdu Vältettävät olosuhteet Ei saa ylikuumentaa termisen hajoamisen välttämiseksi Yhteensopimattomat materiaalit Fosfaatit Kupari Rauta 10.6 Vaaralliset hajoamistuotteet ELOHOPEABROMIDIT Stabiili suositeltavissa varastoolosuhteissa. KOHTA 11: Myrkyllisyyteen liittyvät tiedot 11.1 Tiedot myrkyllisistä vaikutuksista Aineen toksikokinetiikka, aineenvaihdunta ja jakautuminen elimistöön Tietoja myrkkyvaikutuksista ei ole saatavissa. Akuutti myrkyllisyys Tuotteesta sellaisenaan ei ole olemassa tietoja. CASNro. Aineosat Altistumisreitit Menetelmä Dose Laji Lähde Selluloosa oraalinen dermaalinen LD50 > 5000 mg/kg LD50 < 2000 mg/kg rotta kani Toxicology Letters. Toxicology Letters. inhalatiivinen (4 h) aerosoli LC50 > 5,8 mg/l rotta Toxicology Letters Elohopea (II) bromidia oraalinen dermaalinen ATE ATE 5 mg/kg 5 mg/kg inhalatiivinen höyry ATE 0.5 mg/l inhalatiivinen aerosoli ATE 0.05 mg/l Erityisvaikutukset eläinkokeissa ELOHOPEABROMIDIT LD50/suun kautta/rotta = 40 mg/kg Ärsyttävät ja syövyttävät vaikutukset Saattaa aiheuttaa silmien ja ihon ärsytystä. Herkistävät vaikutukset Ihokosketus voi aiheuttaa herkistymistä. Toistuvan tai pitkäaikaisen altistuksen aiheuttamat vakavat vaikutukset Suurien pitoisuuksien nieleminen tai hengittäminen voi aiheuttaa vatsalaukun ja ohutsuolistoseudun vaurioita sekä maksa, munuais ja keskushermostovaurioita. Syöpää aiheuttavat, perimän muutoksia aiheuttavat ja lisääntymiselle vaaralliset vaikutukset Muutosnumero: 1,10 FI

26 Arsen Teststreifen Päiväys: Materiaalinro: Sivu 7 / 10 ELOHOPEABROMIDIT IARC: (International Agency for Research on Cancer): 3 Kokemusperäinen tieto vaikutuksista ihmisiin Elohopeamyrkytyksen oireet ovat päänsärky, muistin heikentyminen, ruokahaluttomuus, pahoinvointi, hengityksen ahdistus ja uupumus. Hengitysvaikutus, Nielemisvaikutus: Erittäin myrkyllinen, Pahoinvointi, Oksentelu, Ripuli, Kohonnut pulssi Nopea hengitys Verenvuoto ikenestä Kohdeelimet: Maksa, Munuainen Pitkäaikaisvaikutukset: Keskushermoston lamaantuminen, Ärsyttävyys Muut vaaralliset ominaisuudet ovat mahdollisia. Käsiteltävä hyvän työhygienian ja turvallisuuskäytännön mukaisesti. KOHTA 12: Tiedot vaarallisuudesta ympäristölle 12.1 Myrkyllisyys Voi aiheuttaa pitkäaikaisia haittavaikutuksia vesiympäristössä. Ei saa huuhdella pintaveteen tai jätevesiviemäristöön Pysyvyys ja hajoavuus Tuotteesta sellaisenaan ei ole olemassa tietoja Biokertyvyys 12.4 Liikkuvuus maaperässä 12.5 PBT ja vpvbarvioinnin tulokset 12.6 Muut haitalliset vaikutukset Vältettävä päästämistä ympäristöön. KOHTA 13: Jätteiden käsittelyyn liittyvät näkökohdat 13.1 Jätteiden käsittelymenetelmät Käsittely Paikallisten ja kansallisten säädösten mukaisesti. Käyttämättömän tuotteen jäteluokitus JÄTTEET, JOITA EI OLE MAINITTU MUUALLA LUETTELOSSA; painepakkauksissa ja säiliöissä olevat kaasut ja käytöstä poistetut kemikaalit; laboratoriokemikaalit, jotka koostuvat vaarallisista aineista tai sisältävät niitä, laboratoriokemikaalien seokset mukaan luettuina Vaarallinen jäte. Käytetyn tuotteen jäteluokitus JÄTTEET, JOITA EI OLE MAINITTU MUUALLA LUETTELOSSA; painepakkauksissa ja säiliöissä olevat kaasut ja käytöstä poistetut kemikaalit; laboratoriokemikaalit, jotka koostuvat vaarallisista aineista tai sisältävät niitä, laboratoriokemikaalien seokset mukaan luettuina Vaarallinen jäte. KOHTA 14: Kuljetustiedot Maakuljetus (ADR/RID) 14.1 YKnumero: 14.2 Kuljetuksessa käytettävä virallinen nimi: UN1634 MERCURY BROMIDES Muutosnumero: 1,10 FI

27 Arsen Teststreifen Päiväys: Materiaalinro: Sivu 8 / Kuljetuksen vaaraluokka: 14.4 Pakkausryhmä: Merkinnät: 6.1 II 6.1 T5 500 g Luokitustunnus: Rajoitettu määrä (LQ): Kuljetuskategoria: 2 60 Vaaran tunnusnumero: Tunnelirajoitus: Muut asiaa koskevat tiedot (Maakuljetus) Excepted Quantities: E4 Sisävesikuljetus (ADN) D/E Muut asiaa koskevat tiedot (Sisävesikuljetus) Ei testattu Merikuljetus (IMDG) 14.1 YKnumero: 14.2 Kuljetuksessa käytettävä virallinen nimi: 14.3 Kuljetuksen vaaraluokka: 14.4 Pakkausryhmä: Merkinnät: UN1634 MERCURY BROMIDES 6.1 II 6.1 Marine pollutant: Erityismääräykset: Rajoitettu määrä (LQ): EmS: Erottamisryhmä: Muut asiaa koskevat tiedot (Merikuljetus) Excepted Quantities: E4 Ilmakuljetus (ICAO) 14.1 YKnumero: 14.2 Kuljetuksessa käytettävä virallinen nimi: 14.3 Kuljetuksen vaaraluokka: 14.4 Pakkausryhmä: Merkinnät: P 500 g FA, SA mercury and mercury compounds UN1634 MERCURY BROMIDES 6.1 II 6.1 Rajoitettu määrä (LQ) (matkustajalentokone): 1 kg Muutosnumero: 1,10 FI

28 Arsen Teststreifen Päiväys: Materiaalinro: Sivu 9 / 10 Pakkausohjeet (matkustajalentokone): Maksimimäärä (matkustajalentokone): Pakkausohjeet (rahtikone): Maksimimäärä (rahtikone): Muut asiaa koskevat tiedot (Ilmakuljetus) Excepted Quantities: E4 PassengerLQ: Y Ympäristövaarat Ympäristölle vaarallinen: kyllä kg kg 14.6 Erityiset varotoimet käyttäjälle Käytettävä henkilökohtaista suojavarustusta Kuljetus irtolastina Marpol 73/78 sopimuksen II liitteen ja IBCsäännöstön mukaisesti Muita tietoja: Tuote voidaan myös lähettää osana sarjaa, joka sisältää erilaisia yhteensopivia aineita testi ja mittaustarkoituksiin. Tällöin täydellinen lähetysnimi on kemikaalivälinesarja, luokka 9, UN numero 3316, pakkausryhmä II, EMS koodi FA, SP KOHTA 15: Lainsäädäntöä koskevat tiedot 15.1 Nimenomaisesti ainetta tai seosta koskevat turvallisuus, terveys ja ympäristösäännökset tai lainsäädäntö Kansalliset määräykset Työskentelyrajoitukset: Vesistövaarallisuusluokka (D): ammattikäyttö 15.2 Kemikaaliturvallisuusarviointi KOHTA 16: Muutokset Huomioi nuorisoa koskeva työrajoitus; Työrajoitus odottaville ja imettäville äideille 3 voimakkaasti vettä saastava Tämän seoksen aineille ei ole tehty kemikaaliturvallisuusarviointeja. Tarkistus: Rlausekkeiden koko teksti, joihin viitataan kohdissa 2 ja 3 26/27/28 Erittäin myrkyllistä hengitettynä, joutuessaan iholle ja nieltynä. 33 Terveydellisten haittojen vaara pitkäaikaisessa altistuksessa. 50 Erittäin myrkyllistä vesieliöille. 50/53 Erittäin myrkyllistä vesieliöille, voi aiheuttaa pitkäaikaisia haittavaikutuksia vesiympäristössä. 53 Voi aiheuttaa pitkäaikaisia haittavaikutuksia vesiympäristössä. Kohdissa 2 ja 3 mainittujen Hlausekkeiden täydelliset tekstit H300 Tappavaa nieltynä. H310 Tappavaa joutuessaan iholle. H330 Tappavaa hengitettynä. H373 Saattaa vahingoittaa elimiä pitkäaikaisessa tai toistuvassa altistumisessa. H400 Erittäin myrkyllistä vesieliöille. H410 Erittäin myrkyllistä vesieliöille, pitkäaikaisia haittavaikutuksia. Muutosnumero: 1,10 FI

29 Arsen Teststreifen Päiväys: Materiaalinro: Sivu 10 / 10 Tieto perustuu nykyisin olemassa oleviin tunnettuihin tietoihin. Se ei kuitenkaan anna vakuutusta tuotteen ominaisuuksista eikä anna mitään sopimuksenmukaista laillista perustetta. (Tiedot vaarallisista aineosista on otettu alihankkijoiden vastaavan käyttöturvallisuustiedotteen viimeisimmästä versiosta.) Muutosnumero: 1,10 FI

30 Bleiacetat, 10% Päiväys: Materiaalinro: Sivu 1 / 10 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste Bleiacetat, 10% 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt, joita ei suositella Aineen ja/tai seoksen käyttötapa Vesianalyysi 1.3 Käyttöturvallisuustiedotteen toimittajan tiedot Valmistaja: Katu: Willstätterstr. 11 Postitoimipaikka: D40549 Düsseldorf Puhelin: +49 (0) Internet: SDS@hachlange.de Tietoa antavia toimiala: 1.4 Hätäpuhelinnumero: KOHTA 2: Vaaran yksilöinti 2.1 Aineen tai seoksen luokitus 2.2 Merkinnät Varoitusmerkkejä: Yleinen hätänumero 112 * Myrkytystietokeskus (09) /(09) 4711 (vaihde) Vaaraa aiheuttavat aineosat: T Myrkyllinen, Xn Haitallinen, N Ympäristölle vaarallinen Rlausekkeet: Vaarallista sikiölle. Voi mahdollisesti heikentää hedelmällisyyttä. Terveydellisten haittojen vaara pitkäaikaisessa altistuksessa. Terveydelle haitallista: pitkäaikainen altistus voi aiheuttaa vakavaa haittaa terveydelle nieltynä. Myrkyllistä vesieliöille, voi aiheuttaa pitkäaikaisia haittavaikutuksia vesiympäristössä. T Myrkyllinen; N Ympäristölle vaarallinen T Myrkyllinen N Ympäristölle vaarallinen Varoitusetikettiin merkittävien aineosien nimet lyijydi(asetaatti) Rlausekkeet 61 Vaarallista sikiölle. 62 Voi mahdollisesti heikentää hedelmällisyyttä. 33 Terveydellisten haittojen vaara pitkäaikaisessa altistuksessa. 48/22 Terveydelle haitallista: pitkäaikainen altistus voi aiheuttaa vakavaa haittaa terveydelle nieltynä. 51/53 Myrkyllistä vesieliöille, voi aiheuttaa pitkäaikaisia haittavaikutuksia vesiympäristössä. Muutosnumero: 1,00 FI

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Asetuksen (EY) N:o 107/2006 mukaisesti Päiväys: 18.12.2012 Materiaalinro: Z36880,10002 Sivu 1 / 6 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste CASNro.: 778385 EGNro.:

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu 1 / 7 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt, joita ei suositella Aineen ja/tai seoksen

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu 1 / KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt, joita ei suositella Aineen ja/tai seoksen

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu 1 / 5 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt, joita ei suositella Aineen ja/tai seoksen

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu 1 / 6 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt, joita ei suositella Aineen ja/tai seoksen

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote 2329332 Wide Range4 ph Indicator Päiväys: 19.12.2012 Materiaalinro: 2329332 Sivu 1 / 6 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste 2329332 Wide Range4 ph Indicator

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu 1 / 10 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt, joita ei suositella Aineen ja/tai

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote LCW 028 Kieselsäure/ Silicic Acid/ Silice, LCW 028 B; 2/3 Päiväys: 29.11.2010 Valmisteen tunnuskoodi: Z09210_C_70001 Sivu 1 / 6 1. Aineen tai valmisteen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot Aineen tai

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Päiväys: 15.07.2014 Materiaalinro: 2212129 Sivu 1 / 10 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu 1 / 10 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt, joita ei suositella Aineen ja/tai

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Päiväys: 24.07.2013 Materiaalinro: LCK3371 Sivu 1 / KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt,

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote 1432198 Potassium 1 Reagent Päiväys: 28.12.2012 Materiaalinro: 1432198 Sivu 1 / 6 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste CASNro.: Indeksinro: EGNro.: 1432198

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu 1 / 5 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt, joita ei suositella Aineen ja/tai seoksen

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 63316 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote LCK 338 LatoN, Sample cuvette; 1/5 Päiväys: 16.01.2014 Materiaalinro: APC3381 Sivu 1 / 8 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste LCK 338 LatoN, Sample cuvette;

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu 1 / 7 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt, joita ei suositella Aineen ja/tai seoksen

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu 1 / 6 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste CAS-Nro.: EG-Nro.: 6363-53-7 200-716-5 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt,

Lisätiedot

1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1 / 5 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt, joita ei suositella 1.2.1 Käyttötarkoitus

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu 1 / 5 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste Muut kauppanimet Pätee myös seuraaviin materiaalinumeroihin: : 791442; 505534; 505532 1.2 Aineen tai seoksen

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu 1 / 10 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt, joita ei suositella Aineen ja/tai

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu 1 / 7 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste CAS-Nro.: Indeksinro: EG-Nro.: 7440-70-2 020-001-00-X 231-179-5 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu 1 / 10 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt, joita ei suositella Aineen ja/tai

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Päiväys: 01.01.2013 Materiaalinro: Z363130,10500 Sivu 1 / 5 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Päiväys: 23.09.2014 Sivu 1 / 5 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste Muut kauppanimet Cat. No. UC32 48023 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu 1 / 5 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt, joita ei suositella Aineen ja/tai seoksen

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu 1 / 6 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste Muut kauppanimet Pätee myös seuraaviin materiaalinumeroihin: : 914925; 505533; 791440; 791441 1.2 Aineen

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 2000.LI 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 Päiväys: 3.11.2014 Edellinen päiväys: KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 57676

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu 1 / 5 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste Muut kauppanimet Pätee myös seuraaviin materiaalinumeroihin: 950049; 950098; 950153; 1005077; 950048; 950054;

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 423027 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Päiväys: 01.01.2013 Materiaalinro: S51M004 Sivu 1 / 5 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 60116,60117,3101319 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu 1 / 5 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt, joita ei suositella Aineen ja/tai seoksen

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu 1 / 8 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste CAS-Nro.: 7439-95-4 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt, joita ei suositella

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 KIILTO LASIKUITUTAPETTILIIMA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2.

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 KIILTO LASIKUITUTAPETTILIIMA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2. KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi T1278 1.1.3 REACH-rekisteröintinumero 1.2 Aineen tai

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Päiväys: 19.12.2012 Materiaalinro: 1125614 Sivu 1 / 5 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste CASNro.: EGNro.: 7783859 2331518 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 Concrex Resin 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2.

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 Concrex Resin 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2. KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt,

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Päiväys: 19.12.2012 Materiaalinro: 2560915 Sivu 1 / 5 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 Aquastick 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2. VAARAN YKSILÖINTI

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 Aquastick 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2. VAARAN YKSILÖINTI KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt,

Lisätiedot

PROPYLEN ZERO BS6580 JÄÄHDYTYSNESTE

PROPYLEN ZERO BS6580 JÄÄHDYTYSNESTE KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt,

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 423925,423929,423927,3101384 1.2 Aineen tai

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu 1 / 7 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt, joita ei suositella Aineen ja/tai seoksen

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 6 SKA-Käsivoide 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2.

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 6 SKA-Käsivoide 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2. KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 6 SKAKäsivoide Päiväys: 1.10.2012 Edellinen päiväys: 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi SKAKäsivoide 1.2

Lisätiedot

KOHTA 1: AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste

KOHTA 1: AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste X KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE KEMIKAALI-ILMOITUS Päiväys: 30.11.2012 Edellinen päiväys: (*) koskee vain kemikaali-ilmoitusta (**) täytetään joko 3.1 tai 3.2 KOHTA 1: AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN

Lisätiedot

Päiväys: Edellinen päiväys: 22.5.2014

Päiväys: Edellinen päiväys: 22.5.2014 X KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE KEMIKAALI-ILMOITUS (*) koskee vain kemikaali-ilmoitusta (**) täytetään joko 3.1 tai 3.2 KOHTA 1: AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 Bio Mix 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2. VAARAN YKSILÖINTI

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 Bio Mix 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2. VAARAN YKSILÖINTI KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt,

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 39451 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 Clean & Shine 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2.

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 Clean & Shine 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2. KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt,

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 80289,3101601 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 57546 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu 1 / 8 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste CAS-Nro.: Indeksinro: EG-Nro.: 91-20-3 601-052-00-2 202-049-5 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu 1 / 9 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt, joita ei suositella Aineen ja/tai seoksen

Lisätiedot

Roiskeet silmistä huuhdeltava välittömästi runsaalla vedellä ja mentävä lääkäriin. S2

Roiskeet silmistä huuhdeltava välittömästi runsaalla vedellä ja mentävä lääkäriin. S2 KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt,

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 6 PEERLESS OG-2 vaseliini 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2.

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 6 PEERLESS OG-2 vaseliini 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2. KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 6 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi T3293 1.1.3 REACH-rekisteröintinumero 1.2 Aineen tai

Lisätiedot

www.xo1.fi KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE / KEMIKAALI-ILMOITUS 1/6 Päiväys 18.1.12013 Edellinen päiväys

www.xo1.fi KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE / KEMIKAALI-ILMOITUS 1/6 Päiväys 18.1.12013 Edellinen päiväys KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE / KEMIKAALIILMOITUS 1/6 Päiväys 18.1.1213 Edellinen päiväys 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1. Tuotetunniste Kauppanimi YACHT WASH 1.2. Aineen tai

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 6 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 5206 EAN 6414405206006 1.2 Aineen tai seoksen

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Päiväys: 01.01.2013 Materiaalinro: Z363143,00500 Sivu 1 / 5 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Päiväys: 19.12.2012 Materiaalinro: 2826153 Sivu 1 / 5 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja

Lisätiedot

Varastoi lukitussa tilassa. Hävitä sisältö/pakkaus paikallisten ja kansallisten viranomaisohjeiden mukaisesti. 2.3 Muut vaarat

Varastoi lukitussa tilassa. Hävitä sisältö/pakkaus paikallisten ja kansallisten viranomaisohjeiden mukaisesti. 2.3 Muut vaarat KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.2.1 Toimialakoodi Lääkeraaka-aine. 1.3 Käyttöturvallisuustiedotteen

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Päiväys: 01.01.2013 Materiaalinro: S21M009 Sivu 1 / 5 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 6 Leikkuuöljy spray 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2.

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 6 Leikkuuöljy spray 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2. KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 6 Päiväys: 6.5.2013 Edellinen päiväys: 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi Tunnistenumero Laikas 1.2 Aineen

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote 081B8031 EVITA Standard solution, 0 mg/l NO3N Päiväys: 06.12.2012 Materiaalinro: 081B80311 Sivu 1 / 4 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste CASNro.: EGNro.:

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu 1 / 6 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste Muut kauppanimet CARULITE 200 4x8 mesh GranularCatalyst 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 423075 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Päiväys: 13.12.2012 Materiaalinro: BCZ8021 Sivu 1 / 5 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste CASNro.: EGNro.: 1375538 238373 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 SITOMELT EVO 30 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2.

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 SITOMELT EVO 30 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2. KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi T2360 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 Search Bio Laundry Powder 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2.

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 Search Bio Laundry Powder 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2. KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt,

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu 1 / 8 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste Indeksinro: EG-Nro.: 012-002-00-9 231-104-6 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 423003,423005,423009,3101469 1.2 Aineen tai

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 6 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 2209 EAN 6414400022090 1.2 Aineen tai seoksen

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 6 PRF Booster 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2. VAARAN YKSILÖINTI

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 6 PRF Booster 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2. VAARAN YKSILÖINTI KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 6 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi Puhdistusaine 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 6 PRF Bioline blue 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2.

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 6 PRF Bioline blue 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2. KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 6 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt,

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu 1 / 5 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt, joita ei suositella 1.3 Käyttöturvallisuustiedotteen

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 Haju Stop 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2. VAARAN YKSILÖINTI

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 Haju Stop 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2. VAARAN YKSILÖINTI KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt,

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu 1 / 7 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste REACH-rekisteröintinumero: CAS-Nro.: Indeksinro: EG-Nro.: 01-2119490790-32-XXXX 1303-96-4 005-011-01-1 215-540-4

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 11.110x 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5. Jos tarvitaan lääkinnällistä apua, näytä pakkaus tai varoitusetiketti. P102

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5. Jos tarvitaan lääkinnällistä apua, näytä pakkaus tai varoitusetiketti. P102 KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 SUPERPISS 18 C Päiväys: 27.8.2013 Edellinen päiväys: 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi SUPERPISS 18 C

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 6 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 12.115490 EAN 6414504312080 1.2 Aineen tai seoksen

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 32.26808, 26809, 26811 1.2 Aineen tai seoksen

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 Nova Wipe 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2. VAARAN YKSILÖINTI

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 Nova Wipe 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2. VAARAN YKSILÖINTI KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt,

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu 1 / 8 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste : Indeksinro: EG-Nro.: 7553-56-2 053-001-00-3 231-442-4 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu 1 / 8 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt, joita ei suositella Aineen ja/tai seoksen

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Päiväys: 13.12.2012 Materiaalinro: LCX016 Sivu 1 / 5 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt,

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 423639,3101494 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 6 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 3602, 3635, 4952, 4968 EAN 5000204589894, 5000204710809

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 mukaisesti Versio 4.0 Muutettu viimeksi 30.08.2010 Päiväys 22.11.2010

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 mukaisesti Versio 4.0 Muutettu viimeksi 30.08.2010 Päiväys 22.11.2010 KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 mukaisesti Versio 4.0 Muutettu viimeksi 30.08.2010 Päiväys 22.11.2010 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTUSTIEDOT Kauppanimi : D-Mannitoli

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu 1 / 6 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt, joita ei suositella Aineen ja/tai seoksen

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu 1 / 7 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt, joita ei suositella Aineen ja/tai seoksen

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu 1 / 5 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste CAS-Nro.: EG-Nro.: 7732-18-5 213-791-2 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt,

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Päiväys : 12.07.2010 Sivu 1 / 6 1. Aineen tai valmisteen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot Aineen tai valmisteen tunnistus tiedot Aineen ja/tai valmisteen käyttötarkoitus vain hammashoitokäyttöön

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 6 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 2103, 2244 EAN 6414400022441 1.2 Aineen tai

Lisätiedot

www.xo1.fi KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE / KEMIKAALI-ILMOITUS 1/6 Päiväys 18.1.2013 Edellinen päiväys

www.xo1.fi KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE / KEMIKAALI-ILMOITUS 1/6 Päiväys 18.1.2013 Edellinen päiväys KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE / KEMIKAALIILMOITUS 1/6 Päiväys 18.1.2013 Edellinen päiväys 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1. Tuotetunniste Kauppanimi SOLID SOLVENT 1.2. Aineen

Lisätiedot

4.1 Ensiaputoimenpiteiden kuvaus Mikäli ilmenee oireita tai kaikissa epäilyttävissä tapauksissa otettava yhteys lääkäriin. 4.1.

4.1 Ensiaputoimenpiteiden kuvaus Mikäli ilmenee oireita tai kaikissa epäilyttävissä tapauksissa otettava yhteys lääkäriin. 4.1. KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi VSSEINA ja VSSEINC 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu 1 / 5 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt, joita ei suositella Aineen ja/tai seoksen

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE EU-asetuksen 453/2010 mukainen

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE EU-asetuksen 453/2010 mukainen KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE EU-asetuksen 453/2010 mukainen Wax it Wet KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste Tuotenimi Wax it Wet; Tuotenro: 300.004 1.2 Aineen

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Viljelmäkohtainen Superex

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Viljelmäkohtainen Superex Viljelmäkohtainen Superex Sivu 1 / 5 KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Viljelmäkohtainen Superex Käyttöturvallisuustiedote täyttää asetuksen (EY) N:o 1907/2006,453/2010 REACH (Euroopan parlamentin ja neuvoston

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 PTFESPRAY KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi PTFESPRAY 1.1.2 Tunnuskoodi 39455 1.2 Aineen tai seoksen

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 6 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 57697,57703,57711,57714 1.2 Aineen tai seoksen

Lisätiedot