ETÄJUMPPA II. PaKaste työskentelyjakso Vuontisjärvi Rainer Marjamaa Anri

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ETÄJUMPPA II. PaKaste työskentelyjakso 2011. Vuontisjärvi Rainer Marjamaa Anri 30.9.2011"

Transkriptio

1 1 ETÄJUMPPA II PaKaste työskentelyjakso 2011 Vuontisjärvi Rainer Marjamaa Anri

2 Sisällysluettelo 1. Johdanto Kolarin kunnan työskentelyjakson aihe/ sisältö Tavoite Toteutus Tulokset ja tuotokset Arviointi Pohdinta... 6 LIITTEET

3 1. Johdanto Pohjois-Suomen monialaiset sosiaali- ja terveyspalvelut -hanke ( on aloittanut ja kestää saakka. Hankkeelle on myönnetty valtionavustusta kansallisen sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisohjelmasta (KASTE). Hanketta hallinnoi Kolpeneen palvelukeskuksen kuntayhtymä ja koordinoinnista vastaa Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen Lapin toimintayksikkö. 3 PaKasteen Lapin osiossa kehitetään perusterveyden huoltoa, terveyden edistämistä ja sosiaalityötä kuntalähtöisesti. Jokaiselle Lapin kunnalle on annettu mahdollisuus kehittää perusterveydenhuoltoa ja terveyden edistämistä PaKasteen rahoittamilla työskentelyjaksoilla. Kunnat ovat saaneet määritellä PaKasteen tavoitteita tukevat kehittämistyön kohteet ja valita kehittäjätyöntekijät. PaKaste on tukenut kuntia kehittämistyössä järjestämällä työkokouksia ja kehittämispäiviä. Lisäksi PaKasteen perusterveydenhuollon ja terveyden edistämisen suunnittelijat ovat tarvittaessa olleet kuntien työntekijöiden tukena. 2. Kolarin kunnan työskentelyjakson aihe/sisältö Etäjumppakokeilun kehittäminen, levittäminen ja juurruttaminen. Etäjumppakokeilua kehitetään aikaisempien kokemusten pohjalta. Etäjumppakokeilun ensimmäinen vaihe on päättynyt keväällä Ensimmäisessä vaiheessa projektin tulostavoitteena oli kehittää ja luoda uusi toimintamalli, jossa Kolarin kunnan haja-asutus alueen ikäihmisille järjestetään hyvinvointipalveluja videoneuvottelulaitteiden välityksellä, näitä palveluja ei muuten olisi mahdollista järjestää. Toimintamallin kehittäminen on osana ikääntyvien kotona asumisen tukemista. Tavoitteena oli selvittää kokeilun aikana, onko tällainen toimintamalli järkevää ja tarkoituksenmukaista. Aihe valittiin edellisestä kokeilusta saatujen alustavien kokemusten ja hyvän palautteen vuoksi.

4 3. Tavoite Tavoitteena oli kartoittaa kaikkien kunnan alueella olevien sivukoulujen kokoontumistilat videoneuvottelukäyttöön. Kartoituksen sisältö: Luokka/kokoontumistilan sijainti (ylä- alakerta), hyödynnettävissä oleva tila, ilmastointi (esim. koneellinen, tuuletusikkunat), esteetön liikkuminen, käytettävissä oleva atk -laitteisto (tietokone, videotykki, valkokangas ja Internet yhteyden saatavuus ja internetyhteyden nopeuden mittaaminen) Toteutus Työjaksolle osallistui Rainer Vuontisjärvi noin yhden kuukauden työpanoksella ja Anri Marjamaa noin päivän työpanoksella. Yhteistyötä tehtiin eri hallintokuntien kanssa; sosiaali- ja terveystoimi, sivistystoimi, hallinto-osaston atk-tuki. Kuntasektorin ulkopuoliset toimijat Nuottavaaran kyläseura, Toni Kurvinen / Arctic Connect, Lapin yliopisto, ikääntyvien yliopisto / Anne Kautto ja PaKaste-hankeen työntekijät. Menetelmät ja toiminta: Hankkeen taustana oli edellinen etäjumppahanke, joka päättyi keväällä Hankkeen aikana Kolarin kunnan alakoulujen opetushenkilöstön ja Nuottavaaran kyläseuran henkilöille kerrottiin videoneuvottelulaitteiden tarjoamat mahdollisuudet. Lisäksi esiteltiin etäjumpan ensimmäisen vaiheen tapahtumat ja siitä saadut tuotokset ja kommentit. Hankkeen aikana käytiin puhelinneuvottelu/suunnittelu kevään 2012 opetustarjonnasta Lapin yliopiston / ikääntyvien yliopiston Anne Kauton kanssa. Kurssisuunnittelua Kolarin kansalaisopiston kanssa. Kurssitarjontaan lisätään, esim. Ikääntyvien yliopiston kurssit kerran kuukaudessa alkaen keväällä Palaveri Arctic Connect / Toni Kurvisen kanssa videoneuvottelun tilanteesta ja mahdollisuuksista yleensä tällä hetkellä. Hankkeen etenemisestä ja sen eri vaiheista on tiedotettu sivistystoimenjohtajalle, perusturvajohtajalle ja hallinto-osaston atk-vastaavalle. Tuotokset hankkeesta raportoidaan kunnan eri hallintokuntien johtajille (loppuraportin muodossa liitteineen).

5 5. Tulokset ja tuotokset Kolarin kaikkien sivukylien koulut on kartoitettu ja tehty laitteisto- ja ohjelmisto suunnitelma kustannuslaskelmineen (liite 2), joka mahdollistaa videolaitteiston laajan käytön kunnassa. (liite 1). Kustannushankinnat esitetään sivistystoimen vuoden 2012 budjettiin. Mallintaminen QPR ohjelmalla (ei vielä valmis, työstetään). 5 Keväällä 2012 on tarkoitus ikääntyvien yliopiston opetustarjonnan lisääminen Kolarin kansalaisopiston kurssitarjontaan yleisöluennoiksi. Kustannuslaskenta/arvio (liite 3) yhden jumppatunnin järjestäminen paikanpäällä terveyskeskuksessa ja vastaavasti Kolarin kunnan sivukylällä Nuottavaarassa 56 kilometrin päässä. Tulokset ja tuotokset liitteenä Arviointi Etäjumppakokeilua kehitettiin, levitettiin ja juurrutettiin hankkeen aikana. Tavoite saavutettiin. Kolarin kunnan sivukylien koulut on kartoitettu ja tehty suunnitelmat, jotka mahdollistavat jatkossa videoneuvottelu yhteyden käytön kuntalaisten eri hallintokuntien palvelujen lisäämisessä. Sivukylien koulujen henkilöstön ja kyläseuran kanssa on käyty keskusteluja paikanpäällä mikä on oleellista etäjumpan juurruttamisessa eteenpäin. Keskustelut ovat sujuneet positiivisessa ja rakentavassa, jopa innostuneessa hengessä. Hankkeella on mahdollistettu eri hallintokuntien välisen yhteistyön lisääntyminen jatkossa. Hankkeen aikana on luotu konkreettinen työväline ja olosuhteet poikkihallinnolliselle yhteistyölle. Etäpalvelupiste mahdollistaa usean eri toimijan palvelujen hyödyntämisen sivukylien asukkaiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Malli sopii pitkien etäisyyksien kuntiin, joissa välimatkoihin kuluu paljon työaikaa. Työskentelyjakson aikana tukea on saatu eri hallintokuntien työntekijöiltä, eri koulujen opettajilta ja PaKaste hankkeen työntekijöiltä. Hankkeen aikana olemme saaneet kannustusta asian jatkokehittämiseen.

6 7. Pohdinta Etäpalvelupisteen ansiosta ikääntyneen asiakkaan ympärille tulee enemmän toimijoita. Asukkaiden osallisuutta vahvistetaan. Etäpisteiden ohjelmat lisäävät sivukylän asukkaiden kokoontumista ja näin ehkäistään yksinäisyyttä ja syrjäytymistä. 6 Tavoite on etäpisteiden mahdollisimman monitoimijainen käyttö. Etäpisteiden käyttäjiä käytännössä voi olla myös koululaiset koulun ajalla. Esimerkiksi puheterapeutin, ravintoterapeutin palvelut tai muut sellaiset palvelut, joita pitäisi tuoda muualta ostopalveluna. Monet sosiaali- ja terveyspuolen palvelut ovat tarpeellisia alueen kaikille kuntalaisille. Erityispalveluista on pulaa. Lapin kunnissa ei välttämättä täyty esim. puheterapeutin virat, jolloin palvelun saantimahdollisuus kuntalaisille vähenee. Mikäli etäpalvelupiste toimintaa voidaan Kolarissa kehittää edelleen eri hallintokuntien yhteiskäyttöön, tulee selvitettäväksi esim. luotettavan ja yksityisyyden suojaavan ajanvarausjärjestelmän ja tilan etsiminen/luominen mahdollisille etäpisteille eri kouluilla. Palvelujen kehittämistä ja rakentamista on vielä paljon. Mutta, jos aiomme tarjota palveluja kuntien pitkien etäisyyksien ihmiselle, on videoneuvottelu etäpisteet yksi mahdollinen vaihtoehto.

7 LIITTEET Liite 1 Liite 2 Liite 3 Liite 4 Kolarin kunnan sivukylien koulujen kokoontumistilat Kustannusvertailua Laitteistohankinta Tarjous videoneuvottelulaitteista (LUOTTAMUKSELLINEN) 7