Käyttöturvallisuustiedote 1907/2006/EY, 31 artikla mukainen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Käyttöturvallisuustiedote 1907/2006/EY, 31 artikla mukainen"

Transkriptio

1 Sivu: 1/5 1 Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot Tuotetunniste Artikkelinumero: CAS-numero: EINECS-numero: Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt, joita ei suositella Aineen / valmisteen käyttö Kosmetiikan tai farmasian preparaattien lisäaine Käyttöturvallisuustiedotteen toimittajan tiedot Valmistaja/toimittaja: Fagron A/S Kigkurren 8M, 2 sal DK-2300 Copenhagen S Tietoja antaa: Tel.: Hätäpuhelinnumero: Poison Information Centre P.O.B 790 (Tukholmankatu 17) SF HUS Helsinki Tel.: Emergency tel.: Fax: myrkytys@hus.fi Web site: 2 Vaaran yksilöinti Aineen tai seoksen luokitus Luokitus asetuksen (EY) N:o 1272/2008 mukaisesti Ainetta ei ole luokiteltu CLP-asetuksen mukaan. Luokitus direktiivin 67/548/ETY tai direktiivin 1999/45/EY mukaisesti Tarpeeton. Merkinnät Merkinnät asetuksen (EY) N:o 1272/2008 mukaisesti tarpeeton Varoitusmerkit tarpeeton Huomiosana tarpeeton Vaaran määräävät komponentit etiketeissä: tarpeeton Vaaralausekkeet tarpeeton Muut vaarat PBT- ja vpvb-arvioinnin tulokset PBT: Ei voida käyttää. vpvb: Ei voida käyttää. (jatkuu sivulla 2)

2 Sivu: 2/5 (jatkuu sivulla 1) 3 Koostumus ja tiedot aineosista Kemialliset ominaisuudet: Aineet CAS-nro. nimike Eisenoxid, rot Tunnistusnumero(t) EINECS-numero: Ensiaputoimenpiteet Ensiaputoimenpiteiden kuvaus Yleisohjeet: Aineen saastuttamat vaatekappaleet on riisuttava välittömästi. Hengitettyä: Huolehdittava raittiin ilman saannista. Oireiden esiintyessä pyydettävä lääkärin apua. Ihokosketuksessa: Pestävä heti vedellä. Aineen päästyä silmiin: Silmiä huuhdotaan luomet auki juoksevan veden alla useita minuutteja. Nieltyä: Huuhdotaan suu ja juotetaan runsaasti vettä. 5 Palontorjuntatoimenpiteet Sammutusaineet Sopivat sammutusaineet: Palontorjuntatoimepiteet ympäristöä vastaavasti. Aineesta tai seoksesta johtuvat erityiset vaarat Kuumennettaessa tai tulipalossa myrkylliset kaasut mahdollisia. Palontorjuntaa koskevat ohjeet Erikoinen suojavarustus: Käytettävä ulkoilmasta riippumatonta hengityssuojainta. Lisätiedot Palojätteet ja saastunut sammutusvesi on hävitettävä virallisten määräysten mukaisesti 6 Toimenpiteet onnettomuuspäästöissä Varotoimenpiteet, henkilönsuojaimet ja menettely hätätilanteessa Käytettävä suojavarustusta. Suojautumattomat henkilöt pidettävä loitolla. Ympäristöön kohdistuvat varotoimet: Estettävä pääsy viemäreihin tai vesistöihin. Suojarakenteita ja puhdistusta koskevat menetelmät ja -välineet: Otettava talteen mekaanisesti. Viittaukset muihin kohtiin Turvallista käsittelyä koskevia ohjeita kappaleessa 7. Henkilökohtaista suojavarustusta koskevia ohjeita kappaleessa 8. Aineen hävitystä koskevia ohjeita kappaleessa Käsittely ja varastointi Käsittely: Turvallisen käsittelyn edellyttämät toimenpiteet Vältettävä pölyämistä. Turvallisen varastoinnin edellyttämät olosuhteet, mukaan luettuina yhteensopimattomuudet Varastointi: Varastotiloille ja säiliöille asetettavat vaatimukset: Ei erikoisvaatimuksia. Yhteisvarastointiohjeet: Ei tarvita. (jatkuu sivulla 3)

3 Sivu: 3/5 Lisätietoja varastointiehtoihin: Varastoitava hyvin suljetuissa astioissa viileässä ja kuivassa paikassa. Varastoitava kuivassa paikassa. (jatkuu sivulla 2) 8 Altistumisen ehkäiseminen ja henkilönsuojaimet Lisäohjeita teknisten laitteiden varustukseen: Ei muita tietoja, ks. kohta 7. Valvontaa koskevat muuttujat Aineosat työpaikkakohtaisin valvottavin raja-arvoin: Eisenoxid, rot HTP 5 mg/m³ Fe Lisäohjeet: Tiedot perustuvat valmistushetkellä voimassaoleviin luetteloihin. Altistumisen ehkäiseminen Henkilökohtainen suojavarustus: Yleiset suoja- ja hygieniatoimenpiteet: Likaantuneet, aineen saastuttamat vaatekappaleet on riisuttava välittömästi. Hengityssuoja: Hengityssuojaimen käyttö suositeltavaa. Käsisuojus: Suojakäsineet Käsinemateriaali Nitriilikumi Käsinemateriaalin läpäisyaika Tarkka läpäisyaika on selvitettävä suojakäsinevalmistajalta ja sitä on noudatettava. Silmäsuojus: Suojalasit Kehosuojus: Työsuojavaatetus 9 Fysikaaliset ja kemialliset ominaisuudet Fysikaalisia ja kemiallisia perusominaisuuksia koskevat tiedot Yleiset ohjeet Olomuoto: Muoto: Jauhe Väri: Punainen Haju: Hajuton ph-arvo 20 C (40 g/l) lämpötilassa: ~5 Tilanmuutos Kiehumispiste/kiehumisalue: Ei määrätty. Leimahduspiste: Ei voida käyttää. Räjähdysvaara: Tuote ei ole räjähdysvaarallinen. Tiheys 20 C lämpötilassa: 5 g/cm³ Tilavuuspaino 20 C lämpötilassa: ~700 kg/m³ (jatkuu sivulla 4)

4 Sivu: 4/5 Liukenevuus/sekoittuvuus veteen: Liukenematon. (jatkuu sivulla 3) 10 Stabiilisuus ja reaktiivisuus Reaktiivisuus Kemiallinen stabiilisuus Terminen hajoavuus / vältettävät olosuhteet: Ei hajaantumista määräystenmukaisessa käytössä. Vaarallisten reaktioiden mahdollisuus Ei tiedossa vaarallisia reaktioita. Vaaralliset hajoamistuotteet: Tiedossa ei ole vaarallisia hajoamistuotteita. 11 Myrkyllisyyteen liittyvät tiedot Tiedot myrkyllisistä vaikutuksista Akuutti myrkyllisyys: Ensisijainen ärsyttävä vaikutus: iholla: Ei ärsyttävää vaikutusta. silmiin: Ei ärsyttävää vaikutusta. Altistuminen: Tiedossa ei ole stabiloivaa vaikutusta. 12 Tiedot vaarallisuudesta ympäristölle Myrkyllisyys Vesimyrkyllisyys: Merkittäviä lisätietoja ei ole saatavilla. Ekologisia lisätietoja: Yleisohjeita: Ei yleensä vesistöä vaarantava PBT- ja vpvb-arvioinnin tulokset PBT: Ei voida käyttää. vpvb: Ei voida käyttää. 13 Jätteiden käsittelyyn liittyvät näkökohdat Jätteiden käsittelymenetelmät Suositus: Erikoiskäsiteltävä viralliset määräykset huomioon ottaen. Puhdistamattomat pakkaukset: Suositus: Hävitettävä virallisten määräysten mukaisesti. 14 Kuljetustiedot Maakuljetus ARD/RID ja GGVSEB (rajanylitys/kotimaa): ARD/RID-GGVSEB luokka: - Merikuljetus IMDG/GGVSee: IMDG/GGVSee-luokka: - (jatkuu sivulla 5)

5 Sivu: 5/5 (jatkuu sivulla 4) Ilmakuljetus ICAO-TI ja IATA-DGR: ICAO/IATA-luokka: - UN "Model Regulation": - Erityiset varotoimet käyttäjälle Ei voida käyttää. Kuljetus/lisätietoja: Ei vaarallinen aine ylläolevien asetusten mukaisesti 15 Lainsäädäntöä koskevat tiedot Kemikaaliturvallisuusarviointi: Kemikaaliturvallisuusarviointia ei ole tehty. 16 Muut tiedot Annetut tiedot perustuvat tämänhetkisiin tietoihimme. Ne eivät kuitenkaan anna takuuta tuotteen ominaisuuksista eivätkä aikaansaa sopimuksellista oikeussuhdetta. Näyttelyalue ohjelehti: Fagron A/S Quality Assurance Yhteydenottohenkilö: Kathrine.Hjermitslev.Hoffmann@fagron.dk Lyhenteet ja lyhytnimet: ADR: Accord européen sur le transport des marchandises dangereuses par Route (European Agreement concerning the International Carriage of Dangerous Goods by Road) RID: Règlement international concernant le transport des marchandises dangereuses par chemin de fer (Regulations Concerning the International Transport of Dangerous Goods by Rail) IMDG: International Maritime Code for Dangerous Goods IATA: International Air Transport Association IATA-DGR: Dangerous Goods Regulations by the "International Air Transport Association" (IATA) ICAO: International Civil Aviation Organization ICAO-TI: Technical Instructions by the "International Civil Aviation Organization" (ICAO) GHS: Globally Harmonized System of Classification and Labelling of Chemicals EINECS: European Inventory of Existing Commercial Chemical Substances CAS: Chemical Abstracts Service (division of the American Chemical Society)