Voimistelua alkeista huipulle

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Voimistelua alkeista huipulle"

Transkriptio

1 Voimistelua alkeista huipulle VOIMISTELU- JA URHEILUSEURA ELISE RY TOIMINTAKERTOMUS 2014

2 TOIMINTAKERTOMUS 2014 TOIMINNAN TARKOITUS JA TAVOITTEET Voimistelu- ja urheiluseura Elise ry:n sääntöjen mukaan seuran toiminnan tarkoitus on edistää urheilun ja erilaisten liikuntamuotojen harrastusta, terveitä elämäntapoja, kehittää kulttuuri- ja nuorisotyötä sekä edistää tasa-arvoa ja kansainvälistä yhteistoimintaa. MONIPUOLINEN JA JÄSENIÄ PALVELEVA TOIMINTA Vuosi 2014 oli seuran 93. toimintavuosi. Hallituksen ja voimistelujaoston asettamien suuntaviivojen mukaisesti voimistelu on mahdollista aloittaa jumppakoulu-, alkeis- tai esivalmennusryhmissä ja myöhemmin valita harrastamisen tai kilpailuun tähtäävien ryhmien välillä. Rytmisen voimistelun valmennustoiminnassa on panostettu lajiliiton strategian mukaisesti edelleen erityisesti joukkueiden valmennukseen. Joukkuevoimistelutoiminta uudistui syksyllä 2014, kun käyttöön otettiin ikäkausivalmennusjärjestelmä. Harrasteryhmät tarjoavat mahdollisuuden lajiin näytöstavoittein. Rytmisen voimistelun ja joukkuevoimistelun rinnalla toimivat akrobatiavoimistelun sekä erilaiset tanssillisen voimistelun ryhmät. Koripallossa toimii yhdistetty miesten ja poikien joukkue. Kevätkaudella 2014 järjestettiin Rytmisen luokkakilpailu maaliskuussa. Toukokuussa järjestettiin yhdessä Elise-V:n kanssa kevätnäytös. Lokakuussa Elise järjesti 30. Minirytmiset- tapahtuman sekä yksilöille että joukkueille. Erillinen Minirytmiset Voimistelun asema pidettiin marraskuussa. Joulunäytös Petteri Punakuono järjestettiin Töölön Kisahallissa yhdessä Elise-Vantaan kanssa. Järjestetyt tapahtumat tarjosivat paitsi osallistumismahdollisuuden kilpailijoille ja esiintyjille myös laadukkaita voimistelutapahtumia yleisölle.

3 TOIMINTA LAAJENEE JA KASVAA Seurassa pidettyjen voimistelutuntien määrä kasvoi edellisestä vuodesta jälleen 10 % ja etenkin harrasteryhmien voimistelijoiden määrä lisääntyi reilusti. Voimisteluryhmissä harjoitteli vuoden aikana lähes yli 800 voimistelijaa. Toiminnassa mukana olevista yhä useampi osallistui vuoden 2014 aikana enemmän kuin kerran viikossa, mikä on nuorten kokonaisliikuntamäärien kasvamistavoitetta ajatellen ilahduttavaa. TOIMINNAN LAATU PERUSTUU ASIANTUNTEMUKSEEN JA OSAAMISEEN Seuran voimistelutoiminnassa on vuoden 2014 aikana toiminut n. 40 ohjaajaa/valmentajaa, joista vakituisia oli 5. Seuran voimistelun valmennus- ja harrastetoiminnan organisoinnista on vastannut valmennuspäällikkö yhdessä voimistelujaoston kanssa. Voimistelujaostoon ovat kuuluneet Laura Ahonen, Anna Airaksinen, Iida Ritokoski ja Minna Mäkinen. Seuralla on sekä Voimisteluliiton myöntämä Huippuseura-status sekä harrasteliikunnan puolelta Sinettiseura-status, jotka ovat osoituksia seuran korkeasta laadusta. SEURAN KOULUTUSTOIMINTA Seuran valmentajat ja ohjaajat ovat vuoden aikana kouluttautuneet kotimaisilla ja kansainvälisillä kursseilla. Kotimaassa ohjaajia, valmentajia, ja seurajohtoa osallistui Suomen Voimisteluliiton, ESLU:n ja Suomen Valmentajat ry:n koulutuksiin. Kansainvälisen voimisteluliiton Hanna Niemi valmistui keväällä liikuntaneuvojaksi. Riina Määtän liikuntaneuvojaopinnot oppisopimuksella jatkuivat yhteistyössä Kisakallion urheiluopiston kanssa. Minna Mäkinen aloitti AMK liikunnanohjaajaopinnot työn ohessa. Voimisteluliiton joukkuevoimistelun tuomarikoulutuksiin osallistui Elisestä viisi ja tanssillisen voimistelun kaksi tuomaria. Elise Voimisteluliiton huippuseuraprojektin osana järjestämät omat jumppakouluohjaajakoulutukset (30h) jatkuivat vuonna Koulutus toteutettiin syksyllä 2014 ja siihen osallistui 12 valmentajaa. Koulutuksen suunnittelusta ja toteutuksesta on vastannut Marianna Tarhala. Jumppakoulukoulutukset ovat olleet avoinna täydennyskoulutuksena Elise-seurojen kaikille valmentajille. Elise järjesti syksyllä rytmisen voimistelun starttituomarikurssin, jolta valmistui 13 uutta tuomaria. Lisäksi on pidetty valmentajille suunnattuja ideapäiviä. Syksyn valmentajien kauden avaustapaamisessa aloitettiin psyykkisen valmennuksen koulutus Elisen valmentajille yhteistyössä Sportfocuksen kanssa. Vuoden 2014 aikana ohjaajat ja valmentajat osallistuivat aikaisempien vuosien tapaan aktiivisesti seuran toiminnan arviointiin ja kehittämiseen. Hallituksen jäsenet ja seurakoordinaattori ovat osallistuneet sekä Voimisteluliiton että ESLUn järjestämiin koulutuksiin ajankohtaistapahtumiin.

4 SEURAN HUIPPUVOIMISTELU Suomen Voimisteluliitto on luonut huippuvoimisteluseuran kehittämisprosessin ja seuraprofiilin sekä sitä kautta myönnettävän huippuseurastatuksen osana huippuurheilumuutosta. Status pohjautuu laadukkaaseen seuratyöhön, joka tuottaa myös kansainvälistä arvokilpailumenestystä. Eliselle tämä Huippuseurastatus myönnettiin vuonna Aiempien vuosien tapaan seura on jatkanut vuoden 2014 aikana aktiivisesti kehitysohjelman jalkauttamista kaikkien osa-alueiden osalta. Lahjakkuuspotentiaalin vahvistamisen toimintamallia on kehitetty edelleen. Vuoden 2014 aikana innostuneiden ja voimisteluun taipumuksia omaavien lasten tunnistaminen ja eteenpäin ohjaus seuran jumppakoulu- ja alkeisryhmistä on toiminut esimerkillisesti. Sekä kevät- että syyskaudella järjestettiin ikäluokkien yhteisharjoituksia, joiden perusteella kaikille mukaan tulleille suositeltiin parhaiten taitotasoa ja kiinnostusta vastaavaa ryhmää. Valmennusosaamisen syventämiseen on edelleen panostettu toteuttamalla seuran sisäistä mentorointi-järjestelmä. Mentorina on toiminut Marianna Tarhala, mentorointia ovat erityisesti päässeet hyödyntämään valmentajat Riina Määttä, Hanna Niemi, Linda Toppari ja Aino Pitkänen. Talousresurssien lisäämisessä on kiinnitetty edelleen huomiota hyvään taloussuunnitteluun ja kustannustehokkaaseen toimintaan. Aktiivisella markkinoinnilla ja laadukkaalla toiminnalla harrastevoimistelijoiden määrää on saatu kasvatettua. Lisäksi tarjontaa on pyritty lisäämään ja valmennusryhmäläisille lisätty viikoittaisten harjoittelukertojen määrää. Panostaminen talousresursseihin näkyy kuluneen vuoden hyvänä tuloksena. Henkilöstöresurssien vahvistaminen talous- ja hallintohenkilön osalta saatiin päätökseen kuluvan vuoden aikana. Seuran saamalla lähes täysimääräisellä Opetusministeriön seuratuella on pystytty vahvistamaan seurakoordinaattorin vakituinen toimi pysyväksi. Palkatun seurakoordinaattorin avulla seura on pystynyt myös kehittämään talous- ja hallintopalveluja sekä vapauttamaan valmentajien ja luottamushenkiöiden Olosuhderesurssien parantamista edistettiin yhdessä Voimisteluliiton, Urheiluakatemian ja Kisakallion kanssa. Kehityshankkeiden eteenpäin viemisestä seurassa ovat vastanneet valmennuspäällikkö ja seurakoordinaattori yhdessä voimistelujaoston ja seuran puheenjohtajan kanssa. Seuran huippuvoimistelun tasosta on osoituksena se, että Suomen rytmisen maajoukkueen kaikki joukkuevoimistelijat edustavat Eliseä ja lisäksi kaksi seuramme edustajaa on vuoden 2014 aikana kuulunut rytmisen yksilömaajoukkueeseen. Seuran valmennuspäällikkö toimii rytmisen maajoukkueen joukkuevoimistelijoiden valmentajana. Seura on maajoukkuevoimistelijoiden myötä mukana Voimisteluliiton Rio-projektissa.

5 VOIMISTELURYHMÄT Alkeis-, harraste- ja jumppakouluryhmiä (1-2 harjoitusta viikossa) on syksystä 2014 alkaen toiminut eri puolilla Helsinkiä 28. Ryhmiä on tarjolla Arabiassa, Kampissa, Laajasalossa, Latokartanossa, Malmilla, Mellunmäessä, Töölössä ja Vuosaaressa. Ryhmissä on mahdollisuus tutustua voimistelutoimintaan, löytää voimistelu omaksi harrastuksekseen ja kehittyä voimistelun perustaidoissa sekä välineellä että ilman. Omien taitojen kehittymisen, liikunnan ilon sekä terveydellisten vaikutusten lisäksi tavoitteena ovat esiintymiset seuran kevät- ja joulunäytöksissä (esiintyminen vapaaehtoista). Harrasteryhmissä on 39 harjoitusviikkoa vuodessa. Yhteensä ryhmien tunneille on osallistunut n. 600 harrastajaa. Lasten esivalmennusryhmät ovat yhteisiä joukkuevoimistelulle ja rytmiselle voimistelulle. Esivalmennusryhmiä on toiminut Kampissa, Laajasalossa, Mellunmäessä ja Vuosaaressa. Esivalmennusryhmien tunneille on osallistunut noin 70 harrastajaa. RYTMINEN VOIMISTELU Rytmisen voimistelun lasten ja pre-nuorten valmennusryhmiä on vuoden 2014 aikana toiminut kuusi. Näissä ryhmissä on yhteensä 60 tavoitteellisesti harjoittelevaa voimistelijaa. Nuorten harrastekilparyhmien suosio on kuluneen vuoden pysynyt korkealla. Harrastaminen näissä ryhmissä on mahdollista aloittaa myös teini-iässä ilman aiempaa voimistelutaustaa. Stadionilla toimivissa ryhmissä on ollut mukana yli 50 teini-ikäistä harrastajaa. Nuorten ja naisten valmennusryhmien voimistelijat ovat harjoitelleet viidestä kymmeneen kertaa viikossa. Ryhmissä harjoittelee n. 40 voimistelijaa. Valmennustoimintaa järjestetään vuodessa viikkoa ryhmästä riippuen. Koska kiinteää harjoitustilaa ei ole käytettävissä, on ryhmien toiminta jouduttu hajauttamaan eri puolille Helsinkiä. Harjoituspaikkoina toimivat Kampin liikuntakeskus, Laajasalon palloiluhalli, Mäkelänrinteen urheiluhalli, Töölön Kisahalliin sekä joukkuevoimistelun osalta Latokartanon liikuntahalli. Mäkelänrinteen hallin käytön on mahdollistanut yhteistyö Mäkelänrinteen urheilulukion ja pääkaupunkiseudun urheiluakatemian kanssa. Vaikean tilapulan vuoksi osan valmennusryhmien harjoituksia joudutaan kuitenkin pitämään myös Olympiastadionin Itäsiiven saleissa ja Katajanokan liikuntahallissa vaikka nämä tilat eivät täytä rytmisen voimistelun edellyttämiä korkeusvaatimuksia eikä Katajanokan salissa ole mattoa. Valmennusryhmien harjoitusohjelmaan on lajiharjoittelun lisäksi kuulunut tanssia ja balettia. Valmennusryhmien voimistelijat ovat osallistuneet näytöstoimintaan sekä kansallisiin Voimisteluliiton kilpailujärjestelmän mukaisiin kilpailuihin. Seuran kärkivoimistelijat kuuluvat maajoukkueeseen ja edustavat Suomea kansainvälisissä kilpailuissa.

6 AKROBATIAVOIMISTELU Stadionin itäsivun saleissa ovat vuoden 2014 aikana toimineet akrobatiavoimistelun alkeis- ja jatkoryhmät. Kevätkaudelle ryhmien toiminnasta on vastannut Iris Wallin ja syyskaudella Sanna Heikkilä. JOUKKUEVOIMISTELU Elisen joukkuevoimistelun valmennusjärjestelmää uudistettiin vuoden 2014 aikana. Syyskauden alussa siirryttiin ikäkausivalmennukseen. Vuoden 2014 aikana Elisessä on toiminut valmennusryhmiä alle 10v., 10-12v., 12-14v. sekä nuorten ja naisten ikäsarjoissa. Syyskauden 2014 päättyessä seurassamme toimi nuorten SM-sarjan joukkueen Team Smaragdien lisäksi yhdeksän kilpailutoimintaan osallistuvaa lasten joukkuetta. Kevätkaudella Team Elise kuului Voimisteluliiton Noviisimaajoukkuerinkiin. Team Smaragdit kuului vuonna 2014 Voimisteluliiton uuteen haastajarinkiin. Joukkuevoimisteluvalmennuksen kehittämisestä on vastannut Minna Mäkinen. TANSSILLINEN VOIMISTELU Syksystä 2012 Elisessä aloitti toimintansa tanssillisen voimistelun ryhmä Kokooma. Nuorista, pitkän voimistelutaustan omaavista voimistelijoista koostuva ryhmä huolehtii itse valmentautumisestaan. Ryhmä on osallistunut menestyksellisesti myös Voimisteluliiton tanssillisen voimistelun kilpailutoimintaan. Vuonna 2014 kaksi seuramme tanssillisen voimistelun harrastajaa kouluttautui myös lajin tuomareiksi. EASY SPORT TOIMINTA Yhteistyössä Helsingin kaupungin liikuntaviraston Elise on osallistunut koululaisten loma-aikoina lapsille maksuttomaan Easy Sport toimintaan. PELISÄÄNNÖISTÄ POHJA YHTEISILLE KÄYTÄNNÖILLE Jumppakoulu-, harraste- ja valmennusryhmissä on sovittu yhteisistä pelisäännöistä. Seuran käytössä on hallituksen laatima Toimintaohje ja siihen liittyvä talousohje, jossa määritellään seuran toimintatavat ja talouteen liittyvät käytännöt. Toimintaohjetta päivitetään vuosittain hallituksen toimesta. TOIMIVA TIEDONKULKU VIESTINTÄ Seuran sisäisen ja ulkoisen tiedotuksen pääväylänä toimivat kotisivut osoitteessa Internet-sivujen päivittämisestä ovat vastanneet Minna Mäkinen, Miia Green ja Laura Ahonen. Sivuilta löytyvät tiedot tarjolla olevista harraste- ja

7 valmennusryhmistä, harjoituspaikoista sekä valmentajien, ohjaajien ja hallituksen jäsenten esittelyt. Seuran toiminnan ajankohtaiset asiat on löydettävissä etusivulta ja koko kauden ohjelma löytyy Tapahtumakalenteri-linkin takaa. Voimistelijoille edellisenä vuonna avattujen Elisen Voimistelijan sivujen sisältöä on laajennettu ja kehitetty vuoden 2014 aikana. Sinne on kerätty laajasti hyödyllistä tietoa lasten ja nuorten voimisteluharrastukseen ja valmennukseen liittyvistä asioista. Ryhmäkohtaisia tiedotteita on lähetetty lukuvuodessa vähintään neljä. Valmennusryhmissä jaetaan lisäksi erillisiä tapahtumatiedotteita sekä tiedotteet lomaaikojen leirimuotoisten harjoittelujaksojen ohjelmasta. Tiedotteissa on kannustettu voimistelijoiden perheitä antamaan palautetta toiminnan kehittämiseksi. Valmennusryhmien voimistelijat täyttävät lisäksi vuosittain toiminnan arviointi- ja kehittämiskaavakkeet. Valmennusryhmäläisten vanhemmille on lähetetty sähköpostitiedotteita, joissa on kerrottu seuran toiminnasta ja tulevista tapahtumista sekä pyritty kannustamaan vanhempia mukaan seuran toimintaan. Seuran vanhempaintyöryhmälle on avattu sosiaalisessa mediassa oma suljettu FB-ryhmä. Toinen suljettu FB-ryhmä on avattu myös kaikille Elise-vanhemmille. Näiden ryhmien yhteyshenkilönä toimi vuonna 2014 vanhempaintyöryhmän vetäjä Karina Moslova Valmennusryhmien vanhemmille on järjestetty vanhempainiltoja ja vanhemmilla on ollut mahdollisuus varata vastuuvalmentajilta myös ns. vanhempainvartteja, joissa voidaan käsitellä voimistelijaan ja hänen valmennukseensa liittyviä asioita. Seuran tarjoamia harrastusmahdollisuuksia on esitelty myös harrastemessuilla, erilaisissa yleisötilaisuuksissa, kaupunginosatapahtumissa sekä kauppakeskuksiin suunnatuissa esiintymisissä ja tempauksissa. Tehokkaana tiedonvälitys- ja markkinointikanavana käytetään myös seuran omia nettisivuja, jonne päivitetään seuran ajankohtaisia uutisia ja tapahtumia. KILPAILUJEN JA TAPAHTUMIEN JÄRJESTÄMINEN Seura järjesti vuoden 2014 aikana seuraavat kilpailutapahtumat: RV luokkakilpailut RV MM-karsinta Minirytmiset Voimistelun asema JV Etelä-Suomen aluemestaruuskilpailut Kaikkien seuran järjestämien kilpailujen toteutuksesta on vastannut voimistelujaosto yhdessä vanhempien talkooryhmien kanssa. Kilpailujen tulospalvelusta on vastannut Jari-Pekka Korhonen.

8 Seuran kevätnäytös järjestettiin 3.5. Korson monitoimitalo Lumossa ja joulunäytös Töölön Kisahallissa. Molemmat näytökset järjestettiin yhteistyössä Elise - Vantaan kanssa. Vuoden suurimmaksi tapahtumaksi kohosi sadun muotoon rakennettu Joulunäytös, jossa lähes tuhat katsojaa seurasi Petteri Punakuono satua mukailevia näyttäviä voimistelullisia esityksiä. Näytöksen käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastasi Riina Määttä. Suomen voimisteluliiton Jumppaviikon avoimet ovet järjestettiin tammikuussa Kevät- ja syyskaudella Kaveri mukaan jumppaan tempauksessa saleilla kävi voimisteluun tutustumassa kymmeniä uusia voimistelutoiminnasta kiinnostuneita kokeilijoita. MUUTA TOIMINTAA SEURASSA Seura järjesti syys- ja kevätkauden alussa valmentajille ja ohjaajille tarkoitetut koulutusillat. Syyskaudella uutena teemana valmentajakoulutukseen tuli mukaan psyykkinen valmennus. Elisen harrastekilvan voimistelijat osallistuivat Italian Riminissä kansainväliseen Festivale del Sole voimistelun näytöstapahtumaan. Yli 80 Eliseläistä esiintyi marraskuussa Voimisteluliiton gaalanäytöksessä Helsingin jäähallissa Gymnaestradaa varten valmistetulla ohjelmalla Itämeri. Seuran voimistelijat esiintyivät myös syyskuussa Helsingissä Ekonominaisten vuosijuhlassa. Hiihtolomaviikon aikana Elise oli mukana Easy Sport tapahtumassa Kisahallissa, jossa lapsilla ja nuorilla oli mahdollisuus kokeilla seuramme tarjoamia voimistelulajeja. Elise oli kauden 2014 aikana esiintymisillä sekä lasten puuhapisteillä kevätkaudella Arabian katufestareilla sekä syyskaudella Vuosaaren kesäjuhlilla, Töölönlahden lastenfestareilla sekä Laajasalon Saari harrastaa päivässä. ORGANISAATIO Hallituksen jäseninä toimivat vuoden 2014 aikana seuraavat henkilöt vastuualueittain: puheenjohtaja Kaisu Kaija, varapuheenjohtaja Riina Löfgren, sihteeri Susanna Kyntöjärvi ja rahastonhoitaja Arja Liinavuori ja koripallo-vastaava Harri Luoma. Hallitus kokoontui vuoden aikana 8 kertaa ja sääntömääräiset asiat on käsitelty seuran vuosikokouksissa ja Hallituksen alaisuudessa toimivaa vanhempaintyöryhmää on Karina Moslova. Vanhempaintyöryhmän muina jäseninä ovat olleet kunkin valmennusryhmän yhteysvanhemmat.

9 Lajitoiminnan käytännön toteutuksesta kantavat vastuun voimistelu- ja koripallojaostot. Jaostot ovat toimineet itsenäisesti lajiliittojensa piirissä ja niiden jäsenet ovat toimineet seuran tapahtumien järjestämisen lisäksi monissa kansallisissa tapahtumissa käytännön järjestelyistä vastaavina toimijoina. Aleksandra Mavrakis on ollut Voimisteluliiton rytmisen voimistelun lajiasiantuntijaryhmän jäsen. SEURAN TALOUS Seuran jäsenmäärän kasvu ja tarkka taloudenpito vuoden 2014 aikana paransivat seuran tulosta, mikä oli ,06 euroa positiivinen. Hyvään tulokseen vaikutti myös Opetusministeriön Seuratuen kirjaaminen kokonaan vuodelle 2014, vaikka tukihakemuksessa olemme jaksottaneet sen osittain vuodelle Seuran kirjanpidosta on vastannut yhdessä seurakoordinaattorin ja rahastonhoitajan kanssa kirjanpitotoimisto Oy Noble Services Ltd. Vuoden 2014 kirjanpidon tilintarkastuksesta vastasi HTM Matti A. Mäkinen ja HTM yhteisö Tiliextra Oy. HYVÄT TOIMINTAEDELLYTYKSET LAADUKKAAN TOIMINNAN POHJANA Laadukas toiminta edellyttää riittäviä valmentaja-/ohjaaja-, tila- ja taloudellisia resursseja. Valmentaja- ja ohjaajatilanne on sekä kilpa- että harrasteryhmien osalta hyvä. Olemme panostaneet koulutusmahdollisuuksien turvaamiseen edelleen kuluneen vuoden aikana. Valmentajat ja ohjaajat ovat osallistuneet täydennyskoulutukseen sekä Suomessa että ulkomailla. Uusia vuoden 2014 aikana seuran toimintaan mukaan tulleita ohjaajia on neljä. Toimintaan tarvittavien tilojen riittämättömyys on kuluneen vuoden aikana ollut edelleen vaikea haaste. Kampin liikuntakeskuksessa vallitsevan tilanahtauden vuoksi rytmisen voimistelun valmennusryhmien toimintaa on osittain jouduttu siirtämään muihin vähemmän lajiharjoitteluun soveltuviin tiloihin kuten Katajanokan liikuntahalliin ja Stadionin Itäsivun saleihin. Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian mahdollistama Mäkelänrinteen uintikeskuksen hallin käyttö naisten ja nuorten maajoukkuetason voimistelijoiden harjoitteluun on selvästi helpottanut tilan ahtautta muissa toimipisteissä. Opetusviraston salien varhain (joulukuun alussa ja toukokuun puolivälissä) päättyvät kaudet vaikeuttavat seuramme lasten- ja nuorten harrasteliikunnan järjestämistä. Kansainväliselle tasolle tähtäävän valmennustoiminnan haasteena on edelleen virallisen kilpailualustan puuttuminen pääkaupungista. Puute on haaste sekä lajiharjoittelun laadulle että terveydelle.

10 VOIMISTELUJAOSTO VALMENTAJAT LEIRITOIMINTA Laadukkaan valmennustoiminnan ylläpitäminen ja kehittäminen luo myös taloudellisia haasteita toiminnalle. Tärkein osuus toiminnan rahoituksesta saadaan jaostojen omatoimisella varainhankinnalla. Seuran vuosijäsenmaksu oli 27 varsinaiselle jäsenelle ja 20 kannatusjäsenelle. Harjoitusmaksut vaihtelevat ryhmissä harjoituskertojen, harjoituksen kesto ja ohjauksen sisällön vaativuuden mukaan. Taloudellista tukea seura saa vuosittain Helsingin kaupungin avustuksena. Huippu-urheilijoiden valmennuksen tueksi on saatu tukea Voimisteluliitolta, Olympiakomitealta ja yksittäisiltä säätiöiltä. Voimistelujaoston jäsenet ovat yhdessä valmennuspäällikön kanssa koordinoineet rytmisen voimistelun, akrobatiavoimistelun ja joukkuevoimistelun toimintaa. Voimistelujaostoon ovat vuonna 2014 kuuluneet Laura Ahonen, Anna Airaksinen, Minna Mäkinen ja Iida Ritokoski. Voimistelujaoston vuoden 2014 toiminnan tärkeimmät kehittämiskohteet olivat seuran voimistelijan polun, valmentajakoulutuksen ja joukkuevoimistelutoiminnan kehittäminen. Vuoden 2014 aikana valmentajina/ohjaajina ovat toimineet Laura Ahonen/RV, Anna Airaksinen baletti, RV, Natalia Burmak RV, Svetlana Evtchina RV, Eerika Flinkkilä JV, Janis Gangnuss baletti, Larisa Gryadunova RV, Liisa Haapa JV, Nina Hanhela RV, Salla Hanski RV, Sanna Heikkilä/Akro, Vilma Heino JV, Jannika Jokinen RV, Seena Jäntti JV, Heli Katajamäki temppujumppa, Joa Kivinen/ baletti, Meri Kontkanen RV, Galina Korovina JV, Anni Laasanen RV, Jasmiina Latikka JV, Sirja Lepistö tanssi/jv, Carita Liikanen RV, Eeva Lilja JV, Henna Mansikkamäki JV, Sara Martins Lopes RV, Vanessa Martins Lopes RV, Alexandra Mavrakis RV, Minna Mäkinen RV/JV, Riina Määttä RV, Elina Halonen RV, Hanna Niemi JV/RV, Elina Orpana baletti, Eija-Leena Patanen JV, Pilvi Patanen jumppakoulu/jv/rv/akro, Aino Pitkänen RV, Katariina Päivilä RV, Riina Risku JV, Victoria Ristikangas RV, Iida Ritokoski RV, Alma Smolander RV, Marianna Tarhala RV, Paula Thesleff JV, Linda Toppari RV ja Iris Wallin akro. Vuoden 2014 aikana ohjaajille ja valmentajille on järjestetty yhteisiä tapaamisia ja tilaisuuksia: kauden avausinfo elokuussa Mäkelänrinteen lukiossa, syyskauden päättävä jouluillallinen Ravintola Tony s Delissä sekä joulunäytöksen yhteydessä pidetty glögi-tilaisuus Kisahallissa. Seuran rytmisen- ja joukkuevoimistelun naisten ja nuorten sekä pre-nuorten valmennusryhmien kesäleirit järjestettiin heinä-elokuussa Kisakallion urheiluopistolla. Kisakalliossa järjestettiin myös useita 2-3 vuorokauden mittaisia leirejä valmennusryhmäläisille sekä syyskauden avajaisleiri seuran kaikille harrastajille. Seuran valmennusryhmien voimistelijoille järjestettiin lisäksi useita leirimuotoisia tehostetun valmennuksen viikonloppuja sekä leirimuotoista harjoitustoimintaa talvilomalla, pääsiäisenä ja kesälomakauden aikana. Joukkuevoimistelussa järjestettiin kuukausittaiset tehopäivät valmennusryhmille. Kesäkuun alussa järjestettiin kaksi ja elokuun alussa yksi viikon mittainen liikunnallinen päiväleiri Olympiastadionin Itäsivun saleissa 6-13v. lapsille.

11 KILPAILUTOIMINTA Seuran valmennusryhmien voimistelijat osallistuivat kilpailutoimintaan menestyksekkäästi sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla. Kansainvälinen kilpailutoiminta EM-kilpailussa Bakussa Suomea edustivat naisten maajoukkue (Riikka Kangas, Sonja Kokkonen, Heleri Kolkkanen, Elina Koprinen, Kristina Lapina ja Aino Purje) (12. joukkueen 2-ottelussa ja 10. pallo-nauhaohjelmalla) sekä nuorten teamissa (8.) Rebecca Gergalo. Joukkue sai sijoituksensa perusteella myös osallistumisoikeuden vuoden 2015 European Games kilpailuun Bakuun. MM-kilpailuissa Ekaterina Volkova sijoittui 4-ottelussa sijalle 42. Naisten maajoukkue: Riikka Kangas, Sonja Kokkonen, Heleri Kolkkanen, Elina Koprinen, Kristina Lapina ja Aino Purje sijoittui joukkueiden 2-ottelussa sijalle 17. Joukkue sijoittui pronssisijalle maaliskuussa Debrecenin World Cup osakilpailussa Unkarissa. Rytminen voimistelu Nuorten SM-kilpailuissa Rebecca Gergalo voitti kultaa 4-ottelussa ja keiloilla sekä nauhalla. Rebecca sai myös hopeaa pallolla ja pronssia vanteella. Naisten yksilöiden SM-kilpailussa Ekaterina Volkova sijoittui hopealle. Suomen mestariksi Katja kruunattiin keiloilla. Lisäksi hän sai hopeaa pallolla ja nauhalla sekä pronssia vanteella. Iina Linna sijoittui 4-ottelussa sijalle 4. Joukkueiden SM-kilpailussa Rebecca Gergalo voitti nuorten yhdistelmäjoukkueessa Suomen mestaruuden. Naisten joukkuekilpailussa Elisen joukkue Riikka Kangas, Sonja Kokkonen, Heleri Kolkkanen, Elina Koprinen, Kristina Lapina ja Aino Purje voittivat mestaruuden naisten sarjassa. Nuorten sarjassa Elisen Team Smaragdit sai pronssia joukkueella Kia Gustafsson, Sanni Hyytinen, Oona Kanniainen, Lilja Leivo, Karla Matis ja Ella Niemi. Pre-nuorten joukkuemestaruuden keilaohjelmalla voittivat Elisen Pikkumyyt joukkueella Lotta Granö, Laura Gonzales Yli-Mäyry, Assi Johansson, Inka Ora, Ava Lähteenaro ja Anna Tikhomirova. Kauden päättyessä rytmisen voimistelun luokka- ja harrastekilpailuihin oli osallistunut yhteensä yli 100 seuran voimistelijaa. Vuoden 2014 päättyessä Voimisteluliiton rytmisen voimistelun lisenssejä oli seuran voimistelijoilla 71, joukkuevoimistelulisenssejä 60 ja asemalisenssejä 71. Joukkuevoimistelu Kevään SM-kilpailuissa Team Smaragdit selviytyi 12-14v. sarjassa finaaliin, jossa sijoittui sijalle 10. Naisten sarjan joukkueemme Team Elise saavutti myös finaalipaikan ja sijoittui finaalissa sijalle kahdeksan.

12 Syyskauden SM-kilpailujen yhteydessä järjestettyjen 10-12v. mestaruuskilpailuissa Team Piruet joukkue sijoittui kategoriaan 1. SM-kilpailuissa mitalit saaneet yksilö- ja joukkuevoimistelijat palkittiin seuran stipendeillä. SEURAN VOIMISTELIJAT MAAJOUKKUEESSA Naisten yksilömaajoukkueeseen ovat vuoden 2014 aikana kuuluneet Iina Linna (kevätkausi) ja Ekaterina Volkova. Naisten joukkuemaajoukkueeseen ovat Elisestä kuuluneet Jenni Kaita, Riikka Kangas, Sonja Kokkonen, Heleri Kolkkanen, Elina Koprinen, Kristina Lapina, Iina Linna ja Aino Purje. Joukkuemaajoukkue kuuluu myös Voimisteluliiton Rio-ryhmään. Nuorten maajoukkueeseen valittiin Elisa Liinavuori ja Essi Ukkonen. Seuran voimistelijoita on ollut mukana myös Voimisteluliiton Nuorten ryhmän ja Miniringin leirityksessä. KORIPALLOTOIMINTA Elise koripallon 2014 toimintakertomus Miesten joukkueella pelasimme keväällä SKL sarjaa, jossa kymmenestä ottelusta voitimme kolme ja sijoitus oli kymmenes. Harjoiteltu on keväällä kaksi kertaa viikossa tiistaina Vallilassa ja torstaina Roihuvuoressa. Syksyllä osallistuimme miestenjoukkueella SKL sarjaan. SKL viitosdivisioonan sarjassa miehet pelasivat yhdeksän ottelua, joista voitettiin kaksi ja sijoitus oli yhdeksäs. Harjoiteltiin kolmesti viikossa: maanantaina Vallilassa, torstaisin Roihuvuoressa ja Vallilassa. Miesten joukkueeseen on vuoden aikana kuuluneet seuraavat pelaajat: Riku Luoma, Jari Stenius, Paavo Lehtonen, Mikko Hara, Olli Berg, Valtteri Gustafsson, Joel Viskari, Oskari Luoma, Harri Luoma, Marjut Hänninen, Simo Kolehmainen, Janne Riekkinen, Juuso Lehtinen, Aleksi Jantunen, Sebastian Taucius, Ville Syrjälä, Teo Schiffer, Noah Jacob, Eren Cengizhan, Joni Pirinen ja Konsta Kyyhkynen. Joukkueen johtajana ja valmentajana toimi Harri Luoma Harjoitukset keväällä: ti klo STADIN AMMATTIOPISTO/Tekniikka ja asennus, Nilsiänkatu 3, Vallila to klo STADIN AMMATTIOPISTO/Palvelu ja viestintä, Prinsessantie 2, Roihuvuori Harjoitukset syksyllä: ma klo STADIN AMMATTIOPISTO/Tekniikka ja asennus, Nilsiänkatu 3, Vallila to klo STADIN AMMATTIOPISTO/Palvelu ja viestintä, Prinsessantie 2, Roihuvuori

13 to klo STADIN AMMATTIOPISTO/Tekniikka ja asennus, Nilsiänkatu 3, Vallila