Hailuodon liikenneyhteys, Oulunsalo-Hailuoto tuulipuisto (YVAohjelmat)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hailuodon liikenneyhteys, Oulunsalo-Hailuoto tuulipuisto (YVAohjelmat)"

Transkriptio

1 MUISTIO Hailuodon liikenneyhteys, Oulunsalo-Hailuoto tuulipuisto (YVAohjelmat) Yleisötilaisuus Aika Keskiviikko klo Paikka Oulunsalon kunnantalon valtuustosali, Kauppiaantie 5 Osallistujat Lista liitteenä 1 Tilaisuuden avaus (Tuukka Pahtamaa) Tilaisuuden puheenjohtaja ylitarkastaja Tuukka Pahtamaa Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksesta avasi tilaisuuden ja toivotti paikalla olevat tervetulleeksi. 2 Ympäristövaikutusten arviointimenettely (Tuukka Pahtamaa) Tuukka esitteli ympäristövaikutusten arviointimenettelyn. 3 Hankkeen esittely (Tapio Tuuttila) Tapio esitteli yleisesittelyn ja taustat hankkeelle. Tiehallintoa edusti, Päivi Hautaniemi Metsähallituksen Laatumaata ja Olli-Matti Tervaniemi Oulun Seudun Sähköä Risto Kantola Lumituuli Oy:tä Sampsa Hario FCK Planekoa Esko Puijola (osayleiskaava) Oulunsalon kuntaa Kirsti Reskalenko 4 Suunnitellut ympäristövaikutusten arviointiselvitykset Hailuodon liikenneyhteyden esitteli Heimo Rintamäki (Suvi Nenonen YVA, Eerik Jarkko YS, Annamari Ruonakoski sosiaaliset vaikutukset) Oulunsalo-Hailuoto tuulipuiston esitteli Jakob Kjellman (Päivi Vainionpää)

2 5 Kysymykset ja keskustelut Heini Hyvärinen (Kempeleen- Oulunsalon luonnonsuojeluyhdistys) Millä perusteella on valittu selvityksen lintukonsultit ja hyödynnetäänkö paikallista lintuyhdistystä? Onko konsultin valinnassa ollut muitakin perusteita kuin hinta? Hankintalaki sitoo julkiset hankinnat. Valintaan vaikuttavat laatu ja hinta. Valinta on tehty hankintalainmukaisesti. Heimo Rintamäki Linnustoselvityksen tekijä Jyrki Oja tulee hyödyntämään paikalliset tahot. Tapio Tuuttila Asiakkaan näkökulmasta valituilta konsulteilta tutkittiin heidän referenssit ja selvitettiin pätevyydet. Tuukka Pahtamaa Yhteysviranomainen ei voi vaikuttaa konsultin valintaan. Yhteysviranomainen ottaa kantaa tehtyihin selvityksiin ja antaa palautteen lausunnossaan. Juha Siekkinen (Kempeleen-Oulunsalon luonnonsuojeluyhdistys) Tullaanko arvioimaan kalastolle aiheutuvaa pysyvää haittaa? Kuinka paljon punaisen valon vilkkuminen tulee häiritsemään? Ilmailuviranomainen tulee sanomaan minkä tyyppiset valot tarvitaan. Jaakob Kjellman Voidaan tehdä yö mallinnuksia, jää nähtäväksi miltä se tulisi näyttämään. Pysyvää haittaa kalastolle on eniten keinosaarista. Etenkin siian poikastuotannon vaikutuksiin tarvittaisiin pitkäaikainen seuranta. Rakentamisen aikainen vaikutus on myös huomioitava. Tiepenger voi aiheuttaa rantojen liettymistä. Jos vähäisiä alueita meren pinnasta suljetaan, ei niin paljoa vaikutusta kalastoon. Martti Heikkinen (vapaa-ajan asukas) Kuinka monta vuotta valitusprosessit kestävät ja viivyttävät aikatauluja? Esimerkki kokemuksia on Olkiluodon aikataulusta sekä hyviä/huonoja kokemuksia metsäteollisuudessa. Tapio Tuuttila Totta että ihmisille syntyy erilaisia näkemyksiä. Kaavapäätöksestä valittaminen kestää runsaan vuoden ja korkeampaan hallinto-oikeuteen valittaminen toisi toisen vuoden lisää. Kokonaisaikaa jatkaisi mahdollisesti 2-3- vuotta.

3 Kommentti Hankkeiden toteuttamisella Riutunkarin rannan maisema menetettäisiin, mutta Hailuodon tieyhteys saataisiin kuntoon. Kysymys/kommentti Tuulimyllyt eivät haittaa eläimistöä, maisemaa ja ympäristöä. Meillä on mökki Marjaniemessä ja sitä kautta asiasta kokemusta. Linnutkaan eivät pelkää tuulimyllyjen ääntä. Hyvä, että tieyhteys tulisi kuntoon ja olisi tulevaisuudessa tie lastenlapsillekin. Kuinka kauan tuulivoimalat tulevat olemaan käytössä? Tuukka Pahtamaa Ympäristönäkökulmassa lähdetään siitä, että noin 50 vuotta on tuulipuiston elinkaari. Tuulivoimaloiden tekninen elinikä on 20 vuotta. Ei ole ikuinen ratkaisu. Juha Siekkinen (Kempeleen-Oulunsalon luonnonsuojeluyhdistys) Miksi ei käytetä 5 kw:n tuulivoimaloita? Nyt on valittu käytettäväksi 3 kw tuulivoimaloita, koska ei ole vielä kokemusta 5 kw tuulivoimaloista suomen mittakaavassa. Pertti Räme (Kempeleen-Oulunsalon luonnonsuojeluyhdistys) Miten merenalainen melu otetaan huomioon etenkin kasuuniperusteisissa tuulivoimaloissa? Onko melulla vaikutusta kalastoon ja eläimistöön? Kuinka paljon kiinteää yhteyttä tullaan suolaamaan talviaikaan ja minkälaiset vaikutukset sillä on ympäristöön? Pitäisikö tehdä kaikkien tuulivoimalahankkeiden yhteisvaikutuksista yhdistetty ympäristövaikutusselvitys Perämeren alueelle? Tuukka Pahtamaa Hankkeissa tulee arvioida liittyminen muihin hankkeisiin. Ei voida velvoittaa tekemään täysin yhteistä ympäristövaikutusselvitystä. Vedenalisesta melusta ei ole tutkimustietoa Suomessa, Tanskasta löytyy. Nykyinen tiestö on hoitoluokka kahdessa ja sitä ei pidetä suolalla. Suolahiekkaa voidaan käyttää poikkeustapauksissa. Liikennemäärän nousu ja erikoisolosuhteet voivat aiheuttaa suolaustarpeita. Uuden tieyhteyden suolaamisessa poikkeustapauksissa voitaisiin käyttää automaattista suolausta. Tiehankkeissa ei ole törmätty vedenalaiseen meluun.

4 Camilla Jarva (Oulunsalon asukas) Onko tien käyttö maksullista? Kestävätkö kaapelit? Tietulleja ei tule. Rahoitusta on jo olemassa, koska vuodessa kunnossapito maksaa 3,7 miljoonaa euroa. Risto Kantola Vaihtoehtoina kaapeleiden pysymiseen pohjassa ovat punnusten kiinnittäminen, uran puhaltaminen pohjaan tai kokonaan upottaminen pohjaan jäiden kohdilla. Maija Jaakola Vanhoilta suvuilta ja asukkailta tulee kysyä ovatko tien kannalla vai vastustavatko tietä. Annetaanko perinnöksi saari ennemmin kuin silta? Vastustajia ja kannattajia tullaan kuuntelemaan, kumpiakin tuntemuksia tulee olemaan. Niillä joilla on siteitä Hailuotoon, tullaan kartoittamaan heidänkin kannanottoja. Urho Mäkelä (syntyperäinen Hailuotolainen nykyinen Oulunsalon asukas) On 60 vuoden kokemus liikenneongelmista. Harvoin ollaan näin kahden myönteisen hankkeen kanssa tekemisessä. Kummatkin ovat ilmastostrategian mukaisia hankkeita. Hailuodon valtuusto on laittanut asian liikkeelle. Marjaniemen nokalla ei ole ollut lintu hävikkiä. Merenalaista melusaastetta aiheuttaa lauttakin, ei lauttakaan melutta kulje. Tuomas Lääkkölä Tuulivoimaloiden elinkaari on jossain 50 vuotta, miksi se tässä on vain 20 vuotta? Puretaanko käytön jälkeen vain myllyt, jäävätkö keinosaaret? Onko tämä kannattavaa? Ei ole tarkkaa tietoa, mitä viranomaiset tulevat asettamaan palautettavalle tilalle. Nyt tarkastelussa olevan tuulivoimalan käyttöikä on arvioitu olevan noin 20 vuotta. Ei ole arvioitu mitä sen jälkeen. Jaakop Kjellman Ympäristövaikutusselvitys kattaa koko elinkaaren, myös palautettavan tilan. Arvioitava elinkaari valitaan nyt ja sen mukaan tehdään vaikutusarviot. Lepistö (syntyperäinen Hailuotolainen nykyinen Oulunsalon asukas) Jos siltaa ei saada, niin ei väkiluku tule kasvamaan Hailuodossa. Velipoika on kulkenut 20 vuotta, mutta ei jaksa kulkea kellon ympäri töissä. Lautta on älytön saastuttaja. Hirveä määrä menee

5 nokea mereen. Alussa varmaankin väkeä kulkee enempi, mutta 2-3 vuoden kuluttua tilanne rauhoittuu. Juha Siekkinen (Kempeleen-Oulunsalon luonnonsuojeluyhdistys) Tullaanko avaamaan uusia turvesoita pohjois-suomessa? Tuleeko pysähtymispaikkoja pengertielle? Vuoden 93 tarveselvityksessä on esitetty pengertielle keinosaaria. Maakuntakaavan viheryhteystarve edellyttää kevyen liikenteen huomioon ottamisen, millä tulee olemaan vaikutusta poikkileikkaukseen. Olemassa olevia rakenteita käytetään ja hyödynnetään mahdollisimman paljon. Risto Kunnari Soita Oulun seutukunnasta on 1/3 osa. Valtio on linjannut, että tulevaisuudessa on vähennettävät hiilivoimalla tuottamista. Mitkä ovat konkreettiset toimenpiteet hiilivoimalla tuottamisen vähentämiseksi, niin niitä on vaikea sanoa tässä vaiheessa. Jouko Ervasti Kun tuuli on m/s, tuskin pyörällä kuljetaan pengertietä. Kommentti/kysymys Natura-alueita on hankittu runsaasti Hailuodon ympäristöstä. Rakennettava kiinteäyhteys olisi hirveä monumentti. Kestääkö Oulunsalon puoleinen tie kasvavia liikennevirtoja? Turisteilta olisi perittävä lauttamaksuja. Yleinen liikkuminen tulee olla ilmaista. Liikenne tulee lisääntymään alussa. Suurempi merkitys tien kestävyyteen on sillä, miten Oulunsalo tulee kehittämään maankäyttöä Hailuodon tien varrella. Keskeisessä asemassa on myös miten Hailuoto kehittää maankäyttöä. Hailuodon kunnan kanssa on tehty selvitys nykyisen tien parantamisesta Hailuodon puoleisen tien osalta. Rakentamisen aikaiset vaikutukset tullaan arvioimaan selvityksessä. Asukas Miksi lauttayhteyspalvelua ei ole kilpailutettu? Mihin lautalta jäävät työllistettävät ihmiset ohjataan töihin? Tiehallinnon intressi on lähteä kilpailuttamaan lauttapalvelu, mutta vielä ei ole saatu riittävästi kilpailua aikaiseksi. Henkilöstön osalta on selvitettävä vaatisiko joku muu lauttayhteys henkilökuntaa. Nykyään alueurakatkin ovat määräaikaisia.

6 Heimo Rintamäki Ei ole minkäänlaisia valtuuksia henkilöstöasioissa. 6 Tilaisuuden päättäminen Tuukka Pahtamaa kiitteli tilaisuudesta ja kertoi palautteenanto mahdollisuuksista. Tilaisuus päättyi klo 20:05. Muistion kirjasi Eerik Jarkko

7

8