Aloite esityslistan liitteenä.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Aloite esityslistan liitteenä."

Transkriptio

1 Kaupunginhallitus Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto Valtuustoaloite lasten iltapäivävälipalojen palauttamiseksi 154/ /2015 Kaupunginhallitus Valtuutetut Osmo Pirhonen, Marko Koskinen, Sanna Halttunen, Jaak ko Uuksulainen, Seija Pajatie, Eetu Keinänen, Mika Timonen, Pau la Tolvanen, Matti Kosonen, Merja Kupiainen, Timo Päivinen, Pla men Dimov, Soili Tiittanen, Kari Sutinen, Erkki Arovainio ja Ilkka Romp pa nen jättivät kaupunginvaltuuston kokouksessa val tuus to aloit teen lasten iltapäivävälipalojen palauttamiseksi pi kaises ti takaisin. Aloitteessa todetaan, että kaupunginvaltuusto päätti lopettaa kou lulais ten iltapäivävälipalojen tarjoamisen talouden ta sa pai not ta mis ohjel mas sa. Aloitteessa valtuutetut toteavat, että talouden ta sa pai notta mis oh jel maa hyväksyttäessä kaupungin talouden tilanne oli täysin toi nen kuin nyt. Valtuutettujen mukaan nyt on hyvä mahdollisuus ja myös varaa palauttaa iltapäivävälipalat pikaisesti takaisin. Aloite esityslistan liitteenä. Valmistelija: talous- ja hallintojohtaja Tiina Eskelinen puh , Esittelijä: kaupunginjohtaja Eeva-Liisa Auvinen, puh , ee va-lii ehdotus Kaupunginhallitus lähettää aloitteen valmisteltavaksi sivistys- ja vapaa-ai ka lau ta kun nal le. Kaupunginhallitus kehottaa sivistys- ja vapaa-ai ka lau ta kun taa ottamaan valmistelussa huomioon kau pun ginval tuus ton hyväksymän talouden ta sa pai not ta mis suun nitel man ja toimenpideohjelman vuosille ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta Perusopetuksen rehtorit ovat keskustelleet asiasta syksyn yhteisessä koulutustilaisuudessa. Valmistelija ja esittelijä:

2 perusopetuksen rehtori, sivistysjohtaja Erkki Kontro, puh , ehdotus Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että koulujen iltapäivävälipaloja ei palauteta kouluille. Perusteluina lautakunta toteaa seuraavaa: 1. Kaupunginvaltuuston hyväksymässä vuoden 2015 talousarviossa ei ole varattu määrärahaa välipalojen aiheuttamiin kustannuksiin 2. Kaupunginhallituksen hyväksymä talousarvioraami sivistys- ja vapaa-aikalautakunnalle vuoden 2016 talousarvion valmisteluun perustuu hyväksyttyyn talouden tasapainottamisohjelmaan, johon ei sisälly iltapäivävälipalojen kustannukset. 3. Koulujen rehtoreilta saadun palautteen mukaan, iltapäivävälipaloista luopuminen ei vaikuta merkittävästi oppilaiden jaksamiseen. Terveellisten ruokailutottumusten kannalta on ensisijaisen tärkeää, että oppilaat saavat ja myös syövät riittävän ja tasokkaan koululounaan koulupäivän aikana. Välipala houkuttelee jopa joitakin oppilaita jättämään koululounaan vähemmälle huomiolle. Rehtoreiden näkemyksen mukaan mahdollinen lisäsatsaus on tarkoituksenmukaisempaa tehdä tasokkaaseen koululounaaseen. Puheenjohtaja avasi keskustelun. Vesa Auvinen teki päätösehdotuksesta poikkeavan ehdotuksen: Vesa Auvinen esitti, että koulujen iltapäivävälipalat palautetaan mahdollisimman pikaisesti takaisin valtuustoaloitteen ja perusteluiden mukaisesti. Merja Kupiainen kannatti Vesa Auvisen tekemää esitystä. Puheenjohtaja totesi, että on tehty päätösehdotuksesta poikkeava esitys, jota on kannatettu. Edelleen puheenjohtaja totesi, että asiasta täytyy ännestää.

3 Äänestys toteutetaan kädennostoäänestyksenä. Ne, jotka kannattavat alkuperäistä päätösehdotusta, äänestävät jaa ja nostavat kätensä. Kätensä nostivat ylös Tuula Sarvi, Jukka Kankkunen, Maija Kaalimaa ja Erkki Arovainio. Ne, jotka kannattavat Vesa Auvisen tekemää esitystä, äänestävät ei. Kätensä nostivat ylös: Merja Kupiainen, Vesa Auvinen ja Plamen Dimov. Puheenjohtaja totesi, että alkuperäinen päätösehdotus on tullut kokouksen päätökseksi. Kaupunginhallitus Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta on käsitellyt aloitetta ja esit tä nyt, että välipaloja ei palauteta kouluille. Perusteluina lau ta kunta totesi seuraavaa: 1. Kaupunginvaltuuston hyväksymässä vuoden 2015 talousarviossa ei ole varattu määrärahaa välipalojen aiheuttamiin kustannuksiin. 2. Kaupunginhallituksen hyväksymä talousarvioraami sivistys- ja vapaa-ai ka lau ta kun nal le vuoden 2016 talousarvion valmisteluun pe rustuu hyväksyttyyn talouden tasapainottamisohjelmaan, johon ei si sälly iltapäivävälipalojen kustannukset. 3. Koulujen rehtoreilta saadun palautteen mukaan il ta päi vä vä li pa loista luopuminen ei vaikuta merkittävästi oppilaiden jaksamiseen. Terveellisten ruokailutottumusten kannalta on ensisijaisen tärkeää, et tä oppilaat saavat ja myös syövät riittävän ja tasokkaan kou lu lounaan koulupäivän aikana. Välipala hou kut te lee jopa joitakin op pi lai ta jättämään koululounaan vähemmälle huomiolle.rehtoreiden nä kemyk sen mukaan mahdollinen lisäsatsaus on tar koi tuk sen mu kai sempaa tehdä tasokkaaseen koululounaaseen. Sivistys- ja vapaa-aikalautakunnan päätöksen perustelujen lisäksi tode taan että, välipalan tarjoaminen koulupäivinä klo asti tar koittai si välipalan tarjoamista noin 400 ala- ja yläkoulun oppilaalle. Tämän palvelun kustannus on noin euroa/lukuvuosi. Ky sy mykses sä ei ole näin ollen aloitteessa todettu rahallisesti hyvin vä hä merki tyk sel li nen asia. Valmistelija ja esittelijä: kaupunginjohtaja Eeva-Liisa Auvinen, puh , ee va-lii

4 ehdotus Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle edellä esitetyn perus teel la, että 1. koulujen iltapäivävälipaloja ei palauteta kouluille ja 2. se toteaa aloitteen loppuunkäsitellyksi. Puheenjohtajan avattua keskustelun Jaakko Uuksulainen teki seuraa van lai sen päätösehdotuksen: "Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se palauttaa kou lu jen iltapäivävälipalat." Timo Päivinen kannatti Jaakko Uuksulaisen tekemää esitystä. Keskustelun päätteeksi puheenjohtaja totesi, että koska keskustelun ai ka na on tehty päätösehdotuksesta poikkeava esitys, jota on kan natet tu, asiasta tulee äänestää. Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä kaupunginjohtajan pää töseh do tus ta kannattivat Esa Lahtela, Ari Asikainen, Kaisa Saari, Kirsi Hir vo nen, Liisa Ratilainen, Tuula Sarvi ja Unto Väkeväinen ja Jaak ko Uuksulaisen tekemää esitystä kannattivat Jaakko Uuksulainen ja Timo Päivinen. Puheenjohtaja totesi, että äänin 7-2 kau pun gin joh tajan päätösehdotus tuli päätökseksi. Kaupunginvaltuusto 109 ehdotus Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle edellä esitetyn perus teel la, että 1. koulujen iltapäivävälipaloja ei palauteta kouluille ja 2. se toteaa aloitteen loppuunkäsitellyksi. Puheenjohtajan avattua keskustelun Kari Pennanen teki Keskustan val tuus to ryh män esityksen, että välipala tarjotaan päiväruokailun yhtey des sä ja tähän varataan euron määräraha katettavaksi kaupun gin tuloksesta. Keskustelun päätyttyä puheenjohtaja totesi, että asiassa on tehty pää tös eh do tuk ses ta poikkeava ryhmäesitys, joten asiasta tulee äänes tää. Puheenjohtaja teki seuraavanlaisen äänestysehdotuksen: ää nes tys suoritetaan nimenhuutoäänestyksenä. Ne, jotka kan nat tavat kaupunginhallituksen päätösehdotusta, äänestävät jaa ja ne, jotka kannattavat Keskustan ryhmäesitystä, äänestävät ei. Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä annettiin 3 jaa-ääntä, 31 ei-ään tä ja 1 tyhjä.

5 Puheenjohtaja totesi, että Keskustan ryhmäesitys tuli kau pu gin valtuus ton päätökseksi.