VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA (Palautetaan varhaiskasvatuksen johtajalle)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA (Palautetaan varhaiskasvatuksen johtajalle)"

Transkriptio

1 YLÖJÄRVEN KAUPUNKI Varhaiskasvatus kesäkuu 2018 VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA (Palautetaan varhaiskasvatuksen johtajalle) Päiväkodit laativat vuosittain kaikkia yksikön toimintamuotoja koskevan toimintasuunnitelman kunnassa käytössä olevaan lomakepohjaan. Päiväkodin johtaja laatii suunnitelman syyskuun loppuun mennessä yhdessä päiväkodin henkilöstön kanssa ja sen hyväksyy varhaiskasvatuksen johtaja. Päiväkodin johtaja arvioi ja kehittää yksikkönsä toimintasuunnitelmaa säännöllisesti yhdessä henkilöstön kanssa. (Vasu, 5.) Päiväkoti: Kangasniemen päiväkoti Lukuvuosi: Käsitelty päiväkodissa (pvm) Päiväkodin johtajan allekirjoitus Kirsti Kontteli

2 YLÖJÄRVEN KAUPUNKI Varhaiskasvatus PÄIVÄKOTI-OSA 1 KUVAUS YKSIKÖSTÄ Kuvaus yksiköstä, henkilöstön määrästä ja päivän kulusta on alla olevassa videolinkissä. 2 VARHAISKASVATUKSEN TEHTÄVÄ JA TAVOITTEET (Vasu, 11) Varhaiskasvatuksen tehtävä on edistää lasten kokonaisvaltaista kasvua, kehitystä, ja oppimista yhteistyössä huoltajien kanssa (Vasu, 11) PÄIVÄKODIN ARVOPERUSTA (Vasu, 17) Varhaiskasvatusyksiköissä käydään säännöllistä arvokeskustelua siitä, miten Ylöjärven kaupunkistrategian arvot ja varhaiskasvatuksen perusteiden mukaiset arvot näkyvät varhaiskasvatuksen toteuttamisessa. Lisäksi on tärkeää, että jokainen varhaiskasvatuksen henkilökunnan jäsen miettii omia arvojaan ja miten ne näkyvät tavassa tehdä työtä lasten kanssa (Vasu, 19) Lapsuuden itseisarvo näkyy päiväkodissamme yksilöllisenä kohtaamisena arjen tilanteissa lasta huomioiden (syliin pääseminen, tervehtiminen, kuuntelu, aikuisen kyykistyminen lapsen tasolle keskusteluissa, kuvien käyttö kommunikoinnin tukena jne.). Pyrimme rauhoittamaan arjen tilanteet kiireettömiksi omalla esimerkillämme ja sensitiivisellä läsnäolollamme. Tuemme lasta niissä osa-alueissa, joissa hänellä on kehittymisen tarpeita. Ihmisenä kasvamisen arvo näkyy arjessamme tunne- ja vuorovaikutustaitojen harjaannuttamisena kaikissa ikäryhmissä lasten ikätaso huomioiden (Ohjattu leikki, Tunteellinen siili, Lapsen mieli, Kamu, Piki). Keskustelemme suvaitsevaisuudesta lasten kanssa arjen tilanteissa, autamme lapsia sovittelemaan MiniVerson keinoin. Kommunikoimme lasten kanssa yksilöllisillä ja ikätasoisilla tavoilla myönteisesti ja kannustavasti (peukkua näyttämällä, kuvin ja liikennevaloin). Lapsen oikeudet päiväkotimme arjessa tulevat näkyviksi lasten toiminnan havainnointina, havainnoidaan esimerkiksi sitä, kuuluvatko kaikki lapset ryhmään. Lapsella on oikeus omiin valintoihin esim. ruokailussa (lapsi saa päättää mitä tarjotusta ruoasta hän syö, kuinka paljon ja missä järjestyksessä). Lasten palavereita järjestetään ja heidän toiveitaan toteutetaan toiminnassamme. Tunne- ja vuorovaikutustaitoja harjaannutetaan arjen kaikissa tilanteissa. Lapsilla on oikeus jakaa tietouttaan käsiteltävistä teemoista sekä kysellä.

3 Yhdenvertaisuus, tasa-arvo ja moninaisuus toteutuvat päiväkodissamme johdonmukaisina rajoina, lasten kanssa yhteistyönä sovittuina toimintaohjeina sekä sopimuksina, jotta kaikilla olisi hyvä olla ryhmässä. Lelut ja toimintavälineet ovat kaikkien lasten käytettävissä (sukupuolisensitiivisyys). Huolehdimme siitä, että kaikki lapset ryhmästä tulevat päivän aikana kohdatuiksi omanlaisinaan. Meille kaikki lapset ovat yhtä tärkeitä. Perheiden monimuotoisuus. Henkilöstö haluaa ymmärtää erilaisia perheitä ja heidän tapojaan. Päiväkodin kasvatustilanteissa vahvistamme kotikasvatusta kodin arvoja kunnioittaen. Vuorovaikutuksessa perheiden kanssa panostamme yksilöllisyyteen pitäen kiinni johdonmukaisesti yhdessä sovituista käytänteistä. Lapsilla on mahdollisuus kaikissa tilanteissa keskustella perheistään ja yhteisistä puuhistaan. Lapsen ikävöidessä kotiin hänet kohdataan lämpimästi ja pohditaan millä tavoin ikävä helpottuu. Terveelliseen ja kestävään elämäntapaan ohjaamisessa painotamme yhteisistä tavaroista huolen pitämistä, kohtuullisuutta ja säästämistä (esim. käsienpesussa veden säästäminen). Ohjaamme lapsia huolehtimaan hygieniastaan ja keskustelemme levon, liikunnan sekä terveellisen ravitsemuksen tärkeydestä ikätaso ja yksilöllisyys huomioon ottaen. Huolehdimme lasten kanssa tilojen esteettisyydestä sekä harjaannutamme lapsilla arjen perustaitoja yksilöllisten tarpeiden mukaisesti LAAJA-ALAISEN OSAAMISEN HUOMIOIMINEN PÄIVÄKODISSAMME (Vasu, 21) Laaja-alaisen osaamisen tavoitteiden toteutumista eri toimintamuodoissa arvioidaan ja kehitetään jatkuvasti arjessa havainnoimalla ja dokumentoimalla toimintaa. Toimintatapoja ja oppimisympäristöjä muokataan sellaisiksi, että ne mahdollistavat lapsen osallisuuden sekä lasten välisen että lasten ja aikuisten välisen vuorovaikutuksen (Vasu, 21) AJATTELU JA OPPIMINEN (Vasu, 21) Lapsia rohkaistaan kysymään ja tutkimaan asioita, jotka heitä kiinnostavat. Toimintaa suunnitellaan näiden mielenkiinnonkohteiden mukaan. Lasten oivalluksista ja onnistumisista iloitaan ja heidän tiedonhankintataitojaan kehitetään ikätasoisesti kaikkia aisteja hyödyntäen. Mikäli lapsi kohtaa pettymyksiä varhaiskasvatuspäivänsä aikana, aikuiset ohjaavat häntä pettymyksen tunteen käsittelyssä, sanoittavat lasten tunteita ja kannustavat yrittämään uudelleen. Liikunnallinen ja toiminnallinen varhaiskasvatuspäivä on päiväkotimme lasten oikeus.

4 KULTTUURINEN OSAAMINEN, VUOROVAIKUTUS JA ILMAISU (Vasu, 22) YLÖJÄRVEN PAINOPISTEENÄ 2018 Varhaiskasvatuksessa painotetaan tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Tavoitteena on vahvistaa lasten kykyä toimia yksilönä ja ryhmässä. Tunne- ja vuorovaikutustaidot ovat perusta ihmissuhteille. Hyvät taidot edistävät oppimista sekä tukevat mielenterveyttä ja hyvinvointia. Lasten kanssa tunne- ja vuorovaikutustaitoja harjoitellaan arjen tilanteissa sekä ohjatuissa pienryhmissä erilaisten menetelmien avulla. Henkilöstö toimii hyvänä vuorovaikutuksen esimerkkinä. Henkilöstö tukee lasten kaveritaitoja ja sanoittaa sekä vuorovaikutusta että tunteita lapselle. Aikuinen on empaattinen, helposti lähestyttävä ja läsnä oleva. Henkilöstön keskinäisen toiminnan tulee tiedostetusti ja johdonmukaisesti noudattaa samoja periaatteita ja arvopohjaa kuin lasten kanssa toimittaessa. Tärkeää on avoin, myönteinen ja toisia kunnioittava toimintakulttuuri. Samat toimintaperiaatteet koskevat yhteistyötä huoltajien kanssa (Vasu, 22 23). Tavoite: Yksikössä laadittu kiusaamisenehkäisysuunnitelma on päivitetty Kulttuurinen osaaminen Päiväkodissamme edistetään lasten kulttuurista osaamista keskustelemalla ikätasoisesti heidän sosiaalisista, kulttuurisista, katsomuksellisista ja kielellisistä juuristaan. Pyrimme tutustumaan erilaisiin ruokaperinteisiin ja muihin kulttuurisiin perinteisiin. Ohjaamme lapsia ymmärtämään erilaisuuden rikkauden. Tutustumme päiväkotimme ja lähiseudun kulttuuriin ennen ja nyt sekä kulttuuriympäristöön ja sen muutokseen ja moninaisuuteen esim. kutsumalla paikallisia asukkaita vierailulle kertomaan alueen historiasta tai retkeilemällä/vierailemalla esim. museoissa. Lapsia ohjataan tuntemaan ja arvostamaan kulttuuriperintöä (esim. juhlaruokailut, juhlat) ja osallistumaan uuden kulttuurin luomiseen ilmaisun monia tapoja hyödyntäen. Myös vanhempia ja isovanhempia otetaan mukaan suunnittelemaan toimintaa kulttuurisen osaamisen vahvistamiseksi ja perinteiden siirtämiseksi. Tavoite: Varhaiskasvatuksessa on kiinnitetty huomiota kaveri ja tunnetaitoihin Tunne- ja vuorovaikutustaidot Lapsella on päiväkodissamme sosiaalisesti, psyykkisesti ja fyysisesti turvallista, koska kiinnitämme huomiota siihen miten me kohtaamme toisemme aikuisina, miten aikuinen kohtaa lapsen sekä miten lapset kohtaavat toisensa. Tunne- ja vuorovaikutustaitojen harjaannuttaminen ja tunteiden sanoittaminen on arjen pedagogiikassamme vahvasti mukana. Mini Verso toimintamalli on käytössä kaikissa ikäryhmissä. Lapsiryhmissä harjoitellaan tunne- ja vuorovaikutustaitoja myös ohjatuissa pienryhmissä. Tunne- ja vuorovaikutustaitojen opettamiseen on meillä selkeä ikätasoinen jatkumo.

5 Se on luettavissa alla olevasta kuvasta. Kuvion keskellä on hyvinvoiva lapsi ja ryhmä. Oranssi kehä on toiminnassa ikätasoisesti kaikilla ryhmillä toiminnassa mukana. Vihreä kehä eli MiniVerso on kaikilla ikäryhmillä käytössä ikätasoisesti. Valkoisella kehällä on avattuna läheisten/ vanhempien osallisuutta päiväkotimme tunne- ja vuorovaikutustaitoihin. Ryhmien eriytymisen näissä tunne- ja kaveritaidoissa voi nähdä uloimmalla kehällä. Mittari: 1. Varhaiskasvatuksessa on käytössä Tunne- ja vuorovaikutustaitojen tukeminen ja kiusaamisen ehkäisy -lomake / lape 2. Asiakastyytyväisyyskysely toukokuussa 18: Onko päiväkodissa käytössä menetelmiä lasten ristiriitojen selvittämiseen. Tulostavoite 4. Mittari: 1. Henkilöstö on osallistunut johonkin aiheen koulutukseen (Hei, me jaksetaan koulutuspäivään, Yhteispelikoulutukseen tai johonkin muuhun aiheen koulutukseen) Arviointi tehdään tulospalkkauskoonnissa.

6 ITSESTÄ HUOLEHTIMINEN JA ARJEN TAIDOT (Vasu, 23) YLÖJÄRVEN PAINOPISTEENÄ 2018 Tavoite: Lasten ja nuorten perheiden liikkumisaktiivisuus lisääntyy (tulospalkkaus 2018) Mittarina toimii huoltajille tehty kysely toukokuu18: Ovatko varhaiskasvatuksen työntekijät kannustaneet lapsia ja perheitä liikkumaan? Liikunnalliset vanhempainillat olivat sekä , Pihaseikkailu keväällä 2019 Tavoite: Toimintojen ja toimintaympäristön kehittäminen toiminnallisemmaksi (Hanke Liikunnallisen elämäntavan paikallisen kehittäminen) Mittarit: Hankkeen liikuntasuunnitelma toteutuu Havainnointi- ja kehittämiskäynnit päiväkotiin. Liikuntavastaavat toimivat päiväkodissa. Toiminta rakenteissa Ympäristön muovaaminen liikunnallisemmaksi / keinot Osallistuminen varhaiskasvatuksen liikuntatapahtumiin Päiväkoti on liittynyt Ilo kasvaa liikkuen ohjelmaan Arviointi on hankkeen loppuraportoinnissa MONILUKUTAITO JA TIETO- JA VIESTINTÄTEKNOLOGIAN OSAAMINEN (Vasu, 24) Lasten kanssa hyödynnetään monipuolisesti kaupungin ja päiväkodin kulttuuri- ja mediatarjontaa. Kirjastoautolta lainataan lasten mielenkiinnon kohteina oleviin asioihin liittyvää kirjallisuutta yhdessä lasten kanssa. Päiväkodin tvt-laitteistoa hyödynnetään lasten kanssa ikätaso huomioiden. Liikkuessa opetellaan lukemaan liikennemerkkejä, kuvia käytetään kommunikoinnin tukena ja Mini Versossa ristiriita tilanteita piirretään puheen tueksi. Ylöjärven TVT suunnitelma Tavoite: Tutustutaan yksiköissä seudulliseen ja Ylöjärven omaan varhaiskasvatuksen tieto- ja viestintäteknologiasuunnitelmaan. Jatkossa yksikkö valitsee suunnitelmasta yksikön tavoitteet Arviointi, rastita yksikköön sopiva vaihtoehto Henkilöstö on tutustunut suunnitelmaan Henkilöstö ei ole tutustunut suunnitelmaan

7 OSALLISTUMINEN JA VAIKUTTAMINEN (Vasu, 24) Varhaiskasvatuksen tehtävä on tukea lasten kehittyviä osallistumisen ja vaikuttamisen taitoja sekä kannustaa oma-aloitteisuuteen. Lasten arvostava kohtaaminen, heidän ajatustensa kuunteleminen ja aloitteisiin vastaaminen vahvistavat lasten osallistumisen ja vaikuttamisen taitoja. Lapset suunnittelevat, toteuttavat ja arvioivat toimintaa yhdessä henkilöstön kanssa. Samalla lapset oppivat vuorovaikutustaitoja sekä yhteisten sääntöjen, sopimusten ja luottamuksen merkitystä. Henkilöstö huolehtii siitä, että jokaisella lapsella on mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa. Osallistumisen ja vaikuttamisen kautta lasten käsitys itsestään kehittyy, itseluottamus kasvaa ja yhteisössä tarvittavat sosiaaliset taidot muovautuvat. ( Vasu, ) Lapsi kasvaa aktiiviseksi kansalaiseksi osallistumalla ikätason ja yksilöllisten ominaisuuksien mukaisesti ryhmän toimintaan, sen suunnitteluun sekä arviointiin. Tunne - ja vuorovaikutustaitoja harjaannutetaan kaikissa lapsiryhmissä arjen eri tilanteissa sekä ohjatuissa pienryhmissä. Omatoimisuuteen kannustetaan ja lapsilla on mahdollisuus kokeilla ja tutkia asioita. Ryhmissä tehdään yhdessä lasten kanssa hyvän mielen sopimuksia ja niitä kerrataan ja harjaannutetaan kaikissa arjen tilanteissa. Huomion painopiste on onnistumisissa ja hyvin sujuneissa asioissa. 3 PÄIVÄKODIN TOIMINTAKULTTUURI (Vasu, 26) 3.1. TOIMINTAKULTTUURIN KEHITTÄMINEN JA SITÄ OHJAAVAT PERIAATTEET (Vasu, 27) Toimintakulttuuri vaikuttaa varhaiskasvatuksen laatuun. Varhaiskasvatustyön tavoitteita tukeva toimintakulttuuri luo suotuisat olosuhteet lasten kehitykselle, oppimiselle, osallisuudelle, turvallisuudelle, hyvinvoinnille sekä kestävälle elämäntavalle. OPPIVAN YHTEISÖN PERIAATTEET (Vasu, 28). Varhaiskasvatus osallistuu aktiivisesti seudulliseen kehittämistyöhön ja valtakunnalliseen kehittämis- ja arviointityöhön. Varhaiskasvatuksessa toiminnan kehittämisessä ja arvioinnissa hyödynnetään uusinta tutkimustietoa ja lisäksi seurataan yhteiskunnallista lapsiin ja nuoriin liittyvää keskustelua. Oppilaitosten kanssa tehdään tutkimus-, koulutusja harjoitteluyhteistyötä. Varhaiskasvatuksessa tuetaan yksiköiden ja toimintamuotojen omaa kehittämistyötä. Kokemuksia ja hyviä käytäntöjä jaetaan henkilöstön kesken. Henkilöstölle tarjotaan mahdollisuuksia ammatilliseen keskusteluun ja henkilöstön ja toimintakulttuurin kehittymistä tuetaan muun muassa vakiinnuttamalla agentti- ja mentorointimentelmät osaksi varhaiskasvatuksen toimintaa. (Vasu s.28.)

8 Henkilöstöllä on avoin mieli uusille ideoille ja hyvä yhdessä tekemisen meininki. Uutta tietoa jaetaan työyhteisölle ja sitä hyödynnetään lasten kanssa päiväkodin arjessa. Jokaisella yhteisömme jäsenellä on mahdollisuus käyttää omia vahvuuksiaan uuden oppimisessa. Huoltajilta otetaan vastaan kehittämisideoita ja palautetta toiminnastamme sekä yritämme keksiä uusia tapoja vastata näihin kehittymistarpeisiin. Yhteisössämme on paljon tietoa ja taitoa, apua saa aina kun sitä pyytää. Oman toiminnan reflektointia tehdään ja yhteisöllisesti mietitään toimivia tapoja ja käytänteitä sen lisäämiseksi. LEIKKIIN JA VUOROVAIKUTUKSEEN KANNUSTAVA YHTEISÖ (Vasu, 28) Varhaiskasvatuksessa mahdollistetaan pitkäkestoinen leikki, jossa huomioidaan lasten esittämät ajatukset ja toiveet. Pitkäkestoisen leikin mahdollistamiseksi on tärkeää, että kaikki päiväkodissa työskentelevät henkilöt keskustelevat yksikkökohtaisista käytännöistä ja toimintatavoista.(vasu, 29.) Leikki on meille erityisen tärkeää. Lapsi oppii leikkimällä ja leikkii oppiakseen on päiväkotimme toimintakulttuurissa näkyvä periaate. Lasten leikki saa kuulua ja näkyä, kaikki päiväkodin tilat ovat hyödynnettävissä leikkimiseen. Lasten leikkiä ohjataan tarvittaessa, ollaan avoimia uusille ideoille leikkien rikastuttamiseksi ja toiminta/oppimisympäristöä suunnitellaan ja muokataan leikin tarpeiden mukaan. Leikeissä on mahdollisuus opetella tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Taitavilta leikkijöiltä saa mallioppimalla apua kehittää leikkitaitojaan. Leikkiä havainnoidaan ja pyritään dokumentoimaan kuvaamalla. Lapsille tulee leikkiessä onnistumisen iloa ja aikuinen on lähellä pettymysten kohdatessa. aikuisilta saa apua ja työvälineitä pettymysten kohtaamisen harjaannuttamiseen. Leikkimisessä kannustetaan liikkumiseen ja aktiivisuuteen, lapsille annetaan mahdollisuus myös rauhallisempiin leikkeihin ja tekemisiin. Päiväkodissamme henkilöstö toimii lapsille esimerkkinä toista kunnioittavasta ja arvostavasta vuorovaikutuksesta. Vuorovaikutustaitojen harjaannuttaminen aloitetaan jo päiväkodin pienimpien lasten ryhmästä ja se jatkuu yhtenäisenä ja suunniteltuna oppimispolkuna koko varhaiskasvatuksen ajan. Työyhteisömme jäsenet tulevat kuulluiksi ja ovat osallisia kaikessa varhaiskasvatukseen päiväkotiimme liittyvissä asioissa. Puhumme toisillemme ja lapsille kauniisti ja kohteliaasti kaikissa arjen tilanteissa. Jokainen saa hyödyntää omia vahvuuksiaan ja apua saa pyydettäessä sellaisiin asioihin joissa apua kaipaa. Pyrimme olemaan lasten arjessa sensitiivisesti läsnäolevia ja helposti lähestyttäviä turvallisia aikuisia. Mikäli lapsi kohtaa pettymyksiä, aikuinen antaa hänelle työvälineitä pettymyksen käsittelyyn ja kannustaa lasta huomaamaan olemassa olevat vahvuutensa.

9 OSALLISUUS YHDENVERTAISUUS JA TASA-ARVO TOIMINNASSA (Vasu, 24 ja 30) Päiväkotimme jokainen lapsi ja työntekijä on arvokas ja tärkeä juuri omanlaisena yksilönään. Lasten kanssa leikitään ohjattuja leikkejä, heidän mielenkiinnon kohteitaan havainnoidaan ja toimintaa suunnitellaan havaintoja hyödyntäen. Osassa ryhmistä pidetään lasten kokouksia. Lapsia kuunnellaan ja heidän kanssa keskustellaan lapsia kiinnostavista asioista. Huoltajien mielipiteitä kysellään ja niitä hyödynnetään ryhmien toiminnan suunnittelussa mahdollisuuksien mukaan OPPIMISYMPÄRISTÖT s. 30 Varhaiskasvatuksessa hyödynnetään suunnitelmallisesti monipuolisia oppimisympäristöjä. Oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät toimintaperiaatteet sekä mahdolliset muut yhteistyötahot kirjataan toimintasuunnitelmaan. Toimintasuunnitelmaan kirjattuja oppimisympäristöön liittyviä asioita ja niiden toteutumista arvioidaan ja kehitetään vuosittaisen itsearvioinnin yhteydessä. Oppimisympäristöjen arviointia ja kehittämistä tehdään yhdessä lasten ja huoltajien kanssa sekä vertaisarvioinnin keinoin. Oppimisympäristöjen kehittämistä toteutetaan yhdessä Ylöjärven kaupungin tekniikka- ja ympäristöosaston kanssa. (Vasu, ) Oppimisympäristöjä suunnitellaan ja rakennetaan yhdessä lasten kanssa. Oppimisympäristöt tarjoavat lapsille vaihtoehtoja mieluisaan tekemiseen, monipuoliseen ja vauhdikkaaseen liikkumiseen, leikkeihin ja peleihin sekä rauhalliseen oleiluun ja lepoon. Luonto sekä pihat, leikkipuistot ja muut rakennetut ympäristöt ovat myös varhaiskasvatuksen oppimisympäristöjä. Lasten käytössä tulee olla riittävästi monipuolisia ja turvallisia leikki- ja toimintavälineitä, ja niissä on tarvittaessa huomioitava lasten yksilölliset tuen tarpeet. Tieto- ja viestintäteknologia on osa monipuolista ja lasta osallistavaa oppimisympäristöä. (s ) käytettävissä olevat tilat o Päiväkodissamme on jokaisella ryhmällä kaksi isompaa ryhmätilaa, sekä yhdestä kahteen pienryhmätilaa. Lapset saavat käyttää leikkeihinsä myös eteistiloja sekä käytävätiloja. Päärakennuksessa on myös sali, jota myös lisärakennuksen esiopetusryhmät käyttävät. Päiväkodin ulkoilualue eli piha on suuri ja kannustaa monenlaiseen liikuntaan. Ryhmät ulkoilevat porrastetusti, joten kaikki päiväkotimme lapset eivät ulkoile samaan aikaan. lähiympäristön hyödyntäminen o Päiväkodin lähiympäristössä on mahdollisuus retkeilyyn ja tutkimiseen luonnossa, lähellä on leikkipuistoja ja kirjastoauto käy parkkipaikallamme joka toinen viikko.

10 Retkeilemme ryhmien ikätasot huomioiden viikottain lähiympäristössä. Satunnaisesti käymme myös kauempana esim. paikallisliikenteen linja-autoretkillä. oppimisympäristön kehittäminen ja arviointi o Pyrimme katselemaan oppimisympäristöämme uusin silmin aina kauden alussa ja tarpeen mukaan pitkin vuotta sekä kuuntelemme lasten ideoita oppimisympäristön muokkaamiseksi. Tulemme testaamaan oppimisympäristön arvioinnissa vasuagenttien ideoimaa Vasu-peiliä. Arvioimme oppimisympäristöä myös pedagogisen dokumentoinnin (kuvaaminen, mindmapit) avulla tiimeittäin. Meillä on päiväkodin leluvälinelainaamo, jonka avulla voimme vaihdella leluja ryhmien välillä. Huonokuntoiset toimintavälineet poistetaan käytöstä ja uusia hankitaan harkinnan mukaan. Otamme vastaab askartelu ja yms materiaalia myös lahjoituksina. Tavoite: Yksikön turvallisuussuunnitelma on päivitetty YHTEISTYÖ VARHAISKASVATUKSESSA s. 32 Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen tiedonsiirtokäytänteet on selvitetty varhaiskasvatuksen erillisessä ohjeistuksessa varhaiskasvatussuunnitelman sivuilla HUOLTAJIEN KANSSA TEHTÄVÄ YHTEISTYÖ JA OSALLISUUS s. 32 Huoltajilla on mahdollisuus antaa halutessaan palautetta varhaiskasvatuksen toiminnasta ja lapsen yksilöllistä tarpeista. Palaute käsitellään ja siihen vastataan. Toimintaa arvioidaan ja kehitetään saadun palautteen pohjalta. Yhteistyön toimivuutta ja kehittämistä arvioidaan säännöllisesti asiakastyytyväisyyskyselyllä. Huoltajia tiedotetaan tuloksista ja niitä hyödynnetään toiminnan arvioinnissa ja kehittämisessä. Tiedottamista ja viestintää toteutetaan sähköisillä välineillä. Varhaiskasvatuksen henkilöstö kannustaa huoltajia osallistumaan yhteiseen suunnitteluun ja arviointiin sekä tulee huoltajia keskinäisessä verkostoitumisessa. Perheille järjestetään vanhempainiltoja sekä yhteisiä juhlia ja tapahtumia. Varhaiskasvatuksen henkilöstö osallistuu myös Ylöjärvellä järjestettäviin lasten ja nuorten tapahtumiin mahdollisuuksien mukaan. (Vasu, 33.)

11 TIEDOTTAMINEN JA PÄIVITTÄINEN KOHTAAMINEN /TIETO LAPSEN PÄIVÄSTÄ, (TVTsuunnitelma, 8) Yhteistyön tavoitteena on huoltajien ja henkilöstön yhteinen sitoutuminen lasten terveen ja turvallisen kasvun, kehityksen ja oppimisen edistämiseen. Yhteistyö on vuorovaikutteista ja edellyttää varhaiskasvatuksen henkilöstöltä aloitteellisuutta ja aktiivisuutta. Yhteistyössä huomioidaan perheiden moninaisuus, lasten yksilölliset tarpeet sekä huoltajuuteen ja vanhemmuuteen liittyvät kysymykset. lapsen varhaiskasvatussuunnitelma o Lapsen varhaiskasvatuksen suunnitelma laaditaan yhdessä ryhmän aikuisten sekä vanhempien kanssa kaksi kuukautta varhaiskasvatuksen aloittamisesta, lapsen osallisuus sen laatimisessa on ikätasoinen. suunnitelmaa tarkennetaan tarvittaessa toimintavuoden aikana ja vanhempien kanssa suunnitelman toteutumista arvioidaan keväällä. tiedottaminen o Tiedottaminen lapsen päivästä tapahtuu hakutilanteessa. Mikäli joku muu kuin lapsen ryhmän oma aikuinen luovuttaa lapsen hän hyödyntää tiedottamisessa Päikyssä olevaa muistilapputoimintoa. Kohtaaminen tapahtuu ammattitaitoisesti ja hyviä vuorovaikutustaitoja käyttäen (tervehtiminen, katsekontakti jne.) o Hoitoaikoihin liittyvä tiedottaminen tehdään Päikyssä. Pedagogista dokumentoiontia, tapahtumista ja pedagogiikkaan muuten liittyvästä tiedotetaan Tenavanetissä. o Ryhmien eteistiloissa tiedotetaan kaupungin tapahtumista perinteisesti monistein. o Sähköpostia ja puhelinta käytetään jonkin verran tiedottamisen kanavana. vanhempien osallisuus päiväkodin toiminnan ja kodin välisen yhteistyön suunnitteluun ja arviointiin o Päiväkotimme henkilöstö on osallistanut vanhempia toiminnan suunnitteluun vanhempainilloissa sekä Tenavanetti kyselyllä. Varhaiskasvatussuunnitelma laaditaan yhteistyössä huoltajien kanssa. Arvostamme kotien ensisijaista kasvatusvastuuta ja otamme huomioon perheiden monimuotoisuuden yhteistyössämme. Asiakastyytyväisyyskyselyjä on kaksi kertaa vuodessa, tuloksista saamme kannustusta sekä kehittämisehdotuksia. Reflektoimme niitä yhdessä henkilöstön kanssa ja kehitämme toimintaamme.

12 Tavoite: 1. Toteutetaan yksikössä huoltajille vuoden aikana vähintään yksi yksikön oma kysely 2. Huoltajille esitellään sähköisten palvelujen käyttöä kuten Päikkyä ja Efficaa. Arviointi: Päiväkodin yhteiset kyselyt ovat syyslomakysely syyskuussa, joululomakysely marraskuussa, hiihtolomakysely tammikuussa Ryhmien omat kyselyt esim. vanhempainiltaan osallistumisesta tms. Huoltajat ohjataan käyttämään Päikkyä jo silloin kun he käyvät tutustumassa päiväkotiin. Heidän kysymyksiä Päikystä kuunnellaan ja niihin vastataaan. Kehittämis-ideoita kirjataan ylös ja toimitetaan eteenpäin.

13 MONIALAINEN YHTEISTYÖ (Vasu, 33) Varhaiskasvatus toimii yhteistyössä lapsiperheiden sosiaalipalveluiden, terveydenhuollon, kulttuuri- ja liikuntapalveluiden kanssa sekä hallinnon että käytännön toiminnan tasolla. Muita yhteistyötahoja ovat mm. seurakunta, yhdistykset sekä yksityiset palveluntuottajat (Vasu, 34). Varhaiskasvatuksessa tehdään yhteistyötä neuvolan ammattilaisten, lastensuojelun sekä muiden terveydenhuollon ja sosiaalipalveluiden toimijoiden kesken. Yhteistyötä tehdään esimerkiksi opetuksesta, liikunnasta, kirjastosta ja kulttuurista vastaavien tahojen ja muiden lähiympäristön toimijoiden kanssa. Muita varhaiskasvatuksen yhteistyötahoja ovat esimerkiksi järjestöt, seurakunnat, poliisi sekä ravitsemus- ja siivouspalvelut. (s. 34) päiväkodin monialaisen yhteistyön tahot o Henkilöstön edustajia on erilaisissa kaupungin yhteisissä työryhmissä. o Päiväkotimme uudet lastentarhanopettajansijaiset käyvät kaupungin lastentarhanopettajien mentorointi ryhmässä. Varajohtaja osallistuu heille suunnattuun mentorointiryhmään joka alkaa tammikuussa o Vasu- agenttia hyödynnämme toiminnan kehittämisessä aina kun sille tulee tarvetta. o Yhteistyötä teemme perhepäivähoitajien kanssa varahoitolasten osalta. o Ohjaamme perheitä tarvittaessa ennaltaehkäisevien sosiaalipalvelujen kuten esim. Perhekioskin toimintaan mukaan. Olemme tietoisia perhepuodista sekä asiantuntijapuodista. Hyödynnämme niitä toimintamalleja tarpeen mukaan. o Päiväkodin ollessa täynnä, teemme palvelunohjausta yksityiseen SatuVekara päiväkotiin. o SatuVekaran lapsiryhmien kanssa on yhteisiä tapaamisia esim. luisteluretkien yhteydessä. o Konsultoimme nimettömästi tai yhteisesti vanhempien kanssa sovittuna mahdollisissa pulmatilanteissa kuraattoria, lastensuojelua tai alueemme perhetyönohjaajaa. o Osallistumme paikallisten yhdistysten ja seurojen järjestämiin tapahtumiin mahdollisuuksien mukaan. o Pirkanmaan musiikkiopisto, Ylöjärven isku ja Tampereen työv äenopisto vuokraavat saliamme loka/marraskuun ajan. o Käymme kirjasto-autolla ja toimimme mahdollisuuksien mukaan yhteistyössä muiden kulttuuria tarjoavien tahojen kanssa. o Seurakunnan työntekijä on mentorimme katsomuskasvatuksessa. o Neuvolan kanssa on yhteistyötä lasten käydessä 1,5 v ja 4 v tarkastuksissa sekä muissa ikävuositarkastuksissa tarvittaessa. Arviointi: Pedapalavereissa sekä hoitajatiimeissä arvioidaan monialaisen yhteistyön toteutumista. Vasu-keskusteluissa arvioidaan esim. perhepuodin tai asiantuntijapuodin tarvetta

14 4 VARHAISKASVATUKSEN PEDAGOGISEN TOIMINNAN SUUNNITTELU JA TOTEUTTAMINEN (Vasu, 35) Kuvaa päiväkodin suunnittelukäytännöt palaverikäytännöt ja työryhmät Toimintasuunnitelma ja aikajana palaverikäytännöistä on tehty ja niitä pyritään noudattamaan o joka maanantai on pedapalaveri o työparipalaverit ja tiimipalaverit ovat tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin (1 palaveri viikossa/pari, tiimi) o talon palaveri ja hoitsutiimi ovat noin 3 viikon välein perjantaisin (eivät yhtä aikaa) o huoltamot ovat kerran kuussa (yhden viikon aikana) o muut työryhmät perehdytyskansio, turvallisuussuunnitelma, kiusaamisen ehkäisy, joulujuhla, isäinpäivä, ystävänpäivä, äitienpäivä, pihaseikkailu jne kokoontuvat tarvittaessa päiväkodin dokumentointikäytännöt o Ryhmän toiminnasta lähetetään vanhemmille tietoa ja kuvia Päikyn kautta. o Päikyssä on myös päivittäinen muistilappu ryhmän ja lapsen päivän sisällöstä, joka kerrotaan huoltajille hakutilanteessa. o Isommista projekteista tai kokonaisuuksista tehdään mindmapit yms. joissa pedagogiikka siirtyy lasten ja vanhempien nähtäväksi o lasten töihin pyritään kirjaamaan mitä työtä tehdessä on ajateltu ja pohdittu o ruokailun pedagogisen dokumentoinnin esimerkki kuvana alla:

15 päiväkodin käytössä olevat työtavat o lapset leikkivät vapaata leikkiä sekä ohjattua leikkiä ohjatut roolileikit (esim. ammatteihin tutustuminen) sekä ohjatut vuorovaikutusleikit o yhdessä lasten kanssa asioita tutkitaan ja ihmetellään o liikunnallisuuteen kannustetaan ja taitoja kehitetään o tvt:tä hyödynnetään käytössä olevien resurssien mukaisesti, jokaisessa ryhmässä on tablettitietokone o lapsia kannustetaan luovuuteen ja ilmaisuun tarjoamalla heille kokemuksia esim. pöytäteatterista, jotta he voivat tehdä sitä myös itse o ristiriitoja ratkaistaessa hyödynnetään Mini verso- mallia o työtapoja valittaessa havainnoidaan lapsiryhmää ja kuunnellaan lasten toiveita, pyritään käyttämään kaikkia aisteja toiminnan toteutuksessa leikki ja sen toteutuminen o päiväkotimme tilat mahdollistavat lasten vapaan ja ohjatun leikin, aikuinen on tarvittaessa leikeissä sensitiivisesti läsnä joko ohjaamassa tai havainnoimassa o lapsille mahdollistetaan leikkirauha o leikki saa meillä kuulua ja näkyä oppimisen alueiden toteuttaminen o Oppimisen alueita toteutamme kokopäiväpedagogiikan menetelmällä. Oppimisen alueita ovat: kielten rikas maailma, ilmaisun monet muodot, minä ja meidän yhteisömme, tutkin ja toimin ympäristössäni, sekä kasvan, liikun ja kehityn. Oppimisen alueita yhdistyy esimerkiksi retkeillessä, ohjatuissa leikeissä sekä kaikessa muussa toiminnassa. Lapsi elää lapsuuttaan joka varhaiskasvatuspäivä. Päivän sisältö jäsennellään ja suunnitellaan huomioimaan mahdollisimman monta oppimisen aluetta. Jokaisen ryhmän lastentarhanopettaja vastaa siitä, ettei mikään oppimisen alue jää huomioimatta. 5 KEHITYKSEN JA OPPIMISEN TUKI (Vasu, 50) Varhaiskasvatuksessa lapsen kehitystä ja oppimista havainnoidaan säännöllisesti. Havainnoinnin lisäksi päiväkodeissa voidaan käyttää erilaisia arviointimenetelmiä, joiden käyttöä arvioidaan yhdessä varhaiskasvatuksen erityisopettajien kanssa. Arvioinnit tehdään yhteistyössä varhaiskasvatuksen henkilöstön ja huoltajien kanssa. Havainnoinnin ja arvioinnin perusteella lapsi ohjataan tarvittaessa tarkempiin tutkimuksiin perhekeskukseen. Ylöjärven varhaiskasvatuksessa lapsen tarvitsema kehityksen ja oppimisen tuki järjestetään pääsääntöisesti päiväkodissa. Perhepäivähoidossa ja avoimessa varhaiskasvatuksessa on käytettävissä varhaiskasvatuksen erityisopettajan konsultaatio kehityksen ja oppimisen tuen tarpeen arvioinnissa sekä tuen järjestämisessä. (Vasu,51.) Tavoite: Lapsen varhaiskasvatussuunnitelmassa sovitut toimenpiteet ja menetelmät toteutuvat

16 Arvioidaan: Toimenpiteiden ja menetelmien toteutumista arvioidaan jokaisen lapsen kohdalla yhdessä lapsen huoltajien ja henkilöstön kanssa lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaa arvioitaessa. 6 PEDAGOGISEN TOIMINNAN ARVIOINTI JA KEHITTÄMINEN (Vasu, 57) Ylöjärven varhaiskasvatuksessa arvioidaan yksikön toimintasuunnitelmaa, ryhmäkohtaista varhaiskasvatussuunnitelmaa ja lapsikohtaista varhaiskasvatussuunnitelmaa itsearvioinnin, kyselyjen ja keskustelun keinoin. Lisäksi arvioinnissa hyödynnetään erilaisia dokumentteja. Lapsille tarjotaan aktiivisesti mahdollisuuksia ajatustensa ja mielipiteidensä esittämiseen. Huoltajille järjestetään säännöllisesti tilaisuuksia varhaiskasvatuksen suunnitteluun ja arviointiin. Asiakas- ja henkilöstökyselyjä toteutetaan säännöllisesti. Eri tavoilla saatujen palautteiden perusteella tunnistetaan toiminnan vahvuuksia ja nostetaan esiin kehittämistarpeita ja kehitetään toimintaa. Varhaiskasvatusyksikön tulokset annetaan tiedoksi asianomaisille. Koko kaupunkia koskevat tulokset julkaistaan kaupungin verkkosivuilla. (Vasu, 58.) Yksikössä käytössä olevat arviointikäytänteet o Asiakkailta tulevaa palautetta keskustellaan ryhmäpalavereissa ja/tai peda- /hoitajatiimeissä ja mietitään tarvittaessa yhdessä mahdollisia jatkotoimenpiteitä. o Vuosittaiset asiakastyytyväisyyskyselyjen tulokset käydään läpi ja niistä keskustellaan yhdessä ja sovitaan yhteiset kehittämiskohteet palautteen pohjalta. o Pedapalavereissa käydään läpi lastentarhanopettajien reflektointia omasta toiminnastaan lapsiryhmän vasun toteuttamiseksi Miten toimii jatkuva arviointi o Jatkuvaa arviointia on palaute vanhemmilta päivittäisissä kohtaamisissa o Lasten palaute toiminnoista ja henkilöstön reflektointia palautteeseen ja omaan kokemukseen pohjautuen o Vertaispalaute työkavereilta arjen toiminnoissa Miten on onnistuttu järjestämään huoltajille mahdollisuuksia varhaiskasvatuksen suunnitteluun ja arviointiin. o Kasvatuskumppanuuden ja avoimen ilmapiirin kautta pyrimme luomaan toimivaa vuorovaikutusta henkilöstön ja perheiden välille. o Vuosittain toteutetaan vanhemmille asiakastyytyväisyyskysely. Tarjotaan heille mahdollisuutta vastata kyselyyn päiväkodin tabletilla. o Vanhempainilloissa kysytään vanhemmilta ruusuja ja risuja. Vanhemmat ja lapset kirjaavat yhdessä toiveitaan toiveiden timanttiin/puuhun tms. o Vasu-keskusteluissa vanhemmilta kysytään palautetta ja tarjotaan mahdollisuutta toiminnan ideointiin ja pyydetään palautetta.

17 Miten toimintasuunnitelman toteutumista arvioidaan o Toimintasuunnitelma on päiväkotimme arjen käytäntöjä, reflektoimalla omaa toimintaamme päivän aikana arvioimme suunnitelman toteutumista o Pedapalaverit/hoitajtiimit toimivat myös toimintasuunnitelman toteutumisen arvioinnin paikkoina o Suunnittelupäivässä arvioidaan, onko edellisellä kaudella toimittu, kuten on suunniteltu ja tehdään kehittämisehdotuksia Miten tuetaan lapsen arviointitaitoja o lapsia ohjataan itsearviointiin ikätaso huomioiden. o 1-2 vuotiailla itsearviointina on onnistumisista iloitseminen ja työnloppuun saattamisesta esim. taputtaminen. o kolme vuotiailta lapsilla käytetään kuvia itsearvioinnin tukena o neljä vuotiailla arvioidaan tilanteita lasten kanssa yhdessä arjen tilanteissa o viisi vuotiailla lapsen itsearvioinnin tukena on piirtäminen, lasten kanssa äänestetään sujuiko jokin hyvin vai ei o esiopetusikäisillä kamu-kerhossa harjoitellaan itsearviointia, hyvän mielen sopimuksiin palataan lapsen kanssa keskustellen onko toiminta yhdessä sovitun mukaista, toiminnoissa lapsi arvioi ennen toimintaa sovittua asiaa kyllä tai ei periaatteella perustellen näkemyksensä Henkilöstön itsearviointi esim. erilaiset itsearviointilomakkeet mainitaan o Viikon ryhmäpalaverissa yhteistä arviointia, itsearviointia päivän toiminnasta kirjataan ylös esim. kalenteriin. Henkilöstömme yrittää saada ammatillisen itsearvioinnin osaksi arkeaan. Syksyn suunnittelupäivässä jokainen teki itsenäisesti oman kontekstianalyysin, joiden perusteella käydään ryhmäkehityskeskustelu. o Henkilöstön on mahdollista osallistua mentorointiin. Tällä hetkellä on käynnissä lastentarhanopettajan vertaisryhmätkokoontumiset. Itsearvioinnissa käytössä olevia lomakkeita: itsearviointi- ja arviointilomakkeet

VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA

VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA YLÖJÄRVEN KAUPUNKI Varhaiskasvatus 2018-2019 kesäkuu 2018 VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA Päiväkodit laativat vuosittain kaikkia yksikön toimintamuotoja koskevan toimintasuunnitelman kunnassa

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA (Palautetaan varhaiskasvatuksen johtajalle)

VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA (Palautetaan varhaiskasvatuksen johtajalle) YLÖJÄRVEN KAUPUNKI Varhaiskasvatus 2018-2019 kesäkuu 2018 VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA (Palautetaan varhaiskasvatuksen johtajalle) Päiväkodit laativat vuosittain kaikkia yksikön toimintamuotoja

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA (Palautetaan varhaiskasvatuksen johtajalle)

VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA (Palautetaan varhaiskasvatuksen johtajalle) YLÖJÄRVEN KAUPUNKI Varhaiskasvatus 2018-2019 kesäkuu 2018 VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA (Palautetaan varhaiskasvatuksen johtajalle) Päiväkodit laativat vuosittain kaikkia yksikön toimintamuotoja

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA

VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA YLÖJÄRVEN KAUPUNKI Varhaiskasvatus 2018-2019 VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA Päiväkodit laativat vuosittain kaikkia yksikön toimintamuotoja koskevan toimintasuunnitelman kunnassa käytössä olevaan

Lisätiedot

Hyvinvointi ja liikkuminen

Hyvinvointi ja liikkuminen Hyvinvointi ja liikkuminen varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Varhaiskasvatuslaissa määritellyt tavoitteet 1) edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, terveyttä

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Sisältö Yleistä Toimintakulttuuri Leikki ja monipuoliset työtavat Toiminnan arviointi ja kehittäminen Ryhmän toiminnan arviointi Yhteistyö

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA

VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA YLÖJÄRVEN KAUPUNKI Varhaiskasvatus 2018-2019 syyskuu 2018 VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA Päiväkodit laativat vuosittain kaikkia yksikön toimintamuotoja koskevan toimintasuunnitelman kunnassa

Lisätiedot

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toiminnassamme korostuu tasavertaisuus ja yksilöllisyys. Kohtaamme huoltajat lapsineen yksilöinä kulttuuritaustat ja vanhempien toiveet

Lisätiedot

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Me toteutamme päiväkodissamme suunnitelmallista ja joustavaa työotetta. Huolehdimme sekä fyysisestä että psyykkisestä turvallisuudesta.

Lisätiedot

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Me toteutamme päiväkodissamme suunnitelmallista ja joustavaa työotetta. Huolehdimme sekä fyysisestä että psyykkisestä turvallisuudesta.

Lisätiedot

Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Myllyojan päiväkodissa toimintakulttuurimme lähtee yhteisistä tavoitteista ja säännöistä, joita arvioimme ja kehitämme säännöllisesti.

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA

VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA YLÖJÄRVEN KAUPUNKI Varhaiskasvatus 2018-2019 VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA Päiväkodit laativat vuosittain kaikkia yksikön toimintamuotoja koskevan toimintasuunnitelman kunnassa käytössä olevaan

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA (Palautetaan varhaiskasvatuksen johtajalle)

VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA (Palautetaan varhaiskasvatuksen johtajalle) YLÖJÄRVEN KAUPUNKI Varhaiskasvatus 2017-2019 kesäkuu 2018 VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA (Palautetaan varhaiskasvatuksen johtajalle) Päiväkodit laativat vuosittain kaikkia yksikön toimintamuotoja

Lisätiedot

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä. Tavoitteenamme on kiireetön arki. Kirjaamme sovitut asiat ryhmävasuun. Päiväkotimme tilat ovat kaikkien

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme pohjautuu pienryhmätoimintaan sekä positiiviseen kasvatukseen. Yhdessä tekeminen ja perheiden osallisuus on meille tärkeää.

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma Toimintasuunnitelmassa kuvaamme, miten varhaiskasvatusta käytännössä pedagogisesti toteutetaan Meripirtissä.

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimimme sallivasti ja sensitiivisesti lasten kanssa yhdessä asioita tehden. Olemme lapsille

Lisätiedot

Rajakylän päiväkodin toimintasuunnitelma

Rajakylän päiväkodin toimintasuunnitelma Rajakylän päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Työyhteisöllämme on yhteiset tavoitteet. Asettamamme tavoitteet pyrimme saavuttamaan yhteisillä toimintamalleilla ja käytännöillä.

Lisätiedot

Vesalan päiväkodin toimintasuunnitelma

Vesalan päiväkodin toimintasuunnitelma Vesalan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme perustuu pienryhmätoimintaan jota hyödynnämme myös ulkoilu- ja siirtymätilanteissa. Uusia, opittavia asioita lähestymme toiminnan

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Muistamme kaikissa päivän hetkissä, että aikuinen on vuorovaikutuksen mallina. Toimimme sallivasti

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Leppäsuo-Lapinlahti

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Leppäsuo-Lapinlahti Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Leppäsuo-Lapinlahti Toimintakulttuurimme Kaiken toimintamme pohjana on luoda lapselle kokonaisvaltainen tunne turvallisuudesta. Lapsi kohdataan yksilönä

Lisätiedot

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Puhallamme yhteen hiileen ajatuksella; kaveria ei jätetä. Huolehdimme kannustavasta, innostavasta ja positiivisesta vuorovaikutuksesta.

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma

Yksikön toimintasuunnitelma Yksikön toimintasuunnitelma Apila-Lemmikin toimintasuunnitelmassa kuvataan, miten varhaiskasvatusta käytännössä toteutetaan. Toimintasuunnitelma perustuu Varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin ja Helsingin

Lisätiedot

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lapsen aito ja sensitiivinen kohtaaminen on toimintamme keskiössä. Vuorovaikutuksemme lasten kanssa on lämmintä ja lasta arvostavaa.

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki Toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki 12.11.2018 Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen varhaiskasvatuksen aloittaminen

Lisätiedot

Maikkulan päiväkodin toimintasuunnitelma

Maikkulan päiväkodin toimintasuunnitelma Maikkulan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Mitä toimintakulttuuri tarkoittaa meillä? Hyväksymme erilaisuuden ja kohtaamme toisemme tasa-arvoisesti. Arjessa ja toiminnassa korostuu

Lisätiedot

Vy Liinakko-Loimi-Varhela. Toimintasuunnitelma

Vy Liinakko-Loimi-Varhela. Toimintasuunnitelma Vy Liinakko-Loimi-Varhela Toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintasuunnitelmassamme kuvataan, miten varhaiskasvatusta yksikössämme Liinakko-Loimi-Varhela pedagogisesti käytännössä toteutetaan. Toimintasuunnitelma

Lisätiedot

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä porrastaen, mikä mahdollistaa lapsen yksilöllisen kohtaamisen ja turvallisen vuorovaikutusilmapiirin. Pienryhmä

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kaisla-Kaleva

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kaisla-Kaleva Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kaisla-Kaleva Toimintakulttuuri Toimintakulttuuri on historiallisesti ja kulttuurisesti muotoutunut tapa toimia, joka muovautuu yhteisön vuorovaikutuksessa.

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Asteri-Viskuri

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Asteri-Viskuri Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Asteri-Viskuri Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Yksikön toimintasuunnitelma perustuu Opetushallituksen antamiin varhaiskasvatussuunnitelman

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA

VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA YLÖJÄRVEN KAUPUNKI Varhaiskasvatus 2017-2019 syyskuu 2018 VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA Päiväkodit laativat vuosittain kaikkia yksikön toimintamuotoja koskevan toimintasuunnitelman kunnassa

Lisätiedot

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme perustuu hyvään vuorovaikutus- ja luottamussuhteen luomiselle lapsen ja aikuisen välille. Aikuisina

Lisätiedot

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Kohtelemme kaikkia lapsia ja huoltajia ystävällisesti, kuuntelemme heidän toiveitaan ja toteutamme niitä mahdollisuuksien mukaan.

Lisätiedot

Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma

Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lähtökohtanamme on lapsen yksilöllisyyden huomioiminen. Teemme tiivistä yhteistyötä vanhempien kanssa. Tavoitteenamme on avoin ja

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma

Yksikön toimintasuunnitelma Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Laajasuo-Tonttula Yksikkömme toimintasuunnitelma perustuu Valtakunnallisiin varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin (2016), Helsingin varhaiskasvatussuunnitelmaan

Lisätiedot

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Opimme yhdessä ja jaamme oppimaamme, minkä pohjalta kehitämme toimintaamme ja toimintaympäristöjämme. Luomme avoimen ja kannustavan ilmapiirin,

Lisätiedot

Herukan päiväkodin toimintasuunnitelma

Herukan päiväkodin toimintasuunnitelma Herukan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkodissamme tunnustetaan leikin merkitys lapsen hyvinvoinnille ja uusien asioiden oppimiselle. Pienryhmässä on turvallinen ilmapiiri,

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma Pyhäjärven kaupunki Sivistyspalvelut Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatussuunnitelma Pyhäjärven kaupunki Sivistyspalvelut Varhaiskasvatus Varhaiskasvatussuunnitelma 1.8.2017 Pyhäjärven kaupunki Sivistyspalvelut Varhaiskasvatus Varhaiskasvatus tukee lapsen kasvua, kehitystä ja oppimista ja edistää lapsen ja hänen perheensä hyvinvointia Pyhäjärven

Lisätiedot

Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma

Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Päiväkotimme toiminnassa korostuu se, että olemme aidosti läsnä ja lapsia varten. Havainnoimme ja kuuntelemme heitä ja vastaamme

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme pohjautuu yhdessä tekemiseen ja perheiden osallisuuteen, mm. erilaiset toimintailtapäivät sekä isän- ja äitienpäivät.

Lisätiedot

Kuovit päiväkodin toimintasuunnitelma

Kuovit päiväkodin toimintasuunnitelma Kuovit päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Meille on tärkeää perheen, lapsen ja työkaverin kohtaaminen aidosti, lämpimästi ja välittäen. Ylläpidämme toiminnassamme ME HENKEÄ yhdessä

Lisätiedot

MUHOKSEN KUNTA. Tenavat ryhmäperhepäiväkoti. TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle

MUHOKSEN KUNTA. Tenavat ryhmäperhepäiväkoti. TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle MUHOKSEN KUNTA Tenavat ryhmäperhepäiväkoti TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle 2017 2018 Hyvinvointilautakunnan 31.10.2017 hyväksymä Tenavien ryhmäperhepäivähoidon toimintasuunnitelma toimikaudelle 2017-2018

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA

VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA YLÖJÄRVEN KAUPUNKI Varhaiskasvatus 2018-2019 kesäkuu 2018 VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA Päiväkodit laativat vuosittain kaikkia yksikön toimintamuotoja koskevan toimintasuunnitelman kunnassa

Lisätiedot

Kasvun kikatusta leikin lumoissa

Kasvun kikatusta leikin lumoissa Kasvun kikatusta leikin lumoissa Tarkastelukiikarissa toimintakulttuurin kehittäminen ja sitä ohjaavat periaatteet Osallisuus, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo Inklusiivisessa toimintakulttuurissa edistetään

Lisätiedot

Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Pienryhmätoiminta on päiväkodissamme toimintatapa, jota toteutamme jokaisessa ryhmässä ja kehitämme sitä jatkuvasti. Näin toimien mahdollistamme

Lisätiedot

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Toimintakulttuuri Näemme jokaisen lapsen ja hänen perhekulttuurinsa arvokkaana Kohtaamme jokaisen ihmisen siten, kuin toivoisimme itseämme kohdeltavan Toimimme

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Puotinharju

Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Puotinharju Yksikön toimintasuunnitelma 2017-2018 Varhaiskasvatusyksikkö Puotinharju YKSIKKÖMME VARHAISKASVATUSTA OHJAA VALTAKUNNALLINEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JA HELSINGIN VARHAISKASKASVATUSSUUNNITELMA. OLEMME

Lisätiedot

Merikosken päiväkodin toimintasuunnitelma

Merikosken päiväkodin toimintasuunnitelma Merikosken päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintamme keskiössä on hyvinvoiva lapsi. Meille on tärkeää, että kaikki kokevat tulevansa arvostetuiksi omana itsenään. Aikuisten

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Alku - Käpylinna

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Alku - Käpylinna Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Alku - Käpylinna 2017-2018 Sisältö Toimintakausi 2017-2018 3 Toimintakulttuuri 4 Oppiva yhteisö toimintakulttuurin ytimenä 5 Leikkiin ja vuorovaikutukseen

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA (Palautetaan varhaiskasvatuksen johtajalle)

VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA (Palautetaan varhaiskasvatuksen johtajalle) YLÖJÄRVEN KAUPUNKI Varhaiskasvatus 2018-2019 syyskuu 2018 VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA (Palautetaan varhaiskasvatuksen johtajalle) Päiväkodit laativat vuosittain kaikkia yksikön toimintamuotoja

Lisätiedot

Mustikan päiväkodin toimintasuunnitelma

Mustikan päiväkodin toimintasuunnitelma Mustikan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Kohtaamme jokaisen lapsen omana yksilönä. Arvostamme rehellisyyttä, toisten kunnioittamista ja hyviä käytöstapoja niin lasten kuin aikuistenkin

Lisätiedot

Koskelan päiväkodin toimintasuunnitelma

Koskelan päiväkodin toimintasuunnitelma Koskelan päiväkodin toimintasuunnitelma 2019-2020 Toimintakulttuuri Yhdessä keskustellen luomme avoimen ja vuorovaikutuksellisen ilmapiirin lasten, vanhempien ja työntekijöiden välille. Toimintakulttuurimme

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Haikara-Ruuti

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Haikara-Ruuti Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Haikara-Ruuti 2017-18 Toimintasuunnitelmassamme kuvataan, miten varhaiskasvatusta yksikössämme Haikara- Ruudissa pedagogisesti käytännössä toteutetaan.

Lisätiedot

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Oppimiskokonaisuudet, teemat, projektit... 3 Toiminnan dokumentointi ja

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Jollas- Poikkilaakso- Puuskakulma 2018

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Jollas- Poikkilaakso- Puuskakulma 2018 Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Jollas- Poikkilaakso- Puuskakulma 2018 Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen

Lisätiedot

ALUEELLINEN ASIAKASRAATI VÄINÖLÄN PÄIVÄKOTI

ALUEELLINEN ASIAKASRAATI VÄINÖLÄN PÄIVÄKOTI ALUEELLINEN ASIAKASRAATI VÄINÖLÄN PÄIVÄKOTI 12.12.2016 VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAN PERUSTEET Varhaiskasvatuksen tehtävä on vahvistaa lasten hyvinvointiin ja turvallisuuteen liittyviä taitoja sekä ohjata

Lisätiedot

Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma

Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä päivittäin esim. leikin, toiminnan ja ruokailun aikaan. Pienryhmät muotoutuvat lasten kehitystason, mielenkiinnon

Lisätiedot

Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma

Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme perustuu kokopäiväpedagogiikkaan; jokainen hetki tukee lapsen kehitystä ja oppimista. Kasvattajat mahdollistavat lasten

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat 20.9.2016 Kati Costiander Opetushallitus Yleissivistävä koulutus ja varhaiskasvatus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö 2012-2017 2012 2013

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kolkka-Taneli

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kolkka-Taneli Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kolkka-Taneli 2017-2018 TERVETULOA VY KOLKKA-TANELIIN! Päiväkodit Kolkka ja Taneli ovat toimineet yhdessä varhaiskasvatusyksikkönä 1.8.2017 alkaen. Kolkassa

Lisätiedot

Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma

Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Yhteiset tilat koulun kanssa mahdollistavat sen, että tilat ja henkilöstö tulevat tutuiksi lapsille jo päiväkotiaikana. Tämä helpottaa

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA (Palautetaan varhaiskasvatuksen johtajalle)

VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA (Palautetaan varhaiskasvatuksen johtajalle) YLÖJÄRVEN KAUPUNKI Varhaiskasvatus 2017-2019 kesäkuu 2018 VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA (Palautetaan varhaiskasvatuksen johtajalle) Päiväkodit laativat vuosittain kaikkia yksikön toimintamuotoja

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Muksulaakso-Ruskeasuo

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Muksulaakso-Ruskeasuo Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Muksulaakso-Ruskeasuo Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme ytimenä on arvostava, sensitiivinen kohtaaminen. Toimintamme lähtökohtana on lasten vahvuuksien

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Pienryhmätoiminta on päiväkodissamme toimintatapa, jota toteutamme jokaisessa ryhmässä ja kehitämme

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Kuukkelin päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Kuukkelin päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Kuukkelin päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Jokainen lapsi on rikkaus ja arvokas omana itsenään. Kuuntelemme ja kohtaamme lapset ja perheet

Lisätiedot

Sanoista tekoihin! Kielen, kulttuurin ja katsomusten moninaisuus varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa. Kirsi Tarkka

Sanoista tekoihin! Kielen, kulttuurin ja katsomusten moninaisuus varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa. Kirsi Tarkka Sanoista tekoihin! Kielen, kulttuurin ja katsomusten moninaisuus varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Kirsi Tarkka 12.11.2018 Rovaniemi Varhaiskasvatus otsikoissa! Päiväkodit sulkevat ovensa seurakunnalta

Lisätiedot

Varhaiskasvatusyksikkö Katajanokka-Masto-Suomenlinna. Toimintasuunnitelma

Varhaiskasvatusyksikkö Katajanokka-Masto-Suomenlinna. Toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Katajanokka-Masto-Suomenlinna Toimintasuunnitelma 2017-2018 Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu juhlitaan kalenterivuoden mukaisia juhlia, jotka tutustuttavat varsinkin

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA (Palautetaan varhaiskasvatuksen johtajalle)

VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA (Palautetaan varhaiskasvatuksen johtajalle) YLÖJÄRVEN KAUPUNKI Varhaiskasvatus 2018-2019 kesäkuu 2018 VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA (Palautetaan varhaiskasvatuksen johtajalle) Päiväkodit laativat vuosittain kaikkia yksikön toimintamuotoja

Lisätiedot

Vekara-ahon päiväkodin toimintasuunnitelma

Vekara-ahon päiväkodin toimintasuunnitelma Vekara-ahon päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Touhuamme paljon erilaisissa pienryhmissä. Teemme koko talon yhteisiä, laajempia projekteja ja tapahtumia. Näitä ovat esimerkiksi

Lisätiedot

(TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus

(TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus (TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus 2017 2018 Sisällys 1 Toimintayksikön esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma 1.1 Esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelman

Lisätiedot

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lapsen aito ja sensitiivinen kohtaaminen on toimintamme keskiössä. Vuorovaikutuksemme lasten kanssa on lämmintä ja lasta arvostavaa.

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Otokylän päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Otokylän päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Otokylän päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkotimme on vuoroyksikkö, joka tarjoaa hoitoa hoitovarausten mukaan maanantaista sunnuntaihin

Lisätiedot

Kiiminkijoen avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma

Kiiminkijoen avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma Kiiminkijoen avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkotimme sijaitsee keskeisellä paikalla kuntakeskuksessa. Tämä mahdollistaa yhteistyön yläkoulun, lukion, kirjaston,

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma

Yksikön toimintasuunnitelma Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Pph Itäkeskus-Marjaniemi-Myllypuro Toimintakausi syksy 2017-kevät 2018 https://www.instagram.com/perhepaivahoito_myllikka_itis/ Perhepäivähoito osallisuutta

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kaarelan perhepäivähoito

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kaarelan perhepäivähoito Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kaarelan perhepäivähoito 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuuri on historiallisesti ja kulttuurisesti muotoutunut tapa toimia, joka muovautuu yhteisön

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma

Yksikön toimintasuunnitelma Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kaskisavu-Pentinkulma 30.10.2018 Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Taskilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Taskilan päiväkodin toimintasuunnitelma Taskilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Yhdessä keskustellen luomme avoimen ja vuorovaikutuksellisen ilmapiirin lasten, vanhempien ja työntekijöiden välille. Toimintakulttuurimme

Lisätiedot

Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma

Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkodissamme jatkettu aukiolo joustaa perheiden erilaisten hoidontarpeiden mukaan. Tällöin myös sisarukset saavat toimia samassa

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Kuukkelin päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Kuukkelin päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Kuukkelin päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Jokainen lapsi on rikkaus ja arvokas omana itsenään. Kuuntelemme ja kohtaamme lapset ja perheet

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA

VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA YLÖJÄRVEN KAUPUNKI Varhaiskasvatus 2017-2019 kesäkuu 2018 VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMA Päiväkodit laativat vuosittain kaikkia yksikön toimintamuotoja koskevan toimintasuunnitelman kunnassa

Lisätiedot

LUUMÄEN VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA

LUUMÄEN VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA LUUMÄEN VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2017 2018 Varhaiskasvatuksemme pohjautuu Luumäen varhaiskasvatussuunnitelmaan 2017 ja kunkin Lapsen (omaan) varhaiskasvatussuunnitelmaan sekä Luumäen kunnan

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kumppanuusfoorumi Tampere 25.8.2016 Pia Kola-Torvinen Opetushallitus Suomessa varhaiskasvatuksella on pitkä ja vahva historia Pojat leikkimässä

Lisätiedot

Liikkuminen ja hyvinvointi varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa

Liikkuminen ja hyvinvointi varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Liikkuminen ja hyvinvointi varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa 19.9.2016 Pia Kola-Torvinen Opetushallitus VASU2017 työskentelyä ohjanneet keskeiset asiakirjat Varhaiskasvatuslaki (2015) - Perustetyön

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi 2018-2019 Työtämme ohjaavat yhteiset arvot Helsinkiläinen varhaiskasvatus perustuu Vasu-perusteissa määritellyille arvoille sekä Helsingin

Lisätiedot

VUOSISUUNNITELMA

VUOSISUUNNITELMA VUOSISUUNNITELMA 2018-2019 PÄIVÄKODIN NIMI: Metsätähti RYHMIEN NIMET: Kissankellot (1-3v.) ja Päivänkakkarat (3-5v.) LASTEN MÄÄRÄ: 33 paikkaa (kuluvana toimintavuotena 38 lasta) Päiväkodin aukioloaika

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Savotta-aukion päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Savotta-aukion päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Savotta-aukion päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Tavoitteet Tärkeimpiä arvoja meillä ovat välittäminen, turvallisuus ja itsensä toteuttaminen. Toimintaamme

Lisätiedot

Vasu 2017 suhde hyvinvointiin ja liikkumisen edistämiseen

Vasu 2017 suhde hyvinvointiin ja liikkumisen edistämiseen Vasu 2017 suhde hyvinvointiin ja liikkumisen edistämiseen Ylitarkastaja Anu Liljeström Opetus- ja kulttuuritoimi -vastuualue, Itä-Suomen aluehallintovirasto Anu Liljeström, ISAVI OKT-vastuualue 5.10.2016

Lisätiedot

Hakeminen. Päivähoitoyksikössä toteutetaan yhteisesti suunniteltua/laadittua toimintakäytäntöä uusien asiakkaiden vastaanottamisessa.

Hakeminen. Päivähoitoyksikössä toteutetaan yhteisesti suunniteltua/laadittua toimintakäytäntöä uusien asiakkaiden vastaanottamisessa. Päivähoidon laatukriteerit Hakeminen Päivähoitoyksikössä toteutetaan yhteisesti suunniteltua/laadittua toimintakäytäntöä uusien asiakkaiden vastaanottamisessa. Henkilökunta tuntee päivähoitoyksikkönsä

Lisätiedot

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma 2019-2020 Toimintakulttuuri Joustavassa pienryhmätoiminnassamme lapset saavat leikkiä ja oppia rauhallisessa ja kiireettömässä ilmapiirissä. Tällöin jää aikaa huomioida

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme keskeinen tekijä on toistemme arvostaminen. Annamme lapsille leikkitilaa

Lisätiedot

Iisalmen kaupunki Sivistyspalvelukeskus Varhaiskasvatus ESIOPETUKSEN LUKUVUOSISUUNNITELMA. Lukuvuosi - Yksikkö. Esiopetusryhmän nimi

Iisalmen kaupunki Sivistyspalvelukeskus Varhaiskasvatus ESIOPETUKSEN LUKUVUOSISUUNNITELMA. Lukuvuosi - Yksikkö. Esiopetusryhmän nimi Lukuvuosi - Yksikkö Esiopetusryhmän nimi Esiopetusryhmän henkilöstö Lukuvuoden painotusalueet Esioppilaiden määrä Tyttöjä Poikia LUKUVUODEN TYÖAJAT Syyslukukausi / 20 - / 20 Syysloma / 20 - / 20 Joululoma

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö NALLI-SAKARA

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö NALLI-SAKARA Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö NALLI-SAKARA Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Toimintasuunnitelmassa kuvataan, miten varhaiskasvatusta toimipisteessä tai yksikössä

Lisätiedot

Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma

Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkodissamme pienryhmätoimintaa on kaikissa päivän tilanteissa ja se on suunniteltu hyvin. Tarjoamme lapsille monipuolista tekemistä,

Lisätiedot

Pitkäkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Pitkäkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma Pitkäkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Meillä lasta kannustetaan leikkiin. Tiedostamme leikin tärkeän merkityksen lapsen hyvinvoinnille ja oppimiselle. Aikuiset ja lapset

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma

Yksikön toimintasuunnitelma Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kaskisavu-Pentinkulma 31.10.2017 Toimintakulttuuri Toimintakulttuuri on historiallisesti ja kulttuurisesti muotoutunut tapa toimia, joka muovautuu yhteisön

Lisätiedot

Telkkä-Lunnin toimintasuunnitelma

Telkkä-Lunnin toimintasuunnitelma Telkkä-Lunnin toimintasuunnitelma 2017-2018 Telkkä-Lunnin toimintakulttuuri Jokainen lapsi on ainutlaatuinen. Lasten toiveet ja mielenkiinnon kohteet selvitetään havainnoimalla ja kuuntelemalla. Telkkä-Lunnissa

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi Leikkiin ja vuorovaikutukseen kannustava yhteisö Näin meidän yksikössä/ryhmässä : Pienryhmätoimintaan on mahdollisuus päivittäin.

Lisätiedot

Kolmen teeman kokonaisuus omien ja kaverien vahvuuksien tunnistamiseen ja hyödyntämiseen.

Kolmen teeman kokonaisuus omien ja kaverien vahvuuksien tunnistamiseen ja hyödyntämiseen. Esiopetus ja 1.-3.lk Kolmen teeman kokonaisuus omien ja kaverien vahvuuksien tunnistamiseen ja hyödyntämiseen. Tutustu verkkosivuihin nuoriyrittajyys.fi Tutustu ohjelmavideoon nuoriyrittajyys.fi/ohjelmat/mina-sina-me

Lisätiedot

Välikylän päiväkodin toimintasuunnitelma

Välikylän päiväkodin toimintasuunnitelma Välikylän päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Kasvattajat sanoittavat lapsille päivittäin huomaamiaan positiivisia asioita lapsissa ja heidän toiminnassaan, näin opetamme lapsia

Lisätiedot