Euroopan investointiohjelma. #investeu

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Euroopan investointiohjelma. #investeu"

Transkriptio

1 Euroopan investointiohjelma FI #investeu

2 #investeu

3 Euroopan investointiohjelma vauhdittaa EU:n laajuista kasvua Euroopan investointiohjelman tarkoituksena on rohkaista investointeja, joiden avulla luodaan työpaikkoja, vauhditetaan kasvua ja kilpailukykyä, täytetään talouden pitkän aikavälin tarpeet sekä vahvistetaan EU:n tuotantokapasiteettia ja infrastruktuuria. Tätä varten ohjelma tukee investointeja reaalitalouteen erilaisilla EU:ssa toteutettavilla hankkeilla, luo investoinneille suotuisaa ympäristöä poistamalla niiden esteitä sekä mobilisoi julkisia ja yksityisiä resursseja. Tämän viimeisen osa-alueen avaintekijänä on Euroopan strategisten investointien rahasto (ESIR), joka edistää investointeja infrastruktuurihankkeisiin sekä pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. ESIR-rahastosta taataan yritys- ja infrastruktuurihankkeita yhteensä 21 miljardilla eurolla, josta 16 miljardia euroa on peräisin EU:n budjetista ja 5 miljardia euroa Euroopan investointipankista. ESIR-rahaston tavoitteena on saada aikaan vähintään 315 miljardin euron lisäinvestoinnit kolmen vuoden aikana. Kesäkuu 2017 kesäkuusta alkaen ESIR-rahoituksella oli mahdollisuus toteuttaa 209,1 miljardin euron lisäinvestoinnit eli 66%:n osuus tavoitteesta. Hankkeesta saadaan vastaisuudessakin merkittäviä taloudellisia etuja. Yli pk-yrityksen odotetaan hyötyvän ESIR-rahaston pk-yritysinvestoinneista. Nämä luvut korostavat lisäarvoa, jota ESIR-rahasto tuottaa Euroopan taloudelle sekä nyt että tulevina vuosina. 523 TRANSAKTIOTA JO HYVÄKSYTTY 28 EU-MAASSA Ympäristö ja resurssien tehokas käyttö Digitaaliala Liikenne ALAKOHTAISET ESIR-INVESTOINNIT 10% 9% TKI Joista allekirjoitettu 24,1 mrd HYVÄKSYTTY ESIR-RAHOITUS* Sosiaalinen infrastruktuuri 4% 4% 30% 22% 39 mrd. 209,1 mrd. * EIP:n hyväksymät: EUR 29,7 mrd. EIR:n hyväksymät: EUR 9,3 mrd. 21% Pienyritykset Energia EIP + EIR 66% ESIR-HYVÄKSYNTÖIHIN LIITTYVÄT KOKONAISINVESTOINNIT 315 mrd.

4 INFRASTRUKTUURIN ESIR-RAHOITUS SISÄMAASSA SIJAITSEVA TUULIVOIMAPUISTO Sijainti: Ruotsi Ala: Uusiutuva energia, infrastruktuuri ESIR-rahoitus: 12 miljoonaa euroa Euroopan investointiohjelma tukee tuulivoimapuiston kehittämistä Euroopan investointiohjelmasta tuetaan sisämaassa sijaitsevan tuulivoimapuiston rakentamista, jotta voidaan täyttää EU:n ja Ruotsin uusiutuvaa energiantuotantoa ja hiilidioksidipäästöjen vähentämistä koskevat tavoitteet. Euroopan investointipankki (EIP), Mirova Eurofideme 3 -rahasto ja tuulivoiman kehittäjä Eolus investoivat sisämaassa sijaitsevan Langmarken-tuulivoimapuiston rakentamiseen Ruotsin Värmlannin maakunnassa. Rakentaminen aloitettiin tammikuussa 2016, ja tuulivoimapuiston kapasiteetti tulee olemaan 23,1 megawattia (MW). Projekti sisältää kuuden 3,3 MW:n tuuliturbiinin asentamisen tuulivoimapuistoon. Malmön kaupunki ja Kalmarin maakuntaneuvosto ovat ostaneet lisäksi vielä kaksi muuta tuuliturbiinia. Tuulivoimapuisto liitetään kansalliseen sähköverkkoon paikallisen sähkönjakelukeskuksen kautta. Investointi on ensimmäinen EIP:n yhteisrahoitusohjelmasta rahoitettu hanke ja ensimmäinen ESIR-rahaston tuella toteutettu EIP-hanke Ruotsissa.

5 INFRASTRUKTUURIN ESIR-RAHOITUS PERUSTERVEYDENHUOLTOKESKUKSET Sijainti: Irlanti Ala: Terveydenhuolto, infrastruktuuri ESIR-rahoitus: 70 miljoonaa euroa EU:n tuella parannetaan irlantilaisten terveyttä 14 uuden terveyskeskuksen rakentaminen Irlannissa parantaa perusterveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen saantia, lisää palvelujen kustannustehokkuutta ja parantaa toimitiloja. Kaikissa terveyskeskuksissa on saatavilla yleislääkäripalveluja, toimintaterapiapalveluja, sosiaalipalveluja ja ravitsemusneuvontaa. Joissakin niistä on myös mielenterveys-, hammaslääkäri- ja päihderiippuvuuspalveluja, varhaisen puuttumisen tiimejä, päivystäviä lääkäreitä ja ensihoitoyksiköitä. Terveyskeskusten rakentaminen luo työpaikkoja sekä uusia toimintamalleja ja -palveluja. Se parantaa potilaiden vuodeosasto- ja avohoitopalveluja, kun taas terveyskeskusten energiatehokkuus alentaa kustannuksia. Hanke tukee siirtymistä sairaalahoidosta yhteisölliseen hoitoon lähemmäksi potilaita ja heidän perheitään. Terveyskeskukset rakennetaan Galwayhin, Limerickiin, Mayoon, Roscommoniin ja Sligoon Länsi-Irlannissa, Tipperaryyn, Waterfordiin ja Wexfordiin Etelä-Irlannissa sekä Dubliniin ja Kildareen. Ne ovat osa ensimmäistä perusterveydenhuoltohanketta, jota tuetaan Euroopan investointiohjelman kautta.

6 INNOVOINNIN ESIR-RAHOITUS GRIFOLS BIOSCIENCE TIE DE Sijainti: Espanja Ala: Tiede, terveys, tutkimus ESIR-rahoitus: 100 miljoonaa euroa Työpaikkoja ja kasvua yrityksille, elämänlaatua potilaille Espanjalainen yritys Grifols on voinut Euroopan investointiohjelman takaaman lainan avulla tutkia uusia tapoja hoitaa Alzheimerin tautia sekä verisuoni- ja valtimosairauksia. Vuonna 1940 perustettu Grifols kehittää plasmalääkkeitä, sairaala-apteekkituotteita ja diagnostiikkatekniikkaa kliiniseen käyttöön. Yrityksen palveluksessa on lähes työntekijää, ja se sai yhtenä ensimmäisistä eurooppalaisista yrityksistä lainan Euroopan investointiohjelman kautta. Rahoituksella tuetaan Grifolsin pitkäaikaista tuotekehitystä, jonka tarkoituksena on löytää veriplasmaproteiinien uusia sovelluksia muun muassa Alzheimerin taudin, verisuonisairauksien ja valtimotromboosin hoitoa sekä sydän- ja verisuonikirurgiaa varten. Yritys on laajentanut tuotantolaitoksiaan ja suorittaa kliinisiä testejä nykyisissä EU-tutkimuskeskuksissa veriplasman uuden erotushoidon kehittämiseksi Alzheimerin taudin etenemisen pysäyttämiseksi. Tutkimus vahvistaa Grifolsin kilpailukykyä sekä auttaa yritystä kasvamaan ja luomaan työpaikkoja. Samalla se myös parantaa potilaiden terveyttä ja elämänlaatua.

7 INNOVOINNIN ESIR-RAHOITUS CRETA FARMS Sijainti: Kreikka Ala: Maatalous, innovointi ESIR-rahoitus: 15 miljoonaa euroa Piristysruiske Kreikan elintarvikeviennille Euroopan investointiohjelman kautta myönnetty rahoitus auttaa eineslihatuotteiden valmistaja Creta Farmsia vauhdittamaan innovointia ja luomaan työpaikkoja Kreetan saarella. Vuonna 1970 sikatilana perustettu Creta Farms panostaa tällä hetkellä viisi kertaa alan muita valmistajia enemmän terveellisempien lihatuotteiden valmistukseen tähtäävien innovatiivisten tuotantotapojen kehittämiseen. Se on kehittänyt oman oliving -tekniikan (oliiviöljykäsittely), jossa lihasta poistetaan tyydyttynyt rasva ja siihen ruiskutetaan tyydyttämätöntä rasvaa sisältävää ekstra-neitsytoliiviöljyä. Näin lihasta tulee terveellisempää, kun sen huonoa kolesterolitasoa saadaan laskettua, mutta se on silti yhtä maukasta. Tekniikan ansiosta Creta Farmsista on tullut Kreikan suurin leikkeleiden valmistaja, ja se on päässyt ulkomaanmarkkinoille, muun muassa Australiaan. Yritys haluaa nyt ottaa oliving -tekniikan käyttöön välipalaelintarvikkeissa ja aikoo palkata 100 työntekijää tätä varten. 15 miljoonan euron ESIR-rahoitus auttaa Creta Farmsia rahoittamaan teknistä kehitystyötä ja jatkamaan kansainvälistä laajentumistaan.

8 ESIR-RAHASTON JA RAKENNERAHASTOJEN YHTEISRAHOITUS IF TRI -INVESTOINTIRAHASTO Sijainti: Ranska Ala: Puhdas energia, vähähiilinen talous ESIR-rahoitus: 20 miljoonaa euroa Uusi teollinen vallankumous Pohjois-Ranskassa Euroopan investointipankin tuella perustettu uusi investointirahasto saa rahoitusta Euroopan investointiohjelman kautta. Investointirahasto tukee siirtymistä vähähiiliseen talouteen Ranskan Nord-Pas de Calais n alueella kolmannen teollisen vallankumouksen loppuun saattamiseksi. Kolmas teollinen vallankumous viittaa digitaalitekniikan ja kestävän energian lähentymiseen. Rahasto edistää tätä tukemalla hankkeita, joiden tarkoituksena on auttaa täyttämään Nord-Pas de Calais n energiatarpeet uusiutuvista energialähteistä. Tämän ansiosta alueella saavutetaan todennäköisesti hiilipäästöjen nollataso vuoteen 2050 mennessä, luodaan työpaikkoja ja edistetään talouskehitystä. Avatun säästötilin avulla on kerätty yli 8,5 miljoonaa euroa yksityiseltä sektorilta ja yleisöltä kolmanteen teolliseen vallankumoukseen liittyvien hankkeiden rahoittamiseen. Nord-Pas de Calais n alueneuvosto ja Pohjois-Ranskan kauppa- ja teollisuuskamari perustivat tämän jälkeen IF TRI rahaston. Sitä rahoitetaan myös Euroopan rakenne- ja investointirahastoista.

9 ESIR-RAHASTON JA RAKENNERAHASTOJEN YHTEISRAHOITUS D4R7-VALTATIE Sijainti: Slovakia Ala: Liikenne, infrastruktuuri ESIR-rahoitus: 427 miljoonaa euroa Helpotusta Bratislavan liikenneruuhkiin D4-moottoritien uusi 27 km:n pituinen osuus joka muodostaa Bratislavan kehätien eteläisen osan vähentää ruuhkia johdattamalla liikenteen pois kaupunkialueen teiltä ja parantamalla pääsyä Slovakian moottoriteille. Tie on osa yleiseurooppalaista liikenneverkkoa ja avaa yhteyden suunniteltuun läntisen ja itäisen Slovakian yhdistävään R7-moottoritiehen sekä nykyisiin D1- ja D2-moottoriteihin. Se on pääasiassa kaksiajoratainen tie, jossa on joitakin kolmikaistaisia osuuksia. Uusi osuus lisää Bratislavan ja ympäröivien alueiden liikennekapasiteettia, parantaa paikallisia ja kansainvälisiä tieyhteyksiä, lisää turvallisuutta, lyhentää matka-aikaa ja säästää ympäristöä. Hanke on osa julkisen ja yksityisen sektorin välistä kumppanuutta, joka kattaa tien rakentamisen lisäksi myös R7-moottoritien operoinnin ja ylläpidon 30 vuoden ajan. Kyse on tähän mennessä suurimmasta Euroopan investointiohjelmasta rahoitetusta hankkeesta Keski- ja Itä-Euroopassa ja samalla ensimmäisestä hankkeesta Slovakiassa.

10 PK-YRITYSTEN ESIR-RAHOITUS PRESTO STAL Sijainti: Puola Ala: Teollisuus, teräksen tukkumyynti Puolalainen teräksen tukkumyyjä laajentaa toimintaansa Puolalainen teräksen tukkumyyjä Presto Stal on saanut rahoitusta EU:n COSME-ohjelmasta, jolla tuetaan riskialttiimpien pienten ja keskisuurten yritysten kasvua ja kilpailukykyä. Rahoitus on auttanut yritystä ottamaan käyttöön uusia, paremmin asiakkaiden tarpeita vastaavia palveluja. Pohjois-Puolan Klawkowossa sijaitsevan Presto Stalin liiketoimintamallin keskiössä on yrityksen paikallinen asiakaspohja. Joustava hinnoittelu ja asiakkaiden erityistarpeiden huomioiminen ovat myyntistrategian avaintekijöitä. Presto Stal on äskettäin pyrkinyt laajentamaan tarjontaansa sisällyttämällä siihen sepäntyöt sekä metalliesineiden hitsauksen ja maalauksen. Tämä on edellyttänyt tontin ostoa uutta päätoimipaikkaa ja työpajaa varten. Tässä yhteydessä tarvittiin huomattavia investointeja, jotka voitiin toteuttaa COSME-rahoituksen avulla. EU:n takaama laina varmisti yrityksen taloudellisen vakauden laajentumishankkeen aikana. Uusien rakennusten perustuksia tehdään parhaillaan. Laajentumisen myötä Presto Stal on palkannut lisää työntekijöitä, joiden määrän odotetaan nousevan kymmeneen vuonna 2017.

11 PK-YRITYSTEN ESIR-RAHOITUS KÜSTENOPTIK AUREL Sijainti: Saksa Ala: Optometria Sijainti: Italia Ala: Elektroniikka, digitaaliteknologia EU:n takaamalla lainalla optikkoliikkeen jatkajaksi Saksalainen optikko osti COSME-ohjelmasta (pienten ja keskisuurten yritysten kilpailukykyä tukeva EU-ohjelma) saamansa lainan avulla liikkeen, jonka johtajana hän toimi aiemmin. Jürgen Jimmy Imholt muutti opintojensa jälkeen Saksan Itämeren-rannikolle, jossa hän oli vieraillut useita kertoja lapsena. Optikkokoulutuksen saanut Jimmy löysi heti työpaikan omalta alaltaan ja yleni vuodessa liikkeenjohtajaksi. Joidenkin vuosien kuluttua hänestä tuli työnantajansa omistaman toisen liikkeen johtaja, jolloin hän muutti myös joitakin yrityksen toimintatapoja. Kun omistaja päätti myydä liikkeet, Jimmy oli paras ehdokas yritystoiminnan jatkajaksi, mutta hän tarvitsi sitä varten lainan. Vaikka häneltä kului yli 2 kuukautta hakemuksen viimeistelemiseen, liiketoimintasuunnitelman perusteellinen laatiminen ja tarkistaminen oli vaivan arvoista. Jimmy sai EU:n takaamaan rahoitukseen perustuvan lainan ensimmäisestä pankista, jonka puoleen hän kääntyi. Nykyisin Jimmyn optikkoliikkeen liikevaihto kasvaa tasaisesti ja hän suhtautuu luottavaisesti tulevaisuuteen. Aurel hyötyy innovointisitoumuksesta Italialainen sähköpiirien valmistaja Aurel on saanut EU:n InnovFin-ohjelmasta (EU Finance for Innovators) rahoitusta tutkimus- ja kehitysinvestointeihin. Ohjelma on tarkoitettu pk-yrityksille ja pienille mid-cap-yrityksille, joilla on tutkimus-, kehitys- ja innovointipotentiaalia (TKI), tai TKI-toimiin tehtäviin investointeihin. Vuonna 1970 perustettu Aurel kehittää ja valmistaa sähköpiirejä paksukalvo- ja muun tekniikan avulla ja tarjoaa tietoa paksukalvotekniikan parhaista käyttötavoista valmistusprosessin kaikissa vaiheissa. Yrityksen tuotevalikoima sisältää myös antureita, ahjoja ja tulostuslaitteita, joita käytetään keraami- ja metallipinnoilla. Yrityksen palveluksessa on 70 työntekijää m²:n toimitiloissa Emilia-Romagnassa. Se on sitoutunut vahvasti innovointiin, jolla on ollut keskeinen asema yrityksen kasvussa. Aurel on tämän ansiosta saanut EU:n takaaman lainan, jonka avulla on voitu hankkia uusia koneita ja palkata lisää koneenrakennuksen ja kemikaalialan ammattilaisia. Laina on myös auttanut Aurelia tekemään lisätutkimusta eri aloilla (esimerkiksi vahvavirtavalaistus ja tehovastukset).

12 EUROOPAN INVESTOINTIOHJELMA Euroopan investointiohjelma on EU:n tason yhteinen ja koordinoitu toimi, jonka tarkoituksena on kannustaa investointeja reaalitalouteen. Tavoitteena on edistää työpaikkojen luomista ja talouskasvua täyttää talouden pitkän aikavälin tarpeet ja parantaa kilpailukykyä vahvistaa EU:n tuotantokapasiteettia ja infrastruktuuria. Investointiympäristön parantaminen Euroopan investointiohjelman keskeisenä tavoitteena on investointiympäristön parantaminen sekä EU-tasolla että yksittäisissä jäsenmaissa. Parhaillaan pyritään poistamaan EU:n ja sisämarkkinoiden tason esteitä sekä ratkaisemaan sääntelyyn liittyviä ja muita investoinnin haasteita jäsenmaissa. EUROOPAN STRATEGISTEN INVESTOINTIEN RAHASTO (ESIR) Euroopan strategisten investointien rahasto (ESIR) on Euroopan investointiohjelman keskiössä. Se tukee innovatiivisia hankkeita, joiden rahoitukseen liittyy riskien kattamistarve. ESIR-rahasto on Euroopan komission ja Euroopan investointipankin (EIP) yhteishanke, jonka tarkoituksena on houkutella yksityisiä investointeja. ALAT Ympäristö ja resurssitehokkuus Liikenne Digitaaliala Energia MITKÄ TAHOT VOIVAT HAKEA RAHOITUSTA? Kaikenkokoiset yritykset Julkiset yritykset Julkisen sektorin organisaatiot ESIR-rahoituksen saamiseksi hankkeiden on oltava 3 kaupallisesti järkeviä sekä taloudellisesti ja teknisesti toteuttamiskelpoisia 3 EU:n tavoitteita sekä kestävää kasvua ja työllisyyttä edistäviä 3 riittävän toteutusvalmiita rahoitus- ja luottokelpoisuuden takaamiseksi 3 asianmukaisesti hinnoiteltuja suhteessa riskeihin. MITEN RAHOITUSTA HAETAAN? Tutkimus ja innovointi Sosiaalinen infrastruktuuri Pienet ja markkina-arvoltaan keskisuuret (mid-cap) yritykset Kansalliset kehityspankit tai muut välitettyjä lainoja tarjoavat pankit Räätälöidyt investointialustat Suuria infrastruktuuri- ja innovaatiohankkeita toteuttavat julkiset tai yksityiset tahot voivat hakea lainaa Euroopan investointipankin kautta. Pk- ja mid-cap-yritykset voivat saada hankkeisiinsa rahoitusta kansallisten kehityspankkien ja paikallisten rahoituksenvälittäjien kautta. EUROOPAN INVESTOINTINEUVONTAKESKUS (EIAH) Euroopan Investointineuvontakeskus (EIAH) on Euroopan komission ja EIP:n hanke, jonka tarkoituksena on vauhdittaa investointeja. Se tarjoaa yhden yhteyspisteen monenlaiselle hankkeisiin ja investointeihin liittyvälle tuelle hankkeen elinkaaren kaikissa vaiheissa. Neuvontapalveluun kuuluu: 3 hankkeen valmisteluun ja toteuttamiseen liittyvä tekninen tuki 3 EU-varojen käytön lisääminen rahoitusvälineissä 3 valmiuksien kehittämistuki 3 julkisten ja yksityisten tahojen kumppanuuksille annettava toimintapoliittinen tuki sekä ohjelma- ja hanketuki 3 innovaatiohankkeiden rahoituksen saanti. Lisätietoa: EUROOPAN INVESTOINTIHANKEPORTAALI (EIPP) Euroopan investointihankeportaali (EIPP) on julkisille ja yksityisille hankkeiden toteuttajille tarkoitettu verkkoportaali, jonka tarkoituksena on houkutella mahdollisia sijoittajia kaikkialta maailmasta. Portaalia ylläpitää Euroopan komissio, ja se on osa Euroopan investointiohjelmaa. Lisätietoa: INVESTEU Ajantasaista tietoa Euroopan investointiohjelmasta: EIP:n paikallisten toimistojen yhteystiedot: Rahoituksenvälittäjien yhteystiedot ESIR-hankkeiden haku maittain ja aloittain: Lisätietoa muista EU:n rahoitusohjelmista ja -mahdollisuuksista:

13 EUROOPAN INVESTOINTIOHJELMA Açores Investoinneilla Eurooppaan työtä ja kasvua. #investeu Madeira Canarias Guadeloupe Martinique Mayotte Guyane La Réunion Lisätietoja: ec.europa.eu/invest-eu eib.europa.eu/invest-eu

Euroopan investointiohjelma. #investeu

Euroopan investointiohjelma. #investeu Euroopan investointiohjelma FI #investeu #investeu Euroopan investointiohjelma vauhdittaa EU:n laajuista kasvua Euroopan investointiohjelman tarkoituksena on rohkaista investointeja, joiden avulla luodaan

Lisätiedot

Euroopan investointiohjelma. #investeu

Euroopan investointiohjelma. #investeu Euroopan investointiohjelma FI #investeu #investeu Euroopan investointiohjelma vauhdittaa EU:n laajuista kasvua Euroopan investointiohjelman tarkoituksena on rohkaista investointeja, joiden avulla luodaan

Lisätiedot

MAAKOHTAINEN TIETOSIVU: SUOMI

MAAKOHTAINEN TIETOSIVU: SUOMI Euroopan investointiohjelma Tilannekatsaus Toukokuu 2018 MAAKOHTAINEN TIETOSIVU: SUOMI JUNCKERIN EUROOPAN INVESTOINTIOHJELMA SUOMESSA FI Suomessa Junckerin komission Euroopan investointiohjelmaan kuuluvan

Lisätiedot

Euroopan investointiohjelma HUHTIKUU 2019 EUROOPAN INVESTOIN TIOHJELMA TILANNE KATSAUS. #investeu

Euroopan investointiohjelma HUHTIKUU 2019 EUROOPAN INVESTOIN TIOHJELMA TILANNE KATSAUS. #investeu Euroopan investointiohjelma HUHTIKUU 2019 EUROOPAN INVESTOIN TIOHJELMA TILANNE KATSAUS #investeu #investeu Euroopan investointiohjelma vauhdittaa EU:n laajuista kasvua Euroopan investointiohjelman tarkoituksena

Lisätiedot

Euroopan investointiohjelma. Marraskuu #investeu

Euroopan investointiohjelma. Marraskuu #investeu Euroopan investointiohjelma Marraskuu 2018 FI #investeu #investeu Euroopan investointiohjelma vauhdittaa EU:n laajuista kasvua ALAKOHTAISET ESIR-INVESTOINNIT - MARRASKUU 2018 Euroopan investointiohjelman

Lisätiedot

Ideasta innovaatioksi - Euroopan yhteinen haaste

Ideasta innovaatioksi - Euroopan yhteinen haaste Ideasta innovaatioksi - Euroopan yhteinen haaste Eurooppalaiset rahoitusvälineet yritysten tukena Valtteri Vento Finnvera 29.8.2019 EU:n tukemat lainat, sijoitukset sekä takausjärjestelyt ovat yleistyneet

Lisätiedot

Tietosivu 2 MISTÄ RAHA ON PERÄISIN?

Tietosivu 2 MISTÄ RAHA ON PERÄISIN? Tietosivu 2 MISTÄ RAHA ON PERÄISIN? Euroopan investointiohjelma on toimenpidepaketti, jonka avulla reaalitalouden julkisia ja yksityisiä investointeja lisätään vähintään 315 miljardilla eurolla seuraavien

Lisätiedot

Euroopan Investointiohjelma. Vesa-Pekka Poutanen, talouspoliittinen neuvonantaja Euroopan komission Suomen-edustusto

Euroopan Investointiohjelma. Vesa-Pekka Poutanen, talouspoliittinen neuvonantaja Euroopan komission Suomen-edustusto Euroopan Investointiohjelma Vesa-Pekka Poutanen, talouspoliittinen neuvonantaja Euroopan komission Suomen-edustusto 12.4.2016 Vuotuinen kasvuselvitys 2015 (ja 2016) Talouspolitiikan kolme toisiaan tukevaa

Lisätiedot

Euroopan Investointiohjelma. Kajaani, 14.12.2015 Vesa-Pekka Poutanen, talouspoliittinen neuvonantaja Euroopan komission Suomen-edustusto

Euroopan Investointiohjelma. Kajaani, 14.12.2015 Vesa-Pekka Poutanen, talouspoliittinen neuvonantaja Euroopan komission Suomen-edustusto Euroopan Investointiohjelma Kajaani, 14.12.2015 Vesa-Pekka Poutanen, talouspoliittinen neuvonantaja Euroopan komission Suomen-edustusto Vuotuinen kasvuselvitys 2015 (ja 2016) Talouspolitiikan kolme toisiaan

Lisätiedot

Euroopan strategisten investointien rahasto (ESIR) ja muut EU -rahoituskanavat. Elina Rainio

Euroopan strategisten investointien rahasto (ESIR) ja muut EU -rahoituskanavat. Elina Rainio Euroopan strategisten investointien rahasto (ESIR) ja muut EU -rahoituskanavat Elina Rainio 22.11.2017 Euroopan investointiohjelma Pilari 1 Pilari 2 Pilari 3 Euroopan strategisten investointien rahasto

Lisätiedot

Euroopan Investointiohjelma

Euroopan Investointiohjelma Euroopan Investointiohjelma Oulu 2.11.2015 Euroopan komission Suomen-edustusto Vesa-Pekka Poutanen Vuotuinen kasvuselvitys 2015 Talouspolitiikan kolme toisiaan tukevaa perustekijää: INVESTOINNIT (alkusysäys

Lisätiedot

Euroopan investointipankki on Euroopan unionin rahoituslaitos. Se on maailman suurin ylikansallinen luotonantaja ja tärkein ilmastorahoittaja.

Euroopan investointipankki on Euroopan unionin rahoituslaitos. Se on maailman suurin ylikansallinen luotonantaja ja tärkein ilmastorahoittaja. EIP lyhyesti 2019 1 Euroopan investointipankki on Euroopan unionin rahoituslaitos. Se on maailman suurin ylikansallinen luotonantaja ja tärkein ilmastorahoittaja. Tuemme talouskasvua, luomme työpaikkoja

Lisätiedot

Euroopan Investointiohjelma. Vesa-Pekka Poutanen, talouspoliittinen neuvonantaja Euroopan komission Suomen-edustusto Kokkola Port Tower

Euroopan Investointiohjelma. Vesa-Pekka Poutanen, talouspoliittinen neuvonantaja Euroopan komission Suomen-edustusto Kokkola Port Tower Euroopan Investointiohjelma Vesa-Pekka Poutanen, talouspoliittinen neuvonantaja Euroopan komission Suomen-edustusto 17.06.2016 Kokkola Port Tower Vuotuinen kasvuselvitys 2015 (ja 2016) Talouspolitiikan

Lisätiedot

ESIR:in hyödyntäminen Suomessa

ESIR:in hyödyntäminen Suomessa ESIR:in hyödyntäminen Suomessa Globaali talous- ja finanssikriisi on vähentänyt investointeja Euroopassa: investointitaso on 15 prosenttia matalampi kuin ennen kriisiä. Taloutta uudistavia investointeja

Lisätiedot

Valtiovarainvaliokunta

Valtiovarainvaliokunta Valtiovarainvaliokunta Suomen näkökulmasta ajankohtaiskatsaus ESIR-rahoituksen tilanteesta sekä mahdollisista ongelmakohdista ja kehittämishaasteista Eduskunta 12.4.2016 Globaali talous- ja finanssikriisi

Lisätiedot

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/0276(COD) aluekehitysvaliokunnalta

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/0276(COD) aluekehitysvaliokunnalta Euroopan parlamentti 2014-2019 Aluekehitysvaliokunta 2016/0276(COD) 20.12.2016 LAUSUNTOLUONNOS aluekehitysvaliokunnalta talous- ja raha-asioiden valiokunnalle ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston

Lisätiedot

Euroopan strategisten investointien rahasto ESIR - Jatkoesitys Kansainväliset rahoitusasiat -yksikkö

Euroopan strategisten investointien rahasto ESIR - Jatkoesitys Kansainväliset rahoitusasiat -yksikkö Euroopan strategisten investointien rahasto ESIR - Jatkoesitys 23.11.2016 Kansainväliset rahoitusasiat -yksikkö ESIR - lyhyesti Euroopan investointiohjelma koostuu kolmesta osasta: 1. Investointirahasto

Lisätiedot

Euroopan investointipankki lyhyesti

Euroopan investointipankki lyhyesti Euroopan investointipankki lyhyesti Euroopan unionin rahoituslaitoksena tarjoamme rahoitusta ja asiantuntemusta terveen liiketoiminnan edellytykset täyttäviin kestävällä tavalla toteutettaviin investointihankkeisiin,

Lisätiedot

Euroopan investointiohjelma

Euroopan investointiohjelma Euroopan investointiohjelma Kolme toisiaan tukevaa tekijää INVESTOINNIT RAKENNEUUDISTUKSET FINANSSIPOLIITTINEN VASTUULLISUUS 1 Euroopan investointiohjelma LISÄRAHAA INVESTOINTEIHIN LISÄRAHOITUS REAALITALOUDEN

Lisätiedot

OP Kymenlaakso. Pankinjohtaja, yritysasiakkuudetmatti Arola

OP Kymenlaakso. Pankinjohtaja, yritysasiakkuudetmatti Arola OP Kymenlaakso Pankinjohtaja, yritysasiakkuudetmatti Arola 4.4.2017 OP lyhyesti Noin 1,7 miljoonaa omistaja-asiakasta Noin 170 osuuspankkia Hyperpaikallinen digitaalinen finanssiryhmä Asiakkaidensa omistama

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI Kulttuuri- ja koulutusvaliokunta LAUSUNTOLUONNOS

EUROOPAN PARLAMENTTI Kulttuuri- ja koulutusvaliokunta LAUSUNTOLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Kulttuuri- ja koulutusvaliokunta 23.2.2015 2015/0009(COD) LAUSUNTOLUONNOS kulttuuri- ja koulutusvaliokunnalta talous- ja raha-asioiden valiokunnalle ehdotuksesta Euroopan

Lisätiedot

Informaatiotilaisuus Euroopan Strategisten Investointien Rahastosta (ESIR)

Informaatiotilaisuus Euroopan Strategisten Investointien Rahastosta (ESIR) Informaatiotilaisuus Euroopan Strategisten Investointien Rahastosta (ESIR) 18.1.2016 Pohjois-Savon liitto Kuopio Neuvotteleva virkamies Jussi Yli-Lahti Työ- ja elinkeinoministeriö jussi.yli-lahti@tem.fi

Lisätiedot

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2015/0009(COD) talous- ja raha-asioiden valiokunnalta

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2015/0009(COD) talous- ja raha-asioiden valiokunnalta EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Kansainvälisen kaupan valiokunta 2015/0009(COD) 6.3.2015 LAUSUNTOLUONNOS talous- ja raha-asioiden valiokunnalta budjettivaliokunnalle ja talous- ja raha-asioiden valiokunnalle

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIMELLE

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIMELLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 31.5.2016 COM(2016) 353 final KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIMELLE EUROOPAN STRATEGISTEN INVESTOINTIEN RAHASTON TAKUURAHASTON

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0482/25. Tarkistus

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0482/25. Tarkistus 9.1.2019 A8-0482/25 25 Johdanto-osan 1 a kappale (uusi) (1 a) Jäsenvaltioiden talous kaipaa pikaisesti sosiaalista, taloudellista ja alueellista yhteenkuuluvuutta varten suunnattua julkista investointisuunnitelmaa,

Lisätiedot

Finnveran rooli eurooppalaisen rahoituksen tukemisessa. Jenni Timonen Kasvun karavaani, Kajaani

Finnveran rooli eurooppalaisen rahoituksen tukemisessa. Jenni Timonen Kasvun karavaani, Kajaani Finnveran rooli eurooppalaisen rahoituksen tukemisessa Jenni Timonen Kasvun karavaani, Kajaani 16.5.2019 Finnvera täydentää rahoitusmarkkinoita ja auttaa suomalaisia luomaan uutta. Finnvera pähkinänkuoressa

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan. ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi. InvestEU-ohjelman perustamisesta

LIITE. asiakirjaan. ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi. InvestEU-ohjelman perustamisesta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 6.6.2018 COM(2018) 439 final ANNEX 4 LIITE asiakirjaan ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi InvestEU-ohjelman perustamisesta {SEC(2018) 293 final} - {SWD(2018)

Lisätiedot

Euroopan investointipankki lyhyesti

Euroopan investointipankki lyhyesti Euroopan investointipankki lyhyesti Euroopan unionin pankkina me tarjoamme rahoitusta ja asiantuntemusta taloudellisesti järkevällä ja kestävällä tavalla toteutettaviin investointihankkeisiin, jotka kohdistuvat

Lisätiedot

ESIR ei tarjoa vastikkeetonta avustusta, eikä rahoita hankkeita yksinään

ESIR ei tarjoa vastikkeetonta avustusta, eikä rahoita hankkeita yksinään ESIR hankkeet Taloustorstai 26.10.2017 Jari Vaine, erityisasiantuntija / rahoitusala Suomen Kuntaliitto / kuntatalous Mikä on ESIR? Euroopan komission käynnistämä Euroopan Stategisten Investointien Rahasto

Lisätiedot

ESIR hankkeet. Taloustorstai Jari Vaine, erityisasiantuntija / rahoitusala Suomen Kuntaliitto / kuntatalous

ESIR hankkeet. Taloustorstai Jari Vaine, erityisasiantuntija / rahoitusala Suomen Kuntaliitto / kuntatalous ESIR hankkeet Taloustorstai 26.10.2017 Jari Vaine, erityisasiantuntija / rahoitusala Suomen Kuntaliitto / kuntatalous Mikä on ESIR? Euroopan komission käynnistämä Euroopan Stategisten Investointien Rahasto

Lisätiedot

TARKISTUKSET FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2014/2209(INI) Lausuntoluonnos Liadh Ní Riada (PE v01-00)

TARKISTUKSET FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2014/2209(INI) Lausuntoluonnos Liadh Ní Riada (PE v01-00) EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Budjettivaliokunta 19.3.2015 2014/2209(INI) TARKISTUKSET 1-20 Liadh Ní Riada (PE546.893v01-00) vihreään kasvuun liittyvistä mahdollisuuksista pk-yrityksille (2014/2209(INI))

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019. Liikenne- ja matkailuvaliokunta LAUSUNTOLUONNOS

EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019. Liikenne- ja matkailuvaliokunta LAUSUNTOLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Liikenne- ja matkailuvaliokunta 12.3.2015 2015/2011(BUD) LAUSUNTOLUONNOS liikenne- ja matkailuvaliokunnalta budjettivaliokunnalle lisätalousarvioesityksestä nro 1 vuoden

Lisätiedot

LEHDISTÖTIEDOTE Kesäkuu 2018 EU:n 13 keskeistä elinkeinoalaa menettävät vuosittain 60 miljardia euroa väärennösten vuoksi.

LEHDISTÖTIEDOTE Kesäkuu 2018 EU:n 13 keskeistä elinkeinoalaa menettävät vuosittain 60 miljardia euroa väärennösten vuoksi. EU:n 13 keskeistä elinkeinoalaa menettävät vuosittain 60 miljardia euroa väärennösten vuoksi. Euroopan unionin teollisoikeuksien viraston (EUIPO) uusi tutkimus osoittaa, että EU:n 13 keskeistä elinkeinoalaa

Lisätiedot

Euroopan Investointiohjelma. Vesa-Pekka Poutanen Euroopan komission Suomen-edustusto Kasvunkaravaani, Kajaani

Euroopan Investointiohjelma. Vesa-Pekka Poutanen Euroopan komission Suomen-edustusto Kasvunkaravaani, Kajaani Euroopan Investointiohjelma Vesa-Pekka Poutanen Euroopan komission Suomen-edustusto 16.05.2019 Kasvunkaravaani, Kajaani Investoinnit - Mikä ongelmana? Investointitason romahdus EU:ssa 1 Investoinnit Mitä

Lisätiedot

Finnveran rooli eurooppalaisen rahoituksen tukemisessa

Finnveran rooli eurooppalaisen rahoituksen tukemisessa Finnveran rooli eurooppalaisen rahoituksen tukemisessa Jukka Suokas, Finnvera ESIR-info 8.12.2016 1 [pvm] Finnvera pähkinänkuoressa Finnvera on Suomen valtion omistama erityisrahoitusyhtiö Finnvera ja

Lisätiedot

EU-rahoituksen uusia mahdollisuuksia Suomessa. Toimialojen kasvuseminaari Kari Virtanen

EU-rahoituksen uusia mahdollisuuksia Suomessa. Toimialojen kasvuseminaari Kari Virtanen EU-rahoituksen uusia mahdollisuuksia Suomessa Toimialojen kasvuseminaari 14.3.2018 Kari Virtanen Euroopan strategisten investointien rahasto ESIR Työ- ja elinkeinoministeriö www.tem.fi 16.3.2018 2 Euroopan

Lisätiedot

Tekes palveluksessasi. Hyvistä ideoista kannattavaa liiketoimintaa

Tekes palveluksessasi. Hyvistä ideoista kannattavaa liiketoimintaa Tekes palveluksessasi Hyvistä ideoista kannattavaa liiketoimintaa Tekes teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekes on innovaatiotoiminnan asiantuntija, jonka tavoitteena on edistää yritysten

Lisätiedot

Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus

Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus 9.5.2018 Rakennerahasto-ohjelma Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 (EAKR, ESR) Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) - Tavoitteena: - Parantaa työllisyyttä, lisätä

Lisätiedot

Energia- ja ympäristötutkimuksen rahoitusmahdollisuudet tiukentuvan talouden Euroopassa

Energia- ja ympäristötutkimuksen rahoitusmahdollisuudet tiukentuvan talouden Euroopassa Energia- ja ympäristötutkimuksen rahoitusmahdollisuudet tiukentuvan talouden Euroopassa Eikka Kosonen Euroopan komission Suomen-edustuston päällikkö 7.2.2012 Eurooppa tarvitsee tutkimusta ja innovointia

Lisätiedot

Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma. ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin Suomen kanssa

Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma. ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin Suomen kanssa EU:n rakennerahastokausi 2014-2020 Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma (versio 25.10.2012) ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin Suomen kanssa Mari Kuparinen 16.11.2012

Lisätiedot

Yrittämisen edellytykset Suomessa. Varatoimitusjohtaja Antti Neimala Sähköurakoitsijapäivät 24.4.2014, Hyvinkää

Yrittämisen edellytykset Suomessa. Varatoimitusjohtaja Antti Neimala Sähköurakoitsijapäivät 24.4.2014, Hyvinkää Yrittämisen edellytykset Suomessa Varatoimitusjohtaja Antti Neimala Sähköurakoitsijapäivät 24.4.2014, Hyvinkää 1 Teema I Yrittäjyyden ja yritysympäristön kuva KYSYMYS NUMERO 1: Pidän Suomen tarjoamaa yleistä

Lisätiedot

Tikkanen Joanna(VM) Eduskunnalle lähetetään tiedoksi komissiolta tullut tiedonanto.

Tikkanen Joanna(VM) Eduskunnalle lähetetään tiedoksi komissiolta tullut tiedonanto. Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM201600297 Tikkanen Joanna(VM) 03.06.2016 Asia Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, Eurooppaneuvostolle, neuvostolle, Euroopan talous ja sosiaalikomitealle

Lisätiedot

Yritysten EU-rahoitusmahdollisuudet Elina Holmberg, Tekes

Yritysten EU-rahoitusmahdollisuudet Elina Holmberg, Tekes Yritysten EU-rahoitusmahdollisuudet Elina Holmberg, Tekes 8.11.2017 Miten EU toimii? EU:n budjetti Hallinnoidaan Suomesta: mm. rakennerahastot, maatalouden tuki ym. Hallinnoidaan Euroopan komissiosta:

Lisätiedot

EU:n rakennerahastokausi Kestävää kasvua ja työtä - ohjelma. Carola Gunell,

EU:n rakennerahastokausi Kestävää kasvua ja työtä - ohjelma. Carola Gunell, EU:n rakennerahastokausi 2014-2020 Kestävää kasvua ja työtä - ohjelma Carola Gunell, 22.5.2014 Paljon muutoksia 2014-2020 kaudella! Ohjelma-alue koostuu kahdesta alueelta: IP-alue ELSA-alue Päätöksenteko

Lisätiedot

Tietosivu 1 MIKSI EU TARVITSEE INVESTOINTIOHJELMAN?

Tietosivu 1 MIKSI EU TARVITSEE INVESTOINTIOHJELMAN? Tietosivu 1 MIKSI EU TARVITSEE INVESTOINTIOHJELMAN? Maailmanlaajuisen talous- ja finanssikriisin puhkeamisesta lähtien EU on kärsinyt investointien alhaisesta tasosta. EU:n tasolla on tarpeen toteuttaa

Lisätiedot

Valtioneuvoston EU-sihteeristö Martti SALMI

Valtioneuvoston EU-sihteeristö Martti SALMI EU:n budjetti vuonna 2006: yhteensä 121 mrd. euroa Maataloustuet: 43,3 mrd. euroa Muut menot: 3,6 mrd. euroa Hallintomenot: 6,7 mrd. euroa Rahoitus EU:n ulkopuolelle: 5,5 mrd. euroa Muut sisäiset politiikat:

Lisätiedot

Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus

Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus Pirkanmaan liiton EAKR-rahoitus - Pirkanmaan liitolla on vuosittain myönnettävissä noin 2 miljoonaa euroa Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoitusta Suomen

Lisätiedot

Uusi rakennerahastokausi Merja Niemi

Uusi rakennerahastokausi Merja Niemi Uusi rakennerahastokausi 2014-2020 Merja Niemi 16.3.2012 Uusi rakennerahastokausi 2014-2020 Vaikuttavuustekijät Tulevaisuuden trendit EU 2020 strategia (tavoitteet ja lippulaivat) EU-ohjelmat, hallitusohjelma,

Lisätiedot

OIKEUSPERUSTA TAVOITTEET VARAT JA VÄLINEET

OIKEUSPERUSTA TAVOITTEET VARAT JA VÄLINEET EUROOPAN INVESTOINTIPANKKI Euroopan investointipankki (EIP) antaa pitkäaikaista hankerahoitusta, takauksia ja neuvontaa unionin tavoitteiden edistämiseksi. Rahoitusta myönnetään niin unionissa kuin kolmansissa

Lisätiedot

Yritykset ja yrittäjyys

Yritykset ja yrittäjyys Yritykset ja yrittäjyys Suomen Yrittäjät 5.10.2006 1 250 000 Yritysten määrän kehitys 240 000 230 000 220 000 210 000 200 000 218140 215799 211474 203358 213230 219273219515 222817224847226593 232305 228422

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Tarkistus. Ian Duncan, Jadwiga Wiśniewska ECR-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Tarkistus. Ian Duncan, Jadwiga Wiśniewska ECR-ryhmän puolesta 9.2.2017 A8-0003/151 151 Johdanto osan 11 kappale (11) Olisi perustettava nykyaikaistamisrahasto, johon sijoitetaan 2 prosenttia EU:n päästökauppajärjestelmän päästöoikeuksista, ja nämä päästöoikeudet

Lisätiedot

BUSINESS FINLAND KUMPPANINA SUURILLE YRITYKSILLE 2018

BUSINESS FINLAND KUMPPANINA SUURILLE YRITYKSILLE 2018 BUSINESS FINLAND KUMPPANINA SUURILLE YRITYKSILLE 2018 BUSINESS FINLANDIN TAVOITTEET Luomme mahdollisuuksia globaaliin kasvuun: 1 2 3 4 edistämällä asiakkaiden uudistumista tukemalla nousevia liiketoimintaekosysteemejä

Lisätiedot

Julkinen TKI-rahoitus, (viimeisin tilastoitu vuosi) TKI-rahoitus (eur) SOTE-alojen TKI (eur) Koulutus (eur)

Julkinen TKI-rahoitus, (viimeisin tilastoitu vuosi) TKI-rahoitus (eur) SOTE-alojen TKI (eur) Koulutus (eur) Julkinen TKI-rahoitus, (viimeisin tilastoitu vuosi) TKI-rahoitus (eur) SOTE-alojen TKI (eur) Koulutus (eur) HUSin tutkimusrahoitus - osana potilaskohtaista kuntalaskutusta 28 000 000 70 000 000 TKI-rahoitus

Lisätiedot

Yritysrahoitus ja yritysten kehittämispalvelut Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Rahoitusyksikkö

Yritysrahoitus ja yritysten kehittämispalvelut Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Rahoitusyksikkö Yritysrahoitus ja yritysten kehittämispalvelut 2016 1.1.-31.12. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Rahoitusyksikkö 23.1.2017 Myönnetty rahoitus maakunnittain 2016 Yrityksen kehittämisavustus Yritysten toimintaympäristön

Lisätiedot

OIKEUSPERUSTA TAVOITTEET VARAT JA VÄLINEET

OIKEUSPERUSTA TAVOITTEET VARAT JA VÄLINEET EUROOPAN INVESTOINTIPANKKI Euroopan investointipankki (EIP) antaa pitkäaikaista hankerahoitusta, takauksia ja neuvontaa unionin tavoitteiden edistämiseksi. Rahoitusta myönnetään niin unionissa kuin kolmansissa

Lisätiedot

Toimintatapamuutokset ja verkostot mahdollistajina. Kestävä yhdyskunta

Toimintatapamuutokset ja verkostot mahdollistajina. Kestävä yhdyskunta Toimintatapamuutokset ja verkostot mahdollistajina Kestävä yhdyskunta Tekesin ohjelma 2007 2012 Kestävä yhdyskunta Rakennus- ja kiinteistöalan kansantaloudellinen merkitys on suuri. Toimialalla on myös

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0482/3. Tarkistus. Sven Giegold, Jordi Solé, Tilly Metz, Bas Eickhout Verts/ALE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0482/3. Tarkistus. Sven Giegold, Jordi Solé, Tilly Metz, Bas Eickhout Verts/ALE-ryhmän puolesta 10.1.2019 A8-0482/3 3 Johdanto-osan 13 a kappale (uusi) (13 a) InvestEU-ohjelman olisi voimaannutettava kansalaisia ja yhteisöjä, jotka haluavat investoida kestävämpään, hiilivapaaseen yhteiskuntaan, energiakäänne

Lisätiedot

Suomen energiakentän innovaatioiden tulevaisuus. Osastopäällikkö Ilona Lundström

Suomen energiakentän innovaatioiden tulevaisuus. Osastopäällikkö Ilona Lundström Suomen energiakentän innovaatioiden tulevaisuus Osastopäällikkö Ilona Lundström 17.3.2019 EU:n energia- ja ilmastotavoitteet 2030 EU:n ilmastotavoitteet KHK vähennystavoite vähintään 40 % vuoteen 2030

Lisätiedot

Miten lisää kilpailukykyä? Partneripäivät 12.9.2014 Leena Mörttinen

Miten lisää kilpailukykyä? Partneripäivät 12.9.2014 Leena Mörttinen Miten lisää kilpailukykyä? Partneripäivät 12.9.2014 Leena Mörttinen Suomen talous yskii Bruttokansantuote 2014 BKT kasvu, % Latvia Vuosimuutos, % Liettua Puola Ruotsi Iso-Britannia Luxemburg Romania Unkari

Lisätiedot

Pirkanmaan liiton EAKR haku mennessä

Pirkanmaan liiton EAKR haku mennessä Pirkanmaan liiton EAKR haku 16.2.2015 mennessä EU-rahoitteisen hanketoiminnan hakuinfo Tiina Harala Yleistä Pirkanmaan liiton EAKR-hausta Haku päättyy 16.2.2015 Auki molemmat toimintalinjat ja periaatteessa

Lisätiedot

EU ja energiatehokkuus

EU ja energiatehokkuus EU ja energiatehokkuus Sirpa Pietikäinen Euroopan parlamentin jäsen EU lainsäädäntö? Energiatehokkuusdirektiivi Voimaan 4.12.2012 Kattaa energian tuotannon ja käytön, yksityisellä ja julkisella sektorilla

Lisätiedot

Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus

Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus 14.2.2017 Pirkanmaan liiton EAKR-rahoitus - Pirkanmaan liitolla on vuosittain myönnettävissä noin 2 miljoonaa euroa Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoitusta

Lisätiedot

Voimakkaasti kasvuhakuiset pk-yritykset

Voimakkaasti kasvuhakuiset pk-yritykset Voimakkaasti kasvuhakuiset pk-yritykset 2016 pk-yritysbarometri Alivaltiosihteeri Petri Peltonen Työ- ja elinkeinoministeriö 1 Voimakkaasti kasvuhakuisten yritysten osuus yrityskannasta (%) Voimakkaasti

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan maakuntaliiton EAKR-rahoitus

Pohjois-Karjalan maakuntaliiton EAKR-rahoitus Pohjois-Karjalan maakuntaliiton EAKR-rahoitus Ulla-Riitta Pölönen Pohjois-Karjalan maakuntaliitto 25.1.2018 Kestävää kasvua ja työtä -rakennerahaston toimintalinjat ja erityistavoitteet Kestävää kasvua

Lisätiedot

TuuliWatti Oy Pohjois-Suomen tuulivoimahanke

TuuliWatti Oy Pohjois-Suomen tuulivoimahanke TuuliWatti Oy Pohjois-Suomen tuulivoimahanke Oulu 7.6.2011 Tilaisuuden ohjelma 10.00 Esitykset ja haastattelut/paneeli 11.00 Lounas Jari Suominen Antti Heikkinen Antti Kettunen Veli-Matti Puutio Esko Tavia

Lisätiedot

Kiertotalous, cleantech ja yritysvastuu yrityksen näkökulmasta

Kiertotalous, cleantech ja yritysvastuu yrityksen näkökulmasta Kiertotalous, cleantech ja yritysvastuu yrityksen näkökulmasta Ammattilaisen kädenjälki 9.11.2016 Mia Nores 1 Cleantech eli puhdas teknologia Tuotteet, palvelut, prosessit ja teknologiat, jotka edistävät

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI Aluekehitysvaliokunta LAUSUNTOLUONNOS. talous- ja raha-asioiden valiokunnalle ja budjettivaliokunnalle

EUROOPAN PARLAMENTTI Aluekehitysvaliokunta LAUSUNTOLUONNOS. talous- ja raha-asioiden valiokunnalle ja budjettivaliokunnalle EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Aluekehitysvaliokunta 24.2.2015 2015/0009(COD) LAUSUNTOLUONNOS aluekehitysvaliokunnalta talous- ja raha-asioiden valiokunnalle ja budjettivaliokunnalle ehdotuksesta Euroopan

Lisätiedot

Joensuu Risto Poutiainen Kehittämisjohtaja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

Joensuu Risto Poutiainen Kehittämisjohtaja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto Kestävää kasvua ja työtä EU 2014-2020 Tilannekatsaus Joensuu Risto Poutiainen Kehittämisjohtaja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto 1 Kestävää kasvua ja työtä EU 2014-2020 Tilannekatsaus Sisältörunko Ohjelman

Lisätiedot

Tilastoliite osaan 1 KOLMAS TALOUDELLISTA JA SOSIAALISTA YHTEENKUULUVUUTTA KOSKEVA KERTOMUS 65

Tilastoliite osaan 1 KOLMAS TALOUDELLISTA JA SOSIAALISTA YHTEENKUULUVUUTTA KOSKEVA KERTOMUS 65 Tilastoliite osaan 1 65 A1.1 Työllisyys nykyisen EUn alueella, 1996 ja 2002 Työllisyysaste (% työikäisestä väestöstä) 1996 2002 EU15 59,9 64,2 Muut jäsenvaltiot 61,7 65,1 Koheesiomaat 51,5 60,2 Kreikka

Lisätiedot

Tekes on innovaatiorahoittaja

Tekes on innovaatiorahoittaja DM 450969 01-2017 Tekes on innovaatiorahoittaja Yleisesittely 2017 Antti Salminen, Asiantuntija 30.3.2017 DM 450969 04-2014 Mitä Tekes tekee? Tekes on innovaatiorahoittaja, joka kannustaa yrityksiä haasteelliseen

Lisätiedot

TARKISTUKSET FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti Lausuntoluonnos Daniel Dalton (PE602.

TARKISTUKSET FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti Lausuntoluonnos Daniel Dalton (PE602. Euroopan parlamentti 2014-2019 Sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta 2017/2043(BUD) 5.5.2017 TARKISTUKSET 1-16 Daniel Dalton (PE602.828v02-00) talousarviosta 2018 trilogin neuvotteluvaltuudet (2017/2043(BUD))

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0094/190/rev1. Tarkistus 190/rev1 Raffaele Fitto ECR-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0094/190/rev1. Tarkistus 190/rev1 Raffaele Fitto ECR-ryhmän puolesta 23.3.2019 A8-0094/190/rev1 190/rev1 Johdanto-osan 16 kappale (16) Jotta rajalliset resurssit voitaisiin hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti, EAKR:stä osoitettava tuki asianomaisen erityistavoitteen mukaisiin

Lisätiedot

Mitä jos Suomen hyvinvoinnista puuttuisi puolet? Tiedotustilaisuus 11.2.2011

Mitä jos Suomen hyvinvoinnista puuttuisi puolet? Tiedotustilaisuus 11.2.2011 Mitä jos Suomen hyvinvoinnista puuttuisi puolet? Tiedotustilaisuus 2 Jorma Turunen toimitusjohtaja 3 Globaali rakennemuutos siirtää työtä ja pääomia Aasiaan Teollisuustuotannon jakauma maailmassa 1950-2009

Lisätiedot

OIKEUSPERUSTA TAVOITTEET

OIKEUSPERUSTA TAVOITTEET INNOVAATIOPOLITIIKKA Innovoinnilla on yhä suurempi merkitys taloudessa. Se hyödyttää kansalaisia sekä kuluttajina että työntekijöinä. Se on välttämätöntä työpaikkojen laadun parantamiseksi, ympäristöystävällisemmän

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. heinäkuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. heinäkuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. heinäkuuta 2017 (OR. en) 11170/17 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia: Neuvoston pääsihteeristö Valtuuskunnat EF 162 ECON 638 UEM 230 SURE

Lisätiedot

JOHDANTO... 2 1 KILPAILUKYVYN PERUSTA ON KUNNOSSA... 3 2 PAIKALLISEN SOPIMISEN PELISÄÄNNÖT ON SAATAVA KUNTOON... 4 3 YRITYSRAHOITUSTA SAA PANKEISTA

JOHDANTO... 2 1 KILPAILUKYVYN PERUSTA ON KUNNOSSA... 3 2 PAIKALLISEN SOPIMISEN PELISÄÄNNÖT ON SAATAVA KUNTOON... 4 3 YRITYSRAHOITUSTA SAA PANKEISTA JOHDANTO... 2 1 KILPAILUKYVYN PERUSTA ON KUNNOSSA... 3 2 PAIKALLISEN SOPIMISEN PELISÄÄNNÖT ON SAATAVA KUNTOON... 4 3 YRITYSRAHOITUSTA SAA PANKEISTA PÄÄSÄÄNTÖISESTI HYVIN... 6 4 SUOMEN NYKYINEN KASVURAHOITUSJÄRJESTELMÄ

Lisätiedot

Tukijärjestelmät ilmastopolitiikan ohjauskeinoina

Tukijärjestelmät ilmastopolitiikan ohjauskeinoina Tukijärjestelmät ilmastopolitiikan ohjauskeinoina Marita Laukkanen Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) 26.1.2016 Marita Laukkanen (VATT) Tukijärjestelmät ja ilmastopolitiikka 26.1.2016 1 / 13 Miksi

Lisätiedot

Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus

Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus Pirkanmaan liiton EAKR-rahoitus - Pirkanmaan liitolla on vuosittain myönnettävissä noin 2 miljoonaa euroa Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoitusta Suomen

Lisätiedot

Keski-Suomi ja kansainvälinen hankerahoitus Hannu Koponen & Raija Partanen

Keski-Suomi ja kansainvälinen hankerahoitus Hannu Koponen & Raija Partanen Keski-Suomi ja kansainvälinen hankerahoitus 8.9.2016 Hannu Koponen & Raija Partanen 1 KESKI-SUOMEN KANNALTA TÄRKEIMMÄT RAHOITUSOHJELMAT Itämeri-ohjelma (Interreg Baltic Sea Programme) Pohjoinen periferia

Lisätiedot

Yritysrahoitus ja yritysten kehittämispalvelut Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Rahoitusyksikkö

Yritysrahoitus ja yritysten kehittämispalvelut Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Rahoitusyksikkö Yritysrahoitus ja yritysten kehittämispalvelut 2016 1.1.-31.12. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Rahoitusyksikkö 18.1.2017 Myönnetty rahoitus maakunnittain 2016 Yrityksen kehittämisavustus Yritysten toimintaympäristön

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma luonnonvarastrategian tukena

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma luonnonvarastrategian tukena Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma luonnonvarastrategian tukena Rakennerahastoasiantuntija Jaana Tuhkalainen, ELY-keskus 11.11.2014 Vähähiilinen talous ohjelmakaudella 2014-2020

Lisätiedot

Manner- Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 nvm Sirpa Karjalainen MMM

Manner- Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 nvm Sirpa Karjalainen MMM Manner- Suomen maaseudun kehittämisohjelma 014 00 nvm Sirpa Karjalainen MMM Sivu 1 Ohjelman varojen kohdennus Luonnonhaittakorvaus* Ympäristökorvaus Neuvonta Eläinten hyvinvointi Luomuviljelyn tuki Maatalousinvestoinnit

Lisätiedot

ESIR-rahoituksen hyödyntäminen Suomessa Liiketoimintajohtaja Jouko Pölönen / OP. Valtiovarainvaliokunta

ESIR-rahoituksen hyödyntäminen Suomessa Liiketoimintajohtaja Jouko Pölönen / OP. Valtiovarainvaliokunta 1 ESIR-rahoituksen hyödyntäminen Suomessa Liiketoimintajohtaja Jouko Pölönen / OP Valtiovarainvaliokunta 12.4.2016 12/2010 3/2011 6/2011 9/2011 12/2011 3/2012 6/2012 9/2012 12/2012 3/2013 6/2013 9/2013

Lisätiedot

NEFCO:n tarjoamat rahoitusinstrumentit ympäristöalan hankkeille

NEFCO:n tarjoamat rahoitusinstrumentit ympäristöalan hankkeille NEFCO:n tarjoamat rahoitusinstrumentit ympäristöalan hankkeille Pohjoismaiden ympäristörahoitusyhtiö NEFCO Mikael Reims Manager Green Growth yritysfoorumi Helsinki, 28.5.2013 NEFCO Pohjoismaiden ympäristörahoitusyhtiö

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

LIITE. asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 30.10.2014 COM(2014) 674 final ANNEX 1 LIITE Loppukertomus vuoden 2007 ja 30 päivän kesäkuuta 2014 välillä allekirjoitetut EIP:n rahoitustoimet kattavan 25 päivänä lokakuuta 2011

Lisätiedot

Yritysrahoitus ja yritysten kehittämispalvelut Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Rahoitusyksikkö

Yritysrahoitus ja yritysten kehittämispalvelut Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Rahoitusyksikkö Yritysrahoitus ja yritysten kehittämispalvelut 2016 1.1.-31.12. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Rahoitusyksikkö 29.3.2017 Myönnetty rahoitus maakunnittain 2016 Yrityksen kehittämisavustus Yritysten toimintaympäristön

Lisätiedot

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Pohjanmaan maakunnan ESR-projektirahoituksen hakuohje

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Pohjanmaan maakunnan ESR-projektirahoituksen hakuohje Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Pohjanmaan maakunnan ESR-projektirahoituksen hakuohje Hakuaika päättyy 16.2.2015 I Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 ohjelmakauden ESR-projektirahoitushaku

Lisätiedot

EU-koheesiopolitiikan valmistelu sekä OECD-raportin politiikkasuositukset

EU-koheesiopolitiikan valmistelu sekä OECD-raportin politiikkasuositukset EU-koheesiopolitiikan 2020+ valmistelu sekä OECD-raportin politiikkasuositukset Maakunnan yhteistyöryhmä 20.2.2017 Satu Vehreävesa, aluekehitysjohtaja EU:n budjetin rakenne tehtäväalueittain 2014-2020

Lisätiedot

Toimialojen rahoitusseminaari 2016. Uusia tuulia kasvurahoituksessa Jyrki Orpana TEM

Toimialojen rahoitusseminaari 2016. Uusia tuulia kasvurahoituksessa Jyrki Orpana TEM Toimialojen rahoitusseminaari 2016 Uusia tuulia kasvurahoituksessa Jyrki Orpana TEM MUUT HALLITUS VÄLI- NE Yritysten rahoitusaseman vahvistaminen KASVURAHOITUS: LISÄPANOSTUS 2016-18 RAHASTOT VÄLI - RAHOITUS

Lisätiedot

Tekesin rahoituspalvelut kasvuun ja kansainvälistymiseen. Eeva Salminen Palvelujohtaja Startup-yritykset

Tekesin rahoituspalvelut kasvuun ja kansainvälistymiseen. Eeva Salminen Palvelujohtaja Startup-yritykset Tekesin rahoituspalvelut kasvuun ja kansainvälistymiseen Eeva Salminen Palvelujohtaja Startup-yritykset Sisältö - Kasvu & kansainvälistyminen - Rahoituspalvelut - Verkostopalvelut - Ajankohtaista 10-2015

Lisätiedot

TARKISTUKSET FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2015/2320(INI) Lausuntoluonnos Liadh Ní Riada (PE580.

TARKISTUKSET FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2015/2320(INI) Lausuntoluonnos Liadh Ní Riada (PE580. Euroopan parlamentti 2014-2019 Budjettivaliokunta 2015/2320(INI) 28.4.2016 TARKISTUKSET 1-33 Liadh Ní Riada (PE580.580v01-00) parhaasta tavasta hyödyntää pk-yritysten mahdollisuudet työpaikkojen luontiin

Lisätiedot

Uusia toteutusmahdollisuuksia energia- ja vähähiilisyysinvestoinneille (EIB, ELENA) Janne Pesu, SYKE

Uusia toteutusmahdollisuuksia energia- ja vähähiilisyysinvestoinneille (EIB, ELENA) Janne Pesu, SYKE Uusia toteutusmahdollisuuksia energia- ja vähähiilisyysinvestoinneille (EIB, ELENA) Janne Pesu, SYKE Environmental Impact Bond (EIB) VAIKUTTAVUUSINVESTOINTI: Osta tuloksia, älä tekniikkaa jolla oletat

Lisätiedot

Yritysrahoitusta saatavilla ELY-keskuksesta Neuvotteleva virkamies Sirpa Hautala TEM/Yritys- ja alueosasto

Yritysrahoitusta saatavilla ELY-keskuksesta Neuvotteleva virkamies Sirpa Hautala TEM/Yritys- ja alueosasto Yritysrahoitusta saatavilla ELY-keskuksesta 29.11.2017 Neuvotteleva virkamies Sirpa Hautala TEM/Yritys- ja alueosasto Yrityksen kehittämisavustus Myönnetään lähinnä pk-yrityksille kasvua, kansainvälistymistä,

Lisätiedot

Työ- ja elinkeinoministeriö MINVA TEM

Työ- ja elinkeinoministeriö MINVA TEM Työ ja elinkeinoministeriö MINVA TEM201500326 EOS Niemi Ville(TEM) 16.09.2015 JULKINEN Viite Asia Epävirallinen energiaministerikokous 23.9.2015 Luxemburg Ministerit keskustelevat uusista energiateknologioista

Lisätiedot

Vuoden 2016 talousarvioesitys ja vuosien julkisen talouden suunnitelma Pääluokka 32. Työ- ja elinkeinoministeriö

Vuoden 2016 talousarvioesitys ja vuosien julkisen talouden suunnitelma Pääluokka 32. Työ- ja elinkeinoministeriö Vuoden 2016 talousarvioesitys ja vuosien 2016-2019 julkisen talouden suunnitelma Pääluokka 32. Työ- ja elinkeinoministeriö Talousvaliokunta Talousjohtaja Mika Niemelä 8.10.2015 TAE2016: TEM politiikkalohkoittain

Lisätiedot

Kasvun ja investointien tukeminen Rahoituksen edellytykset. Samu Rouhe, OP Länsi Uusimaa

Kasvun ja investointien tukeminen Rahoituksen edellytykset. Samu Rouhe, OP Länsi Uusimaa Kasvun ja investointien tukeminen Rahoituksen edellytykset Samu Rouhe, OP Länsi Uusimaa Paikallinen pankki yrityksen rahoittajana Suomalainen Paikallinen Vakavarainen 32,8 % Konttoreita 5 Yrityspankkipalvelut

Lisätiedot

LUT JA SAIMIA RAKENNERAHASTO- JA MAASEUTUOHJELMAN TOTEUTTAJINA

LUT JA SAIMIA RAKENNERAHASTO- JA MAASEUTUOHJELMAN TOTEUTTAJINA LUT JA SAIMIA RAKENNERAHASTO- JA MAASEUTUOHJELMAN TOTEUTTAJINA 2014-2017 MYR teemakokous 12.3.2018 Satu Sikanen Aluekehitysjohtaja Etelä-Karjalan liitto Kauppakatu 40 D, 53100 Lappeenranta etunimi.sukunimi@ekarjala.fi

Lisätiedot

Rakennerahastokauden 2014 2020 valmistelu. Kuntakierros 2013 Heikki Ojala Aluekehityspäällikkö

Rakennerahastokauden 2014 2020 valmistelu. Kuntakierros 2013 Heikki Ojala Aluekehityspäällikkö Rakennerahastokauden 2014 2020 valmistelu Kuntakierros 2013 Heikki Ojala Aluekehityspäällikkö Rakennerahastot tähtäävä rakenteiden kehittämiseen EAKR = Euroopan aluekehitysrahasto Yritykset, yhteisöt,

Lisätiedot

ELY-keskuksen avustukset yritystoiminnan kehittämiseen

ELY-keskuksen avustukset yritystoiminnan kehittämiseen ELY-keskuksen avustukset yritystoiminnan kehittämiseen Yrityksen kehittämisavustus Yritysten toimintaympäristön kehittämisavustus Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Jarmo Jokinen 26.11.2018 Kestävää kasvua

Lisätiedot

Naisten yrittäjyys Suomessa ja EU:n rooli kasvun tukijana Pia Siitonen, tiedotuspäällikkö Euroopan komission Suomen-edustusto

Naisten yrittäjyys Suomessa ja EU:n rooli kasvun tukijana Pia Siitonen, tiedotuspäällikkö Euroopan komission Suomen-edustusto Naisten yrittäjyys Suomessa ja EU:n rooli kasvun tukijana Pia Siitonen, tiedotuspäällikkö Euroopan komission Suomen-edustusto Tutkimus toteutettiin helmikuussa 2019, suomalaisia naisia edustavalla otoksella

Lisätiedot