Toenperän kirjastopalvelut 2028

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Toenperän kirjastopalvelut 2028"

Transkriptio

1 JOROINEN JUVA RANTASALMI Tulevaisuuden kirjasto on kuntalaisten selviytymisasema Toenperän kirjastopalvelut 2028 TOIMINTASUUNNITELMA Eija-Liisa Kasesniemi, Päivi Lehmusvuori, Jaana Sopanen käsittely neuvottelukunta , muutokset tehty kuntalaiskuulemiset

2 1. Kirjasto kunnan kulttuurinen hyvinvointikeskus 1.1. Toenperän kirjaston toiminta-ajatus Kirjasto on kunnan kulttuurinen hyvinvointikeskus, joka mahdollistaa osaltaan yksilöiden osallisuuden ja vastuullisen osallistumisen. Kirjasto on monikulttuurinen ja -ääninen. Kirjastossa kuntalainen oppii hyödyntämään myös aineettomia resursseja. Kirjasto edistää ja ylläpitää sekä perinteistä lukutaitoa että kehittyvää monilukutaitoa. Kirjasto opettaa tiedonhakutaitoja ja kehittää niitä edelleen. Kirjasto on kaikkia väestöryhmiä palveleva monipalvelukeskus. Kirjasto tarjoaa vaihtoehdon nopeatahtiseen ruutuaikaan; kirjasto instituutiona vaalii keskittymiskykyä ja kykyä aihekokonaisuuksien hallintaan. Kirjasto on yhteiskunnan muisti Lainsäädäntö kirjasto on peruspalvelu Kirjastolain (Laki yleisistä kirjastoista /1492) mukaan yleisen kirjaston toiminnan järjestäminen on kunnan tehtävä. Kunta voi järjestää yleisen kirjaston toiminnan itse, yhteistyössä toisten kuntien kanssa tai muulla tavoin. Kunnan tulee kuulla asukkaitaan yleisiä kirjastoja koskevissa keskeisissä päätöksissä. Kunnan velvollisuus on huolehtia asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksista. (Kuntalaki 410/2015, 22 ). Kunnan tulee tehdä tarpeen mukaan yhteistyötä muiden viranomaisten, kirjastoalan toimijoiden ja yhteisöjen kanssa. Yleisen kirjaston tehtävä on 1) tarjota pääsy aineistoihin, tietoon ja kulttuurisisältöihin 2) ylläpitää monipuolista ja uudistuvaa kokoelmaa 3) edistää lukemista ja kirjallisuutta 4) tarjota tietopalvelua, ohjausta ja tukea tiedon hankintaan ja käyttöön sekä monipuoliseen lukutaitoon 5) tarjota tiloja oppimiseen, harrastamiseen, työskentelyyn ja kansalaistoimintaan 6) edistää yhteiskunnallista ja kulttuurista vuoropuhelua. Yleisen kirjaston omien aineistojen käyttö, lainaus ja varaaminen sekä ohjaus ja neuvonta ovat asiakkaille maksuttomia. Kunnan on arvioitava yleisen kirjaston toimintaa. Arviointi turvaa lain tarkoituksen toteutumista sekä tukee yleisen kirjaston toiminnan kehittämistä. Arvioinnilla seurataan yleisten kirjastojen tehtävien toteuttamista ja toiminnan järjestämistä. Yleisellä kirjastolla tulee olla riittävä määrä kirjasto- ja informaatioalan koulutuksen saanutta sekä muuta henkilöstöä. Asiantuntijatehtävässä toimivalta edellytetään soveltuvaa korkeakoulututkintoa, ellei tehtävän luonne muuta vaadi.

3 Kunnan kirjastolaitosta johtavalta vaaditaan virkaan tai tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, johtamistaito ja hyvä perehtyneisyys kirjastojen tehtäviin ja toimintaan Visio 2028 kirjasto on kuntalaisten selviytymisasema Kolme kivijalkakirjastoa ja hakeutuvat kirjastopalvelut ovat edelleen olemassa Joroisissa, Juvalla ja Rantasalmelle vuonna Kirjan saavutettavuus nykyisen kaltaisena fyysisenä esineenä on osittain muuttunut: painettu kirja on ylellisyystuote. Kirjastot tarjoavat edelleen kokoelman sekä fyysisinä esineinä että digitaalisina e-aineistoina. Tilastokeskuksen väestöennusteen mukainen asukasmäärä Toenperän kirjaston toiminta-alueella vuonna 2028 on Joroinen Juva Rantasalmi Yhteensä asukasta Väestöennuste kuvaa tulevaa väestönkehitystä. Tilastokeskuksen väestöennusteet ovat ns. demografisia trendilaskelmia, joissa lasketaan mikä on alueen tuleva väestö, jos viime vuosien väestönkehitys jatkuu samanlaisena ( Muun muassa maahanmuutto konfliktialueilta ja ilmastonmuutoksen aiheuttama globaali muuttoliike sekä toisaalta etätyön yleistyminen ja väestön maassamuutto kaupungeista maaseudulle saattavat kääntää Etelä-Savon väestökehityksen positiiviseksi vuoteen 2028 mennessä. Kansalaisten kulttuuristen oikeuksien takaaminen valtionhallinnon kulttuuripoliittisen strategian linjausten mukaisesti loisi kasvuvision toteutuessa uusia haasteita kunnallisten kirjastopalveluiden järjestämiseen. Digitalisaatio jatkunee voimakkaana. Digitaaliset kirjastopalvelut ovat tärkeä osa alueellisia kulttuuripalveluja ja ne lisäävät ihmisten osallisuutta ja osallistumista. Kirjastot ehkäisevät merkittävästi syrjäytymistä ja kuilun levenemistä kansalaisten digitaalisessa osallisuudessa. Valtakunnallisen digituen toteuttamisesta on alkanut pilotointivaihe, jossa toimijoita ovat maakunnat / tai tulevat maakuntahallinnot. Digituella tarkoitetaan viranomaisasioinnin, palvelun ja laitteen käytön tukea, jotta asiakas voi itsenäisesti käyttää digilaitteita ja asioida sähköisesti. Digitukea tarjotaan mm. etätukena, lähitukena ja koulutuksena, jos kuntalainen ei pysty itse käyttämään palvelua tai laitetta. Tukemiseen sisältyy myös ohjaus sähköiseen palveluun ja asiointiin. Toimijaverkostossa voi olla mukana julkisia ja yksityisiä toimijoita. Kunnat tekevät päätökset osallistuvatko sen kirjastot digituen antamiseen. (Johanna Selkee, erityisasiantuntija, Kuntaliitto ) Yleinen kirjasto kehittyy yhä enemmän kuntalaisten selviytymisasemaksi, joka tarjoaa välineitä, osaamista, tukea ja ohjausta asiointiin, opiskeluun ja työhön sekä vapaa-ajan aktiviteetteihin. Kirjasto vastaa yhteiskunnan muutoksesta syntyviin tarpeisiin. Kirjastoa tarvitaan Toenperän toiminta-alueella vielä kymmenen vuoden kuluttuakin väestön kulttuurisen hyvinvoinnin ja osallisuuden edistäjänä. Lukutaito on niin osallisuuden kuin digipalvelujen käytön perusedellytys. Asianmukaiset ja kehittyvät kirjastopalvelut ovat edullinen tapa edistää kunnan vetovoimaa asukkaista kilpailtaessa.

4 2. Toenperän kirjaston verkostomainen toiminta 2.1. Toenperän kirjasto osana Lumme-yhteistyötä Lumme-kirjastojen yhteistyö laajenee ja syvenee. Vuonna 2018 kirjastoilla on jo yhteinen kirjastojärjestelmä, aineistokokoelma (myös e-aineistot) ja kirjasto-aineistojen kuljetusjärjestelmä. Vuoteen 2028 mennessä saattaa olla sekä palvelutuotannon että taloudellisuuden kannalta mahdollista ja järkevää siirtyä Lumme-laajuiseen kirjastopalvelujen tuotantoon. Vielä toistaiseksi Lummekirjastojen tulevaa toimintaa arvioivissa keskusteluissa (tilanne syksyllä 2018) ei ole löytynyt kipinää yhteisen palvelutuotannon järjestämiseen. Verkostomaisessa toimintatavassa korostuu resurssien jakaminen. Kirjastojen verkostoissa jaetaan henkilöstön työtä ja aineistoa. Aineiston jakaminen kirjastojen välillä on jo vakiintunut käytäntö; uudemmissa verkostoissa jaetaan lähinnä henkilöstön osaamista ja työpanosta (vrt. Liite 1: Esimerkkejä yleisten kirjastojen verkostomaisesta yhteistyöstä). 2.2 Toenperän kirjaston resurssit a) Toenperän kirjaston johtamisjärjestelmä Keskusteluissa Juvan johtoryhmän jäsenet esittivät ajatuksen, ettei Toenperän kirjastossa välttämättä tarvittaisi kuntakohtaisia kirjastonjohtajien virkoja, vaan kirjastoa voisi johtaa yhteinen kirjastotoimenjohtaja. Johtaminen Toenperän kirjastossa ja Lumme-yhteistyössä ei nykyisellään ole hierarkkista vaan tiiminä johtamista. Toimiva työnjako vapauttaa johtajat keskittymään ja syventämään asiantuntemustaan omilla osaamisalueillaan. Yhteisön tuloksellisuutta nostava voima näkyy verkostomaisessa yhteistyössä. Jaetun johtajan ja jaetun johtajuuden välillä ei henkilöstömenoissa ole suurta eroa. Jaetun johtajuuden nykyinen malli on kirjastotoimenjohtajan tekemän laskelman (ks. liite 2) mukaan taloudellisesti edullisempi malli. b) Toenperän kirjaston henkilöstö Kirjasto tilana ei opeta lukemaan, ei edistä osallisuutta eikä tarjoa kuntapalveluja. Toenperän palvelutuotannossa tulisi säilyä edelleen 0,8 1 henkilötyövuotta/1000 asukasta (OKM:n laatusuositus). Vuosina Toenperän kirjaston henkilöstöstä siirtyy eläkkeelle kaksi (2) Joroisten kirjaston ja neljä (4) Juvan kirjaston kirjastoammatillista työntekijää. Vuonna 2021 laatusuosituksen mukainen henkilöstön määrä Toenperän kirjastossa tulisi olla kirjastoammatillista henkilötyövuotta. Laskelmassa vuoden 2018 vakinaisen henkilöstön henkilötyövuodet suhteutettuna vuoden 2021 ennakoituun väestömäärään: Joroinen 3,25 htv 0,80 htv/1000 as. * Juva 5 htv 0,92 htv/1000 as. * Rantasalmi 3 htv 1,08 htv/1000 as. * Hakeutuva kirjastotoiminta 2 htv * Vertailuluvussa ovat mukana aluekirjastoauton henkilötyövuodet nykyisen reittiajan mukaan jaettuna, asukasmäärä Tilastokeskuksen väestöennusteesta (2021); Rantasalmella kirjastoammatilliset työntekijät vastaavat myös kunnan neuvonnan palveluiden toteutuksesta.

5 c) Toenperän kirjaston kustannukset 2018 Kirjaston TA 2018 Osuus kirjastoauton menoista TA 2018 Yhteensä TA 2018 /asukas Joroinen ,30 Juva ,97 Rantasalmi ,29 Laskelma perustuu tuottajakunnan talousarvioon. Kaikki palvelun tuottamisesta kertyneet kustannukset on kohdistettu kirjastojen talousarvioihin. Henkilöstöhallinnon ja kirjanpidon kustannukset on laskettu palvelun kappalehinnoista. Hallinnon yleiskulu sisällytetään sopimuksen mukaisesti kirjastokohtaiseen talousarvioon (0,5% talousarvion nettosummasta). Kirjastotoimenjohtajan palkkakuluista sisällytetään 2,82% Juvan ja 2,82% Rantasalmen kirjaston talousarvioon. d) Toenperän kirjaston tunnusluvut, kirjaston käyttö Kirjaston lainaus- ja kävijämäärät ovat laskeneet hienoisesti, mikä on noudattanut koko Suomen yleisten kirjastojen kehitystä. Vuonna 2017 Toenperällä kokonaislainaus ja kävijöiden määrä nousivat hieman poiketen siten koko maan kehityksestä. Liite 3. e) Hakeutuvat kirjastopalvelut Joroisten kunta pyrkii edistämään kirjastoauton pysymistä yhtenä kirjastopalveluna sekä pyrkii kehittämään kirjastoauton palveluita entistä monipuolisimmiksi. Toenperän kirjastoauto kiertää reitillä arkisin kahdessa vuorossa. Palvelun tuottaa kaksi kuljettajakirjastovirkailijaa. Käyttökustannukset jaetaan kunnille reittiaikojen mukaisesti. Autolla on pysäkkejä sekä taajamissa että haja-asutusalueilla. Toimintaa voidaan laajentaa ja monipuolistaa, mikäli autoon kiinnitetään kolmas kuljettaja. Tällöin kirjastoauto voisi osallistua palvelureittien ulkopuoliseen toimintaan sekä luopua kesätauosta, ja myös pysäkkiaikoja voidaan pidentää tai reittivalikoimaa laajentaa. Taloudellisin vaihtoehto olisi kouluttaa vuonna 2019 yksi Toenperän kirjastovirkailija resurssikuljettajaksi, joka sijaistaa tarvittaessa kirjastoautossa. Nykyisen auton ikääntymisen vuoksi Toenperä tarvitsee viimeistään vuonna 2021 uuden kirjastoauton, joka voitaisiin varustaa monipalveluautoksi. Kirjastoauto varusteineen maksaa noin Valtio ei toistaiseksi tue kirjastoauton hankintaa, mutta kirjastojen investointituen osittainen palauttaminen on vireillä; aiemmin tuki on ollut prosenttia hankintahinnasta. Linja-autopohjaisen mallin lisäksi saatavilla on myös kuorma-autopohjaisia malleja, joissa kori ja alusta voidaan vaihtaa toisistaan riippumatta. Malleissa on tasalattia, joka tekee tilasta sekä esteettömän että muunneltavan; lattiatilaa saadaan lisää myös kirjavalikoiman muunneltavuutta lisäävillä moduulikirjavaunuilla. Suurempi kääntösäde ja teiden painorajoitukset asettavat kuitenkin rajoitteita reittisuunnitteluun. Kirjastoauto on mahdollista hankkia myös leasing-alustalla. Auton rekisteröinti kolmelle monipuolistaa uusien palvelujen konseptointia. Muita monikäyttöisyyttä lisääviä varusteita ovat mm. äänieristetyt jaetut tilat, älypöydät, ulkotilaa lisäävä markiisikatos, siirrettävät ryhmäkalusteet, äänentoisto, kylmäkuljetustilat ja muut logistiset ratkaisut.

6 Kirjastoautotoiminnan kehittämisen mahdollisuudet 2019 kolmannen kuljettajan koulutus (direktiivin mukainen kuljettajakoulutus) kirjastoauton hankinnan kilpailutus tilaaja- ja tuottajakuntien tarpeiden mukaan 2021 hankintakustannukset, auto varusteltuna, (vuoden 2018 hintataso) 2021 kaksi vakituista kuljettajaa ja kolmas resurssikuljettaja 3. TOENPERÄN KIRJASTON TOIMINTASUUNNITELMA Toenperän kirjaston toimintasuunnitelmassa vuosille on tunnistettu viisi kehittämisteemaa: omatoimikirjastokonsepti, hakeutuvien kirjastopalvelujen laajennus, toiminnallisesti asianmukaisten kirjastotilojen turvaaminen, seutukunnallinen kirjastoyhteistyö sekä Toenperän kirjaston lukutaitopalvelut. Kirjastopalvelut tuotetaan toimintasuunnitelmakaudella enintään samoilla henkilöstö- ja muilla resursseilla kuin vuonna Toenperän kirjastoa johtaa kirjastonjohtajien tiimi, jolla on toimiva työnjako, ja johtajat keskittyvät oman alueensa toiminnan kehittämiseen koko toiminta-alueella. Kirjastonjohtajat pitävät yhteyttä oman toimintakuntansa johtaviin viranhaltijoihin ja päättäjiin sekä valvovat tilaajakunnan etua palvelutuotannossa. Johtajuusmallia arvioidaan toimintasuunnitelmakauden aikana kuntien muuttuvien tilanteiden mukaan Omatoimikirjastot Toenperän kirjaston omatoimikirjastokonseptin käyttöönotto aloitettiin Joroisten kirjastossa vuonna Omatoimiprosessi tulee viedä Juvan ja Rantasalmen kirjastojen osalta päätökseen vuoteen 2021 mennessä. Rantasalmi on saanut vuodelle 2019 Itä-Suomen aluehallintoviraston kirjastojen kehittämisavustusta omatoimikonseptin toteutukseen. Omatoimikirjasto parantaa asiakkaiden yhdenvertaisuutta tarjoamalla entistä laajemmat kirjastopalvelut lisäämällä palvelujen saavutettavuutta varhaisaamuina, iltaisin ja viikonloppuisin sekä kirjastojen muina sulkuaikoina. Omatoimikirjasto mahdollistaa myös kirjastolain edellyttämän kirjastotilojen monipuolisen käytön kokouksiin, opetukseen ja omatoimiseen tapahtumatuotantoon sekä harrastustoimintaan Hakeutuvat kirjastopalvelut Kehitettäviä hakeutuvia kirjastopalveluja ovat kirjastoautopalvelut, kirjaston kotipalvelu ja pop up -kirjastot. Palveluja viedään erityisesti ikääntyville, palvelulaitoksiin sekä kouluihin ja varhaiskasvatuksen yksiköihin. Kirjastopalvelujen tunnettuutta lisätään osallistumalla kirjastoautolla tapahtumiin. Kirjastoauto Jasso Toenperä on otettu käyttöön 2007, ja auton laskennallinen käyttöikä täyttyy Uuden auton hankkimista ja palvelurakennetta selvitetään tulevan toimintasuunnitelmakauden aikana. Mikäli uuden auton hankintaan päädytään, auto ehdotetaan korvattavaksi monipalveluautolla, joka on varusteltu perinteisiä kirjastopalveluja laajempaan käyttöön. Samalla selvitetään ns. kuljettajapankin käyttöä, mikä mahdollistaisi kirjastoauton osallistumisen reittiaikojen ulkopuolella eri tapahtumiin. Hakeutuvien kirjastopalvelujen kehittäminen edellyttää eri viranomaisten lisäksi kaupallisten lähipalvelujen (mm. jakelukuljetukset) ja kolmannen sektorin toimijoiden (yhdistykset, yhteisöt) osallistamista uuden toiminnan suunnitteluun jo ennen monipalveluauton hankintaa.

7 3.3. Kirjastotilat Toenperän kirjastopalvelut 2028 Toimintasuunnitelma Juvalla tulee ratkaista missä tilassa kirjastotoiminta toteutetaan; omatoimikirjastokonsepti voidaan toteuttaa vasta kirjastotilaratkaisun jälkeen. Joroisissa yhteispalvelupiste siirretään kirjastoon. Rantasalmen omatoimikirjaston käyttöönotto edellyttää rakenteellisia muutoksia kirjastotilassa Lumme-kirjastojen yhteistyö Lumme-kirjastojen yhteistyössä kehitetään palveluja ja verkostomaisia työtapoja. Muun muassa e-aineiston hankintaperiaatteista ja -tavoista sovitaan Lumme-verkostossa. Toenperän kirjastonjohtajien tiimin tehtävänä on valvoa oman alueensa kuntien ja kuntalaisten etuja kirjastopalvelujen verkostomaisen yhteistyön toteuttamisessa ja syventämisessä Toenperän kirjaston lukutaitopalvelut Varhaiskasvatus ja perheet Toenperän kirjaston lukutaitoa edistäväksi palveluksi on vuonna 2017 kehitetty alle kouluikäisten lukudiplomi Ketunpentu. Sen tavoite on perheiden yhteisen lukemisen ja yhteisen ajan lisääminen. Kirjan tuominen osaksi perheiden arkea on tärkeä kirjaston tehtävä. Ääneen lukemisella on merkittävä vaikutus lapsen hyvinvointiin. Lue lapselle -sivusto on koonnut hyödyt kuudeksi teesiksi kuudeksi teesiksi: Lapsi jolle luetaan on itsevarmempi ja reilumpi kaveri muille. Lapsen sanavarasto moninkertaistuu. Lapsi menestyy paremmin koulussa. Lapsen lähtökohdat elämään paranevat. Perheissä keskustellaan enemmän. Lukevasta lapsesta ja lapsesta jolle luetaan kasvaa aktiivisempi ja kunnianhimoisempi aikuinen. Ketunpentu-diplomi laajenee Toenperän laajuiseksi vuosina Pennun kirjakassit kootaan, päiväkodeissa ja ryhmäperhepäivähoidon yksiköissä sekä perhepäivähoitajien varhaiskasvatuksessa ketunpentutyö aloitetaan yhdessä sekä käpäläpassijuhla järjestetään kaikissa kunnissa. Toenperän kirjastot järjestävät varhaiskasvatukselle ja perheille yhteistyössä lastenkulttuurikeskus Verson ja MLL:n kanssa satutunteja syksyisin ja keväisin noin kerran kuussa. Verson kanssa yhteistyö on laajentunut myös Neuvolamuskari-hankkeeseen. Koulut Koulujen ja kirjaston yhteistyö on sekä hakeutuvaa toimintaa että kirjastoissa tapahtuvaa päivittäistä arkea. Yhteistyön tärkeä väline on yhteinen Lukukettu-diplomi, jonka pohjalta ikäkaudelle hyvät kirjat kohtaavat lapsen ja innostavat lukemaan. Lukuketun vahvuutena on diplomin jatkuvuus ja kirjastojen sitoutuminen lukukettutyöhön. Lukukettudiplomia esitellään vuosittain kaikille Toenperän alakoulujen luokille. Koulujen kirjastokäynnit ja pulpettikirjojen lainaus viikoittain ja kuukausittain on toinen ratkaisevan tärkeä käytäntö lasten lukutaidon luomiseksi ja sen jatkuvalle kehittämiselle. Yläkoulujen kanssa lukutaitotyö on myös viime vuosina uuden perusopetuslain myötä tiivistynyt: kirjallisuutta esitellään oppilaille ja sitä lainataan luokkakirjastoiksi. Rajulukupusu-diplomi muuntuu käyttötarpeiden mukaan. Lukevalla nuorella on noin sanan sanavarasto, kun taas nuorella, joka ei lue, on noin sanan sanavarasto ( luettu ). Kirjastonkäytön ja tiedonhaun opetusta kehitetään yhteistyössä Lumme-kirjastojen kanssa. Yh-

8 teistyösopimukset koulun ja kirjaston välillä tehdään toimintavuoden aikana kaikissa kunnissa.. Tiedonhaun ja lähdekritiikin monipuoliset valmiudet ovat digiyhteiskunnan kansalaisen perusoikeuksia. Maahanmuuttajat Kirjastoilla on merkittävä rooli maahanmuuttajien kotoutumisessa ja kielitaidon kehittymisessä.. Kirjastot avaavat digiovia maahanmuuttajille. Kielikahvilatoimintaa kehitetään. Kirjastot tarjoavat resurssiensa mukaan kieli- ja työharjoittelupaikkoja maahanmuuttajille. Lukutaidon esteettömyyspalvelut Lukeminen, kirjat ja yhteiskunnallinen osallisuus ovat jokaisen kansalaisen oikeuksia myös heidän, joille kirjaston saavutettavuus on vaikeaa tai mahdotonta tai joille kirjan lukeminen on jostain syystä hankalaa. Lukivaikeudet estävät monia nuoria jatkokoulutuksessa onnistumisessa ja työelämään siirtymisessä. Lukutaitoa täydentää ja korvaa kirjojen kuunteleminen. Sen voi tehdä yksi- tai monikanavaisesti eli kuunnellen tai samanaikaisesti tekstiä seuraten. Celia-kirjasto on saavutettavan kirjallisuuden ja julkaisemisen asiantuntijakeskus, joka tukee yhdenvertaisuutta lukemisessa ja oppimisessa. Celia on kehittänyt palvelujaan vastaamaan digiajan vaatimuksiin. Celian jakelemia saavutettavia kirjoja voi kuunnella sekä äänitteinä että suoratoistopalveluna. Celia on antanut myös yleisille kirjastoille ja erityisopettajille oikeuden luoda/aktivoida Celiaasiakkuuksia ilman aiemmin vaadittuja terveydenhuollon varmenteita. Täten myös potentiaalisten Celia-asiakkuuksien määrä on kasvanut. Palvelun markkinointi ja opastaminen on tärkeä osa kirjastojen päivittäistä asiakastyötä ja hakeutuvia kirjastopalveluja.

9 LÄHTEET Joroisten kunta. Kuntastrategia Hyväksytty kunnanvaltuustossa Juva 600 ihmisten yhteisö. Juvan kuntastrategia Hyväksytty kunnanvaltuustossa Lukutaitopalvelut Opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuripolitiikan strategia Rantasalmen kuntastrategia vuosille ja visio vuoteen Hyväksytty kunnanvaltuustossa Suomen virallinen tilasto (SVT): Väestöennuste [verkkojulkaisu]. ISSN= Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: ]. Saantitapa: Yleisten kirjastojen laatusuositus Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2010:20

10 LIITE 1 Esimerkkejä yleisten kirjastojen verkostomaisesta yhteistyöstä 1. Yleisten kirjastojen neuvosto ( Yleisten kirjastojen neuvosto (YKN) on kirjastojen yhteistyötä koordinoiva ja yhteisiä kannanottoja muodostava elin. YKN edustaa yleisiä kirjastoja kirjastoverkon yhteistyössä. Neuvostossa on pysyvä jäsenyys valtakunnallista kehittämistehtävää hoitavalla kirjastolla sekä alueellista kehittämistehtävää hoitavilla kirjastoilla. Lisäksi pysyviä jäseniä ovat Hämeenlinnan, Jyväskylän, Kajaanin, Kokkolan, Kouvolan, Lappeenrannan, Mikkelin, Porin, Seinäjoen, Espoon ja Vantaan kirjastot. Pysyvien jäsenten lisäksi alueelliset kehittämiskirjastot järjestävät alueen edustajien valinnan maakunnittain. 2. Yleisten kirjastojen konsortio ( Yleisten kirjastojen konsortio (YKK) perustuu vapaaehtoiseen sopimukseen, joka mahdollistaa kirjastoyhteistyön hankinnoissa ja luetteloinnissa sekä koulutuksessa, tiedotuksessa ja markkinoinnissa. Konsortio vaikuttaa aktiivisesti kirjastoille kehitettäviin e-palveluihin. 3. OUTI-kirjastot ( OUTI-kirjastoihin kuuluu 15 eri kaupungin- ja kunnankirjastoa, joilla on yhteinen aineisto- ja lainaajarekisteri. Lisäksi OUTI-kirjastoihin kuuluu useita erikoiskirjastoja. OUTI-kirjastokortilla voit käyttää kaikkien OUTI-kirjastojen palveluita. 4. Vaara-kirjastot ( Vaara-kirjastoissa ovat mukana kaikki Pohjois-Karjalan yleiset kirjastot. Pohjois-Karjalan kirjastojen yhteistyö tarkoittaa yhteistä tietokantaa, josta löytyvät yhdellä haulla kaikkien Pohjois-Karjalan kirjastojen aineistot. Kaikkien kirjastojen aineistot ovat asiakkaiden käytettävissä maksutta. Vaara-kirjastoilla on yhteinen kirjastokortt5. Helmet-kirjastot ( Helmet-kirjastoverkko (Helsinki Metropolitan Area Libraries) on pääkaupunkiseudun yleisten kirjastojen verkosto, johon kuuluvat Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupunginkirjastot. Helmet-kirjastoilla on yhteiset käyttösäännöt, maksut ja verkkokirjasto. Asukkaat voivat käyttää oman asuinkaupungin kirjaston lisäksi kaikkia muita Helmet-kirjastoja. Helmet-kirjastot kuvaavat saavuttavansa yhteistyöllä tuloksia, joihin yksittäiset kaupunginkirjastot eivät pystyisi. 6. Koha-Suomi (koha-suomi.fi) Koha-Suomi Oy on kuntien omistama yhtiö, jonka kautta kunnat ylläpitävät ja kehittävät Kohakirjastojärjestelmää. Yritys on perustettu Kohti Kohaa -hankkeen tuloksena Yritys toimii non profit -periaatteella: tavoitteena ei ole tuottaa taloudellista voittoa. Yritys toimii tiiviissä yhteistyössä omistajakuntien kirjastojen kanssa sekä on aktiivinen toimija kansainvälisessä Koha-yhteisössä.

11

12 LIITE 2 Toenperän johtajuus; nykyinen malli, vaihtoehtoinen malli sekä laskelmaa selventävät taulukot Joroinen Juva Rantasalmi Väestöennuste vuodelle 2021* kirjastotoimenjohtaja 1 kirjastonjohtaja 1 kirjastonjohtaja Nykyinen malli, "jaettu johtajuus" 1 kirjastonhoitaja 1 kirjastonhoitaja 1 kirjastonhoitaja 1,25 kirjastovirkailija 3 kirjastovirkailijaa 1 kirjastovirkailija 0,68 htv kirjastoauto, jaettu reittiajan mukaan 0,55 htv kirjastoauto, jaettu reittiajan mukaan 0,77 htv kirjastoauto, jaettu reittiajan mukaan htv/1000 as ,80 0,92 1,08 Henkilöstömenot, laskennalliset ,33 htv kirjastoimenjohtaja 0,33 htv kirjastoimenjohtaja 0,33 htv kirjastoimenjohtaja Vaihtoehtoinen malli, "jaettu johtaja" 2 htv kirjastonhoitajaa 2 htv kirjastonhoitajaa 2 htv kirjastonhoitajaa 1,25 htv kirjastovirkailija 3 htv kirjastovirkailijaa 1 htv kirjastovirkailija 0,68 htv kirjastoauto, jaettu reittiajan mukaan 0,55 htv kirjastoauto, jaettu reittiajan mukaan 0,77 htv kirjastoauto, jaettu reittiajan mukaan htv/1000 as ,87 0,98 1,18 Henkilöstömenot, laskennalliset Henkilöstömenot, laskennalliset = laskelman perusteena KVTESin mukaiset tehtäväkohtaiset kuukausipalkat (kts. taulukko seuraavalta sivulta) *Tilastokeskuksen väestöennuste Väestöennuste 2015 muuttujina Vuosi, Alue, Sukupuoli ja Väestönmuutos Molemmat sukupuolet Väkiluku Joroinen Juva Rantasalmi

13 Henkilötyövuosien vertailu eri johtajuusmalleissa: Nykyinen malli, jaettu johtajuus : kirjastotoimenjohtaja ja kaksi kirjastonjohtajaa tiiminä 2021 jaettu johtajuus asukkaat htv-osuus/jasso htv PK yht htv/1000 as Joroinen ,68 3,25 3,93 0,80 Juva ,55 5 5,55 0,92 Rantasalmi ,77 3 3,77 1,08 Jasso 2 Reittiajan jako 2018 (arvio) : Joroinen 33,9%, Juva 27,41%, Rantasalmi 38,68% Vaihtoehtoinen malli jaettu johtaja : kirjastotoimenjohtaja vastaa yksin johtamisesta 2021 jaettu johtaja asukkaat htv-osuus/jasso htv PK yht htv/1000 as Joroinen ,68 3,58 4,26 0,87 Juva ,55 5,33 5,88 0,98 Rantasalmi ,77 3,33 4,10 1,18 Jasso 2 Reittiajan jako 2018 (arvio) : Joroinen 33,9%, Juva 27,41%, Rantasalmi 38,68% Tehtäväkohtaisten kuukausipalkkojen laskennallinen vertailu eri johtajuusmalleissa: Nykyinen malli, jaettu johtajuus Lask. Palkkakust. jaettu johtajuus Jasson osuus * ktj / kj ** kh kv yht. Joroinen Juva Rantasalmi * vuoden 2018 reittiaika-arvion mukainen prosenttiosuus kirjastoauton palkkakustannuksista * 2,82 % kirjastotoimenjohtajan palkasta jaettu Juvan ja Rantasalmen kirjastoihin Vaihtoehtoinen malli jaettu johtaja Lask. Palkkakust. jaettu johtaja Jasson osuus * ktj ** kh kv yht. Joroinen Juva Rantasalmi * vuoden 2018 reittiaika-arvion mukainen prosenttiosuus kirjastoautonn palkkakustannuksista ** 1/3 kirjastotoimenjohtajan palkasta jaettu Juvan ja Rantaslamen kirjastoihin

14 Vertailussa käytetty kuukausipalkkoja: Tehtäväkohtainen peruspalkka KVTES kirjastotoimenjohtaja (ktj) 3176,39 kirjastonjohtaja (kj) 2547,45 02KIR020 kirjastonhoitaja (kh) 2344,95 02KIR042 kirjastovirkailija (kv) KIR050

15 LIITE 3 Käyttötilastoja Toenperä, lainat Kokonaislainaus Joroinen Juva Rantasalmi Jasso

16

Lain tavoite ja yleisen kirjaston tehtävät keskiössä yhteiskunnallinen vaikuttavuus

Lain tavoite ja yleisen kirjaston tehtävät keskiössä yhteiskunnallinen vaikuttavuus Lain tavoite ja yleisen kirjaston tehtävät keskiössä yhteiskunnallinen vaikuttavuus Laki yleisistä kirjastoista pykälät käytäntöön Rovaniemi 28.3.2017 Leena Aaltonen Lakien jatkumo 1928, 1961, 1986, 1998,

Lisätiedot

Kirjastopalvelut Joroisten, Juvan ja Rantasalmen kunnissa 2019 vaihtoehtojen arviointi

Kirjastopalvelut Joroisten, Juvan ja Rantasalmen kunnissa 2019 vaihtoehtojen arviointi Kirjastopalvelut Joroisten, Juvan ja Rantasalmen kunnissa 2019 vaihtoehtojen arviointi Kirjastojen muuttuva toimintaympäristö Yleisten kirjastojen toimintaympäristö on 2010-luvulla muuttunut nopeasti.

Lisätiedot

Yleisiä kirjastoja koskevan lain tavoite ja yleisen kirjaston tehtävät keskiössä yhteiskunnallinen vaikuttavuus

Yleisiä kirjastoja koskevan lain tavoite ja yleisen kirjaston tehtävät keskiössä yhteiskunnallinen vaikuttavuus Yleisiä kirjastoja koskevan lain tavoite ja yleisen kirjaston tehtävät keskiössä yhteiskunnallinen vaikuttavuus Laki yleisistä kirjastoista opetus- ja kulttuuriministeriön ja aluehallintoviraston järjestämä

Lisätiedot

Uusi lainsäädäntö vahvistamassa kirjaston asemaa asukkaiden arjessa

Uusi lainsäädäntö vahvistamassa kirjaston asemaa asukkaiden arjessa Uusi lainsäädäntö vahvistamassa kirjaston asemaa asukkaiden arjessa Osaava kirjasto ovi tulevaisuuteen Itä-Suomen kirjastopäivät 7.-8.6.2016, Mikkeli Leena Aaltonen Kirjastolain uudistaminen ei ole helppoa!

Lisätiedot

Kirjasto edistää lasten lukutaitoa ja lukemista

Kirjasto edistää lasten lukutaitoa ja lukemista Kirjasto edistää lasten lukutaitoa ja lukemista Kirjastopalvelut peruspalvelujen arvioinnissa 22.11.2018 Kuopio 1 Pääasiat Mikä peruspalvelujen arviointi? Miksi lukeminen ja lukutaidot arvioitavana juuri

Lisätiedot

Laki. yleisistä kirjastoista. Lain soveltamisala

Laki. yleisistä kirjastoista. Lain soveltamisala Laki yleisistä kirjastoista Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 Lain soveltamisala Tässä laissa säädetään yleisistä kirjastoista ja niiden toiminnasta sekä toiminnan paikallisesta, alueellisesta

Lisätiedot

KIRJASTOISSA JÄRJESTETTÄVÄT TAPAHTUMAT JA TILANKÄYTTÖ SEKÄ KIRJASTOTYÖN EETTISET PERIAATTEET SAVINAINEN PÄIVI, KUOPION KAUPUNGINKIRJASTO

KIRJASTOISSA JÄRJESTETTÄVÄT TAPAHTUMAT JA TILANKÄYTTÖ SEKÄ KIRJASTOTYÖN EETTISET PERIAATTEET SAVINAINEN PÄIVI, KUOPION KAUPUNGINKIRJASTO KIRJASTOISSA JÄRJESTETTÄVÄT TAPAHTUMAT JA TILANKÄYTTÖ SEKÄ KIRJASTOTYÖN EETTISET PERIAATTEET SAVINAINEN PÄIVI, KUOPION KAUPUNGINKIRJASTO MAAKUNTAKIRJASTO PÄÄKKÖLÄ JOUNI, OULUN KAUPUNGINKIRJASTO MAAKUNTAKIRJASTO

Lisätiedot

Avin kuulumiset Laki ja hankkeet. Keski-Suomen maakuntakirjastokokous

Avin kuulumiset Laki ja hankkeet. Keski-Suomen maakuntakirjastokokous Avin kuulumiset Laki ja hankkeet Keski-Suomen maakuntakirjastokokous 17.11.2016 [Marjariitta Viiri, Länsi- ja Sisä-Suomen avi, OKT vastuualue] 21.11.2016 1 Kirjastolaki (hallituksen esitys) 1 Lain soveltamisala

Lisätiedot

Kirjasto edistää lasten lukutaitoa ja lukemista

Kirjasto edistää lasten lukutaitoa ja lukemista Kirjasto edistää lasten lukutaitoa ja lukemista Kirjastopalvelut peruspalvelujen arvioinnissa 7.6.2018 Kuopio 1 Pääasiat Mikä peruspalvelujen arviointi? Miksi lukeminen ja lukutaidot arvioitavana juuri

Lisätiedot

HE 238/2016 uudeksi yleisiä kirjastoja koskevaksi laiksi. Opetus- ja kulttuuriministeriön kirjastopäivät

HE 238/2016 uudeksi yleisiä kirjastoja koskevaksi laiksi. Opetus- ja kulttuuriministeriön kirjastopäivät HE 238/2016 uudeksi yleisiä kirjastoja koskevaksi laiksi Opetus- ja kulttuuriministeriön kirjastopäivät 23.-24.11.2016 Miksi uusi kirjastolaki? Nykyinen kirjastolaki valmisteltu 20 vuotta sitten Toimintaympäristön

Lisätiedot

OPERATIIVINEN SOPIMUS 2017

OPERATIIVINEN SOPIMUS 2017 OPERATIIVINEN SOPIMUS 2017 Vapaa-aikatoimiala Palvelualue: Kirjastopalvelut Sopimuksen tarkoitus: Operatiivinen sopimus täydentää toimialan strategista sopimusta. Tässä sopimuksessa määritellään kaupungin

Lisätiedot

Laki yleisistä kirjastoista (1492/2016)

Laki yleisistä kirjastoista (1492/2016) Laki yleisistä kirjastoista (1492/2016) Sivistysjohtajien päivä 10.10.2017 Kirjastotoimen ylitarkastaja Merja Kummala-Mustonen (esitys pohjautuu kulttuuriasiainneuvos Leena Aaltosen esitykseen 1.12.2016)

Lisätiedot

Kirjastopalvelut. Toimintakertomus 2014. www.ylojarvi.fi

Kirjastopalvelut. Toimintakertomus 2014. www.ylojarvi.fi Kirjastopalvelut Toimintakertomus www.ylojarvi.fi Lainaus, kävijät ja aukiolotunnit Ylöjärven kirjaston kokonaislainaus oli 676 562 ja se nousi hieman edellisestä vuodesta. Yksiköistä kirjastoauto ja pääkirjasto

Lisätiedot

Kirjastolaki käyttöön Opetus- ja kulttuuriministeriön ja aluehallintovirastojen koulutus- ja keskustelutilaisuus uudesta kirjastolaista

Kirjastolaki käyttöön Opetus- ja kulttuuriministeriön ja aluehallintovirastojen koulutus- ja keskustelutilaisuus uudesta kirjastolaista Kirjastolaki käyttöön Opetus- ja kulttuuriministeriön ja aluehallintovirastojen koulutus- ja keskustelutilaisuus uudesta kirjastolaista Lain tavoite ja yleisen kirjaston tehtävät keskiössä yhteiskunnallinen

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Sivistyslautakunta Kirjastotoimenjohtajan viran väliaikainen täyttäminen 200/05/052/2015 SL 165

Sivistyslautakunta Sivistyslautakunta Kirjastotoimenjohtajan viran väliaikainen täyttäminen 200/05/052/2015 SL 165 Sivistyslautakunta 165 09.09.2015 Sivistyslautakunta 243 17.12.2015 Kirjastotoimenjohtajan viran väliaikainen täyttäminen 200/05/052/2015 SL 165 Selostus: Savonlinnan kaupunkikirjastosta ovat jääneet eläkkeelle

Lisätiedot

Kirjastot lukemisen kumppanina

Kirjastot lukemisen kumppanina Kirjastot lukemisen kumppanina Lukujälkiä käpäläpassiin lukudiplomi lapsille, jotka eivät vielä osaa lukea Kirjasto vauva- ja taaperoperheiden sekä varhaiskasvatuksen lukuharrastukseen tukena TOENPERÄN

Lisätiedot

Case: Hyvinvointikertomus ja kirjastot. Tietojohtaminen kirjastossa-koulutuspäivät Johanna Selkee Suomen Kuntaliitto

Case: Hyvinvointikertomus ja kirjastot. Tietojohtaminen kirjastossa-koulutuspäivät Johanna Selkee Suomen Kuntaliitto Case: Hyvinvointikertomus ja kirjastot Tietojohtaminen kirjastossa-koulutuspäivät 7.11.2016 Johanna Selkee Suomen Kuntaliitto Hyvinvoinnin ja elinvoiman edistäminen Kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia

Lisätiedot

Yleisten kirjastojen neuvoston kokous 2/2018

Yleisten kirjastojen neuvoston kokous 2/2018 Yleisten kirjastojen neuvoston kokous 2/2018 Kuntaliiton ajankohtaiset Erityisasiantuntija Johanna Selkee, Suomen Kuntaliitto ry Sisältö Kulttuuripolitiikan ajankohtaiset. Alv-muutosesitys, VM179:00/2018:

Lisätiedot

Yleisten kirjastojen neuvoston kokous ajankohtaista opetus-ja kulttuuriministeriöstä

Yleisten kirjastojen neuvoston kokous ajankohtaista opetus-ja kulttuuriministeriöstä Yleisten kirjastojen neuvoston kokous ajankohtaista opetus-ja kulttuuriministeriöstä Lahti 12.4.2019 Leena Aaltonen 29.4.2019 1 Ajankohtaista - kevät 2019 Lasten ja nuorten lukemista ja lukutaitoa edistävä

Lisätiedot

Työpaja kirjastopalvelujen saatavuudesta ja saavutettavuudesta Kooste pienryhmätyöskentelystä. Tieteiden talo

Työpaja kirjastopalvelujen saatavuudesta ja saavutettavuudesta Kooste pienryhmätyöskentelystä. Tieteiden talo Työpaja kirjastopalvelujen saatavuudesta ja saavutettavuudesta Kooste pienryhmätyöskentelystä Tieteiden talo 11.5.2015 Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Suomen kirjastoseuran järjestämässä työpajassa

Lisätiedot

Valtakunnallista kehittämistehtävää hoitavan yleisen kirjaston toimialueena

Valtakunnallista kehittämistehtävää hoitavan yleisen kirjaston toimialueena OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Muistio Johtaja 26.9.2017 Hannu Sulin OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN ASETUS YLEISISTÄ KIRJASTOISTA 1 Asetuksen sisältö Yleistä Yleisistä kirjastoista annetussa laissa (1492/2016)

Lisätiedot

Laki yleisistä kirjastoista alkaen. HE 238/2016 laiksi yleisistä kirjastoista ja laki yleisistä kirjastoista 1492/2016

Laki yleisistä kirjastoista alkaen. HE 238/2016 laiksi yleisistä kirjastoista ja laki yleisistä kirjastoista 1492/2016 Laki yleisistä kirjastoista 1.1.2017 alkaen HE 238/2016 laiksi yleisistä kirjastoista ja laki yleisistä kirjastoista 1492/2016 Lain valmistelussa huomioitava Perustuslaki Sivistykselliset, kielelliset

Lisätiedot

Kirjaston palvelulupaus 2017

Kirjaston palvelulupaus 2017 Kirjaston palvelulupaus 2017 Mikä on palvelulupaus? Julkinen sitoutuminen palveluun, tästä pidämme kiinni. Oltava konkreettinen ja mitattavissa. Palvelulupaus yhdistää asiakkaan tarpeet ja tarjotun palvelun.

Lisätiedot

Kehittämisavustukset Alustavia tuloksia PePa-kyselystä Muuta. Tampere Marjariitta Viiri

Kehittämisavustukset Alustavia tuloksia PePa-kyselystä Muuta. Tampere Marjariitta Viiri Kehittämisavustukset Alustavia tuloksia PePa-kyselystä Muuta Tampere 12.4.2018 Marjariitta Viiri Kehittämisavustukset Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt kehittämisavustuksia 695 500

Lisätiedot

Suomessa KIRJASTO. on jokaisen maksuton peruspalvelu

Suomessa KIRJASTO. on jokaisen maksuton peruspalvelu Suomessa KIRJASTO on jokaisen maksuton peruspalvelu 1 Suomi arvostaa koulutusta Suomessa on 5,5 miljoonaa asukasta. Kirjasto on kaikille avoin ja maksuton Asiakas Yli 100 000 asukkaan kaupunkeja on yhdeksän.

Lisätiedot

Yleisten kirjastojen neuvosto (YKN) Lausunto

Yleisten kirjastojen neuvosto (YKN) Lausunto Yleisten kirjastojen neuvosto (YKN) Lausunto 23.9.2016 Opetus- ja kulttuuriministeriö Viite: OKM120:00/2014 Asia: Lausuntopyyntö opetus- ja kulttuuriministeriön valmistelemasta hallituksen esitysluonnoksesta

Lisätiedot

Kirjastotoimen valtion aluehallinto

Kirjastotoimen valtion aluehallinto Kirjastotoimen valtion aluehallinto Merja Kummala-Mustonen 12.9.2019 PSAVI, Merja Kummala-Mustonen, Opetus ja kulttuuri 16.9.2019 1 https://www.wevideo.com/view/1438332354 PSAVI, Erkki Kantola, Ympäristölupavastuualue

Lisätiedot

OKM ajankohtaiset asiat. Yleisten kirjastojen neuvoston kokous , Oulu. Leena Aaltonen

OKM ajankohtaiset asiat. Yleisten kirjastojen neuvoston kokous , Oulu. Leena Aaltonen OKM ajankohtaiset asiat Yleisten kirjastojen neuvoston kokous 19.4.2018, Oulu Leena Aaltonen Hallinnon uudistus osana maakuntauudistusta valtion lupa-, valvonta- ja ohjaustehtävät kootaan yhteen valtakunnalliseen,

Lisätiedot

Laki yleisistä kirjastoista - lyhyt oppimäärä

Laki yleisistä kirjastoista - lyhyt oppimäärä - lyhyt oppimäärä Laki yleisistä kirjastoista pykälät käyttöön Opetus- ja kulttuuriministeriön ja aluehallintovirastojen koulutusja keskustelutilaisuus Helsinki 14.2.2017 Hallitusneuvos Merja Leinonen

Lisätiedot

Varsinais-Suomen kirjastojen strategia 2021

Varsinais-Suomen kirjastojen strategia 2021 Varsinais-Suomen kirjastojen strategia 2021 Toimintaympäristön muutostekijät Muutostekijöiden vaikutus kirjastoihin Toiminta-ajatus Visio 2021 Toimintaa ohjaavat periaatteet Strategiset tavoitteet (BSC-malli)

Lisätiedot

Valtakunnallinen kehittämistehtävä Matti Sarmela

Valtakunnallinen kehittämistehtävä Matti Sarmela Valtakunnallinen kehittämistehtävä 22.2.2018 Matti Sarmela PERUSTA Lain yleisistä kirjastoista mukaan (29.12.2016/1492) Yleisten kirjastojen toiminnan tasapuoliseksi tukemiseksi valtakunnallisella kehittämistehtävällä

Lisätiedot

Alueellinen toiminta Maakuntakirjastotoiminta. Yleisten kirjastojen neuvosto 17.4.2015 Asko Rossi

Alueellinen toiminta Maakuntakirjastotoiminta. Yleisten kirjastojen neuvosto 17.4.2015 Asko Rossi Alueellinen toiminta Maakuntakirjastotoiminta Yleisten kirjastojen neuvosto 17.4.2015 Asko Rossi Uusi Kirjastolaki ja asetus 1.1.2017 OKM 2014 kirjastopäivät / Maija Berndtsonin esiselvitys on hänen näkemys,

Lisätiedot

Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja

Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja HALLINNON MUUTTUVA ROOLI JA UUDET TOIMINTATAVAT TULEVAISUUDEN KUNTA INNOSTAA TOIMIMAAN Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja www.vaala.fi

Lisätiedot

Palveluksessanne! Jenni Joru vastaava kirjastonhoitaja Kuljun kirjasto, Lempäälän kunnankirjasto

Palveluksessanne! Jenni Joru vastaava kirjastonhoitaja Kuljun kirjasto, Lempäälän kunnankirjasto Palveluksessanne! Jenni Joru vastaava kirjastonhoitaja Kuljun kirjasto, Lempäälän kunnankirjasto Mistä tavoitteet tulevat Valtakunnan taso LAIT Alue- ja seututaso Kuntataso YKN: yleisten kirjastojen strategia

Lisätiedot

LAPIN KIRJASTOJEN STRATEGIA

LAPIN KIRJASTOJEN STRATEGIA LAPIN KIRJASTOJEN STRATEGIA 2017-2020 0 1 Lapin kirjastojen MISSIO VISIO TAVOITTEET LAPIN KIRJASTOJEN STRATEGIA Kirjastolaki 2 Lain tavoitteena on edistää väestön yhdenvertaisia mahdollisuuksia sivistykseen

Lisätiedot

Kuntalaisten osallistaminen Uuden kirjastolain koulutus- ja keskustelutilaisuus 2017 Johanna Selkee Suomen Kuntaliitto

Kuntalaisten osallistaminen Uuden kirjastolain koulutus- ja keskustelutilaisuus 2017 Johanna Selkee Suomen Kuntaliitto Kuntalaisten osallistaminen Uuden kirjastolain koulutus- ja keskustelutilaisuus 2017 Johanna Selkee Suomen Kuntaliitto Opetus ja kulttuuri -yksikkö Suomen Kuntaliitto MUUTOSTEN MAAILMANPYÖRÄ Elämäntapojen

Lisätiedot

Joensuun seutukirjaston arviointisuunnitelma

Joensuun seutukirjaston arviointisuunnitelma 1 (4) Joensuun seutukirjaston arviointisuunnitelma 2017-2020 Johdanto Toiminnan ja tulosten arviointi kuuluu erottamattomana osana toiminnan kehittämiseen. Parhaimmillaan arviointi ja laatutyö ovat luonnollisia

Lisätiedot

Ulvilan kaupunginkirjasto. Miten meni ja mitäs sit?

Ulvilan kaupunginkirjasto. Miten meni ja mitäs sit? Ulvilan kaupunginkirjasto Miten meni ja mitäs sit? Kirjasto pähkinänkuoressa Ulvilan kaupunginkirjastolla on 3 yksikköä: pääkirjasto sekä Kaasmarkun ja Kullaan lähikirjastot. Henkilökuntaa on yhteensä

Lisätiedot

Kulttuuripolitiikka ja osallisuus

Kulttuuripolitiikka ja osallisuus Alustus, kulttuurituottajapäivät 17.9.2019 Kulttuuripolitiikka ja osallisuus Sakarias Sokka 1 Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore o Korkeatasoista tutkimus- ja asiantuntijatietoa, mm. kulttuuripoliittisen

Lisätiedot

Peruspalvelujen arviointi 2015 kirjastopalvelujen saatavuus erityisesti lasten ja nuorten kannalta ja muuta ajankohtaista

Peruspalvelujen arviointi 2015 kirjastopalvelujen saatavuus erityisesti lasten ja nuorten kannalta ja muuta ajankohtaista Peruspalvelujen arviointi 2015 kirjastopalvelujen saatavuus erityisesti lasten ja nuorten kannalta ja muuta ajankohtaista Merja Kummala-Mustonen 15.9.2016 PSAVI, Merja Kummala-Mustonen, Opetus ja kulttuuri

Lisätiedot

Kirjastolain uudistaminen

Kirjastolain uudistaminen Kirjastolain uudistaminen Kirjastolain uudistuksen päätavoite Kirjastolain uudistamisen tavoitteena on edistää verkottuneessa kansalaisyhteiskunnassa asukkaiden sivistyksellisten perusoikeuksien toteutumista

Lisätiedot

paivitetty

paivitetty -? Tulostavoiteasiakirja 2.12.2016 paivitetty20.11.2017 Näkövammaisten kirjaston tulossopimus vuosille 2017-2019 Viraston strategia 1. Toiminta-ajatus/Missio Yhdenvertaisuus kirjallisuuden ja tiedon saannissa.

Lisätiedot

KESKI-KARJALAN KIRJASTOSTRATEGIAN PÄIVITYS

KESKI-KARJALAN KIRJASTOSTRATEGIAN PÄIVITYS Keski-Karjalan kirjastostrategian päivitys 1 KESKI-KARJALAN KIRJASTOSTRATEGIAN PÄIVITYS Keväällä 2004 valmistui Keski-Karjalan kirjastostrategia, jonka tilastotietoja on täydennetty vuosilla 2004-2006.

Lisätiedot

&...JMJ1 LY PIRKANMAA U 09, 2016

&...JMJ1 LY PIRKANMAA U 09, 2016 Opetus- ja kulttuuriministeriö PIRKANMAA U 09, 2016 no &...JMJ1 LY Ote: Maakuntahallitus 12.09.2016 118 Lausunto opetus-ja kulttuuriministeriön valmistelemasta hallituksen esitysluonnoksesta laeiksi yleisistä

Lisätiedot

Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri

Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, 10.12.2013 Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri 1 Johtamisverkosto selvittää, kokoaa, kehittää ja jakaa johtamisen ja esimiestyön hyviä käytäntöjä

Lisätiedot

Verkkopalveluita ja varastointia

Verkkopalveluita ja varastointia Verkkopalveluita ja varastointia Turun kaupunginkirjasto 26.2.2019 Tikkurilan kirjasto, Vantaa Musiikkikirjastot.fi musiikin varastointi Musiikkikirjastojen vinkit ja verkkopalvelut yhdestä paikasta Musiikkiäänitteiden

Lisätiedot

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (6) 4/

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (6) 4/ Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (6) 7 Yleisten kirjastojen konsortion ohjausryhmän asettaminen HEL 2013-010767 T 00 01 06 Päätös Kaupunginjohtaja päätti johtajistokäsittelyssä asettaa yleisten

Lisätiedot

TOENPERÄN KIRJASTON ASIAKASKYSELYN TULOKSET Paperikyselyn tulokset

TOENPERÄN KIRJASTON ASIAKASKYSELYN TULOKSET Paperikyselyn tulokset TOENPERÄN KIRJASTON ASIAKASKYSELYN TULOKSET Paperikyselyn tulokset Asiakaskysely toteutettiin ajalla 2..27 29..27 kaikissa Toenperän toimipisteissä. Kyselyyn pystyi vastaamaan verkossa tai paperisena versiona

Lisätiedot

NÄKÖKULMIA ALUEELLISEN KIRJASTOSTRATEGIAN LAATIMISEEN. Jyväskylä 27.10.2005. Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto

NÄKÖKULMIA ALUEELLISEN KIRJASTOSTRATEGIAN LAATIMISEEN. Jyväskylä 27.10.2005. Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto NÄKÖKULMIA ALUEELLISEN KIRJASTOSTRATEGIAN LAATIMISEEN Jyväskylä 27.10.2005 Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto LIISA NIINIKANGAS LIISA.NIINIKANGAS@LIGHTHOUSE.FI WWW.LIGHTHOUSE.FI

Lisätiedot

Itä-Suomen yleisten kirjastojen laatukäsikirja. Juho Jussila

Itä-Suomen yleisten kirjastojen laatukäsikirja. Juho Jussila Itä-Suomen yleisten kirjastojen laatukäsikirja Juho Jussila 19.9.2017 Sisällys Laatukäsikirja-hankkeen taustaa Yleistä laadunarvioinnista Laatukäsikirjan toimintaperiaate Laatukäsikirjan sisältö Yhteenveto

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI S2-oppilaiden diplomivihko 5. - 6. lk Tämän vihkon omistaa: OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Oulun kouluissa on mahdollisuus suorittaa kirjallisuusdiplomi. Diplomin

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Selkis-diplomivihko 1. - 2. lk Tämän vihkon omistaa: OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Oulun kouluissa on mahdollisuus suorittaa kirjallisuusdiplomi. Diplomin suorittaminen

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Diplomivihko 5. - 6. lk Tämän vihkon omistaa: OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Oulun kouluissa on mahdollisuus suorittaa kirjallisuusdiplomi. Diplomin suorittaminen

Lisätiedot

YLEISTEN KIRJASTOJEN YHTEINEN VIESTINTÄ JA VIESTINTÄKETJU

YLEISTEN KIRJASTOJEN YHTEINEN VIESTINTÄ JA VIESTINTÄKETJU YLEISTEN KIRJASTOJEN YHTEINEN VIESTINTÄ JA VIESTINTÄKETJU Marraskuu 2016 Päivi Litmanen-Peitsala Viestinnänsuunnittelija, Yleisten kirjastojen keskuskirjasto - Kirjastot.fi YKN:n viestintäryhmä Mukana:

Lisätiedot

Pysytähän följys! Maakuntakirjastopäivä Seinäjoki 26.10.2010. Anneli Ketonen. Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 26.10.

Pysytähän följys! Maakuntakirjastopäivä Seinäjoki 26.10.2010. Anneli Ketonen. Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 26.10. Pysytähän följys! Maakuntakirjastopäivä Seinäjoki 26.10.2010 Anneli Ketonen Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 26.10.2010 1 Ajankohtaisia seminaareja ja koulutuksia Kirjastoverkkopäivät

Lisätiedot

Asiakaslähtöiset, yhdenvertaiset ja ajantasaiset palvelut kaikille

Asiakaslähtöiset, yhdenvertaiset ja ajantasaiset palvelut kaikille Asiakaslähtöiset, yhdenvertaiset ja ajantasaiset palvelut kaikille Asiakaslähtöinen palvelumuotoilu -koulutus Tampere 26.11.2015 Erityispalvelujen tiimi Tiimin tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa palveluja,

Lisätiedot

Kirjasto edistää lasten lukutaitoa ja lukemista

Kirjasto edistää lasten lukutaitoa ja lukemista Kirjasto edistää lasten lukutaitoa ja lukemista Kirjastopalvelut peruspalvelujen arvioinnissa 25.9.2018 Oulu 1 Pääasiat Mikä peruspalvelujen arviointi? Miksi lukeminen ja lukutaidot arvioitavana juuri

Lisätiedot

PIRKANMAAN ALUEELLINEN KULTTUURIHYVINVOINTI- SUUNNITELMA

PIRKANMAAN ALUEELLINEN KULTTUURIHYVINVOINTI- SUUNNITELMA PIRKANMAAN ALUEELLINEN KULTTUURIHYVINVOINTI- SUUNNITELMA KULTTUURIHYVINVOINTI- SUUNNITELMA Pirkanmaan alueellinen kulttuurihyvinvointisuunnitelma on strateginen alueellinen asiakirja, joka sijoittuu alueelliseen

Lisätiedot

Hyvinvoinnin monet kasvot mitä kohti mennään?

Hyvinvoinnin monet kasvot mitä kohti mennään? Hyvinvoinnin monet kasvot mitä kohti mennään? Tuula Partanen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Hyvinvoinnin ja terveyden edistämien Hyvinvoinnin

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Omppu-diplomivihko 3.-4. lk Tämän vihkon omistaa: OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Oulun kouluissa on mahdollisuus suorittaa kirjallisuusdiplomi. Diplomin suorittaminen

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI S2-oppilaiden diplomivihko 1. - 2. lk Tämän vihkon omistaa: OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Oulun kouluissa on mahdollisuus suorittaa kirjallisuusdiplomi. Diplomin

Lisätiedot

Päättäjäpäivä 26.11.2013 Asko Hursti. Mitä jokaisen päättäjän pitäisi kirjastosta tietää

Päättäjäpäivä 26.11.2013 Asko Hursti. Mitä jokaisen päättäjän pitäisi kirjastosta tietää Päättäjäpäivä 26.11.2013 Asko Hursti Mitä jokaisen päättäjän pitäisi kirjastosta tietää Kirjaston perusta ja oikeutus Perustuslaki (Suomen hallitusmuoto 13 2 mom): Julkisen vallan on turvattava jokaiselle

Lisätiedot

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ekirjasto. YKN Lahti Heidi Karhu

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ekirjasto. YKN Lahti Heidi Karhu Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ekirjasto YKN Lahti 11.4 2019 Heidi Karhu 29.4.2019 Meillä on visio! Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun yhteinen ekirjasto, jossa kaikilla kirjastoilla on samat e-aineistot. Tasavertaiset

Lisätiedot

Taideyliopiston kirjaston toimintasuunnitelma 2015 2017

Taideyliopiston kirjaston toimintasuunnitelma 2015 2017 TOIMINTASUUNNITELMAN TAUSTAT Luova ja energinen taideorganisaatio edellyttää kirjastoa, joka elää innovatiivisesti ajassa mukana sekä huomioi kehysorganisaationsa ja sen edustamien taiteen alojen pitkän

Lisätiedot

Joensuun seutukirjaston tilastovertailu muiden maakuntakirjastojen kanssa

Joensuun seutukirjaston tilastovertailu muiden maakuntakirjastojen kanssa 1 (6) Joensuun seutukirjaston tilastovertailu muiden maakuntakirjastojen kanssa 1. Suoritevertailu Tilastoissa Joensuun seutukirjaston toimintatilastoja on verrattu kaikkiin muihin maakuntakirjastoihin

Lisätiedot

Maakunnalliset lapsiasiavaltuutetut edistämään lapsen oikeuksia

Maakunnalliset lapsiasiavaltuutetut edistämään lapsen oikeuksia Maakunnalliset lapsiasiavaltuutetut edistämään lapsen oikeuksia 1 Maakunnallisia lapsiasiavaltuutettuja tarvitaan edistämään ja seuraamaan lasten oikeuksien toteutumista maakunnissa ja kunnissa Lastensuojelun

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Diplomivihko 1. - 2. lk Tämän vihkon omistaa: OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Oulun kouluissa on mahdollisuus suorittaa kirjallisuusdiplomi. Diplomin suorittaminen

Lisätiedot

Paikkaperustaisuus lähtökohtana maaseudun kehittämisessä. Salo

Paikkaperustaisuus lähtökohtana maaseudun kehittämisessä. Salo Paikkaperustaisuus lähtökohtana maaseudun kehittämisessä Salo 4.9.2014 Esityksen sisältö 1. Paikkaperustaisuus lähtökohtana maaseudun kehittämisessä 2. Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän, YTR:n verkosto,

Lisätiedot

Kulttuuri sivistyskunnan voimavarana

Kulttuuri sivistyskunnan voimavarana Kulttuuri sivistyskunnan voimavarana Kuntien kulttuuritoimintalaki uudistuu 7.12.2017 Johanna Selkee Erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto Kulttuuripalvelujen visio 2025 Kulttuuripalveluiden merkitys

Lisätiedot

Jarmo Saarti Kirjastopäivät, OKM Kirjastoalan koulutuksen haasteet työnantajan näkökulma

Jarmo Saarti Kirjastopäivät, OKM Kirjastoalan koulutuksen haasteet työnantajan näkökulma Jarmo Saarti Kirjastopäivät, OKM 28.11.2013 Kirjastoalan koulutuksen haasteet työnantajan näkökulma Koulutuksen kehittämistarpeet Miten opiskelija ja työnantaja tietävät mitä saavat kirjastoalan koulutuksesta

Lisätiedot

PUHE. Kirjastopäivät Jyväskylän Paviljonki, Lutakonkatu 12, auditorio Wilhelm Uusi kirjastolaki Mitä kirjastolaki tarkoittaa kunnille?

PUHE. Kirjastopäivät Jyväskylän Paviljonki, Lutakonkatu 12, auditorio Wilhelm Uusi kirjastolaki Mitä kirjastolaki tarkoittaa kunnille? Hyvät kirjastopäiville osallistujat, Kirjastopäivien teema uusi juoni viittaa tarinaa eteenpäin kuljettavaan toimintaan ja toiminnan etenemisessä tapahtuviin muutoksiin. Hyvässä tarinassa yllättävät juonenkäänteet

Lisätiedot

Kirjasto on osa arkea ja elämää

Kirjasto on osa arkea ja elämää Kirjasto on osa arkea ja elämää Satakunnan Kulttuurifoorumi 12.3.2014 Asko Hursti Kirjastotoimenjohtaja, Porin kaupunki Kirjaston tehtävä Satakunnan kulttuurin edistämisessä on... Toteuttaa Suomen perustuslain

Lisätiedot

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (6)

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (6) Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (6) 12 Yleisten kirjastojen konsortion ohjausryhmän asettaminen vuosille 2017-2019 HEL 2013-010767 T 00 01 06 Päätös Kaupunginjohtaja päätti johtajistokäsittelyssä

Lisätiedot

Kuntien ja itsehallintoalueiden vastuu ja roolit hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä

Kuntien ja itsehallintoalueiden vastuu ja roolit hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä Kuntien ja itsehallintoalueiden vastuu ja roolit hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä Sosiaali- ja terveysjohdon neuvottelupäivät 2.-3.2016 Hanna Tainio Varatoimitusjohtaja Kuntaliitto Mitä edistetään?

Lisätiedot

Kuntien kulttuuritoiminnasta annettu laki (166/2019)/ Kehittämistehtävä

Kuntien kulttuuritoiminnasta annettu laki (166/2019)/ Kehittämistehtävä Kuntien kulttuuritoiminnasta annettu laki (166/2019)/ Kehittämistehtävä Kuntien kulttuuritoimintalain infotilaisuudet Maaliskuu 2019 Kulttuuriasiainneuvos Kirsi Kaunisharju 6 Kehittämistehtävä Opetus-

Lisätiedot

Miten nykyinen kirjastolainsäädäntö vastaa kirjastojen tarpeisiin? Saavutettavuus, tasa-arvo, kirjastoverkko

Miten nykyinen kirjastolainsäädäntö vastaa kirjastojen tarpeisiin? Saavutettavuus, tasa-arvo, kirjastoverkko Miten nykyinen kirjastolainsäädäntö vastaa kirjastojen tarpeisiin? Saavutettavuus, tasa-arvo, kirjastoverkko Aluekirjastopäällikkö Päivi Rasinkangas Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Kohti uutta

Lisätiedot

Etelä- Savon valtuuskunta Helsinki, Maakuntajohtaja Pentti Mäkinen

Etelä- Savon valtuuskunta Helsinki, Maakuntajohtaja Pentti Mäkinen Etelä- Savon valtuuskunta 13.2.2019 Helsinki, Maakuntajohtaja Pentti Mäkinen Etelä- Savon valtuuskunta Perustettu 11.9.2011 Jäsenet tieteen, taiteen ja talouden edustajia Jäsenillä läheinen suhde Etelä-

Lisätiedot

AMK-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely 2010 yhteenveto KTAMKn tuloksista

AMK-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely 2010 yhteenveto KTAMKn tuloksista AMK-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely 2010 yhteenveto KTAMKn tuloksista Neljäs valtakunnallinen amk-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely järjestettiin keväällä 2010. KTAMKn vastauksia kertyi 330 kappaletta.

Lisätiedot

Ohjeistus laatia kirjaston käyttösäännöt

Ohjeistus laatia kirjaston käyttösäännöt Ohjeistus laatia kirjaston käyttösäännöt Esittely 10.11.2016 YKN Yhteistyössä ykn ja Kuntaliitto Työryhmään kuuluvat Päivi Savinainen (Kuopion kaupunki), Jan Nyström (Pukkilan kunta), Ulla-Maija Maunu

Lisätiedot

Espoon Avoimen osallisuuden malli

Espoon Avoimen osallisuuden malli Espoon Avoimen osallisuuden malli Avoimen osallisuuden malli - mistä on kysymys? Kaupunkien kilpailukyky perustuu yhä tiiviimpään kumppanuuteen sekä alueen toimijoiden että muiden kaupunkien välillä.

Lisätiedot

Oodi ja kehittyvä kirjastotyö Helsingin kaupunginkirjastossa

Oodi ja kehittyvä kirjastotyö Helsingin kaupunginkirjastossa Oodi ja kehittyvä kirjastotyö Helsingin kaupunginkirjastossa - kirjasto joustavana alustana, itseohjautuvuus työtapana Katri Vänttinen toukokuu 2019 katri.vanttinen@hel.fi Twitter: @kativaan Helsingin

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Diplomivihko 3. - 4. lk Tämän vihkon omistaa: OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Oulun kouluissa on mahdollisuus suorittaa kirjallisuusdiplomi. Diplomin suorittaminen

Lisätiedot

KUNTASTRATEGIA

KUNTASTRATEGIA KUNTASTRATEGIA 2017 2021 KUNTASTRATEGIA KUNNAN TOIMINNAN OHJENUORANA MERKITYS JA OHJAUSVAIKUTUS Kuntalain (410/2015) 37 :n mukaan kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan

Lisätiedot

Kunnallisen nuorisotyön peruspalvelujen arviointi 2017 Nuorten osallisuus- ja kuulemisjärjestelmä

Kunnallisen nuorisotyön peruspalvelujen arviointi 2017 Nuorten osallisuus- ja kuulemisjärjestelmä Kunnallisen nuorisotyön peruspalvelujen arviointi 2017 Nuorten osallisuus- ja kuulemisjärjestelmä Aluehallintovirastot arvioivat säännöllisesti kuntien peruspalveluja. Nuorisotoimen vuoden 2017 arviointikohteena

Lisätiedot

Tulossopimus. Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Näkövammaisten kirjaston tulossopimus vuosille 2011 2013

Tulossopimus. Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Näkövammaisten kirjaston tulossopimus vuosille 2011 2013 1 Opetus- ja kulttuuriministeriön ja n tulossopimus vuosille 2011 2013 1. Arvot, toiminta-ajatus ja visio Arvot Kirjasto toteuttaa toiminnassaan opetusministeriön hallinnonalan yhteisiä arvoja, joita ovat

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN TOIMINTA JA TALOUS VUONNA 2018 Hyvinvointilautakunnan tehtävänäon vastata toimialansa palveluista kokonaisuutena ja palvelujen yhteensovittamisesta.

Lisätiedot

Uudistunut nuorisolaki

Uudistunut nuorisolaki Uudistunut nuorisolaki 23.5.2017 Kouvola Liisa Sahi Etelä-Suomen aluehallintovirasto 1 Nuorisolaki 1285/2016 Lain rakenne Luku 1 Yleiset säännökset sisältää pykälät 1-3 Luku 2 Valtion nuorisotyö ja politiikka

Lisätiedot

Strategisia linjauksia Aija Laine Suunnittelija/ Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin Turun kaupunginkirjasto/helsingin kaupunginkirjasto

Strategisia linjauksia Aija Laine Suunnittelija/ Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin Turun kaupunginkirjasto/helsingin kaupunginkirjasto Strategisia linjauksia Aija Laine Suunnittelija/ Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin Turun kaupunginkirjasto/helsingin kaupunginkirjasto 040-1682636 aija.laine@turku.fi Yleisten kirjastojen neuvosto

Lisätiedot

Yleisten kirjastojen neuvosto Hannu Sulin

Yleisten kirjastojen neuvosto Hannu Sulin Yleisten kirjastojen neuvosto 7.11.2014 Hannu Sulin OKM:n kirjastopolitiikka 2015 ohjelman tavoitteiden toteutuminen kansallisella tasolla Kohdennetaan yleisten kirjastojen kokeilu- ja kehittämistoiminnan

Lisätiedot

Ajankohtaista Kulttuuri TEA -hankkeesta

Ajankohtaista Kulttuuri TEA -hankkeesta Ajankohtaista Kulttuuri TEA -hankkeesta Kuntien kulttuuritoimintalain infotilaisuudet Maaliskuu 2019 Projektikoordinaattori Niina Saukko Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Kulttuuri tea hanke miksi? Tiedontuotannon

Lisätiedot

11.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet

11.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet 11. KIRJASTOT 11.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet Yleisten kirjastojen kirjasto- ja tietopalvelujen tavoitteena on edistää väestön yhtäläisiä mahdollisuuksia sivistykseen, kirjallisuuden

Lisätiedot

Osallistaminen kunnissa. Osallisuustyöryhmä Laura Kelhä

Osallistaminen kunnissa. Osallisuustyöryhmä Laura Kelhä Osallistaminen kunnissa Osallisuustyöryhmä 23.5.2019 Laura Kelhä Osallisuus lainsäädännössä Osallistuminen on oikeus, josta on säädetty muun muassa perustuslaissa (731/1999). Kuntalaissa (410/2015) säädetään

Lisätiedot

Hanketoiminnan kansalliset rahoituslähteet: Kirjastot, liikunta ja nuoriso

Hanketoiminnan kansalliset rahoituslähteet: Kirjastot, liikunta ja nuoriso Hanketoiminnan kansalliset rahoituslähteet: Kirjastot, liikunta ja nuoriso Kirsi Kohonen Suunnittelija Itä-Suomen aluehallintovirasto Itä-Suomen aluehallintovirasto, Kirsi Kohonen, OKT-vastuualue 5.9.2014

Lisätiedot

EVA osana Sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallista valvontaohjelmaa

EVA osana Sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallista valvontaohjelmaa EVA osana Sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallista valvontaohjelmaa Irja Hemmilä Ylitarkastaja Terveydenhuollon valvontaosasto 28.9.2018 Valvira.fi, @ValviraViestii Valvira valvoo valtakunnallisesti

Lisätiedot

Ajankohtaista opetus- ja kulttuuriministeriöstä

Ajankohtaista opetus- ja kulttuuriministeriöstä Ajankohtaista opetus- ja kulttuuriministeriöstä Yleisten kirjastojen neuvoston kokous 9.11.2017, Porvoo Leena Aaltonen ja Tapani Sainio Valtionavustukset 2018 vuoden 2018 talousarvioesityksessä kirjastomomentin

Lisätiedot

Kirjastoautotoiminta murroksessa yhteenveto kirjastoautojen tilanteesta Suomessa

Kirjastoautotoiminta murroksessa yhteenveto kirjastoautojen tilanteesta Suomessa 9.8.2016 Kirjastoautotoiminta murroksessa yhteenveto kirjastoautojen tilanteesta Suomessa Taustaa Suomen kirjastoseura selvitti kirjastoautojen tilannetta verkkokyselyllä kesäkuussa 2016. Kysely lähetettiin

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot