Se on aivan varmasti parempi vaihtoehto kuin kotona kykkiminen ja odottelu.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Se on aivan varmasti parempi vaihtoehto kuin kotona kykkiminen ja odottelu."

Transkriptio

1

2

3 Miksi aina tehdään niin, että Miksei koskaan ole Miksei kukaan kysy meiltä Miksei Lahdessa järjestetä Kuka kuuntelisi mun ideaa Voisko välillä tehdä jotain muuta Kyllä me tehtäisiin, mutta kun ei ole Katukorista, oppilaskuntien välisiä sählyturnauksia, eräretkiä, nuorten järjestämä suurkirppis, itse tuotettu elokuva, monikulttuurinen ruoanlaittoilta, leffamaraton nuorisokeskuksessa, teatteriryhmä Kaikenlaisia juttuja järjestetään. Tai sitten ollaan järjestämättä. Homma toimii miten toimii siksi, että joku jossain on päättänyt, että näin tehdään. Jos sinulla on parempi idea, kannattaa yrittää vakuuttaa muutkin siitä. Tai sitten kerätä hyvä porukka ja tehdä ihan itse. Se on aivan varmasti parempi vaihtoehto kuin kotona kykkiminen ja odottelu. Vaikuttaminen on sitä, että muutetaan asioita paremmiksi. Se tapahtuu kantaa ottamalla, toimimalla, ja järjestämällä. Tästä opuksesta löydät vinkkejä.

4 Meillä olis idea! Oman bändin keikka, rusettiluistelut, Lahden Idols, lukiolaisten kirjakirppis, reissu ulkomaille, nuorisomusikaali, unkarin alkeiskurssi Jos sinulla on ajatus siitä, mitä Lahdessa pitäisi olla tai tapahtua, ei kun toimeksi. Kerää pari kaveria ja suunnittele oma juttusi. Nuorisopalveluista voi kysellä tiloja, rahaa ja muuta apua homman toteuttamiseen. Meiltä löytyy guruja joka lähtöön, yksi osaa auttaa bändiasioissa ja toinen tietää kaiken siitä, mistä saa rahaa toiminnan järjestämiseen. Tilaa: Nuorisopalveluilta löytyy Kasisali, Fillari, Hurina 2.0, Plaza Tsekkaa myös seurakuntien ja yhdistysten tilat. Rahaa: Nuorisopalveluiden projektiavustukset; Youth In Action - Euroopan nuorisotoimintaohjelma; homma.fi Apua: Nuorisopalveluista löytyy. Kokeile vaikka näitä tyyppejä: Piia Koponen Nuorisokeskus, Sammonkatu 8. Piia tietää lähes kaiken keikkojen ja muidenkin tapahtumien järjestämisestä. Piia on myös yksi nuorisopalveluiden Mahis-ohjaajista, joiden avulla voi hakea Mahis-projektirahaa.

5 Petteri Peltonen Toimisto, Sammonkatu 8b. Petterin takana on rahaa, esimerkiksi nuorten toimintaryhmille tarkoitetut avustusrahat. Hakekaa pois! Jarno Koskelainen Hurina 2.0, Vapaudenkatu 12. Jarno tietää paljon tiedottamisasioista ja projektien järjestämisestä. Ja koko muu Hurina 2.0:n väki on hirmuhyvä apu kun mitä tahansa tietoa tarvitsee kaivaa esiin. Ilman ajanvarausta. Pirkko Hämäläinen Multi-Culti, Päijänteenkatu 1. Pirkko tekee hommia maahanmuuttajien ja muiden kansainvälisyydestä kiinnostuneiden kanssa. Pirkolla on hyviä kontakteja, lisäksi Multi-Culti on hieno paikka. Ira Custódio Toimisto, Sammonkatu 8b. Iran hommaa ovat kaikenlaiset osallisuusasiat, ja aikaa sinun projektissasi avustamiseen löytyy. Ira on myös Mahis-ohjaaja, kuten Piia. - Kaikkien yhteystiedot löytyvät osoitteesta nuorilahti.net, sähköpostit ovat muotoa lahti.fi Kivaa kouluun Oppilaskunnat voivat mm. julkaista omaa lehteä, pitää kioskia ja ostaa sen tuloilla vaikka sohvat oppilaiden tilaan (jos tilaa ei ole, oppilaskunta voi toimia yhdessä saadakseen sellaisen), järjestää teemapäiviä, idolskilpailun, sählyturnauksen, MM-kisakatsomon tai muuten tehdä koulustanne mukavamman paikan.

6 Lisätietoa löytyy esimerkiksi Valtikasta, > valta ja vaikuttaminen > paikallistaso > koulu. Kaikkea ei ehkä voi tai ehdi järjestää kouluaikana tai koulussa. Mutta kavereista voi koota porukan, ja miettiä itse, mitä haluttaisiin tehdä tai järjestää. Tilaa, apua ja rahaa voi kysellä Nuorisopalveluista. Hyvää menoa nuokuilla Nuokuilta löydät sekä paikan että seuraa omalle tekemiselle. Jos sinulla on loistava idea retkeksi, tapahtumaksi tai muuten vaan toiminnaksi, niin täältä saatat löytää kaverin sitä järjestämään. Ja ohjaajat osaavat tukea ja auttaa vaikka missä asioissa. Nuorten talo Plaza (ent. Jovin nuokku) aloittaa syksyllä 2007 uusin ideoin. Koko Plazan tila on tarkoitettu nuorten itse järjestämälle toiminnalle ja omille proggiksille. Plazan talo on alun perinkin rakennettu nuorille, ja sieltä löytyy paljon erilaiseen toimintaan ja tapahtumiin sopivia tiloja, kuten iso sali diskoille tai muille isoille jutuille, saunatilat, jumppasali, keittiö, bändikämppiä, kahvila Mene tutustumaan, Plazan Nina Niemi ja Hanna Merivirta kertovat sinulle lisää! Lista kaikista Lahden nuokuista (+ ohjaajien yhteystiedot) löytyy sivulta

7 Mitä muualla on tehty? (Esimerkit Nuorten Akatemian sivuilta, nuortenakatemia.fi) Bondia ja pizzaa (Keski-Suomi) Nuoret järjestävät nuorisotilalla päihteettömän 24htapahtuman. Tarkoitus on katsoa kaikki James Bondit videotykillä illan ja yön aikana. Porukalla tehdään myös pizzaa. Yhteen huoneeseen laitetaan Lani-pelit, toisessa painetaan T-paidat ja pidetään biljardi-turnaus. Demoni (Pohjanmaa) Tarkoituksena on tehdä kulttuuritalolla harjoittelevien yhtyeiden esittelylevy. Kyseessä on ensimmäinen nuorisoohjaajan valvonnassa tehty levytysprojekti kaupungissa ja harvinainen neljän tuntemattoman bändin yhteinen demo. Nuoret tekevät itse levyttämiseen liittyvät asiat ja suunnittelevat kannet. Murhamysteerio nuoret näyttämölle (Keski- Pohjanmaa) Nuoret valmistavat itse kirjoittamansa, ohjaamansa, lavastamansa, puvustamansa näytelmän ja esittävät sitä kevään ajan harrastelijateatterissa. Lipputuloilla hankitaan rahat teatterikerhon jatkamiseen myös ensi talvena.

8 I and home (Kainuu) Ammattiopiston asuntolan opiskelijat suunnittelevat ja maalaavat omat huoneensa ja solun yhteisen tilan ja piristävät uusilla tekstiileillä solun ilmettä. Neuvojaksi tulee nuori, jolla on kokemusta maalauksesta. Hellfish (Pirkanmaa) Nuoret remontoivat vanhaa jenkkiautoa kolmena lauantaipäivänä. Kesällä, kun auto on kunnossa, sillä tehdään palkkioreissu. Auton on nuorille kunnostettavaksi luvannut yksityishenkilö. Maahanmuuttajatyttöjen koripallojoukkue (Pohjanmaa) Maahanmuuttajatytöille järjestetään koulun jälkeen mahdollisuus pelata ohjatusti koripalloa. Tytöt tekevät ryhmälle säännöt ja suunnittelevat toimintaa. Heille hankitaan myös pelipaidat, johon tytöt suunnittelevat nimen/logon. Keväällä voidaan järjestää ystävyysottelu naapurikaupunkiin. Urban life / kaupungin elämä (Uusimaa) Nuoret tekevät venäjänkieliset sivustot, joilla esitellään suomalaisten nuorten elämää ja kulttuuria. Yhteinen maailma -kansainvälisyyshanke (Keski- Suomi) Nuoret kokoontuvat kuusi kertaa kansainvälisyysteeman puitteissa ja lähtevät kesällä pohjoismaiselle leirille Ruotsiin.

9 Rallinuoret harjoittelemaan rallinajoa (Lappi) Rallinuoret lähtevät Jyväskylään harjoittelemaan rallinajoa paikallisen nuorten kanssa kesäkuussa. Nuoret suunnittelevat matkaa kevään ajan. Ystävyysryhmä (Uusimaa) Nuoret suunnittelevat koreografian, musiikin, kulissit ja rekvisiitan tanssiesitykseen. Seitsemän hengen Mahisryhmä suunnittelee ja tekee siirreltävät kulissit ja muun näyttämörekvisiitan. Mukana on maahanmuuttajia, suomen- ja ruotsinkielisiä. Nuoret tulevat peruskoulusta, ammattikoulusta, nuorisotalolta ja eri järjestöistä. Tarkoitus on esiintyä nuorisotalolla ja kouluissa. Keväthappening (Etelä-Savo) Nuoret järjestävät toisille nuorille seikkailullisen, vauhdikkaan ja opettavaisen kesäkauden avauksen eli koulun lopettajaisen. Suunnitteilla on värikuulasotatapahtuma. Girl Power (Pirkanmaa) Tytöt järjestävät itselleen erä- ja extreme-viikonlopun. Ryhmä laskeutuu tornista, kiipeilee, laskettelee, käy savusaunassa, paistaa makkaraa laavulla, käy pelaamassa vesipalloa ja vesijumpassa. Yleensä pojille järjestetään enemmän peli-iltoja yms. ja nyt on tyttöjen vuoro.

10 Mun mielestä Nuoria pitää kuulla nuoria koskevissa asioissa, näin sanoo Suomen lakikin. Aina kukaan ei kuitenkaan kysy juuri silloin kun sitä asiaa olisi, joten toisinaan on ihan hyvä pitää itse meteliä itsestään ja ideoistaan. A niin kuin adressi Tuo mielipiteesi esiin ja kerää sille tukea. Yksinkertaisimmillaan tarvitset vain paperia, kynän ja hyvän idean. Kun perustelet asian hyvin, saat enemmän kannattajia. Luovuta vetoomus virallisesti sille taholle, joka voi tehdä asialle jotain. Älä unohda kutsua tiedotusvälineitä mukaan! (Netistäkin löytyy paljon erilaisia vetoomuksia, esimerkiksi kansalaisjärjestöjen sivuilta.) Mielenosoitus Jos innostusta piisaa ja asia on tärkeä, mielenosoitus on näkyvä keino kertoa siitä muille. Mielenosoituksessa joukko ihmisiä lähtee marssimaan tai kerääntyy tiettyyn paikkaan, huudetaan iskulauseita ja kannetaan banderolleja ja kylttejä, jotta pointti tulee esiin. Usein on puheitakin. Tärkeä muistaa: mielenosoituksen pitää olla rauhanomainen; rähinä ja riehuminen ei edistä mitään asiaa. Mielenosoituksesta pitää tehdä poliisille ennakkoilmoitus, lisäksi kokoontumisella pitää olla maanomistajan lupa. Mielipidekirjoitus Nosta ideasi keskustelun aiheeksi, ota kantaa, esitä uusia ajatuksia. Kirjoita selkeästi ja muista perustella hyvin. Jos arvostelet jotain toimintaa, kerro myös, miten asioiden sinun mielestäsi pitäisi olla.

11 Kansanedustajat niilläkin on velvollisuus kuulla nuoria. Kannattaa kuitenkin muistaa, että sähköpostia tulee edustajille paljon, ja se menee usein avustajien kautta. Jos haluat tietää lisää siitä, mitä tavallinen kansanedustaja tekee, tsekkaa Peli on hiukan kankea, mutta näyttää käytännön esimerkein, kuinka lait säädetään ja mitä yksi kansanedustaja koko jutun aikana mahdollisesti tekee. Ja seuraavalla viikolla loistat yhteiskuntaopin tunnilla! Kärkihankelista Lahtelaisten nuorten mahdollisuus tulla kuulluksi. Siihen kootaan asioita, joille pitäisi Lahdessa tehdä jotain ja asioita, jotka jo ovat hyvin. Lista kasataan joka syksy, ja kevätpuolella nuoret toimittavat sen kaupunginhallitukselle. Pääset mukaan nuokuilla tai toiminnassa mukana olevilla kouluilla (v kaikki yläasteet ja lukiot). Palaute Kaikki jotka järjestävät jotain toimintaa tai palveluja tarvitsevat siitä palautetta. Ilman uusia ehdotuksia ja kritiikkiä homma ei muutu eikä kehity. Palautteen ei tarvitse olla negatiivista, yhtä hyvin voit kertoa että hyvin hoidettu, hoitakaa jatkossakin. Nuorisopalveluille voit antaa palautetta sähköpostitse, Tai poikkea käymään Sammonkatu 8:ssa.

12 Raha puhuu Raha ratkaisee monessa asiassa ja kulutusvalinnoilla voi vaikuttaa. Voit valita, ostatko reilua kauppaa, ympäristöystävällistä, ilman lapsityövoimaa tuotettua, ei elämillä testattua, Suomessa valmistettua - vai ostatko mitään. Vinkkejä ja muuta infoa tarjoavat mm Allekirjoita vetoomuksia, osallistu erilaisiin nettikampanjoihin. Niitä löytyy mm. eri järjestöjen verkkosivuilta. Järjestöjä joka lähtöön löytyy vaikkapa osoitteesta > järjestömaailma.

13 Vaihtoehtoista vaikuttamista Adbusters - - vastamainontaa (jos sana ei ole tuttu, tsekkaa sivusto!) - suomalaisia vastamainoksia osoitteessa mainoskupla.fi/ Finnwatch - - missä ja millaisissa oloissa suomalaiset yritykset tuotteensa teettävät? Eko-ostajan opas - fi/ > Eko-ostajan opas (bannerissa) - netissä julkaistava, säännöllisesti päivitettävä opas tuotteiden ympäristövaikutuksista. Reilun kaupan edistämisyhdistys - reilukauppa.fi/ - Teidän lapsi tekee meidän lasten jalkapallot Reilun kaupan tuotteiden listalla on jo mm. kahvi, tee, suklaa, kaakao, sokeri, hunaja, mehu, riisi, mysli, quinoa, banaani, ananas, sitrushedelmät, viinirypäleet, avokado, mango, viini, olut, jäätelö, mausteet, pähkinät, kukat, puuvilla ja urheilupallot. Ai mikä quinoa? Reilun kaupan sivut kertovat senkin. Reilu peli, né?

14 Ilmasto.org - - tietoa ilmastonmuutoksesta ja siitä, mitä sinä voit tehdä jottei olla kaikki kohta nesteessä (jäätiköt sulaa ). Ilmastonmuutospeli, jossa voit valita hahmoksesi vaikka sympaattisen jääkarhun. AA - - tukiryhmä autoriippuvaisille (in English!) - kulkuinfoa niille, joiden mielestä julkisilla kulkeminen vaan on niin paljon tyylikkäämpää. Animalia - - mm. kasvisravintoloita, tietoa kasvissyönnistä ja kasvissyönnin globaaleista vaikutuksista. Ihan itse - - foorumi kaikenlaisille tuunaajille.

15 Vaikuttamisvinkkejä ja linkkejä ja muutakin toimintaa > sinua kiinnostava aihe

16 Kuvitus: Maria Turunen Taitto: Danuka Kuismin

Terve! Elina Loukonen Kimi Uosukainen Leo Pääkkönen Elise Oiva Roope Halonen Teemu Viljamäki Henri Kantanen Vesa Liukkonen

Terve! Elina Loukonen Kimi Uosukainen Leo Pääkkönen Elise Oiva Roope Halonen Teemu Viljamäki Henri Kantanen Vesa Liukkonen VAIKUTTAMISOPAS Terve! Nuorissa on tulevaisuus, mutta millainen on nuorille jätettävä tulevaisuus? Etkö haluaisi vaikuttaa siihen, mitä sinä tulet saamaan, kun nuoruutesi loppuu? Nuorilla on valtavasti

Lisätiedot

Meidän juttu. Nuoret tapahtuman järjestäjinä

Meidän juttu. Nuoret tapahtuman järjestäjinä Meidän juttu Nuoret tapahtuman järjestäjinä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen. MLL:n keskusjärjestön

Lisätiedot

Nuorten arvioita Lahden eteläisen alueen nuorisopalveluista

Nuorten arvioita Lahden eteläisen alueen nuorisopalveluista 1 Nuorten arvioita Lahden eteläisen alueen nuorisopalveluista Arviointiin osallistui syyskuussa 2014 yhteensä 50 nuorta. Ryhmä 1 (Perhepuistossa kokoontuneet kolme 13 15-vuotiasta tyttöä) Ryhmä 2 (Perhepuistossa

Lisätiedot

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Klubivetäjän opas

Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Klubivetäjän opas Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Klubivetäjän opas Pikkuyrittäjät on alakoululaisille lapsille suunnattu klubi, jossa ryhmät keksivät omat yritysideansa ja lähtevät toteuttamaan niitä ohjaajien

Lisätiedot

Erilaisia osallisuusmenetelmiä

Erilaisia osallisuusmenetelmiä Erilaisia osallisuusmenetelmiä Rauna Nerelli, Suomen Lasten Parlamentti Tässä on muutamia menetelmiä, joita voi käyttää lasten kanssa ryhmässä toimittaessa, kun halutaan vahvistaa lasten osallisuutta ja

Lisätiedot

IDEA JA IDEOINTI SUUNNITTELUVAIHE PROJEKTISUUNNITELMA

IDEA JA IDEOINTI SUUNNITTELUVAIHE PROJEKTISUUNNITELMA Kaisa Kekkonen: 2 IDEA JA IDEOINTI Ihan ensimmäinen vaihe tapahtuman tuottamisessa on ideointi. Kysy itseltäsi kysymys minkälaisen tapahtuman haluan järjestää? Eli siis onko tapahtuma esimerkiksi vaikkapa

Lisätiedot

Päihdekyselyn tulokset

Päihdekyselyn tulokset Hämeenlinnan Rotaryklubi järjesti joulukuun 2011 ja tammikuun 2012 aikana webbikyselyn 13-17 - vuotiaille Hämeenlinnan ja sen ympäristön nuorille. Kyseessä on Hämeenlinnan Rotaryklubin DSG-projekti. Tavoitteena

Lisätiedot

Koulurauhan toimintaopas 2014-2015 Tampere

Koulurauhan toimintaopas 2014-2015 Tampere Koulurauhan toimintaopas 2014-2015 Tampere Koulurauhan julistus Hyvät koululaiset ja arvoisat kuulijat! Tervetuloa seuraamaan lukuvuoden 2014-2015 Koulurauhan julistusta tänne Ratinan stadionille. Koulurauha

Lisätiedot

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom sisällysluettelo aluksi mitä mielenterveyden ongelmat ovat? tunteiden häiriöt toiminnan häiriintyminen ajattelun häiriintyminen mistä mielenterveyden häiriöt johtuvat?

Lisätiedot

Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Vaikuttaminen -teeman tehtäväpaketit

Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Vaikuttaminen -teeman tehtäväpaketit Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Vaikuttaminen -teeman tehtäväpaketit Tämä on Kehittämiskeskus Opinkirjon tuottaman Yks, kaks toimimaan! -materiaalin PDF-kirjaston tiedosto. Linkki sähköiseen materiaaliin

Lisätiedot

Nuorten vaikuttamisopas

Nuorten vaikuttamisopas Nuorten vaikuttamisopas Me voimme vaikuttaa! Nuorten vaikuttamisopas Julkaissut Suomen Verkkodemokratiaseura ry Julkaistu Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Jaa samoin 1.0 Suomi -lisenssillä (CC BY-NC-SA

Lisätiedot

Oma suunta. yksilökeskeisen suunnittelun kansio. Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö

Oma suunta. yksilökeskeisen suunnittelun kansio. Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Oma suunta yksilökeskeisen suunnittelun kansio Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Sisällys 1. Mikä Oma suunta -kansio on ja miten sitä käytetään s. 4 2. Kommunikaatio

Lisätiedot

OPAS. omaishoitajalle selkokielellä. Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni? Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni?

OPAS. omaishoitajalle selkokielellä. Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni? Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni? OPAS omaishoitajalle selkokielellä Autan läheistäni mistä saan apua itselleni? Autan läheistäni mistä saan apua itselleni? Jelena Vähäkuopus Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Jelena Vähäkuopus

Lisätiedot

Limingan keskustelutilaisuuspäivän raportti 2012

Limingan keskustelutilaisuuspäivän raportti 2012 Limingan keskustelutilaisuuspäivän raportti 2012 Arviointiteemana Nuorisolain 8 toteutuminen eli nuorten kuuleminen sekä mahdollisuus osallistua paikallista ja alueellista nuorisotyötä- ja politiikkaa

Lisätiedot

Lasten ja nuorten Vantaa II -toimintaohjelman valmistelu. Yhteenveto valmistelussa käytetystä aineistosta

Lasten ja nuorten Vantaa II -toimintaohjelman valmistelu. Yhteenveto valmistelussa käytetystä aineistosta Lasten ja nuorten Vantaa II -toimintaohjelman valmistelu Yhteenveto valmistelussa käytetystä aineistosta Kannen kuva: Lasten asiantuntijaryhmän 27.2.2013 työpajassa työstämä vaikuttamisen kehärata 1 Sisällys

Lisätiedot

YKSIN VAI YHESSÄ? - Järjestöpäivä 30.11.2013 Palaute

YKSIN VAI YHESSÄ? - Järjestöpäivä 30.11.2013 Palaute YKSIN VAI YHESSÄ? Järjestöpäivä 30.11.2013 Palaute 1. Yleisarvio järjestöpäivän onnistumisesta kokonaisuutena 4 5 6 7 8 9 10 Yhteensä Keskiarvo Kouluarvosana 0 1 0 1 7 16 0 25 8,48 2. Mistä saitte tietoa

Lisätiedot

Tienviitat toiminnan varrella. opas nuorisotoiminnan aloittamisesta yhdistyksissä

Tienviitat toiminnan varrella. opas nuorisotoiminnan aloittamisesta yhdistyksissä Tienviitat toiminnan varrella opas nuorisotoiminnan aloittamisesta yhdistyksissä SISÄLLYSLUETTELO TIENVIITAT TOIMINNAN VARRELLA... 0 SISÄLLYSLUETTELO... 1 ALKUSANAT... 1 KUINKA ALOITAN NUORTENTOIMINNAN

Lisätiedot

PARTIOLIPPUKUNTA JYVÄSKYLÄN VERSOT RY:N TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE

PARTIOLIPPUKUNTA JYVÄSKYLÄN VERSOT RY:N TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE PARTIOLIPPUKUNTA JYVÄSKYLÄN VERSOT RY:N TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE VERSIO 28.5.2012 Esipuhe Pidät kädessäsi partiolippukunta Jyväskylän Versot ry:n omaa tietopakettia partiolaisen kotiväelle.

Lisätiedot

PARTIOLIPPUKUNTA JYVÄSKYLÄN VERSOT RY:N TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE

PARTIOLIPPUKUNTA JYVÄSKYLÄN VERSOT RY:N TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE PARTIOLIPPUKUNTA JYVÄSKYLÄN VERSOT RY:N TIETOPAKETTI PARTIOLAISEN KOTIVÄELLE VERSIO 23.8.2009 Esipuhe Pidät kädessäsi partiolippukunta Jyväskylän Versot ry:n omaa tietopakettia partiolaisen kotiväelle.

Lisätiedot

Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Kestävä tulevaisuus -teeman tehtäväpaketit

Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Kestävä tulevaisuus -teeman tehtäväpaketit Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Kestävä tulevaisuus -teeman tehtäväpaketit Tämä on Kehittämiskeskus Opinkirjon tuottaman Yks, kaks toimimaan! -materiaalin PDF-kirjaston tiedosto. Linkki sähköiseen materiaaliin

Lisätiedot

LAPSEMME Pihaleikki liikuttaa

LAPSEMME Pihaleikki liikuttaa Mannerheimin Lastensuojeluliiton jäsenlehti 3/2012 LAPSEMME Pihaleikki liikuttaa Yhdessä ekaluokalle Äidit kohtaavat netissä Kuuluuko nuorten ääni? Pääkirjoitus 14.9.2012 Kuka perheiden puolesta puhuu,

Lisätiedot

Kulo ry:n seminaariopas

Kulo ry:n seminaariopas Kulo ry:n seminaariopas Kuinka suunnittelet ja toteutat seminaarin Perjantaina 25.10.2013 Kulttuurintutkimuksen opiskelijat Kulo ry. järjesti kolmannen vuotuisen seminaarinsa Jyväskylässä otsikolla Toiseus

Lisätiedot

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS SISÄLLYS I Alkusanat 1 II Nuorten osallistavan koulutuksen taustaa 3 Mitä nuorten osallistaminen tarkoittaa? 3 Mikä on ohjaajan rooli osallistavassa koulutuksessa?

Lisätiedot

OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE. Onnistunut vapaaehtoistoiminta

OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE. Onnistunut vapaaehtoistoiminta OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE Onnistunut vapaaehtoistoiminta OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE Onnistunut vapaaehtoistoiminta Sisältö Lukijalle... 5 1 Ennen kuin vapaaehtoinen saapuu... 7 1.1. Koko yhteisö toimintaa

Lisätiedot

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Toimittaneet Milja Laakso, Paula Marjomaa ja Kaisi Peltoniemi EDUNVALVOJA SE ON MINUA

Lisätiedot

Henkilökohtainen tilikirja. Omistaja:

Henkilökohtainen tilikirja. Omistaja: Henkilökohtainen tilikirja Omistaja: KUKKARON HERRAKSI Vuosi: KIRJANPITO Kuukausi: NETTOTULOT Perheenjäsen 1 Perheenjäsen 2 Perheenjäsen 3 Yhteensä Palkka- ja yrittäjätulot Eläkkeet Lapsilisät Elatusapu

Lisätiedot

Kylätoiminnan varainkeruu : Sirkka Suomäki Hankasalmen 4H:lta, kirjurina Anja Saksola

Kylätoiminnan varainkeruu : Sirkka Suomäki Hankasalmen 4H:lta, kirjurina Anja Saksola MUISTIOT KYLIEN BISNESILTAPÄIVÄ LAUANTAINA 26.1.2013 Kylätoiminnan varainkeruu : Sirkka Suomäki Hankasalmen 4H:lta, kirjurina Anja Saksola Ideoita varainkeruuseen: - mainostaulu tien varressa. Jos taulu

Lisätiedot

Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille

Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille Onni löytyy arjesta. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tampereen osasto ry:llä käynnistyi vuonna 2012 kolmivuotinen Lapsi ja ero -kehittämishanke,

Lisätiedot

Nuorisovaltuustotoiminnan ARVIOINTIOPAS

Nuorisovaltuustotoiminnan ARVIOINTIOPAS Nuorisovaltuustotoiminnan ARVIOINTIOPAS JOHDANTO Pitelet käsissäsi arvokasta opasta nuorisovaltuustotoiminnan arviointiopasta. Suomalaisilla nuorilla on monia keinoja vaikuttaa päätöksentekoon ja osallistua,

Lisätiedot