Päätös. Salon Hyötykäyttö Oy:n ympäristölupahakemus, joka koskee yhtiön jätteenkäsittelylaitoksen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Päätös. Salon Hyötykäyttö Oy:n ympäristölupahakemus, joka koskee yhtiön jätteenkäsittelylaitoksen"

Transkriptio

1 Päätös Etelä-Suomi No 143/2011/1 Dno ESAVI/361/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen ASIA Salon Hyötykäyttö Oy:n ympäristölupahakemus, joka koskee yhtiön jätteenkäsittelylaitoksen nykyisen toiminnan jatkamista ja toiminnan laajentamista koskemaan kotitalouksista peräisin olevan yhdyskuntajätteen vastaanottoa, käsittelyä ja ohjaamista hyötykäyttöön sekä pääosin kotitalouksista peräisin olevien hyötyjätteiden pienjäteaseman perustamista. Hakemus sisältää päätöksen täytäntöönpanosta mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, Salo. LUVAN HAKIJA Salon Hyötykäyttö Oy Satamakatu 31, SALO Liike- ja yhteisötunnus: LAITOS JA SEN SIJAINTI Jätteenkäsittelylaitos Satamakatu 31, SALO ASIAN VIREILLETULO Hakemus on tullut vireille Lounais-Suomen ympäristökeskuksessa VIRANOMAISTA KOSKEVA MERKINTÄ Ympäristölupavirastot ja alueelliset ympäristökeskukset on lakkautettu Valtion aluehallinnon uudistamista koskevan lainsäädännön voimaanpanosta annetun lain (903/2009) 4 :n mukaan alueellisissa ympäristökeskuksissa vireillä olevat asiat, jotka aluehallintovirastoista annetun lain (896/2009) nojalla kuuluvat aluehallintovirastoille, siirtyivät vastaavalle alueellisesti toimivaltaiselle aluehallintovirastolle. ETELÄ-SUOMEN ALUEHALLINTOVIRASTO, YMPÄRISTÖLUPAVASTUUALUE ymparistoluvat.etela@avi.fi puh fax kirjaamo.etela@avi.fi Hämeenlinnan päätoimipaikka Birger Jaarlin katu 15 PL 150, Hämeenlinna Helsingin toimipaikka Ratapihantie 9 PL 110, Helsinki

2 2 LUVAN HAKEMISEN PERUSTE Ympäristönsuojelulain 28 :n 2 momentin kohta 4 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 13 f LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Etelä-Suomen aluehallintovirasto Ympäristönsuojeluasetus 5 1 mom kohta 13 g TOIMINTAA KOSKEVAT LUVAT JA ALUEEN KAAVOITUSTILANNE Lounais-Suomen ympäristökeskus - Ympäristölupa Dnro 0200Y nro 56 YLO/ keräyspaperin lajitteluun, paalaukseen ja varastointiin, rakennusjätteen lajitteluun ja käsittelyyn, energiaksi kelpaavan materiaalin murskaukseen sekä ongelmajätteen keräykseen, lajitteluun ja varastointiin yhteensä tonnia vuodessa. Toiminta-alue on voimassa olevassa asemakaavassa merkitty teollisuus- ja varastorakennusten (T-11) korttelialueeksi, jolle voidaan rakentaa teollisuus- ja varastorakennuksia, korjaamoja, auto- ja maatalouskonemyymälöitä sekä rautakauppatiloja. Myös läheiset kiinteistöt on kaavoitettu teollisuuskäyttöön. LAITOKSEN SIJAINTIPAIKKA JA SEN YMPÄRISTÖ Laitos sijaitsee Salon kaupungin Meriniityn kaupunginosassa katuosoitteessa Satamakatu 31, SALO kiinteistöllä RN:o Kiinteistön pinta-ala on m 2. Meriniityn alue on pääosin teollisuus ja varastoaluetta. Naapurikiinteistöllä toimii muun muassa kaupungin jätevedenpuhdistamo. Lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat n m laitosalueelta itään Alhaisin asuinalueella. Salon aluesairaala on n m ja lähimmät koulut n m laitosalueelta pohjois-koilliseen. Salonjoki on lähimmillään n. 100 m laitosalueelta kaakkoon ja lähimmän Natura-alueen, Viurilanlahden reuna on n. 300 m laitosalueelta länteen. Laitos on liitetty kaupungin jäte- ja sadevesiviemäriverkostoon. Laitos ei sijaitse tärkeällä pohjavesialueella eikä muullakaan yhdyskuntien vedenhankintaan soveltuvalla alueella. Alueen läheisyydessä ei ole talouseikä käyttövesikaivoja.

3 3 LAITOKSEN TOIMINTA Yleistä Laitosalueella on kolme kevytrakenteista jätteiden käsittelyhallia, huolto- ja pesuhalli sekä toimistorakennus. Huolto- ja pesuhallin edessä on työkoneiden tankkauksiin käytettävä polttoainesäiliö, jonka eteen on asennettu metallinen valuma-allas. Nykyinen toiminta Kaikki alueelle tulevat ja lähtevät jäte-erät punnitaan autovaa'alla ja saadut tiedot kirjataan muistiin. Laitosalue on osittain aidattu ja alueella on tallentava kameravalvonta. Laitoksen nykyinen toiminta on seuraavaa: - salaiseksi luokitellun arkistomateriaalin vastaanotto, käsittely ja hyötykäyttöön toimittaminen. - teollisuuden ja kotitalouksien keräyspaperin, nestepakkausten, kartongin ja pahvin vastaanotto, käsittely ja hyötykäyttöön toimittaminen. - teollisuuden ja rakennustoiminnan polttokelpoisen jätteen ja jätepuun vastaanotto, käsittely ja hyötykäyttöön toimittaminen. - metalliromun vastaanotto, välivarastointi ja hyötykäyttöön toimittaminen. - lasijätteen vastaanotto, välivarastointi ja hyötykäyttöön toimittaminen. - biojätteen vastaanotto, välivarastointi ja hyötykäyttöön toimittaminen. - SE-romun, kotitalouksien kylmälaitteiden, liesien ja pesukoneiden, romuakkujen ja loisteputkien (ongelmajätteet) vastaanotto, välivarastointi konteissa ja hyötykäyttöön toimittaminen. - yhdyskuntajätteiden pienerien vastaanotto, käsittely ja hyötykäyttöön toimittaminen. Keräyspaperi, pahvi, kartonki, nestepakkaukset ja arkistomateriaali Kotitalouksista ja teollisuudesta tuleva keräyspaperi, pahvi ja kartonki lajitellaan, paalataan ykköshallissa ja välivarastoidaan ulkona kakkoshallin seinustalla. Paalattu pahvi ja kartonki sekä keräyspaperi toimitetaan hyötykäyttöön kartonki- ja paperiteollisuudelle. Salaiseksi luokiteltava pääosin teollisuudesta ja toimistoista peräisin oleva paperipitoinen arkistomateriaali tuhotaan lukukelvottomaksi ja toimitetaan hyötykäyttöön. Rakennus- ja energiajäte Vastaanotettava rakennus- ja energiajäte tarkistetaan ja tiedot tallennetaan. Rakennusjätettä esikäsitellään ulkona asfaltoidulla piha-alueella kourakauhalla varustetulla kaivinkoneella ja sen jälkeen materiaali ohjataan laitoksen käsittelyjärjestelmään. Esikäsitelty jätemateriaali esimurskataan, seulotaan, magneetti- ja ilmaerotellaan, jälkimurskataan ja pyörrevirtaerotellaan. Lopputuotteena valmistuu REF 1-2 laatuluokan kierrätyspolttoainetta, joka toimitetaan teollisuudelle rinnakkaispolttoon. Esikäsittelyn ja REFin valmistuksen rejektit toimitetaan kaatopaikalle.

4 4 Käsitellyt jätteet Romumetalli, bio- ja lasijäte, elektroniikkaromu Metalliromu vastaanotetaan ja välivarastoidaan kontteihin ja avolavoihin odottamaan toimittamista hyötykäyttöön. Sähkö- ja elekroniikkaromu sekä kylmälaitteet, liedet ja pesukoneet vastaanotetaan ja välivarastoidaan lukittavissa konteissa. Lasin vastaanotto ja välivarastointi tapahtuu piha-alueella omassa erillisessä betoniseinäisessä tilassa. Biojätteen vastaanotto tapahtuu piha-alueella vastaanottolaiturilla, jonka valumavedet johdetaan rasvanerotuskaivon kautta kaupungin jätevesiviemäriin. Biojäte välivarastoidaan vedenpitävillä, pressukatoksilla varustetuilla metallilavoilla. Paikalla on kaksi lavaa, joiden täyttyminen kestää keskimäärin kaksi päivää. Vajaat lavat säilytetään kolmoshallin sisätilassa, josta lavat kuljetetaan aina tarvittaessa vastaanottolaiturille. Näin menetellen pyritään ehkäisemään lokkien ja muiden haittalintujen esiintyminen alueella. Biojäte toimitetaan Forssaan asianomaisen jätteen käsittelyluvan omaavaan laitokseen. Yhdyskuntajätteen pienerät Saapuvat syntypaikkalajitellut yhdyskuntajätteiden pienerät tarkastetaan ja tarvittaessa lajitellaan. Hyötykäyttöön soveltuvat jätteet toimitetaan lajittelun jälkeen käsittelyyn ja rejektit toimitetaan kaatopaikalle. Jätteiden pienerien vastaanottopaikalla on energiajätteelle sekä puistoroskakorien tyhjennysjätteille puristava vastaanottolaite. Muut toiminnot Asfaltoidulla piha-alueella on erilliset varastot risuille sekä puhtaalle ja käsitellylle puulle. Puuaineksen murskaus tapahtuu pihalla mobiilimurskaimella. Piha-alueella tapahtuu myös kostean biojätteen kuivikkeena käytettävän haravointi- ja puutarhajätteen vastaanotto ja välivarastointi. Akut ja loisteputket vastaanotetaan ja välivarastoidaan tiiviissä laatikoissa. Piha-alue toimii lisäksi muun muassa yhtiön kuljetuskaluston ja erityisesti tyhjien jätteenkuljetuslavojen varastoalueena. Alueella toimii myös hakijan pakkaavien jäteautojen huoltohalli, jossa suoritetaan jäteautojen pienimuotoisia huoltotoimenpiteitä. Hallin jätevedet johdetaan öljynerotuskaivon kautta jätevesiviemäriin. Laitoksella on vuosina Vahti-ympäristöntietojärjestelmän mukaan vastaanotettu ja käsitelty jätteitä seuraavasti:

5 Jätelaji Tunnus Määrä (t) Rakennus- ja purkujäte Pahvi Paperi Sähkö- ja elektroniikkaromu Yhdyskuntajäte Kierrätyspolttoaine Keräysmetalli Kierrätyspuu Biojäte Lasi Yhteensä Tuleva toiminta Laitokselle haetaan lupaa vastaanottaa, käsitellä, välivarastoida ja toimittaa edelleen hyötykäyttöön tai muualle käsiteltäväksi jätteitä seuraavasti: Jätelaji Tunnus Max.määrä Max.varastointi- (t/a) määrä (t) Kotitalouksien yhdyskuntajäte Keräyspaperi, pahvi ja kartonki Rakennus- ja energiajäte Romumetalli Biojäte Lasijäte Yhdyskuntajätteiden pienerät Ongelmajätteet Akut SER Kyllästetty puu Muut Useita koodeja Yhteensä Kotitalouksien syntypaikkalajiteltu yhdyskuntajäte murskataan ja seulotaan ja metallit erotetaan magneetti- ja ilmaerottimilla. Prosessi on sama kuin rakennus- ja energiajätteen käsittelyssä. Lupaa haetaan myös pienjäteaseman rakentamiseksi. Asemalla on tarkoitus vastaanottaa pääasiassa yksityistalouksista tulevaa lasi-, paperi-, pahvija metalli- sekä energiajätettä. Jätejakeet otetaan vastaan tarkoitukseen soveltuviin ja asianmukaisiin kontteihin ja lavoihin sekä asfaltoidulle kentälle. Asemalle tuonnin yhteydessä tuojia opastetaan jätteiden oikeaan lajitteluun. Asemalle tuotavien jätteiden määrä arvioidaan tilavuusperusteisesti. Jätteiden pienerien tuonnin yhteydessä liikenne alueella lisääntyy jonkin verran, mutta vilkasliikenteellisellä teollisuusalueella liikenteen lisäystä ei pidetä merkittävänä.

6 6 Asumisessa syntyneen sekajätteen käsittelykokeilu Hakija on kokeillut kevättalvella v asumisessa syntyneen sekajätteen käsittelyä laitoksella tavoitteena testata laitoksen jätteenkäsittelylaitteiston soveltuvuutta uuteen jätemateriaaliin sekä saada tietoa jätteen hyötykäyttömahdollisuuksista. Koetoiminta osoittautui lupaavaksi. Koetoiminnan aikana käsiteltiin yhteensä 252 tonnia sekajätettä, josta saatiin energiahyötykäyttöön 168 tonnia REF-polttoainetta, 82 tonnia kaatopaikan rakenneaineeksi soveltuvaa alitetta sekä 8 tonnia metalleja materiaalihyötykäyttöön. Jätteenkäsittelylaitos ja sen laitteisto osoittautui soveltuvan tarkoitukseen erinomaisesti. Asumisessa syntyneestä sekajätteestä valmistettu kierrätyspolttoaine toimitettiin teollisuuden rinnakkaispolttoon, jossa se hyödynnettiin korkealla hyötysuhteella sähkön, prosessihöyryn ja kaukolämmön tuotannossa. Laitoksesta on järkevän ja kokonaistaloudellisen kuljetusetäisyyden päässä jo olemassa olevaa ympäristöluvan omaavia rinnakkaispolttolaitoksia myös kotitalouksien sekajätteestä valmistetulle REF 2-3 kierrätyspolttoaineelle. Hakija on neuvotellut sopimuksen tulevaisuuden kierrätyspolttoainetoimituksista. Valmistetusta kierrätyspolttoaineesta tehdään säännöllisesti laatuanalyysejä. Tehdyn koetoiminnan perusteella asumisen sekajätteestä voidaan oikealla lajittelulla pääsääntöisesti valmistaa REF 2-3 laatuluokan kierrätyspolttoainetta standardin SFS 5875 mukaisesti. YMPÄRISTÖKUORMITUS Melu Laitoksen murskaimen ja muiden prosessikoneiden käyntiäänet aiheuttavat melua. Koneet sijaitsevat käsittelyhallissa. Melutason arvioidaan olevan alle 50 db päivisin klo , jona aikana toimintaa pääasiassa harjoitetaan. Satunnaisesti toimintaa voidaan joutua harjoittamaan klo asti, jolloin normaalista toiminnasta aiheutuva melu ei ylitä mainittua 50 db arvoa. Ulkona piha-alueella noin 3 6 kertaa vuodessa tapahtuva mobiilimurskaus lisää jonkin verran toiminnasta aiheutuvaa melua, mutta sen arvioidaan rajoittuvan 50 metrin päähän hakijan kiinteistöstä ja jäävän tällöin alle 50 db:n. Ulkona tapahtuva murskaus pyritään sijoittamaan melua ehkäisevällä tavalla kiinteistön laitaosiin. Uutena toimintana kotitalouksien sekajätteen käsittely ei merkitsevästi lisää toiminnasta aiheutuvaa melua, koska sen käsittely tapahtuu pääosin samalla tavalla kuin nykyiset jätteiden käsittelytoiminnot. Myöskään päivittäinen liikenteen määrä ei merkittävästi lisäänny asumisen sekajätteen vastaanottamisesta, koska jätteet tuodaan laitokselle pääasiassa hakijan sisaryrityksen toimittamana. Laitosalue toimii jäteautojen huolto- ja tukipisteenä, josta autot lähtevät kierrokselleen ja jonne ne kierroksen jälkeen palaavat.

7 7 Laitoksesta ei synny merkittäviä pölypäästöjä. Energiajätteen käsittelyhallissa on pölynpoistojärjestelmä. Asumisen sekajätteen käsittely sijoitetaan tähän halliin niin, että myös siitä mahdollisesti aiheutuvat pölyämiset ovat hallinnassa. Hallissa, jossa käsitellään paperia, pahvia ja kartonkijätettä, ei ole pölynpoistojärjestelmää. Puun murskauksesta aiheutuu pölypäästöjä, jotka rajoittuvat laitoskiinteistön alueelle. Tarvittaessa pölypäästöjä voidaan rajoittaa kastelulla. Haju Jätteiden vastaanotto ja käsittely eivät hakemuksen mukaan aiheuta merkittävää hajua. Nykyisten toimintojen osalta lievää hajuhaittaa aiheutuu biojätteen välivarastoinnista. Hakija pyrkii mahdollisimman pikaisesti ohjaamaan varastoidun biojätteen asianmukaiseen jatkokäsittelyyn, joka vähentää hajuhaittoja. Muutoin orgaanisen jätteen määrä jää pieneksi. Jäte- ja sadevedet Uusien toimintojen osalta yhdyskuntajätteen käsittely- ja varastointiajat rajataan mahdollisimman lyhyiksi, joka vähentää mahdollista hajuhaittaa. Kerrallaan varastoitavan jätteen enimmäismääräksi esitetään tonnia, jolloin varastointi on hallittavissa myös mahdollisten hajuhaittojen osalta. Kiinteistön sosiaalijätevedet johdetaan kaupungin jätevesiviemäriin. Varastokenttien sade- ja sulamisvedet ohjataan pintavesikaivojen kautta sadevesiviemäriin. Kiinteistöä ympäröi avo-oja, jonka kunnossapidosta huolehditaan. Lajittelu- ja liikennealueet on asfaltoitu. Kiinteistöllä on öljynerotuskaivo, johon johdetaan huoltohallin jätevedet. Biojätteen välivarastoinnin mahdolliset jätevedet ohjataan rasvanerotuskaivon kautta kaupungin jätevesiviemäriin. Jätteet, käsittely ja hyödyntäminen Hyödyntämiskelvoton rejekti toimitetaan kaatopaikalle. Arvion mukaan rejektin määrä on keskimäärin 20 % vastaanotetusta sekalaisesta jätteestä. Määrä täsmentyy, kun asumisen sekajätteen täysimääräinen käsittely alkaa. Koetoiminnan aikana hyötykäyttöaste oli noin 80 %. Omasta toiminnasta syntyvien jätteiden määrä on pieni. Työkoneista kertyvät jäteöljyt kerätään ja käsitellään asianmukaisesti. JÄTEMÄÄRIEN SEURANTA Kuorma-autoilla saapuvat jätteet punnitaan vaa'alla lukuun ottamatta jätteiden pieneriä, joiden painot arvioidaan tilavuuden perusteella. Pakkaavien jäteautojen tuomat jätteet punnitaan vasta seuraavaan käsittelypaikkaan toimitettaessa. Hakija kehittää parhaillaan toimintojaan niin, että kaikki saapuvat jäte-erät punnittaisiin. Yhteenveto vastaanotetuista ja käsittelyn jäl-

8 8 keen edelleen toimitetuista jätteistä laaditaan ympäristölupamääräysten mukaisesti ja toimitetaan valvovalle viranomaiselle. YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN HALLINTA Hakija on laatinut ISO 9001 mukaisen laatujärjestelmän jätteenkäsittelylaitokselleen. Järjestelmää ei ole sertifioitu. Hakija suorittaa vuosittain yhtiön sisäisen ympäristö- ja työturvallisuusauditoinnin. VARAUTUMINEN ONNETTOMUUSTILANTEISIIN Toiminnan ympäristöriskit liittyvät tulipalotilanteisiin ja säiliövuotoihin. Lisäksi laitoksen maa-alue on tulvavaara-aluetta. Myös koneiden ja laitteiden öljy- ja polttoainevahingot saattavat aiheuttaa ympäristöriskiä. Jätteenkäsittelyhalli on varustettu paloilmoitinjärjestelmällä ja lisäksi kaikissa rakennuksissa on riittävä alkusammutuskalusto ja imeytysainetta onnettomuustilanteiden, kuten vuotojen varalta. Liikkuva kalusto on varustettu alkusammuttimin. Kaluston kuntoa tarkkaillaan ja mahdolliset viat korjataan heti. Tulipaloriskiä pienentävät osaltaan kiinteiden laitteiden ennakkohuolto ja tarkastukset sekä jatkuva käytön aikainen valvonta. Laitosalue on osittain aidattu ja varustettu lukittavin portein. Alue on valaistu ja kiinteistöllä on jatkuva tallentava kameravartiointi. PARHAAN KÄYTTÖKELPOISEN TEKNIIKAN JA PARHAIDEN KÄYTÄNTÖJEN SOVELTAMINEN Laitosalueella ja toiminnassa sovelletaan ympäristön kannalta parasta käyttökelpoista tekniikkaa (BAT) ja parhaita käytäntöjä (BEP), joita ovat: 1. Toiminta vähentää Salon seudulla merkittävästi kaatopaikalle sijoitettavan jätteen määrää nykytilanteeseen verrattuna. 2. Hakija on investoinut moderneihin jätteenkäsittelylaitteisiin ja muuhun kalustoon merkittävästi Salon seudulla ja määrätietoisesti kehittänyt käsittely-prosessiaan ja laadunvalvontaansa jätteen hyötykäytön edistämiseksi. 3. Hakija toimittaa vastaanottamansa jätteet ensisijaisesti materiaalihyötykäyttöön ja toissijaisesti energiahyötykäyttöön. 4. Lupahakemuksen mukaisessa jätteenkäsittelyssä saavutettu hyötykäyttöaste on korkea, noin 80 % nykytilanteeseen verrattuna. 5. Energiana hyödynnettävä kierrätyspolttoaine hyödynnetään korkean hyötysuhteen voimalaitoksissa.

9 9 6. Kierrätyspolttoaineen päästökerroin on fossiilisia polttoaineita, kuten kivihiiltä ja turvetta noin 7 9 kertaa pienempi (t CO2/TJ), joten polttoaineen lisääntyvä energiahyödyntäminen Salon seudulla auttaa Suomea saavuttamaan sille asetettuja ilmastopoliittisia tavoitteita. 7. Vastaanotettavan jätteen määrää ja laatua tarkkaillaan ja tiedot tallennetaan sähköiseen järjestelmään. 8. Ongelmajätteet varastoidaan säiliöissä, suljetuissa ja merkityissä astioissa tai katetuissa tiloissa vesitiiviillä alustalla, joka estää jätteiden pääsyn maaperään. 9. Laitteiden ja koneiden päästöjä seurataan ja laitteiston kuntoa tarkkaillaan säännöllisesti. 10. Ongelmajätteet toimitetaan käsittelyyn luvan omaavaan laitokseen. 11. Laitoksen sähkön ja polttonesteiden kulutusta seurataan. 12. Kierrätyspolttoaine ja puuhake varastoidaan mahdollisimman turvallisesti itsesyttymisvaaran ehkäisemiseksi. 13. Jätteiden käsittelyalueen siisteydestä huolehditaan ja laitosaluetta valvotaan. 14. Laitoksesta aiheutuva melu tai ilma- ja vesipäästöt eivät ylitä ohje- eivätkä raja-arvoja. Eniten meluavat toiminnot mobiilimurskausta lukuun ottamatta keskitetään prosessihalleihin. 15. Logistiikka suunnitellaan ja optimoidaan niin, että esimerkiksi tyhjäkuljetukset minimoidaan. VAIKUTUKSET YMPÄRISTÖÖN Vaikutukset viihtyisyyteen ja terveyteen Toiminnalla ei arvioida olevan merkittävää vaikutusta alueen viihtyisyyteen. Alue sijaitsee teollisuusalueella, jolla on jo pitkään harjoitettu jätteen käsittelyä. Alue on aidattu, mikä estää mm. visuaalisia haittoja. Yleistä viihtyisyyttä voivat haitata etenkin tuulisella säällä ympäristöön mahdollisesti ajautuvat irtoroskat. Tarvittaessa hakija järjestää roskien siivouksen. Ihmisten terveyteen toiminnalla ei katsota olevan vaikutusta. Vaikutukset luontoon, luonnonsuojeluarvoihin ja rakennettuun ympäristöön Toiminnan positiivisia vaikutuksia luonnolle ja luonnonsuojeluarvoille pidetään merkittävinä, koska toiminta vähentää jätteiden päätymistä kaatopaikoille ja on siten Suomen jätepolitiikan mukaista toimintaa. Toiminnasta johtuen esimerkiksi kaatopaikoilta vapautuvan metaanikaasun määrä vähenee. Lisäksi toiminta lisää uusiutuvan energian käyttöä, sillä toiminnasta syntyvä kierrätyspolttoaine sisältää nopeasti uusiutuvaa biohiiltä.

10 10 Vaikutukset vesistöön Hakijan käsityksen mukaan toiminnasta ei pääse vesistöön haitallisia aineita. Vesistölle mahdollista vaaraa aiheuttavat jätevedet ohjataan öljyn- ja rasvanerotuskaivojen kautta kaupungin jätevesiviemäriin. Hakija on teettänyt laitoksella valumavesien tarkkailuohjelman. Vaikutukset ilmakehään Päästöt ilmaan ovat käytettävien kuormaajien ja jätteitä kuljettavien kuorma-autojen pakokaasupäästöt, joiden ei kuitenkaan arvioida aiheuttavan normaalia teollista toimintaa suurempia pakokaasupäästöjä. Tuulisena aikana saattaa alueen asfaltoiduilta alueilta nousta ilmaan pölyä, joka koostuu puuhakkeen tuottamisen yhteydessä syntyvästä puupölystä. Pölyämistä ehkäistään asfaltti-alueiden säännöllisellä puhdistuksella ja tarvittaessa kastelulla. Pölypäästöt rajoittuvat pääasiassa laitosalueelle alueen suuren koon vuoksi. Myös aita estää pölyn leviämistä alueen ulkopuolelle. Vaikutukset maaperään ja pohjaveteen Vaikutukset maaperään ovat pienet, sillä jätteenkäsittelytoiminnot sijoitetaan asfaltoidulle alueelle. Asfaltin paksuus on mitoitettu niin, että se eristää haitalliset valumat maaperään. Jätevedet ohjataan kaupungin jätevesiviemäriin ja sadevedet sadevesiviemäriin. Toiminnalla ei katsota olevan vaikutusta pohjaveteen. Melun ja tärinän vaikutukset Toiminnasta ympäröivälle alueelle aiheutuvan melun arvioidaan olevan pieni. Hakemuksen kohteena oleva toiminta sijoittuu teollisuusalueelle. Uusien toimintojen ei arvioida ylittävän hakijan nykyisen toiminnan melupäästötasoa. Lisäksi hakijan kiinteistön suuri koko ja koneellisen prosessoinnin sijoittuminen sisätiloihin estävät melun leviämistä ympäristöön. Toiminnasta aiheutuu alueella jonkin verran tärinää. YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI Hakijan käsityksen mukaan toiminta ei ole ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun asetuksen (713/2006) mukaista toimintaa, koska nykyiseen toimintaan haettavan kapasiteetin lisäys ei ylitä 100 tonnia jätettä vuorokaudessa. Lisäksi toiminnan laatu ja sijainti sekä nykyisestä toiminnasta saadut kokemukset huomioon ottaen toiminnasta ei aiheudu sellaisia todennäköisesti merkittäviä haitallisia vaikutuksia ympäristöön, että tapauskohtainen ympäristönvaikutusten arviointimenettelystä annetun lain (468/1994) 4 :n 2 momentin soveltaminen tulisi kysymykseen. ASIANTUNTEMUS Hakijalla ja sen toimintaan kiinteästi liittyvällä Salon Jätehuolto Oy:llä on yli 30 vuoden kokemus jätteen kuljetuksesta ja käsittelystä, joka turvaa tämän

11 11 hakemuksen mukaisen toiminnan onnistumisen ja jätteen hyötykäytön merkittävän edelleen kehittymisen Salon seudulla. VAKUUTUKSET Hakijalle on toimintaansa koskeva toiminnanvastuuvakuutus, jonka suuruus on , If-vahinkovakuutusyhtiöltä. VAKUUS Hakija esittää toiminnan vakuudeksi pankkitakausta ja sen määräksi euroa. Vakuuden määrä perustuu kustannuksiin, jotka syntyvät muutostilanteessa, jossa alue ja toiminnot muutetaan niin, etteivät ne edellytä ympäristölupaa. TOIMINNAN ALOITTAMINEN MUUTOKSENHAUSTA HUOLIMATTA Hakija anoo lupaa aloittaa hakemuksen mukainen asumisessa syntyneen seka-jätteen vastaanotto, käsittely ja edelleen toimittaminen mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. Ympäristönsuojelulain 101 :n mukaiseksi vakuudeksi hakija esittää euron vakuutta ympäristön ennalleen saattamiseksi. Vakuuden määrä perustuu vastaanotettavan jätemäärän poistoimittamisesta aiheutuvista kustannuksista. Aloitusluvan perusteluina hakija esittää, että toiminnan aloittaminen niin pian kuin mahdollista on tärkeää asumisen sekajätteen hyötykäyttöasteen nostamiseksi Salon seudulla. Hakija toteaa, että sillä on valmiudet välittömään asumisen sekajätteen vastaanottoon ja hyötykäyttöön ohjaamiseen ympäristölupaehtojen mukaisesti. Tällä hetkellä asumisen sekajäte ajetaan pääosin sellaisenaan kaatopaikalle. Lisäperusteluina hakija toteaa Lounais-Suomen ympäristökeskuksen esittäneen päivätyssä kirjeessään hakijan sekajätteen hyötykäyttökokeilusta, että kuntia/rouskis Oy:tä sitoo ja velvoittaa jätelain 6 :n 1 momentin kohdissa 2 ja 3 säädetty jätteiden hyödyntämisen ja materiaalihyödyntämisen ensisijaisuus. Vastaisuudessa kirjeessä kuvatun kaltaisten ongelmien välttämiseksi osakaskuntien/rouskis Oy:n tulee varmistaa asumisessa syntyvän jätteen riittävä syntypaikkalajittelu ja järjestää jätteen hyödyntäminen ja käsittely jätelain edellyttämällä tavalla. Salon kaupunginhallitus on todennut asumisessa syntyneen sekajätteen käsittelykokeilusta päivätyssä kirjeessä ympäristökeskukselle, että kunnan kannalta ei ole toivottavaa toimenpidekielto, vaan yhteistyö Rouskis Oy:n ja jätteiden kuljetus- ja hyötykäyttöyrittäjien välillä sekä jätteidenlajittelun ja hyötykäytön lisääminen. Edellä esitetyn perusteella ja Salon seudulla yleisesti tunnettujen seikkojen valossa lienee selvää, että asumisessa syntyneen sekajätteen hyödyntämistä on kehitettävä Salon seudulla täyttämään jätelain ja jätepolitiikan mukaiset tavoitteet. Salon kaupunki on esittänyt, että tämä kehittäminen voisi

12 12 tapahtua yhteistyössä yksityisten yrittäjien kanssa. Tätä tukee jätelain 13 :n 2 momentti, joka antaa kaupungille mahdollisuuden antaa asumisen sekajätteen hyödyntäminen yksityisen yrityksen hoidettavaksi. Kun hakija ja sen emoyhtiö Salon Jätehuolto Oy ovat olleet keskeisessä asemassa Salon seudun muun, kuin kotitalouksien sekajätteen hyötykäytön kehittämisessä, on hakija päättänyt hakea ympäristölupaa harkitakseen myös kotitalouksissa syntyneen sekajätteen hyödyntämistä. Kaiken edellä mainitun perusteella onkin tärkeää, että toiminta voisi alkaa heti mahdollisen myönteisen lupapäätöksen jälkeen. Hakija korostaa, että sillä on jo olemassa tarvittavat koneet ja laitteet, käsittelyhallit ja kenttäalueet, henkilöstö, hyötykäyttösopimukset ja osaaminen toiminnan nopeaan aloittamiseen. Hakija toteaa, että toiminnan aloittaminen ennen lupapäätöksen lainvoimaisuutta ei tee muutoksenhakua hyödyttömäksi, koska toiminta voidaan tarvittaessa nopeasti saattaa entiseen tilaan. Hakemuksen mukainen toiminta lisää myös muun muassa yksityishenkilöiden ja kotitalouksien mahdollisuutta kierrättää jätteitä. Hakija kerää ja vastaanottaa jo nyt paperia, pahvia ja kartonkipakkauksia, jolloin myös sekajätteen vastaanotto ja prosessointi hyötykäyttöön soveltuu logistisesti hakijan toimintaan. Hakija on rakentanut pitkäjänteisellä yhteistyöllä asiakaskohtaisia kierrätysratkaisuja asiakkaan erityistarpeet huomioiden. Toiminnan laajentaminen hakemuksen mukaisesti antaisi mahdollisuuden edelleen kehittää räätälöityjä kierrätysratkaisuja, joka lisäisi kierrätysastetta ja samalla laskisi jätehuollon kustannuksia muun muassa tehokkaamman logistiikan ja muiden synergioiden johdosta. TARKKAILU Tarkkailuohjelmalla seurataan Salon Hyötykäyttö Oy:n Meriniityn jätteenkäsittelylaitoksen alueelta kertyvien valumavesien laatua. Jätteenkäsittelylaitoksen valumavesien laatua ei ole aiemmin tutkittu. Energiajätteen ominaisuuksia tutkitaan säännöllisesti. Näytteenottosuunnitelma ja tutkittavat suureet Näytteitä otetaan laitoksen piha-alueella sijaitsevista viidestä sadevesikaivosta. Näytteitä otetaan kahdesti vuodessa sateisen sääjakson aikana huhti- ja lokakuussa. Mahdollista vesistökuormitusta syntyy normaalisti vain tilanteissa, jolloin sadevesi huuhtelee laitoksen alueella varastoitavaa materiaalia. Sadevesikaivoista otettavista vesinäytteistä tehdään ph:n, sähkönjohtokyvyn, COD Mn :n, BOD 7Atu :n, kiintoaineen, kokonaisfosforin ja kokonaistypen määritykset. Alueella ei varastoida eikä käsitellä sellaista jätettä tai muita materiaaleja, että niistä huuhtoutuisi merkittäviä määriä haitta-aineita.

13 13 Menetelmät Näytteiden otossa, säilytyksessä ja analysoinneissa noudatetaan valvontaviranomaisten ohjeita. Tarkkailuun liittyvät mittaukset, kalibroinnit ja näytteiden analysoinnit suoritetaan standardimenetelmin. Menettely poikkeustilanteissa Jos näytteenoton yhteydessä havaitaan jotain poikkeavaa kuormitukseen viittaavaa (veden haju, väri tms.), näytteenottaja ilmoittaa asiasta mahdollisimman pian laitoksen vastuuhenkilölle ja tutkimuksen raportoinnista vastaavalle henkilölle tai hänen sijaiselleen sekä tilanteen vakavuuden mukaan tarvittaessa myös laitosta valvovalle ympäristönsuojeluviranomaiselle. Poikkeustilanteissa mahdollisesti tarvittavista lisätutkimuksista päätetään tapauskohtaisesta erikseen. Raportointi Tarkkailun tulokset toimitetaan niiden valmistuttua kunkin tarkkailukerran jälkeen tutkimuksen tilaajan lisäksi Salon kaupungin ympäristölautakunnalle ja Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle. Toisen tutkimuskerran raportissa tutkimuslaitos arvioi laitosalueelta tarkkailujakson aikana muodostuneen kuormituksen määrää ja tekee esityksen siitä, miten tarkkailututkimuksia tulisi jatkossa tehdä. LUPAHAKEMUKSEN KÄSITTELY Lupahakemuksen täydennykset Lupahakemusta on täydennetty käsiteltävän jätteen määrällä, liike- ja yhteisötunnuksella, laitoksen yhteyshenkilön yhteystiedoilla, laitosta lähinnä olevien koulun ja sairaalan sijaintitiedoilla, kartalla lähimmästä Natura-alueesta, alueen yleiskartalla, vuosien käsiteltyjen ja edelleen toimitettujen jätteiden määrätiedoilla, lisäämällä ympäristönsuojelulain 101 mukaisen aloitusluvan perusteluja, esittämällä toiminnalle vakuus, esittämällä päivittäiset käyntiajat ja esittämällä biojätteen vastaanoton ja välivarastoinnin tarkka kuvaus. Lisäksi hakija on esittänyt lisäselvityksenä tiivistelmän lupahakemuksen mukaisesta toiminnasta syntyvän kierrätyspolttoaineen energiahyödyntämisestä. Samalla hakija on esittänyt, että selvitys korvaa hakemuksen liitteenä olevan hakijan ja Hyödyx Oy:n esisopimuksen kierrätyspolttoaineen toimitussopimuksesta ja pyytänyt esisopimuksen poistamista ja hävittämistä asiakirjoista. Tarkastukset ja neuvottelut Jätteenkäsittelylaitoksella on suoritettu luvan käsittelyyn liittyvä tarkastus , josta tehty muistio on liitetty asiakirjoihin.

14 14 Lupahakemuksesta tiedottaminen Etelä-Suomen aluehallintovirasto on kuuluttanut lupahakemuksesta Salon kaupungin ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston ilmoitustauluilla välisen ajan sekä ilmoittanut hakemuksesta Salon Seudun Sanomat nimisessä sanomalehdessä. Hakemuksesta on annettu erikseen kirjallinen tieto tiedossa oleville asianosaisille. Asiakirjat ovat olleet kuulutusajan nähtävillä Salon kaupungin virastotalolla ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualueen kirjaamossa. Lausunnot Hakemuksesta on pyydetty lausunnot Salon kaupungilta, kaupungin ympäristönsuojelu- ja terveydensuojeluviranomaisilta sekä Varsinais-Suomen elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskukselta, sen ympäristö- ja luonnonvarat yksiköltä. Salon kaupungin rakennus- ja ympäristölautakunta esittää päivätyssä lausunnossaan muun muassa seuraavaa: Rakennus- ja purkujäte Lupahakemuksen selkeyttämiseksi rakennus- ja energiajätteen sisältämien eri materiaalien käsittely- ja varastointitavat sekä edelleensijoittaminen on tarkoituksenmukaista esittää lupahakemuksessa materiaalikohtaisesti (esim. puu, pelti, kivi). Melu Ympäristölupahakemuksen mukaan laitoksen toiminnan melun arvioidaan jäävän alle 50 db. Melua syntyy pääosin klo 8-16 välillä, mutta myös satunnaisesti klo 8-22 välillä. Satunnaisesti joudutaan harjoittamaan myös ulkotiloissa tapahtuvaa murskausta, jonka melutason arvioidaan myös jäävän alle 50 db. Koska kiinteistön naapurustossa sijaitsee myös muuta teollisuutta ja toimitiloja, tulisi hakemuksessa määritellä koko toiminnan eri prosesseissa syntyvä melutaso. Koska satunnainen, klo 16 jälkeen tapahtuva toiminta (esim. haketus) on myös ennalta suunniteltua, tulisi myös tämän toiminnan prosessikuvaus, toiminta-aika ja toiminnan aiheuttama melutaso määritellä tarkemmin lupahakemuksessa. Pöly Koska lähistöllä on mm. jäteveden puhdistamon herkästi häiriintyviä prosesseja, tulisi kuvaus pölynpoistosta (laitteistot) sekä puun ym. murskauksesta aiheuttamat pölypäästöjen määrät, laadut ja päästöjen leviämisalue kiinteistöllä määritellä tarkemmin. Haju ja haittaeläimet Toimintojen merkittävin hajuhaitan aiheuttaja on biojäte, joka houkuttelee paikalle lintuja ja haittaeläimiä. Toiminnan aikana laitoksen naapurilla on ollut haittakokemuksia linnuista, jotka kantavat nokassaan biojätteitä.

15 15 Biojätteen lisääntyvän käsittelymäärän myötä tulisi biojätteen vastaanottoja varastointiastiat sijoittaa niin, etteivät linnut ja haittaeläimet pääse missään vaiheessa kosketuksiin käsiteltävän jätteen kanssa. Varastointitilojen tulisi olla suljettuina silloin, kun jätettä ei kuljeteta tai käsitellä. Biojäte tulisi varastointivaiheessa seostaa tai stabiloida sellaiseksi, että hajuhaittoja esiintyisi mahdollisimman vähän. Biojätteen vastaanottopaikka on sijoitettava kiinteistöllä sellaiseen paikkaan, joka on mahdollisimman kaukana naapurikiinteistöllä olevista, biojätteen käsittelystä häiriintyvistä toiminnoista. Seka-, rakennus- ja energiajätteen käsittely Lupaa haetaan kotitalouksista peräisin olevan yhdyskuntajätteen sekä yrityksistä ja kaupoilta peräisin olevien pienerien ja energia- sekä rakennusjätteiden vastaanottoon ja käsittelyyn. Lupahakemuksessa pitää olla määriteltynä em. jätteiden käsittelyn alueet, tilat, laitteet ja käsittelykuvaukset. Hakemuksen johdosta on syytä tähdentää, että kotitalouksien jätteiden käsittelypaikoista päättää kunta. Salossa kunnan puolesta äänivaltaa käyttää Rouskis Oy. Mikäli aluehallintovirasto myöntää hakijalle luvan mainittujen jätteiden käsittelyyn, voivat kunnat tai niiden hallinnoimat jäteyhtiöt osoittaa jätteet hakijan käsiteltäväksi. Kysymys on tällöin julkisesta hankinnasta, jossa säädettyjä menettelytapoja tulee noudattaa. Mainittujen jätteiden käsittelylupa merkitsee siten ympäristönsuojelullista valmiutta käsittelyn aloittamiseen. Vaikutukset ympäristöön Toiminnalla ei arvioida olevan merkittävää vaikutusta alueen viihtyisyyteen. Yleistä viihtyisyyttä voi kuitenkin haitata etenkin tuulisella säällä ympäristöön mahdollisesti ajautuvat irtoroskat. Hakija on ilmoittanut tarvittaessa järjestävänsä roskien siivouksen. Yleisen viihtyisyyden ja ympäristön siisteyden kannalta jo ympäristölupahakemuksessa tulisi myös määritellä ne toimet, jolla ko. haitta voidaan estää. Salon kaupunginhallitus esittää päivätyssä lausunnossa muun muassa seuraavaa: Salon Hyötykäyttö Oy:llä on Salossa toimiva jätteenkäsittelylaitos, joka sijaitsee Salon kaupungin Meriniityn kaupunginosassa korttelissa 16 tontilla 18 (Satamakatu 31). Yhtiöllä on tällä hetkellä voimassa oleva Lounais- Suomen ympäristökeskuksen ympäristölupa energiakäyttöön soveltuvien teollisuuden ja kauppaliikkeiden jätteiden, keräyspaperin ja kartongin, metallin ja lasijätteen sekä biojätteen käsittelyyn ja välivarastointiin. Yhdyskuntajätteiden osalta lupa sisältää oikeuden yhdyskuntajätteiden pienerien vastaanottoon t/a. Päätöksen kohdassa alueen kaavoitustilanne todetaan, että laitos sijaitsee teollisuus- ja liikerakennusten korttelialueella. Asemakaavaa ei ole ympäristökeskuksen päätöksen jälkeen muutettu.

16 16 Harkinta alueiden käytön kannalta Ympäristöluvan mukaista toimintaa ei saa sijoittaa asemakaavan vastaisesti (YSL 42 ). Toiminnan sijoituspaikan soveltuvuutta arvioitaessa on otettava huomioon mm. alueen ja sen ympäristön nykyinen ja tuleva, oikeusvaikutteisessa kaavassa osoitettu käyttötarkoitus ja aluetta koskevat kaavamääräykset (YSL 6 2 mom 2). Tontilla on voimassa lainvoimaiseksi tullut asemakaava, jossa se on teollisuus- ja varastorakennusten korttelialuetta (T-11). Asemakaavamääräyksessä ei ole asetettu vaatimuksia ympäristöystävällisyyden suhteen. Asemakaavamääräysten mukaan alueelle voidaan rakentaa teollisuus- ja varastorakennuksia, auto- ja maatalouskonemyymälöitä sekä rautakauppatiloja. Muita myymälätiloja, toimistoja ja asuntoja saa rakentaa vain toimipaikan omaa tarvetta varten. Asemakaava on todennäköisesti laadittu ennen voimassa olleen Rakennuslain määräystekniikalla. Nykyään voimassa olevan ja asemakaavan lainvoimaiseksi tullessa voimassa olevan Maankäyttö- ja rakennuslain määräystekniikalla jätteen esikäsittelylaitokset tarvitsevat erityisaluemerkinnän (ET). Hakemuksessa mainittu jätteen enimmäismäärä t/a yhdyskuntajätettä on sama määrä, jonka Rouskis Oy vastaanottaa vuosittain Korvenmäen jäteasemalle. Hankkeen enimmäismäärästä voi siis saada mielikuvan kuvittelemalla Rouskiksen jäteaseman toiminnan tältä osin Meriniityn Satamakadun varrelle. Ilman tarkempaa ympäristövaikutusten arviointia on vaikea tarkalleen kuvata, mitä seurauksia tästä olisi. Hakemuksen enimmäismäärän perusteella kyseessä ei ole sellainen hanke, jonka tyyppisestä on lainsäädännön perusteella aina tehtävä ympäristövaikutusten arviointi erityisessä YVA-menettelyssä. YVA-menettelyä voidaan soveltaa erillisellä päätöksellä myös sellaiseen hankkeeseen, jonka koko on asetuksessa määriteltyä pienempi tai jota ei ole hankeluettelossa mainittu, jos se todennäköisesti aiheuttaa laadultaan ja laajuudeltaan ja eri hankkeiden yhteisvaikutukset huomioon ottaen merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia (YVA-laki 267/1999, 4 ). Myöhemmän spekuloinnin välttämiseksi olisi selkeintä, että aluehallintoviranomainen saattaisi elinkeino-, liikenne- ja ympäristöviranomaisen ratkaistavaksi, onko hankkeen ympäristövaikutuksia arvioitava YVA-menettelyssä. Jos hakemuksen mukainen toiminta toteutuu vuotuisen enimmäismäärän mukaisesti, toiminnan laajuus ja vaikutukset olisivat niin paljon nykyistä suuremmat, että se ei enää olisi nykyisen asemakaavan mukaista. Mikäli toiminta on selvästi hakemuksen enimmäismäärää vähäisempää nykyisen toiminnan kaltaista, se saattaa silloinkin edellyttää poikkeusluvan myöntämistä. (Entisen) Salon kaupungin yleiskaava 2020 on tullut lainvoimaiseksi Siinä hakemuksen kohteena oleva alue on osoitettu teollisuusja varastoalueeksi (T). Välittömästi tontin lounaispuolelta alkaa alue, joka

17 17 yleis-kaavassa on osoitettu yhdyskuntateknisen huollon alueeksi (ET). Jätteenkäsittelyaluetta (EJ) on kyseisessä kaavassa osoitettu vain nykyisen Korvenmäen jäteaseman alueelle ja sen lähiympäristöön. Sen länsipuolelle on yleiskaavassa osoitettu Metsä-Jaanun teollisuusalue, josta pyritään kehittämään alue, joka nykyistä Meriniityn aluetta paremmin sopi ympäristöhäiriöitä tuottavien toimintojen alueeksi. Tässä mielessä Metsä-Jaanu on Satamakatua parempi paikka hakemuksessa esitetyille toiminnoille. Korvenmäen ja Metsä-Jaanun alueet sopivat paremmin ympäristöhäiriöitä tuottaville toiminnoille ja jätteen käsittelylle. Sen Lisäksi Meriniityn teollisuus-alueen kehittäminen ympäristöhäiriöitä tuottavaan suuntaan on ristiriidassa Salonjoen varren ja Vuohensaaren maankäytön kohentamistavoitteiden kuten virkistyskäytön sekä asumisen ja liikerakennusten lisäämisen kanssa. Jätepolitiikka Lupahakemukseen käsittelyssä ratkaistaan ympäristönsuojelulliset ja ympäristölupatekniset edellytykset hakemuksessa mainitun toiminnan aloittamiseen. Kotitalouksien eli asumisperäisten jätteiden käsittelypaikoista vastaa jätelain mukaan kunta. Kunnan puolesta päätösvaltaa Salossa käyttää Rouskis Oy. Mikäli aluehallintovirasto myöntää hakijalle luvan mainittujen jätteiden käsittelyyn, voivat kunnat tai niiden hallinnoimat jätehuoltoyhtiöt osoittaa jätteet hakijan käsiteltäviksi. Kysymys on tällöin julkisesta hankinnasta, jossa säädettyjä menettelytapoja tulee noudattaa. Kaupungin näkökulmasta on sinänsä positiivista, jos kaupungin vastuulle laissa osoitettujen jätteiden käsittely kiinnostaa paikallista yritystoimintaa. Kaupunginhallitus on aiemmissa yhteyksissä korostanut paikallisten toimijoiden ja kuntien jäteyhtiön yhteistyön tärkeyttä. Sama on syytä toistaa tässäkin yhteydessä. Ilman yhteistyötä hanke voi tuskin toteutua. Kaupunginhallituksen lausunto Kaupunginhallitus toteaa Salon kaupungin lausuntona Etelä-Suomen aluehallintoviranomaiselle Salon Hyötykäyttö Oy:n ympäristölupahakemuksesta yhtyvänsä rakennus- ja ympäristölautakunnan antamaan lausuntoon ja toteaa sen lisäksi seuraavaa: - Kaupunginhallitus pitää myöhemmän spekuloinnin välttämiseksi tärkeänä, että aluehallintoviranomainen saattaisi elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ratkaistavaksi, ovatko hankkeen ympäristövaikutukset arvioitava erillisessä YVA-menettelyssä. - Hakemuksessa mainitun vuotuisen jätemäärän t/a käsittely ei ole mahdollista voimassa olevan asemakaavan puitteissa. Vähäisemmällä jätemäärällä hakijan on varauduttava siihen, että hakemuksen mukaisen toiminnan aloittaminen saattaa edellyttää poikkeamishakemuksen käsittelyä.

18 18 - Meriniityn teollisuusalueen kehittäminen ympäristöhäiriöitä tuottavaan suuntaan on ristiriidassa Salonjoen varren ja Vuohensaaren maankäytön kohentamistavoitteiden, kuten virkistyskäytön sekä asumisen ja liikerakentamisen lisäämisen kanssa. Kaupungin maankäytön pitkän tähtäimen kehityssuunnitelmissa ympäristöhäiriöitä tuottaville toiminnoille sopivat paremmin esimerkiksi Korvenmäen ja Metsä-Jaanun alueet, jotka on osoitettu lainvoimaiseksi tulleessa yleiskaavassa. - Kunnan vastuulle kuuluvan asumisperäisen jätteen käsittely edellyttää kunnan tai sen jätehuoltoyhtiön laillisessa järjestyksessä tekemää päätöstä asiassa. Salossa nämä tehtävät on annettu kuntien yhteisen jätehuoltoyhtiö Rouskis Oy:n hoidettavaksi. Salon kaupungin ympäristöterveydenhuolto esittää päivätyssä lausunnossaan muun muassa, että Salon kaupunginhallitus sekä rakennusja ympäristölautakunta ovat antaneet omat lausuntonsa hakemuksesta. Salon Hyötykäyttö Oy:n jätteenkäsittelylaitos sijaitsee Meriniityn teollisuusalueella, jossa on voimassa oleva asemakaava, merkinnällä teollisuus- ja varasto-rakennusten korttelialue (T-11). Naapureina on teollisuus- ja varastorakennuksia ja Salon jätevedenpuhdistuslaitos. Jätteet varastoidaan ja käsitellään rakennusjätettä lukuun ottamatta pääasiallisesti katetuissa hallitiloissa. Terveydensuojeluviranomaisen lausunnossa tulee ottaa huomioon toiminnan mahdollisesti aiheuttama haitta ihmisen elin- ja asuinympäristön osalta. Lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat noin kilometrin päässä laitoksesta. Laitoksen aiheuttamat ympäristöhaitat ja niiden hallinta on huomioitu rakennus- ja ympäristölautakunnan lausunnossa. Terveydensuojeluviranomainen katsoo, että laitoksen toiminta voi aiheuttaa haittaeläinten lisääntymistä alueella, joten laitoksen tulee teettää torjuntasuunnitelma, minkä mukaan haittaeläimet torjutaan. Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) esittää päivätyssä lausunnossaan muun muassa seuraavaa: - Valvontatietojen perusteella biojätettä on otettu vastaan 3 kertainen määrä voimassa olevaan ympäristölupaan verrattuna. Biojätteen vastaanottotilana on ollut avonainen säiliö, jolloin linnut ovat levittäneet jätteitä lähialueelle. Tarkastusmuistiossa esitetty menettely, että lavoja siirretään biojätteen purkupaikalle biojätettä tuotaessa ja sitten taas takaisin halliin välivarastoon sisätiloihin, ei ole järkevä eikä voi olla pysyvä menettely. Hakemusta on täydennettävä biojätteen vastaanottoja välivarastointitilojen osalta. - Voimassa olevan ympäristöluvan mukaan alueen pintavesien tarkkailusuunnitelma tuli esittää ympäristökeskukselle mennessä, mutta sitä ei ole esitetty. Laitoksen kuormituksesta pintavesiin ei ole tietoa.

19 19 - Voimassa olevassa ympäristöluvassa on merkintä, että Salon Jätehuolto Oy:n ympäristöluvassa tarkoitettu ongelmajätteen keräystoiminta on siirretty tällä päätöksellä Salon Hyötykäyttö Oy:n nimiin, mutta kyseistä toimintaa koskevaa vakuutta, 3 363,76 euroa, ei ole toimitettu ympäristökeskukselle. Kyseinen vakuus on vanhentunut Laitokselle tulee määrätä vakuus, joka kattaa laitoksella kerrallaan varastossa olevat jätejakeet. Vakuuden tulee olla voimassa ympäristöluvan voimassa oloajan. - Kaikki pölyä ja melua aiheuttavat toiminnot tulisi voida suorittaa sisätiloissa. Mahdollisesti ulkotiloissa sallittavalle murskaukselle tulee määrätä aikarajat. - ELY-keskus suhtautuu varauksellisesti teollisuusalueella tapahtuvaan kotitalouksien sekajätteen vastaanottoon. Jos kotitalouksien sekajätteen vastaanotto ja käsittely sallitaan, niin laitoksen hallit, joissa käsittelyä ja varastointia tapahtuu, on varustettava riittävän tehokkaalla suodatinlaitteistolla. Lupapäätös, jossa sallitaan kotitalouksista peräisin olevien jätteiden vastaanotto, ei kuitenkaan anna ottaa vastaan kunnan vastuulle kuuluvaa jätettä, ellei asianomainen kunta tai jätelaitos, jolle kunta on siirtänyt jätehuollon kehittämisvastuun, tee erikseen kunnallisia sopimusmenettelyjä noudattaen sopimusta laitoksen kanssa. - Hakemuksesta ei käy ilmi, miten toiminnot sijoitetaan kiinteistölle. Hakemusta tulee täydentää pohjapiirroksella tai muulla esityksellä, mistä selviää kiinteistöllä harjoitettavien toimintojen sijainti ja mahdolliset suojarakenteet. - Lupamääräykset tulee antaa melun, pölyn, hajun ja vesistökuormituksen tarkkailemiseksi. - ELY-keskus katsoo, että aloituslupaa muutoksenhausta huolimatta ei voida myöntää kotitalouksien jätteiden vastaanottoon. Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on täydentänyt päivättyä lausuntoaan kaavallisella tarkastelulla ja haetun toiminnan sijoittumisella salonjoen tulva-alueelle. Kaavoituksen osalta lausunnossa esitetään muun muassa, että Salon Hyötykäyttö Oy:n korttelin asemakaavamerkintä on T-11 eli teollisuus ja varastoalueiden korttelialue. Alueelle voidaan rakentaa teollisuus- ja varastorakennuksia, korjaamoja, auto- ja maatalouskonemyymälätiloja sekä rautakauppatiloja. Muita myymälätiloja, toimistoja ja asuntoja saa rakentaa vain toimipaikan omaa tarvetta varten. Kaavamääräyksissä ei ole asetettu erillisiä määräyksiä koskien toimintojen ympäristöhäiriöitä. KHO on antanut päätöksen, jossa Salon Hyötykäyttö Oy:n toimintaa vastaava rakennus-, teollisuus- ja kaupan jätteitä käsittelevä yritys sijoittuessaan osaksi teollisuusrakennusten ja osaksi teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueelle, ei ollut sijoitettu asemakaavan vastaisesti. (KHO:n taltio ). Jos em. toiminnan laajentuessa yhdyskuntajäte vas-

20 20 taanotetaan ja käsitellään hallitiloissa, voidaan laajennettu toiminta rinnastaa kaavoituksen osalta teollisuuslaitoksen toimintaan. (Vaasan hallintooikeus nro 09/0312/1). Edellä esitetyn valossa Salon Hyötykäyttö Oy:n hakemuksen mukainen toiminta ei olisi teollisuus- ja varastorakennusten kaavamerkinnän vastaista toimintaa. ELY-keskus toteaa, että kyseinen toiminta saattaa kuitenkin aiheuttaa mm. hajun, pölyn ja roskaantumisen seurauksena sellaisia ympäristövaikutuksia, joita ei ole ajateltu alueen käyttötarkoituksesta päätettäessä ja jotka saattavat rajoittaa alueen muuta käyttöä asemakaavassa varattuun käyttötarkoitukseen. Alueen tulvavaarariskistä ELY-keskus esittää, että Jätteenkäsittelylaitos sijaitsee alueella, joka on ELY-keskuksen kuuluttamassa ehdotuksessa Varsinais-Suomen ja Satakunnan tulvariskialueiksi nimetty Salon muuksi tulvariskialueeksi. Uskelan-joen (Salonjoen) ja Halikonjoen suistossa sijaitsevan Meriniityn teollisuusalueen, jolla jätteenkäsittelylaitos sijaitsee, tulvavaara muodostuu mahdollisista myrskyn aiheuttamasta merivedenpinnan noususta sekä Uskelanjoen jääpatotulvasta. Salon tulvariskialueelle ei ole tehty vielä tarkkoja tulvavaara- ja tulvariskikarttoja, joten ko. kiinteistön tarkka tulvavaara ja riski eivät ole ELY-keskuksen tiedossa. ELY-keskuksen käytössä olevan laserkeilauksesta tuotetun korkeusmallin perusteella jätteenkäsittelylaitoksen tontin pinta on noin tasolla N60+ 1,3 2,0 m. Alin suositeltava asuinrakennusten rakentamiskorkeus meren rannikolla Salossa loivalla rannalla ja alle 1 km avoimella merialueella on N60+ 2,3 m (Lounais-Suomen ympäristökeskuksen raportteja 5, 2006). Tämä vastaa noin kerran 200 vuodessa toistuvaa merivedenkorkeutta aaltoiluvaralla huomioituna. Sellaiset rakennukset ja toiminnot, joista tulvimisen seurauksena voi aiheutua merkittäviä vahinkoja, on sijoitettava em. korkeutta ylemmälle tasolle. Uskelanjoen ja Halikonjoen suistossa 200 m päässä jätteenkäsittelylaitoksen tontilta sijaitsee Viurilanlahden Natura 2000 alue (FI ). ELYkeskus katsoo, että ongelmajäte sekä muu veteen joutuessaan mahdollisesti vesiympäristölle ja Viurilanlahden Natura-alueelle haitallinen jäte on sijoitettava jätteenkäsittelylaitoksella ja sen piha-alueella vähintään tasolle N60+ 2,5 m. Tällä tavalla sijoittaminen ei todennäköisesti merkittävästi heikennä Natura-alueen luonnonarvoja. Sen sijaan sijoittaminen tämän tason alle edellyttää hankkeen tarkempaa tarkastelua Natura-alueen luonnonarvojen suhteen. Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on antanut päätöksen dnro VARELY/76/07.04/2010 nro 1/2011, jonka mukaan hankkeeseen ei ole tarpeen soveltaa ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain mukaista arviointimenettelyä. Perusteluinaan Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus esittää muun muassa, että ympäristövaikutusten arviointimenettelyä sovelletaan ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain (YVAL) 4 :n 2 momentin mukaan yksittäistapauksessa sellaiseen hankkeeseen tai

21 21 jo toteutetun hankkeen muuhunkin kuin 1 momentissa tarkoitettuun olennaiseen muutokseen, joka todennäköisesti aiheuttaa laadultaan ja laajuudeltaan, myös eri hankkeiden yhteisvaikutukset huomioon ottaen, arviointimenettelyä edellyttävien hankkeiden vaikutuksiin rinnastettavia merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia. Harkittaessa vaikutusten merkittävyyttä yksittäistapauksessa YVA-asetuksen 7 :n mukaisesti otetaan lisäksi huomioon hankkeen ominaisuudet ja sijainti sekä vaikutusten luonne. YVA-asetuksen 6 :ssä luetellaan hankkeet, joihin sovelletaan arviointimenettelyä. Jätehuoltohankkeiden osalta ympäristövaikutusten arviointia edellyttävät mm. kohdan 11) b) mukaisesti fysikaalis-kemialliset käsittelylaitokset, joiden mitoitus on enemmän kuin 100 tonnia jätettä vuorokaudessa. Suunnitteilla oleva käsittelykapasiteetin nostaminen vastaa mitoitukseltaan em. säännöksen perusteella n. 80 tonnin jätteen käsittelymäärää vuorokaudessa, mikä ei jätteen fysikaalis-kemiallisen käsittelyn osalta vastaa mitoitukseltaan hankeluettelon mukaista hanketta. Keskeisimmät vaikutukset ympäristöön syntyvät toiminnan melusta, pölystä, hajusta ja liikenteestä. Hankkeen aiheuttama ympäristön pilaantumisriski on vähäinen, sillä hanke ei sijoitu pohjavesialueelle. Hanke aiheuttaa jonkin verran melua, pölyämistä, hajua ja roskaantumista. Hanke lisää myös liikennettä. Hanke ei ympäristön kannalta ole erityisen riskialtis. Hanke edistää osaltaan luonnonvarojen kestävää käyttöä. Hanke sijoittuu olemassa olevan toiminnan yhteyteen. Asemakaavassa alue on merkitty teollisuus- ja varastoalueiden korttelialueeksi. Alueella on pääosin teollisuutta. Lähin asuinrakennus sijoittuu 600 metrin etäisyydelle. Suunniteltu toiminta sijoittuu lähelle n. 300 metrin etäisyydellä olevaa linnustoltaan arvokasta Natura 2000-verkostoon kuuluvaa Viurilanlahtea. Hankkeen vaikutus ei Viurilanlahden luonnonsuojelullisille arvoille todennäköisesti ole merkittävä. Toiminta on jätteen käsittelyä, jonka vaikutukset ovat yleisesti ja koetoiminnan tulosten myötä tiedossa. Toiminnan vaikutukset rajautuvat jo olemassa olevien kokemusten perusteella lähiympäristöön. Hankkeen vaikutus on luonteeltaan pysyvä. Hankkeesta aiheutuva melu, pöly, haju, liikenne ja mahdollinen roskaantuminen ei yksinään eikä kiinteistöllä jo olemassa olevan toiminnan yhteis-vaikutushuomioon ottaen muodostu merkittäväksi. Kun otetaan huomioon hankkeen ominaisuudet, sijainti ja vaikutusten luonne, hankkeen toteuttaminen ei aiheuta laadultaan ja laajuudeltaan YVAasetuksen hankeluettelon hankkeiden vaikutuksiin rinnastettavia ja merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia. Sen vuoksi hankkeeseen ei ole tarpeen soveltaa ympäristövaikutusten arviointimenettelyä. Muistutukset ja mielipiteet Hakemuksesta ei ole jätetty muistutuksia eikä mielipiteitä.

Päätös Isosuon jäteaseman toiminnan muuttamista koskevan ympäristölupahakemuksen

Päätös Isosuon jäteaseman toiminnan muuttamista koskevan ympäristölupahakemuksen PÄÄTÖS Nrot 1) 9/2013/1 2) 10/2013/1 Etelä-Suomi Dnrot 1) ESAVI/501/04.08/2010 2) ESAVI/275/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 17.1.2013 ASIA HAKIJA Päätös Isosuon jäteaseman toiminnan muuttamista koskevan

Lisätiedot

Kokonaisuudessaan kiinteistöllä käsiteltävä jätemäärä olisi t/a.

Kokonaisuudessaan kiinteistöllä käsiteltävä jätemäärä olisi t/a. Varsinais-Suomi PÄÄTÖS 10.1.2011 Diaarinumero VARELY/76/07.04/2010 Nro 1/2011 ASIA Ympäristövaikutusten arviointimenettelyn soveltaminen HANKKEESTA VASTAAVA Salon Hyötykäyttö Oy Satamakatu 31 24100 SALO

Lisätiedot

Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero.

Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero. Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2011/3 Dnro ESAVI/400/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.5.2011 ASIA Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero. HAKIJA Antti ja Taru Välttilä Jaatilantie

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki. Etelä-Suomi Päätös Nro 110/2013/1 Dnro ESAVI/24/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 4.6.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren

Lisätiedot

Pohjankurun sataman ruoppausmassan kuivatusta koskeva ympäristönsuojelulain (86/2000) mukainen ympäristölupahakemus, Raasepori

Pohjankurun sataman ruoppausmassan kuivatusta koskeva ympäristönsuojelulain (86/2000) mukainen ympäristölupahakemus, Raasepori Etelä-Suomi Päätös Nro 23/2012/1 Dnro ESAVI/74/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.2.2012 ASIA Pohjankurun sataman ruoppausmassan kuivatusta koskeva ympäristönsuojelulain (86/2000) mukainen ympäristölupahakemus,

Lisätiedot

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki.

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki. Päätös Etelä-Suomi Nro 169/2013/1 Dnro ESAVI/170/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki. LAITOS Auto-pläkkärit

Lisätiedot

Sikalan perustamista koskeva ympäristölupahakemus, Rusko.

Sikalan perustamista koskeva ympäristölupahakemus, Rusko. Etelä-Suomi Päätös Nro 71/2010/3 Dnro ESAVI/405/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 30.11.2010 ASIA Sikalan perustamista koskeva ympäristölupahakemus, Rusko. HAKIJA Arto Heikkilän perikunta Timo Heikkilä,

Lisätiedot

M. Uussaari Oy:n jätteen hyödyntämistoiminnan laajentamista ja muuttamista koskevan ympäristölupahakemuksen raukeaminen, Uusikaupunki.

M. Uussaari Oy:n jätteen hyödyntämistoiminnan laajentamista ja muuttamista koskevan ympäristölupahakemuksen raukeaminen, Uusikaupunki. Etelä-Suomi Päätös Nro 58/2011/2 Dnro ESAVI/119/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 29.6.2011 ASIA M. Uussaari Oy:n jätteen hyödyntämistoiminnan laajentamista ja muuttamista koskevan ympäristölupahakemuksen

Lisätiedot

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain 57 :n mukainen hakemus, joka koskee Lassila & Tikanoja Oyj:n Savion jätehuoltoalueen

Lisätiedot

Päätös. Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo.

Päätös. Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo. Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2011/2 Dnro ESAVI/233/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 23.3.2011 ASIA Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo. LUVAN

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa. Etelä-Suomi Päätös Nro 206/2012/1 Dnro ESAVI/173/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 7.12.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista,

Lisätiedot

Lassila & Tikanoja Oyj:n Turun jätteenkäsittelylaitos Vaskikatu TURKU

Lassila & Tikanoja Oyj:n Turun jätteenkäsittelylaitos Vaskikatu TURKU Etelä-Suomi Päätös Nro 85/2011/1 Dnro ESAVI/91/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 13.9.2011 ASIA Lassila & Tikanoja Oyj:n Turun jätteenkäsittelylaitoksen toiminnan laajentamista, joka käsittää kotitalouksista

Lisätiedot

Päätös. Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen jätevesilietteen kalkkistabilointia koskevan ympäristölupahakemuksen raukeamisesta, Kouvola

Päätös. Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen jätevesilietteen kalkkistabilointia koskevan ympäristölupahakemuksen raukeamisesta, Kouvola Etelä-Suomi Päätös Nro 75/2010/2 Dnro ESAVI/282/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 10.11.2010 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen jätevesilietteen kalkkistabilointia koskevan ympäristölupahakemuksen

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Solvik Holdingsin autopurkamotoimintaa Tattarisuolla, Helsinki.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Solvik Holdingsin autopurkamotoimintaa Tattarisuolla, Helsinki. Etelä-Suomi Päätös Nro 101/2013/1 Dnro ESAVI/26/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 29.5.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Solvik Holdingsin autopurkamotoimintaa Tattarisuolla,

Lisätiedot

3 0, Etelä-Sucrnen aluehallintovirasto Hämeenlinna. Asiat:

3 0, Etelä-Sucrnen aluehallintovirasto Hämeenlinna. Asiat: Etelä-suomen aluehallintovirasto Yrnpaistölupavaskaiakie Yinpäistaililarkastaja Kai Ratilainen SigerJaarfn katu 15 13100 Hätneenfma Etelä-Sucrnen aluehallintovirasto Hämeenlinna 3 0, 05. 2013 DNRO ESAVI/

Lisätiedot

Päätös. Nro 7/2011/2 Dnro ESAVI/220/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

Päätös. Nro 7/2011/2 Dnro ESAVI/220/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen Päätös Etelä-Suomi Nro 7/2011/2 Dnro ESAVI/220/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 28.1.2011 ASIA Tramel Oy:n ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Lahden toimipisteen ympäristölupapäätöksen

Lisätiedot

Turun Moottorikerho ry:n enduromoottoripyörien maastoharjoitteluradan toimintaa koskevan ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisen lupahakemuksen

Turun Moottorikerho ry:n enduromoottoripyörien maastoharjoitteluradan toimintaa koskevan ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisen lupahakemuksen Päätös Etelä-Suomi Nro 143/2013/1 Dnro ESAVI/331/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 9.7.2013 ASIA Turun Moottorikerho ry:n enduromoottoripyörien maastoharjoitteluradan toimintaa koskevan ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Sikalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Marttila. Ympäristönsuojelulain 101

Sikalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Marttila. Ympäristönsuojelulain 101 Etelä-Suomi Päätös Nro 163/2012/1 Dnro ESAVI/125/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 11.10.2012 ASIA Sikalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Marttila.

Lisätiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohta 13 f)

Etelä-Suomen aluehallintovirasto Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohta 13 f) Etelä-Suomi Päätös Nro 61/2013/1 Dnro ESAVI/387/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 20.3.2013 ASIA Päätös JR-Osa Oy:n autojen ja koneiden purkamotoimintaa koskevan ympäristölupahakemuksen raukeamisesta,

Lisätiedot

Hakemus on tullut vireille aluehallintovirastossa

Hakemus on tullut vireille aluehallintovirastossa Etelä-Suomi Päätös Nro 8/2011/1 Dnro ESAVI/657/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.2.2011 ASIA TTT-Aviation Oy Ltd:n Malmin lentoaseman autobensiinin jakelupaikan toimintaa koskeva ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohdat 13 c ja f

Etelä-Suomen aluehallintovirasto Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohdat 13 c ja f Etelä-Suomi Päätös Nro 220/2013/1 Dnro ESAVI/473/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 6.11.2013 ASIA Ympäristölupahakemus, joka koskee Hevosopisto Oy:n kuivikelantaa käyttävää lämpökeskusta, Ypäjä LAITOS

Lisätiedot

Kiinteistö Oy Rajasampaanranta 2 c/o Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma PL 4 00098 Varma Y-tunnus: 1047504-2

Kiinteistö Oy Rajasampaanranta 2 c/o Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma PL 4 00098 Varma Y-tunnus: 1047504-2 Etelä-Suomi Päätös Nro 13/2010/2 Dnro ESAVI/288/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.4.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 28 :n mukaisen pilaantuneen maaperän kunnostamista koskevan ympäristölupahakemuksen

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulaki 57. Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Ympäristönsuojelulaki 57. Etelä-Suomen aluehallintovirasto Etelä-Suomi Päätös Nro 34/2014/1 Dnro ESAVI/39/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 17.2.2014 ASIA Päätös FinnHEMS Oy:n Turun lentoasemalla sijaitsevan lentopetrolin tankkauspaikan toimintaa koskevan

Lisätiedot

MERKINTÄ. Päätös Nro 14/2010/1 Dnro ESAVI/133/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen ASIA

MERKINTÄ. Päätös Nro 14/2010/1 Dnro ESAVI/133/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen ASIA Etelä-Suomi Päätös Nro 14/2010/1 Dnro ESAVI/133/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 7.5.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukainen ympäristölupahakemus Santahaminan keskusampumarata-alueen

Lisätiedot

Novagro Oy:n ympäristölupahakemus, joka koskee lannoitteiden valmistusta orgaanisista jätteistä termisesti kuivaamalla, Köyliö

Novagro Oy:n ympäristölupahakemus, joka koskee lannoitteiden valmistusta orgaanisista jätteistä termisesti kuivaamalla, Köyliö Etelä-Suomi Päätös Nro 30/2010/2 Dnro ESAVI/152/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 2.7.2010 ASIA Novagro Oy:n ympäristölupahakemus, joka koskee lannoitteiden valmistusta orgaanisista jätteistä termisesti

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS 660. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS 660. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 13.5.2005 Annettu julkipanon jälkeen Dnro 0199Y0187 114 No YS 660 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta. ILMOITUKSEN

Lisätiedot

Jätevesilietteen mädätyslaitos Topinojan lietteenkäsittelyalue Pitkäsaarenkuja, Turku

Jätevesilietteen mädätyslaitos Topinojan lietteenkäsittelyalue Pitkäsaarenkuja, Turku Etelä-Suomi Päätös Nro 29/2010/2 Dnro ESAVI/484/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.7.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukainen ympäristölupahakemus Biovakka Suomi Oy:n Topinojan jätevesilietteiden

Lisätiedot

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Heinola.

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Heinola. Päätös Etelä-Suomi Nro 23/2013/1 Dnro ESAVI/41/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 5.2.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Heinola. LAITOS Heinolan Autopurkaamo

Lisätiedot

Myllykoski Paper Oy:n hakemus Sulennon kaatopaikan ympäristöluvan muuttamiseksi lentotuhkan liukoisen bariumin raja-arvon osalta, Kouvola.

Myllykoski Paper Oy:n hakemus Sulennon kaatopaikan ympäristöluvan muuttamiseksi lentotuhkan liukoisen bariumin raja-arvon osalta, Kouvola. Etelä-Suomi Päätös Nro 218/2012/1 Dnro ESAVI/109/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 14.12.2012 ASIA Myllykoski Paper Oy:n hakemus Sulennon kaatopaikan ympäristöluvan muuttamiseksi lentotuhkan liukoisen

Lisätiedot

Asia on tullut vireille aluehallintovirastossa

Asia on tullut vireille aluehallintovirastossa Etelä-Suomi Päätös Nro 165/2013/1 Dnro ESAVI/98/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 5.9.2013 ASIA Southwest Trade Oy:n jätelain 120 :n mukainen suunnitelma, joka koskee Hämeenlinnan kaupungissa sijaitsevan

Lisätiedot

Rannan ruoppaus ja massojen läjitys Långholmenin edustalla, Kemiönsaari

Rannan ruoppaus ja massojen läjitys Långholmenin edustalla, Kemiönsaari PÄÄTÖS Etelä-Suomi Nro 195/2014/2 Dnro ESAVI/86/04.09/2014 Annettu julkipanon jälkeen 5.11.2014 ASIA Rannan ruoppaus ja massojen läjitys Långholmenin edustalla, Kemiönsaari HAKIJA Martti Salerma HAKEMUKSEN

Lisätiedot

Päätös. Etelä-Suomi Nro 47/2011/2

Päätös. Etelä-Suomi Nro 47/2011/2 Päätös Etelä-Suomi Nro 47/2011/2 Dnro ESAVI/192/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 31.5.2011 ASIA Köyliön kunnan hakemus Kepolan jätevedenpuhdistamon ympäristölupamääräysten tarkistamiseksi, Köyliö.

Lisätiedot

Päätös. Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011

Päätös. Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011 Päätös Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 13.12.2011 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 115 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Etelä-Suomen aluehallintoviraston

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 48. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 48. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 21.05.2015 Sivu 1 / 1 1802/11.01.00/2015 48 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ympäristöluvan muutoshakemuksesta, Delete Finland Oy:n siirtokuormausasema, Juvanmalmintie 18

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee Paperinkeräys

Ympäristönsuojelulain mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee Paperinkeräys Etelä-Suomi Päätös Nro 6/2011/2 Dnro ESAVI/628/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 28.1.2011 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee Paperinkeräys Oy:n Lahden laitoksen

Lisätiedot

Pilaantumattoman maa-aineksen hyödyntäminen peltoviljelyn kasvuolosuhteiden parantamiseksi

Pilaantumattoman maa-aineksen hyödyntäminen peltoviljelyn kasvuolosuhteiden parantamiseksi Pilaantumattoman maa-aineksen hyödyntäminen peltoviljelyn kasvuolosuhteiden parantamiseksi Ympäristönsuojelun neuvottelupäivä 23.9.2015 29.9.2015 1 Hankkeen sijainti ja laajuus Hanke koskee n. 15 ha:n

Lisätiedot

Toiminnalla ei ole aikaisemmin myönnettyjä ympäristölupia.

Toiminnalla ei ole aikaisemmin myönnettyjä ympäristölupia. Etelä-Suomi Päätös Nro 88/2014/1 Dnro ESAVI/85/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 28.4.2014 ASIA Ilmoitus koeluonteisesta toiminnasta tarkoituksena selvittää arinapolton soveltuvuutta jätteiden polttoon

Lisätiedot

Hakemus Itäharjun autopurkamo Oy:n toimintaa koskevan ympäristönsuojelulain mukaisen ympäristöluvan raukeamisesta. Turku.

Hakemus Itäharjun autopurkamo Oy:n toimintaa koskevan ympäristönsuojelulain mukaisen ympäristöluvan raukeamisesta. Turku. Etelä-Suomi Päätös Nro 10/2012/1 Dnro ESAVI/307/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 24.1.2012 ASIA Hakemus Itäharjun autopurkamo Oy:n toimintaa koskevan ympäristönsuojelulain mukaisen ympäristöluvan

Lisätiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohta 13 g)

Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohta 13 g) Etelä-Suomi Päätös Nro 98/2011/1 Dnro ESAVI/693/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 28.9.2011 ASIA Päätös Suomen Kivisora Oy:n muun muassa puhtaiden maamassojen, louheen, murskeen ja betonijätteen käsittelyä

Lisätiedot

Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö ) tarkkailusuunnitelman hyväksymistä, Humppila.

Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö ) tarkkailusuunnitelman hyväksymistä, Humppila. Etelä-Suomi Päätös Nro 60/2011/1 Dnro ESAVI/119/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.7.2011 ASIA Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö 103 402-45-1)

Lisätiedot

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta Ympäristölupa tarvitaan: Kun tuotantokapasiteetti on vähintään 5 tonnia ruhoja päivässä. Toimintaan, josta

Lisätiedot

1) Hakemus, joka koskee Aikkalan kaatopaikan tarkkailuohjelman muuttamista,

1) Hakemus, joka koskee Aikkalan kaatopaikan tarkkailuohjelman muuttamista, Etelä-Suomi Päätös Nro:t 1) 51/2010/2 2) 52/2010/2 Dnro:t 1) ESAVI/554/04.08/2010 2) ESAVI/569/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.10.2010 ASIA 1) Hakemus, joka koskee Aikkalan kaatopaikan tarkkailuohjelman

Lisätiedot

Hakemus on tullut vireille Ympäristönsuojelulaki 28 :n 1 momentti ja 58 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin 3 b)

Hakemus on tullut vireille Ympäristönsuojelulaki 28 :n 1 momentti ja 58 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin 3 b) Etelä-Suomi Päätös Nro 27/2010/1 Dnro ESAVI/516/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 6.7.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain 58 :n mukainen hakemus Varissuon Lämpö Oy:n lämpökeskuksen ympäristöluvan (Lounais-Suomen

Lisätiedot

BCDE Group Waste Management Ltd Oy Sinikellonpolku Vantaa

BCDE Group Waste Management Ltd Oy Sinikellonpolku Vantaa Etelä-Suomi Päätös Nro 46/2011/2 Dnro ESAVI/708/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 31.5.2011 ASIA BCDE Group Waste Management Ltd Oy:n biologisen hapetuslaitoksen ympäristölupapäätöksen määräysten tarkistamista

Lisätiedot

Päätös Nro 25/2014/1 Dnro ESAVI/127/04.08/2013. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös Nro 25/2014/1 Dnro ESAVI/127/04.08/2013. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2014/1 Dnro ESAVI/127/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 5.2.2014 ASIA Kymenlaakson Jäte Oy:n jätelain 120 :n mukainen suunnitelma, joka koskee Keltakankaan jätekeskuksen jätteiden

Lisätiedot

Päätös LAINVOIMAISET YMPÄRISTÖLUVAT JA LUPIEN MUKAISET TARKISTUSAJANKOHDAT

Päätös LAINVOIMAISET YMPÄRISTÖLUVAT JA LUPIEN MUKAISET TARKISTUSAJANKOHDAT Päätös Etelä-Suomi Nro 92/2013/1 Dnro ESAVI/80/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2013 ASIA Hakemus, joka koskee Neste Oil Oyj:n Haminan terminaalin ympäristöluvassa A 1027/KAS-2005-Y-29-111 määrätyn

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 18.2.2014 ASIA HAKIJA Aitolan Autopurkaamo Ky:n ympäristöluvan raukeaminen Keski-Suomen elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 256/11.01.00.00/2016 13 Lausunto Energia- ja kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Terveystarkastaja Kirsi Puola 8.3.2016: Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/PAPERINKERÄYS OY Paperinkeräys Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevaa keräyspaperin ja pahvin lajittelua ja varastointia Porin

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.1.2003 Kokouspvm 16.1.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Päätös. Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti ja 2 momentin kohta 4 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 13 f

Päätös. Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti ja 2 momentin kohta 4 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 13 f Päätös Etelä-Suomi Nro 55/2013/1 Dnro ESAVI/78/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 14.3.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus ongelmajätteiden vastaanottokeskuksen toimintaa koskevan ympäristölupapäätöksen

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 11/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/264/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 11/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/264/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 11/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/264/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 28.1.2014 ASIA Ruoppausmassa-alueen R809 sulkemista Kokkolan suurteollisuusalueella koskevan ympäristölupahakemuksen

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulaki 30 3 momentti ja 61

Ympäristönsuojelulaki 30 3 momentti ja 61 Etelä-Suomi Päätös Nro 196/2012/1 Dnro ESAVI/238/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 30.11.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain 61 :n mukainen ilmoitus koeluonteisesta toiminnasta, joka koskee sekalaisten

Lisätiedot

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen LAPPEENRANNAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen 1(6) I LUPAPÄÄTÖKSEN KERTOELMA OSA 1.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 88. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 88. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 06.10.2016 Sivu 1 / 1 1137/2013 11.01.00 88 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, Ekokem-Palvelu Oy:n ympäristölupahakemus koskien Juvanmalmin jätteenkäsittelylaitoksen toiminnan

Lisätiedot

MERKINTÄ. Päätös. Nro 53/2010/2 Dnro ESAVI/540/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen

MERKINTÄ. Päätös. Nro 53/2010/2 Dnro ESAVI/540/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 53/2010/2 Dnro ESAVI/540/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 6.10.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukainen ilmoitus koeluonteisesta toiminnasta, joka koskee pilaantuneen

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 2/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/172/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.1.2012

PÄÄTÖS. Nro 2/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/172/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.1.2012 PÄÄTÖS Nro 2/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/172/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.1.2012 ASIA HAKIJA Kivilammen maankaatopaikan laajennusta koskevan ympäristölupahakemuksen raukeaminen,

Lisätiedot

Kanalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Somero.

Kanalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Somero. Etelä-Suomi Päätös Nro 95/2012/1 Dnro ESAVI/33/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 5.6.2012 ASIA Kanalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Somero.

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 40/2014/2 Dnro ESAVI/5/04.09/2014. Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS Nro 40/2014/2 Dnro ESAVI/5/04.09/2014. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi PÄÄTÖS Nro 40/2014/2 Dnro ESAVI/5/04.09/2014 Annettu julkipanon jälkeen 25.3.2014 ASIA Vesialueen rakentamista Karistoon Kymijärven rantaan koskevassa Itä- Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä

Lisätiedot

Päätös Nro 106/2011/4 Dnro ESAVI/49/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2011

Päätös Nro 106/2011/4 Dnro ESAVI/49/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2011 Etelä-Suomi Päätös Nro 106/2011/4 Dnro ESAVI/49/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2011 ASIA Aluehallintoviraston 10.11.2010 antaman vesialueen ruoppausta ym. vesialueelle rakentamista koskevan

Lisätiedot

Päätös Nro 46/2010/3 Dnro ESAVI/492/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen 15.9.2010

Päätös Nro 46/2010/3 Dnro ESAVI/492/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen 15.9.2010 Etelä-Suomi Päätös Nro 46/2010/3 Dnro ESAVI/492/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 15.9.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain 101 :ssä tarkoitettu hakemus 17.3.2010 annetun ympäristölupapäätöksen nro 7/2010/3

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Nro 18/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/40/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2012

Nro 18/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/40/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2012 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 18/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/40/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2012 ASIA Purku & Piikkaus Oy:n purkujätteen käsittelytoimintaa koskevan ympäristöluvan

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 465

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 465 PÄÄTÖS Helsinki 11.4.2008 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2007 Y 63 111 No YS 465 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 101 :n mukaisesta, erikseen tehdystä hakemuksesta, joka koskee Strömsö Property Development

Lisätiedot

Päätös Nro 11/2012/2 Dnro ESAVI/80/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2012

Päätös Nro 11/2012/2 Dnro ESAVI/80/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 11/2012/2 Dnro ESAVI/80/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2012 ASIA HAKIJA Vesijohto- ja viemäriverkoston rakentamista Pohjois-Kustavin saariston merialueelle koskevan Länsi-Suomen

Lisätiedot

PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMISTARVETTA KOSKEVASSA ASIASSA; HANGON LÄNSISATAMAN LAAJENTAMINEN, HANKO

PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMISTARVETTA KOSKEVASSA ASIASSA; HANGON LÄNSISATAMAN LAAJENTAMINEN, HANKO PÄÄTÖS UUDELY/1/07.04/2012 9.1.2013 Hangon Satama Länsisatama 10900 Hanko SAANTITODISTUKSELLA PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMISTARVETTA KOSKEVASSA ASIASSA; HANGON LÄNSISATAMAN

Lisätiedot

LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA

LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Länsi- ja Sisä-Suomi Päätös Nro 61/2010/1 Dnro LSSAVI/164/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 22.6.2010 ASIA HAKIJA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee uutta porsastuotantotoimintaa

Lisätiedot

Päätös. Nro 140/2012/1 Dnro ESAVI/152/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 17.9.2012

Päätös. Nro 140/2012/1 Dnro ESAVI/152/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 17.9.2012 Päätös Etelä-Suomi Nro 140/2012/1 Dnro ESAVI/152/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 17.9.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Loimaan jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätöksen

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 5.11.2007 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2007 Y 204 115 No YS 1444 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta.

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 1/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/48/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 1/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/48/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 1/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/48/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 23.1.2013 ASIA Jätteiden hyödyntämis- tai käsittelytoimintaa koskevan ympäristölupahakemuksen raukeaminen,

Lisätiedot

Lämmönkeräysputkiston sijoittaminen Iso-Kukkanen-järveen ja töiden aloittaminen ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista, Nastola

Lämmönkeräysputkiston sijoittaminen Iso-Kukkanen-järveen ja töiden aloittaminen ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista, Nastola Etelä-Suomi Päätös Nro 83/2010/4 Dnro ESAVI/213/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.6.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Lämmönkeräysputkiston sijoittaminen Iso-Kukkanen-järveen ja töiden aloittaminen ennen päätöksen

Lisätiedot

ASIA Kuparivalimon ja -valssaamon ympäristöluvan lupamääräysten 2-4 ja 19 mukaisten selvitysten määräaikojen pidentäminen, Pori

ASIA Kuparivalimon ja -valssaamon ympäristöluvan lupamääräysten 2-4 ja 19 mukaisten selvitysten määräaikojen pidentäminen, Pori Etelä-Suomi Päätös Nro 172/2017/1 Dnro ESAVI/5884/2017 Annettu julkipanon jälkeen 5.9.2017 ASIA Kuparivalimon ja -valssaamon ympäristöluvan lupamääräysten 2-4 ja 19 mukaisten selvitysten määräaikojen pidentäminen,

Lisätiedot

Päätös Nro 233/2011/4 Dnro ESAVI/170/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös Nro 233/2011/4 Dnro ESAVI/170/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 233/2011/4 Dnro ESAVI/170/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 4.11.2011 ASIA HAKIJA Kyynärjärven kunnostus- ja ruoppaustöitä koskevien Länsi-Suomen ympäristölupaviraston lupapäätöksen

Lisätiedot

Päätös. Ympäristölupahakemus, Helilän uusi teollisuusjätteen kaatopaikka, Kotka, Karhula

Päätös. Ympäristölupahakemus, Helilän uusi teollisuusjätteen kaatopaikka, Kotka, Karhula Päätös Etelä-Suomi Nro 200/2013/1 Dnro ESAVI/279/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 15.10.2013 ASIA Ympäristölupahakemus, Helilän uusi teollisuusjätteen kaatopaikka, Kotka, Karhula LUVAN HAKIJA Karhulan

Lisätiedot

Päätös. Etelä-Suomi Nro 125/2012/1 Dnro ESAVI/148/04.08/2012

Päätös. Etelä-Suomi Nro 125/2012/1 Dnro ESAVI/148/04.08/2012 Päätös Etelä-Suomi Nro 125/2012/1 Dnro ESAVI/148/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 14.8.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 115 :n mukainen hakemus, joka koskee Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen

Lisätiedot

J AI uehall intovirasto Dnro ESAVl/168/04.08/2012

J AI uehall intovirasto Dnro ESAVl/168/04.08/2012 J AI uehall intovirasto Dnro ESAVl/168/04.08/2012 Etelä-Suomi 11.12.2013 Naantalin kaupunki Kaupunginhallitus PL 43 21101 NAANTALI!/. C:'.?('. ()(/ Viite Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen/

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteisen toiminnan jatkamisesta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteisen toiminnan jatkamisesta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 30.12.2004 No YS 1570 Dnro 0199Y0187 114 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteisen toiminnan jatkamisesta. ILMOITUKSEN TEKIJÄ JA TOIMINNAN SIJAINTI

Lisätiedot

Päätös. Etelä-Suomi Nro 21/2012/1 Dnro ESAVI/197/04.08/2011

Päätös. Etelä-Suomi Nro 21/2012/1 Dnro ESAVI/197/04.08/2011 Päätös Etelä-Suomi Nro 21/2012/1 Dnro ESAVI/197/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 31.1.2012 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 115 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Hämeen ympäristökeskuksen

Lisätiedot

ROMUNKÄSITTELYLAITOS. Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA

ROMUNKÄSITTELYLAITOS. Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA ROMUNKÄSITTELYLAITOS Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA 28.4.2015 Raahen Romu Oy / Seuranta ja tarkkailusuunnitelma 28.4.2014 1/4 1. Laitokselle käsiteltäviksi hyväksyttävät materiaalit Raahen

Lisätiedot

Lintunevan turvetuotantoa koskeva ympäristölupahakemus ja toiminnan aloittaminen muutoksenhausta huolimatta, Teuva ja Kurikka

Lintunevan turvetuotantoa koskeva ympäristölupahakemus ja toiminnan aloittaminen muutoksenhausta huolimatta, Teuva ja Kurikka Etelä-Suomi Päätös Nro 16/2010/3 Dnro ESAVI/392/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 18.5.2010 ASIA HAKIJA Lintunevan turvetuotantoa koskeva ympäristölupahakemus ja toiminnan aloittaminen muutoksenhausta

Lisätiedot

Päätös Nro 181/2013/2 Dnro ESAVI/88/04.08/2013. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös Nro 181/2013/2 Dnro ESAVI/88/04.08/2013. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 181/2013/2 Dnro ESAVI/88/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 3.9.2013 ASIA Roitonsuon turvetuotantoa koskeva ympäristölupa ja vesilain mukainen lupa, Vaasan hallinto-oikeuden uudelleen

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Y1/2016 Ympla

Ympäristölautakunta Y1/2016 Ympla 1/YMPLA 27.1.2016 LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta Y1/2016 Ympla 27.1.2016 3 Loimijoentie 74 Annetaan julkipanon jälkeen 32440 Alastaro 29.1.2016 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Suomen

Lisätiedot

Lemminkäinen Infra Oy:n Sammonmäen asfalttiaseman toimintaa koskevan ympäristölupahakemuksen raukeaminen, Tuusula

Lemminkäinen Infra Oy:n Sammonmäen asfalttiaseman toimintaa koskevan ympäristölupahakemuksen raukeaminen, Tuusula Etelä-Suomi Päätös Nro 116/2011/1 Dnro ESAVI/654/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 18.10.2011 ASIA Lemminkäinen Infra Oy:n Sammonmäen asfalttiaseman toimintaa koskevan ympäristölupahakemuksen raukeaminen,

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 598

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 598 PÄÄTÖS Helsinki 19.5.2009 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS-2008-Y-653-111 No YS 598 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 101 :n mukaisesta, erikseen tehdystä hakemuksesta, joka koskee YIT Rakennus Oy:n

Lisätiedot

Vesijohdon sijoittaminen mereen Inkoon kunnan vesijohtoverkostosta Svartbäckin kylästä Bågaskärin saarelle, Inkoo

Vesijohdon sijoittaminen mereen Inkoon kunnan vesijohtoverkostosta Svartbäckin kylästä Bågaskärin saarelle, Inkoo Etelä-Suomi Päätös Nro 55/2012/2 Dnro ESAVI/516/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 13.3.2012 ASIA HAKIJAT HAKEMUS Suunnitelma Vesijohdon sijoittaminen mereen Inkoon kunnan vesijohtoverkostosta Svartbäckin

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulaki 101. Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Ympäristönsuojelulaki 101. Etelä-Suomen aluehallintovirasto Etelä-Suomi Päätös Nro 35/2014/1 Dnro ESAVI/287/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 17.2.2014 ASIA FinnHEMS Oy:n ympäristönsuojelulain 101 :n mukainen hakemus Turun lentoasemalla sijaitsevan lentopetrolin

Lisätiedot

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA 1 (5) Lohjan kaupungin ympäristölautakunta ASIA PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPA- MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 87/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/156/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 87/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/156/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 87/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/156/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 11.6.2013 ASIA HAKIJA Jätteiden hyödyntämistä koskeva ympäristölupahakemus, Kokkola. CrisolteQ Oy PL 286

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Biokaasulaitoksen ympäristöluvan lupamääräyksen 10 muuttaminen, Uusikaupunki.

Biokaasulaitoksen ympäristöluvan lupamääräyksen 10 muuttaminen, Uusikaupunki. Etelä-Suomi Päätös Nro 79/2018/1 Dnro ESAVI/12666/2017 Annettu julkipanon jälkeen 24.5.2018 ASIA HAKIJA Biokaasulaitoksen ympäristöluvan lupamääräyksen 10 muuttaminen, Uusikaupunki. Biolinja Oy Uusikaupunki

Lisätiedot

Päätös Nro 216/2011/4 Dnro ESAVI/152/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös Nro 216/2011/4 Dnro ESAVI/152/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 216/2011/4 Dnro ESAVI/152/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.10.2011 ASIA HAKIJA Länsi-Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä nro 76/2007/4 vesijohdon ja paineviemärin rakentamiselle

Lisätiedot

PÄÄTÖS. ASIA Eläinsuojan ympäristölupa, maidontuotanto, Veteli

PÄÄTÖS. ASIA Eläinsuojan ympäristölupa, maidontuotanto, Veteli PÄÄTÖS Länsi- ja Sisä-Suomi Nro 204/2019 Dnro LSSAVI/12329/2018 Annettu julkipanon jälkeen 26.8.2019 ASIA Eläinsuojan ympäristölupa, maidontuotanto, Veteli HAKIJA Tapio Ylelä Mustikkaharjuntie 108 69280

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 231/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/127/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 231/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/127/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 231/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/127/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 19.12.2013 ASIA Joutsan Kuljetus Oy:n jätelain 120 :n mukainen suunnitelma, joka koskee jätteiden käsittelyn

Lisätiedot

Jatkoaika Mussalon sataman konttiterminaalin laajentamista koskevien töiden loppuunsaattamiseksi, Kotka

Jatkoaika Mussalon sataman konttiterminaalin laajentamista koskevien töiden loppuunsaattamiseksi, Kotka Etelä-Suomi Päätös Nro 223/2010/4 Dnro ESAVI/511/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 24.11.2010 ASIA HAKIJA Jatkoaika Mussalon sataman konttiterminaalin laajentamista koskevien töiden loppuunsaattamiseksi,

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Novart Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Novart Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa. Etelä-Suomi Päätös Nro 229/2012/1 Dnro ESAVI/34/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 21.12.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Novart Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista,

Lisätiedot

Päätös Nro 175/2011/1 Dnro ESAVI/258/04.08/2011. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös Nro 175/2011/1 Dnro ESAVI/258/04.08/2011. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 175/2011/1 Dnro ESAVI/258/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 29.12.2011 ASIA Ympäristönsuojelulain 101 :n mukainen hakemus ympäristölupapäätöksen nro 96/2011/1 Dnro ESAVI/204/04.08/2010

Lisätiedot

Päätös. Nro 100/2013/1 Dnro ESAVI/78/04.08/2013. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös. Nro 100/2013/1 Dnro ESAVI/78/04.08/2013. Annettu julkipanon jälkeen Päätös Etelä-Suomi Nro 100/2013/1 Dnro ESAVI/78/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 28.5.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain 57 :n mukainen hakemus, joka koskee Ekokem- Palvelu Oy:n Keltakankaan pilaantuneiden

Lisätiedot

Taalintehtaan jätevedenpuhdistamon toiminnan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Kemiönsaari

Taalintehtaan jätevedenpuhdistamon toiminnan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Kemiönsaari Etelä-Suomi Päätös Nro 18/2014/2 Dnro ESAVI/195/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 5.2.2014 ASIA Taalintehtaan jätevedenpuhdistamon toiminnan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Kemiönsaari

Lisätiedot