Sisällysluettelo. Päivitetty: klo: 14:12:25. SUOMEN JOUSIAMPUJAIN LIITON KILPAILUSÄÄNNÖT (voimassa alkaen)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sisällysluettelo. Päivitetty: 30.8.2011 klo: 14:12:25. SUOMEN JOUSIAMPUJAIN LIITON KILPAILUSÄÄNNÖT (voimassa 28.06.2011 alkaen)"

Transkriptio

1 Päivitetty: klo: 14:12:25 SUOMEN JOUSIAMPUJAIN LIITON KILPAILUSÄÄNNÖT (voimassa alkaen) Suomen Jousiampujain Liitto (SJAL) on Kansainvälisen Jousiammuntaliiton (FITA) jäsen, ja kilpailutoiminnassamme noudatamme FITA:n kilpailusääntöjä. Tässä kirjassa oleva numerointi ja tekstikohdat vastaavat FITA:n sääntökirjaa. SJAL:n toiminnassa käytettävät säännöt on liitetty vastaaviin kohtiin omilla numeroilla. Nämä kohdat ovat kursiivilla ja niiden edessä on S-kirjain. Sisällysluettelo KAPPALE 1 FITA:n YLEISRAKENNE ks. FITA Constitution and Rules ORGANISAATIO...1 KAPPALE 2 EDUSTUSSÄÄNNÖT HALLINNOLLISET EDUSTUSSÄÄNNÖT KILPAILIJAKOHTAISET EDUSTUSSÄÄNNÖT LÄÄKETIETEELLISET MÄÄRÄYKSET KANSALLINEN JOUKKUE...5 KAPPALE 3 FITA:n MESTARUUSKILPAILUT ks. Fita Constitution and Rules KILPAILUKUTSUT ks. FITA Constitution and Rules JURY ks. FITA Constitution and Rules AMMUNTAJÄRJESTYKSEN ARVONTA TAULUJÄRJESTYKSEN MUUTTAMINEN VÄLINETARKASTUS HARJOITTELU MESTARUUSKILPAILUT ks. FITA Constitution and Rules PUKEUTUMISSÄÄNNÖT SUOMESSA PUKEUTUMISSÄÄNNÖT FINAALIRATA (FIELD OF PLAY) OLYMPIALAISISSA JA MAAILMANMESTARUUSKILPAILUISSA 13 S 3.24 SUOMEN MESTARUUSKILPAILUT (SM-KILPAILUT)...14 S 3.25 KANSALLISET KILPAILUT...15 KAPPALE 4 KILPAILUMUODOT AMMUNTALAJIT LUOKAT JOUSITYYPIT SARJAT KIERROKSET TURNAUKSET JA KILPAILUTAPAHTUMAT FITA:N KILPAILUTAPAHTUMAT ks. FITA Constitution and Rules MAAILMANENNÄTYSKELPOISET KILPAILUT...34 KAPPALE 5 MESTARUUDET JA ENNÄTYKSET , 5.3, 5.4, ks. FITA Constitution and Rules MAAILMANENNÄTYS MÄÄRITELMÄ...35

2 Päivitetty: klo: 14:12:25 S SUOMEN ENNÄTYKSET...35 S SUOMEN ENNÄTYSKELPOISET KILPAILUT ENNÄTYSTEN HYVÄKSYMINEN...35 KAPPALE 6 MITALIT, PALKINNOT JA SUORITUSMERKIT , 6.2, 6.5 ks. FITA Constitution and Rules SUORITUSMERKIT SUORITUSMERKKEIHIN OIKEUTTAVAT KILPAILUTAPAHTUMAT SUORITUSMERKKIHAKEMUKSET...40 S 6.6 SUOMEN JOUSIAMPUJAIN LIITON MITALIT JA SUORITUSMERKIT...41 KAPPALE 7 ULKOAMMUNTAKILPAILUJEN JÄRJESTELYT RADAN RAKENNE RADAN VARUSTUS KILPAILIJAN VARUSTEET AMMUNTA AMMUNTAJÄRJESTYS JA AJANVALVONTA TULOSTEN MERKITSEMINEN AMMUNNANJOHTO JA TURVALLISUUS SÄÄNTÖRIKKOMUSTEN SEURAUKSET TUOMARITOIMINTA KYSYMYKSET JA KIISTAT VALITUKSET KAPPALE 8 SISÄAMMUNTAKIERROKSET RADAN RAKENNE RADAN VARUSTUS KILPAILIJAN VARUSTEET AMMUNTA AMMUNTAJÄRJESTYS JA AJANVALVONTA TULOSTEN MERKITSEMINEN AMMUNNANJOHTO JA TURVALLISUUS SÄÄNTÖRIKKOMUSTEN SEURAUKSET TUOMARITOIMINTA KYSYMYKSET JA KIISTAT VALITUKSET KAPPALE 9 MAASTOAMMUNTAKIERROKSET RADAN RAKENNE RADAN VARUSTUS KILPAILIJAN VARUSTEET AMMUNTA AMMUNTAJÄRJESTYS JA AJANVALVONTA TULOSTEN MERKITSEMINEN AMMUNNANJOHTO JA TURVALLISUUS SÄÄNTÖRIKKOMUSTEN SEURAUKSET TUOMARITOIMINTA KYSYMYKSET JA KIISTAT VALITUKSET...127

3 1/127 KAPPALE 1 FITA:n YLEISRAKENNE ks. FITA Constitution and Rules 2010 FITA:n (Federation Internationale de Tir à l`arc) organisaatio (ks. FITA Constitution and Rules, ) 1.5 ORGANISAATIO FITA:a hallitaan sääntöjen ja ohjesääntöjen avulla. Sääntömuutoksia voi tehdä vain kongressi. Ohjesääntöjen muutoksista päättää hallitus asianmukaisen vakituisen komitean esityksen jälkeen.

4 2/127 KAPPALE 2 EDUSTUSSÄÄNNÖT 2.1 HALLINNOLLISET EDUSTUSSÄÄNNÖT (ks. FITA Constitution and Rules, ) S Suomen Jousiampujain Liittoon (SJAL) kuuluva yhdistys (jäljempänä myös seura ) tai yhdistyksen jäsen saa osallistua SJAL:n luvalla jousiammuntakilpailuihin tai siihen verrattaviin tilaisuuksiin sellaista järjestöä tai järjestön jäsentä vastaan, joka ei kuulu FITA:an tai SJAL:iin. SJAL:n kilpailulisenssin antama vakuutussuoja on voimassa vain SJAL:n alaisissa kilpailuissa. S Yhdistyksen jäsen on velvollinen kilpailussa edustamaan sitä yhdistystä, johon hänet on tässä tarkoituksessa omasta pyynnöstään rekisteröity. Uusi rekisteröinti on suoritettava kirjallisesti ao. yhdistyksen hallituksen toimesta. Mikäli jäsen haluaa siirtyä toiseen yhdistykseen, on hänen ilmoitettava siitä vanhan yhdistyksen hallitukselle. Yhdistykseen ei saa rekisteröidä sellaista jäsentä, jolla on selvittämättömiä asioita jossakin toisessa jousiammuntayhdistyksessä, ennen kuin ko. yhdistyksen taholta on kirjallisesti ilmoitettu uuden yhdistyksen hallitukselle, että jäsen on esteetön liittymään uuteen yhdistykseen. Yhdistyksestä toiseen sääntöjen mukaisesti siirtynyt jäsen edustaa uutta yhdistystä vuoden alusta. Mikäli jäsen vaihtaa yhdistystä kesken kalenterivuotta, on jäsenen toimitettava vanhalta yhdistykseltään myös SJAL:lle todistus, jotta kilpailulisenssin tiedot pysyvät ajan tasalla. S SJAL:n jäsenyhdistyksiin kuuluvilla rekisteröidyillä jäsenillä on oikeus osallistua Suomen mestaruuskilpailuihin, kansallisiin ja muihin SJAL:n alaisiin jousiammuntakilpailuihin sekä kansainvälisiin jousiammuntakilpailuihin. Kansainvälisiin arvokilpailuihin SJAL valitsee erikseen edustajat. Kaikilla kilpailuihin osallistuvilla ampujilla tulee olla voimassaoleva SJAL:n myöntämä kilpailulisenssi. S Suomessa asuva ulkomaan kansalainen voi osallistua Suomen mestaruuskilpailuihin ja muihin SJAL:n alaisiin jousiammuntakilpailuihin, mikäli hän on asunut yli vuoden Suomessa ennen kilpailua ja hän kuuluu rekisteröitynä jäsenenä johonkin SJAL:n jäsenyhdistykseen ja hänellä on voimassaoleva SJAL:n myöntämä kilpailulisenssi. Yli vuoden kestänyt pysyvä asuminen Suomessa on tarvittaessa pystyttävä todistamaan.

5 2.2 KILPAILIJAKOHTAISET EDUSTUSSÄÄNNÖT 3/ Kilpailijoiden ja toimitsijoiden tulee kunnioittaa reilun pelin ja väkivallattomuuden periaatteita ja käyttäytyä niiden mukaisesti urheilualueella Kilpailijoiden tulee pidättäytyä käyttämästä aineita tai menetelmiä joita FITA, KOK, IPC tai WADA ei ole hyväksynyt, ja yhdessä toimitsijoiden kanssa noudattaa kaikin tavoin FITA:n antidoping - määräyksiä ja Maailman antidoping -säännöstöä Kilpailija saa esiintyä mainoksissa tai sallia kuvaansa, nimeään tai urheilusuoritustaan käytettävän mainostarkoituksiin ja vastaanottaa palkintoja ja/tai rahaa rajoituksetta (ks. liite 7) Kilpailijoiden tulee maailmanmestaruuskilpailuissa suostua käyttämään FITA:n solmimien sponsorisopimusten mukaisia mainoksia Tupakka- ja alkoholimainonta ja -sponsorointi on kiellettyä maailmanmestaruuskilpailuissa Kilpailija saa käyttää asusteissaan valmistajan normaalien tavaramerkkien lisäksi mainoksia. Normaaleiksi tavaramerkeiksi hyväksytään asun valmistajan rekisteröimät merkit. Jos asun valmistajalla on sopimus rekisteröidyn merkin käyttämisestä, se rinnastetaan tavaramerkkiin. S Asussaan kilpailija saa käyttää valmistajan normaalien tavaramerkkien lisäksi sponsoreiden mainoksia, jotka SJAL on hyväksynyt Kilpailija saa käyttää henkilökohtaisissa varusteissaan ja välineissään (jousessa, kassissa, jousilaukussa jne.) valmistajan normaalien tavaramerkkien lisäksi mainoksia Mikään kohdissa tai mainituista mainoksista ei saa olla kooltaan yli 400 neliösenttimetriä. Tämä rajoitus ei koske kilpailijoiden numeroita Mikään kohdissa tai mainituista tavaramerkeistä ei saa olla kooltaan yli 30 neliösenttimetriä. Tämä rajoitus ei koske vakaajia eikä jousia Maan tai FITA:n jäsenliiton virallisella merkillä, lipulla tai tunnuksella ei ole kokorajoituksia eikä sitä lasketa mainokseksi Kohdat 2.2.5, 2.2.6, ja ja koskevat myös kaikkia joukkueen toimitsijoita, jotka esiintyvät kilpailualueella Para-ammuntaa koskevat edustussäännöt, ks. liite 8.

6 2.3 LÄÄKETIETEELLISET MÄÄRÄYKSET (katso liite 5, Fita Constitution and Rules 2010) 4/ ja S2.3.1 Osallistuessaan tai valmistautuessaan FITA:n tai SJAL:n myöntämään, valvomaan ja johtamaan kilpailuun, tapahtumaan tai kansainväliseen tai kansalliseen turnaukseen, tulee kilpailijan suostua asianmukaisesti valtuutettuun dopingvalvontaan tai muuhun lääketieteelliseen testiin tai tutkimukseen, josta FITA tai SJAL päättää Siinä harvinaisessa tapauksessa, että kilpailijan sukupuoli on epäselvä, MSSC:llä (The Medical & Sport Science Committee) tai KOK:lla on oikeus tehdä tarvittavat tutkimukset kilpailijan sukupuolen määrittämiseksi. Tutkimuksen tulokset ovat luottamuksellisia FITA:n lääketieteelliset määräykset ovat tarkoitettu urheilijan terveyden turvaamiseksi ja takaamaan kunnioitus reilun pelin ja olympiahengen käsitteitä sekä lääketieteen harjoittamisen eettisyyttä kohtaan FITA omaksuu Olympic Movement Medical Code:n silloin tällöin tehtävine muutoksineen. MSSC seuraa ja panee toimeksi em. säännöstön periaatteet niiltä osin kuin ne soveltuvat FITA:n tarkoitusperiin. Päivitetty versio em. säännöstöstä on saatavilla osoitteessa IOC Commissions/Medical Maailmanmestaruuskilpailuissa ja kansainvälisissä kilpailuissa on kaikilla kilpailijoilla oikeus lääketieteelliseen hoitoon ainakin sillä tasolla, joka vallitsee heidän kotimaassaan. 2.4 KANSALLINEN JOUKKUE Kansainvälisiin kilpailuihin osallistuvalla Suomen joukkueen jäsenellä on oltava voimassaoleva Suomen passi eikä hän saa olla edustanut mitään muuta maata kansallisen joukkueen jäsenenä vähintään vuotta ennen kilpailua Jos kilpailija haluaa toisen maan kansallisen joukkueen jäseneksi, hänen pitää olla asunut uudessa maassa vähintään vuoden ennen kilpailua, ja hänellä pitää olla kirjallinen lupa sen maan FITA:n jäsenliitolta, jonka voimassaoleva passi hänellä on Kilpailija, joka on vaihtanut kansallisuutta tai ottanut uuden kansallisuuden, saa edustaa uutta maataan vasta vuoden kuluttua muutoksesta Kilpailija, joka on yhtä aikaa kahden tai useamman maan kansalainen, voi edustaa haluamaansa maata valintansa mukaan. Hänen täytyy kuitenkin täyttää kohtien 2.4.1, ja vaatimukset.

7 5/127 KAPPALE 3 FITA:n MESTARUUSKILPAILUT (Yksityiskohdat maailmanmestaruuskisojen järjestämisestä ovat teoksessa Organisers' Manual.) ks. Fita Constitution and Rules KILPAILUKUTSUT Kilpailukutsut lähetetään kilpailukelpoisille jäsenliitoille, kunniavirkailijoille, hallitukselle ja vastaavalle vakituiselle komitealle Vähintään kuusi kuukautta ennen ensimmäistä kilpailupäivää järjestäjät julkaisevat: Kutsut kaikille jäsenliitoille, joilla on kilpailuoikeus Yksityiskohtaisen informaation osanottomaksuista Alustavat ilmoittautumislomakkeet, joissa tiedustellaan jokaiseen tapahtumaan odotettavissa olevien kilpailijoiden ja toimitsijoiden määrää Sitovat ilmoittautumislomakkeet, joissa tiedustellaan jokaiseen tapahtumaan osallistuvien kilpailijoiden ja toimitsijoiden nimet Tietoa majoituksesta, varausjärjestelyistä, aterioista, kuluista yms Vähintään kolme kuukautta ennen ensimmäistä kilpailupäivää järjestävä liitto lähettää kaikille kilpailukelpoisille jäsenliitoille vahvistuksen, että kilpailu pidetään kuten on ilmoitettu. S SJAL:n alaiset kilpailut, katso artikla S ks. FITA Constitution and Rules JURY Kolmijäseninen jury nimetään työvaliokunnan toimesta jokaiseen maailmanmestaruuskilpailuun. Järjestäjän edustajat tai kilpailuun osallistuvat henkilöt eivät ole kelvollisia juryn jäseneksi. S SJAL:n alaisissa kilpailuissa valitaan aina kolmijäseninen jury ratkaisemaan mahdolliset valitukset. Jury koostuu kilpailun järjestäjän, tuomariston ja kilpailijoiden edustajasta. Järjestäjät, tuomaristo sekä kilpailijat valitsevat keskuudestaan edustajat juryyn ennen kilpailun alkua. Juryn päätös on lopullinen Valitukset tuomaritoimintaa kohtaan tulee esittää kirjallisena joukkueenjohtajan, tai jos häntä ei ole valittu niin puhemiehen, toimesta. Valitusta ei voi tehdä nuolen osuma-arvosta.

8 6/ Aikomus tehdä valitus koskien kilpailijan siirtymistä kilpailun seuraavaan vaiheeseen, tulee tehdä kirjallisena ja esittää kilpailun tuomariston puheenjohtajalle viiden minuutin kuluessa kyseisen kierroksen tai ottelun loppumisesta, kumpi tahansa on aikaisemmin. Finaaleissa ilmoitus aikomuksesta tehdä valitus täytyy antaa 5 minuutin kuluttua ottelun päättymisestä tai ennen seuraavan ottelun alkua, kumpi tahansa on aikaisemmin Kirjallinen valitus tulee esittää jurylle 15 minuutin kuluessa kyseessä olevan kierroksen tai ottelun päättymisestä, kumpi tahansa on aikaisemmin Kirjallinen valitus on ehtona palautettavalle hyvitykselle, jos valitus on hyväksytty tai jury päättää, että se on hyväksyttävä. Hyvityksen määrän päättää hallitus vuosittain Heti kun valitus on vastaanotettu, on joukkueiden kapteeneja tiedotettava valituksesta ja sen sisällöstä Juryn täytyy olla käytettävissä koko maailmanmestaruuskilpailujen ajan, mukaan lukien virallinen harjoituspäivä. Ottelukierroksilla juryn täytyy olla läsnä kilpailualueella Juryn päätökset kirjataan ja toimitetaan vetoomuksen tekijälle, tuomariston puheenjohtajalle ja järjestäjälle ennen seuraavan kilpailuvaiheen alkua tai ennen palkintojen jakoa Juryn tekemä päätös on lopullinen ks. FITA Constitution and Rules AMMUNTAJÄRJESTYKSEN ARVONTA Kilpailun järjestäjät antavat jokaiselle kilpailijalle numeron. Kilpailijat pukevat nämä numerot ylleen ja ne merkitään kilpailuohjelmaan, jotta katsojat ja muut tunnistavat heidät Kilpailijanumero pysyy muuttumattomana läpi koko kilpailutapahtuman (poikkeuksena kohta ) Kilpailijoiden sijoittaminen tauluille (tai maastoammunnan ja 3D -ammunnan ryhmien muodostaminen) sekä ammuntajärjestyksen arvonta suoritetaan elektronisesti ja sen hyväksyy tekninen asiamies Maasto- ja 3D ammunnan mestaruuskisoissa kilpailijat sijoitetaan tauluille, ampumapaikkoihin ja kilpailunumeroihin arvonnan perusteella sillä edellytyksellä, että saman maan kilpailijoiden välillä on vähintään yksi ryhmä. Naiset ja miehet, ja jos tarpeelliseksi katsotaan eri jousityypit, arvotaan erikseen.

9 7/ Siinä tapauksessa, että saman joukkueen kilpailijat tulisivat sijoitetuksi viereisiin tauluihin tai ampumaryhmiin, järjestäjä voi tehdä muutoksia arvontajärjestykseen, mikäli se on mahdollista. Muutokset tallentaa ja hyväksyy tekninen asiamies ja tuomariston puheenjohtaja ennen niiden käytäntöön panoa Kilpailijoiden korvaaminen toisilla kilpailijoilla on sallittua viralliseen harjoituspäivään asti Joukkueen toimitsijat ja kilpailijat saavat olla läsnä arvonnassa, mutta heillä ei ole puheoikeutta, paitsi joukkueenjohtajalla koskien kohtaa Olympialaisissa ja maailmanmestaruuskilpailuissa kilpailijoille annetaan henkilökohtaisissa kilpailuissa alkukilpailujen sijoitukseen perustuvat kilpailunumerot 1:n ja 64:n väliltä (32, 104), joita he pitävät kilpailun loppuun asti TAULUJÄRJESTYKSEN MUUTTAMINEN Taulu-, maasto- ja 3D-ammunnan mestaruuskilpailuissa kilpailijat järjestetään uudelleen tauluihin seuraavasti: Karsintakierrosta varten voivat tuomarit muuttaa taulujärjestystä siten, että taulussa ei ole enempää kuin yksi kilpailija samasta jäsenyhdistyksestä. Missään tilanteessa ei samaan tauluun saa sijoittaa enempää kuin kaksi kilpailijaa samasta jäsenyhdistyksestä Tauluammunnan mestaruuskilpailuissa kilpailijat sijoitetaan karsintakierroksen sijoituksen perusteella pudotuskaavioon (ks. liite 10) Maastoammunnan mestaruuskilpailuissa kilpailijat sijoitetaan karsintakierroksen ensimmäisen päivän ja jokaisen seuraavan kierroksen jälkeen saavutetun sijoituksen mukaan. Järjestäjien tulee huolehtia siitä, että samassa ampumaryhmässä ei ole kuin 1 kilpailija samasta jäsenyhdistyksestä. Mikäli se ei ole mahdollista, missään tilanteessa ei samaan ryhmään saa sijoittaa enempää kuin kaksi kilpailijaa samasta jäsenyhdistyksestä, paitsi finaalikierroksilla (semifinaalit ja finaalit) D-ammunnassa uudelleenjärjestely voidaan tehdä ensimmäisen karsintakierroksen jälkeen noudattaen samoja periaatteita kuin kohdassa

10 8/ VÄLINETARKASTUS Päivää ennen ensimmäistä kilpailupäivää kilpailujärjestäjän tulee osoittaa tuomareille harjoituskentältä tai sen välittömästä läheisyydestä paikka, jossa kilpailijat esittävät ne varusteet ja (vara)välineet, joita aikovat maailmanmestaruuskisoissa, Olympialaisissa tai muissa kansainvälisissä kilpailussa käyttää Joukkueet kutsutaan aakkosjärjestyksessä tarkastukseen ja kaikkien kilpailijoiden ja joukkueenjohtajan tulee olla silloin paikalla Tuomari voi vaatia välineiden tai varusteiden muuttamista tai vaihtamista, jolleivät ne ole sääntöjen mukaisia. S Kansallisissa kilpailuissa tarkastus tehdään joko taulujärjestyksessä ammuntalinjalla tai vapaasti sitä mukaa, kun kilpailijat tulevat tarkastuspisteeseen ja ilmoittavat nimensä ja ammuntapaikkansa HARJOITTELU Tauluammunnan mestaruuskilpailuissa harjoittelu voidaan suorittaa kilpailuradalla Maailmanmestaruuskilpailuissa harjoitusammunta tulee järjestää vähintään 20 minuutin ja enintään 45 minuutin ajaksi kunkin (karsinta)kilpailupäivän alkaessa. Harjoitusammunnan tulee kuitenkin päättyä viimeistään 15 minuuttia ennen kilpailun alkua. Harjoitustaustojen tulee olla sillä etäisyydellä, mistä kunkin luokan ensimmäinen matka ammutaan. Pudotus- ja loppukilpailukierroksilla kilpailun järjestäjä päättää harjoitusammunnan kestoajan ottaen huomioon kunkin päivän aikataulun. Muissa kilpailuissa harjoittelu kestää enintään 45 minuuttia, mutta voi olla vähemmän, ja kilpailu alkaa niin pian kuin mahdollista Sisäammunnan mestaruuskilpailuissa harjoitusammunta tulee järjestää vähintään 20 minuutin ja enintään 45 minuutin ajaksi kunkin (karsinta)kilpailupäivän alkaessa. Harjoitusammunnan tulee kuitenkin päättyä viimeistään 15 minuuttia ennen kilpailun alkua. Pudotus- ja loppukilpailukierroksilla kilpailun järjestäjä päättää harjoitusammunnan kestoajan. Muissa kilpailuissa harjoittelu kestää enintään 45 minuuttia, mutta voi olla vähemmän, ja kilpailu alkaa niin pian kuin mahdollista Muu harjoittelumahdollisuus on oltava kilpailijoiden käytettävissä vähintään viisi päivää ennen kilpailun alkua.

11 9/ Tauluammunnan mestaruuskilpailuissa harjoituspaikkojen tulee olla käytettävissä finaalikierrospäivinä niille kilpailijoille, jotka ovat karsiutuneet henkilökohtaisista kilpailuista, mutta jatkavat joukkuekilpailuissa Kilpailijoilla/joukkueilla tulee olla käytettävissä harjoituspaikka, jossa voidaan harjoitella, mikäli kilpailija on jäänyt vaille vastustajaa. Harjoituspaikalla ammutaan samaan suuntaan kuin kilpailupaikalla Olympia- ja sisäottelukierroksia varten tulee harjoituskenttä järjestää kilpailukentän viereen, jolloin kilpailuissa mukana olevat kilpailijat voivat harjoitella pudotus- ja finaalikierrosten aikana Maasto- ja 3D-ammunnan mestaruuskilpailuissa harjoittelua ei sallita kilpailuradalla Harjoittelupaikan tulee olla käytettävissä lähistöllä tai muualla vähintään viikkoa ennen ensimmäistä kilpailupäivää Kilpailupäivinä tulee kilpailijoiden käytössä olla lämmittelyammuntataustoja (yksi tausta kymmentä kilpailijaa kohti) kokoontumispaikan lähistöllä. Harjoittelupaikka ja lämmittelytaustat voivat olla yksi ja sama Harjoittelukentällä on taustoja yksi kahdeksasosa kilpailijoiden määrästä, aseteltuna kaikille kilpailumatkoille. Taustoihin voi harjoitella järjestäjien ilmoittamina ajankohtina ennen kilpailua, kilpailun aikana ja kilpailun jälkeen jokaisena kilpailupäivänä Kaikissa maailmanmestaruuskilpailuissa: Mikäli harjoituskenttä on liian pieni kaikille kilpailijoille, järjestäjät järjestävät kaksi tai kolme harjoitteluvuoroa päivässä, kukin kestoltaan vähintään neljä tuntia. Osallistuminen näihin harjoituksiin täytyy varata 24 tuntia aikaisemmin. Saman kilpailijan useammat varaukset hyväksytään vain, jos tämä ei estä toisen kilpailijan ensimmäistä harjoitteluaikaa valitsemassaan vuorossa Ammunnanjohtaja vastaa virallisesta harjoittelusta kaiken aikaa. Äänimerkkejä annetaan merkiksi, milloin ammunnan tulee loppua nuolien noutamiseksi ja milloin ammuntaa voi jatkaa Ammunnanjohtajan äänimerkistä kaikki kilpailijat hakevat nuolensa. Kukaan ei saa ampua tänä aikana. Kilpailija, joka rikkoo tätä sääntöä, voidaan poistaa harjoittelusta Taulun etäisyyden muuttaminen vaatii ammunnanjohtajan luvan. Ammunnanjohtaja voi pyytää kilpailijoita auttamaan taulujen siirtämisessä ja järjestelyssä, mikäli tarpeellista.

12 10/ MESTARUUSKILPAILUT Maailmanmestaruus ratkaistaan tähtäinjousilla karsintakierroksena toimivan FITA-kierroksen pohjalta ammuttavalla olympiakierroksella. taljajousilla karsintakierroksena toimivan 50 m taljakierroksen pohjalta ammuttavalla taljaottelukierroksella. Aikataulu riippuu kilpailijoiden määrästä ja käytettävissä olevasta tilasta Sisäammunnan mestaruus ratkaistaan karsintakierroksena toimivan 18 m:n sisäkierroksen pohjalta ammuttavalla sisäottelukierroksella. Aikataulu riippuu kilpailijoiden määrästä ja käytettävissä olevasta tilasta Maastoammunnan mestaruus ratkaistaan FITA:n maailmanmestaruusmaastoammuntakierroksella D-maailmanmestaruus ratkaistaan 3D-maailmanmestaruuskierroksella Kilpailuja voidaan ampua pimeän aikaan sopivissa valaistusoloissa. Kilpailijoiden tulee voida harjoitella näissä valaistusoloissa FITA:n puheenjohtaja voi muuttaa mestaruuskilpailujen ja muiden kisojen aikataulua TVlähetysten vuoksi. Muutos tehdään järjestäjien kanssa yhteistyössä. Muutoksista tulee informoida kilpailijoita niin pian kuin mahdollista ks. FITA Constitution and Rules 2010

13 11/127 SJAL:n KANSALLISET PUKEUTUSMISSÄÄNNÖT SUOMESSA S Seuran jäsenten on käytettävä seuran määrittelemää asua, paidassa on oltava hihat. Jos seuran edustusasu on liivi, on sen alla oltava seuran määrittelemä hihallinen paita. Paidassa/liivissä on oltava seuran nimi/logo rinnassa tai selässä. Ampujan nimi ei ole pakollinen, paidassa/liivissä ei tarvitse olla kauluksia. S Paidan on oltava niin pitkä, että ampuma-asennossa paita peittää vyötärölinjan. (Napa tai alushousut eivät saa näkyä). S Shortsien lahkeet ja hameen helman pitää ulottua alemmas kuin ampujan sormien päät, kun kädet ovat suorana vartalon sivulla. S Farmarihousut ovat sallittuja, mutta niiden pitää olla siistit (ehjät) ja istuvat (ne eivät saa roikkua). S Maastokuviolliset (kaikki värit) ja ylisuuret housut eivät ole sallittuja. S Kenkien tulee peittää varpaat ja kantapää (minkäänlaiset sandaalit eivät ole sallittuja). S Huonoissa keliolosuhteissa (sade, tuuli ja kylmä) saa käyttää sadeasuja ja kumisaappaita. Sadeasussa ei tarvitse olla seuran tunnuksia.

14 12/ PUKEUTUMISSÄÄNNÖT KANSAINVÄLISISSÄ KILPALUISSA Maailmanmestaruuskilpailut ovat juhlallinen tapahtuma, jossa on läsnä useita arvohenkilöitä. Siksi on kunnioitettavaa ja soveliasta, että kaikki kilpailijat, joukkueenjohtajat, toimitsijat jne. osallistuessaan avajaisiin ja päättäjäisiin ovat pukeutuneet asiallisesti jäsenliittonsa asuun Olympialaisten, maailmanmestaruuskilpailujen (mukaan lukien nuorten mestaruuskilpailut) ja maailmancupin kilpailujen aikana kilpailijoiden ja valmentajien tulee pukeutua asuihin, jotka näyttävät asianmukaisilta ja urheilullisilta. Joukkueen kaikkien jäsenten tulee olla pukeutunut samanlaiseen joukkueasuun. Saman maan miesten ja naisten joukkue voi olla pukeutunut erimalliseen ja väriseen edustusasuun. Joukkueen toimitsijoiden asun tulee olla eri tyylinen mutta samanvärinen muiden joukkueen jäsenten asujen kanssa ja heidän tulee olla helposti tunnistettavissa joukkueeseen kuuluviksi. Naisten tulee käyttää mekkoja, hameita, housuhameita, shortseja (nämä eivät saa olla lyhyempiä kuin mihin kilpailijan sormenpäät ulottuvat käsien ja sormien ollessa suorana sivulla) tai pitkiä housuja ja puseroita tai toppeja (jotka peittävät vartalon etu- ja takaosan ja joissa on molemmat olkaimet, topin tulee peittää vyötärön seutu kilpailijan ollessa täydessä vedossa). Miesten tulee käyttää shortseja (nämä eivät saa olla lyhyemmät kuin mihin kilpailijan sormenpäät ulottuvat käsien ja sormien ollessa suorana sivulla) tai pitkiä (nilkkoihin asti ulottuvia) housuja ja pitkä- tai lyhythihaisia paitoja (paidan tulee peittää vyötärön seutu kilpailijan ollessa täydessä vedossa). Denim -housuja tai farmarihousuja eikä ylisuuria tai roikkuvia housuja saa käyttää. Joukkuekilpailun aikana on käytettävä samanvärisiä ja tyylisiä paitoja/puseroita/toppeja ja saman värisiä ja tyylisiä housuja/shortseja/hameita. Sääolosuhteiden vaatiessa suojapukuja kuten verryttely-, tuuli-, sade yms. pukuja saa käyttää teknisen asiamiehen, tai hänen poissaollessaan tuomariston puheenjohtajan hyväksynnällä. Päähineet ovat vapaaehtoisia Kaikkien kilpailijoiden ja valmentajien tulee käyttää kenkiä tauluammuntakilpailujen ajan. Kengät voivat olla erityylisiä mutta niiden tulee peittää koko jalka Kilpailunumeron on oltava selvästi esillä kilpailijan nuoliviinissä tai kilpailijan yleisön puoleisessa reidessä ja sen on oltava aina näkyvissä ammunnan aikana Olympialaisissa, maailmanmestaruuskilpailuissa (mukaan lukien nuorten mestaruuskilpailut) ja maailmancupin kilpailuissa on kaikilla kilpailijoilla oltava kilpailijan ja maan nimi (tai kolmikirjaiminen OK:n maalyhenne) paidan selkäpuolella hartioiden seutuvilla. Joukkueen toimitsijoilla tulee olla maan nimi paidan selkäpuolella. Toimitsijan nimi ja toimenkuva ovat vapaaehtoisia Kilpailijoiden ja joukkueen toimitsijoiden tulee noudattaa pukeutumissääntöjä virallisten harjoitusten aikana

15 13/127 Kilpailijoiden tai toimitsijoiden vaatteissa ei saa milloinkaan kilpailutapahtuman aikana olla minkäänlaisia mainoksia, paitsi mitkä on erikseen edustussäännöissä mainittu. S SJAL:n alaisissa kilpailuissa mainonta on sallittu, huomioiden kohdat 2.2.5, 2.2.6, ja SJAL:n alaisissa kilpailuissa saa kilpailualueella/kentällä olla mainoksia rajattomasti. Jos jokin mainos kuitenkin häiritsee kilpailijan suoritusta, voi kilpailija pyytää tuomarilta kilpailun järjestäjää siirtämään tai poistamaan ko. mainoksen FINAALIRATA (FIELD OF PLAY) OLYMPIALAISISSA JA MAAILMANMESTARUUSKILPAILUISSA Olympialaisissa sekä taulu- ja sisäammunnan maailmanmestaruuskilpailuissa seuraavat määräykset ovat voimassa: Seuraavat välineet ovat kilpailijalla sallittuja: - Kaksi jousta - Lisävarusteet, jotka on lueteltu kirjassa 2, artiklassa Seuraavat välineet ovat joukkueen toimitsijalla sallittuja: - Yksi vyölaukku, jossa ovat kilpailijan tai joukkueen lisävarusteet - Yhdet kiikarit tai yksi kaukoputki jalkoineen Huonon sään vallitessa tarvittavia suojavälineitä sekä vaatteita saa käyttää teknisen asiamiehen (tai hänen poissaollessaan tuomariston puheenjohtajan) luvalla Olympialaisissa ja maailmanmestaruuskilpailuissa voi ottelukierroksilla olla kaksi finaalirataa, jossa kummassakin on kaksi taulua. S 3.24 SUOMEN MESTARUUSKILPAILUT (SM-KILPAILUT) S Suomen mestaruuskilpailut järjestetään SJAL:n tai tämän valtuuttaman järjestäjän toimesta sovittuna aikana ja sovitussa paikassa. SM-kilpailujen järjestämisoikeutta anotaan kirjallisesti SJAL:lta. SJAL määrää ajan, johon mennessä em. anomus on kulloinkin lähetettävä. Anomukseen on liitettävä kilpailupaikkaselvitys (mm. käytettävissä oleva tila, taustojen lukumäärä jne.), kilpailusuunnitelma ja aikataulu. SJAL:lla on myös oikeus tarvittaessa vaatia anojalta SM-kilpailuja koskeva talousarvio. Mikäli anojia on useampia myöntää SJAL kilpailut harkintansa mukaan. Sisäammunnan SM-kilpailut pidetään aikaisintaan maaliskuussa ja ulkoammunnan SM-kilpailut aikaisintaan heinäkuun puolivälin jälkeen.

16 14/127 S Tauluammunnan ja sisäammunnan SM-kilpailut : 1. Yleiset luokat ja seurajoukkueiden SM 2. Seniori SM 3. Junioreiden SM S Ellei SJAL toisin määrää, kilpaillaan Suomen mestaruuksista seuraavasti: S Ulkoammunnassa tähtäin-, talja- ja vaistojousilla. Henkilökohtainen kilpailu kohdan S mukaisissa luokissa. Ulkoammunnan SM-kilpailussa ammutaan karsintakierroksena 70 metrin kierros tähtäinjousella ja 50 metrin kierros taljajousella.. Yleisten luokkien SM kilpailussa 70 metrin henkilökohtainen kierros ammutaan ensimmäisenä kilpailupäivänä ja seurajoukkuekilpailu toisena kilpailupäivänä. Senioreiden ja Junioreiden SM kilpailussa ammutaan yksi kilpailupäivä, joukkuemitalit jaetaan alkukilpailun tulosten perusteella. Pudotuskierroksilla jatkaa 64 ampujaa, tai mikäli sarjan osanottajamäärä on pienempi kuin 64, käytetään osanottajamäärästä riippuen joko 32, 16, 8 tai 4 ampujan pudotuskaaviota. Pudotuskierroksilla voi olla vaille vastustajaa jääneitä kilpailijoita. 64 ampujan kaaviota voidaan käyttää vielä 56 kilpailijan kohdalla (8 parasta pääsee suoraan toiselle kierrokselle), 32 ampujan kaaviota voidaan käyttää 28 kilpailijan kohdalla (4 parasta jne.), 16 ampujan kaaviota 14 kilpailijan kohdalla (2 parasta jne.) ja 8 ampujan kaaviota 7 kilpailijan kohdalla. Mikäli sarjan osanottajamäärä on pienempi kuin 2 ampujaa, ottelukierrosta ei järjestetä ja SMmitalit jaetaan 70 metrin kierroksen tulosten perusteella. S Sisäammunnassa tähtäin-, talja- ja vaistojousilla. Henkilökohtainen kilpailu kohdan S mukaisissa luokissa. Yleisten luokkien SM kilpailussa henkilökohtainen kierros ammutaan ensimmäisenä kilpailupäivänä ja seurajoukkuekilpailu toisena kilpailupäivänä. Senioreiden ja Junioreiden SM kilpailussa ammutaan yksi kilpailupäivä, joukkuemitalit jaetaan alkukilpailun tulosten perusteella. Pudotuskierroksilla jatkaa 32 ampujaa, mikäli osallistujamäärä on pienempi käytetään osanottajamäärästä riippuen joko 32, 16, 8 tai 4 ampujan pudotuskaaviota. Pudotuskierroksilla voi olla vaille vastustajaa jääneitä kilpailijoita. 32 ampujan kaaviota voidaan käyttää 28 kilpailijan kohdalla (4 parasta jne.), 16 ampujan kaaviota 14 kilpailijan kohdalla (2 parasta jne.) ja 8 ampujan kaaviota 7 kilpailijan kohdalla. Mikäli sarjan osanottajamäärä on pienempi kuin 2 ampujaa, ottelukierrosta ei järjestetä ja SMmitalit jaetaan karsinnan tulosten perusteella. S Maastoammunnassa tähtäin-, talja-ja vaistojousilla. Henkilökohtainen ja joukkuekilpailu kohdan S mukaisissa luokissa. S Metsästysammunnassa tähtäin-, talja-, ja vaistojousilla. Henkilökohtainen ja joukkuekilpailu kohdan S mukaisissa luokissa. S

17 15/127 Joukkueen muodostaa kolme saman seuran saman sarjan kilpailijaa lukuun ottamatta maasto- ja metsästysammuntaa, joissa joukkueen muodostaa saman seuran saman jousityypin etukäteen nimetty kolmihenkinen sekajoukkue siten, että ammuttavien etäisyyksien ja taulujen on oltava sama kaikilla joukkueen jäsenillä. S Ulko- ja sisäammunnan Suomen mestaruuskilpailuissa joukkuemestaruudet ratkaistaan saman jousityypin sekajoukkuein.. Seurajoukkueiden SM: 1. Ulkoammunnassa 70 metriä tähtäinjouselle ja 50 metriä taljajouselle. Seurajoukkueiden Suomen mestaruuskilpailu ammutaan seuraavasti. Karsintakierros ulkona on 3 x 36 nuolta ja sisällä 3 x 30 nuolta. Joukkuemestaruudet ratkaistaan joukkueiden ottelukierroksella. 2. Sisäammunnassa 18 metriä 40 cm:n joko rengas- tai kolmoisspottiin ampuvat luokat Joukkueiden pudotus- ja finaalikierroksilla käytetään aina 40 cm:n pystykolmoistauluja, vaikka joukkueessa olisi jäseniä, jotka muuten ampuvat omassa sarjassaan 40 cm:n 10-renkaiseen tauluun. 3. Senioreiden ja Junioreiden joukkue SM ratkaistaan alkukilpailussa, erillisiä otteluita ei ammuta. Joukkueet muodostetaan saman aselajin ja samaan tauluun ampuvien keskuudesta. S Suomen mestaruus joukkuekilpailussa ratkaistaan vain, jos vähintään kolme (3) joukkuetta vähintään kahdesta (2) eri seurasta on ennakkoon ilmoittautunut kilpailuun. S Kullakin jäsenyhdistyksellä (seuralla) on oikeus ilmoittaa yksi tai useampi joukkue joka jousityyppiin. Joukkueita ei tarvitse nimetä ennalta. Joukkuekilpailun (karsinnan) voittaa se yhdistys, jonka kolmen parhaan ampujan (katso S ) yhteenlaskettu pistemäärä on korkein. S 3.25 KANSALLISET KILPAILUT S Kilpailujen järjestäjä ja tuomaristo vastaavat, että SJAL:n kilpailusääntöjä noudatetaan. S Kilpailujen järjestäjä määrää kilpailun johdon sekä antaa tarvittavat erikoismääräykset. S Kansainvälisten, alueellisten ja kansallisten jousiammuntakilpailujen järjestämisoikeudet on anottava kirjallisesti tai sähköisesti SJAL:lta kulloinkin määrätyllä tavalla ja SJAL:n kulloinkin määräämään päivään mennessä. S Myönnetystä luvasta huolimatta SJAL:lla on oikeus peruuttaa tai siirtää kilpailu, mikäli tämä olosuhteiden takia on välttämätöntä. S Kansainvälisen, alueellisen tai kansallisen kilpailun kutsu on julkaistava SJAL:n kilpailukalenterissa tai lähetettävä kirjallisesti jokaiselle SJAL:n jäsenyhdistykselle siten, että se on yhdistyksen hallussa

18 16/127 vähintään 14 päivää ennen ensimmäistä kilpailupäivää. Kutsussa tulee ilmetä: järjestäjän nimi kilpailuaika ja -paikka osallistumisoikeus kilpailumuoto maininta ammuttavasta harjoittelusta ilmoittautumisaika ja -tapa (sähköpostitse, puhelimitse jne.) osanottomaksut sarjat ja mahdollinen joukkuekilpailu S Ilmoittautuminen tapahtuu järjestäjän kutsussa olevan ohjeen mukaan. Jos yhdistys ilmoittaa jäsenensä kilpailuun, se vastaa siitä, että ilmoitetuilla jäsenillä on voimassaoleva kilpailulisenssi. Kilpailuun ilmoittautumisen yhteydessä on seura velvollinen ilmoittamaan asianomaisen ampujan sarjan. Kun jäsen ilmoittautuu suoraan, on vastuu lisensseistä järjestäjillä. Kilpailun järjestäjällä on aina oikeus tarkastaa kilpailijoiden lisenssit voimassaolon toteamiseksi. Jälki-ilmoittautuneisiin nähden on järjestäjillä oikeus menetellä harkintansa mukaan. SJAL suosittaa kilpailuihin ilmoittautumisen takarajaksi yhtä (1) viikkoa ennen kilpailua, ja jälkiilmoittautuneille korotettua osallistumismaksua. Joukkuekilpailuun ilmoittautumisia järjestäjät voivat ottaa vastaan vielä harjoitusammunnan aikana, mutta ei enää kilpailun alkamisen jälkeen. SJAL voi halutessaan määrätä kilpailujen osanottomaksujen ylärajan. S Kansainvälisten, Suomen mestaruuskilpailujen, alueellisten ja kansallisten kilpailujen tulosluettelot on lähetettävä SJAL:n toimistoon viimeistään neljän päivän kuluttua viimeisestä kilpailupäivästä. SJAL:lla on oikeus vaatia myös harkintansa mukaan muiden kilpailujen tulosluettelot lähetettäväksi SJAL:n toimistoon. S Osallistuminen jousiammuntakilpailuihin tapahtuu kilpailijan omalla vastuulla.

19 17/127 KAPPALE 4 KILPAILUMUODOT 4.1 AMMUNTALAJIT Jousiammuntaurheilussa kilpailut jaetaan seuraaviin lajeihin: Ulkoammunta Sisäammunta Maastoammunta Para-ammunta Jousiammuntajuoksu Viiriammunta Pituusammunta Hiihtojousiammunta 3D jousiammunta 4.2 LUOKAT Luokkajako on seuraava: Naiset Miehet Kadettinaiset Kadettimiehet Juniorinaiset Juniorimiehet Seniorinaiset Seniorimiehet Para-ammunta: ks. liite 8 S SJAL:n luokat: Yleinen Y Naiset N Juniorit 11 (kilpailuvuonna 11 tai alle) Juniorit 13 (kilpailuvuonna 13 tai alle) Tyttöjuniorit T15 (kilpailuvuonna 15 tai alle) Juniorit 15 (kilpailuvuonna 15 tai alle) Tyttöjuniorit T17 (kilpailuvuonna 17 tai alle) Juniorit 17 (kilpailuvuonna 17 tai alle) Naiset N20 (kilpailuvuonna 20 tai alle) Yleinen 20 (kilpailuvuonna 20 tai alle) Naiset 50 N50 (täyttää kilpailuvuonna 50) Yleinen (täyttää kilpailuvuonna 50)

20 18/127 Yleinen (täyttää kilpailuvuonna 60) Yleinen (täyttää kilpailuvuonna 70) S Yleisen luokan kilpailuun voi osallistua kuka tahansa ikään ja sukupuoleen katsomatta. S ja 13-vuotiaiden ikäluokissa ampuvat tytöt ja pojat samassa sarjassa, aselajeittain. S SJAL:n kilpailuluokkina ovat myös SIU:n/IPC:n invalidiluokat (W1, tetraplegia) naisille ja miehille erikseen. Näiden luokkien lyhenteet ovat NTB ja MTB. S Joukkuekilpailu voidaan järjestää kansallisissa kilpailuissa järjestäjän harkinnan mukaan luokittain kohdan S mukaisesti. Kullakin jäsenyhdistyksellä (seuralla) on oikeus ilmoittaa yksi tai useampi joukkue joka sarjaan. Joukkueita ei tarvitse nimetä ennalta. Joukkuekilpailun voittaa se yhdistys, jonka kolmen parhaan ampujan yhteenlaskettu pistemäärä on korkein FITA:n ohjelmassa on ulko-, sisä- ja maastoammunnassa erilliset mestaruuskilpailut junioreille ja kadeteille sekä ikänaisille ja miehille Kilpailija saa kussakin kilpailussa osallistua vain yhteen niistä luokista, joihin hän on oikeutettu osallistumaan Kilpailija voi osallistua kadettiluokan kilpailuihin enintään sen vuoden loppuun, jonka aikana kilpailija täyttää 17 vuotta Kilpailija voi osallistua junioriluokan kilpailuihin enintään sen vuoden loppuun, jonka aikana kilpailija täyttää 20 vuotta Kilpailija voi osallistua senioriluokkiin niissä kilpailuissa, jotka järjestetään samana vuonna ja sen jälkeen, kun kilpailija täyttää 50 vuotta. S Kilpailija voi osallistua oman ikäluokkansa kilpailuihin enintään sen vuoden loppuun, jona kilpailija täyttää 11, 13, 15, 17 tai 20 vuotta. S Juniorikilpailija voi halutessaan osallistua vanhempaan junioriluokkaan tai kilpailijan sukupuolesta riippuen naisten- tai yleiseen luokkaan (tytöt) tai vain yleiseen luokkaan (pojat). S Kilpailija voi osallistua 50-, 60- ja 70-vuotiaiden luokkiin, mikäli kilpailu pidetään samana vuonna kuin kilpailija täyttää 50, 60 tai 70 vuotta. S Seniorinainen voi halutessaan osallistua nuorempaan ikäluokkaan, naisten luokkaan tai yleiseen luokkaan. S

21 19/127 Seniorimies voi halutessaan osallistua nuorempaa ikäluokkaan tai yleiseen luokkaan. 4.3 JOUSITYYPIT Erityyppisiä jousia käyttävät jousiampujat jaetaan jousityypin mukaan erillisiin kilpailuihin. FITA hyväksyy seuraavat jousityypit eri ammuntalajeissa: Ulkoammunta (ks. kirja 2, artikla 7.3): Tähtäinjousi Standard-jousi Taljajousi S SJAL ulkoammunta: Tähtäinjousi Vaistojousi Taljajousi Longbow Sisäammunta (ks. artikla 8.3): Tähtäinjousi Taljajousi S SJAL sisäammunta: Tähtäinjousi Taljajousi Vaistojousi Longbow Maastoammunta (ks. kirja 4, artikla 9.3) Tähtäinjousi Taljajousi Vaistojousi Muille kuin mestaruussarjoille katso kirja 5, artiklat ja S

22 20/127 SJAL maastoammunta: Tähtäinjousi Taljajousi Vaistojousi Longbow S SJAL metsästysammunta: Tähtäinjousi Taljajousi Vaistojousi Longbow ks. Fita Constitution and Rules Para-ammunta (ks. liite 8) Tähtäinjousi Taljajousi D-ammunta (ks. kirja 5, artikla 11.10) Vaistojousi Taljajousi Instinctivebow Longbow Kilpailija voi kilpailla samassa kilpailutapahtumassa eri jousityypeissä, mutta missään tapauksessa tapahtuman ohjelmaa eikä rakennetta muuteta kilpailijan tarpeiden mukaan. 4.4 SARJAT

23 21/127 Luokan ja jousityypin yhdistelmää kutsutaan sarjaksi, esim. naisten taljajousi (ks. taulukko FITA Constitution and Rules 2010) S Sarjojen viralliset lyhenteet jousityypeittäin (tulosluetteloissa ym.) Taljajousen lyhenne on T, vaistojousen V ja Longbow-jousen LB. Näitä sarjoja merkittäessä merkitään kirjain luokan perään: LUOKKA TÄHTÄIN TALJA VAISTO LONGBOW Yleinen Y YT YV YLB Naiset N NT NV NLB Juniorit T 11V Juniorit T 13V Tyttöjuniorit 15 T15 T15T T15V Juniorit T 15V 15LB Tyttöjuniorit 17 T17 T17T T17V Juniorit T 17V Naiset 20 N20 N20T N20V Yleinen T 20V 20LB Naiset 50 N50 N50T N50V Yleinen T 50V Yleinen T 60V Yleinen T 70V 4.5 KIERROKSET ULKOAMMUNTAKIERROKSET FITA:n ulkoammuntakierroksia voidaan ampua sekä tähtäin- että taljajousilla, jousityypin mukaan eriteltynä. Olympialaisissa ammutaan vain tähtäinjousella. Standard-kierrokselle voi osallistua vain Standard-jousella FITA-kierros muodostuu siten, että kultakin seuraavista matkoista ammutaan 36 nuolta tässä järjestyksessä: 60, 50, 40 ja 30 metriä kadettinaisten ja seniorinaisten sarjoissa 70, 60, 50 ja 30 metriä naisten, kadettimiesten, juniorinaisten ja seniorimiesten sarjoissa 90, 70, 50 ja 30 metriä miesten ja juniorimiesten sarjoissa Yllä mainitut matkat voidaan ampua myös käänteisessä järjestyksessä (lyhimmästä pisimpään). 122 cm:n taulua käytetään ammuttaessa 90 m:n, 70 m:n, 60 m:n (ja 50 m kadetti- ja seniorinaisilla) matkoilta ja 80 cm:n taulua käytetään ammuttaessa 50 m:n (paitsi ei kadetti- ja seniorinaisilla), 40 m ja 30 m:n matkoilta. 80 cm:n spottitauluja voidaan käyttää 30 m:n ja 50 m:n matkoilla. S

24 22/127 SJAL:n matkat ja taulut FITA-kierroksella: 90, 70, 50 ja 30 metriä Y, YT, 20 ja 20T sarjoissa; 70, 60, 50 ja 30 metriä N, NT, 17, 17T, N20, N20T, Y50, Y50T, Y60, Y60T, YV, YLB, NTB ja MTB sarjoissa; 60, 50, 40 ja 30 metriä NV, N50T, N50, Y70T, Y70, Y60V, Y50V, 20V, NLB, Y20LB, T17 jat17t sarjoissa; 50, 40, 30 ja 20 metriä N50V, M70V, N20V, 17V, T17V, 15, 15T, T15 jat15t sarjoissa; 40, 30, 30 ja 20 metriä T15V, 15V ja J15LB sarjoissa 30, 30, 20 ja 20 metriä 13, 13T ja 13V sarjoissa 30 ja 20 metriä 11, 11T ja 11V sarjoissa. 122 cm:n taulua käytetään ammuttaessa kahdelta pisimmältä etäisyydeltä, paitsi sarjoissa 11, 11T ja 11V, joissa kaikki FITA matkat ammutaan 122 cm:n tauluun. 80 cm:n taulua käytetään ammuttaessa kahdelta lyhimmältä etäisyydeltä. 80 cm:n spottitaulua voidaan käyttää 30 m:n etäisyydeltä, mutta ei 11-vuotiaiden sarjoissa, joissa 30 ja 20 metriä ammutaan aina 122 cm:n tauluun eikä 13-vuotiaiden sarjoissa, joissa 30 m ammutaan aina 122 cm:n tauluun eikä 15-vuotiaiden sarjoissa, joissa 30 m ammutaan aina 80 cm:n tauluun. SARJA 90 m 70 m 60 m 50 m 40 m 30 m 20 m Y, YT, 20, 20T 122 cm 122 cm 80 cm 80 cm N, NT, 17, 17T, N20, N20T, Y50, Y50T, Y60, Y60T, YV, YLB, NTB ja MTB 122 cm 122 cm 80 cm 80 cm NV, N50T, N50, Y70T, Y70, Y60V, Y50V, 20V, NLB, Y20LB, T17 ja T17T 122 cm 122 cm 80 cm 80 cm N50V, M70V, N20V, 17V, T17V, 15, 15T, T15 jat15t 122 cm 122 cm 80 cm 80 cm T15V, 15V ja J15LB 122 cm 122 cm/80 cm 80 cm 13, 13T ja 13V 122 cm/122 cm 80 cm/80 cm 11, 11T ja 11V 122 cm 122 cm SJAL:n FITA-kierroksen ammuntamatkat ja taulukoot kaikille sarjoille. S Kilpailun järjestäjä saa halutessaan järjestää FITA kilpailun, jossa kaksi lyhyintä matkaa ammutaan kuuden (6) nuolen sarjoissa oikean kokoisiin spotteihin. (ks. myös 7.2.1, ja 7.2.2) 50m spotti jossa osuma-alueet m spotti jossa osuma-alueet 5-10 tai Jos järjestäjä ammuttaa kaksi lyhyintä matkaa kuuden nuolen sarjoissa, se koskee kaikkia ikäluokkia ja aselajeja, kaikki luokat ampuvat spotteihin. FITA-kisan saa edelleen järjestää myös niin, että kaksi pisintä matkaa ammutaan kuuden nuolen sarjoissa ja kaksi lyhyintä matkaa kolmen nuolen sarjoissa. 50m kaikki ampuvat 10-renkaiseen tauluun, 80 cm:n spottitaulua käytetään 30 m:n etäisyydeltä, mutta ei 11-vuotiaiden sarjoissa, joissa 30 ja 20 metriä ammutaan aina 122 cm:n tauluun eikä 13-vuotiaiden sarjoissa, joissa 30 m ammutaan aina 122 cm:n tauluun eikä 15-vuotiaiden sarjoissa, joissa 30 m ammutaan aina 80 cm:n tauluun. Kilpailun kutsussa on mainittava, millä tavalla lyhyet matkat ammutaan TuplaFITA-kierros koostuu kahdesta peräkkäin ammutusta FITA-kierroksesta.

25 23/ Olympiakierros ammutaan seuraavasti: Pudotuskierroksilla sijoitetaan 104 parasta kilpailijaa (pakollista maailmanmestaruuskilpailuissa) karsintakierroksen tulosten mukaan sijoituskaavioon (katso liite 10 ja kirja 2, liite 1). He ampuvat ryhmittäin sarjan otteluita, joista jokainen koostuu viidestä (5) kolmen (3) nuolen sarjasta. Ampuja joka ensimmäisenä saavuttaa kuusi SET pistettä voittaa ottelun. Finaalikierroksilla pudotuskierrosten kahdeksan (8) parasta ampuvat yksittäin sarjan otteluita, joista jokainen koostuu viidestä (5) kolmen (3) nuolen sarjasta. Kilpailu huipentuu kultamitaliotteluun. Maailmanmestaruuskilpailuissa ottelut ammutaan peräkkäin. Kilpailijat ampuvat vuorotellen yhden (1) nuolen kerrallaan. Joukkueiden pudotuskierroksilla 16 parasta kolmijäsenistä joukkuetta, jotka karsintakierroksen yhteistuloksen perusteella on sijoitettu ottelukaavioon, ampuvat yhtä aikaa sarjan otteluita, joista jokainen muodostuu neljästä (4) kuuden (6) nuolen sarjasta (kaksi nuolta per kilpailija). Joukkueiden finaalikierroksella neljä (4) parasta pudotuskierrokselta jatkoon päässyttä joukkuetta ampuu sarjan yksittäisiä otteluita, joista jokainen koostuu neljästä (4) kuuden (6) nuolen sarjasta (kaksi nuolta per kilpailija). Kilpailu huipentuu kultamitaliotteluun. Olympialaisissa joukkueet ampuvat vuorotellen kolmen nuolen erissä. Muissa tapahtumissa vuorotellen ampuminen on valinnaista. Ammunta-aika alkaa ja päättyy kilpailijan ylittäessä ammuntalinjasta 1 m:n etäisyydellä olevan viivan. Sekajoukkuekierroksella 16 parasta saman jäsenliiton parhaasta miehestä ja parhaasta naisesta koostuvaa joukkuetta sijoitetaan ottelukaavioon karsintakierroksen yhteistuloksen perusteella. Joukkueet ampuvat yhtä aikaa sarjan otteluita, joista jokainen koostuu neljästä (4) neljän (4) nuolen sarjasta (kaksi nuolta per kilpailija). Olympialaisten kilpailumuotoa voidaan muuttaa sopimaan jousiammunnan kannalta erityisen mielenkiintoisille stadioneille ja paikoille sopivammaksi. Jäsenliittoja tulee tiedottaa asiasta vähintään vuotta ennen tapahtumaa. Ottelukierros ammutaan 70 m:n etäisyydeltä (60 m kadeteilla ja ikäluokilla) 122 cm:n tauluun. Joukkue koostuu kolmesta (tai sekajoukkue kahdesta) parhaiten karsintakierroksella sijoittuneesta kilpailijasta, paitsi jos joukkueen kapteeni ilmoittaa ammunnanjohtajalle tai tuomariston puheenjohtajalle kirjallisesti vähintään tuntia ennen kierroksen alkamista kilpailijan korvaamisesta toisella kilpailijalla. Korvaavan kilpailijan on oltava osallistunut karsintakierrokselle. Siinä tapauksessa, että kilpailija korvataan, vain joukkuekierroksella ampuneille kilpailijoille annetaan mitali, ei karsintakierroksella ampuneille. S Ottelukierros järjestetään kaikissa sarjoissa, katso artiklat S , S ja S Talja-ammunnan ottelukierros ammutaan seuraavasti (voimassa alkaen): Pudotuskierroksella 104 parasta kilpailijaa sijoitetaan ottelukaavioon 50 m karsintakierroksella ammutun tuloksen perusteella. Kilpailijat ampuvat sarjan otteluita ryhmittäin, jokaisen ottelun koostuessa 15 (3x5) nuolen tuloksesta. Finaalikierroksella kahdeksan (8) pudotuskierrokselta jatkoon päässyttä kilpailijaa ampuu yksittäisiä otteluita, jokaisen ottelun koostuessa 15 (3x5) nuolen tuloksesta. Kilpailijat ampuvat vuorotellen yksi nuoli kerrallaan. Joukkueiden pudotuskierroksella 16 parasta karsintakierroksen yhteistuloksen perusteella otte-

26 24/127 lukaavioon (ks. kirja 1, liite 10 ja kirja 2, liitteet 1 ja 3) sijoitettua kolmen (3) hengen joukkuetta ampuu samanaikaisesti sarjan otteluita, kunkin ottelun koostuessa neljästä (4) kuuden (6) nuolen (kaksi nuolta per kilpailija) sarjasta. Joukkueiden finaalikierroksella neljä (4) parasta jatkoon päässyttä joukkuetta ampuu sarjan yksittäisiä otteluita, joista jokainen koostuu neljästä (4) kuuden (6) nuolen sarjasta (kaksi nuolta per kilpailija). Joukkueet ampuvat vuorotellen kolmen (3) nuolen erissä. Ammunta-aika alkaa ja päättyy kilpailijan ylittäessä 1 m viivan. Sekajoukkuekierroksella 16 parasta saman jäsenliiton parhaasta miehestä ja parhaasta naisesta koostuvaa joukkuetta sijoitetaan ottelukaavioon karsintakierroksen yhteistuloksen perusteella. Joukkueet ampuvat yhtä aikaa sarjan otteluita, joista jokainen koostuu neljästä (4) neljän (4) nuolen sarjasta (kaksi nuolta per kilpailija). Talja-ammunnan pudotus- ja finaalikierrokset ammutaan 50 metrin matkalta 6-renkaiseen tauluun. Joukkue koostuu kolmesta (sekajoukkueissa kahdesta) karsintakierroksella korkeimmalle sijoittuneesta kilpailijasta, ellei joukkueen kapteeni ilmoita ammunnanjohtajalle tai tuomariston puheenjohtajalle kirjallisesti vähintään tuntia ennen kierroksen alkamista kilpailijan korvaamisesta toisella kilpailijalla. Jos kilpailija korvataan toisella kilpailijalla, mitalit annetaan vain niille ampujille, jotka ampuivat joukkuekierroksella, ei niille, jotka ampuivat karsintakierroksella Talja-ammunnan 50 metrin kierroksella ammutaan 72 nuolta 80 cm spottitauluun, jossa on osuma-alueet Tähtäinampujien 70m kierroksella ammutaan 72 nuolta 70m tai 60m etäisyydeltä 122 cm:n tauluun. S SJAL:n ikäkausisarjojen matkat 70 m kierroksella tähtäin- ja taljajousilla: Y50T, Y60T, Y70T ja N50T 50m Y20T, N20T 50m Y17T, T17T 50m Y70, N50 60 m N20, Y20, Y50, Y60 70 m Y17, T17 60 m 15, 15T, T15, T15T 50 m 13, 13T 40 m 11, 11T 30 m

27 25/127 S SJAL:n vaistoammuntamatkat 70 metrin kierroksella: Y ja N 50 m 50V, 60V ja 70V 50 m 20V, N20V, 17V, T17V 50 m T15V ja 15V 40 m 13V 30 m 11V 20 m S SJAL:n longbow-matkat 70 m kierroksella: Y ja N Y20LB J15LB 50 m 50 m 40 m Puoli-FITA-kierros muodostuu siten, että kultakin FITA-kierroksen matkalta ammutaan 18 nuolta kierros muodostuu siten, että ammutaan 30 nuolta kultakin 60 m:n, 50 m:n ja 40 m:n matkalta 122 cm:n tauluun kaikissa luokissa. S ja 13-vuotiaiden matkat 900-kierroksella ovat 30, 25 ja 20 m. 15-vuotiaiden matkat 900-kierroksella ovat 50, 40 ja 30 m Ks. FITA Constitution and Rules SISÄAMMUNTAKIERROKSET Sisäammuntakierroksia voidaan ampua tähtäin- ja taljajousella jousityypin mukaan eriteltynä. S SJAL:n sisäammuntakierroksia voidaan ampua kaikilla jousityypeillä metrin kierroksella ammutaan 60 nuolta 60 cm:n kymmenrenkaiseen tauluun tai 60 cm:n kolmoisspottiin kaikissa luokissa metrin kierroksella ammutaan 60 nuolta 40 cm:n kymmenrenkaiseen tauluun tai 40 cm:n kolmoisspottiin kaikissa luokissa. S SJAL:n kilpailuissa lukien on otettu käyttöön kolmion muotoinen spotti (nk. Vegastaulu). Ampuja saa valita, ampuuko spottiin vai 10-renkaiseen tauluun Vegas-taulu on virallinen taulu seuraavissa luokissa: Y, N, 17, 20 sekä kaikissa taljajousiluokissa

KAPPALE 1 FITA:n YLEISRAKENNE KAPPALE 2 EDUSTUSSÄÄNNÖT. KAPPALE 3 FITA:n MESTARUUSKILPAILUT

KAPPALE 1 FITA:n YLEISRAKENNE KAPPALE 2 EDUSTUSSÄÄNNÖT. KAPPALE 3 FITA:n MESTARUUSKILPAILUT 1 SUOMEN JOUSIAMPUJAIN LIITON KILPAILUSÄÄNNÖT (voimassa 1.1. 2008 alkaen) Suomen Jousiampujain Liitto (SJAL) on Kansainvälisen Jousiammuntaliiton (FITA) jäsen, ja kilpailutoiminnassamme noudatamme FITA:n

Lisätiedot

WA KILPAILUSÄÄNNÖT v9 1.4.2014 KANSAINVÄLISEN JOUSIAMMUNTALIITON KILPAILUSÄÄNNÖT

WA KILPAILUSÄÄNNÖT v9 1.4.2014 KANSAINVÄLISEN JOUSIAMMUNTALIITON KILPAILUSÄÄNNÖT WA KILPAILUSÄÄNNÖT v9 1.4.2014 KANSAINVÄLISEN JOUSIAMMUNTALIITON KILPAILUSÄÄNNÖT WA KILPAILUSÄÄNNÖT v9 1.4.2014 KANSAINVÄLISEN JOUSIAMMUNTALIITON KILPAILUSÄÄNNÖT Suomen Jousiampujain Liitto (SJAL) on Kansainvälisen

Lisätiedot

Suomen Jousiampujain Liiton jousiammuntakilpailuiden kansalliset sääntöpoikkeukset ja sääntötarkennukset

Suomen Jousiampujain Liiton jousiammuntakilpailuiden kansalliset sääntöpoikkeukset ja sääntötarkennukset Suomen Jousiampujain Liiton jousiammuntakilpailuiden kansalliset sääntöpoikkeukset ja sääntötarkennukset Tähän sääntökirjan osaan on koottu poikkeukset sekä tarkennuksia Suomen Jousiampujain Liiton (SJAL)

Lisätiedot

FFAA:n KILPAILUTOIMINTASÄÄNNÖT

FFAA:n KILPAILUTOIMINTASÄÄNNÖT FFAA:n KILPAILUTOIMINTASÄÄNNÖT FFAA:n KILPAILUTOIMINTASÄÄNNÖT 20.11.2016 ALKAEN Suomen Maastojousiampujainliitto (FFAA) on International Field Archery Association:in (IFAA) jäsen, ja kilpailutoiminnassamme

Lisätiedot

TUL:N NAISTEN JA TYTTÖJEN JOUKKUEVOIMISTELUN VAPAA- JA VÄLINEOHJELMAN KILPAILUSÄÄNNÖT

TUL:N NAISTEN JA TYTTÖJEN JOUKKUEVOIMISTELUN VAPAA- JA VÄLINEOHJELMAN KILPAILUSÄÄNNÖT 1 TUL:N NAISTEN JA TYTTÖJEN JOUKKUEVOIMISTELUN VAPAA- JA VÄLINEOHJELMAN KILPAILUSÄÄNNÖT Hyväksytty TUL:n voimistelu- ja naisvaliokunnassa 27.02.2010 Näillä säännöillä määritellään TUL:n kilpailujen järjestämistä,

Lisätiedot

Hyväksytty TUL:n voimistelu- ja naisvaliokunnassa 27.02.2010 ja päivitetty 28.07.2012.

Hyväksytty TUL:n voimistelu- ja naisvaliokunnassa 27.02.2010 ja päivitetty 28.07.2012. TUL:N NAISTEN JA TYTTÖJEN JOUKKUEVOIMISTELUN VAPAA- JA VÄLINEOHJELMAN KILPAILUSÄÄNNÖT Hyväksytty TUL:n voimistelu- ja naisvaliokunnassa 27.02.2010 ja päivitetty 28.07.2012. Näillä säännöillä määritellään

Lisätiedot

Suomen Melonta- ja Soutuliitto ry, Finlands Paddling och Roddförbund rf

Suomen Melonta- ja Soutuliitto ry, Finlands Paddling och Roddförbund rf Suomen Melonta- ja Soutuliitto ry, Finlands Paddling och Roddförbund rf SUOMEN MELONTA- JA SOUTULIITON KANOOTTIPOOLON LAJIKOHTAISET YLEISET KILPAILUSÄÄNNÖT HYVÄKSYTTY : 12.6.2018 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISET

Lisätiedot

Kilpailujen järjestämisoikeutta on haettava kirjallisesti edellisen vuoden maaliskuun viimeiseen päivään mennessä.

Kilpailujen järjestämisoikeutta on haettava kirjallisesti edellisen vuoden maaliskuun viimeiseen päivään mennessä. TUL:N NAISTEN JA TYTTÖJEN JOUKKUEVOIMISTELUN VAPAA- JA VÄLINEOHJELMAN KILPAILUSÄÄNNÖT Hyväksytty TUL:n voimistelu- ja naisvaliokunnassa 27.02.2010 ja päivitetty voimistelu- ja tanssijaoston kesäkokouksessa

Lisätiedot

TEAMGYMIN KILPAILUSÄÄNNÖT

TEAMGYMIN KILPAILUSÄÄNNÖT TEAMGYMIN KILPAILUSÄÄNNÖT 1.1.2017 ------------------------- Sisällysluettelo 1. Osallistumisoikeus... 2 2. Kilpailusarjat ja -muodot... 2 3. Joukkueen kokoonpano... 3 4. Sama voimistelija eri joukkueissa...

Lisätiedot

YLIVIESKAN KEILAILULIITON MESTARUUSKILPAILUT

YLIVIESKAN KEILAILULIITON MESTARUUSKILPAILUT YLIVIESKAN KEILAILULIITON MESTARUUSKILPAILUT Kilpailut järjestetään toimintavuosittain. Osallistumisoikeus on liiton jäsenseurojen rekisteröimillä keilaajilla. Kilpailujen järjestämisessä noudatetaan tässä

Lisätiedot

TEAMGYMIN KILPAILUSÄÄNNÖT

TEAMGYMIN KILPAILUSÄÄNNÖT TEAMGYMIN KILPAILUSÄÄNNÖT 1.9.2018 ------------------------- Sisällysluettelo 1. Osallistumisoikeus... 2 2. Kilpailusarjat ja -muodot... 2 3. Joukkueen kokoonpano... 3 4. Sama voimistelija eri joukkueissa...

Lisätiedot

Suomen Melonta- ja Soutuliitto Ratajaosto. Säännöt hyväksytty: Rata- ja maratonjaoston kokous 11.4.2015

Suomen Melonta- ja Soutuliitto Ratajaosto. Säännöt hyväksytty: Rata- ja maratonjaoston kokous 11.4.2015 Sivu 1(6) MARATON CUP SÄÄNNÖT 2015 Säännöt hyväksytty: Rata- ja maratonjaoston kokous Laatija / tiedustelut: Pekka Tulonen 1 YLEISTÄ Näissä säännöissä määrätään Suomen melonta- ja soutuliiton alaisissa

Lisätiedot

Kaikilla keilaajilla, jotka ovat SFKL:n alaisen firmakeilailuyhdistykseen kuuluvan jäsenfirman palveluksessa, on oikeus osallistua kilpailuun.

Kaikilla keilaajilla, jotka ovat SFKL:n alaisen firmakeilailuyhdistykseen kuuluvan jäsenfirman palveluksessa, on oikeus osallistua kilpailuun. 1 OSANOTTO- JA EDUSTUSOIKEUS Kaikilla keilaajilla, jotka ovat SFKL:n alaisen firmakeilailuyhdistykseen kuuluvan jäsenfirman palveluksessa, on oikeus osallistua kilpailuun. Keilaaja voi edustaa vain yhtä

Lisätiedot

Hallituksen esitys liittokokoukselle sääntömuutoksiksi Käsitelty hallituksen kokouksessa 13.4.2005

Hallituksen esitys liittokokoukselle sääntömuutoksiksi Käsitelty hallituksen kokouksessa 13.4.2005 Hallituksen esitys liittokokoukselle sääntömuutoksiksi Käsitelty hallituksen kokouksessa 13.4.2005 3.3.3.7 Kilpailujen arvontaa vastaan tehtävä vastalause voidaan esittää suullisesti ylituomarille, jonka

Lisätiedot

WA KILPAILUSÄÄNNÖT v12, KANSAINVÄLISEN JOUSIAMMUNTALIITON KILPAILUSÄÄNNÖT

WA KILPAILUSÄÄNNÖT v12, KANSAINVÄLISEN JOUSIAMMUNTALIITON KILPAILUSÄÄNNÖT WA KILPAILUSÄÄNNÖT v12, 1.4.2018 KANSAINVÄLISEN JOUSIAMMUNTALIITON KILPAILUSÄÄNNÖT WA KILPAILUSÄÄNNÖT v12, 1.4.2018 KANSAINVÄLISEN JOUSIAMMUNTALIITON KILPAILUSÄÄNNÖT Suomen Jousiampujain Liitto (SJAL)

Lisätiedot

SUOMEN KANOOTTILIITTO ry KILPAILUSÄÄNNÖT KANOOTTIPOOLO. Vahvistettu hallituksen kokouksessa 30.03.20029

SUOMEN KANOOTTILIITTO ry KILPAILUSÄÄNNÖT KANOOTTIPOOLO. Vahvistettu hallituksen kokouksessa 30.03.20029 SUOMEN KANOOTTILIITTO ry KILPAILUSÄÄNNÖT KANOOTTIPOOLO Vahvistettu hallituksen kokouksessa 30.03.20029 SISÄLTÖ...2 1 YLEISET MÄÄRÄYKSET...3 2 EDUSTUSMÄÄRÄYKSET...4 3 KILPAILUSARJAT...5 4 MESTARUUSKILPAILUT...6

Lisätiedot

KILPAILUKUTSU. Ottelun ja liikesarjojen SM-kilpailut 2016 Ottelun Tampere Cup

KILPAILUKUTSU. Ottelun ja liikesarjojen SM-kilpailut 2016 Ottelun Tampere Cup KILPAILUKUTSU Ottelun ja liikesarjojen SM-kilpailut 2016 Ottelun Tampere Cup Ottelu Aika: Lauantaina 13.2.2016 Tampere Cup: E, D1, D2, B2, H, S30 SM-sarjat: kadetit C1 sekä junioreiden B1 ja senioreiden

Lisätiedot

TOTTELEVAISUUSKOKEEN (TOKO) SUOMENMESTARUUSKILPAILUJEN JÄRJESTÄMISOHJE 2019

TOTTELEVAISUUSKOKEEN (TOKO) SUOMENMESTARUUSKILPAILUJEN JÄRJESTÄMISOHJE 2019 TOTTELEVAISUUSKOKEEN (TOKO) SUOMENMESTARUUSKILPAILUJEN JÄRJESTÄMISOHJE 2019 Hyväksytty Kennelliitossa 29.2.2019. Voimassa 4.4.2019 alkaen. Tokon Suomen mestaruuskilpailussa noudatetaan lisäksi SPKL:n SM-kilpailujen

Lisätiedot

Kaukalopallossa järjestetään vuosittain mestaruuskilpailut henkilökunnan A- ja B- sarjoissa ja ikämiessarjassa, yli 40 v.

Kaukalopallossa järjestetään vuosittain mestaruuskilpailut henkilökunnan A- ja B- sarjoissa ja ikämiessarjassa, yli 40 v. 1(5) KAUKALOPALLO 1 YLEISTÄ Sotilasurheiluliiton kaukalopallomestaruuskilpailuissa noudatetaan Suomen Kaukalopalloliiton sääntöjä sekä Suomen Sotilasurheiluliiton yleissääntöjä alla olevin poikkeuksin.

Lisätiedot

Kilpailusäännöt 2018

Kilpailusäännöt 2018 Kilpailusäännöt 2018 Kilpailusäännöt 2018 Kilpailukausi muuttuu Lex Laukkanen kymmenkunta muuta pienempää muutosta 1.1.8. Kilpailut Monikansallinen määritys jää kokonaan pois Kilpailukauden muutos - Laatinut

Lisätiedot

SM-kilpailujen säännöt

SM-kilpailujen säännöt SM-kilpailujen säännöt 08.10.2016 1 OSANOTTO- JA EDUSTUSOIKEUS Kaikilla keilaajilla, jotka ovat SFKL:n alaisen firmakeilailuyhdistykseen kuuluvan jäsenfirman palveluksessa, on oikeus osallistua kilpailuun.

Lisätiedot

OTTELU / LIIKESARJA SM-kilpailut

OTTELU / LIIKESARJA SM-kilpailut SUOMEN TAEKWONDOLIITTO RY OTTELU / LIIKESARJA SM-kilpailut 19.9.2015 Kuva: Elina Glad Paikka: Euran Urheilutalo Eurantie 33, 27510 Eura www.euranurheilutalo.fi ALUSTAVA AIKATAULU: Perjantai 18.9.2015 20.00-21.00

Lisätiedot

Mestaruuskilpailut järjestetään keväällä vapaavoimistelusarjoissa ja syksyllä välinesarjoissa.

Mestaruuskilpailut järjestetään keväällä vapaavoimistelusarjoissa ja syksyllä välinesarjoissa. TUL:N NAISTEN JA TYTTÖJEN JOUKKUEVOIMISTELUN VAPAA- JA VÄLINEMESTARUUSKILPAILUJEN SÄÄNNÖT Hyväksytty TUL:n voimistelu- ja naisvaliokunnassa 27.02.2010 ja päivitetty 28.07.2017 Näillä säännöillä määritellään

Lisätiedot

3. Irrallisten rastinmääritteiden antohetki Irralliset rastinmääritteet on annettava kilpailijalle ennen lähtöä.

3. Irrallisten rastinmääritteiden antohetki Irralliset rastinmääritteet on annettava kilpailijalle ennen lähtöä. LAJISÄÄNTÖMUUTOKSET 1(5) Suomen Suunnistusliiton liittohallitus on hyväksynyt kokouksissaan 4.11.2013, 9.12.2013, 10.2.2014, 19.5.2014, 6.10.2014 ja 3.11.2014 seuraavat lajisääntömuutokset 1. Edustusoikeus

Lisätiedot

Järjestäjällä tulee olla anottuna turnauslupa Jääkiekkoliiton alueelta, jolla turnaus pelataan.

Järjestäjällä tulee olla anottuna turnauslupa Jääkiekkoliiton alueelta, jolla turnaus pelataan. 1(5) JÄÄKIEKKO 1 YLEISTÄ Sotilasurheiluliiton jääkiekkomestaruuskilpailuissa noudatetaan Suomen Jääkiekkoliiton harraste- ja seniorisääntöjä ( www.finhockey.fi ) sekä Suomen Sotilasurheiluliiton yleissääntöjä

Lisätiedot

1.1 Kilpailuissa noudatetaan Purjehduksen kilpailusäännöissä määriteltyjä sääntöjä. 1.2 Mitkään kansallisen järjestön määräykset eivät ole voimassa.

1.1 Kilpailuissa noudatetaan Purjehduksen kilpailusäännöissä määriteltyjä sääntöjä. 1.2 Mitkään kansallisen järjestön määräykset eivät ole voimassa. Espoon Merenkävijät ry KILPAILUKUTSU - EMK JATKOLUOKKAREGATTA 2018 Tapahtuma: Jatkoluokkaregatta 2018 Zoom8 SM Europe SM Laser Radial SM Laser 4.7 ranking Laser Standard ranking Järjestäjä: Espoon Merenkävijät

Lisätiedot

Suomen Ilmailuliitto ry. Yleiset Suomen mestaruuskilpailujen säännöt

Suomen Ilmailuliitto ry. Yleiset Suomen mestaruuskilpailujen säännöt Suomen Ilmailuliitto ry Yleiset Suomen mestaruuskilpailujen säännöt Hyväksytty Suomen Ilmailuliitto ry:n lajivaliokunnan kokouksessa 29.11.2011 1(5) SUOMEN MESTARUUSKILPAILUJEN YLEISET SÄÄNNÖT Näitä sääntöjä

Lisätiedot

Seuran tulee aina käyttää ensisijaisesti saavuttamansa korkeimman sarjatasonsa pelioikeus.

Seuran tulee aina käyttää ensisijaisesti saavuttamansa korkeimman sarjatasonsa pelioikeus. 1(6) KAUKALOPALLO 1 YLEISTÄ Sotilasurheiluliiton kaukalopallomestaruuskilpailuissa noudatetaan Suomen Kaukalopalloliiton sääntöjä sekä Suomen Sotilasurheiluliiton yleissääntöjä alla olevin poikkeuksin.

Lisätiedot

SM-kilpailujen säännöt

SM-kilpailujen säännöt SM-kilpailujen säännöt 06.09.2018 1 OSANOTTO- JA EDUSTUSOIKEUS Kaikilla keilaajilla, jotka ovat SFKL:n alaisen firmakeilailuyhdistykseen kuuluvan jäsenfirman palveluksessa, on oikeus osallistua kilpailuun.

Lisätiedot

034 MOTOCROSSIN KERHOJOUKKUEIDEN SM-KILPAILUT

034 MOTOCROSSIN KERHOJOUKKUEIDEN SM-KILPAILUT 034 MOTOCROSSIN KERHOJOUKKUEIDEN SM-KILPAILUT 034.1 MÄÄRITELMÄ 034.2 MOOTTORIPYÖRÄT, KILPAILULUOKAT JA NUMEROKILVET 034.2.1 Moottoripyörät ja kilpailuluokat 034.3 AJAJAT 034.3.1 Ajajan ikä 034.3.2 Kilpailuun

Lisätiedot

Suomen Melonta- ja Soutuliitto Rata- ja maratonjaosto

Suomen Melonta- ja Soutuliitto Rata- ja maratonjaosto Sivu 1(7) MELONNAN SUOMEN CUP SÄÄNNÖT 2019 Säännöt hyväksytty: n kokous Laatija / tiedustelut: Marjaana Risku 1 YLEISTÄ Näissä säännöissä määrätään Suomen Melonta- ja Soutuliiton alaisissa rata- ja maratonmelontakilpailuissa

Lisätiedot

NAISTEN JA TYTTÖJEN SM-SÄÄNNÖT 2015 (4.2.2015)

NAISTEN JA TYTTÖJEN SM-SÄÄNNÖT 2015 (4.2.2015) NAISTEN JA TYTTÖJEN SM-SÄÄNNÖT 2015 (4.2.2015) Naisten ja tyttöjen SM-4-ottelu ja telinekohtainen SM-kilpailu Naisten ja tyttöjen JunnuGym ja joukkue-sm-kilpailut NAISTEN JA TYTTÖJEN SM-4-OTTELU JA TELINEKOHTAINEN

Lisätiedot

SM-KARATE VIIKONLOPPU 28 29.3.2015 TAMPERE KILPAILUKUTSU

SM-KARATE VIIKONLOPPU 28 29.3.2015 TAMPERE KILPAILUKUTSU SM-KARATE VIIKONLOPPU 28 29.3.2015 TAMPERE KILPAILUKUTSU 28-29.3.2015 TAMPEREEN MESSU- JA URHEILUKESKUS D-HALLI, TAMPERE Osoite:Ilmailunkatu 20, 33900 Tampere Osallistumismaksu 30 / kilpailija / sarja

Lisätiedot

Liikesarjan SM-liiga Hämeenlinna. Hämeenlinna 7.11.2009

Liikesarjan SM-liiga Hämeenlinna. Hämeenlinna 7.11.2009 Liikesarjan SM-liiga Hämeenlinna Hämeenlinna 7.11.2009. Järjestäjä: Hämeenlinnan Taekwondoseura ry Kilpailukutsu Liikesarjakilpailut Hämeenlinnan Taekwondoseura järjestää liikesarjojen SM-liigan kilpailun

Lisätiedot

LIIKESARJOJEN KUOPIO OPEN 2015 KILPAILUKUTSU

LIIKESARJOJEN KUOPIO OPEN 2015 KILPAILUKUTSU LIIKESARJOJEN KUOPIO OPEN 2015 KILPAILUKUTSU KUOPIO OPEN POOMSAE 2015 SPORT & SPA HOTEL VESILEPPIS, LEPPÄVIRTA 24.10.2015 JÄRJESTÄJÄ: KUOPION TAEKWONDO RY LIIKESARJAKILPAILU KUOPIO 2015 Kuopion Taekwondo

Lisätiedot

Uppopallon sarjakutsu

Uppopallon sarjakutsu Uppopallon sarjakutsu 2010-2011 Sukeltajaliiton järjestämät uppopallon sarjat 2010-2011 Palauta osallistumisvahvistus Liiton toimistoon ilmoittautumisaikaan mennessä. Myöhässä tulleita ilmoittautumisia

Lisätiedot

KOTIMAISET KILPAILUSÄÄNNÖT. Jyväskylä Jorma Tuomimäki Annmari Viljanmaa Juha Torvikoski

KOTIMAISET KILPAILUSÄÄNNÖT. Jyväskylä Jorma Tuomimäki Annmari Viljanmaa Juha Torvikoski KOTIMAISET KILPAILUSÄÄNNÖT Jyväskylä 3.11.2018 Jorma Tuomimäki Annmari Viljanmaa Juha Torvikoski Kotimaiset kilpailusäännöt https://www.hiihtoliitto.fi/maastohiihto/maastohiihto/tdtoiminta/saannot/ 1.1.9.

Lisätiedot

SM-KARATE VIIKONLOPPU 5-6.4.2014 TAMPERE KILPAILUKUTSU

SM-KARATE VIIKONLOPPU 5-6.4.2014 TAMPERE KILPAILUKUTSU SM-KARATE VIIKONLOPPU 5-6.4.2014 TAMPERE KILPAILUKUTSU 5-6.4.2014 PYYNIKIN PALLOILUHALLI, TAMPERE Osoite: Ammattikoulunkatu 20, 33230 Tampere Osallistumismaksu 30 / kilpailija / sarja 50 / joukkue / sarja

Lisätiedot

JUNIOREIDEN REIKÄPELIN SM-KILPAILU 2019 YLEISET KILPAILUMÄÄRÄYKSET JA SÄÄNNÖT Suur-Helsingin Golf (Luukki)

JUNIOREIDEN REIKÄPELIN SM-KILPAILU 2019 YLEISET KILPAILUMÄÄRÄYKSET JA SÄÄNNÖT Suur-Helsingin Golf (Luukki) JUNIOREIDEN REIKÄPELIN SM-KILPAILU 2019 YLEISET KILPAILUMÄÄRÄYKSET JA SÄÄNNÖT Suur-Helsingin Golf (Luukki) 23.-25.7.2019 1. Säännöt Kilpailu pelataan R&A:n julkaiseman Rules of Golf (voimassa tammikuu

Lisätiedot

Suomen Curlingliiton alaisten curlingin SMkilpailuiden säännöt kaudella 2010-2011

Suomen Curlingliiton alaisten curlingin SMkilpailuiden säännöt kaudella 2010-2011 Suomen Curlingliiton alaisten curlingin SMkilpailuiden säännöt kaudella 2010-2011 Näitä sääntöjä sovelletaan kaikissa Suomen Curlingliiton järjestämissä kilpailuissa, joilla on SM-status. Tällaisia kilpailuja

Lisätiedot

Edustusoikeus yleissääntöjen mukaisesti. Perheenjäsenillä ei ole osallistumisoikeutta.

Edustusoikeus yleissääntöjen mukaisesti. Perheenjäsenillä ei ole osallistumisoikeutta. 1(5) SALIBANDY 1 YLEISTÄ Sotilasurheiluliiton salibandymestaruuskilpailuissa noudatetaan Suomen Salibandyliiton sääntöjä ( www.salibandy.net ) sekä Suomen Sotilasurheiluliiton yleissääntöjä alla olevin

Lisätiedot

MX KERHOJOUKKUEIDEN SM

MX KERHOJOUKKUEIDEN SM 034 MOTOCROSSIN KERHOJOUKKUEIDEN KILPAILUT... 2 034.1 MÄÄRITELMÄ... 2 034.2 KILPAILIJAT... 2 034.2.1 Kilpailuun ilmoittautuminen ja kilpailuun hyväksyminen... 2 034.2.2 Kilpailijan vaihtaminen... 2 034.2.3

Lisätiedot

JUNIOREIDEN REIKÄPELIN SM-KILPAILU 2018 YLEISET KILPAILUMÄÄRÄYKSET JA SÄÄNNÖT Lahden Golf

JUNIOREIDEN REIKÄPELIN SM-KILPAILU 2018 YLEISET KILPAILUMÄÄRÄYKSET JA SÄÄNNÖT Lahden Golf JUNIOREIDEN REIKÄPELIN SM-KILPAILU 2018 YLEISET KILPAILUMÄÄRÄYKSET JA SÄÄNNÖT Lahden Golf 25.-27.7.2018 1. Säännöt Kilpailussa noudatetaan Suomen Golfliiton julkaisemia Golfin sääntöjä (voimassa 1. tammikuuta

Lisätiedot

Espoo Squash Rackets Club Hartwall Jaffa Cup Sivu 1 / 5 Kausi 2014-2015 Eero Salkala 30.11.2014

Espoo Squash Rackets Club Hartwall Jaffa Cup Sivu 1 / 5 Kausi 2014-2015 Eero Salkala 30.11.2014 Espoo Squash Rackets Club Hartwall Jaffa Cup Sivu 1 / 5 SÄÄNNÖT Kaudella pelataan kuusi osakilpailua Esport Centerissä klo 10-15: 13.09.2014, 04.10.2014, 29.11.2014, 31.01.2015, 14.03.2015 ja 25.04.2015.

Lisätiedot

Uppopallon sarjakutsu

Uppopallon sarjakutsu Uppopallon sarjakutsu 2011-2012 Sukeltajaliiton järjestämät uppopallon sarjat 2010-2011 Palauta osallistumisvahvistus Liiton toimistoon ilmoittautumisaikaan mennessä. Myöhässä tulleita ilmoittautumisia

Lisätiedot

SUOMEN ILMAILULIITTO RY. Suomen mestaruuskilpailujen yleiset säännöt

SUOMEN ILMAILULIITTO RY. Suomen mestaruuskilpailujen yleiset säännöt SUOMEN ILMAILULIITTO RY Suomen mestaruuskilpailujen yleiset säännöt Hyväksytty Suomen Ilmailuliitto ry:n lajivaliokunnan kokouksessa 22.11.2006 1 SUOMEN MESTARUUSKILPAILUJEN YLEISET SÄÄNNÖT Näitä sääntöjä

Lisätiedot

PORI OPEN 2013 OTTELU 1 / 5. PORI OPEN 2013 Ottelun SM-liiga + harrastajat

PORI OPEN 2013 OTTELU 1 / 5. PORI OPEN 2013 Ottelun SM-liiga + harrastajat PORI OPEN 2013 OTTELU 1 / 5 PORI OPEN 2013 Ottelun SM-liiga + harrastajat PORI OPEN 2013 OTTELU 2 / 5 Kilpailupäivä Lauan 11.05.2013 Perjan 19.00 20.00 Punnitusmahdollisuus kaikille Lauan (alustava aikataulu)

Lisätiedot

Ottelukisat Porvoossa LAUANTAI 13.10.2012

Ottelukisat Porvoossa LAUANTAI 13.10.2012 Ottelukisat Porvoossa LAUANTAI 13.10.2012 KLO 09.00 19.00 Paikka: Porvoon urheiluhalli, Laivurinpolku 3, 06100 Porvoo Porvoon taekwondo järjestää Suomen Taekwondoliiton otteluliigan osakilpailun. Mukana

Lisätiedot

NAISTEN JA TYTTÖJEN SM-SÄÄNNÖT 2012 ( )

NAISTEN JA TYTTÖJEN SM-SÄÄNNÖT 2012 ( ) NAISTEN JA TYTTÖJEN SM-SÄÄNNÖT 2012 (24112011) Naisten ja tyttöjen SM-4-ottelu ja telinekohtainen SM-kilpailu Naisten ja tyttöjen junnu-gym ja joukkue-sm-kilpailut NAISTEN JA TYTTÖJEN SM-4-OTTELU JA TELINEKOHTAINEN

Lisätiedot

Yleiset Suomen mestaruuskilpailujen säännöt Ver 6.0. hyväksytty Ilmailuliiton lajivaliokunnan kokouksessa /km

Yleiset Suomen mestaruuskilpailujen säännöt Ver 6.0. hyväksytty Ilmailuliiton lajivaliokunnan kokouksessa /km Suomen Ilmailuliitto ry Yleiset Suomen mestaruuskilpailujen säännöt Ver 6.0. hyväksytty Ilmailuliiton lajivaliokunnan kokouksessa 29.11.2005/km SUOMENMESTARUUSKILPAILUJEN YLEISET SÄÄNNÖT Näitä sääntöjä

Lisätiedot

Suomen Melonta- ja Soutuliitto Ratajaosto

Suomen Melonta- ja Soutuliitto Ratajaosto Sivu 1(6) MELONNAN SUOMEN CUP SÄÄNNÖT 2015 Säännöt hyväksytty: n kokous Laatija / tiedustelut: Harri Sairiala 1 YLEISTÄ Näissä säännöissä määrätään Suomen melonta- ja soutuliiton alaisissa rata- ja maratonmelontakilpailuissa

Lisätiedot

Juliste ja Logo -kilpailun

Juliste ja Logo -kilpailun järjestää Juliste ja Logo -kilpailun Suomen Jousiampujain liiton (SJAL) Taulu-SM 2017 kilpailuita varten Created: 12.2.2017, Updated 22.3.2017 Jousiammunta on mukana Urheilun SM-viikolla 2017 Tampereella

Lisätiedot

Yleiset Suomen mestaruuskilpailujen säännöt

Yleiset Suomen mestaruuskilpailujen säännöt Yleiset Suomen mestaruuskilpailujen säännöt Päivitetty Suomen Ilmailuliitto ry:n lajivaliokunnan kokouksessa 21.8.2017. Voimaantulo 1.1.2018. Suomen Ilmailuliitto Finlands Flygförbund ry 1 SUOMEN MESTARUUSKILPAILUJEN

Lisätiedot

TAEKWONDO LAHTI JUNIOR CHALLENGE

TAEKWONDO LAHTI JUNIOR CHALLENGE LA 20.9.2014 klo 11:00 KAMPPAILUAREENA, SUURMÄENKATU 4, LAHTI WWW.TAEKWONDOLAHTI.FI TAEKWONDO LAHTI 2014 KILPAILUKUTSU KYORUGI JUNIORIKILPAILUT Taekwondo Lahti ry järjestää Taekwondon ottelukilpailut kaikille

Lisätiedot

MÄKIHYPYN JA YHDISTETYN KANSALLISET KILPAILUSÄÄNNÖT

MÄKIHYPYN JA YHDISTETYN KANSALLISET KILPAILUSÄÄNNÖT MÄKIHYPYN JA YHDISTETYN KANSALLISET KILPAILUSÄÄNNÖT 2018-19 1.0. Kansalliset kilpailusarjat 1.1. Alueelliset kilpailut 1.2. Junioricup ja Hopeasompa 1.3. Veikkaus Cup 1.4. Veteraanit 1.5. SM-kilpailut

Lisätiedot

Suunnistusmestaruuskilpailujen SÄÄNNÖT. Lounais-Suomen Partiopiiri Kisajaosto

Suunnistusmestaruuskilpailujen SÄÄNNÖT. Lounais-Suomen Partiopiiri Kisajaosto Suunnistusmestaruuskilpailujen SÄÄNNÖT Lounais-Suomen Partiopiiri Kisajaosto 1. JOHDANTO 1.1. Nämä säännöt sisältävät kilpailumääräykset Lounais-Suomen partiopiirin suunnistusmestaruuskilpailujen järjestämiseksi.

Lisätiedot

Suomen Sotaveteraaniliiton kisojen säännöt 2010

Suomen Sotaveteraaniliiton kisojen säännöt 2010 Suomen Sotaveteraaniliiton kisojen säännöt 2010 Yleistä Suomen Sotaveteraaniliiton kilpailutoimintaa johtaa liiton hallitus. Kilpailujen vastuullisina järjestäjinä toimivat sotaveteraanipiirit. Liiton

Lisätiedot

KILPAILUKUTSU. Nurtzi Open

KILPAILUKUTSU. Nurtzi Open KILPAILUKUTSU Nurtzi Open www.taekwondonurmijarvi.fi/kalenteri/nurtzi-open-2015 Aika: Lauantai 11.4.2015 Paikka: Sarjat: Maaniitun koulu Heikkiläntie 27 01900 Nurmijärvi Otteluliiga sekä harrastaja- ja

Lisätiedot

Kellokukantie 7 01300 VANTAA. puh. 040 534 9977 henrik.frank@autourheilu.fi. puh. 0500 490 812 jorma.mikkola@hanaa.fi

Kellokukantie 7 01300 VANTAA. puh. 040 534 9977 henrik.frank@autourheilu.fi. puh. 0500 490 812 jorma.mikkola@hanaa.fi Sarjasäännöt F-Rallisarja 2016 1.Yleistä F-rallisarjan (myöhemmin Sarja) järjestää AKK-Motorsport ry (myöhemmin Liitto) ja kaikki sarjan oikeudet (mukaan lukien sähköisen median ja markkinointioikeudet)

Lisätiedot

Alle 21-vuotiaiden SM-kilpailut + 1. Eura Cup 25.10.2014

Alle 21-vuotiaiden SM-kilpailut + 1. Eura Cup 25.10.2014 Alle 21-vuotiaiden SM-kilpailut + 1. Eura Cup 25.10.2014 Kuva: Elina Glad yongtaekwondo.net Paikka: Euran Urheilutalo Eurantie 33, 27510 Eura www.euranurheilutalo.fi Yong Taekwondo järjestää Suomen Taekwondoliiton

Lisätiedot

Kisanostajan opas, Versio 1.1 1/5 SPNL kahvakuulavaliokunta 12.1.2015

Kisanostajan opas, Versio 1.1 1/5 SPNL kahvakuulavaliokunta 12.1.2015 Kisanostajan opas, Versio 1.1 1/5 Kisanostajan opas Sisällysluettelo 1. Oppaan tarkoitus... 2 2. Kisatarjonta, osallistumisoikeus ja ilmoittautuminen... 2 2.1 Salikisat... 2 2.2 Kansalliset kisat... 3

Lisätiedot

Suomen Karateliitto ry Radiokatu Helsinki KILPAILUKUTSU 1/5

Suomen Karateliitto ry Radiokatu Helsinki KILPAILUKUTSU 1/5 00240 Helsinki KILPAILUKUTSU 1/5 Kilpailu Paikka KARATEN SUOMEN MESTARUUS KILPAILUT 1.4.2017 Tesoman palloiluhalli, Tesoman valtatie 46, 33310 Tampere Karttalinkki: Tesoman valtatie 46 Ajankohta Osallistumismaksut

Lisätiedot

KILPAILUKUTSU. Ambassador Cup. Nurtzi Open vol 2

KILPAILUKUTSU. Ambassador Cup. Nurtzi Open vol 2 KILPAILUKUTSU Ambassador Cup Nurtzi Open vol 2 www.taekwondonurmijarvi.fi/kalenteri/nurtzi-open-2015 Aika: Lauantai 14.11.2015 Paikka: Maaniitun koulu Heikkiläntie 27 01900 Nurmijärvi Sarjat: Otteluliiga

Lisätiedot

SUOMEN RATAGOLFLIITTO RY SM-LIIGAN SÄÄNNÖT 2013 PELIOIKEUS

SUOMEN RATAGOLFLIITTO RY SM-LIIGAN SÄÄNNÖT 2013 PELIOIKEUS SUOMEN RATAGOLFLIITTO RY SM-LIIGAN SÄÄNNÖT 2013 PELIOIKEUS Liigaan voivat osallistua Ratagolfliiton jäsenseurat rajoittamattomalla joukkuemäärällä. Kahdella ylimmällä sarjatasolla kuitenkin voi pelata

Lisätiedot

KILPAILUKUTSU 22. MARJOLA BEACH VOLLEY TURNAUKSEEN LAPPEENRANTAAN 19.-20.7.2014. ESI istumalentopallo Lappeenranta

KILPAILUKUTSU 22. MARJOLA BEACH VOLLEY TURNAUKSEEN LAPPEENRANTAAN 19.-20.7.2014. ESI istumalentopallo Lappeenranta KILPAILUKUTSU 22. MARJOLA BEACH VOLLEY TURNAUKSEEN LAPPEENRANTAAN 19.-20.7.2014 ESI istumalentopallo Lappeenranta Se yksi ja alkuperäinen istumalentopallon MARJOLA BEACH VOLLEY turnaus JO VUODESTA 1993

Lisätiedot

SUOMEN KANOOTTILIITTO ry KILPAILUSÄÄNNÖT BOATERCROSS

SUOMEN KANOOTTILIITTO ry KILPAILUSÄÄNNÖT BOATERCROSS SUOMEN KANOOTTILIITTO ry KILPAILUSÄÄNNÖT BOATERCROSS Vahvistettu hallituksen kokouksessa 20.3.2006 2 SISÄLTÖ 1 YLEISET MÄÄRÄYKSET... 3 2 EDUSTUSMÄÄRÄYKSET... 4 3 KILPAILUSARJAT... 5 4 MESTARUUSKILPAILUT...

Lisätiedot

034 MOTOCROSSIN KERHOJOUKKUEIDEN SM

034 MOTOCROSSIN KERHOJOUKKUEIDEN SM 034 MOTOCROSSIN KERHOJOUKKUEIDEN KILPAILUT... 2 034.1 MÄÄRITELMÄ... 2 034.2 KILPAILIJAT... 2 034.2.1 Kilpailuun ilmoittautuminen ja kilpailuun hyväksyminen... 2 034.2.2 Kilpailijan vaihtaminen... 3 034.2.3

Lisätiedot

PYÖRÄILYLIITTO r.y:n

PYÖRÄILYLIITTO r.y:n SUOMEN PYÖRÄILYLIITTO r.y:n Propaganda' ja retkeilymerkin saannot Pyöräilijäin rekisteröimis* määräykset Muutokset pyöråilykilpailusaantoinin f HELSINKI 1937 KAUPPALEHTI Oy:n KIRJAPAINO HELSINKI 1936 PROPAGANDA-

Lisätiedot

Vuoden Näyttelykoira -kilpailun säännöt

Vuoden Näyttelykoira -kilpailun säännöt Vuoden Näyttelykoira -kilpailun säännöt 1. Vuoden näyttelykoira -arvosta on oikeutettu kilpailemaan jokainen K-SPKY ry:n jäsen omistamallaan Suomessa rekisteröidyllä, vähintään palveluskoirien BH-kokeen

Lisätiedot

Num mestaruuskisat. Kemi (FIN), Joukkueenjohtajien käsikirja

Num mestaruuskisat. Kemi (FIN), Joukkueenjohtajien käsikirja Num mestaruuskisat Kemi (FIN), 1-2.7.2017 Joukkueenjohtajien käsikirja 1 Avaus ja tervetulosanat päätuomari Pyry Ekholm - Päätuomari Pyry Ekholm +358 40 544 09 89 (englanti) - Ammunnanjohtaja Jonna Thorell

Lisätiedot

Sarjakutsu Uppopallo

Sarjakutsu Uppopallo Sarjakutsu Uppopallo 2018 2019 Kuluvan vuoden ja kevään 2019 aikana tullaan suomessa pelaamaan uppopalloa kolmella sarjatasolla. Täten kutsummekin Sukeltajaliiton & uppopallovaliokunnan puolesta joukkueita

Lisätiedot

TERVETULOA KILPAILEMAAN OULUUN!

TERVETULOA KILPAILEMAAN OULUUN! TERVETULOA KILPAILEMAAN OULUUN! Taekwon-Do Akatemia ry järjestää juniori-, väri- ja mustien vöiden Taekwon-Do kilpailut 18. lokakuuta Oulussa. Aika: Lauantaina 18. lokakuuta 2014 Kilpailupaikka: Kenelle:

Lisätiedot

Espoo Squash Rackets Club Hartwall Jaffa Cup Sivu 1 / 5 Kausi Eero Salkala

Espoo Squash Rackets Club Hartwall Jaffa Cup Sivu 1 / 5 Kausi Eero Salkala Espoo Squash Rackets Club Hartwall Jaffa Cup Sivu 1 / 5 SÄÄNNÖT Kaudella pelataan kuusi osakilpailua Esport Centerissä klo 10-15: 14.09.2013, 12.10.2013, 30.11.2013, 01.02.2014, 22.03.2014 ja 26.04.2014

Lisätiedot

Otteluliigakisat Porvoossa LAUANTAI 12.10.2013

Otteluliigakisat Porvoossa LAUANTAI 12.10.2013 Otteluliigakisat Porvoossa LAUANTAI 12.10.2013 www.porvoontkd.net Paikka: Oy Kokonhalli Ab Jääkiekkotie 3 06100 Porvoo Porvoon taekwondo järjestää Suomen Taekwondoliiton otteluliigan osakilpailun. Mukana

Lisätiedot

Kyu Cup 2015 SIJAINTI ALUSTAVA OHJELMA KENDO. Kendo, Iaido ja Jodo kilpailut Porissa 31.10. 1.11.2015

Kyu Cup 2015 SIJAINTI ALUSTAVA OHJELMA KENDO. Kendo, Iaido ja Jodo kilpailut Porissa 31.10. 1.11.2015 Kyu Cup 2015 Kendo, Iaido ja Jodo kilpailut Porissa 31.10. 1.11.2015 Pori Kendoseura järjestää Kyu Cup kendokilpailut lokakuun lopulla 31.10. 1.11.2015 Porissa. Kaikki kyu tasoiset kendon, iaidon ja jodon

Lisätiedot

Porvoon Open

Porvoon Open Porvoon Open 8.10.2016 www.porvoontkd.fi Paikka: Oy Kokonhalli Ab Jääkiekkotie 3 06100 Porvoo www.kokonhalli.fi Porvoon taekwondo järjestää Suomen Taekwondoliiton otteluliigan osakilpailun. Mukana ovat

Lisätiedot

Juniori- ja joukkuekilpailut 17.10.2009 sekä lasten kilpailut 18.10.2009

Juniori- ja joukkuekilpailut 17.10.2009 sekä lasten kilpailut 18.10.2009 Suomen ITF Taekwon-do ry ja Aitoon Taekwon-do ry järjestävät Juniori- ja joukkuekilpailut 17.10.2009 sekä lasten kilpailut 18.10.2009 Kilpailupaikka: Pälkäneen Yhteiskoulu, Koulutie 13, 36600 Pälkäne Kilpailut

Lisätiedot

SM-KILPAILUSÄÄNNÖT 13.09.2010

SM-KILPAILUSÄÄNNÖT 13.09.2010 SM-KILPAILUSÄÄNNÖT 13.09.2010 1 OSANOTTO- JA EDUSTUSOIKEUS Kaikilla keilaajilla, jotka ovat SFKL:n alaisen firmakeilailuyhdistykseen kuuluvan jäsenfirman palveluksessa, on oikeus osallistua kilpailuun.

Lisätiedot

ALIUPSEERILIITTO RY MESTARUUSKILPAILUJEN SÄÄNNÖT 26.1.2015

ALIUPSEERILIITTO RY MESTARUUSKILPAILUJEN SÄÄNNÖT 26.1.2015 ALIUPSEERILIITTO RY MESTARUUSKILPAILUJEN SÄÄNNÖT 26.1.2015 1. YLEISET SÄÄNNÖT... 2 1.1.MESTARUUSKILPAILUT... 2 1.2. OSALLISTUMISOIKEUS... 2 1.3. KILPAILUAJAN JA PAIKAN MÄÄRÄYTYMINEN... 2 1.4. MESTARUUSKILPAILUJEN

Lisätiedot

UINTIURHEILUN SÄÄNTÖKIRJA 2013-2017 MASTERS-UINTI JA MASTERS-AVOVESIUINTI

UINTIURHEILUN SÄÄNTÖKIRJA 2013-2017 MASTERS-UINTI JA MASTERS-AVOVESIUINTI 29.4.2015 UINTIURHEILUN SÄÄNTÖKIRJA 2013-2017 MASTERS-UINTI JA MASTERS-AVOVESIUINTI 2 Masters-uinti ja masters-avovesiuinti Näissä säännöissä käytetään seuraavia FINA:n sääntöjen mukaisia lyhennyksiä:

Lisätiedot

KILPAILUSUUNNITELMA 2015 2016 1.9.2015

KILPAILUSUUNNITELMA 2015 2016 1.9.2015 KILPAILUSUUNNITELMA 2015 2016 1.9.2015 Miesten SM-liiga Runkosarja a) SM-lisenssien myöntämismäärän mukaan korkeintaan kymmenen (10) joukkueen kolminkertainen sarja, jonka perusteella määräytyvät pudotuspelien

Lisätiedot

Suomen Petanque-Liitto r.y., liittohallituksen aloitteet (6 kpl) syysliittokokoukselle

Suomen Petanque-Liitto r.y., liittohallituksen aloitteet (6 kpl) syysliittokokoukselle 1 (2) Suomen Petanque-Liitto r.y., liittohallituksen aloitteet (6 kpl) syysliittokokoukselle 24.11.2013 Liittohallituksen aloite 1: Henkilökohtainen arvopistejärjestelmä (Ranking) Järjestelmä lopetetaan

Lisätiedot

ROTUMESTARUUSKILPAILUIDEN JÄRJESTÄMISOHJE

ROTUMESTARUUSKILPAILUIDEN JÄRJESTÄMISOHJE ROTUMESTARUUSKILPAILUIDEN JÄRJESTÄMISOHJE 1. Tarkoitus Tämän rotumestaruuskokeiden järjestämisohjeen on laatinut Suomen Belgianpaimenkoirayhdistys ry:n johtokunta. Ohjeiden tarkoituksena on varmistaa,

Lisätiedot

PORI OPEN 2013 POOMSE 1 / 5. PORI OPEN 2013 Poomseliigan kolmas osakilpailu + harrastajat

PORI OPEN 2013 POOMSE 1 / 5. PORI OPEN 2013 Poomseliigan kolmas osakilpailu + harrastajat PORI OPEN 2013 POOMSE 1 / 5 PORI OPEN 2013 Poomseliigan kolmas osakilpailu + harrastajat PORI OPEN 2013 POOMSE 2 / 5 Kilpailupäivä Lauantai 11.05.2013 Alustava aikataulu 09.00 09.30 Tuomaripalaveri 09.30

Lisätiedot

KULJETUS SUNDELL - RACE LOHJA 31.8.2014 SPV:n luvalla

KULJETUS SUNDELL - RACE LOHJA 31.8.2014 SPV:n luvalla KULJETUS SUNDELL - RACE LOHJA 31.8.2014 SPV:n luvalla KILPAILUKUTSU JÄRJESTÄJÄ PAIKKA C/O Virkkalantie 31 08700 Lohja Lohja, Aurlahti - Liessaarenkatu AJETTAVAT LUOKAT F4S GT30 SJ 15 GT15 SM osakilpailu

Lisätiedot

Alle 17- ja alle 15-vuotiaiden SM-kilpailujen kilpailusäännöt (hyväksytty hallituksen kokouksessa )

Alle 17- ja alle 15-vuotiaiden SM-kilpailujen kilpailusäännöt (hyväksytty hallituksen kokouksessa ) 9-17. Alle 17-vuotiaiden Suomen mestaruuskilpailut 9-17.1 Osallistumisoikeus 9-17.1.1 Alle 17-vuotiaiden Suomen mestaruuskilpailuihin saavat osallistua pelaajat, jotka sinä kalenterivuonna, johon kyseisen

Lisätiedot

1.1 Kilpailussa noudatetaan Purjehduksen kilpailusäännöissä (PKS) määriteltyjä sääntöjä.

1.1 Kilpailussa noudatetaan Purjehduksen kilpailusäännöissä (PKS) määriteltyjä sääntöjä. KILPAILUKUTSU Optimistijollien karsintakilpailu 2/2017 Tapahtuma: Suomen Optimistijollaliiton karsintakilpailu 2/2017. Tapahtuma on suljettu kutsukilpailu, johon voivat osallistua kaikki Suomen Optimistijollaliitolta

Lisätiedot

SUOMEN MELONTA- JA SOUTULIITON YLEISET KILPAILUSÄÄNNÖT

SUOMEN MELONTA- JA SOUTULIITON YLEISET KILPAILUSÄÄNNÖT 1 SUOMEN MELONTA- JA SOUTULIITON YLEISET KILPAILUSÄÄNNÖT SUOMEN MELONTA- JA SOUTULIITTO RY Hyväksytty 1.4.2017 2 SISÄLTÖ 1. YLEISTÄ... 3 1.1. Sääntöjen pätemisjärjestys... 3 1.2. Avoimet kilpailut... 3

Lisätiedot

RALLY-TOKOKILPAILUJEN SÄÄNNÖT

RALLY-TOKOKILPAILUJEN SÄÄNNÖT RALLY-TOKOKILPAILUJEN SÄÄNNÖT Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 23.11.2013 Voimassa 1.5.2014 lähtien 1 RALLY-TOKON KILPAILUSÄÄNTÖ A. RALLY-TOKOKILPAILUN SÄÄNNÖT... 2 1. RALLY-TOKOKILPAILUJEN TARKOITUS...

Lisätiedot

LIIKESARJOJEN SM-LIIGA 2012 KILPAILUKUTSU

LIIKESARJOJEN SM-LIIGA 2012 KILPAILUKUTSU LIIKESARJOJEN SM-LIIGA 2012 KILPAILUKUTSU LIIKESARJOJEN SM-LIIGA 3/2012 LAHTI 5.5.2012 JÄRJESTÄJÄ: TAEKWONDO LAHTI RY LIIKESARJOJEN SM-LIIGA 2012 Taekwondo Lahti Ry järjestää liikesarjojen SM- liigan kolmannen

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAINEN KILPAILU Kaikissa luokissa henkilökohtaisia JunnuGym-pisteitä jaetaan 10 parhaalle seuraavasti:

HENKILÖKOHTAINEN KILPAILU Kaikissa luokissa henkilökohtaisia JunnuGym-pisteitä jaetaan 10 parhaalle seuraavasti: SÄÄNNÖT YLEISTÄ JunnuGym on luokkien 1-5 pojille tarkoitettu telinevoimistelun henkilökohtainen- ja seurakilpailu. JunnuGym muodostuu kevään ja syksyn luokkakilpailuista, joille Suomen Voimisteluliitto

Lisätiedot

JOUKKUEKILPAILUT. Kilpailujen säännöt

JOUKKUEKILPAILUT. Kilpailujen säännöt JOUKKUEKILPAILUT Kilpailujen säännöt International Taekwon-Do Federation All Europe Taekwon-Do Federation Suomen ITF Taekwon-Do ry Tekninen Valiokunta Suomen Antidopingtoimikunta Kilpailuiden järjestäjä

Lisätiedot

VIIVANSEURANNAN SÄÄNNÖT. Priit Norak

VIIVANSEURANNAN SÄÄNNÖT. Priit Norak VIIVANSEURANNAN SÄÄNNÖT Priit Norak +372 5192 7800 priit.norak@robotex.ee Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Robottiluokat... 3 3 Kenttä... 3 4 Robotti... 3 4.1 LEGO-robottien lisävaatimukset... 4 5 Kilpailu...

Lisätiedot

OTTELUKILPAILUN TUOMARIVALVOJAN OHJEET Päivitetty 24.8.2010

OTTELUKILPAILUN TUOMARIVALVOJAN OHJEET Päivitetty 24.8.2010 OTTELUKILPAILUN TUOMARIVALVOJAN OHJEET Päivitetty 24.8.2010 Tuomarivalvojan sitoumus Tuomarivalvoja sitoutuu näiden ohjeiden mukaisesti Suomen Taekwondoliiton ja sen tuomarikunnan edustajana henkilökohtaisesti

Lisätiedot

KILPAILUKUTSU Takkula 31.7 2.8.2015

KILPAILUKUTSU Takkula 31.7 2.8.2015 KILPAILUKUTSU Takkula 31.7 2.8.2015 RATSASTUSKOULUJEN OPPILAIDEN MESTARUUSKILPAILUT OPETUSHEVOSILLA Lahden Ratsastajat ry järjestää yhdessä Suomen Ratsastuksenopettajainyhdistys ry:n kanssa 31.7. 2.8.2015

Lisätiedot

LIIKESARJOJEN SM-LIIGA 2012 KILPAILUKUTSU

LIIKESARJOJEN SM-LIIGA 2012 KILPAILUKUTSU LIIKESARJOJEN SM-LIIGA 2012 KILPAILUKUTSU PORI OPEN 2012 PORIN URHEILUTALOLLA 14.04.2012 JÄRJESTÄJÄ: PORIN TAEKWONDO RY LIIKESARJOJEN SM-LIIGA 2012 Kisoissa myös harrastaja ja ilvessarjat KILPAILUPÄIVÄ

Lisätiedot

Marja-Vantaa -turnaus

Marja-Vantaa -turnaus Keimolan Kaiku ry Turnausohje Marja-Vantaa -turnaus 12.-13.2.2011 Myyrmäkihalli Vantaa Kiitoksia ilmoittautumisestanne Marja-Vantaa -turnaukseen. Tervetuloa Vantaan Myyrmäkeen viettämään iloinen turnausviikonloppu!

Lisätiedot

Lohja Race

Lohja Race Lohja Race 27-28.8.2016 KILPAILUKUTSU Järjestävä seura: Lohjan Purjehtijat Nuottatie 2 FIN-08100 Lohja 1 SÄÄNNÖT 1.1 Kilpailussa noudatetaan Purjehduksen kilpailusäännöissä 2013-2016 määriteltyjä sääntöjä

Lisätiedot

2014 Luokkajärjestelmäohje

2014 Luokkajärjestelmäohje 2014 Luokkajärjestelmäohje Tyttöjen telinevoimistelun luokkajärjestelmän kaaviokuva, merkkiliikkeet, sarjat ja muut valmiit materiaalit ovat NTV:n internetsivuilla http://www.voimistelu.fi/voimistelutoiminta/lajit/naisten_telinevoimistelu/kilpailujarjestelma/luokkakilpail

Lisätiedot