Elintarviketeollisuuden turvallisuuskilpailu

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Elintarviketeollisuuden turvallisuuskilpailu 2005 2007"

Transkriptio

1 Raportti 1 (8) Elintarviketeollisuuden turvallisuuskilpailu Hankkeen tausta ja tavoitteet Elintarviketeollisuudessa järjestettiin vuosina turvallisuuskilpailu Teknologiateollisuudessa aiemmin toteutetun kilpailun hyvien tulosten kannustamana. Kilpailun organisoi Työturvallisuuskeskuksen elintarvikealojen työalatoimikunta, jossa ovat edustettuina alan työmarkkinajärjestöt Elintarviketeollisuusliitto, Suomen Elintarviketyöläisten Liitto, Toimihenkilöunioni ja Meijerialan Ammattilaiset. Lisäksi johtoryhmässä oli Työsuojeluhallinnon ja 3T Ratkaisut Oy:n edustus. Hanketta rahoittivat myös Työsuojelurahasto, Valtakunnallinen Työtapaturmaohjelma ja sosiaali- ja terveysministeriön työsuojeluosasto. Kilpailu perustui teknologiateollisuudessa kehitettyyn ja testattuun peruskonseptiin, jonka ytimenä ovat työpaikoilla tehdyt arviointikäynnit. Käynnit toteutti työsuojeluhallinto alan tarkastajien voimin. Tarkastajat havainnoivat kunkin työpaikan työympäristön laadun vakioitua Elmeri + -havaintomenetelmää käyttäen. Tavoitteena oli nopeuttaa alan työympäristöjen kehitystä yritysten välisen kilpailun avulla. Hankkeen tavoitteena on lisäksi kehittää kilpailukonseptia ja mittareita niin, että niissä huomioidaan entistä paremmin yritysten oman turvallisuustoiminnan tukeminen ja Internetin tarjoamat tiedotusmahdollisuudet. Kilpailun voittajat vuosina 2006 ja 2007 on esitetty Työtuvallisuuskeskuksen julkaisemissa kilpailun tiedotuslehdissä. Tässä raportissa analysoidaan kilpailun vaikutuksia osaaottaneiden työpaikkojen työoloihin, työtapaturmiin ja sairauspoissaoloihin. 2 Menetelmät ja osanottajat 2.1 Kilpailun mittarit 1. Fyysinen työympäristö ja työtavat, jota havainnoidaan Elmeri + -menetelmällä. Kokonaisarvostelussa Elmeri + -indeksillä oli 50 prosentin painoarvo. 3T Ratkaisut Oy laati menetelmästä sovellusohjeen elintarviketeollisuutta varten yhteistyössä tarkastajien ja työalatoimikunnan kanssa. Havainnoitavia asioita ovat: työskentely: suojainten käyttö ja riskinotto järjestys: lattiat, pöydät ja jäteastiat liikkumisturvallisuus: kulkutiet, putoamisvaarat, poistumistiet ergonomia: työasennot, toistorasitus, käsinnostot työhygienia: ääniympäristö, valaistus, lämpöolot, kemialliset aineet ja ilman laatu. 2. Työtapaturmissa menetetyt työtunnit työntekijää kohti, painoarvo 10 %. 3. Sairauspoissaoloissa menetetyt työtunnit työntekijää kohti, painoarvo 10 %.

2 Raportti 2 (8) 4. Henkilöstön työsuojelutietämys, painoarvo 20 %. Tietämystä mitattiin 25 oikein/väärin- väittämää käsittävällä kyselylomakkeella, johon vastasi satunnainen otos työpaikan työntekijöistä arviointikäynnin yhteydessä. 5. Itsearvioinnin laatu, painoarvo 10 %. Itsearviointi koostui työpaikan omasta Elmeri + -havainnoinnista. Laatukriteereinä käytettiin arvioinnin palautusta aikataulussa ja arvioinnin perusteellisuutta, ei niinkään saatua indeksilukua. 2.2 Kilpailun toteutus Kilpailu eteni taulukon 1 mukaisesti: Elmeri + -menetelmä koulutettiin kaikille kilpailuyrityksille kuudessa päivän mittaisessa koulutustilaisuudessa, jotka pidettiin pääkaupunkiseudulla (17. ja sekä ), Valkeakoskella ( ), Seinäjoella ( ) ja Lahdessa ( ). Työpaikat saivat kukin lähettää koulutukseen 2 3 työntekijää. Koulutuksen jälkeen työpaikat tekivät toimipaikassaan Elmeri + -itsearvioinnin. Taulukko 1. Kilpailun vaiheet ja aikataulu Vaihe Elintarviketeollisuuden kilpailun kutsu ja markkinointi Ajankohta Mittariston ja ohjemateriaalin laatiminen Verkkopalvelun laatiminen Työpaikkojen edustajien koulutus (6x1pv) ja itsearvioinnit Arvioijien koulutus Ensimmäinen ulkopuolinen arviointi Ensimmäinen palkintojenjakoseminaari Toinen ulkopuolinen arviointi Toinen itsearviointi Kolmas ulkopuolinen arviointi Toinen palkintojenjakoseminaari Erikseen kilpailuun nimetyt työsuojelutarkastajat saivat alussa kahden päivän mittaisen Elmeri + -koulutuksen. Lisäksi heille järjestettiin päivän mittainen kalibrointikoulutus sekä ennen toista että ennen kolmatta arviointikierrosta. Kalibroinnissa tarkastajille näytettiin arvioitavaa työpistettä koskeva lyhyt video ja valokuvia 2 3 kertaa peräkkäin. Tänä aikana he joutuivat itsenäisesti täyttämään arviointilomakkeen. Näin esitettiin 3 5 työpistettä peräkkäin, yhteensä noin tunnin aikana. Arviointilomakkeet kerättiin pois tarkastajilta. Sen jälkeen aloitettiin työpisteiden tarkastelu alusta niin, että työpiste kerrallaan tarkastajat arvioivat niitä ensin 2 3 hengen pienryhmissä ja ryhmien tuloksia verrattiin keskustellen. Erimielisyyksien osalta tarkennettiin tarvittaessa arviointiohjeita. Arviointien yhtenevyyttä tarkastajien välillä arvioitiin laskemalla tarkastajien saamien indeksien keskiarvo ja keskihajonta. Keskihajonta ei saisi olla enempää kuin 10 % keskiarvosta. Ensimmäisen kalibrointikerran keskihajonta täytti tämän tavoitteen, mutta toisella kerralla hajonta oli hieman suurempi. Kolmas kalibrointi osoitti yhtenevyyden hyväksi (taulukko 2).

3 Raportti 3 (8) Taulukko 2. Elmeri + -menetelmän kalibrointitulokset. Kalibrointikerta Tarkastajien lukumäärä, kpl Työpisteiden lukumäärä, kpl Elmeri + -indeksin keskiarvo Kevät ,04 Syksy ,29 Kevät ,30 Elmeri + -indeksin keskihajonta Kilpailun verkkopalvelu rakennettiin yhteistyössä alihankkijoiden kanssa ja se avattiin syyskuussa Palvelussa on erikseen alasivut elintarviketeollisuuden, teknologiateollisuuden ja rakennusteollisuuden kilpailuille. Sivuilla on julkaistu ja julkaistaan kilpailu-uutiset, tulokset ja kilpailujen tukimateriaali. Palkinnot jaettiin keväällä 2006 ja 2007 Kansallisen Elintarvikepäivän yhteydessä Helsingin Messukeskuksessa. 2.3 Osanottajat ja sarjat Kilpailu oli avoin kaikille elintarviketeollisuuden yrityksille, työpaikoille ja alan oppilaitoksille. Yrityksiä ilmoittautui alussa 25 kappaletta. Syksyn 2006 kierrokselta niistä jäi pois 3 ja uusia ilmoittautui 1. Viimeiselle, kevään 2007 kierrokselle, ilmoittautui vielä 4 uutta työpaikkaa, jolloin osanottajien määrä oli 27. Työpaikat jaettiin neljään sarjaan: lihateollisuus, juoma- ja meijeriteollisuus, leipomot sekä muut (Taulukko 3). Taulukko 3. Osanottajat ja niiden henkilöstö sarjoittain. Sarja Työpaikkojen määrä Henkilöstöä Lihateollisuus Juomateollisuus Leipomoteollisuus Muu ) henkilöstön määrästä puuttuu 2 työpaikan tiedot 3 Tulokset 3.1 Elmeri + ulkoinen arviointi Tarkastajien havainnoima työympäristön taso oli ensimmäisellä arviointikierroksella keskimäärin 73 prosenttia. Toisella kierroksella keskiarvo oli 81 ja kolmannella 83 prosenttia. Työpaikkojen välinen indeksin keskihajonta pieneni alun 9,3:sta 6,8:aan. Yleinen tason kohoaminen ja työpaikkojen erojen pieneneminen näkyy myös kuvasta 1, jossa kierrosten tulokset näkyvät työpaikoittain. Alussa kolmasosa työpaikoista sai alle 70 %:n indeksin, ja lopussa näitä oli vähemmän kuin joka kymmenes.

4 Raportti 4 (8) Elintarviketeollisuuden turvallisuuskilpailun Elmeri + indeksit työpaikoittain kevät 2006 syksy 2006 kevät Kuva 1. Elmeri + -indeksi työpaikoittain eri arviointikierroksilla, ulkoinen arviointi. Leipomosarjalaiset kehittyivät enemmän kuin muut (kuva 2). Aluksi leipomot olivat alan keskiarvon alapuolella, mutta lopussa ne olivat kirineet muiden tasolle. Kaikilla kierroksilla parhaan tuloksen saivat kuitenkin sarjan muu elintarviketeollisuus osanottajat. Elmeri + indeksin kehitys sarjoittain kevät 2006 Syksy 2006 kevät yhteensä liha juoma leipomo muu Kuva 2. Elmeri + -indeksin kehitys sarjoittain, ulkoinen arviointi.

5 Raportti 5 (8) Lämpöolot Valaistus Jäteastiat Työskentely Ilman puhtaus Poistumistiet Kulkuteiden rakenne Koneiden hallintalaitteet Työpiste-ergonomia Pöytien järjestys Konesuojaus Fyysinen rasitus Lattian järjestys Melu kevät 2006 kevät Kuva 3. Elmeri + -osaindeksien kehitys kilpailun alusta sen loppuun, ulkoinen arviointi. Tarkastajien havaintojen mukaan parhaalla tolalla alan työympäristössä ovat lämpöolot, valaistus ja jäteastiat. Lämpöolojen kriteereitä tosin oli muutettu siten, että hyväksyttiin tuotteen kannalta oikea lämpötila mutta ei sitä alempaa. Tuotteen kannalta oikea lämpötila on elintarvikkeiden valmistuksessa useissa vaiheissa alempi kuin ihmisen kannalta tarkasteltuna. Kylmyydeltä suojaavan vaatetuksen käyttö otettiin huomioon kohdassa työskentely. Eniten parannusta kaipaavia asioita ovat melu, lattian järjestys ja työn fyysinen rasitus. Huomattavaa parannusta kilpailun aikana tapahtui tarkastajien havaintojen mukaan melussa, konesuojauksessa, koneiden hallintalaitteissa, kulkuteissä, poistumistiemerkinnöissä ja työpiste-ergonomiassa. Myös pöytien järjestys, ilman puhtaus/kemiallisten aineiden käyttö ja työskentelytavat paranivat. 3.2 Elmeri + -itsearviointi Ensimmäinen Elmeri + -itsearviointi tapahtui keskimäärin noin 2 kuukautta ennen ensimmäistä ulkoista arviointia. Tämän itsearvioinnin tulosten keskiarvo oli 69,3 % eli noin 4 prosenttiyksikköä pienempi kuin ulkoisen arvioinnin. Ulkoisen ja itsearvioinnin osaindeksit korreloivat erittäin merkitsevästi (r=0.919). Myös itsearvioinnissa parhaat arviot saivat lämpöolot, valaistus ja jäteastiat, joskin itsearvioinnin tulokset jäivät selvästi alle ulkoisen arvioinnin tulosten. Huonoimmat arviot saivat melu ja lattian järjestys (kuva 3). Toisen itsearvioinnin indeksikeskiarvo oli 77,6 %. Parannus edelliseen oli siten 8,3 %-yksikköä. Eniten oli parannusta lattian järjestyksessä, ilman puhtaudessa/kemikaaleissa, lämpöoloissa, työskentelyssä, konesuojauksessa, pöytien järjestyksessä ja poistumisteissä (kuva 4).

6 Raportti 6 (8) Lämpöolot Valaistus Jäteastiat Työskentely Ilman puhtaus Poistumistiet Kulkuteiden rakenne Koneiden hallintalaitteet Työpiste-ergonomia Pöytien järjestys Konesuojaus Fyysinen rasitus Lattian järjestys Melu ulkoinen arviointi kevät 2006 itsearviointi 1 8 Kuva 4. Ulkoisen arvioinnin ja itsearvioinnin vertailu osaindekseittäin. Muutos on lähellä ulkoisessa arvioinnissa saatua parannusta. Toinen itsearviointi tapahtui myös keskimäärin 2 3 kuukautta ennen viimeistä ulkoista arviointia. Itsearvioinnissa todettu indeksiparannus oli lähellä ulkoisessa arvioinnissa todettua parannusta. Osaindeksien muutokset olivat myös samantasoisia viittä poikkeusta lukuun ottamatta. Lämpöolot ja lattian järjestys olivat itsearvion mukaan kehittyneet selvästi positiivisemmin ja kulkuteiden rakenne, työpisteergonomia sekä koneiden hallintalaitteet vähemmän kuin ulkoisen arvion mukaan (kuva 5) Jäteastiat Lämpöolot Valaistus Ilman puhtaus Työskentely Kulkuteiden rakenne Konesuojaus Poistumistiet Työpiste-ergonomia Fyysinen rasitus Koneiden hallintalaitteet Pöytien järjestys Lattian järjestys Melu itsearviointi 1 itsearvionti 2 9 Kuva 5. Osaindeksien kehitys itsearvioinnin perusteella.

7 Raportti 7 (8) 3.3 Tapaturmat ja sairauspoissaolot Tapaturmien vuoksi menetettiin sekä vuonna 2005 että 2006 noin kymmenen tuntia työntekijää kohti. Tapaturmataajuus kuitenkin putosi 55:stä 43 tapaturmaan miljoonaa työtuntia kohti (luvuissa mukana vain työntekijöiden tunnit ja tapaturmat). Taajuuden pudotus oli siten noin 20 prosenttia. Suurin muutos tapahtui lihateollisuudessa, jossa taajuus väheni 40 prosenttia (kuva 6) yhteens liha juoma leipomo muu Kuva 6. Tapaturmapoissaolot kohti kilpailuyrityksissä , tuntia/työntekijä. Sairaupoissaoloja oli keskimäärin 137 tuntia henkeä kohti vuonna 2005 ja 133 tuntia vuonna Kolmen prosentin muutos on oikean suuntaan, mutta ei tilastollisesti merkitsevä (kuva 7) yhteensä liha juoma leipomo muu Kuva 7. Sairauspoissaolotunnit työntekijää kohti kilpailuyrityksissä

8 Raportti 8 (8) 4 Pohdinta Elmeri + -indeksi parani ulkoisten arvioiden mukaan vuoden aikana keskimäärin kymmenen prosenttiyksikköä. Havaittujen puutteiden määrä väheni 37 prosenttia (27 %:sta 17 %:iin kaikista havainnoista). Muutos on tilastollisesti erittäin merkitsevä. Se on myös käytännössä merkittävä. Käytännön merkitystä lisää se, että alussa heikoimmaksi todetut työpaikat kehittyivät eniten. Alkutasoltaan keskiarvoa heikompien työpaikkojen taso parani 14 ja keskiarvoa parempien 5 prosenttiyksikköä. Tämä merkitsee, että työolojen tasa-arvo lisääntyi. Työympäristön muutos oli hyvin samansuuntainen kuin aiemmassa Teknologiateollisuuden kilpailussa. Myös siinä muutos oli voimakas ensimmäisen ja toisen kilpailukierroksen välissä, ja eniten paransivat keskiarvoa heikommat työpaikat. Teknologiateollisuuden kilpailu oli nelivuotinen ja siten selvästi pitempikestoinen. Siinä positiivinen kehitys jatkui koko kilpailun ajan, mutta hidastui kierros kierrokselta. Pitkä aika saattaa parantaa tulosten pysyvyyttä myös kilpailun jälkeen. Siitä saa lisätietoa teknologiateollisuudessa syksyllä 2007 tehtävässä seurantakierroksessa. Vastaava seurantakierros olisi hyvä tehdä myös elintarviketeollisuudessa. Tapaturmien määrän muutos oli oikeaan suuntaan, mutta melko pieni. Kilpailun vaikutusta muutokseen on vaikea arvioida, koska aineisto on melko pieni ja kattaa vain kaksi vuotta. Myös sairaustunnit vähenivät hieman, mutta tätäkään muutosta ei voida osoittaa kilpailun vaikutukseksi. Tapaturmien osalta tulos poikkeaa teknologiateollisuuden kilpailusta, jossa sekä tapaturmien määrä että menetetyt tunnit vähenivät merkittävästi ensimmäisen kilpailuvuoden aikana. Vaikuttavatko Elmeri + -menetelmässä havainnoidut työympäristön asiat tapaturmiin vähemmän elintarviketeollisuudessa kuin teknologiteollisuudessa, vai johtuuko ero jostain muusta asiasta? Se ei tässä selvinnyt. Tässä kilpailussa oli uutena elementtinä itsearvioinnit, joiden tekoon työpaikkojen edustajat koulutettiin. Työpaikat toteuttivat arvioinnit laadukkaasti, ja ne kattoivat yleensä kaikki työpaikan työpisteet. Itsearvioinnit koettiin hyödyllisiksi, ja monet työpaikat ottivat Elmeri+ -menetelmän vakiokäyttöön työympäristön seurannan välineenä. Itsearvioinnin tulokset olivat pääosin yhtenevät ulkoisten arvioiden kanssa. Vertailua tosin vaikeuttaa se, että itsearviot tehtiin keskimäärin kaksi kuukautta ennen ulkoisia, ja työpaikat luultavasti toteuttivat niiden perusteella parannuksia. Näyttää siltä, että vastaavissa kampanjoissa itsearvio kannattaa ottaa mukaan ainakin vapaaehtoisena. Sitä varten on syytä järjestää riittävä menetelmäkoulutus. Lähteet Työturvallisuuskeskus, Elintarviketeollisuuden turvallisuuskilpailu, tiedotuslehti 1/2006. Työturvallisuuskeskus, Elintarviketeollisuuden turvallisuuskilpailu, tiedotuslehti Tiihonen, J. (toim.), Tuottavuus ja turvallisuus huipputasolle Työympäristökilpailu Teknologiateollisuus ry, Helsinki 2006.

Elintarviketeollisuuden työympäristön seurantakierros 2008

Elintarviketeollisuuden työympäristön seurantakierros 2008 Raportti 1 (7) Elintarviketeollisuuden työympäristön seurantakierros 2008 Hankkeen tausta ja tavoitteet Elintarviketeollisuudessa järjestettiin vuosina 2005 2007 turvallisuuskilpailu. Tavoitteena oli nopeuttaa

Lisätiedot

Elintarviketeollisuuden työympäristön seurantakierros 2010

Elintarviketeollisuuden työympäristön seurantakierros 2010 Raportti 1 (5) Elintarviketeollisuuden työympäristön seurantakierros 2010 1. Hankkeen tausta ja tavoitteet Elintarviketeollisuudessa järjestettiin vuosina 2005 2007 turvallisuuskilpailu, johon kuului muun

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden Haastamme kilpailu 2002-2005 ja seurantakierros 2007

Teknologiateollisuuden Haastamme kilpailu 2002-2005 ja seurantakierros 2007 Teknologiateollisuuden Haastamme kilpailu 2-25 ja seurantakierros 27 Tavoitteena vauhdittaa turvallisuuden ja tuottavuuden kehitystä 1 Metallituote- ja koneteollisuuden työympäristön taso ja tuottavuus

Lisätiedot

Maailman turvallisin betoniteollisuus vuonna 2015 kutsu työturvallisuuskilpailuun 2011

Maailman turvallisin betoniteollisuus vuonna 2015 kutsu työturvallisuuskilpailuun 2011 Maailman turvallisin betoniteollisuus vuonna 2015 kutsu työturvallisuuskilpailuun 2011 Lähtökohdat Turvallisuustaso alhainen muuhun teollisuuteen verrattuna Tarpeettomia onnettomuus- ja sairauskustannuksia

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden työympäristön seurantakierros Heikki Laitinen 2009

Teknologiateollisuuden työympäristön seurantakierros Heikki Laitinen 2009 Teknologiateollisuuden työympäristön seurantakierros 2009 Puheenvuoron sisältö Seurantakierroksen organisoinnista Työympäristön vahvuudet ja heikkoudet 2009 Haastamme kilpailun 2002-2005 vaikutukset 2009

Lisätiedot

Elintarviketeollisuuden työympäristön seurantakierros 2010

Elintarviketeollisuuden työympäristön seurantakierros 2010 Elintarviketeollisuuden työympäristön seurantakierros 2010 1. Hankkeen tausta ja tavoitteet Elintarviketeollisuudessa järjestettiin vuosina 2005-2007 turvallisuuskilpailu, johon kuului muun muassa puolen

Lisätiedot

Maailman turvallisin betoniteollisuus vuonna 2015 kutsu työturvallisuuskilpailuun 2012

Maailman turvallisin betoniteollisuus vuonna 2015 kutsu työturvallisuuskilpailuun 2012 Maailman turvallisin betoniteollisuus vuonna 2015 kutsu työturvallisuuskilpailuun 2012 Lähtökohdat Turvallisuustaso alhainen muuhun teollisuuteen verrattuna Tarpeettomia onnettomuus- ja sairauskustannuksia

Lisätiedot

KUTSU. Betoniteollisuuden 10. Työturvallisuuskilpailuun 2018

KUTSU. Betoniteollisuuden 10. Työturvallisuuskilpailuun 2018 KUTSU Betoniteollisuuden 10. Työturvallisuuskilpailuun 2018 Lähtökohdat Betoniteollisuus ry:n tavoite on päästä kokonaan eroon työtapaturmista vuoteen 2020 mennessä. Parhaat yritykset ovat tähän kyenneet,

Lisätiedot

Työturvallisuuskilpailujen vaikuttavuus

Työturvallisuuskilpailujen vaikuttavuus 1 Työsuojeluhallinnon julkaisuja 9 2017 Työturvallisuuskilpailujen vaikuttavuus Työsuojelutarkastajat turvallisuustason mittaajina Työsuojeluhallinto Tiivistelmä Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tarkastella

Lisätiedot

KUTSU. Betoniteollisuuden 11. Työturvallisuuskilpailuun 2019

KUTSU. Betoniteollisuuden 11. Työturvallisuuskilpailuun 2019 KUTSU Betoniteollisuuden 11. Työturvallisuuskilpailuun 2019 Lähtökohdat Betoniteollisuus ry:n tavoite on päästä kokonaan eroon työtapaturmista vuoteen 2020 mennessä. Parhaat yritykset ovat tähän kyenneet,

Lisätiedot

Työturvallisuuskilpailun merkitys työturvallisuuden kehittäjänä. Keijo Päivärinta

Työturvallisuuskilpailun merkitys työturvallisuuden kehittäjänä. Keijo Päivärinta Työturvallisuuskilpailun merkitys työturvallisuuden kehittäjänä Keijo Päivärinta [Keijo Päivärinta 2.3.2017 1 Kilpailun käynnistyminen Juuret Turun suunnalla TR-mittari arviointivälineeksi 2 Ensimmäisten

Lisätiedot

Työturvallisuustoiminnan menestystekijät

Työturvallisuustoiminnan menestystekijät 3T Ratkaisut Oy Työturvallisuuden menetystekijät raportti 31.12.2007 1(1) 3T Ratkaisut Oy Raportti 31.12.2007 Työturvallisuustoiminnan menestystekijät Valtakunnallisen työturvallisuuskampanjan vaikutukset

Lisätiedot

Vuoden 2014 kilpailu ja vuoden 2013 tuloksia. Työsuojeluinsinööri Ville Lappalainen

Vuoden 2014 kilpailu ja vuoden 2013 tuloksia. Työsuojeluinsinööri Ville Lappalainen Vuoden 2014 kilpailu ja vuoden 2013 tuloksia Turvallisesti 2000 luvulla työturvallisuuskilpailu 2014 Uudellamaalla Esittely ja säännöt Uudenmaan alueellinen työturvallisuuskilpailu Pidempiä työuria työsuojelulla

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden työympäristö ja tapaturmat Valtakunnallisen turvallisuuskampanjan vaikutukset

Teknologiateollisuuden työympäristö ja tapaturmat Valtakunnallisen turvallisuuskampanjan vaikutukset Heikki Laitinen Raportti 18.12.2007 3T Ratkaisut Oy Teknologiateollisuuden työympäristö ja tapaturmat 1996 2007 Valtakunnallisen turvallisuuskampanjan vaikutukset 1 Sisällysluettelo 1. Tausta ja tavoitteet...

Lisätiedot

Vuoden 2017 Uudenmaan turvallisuuskilpailu ja valtakunnallinen kampanja Maa- ja vesirakentaminen

Vuoden 2017 Uudenmaan turvallisuuskilpailu ja valtakunnallinen kampanja Maa- ja vesirakentaminen Vuoden 2017 Uudenmaan turvallisuuskilpailu ja valtakunnallinen kampanja Maa- ja vesirakentaminen Työsuojeluinsinööri Jukka Hietavirta/ Etelä-Suomen aluehallintovirasto 1.3.2017 VUODEN 2017 INFRAN KILPAILUT/KAMPANJAT

Lisätiedot

Vuoden 2016 Uudenmaan turvallisuuskilpailu. Maa- ja vesirakentaminen. Työsuojeluinsinööri Jukka Hietavirta/ Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Vuoden 2016 Uudenmaan turvallisuuskilpailu. Maa- ja vesirakentaminen. Työsuojeluinsinööri Jukka Hietavirta/ Etelä-Suomen aluehallintovirasto Vuoden 2016 Uudenmaan turvallisuuskilpailu Maa- ja vesirakentaminen Työsuojeluinsinööri Jukka Hietavirta/ Etelä-Suomen aluehallintovirasto 1.3.2017 VUODEN 2017 INFRAN KILPAILUT/KAMPANJAT Uudenmaan kilpailu

Lisätiedot

Vuoden 2018 Uudenmaan turvallisuuskilpailu ja valtakunnallinen kampanja Maa- ja vesirakentaminen

Vuoden 2018 Uudenmaan turvallisuuskilpailu ja valtakunnallinen kampanja Maa- ja vesirakentaminen Vuoden 2018 Uudenmaan turvallisuuskilpailu ja valtakunnallinen kampanja Maa- ja vesirakentaminen Työsuojeluinsinööri Jukka Hietavirta/ Etelä-Suomen aluehallintovirasto VUODEN 2018 INFRAN KILPAILU Vuoden

Lisätiedot

Turvallisesti 2000 luvulla työturvallisuuskilpailu 2019 Uudellamaalla

Turvallisesti 2000 luvulla työturvallisuuskilpailu 2019 Uudellamaalla Turvallisesti 2000 luvulla työturvallisuuskilpailu 2019 Uudellamaalla Esittely ja säännöt Uudenmaan alueellinen työturvallisuuskilpailu Terve ja turvallinen työpaikka Osana Nolla tapaturmaa rakennusteollisuudessa

Lisätiedot

TURVALLISUUSKIERROKSILLA

TURVALLISUUSKIERROKSILLA TURVALLISUUSKIERROKSILLA TULOSTA HANKE TYÖTERVEYSLAITOS JA NELJÄ HELSINGIN KAUPUNGIN ERI HALLINTOKUNNAN TYÖPAIKKAA PILOTOIVAT 2014 HANKKEESSA Työsuojeluvaltuutettu Kaarlo Kontro Helsinki TYÖKALU KOKO HELSINGIN

Lisätiedot

E L M E R I T E O L L I S U U D E N T Y Ö Y M P Ä R I S T Ö N H A V A I N N O I N T I

E L M E R I T E O L L I S U U D E N T Y Ö Y M P Ä R I S T Ö N H A V A I N N O I N T I E L M E R I T E O L L I S U U D E N T Y Ö Y M P Ä R I S T Ö N H A V A I N N O I N T I Työpaikan työturvallisuustason mittaaminen ja seuranta on haasteellinen tehtävä. Tapaturmien ja sairauksien tilastointi

Lisätiedot

Kilpailun tulokset 2107 ja säännöt vuodelle Ylitarkastaja Jari Nykänen Etelä-Suomen aluehallintovirasto työsuojelun vastuualue

Kilpailun tulokset 2107 ja säännöt vuodelle Ylitarkastaja Jari Nykänen Etelä-Suomen aluehallintovirasto työsuojelun vastuualue Kilpailun tulokset 2107 ja säännöt vuodelle 2018 28.2.2018 Ylitarkastaja Jari Nykänen Etelä-Suomen aluehallintovirasto työsuojelun vastuualue Kilpailumittaukset Uudellamaalla TR-keskiarvo 90,6 Työskentely

Lisätiedot

Vuoden 2015 kilpailu ja vuoden 2014 tuloksia. Työsuojeluinsinööri Ville Lappalainen

Vuoden 2015 kilpailu ja vuoden 2014 tuloksia. Työsuojeluinsinööri Ville Lappalainen Vuoden 2015 kilpailu ja vuoden 2014 tuloksia Uudenmaan alueellinen työturvallisuuskilpailu Pidempiä työuria työsuojelulla Osana Nolla tapaturmaa rakennusteollisuudessa 2020 hanketta Yhteistyö eri osapuolten

Lisätiedot

Työsuojelukysely. Johdanto. Kyselyn toteutus. Teknologiateollisuus ry Metallityöväen liitto ry

Työsuojelukysely. Johdanto. Kyselyn toteutus. Teknologiateollisuus ry Metallityöväen liitto ry Teknologiateollisuus ry Metallityöväen liitto ry 21.1.2009 Työsuojelukysely Johdanto Teknologiateollisuus ry ja Metallityöväen Liitto ry toteuttivat syksyllä 2008 yhteisen kyselyn työturvallisuudesta ja

Lisätiedot

Tuttu ympäristö yllättää. Perusasiat kuntoon.

Tuttu ympäristö yllättää. Perusasiat kuntoon. Tuttu ympäristö yllättää. Perusasiat kuntoon. PERUSASIAT KUNTOON työssä ja kotona Siisteys ja järjestys ehkäisevät tapaturmia, lisäävät työtehoa ja viihtyvyyttä merkittävästi niin työpaikalla kuin kotonakin.

Lisätiedot

Autoalan kysely 2014

Autoalan kysely 2014 Autoalan kysely 2014 Autoalan työsuojelun yhteistoiminnan ja työympäristön riskien vaikuttavuuskysely 2014 1 Toimipaikkanne henkilöstön lukumäärä 100% 80% 60% 51% 40% 32% 20% 17% 0% 1% 1-9 10-20 21-40

Lisätiedot

Elintarviketeollisuuden parhaat

Elintarviketeollisuuden parhaat Elintarviketeollisuuden turvallisuuskilpailu TIEDOTUSLEHTI 1/2006 Elintarviketeollisuuden parhaat Turvallisuuskilpailun 1. kierros Sämpyläleipomo Baco Oy: Puutteet korjataan heti - Tavoitteena meillä on

Lisätiedot

Kiviainespäivät Kiviainesalan turvallisuuskilpailu 2018 TIMO PINOMÄKI

Kiviainespäivät Kiviainesalan turvallisuuskilpailu 2018 TIMO PINOMÄKI Kiviainespäivät 18.-19.1.2018 Kiviainesalan turvallisuuskilpailu 2018 TIMO PINOMÄKI Sisältö Kiviainesalan turvallisuuskilpailu ja havaintoja historiasta sekä nykytilasta Kiviainesalan turvallisuuskilpailu

Lisätiedot

Elintarviketeollisuuden parhaat

Elintarviketeollisuuden parhaat Elintarviketeollisuuden turvallisuuskilpailu TIEDOTUSLEHTI 2007 Elintarviketeollisuuden parhaat Turvallisuuskilpailun tulokset Kilpailun voittaja: Apetit Pakaste Oy, Pudasjärven tehdas Johtoryhmän puheenjohtaja

Lisätiedot

Työympäristön esteettömyyden arviointimenetelmä ESTE

Työympäristön esteettömyyden arviointimenetelmä ESTE Työympäristön esteettömyyden arviointimenetelmä ESTE Nina Nevala, Tiina Juhola, Juha Anttila, Hannu Alaranta Työsuojelurahaston tutkimus- ja kehityshanke 104373 Hankkeen toteuttajat Työterveyslaitos Invalidiliiton

Lisätiedot

Maailman turvallisin betoniteollisuus vuonna 2015 kutsu työturvallisuuskilpailuun 2010

Maailman turvallisin betoniteollisuus vuonna 2015 kutsu työturvallisuuskilpailuun 2010 Maailman turvallisin betoniteollisuus vuonna 2015 kutsu työturvallisuuskilpailuun 2010 Lähtökohdat Turvallisuustaso alhainen muuhun teollisuuteen verrattuna Tarpeettomia onnettomuus- ja sairauskustannuksia

Lisätiedot

17.3.2014 RAPORTTI LIIKUNNAN VAPAAEHTOISTOIMIJOIDEN ITE-ARVIOINNISTA 2013

17.3.2014 RAPORTTI LIIKUNNAN VAPAAEHTOISTOIMIJOIDEN ITE-ARVIOINNISTA 2013 Suomen Parkinson-liitto ry Liikuntatoiminta Taina Piittisjärvi Raportti 17.3.2014 1(4) RAPORTTI LIIKUNNAN VAPAAEHTOISTOIMIJOIDEN ITE-ARVIOINNISTA 2013 TULOKSIA Tämä on raportti Suomen Parkinson-liiton

Lisätiedot

TYÖSUOJELUKYSELY 2015. Työturvallisuus parantunut, mutta melu edelleen työpaikkojen suurin työsuojeluongelma

TYÖSUOJELUKYSELY 2015. Työturvallisuus parantunut, mutta melu edelleen työpaikkojen suurin työsuojeluongelma TYÖSUOJELUKYSELY Työturvallisuus parantunut, mutta melu edelleen työpaikkojen suurin työsuojeluongelma KESKEISET TULOKSET MELU ON EDELLEEN TYÖPAIKKOJEN SUURIN TYÖSUOJELUONGELMA. Yli puolella työpaikoista

Lisätiedot

Työympäristön ja työhyvinvoinnin linjaukset vuoteen 2020

Työympäristön ja työhyvinvoinnin linjaukset vuoteen 2020 Työympäristön ja työhyvinvoinnin linjaukset vuoteen 2020 Ikäjohtamisen seminaari Tampereen yliopisto, 20.3.2012 Lars-Mikael Bjurström 21.3.2012 Taustaa linjausten valmistelulle Työsuojelustrategia 1998

Lisätiedot

Henkilöstöön panostaminen

Henkilöstöön panostaminen Henkilöstöön panostaminen Tavoitteet vuodelle 2014 Kehitetään sisäisiä toimintamalleja tehostamaan parhaiden käytäntöjen ja osaamisen jakamista. Jatketaan työvälineiden ja järjestelmien kehitystyötä tukemaan

Lisätiedot

TYÖTAPATURMATILASTOJA LASIKERAAMINEN TEOLLISUUS

TYÖTAPATURMATILASTOJA LASIKERAAMINEN TEOLLISUUS TYÖTAPATURMATILASTOJA LASIKERAAMINEN TEOLLISUUS Työturvallisuuskeskus TILASTOAINEISTO Tiedot pohjautuvat Tapaturmavakuutuslaitosten liiton (TVL) tilastoaineistoihin. Aineisto sisältää 10.7.2013 päivitetyn

Lisätiedot

TuTa tutkimus- ja. -seminaarin avaus. Leo Suomaa

TuTa tutkimus- ja. -seminaarin avaus. Leo Suomaa TuTa tutkimus- ja kehitysohjelma 2007-20092009 -seminaarin avaus Leo Suomaa Tikkurila 1.10.2009 10 Tuottavuus ja työturvallisuus kehittyvät käsi kädessä (Laitinen & kumpp.) 2 2009 LSuo Palkansaajien kuolemaan

Lisätiedot

Vaarojen arvioinnilla kohti parempaa työtä. Jaana Lehtovirta Viestintäjohtaja

Vaarojen arvioinnilla kohti parempaa työtä. Jaana Lehtovirta Viestintäjohtaja Vaarojen arvioinnilla kohti parempaa työtä Jaana Lehtovirta Viestintäjohtaja Lahti Energia lyhyesti Liikevaihto 187 miljoonaa Henkilöstö 250 Päätuotteet yhteistuotannolla tuotettu sähkö ja kaukolämpö Sähköasiakkaita

Lisätiedot

Teknologiateollisuus ELY-alueittain 2014e Alueiden osuudet alan koko liikevaihdosta ja henkilöstöstä Suomessa

Teknologiateollisuus ELY-alueittain 2014e Alueiden osuudet alan koko liikevaihdosta ja henkilöstöstä Suomessa TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN KEHITYS ALUEITTAIN: Kolmas neljännes oli yrityksille haastava, loppuvuoden liikevaihdon ennakoidaan jäävän viime vuoden tasolle. Teknologiateollisuuden (elektroniikka- ja sähköteollisuus,

Lisätiedot

Työympäristön perusasiat ja Elmeri + Lisätietomateriaali (9/2004): - Elmeri + -hyväksymisperusteet - 3T Ratkaisut Oy www.3tratkaisut.

Työympäristön perusasiat ja Elmeri + Lisätietomateriaali (9/2004): - Elmeri + -hyväksymisperusteet - 3T Ratkaisut Oy www.3tratkaisut. Työympäristön perusasiat ja Elmeri + Lisätietomateriaali (9/2004): - Elmeri + -hyväksymisperusteet - 3T Ratkaisut Oy www.3tratkaisut.fi Työskentely / Työtapa TYÖSKENTELY / TYÖTAPA Havainnot: Yksi havaintoruudun

Lisätiedot

Asiakkaat arvostavat vakuutusyhtiöitä entistä enemmän

Asiakkaat arvostavat vakuutusyhtiöitä entistä enemmän Julkaisuvapaa maanantaina 11.11.2013, klo. 09.00 Asiakkaat arvostavat vakuutusyhtiöitä entistä enemmän - EPSI Rating vakuutusyhtiöiden asiakastyytyväisyystutkimus 2013 EPSI Rating tutkii vuosittain asiakkaiden

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriö

Sosiaali- ja terveysministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ergonomia-asiantuntijoiden työseminaari 6.-7.6.2013 Liisa Hakala Mielekäs työ sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla - Miksi työn mielekkyys

Lisätiedot

MILLAISTA TIETOA ARVIOINTIJÄRJESTELMÄ TUOTTAA?

MILLAISTA TIETOA ARVIOINTIJÄRJESTELMÄ TUOTTAA? MILLAISTA TIETOA ARVIOINTIJÄRJESTELMÄ TUOTTAA? RAKENNUS- JA METSÄALAN PETUSTUTKINTOJEN OPPIMISTULOKSET 12.11.2012, OPH NÄYTÖISTÄ KOOTUT TIEDOT 1. Koulutuksen järjestäjän nimi, oppilaitoksen/toimintayksikön

Lisätiedot

Perusasiat kuntoon - Parempi työ

Perusasiat kuntoon - Parempi työ Perusasiat kuntoon - Parempi työ Vaarojen arvioinnilla kohti parempaa työtä 26.4.2013 Joensuu - Sokos Hotel Kimmel Teijo Ylitalo - Safety Manager Lähtökohta Suomen työturvallisuuslaki 10 Työn vaarojen

Lisätiedot

Työhyvinvoinnilla mielenrauhaa ja tulevaisuutta. Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko Tampere 8.1.2013

Työhyvinvoinnilla mielenrauhaa ja tulevaisuutta. Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko Tampere 8.1.2013 Työhyvinvoinnilla mielenrauhaa ja tulevaisuutta Sosiaali- ja terveysministeri Tampere 8.1.2013 Työhyvinvoinnista Työhyvinvointi omaksuttu yleiskäsitteeksi viime vuosina työpaikoilla ja politiikassa työhyvinvointikortti,

Lisätiedot

Ajankohtaista työsuojelurintamalta hyvä tietää työpaikalla , TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto ry, EVO/Kari Mäkelä,

Ajankohtaista työsuojelurintamalta hyvä tietää työpaikalla , TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto ry, EVO/Kari Mäkelä, Ajankohtaista työsuojelurintamalta hyvä tietää työpaikalla 6.5.2017, TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto ry, EVO/Kari Mäkelä, www.teamliitto.fi 1 Sisältö Työehtosopimusneuvottelut 2017 Työsuojeluvaalit

Lisätiedot

TYÖTURVALLISUUS ON YHTEINEN ASIA. Viisaat kypärät yhteen seminaari Lounais Suomi 19.05.2015 Juha Suvanto

TYÖTURVALLISUUS ON YHTEINEN ASIA. Viisaat kypärät yhteen seminaari Lounais Suomi 19.05.2015 Juha Suvanto TYÖTURVALLISUUS ON YHTEINEN ASIA Viisaat kypärät yhteen seminaari Lounais Suomi 19.05.2015 Juha Suvanto Rakentaminen on vaarallinen toimiala näin väitetään Tilastotietoa Lähde: TVL Rakennusteollisuus RT

Lisätiedot

Aikaisemmat toimenpiteet. Riskitaso (1-5)

Aikaisemmat toimenpiteet. Riskitaso (1-5) 1 VAAROJEN TUNNISTAMINEN Työpaikka: Päiväys: Arvioinnin kohde: Tekijät: FYSIKAALISET VAARATEKIJÄT (F) Melu Jatkuva melu Iskumelu Häiritsevä ääniympäristö Lämpötila ja ilmanvaihto Työpaikan lämpötila Yleisilmanvaihto

Lisätiedot

Koko Kanta-Hämeen asukasluku väheni viime vuonna 668 hengellä. Kunnanhallitukselle on toimitettu yhteenveto verotilityksestä.

Koko Kanta-Hämeen asukasluku väheni viime vuonna 668 hengellä. Kunnanhallitukselle on toimitettu yhteenveto verotilityksestä. VEROTILITYKSET VUONNA 2016 Kunnanhallitus 15.2.2016 ( 20): Tammikuun verotulotilitys oli kaikkiaan 4,9 % parempi kuin vuonna 2015. Kunnallisveron osalta tilitys oli 3,7 % ja yhteisöverotulon osalta 24,0

Lisätiedot

Hankkeen tapahtumat Matti Pihkala 15.6.2010

Hankkeen tapahtumat Matti Pihkala 15.6.2010 Hankkeen tapahtumat Alussa oli suo, kuokka ja. . vuorovaikutuksen puute Paradoksimme Suuri osa henkilökuntaamme on asiakas/potilastyössään vuorovaikutuksen ammattilaisia ja silti Kalliolan sisällä henkilökunnan

Lisätiedot

Nolla tapaturmaa 2020. Kulmakivet 2016-17(luonnos) Tilannekatsaus 24.2.2015. Etera 24.2.2015 Ahti Niskanen

Nolla tapaturmaa 2020. Kulmakivet 2016-17(luonnos) Tilannekatsaus 24.2.2015. Etera 24.2.2015 Ahti Niskanen Nolla tapaturmaa 2020 Kulmakivet 2016-17(luonnos) Tilannekatsaus 24.2.2015 Etera 24.2.2015 Ahti Niskanen TAVOITTEENA NOLLA TAPATURMAA RAKENNUSTEOLLISUUDESSA 2020 Rakennusteollisuus RT ry:n hallitus asetti

Lisätiedot

YHTEISTEN TYÖPAIKKOJEN TYÖTURVALLISUUS TOT -raporttien analyysi

YHTEISTEN TYÖPAIKKOJEN TYÖTURVALLISUUS TOT -raporttien analyysi YHTEISTEN TYÖPAIKKOJEN TYÖTURVALLISUUS TOT -raporttien analyysi Tutkimuksen toteutus ja keskeisiä tuloksia Osa 2. TOT -raporttien analyysitutkimus TUTKIMUSONGELMAT 1 Millaisia yhteisillä työpaikoilla tapahtuneisiin

Lisätiedot

RUDUKSEN TURVALLISUUSTYÖN ESITTELY. Kari Lohva 24.10.2013

RUDUKSEN TURVALLISUUSTYÖN ESITTELY. Kari Lohva 24.10.2013 RUDUKSEN TURVALLISUUSTYÖN ESITTELY Kari Lohva 24.10.2013 Turvallisuustavoitteita Ei kuolemantapauksia Ei vakavia tapaturmia Nolla tapaturmaa Tapaturmapyramidi - Vähentämällä tapaturmien määrää vähenevät

Lisätiedot

UPA-hanke. Urakoitsijoiden ja palveluntarjoajien turvallisuustoiminnan arviointi

UPA-hanke. Urakoitsijoiden ja palveluntarjoajien turvallisuustoiminnan arviointi UPA-hanke Urakoitsijoiden ja palveluntarjoajien turvallisuustoiminnan arviointi Yhteisen työpaikan työturvallisuus Yhteisen työpaikan tapaturmat eivät synny yhden osapuolen toiminnasta tai turvallisuusasioiden

Lisätiedot

Työtapaturmien ja ammattitautien vähentäminen. 6.11.2014 Eurosafety-messut

Työtapaturmien ja ammattitautien vähentäminen. 6.11.2014 Eurosafety-messut Työtapaturmien ja ammattitautien vähentäminen 6.11.2014 Eurosafety-messut SISÄLTÖ Työterveys- ja työsuojelutyön strategiset tavoitteet Työkyky ja toimintaympäristö (Työkykytalo) Työtapaturmien ja ammattitautien

Lisätiedot

Laatutyö nousuun Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä. Valkeakosken seudun koulutuskuntayhtymä. PL 119 37601 Valkeakoski

Laatutyö nousuun Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä. Valkeakosken seudun koulutuskuntayhtymä. PL 119 37601 Valkeakoski 1 (7) Valkeakosken seudun koulutuskuntayhtymä n yhteystiedot Juuso Hyvärinen juuso.hyvarinen@vsky.fi puh. 044 906 0320 PL 119 37601 Valkeakoski Toiminnan vakiintuneisuus, esim. vuosikello. Laadunhallinnan

Lisätiedot

Antell johtaa toimintaa mittareista saadun tiedon avulla

Antell johtaa toimintaa mittareista saadun tiedon avulla Antell johtaa toimintaa mittareista saadun tiedon avulla Työturvallisuuspäivän alueseminaari, 28.4.2017 Riitta Anttila, Henkilöstö- ja työhyvinvointijohtaja, Antell Antell pähkinänkuoressa Valtakunnallinen

Lisätiedot

MITEN TYÖTURVALLISUUDEN TASO SAADAAN NOUSEMAAN RAKENNUSALALLA. L S Kiinteistö ja rakennuspäivä 06.02.2015 Juha Suvanto

MITEN TYÖTURVALLISUUDEN TASO SAADAAN NOUSEMAAN RAKENNUSALALLA. L S Kiinteistö ja rakennuspäivä 06.02.2015 Juha Suvanto MITEN TYÖTURVALLISUUDEN TASO SAADAAN NOUSEMAAN RAKENNUSALALLA L S Kiinteistö ja rakennuspäivä 06.02.2015 Juha Suvanto Rakentaminen on vaarallinen toimiala näin väitetään Tilastotietoa Lähde: TVL Rullaava

Lisätiedot

Arvioinnin kohde: TARKISTETTAVAT ASIAT Vaara Ei Ei Tarkennuksia. Melu. Lämpötila ja ilmanvaihto. Valaistus. Tärinä. Säteilyt

Arvioinnin kohde: TARKISTETTAVAT ASIAT Vaara Ei Ei Tarkennuksia. Melu. Lämpötila ja ilmanvaihto. Valaistus. Tärinä. Säteilyt FYSIKAALISET VAARATEKIJÄT (F) VAAROJEN TUNNISTAMINEN Yritys: Päiväys: Arvioinnin kohde: Tekijät: TARKISTETTAVAT ASIAT Vaara Ei Ei Tarkennuksia esiintyy vaaraa tietoa Melu F 1. Jatkuva melu F 2. Iskumelu

Lisätiedot

Lataa Ohitusleikkauspotilaiden ja heidän läheistensä terveyteen liittyvä elämänlaatu ja sosiaalinen tuki - Anja Rantanen. Lataa

Lataa Ohitusleikkauspotilaiden ja heidän läheistensä terveyteen liittyvä elämänlaatu ja sosiaalinen tuki - Anja Rantanen. Lataa Lataa Ohitusleikkauspotilaiden ja heidän läheistensä terveyteen liittyvä elämänlaatu ja sosiaalinen tuki - Anja Rantanen Lataa Kirjailija: Anja Rantanen ISBN: 9789514478154 Sivumäärä: 106 Formaatti: PDF

Lisätiedot

Työsuojelukysely. Johdanto. Kyselyn toteutus. Teknologiateollisuus ry Metallityöväen liitto ry 24.10.2010. Taustatiedot

Työsuojelukysely. Johdanto. Kyselyn toteutus. Teknologiateollisuus ry Metallityöväen liitto ry 24.10.2010. Taustatiedot Teknologiateollisuus ry Metallityöväen liitto ry 24.10.10 Työsuojelukysely Johdanto Teknologiateollisuus ry ja Metallityöväen Liitto ry toteuttivat keväällä 10 toisen yhteisen kyselyn työturvallisuudesta

Lisätiedot

ASUINKERROSTALON ÄÄNITEKNISEN LAADUN ARVIOINTI. Mikko Kylliäinen

ASUINKERROSTALON ÄÄNITEKNISEN LAADUN ARVIOINTI. Mikko Kylliäinen ASUINKERROSTALON ÄÄNITEKNISEN LAADUN ARVIOINTI Mikko Kylliäinen Insinööritoimisto Heikki Helimäki Oy Dagmarinkatu 8 B 18, 00100 Helsinki kylliainen@kotiposti.net 1 JOHDANTO Suomen rakentamismääräyskokoelman

Lisätiedot

Kasvatustieteellinen tiedekunta 11/12/

Kasvatustieteellinen tiedekunta 11/12/ TUTKINTOTYYTYVÄISYYS TYÖURAN NÄKÖKULMASTA YLIOPISTO-OPINTOJEN KEHITTÄMÄT VALMIUDET SUHTEESSA TYÖELÄMÄN TARPEISIIN Tarja Tuononen, KM, tohtorikoulutettava, Yliopistopedagogiikan keskus (HYPE) Tuukka Kangas,

Lisätiedot

Miten tästä eteenpäin? Rakennusteollisuus RT ry RT:n hallitus Lauri Kivekäs

Miten tästä eteenpäin? Rakennusteollisuus RT ry RT:n hallitus Lauri Kivekäs Miten tästä eteenpäin? Rakennusteollisuus RT ry RT:n hallitus 11.10.2017 Lauri Kivekäs Tapaturmataajuus 2015 2017 kk tilasto TRT + RTT + Infra / Vähintään yhden (1) päivän työkyvyttömyys (tapaturmapäivä

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden kehitys alueittain

Teknologiateollisuuden kehitys alueittain Teknologiateollisuuden kehitys alueittain 23.10.2019 Vuonna 2018 teknologiateollisuuden liikevaihto kasvoi a, a ja ttä lukuun ottamatta kaikilla ELY-alueilla. Voimakkainta kasvu oli viime vuonna ssa, 16

Lisätiedot

UUDENMAAN TYÖSUOJELUPIIRI

UUDENMAAN TYÖSUOJELUPIIRI TURVALLISUUDEN HALLINTA TYÖPAIKALLA Työpaikan perustiedot Työpaikka Y-tunnus TK-numero (tarkastaja täyttää) Henkilömäärä (koko työpaikka) Työpaikan toimiala Postiosoite Katuosoite Yhteyshenkilö Postinumero

Lisätiedot

Koko Kanta-Hämeen asukasluku väheni viime vuonna 668 hengellä. Kunnanhallitukselle on toimitettu yhteenveto verotilityksestä.

Koko Kanta-Hämeen asukasluku väheni viime vuonna 668 hengellä. Kunnanhallitukselle on toimitettu yhteenveto verotilityksestä. VEROTILITYKSET VUONNA 2016 Kunnanhallitus 15.2.2016 ( 20): Tammikuun verotulotilitys oli kaikkiaan 4,9 % parempi kuin vuonna 2015. Kunnallisveron osalta tilitys oli 3,7 % ja yhteisöverotulon osalta 24,0

Lisätiedot

Duunitalkoot. Työnteon mielekkyys pakkasella (Työolobarometriaineistot 1992 2006) Työkyky on aina suhteessa työn vaatimuksiin

Duunitalkoot. Työnteon mielekkyys pakkasella (Työolobarometriaineistot 1992 2006) Työkyky on aina suhteessa työn vaatimuksiin Duunitalkoot Työterveyslaitoksen uusi internetpalvelu - kohti toimivaa ja tuloksellista vuoropuhelua työpaikoilla Tapio Lahti apulaisylilääkäri, projektipäällikkö Työterveyslaitos Työnteon mielekkyys pakkasella

Lisätiedot

T-110.5690 Yritysturvallisuuden seminaari. Kristian Selén 7.12.2005

T-110.5690 Yritysturvallisuuden seminaari. Kristian Selén 7.12.2005 T-110.5690 Yritysturvallisuuden seminaari Kristian Selén 7.12.2005 2nd Edition 2004 Maurice Oxenburgh, Pepe Marlow, Andrew Oxenburgh ISBN 0-415-24331-9 Good ergonomics is good economics Paremmat työolot

Lisätiedot

Aineistoista. Laadulliset menetelmät: miksi tarpeen? Haastattelut, fokusryhmät, havainnointi, historiantutkimus, miksei videointikin

Aineistoista. Laadulliset menetelmät: miksi tarpeen? Haastattelut, fokusryhmät, havainnointi, historiantutkimus, miksei videointikin Aineistoista 11.2.09 IK Laadulliset menetelmät: miksi tarpeen? Haastattelut, fokusryhmät, havainnointi, historiantutkimus, miksei videointikin Muotoilussa kehittyneet menetelmät, lähinnä luotaimet Havainnointi:

Lisätiedot

ErgoSteps -hanke: Ergonomia-askeleet ja tietopankki terveydenhuoltoon

ErgoSteps -hanke: Ergonomia-askeleet ja tietopankki terveydenhuoltoon ErgoSteps -hanke: Ergonomia-askeleet ja tietopankki terveydenhuoltoon Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ergonomia-asiantuntijaseminaari 8.6.2012 Maija Lintula ylitarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto

Lisätiedot

Otanko riskin vai vältänkö vaaran? - tutkimustietoa ja selviytymiskeinoja

Otanko riskin vai vältänkö vaaran? - tutkimustietoa ja selviytymiskeinoja Otanko riskin vai vältänkö vaaran? - tutkimustietoa ja selviytymiskeinoja Timo Leino LT, työterveyshuollon ja työlääketieteen erikoislääkäri Nuoret ja työ ohjelman koordinaattori Yliopistojen 22. työsuojelupäivät

Lisätiedot

TEAMGOLF-KUTSU. Kilpailu järjestetään Veritas-Stadionin sisähallissa (Hippoksentie 6, Kupittaa, Turku) sunnuntaina 22.1.2006.

TEAMGOLF-KUTSU. Kilpailu järjestetään Veritas-Stadionin sisähallissa (Hippoksentie 6, Kupittaa, Turku) sunnuntaina 22.1.2006. TEAMGOLF-KUTSU Ajankohta Kilpailu järjestetään Veritas-Stadionin sisähallissa (Hippoksentie 6, Kupittaa, Turku) sunnuntaina 22.1.2006. Lähtöaika Ensimmäinen lähtö klo 10.00. Pelitapa Kierrokset Parikilpailu

Lisätiedot

TYÖSSÄOPPIMISEN LAATUKRITEERIT TYÖPAIKALLE Yhdessä tekemällä -hanke

TYÖSSÄOPPIMISEN LAATUKRITEERIT TYÖPAIKALLE Yhdessä tekemällä -hanke TYÖSSÄOPPIMISEN LAATUKRITEERIT TYÖPAIKALLE Yhdessä tekemällä -hanke Yhdessä tekemällä -hanke (S10924) 1 TYÖSSÄOPPIMISEN LAATUKRITEERIT TYÖPAIKALLE Työssäoppimisen laatukriteerit työpaikalle on laadittu

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden kehitys alueittain

Teknologiateollisuuden kehitys alueittain Teknologiateollisuuden kehitys alueittain 7.8.2019 Vuonna 2018 teknologiateollisuuden liikevaihto kasvoi a, a ja ttä lukuun ottamatta kaikilla ELY-alueilla. Voimakkainta kasvu oli viime vuonna ssa, 17

Lisätiedot

Laatukriteerien pilotointi Itsearvioinnin toteutus ja OPHn arviointiryhmän käynti KAOssa

Laatukriteerien pilotointi Itsearvioinnin toteutus ja OPHn arviointiryhmän käynti KAOssa Laatukriteerien pilotointi Itsearvioinnin toteutus ja OPHn arviointiryhmän käynti KAOssa 31.10.2014 Esa Oikarinen Koulutuspäällikkö Kainuun ammattiopisto Kainuun ammattiopisto (KAO) Osa Kajaanin kaupungin

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden kehitys alueittain

Teknologiateollisuuden kehitys alueittain Teknologiateollisuuden kehitys alueittain 29.1.2019 Vuoden 2018 kolmella ensimmäisellä neljänneksellä liikevaihto kasvoi teknologiateollisuudessa kahta ELY-aluetta lukuun ottamatta koko maassa. Voimakkainta

Lisätiedot

Hoivakodin kannustinmalli Kaupunginjohtajan innovaatiokilpailun vuoden 2014 potentiaalinen innovaatio. 17.2.2015/Mona Hägglund

Hoivakodin kannustinmalli Kaupunginjohtajan innovaatiokilpailun vuoden 2014 potentiaalinen innovaatio. 17.2.2015/Mona Hägglund Hoivakodin kannustinmalli Kaupunginjohtajan innovaatiokilpailun vuoden 2014 potentiaalinen innovaatio 17.2.2015/Mona Hägglund Vanhusten palvelujen ympärivuorokautisten asumispalvelujen kilpailutus 2014

Lisätiedot

Yhteinen työpaikka -uhka vai mahdollisuus? Jarmo Osmo Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Työsuojelun vastuualue

Yhteinen työpaikka -uhka vai mahdollisuus? Jarmo Osmo Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Työsuojelun vastuualue Yhteinen työpaikka -uhka vai mahdollisuus? Jarmo Osmo Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Työsuojelun vastuualue [Tekijän nimi ja osasto] 13.12.2018 1 Mikä on yhteinen työpaikka? TtL 49 : Yhteisellä

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden kehitys alueittain:

Teknologiateollisuuden kehitys alueittain: Teknologiateollisuuden kehitys alueittain: Teknologiateollisuuden liikevaihto kasvoi kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla kaikilla ELY-alueilla verrattaessa vuoden 2016 vastaavaan ajankohtaan. Voimakkainta

Lisätiedot

TYÖSUOJELUVASTUUT ESIMIESTYÖSSÄ

TYÖSUOJELUVASTUUT ESIMIESTYÖSSÄ TYÖSUOJELUVASTUUT ESIMIESTYÖSSÄ Koulutuksen tavoite on antaa esimiehille valmiudet ottaa vastuu henkilöstön työturvallisuudesta perehdyttämällä osallistujat työturvalainsäädännön vaatimuksiin ja esimiestyöhön

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden kehitys alueittain:

Teknologiateollisuuden kehitys alueittain: Teknologiateollisuuden kehitys alueittain: Teknologiateollisuuden liikevaihto kasvoi kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä yhtä lukuun ottamatta kaikilla ELY-alueilla verrattaessa vuoden 2016 vastaavaan

Lisätiedot

TYÖTURVALLISUUSKILPAILU 2015. Avaustilaisuudet. Kimmo Anttonen Aluepäällikkö Talonrakennusteollisuus ry, Itä Suomi. Mikkeli. Joensuu.

TYÖTURVALLISUUSKILPAILU 2015. Avaustilaisuudet. Kimmo Anttonen Aluepäällikkö Talonrakennusteollisuus ry, Itä Suomi. Mikkeli. Joensuu. TYÖTURVALLISUUSKILPAILU 2015 Avaustilaisuudet Mikkeli Joensuu Kuopio Kimmo Anttonen Aluepäällikkö Talonrakennusteollisuus ry, Itä Suomi Ohjelma 9.00 Tilaisuuden avaus Aluepäällikkö Kimmo Anttonen, Talonrakennusteollisuus

Lisätiedot

TYÖTURVALLISUUSKIERROS JA TYÖTURVALLISUUSTEHTÄVÄ

TYÖTURVALLISUUSKIERROS JA TYÖTURVALLISUUSTEHTÄVÄ Johtaminen hyvään henkilöstöllä turvallinen olla, tapaturmia nolla TYÖTURVALLISUUSKIERROS JA TYÖTURVALLISUUSTEHTÄVÄ 22.10.2011 Eerika Tausa Osastonhoitaja, TtM Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Lisätiedot

Pilotoinnin toteutus ja palautteen hankinta

Pilotoinnin toteutus ja palautteen hankinta Pilotoinnin perehdyttämispäivä - kriteeristö ja arviointiprosessi - 17.12.2013 - Pilotoinnin toteutus ja palautteen hankinta Opetusneuvos Leena.Koski@oph.fi www.oph.fi Pilotointiin osallistuvien koulutuksen

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Työpaja Työpaja on vertaisarviointiin soveltuva työkalu. Työpaja mahdollistaa töiden palautuksen ja niiden jakelun opiskelijoiden arvioitavaksi sekä arvioinnin antamisen. Laita Muokkaustila päälle ja lisää

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden työhyvinvointihanke

Teknologiateollisuuden työhyvinvointihanke Teknologiateollisuuden työhyvinvointihanke 2010-2015 Teknologiateollisuuden työhyvinvointihanke 2010-2015 Työnantaja- ja työntekijäliittojen yhteishanke Liitot sopineet työehtosopimuksissaan edistävänsä

Lisätiedot

Ylivieskan kaupunki. Asukas- ja yrittäjäkyselyt 2018

Ylivieskan kaupunki. Asukas- ja yrittäjäkyselyt 2018 Ylivieskan kaupunki Asukas- ja yrittäjäkyselyt 2018 Sisällysluettelo 1. Tutkimusten tausta ja toteutus 2. Asukaskysely 2018 Tulokset 3. Yrittäjäkysely 2018 Tulokset 4. Yhteenveto Tutkimusten tausta ja

Lisätiedot

Miksi työtapaturmia kannattaa ehkäistä ja. Tuula Räsänen, vanhempi asiantuntija Työterveyslaitos

Miksi työtapaturmia kannattaa ehkäistä ja. Tuula Räsänen, vanhempi asiantuntija Työterveyslaitos Miksi työtapaturmia kannattaa ehkäistä ja vähentää myös kunta-alalla? alalla? Tuula Räsänen, vanhempi asiantuntija Työterveyslaitos Jokainen työtapaturma on liikaa myös kunta-alalla alalla Työtapaturmat

Lisätiedot

Yrittäjien käsitys innovaatioympäristön nykytilasta

Yrittäjien käsitys innovaatioympäristön nykytilasta Yrittäjien käsitys innovaatioympäristön nykytilasta Yrittäjien käsitys innovaatioympäristön nykytilasta 1 : Yksityiset toimijat yrittäjien tärkein voimavara Kysely toteutettiin yhteistyössä Suomen Yrittäjien

Lisätiedot

Henkilöstöpalvelut. Liikevaihtotiedustelu. Henkilöstövuokraus. Henkilöstöpalvelut. Henkilöstöpalveluiden. Henkilöstövuokrauspalveluiden

Henkilöstöpalvelut. Liikevaihtotiedustelu. Henkilöstövuokraus. Henkilöstöpalvelut. Henkilöstöpalveluiden. Henkilöstövuokrauspalveluiden Liikevaihtotiedustelu Henkilöstöpalvelut zhenkilöstöpalvelualan kokonaisliikevaihto oli joulukuussa 74,34 miljoonaa Liikevaihto supistui 3,6 prosenttia. Tiedustelun tiedot on tarkoitettu jäsenliiton sisäiseen

Lisätiedot

Koko Kanta-Hämeen asukasluku väheni viime vuonna 668 hengellä. Kunnanhallitukselle on toimitettu yhteenveto verotilityksestä.

Koko Kanta-Hämeen asukasluku väheni viime vuonna 668 hengellä. Kunnanhallitukselle on toimitettu yhteenveto verotilityksestä. VEROTILITYKSET VUONNA 2016 Kunnanhallitus 15.2.2016 ( 20): Tammikuun verotulotilitys oli kaikkiaan 4,9 % parempi kuin vuonna 2015. Kunnallisveron osalta tilitys oli 3,7 % ja yhteisöverotulon osalta 24,0

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden kehitys alueittain

Teknologiateollisuuden kehitys alueittain Teknologiateollisuuden kehitys alueittain 9.8.2018 Teknologiateollisuuden liikevaihto kasvoi vuonna 2017 kaikilla ELY-alueilla verrattaessa vuoteen 2016. Voimakkainta liikevaihdon kasvu oli ssa, 38 %,

Lisätiedot

Toimistohuoneiden välisen ääneneristyksen ja taustamelutason vaikutus työtehokkuuteen

Toimistohuoneiden välisen ääneneristyksen ja taustamelutason vaikutus työtehokkuuteen Toimistohuoneiden välisen ääneneristyksen ja taustamelutason vaikutus työtehokkuuteen Johanna Varjo, Valtteri Hongisto, Henri Leppämäki*, David Oliva, Jukka Hyönä* Työterveyslaitos, Sisäympäristölaboratorio,

Lisätiedot

Eurooppalainen vertaisarviointi

Eurooppalainen vertaisarviointi Eurooppalainen vertaisarviointi 18.3.2013 Mitä vertaisarviointi on? Vertaisarviointi on ulkoisen arvioinnin muoto, joka tukee laadun varmistamista ja kehittämistä arvioitavassa oppilaitoksessa. Ulkoisten

Lisätiedot

Terveysjohtamisen tuloksia. Aino Health Management

Terveysjohtamisen tuloksia. Aino Health Management Terveysjohtamisen tuloksia Aino Health Management Aino Health Management Oy Perustettu 1994 Työterveyspalveluntuottajista riippumaton terveysjohtamisen edelläkävijäyritys Tähtäämme asiakasorganisaation

Lisätiedot

Työllisyysaste Pohjoismaissa

Työllisyysaste Pohjoismaissa BoF Online 2008 No. 8 Työllisyysaste Pohjoismaissa Seija Parviainen Tässä julkaisussa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia eivätkä välttämättä edusta Suomen Pankin kantaa. Suomen Pankki Rahapolitiikka-

Lisätiedot

Työturvallisuuskilpailu 20 vuotta. Uudellamaalla. Juhla-seminaari

Työturvallisuuskilpailu 20 vuotta. Uudellamaalla. Juhla-seminaari Työturvallisuuskilpailu 20 vuotta Uudellamaalla Juhla-seminaari Eteran auditorio 1.3.2017 Hannu J. Mäkinen Talonrakennusteollisuuden Uudenmaan piiri ry Työturvallisuuden kehittäminen jatkuu Työturvallisuusasioihin

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden kehitys alueittain:

Teknologiateollisuuden kehitys alueittain: Teknologiateollisuuden kehitys alueittain: Alueittain tarkasteltuna liikevaihto kasvoi vuoden 2016 kolmella ensimmäisellä neljänneksellä viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna kymmenellä ELY-alueella.

Lisätiedot

Tilannepaikan riskinarviointi. Pem. Esa Nurmela Keski-Uudenmaan pelastuslaitos

Tilannepaikan riskinarviointi. Pem. Esa Nurmela Keski-Uudenmaan pelastuslaitos Tilannepaikan riskinarviointi Pem. Esa Nurmela Keski-Uudenmaan pelastuslaitos PTR-mittausmenetelmä Ap-kurssin opinnäytetyö Omakohtaiset kokemukset rakennusteollisuudessa käytössä olevasta TR-mittarista

Lisätiedot

Tältä näyttää suomalaisten mielestä tulevaisuuden työelämä

Tältä näyttää suomalaisten mielestä tulevaisuuden työelämä Tältä näyttää suomalaisten mielestä tulevaisuuden työelämä Selvityksen tausta Aula Research Oy toteutti selvityksen Suomessa tehtävään työhön liitettävistä mielikuvista Selvityksen toimeksiantajina ovat

Lisätiedot