Joensuun Heinävaaran osayleiskaavaalueen luontoselvitykset vuonna 2012

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Joensuun Heinävaaran osayleiskaavaalueen luontoselvitykset vuonna 2012"

Transkriptio

1 Joensuun Heinävaaran osayleiskaavaalueen luontoselvitykset vuonna 2012 Espoo 2012

2 Heinävaaran osayleiskaava alueen luontoselvitykset Sisällysluettelo Tiivistelmä 2 1. Johdanto 3 2. Tulokset Luontoarvoselvitys Liito-oravaselvitys Viitasammakkoselvitys Linnustoselvitys 5 3. Johtopäätökset ja toimenpidesuositukset 6 4. Kirjallisuus 9 Liite 1. Menetelmäkuvaukset 11 Liite 2. Luontoarvoselvityksen tulokset 22 Liite 3. Liito-oravaselvityksen tulokset 53 Liite 4. Viitasammakkoselvityksen tulokset 60 Liite 5. Linnustoselvityksen tulokset 63 Liite 6. Luonnonsuojelu-, metsä- ja vesilain mukaiset luontotyypit 73 Liite 7. Liito-oravan elintavat 75 Liite 8. Taustatietoa Suomen lepakoista 77 Liite 9. Huomionarvoisten lintulajien esittelyt 79 Liite 10. Uhanalaisluokat, erityisesti suojeltavat lajit, EU:n direktiivit, Suomen kansainväliset vastuulajit ja rauhoitetut lajit 94 Kannen kuva: Akkalampi on yksi selvitysalueen lukuisista lammista. Lahdenperän alueen kuvio B, joka on sekä vesilakikohde (itse lampi) että metsälain erityisen tärkeä elinympäristö (lammen lähiympäristö ja rantasuo). Valokuvat Elina Manninen Karttakuvat Faunatica Oy Pohjakartat Maanmittauslaitos lupanro 792/MML/11 Kirjoittajat: Marko Nieminen Elina Manninen Toni Nurmi Kiitokset: Kalle Sivén, Jukka Haltilahti & Vesa Huohvanainen (Joensuun kaupunki); Ari Lyytikäinen & Mika Pirinen (Pohjois-Karjalan ELY-keskus)

3 Heinävaaran osayleiskaava alueen luontoselvitykset Tiivistelmä Tässä raportissa esitellään tulokset Joensuun Heinävaaran osayleiskaava-alueen luontoselvityksistä vuonna Selvitykset tilasi Joensuun kaupunki ja toteutti Faunatica Oy. Luontoselvityksiin sisältyivät seuraavat osatyöt: 1. Luontoarvojen taustaselvitys: aiempien luontotietojen kokoaminen 2. Luontoarvojen perusselvitys: luontotyyppien ja huomionarvoisten putkilokasvien kartoitus 3. Liito-oravaselvitys 4. Viitasammakkoselvitys 5. Linnustoselvitys. Selvityksen painopistealueilta havaittiin viisi vesi- ja metsälakikuviota ja niiden lisäksi neljä muuta metsälakikuviota sekä 12 muuta huomionarvoista luontotyyppi. Selvitysalueella olevat vesilain mukaiset kuviot ja niiden vesitalous tulee turvata. Vastaavasti metsälain mukaiset kohteet tulee säästää maankäytön muutoksilta ja muilta käsittelyiltä. Lisäksi suosittelemme kaikkien muidenkin huomionarvoisten luontotyyppikohteiden säästämistä mahdollisuuksien mukaan, jotta alueen monimuotoisuus säilyisi mahdollisimman hyvänä. Silmälläpidettävää ketoneilikkaa on muutama kasvusto. Selvitysalueella on kaksi liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikkaa, joista on hyvälaatuiset kulkuyhteydet ympäröiville alueille. Esiintymät ja toimivat kulkuyhteydet tulee luonnonsuojelulain mukaisesti säästää. Viitasammakkoa ei havaittu selvitetyistä kohteista. Jukajärven eteläpäästä on lajista vanha havainto. Lajin mahdollinen esiintyminen tulee selvittää tarkemmin siellä ja muissa lajille mahdollisissa kohteissa, mikäli näille alueille suunnitellaan rakentamista. Selvitysalueella pesi kuusi uhanalaista lintulajia (hiirihaukka, kivitasku, mehiläishaukka, mustakurkku-uikku, tukkasotka ja valkoselkätikka) sekä yhteensä 22 muuta eri tavoin luokiteltua lintulajia. Kaikkien uhanalaisten lintulajien pesimäalueiden säilyminen riittävän hyvälaatuisina tulisi turvata. Alueelle rajattiin kolme linnustollisesti monipuolista aluetta: Heinävaaran luoteispuolinen peltojen ja rehevien metsien alue, Suvispään rehevä metsäalue sekä Laineensuon-Kastelammen suo-, metsäja laidunalue. Suosittelemme, että linnustollisesti monipuolisilla alueilla säilytetään mahdollisimman paljon huomionarvoisen linnuston toimeentuloa turvaavia rakennepiirteitä.

4 Heinävaaran osayleiskaava alueen luontoselvitykset Johdanto Tässä raportissa esitellään tulokset vuonna 2012 tehdyistä Joensuun Heinävaaran osayleiskaavaalueen luontoselvityksistä. Selvitysalueen koko on noin 17,5 km 2 (kuva 1). Selvitykset tilasi Joensuun kaupunki ja toteutti Faunatica Oy. Työssä noudatettiin soveltuvin osin Södermanin (2003) ohjeistusta kaavoitusta varten tehtävistä luontoselvityksistä. Luontoselvityksiin sisältyivät seuraavat osatyöt (osatöiden sisällöt kuvaillaan yksityiskohtaisesti liitteessä 1): 1. Luontoarvojen taustaselvitys: aiempien luontotietojen kokoaminen 2. Luontoarvojen perusselvitys: luontotyyppien ja huomionarvoisten putkilokasvien kartoitus 3. Liito-oravaselvitys 4. Viitasammakkoselvitys 5. Linnustoselvitys. 2. Tulokset Selvitysmenetelmät kuvataan liitteessä 1 ja eri osaselvitysten yksityiskohtaiset tulokset liitteissä 2-5. Tässä jaksossa esitämme tiivistetysti tärkeimmät tulokset Luontoarvoselvitys Selvitysalueella on yhdeksän metsälain mukaista erityisen tärkeää elinympäristöä, joista viisi on myös vesilain mukaisia luontotyyppejä sekä 12 muuta huomionarvoista luontotyyppiä (taulukko 1; kartat kuvioiden sijainneista liitteessä 2). Alueella ei esiinny luonnonsuojelulain mukaisia luontotyyppejä. Silmälläpidettäväksi luokiteltua ketoneilikkaa esiintyy Alavin ja Heinävaaran alueilla. Alavin alueelta paikallistettiin myös yksi luonnonsuojelulain mukaiseksi luonnonmuistomerkiksi sopiva kohde (erikoinen puu) Liito-oravaselvitys Heinävaaran alueelta löydettiin kaksi liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikkaa (kartat ja ilmakuvat liitteessä 3). Esiintymistä on nykyisin hyvälaatuiset kulkuyhteydet ympäröiville alueille. Lisäksi selvitysalueelta paikallistettiin viisi asumatonta, mutta liito-oravalle soveltuvaa kuvioita Viitasammakkoselvitys Heinävaaran alueella ei tässä selvityksessä havaittu viitasammakoita. Jukajärven eteläpäästä on vanha havainto lajista.

5 Heinävaaran osayleiskaava alueen luontoselvitykset Kuva 1. Heinävaaran osayleiskaavan selvitysalueen rajaus.

6 Heinävaaran osayleiskaava alueen luontoselvitykset Taulukko 1. Luontotyyppikuvioiden tyypit ja luontoarvoluokat (kuvioiden kuvaukset ja rajaukset liitteessä 2). Koodi Peruste Luontotyyppi Luontoarvoluokka Alavi A Metsä- ja vesilakikohde Vähäpuustoinen suo, puro III C Muu huomionarvoinen kohde Ruohokangaskorpi III E Muu huomionarvoinen kohde Metsäkortekorpi II Lahdenperä A Metsä- ja vesilakikohde Lampi, lammen lähiympäristö, rantasuo III B Metsä- ja vesilakikohde Lampi, lammen lähiympäristö, rantasuo II C Metsälakikohde Vähäpuustoinen suo III Heinävaara A Muu huomionarvoinen kohde Rantametsä ja -suo III C Metsä- ja vesilakikohde Lampi, puro, vähäpuustoinen suo III Jukajärvi A Metsä- ja vesilakikohde Lampi, lammen lähiympäristö, rantasuo II B Muu huomionarvoinen kohde Rantaluhta III C Metsälakikohde Rantaluhta III D Muu huomionarvoinen kohde Rantaluhta III E Muu huomionarvoinen kohde Rantaluhta III F Muu huomionarvoinen kohde Vähäpuustoinen suo, rantaluhta III Ison Valkealammen luoteisranta A Muu huomionarvoinen kohde Vähäpuustoinen suo, rantametsä III Paavonlampi A Metsälakikohde Vähäpuustoinen suo III Joutenlampi-Ukonlampi A Muu huomionarvoinen kohde Vähäpuustoinen suo, rantametsä III B Muu huomionarvoinen kohde Vähäpuustoinen suo, rantametsä III C Muu huomionarvoinen kohde Vähäpuustoinen suo, rantametsä III D Metsälakikohde Vähäpuustoinen suo III E Muu huomionarvoinen kohde Vähäpuustoinen suo III 2.4. Linnustoselvitys Yhteensä 28 luokiteltua lintulajia pesi tai todennäköisesti pesi selvitysalueella vuonna Suurimman suojeluarvon omaa valkoselkätikka, joka on paitsi erittäin uhanalainen myös erityisesti suojeltava laji sekä EU:n lintudirektiivilaji. Pesiviä lintudirektiivilajeja havaittiin yhteensä 16. Muita uhanalaisia (vaarantuneita) pesimälajeja havaittiin viisi: hiirihaukka, kivitasku, mehiläishaukka, mustakurkku-uikku ja tukkasotka. Alueellisesti uhanalaisia pesimälajeja havaittiin kaksi (kapustarinta ja liro), silmälläpidettäviä viisi ja Suomen vastuulajeja 13. Alueelle rajattiin kolme linnustollisesti monipuolista aluetta (kuva 2): 1. Heinävaaran luoteispuolella oleva peltojen ja pellonreunojen rehevien metsien alue. Pellot ovat salaojittamattomia vaaran päällä olevia alueita, joita hoitamattomat pensaikko- ja metsäalueet reunustavat. Linnut ovat keskittyneet tälle alueelle. Alue rajautuu lännessä rinteessä sijaitsevaan talouskuusikkoon ja Ilomantsintiehen. Pohjoispään rajaus päättyy vastaavanlaiseen peltoalueeseen, jossa arvokkaammat lintulajit ovat jo harvemmassa. Itäreunalla rajaus loppuu eri-ikäisiin kuusimetsiin, joissa linnusto on jo köyhempää. Etelä- ja kaakkoispää rajoittuu paljon rakennettuun alueeseen ja Ilomantsintiehen.

7 Heinävaaran osayleiskaava alueen luontoselvitykset Rakentamaton Suvispään rehevä talouskuusikkoalue, jossa puron varret kasvavat lehtipuita, joista myös pikkuhiljaa tulossa lahopuuta. Länsireuna rajoittuu nuoreen mäntymetsään, jossa linnusto on köyhää. Pohjoisreuna rajoittuu rakennettuun ympäristöön. Länsireuna rajoittuu Joensuunväylään ja tien toisella puolelle alkaa nuorempi sekametsä, jossa linnusto on köyhää. Eteläosa rajoittuu osin rakennettuun ympäristöön ja nuorempiin metsiin. Hieno umpeenkasvava peltoalue pensaikkoineen pohjoisosassa. 3. Laineensuon-Kastelammen alueella on kaava-alueen ainoa luonnontilainen avosuo, jossa oli kapustarintareviiri, pieni kalalokkikolonia, teerien soidinpaikka, kaksi kuovireviiriä ja neljä töyhtöhyyppäreviiriä. Länsiosa rajoittuu nuoreen sekametsään ja Joensuunväylään. Etelä- ja kaakkoisreunaltaan alue rajoittuu nuoriin mäntymetsiin. Itä- ja koillisosa rajoittuu nuoriin lehtimetsiin. Kastelammen alue on mukana pääasiassa vireiden hevoslaitumien vuoksi. Ne tarjoavat avomaan linnuille pesimäympäristöjä. Avoimet peltoalueet ovat Heinävaaran taajaman ympäristössä vähissä. Pohjoisosa rajoittuu hakkuuaukeisiin ja nuoriin lehtimetsiin, joissa linnusto ei ole niin vaateliasta. 3. Johtopäätökset ja toimenpidesuositukset Luontotyypit Selvitysalueella olevat vesilain mukaiset kuviot ja niiden vesitalous tulee turvata. Vastaavasti metsälain mukaiset kohteet tulee säästää maankäytön muutoksilta ja muilta käsittelyiltä. Lisäksi suosittelemme kaikkien muidenkin huomionarvoisten luontotyyppikohteiden säästämistä mahdollisuuksien mukaan, jotta alueen monimuotoisuus säilyisi mahdollisimman hyvänä. Liito-orava Liito-oravaesiintymät (lisääntymis- ja levähdyspaikat) tulee luonnonsuojelulain mukaisesti säästää. Myös kulkuyhteydet tulee säilyttää toimivina, sillä niiden katkaiseminen ainakin heikentää esiintymää. Heinävaaran liito-oravalle sovelias alue on hyvälaatuista, joten se lienee yksinään riittävän suuri naarasreviiriksi. Alueella on monia käyttökelpoisia lisääntymis- ja levähdyspaikkoja. Suosittelemme, että koko rajattu alue säästetään nykyisellään. Kastelammen liito-oravalle sovelias alue on muutoin hyvälaatuista, mutta siellä on hyvin vähän lehtipuustoa. Tämän vuoksi sen toimiminen naarasreviirinä vaatinee myös ympäristössä olevien nuorempien lehtipuuta sisältävien metsäalueiden ainakin osittaista säästämistä. Alueella on riittävästi käyttökelpoisia lisääntymis- ja levähdyspaikkoja. Suosittelemme, että koko rajattu alue ja sopivia lähiympäristön lehtipuuta sisältäviä metsäalueita säästetään nykyisellään. Harvalukuiset tyhjät mutta liito-oravalle soveltuvat kuviot (ks. liite 3) tulisi myös mahdollisuuksien mukaan säästää, jotta suotuisa suojelutaso säilyisi varmemmin. Esiintymien elinvoimaisuuden kannalta on tärkeää, että kulkuyhteydet säilyvät (ks. nuolet liitteen 3

8 Heinävaaran osayleiskaava alueen luontoselvitykset kuvissa). Kulkuyhteyksien tulisi olla mieluiten kuusivaltaisia ja puuston pääasiassa yli 10 m korkeaa. Kulkuyhteyksien suunnittelussa tulee huomioida myös tuuliolosuhteet, sillä liian kapeissa kulkuyhteyksissä on vaarana, että puut kaatuvat myrskyissä. Liikkuessaan yhdestä sopivasta elinympäristöstä toiseen, liito-oravat käyttävät myös nuoria metsiä ja taimikoita. Laji pystyy ylittämään jopa siemenpuuhakkuita, jos puut ovat riittävän lähellä toisiaan. Puuttomat hakkuut, nuoret taimikot ja avoimet alueet ovat liito-oravalle käyttökelvottomia. Nuorilla liito-oravilla ei siten ole ongelmia liikkua pitkiäkin matkoja myös pirstoutuneessa maastossa. Levittäytyessään nuoret liito-oravat suosivat kuusivaltaisia metsiä, mutta ne ylittävät myös avoimia alueita, jos se on liitämällä mahdollista. Ylitettyjen aukkojen leveys on yleensä m. Nuoret liito-oravat ovat ylittäneet yli sadankin metrin levyisiä alueita, jos alueella on ollut harva puusto. Alueen kaavoituksessa liito-oravan kulkuyhteydet voi sijoittaa melko vapaasti. Pääasia on, että kulkuyhteys koostuu pääosin yli 10 metrisestä puustosta ja ylitettävät aukot eivät ole 30 m leveämpiä. Viitasammakko Jukajärven eteläpään luhta-alueelta on vanha viitasammakkohavainto, joten lajin mahdollinen esiintyminen alueella tulee selvittää tarkemmin, mikäli alueelle suunnitellaan rakentamista. Vastaavasti viitasammakon esiintyminen tulee selvittää liitteessä 4 esitetyissä lajille mahdollisissa kohteissa, jos niiden alueelle tai välittömään läheisyyteen suunnitellaan maankäytön muutoksia. Linnut Suosittelemme, että linnustollisesti monipuolisilla alueilla säilytetään mahdollisimman paljon huomionarvoisen linnuston toimeentuloa turvaavia rakennepiirteitä, erityisesti vanhaa ja vanhenevaa metsää. Myös Heinävaaran peltoalueiden ja Kastelammen seudun laidunalueiden nykyisen käytön jatkuminen olisi suotavaa. Laineensuo on kaava-alueen ainoa luonnontilainen avosuo, joka on myös linnuston kannalta arvokas. Kaikkien uhanalaisten lintulajien pesimäalueiden säilyminen riittävän hyvälaatuisina tulisi turvata. Lisäksi valkoselkätikan suojelemiseksi perustetun luonnonsuojelualueen ominaispiirteiden säilyttämiseksi tulisi alueen ympäriltä säästää riittävän leveä puustoinen suojavyöhyke. Vyöhykkeen vähimmäisleveys on m, jolloin pystypuusto lienee turvattu. Pienilmaston säilyminen muuttumattomana vaatisi kuitenkin leveämpää suojavyöhykettä (n. 100 m).

9 Heinävaaran osayleiskaava alueen luontoselvitykset Kuva 2. Heinävaaran monipuolisten linnustoalueiden rajaukset.

10 Heinävaaran osayleiskaava alueen luontoselvitykset Kirjallisuus Airaksinen, O. & Karttunen, K. 2001: Natura luontotyyppiopas. Ympäristöopas 46, Suomen ympäristökeskus, Helsinki. BirdLife Suomi 2009: Suomen kansainvälisesti tärkeät lintualueet (IBA) [ BirdLife Suomi 2011: Suomen alueellisesti uhanalaiset lintulajit. Internet-sivut, viitattu Grönlund, A., Lehtelä, M., Luotonen, H. & Hakalisto, S. 1998: Pohjois-Karjalan perinnemaisemat. Alueelliset ympäristöjulkaisut 61. Pohjois-Karjalan ympäristökeskus, Joensuu. Husa, J. & Teeriaho, J. 2012: Luonnon- ja maisemansuojelun kannalta arvokkaat kallioalueet Pohjois-Karjalassa. Suomen ympäristö 21/2012, Suomen ympäristökeskus, Helsinki. Keski-Karhu, H. 2009: Pohjois-Karjalan perinnebiotooppien hoito-ohjelma. Pohjois-Karjalan ympäristökeskuksen raportteja 3, Joensuu. Leivo, M., Asanti, T., Koskimies, P., Lammi, E., Lampolahti, J., Mikkola-Roos, M. & Virolainen, E. 2002: Suomen tärkeät lintualueet FINIBA. BirdLife Suomen julkaisuja (No 4.) Luonnonsuojeluasetus 1997/2005: annettu luonnonsuojeluasetus (160/1997) ja sen annettu muutos (913/2005) [ Luonnonsuojelulaki 1996: annettu luonnonsuojelulaki (1096/1996) sekä luonnonsuojelulain perustelut (HE 79/1996) [ Meriluoto, M. & Soininen, T. 2002: Metsäluonnon arvokkaat elinympäristöt. Metsälehti Kustannus & Tapio. Metsäasetus 1996: annettu metsäasetus (1200/1996) [ Metsälaki 1996: annettu metsälaki (1093/1996) sekä metsälain perustelut (HE 63/1996) [ Mäkinen, K., Palmu, J.-P., Teeriaho, J., Rönty, H., Rauhaniemi, T. & Jarva, J. 2007: Valtakunnallisesti arvokkaat moreenimuodostumat. Suomen ympäristö 14/2007, Ympäristöministeriö, Helsinki. Ohtonen, A., Lyytikäinen, V., Vuori, K.-M., Wahlgren, A. & Lahtinen, J. 2005: Pienvesien suojelu metsätaloudessa. Suomen ympäristö 727, Pohjois-Karjalan ympäristökeskus, Joensuu.

11 Heinävaaran osayleiskaava alueen luontoselvitykset OIVA 2012: OIVA - Ympäristö- ja paikkatietopalvelu asiantuntijoille [ Paikkatietoaineistot ladattu Rassi, P., Alanen, A., Kanerva, T. & Mannerkoski, I. (toim.) 2001: Suomen lajien uhanalaisuus Ympäristöministeriö & Suomen ympäristökeskus, Helsinki. Rassi, P., Hyvärinen, E., Juslén, A. & Mannerkoski, I. (toim.) 2010: Suomen lajien uhanalaisuus Punainen Kirja Ympäristöministeriö & Suomen ympäristökeskus, Helsinki. Raunio, A., Schulman, A. & Kontula, T. (toim.) 2008: Suomen luontotyyppien uhanalaisuus. Osa 1: Tulokset ja arvioinnin perusteet. Osa 2: Luontotyyppien kuvaukset. Suomen ympäristö 8/2008, Suomen ympäristökeskus, Helsinki. Söderman, T. 2003: Luontoselvitykset ja luontovaikutusten arviointi kaavoituksessa, YVAmenettelyssä ja Natura-arvioinnissa. Ympäristöopas 109, Suomen ympäristökeskus, Helsinki. Vesilaki 2011: annettu vesilaki (587/2011) [ Ympäristöministeriö 2001: Alueellisesti uhanalaiset lajit. Internet-sivut, viitattu Ympäristöministeriö 2007: Lintudirektiivin I-liitteen lajit Suomessa. Internet-sivut, viitattu Ympäristöministeriö 2008: Suomen kansainväliset vastuulajit. Internet-sivut, viitattu Ympäristöministeriö 2009: Suomen Ramsar-alueet. Internet-sivut, viitattu Ympäristöministeriö 2010a: Uhanalaisten ja erityisesti suojeltavien lajien luettelo luonnonsuojeluasetuksessa. Internet-sivut, viitattu Ympäristöministeriö 2010b: Luontotyyppien suojelu. Internet-sivut, viitattu Ympäristöministeriö 2011a: Suomen lajien punainen lista Internet-sivut, viitattu Ympäristöministeriö 2011b: Suomessa esiintyvät luontodirektiivin II, IV ja V -liitteen lajit. Internet-sivut, viitattu Ympäristöministeriö 2012: Luonnonsuojeluasetuksessa rauhoitetut lajit. Internet-sivut, viitattu

12 Heinävaaran osayleiskaava alueen luontoselvitykset Liite 1. Menetelmäkuvaukset. Selvitykseen sisältyi Heinävaaran osayleiskaava-alue (eri osa-alueiden kuvaukset liitteessä 2) noin 50 km 2 (kuvat 1.1 & 1.2). Selvitysalueella tehtiin seuraavat osatyöt, joiden menetelmät kuvaillaan alla: 1. Luontoarvojen taustaselvitys: aiempien luontotietojen kokoaminen 2. Luontoarvojen perusselvitys: luontotyyppien ja huomionarvoisten putkilokasvien kartoitus 3. Liito-oravaselvitys 4. Viitasammakkoselvitys 5. Linnustoselvitys. 1. Luontoarvojen taustaselvitys Lähtötietoina käytettiin useita raportteja ja tietokantoja sekä koottiin aikaisemmin julkaisemattomia tietoja viitasammakosta, liito-oravasta ja linnuista. Lähtötietoina olivat seuraavat kokonaisuudet: Kartta-aineistot ja ilmakuvat. Joensuun seudun yleiskaava Joensuun kaupungilla olleet tiedot. Asiantuntijahaastattelut. Eliölajit-tietokanta (uhanalaisten lajien havaintotietoja); tiedot kokosi Ilpo Mannerkoski Tiira-tietokanta (lintuhavaintoja); Toni Nurmi seurasi Tiiraan kertyviä tietoja koko selvityksen ja poimi tämän selvityksen kannalta olennaiset tiedot mukaan). Luonnonsuojelualueet (OIVA 2012): kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut suojelualueet. Suojeluohjelmat (OIVA 2012): soiden-, lintuvesien-, harjujen-, lehtojen-, rantojen- ja vanhojen metsien suojeluohjelma. Natura alueet (OIVA 2012). Kansainvälisesti tärkeät kosteikkoalueet (Ramsar-alueet) (Ympäristöministeriö 2009). Kansainvälisesti tärkeät linnustoalueet (IBA-alueet) (BirdLife Suomi 2009). Kansallisesti tärkeät linnustoalueet (FINIBA-alueet) (Leivo ym. 2002). Koskiensuojelulain alueet (OIVA 2012). Suojellut vesistöt: joet, kosket ja valuma-alueet (OIVA 2012). Perinnemaisemat (Grönlund ym. 1998). Arvokkaat kallioalueet (Husa & Teeriaho 2012). Arvokkaat moreenimuodostumat (Mäkinen ym. 2007, OIVA 2012) Arvokkaat tuuli- ja rantakerrostumat (OIVA 2012).

13 Heinävaaran osayleiskaava alueen luontoselvitykset Kuva 1.1. Selvitysten painopistealueet Heinävaaran osayleiskaava-alueen luoteisosassa.

14 Heinävaaran osayleiskaava alueen luontoselvitykset Kuva 1.2. Selvitysten painopistealueet Heinävaaran osayleiskaava-alueen kaakkoisosassa.

15 Heinävaaran osayleiskaava alueen luontoselvitykset Luontoarvojen perusselvitys Työn tavoitteena oli paikallistaa seuraavanlaiset kohteet: Luonnonsuojelulain mukaiset luontotyypit (Luonnonsuojelulaki 1996, Luonnonsuojeluasetus 1997/2005; ks. liite 6). Metsälain mukaiset erityisen tärkeät elinympäristöt (Metsäasetus 1996, Metsälaki 1996, Meriluoto & Soininen 2002; ks. liite 6). Vesilain mukaiset suojeltavat kohteet (Ohtonen ym. 2005, Vesilaki 2011; ks. liite 6). Muut huomionarvoiset luontotyypit, erityiset luontoarvot ja luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeät alueet (esim. runsaasti lahopuuta sisältävät alueet) sekä muilla tavoilla arvokkaat luontokohteet (esim. kulutukselle herkät alueet) ja alueellisesti arvokkaat kohteet (mm. Airaksinen & Karttunen 2001, Raunio ym. 2008, Ympäristöministeriö 2010b). Valtakunnallisesti uhanalaisten ja silmälläpidettävien, alueellisesti uhanalaisten, EU:n luontodirektiivin mukaisten, Suomessa rauhoitettujen ja Suomen vastuulajien sekä muiden huomionarvoisten putkilokasvilajien esiintymät (Ympäristöministeriö 2001, 2008, 2010a, 2011a,b, 2012, Rassi ym. 2010; luokitteluista on esittely liitteessä 10). Tutustuimme lähtötietoihin (ks. taustaselvitys yllä), joiden perusteella ja Joensuun kaupungin ohjeistamana rajattiin maastotöiden painopistealueet. Työhön eivät pääosin sisältyneet hakkuualueet, nuoret taimikot, erilaiset piha-alueet, pellot ja luonnonsuojelualueet. Luontoarvoselvityksen maastotyöt teki Elina Manninen Selvitysalueet kierrettiin jalan kattavasti läpi ja havainnoitiin kasvillisuutta. Maastotyössä keskityttiin painopistealueisiin. Eri kasvillisuuskuvioiden osalta merkittiin muistiin runsaimmat kasvilajit ja tärkeimmät ilmentäjälajit sekä puustoisilta kuvioilta pääpuulajit. Puuston ikää arvioitiin silmämääräisesti (puiden paksuudet on ilmoitettu rinnankorkeusläpimittoina, dbh). Kasvit tunnistettiin paikan päällä. Kuviot valokuvattiin. Kartoitusajankohta oli erinomainen luontotyyppi- ja kasvillisuuskartoituksen tekemiseen. Huomionarvoiset luontotyyppikuviot rajattiin maastossa karttojen ja GPS-paikantimen avulla. Kuviot arvotettiin niiden luonnonsuojelullisen arvon perusteella: I = merkittävät (valtakunnallisesti/maakunnallisesti merkittävä), II = keskinkertaiset (alueellisesti merkittävä) tai III = vähäiset luontoarvot (paikallisesti merkittävä). Kunkin kuvion yleiskuvauksen yhteydessä (ks. liite 2) kerrotaan myös, mikäli kyseessä on jonkin lain määritelmien mukainen kuvio, sekä muista mahdollisista luontoarvoihin vaikuttavista tekijöistä. Heinävaaran osayleiskaava-alueella sijaitsevat seuraavat entiseen Kiihtelysvaaran kuntaan kuuluneet perinnemaisemat (Grönlund ym. 1998; hoitoluokat Keski-Karhun (2009) mukaan): Isäntälän niitty menetetty Koljolan niitty I hoitoluokka Mannilan lammaslaidun II hoitoluokka Marjovaaran hevoslaidun I hoitoluokka Ollilan niitty II hoitoluokka Pussilan haka III hoitoluokka.

16 Heinävaaran osayleiskaava alueen luontoselvitykset Liito-oravaselvitys Työn tavoitteet olivat: Selvittää liito-oravan esiintymät ja lisääntymis- ja levähdyspaikat Arvioida liikkumisreitit esiintymistä lähiympäristöön. Ennen maastokartoitusta suoritettiin selvitysalueiden ilmakuvatarkastelu, jossa analysoitiin selvitysalueiden metsien rakennetta ja muodostettiin metsäkuviokartta. Ilmakuvatarkastelun teki Marko Schrader. Kuvioiden rajat valittiin niin, että niiden sisältämät metsäalueet olivat rakenteeltaan mahdollisimman homogeenisia. Kartoitettaviksi valittiin metsäkuviot, joissa oli selvästi havaittavissa varttunutta yli 10 metristä puustoa (kuvat 1.3 & 1.4). Osa kuvioista kuuluu laajempiin metsäkokonaisuuksiin, toiset kuviot taas ovat pieniä asutusten, peltojen tai taimikoiden ympäröimiä metsälaikkuja. Ilmakuva-analyysin tulokset auttoivat kartoittajaa maastotöissä. Maastokartoituksissa kartoittaja näki kuviokartasta, kuinka pitkälle sama metsätyyppi jatkuu. Näin hän pystyi tarkemmin suunnittelemaan kartoitusreittiä. Tarvittaessa tarkistettiin maastossa myös ilmakuvatarkastelun ulkopuolelle jääneet metsälaikut, mikäli ne vaikuttivat liito-oravalle soveliailta. Selvitysalue tarkistettiin maastokäynneillä 4., 7., 12., 15., 26. & sekä 5. & (ks. taulukko 1.1). Maastotyöt teki Toni Nurmi. Kartoitus ajoittui liito-oravan esiintymisselvitysten kannalta melko luotettavaan vuodenaikaan (ks. liite 7). Liito-oravan papanoita etsittiin mahdollisten oleskelu- ja ruokailupuiden ja -puuryhmien alta. Näitä ovat kaikki haavat, joiden läpimitta on yli 20 cm, sekä kuuset, joiden läpimitta on yli 30 cm. Haapojen ja kuusien lisäksi tarkistettiin myös isoimmat koivut. Puille, joiden alta löydettiin papanoita, määritettiin GPS-paikantimella koordinaatit ja löytöpaikkojen sijainnit merkittiin kartalle. Koordinaattipisteiden tarkkuus on noin 3-10 m. Kun metsästä löydettiin liito-oravan jätöksiä, lähiympäristöstä etsittiin ruokailupuita ja mahdollisia pesäpuita. Löydettyjen papanoiden perusteella kartoille rajattiin liito-oravalle soveliaat alueet (eli todennäköiset reviirit tai reviirin osat) sekä lajin käytössä olevat lisääntymis- ja levähdyspaikat. Kartoituksessa ja ilmakuvatarkastelun avulla arvioitiin tärkeät kulkuyhteydet. Marko Schrader osallistui maastohavaintojen ja esiintymäkarttojen tulkintaan. Kartoille merkittiin myös kuviot, jotka metsän rakenteen perusteella soveltuvat hyvin liito-oravan elinympäristöksi, mutta joista ei kartoituksen yhteydessä löytynyt merkkejä liito-oravasta.

17 Heinävaaran osayleiskaava alueen luontoselvitykset Kuva 1.3. Ilmakuvatarkastelun perusteella liito-oravaselvitykseen sisällytetyt kuviot Heinävaaran osayleiskaava-alueen luoteisosassa.

18 Heinävaaran osayleiskaava alueen luontoselvitykset Kuva 1.4. Ilmakuvatarkastelun perusteella liito-oravaselvitykseen sisällytetyt kuviot Heinävaaran osayleiskaava-alueen kaakkoisosassa.

19 Heinävaaran osayleiskaava alueen luontoselvitykset Viitasammakkoselvitys Työn tavoitteena oli: Viitasammakon lisääntymispaikkojen sijaintien selvittäminen. Kartta- ja ilmakuvatarkastelun perusteella valittiin selvitykseen sisältyneet kohteet (kuvat 1.5 & 1.6). Yhdeksän potentiaalista lisääntymispaikkaa sijaitsee painopistealueilla ja lajin esiintyminen niissä tarkistettiin maastokäynnillä. Monet selvitykseen sisältyneistä kohteista eivät olleet erityisen potentiaalisilta vaikuttavia, mutta varovaisuusperiaatteen mukaisesti ne otettiin mukaan selvitykseen. Selvitys tehtiin kuuntelemalla lajityypillisiä ja yksiselitteisiä soidinääniä (koiraiden pulputtava ääntely). Maastokäynti tehtiin ajankohtana ( ), jolloin viitasammakot soidintavat (ks. taulukko 1.1). Samoilla maastokäynneillä tarkkailtiin myös kohdealueiden linnustoa. Liikkeellä oltiin joko päiväsaikaan suotuisalla aurinkoisella tai lämpimällä puolipilvisellä säällä taikka lämpiminä iltaöinä. Lisätietoja pyrittiin hankkimaan kahdella tavalla. Ensinnäkin Toni Nurmi kyseli sekä lintuharrastajilta että maastossa tapaamiltaan paikallisilta tietoja viitasammakoista. Toiseksi havaintoja viitasammakosta ja samalla myös mahdollisia rupiliskohavaintoja tiedusteltiin rupiliskon levinneisyyttä lähialueilla selvittäneeltä Ville Vuoriolta. Hänellä ei ollut kaava-alueeseen liittyviä tietoja kummastakaan lajista, mutta rupiliskonkin esiintyminen on hyvin mahdollista pienissä kalattomissa lammikoissa.

20 Heinävaaran osayleiskaava alueen luontoselvitykset Kuva 1.5. Ilmakuva- ja karttatarkastelun perusteella viitasammakkoselvitykseen sisällytetyt kuviot Heinävaaran osayleiskaava-alueen luoteisosassa.

21 Heinävaaran osayleiskaava alueen luontoselvitykset Kuva 1.6. Ilmakuva- ja karttatarkastelun perusteella viitasammakkoselvitykseen sisällytetyt kuviot Heinävaaran osayleiskaava-alueen kaakkoisosassa.

22 Heinävaaran osayleiskaava alueen luontoselvitykset Linnustoselvitys Linnustoselvityksen tavoitteet olivat: Linnustollisesti monipuolisten alueiden paikallistaminen. Nämä kohteet indikoivat osaltaan alueella olevia luontoarvoja. Rauhoitettujen, uhanalaisten, silmälläpidettävien, EU:n lintudirektiivin mukaisten ja muiden huomionarvoisten lintulajien esiintymisen selvittäminen. Valkoselkätikka oli erityisen huomion kohteena. Työ tehtiin suppean kesäatlaslaskennan periaatteilla. Painopistealueet kierrettiin kattavasti läpi ja muut alueet yleispiirteisemmin keskittyen ennalta arvioituihin olennaisimpiin kohteisiin. Valkoselkätikkojen havainnoinnissa käytettiin apuna CD-soittimelta toistettavaa lajien soidinääntä (rummutusta). Maastokäyntien määrä vaihteli eri osissa aluetta tarpeen mukaan, koska tarkoituksena ei ollut tehdä kattavaa linnustoselvitystä, vaan työssä keskityttiin paikallistamaan tärkeitä linnustoalueita sekä etsimään huomionarvoisia lintulajeja. Linnustoselvityksen sisältyi yht. 10 maastokäyntiä (taulukko 1.1). Taulukko 1.1. Selvitysajankohdat asemakaava-alueilla. Lämpötila ilmoitettu havainnoinnin alusta ja lopusta, muut säätiedot havainnoinnin lopusta. Pvm & klo Liitoorava Viitasamm. Linnusto Säätila Huomioita :00-21:00 x x pilvisyys 2/8, tuuli 4 m/s, lämpö C x pilvisyys 3/8, tuuli 3 m/s, Sisälsi yölaulajakartoituksen 23:00-6:00 lämpö 5-14 C :30-16:00 x x pilvisyys 4/8, tuuli 5 m/s, lämpö 9-16 C :00-16:00 x x pilvisyys 2/8, tuuli 3 m/s, lämpö 8-19 C :00-16:00 x pilvisyys 8/8, tuuli 8 m/s, lämpö 8-10 C :00-15:30 x x pilvisyys 1/8, tuuli 2 m/s, lämpö 9-20 C x pilvisyys 2/8, tuuli 2 m/s, Sisälsi yölaulajakartoituksen 23:30-6:30 lämpö C :00-15:00 x x pilvisyys 4/8, tuuli 4 m/s, lämpö C :00-16:00 x x pilvisyys 2/8, tuuli 3 m/s, lämpö C :00-16:00 x x pilvisyys 3/8, tuuli 4 m/s, lämpö 8-19 C :00-16:00 x x pilvisyys 4/8, tuuli 3 m/s, lämpö 8-15 C

23 Heinävaaran osayleiskaava alueen luontoselvitykset Liite 2. Luontoarvoselvityksen tulokset. ALAVI Osa-alue on osittain arvokkaan perinnemaisemakokonaisuuden sisällä. Perinnemaisemakokonaisuus käsittää useita tärkeitä perinneympäristöjä, joilla elää huomionarvoisia tai uhanalaisia lajeja. Kiihtelysvaaran alueella perinneympäristöjä arvioitiin vuonna 1998 olevan jäljellä 18 (Grönlund ym. 1998, Keski-Karhu 2009). Useimmat perinnemaisemat ja -ympäristöt ovat kasvamassa umpeen, minkä vuoksi Alavin ja Heinävaaran kylien avoin maaseutumaisemakokonaisuus on arvokas. Huomionarvoisia perinneympäristöjen putkilokasvilajeja kasvoi Alavin painopistealueella siellä täällä, ainakin ketoneilikkaa (Dianthus deltoides), peurankelloa (Campanula glomerata), huopakeltanoa (Pilosella officinarum), ahdekaunokkia (Centaurea jacea), mäkitervakkoa (Lychnis viscaria) ja kissankelloa (Campanula rotundifolia). Silmälläpidettäväksi luokitellun ketoneilikan kasvupaikka on merkitty karttaan (kuva 2.5: kohde D). Asutus on osa-alueella tiheää, eikä laajoja yhtenäisiä metsä- tai suoalueita ole. Pääosa osa-alueen metsistä on kuivahkoa puolukkatyypin mäntyvaltaista kangasmetsää, VT. Korkeimmilla maastonkohdilla metsä on usein pienialaisesti kuivaa kanervatyypin kangasmetsää, CT, ja paikoin on myös vähän kuusivaltaista mustikkatyypin tuoretta kangasta, MT. Kangasmetsä vaihettuu usein maaston painaumissa varpuvaltaiseksi rämeeksi (isovarpuräme, IR), jossa mäntyä (Pinus sylvestris) kasvaa harvemmassa. Metsiä on lähes säännönmukaisesti harvennettu ja hakattu ja vastaavasti rämeitä ojitettu. Hakkuiden jäljiltä kasvillisuus on monin paikoin taimikkoa. A) Metsälain (vähäpuustoinen suo) ja vesilain (puro) erityisen tärkeä elinympäristö (kuvat 2.1 & 2.5) Suo on luontotyypiltään kangasrämettä, KgR. Kuvion länsilaidassa kulkee Aajeenpuro, jonka varrelta, Alavin painopistealueen eteläpuolelta on aiemmin löydetty uhanalaisia maksasammallajeja: hetekinnassammal (Scapania paludosa) ja harsosammal (Trichocolea tomentella). Tällä maastokäynnillä niitä ei havaittu, mutta etsimiseen ei myöskään panostettu paljoa aikaa. Sammalten löytöpaikalla puro on luonnontilainen, ruskea- mutta kirkasvetinen. Kuviolle tullessaan puro on virrannut taimikoiden ja ojikkojen halki. Kuviolla kasvaa rinnankorkeusläpimitaltaan (dbh) n. 40 cm paksuja mäntyjä harvakseltaan. Lisäksi kasvaa nuoria hieskoivuja (Betula pubescens) ja kuusia (Picea abies). Muu kasvilajisto on vähälajinen ja koostuu lähes yksinomaan varvuista: suopursu (Ledum palustre), mustikka (Vaccinium myrtillus), kanerva (Calluna vulgaris), juolukka (Vaccinium uliginosum), vaivero (Chamaedaphne calyculata) ja variksenmarja (Empetrum nigrum). Kuvio on luonnontilaltaan paras räme alueella. Se on periaatteessa ojittamaton, mutta eteläpuoliset ojitukset ja hakkuut saattavat vaikuttaa vesitalouteen. Puron luonnontilaan ovat luultavasti vaikuttaneet ympäröivät hakkuut ja ojitukset, mutta itse uoma vaikuttaa luonnontilaiselta. Puro lisää kuvion luontoarvoja. Luontoarvot: Luokka III

24 Heinävaaran osayleiskaava alueen luontoselvitykset Kuva 2.1. Alavin kuviota A. B) Luonnonsuojelulain mukainen luonnonmuistomerkki (erikoinen puu) (kuvat 2.3 & 2.5) Koivusaarentien varrella, voimalinjan alla kasvaa komea monilatvainen mänty. Järeän puun läpimitta on arviolta ainakin 60 cm dbh. C) Muu arvokas elinympäristö (ruohokangaskorpi RhKgK) (kuvat 2.3 & 2.5) Pienialainen, asutuksen keskellä sijaitseva korpi on kuusivaltainen. Sen keskellä kulkee puro tai ehkä paremminkin oja, joka ei täytä vesilain tarkoittaman luonnonuoman kriteereitä. Uoman ympärillä kasvaa nuoria lehtipuita (hieskoivua, pihlajaa (Sorbus aucuparia), haapaa (Populus tremula) ja harmaaleppää (Alnus incana)) sekä hiirenporrasta (Athyrium filix-femina). Korvessa tärkeimpiä ja runsaimpia lajeja ovat korpi-imarre (Phegopteris connectilis), metsäalvejuuri (Dryopteris carthusiana), oravanmarja (Mainathemum bifolium), metsäkorte (Equisetum sylvaticum) ja lehväsammalet (Mniaceae spp.). Lisäksi tavallisia ovat luhtarölli (Agrostis canina), vadelma (Rubus idaeus), suo-orvokki (Viola palustris), vanamo (Linnaea borealis), metsäimarre (Gymnocarpium dryopteris) ja rönsyleinikki (Ranunculus repens). Lahopuuta on melko niukasti. Ojituksen vuoksi korpi ei täytä metsälain kriteereitä, mutta se on kuitenkin paikallisesti tärkeä monimuotoisuuden lisääjä. Osa-alueen suot ovat enimmäkseen karuja rämeitä. Luontoarvot: Luokka III

25 Heinävaaran osayleiskaava alueen luontoselvitykset Kuva 2.2. Alavin kuviota C. E) Muu arvokas elinympäristö (metsäkortekorpi MkK) (kuvat 2.4 & 2.5) Kuvio on Joensuun ja Kontiolahden rajalla ja osittain painopistealueen ulkopuolella. Korpi on pieni, melko vähälajinen ja kostea. Märkiä välipintoja on runsaasti. Järeitä puita ei kuviolla kasva, vaan valtapuut kuusi ja hieskoivu ovat läpimitaltaan n cm dbh. Virpa- ja kiiltopaju (Salix aurita, S. phylicifolia) ovat runsaita ja kasvavat ryteikköisesti. Kenttäkerroksen valtalajina on metsäkorte ja lisäksi kasvaa runsaasti korpi- ja viitakastikkaa (Calamagrostis phragmitoides, C. canescens). Myös maariankämmekkä (Dactylorhiza maculata) on tavallinen. Pohjakerrosta vallitsevat korpirahkasammal (Sphagnum girgensohnii) ja -karhunsammal (Polytrichum commune). Kasvillisuustyypiltään kuvio ei ole alueella aivan tavallinen ja on siksi merkittävä. Luonnontila on hyvä. Luontoarvot: Luokka II

26 Heinävaaran osayleiskaava alueen luontoselvitykset Kuva 2.3. Alavin kohde B. Kuva 2.4. Alavin kuviota E. LAHDENPERÄ Osa-alueella on tiheää asutusta, joka pirstoo metsiä. Pihojen väliset metsäalueet ovat vaihtelevasti joko kuusi- tai mäntyvaltaisia, tavallisesti kuivahkoa kangasta, VT. Kuusikko saattaa paikoin olla hyvinkin tiheää, istutusmetsää. Karuimmilla hiekkamailla männikkö on kuivaa kangasta, CT. Metsää on monin paikoin harvennettu tai hakattu, jolloin paikalla on hakkuutaimikkoa. Luonnontilaisia metsälaikkuja ei juuri ole. Maaston korkeuserot voivat paikoin olla huomattavia pienilläkin etäisyyksillä. Korkeiden harjanteiden välissä, alarinteillä on pienialaisesti lehtomaista kangasmetsää, OMT. Osa-aluetta leimaavat kaksi pientä lampea ja yksi suurempi, joiden liepeillä on asutusta ja kesämökkejä, mutta myös rakentamatonta rantaa ja lähes luonnontilaista rantasuota. Aivan osaalueen länsipuolella on edellisiä paljon suurempi Jukajärvi, jonka rannassa on asukkaille tärkeä uimapaikka. Osa-alueen eteläosan halki kulkee Oravantaival-vaellusreitti, joka on kaikkiaan 40 km mittainen suosittu patikointikohde.

27 Heinävaaran osayleiskaava alueen luontoselvitykset Kuva 2.5. Alavin osa-alueen kuvioiden A, C & E, luonnonmuistomerkin (B) ja ketoneilikan kasvupaikan (D) sijainnit.

28 Heinävaaran osayleiskaava alueen luontoselvitykset Kuva 2.6. Lahdenperän kuviota A. A) Vesilain (lampi) ja metsälain (lammen lähiympäristö, rantasuo) erityisen tärkeä elinympäristö (kuvat 2.6 & 2.8) Paraslampea ympäröivät itä- ja eteläpuolilta korkeat harjanteet, joista maasto laskeutuu jyrkkinä rinteinä lammen rantaan. Länsirannalla on mökkejä. Kooltaan n. puolen hehtaarin lampi on kaunis ja sameavetinen. Sen pohjois- ja itärannalla on mäntyä ja hieskoivua kasvavaa isovarpurämettä, IR, jonka runsaimpia lajeja ovat suopursu, juolukka ja mustikka. Lisäksi rämeellä kasvaa yleisenä vaiveroa. Etelärannan rantasuo on märempää, luontotyypiltään lähempänä ruohoista sararämettä, RhSR, jossa kasvaa edellisten lisäksi muiden muassa kurjenjalkaa (Comarum palustre), muurainta (Rubus chamaemorus), vehkaa (Calla palustris), raatetta (Menyanthes trifoliata) ja pullosaraa (Carex rostrata) rahkasammalpatjalla. Vedessä kasvaa ulpukkaa (Nuphar lutea). Lahopuuta on niukasti. Lammen itäpuolella on hakkuualoja. Luonnontilaa heikentää myös länsirannan mökkiasutus, mutta kaiken kaikkiaan ainakin rantasuon luonnontila on melko hyvä. Luontoarvot: Luokka III

29 Heinävaaran osayleiskaava alueen luontoselvitykset Kuva 2.7. Lahdenperän kuviota C. B) Vesilain (lampi) ja metsälain (lammen lähiympäristö, rantasuo) erityisen tärkeä elinympäristö (kansikuva & kuva 2.8) Rantasuo on luontotyypiltään rahkarämettä, RaR. Aivan Tervasuontien kupeessa on pieni, umpeensoistuva Akkalampi. Rantasuolla kasvaa harvakseltaan pieniä kitukasvuisia mäntyjä ja suon reunassa vähän myös hieskoivuja. Ruskorahkasammal (Sphagnum fuscum) on hallitseva laji. Myös kangasrahkasammalta (Sphagnum capillifolium) on runsaasti. Suovarpuja kasvaa monin paikoin, mutta ne ovat matalia: vaiveroa, suopursua, juolukkaa ja suokukkaa (Andromeda polifolia). Muita merkittäviä lajeja ovat muurain, tupasvilla (Eriophorum vaginatum), leväkkö (Scheuchzeria palustris), pikkukarpalo (Vaccinium microcarpum), pyöreälehtikihokki (Drosera rotundifolia) ja riippasara (Carex magellanica). Vedessä kasvaa ulpukkaa. Vieressä kulkevasta tiestä ja läheisistä hakkuutaimikoista huolimatta lammella on tietty erämainen ja rauhallinen tunnelma. Luonnontila on melko hyvä. Luontoarvot: Luokka II

30 Heinävaaran osayleiskaava alueen luontoselvitykset Kuva 2.8. Lahdenperän osa-alueen kuvioiden A-C sijainnit.

31 Heinävaaran osayleiskaava alueen luontoselvitykset C) Metsälain erityisen tärkeä elinympäristö (vähäpuustoinen suo) (kuvat 2.7 & 2.8) Luontotyypiltään isovarpurämettä, IR. Osa-alueelle ulottuvalla Lakeenjärven pohjoisrannalla on tiheää asutusta. Rannan luoteiskulmassa, painopistealueen rajalla on kuitenkin rakentamatonta rantarämettä, jolla kasvaa 2-5 m korkeaa kitukasvuista mäntyä ja jonkin verran on myös pystyynkuolleita keloja. Kasvillisuutta vallitsevat reheväkasvuiset varvut: suopursu, juolukka, vaivaiskoivu (Betula nana), mustikka, vaivero ja variksenmarja. Myös tupasvilla, isokarpalo (Vaccinium oxycoccos) ja muurain ovat runsaita. Runsaimpia rahkasammallajeja ovat rusko-, kangas- ja vajorahkasammal (Sphagnum majus). Läheisestä tiiviistä asutuksesta huolimatta kuvio vaikuttaa melko luonnontilaiselta: paikalla on kaunis ja rauhallinen järvimaisema. Rannan rakentamattomalla osalla voi olla merkitystä alueen luonnon monimuotoisuudelle. Kuvio jatkuu rannan rahkarämeenä ja -nevana painopistealueen ulkopuolelle, josta ei rajattu alueita osaksi kuviota. Luontoarvot: Luokka III HEINÄVAARA Osa Heinävaaran painopistealueista kuuluu Alavin alueen tavoin perinnemaisemakokonaisuuteen. Heinävaarassa on useita merkittäviä perinneympäristöjä, joista on osa nyt tutkitun osa-alueen sisällä tai läheisyydessä: Marjovaaran hevoslaidun, Isäntälän niitty, Koljolan niitty, Mannilan lammaslaidun, Pussilan haka ja Ollilan niitty (Grönlund ym. 1998, Keski-Karhu 2009). Kartoitushetkellä monet niityistä vaikuttivat vastaniitetyiltä. Perinneympäristöistä löydettyihin huomionarvoisiin putkilokasvilajeihin kiinnitettiin kartoituksen yhteydessä erityistä huomiota. Osaalueelta tai sen läheisyydestä löytyi sieltä täältä samoja lajeja kuin Alavin osa-alueeltakin ja lisäksi karjalanruusua (Rosa acicularis). Silmälläpidettävää ketoneilikkaa kasvaa satoja yksilöitä Joensuunväylän varrella, pyörätien molemmin puolin Toivalantien ja Joensuunväylän risteyksestä pohjoiseen aina rautatiesillalle saakka (kuva 2.11: kuvio B). Osa-alueen ulkopuolelta Yrjölästä on aiemmin löytynyt valtakunnallisesti vaarantunutta hirvenkelloa (Campanula cervicaria), mutta tällä kerralla sitä ei havaittu löytöpaikalta, sen läheltä tai muualtakaan osa-alueelta. Alueella on tiheää asutusta, eikä laajoja yhtenäisiä metsäalueita ole. Asutus ulottuu myös esimerkiksi aivan Likolammen rantaan, jossa ei sen vuoksi ole jäljellä arvokkaita luontokohteita. Pihojen lomassa on kuusivaltaista MT- tai VT-kangasmetsää tai mäntyvaltaista VT-kangasmetsää tai nuorta lehtimetsää. Myös OMaT-lehtolaikku löytyy, mutta sen luontoarvot ovat vähäiset harvennushakkuiden vuoksi. Metsät ovat lähes kaikkialla tasaikäisiä, käsiteltyjä ja harvennettuja. Harvennetut metsiköt ovat tavallisesti heinittyneet. Paikoin on tuoreita avohakkuualoja. Ihmisvaikutus näkyy myös kulttuurin- ja typensuosijalajien runsaudessa osa-alueen metsiköissä; nokkonen (Urtica dioica), vadelma ja maitohorsma (Epilobium angustifolium) sekä vieraslajina jättipalsami (Impatiens glandulifera) kasvavat monessa paikassa runsaina. Siellä täällä voi kosteissa painanteissa olla kangaskorpea, KgK, mutta painanteet ovat ojitettuja. Lampien Pesu ja Takanen välissä ja Ilomantsintien lähellä on VT-mäntykangasta, jossa kasvaa paikoin myös runsaammin kuusta. Paikoin kasvaa myös nuorta lehtimetsää. Molempien lampien rannoilla on pieniä kaistaleita isovarpurämettä, IR, mutta pääasiassa kosteikkokasvillisuutta on melko vähän. Takasen pohjoisrannalla on laajemmin rämekasvillisuutta, mutta alue on ojitettu. Takasen jyrkällä itärannalla on mökki. Pesun pohjoisrannalla ja -puolella laskuoja kulkee osittain putkessa, eikä niin ollen ole luonnontilainen. Pesun ja Takasen alueelta ei löytynyt erityisen

32 Heinävaaran osayleiskaava alueen luontoselvitykset arvokkaita luontokohteita. Teollisuusalueella ei kartoitettu. Pitkänomainen ja kapea Pitkälampi on syntynyt jyrkkärinteiseen kallioperän murrokseen. Lammen länsirannalla on laaja ja tuore avohakkuu, joka jatkuu lammen rantaan saakka. Myös jyrkkä rantarinne on hakattu. Rinteet olisi hyvä säästää enemmiltä hakkuilta, jottei lampeen valu tarpeettomasti ravinteita. Pieni osa osa-alueesta on kuivahkoa tai tuoretta kangasmetsää, nuoria hieskoivuja ja mäntyä kasvavaa sekametsää. Metsää on harvennettu. Pitkälammen alueelta ei löytynyt erityisen arvokkaita luontokohteita. Kuva 2.9. Heinävaaran kuviota A.

33 Heinävaaran osayleiskaava alueen luontoselvitykset Kuva Heinävaaran kuviota A. A) Muu arvokas elinympäristö (rantametsä ja -suo) (kuvat 2.9, 2.10 & 2.12) Kastelammen Ruukkilahden rantametsä on luontotyypiltään osin VT-männikköä, osin isovarpurämettä, IR, ja osin siinä on myös korpimaisia piirteitä. Räme on monin paikoin vallitsevana tyyppinä. Valtapuina on mäntyä ja hieskoivua cm dbh. Lisäksi kasvaa pienempiä lehtipuita (harmaaleppää ja pihlajaa) sekä kuusta. Runsaimmat ja tärkeimmät lajit ovat virpa- ja kiiltopaju, puolukka, mustikka, suopursu, juolukka, korpikastikka ja järviruoko (Phragmites australis). Muita mainitsemisen arvoisia ovat kataja (Juniperus communis), paatsama (Rhamnus frangula), kanerva, tähtisara (Carex echinata), viitakastikka, muurain, rätvänä (Potentilla erecta), tupasvilla ja vaivero. Tavallisimpia sammalia ovat okarahkasammal (Sphagnum squarrosum) ja seinäsammal (Pleurozium schreberi). Lahopuuta on hyvin niukasti. Kuvion etelälaidassa on tie ja oja ja kuvio rajautuu pohjoisosassaan rautatien penkkaan. Metsä on kuitenkin luonnontilaisempaa kuin muualla alueella. Lisäksi rakentamaton ranta on arvokas kauniin järvimaiseman, alueen luonnon monimuotoisuuden, virkistyskäytön ja rannan asukkaiden kannalta. Luontoarvot: Luokka III

34 Heinävaaran osayleiskaava alueen luontoselvitykset Kuva Heinävaaran kuviota C. C) Vesilain (lampi ja puro) ja metsälain (vähäpuustoinen suo) erityisen tärkeä elinympäristö (kuvat 2.11 & 2.13) Pienen Valkealammen ja Ison Valkealammen eteläosan rantametsä kasvaa (jyrkässä) rinteessä ja on luontotyypiltään kuivahkoa kangasta, VT-männikköä, joka vaihettuu rannassa isovarpurämeeksi. Rämettä on rannassa välillä vain hyvin kapea kaistale. Ylempänä rinnemetsää on harvennettu. Paikoin harvennukset ulottuvat rantarämeellekin. Rannan välittömin metsä olisi hyvä varsinkin jyrkimmillä maastonkohdilla säästää hakkuilta, jotta ravinteiden valuminen lampiin olisi mahdollisimman vähäistä. Rantasuo on luontotyypiltään isovarpurämettä, IR, ja pieneltä osin puutonta nevaa, lähinnä lyhytkorsinevaa, LkN. Pieni Valkealampi on kooltaan hieman alle hehtaarin. Lampi on karuhko ja ruskeavetinen. Myös Ison Valkealammen ja Pienen Valkealammen välinen purouoma on vesilain kohde. Rantasuon männyt ovat läpimitaltaan arviolta cm dbh. Männyn ohella kasvaa hieskoivuja. Lahopuuta ei juuri ole. Rantarämeen kasveja ovat suopursu, vaivero, tupasvilla, mustikka, puolukka (Vaccinium vitis-idaea), muurain, juolukka, variksenmarja ja vaivaiskoivu. Vedessä kasvaa lisäksi pullosaraa, ulpukkaa ja raatetta. Kuvion pohjoiskärjessä nevakasvillisuuden vallitsevana lajina on ruskorahkasammal sekä valkopiirtoheinä (Rhynchospora alba) ja mutasara (Carex limosa), jotka kaikki ilmentävät ombrotrofista kasvupaikkaa. Kuvion luonnontila on melko hyvä. Luontoarvot: Luokka III

35 Heinävaaran osayleiskaava alueen luontoselvitykset Kuva Heinävaaran kuvion A ja ketoneilikkakasvuston (B) sijainnit.

36 Heinävaaran osayleiskaava alueen luontoselvitykset Kuva Heinävaaran kuvion C ja Ison Valkealammen kuvion A sijainnit.

37 Heinävaaran osayleiskaava alueen luontoselvitykset RANTAKAAVA-ALUEET JUKAJÄRVI A) Vesilain (alle 1 ha lampi) ja metsälain (lammen lähiympäristö, rantasuo) erityisen tärkeä elinympäristö (kuvat 2.14 & 2.16) Kohteeseen kuuluu Jukajärven rannan kangasrämettä, joka vaihettuu aivan rannassa isovarpurämeeksi, soistuvan pikkulammen rantasuota sekä hieman soistumatonta metsää, luontotyypiltään VT- tai CT-männikköä. Metsää on harvennettu. Kohteella on myös hakkuutaimikkoa. Järven rannassa on myös nevareunus ja järvikortevaltainen vesikasvivyöhyke. Rannassa on mökkejä. Umpeensoistuvalla pikkulammella avovettä on enää keskellä niukasti. Vesialuetta valloittavat rahkasammalet, järviruoko ja järvikorte (Equisetum fluviatile). Rannan luontotyyppeihin kuuluu isovarpurämevyöhyke kauimpana avovesirajasta. Rämeellä kasvaa männyn lisäksi hieskoivuja. Rämeen valtavarvut ovat suopursu ja juolukka. Rämettä seuraa nevavyöhyke kohti lammen keskustaa, luontotyypiltään neva on lähinnä ruohoista saranevaa, RhSN. Nevan runsaimpia lajeja tai tärkeimpiä ilmentäjiä ovat järvikorte, pullosara, luhtavilla (Eriophorum angustifolium), korpikastikka, vaivero, jouhivihvilä (Juncus filiformis), vehka, maariankämmekkä, kurjenjalka, isokarpalo ja pohjanpaju (Salix lapponum). Rantanevalla on pieni puustoinen saareke. Kuvioon kuuluu myös lammen ja sen eteläpuolisen, painopistealueen ulkopuolisen lammen välinen soistunut salmi, jonka runsaimpia lajeja ovat pullosara, kurjenjalka, maariankämmekkä, suopursu, vaivero, juolukka, jouhivihvilä, riippasara, korpikastikka ja korpisara (Carex loliacea). Kuvioon on rajattu vain painopistealueelle kuuluva osa salmesta. Lammen ja rantasuon luonnontila on hyvä. Luontoarvot: Luokka II B) Muu arvokas elinympäristö (rantaluhta) (kuvat 2.15 & 2.19) Kuvio on luontotyypiltään koivuluhtaa, KoLu. Kuviolla kasvaa valtapuuna hieskoivua ja melko runsaasti sekapuuna harmaaleppää. Puut ovat läpimitaltaan n cm dbh. Luhta on kostea, siinä on vetisiä allikoita ja rannassa on järvikortevyöhyke. Pensaskerroksessa kasvaa virpapajua. Kenttäkerroksessa runsaimpia lajeja ovat pullosara, metsäalvejuuri, hiirenporras, suokorte (Equisetum palustre), järvikorte, suo-orvokki, rönsyleinikki, terttu-alpi (Lysimachia thyrsiflora), rantamatara (Galium palustre), luhtarölli, korpisara, vehka ja viitakastikka. Pohjakerroksessa okarahkasammal on runsas. Kuvio ei täytä metsälain kriteereitä, sillä sen poikki kulkee oja, eikä puusto ole kovin erirakenteista. Lahopuuta sen sijaan on runsaasti, maalahopuuta hyvinkin runsaasti. Kuvioon on rajattu vain painopistealueelle kuuluva osa. Luontoarvot: Luokka III

38 Heinävaaran osayleiskaava alueen luontoselvitykset Kuva Jukajärven kuviota A. Kuva Jukajärven kuviota B.

LUONNOS. Kittilän Ylä-Levin asemakaava-alueen luontotyyppikartoitus vuonna 2008

LUONNOS. Kittilän Ylä-Levin asemakaava-alueen luontotyyppikartoitus vuonna 2008 LUONNOS Kittilän Ylä-Levin asemakaava-alueen luontotyyppikartoitus vuonna 2008 Espoo 2008 Ylä Levin asemakaava alueen luontotyyppikartoitus 2008 1 Sisällysluettelo Tiivistelmä 2 1. Johdanto 3 2. Tulokset

Lisätiedot

Mittakaava 1: Koordinaattij rjestelm : KKJ-yk Nurkkapisteen koordinaatit: : : km

Mittakaava 1: Koordinaattij rjestelm : KKJ-yk Nurkkapisteen koordinaatit: : : km Koivusuon luonnonpuisto LPU070006 Koitajoen alue FI0700043 Ristisuo SSA0700033, SSO070194 Iljansuo Mittakaava 1:150000 0 Koordinaattij rjestelm : KKJ-yk Nurkkapisteen koordinaatit: 6972859:3708530-7000309:3737630

Lisätiedot

SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO

SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 30.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Päivämäärä 30.11.2017 Laatija

Lisätiedot

Rantayleiskaavan muutoskohteet VAHVAJÄRVI 892-401-1-133

Rantayleiskaavan muutoskohteet VAHVAJÄRVI 892-401-1-133 Rantayleiskaavan muutoskohteet VAHVAJÄRVI 892-401-1-133 Uurainen 2016 Mia Rahinantti Sisällys 1. Taustaa... 2 2. Maastoinventointi... 2 3. Vaikutusarviointi... 3 4. Kuvia kohteesta... 4 5. Kasvillisuusluettelo...

Lisätiedot

9M VAPO OY ENERGIA. Jako-Muuraissuon tervaleppäkorpien kasvillisuusselvitys

9M VAPO OY ENERGIA. Jako-Muuraissuon tervaleppäkorpien kasvillisuusselvitys 17.12.2003 VAPO OY ENERGIA FM Sari Ylitulkkila SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 1 2 KASVILLISUUS JA KASVISTO... 1 2.1 Kasvillisuusselvityksen toteutustapa... 1 2.2 Selvityksen tulokset... 1 Pirttiselän pohjoisreunan

Lisätiedot

Akaan kaupungin YRITYS-KONHON ALUEEN LUONTO- JA LIITO-ORAVASELVITYS 2011

Akaan kaupungin YRITYS-KONHON ALUEEN LUONTO- JA LIITO-ORAVASELVITYS 2011 Akaan kaupunki Maankäyttö- ja kaavoitusyksikkö PL 34 37801 TOIJALA Akaan kaupungin YRITYS-KONHON ALUEEN LUONTO- JA LIITO-ORAVASELVITYS 2011 Tmi Mira Ranta Isorainiontie 8 38120 SASTAMALA p. 050-5651584

Lisätiedot

SENAATTI JOKELAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO

SENAATTI JOKELAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 14.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI JOKELAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO SENAATTI Päivämäärä 14.11.2017 Laatija Tarkastaja Kuvaus Satu Laitinen

Lisätiedot

KOLMENKULMAN LAAJENNUSALUEEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017

KOLMENKULMAN LAAJENNUSALUEEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017 Nokian kaupunki Kaupunkikehityspalvelut Harjukatu 21 37100 NOKIA KOLMENKULMAN LAAJENNUSALUEEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017 LUONTOSELVITYS M. RANTA Hautaantie 295 38120 SASTAMALA p. 050-5651584 /miraranta@hotmail.fi

Lisätiedot

K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN

K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 14.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN ALUEIDEN LUONTOARVIO SENAATTI K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN ALUEIDEN LUONTOARVIO

Lisätiedot

KEVÄTLAAKSON ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS Osa-alueet 478-483

KEVÄTLAAKSON ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS Osa-alueet 478-483 KEVÄTLAAKSON ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS Osa-alueet 478-483 Porvoon kaupunki Kaupunkisuunnittelu Huhtikuu 2014 asemakaavan luontoselvitys Osa-alueet 478-483 Lotta Raunio Sisällys 1. Johdanto 1 2. Sijainti

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA : KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... 2 3 LINNUSTO JA MUU ELÄIMISTÖ... 3 4 ARVOKKAAT

Lisätiedot

Kantakaupungin yleiskaava. Asutuksen laajenemisalueiden luontoselvitys Kokkolassa. Tammikuu 2010 Mattias Kanckos

Kantakaupungin yleiskaava. Asutuksen laajenemisalueiden luontoselvitys Kokkolassa. Tammikuu 2010 Mattias Kanckos Kantakaupungin yleiskaava Asutuksen laajenemisalueiden luontoselvitys Kokkolassa Tammikuu 2010 Mattias Kanckos Skolbackavägen 70 GSM: 050-5939536 68830 Bäckby info@essnature.com Finland 9. Biskop- Fattigryti

Lisätiedot

VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI KEVÄÄN 2008 LIITO-ORAVATARKISTUS

VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI KEVÄÄN 2008 LIITO-ORAVATARKISTUS VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI KEVÄÄN 2008 LIITO-ORAVATARKISTUS 1 1. Selvityksen taustoja Destia Oy tilasi tämän selvityksen Luontoselvitys Kotkansiiveltä 29.2.2008. Selvitys

Lisätiedot

VIITASAMMAKKOSELVITYS 16UEC VAPO OY Leväsuon viitasammakkoselvitys, Pyhäjärvi

VIITASAMMAKKOSELVITYS 16UEC VAPO OY Leväsuon viitasammakkoselvitys, Pyhäjärvi VIITASAMMAKKOSELVITYS 1.10.2012 VAPO OY Leväsuon viitasammakkoselvitys, Pyhäjärvi 1 Sisältö 1 JOHDANTO 2 2 ALUEET JA MENETELMÄT 2 3 TULOKSET 4 4 JOHTOPÄÄTÖKSET 5 5 VIITTEET 5 Pöyry Finland Oy Mika Welling,

Lisätiedot

VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA. Luontoselvitys. Pekka Routasuo

VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA. Luontoselvitys. Pekka Routasuo VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA Luontoselvitys Pekka Routasuo 7.9.2009 Vt 13 raskaan liikenteen odotuskaistan rakentaminen välille Mustola

Lisätiedot

Joensuun Iiksenvaaran-Ketunpesien- Papinkankaan osayleiskaava-alueen luontoselvitykset vuonna 2012

Joensuun Iiksenvaaran-Ketunpesien- Papinkankaan osayleiskaava-alueen luontoselvitykset vuonna 2012 Joensuun Iiksenvaaran-Ketunpesien- Papinkankaan osayleiskaava-alueen luontoselvitykset vuonna 2012 Espoo 2012 Iiksenvaaran Ketunpesien Papinkankaan oyk alueen luontoselvitykset 2012 1 Sisällysluettelo

Lisätiedot

SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS

SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 1.4.2014 Sipoon Nevas Gårdin luontoselvityksen täydennys. SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS 1 JOHDANTO Sipoon

Lisätiedot

Tikkalan päiväkoti-koulun itäisen metsikön luontoselvitys

Tikkalan päiväkoti-koulun itäisen metsikön luontoselvitys Tikkalan päiväkoti-koulun itäisen metsikön luontoselvitys Anni Mäkelä Jyväskylän kaupunki Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö 25.7.2018 1. Selvitysalue Selvitysalue (1,6 ha) sijaitsee Tikkalassa päiväkoti-koulun

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI Portinniskan rantakaava luontoselvitys

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI Portinniskan rantakaava luontoselvitys KEMIJÄRVEN KAUPUNKI Portinniskan rantakaava luontoselvitys 1. Tausta ja tavoitteet Suunnittelualue sijaitsee Kemijärven kaupungin Räisälän kylässä. Suunnitelma koskee Kotikangas nimistä tilaa (75:0). Luontoselvityksen

Lisätiedot

EURAJOEN KUNTA. Luontoselvitys. Työ: 26016. Turku, 02.05.2013

EURAJOEN KUNTA. Luontoselvitys. Työ: 26016. Turku, 02.05.2013 EURAJOEN KUNTA Hirveläntien Peräpellontien alueen asemakaava ja asemakaavan muutos Luontoselvitys Työ: 26016 Turku, 02.05.2013 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701 TURKU Puhelin 010 241 4400 www.fmcgroup.fi

Lisätiedot

Nummelan eteläosien osayleiskaava 1A:n Täydentävät kasvillisuusselvitykset 2007 Rytömäki, Syrjämäki, Alhonpää ja Järvenpäänmäki

Nummelan eteläosien osayleiskaava 1A:n Täydentävät kasvillisuusselvitykset 2007 Rytömäki, Syrjämäki, Alhonpää ja Järvenpäänmäki Nummelan eteläosien osayleiskaava 1A:n Täydentävät kasvillisuusselvitykset 2007 Rytömäki, Syrjämäki, Alhonpää ja Järvenpäänmäki Espoo 2007 Nummelan täydentävät kasvillisuusselvitykset 2007 1 Sisällysluettelo

Lisätiedot

LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015

LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015 Kunnanhallitus 7.12.2015 154 LIITE 98 MYRSKYLÄN SEPÄNMÄKI- PALOSTENMÄKI LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015 Kuvio 1. Kalliokumpare alueen pohjoisosassa (Kuvio 1). ClT-tyypin kalliometsaa. 1. JOHDANTO Selvitysalue

Lisätiedot

KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS...

KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... TYÖNUMERO: E27125.00 KITTILÄN KUNTA ASEMAKAAVAN MUUTOS YLÄ-KITTILÄN NIITTY SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... 2 3 LINNUSTO JA MUU ELÄIMISTÖ... 3 4 ARVOKKAAT

Lisätiedot

TIPASJÄRVIEN RANTA-ASEMAKAAVA

TIPASJÄRVIEN RANTA-ASEMAKAAVA 1 liite alkuperäiseen selvitykseen TIPASJÄRVIEN RANTA-ASEMAKAAVA 1. LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENTÄMINEN LISÄALUEIDEN OSALTA Lisäysalueet käsittävät kaksi pienialaista aluetta. Toinen alueista sijaitsee Pienen

Lisätiedot

Seinäjoen kaupungin Nurmon kaupunginosakeskuksen Mäntypuiston luontokatselmus

Seinäjoen kaupungin Nurmon kaupunginosakeskuksen Mäntypuiston luontokatselmus Seinäjoen kaupungin Nurmon kaupunginosakeskuksen Mäntypuiston luontokatselmus Seinäjoen kaupungin Nurmon kaupunginosakeskuksen Mäntypuiston alueelle harkitaan kaavamuutosta. Alueen luontoarvojen selvittämiseksi

Lisätiedot

KIIMASSUON TUULI- PUISTO TÄYDENTÄVÄ LUON- TOSELVITYS

KIIMASSUON TUULI- PUISTO TÄYDENTÄVÄ LUON- TOSELVITYS Vastaanottaja Voimavapriikki Oy Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 7.9.2012 KIIMASSUON TUULI- PUISTO TÄYDENTÄVÄ LUON- TOSELVITYS KIIMASSUON TUULIPUISTO TÄYDENTÄVÄ LUONTOSELVITYS Tarkastus Päivämäärä 07/09/2012

Lisätiedot

Kortesjärven tuulivoimapuiston luontotyyppiselvitys

Kortesjärven tuulivoimapuiston luontotyyppiselvitys Liite 5 SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA KAUHAVAN KAUPUNKI FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 4.2.2015 P24345P002 1 (11) Tuomo Pihlaja 4.2.2015 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Selvitysalue... 1 3 Menetelmät...

Lisätiedot

NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki

NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki RAPORTTI 16X267156_E722 13.4.2016 NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki 1 Niinimäen Tuulipuisto Oy Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki Sisältö 1

Lisätiedot

SIPOON BOXIN SUUNNITELLUN MAA- AINEISTEN OTTOALUEEN LUONTOSELVITYS 2009

SIPOON BOXIN SUUNNITELLUN MAA- AINEISTEN OTTOALUEEN LUONTOSELVITYS 2009 SIPOON BOXIN SUUNNITELLUN MAA- AINEISTEN OTTOALUEEN LUONTOSELVITYS 2009 Pekka Routasuo 17.9.2009 Sipoon Boxin suunnitellun maa-aineisten ottoalueen luontoselvitys 2009 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO

Lisätiedot

LIITE. Louhunkankaan suunnittelualueen tuulivoimaloiden alueiden ja huoltotieyhteyksien rakentamisaluekuvaukset.

LIITE. Louhunkankaan suunnittelualueen tuulivoimaloiden alueiden ja huoltotieyhteyksien rakentamisaluekuvaukset. LIITE. Louhunkankaan suunnittelualueen tuulivoimaloiden alueiden ja huoltotieyhteyksien rakentamisaluekuvaukset. Voimala 1 Alueella kasvaa nuorta ja varttuvaa kalliomännikköä. Sekapuuna kasvaa hieman kuusta

Lisätiedot

Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013

Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013 Maanmittauspalvelu Puttonen Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013 Petri Parkko 31.5.2013 1. Taustoja Savonlinnan Matarmäelle (kartta 1) on suunniteltu kallion louhintaa, jonka suunnittelua varten tarvittiin

Lisätiedot

Virrat KOULUKESKUKSEN ASEMAKAAVAMUUTOKSEN LUONTOSELVITYS

Virrat KOULUKESKUKSEN ASEMAKAAVAMUUTOKSEN LUONTOSELVITYS Aallokas Oy 26.6.2017 Y-tunnus 2678475-5 Virrat KOULUKESKUKSEN ASEMAKAAVAMUUTOKSEN LUONTOSELVITYS 1. Menetelmät 1.1. Selvitetyt luontoarvot Luontoselvityksen tarkoitus oli löytää tutkimusalueelta luontokohteet,

Lisätiedot

KOLMENKULMANTIEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017

KOLMENKULMANTIEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017 Nokian kaupunki Kaupunkikehityspalvelut Harjukatu 21 37100 NOKIA KOLMENKULMANTIEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017 LUONTOSELVITYS M. RANTA Hautaantie 295 38120 SASTAMALA p. 050-5651584 /miraranta@hotmail.fi TYÖN

Lisätiedot

LAPUAN KESKUSTAAJAMAN TUOTANTO- JA LOGISTIIKKA-ALUEEN OSAYLEISKAAVA MUUTTUNEIDEN TUULIVOIMALAPAIKKOJEN TARKISTUS

LAPUAN KESKUSTAAJAMAN TUOTANTO- JA LOGISTIIKKA-ALUEEN OSAYLEISKAAVA MUUTTUNEIDEN TUULIVOIMALAPAIKKOJEN TARKISTUS Vastaanottaja Lapuan kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 18.3.2014 Viite 1517874 LAPUAN KESKUSTAAJAMAN TUOTANTO- JA LOGISTIIKKA-ALUEEN OSAYLEISKAAVA MUUTTUNEIDEN TUULIVOIMALAPAIKKOJEN TARKISTUS

Lisätiedot

Ramoninkadun luontoselvitys

Ramoninkadun luontoselvitys Ramoninkadun luontoselvitys Elina Lehtinen Jyväskylän kaupunki Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö 7.4.2016 Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Työmenetelmät... 3 2.1 Esiselvitys... 3 2.2 Maastotyöskentely... 3 2.3

Lisätiedot

NASTOLAN HATTISENRANNAN RANTA-ASEMAKAAVA LIITO-ORAVASELVITYS 2013

NASTOLAN HATTISENRANNAN RANTA-ASEMAKAAVA LIITO-ORAVASELVITYS 2013 NASTOLAN HATTISENRANNAN RANTA-ASEMAKAAVA LIITO-ORAVASELVITYS 2013 Marko Vauhkonen Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 27.5.2013 1 JOHDANTO Arkkitehtityö Oy laatii ranta-asemakaavaa Nastolan Kirkonkylässä sijaitsevalle

Lisätiedot

KALAJOEN JOKELAN TUULIPUISTOALUE KASVILLISUUS- JA LUONTOKOHDESELVITYS. Pekka Routasuo

KALAJOEN JOKELAN TUULIPUISTOALUE KASVILLISUUS- JA LUONTOKOHDESELVITYS. Pekka Routasuo KALAJOEN JOKELAN TUULIPUISTOALUE KASVILLISUUS- JA LUONTOKOHDESELVITYS Pekka Routasuo 30.12.2011 KALAJOEN JOKELAN TUULIPUISTOALUE KASVILLISUUS- JA LUONTOKOHDESELVITYS SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO

Lisätiedot

RIIHIMÄKI AROLAMPI 1 JA HERAJOKI ETELÄINEN LIITO-ORAVASELVITYS 2017

RIIHIMÄKI AROLAMPI 1 JA HERAJOKI ETELÄINEN LIITO-ORAVASELVITYS 2017 TUTKIMUSRAPORTTI 5.4.2017 RIIHIMÄKI AROLAMPI 1 JA HERAJOKI ETELÄINEN LIITO-ORAVASELVITYS 2017 Riihimäen kaupunki Tekijä: Laura Ahopelto SISÄLLYS 1 Johdanto... 4 2 Menetelmä... 5 3 Tulokset... 5 4 Muita

Lisätiedot

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ PYHTÄÄN PUROLAN KOHDALLA LUONTOSELVITYS

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ PYHTÄÄN PUROLAN KOHDALLA LUONTOSELVITYS KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ PYHTÄÄN PUROLAN KOHDALLA LUONTOSELVITYS Pekka Routasuo Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 17.6.2013 1 JOHDANTO TL-Suunnittelu Oy laatii tiesuunnitelmaa maanteiden 3501 ja 14535 kevyen

Lisätiedot

1. Yleistä. Hannu Tuomisto FM

1. Yleistä. Hannu Tuomisto FM ALAKYLÄN LUONTOSELVITYS SEINÄJOEN KAUPUNKI 2018 1. Yleistä Tämän luontoinventoinnin tarkoituksena oli selvittää, esiintyykö Seinäjoen kaupungin Alakylässä, kartassa 1 rajatulla alueella, sellaisia luontoarvoja,

Lisätiedot

VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS

VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 31.10.2012 VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Lähtötiedot ja menetelmät... 3 3 Kaava-alueen luonnonolot...

Lisätiedot

Heinijärvien elinympäristöselvitys

Heinijärvien elinympäristöselvitys Heinijärvien elinympäristöselvitys Kuvioselosteet Kuvio 1. Lehto Kuviolla kahta on lehtotyyppiä. Ylempänä tuoretta runsasravinteista sinivuokko-käenkaalityyppiä (HeOT) ja alempana kosteaa keskiravinteista

Lisätiedot

Simpsiön Rytilammen ympäryskasvit Aili Tamminen

Simpsiön Rytilammen ympäryskasvit Aili Tamminen Simpsiön Rytilammen ympäryskasvit 22.7.2004 Aili Tamminen Kasvit on pyritty tunnistamaan ranta alueella kävellen, välillä piipahtaen vesirajan tuntumassa ja taas siirtyen kauemmas n. 10 15 metrin etäisyydelle

Lisätiedot

SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016

SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016 SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016 Markku Nironen 19.04.2016 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 2 3 ASEMAKAAVA-ALUEEN LIITO-ORAVAT... 2 3.1 LIITO-ORAVAT 2009...

Lisätiedot

TORVENKYLÄN TUULIVOIMAHANKE MAAKAAPELIREITIN MAASTOTARKISTUS

TORVENKYLÄN TUULIVOIMAHANKE MAAKAAPELIREITIN MAASTOTARKISTUS Vastaanottaja Smart Windpower Oy Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 27.5.2016 TORVENKYLÄN TUULIVOIMAHANKE 1 Päivämäärä 27.5.2016 Laatija Tarkastaja Ville Yli-Teevahainen Merja Isteri Viite 1510021396

Lisätiedot

Korpilahden kunta Lapinjärven ranta-asemakaava

Korpilahden kunta Lapinjärven ranta-asemakaava Raportti 67080546.ABT 5.11.2008 Korpilahden kunta Lapinjärven ranta-asemakaava Luontoselvitys 1 Yhteenveto Tämä ympäristöselvitys on tehty Korpilahden kunnassa sijaitsevalle Lapinjärven alueelle ranta-asemakaavaa

Lisätiedot

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ IITIN KIRKONKYLÄN KOHDALLA LUONTOSELVITYS

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ IITIN KIRKONKYLÄN KOHDALLA LUONTOSELVITYS KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ IITIN KIRKONKYLÄN KOHDALLA LUONTOSELVITYS Marko Vauhkonen Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 18.6.2013 1 JOHDANTO TL-Suunnittelu Oy laatii tiesuunnitelmaa maanteiden 362 ja 3622 kevyen

Lisätiedot

Merkkikallion tuulivoimapuisto

Merkkikallion tuulivoimapuisto OX2 FINLAND OY Merkkikallion tuulivoimapuisto Kasvillisuus- ja luontotyyppiselvityksen 2016 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P29646P004 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Lähtötiedot ja menetelmät... 2

Lisätiedot

Itäinen ohikulkutie (Vt 19) Nurmon kunta/ tielinjaus II. Luontoselvitys. Suunnittelukeskus OY

Itäinen ohikulkutie (Vt 19) Nurmon kunta/ tielinjaus II. Luontoselvitys. Suunnittelukeskus OY Itäinen ohikulkutie (Vt 19) Nurmon kunta/ tielinjaus II Luontoselvitys Suunnittelukeskus OY Itäinen ohikulkutie (Vt 19), Nurmon kunta - tielinjauksen II vaihtoehto Luontoselvitys 1. Yleistä Tämän luontoselvityksen

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS RANTAYLEISKAAVAN MUUTOSTA VARTEN

LUONTOSELVITYS RANTAYLEISKAAVAN MUUTOSTA VARTEN MIKKELI, TAIPALE, TILA HIETANIEMI LUONTOSELVITYS RANTAYLEISKAAVAN MUUTOSTA VARTEN Marko Vauhkonen Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 30.12.2014 1 JOHDANTO Mikkelin kaupungin Taipaleen kylässä sijaitsevalle

Lisätiedot

Espoon Miilukorven liito-oravaselvitys Espoon kaupunki

Espoon Miilukorven liito-oravaselvitys Espoon kaupunki Espoon Miilukorven liito-oravaselvitys 2015 Espoon kaupunki Ympäristötutkimus Yrjölä Oy 10.11.2015 Rauno Yrjölä Ympäristötutkimus Yrjölä Oy Miljöforskning Yrjölä Ab Alv. rek. PL 62 Postbox 62 Kaupparekisteri

Lisätiedot

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2033 Kalliojärvi-Pitkäjärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2033 Kalliojärvi-Pitkäjärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 2033 Kalliojärvi-Pitkäjärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa Sijainti Kalliojärven Pitkäjärven alue sijaitsee Ylöjärven Kurussa. Alue

Lisätiedot

RAPORTTI 16X185375 2.9.2013. KONTIOLAHDEN KUNTA Kontiorannan asemakaava-alueen luontoselvitys

RAPORTTI 16X185375 2.9.2013. KONTIOLAHDEN KUNTA Kontiorannan asemakaava-alueen luontoselvitys RAPORTTI 16X185375 2.9.2013 KONTIOLAHDEN KUNTA Kontiorannan asemakaava-alueen luontoselvitys Sisältö 1 1 AINEISTO JA MENETELMÄT 1 2 ALUEEN YLEISKUVAUS 1 2.1 Suojelualueet ja uhanalaiset lajit 1 3 LUONTOSELVITYS

Lisätiedot

Suomen Luontotieto Oy. Äänekosken Hirvaskankaan tiehankkeeseen liittyvä. Suomen Luontotieto Oy 12/2011 Jyrki Oja

Suomen Luontotieto Oy. Äänekosken Hirvaskankaan tiehankkeeseen liittyvä. Suomen Luontotieto Oy 12/2011 Jyrki Oja Äänekosken Hirvaskankaan tiehankkeeseen liittyvä uhanalaisen putkilokasvilajiston selvitys 2011 Purolitukkaa kasvaa Kylmäpuron ylityskohdassa Suomen Luontotieto Oy 12/2011 Jyrki Oja Sisältö 1. Johdanto...

Lisätiedot

MIKKELIN KALEVANKANKAAN KOULUN ALUEEN LUONTOSELVITYS

MIKKELIN KALEVANKANKAAN KOULUN ALUEEN LUONTOSELVITYS MIKKELIN KALEVANKANKAAN KOULUN ALUEEN LUONTOSELVITYS Marko Vauhkonen 11.12.2012 MIKKELIN KALEVANKANKAAN KOULUN ALUEEN LUONTOSELVITYS SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 4 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 4 3 TULOKSET...

Lisätiedot

Asemanseudun liito-orava- ja luontoselvitys 2010

Asemanseudun liito-orava- ja luontoselvitys 2010 LUONTOPALVELU KRAAKKU Asemanseudun liito-orava- ja luontoselvitys 2010 Parkanon kaupunki Marika Vahekoski 31.7.2010 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto 3 2. Liito-orava.3 3. Menetelmät 3 3.1 Liito-oravaselvitys...3

Lisätiedot

Länsi-Palokan liito-oravaselvitysten täydennys 2014

Länsi-Palokan liito-oravaselvitysten täydennys 2014 Länsi-Palokan liito-oravaselvitysten täydennys 2014 Timo Pylvänäinen 8.5.2014 Kaavoitus Jyväskylän kaupunki Selvitysalueet Erillisiä selvitysalueita on 16. Ne sijaitsevat Nuutin ja Terttumäen alueella

Lisätiedot

Rantayleiskaavan muutoskohde VAHVAJÄRVI

Rantayleiskaavan muutoskohde VAHVAJÄRVI Rantayleiskaavan muutoskohde VAHVAJÄRVI 892-401-5-100 Uurainen 2017 Mia Rahinantti Sisällys... 0 1. Taustaa... 2 2. Maastoinventointi... 2 2.1. M-alue... 2 2.2. MY-alue... 3 3. Vaikutusarviointi... 3 4.

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27636.10 MYNÄMÄEN KUNTA MYNÄMÄEN KATTELUKSEN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 30.3.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27636.10 MYNÄMÄEN KUNTA MYNÄMÄEN KATTELUKSEN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 30.3.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU TYÖNUMERO: E27636.10 MYNÄMÄEN KUNTA MYNÄMÄEN KATTELUKSEN ASEMAKAAVAN SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Sisältö 1 JOHDANTO... 2 2 TUTKIMUSALUEEN SIJAINTI JA YLEISKUVA... 2 3 TUTKIMUSMENETELMÄT... 3 4 LUONTOTYYPIT

Lisätiedot

Pälkäneen Laitikkalan kylän KATAJAN TILAN LUONTOSELVITYS (Kyllönsuu , Kataja ja Ainola )

Pälkäneen Laitikkalan kylän KATAJAN TILAN LUONTOSELVITYS (Kyllönsuu , Kataja ja Ainola ) Pälkäneen Laitikkalan kylän KATAJAN TILAN LUONTOSELVITYS (Kyllönsuu 635-417-3-28, Kataja 635-417-3-34 ja Ainola 935-417-3-26) Tmi Mira Ranta Rokantie 29 38140 SASTAMALA p. 050-5651584 mira.ranta@kopteri.net

Lisätiedot

LIITO-ORAVA- JA KYNÄJALAVASELVITYS

LIITO-ORAVA- JA KYNÄJALAVASELVITYS LIITO-ORAVA- JA KYNÄJALAVASELVITYS PIRKKALA, NIEMENMAAN ASEMAKAAVAN MUUTOS NRO 253 Marko Vauhkonen 29.5.2019 LIITO-ORAVA- JA KYNÄJALAVASELVITYS PIRKKALA, NIEMENMAAN ASEMAKAAVAN MUUTOS NRO 253 Sisällys

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS KALAJÄRVI TILA:

LUONTOSELVITYS KALAJÄRVI TILA: LUONTOSELVITYS KALAJÄRVI TILA: 743-416-5-146 SEINÄJOEN KAUPUNKI 2016 1. YLEISTÄ Tämän luontoselvityksen tarkoituksena oli selvittää, esiintyykö Seinäjoen kaupungin alueella olevalla tilalla 743-416-5-146

Lisätiedot

SUUNNITTELUKOHTEIDEN LUONTOTYYPPI- JA LIITO-ORAVASELVITYS

SUUNNITTELUKOHTEIDEN LUONTOTYYPPI- JA LIITO-ORAVASELVITYS KEURUUN-MULTIAN SUUNNITTELUKOHTEIDEN LUONTOTYYPPI- JA LIITO-ORAVASELVITYS 2013 SAARIJÄRVEN YM. VESISTÖJEN Alueilla ei esiinny liito-oravia Suomen Luontotieto Oy 9/2014 Jyrki Matikainen ja Tikli Matikainen

Lisätiedot

EERIKKILÄN URHEILUOPISTON ALUEEN OSAYLEISKAAVA LUONTOSELVITYS. 1. Tausta ja tavoitteet

EERIKKILÄN URHEILUOPISTON ALUEEN OSAYLEISKAAVA LUONTOSELVITYS. 1. Tausta ja tavoitteet 1 EERIKKILÄN URHEILUOPISTON ALUEEN OSAYLEISKAAVA LUONTOSELVITYS 1. Tausta ja tavoitteet Eerikkilän urheiluopiston osayleiskaava-alueen luontoselvitys laadittiin kesällä 2008 ja se liittyy alueen tulevan

Lisätiedot

34 suokasvia Helsingissä. Lajeja (40) 7-9 (76) 4-6 (128) 1-3 (317) ei tutkittu (12)

34 suokasvia Helsingissä. Lajeja (40) 7-9 (76) 4-6 (128) 1-3 (317) ei tutkittu (12) 34 suokasvia Helsingissä Lajeja 10-16 (40) 7-9 (76) 4-6 (128) 1-3 (317) ei tutkittu (12) 34 SUOKASVIA TIETEELLINEN NIMI SUOMALAINEN NIMI RUUDUT KARTTA LISÄTIETOJA Phegopteris connectilis Korpi-imarre

Lisätiedot

VT 6 PARANTAMINEN VÄLILLÄ HEVOSSUO NAPPA LUONTOSELVITYS

VT 6 PARANTAMINEN VÄLILLÄ HEVOSSUO NAPPA LUONTOSELVITYS VT 6 PARANTAMINEN VÄLILLÄ HEVOSSUO NAPPA LUONTOSELVITYS Marko Vauhkonen 19.1.2010 16.1T-1-1 VT 6 PARANTAMINEN VÄLILLÄ HEVOSSUO NAPPA LUONTOSELVITYS SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 4 2 AINEISTO JA MENETELMÄT...

Lisätiedot

LIITO-ORAVASELVITYS 16X KALAJOEN KAUPUNKI. Hiekkasärkkien liikuntapuiston alue Liito-oravaselvitys

LIITO-ORAVASELVITYS 16X KALAJOEN KAUPUNKI. Hiekkasärkkien liikuntapuiston alue Liito-oravaselvitys LIITO-ORAVASELVITYS 23.6.2015 KALAJOEN KAUPUNKI Hiekkasärkkien liikuntapuiston alue Liito-oravaselvitys 1 Sisältö 1 JOHDANTO 1 2 LIITO-ORAVASELVITYS 2 3 TULOKSET 3 4 JOHTOPÄÄTÖKSET 4 5 VIITTEET 5 Kannen

Lisätiedot

Myllyniemen ranta-asemakaavan kumoaminen Hyrynsalmen kunnan Hyrynjärvi. Luontoselvitys

Myllyniemen ranta-asemakaavan kumoaminen Hyrynsalmen kunnan Hyrynjärvi. Luontoselvitys Myllyniemen ranta-asemakaavan kumoaminen Hyrynsalmen kunnan Hyrynjärvi Luontoselvitys Myllyniemen ranta-asemakaavan kumoaminen Hyrynsalmen kunnan Hyrynjärvi Luontoselvitys 1. Tausta Myllyniemen suunnittelutyön

Lisätiedot

KRISTIINANKAUPUNKI DAGSMARKIN OSAYLEISKAAVAN TARKISTUS SEKÄ PERUKSEN KAAVA- ALUEEN LAAJENNUS LIITO-ORAVASELVITYS

KRISTIINANKAUPUNKI DAGSMARKIN OSAYLEISKAAVAN TARKISTUS SEKÄ PERUKSEN KAAVA- ALUEEN LAAJENNUS LIITO-ORAVASELVITYS KRISTIINANKAUPUNKI DAGSMARKIN OSAYLEISKAAVAN TARKISTUS SEKÄ PERUKSEN KAAVA- ALUEEN LAAJENNUS LIITO-ORAVASELVITYS Kristiinankaupunki EY 22091 D SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ...3 2 LIITO-ORAVA...3 3 AINEISTO

Lisätiedot

Hyrylän varuskunta alueen luontoselvitykset 2006 2007 Tiivistelmä 1

Hyrylän varuskunta alueen luontoselvitykset 2006 2007 Tiivistelmä 1 Hyrylän varuskunta alueen luontoselvitykset 2006 2007 Tiivistelmä 1 Tämä tiivistelmä perustuu yksityiskohtaiseen raporttiin Tuusulan Hyrylän varuskunta-alueella kesinä 2006 ja 2007 tehdyistä luontoselvityksistä.

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Mustolan tienvarsialueen asemakaavan muutos

LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Mustolan tienvarsialueen asemakaavan muutos RAPORTTI LIITE 3 20.10.2011 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Mustolan tienvarsialueen asemakaavan muutos Luontoselvitys Sisältö 1 1 JOHDANTO 1 2 SELVITYSALUEEN SIJAINTI JA YLEISPIIRTEET 1 3 MENETELMÄT 1 3.1 Lähtötiedot

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista

Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista LIITE 4 Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista Pohjois-Pohjanmaan liitto, Tuomas Kallio Kalajoki, n:o 66 Luonnonympäristön yleiskuvaus Selvitysalue

Lisätiedot

SOMERHARJUN LIIKEKESKUKSEN ASEMAKAAVA -ALUEEN LUONTOSELVITYS

SOMERHARJUN LIIKEKESKUKSEN ASEMAKAAVA -ALUEEN LUONTOSELVITYS 1 SOMERHARJUN LIIKEKESKUKSEN ASEMAKAAVA -ALUEEN LUONTOSELVITYS 2013 Juha Saajoranta 2 Sisällysluettelo 1. Luontoselvityksen toteutus 3 2. Asemakaava-alueen luonnon yleispiirteet..3 3. Kasvillisuus- ja

Lisätiedot

Kuohun alueen luontoselvityksen täydennys 2015

Kuohun alueen luontoselvityksen täydennys 2015 Kuohun alueen luontoselvityksen täydennys 2015 Timo Pylvänäinen 20.8.2015 Kaupunkirakennepalvelut Jyväskylän kaupunki Vispiläjokea osa-alue kahden lounaiskulmassa Johdanto Kuohun alueelle ollaan tekemässä

Lisätiedot

Luontokohteiden tarkistus

Luontokohteiden tarkistus LAUKAAN KUNTA Luontokohteiden tarkistus Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P29017 Raportti 1 (11) Pihlaja Tuomo Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Menetelmät... 1 3 Selvitysalueiden sijainti... 1

Lisätiedot

ORIMATTILA, PENNALAN ITÄOSAN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS

ORIMATTILA, PENNALAN ITÄOSAN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS ORIMATTILA, PENNALAN ITÄOSAN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS LAUSUNTO LIITO-ORAVAN ESIINTYMISESTÄ JA ELINYMPÄRISTÖISTÄ KUIVISTONMÄEN ALUEELLA Marko Vauhkonen Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 21.10.2015 1 JOHDANTO

Lisätiedot

Lintukankaan liito-oravaselvitys 2015

Lintukankaan liito-oravaselvitys 2015 Lintukankaan liito-oravaselvitys 2015 29.6.2015 Kaupunkirakennepalvelut Johdanto Liito-orava kuuluu EU:n luontodirektiivin liitteen IV (a) lajeihin, joiden suojelu on toteutettu luonnonsuojelulain 49.1

Lisätiedot

Luontoselvitys, Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2015 Liito-oravaselvitys,Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2016 Sappee

Luontoselvitys, Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2015 Liito-oravaselvitys,Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2016 Sappee 25.05.2016 Luontoselvitys, Kalliomäki 635-432-3-108, Sappee, Mira Ranta 2015 Liito-oravaselvitys,Kalliomäki 635-432-3-108, Sappee, Mira Ranta 2016 Sappee kiinteistön 635 432-3-108 Kalliomäki muinaisjäännösinventointi

Lisätiedot

Teernijärvi (Nokia) rantakaava

Teernijärvi (Nokia) rantakaava RANTA-ASEMAKAAVA KAAVASELOSTUSLIITTEET 2.12.2015 Biologitoimisto Jari Venetvaara Ky LIITE 3 Karrakuja 6, 66400 LAIHIA gsm 0405145359 jari.venetvaara@svk.fi www.venetvaara.fi Teernijärvi (Nokia) rantakaava

Lisätiedot

LIITO-ORAVAN ESIINTYMINEN SIPOON POHJOIS- PAIPPISTEN OSAYLEISKAAVA-ALUEELLA VUONNA 2016

LIITO-ORAVAN ESIINTYMINEN SIPOON POHJOIS- PAIPPISTEN OSAYLEISKAAVA-ALUEELLA VUONNA 2016 TUTKIMUSRAPORTTI LIITO-ORAVAN ESIINTYMINEN SIPOON POHJOIS- PAIPPISTEN OSAYLEISKAAVA-ALUEELLA VUONNA 2016 Tekijä: Rauno Yrjölä Sisällys: 1 Johdanto... 3 2 menetelmä... 3 3 Tulokset... 4 4 Yhteenveto ja

Lisätiedot

TYÖNUMERO: E27888 ALPUANHARJUN ULKOILUREITTISUUNNITELMA RAAHE 14.9.2015. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu

TYÖNUMERO: E27888 ALPUANHARJUN ULKOILUREITTISUUNNITELMA RAAHE 14.9.2015. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu TYÖNUMERO: E27888 ALPUANHARJUN ULKOILUREITTISUUNNITELMA RAAHE SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 2 2 MENELMÄT... 2 3 MAAPERÄ... 3 4 VESISTÖT JA POHJAVEDET... 4 5 KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS...

Lisätiedot

Epoon asemakaavan luontoselvitys

Epoon asemakaavan luontoselvitys Epoon asemakaavan luontoselvitys Porvoon kaupunki Kaupunkisuunnittelu Huhtikuu 2014 Lotta Raunio 1. Johdanto Tämä luontoselvitys koostuu olemassa olevan tiedon kokoamisesta sekä maastokäynneistä ja se

Lisätiedot

Akaan kaupungin Toijalan SAVIKON ASEMAKAAVA-ALUEEN LIITO-ORAVA- JA LUONTOSELVITYS 2008

Akaan kaupungin Toijalan SAVIKON ASEMAKAAVA-ALUEEN LIITO-ORAVA- JA LUONTOSELVITYS 2008 Akaan kaupunki Maankäyttö- ja kaavoitusyksikkö PL 34 37801 TOIJALA Akaan kaupungin Toijalan SAVIKON ASEMAKAAVA-ALUEEN LIITO-ORAVA- JA LUONTOSELVITYS 2008 Tmi Mira Ranta Karkunkyläntie 179 38140 KÄRPPÄLÄ

Lisätiedot

Kirrin liito-oravaselvitys

Kirrin liito-oravaselvitys 2016 Kirrin liito-oravaselvitys Elina Lehtinen Jyväskylän kaupunki Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö 24.5.2016 Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Työmenetelmät... 3 2.1 Esiselvitys... 3 2.2 Maastotyöskentely...

Lisätiedot

LIITO-ORAVASELVITYKSEN TÄYDENNYS

LIITO-ORAVASELVITYKSEN TÄYDENNYS LIITO-ORAVASELVITYKSEN TÄYDENNYS PIRKKALA, LOUKONLAHDEN ASEMAKAAVAN MUUTOS NRO 250 Marko Vauhkonen 28.5.2019 LIITO-ORAVASELVITYKSEN TÄYDENNYS PIRKKALA, LOUKONLAHDEN ASEMAKAAVAN MUUTOS NRO 250 Sisällys

Lisätiedot

PÄLKÄNEEN LOMAKODIN ALUEEN LUONTOSELVITYS 2010

PÄLKÄNEEN LOMAKODIN ALUEEN LUONTOSELVITYS 2010 PÄLKÄNEEN LOMAKODIN ALUEEN LUONTOSELVITYS 2010 Tmi Mira Ranta Rokantie 29 38140 SASTAMALA p. 050-5651584 mira.ranta@kopteri.net TYÖN TAUSTAA JA ALUEEN YLEISKUVAUSTA Selvityksen kohteena oleva lomakodin

Lisätiedot

Ainolanvainion asemakaavan laajennus, Pirkkiö, Tornio

Ainolanvainion asemakaavan laajennus, Pirkkiö, Tornio 1 Sami Mäkikyrö 10.10.2013 Ainolanvainion asemakaavan laajennus, Pirkkiö, Tornio Luontoselvitys, Natura-tarveharkinta 2 SISÄLLYS 1. Johdanto....3 2. Suojelualueet ja -ohjelmat..3 2.1.Luonnonsuojeluohjelmat....3

Lisätiedot

Tikkalan osayleiskaava-alueen luontoarvoista Taru Heikkinen Kaavoitus Jyväskylän kaupunki

Tikkalan osayleiskaava-alueen luontoarvoista Taru Heikkinen Kaavoitus Jyväskylän kaupunki Tikkalan osayleiskaava-alueen luontoarvoista 18.6.2009 Tämän työn tarkoituksena oli tarkentaa Korpilahden Tikkalan kylän alueella vuonna 2003 tehdyssä luontoselvityksessä (Anna-Riikka Ihantola) havaittujen

Lisätiedot

Luontoselvityksen lisäosa

Luontoselvityksen lisäosa Luontoselvityksen lisäosa Sodankylän asemakaavan laajennusalue, urheilupuisto. Teuvo Pääkkölä Airix Ympäristö Oy Sisällysluettelo Johdanto... 3 2. Uhanalaiset lajit ja perinnebiotoopit... 4 3. Luontotyypit...

Lisätiedot

EPAALAN-KUULIALAN OSAYLEISKAAVA LUONTOSELVITYS 2009

EPAALAN-KUULIALAN OSAYLEISKAAVA LUONTOSELVITYS 2009 Pälkäneen kunta Keskustie 1 36600 PÄLKÄNE EPAALAN-KUULIALAN OSAYLEISKAAVA LUONTOSELVITYS 2009 Tmi Mira Ranta Rokantie 29 38140 SASTAMALA p. 050-5651584 mira.ranta@kopteri.net SISÄLLYS TYÖN TAUSTAA 2 ALUEEN

Lisätiedot

KARJALAN KULTALINJAN ILOMANTSIN HANKEALUEEN LINNUSTON ESISELVITYS

KARJALAN KULTALINJAN ILOMANTSIN HANKEALUEEN LINNUSTON ESISELVITYS KARJALAN KULTALINJAN ILOMANTSIN HANKEALUEEN LINNUSTON ESISELVITYS SYYSKUU 2011 täydennetty Sisällys 1. Johdanto... 1 2. Selvitysalue ja menetelmät... 1 3. Tulokset... 2 3.1 Yleistä... 2 3.2 Kuittila...

Lisätiedot

PUUMALA REPOLAHTI ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari

PUUMALA REPOLAHTI ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari PUUMALA REPOLAHTI ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.. 3 INVENTOITU ALUE... 3 1. Repolahden perukka. 3 LIITTEET Kansikuva: Repolahden perukan rantaa

Lisätiedot

1. Selvitys. 2. Kohteet

1. Selvitys. 2. Kohteet Kuhmalahden ROYK Luontoselvityksen täydennys 24.10.2017 1. Selvitys Luontoselvitystä täydennettiin maastokäynneillä 11.5. ja 17.5.2017. Maastokäynnit toteuttivat FM Tiina Virta ja MMM Heikki Holmén. Kohteille

Lisätiedot

RAJAMÄEN SÄHKÖASEMAN LUONTOSELVITYS

RAJAMÄEN SÄHKÖASEMAN LUONTOSELVITYS RAJAMÄEN SÄHKÖASEMAN LUONTOSELVITYS Pekka Routasuo 9.6.2016 RAJAMÄEN SÄHKÖASEMAN LUONTOSELVITYS Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Aineisto ja menetelmät... 3 2.1 Maastotyöt... 3 3 Tulokset... 4 3.1 Luonnonolot

Lisätiedot

Vesirattaanmäen hoito- ja käyttösuunnitelma LIITE 13: Kuvioluettelo Sivu 1/26

Vesirattaanmäen hoito- ja käyttösuunnitelma LIITE 13: Kuvioluettelo Sivu 1/26 Vesirattaanmäen hoito- ja käyttösuunnitelma 2015-2025 LIITE 13: Kuvioluettelo 23.3.2015 Sivu 1/26 101 0,70 Kuivahko kangas Taimikko yli 1,3 m Kataja Avoin alue ja näkymä (B4) Myös kelirikon aikana Rauduskoivu

Lisätiedot

KIVENNEVAN LUONTOSELVITYS

KIVENNEVAN LUONTOSELVITYS KIVENNEVAN LUONTOSELVITYS SEINÄJOEN KAUPUNKI 2018 1. YLEISTÄ Tämän luontokartoituksen tarkoituksena oli selvittää, esiintyykö Seinäjoen Kivennevan alueella sellaisia luontoarvoja, jotka olisi huomioitava

Lisätiedot

VESILAHDEN SUOMELAN ASEMAKAAVAALUEEN ASIANTUNTIJA-ARVIO LUONTOSELVITYKSISTÄ

VESILAHDEN SUOMELAN ASEMAKAAVAALUEEN ASIANTUNTIJA-ARVIO LUONTOSELVITYKSISTÄ VESILAHDEN SUOMELAN ASEMAKAAVAALUEEN ASIANTUNTIJA-ARVIO LUONTOSELVITYKSISTÄ Teemu Virtanen Paula Salomäki 8.10.2012 Biologitoimisto Vihervaara Oy PL 140 70101 Kuopio info@biologitoimisto.fi 1 1 Kasvillisuus...2

Lisätiedot

A. Ahlström Kiinteistöt Oy & Satawind Oy. Porin Ahlaisten Lammin tuulivoimapuiston kasvillisuustarkastus 2016 AHLMAN GROUP OY

A. Ahlström Kiinteistöt Oy & Satawind Oy. Porin Ahlaisten Lammin tuulivoimapuiston kasvillisuustarkastus 2016 AHLMAN GROUP OY A. Ahlström Kiinteistöt Oy & Satawind Oy Porin Ahlaisten Lammin tuulivoimapuiston kasvillisuustarkastus 2016 AHLMAN GROUP OY Raportteja 3/2016 sisällysluettelo Johdanto... 3 Raportista... 3 Selvitysalueen

Lisätiedot

MT 369 KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ VÄLILLE KÄÄPÄLÄ-TUOHIKOTTI

MT 369 KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ VÄLILLE KÄÄPÄLÄ-TUOHIKOTTI MT 369 KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ VÄLILLE KÄÄPÄLÄ-TUOHIKOTTI Pekka Routasuo 6.2.2012 KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ VÄLILLE KÄÄPÄLÄ-TUOHIKOTTI SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 MENETELMÄT JA LÄHTÖTIEDOT... 2 3 SUUNNITTELUALUEEN

Lisätiedot

Nostavan logistiikkakeskuksen asemakaava Luontoselvitys

Nostavan logistiikkakeskuksen asemakaava Luontoselvitys Hollolan kunta Nostavan logistiikkakeskuksen asemakaava Luontoselvitys 6.8.2007 Viite 82116099-02 Tarkistanut Tarja Ojala Kirjoittanut Kaisa Torri Ramboll Terveystie 2 FI-15870 Hollola Finland Puhelin:

Lisätiedot