ANNA KURKELA BILEET HIUSMESSUT TÖÖLÖ & KUMPULA MAUT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ANNA KURKELA BILEET HIUSMESSUT TÖÖLÖ & KUMPULA MAUT"

Transkriptio

1 JOULUKUU 2007 FASHION/DESIGN ANNA KURKELA BILEET HIUSMESSUT TÖÖLÖ & KUMPULA MAUT

2 Joulukuu 2007 Katse on Tampereen yliopiston kuvajournalismikoulutuksen kuvalehti, joka ilmestyy neljästi vuodessa. 4. vuosikerta, ISSN Vastaava päätoimittaja Risto Kunelius Toimituspäällikkö, tuottaja Anssi Männistö KUVAJOURNALISMI/ 2. VUOSIKURSSI Tatu Blomqvist, Heli Blåfield, Pirjo Hakonen, Maria Halkilahti, Johanna Huiskonen, Kirsi Isokoski, Janne Järvinen, Jutta Mattsson, Maija Saari ja Jonna Takkunen CONTROL new fragrance Joulukuu VUOSIKURSSI Pekka Holmström, Touko Hujanen, Heli Kankainen (AD), Emmi Marttinen, Hannele Salmi (AD), Maija Tammi, Taru Ukkola ja Petri Vanhanen MAINOKSET Control: Pirjo Hakonen Status: Tatu Blomqvist ja Janne Järvinen Wastercard: Jutta Mattsson, Maria Halkilahti ja Jonna Takkunen Brand: Maria Halkilahti ja Jonna Takkunen JULKAISIJA Tampereen yliopisto/tiedotusopin laitos Painopaikka: Tampereen yliopisto, harjoitustoimitus TOIMITUS Utain/Katse, Kalevantie 4, Tampereen yliopisto. Puhelin (03) / Utain. Sähköposti: KUVAJOURNALISMIOPETUS tiedotus/opiskelu/kuvajournalismi.html Katso myös: Kauneus on tyhjää tilaa ja yksityiskohtia, värien ja muotojen harmonista leikkiä. Kauniiden ja funktionaalisten esineiden tai asioiden luominen, tyylin rakentaminen tyhjästä on muotoilun sydän. Ilman tyyliä, kauneutta ja muodon antamista arkipäiväisillekin esineille ympäristömme olisi kaaoksessa. Toisiinsa kietoutuneina ne järjestävät visuaalista maailmaamme ja ovat näkyvästi esillä nyt myös tässä Katseessa. Tämän Katseen esikuvat ovat paitsi lehtiä, myös ennen kaikkea esineitä. On olemassa lehtiä, joita luetaan ja lehtiä, joita katsellaan. Halusimme tehdä lehden, jossa yhdistyisivät sekä visuaalinen kauneus että kiinnostava sisältö. Heli Kankainen ja Hannele Salmi Katseen AD:t Katse syntyy kuvajournalismiopetuksen kahden vuosikurssin yhteistyönä. Opiskelijoista taittotyön johtajat, eli AD:t kantavat suurimman vastuun. Kiitokset Helille ja Hannelelle, jotka jo alkusyksystä perehtyivät esikuvalehtiin ja loivat tämän kertaiselle numerolle pelkistetyn tyylikkään ulkoasun. Kiitokset kuuluvat myös yhteistyökumppanillemme Näyttelijäntyön laitokselle. Sen toisen vuosikurssin opiskelijat olivat innokkaasti mukana muoti-osuuden studiokuvausten ja joidenkin mainosten malleina. HENKILÖ Anna Kurkela Riina Hirvonen HIUSMUOTOILU Rasta Saksikäsien kisat SISUSTUS Töölö Kumpula MUOTI Klubi Bileet VERTAILU Herkut Laptopit KANSI Kuva: Pirjo Hakonen Tyyli: Nina Perälä, Tuli ja valo Taitto: Heli Kankainen ja Hannele Salmi KEEP THEM ON A LEASH. Anssi Männistö Visuaalisen journalismin professori (ma.)

3 4 HENKILÖ HENKILÖ 5 KURKELA Pelkistetyn mustavalkoinen. Ajasta syntyi. Hillitysti huomiota. Supermukava. Arkipäivän yllellisyyttä. Teksti ja kuvat: Maria Halkilahti, Taitto: Maija Tammi Tamperelaisen Supermukava-vaateliikkeen tiskillä on tarjolla makeisia ja ikkunalaudalla palaa kynttilöitä. Myyjätär intoilee itsekin tuotteista ja rohkaisee asiakasta kokeilemaan asuja, joita tämä muuten tuskin olisi sovittanut. Ei tarvitse pukeutua tosi erikoisesti tullakseen meidän kauppaan, myyjätär, suunnittelija ja kaupan osakas Anna Kurkela, 25, sanoo. Liikkeessä myydään enimmäkseen naisten vaatteita ja asusteita, mutta myös miesten vaatteita on tarjolla. Olemme ottaneet valikoimaamme merkkejä sen mukaan, että ne ovat laadukkaita sekä liikkeen tyyliin ja ilmeeseen sopivia. Monet ovat tulleet itsekin kysymään, saisivatko he tuotteitaan meille myyntiin. Tällä hetkellä meillä on yhdeksää eri merkkiä, mukaan luettuina omat merkkimme Ajasta ja Mukava. Tuotteita otetaan myyntiin usein vain muutamia kappaleita. Uutuutena saimme marraskuun alussa Minna Parikan kenkiä. Mukava-mallistosta vastaa Anna Mattelmäki ja Ajastaa tekevät Kurkelan lisäksi Anna Ryöti ja Jenna Koskikunnas. Ajasta syntyi vuonna 2005 halusta suunnitella itseä kiinnostavia vaatteita yhdessä ystävien kanssa. Ajasta-merkkiä lähdettiin tekemään yhteistyönä, mikä vähensi paineita saada älyttömästi aikaiseksi. Anna Kurkelan lisäksi kaksi muuta Annaa Mattelmäki ja Ryöti ovat Supermukavan omistajia. Suunnittelijoilla on nykyään myös omat toiminimet ja muita projekteja, joten aikaa yhteiseen suunnitteluun on vähän. Tällä hetkellä kukin kolmesta suunnittelijasta tekee mallistoa sen mukaan kuin ehtii. Ajastan tämän syksyn värimaailma on pelkistetyn mustavalkoinen. Materiaalit ovat helppohoitoisia luonnonmateriaaleja, ja ylellisissä yksityiskohdissa on käytetty nahkaa tai silkkiä, talvisissa asusteissa villaa. Kurkela kuvaa Ajastaa arkipäivän ylellisyydeksi. Tuotteet ovat kauniita ja jännittäviä, hillityn huomiota herättäviä. Ajastaa myydään tällä hetkellä Supermukavan lisäksi Turussa ja Joensuussa. Tuotanto on pientä, joten tuotteet voidaan valmistaa käsityönä. Tällaisen liikkeen pyörittäminen on aivan mahtavaa. Tulevaisuudessa haluaisin suunnitella myös laadukkaita lastenvaatteita, vuoden ikäisen lapsen äiti sanoo.

4 6 HENKILÖ HENKILÖ 7 Pakko tykätä Teksti ja kuvat: Maria Halkilahti Taitto: Maija Tammi Riina Hirvonen Vaatesuunnittelija Riina Hirvonen, 27, haluaa luoda uutta käytännöllisesti. Sellaisia asusteita, jotka ovat mukavia päällä, ajattomia ja kestäviä. Taideteollisen korkeakoulun vaatetussuunnittelun neljännen vuosikurssin opiskelijalla on takanaan pukuompelijan koulutus. Se näkyy sekä suunnittelu- että valmistusprosessin perusteellisessa tuntemuksessa. Hirvoselle on tärkeää säilyttää kosketus tekemiseen; hän haluaa valmistaa ainakin prototyypit itse. Hirvosen vaatteissa on tunnistettava tyyli. Niissä toistuu rouheus, feminiinisyys ja rajoitettu väriskaala. Nuoren suunnittelijan työtahti vaikuttaa kiireiseltä, mutta Hirvosen mukaan kiinnostus suunnitteluun ja tekemiseen saa jaksamaan. Tämä on vain niin kivaa. Jos tästä ei tosissaan tykkäisi, niin ei tätä jaksaisi. Tällä hetkellä suurimman osan Hirvosen ajasta vie työharjoittelu Marimekolla. Halusin nimenomaan Marimekkoon saadakseni alan työkokemusta ja nähdäkseni vaatetusalan yrityksen toimintaa läheltä. Järjestän PR-vastaavan kanssa näytöksiä, järjestelen vaatteita ja lainaan niitä stylisteille. Viime vuonna Hirvonen voitti Kööpenhaminassa järjestetyn CPH Vision -messujen Designers Nest -kilpailun pääpalkinnon ja NRJ Fashion Awardsin. Tänä syksynä Hirvonen on toiminut myös kilpailutuomarina. Osallistun kilpailuihin valikoidusti, mietin oman budjettini ja sen, onko kilpailu oikeasti minua varten. Kilpailumenestykselläni olen pystynyt rahoittamaan opiskeluni ja muut projektini reilun vuoden ajan. Se on hieno juttu.

5 8 HIUSMUOTOILU HIUSMUOTOILU 9 Hiuksenhieno visio rasta on muutakin kuin rasta Teksti: Maija Saari Taitto: Petri Vanhanen Kampaaja Anna Holopainen toteuttaa vaativia hiusvisioita esimerkiksi musiikkivideoiden kuvauksiin. Monet tamperelaisrokkarit käyvät hänen pakeillaan terävöittämässä tyyliään. Holopaisen liike, Rasta, on erikoistunut myös morsiuskampaamoksi. Rastassa tehdään siis paljon muutakin kuin dreadlockseja (rastoja). Rastan erikoistuminen muun muassa artistien hiustenhalkojaksi on sattumien kauppa. Anna tykkää tehdä sellaista, joka erottuu massasta. Esiintyville taiteilijoille erikoisemmat tyylit näyttävät sopivan. Mun kanssa tulee sitä paitsi juttuun, koska mie oon ihan mukava, Anna Holopainen pohtii. Tyyli merkitsee Anna Holopaiselle vapautta kertoa toisille ihmisille itsestään jotakin. Mitä tulee uusien tyylien ja tyylivirtausten vainuamiseen, Holopainen käy paljon koulutuksissa ja lukee aiheesta, tutustuen menneisiin aikakausiin. Katselen paljon ihmisiä. Minulla on halu tulla koko ajan paremmaksi, ja motivaatio vain kasvaa. Ensimmäisellä kuvauskerralla tapaamme parturin penkistä Raisan, jolle luotiin halloween-teeman, eli kauhun, mukainen hääkampaus. Erittäin osuvaa, etenkin, kun pari meni naimisiin pyhäinpäivänä. Raisan kampaus on innovatiivinen. Sellainen, joka syntyy Annan käsissä varmasti luontevasti: Muhkeiden kutrien sekaan on sovellettu shokkivärisistä tekokuiduista taiteiltuja lettejä, jotka on joiltakin osin rastoitettu. Tekokuiduista on kaarrettu myös kiehkuroita, jotka viimeistelevät hiuksenhienon lopputuloksen. Kuva: Kirsi Isokoski Luontainen tyylittelijä Tamperelainen rockmies Matthau Mikojan, poseeraa kuin ammattimalli. Tyyli on muusikon yksi tärkeistä työkaluista. Tyylini vaihtelee koko ajan. Aina pitää pystyä muuntautumaan, Matthau tuumaa. Anna Holopainen on muotoillut Matthaun hiukset jo monen vuoden ajan. Asiakkaalla ja kampaajalla tulee olla yhtenäinen näkemys lopputuloksesta. Matthaulla on vahva tyyli ja sen mukaan mennään. Aina kehitellään jotain kivaa ja uutta, mutta perustyyli pysyy aina matthaumaisena, Holopainen määrittelee. Hetkeä ennen Katseen kuvaussessiota Matthau peilailee tyytyväisenä uutta kampausta. Tällä kertaa Anna on loihtunut muun muassa etuhiuksiin uutta väriä. Vastikään Ylen kanavalta saattoi seurata sittemmin hajonneen Bloodpit-yhtyeen Provinssirockin keikkaa. Matthaun tyylitietoisuus puskee pintaan myös taltioinnin kommentoinnissa. Näytin tyhmältä, mutta lähinnä siksi, että mulla oli hassu hattu päässä. Bloodpitin keulakuvana tutuksi tullut Matthau syntyi rockperheeseen. Hänen isänsä oli Popedan edesmennyt alkuperäiskitaristi Tapani Arwo Mikkonen. Rockgeeniä kantaa myös isoveli Jukka, joka soittaa kitaraa Negativessa. Viimeiset kaksi kuukautta Matthau on valmistellut soololevyään, joka julkaistaan ensi vuoden alussa. Levyllä ei ole vielä nimeä. Sitä täytyy kypsytellä. Luulen, että nimi tulee minuutti ennen kuin levy lähtee painoon. Matthau Mikojan. Kuva: Maija Saari

6 10 MUOTI 20-luku Teatterin ullakolla,satavuotiaan talon pimeimässä kolkassa. Ensimmäistä kertaa koskaan kameran eteen kerääntyy näyttelijöiden salainen neuvosto. Tampereen yliopiston Näyttelijäntyön laitoksen opiskelijat palasivat kuvajournalistien aikakoneella 1920-luvun dekadenssiin, mystiikaan ja absinttihuuruihin. Teksti, taitto ja tyyli: Touko Hujanen Kuvat: Sally Bowles - Heli Kankainen Luis Brooks - Touko Hujanen Andre Breton - Heli Kankainen Edith Piaf - Petri Vanhanen Sigmund Freud - Emmi Marttinen Hahmot: Emilia Kokko - Sally Bowles (s.11) Laura Rämä - Luis Brooks (s.12) Hiski grönstrand - Andre Breton (s.13) Riikka Papunen - Edith Piaf (s.14) Lauri Kukkonen - Sigmund Freud (s.15)

7 20-luku 20-luku

8 20-luku 20-luku

9 16 MUOTI MUOTI 17 RAKASTU, LEIKI JA VÄRITÄ Puvuntakit ja kynähameet boikottiin! Persoonallinen bilemuoti syntyy sekoittamalla huumoria, eri tyylejä ja värittämällä lopputulos selkeillä, kirkkailla väreillä. Taru Ukkola kuvasi Minkan (s. 17), Hannele Salmi Jukkiksen ja Liisan (s. 18) ja Maija Tammi Emmin ja Aleksin (s. 19 ja 20) Taitto: Taru Ukkola Teksti ja tyyli: Hannele Salmi

10 18 MUOTI MUOTI 19

11 20 MUOTI MUOTI 21 F O R M E N you re nothing without it. you re nothing without it.

12 22 SISUSTUS SISUSTUS 23 omat sävelet Teksti ja kuvat: Heli Blåfield Johanna Huiskonen Taitto: Heli Kankainen turkoosin puutalon huoneisto tuo mieleen Laila Kinnusen ikivihreät. Töölön moderni kaksio henkii itämaisuutta. Jaana ja Tomi muuttivat ensimmäiseen yhteiseen kotiin Taka-Töölöön vuonna luvun lopulla rakennetussa kivitalossa sijaitsevan kaksion pohjaratkaisu miellytti heti molempia. Lämminsävyinen koti on yhdessä rakennettu pariskunnan näköiseksi. Jaanan mukaan heillä on vankka visio siitä, minkälaisesta sisutuksesta he pitävät. Sisustuslehtiä ei tätä kotia laitettaessa luettu. Tumma puu ja punaisen eri sävyt ovat vallitsevia. Suurin osa huonekaluista on peräisin Tomin edellisestä asunnosta. Jaana taas on huolehtinut alusta saakka pienemmistä sisustuselementeistä. En voisi kuvitella asuvani esimerkiksi musta-valkoisessa tai sinisävyisessä kodissa. Vaikka ne ovatkin tyylikkäitä vaihtoehtoja, ne eivät sovi meille. Tykkään tummasta puusta, siitä tulee niin Aasia mieleen. Meistä on kivaa, että kotona jokin muistuttaa reissuista, Jaana kertoo. Veera ja Timo löysivät asuntonsa Helsingin Kumpulasta levittelemällä lappusia. Laitoimme alueen kauppoihin ja lyhtypylväisiin ilmoituksia, joissa kerrottiin, että mukava nuori pari etsii asuntoa, Timo kertoo. Veera myöntää, että alussa häntä pelotti Timon tavaramäärä. Ennen muuttoa olin kauhuissani, kun Timo oli visioinut minulle villejä ideoita ja minä yritin tulla vastaan, jottei kokonaisuus olisi levoton, Veera kertoo. Lopulta valtaosa Timon ideoista on kuitenkin ollut tosi hyviä, hän jatkaa. Kumpulan asunnon seinille on päätynyt kaikkea julisteista c-kasetteihin. - Ennen muuttoa kävimme paljon linjakeskusteluja mieltymyksistä. Muuttaessa mietimme ja kokeilimme yhdessä eri vaihtoehtoja, kunnes löytyi molempia miellyttävä kokonaisuus, Timo kuvailee. Myös Timo ja Veera toteavat, että mustavalkoinen meininki ei olisi heidän näköistään. Timon mukaan Veera rajoittaa villeimpiä väriyhdistelmiä ja sisustuksesta muodostuu lopulta harmoninen kokonaisuus. Veeran mielestä perityissä tavaroissa on aina oma juttunsa. Rakkaimmissa huonekaluissa yhdistyy ulkonäkö, käytännöllisyys ja tarina. Aina ei kuitenkaan harmonia sisustuksessa toimi. Timon mukaan absurdein kiista käytiin siitä, tuleeko maustehylly kiinni paneeliin vai sentin sen yläpuolelle. Tä s s ä o n pa i k k a kivalle k u vat e kst i l l e, j o k a k e r t o o i k i n, e t tä k u m m a s ta k ä m pä s tä o n Ja a n a n ja To m i n musiikkimaku n ä k y y m y ö s kysymys. Tai miksi tyynyliinat ovat noin. s i s u st u k s e s s a - m a k u u h u o n e e n ja k e it t i ö n s u u r e t Pl a c e b o -j u l i st e e t o n t i l at t u n e t i stä.

13 24 SISUSTUS SISUSTUS 25 Käy t e t y n n o j at u o l in Tim o o n s a a n u t a iko in a a n il m a is e k s i. Tekstiileillä saa helposti uudistettua kodin ilmettä vaikkapa vuodenaikojen mukaan, erivärisiä tyynynpäällisiä rakastava Jaana vinkkaa. Jokunen tavara on peräisin mummolan vintiltä, toiset taas kirpputoreilta eri puolilta maailmaa. Matkoilta on tarttunut mukaan monia muistoja. Esimerkiksi kaikki taulut on ostettu Bangkokin Lumpini Parkin -iltatorilta, samoin pallovalot cdhyllyn päällä, sekä pinkki juliste takan päällä, Jaana kertoo. Kierrätyskeskuksista ja kirppareilta saa ihania asioita. Pitää vain käyttää luovuutta niiden sijoittelussa, Timo miettii. Kannattaa suunnata kehä kolmosen ulkopuolelle. Omiin suosikkeihini kuuluu muun muassa Lappeenrannan kierrätyskeskus, Veera täydentää. Is o m as s i iv ip u u p öy tä o n k e it t iö n k o m is t u s ja toimii m y ö s t yö p öy tä n ä. Va n h a r a d io löytyi Jaanan mummolan vintiltä. Kunhan pitää silmät auki ja on rohkea, voi löytää omanlaisensa sävelen sisustamiseen.

14 26 HIUSMUOTOILU HIUSMUOTOILU 27 SAksikäsien Tampereen Hiusfestivaalit järjestettiin lokakuussa jo 33. kerran. Niiden keskeisin ohjelma on kampaajien kilpailu saksien käytön taidokkuudessa. Tänä vuonna kirjaimellisesti hohtavimmat työt nähtiin tuli ja valo -aiheisissa fantasiasarjoissa. Teksti ja kuvat: Pirjo Hakonen, Taitto: Petri Vanhanen

15 28 HIUSMUOTOILU HIUSMUOTOILU 29 käsityötä ja jälkiruokadesignia Näiden mallien ulkoasusta vastasivat: Satu Andersson (vas.), Julia Taipale, Miia Tamborello ja Jemina Välimäki. Edellisen aukeaman kuvassa Birgitta Lakan työ. Hiuslakan pistävä tuoksu kutittaa nenässä. Kilpailuaikaa on jäljellä enää minuutti, ja kampaajien liikkeet käyvät hätäisiksi: tuolta muutama hajakarva sileäksi, noin, ja viimeinenkin otsahiusten itsepäinen tupsu vahalla kohdalleen, noin. Kiiltosuihkepullot suhisevat viimeisillä sekunneilla ja utupilvet leijailevat kilpailukampausten yllä vielä hetken ajan päätyttyäkin. Alkaa hiusmallien varsinainen urakka: 40 minuuttia täysin paikoilleen jähmettyneinä, osa hyvinkin teatraalisissa asennoissa. Kilpailutöitä vaalitaan messupäivään saakka suurina salaisuuksina. Aluksi on löydettävä oikeanlainen malli, ja leikkauksen, värien ja muotoilun lisäksi on etsittävä vielä tyyliin sopivat vaatteet, kengät ja korut. Kymmenen tuomaria pisteyttää jokaisen kilpailutyön. He arvioivat työn taidokkuuden lisäksi myös sitä, miten helposti se olisi myytävissä asiakkaalle. Paitsi, että kilpailussa esitellään tämän hetken kuuminta hiusmuotia, kilpailutöillä myös luodaan uusia trendejä. Hiusfestivaalien päätuomarit Tiina Kiiski ja Jarno Lahti ovat yksimielisiä siitä, mitä tämän syksyn kisa kertoi. Kilpailutöissä nähtiin paljon graafisia ja teknisiä leikkauksia. Kampaajat ovat selvästi valmiita radikaaleihin muutoksiin, mutta kuluttajat eivät vielä, tuomarit toteavat. Parturi-kampaajaopiskelijoille kilpailu on tulikoe. Työskentely satojen messuvieraiden edessä ja suunnitelmien toteuttaminen 45 minuutin kilpailuaikana opettavat paljon, samoin kuin muiden kilpailijoiden ja tuomareiden antamat vinkit. Kiiski ja Lahti vakuuttavat, että mitään hävettävää oppilassarjojen kilpailijoilla ei ole. Hiusmuotoilijoiden peruskoulutus on Suomessa niin hyvä, että töiden laatu on tässäkin kilpailussa huima. Näköalatornin huipulla sijaitseva Ravintola Näsinneula tarjoaa hyvän ruuan lisäksi mahtavan näkymän koko kaupungin yli. Yksi Näsinneulan jälkiruokabravuureista on tyrniä ja valkosuklaata (10e). Tyrnin marjoja annoksessa on useassa eri muodossa, sorbettina, kastikkeena ja vaahtona. Valkosuklaata on kohokkaana, sikarina ja tyrnivaahdon kuppina. Teksti ja kuvat: Tatu Blomqvist ja Janne Järvinen Taitto: Emmi Marttinen Lähialueelta ostetusta tyrnistä ja valkosuklaasta valmistettua jälkiruokaa tarjoillaan Näsinneulassa aina jossain muodossa. Erityisen ylpeitä ravintolassa ollaan annosten näyttävistä suklaakoristeista. Ravintolat Näsinneula ja Henriks ovat alansa huippuja Tampereella. Korkean laadun takaavat käsityö ja lähellä tuotetut raaka-aineet. Suklaa muotoillaan Näsinneulan omassa kylmäkeittiössä. Suklaa kuumennetaan, jäähdytetään ja kuumennetaan uudelleen. Tämän jälkeen suklaamassa muotoillaan tarpeen mukaan esimerkiksi sikareiksi tai tyrnimoussen kuoreksi marmorilevyllä pyörittämällä. Tornin juureen rakennettu kylmäkeittiö on keittiömestari Eeva Kokon mukaan mahdollistanut muutenkin tavallista monipuolisemman raaka-aineiden käsittelyn ravintolan omissa tiloissa.

16 30 VERTAILU VERTAILU 31 Kaikki on tehty Henriksin keittiössä, eikä asiakkaille tarjoilla pakastettuja piiraita. Tampereen keskustassa katutasossa sijaitsevan ravintola Henriksin suurista ikkunoista loistaa syysiltaan lämmin ja kodikas tunnelma. Keittiömestari Heikki Ahopelto tarjoaa Pirkanmaamenunsa jälkiruokana mustikka-mantelipiirasta, vaniljavaahtoa ja vadelmasorbettia (8,50e). Kaikki on tehty Henriksin keittiössä, eikä asiakkaille tarjoilla esimerkiksi pakastettuja piiraita. Annoksen marjat on lähiruoka-ajattelun mukaisesti hankittu lähiseudulta. Tukkureiden lisäksi Henriks ostaa marjoja myös yksittäisiltä henkilöiltä. Kotimaisena, terveellisenä ja monikäyttöisenä raaka-aineena marjat ovat muutenkin suosittuja Henriksin keittiössä. Ravintolan ruokalistalla niitä on esimerkiksi pääruokien kastikkeissa. Henriksissä luotetaan selkeyteen niin annosten valmistuksessa kuin esillepanossa. Lähialueen pienten tuottajien raaka-aineet ja kausituotteiden käyttö saavat ravintolan listat vaihtumaan melko usein. Kovat ja kauniit ammattilaiset Applen MacBook Pro ja Sonyn Vaio ovat tehokkaita työkaluja. Teksti ja kuvat: Tatu Blomqvist ja Janne Järvinen Taitto: Taru Ukkola Sony Vaio TZ 1.06 GHz Intel Core 2 Duo, Näyttö 11 1 (1366 x 768), 2GB memory, 100GB hard drive, Intel Graphics Media Accelerator 950, Windows Vista Business, Akun kesto 8 h (Sonyn mukaan), Hinta 2990e (Sony Center Tampere) Apple Macbook Pro 2.4 GHz Intel Core 2 Duo, Näyttö 15 (1440 x 900), 2GB memory, 160GB hard drive 8x double-layer SuperDrive, NVIDIA GeForce 8600M, GT 256MB, Mac OS X v10.5 Leopard, Akun kesto 6 h (Applen mukaan), Hinta 2790e (MacPeople Store Tampere) Apple luottaa alumiiniin ja pelkistettyyn muotoiluun. Myös yksityiskohdiltaan Macbook Pro on minimalistinen. Vain tuttu omena hohtaa hillityn mattapintaisena sen kannessa. Sony on muotoilultaan enemmän pop-futuristinen. Mustan koneen vihreän silmän loiste tuo mieleen aidon maailmojen sota -elokuvan. Sony Vaio TZ on todella kannettava tietokone. Hiilikuiturunko on kestävä, mutta painoa pikkuisella on vain 1,19 kg. Laite on niin kevyt, että myyntilaatikko teki mieli avata varmistuakseen siitä, että sisällä oli muutakin kuin pakkausmateriaalia. Hiilikuitu on materiaalina joustavaa, joten Vaion voi olettaa kestävän jopa pieniä pudotuksia. Hiilikuidun eksotiikasta voi nauttia vääntelemällä Sonyn pientä, 11-tuumaista näyttöä. Se nimittäin taipuu huomattavan paljon. Mac on Vaioa isompi ja painavampi, normaalikokoinen, 15 tuuman näytöllä varustettu kannettava. Applen nykyisten trendien mukaan koneessa on Intelin prosessori. Hardwaren osalta Applesta on hyvää vauhtia tulossa vain brändi PC-markkinoilla, eikä enää oma erillinen kokonaisuutensa käyttöjärjestelmä on tietysti toinen juttu. Myös Vaio TZ:n sisällä sykkii sama Intel Core 2 Duo. Tehoa Vaiossa on kuitenkin vähemmän kuin Macissa.

17 Mainos