video kertoo kaiken MCI press tarjouskirja

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "video kertoo kaiken MCI press tarjouskirja"

Transkriptio

1 36 video kertoo kaiken

2 37 Video on monipuolisuudessaan ylivertainen tapa toteuttaa sisältöä. Kuvaa, ääntä, tekstiä, grafiikkaa ja ihmisiä mahtuu pieneen pakettiin uskomaton määrä. Ja katsojan aikaa menee vain pari minuuttia. Aloitus: Aihe ja julkaisija selväksi Videoiden suosio on kasvanut viime vuosina kohisten. Etenkin nuorten parissa se on jo luonnollinen ja usein lukemista miellyttävämmäksi koettu tapa hankkia tietoa asioista. Esimerkiksi ohjeistavat aiheet, miten jokin asia kannattaa tehdä, toimivat videolla usein parhaiten. Koska pelkästään YouTubeen ladataan joka minuutti sata tuntia videosisältöä, lukijan kiinnostus pitää saada silmänräpäyksessä. Kuvalla, joka videosta jää ruudulle näkyviin, on iso merkitys. Kuvan lisäksi saat katsojan näköpiiriin ensisilmäyksellä yhden lyhyen lauseen. Siis ehkä kolme sanaa. Kolme. Mieti tarkkaan, mitä sanoja käytät. Hakusanoja ei sen sijaan kannata turhaan pihtailla.

3 38 Vaikeita asioita voi avata graafisesti. Tekstityksellä jutusta saa monikäyttöisemmän, kun samaan videoon saadaan monta kieliversiota. Onnistunut video vaatii hyvän taustatyön. Jotta tekeminen ei ajallisesti ja sitä kautta kustannuksellisesti kasva pilviin, kannattaa tehdä tarkka suunnitelma ja tiukka käsikirjoitus. Lyhyestä virsi kaunis pätee tähänkin, joten siksikin tarvitaan suunnitelma, joka rajaa sisällön. Bokseihin on hyvä koota keskeiset asiat vielä katsojan poimittaviksi. Otos 1: heti asiaan Mikään muu sisällön toteutustapa ei voi kilpailla videon kanssa monipuolisuudesta. Samaan videoon voidaan haastatella henkilöitä, tuoda mukaan faktaa esimerkiksi animoituna grafiikkana, yhdistää kertojaääni, tekstiä ja musiikkia tai muita tehosteääniä, kuvata viitteellistä kuvaa aiheesta, käyttää piirroksia lista on lähes loputon. Videossa kuitenkin pätee perussääntö mitä lyhyempi, sen parempi. Kaikkea ei siis kannata tunkea yhteen videoon. Mitään alkulöpinöitäkään ei tarvita. Kun aloituskuva on tehty hyvin ja asia on käynyt siitä selväksi, voidaan siirtyä suoraan asiaan. Miljardien ulottuvilla YouTubessa käy kuukauisttain yli miljardi yksilöityä käyttäjää. Lähes puolet (46 %) sanoo etsivänsä mieluummin tietoa tuotteista ja palveluista katsomalla siitä videoita. ja online-video-marketing-statistics

4 39 25 miljoonaa katsojaa viikossa Otos 2: toteutustapa tuo lisäarvoa Osa videosisällön arvosta syntyy jo itse toteutustavasta. Video on hieno juttu jo siksi, että se on video. Mitä tahansa ei kuitenkaan kannata tehdä, hyvä video on aina enemmän kuin huono video ja erinomainen vielä enemmän kuin ihan hyvä. Julkaisija antaa itsestään modernin mielikuvan, jos verkkosivuilta löytyy perinteisten ilmaisutapojen lisäksi asioita videoituina. Video on vieläkin monin paikoin positiivinen yllätys. Monessa tilanteessa video on myös helpompi tapa tuoda asioita ja etenkin yksityiskohtia esiin kuin asian kirjoittaminen auki. Otos 3: käännekohta kustannukset Oletko siinä käsityksessä, että hyvä video vaatii paikalle ison kuvausryhmän, päivän aikaa ja toisen käsittelyyn? Silmissäsi vilisee jo pitkä nippu laskuja: on Teosto-maksuja musiikista, ääninäyttelijän tuntilaskutus, kuvausmatka saaristoon ja niin edelleen. Ruotsalainen Volvo Trucks on houkutellut marraskuun 2013 jälkeen 72 miljoonaa näyttökertaa täysin aidolle stunttivideolleen, jossa taistelulajien legenda Jean-Claude Van Damme tekee spagaatin ilmassa kahteen Volvorekkaan nojaten. Digital Strategy Consulting: Van Damme gets 25m views in 1 week with Volvo trucks stunt katsoja päättää silmänräpäyksessä, jatkaako videon katsomista vai ei.

5 VIDEOSISÄLLÖN PROSESSI Ideointi juttupankki lukijapalaute verkkosivut Julkaisu Hyväksyntä Seuranta kävijämäärät hakukoneoptimointi jakaminen muissa sähköisissä kanavissa latauslinkki vedosversioon toivotut korjaukset ja niiden tarkistus julkaisulupa Laadunvarmistus sisällöllisen ja visuaalisen linjan tarkistus tiimin jäsenillä katselmus VALMIS VIDEO HYVÄKSYNTÄ SINÄ Visualisointi aloituskuva grafiikka nimikyltit ja muut visuaaliset elementit Toimituspalaveri Leikkaus Toimituspalaveri aiheet henkilöt punainen lanka punainen lanka kohderyhmän ja liiketoiminnan ymmärtäminen avainsanat visualisointi videon rakenne taustamateriaalit haastateltavien varmistus kuvauspaikka videon kuvakäsikirjoitus toimittajien ja kuvaajien ohjeistus sisällöllinen ja visuaalinen sisältö vastaa liiketoiminnan tavoitteita Suunnittelu Kuvausten sopiminen

6 VAIHTOEHTOJA VIDEOILLE Kustannustehokas tapa toteuttaa videoita on valita sisältöä parhaiten tukeva videotyyppi, jolla toteutusta lähdetään suunnittelemaan. 1. Kuka vastaa? Kysymysplanssit rytmittävät videon kulkua ja helpottavat katsojaa sisällön seuraamista. Kysymys-vastausvideolla esitetään yleensä 3 5 kysymystä, joihin asiantuntija vastaa. Asiantuntijan kasvot näkyvät videolla ja hänen tietonsa kerrotaan erillisessä boksissa. 4. Kohtaaminen Toimittaja esittää kysymykset videolla yhdelle tai useammalle haastateltavalle. Uutistyyliin rakennettu video, joka toimii myös gallupin omaisesti tai vaihtoehtoisesti ajankohtaisen keskusteluohjelman tyyliin. 2. asiasta sanottua Käsiteltävän aiheen asiantuntija puhuu asiasta välillä omilla kasvoillaan ja välillä asiantuntijan ääni kuuluu taustalla samalla, kun videolla näytetään aiheeseen liittyvää kuvituskuvaa, joka havainnollistaa aihetta ja tuo videoon elävyyttä. 5. sinä osaat Opetus-/neuvontavideo esittelee konkreettisesti, miten jokin asia tehdään. Kuvassa näkyy muutokset ja kuuluu kertojaääni, joka selittää, mitä kuvassa näkyy. Tämä toimii hyvin esimerkiksi tuote-esittelyissä. 3. faktat pöytään Aina ei tarvita puhuvia päitä. Joskus asiat tulevat paremmin ilmaistuksi grafiikan ja selostuksen, siis kertojaäänen avulla. Etenkin vaikeasti ymmärrettäviä asioita kannattaa havainnollistaa grafiikan avulla.

7 42 Metsään-lehden videoissa on painavaa asiaa ja luonnonläheistä tunnelmaa. Ei hätää. Hyvä video voi syntyä yksinkertaisistakin palasista. Henkilöhaastattelua voi helposti elävöittää vaikka sisältöä hyvin rytmittävillä video plansseilla tai kuvaamalla aihetta käsittelevää kuvituskuvaa haastattelupätkien väliin. Joskus ei tarvita haastattelua lainkaan. Kuvituskuvalla, spiikillä ja infografiikalla, joka voi olla myös animoitu, saadaan hyvä uutisjuttu aikaan. Ammattispiikkaajien sijasta voidaan käyttää myös toimittajan ääntä. Se voi haluttaessa myös kuulua taustalla, jolloin haastateltava vastaa suoraan toimittajan kysymyksiin. Tämä voi olla etenkin vähemmän kameran edessä esiintyneelle haastateltavalle helpompikin tapa. Mikä tahansa tapa tuntuukaan kyseiseen videoon toimivalta, tärkeintä on päättää se etukäteen ja valmistella muutenkin video hyvin. Parhaimmillaan, jos haastateltava on kokenut esiintyjä ja saanut kysymykset etukäteen tutustuttavaksi, kyseessä on kuvaajan ja haastateltavan tunnin tuokio ennakkoon sovitussa kuvauspaikassa. VIDEOSISÄLLÖN SUUNNITTELU Videollekin on hyvä määritellä tavoiteyleisö ja tehtävät. Me suunnittelemme myös videoiden tyylille raamit. Tavoiteasetanta Video ei ole itseisarvo, vaan sille tulee asettaa ihan samalla tavoin tavoitteet kuin mille tahansa viestinnälle. Keitä videoilla tavoitellaan, ja ennen kaikkea mitä mielikuvia sillä halutaan katsojille julkaisijasta viestiä? Sisällön suunnittelu Videoissa korostuu katsojan hyötynäkökulma ja toisaalta sisällön kiinnostavuus. Jos halutaan pysytellä tiukan asiallisena, kannattaa valita sellaisia aiheita, jotka ovat todella informatiivisia ja tuovat katsojalle jotakin uutta tietoa. Ja tämä tulee käydä heti selväksi katsojalle. Toisaalta videoilla voidaan hakea myös viihteellisyyttä, jolla voidaan luoda erilaisia mielikuvia helposti ilman suurta uutisarvoa.

8 43 Ei ole yhdentekevää, mitä katsoja videosta ensimmäiseksi näkee. Siksi teemmekin jokaiselle videolle aloituskuvan, joka näkyy katsojalle. Omaksi kanavakseen YouTubessa kootut videot muodostavat tv-kanavan, jota katsojat voivat seurata. Loppuhuipennus: Oma tv-kanava Oma media voi olla myös tv-kanava. Yhdysvalloissa YouTube kerää enemmän katsojia kuin yksikään kaapelikanava. Omalla kanavalla on lupa tuoda esiin myös julkaisija. Vaikka videon katsoja ei lähtisikään lukemaan tarkempia tietoja, oma kanava, jossa julkaisijan ilme on otettu huomioon, tukee brändimielikuvan rakentamista. Kun videoita on julkaistu useampia, katsojaa voidaan helpottaa jakamalla videoita eri kategorioihin. Ihan niin kuin katsomo.fi:ssä tai ruutu.fissä. Kun tarjontaa on riittävästi, moni myös tilaa sivut omalle sivustolleen. Seuranta Ulkoasun suunnittelu Katsoja päättää silmän räpäyksessä näkemänsä perusteella, jatkaako videon katsomista vai ei. Siksi ulkoasulla ja etenkin aloituksella on valtavan suuri merkitys. Videon ulkoasulla on myös tunnistettavuustehtävä. Vaikka kaikkia videoita ei kannata tehdä samanlaisiksi ja samannäköisiksi, julkaisijan tietyt brändiilmeen lainalaisuudet on hyvä ottaa mukaan myös videoon, ja kaikkiin videoihin tuoda jotakin samankaltaisuuksia tunnistettavuuden varmistamiseksi. Videoita on tarjolla valtavasti. On tärkeää seurata sitä, miten hyvin ja minkälaiset videot herättävät huomiota. On hyvä myös verrata eri kanavia keskenään. Aiheuttaako uuden videon julkaiseminen esimerkiksi lisäkäyntejä julkaisijan kotisivuille? Kehitystyö Eilinen video on jo vanhanaikainen huomenna, niin kovaa mennään tällä hetkellä videoiden kehityksessä. Kannattaa pysyä mukana kelkassa ja seurata omien videoiden linjassa yleistä kehitystä. koska video voi kerätä lukijoita yllätten avainsanan kautta jopa vuosia julkaisemisen jälkeen, kannatta myös säännöllisesti tarkistaa, että omalla kanavalla on esillä relevanttia tietoa.

9 44 helpoiten video syntyy tilaamalla koko homman yhdestä paikasta. Lopputekstit: Kuka tekee Käsikirjoitus, kuvaus, haastateltava(t), toimittaja, spiikki, musiikki, kuvat ja grafiikka. Näet ehkä jo silmissäsi tämän paitsi soljuvana listana videon lopussa, myös työlistana pöydälläsi. Helpoiten ja myös kokonaisuuden kannalta parhaalla lopputuloksella video syntyy tilaamalla koko homman yhdestä paikasta. Kerrot vain, mikä videossa on sinulle sisällöllisesti tärkeintä ja visuaalisesti mieluisinta. Olemme luoneet videoiden toteutuksesta helppoja perusmalleja, joista suunnittelussa päästään liikkeelle. Toiveidesi mukaan niitä voidaan yhdistää ja niihin voidaan ottaa mukaan erilaisia lisäelementtejä. Näin kustannuksetkin pysyvät kurissa eikä työhön tule ikäviä yllätyskuluja matkan varrella. Lisää elävyyttä kokonaisuuteen Oma tvkanava YouTube-videot ovat Yhdysvalloissa jo katsotumpia kuin yksikään kaapelikanava. Omalla tv-kanavalla voitte videoiden lisäksi esitellä itseänne ja omaa brändiänne vapaasti. Toimiva kanavasivu syntyy graafikon, sisällöntuottajan ja digitaalisen median asiantuntijan yhteystyöllä. Spiikki Monipuolisuutta videoon saat käyttämällä haastateltavan lisäksi spiikkaajaa, kertojaääntä, joka avaa asioiden taustoja ja kertoo faktoja kuvituskuvan tai infografiikan taustalla. Me hoidamme spiikkauksen mielellämme ja ellet halua tiettyä ääninäyttelijää, teemme sen sinulle edullisesti. Musiikki Musiikki on hyvä tunnelmanluoja ja huomion herättäjä. Hoidamme äänet osaksi kokonaisuutta luvanvaraisesti ja vaivattomasti. Verkosta saa ladattua hyvää taustamusiikkia ilman kalliita Teosto-maksuja. Infografiikka Videollakin kannattaa lukuja ja monia faktoja havainnollistaa infografiikan avulla. Liikkuvan kuvan etuna on se, että myös grafiikoita voidaan elävöittää liikkeellä. Esimerkiksi kasvua tai muuta muutosta on helppo kuvata liikkeellä. Kaikki graafikkomme ovat perehtyneet myös infografiikan mahdollisuuksiin. Kuvituskuvaa Aina henkilön kuvaaminen ei anna parasta arvoa videolle. Kasvojen lisäksi kannattaa kuvata aihekuvaa tai erilaisia tilanteita. Suunnittelemme kuvituskuvan sisällön jo etukäteen ja lähetämme idean sinulle hyväksyttäväksi ennen kuin kamera käynnistyy. Toki kokeneet kuvaajamme voivat myös tarttua hyvään hetkeen paikan päällä. ŭő ĞØÄ ÆÇ Tekstitys Videosta saadaan kätevästi monikielinen tekstittämällä puheet. Teksteillä voidaan myös esimerkiksi koota jotakin tietoja yhteen erillisille tekstiplanssilla. Yhteistyöverkostoomme kuuluu kätevä tekstittäjä, jolla on kokemusta nimenomaan liikkuvan kuvan tekstityksistä useammalla kielellä.