Miten markkinoin hevostalousyritystäni. Mari Hakkarainen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Miten markkinoin hevostalousyritystäni. Mari Hakkarainen 24.11.2014"

Transkriptio

1 Miten markkinoin hevostalousyritystäni Mari Hakkarainen

2 Siilikonsepti / Jim Collins Siili ajattelee yksinkertaisia ajatuksia Mistä olemme innostuneita? Missä voimme olla maailman parhaita? Paras bisnes Mikä vaikuttaa taloudelliseen tulokseen?

3 Mikä on oma tuotteesi? Miltä tuote näyttää, tuntuu, tuoksuu, maistuu, kuulostaa? Mikä on sen tarjoama hyöty asiakkaille? Miten se erottuu? Miksi olet valinnut tämän tuotteen myytäväksesi? Mikä on ylivertainen asiakaslupauksesi?

4 Hissipuhe Hissipuhe = yrityksesi toiminnan kiteytys, jonka pystyt kertomaan yhden hissimatkan aikana. Jotta ydinviesti perustuisi todellisuuteen, tuotteistuksen on oltava kunnossa! Miltä toimintasi näyttää, tuntuu, tuoksuu, maistuu, kuulostaa? Mikä on sen tarjoama hyöty asiakkaille? Miten se erottuu? Miksi seisot tämän toiminnan takana? Mikä on ylivertainen asiakaslupauksesi? Ydinviestin tulee olla kaikille päivänselvä ja sen tulee heijastua päivittäiseen toimintaan, arkiviestintään.

5 Erottuvuus Tunnistaminen - en ole kuullut teistä aiemmin Muistaminen - muistan teidät Tunnettuus - kyllä, olen nähnyt teidät usein Mielikuva - tiedän, mitä edustatte Mieltymykset - olette valintalistallani Kokeilu - näyttäkää, mitä osaatte Ensiosto - toivon, etten tule pettymään Uusintaosto - olette ensimmäisenä valintalistallani Uskollisuus - brand lover Suosittelu - brand evangelist Mitä ovat tyypillisimmät väärät käsitykset toiminnastanne? Mihin toimintoihin teidät yleisimmin sekoitetaan?

6 Erilaistuminen 1. Ymmärrä kilpailutilanteesi Mitä asiakkaat ajattelevat sinusta ja kilpailijoistasi? Mitä markkinoilla tapahtuu? 2. Määrittele erilaistava ideasi. Mikä tekee yrityksestäsi ainoan lajissaan? 3. Tee erilaistavasta ideastasi uskottava. Yleinen mielipide langettaa tuomiot. 4. Tee maailma tietoiseksi erilaistavasta ideastasi. On panostettava siihen, että erilaisuus pääsee näkyviin. Laatu ja asiakaskeskeisyys ovat itsestäänselvyyksiä, eivät erilaistavia tekijöitä.

7 Unelma-asiakkaat Millainen on tyypillinen nykyinen asiakkaasi (tarvittaessa tuoteryhmittäin)? Entä tuleva unelma-asiakkaasi? Mitä hän arvostaa, minkä ikäinen hän on, mitä hän katsoo televisiosta, millä autolla hän ajaa, mikä hänen koulutuksensa on? Ostopäätöksiä tekevät ihmiset. Tunne heidät mahdollisimman hyvin.

8 Viestintäkanavat: omat mediat Kanavat ja viestit valitaan kohderyhmien mukaisesti! oman yrityksen tilat internet-sivut esimerkki ja esimerkki omat toimintatavat asiakkaiden kanssa tapahtumajärjestelyt sisäinen viestintä sähköpostit, puhelut, kirjeet hakukoneoptimointi Sijainti, sijainti, sijainti. Myös internetissä. Internet on täynnä ostajia, jotka etsivät myyjiä. Ei tarvita enää suuruuden ekonomiaa.

9 Viestintäkanavat: ostetut mediat Kanavat ja viestit valitaan kohderyhmien mukaisesti! televisio- ja radiomainokset lehtimainokset bannerit Google AdWords sponsorointi, liikelahjat, messuosallistumiset Google on suurin mainosmedia.

10 Viestintäkanavat: ansaitut mediat Kanavat ja viestit valitaan kohderyhmien mukaisesti! Facebook YouTube Twitter keskustelupalstat uutiset medioissa suosittelijat Jos et itse luo sisältöä, muut luovat. Mene sinne, missä keskustelijat ovat. Hevosalan kannattaa muistaa YouTube! Hanover Shoe Farms esimerkkinä.

11 Mittaaminen Mittarit johdetaan tavoitteista. Aseta mittareita, joista on hyötyä toiminnallesi. Internet-aikakaudella esimerkiksi Googlen palvelut tuottavat paljon dataa. Ota opiksesi: jos joku viestintätapa ei tuo tuloksia, tee muutos. Kaikkea ei tarvitse saada valmiiksi kerralla. Aloita kohderyhmäsi kannalta kriittisimmistä toiminnoista.

12 Viestinnän vastuunjako Toistuvat tehtävät: päivittäin, viikoittain jne Projektiluontoiset tehtävät: tapahtumajärjestelyt, hankkeisiin liittyvät tehtävät Vastuut tehtävänkuvien, osaamisen ja kiinnostuksen mukaan. Viestintä on jokaisen tehtävä!

13 Mistä raha tulee? asiakkaiden määrästä kertaostojen suuruudesta ostokertojen tiheydestä Yritys pysyy pystyssä kaupan tekemisellä. Järjestä siihen aikaa.

14 Kuusi kuvitelmaa asiakkaista 1. Asiakkaat ajattelevat tietoisesti, järkevästi ja lineaarisesti. 2. Asiakkaat osaavat selittää omaa ajatteluaan ja käyttäytymistään. 3. Asiakkaiden mieltä, aivoja, kehoa, ympäröivää kulttuuria ja yhteiskuntaa voidaan tutkia irrallaan toisistaan. 4. Asiakkaat muistavat, mitä ovat kokeneet. 5. Asiakkaiden ajatukset voi ilmaista sanoin. 6. Yrityksen viestit voi istuttaa asiakkaisiin ja ne ymmärretään yrityksen haluamalla tavalla.

15 Miksi kilpailijan asiakkaat eivät ole meidän asiakkaitamme? He eivät tiedä meistä He eivät usko meihin Meidän kynnyksemme on liian korkea (hinta tai vaivalloisuus) Emme ole tehneet työtä, jotta he voittaisivat taipumuksen pitää asiat entisellään Olemme aiheuttaneet pettymyksen jollekin, johon asiakas uskoo enemmän kuin meihin. Missä ovat asiakkaat, jotka ovat joskus ostaneet meiltä, mutta eivät osta enää?

16 Hyvä myyjä / asiakaspalvelija on luotettava kuuntelee ratkaisee ongelmia mukautuu asiakkaan tyyliin ei pelkää puhelinta on kurinalainen, ei selittele pyytää kauppaa tekee asiat helpoiksi ei hauku kilpailijoita

17 Asiakaspalaute Muista pyytää palautetta! Asiakkaan vaivannäköä ja osoitus kiinnostuksesta. Pettynyt ja hiljainen asiakas on jo matkalla pois. Asiakas ei ole aina oikeassa, mutta asiakasta voi ymmärtää jokaisessa tilanteessa.

18 Markkinointistrategia Tukee yrityksen toimintastrategiaa TOBY To = minne By = millä keinoin

19 Markkinointi investointina Markkinoinnin panos-tuotos-suhde: kannattaa investoida reilusti, jos se tuo takaisin vielä reilummin. Rakenna markkinointitoimenpiteet niin, että pystyt mittaamaan tuloksia. Parantuneet mielikuvatkin pitää pystyä kääntämään tulokseksi. Ota huomioon myös käyttämäsi aika. Ota opiksesi: jos joku markkinointitapa ei tuo tuloksia, tee muutos.

20