Hakukoneoptimointi. Frida-Maria Pessi 2014

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hakukoneoptimointi. Frida-Maria Pessi 2014"

Transkriptio

1 Hakukoneoptimointi Frida-Maria Pessi 2014

2 Mitä hakukoneoptimointi on? suomennos sanoista search engine optimization (SEO). web-sivujen sijoitusten nostamista hakukoneiden hakutuloksissa hakutulosten houkuttelevuuden lisäämistä, jolloin useampi hakija klikkaa niitä Valittuja sivuja optimoidaan, jotta ne löytyisivät halutuilla hakusanoilla. Optimoitaviksi sanoiksi valitaan sellaisia, joiden uskotaan tuovan oikeita kävijöitä. tekee sivuston hakukoneystävälliseksi

3 Googlea varten? Google on länsimaissa ylivoimaisesti suosituin ja toistaiseksi kehittynein hakukone. Muut hakukoneet arvostavat samoja asioita, joten Google-optimointi on hyödyksi myös muiden hakukoneiden kanssa.

4 Mihin pyritään? Hakutulosten sijat keräävät suurimman osan hakijoiden klikkauksista. Näitä sijoituksia voi kutsua erinomaisiksi. Hakukoneoptimoinnilla pyritään yleensä ainakin hakutulosten top-10:een. Tätä alhaisempia sijoituksia ei kannata tavoitella, sillä vain pieni osa hakijoista jatkaa tulosten selaamista toisella hakutulossivulla (sijat ). Hyvät avainsanat eivät kuitenkaan ainoastaan kasvata kävijämääriä, vaan tuovat myös oikeat lukijat sivuillesi

5 Avainsanat Avainsanatutkimus: millä hakusanoilla halutaan sijoittua? Oikeiden avainsanojen selvittäminen on yleensä hakukoneoptimoinnin ensimmäisiä toimia. Avainsanat ovat tärkeitä ja riittävän suosittuja hakusanoja. Niillä tavoitellaan sellaisia kävijöitä hakukoneista, jotka palvelevat sivuston omistajan päämääriä.

6 Title: Varmista että joka sivulla on yksilöllinen title-teksti. Sijoita titleen 1-3 keskeistä avainsanaa. Ujuta avainsana(t) osaksi luontevaa ilmausta: hyvä title-teksti ei koostu listatuista avainsanoista. Tärkein avainsana alkuun! Pidä teksti ytimekkäänä. Google näyttää tekstistä keskimäärin ensimmäistä merkkiä (välilyönnit mukaan luettuna).

7 Title: Sijoita sivuston/yrityksen nimi tekstin loppuun, pysty- tai ajatusviivalla erotettuna. Jos sivustolla on kuitenkin erityisen vahva brändi, sijoita nimi title-tagin alkuun. Vinkkaa toimintakehotteella. tilaa, kokeile, säästä, lähetä, katso tms. Jotkut julkaisujärjestelmät tuottavat Title-tekstin automaattisesti otsikosta. Sovella näitä ohjeita silloin otsikkoon.

8 Meta-description: sisältö voi näkyä hakutuloksessa linkin alla olevana kuvauksena. Google ratkaisee joka hakulauseelle erikseen, näytetäänkö tuloksissa tämä kuvaus vai otteita sivun tekstistä (tai joku näiden yhdistelmä). Sivukohtainen kuvaus kannattaa usein kirjoittaa, koska sillä: vaikutetaan hakutuloksissa näkyvään tekstiin tärkeimmillä Google-hauilla saadaan hakija klikkaamaan tulosta todennäköisemmin, jos teksti on houkutteleva luodaan positiivista mielikuvaa sivulla myytävästä tuotteesta tai sen sisällön kiinnostavuudesta.

9 Meta-description: Pidä pituus korkeintaan 156 merkissä: silloin description mahtuu kokonaan Googlen hakutulokseen tietokonenäytöillä. Aloita kuvaus sen tärkeimmällä informaatiolla: sitä silmäillään ensiksi, ja mobiililaitteilla hakutuloksissa näytettävä merkkimäärä voi olla lyhyempi. Sisällytä tekstiin tärkeitä avainsanoja, joilla haettaessa kuvauksen halutaan näkyvän. Hakusanat näkyvät näytettävässä kuvauksessa lihavoituna.

10 Otsikot: Käytä teksteissä avainsanoja sisältäviä pää- ja väliotsikoita, jotka myös herättävät ja ylläpitävät lukijan mielenkiintoa. Sijoita sivun pääotsikko h1-elementtiin ja alaotsikot h2-elementteihin. Sijoita tärkeä avainsana otsikon alkuun. Kävijät silmäilevät sivua siten että tekstin vasen laita saa eniten huomiota. Avainsanan sijasta otsikon alussa voi käyttää myös voimasanoja (power words) kuten salainen, järkyttävä, perusteellinen, tieteellinen ja ilmainen. Käytä erittäin harkiten!

11 Leipäteksti: Avainsanoja kannattaa käyttää kohtuudella koko tekstin matkalla alusta loppuun, mutta erityisesti aivan tekstin alussa. Avainsanatiheys kannattaa pitää alle 5 prosentissa (kaikista sanoista), sillä muuten Google voi rangaista sivua ylioptimoinnista. 5 % on ylimalkainen nyrkkisääntö eikä se perustu tutkimukseen. Pitkissä teksteissä on syytä käyttää myös tärkeimpien avainsanojen synonyymejä ja vaihtoehtoisia tapoja ilmaista asiat.

12 Kuvien alt-attribuutit: Alt-attribuuttien tarkoitus on kuvien sisältämän tekstin tai muun informaation sanallinen ilmaisu. Niistä on hyötyä esimerkiksi piste- tai ääniselaimia käyttäville sokeille sekä tilanteissa, joissa kuvat jäävät jostain syystä latautumatta. Jos kuva toimii linkkinä, käytä sitä tekstiä, jota käyttäisit vastaavassa tekstilinkissä. Alt-attribuutin tulee AINA VASTATA kuvan todellista sisältöä. Hakukoneoptimoinnissa alt-attribuutit soveltuvat erityisesti kuvahakua varten optimointiin. Alt-tekstit tulee tehdä kuvaaviksi.

13 Sivuston ominaisuudet: Hakukoneet tunnistavat samassa verkkotunnuksessa olevat ja toisiinsa linkittävät sivut samaksi sivustoksi. Sivuston yhteismääreet ja sen yhteisesti nauttima linkkisuosio vaikuttavat kaikkien yksittäisten sivujen sijoituksiin. Sivuston ikä Google arvostaa vanhoja sivustoja. Arvostus voi tosin nollautua, jos sivustoon tai sen verkkotunnuksen omistajatietoihin kohdistuu merkittäviä muutoksia. Sivuston aihepiiri Sivu sijoittuu paremmin hakusanalla jos koko sivuston aihepiiri liittyy hakusanaan. Sivuston aihepiiristä saa vihjeitä käyttämällä Googlen Verkkovastaavan työkaluja (Webmaster Tools): Optimointi > Sisällön avainsanat.

14 Domain ja URI: Verkkotunnus (eli domain) ja tarkempi verkko-osoite (eli URI) näkyvät käyttäjälle paitsi selaimen osoitepalkissa niin myös hakukoneiden hakutuloksissa. Hakukoneoptimoinnille on merkitystä myös sillä, että näitä osoitteita (ja siten niissä olevia avainsanoja) käytetään joskus linkkiteksteissä sivuihin linkitettäessä.

15 Avainsana domain-nimessä: Jos hakusana sijaitsee sivun emosivuston verkkotunnuksessa, sivun sijoitus hakutuloksissa voi hiukan parantua. Verkkotunnuksen perusosan täysi vastaavuus on tehokkainta. Avainsana URI:ssa: URI (universal resource identifier) eli kansanomaisemmin URL (universal resource locator) tarkoittaa tarkkaa verkko-osoitetta. Avainsana verkko-osoitteessa tekee hakutuloksen olennaisemman näköiseksi, koska osoitteessa oleva hakusana näkyy tuloksissa lihavoituna.

16 Linkit: Sivustoon osoittavat linkit ovat olleet tärkeitä hakukoneoptimoinnissa. Sivulle osoittavien linkkien ankkuriteksti Kun sivulle osoittaa linkki, hakukoneet päättelevät linkissä olevan tekstin eli ns. ankkuritekstin kuvaavan kohdesivua. Jos suurella osalla sivuun osoittavista linkeistä on sama ankkuriteksti, Google saattaa epäillä, että nämä linkit on ostettu tai tehty automaattisesti, ja vähentää siksi niiden painoarvoa. Ankkuritekstiin voi vaikuttaa sivun pääotsikolla: monesti ihmiset käyttävät sitä tai sen jonkinlaista väännöstä ankkuritekstissä kun he linkittävät sivuun.

17 Sisäiset linkit: Sivuston linkkirakenteella voi vaikuttaa merkittävästi siihen, mitkä yksittäiset sivut menestyvät hakutuloksissa niille valituilla avainsanoilla. Mitä enemmän linkkejä muilta sivuston sivuilta, sitä paremmin sivu sijoittuu hakutuloksissa.

18 Sisäiset linkit: Sivuston sisäisten linkkien tehokkuuteen vaikuttaa linkkien sijainti: navigaatiolinkkien lisäksi kannattaa linkittää myös sivujen leipäteksteistä. linkittävän sivun aihe: tärkeälle sivulle kannattaa linkittää samaa aihetta käsitteleviltä sivuilta. linkittävän sivun linkkisuosio: mitä enemmän ulkoisia linkkejä sivuun osoittaa, sitä vaikutusvaltaisempi se on. linkittävän sivun ikä: vanhempi on parempi. linkin ikä: vanhemmat ovat arvokkaampia

19 Huomioita: Älä laita liikaa asiaa yhdelle sivulle. Jokaisella sivulla on hyvä olla oma aihe. Älä käytä samaa otsikkoa, titleä tai URI:a monella eri sivulla.

20 Some: Jaa parhaat sisällöt Somessa. Käytä sivuillasi Facebookin Tykkää/Suosittele-nappulaa ja muiden palveluiden nappuloita, jotka sopivat sivustosi yleisölle.

21 Some ja SMO: SMO, Social media optimization tarkoittaa verkkosivujen optimointia sosiaalisen median avulla, eli tapoja, joilla voidaan houkutella kävijöitä verkkosivustolle sosiaalisen median kautta. Pidä sivuillasi ajankohtaista ja päivittyvää tietoa, se houkuttelee linktystä sosiaaliseen mediaan. RSS-syöte, sivustolla näkyvät statuspäivitykset sekä napit, joilla sisältöä voi jakaa. jaetut kirjanmerkit, videoiden jakaminen tai kuvien jakaminen. Samalla tavalla blogit voivat jakaa sisältöään tarjoamalla RSS-syötteen blogiverkoston ja blogiin erikoistuneiden hakukoneiden käytettäväksi osallistaminen voi käsittää mm. tuotteen / palvelun kehitystyötä, rekrytointia, työntekijöiden sitouttamista, asiakaspalvelua jne.

22 LÄHTEET: