TAMPEREEN TYÖVÄEN ESPERANTOSEURA ANTAŬEN R.Y.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TAMPEREEN TYÖVÄEN ESPERANTOSEURA ANTAŬEN R.Y."

Transkriptio

1 17 TAMPEREEN TYÖVÄEN ESPERANTOSEURA ANTAŬEN R.Y ANTAŬEN, REKISTERÖITY SEURA TAMPEREELLE Kansalaissodan jälkeen olivat ajat hiljalleen normalisoitumassa, luokkaristiriidat vaikuttivat kuitenkin edelleen. Ajan hengen mukaisesti työväestön oli järjestäydyttävä omiin järjestöihinsä. Perustettiin mm. Työväen Urheiluliitto TUL v sekä Tampereen Työväen Teatteri v Se lienee ollut myös eräs kimmokke Tampereen Työväen Esperantoseura Antaŭenin perustamiseen v Esperanton levittyä yhä enemmän työväen keskuuteen virisi myös tarve omaan yhdistykseen. Tampereella toimi silloin rekisteröimätön, liike- ja virkamiesten johtama Societo Esperantista de Tampere-seura. Siinä oli vielä edellisenä vuonna 52 jäsentä. Se ei tiettävästi ollut EAF:n jäsen. Yhdistystoimintaa sanotaan suomalaisten kansallispaheeksi, mikä osaltaan selittää järjestöjen ja yhdistysten voimakkaan kasvun. Esperanto eli silloin voimakasta nousukautta Suomessa, mutta Tampereella ei ollut rekisteröityä esperantoseuraa. Kun, Herman Noposen 30-vuotishistoriikin mukaan, vielä EAF:n kongressin aikana oli Vilho Setälä tiedustellut, olisiko mahdollista myös Tampereelle perustaa virallinen esperantoseura, alkoivat aktiiviset työväenhenkiset henkilöt toimia. Lisää intoa antoi se, että Tampereella EAF:n kongressin aikana jo olemassa olevat Työväen Esperantoseurat olivat päättäneet perustaa Suomen Työväen Esperantoliiton. Helsingissä oli Työväen Esperantoseura perustettu Perustamisasiakirjan allekirjoittivat Kaarlo ja Ida Sahramäki, Tyko Holm, Elina Salmi ja Hilma Hildén. Perustamiskokous pidettiin Työväentalolla klo Paikalla oli 45 henkilöä ja jäseneksi liittyi heti 29 henkeä. Vuoden lopussa oli jo 103 jäsentä. Nimeksi hyväksyttiin Tampereen Työväen Esperantoseura Antaŭen. Kaarlo Sahramäki oli ehdottanut nimeä Antaŭen, Eteenpäin. Antaŭenin silloisissa säännöissä oli kohta, jossa sen jäsen velvoitettiin liittymään Tampereen Työväen Yhdistykseen. Tällä pyrittiin takaamaan seuran kokoushuone Työväentalolla. Seuran ensimmäiseen hallitukseen valittiin Tyko Tuominen puheenjohtajaksi Aarne Sundström sihteeriksi Tyko Holm, Emmi Murto, Jarl Lehtimäki ja Kaarlo Sahramäki jäseniksi Väinö Laakso, Kaarin Vasara ja Aarne Laitinen varajäseniksi.

2 18 Uusi seura hyväksyttiin rekisteriin Ammateista on tiedossa vain sihteerin maŝinlaboristo, konetyöläinen ja Jarl Lehtimäen kelloseppä. Jo samana vuonna syksyllä alkoi Antaŭenin kurssitoiminta. Vielä itsekin koulua käyvä Sakari Lehtonen oli opettajana, oppilaita oli 25. Antaŭnin saama virallinen lupa koulun käytöstä.

3 19 Antaŭenin toiminnan alku oli lupaava ja aktiivinen. Seuraavana talvena (1922) oli Antaŭenilla kaksi kurssia, joissa oli 40 ja 23 oppilasta ja opettajana edelleen Sakari Lehtonen. Syksyllä aloitti tai jatkoi opiskelua vain 25 oppilasta. Antaŭen lähetti myös kaksi edustajaansa K.Sahramäen ja J.Lehtimäen Helsinkiin Finnlanda Laborista Esperanto-Asocio - Suomen Työväen Esperantoliitto r.y. FLEA:n perustavaan kokoukseen. Tähän liittoon Antaŭen myös liittyi. Tämän vuoden jälkeen seuraakin kausi, josta ei ole minkäänlaista tietoa ja muistitiedon mukaan toiminta oli hyvin vähäistä HILJAINEN AIKA Hiljainen aika saattaa johtua siitä, että mahdolliset kirjatut tiedot tamperelaisten toiminnasta ovat kadonneet tai sitten vuoden 1922 UEA:n Helsingin kongressin jälkeen tapahtuneesta Suomen esperantoliikkeen hajaannuksesta. Hajaannusta lienevät edesauttaneet enemmän Helsingin silloiset poliittiset sanomalehdet kuin esperantistien mahdollisesti jyrkentyneet mielipiteet sen ajan hengessä Lentoliikenne Helsingin ja Tallinnan välillä alkaa Lauri Kristian Relander valitaan tasavallan presidentiksi AKTIIVINEN VÄLIVUOSI Vasta vuodelta 1929 löytyy tieto, mm. hallituksen jäsenten nimet. Hallituksen muutoksesta ei ole tehty muutosilmoitusta yhdistysrekisteriin. Hallituksen jäsenet: puheenjohtaja Esko Mäntynen, sihteeri Felix Lehtinen, jäsenet Kaarlo Sahramäki, Bruno Sirén, Väinö Väre ja Jarl Lehtimäki. Vuosi 1929 mainitaan eräänä "toimintarikkaimpana" vuotena. Järjestettiin mm näyttely, jossa oli yli 300 postikorttia 23 maasta. Yhden aktiivisen välivuoden toiminta antaa olettaa, että ennen sitä ja sen jälkeenkin on jotain tapahtunut Höyrylaiva Kuru kaatuu Näsijärvellä, 138 ihmistä hukkuu. Esko Boëlius mainosti liikettään esperantoksi Tampereella.

4 LUKU, ANTAŬENIN 10-VUOTISJUHLA 1931 P.E. Svinhufvud valitaan tasavallan presidentiksi Ester Toivonen valitaan Miss Euroopaksi Kyösti Kallio valitaan tasavallan presidentiksi. Antaŭenin toiminta 1930-luvulla oli hiljaista, tietoja ei ole paljon löytynyt. On kuitenkin järjestetty esperantokirja- ja lehtinäyttelyitä. Näytteillä on ollut jopa käsinkirjoitettu seuralehti Antaŭen. Yhteisvalokuvasta päätellen myös kurssia on pidetty ja voimia on riittänyt myös FLEA:n vuosijuhlan järjestämiseen v Tampereella Työväentalon konserttisalissa. Samoin on järjestetty 10-vuotisjuhla 1931 johon on oiken painettu pääsylippu ohjeman kanssa, ne seuraavalla sivulla. Esperantokurssi on kokoontunut oikein studiovalokuvaan Takarivissä pisin mies on Antaŭenin perustajia Kaarlo Sahramäki, hänestä vasemmalle on Paavo Katajamäki, edessä keskellä istuva on opettaja Mäntynen, oikeassa reunassa seisovat veljekset Leander, naisista toinen oikealta on Bertta Ahonen ja kolmas vasemmalta Martta Kuusela.

5 21 Antaŭenin 10-vuotisjuhlaa vietettiin Ohjelma viereisessä pääsylipussa ANTAŬEN HERÄÄ Antaŭenin toiminta vilkastui 30-luvun lopulla. Vuonna 1938 uusittiin koko hallinto. Puheenjohtajaksi tuli Mauno Lauttio, joka olikin johdossa pitkään, aina vuoteen 1945 ja uudelleen eli yhteensä 24 vuotta. Se on todella kunnioitettava saavutus huomioiden lisäksi ajan, sillä olihan sota-aika ja vaikeaa aikaa myös sen jälkeen. Hallituksen jäsenenä Mauno Lauttio oli muutamaa vuotta lukuunottamatta yhteensä 32 vuotta. Mikä ihailtavinta, hän oli aktiivinen jäsen v tapahtuneeseen kuolemaansa asti. Hän oli liittynyt jäseneksi Rahastonhoitajaksi ja nyt ensi kerran hallitukseen valittiin Kullervo Ylioja. Hän tekee ennätyksen yhdistyksen toimihenkilönä olossa, sillä hän tarkasti vielä vuoden 1982 tilit. Rahastonhoitajana Kullervo Ylioja oli 1940-luvulla ja sen jälkeen milloin varsinaisena milloin varatilintarkastajana muutamia välivuosia lukuunottamatta. Vuosia kertyy kaikkiaan 44. Hän aloitti opiskelun 1920-luvun lopulla. Antaŭenin jäseneksi hän liittyi Ylioja kuoli Sihteeriksi valittiin Jenny Halmela ja jäseniksi Helmi Aalto, Reino Mäkinen ja Toivo Nieminen. Varajäseniksi valittiin Vilho Aalto, Hilja Ahonen ja Esko Mäntynen. Tämän vuoden vuosikokouksessa esitettiin Aleksis Kiven Kihlaus esperantoksi. Esityksen katsottiin olleen hyvää mainosta vihreälle kielelle, esperantolle. Keskusliitto FLEA on vuonna 1938 ollut ahkera, se lähetti 27 kirjelmää yhdistyksille. Liitto oli mm. julistanut syyskuun 15. ja lokakuun 15. päivien välisen ajan Vihreäksi kuukaudeksi.

6 22 Kullervo Ylioja Mauno Lauttio 1939 Toinen maailmansota syttyy ULKOMAISIA VIERAITA Vuonna 1939 löytyi ensimmäisen kerran tietoja ulkomaisista vieraista. Elokuussa oli käynyt esperantisteja Ruotsista ja Belgiasta Neuvostoliitto hyökkää Suomeen F.E.Sillanpää saa Nobelin kirjallisuuden palkinnon. Keväällä vuosikokouksessa oli tarkastettu tilit vuosilta 1936, 37 ja -38, mikä osoittaa, että toiminta 30-luvun puolivälissä on ollut olematonta. Vuonna 1939 aloitetusta tilikirjasta näemme, että on myyty kirjallisuutta ja esperanto-neuloja Kiinan hyväksi. Joulujuhlista on saatu 258,25 mk. On myös ostettu Työväen Akatemian osake ja maksettu siitä 200 mk. Varat ovat olleet 589,65 mk. Syksyllä oli tarkoitus aloittaa esperanton opetus yhdistyksen toimesta vuonna 1940 tulevia olympialaisia ajatellen. Opettaja Antti Rasku oli lupautunut opettamaan kaksi kertaa viikossa hintaan 25 mk/ilta. Kaupungilta anottiin tukea, mutta se ei myöntänyt, vedoten siihen, että Työväenopistossa jo opetetaan esperantoa. Opetusta annettiin kuitenkin kerhon muodossa ja A. Rasku ohjasi kerhoa.

7 SOTAVUODET Marraskuun lopussa alkanut Talvisota vaati uhrinsa myös Antaŭenilta, varapuheenjohtaja Into Moisio kaatui ja johtokunta laski seppeleen hänen haudalleen. Sota ei pysäyttänyt Antaŭenin toimintaa. Opiskelusta tiedetään, että naiset kokoontuivat ja opiskelivat yhdessä kotikerhona, mm. sihteeri Jenny Halmela ja Vakkisen sisarukset, sekä kutoivat sukkia rintamalla oleville. Opintoja ohjasi Helmi Aalto. Kokoustiloja ei luovutettu yhdistyksille. Myös yhdistyksen kokouksia on kuitenkin ollut, vaikka miehet ovat olleet sodassa. Tilejä on pidetty, tilinpäätökset on tehty v ja vuosien tilit tarkastettu vasta v "Nyt jos me rauhassa saamme jatkaa toimintamme on meillä varmasti mallikelpoisia esperantisteja siksi kunnes Suomessa on Olympialaiset" kirjoittaa sihteeri Jenny Halmela Risto Ryti valitaan tasavallan presidentiksi Suomi voittaa Maaottelumarssin Suomi- Ruotsi. Sota-ajan Esperantoklubo, vasemmalta Jenny Halmela, Anna-Liisa Vakinen, Saara Vakkinen ja Verna Vakkinen Edellä mainittujen vuosien yhteisestä toimintakertomuksesta ja pöytäkirjoista voi lukea monta mielenkiintoista yksityiskohtaa. Vuonna 1943 kokoustilat löytyivät Työväentalosta ja Ol. Tuotannon kerhotiloista ja kerhotoiminta lähti liikkeelle. Kerhoa ohjasivat Antti Rasku ja Carl August Kulschenraiter. "Toiminta on saanut rauhassa jatkua, lentopommitukset ei ole häirinny opiskelua. Sodat ainoastaan hidastavat kehityksen kulkua, tyrehdyttää kokonaan ne ei koskaan voi" kirjoittaa sihteeri Helmi Aalto.

8 Sota Suomen ja Neuvostoliiton välillä päättyy Sota Suomen ja Saksan välillä pohjois-suomessa alkaa Puheenjohtajana oli koko sodan ajan virallisesti Mauno Lauttio ja sihteerinä Helmi Aalto. Lahden Steleto-seura ehdotti Antaŭenille v. 1941, että tehtäisiin yhdessä "hyökkäys-matka" Hämeenlinnaan, jotta saataisiin esperanto-aate leviämään sinne. Vuoden 1941 vuosikokouksen 10. helmikuuta oli johtokunta päättänyt pitää ohjelmallisena, laati ohjelmanumerot ja arpoi kullekin tehtävät, jotka jakaantuivat seuraavasti: Puhe Helmi Lahtinen Lausuntaa Verna Vakkinen Luentaa Helmi Aalto Lausuntaa Antti Vakkinen Esperantoa Anni Vakkinen Soittoa Saara Vakkinen Huumoria Kullervo Ylioja Pakina Jenny Halmela Laulua Siiri Böman Laulua Mauno Lauttio 1944 C.G.E. Mannerheim valitaan tasavallan presidentiksi. Sotavuosina Antaŭenin jäsenet tekivät retkiä opettajansa Antti Raskun kotiin, jossa mm mainitaan nautitun korviketta ja hunajaa isännän vieraanvaraisuuden lisäksi. Matka tehtiin junalla ja jopa hiihtäen ja kävellen. Vuosi 1944 päätettiin pikkujoulun vietolla, josta on mm. 42 mk:n korvikelasku. Antti Raskun koti Kuljussa oli usein esperantisteja tulvillaan. Kuvassa edessä Saara Vakkinen, hänestä vasemmalle Antti Rasku vierellään Herman Noponen jonka takana on Kerttu Seppälä.

9 SOTIEN JÄLKEISET VUODET Talvisodan 1940 jälkeen saapuivat evakkoina Tampereelle Viipurista opettajat Herman ja Helmi Noponen, Kerttu Seppälä, Ester Kirvesniemi ja Vilho Salonen, aktiivisia esperantisteja, jotka heti liittyivät Antaŭenin toimintaan. Heti sodan päätyttyä, opetuksen välillä loputtua, ehdotti Herman Noponen työväenopiston johtaja Järviselle esperanton ottamista uudelleen ohjelmaan ja opettajaksi Antti Raskua ja niin alkoi työväenopistossa opetus, joka jatkuu edelleen. Antti Rasku opetti kaksi lukuvuotta. Herman Noponen itse opetti esperantoa Pispan koulussa jatkoluokan 27 oppilaalle. Antaŭenin opintokerho kokoontui myös kerran viikossa maanantaisin. Kerhoiltoja, "korvike-iltoja", pidettiin säännöllisesti, tehtiin käsinkirjoitettu kerholehti, retkeiltiin Antti Raskun kotona ja Mauno Lauttion huvilalla. Vierailtiin myös Pitkäniemen sairaalassa, jonka henkilökunnalla oli esperanto-kerho. Toiminnan aktiivisuus osoitti, että sodan haitoista oli melkein päästy. Pienen soraäänen aiheutti se, kun keskusjärjestö kehotti yhdistystä liittymään Suomi-Neuvostoliitto Seuraan. Antaŭen kieltäytyi äänin 8 1, kehotus uusittiin Silloin ehdotus hylättiin äänin 12 6, jolloin kaksi henkilöä teki protestin. Antaŭenilaiset halusivat ilmeisesti olla riippumattomia. Antaŭenin puheenjohtajana oli edelleen Mauno Lauttio, sihteerinä Otto Vuoririnne. Jäseninä olivat mm. Anna-Liisa ja Saara Vakkinen sekä Herman Noponen. Sodan jälkeinen aika oli myös innokasta iltamien järjestämisaikaa. Saatiinhan sillä varoja seuran toimintaan. Antaŭenkin järjesti iltamia Lielahden Työväentalolla, Raittiustalolla ja Rantaperkiössä saaden vuoden voittona 4685,85 mk. Myös järjestettiin hunaja-arpajaiset. Antti Rasku oli toimittanut hunajan. Ruotsista kävi vieraana Jim Hornö Sota Suomen ja Saksan välillä pohjois-suomessa loppuu ANTAŬEN 25 VUOTIAS V Vuonna 1946 vaihtui puheenjohtajaksi Matti Juutilainen ja sihteeriksi Ester Kirvesniemi. Iltamia järjestettiin edelleen toiminnan tukemiseksi. Tämän vuoden voitto oli 5048,95 mk. Syksyllä 1946 aloitti Herman Noponen esperanton opetuksen työväenopistossa, ensin lukuvuoden alkeiskurssia ja seuraavana vuonna, 1947, myös jatko- ja keskustelukurssia. Herman Noponen opetti aina lukuvuoteen 1969 saakka eli 23 vuotta. Kesällä 1946 haastoi Turun Työväen Esperantokerho r.y. Antaŭenin toiminta- ja jäsenhankintakilpaan. Kilpailu lienee piristänyt, vaikka tuloksista ei ole tietoa.. Antaŭen teki ehdotuksen opetusministerille esperanton ottamiseksi pakolliseksi kieleksi kouluihin. Se ei ole vielä tuottanut tulosta, vaikka ehdotuksen ovat julkituoneet useat esperantojärjestöt ennen ja jälkeen Antaŭenin.

10 26 Taipalsaaressa, Saimaan saaressa, pidettyyn esperanton kurssiin osallistui Antaŭenista yhdeksän henkilöä. Siellä oli opettajana ruotsin-romanialainen Tiberio Morariu. Tänä vuonna ilmestyivät Ester Kirvesniemen ja Hilkka Ranniston nimet Antaŭenin toimintaan. He suorittivat alemman esperanton tutkinnon 1946 arvosanalla "bone", hyvä. Molemmat toimivat aktiivisesti Antaŭenissa eri tehtävissä pitkään. Hilkka Rannisto jatkoi johtokunnan jäsenenä aina vuoteen 1994 sen sihteerinä ja viimeiset vuodet varajäsenenä. Taipalsaaressa Hilkka oli tutustunut ruotsalaiseen Janssonin perheeseen ja sai heiltä kurssin jälkeen paketin "joka sisälsi kaikkea sitä hyvää mitä niin niukasti Suomessa sodan seurauksena saamme, nimittäin kahvia, sokeria ja ihanan makuisia pikkuleipiä sekä korppuja" kuten silloinen sihteeri Esteri Kirvesniemi kirjoitti. Lokakuussa Hilkka piti kotonaan kahvikutsut Antaŭenilaisille, jolloin edellä mainitut "hyvät" nautittiin J.K.Paasikivi valitaan tasavallan presidentiksi. Huomattavin vuoden tapahtuma Antaŭenilla oli 25-vuotisjuhla. Ravintola Keski-Hämeessä oli 68 vierasta ja Vilho Setälä piti juhlaesitelmän. Antaŭenin 25-vuotis-juhlavuoden johtokunta v Takarivi: Ester Helenius Anna-Liisa Vakkinen Saara Vakkinen Tuovi Lautala Eturivi: Herman Noponen, esperanton opettaja Matti Juutilainen, puheenjohtaja Ester Kirvesniemi, sihteeri Mauno Lauttio, varapj

11 27 Yhdistystoiminta jatkui Antaŭenissa tasaiseen tahtiin. Opiskelu tapahtui työväenopistossa, iltamia pidettiin, vieraita vastaanotettiin, mm. ruotsalaisia kävi sekä talvella että kesällä. Syksyllä 1947 Vilho Setälä teki esperanton esittelymatkan eri puolille Suomea mm. Tampereelle. Hän puhui kansakoulun yläluokille ja keskikouluissa sekä Antaŭenin kokouksessa. Vuosi 1948 oli sodan jälkeisistä vuosista vilkkaimpia opetuksen suhteen. Työväenopistossa opiskeli Herman Noposen johdolla kolmella kurssilla 40, 15 ja 10 oppilasta. Antaŭenin opintokerho kokoontui kaksi kertaa kuukaudessa. Pispalassa Väinö Vilkman opetti 12 oppilasta. Pispalassa perustettu Esperanto Societo Verda Stelo en Pispala järjesti koulutuksen 10 pojalle iältään vuotta. Antaŭenin puheenjohtajana oli edelleen Matti Juutilainen ja sihteerinä Eine Iivonen. Tampereen kirjastoon saatiin Antaŭenin pyynnöstä 25 esperantokirjaa. Iltamien pitoa jatkettiin edelleen. Voittoa tuli 8104,25 mk. Vieraita kävi Tanskasta syksyllä 1948 herra Andersen Odder-nimiseltä paikkakunnalta. Hän esitelmöi kotimaastaan Kauppa-klubin ravintoassa. Neljäkymmentäluvun lopulla Antaŭenilaiset vierailivat Toijalassa Mauno Oksalan luona. Henkilöt vasemmalta Anni Vakkinen, Carl August Kulschenraiter, Antti Rasku, Mauno Oksala, tuntematon, Verna Vakkinen, tuntematon, Saara Vakkinen. Pikku tyttö tuntematon.

12 28 Antaŭen jatkoi 1949 toimintaansa edelleen Matti Juutilaisen johdolla. Sihteerinä oli aluksi Erkki Järvinen (Järkäs) ja myöhemmin Pentti Laitila. Jäseniä oli 33 ja jäsenmaksu 100 mk. Tanssi-iltamia järjestettiin vielä kahdet, joista viimeinen Rantaperkiön Työväentalolla tuotti tappiota ja siihen päättyi Antaŭenin yleisten tanssien ja iltamien järjestäminen kestettyään viisi vuotta ja auttaen osaltaan yhdistystä toiminnan rahoittamisessa. Kokouspaikat olivat Frenckelillä ja Aleksanterin koulussa ja joulujuhla pidettiin kirjastotalossa. Vieraita kävi Tanskasta 12 henkilöä L.Frisin johdolla. Myös antaŭenilaiset matkustelivat ulkomailla mm. Hollannissa, Tanskassa ja Ranskassa. Kunniajäsen saksalaissyntyinen innokas esperantisti Carl August Kulschenraiter kuoli FLEA:lla oli vuosikokous Tampereella Paikalla oli seitsemästä seurasta n. 60 jäsentä. Antaŭen teki ehdotuksen FLEA:lle, että se ottaisi yhteyttä Yleisradioon esperantoohjelman saamiseksi radioon. Antaŭen oli jo aikaisemmin itse tehnyt saman ehdotuksen, mutta ohjelmajohtaja Jussi Koskiluoman vastauksen mukaan, se ei ole mahdollista, ohjelmaajan puutteen vuoksi. Ei edes muita tarpeellisia kieliä ole voitu ohjelmaan sijoittaa. Kehotti kääntymään Valtion tiedotuslaitoksen puoleen, joka huolehtii ulkomaille suunnatuista lyhytaaltolähetysistä, arveli kyllä heilläkin kärsivän varojen puutetta. Antauenin opintokerho kokoontuu Henkilöt vasemmalta: Thyra Svendarff, Greta Katajamäki, Helge Helo, Verna Vakkinen, Matti Juutilainen, Manni Helenius, Mauno Lauttio, Helmi Aalto, Kyllikki Immonen, Herman Noponen, Ida Lehmusvaara, Saara Vakkinen, Eila Palm, Aarne Vuoririnne, Anna-Liisa Vakkinen, Antti Rasku.

13 LUKU, MAUNO LAUTTIO JA VAKKISEN SISARUKSET Viisikymmenluvun alkaessa alkoi Antaŭenin historiassa Vakkisen sisarusten kausi, joka jatkui aina vanhan Antaŭenin loppumiseen eli vuoteen 1970 asti. Anna-Liisa Vakkinen valittiin sihteeriksi v ja Verna Vakkinen rahastonhoitajaksi v Myös kolmas sisaruksista, Saara Vakkinen, toimi aktiivisesti yhdistyksessä ollen mukana myös hallituksessakin ja usean vuoden tilintarkastajana sekä muutaman vuoden delegiittona. Hän kuoli v ja lahjoitti ennen kuolemaansa esperantokirjastonsa Antaŭenille. Vakkiset aloittivat esperanton opiskelunsa 1930-luvun lopulla. Mukana oli kuolemaansa saakka myös heidän veljensä. Antaŭenin jäseniksi he liittyivät Uskollisuus yhdistystoimintaan on ihailtavaa monelle vanhan Antaŭenin hallituksen jäsenelle. Eikä se ole ihan vieras nykyisillekään. Puheenjohtajana jatkoi vielä vuosina 1950 ja -53 Matti Juutilainen. Eino Tuomenheimo oli vuodet 1951 ja -52 kuolemaansa 1952 saakka. Tämän jälkeen palasi puheenjohtajaksi Mauno Lauttio jatkaen Vakkisen sisarusten lailla v asti. Jäsenmäärä pysyi tasaisena koko 50-luvun. Tältä ajalta on jäsenluettelo löytynyt ja siten meillä on hyvät tiedot. V oli 29 jäsentä ja määrä nousi huippuunsa 35 jäseneen v. 1952, laski siitä minimiin 14 jäseneen v ja oli 50-luvun lopussa 19 jäsentä. Jäsenmäärään on vaikuttanut kilpailevan yhdistyksen NESTO:n perustaminen v Koulutustoiminta tapahtui pääasiassa työväenopistossa Herman Noposen johdolla, koko ajan kolmella tasolla. Oppilaita oli tasaisesti keskimäärin 20 oppilasta alkeiskurssilla, 10 jatkokurssilla ja alle 10 keskustelukurssilla. Myös Antaŭenin oma opintokerho toimi, opiskelijoita 5-10 henkeä. Vuosikymmenen alussa kerho kokoontui kerran viikossa ja loppupuolella joka toinen viikko. Kokoontumispaikkana oli Työväentalo ja opinto-ohjaajina Ester Kirvesniemi ja Hilkka Rannisto. Kansakoulunopettajilla oli myös oma opiskeluryhmänsä, jossa kävi 5-8 henkilöä opiskelemassa Herman Noposen johdolla. He kokoontuivat Aleksanterin koulussa. Kansakouluissa opetettiin esperantoa usean vuoden ajan muutamissa oppilaskerhoissa. Opettajina toimivat Niku Tumi ja Lyyli Viertola. Vammalassa oli 50-luvun puolivälissä esperantotoimintaa, oli koulutusta ja pidettiin juhliakin Armi Kuusela valitaan Miss Universumiksi Helsingin olympiakisat Väinö Linnan Tuntematon sotilas ilmestyy Urho Kekkonen valitaan tasavallan presidentiksi.

14 30 Myös Siuron Linnavuoressa oli tämän vuosikymmenen puolivälin jälkeen vilkasta toimintaa. Järjestettiin mm näyttely, jonka esperantomateriaalin toimitti Aarne Suhonen Helsingistä. Opintopiiriä ohjasi Pentti Anttola, joka toimi myös keskusjärjestön FLEA:n hallituksessa. Esperantoa pyrittiin tuomaan yleisön tietouteen monella tavalla. Pentti Laitila esiintyi Tampereen paikallisradiossa soittaen äänilevyjä mm. Esperanto-marssin ja kertoen kansainvälisestä kielestä. Tarjottiin artikkeleita ja haastatteluja paikallisiin sanomalehtiin. Aamulehdessä ja Kansan Lehdessä olikin useita selostuksia esperantosta. Sitä esitteleviä näyttelyitä oli kirjastotalossa ja Linnavuoressa Jean Sibelius kuolee Säännölliset TV-lähetykset alkavat. Yleinen kuorokonsertti oli kun Amikaro-kuoro Turusta konsertoi Pauli Riihivaaran johdolla Luther-talolla. Pispan koulun kerholaiset järjestivät joulujuhlan Tampereen esperantisteille opettaja Niku Tumin johdolla. Tamperelaisten halu kokeilla esperantoa myös käytännössä vieraiden kanssa sai heidät matkustelemaan muihin maihin ja järjestämään omia ryhmämatkoja. UEA:n kongresseihin osallistuttiin joukolla mm. v Haarlemissa, v Bolognassa ja v Varsovassa. SAT:n kongresseissa käytiin myös mm. v Tukholmassa, v Oslossa jopa 10 tamperelaisen joukolla ja v Helsingissä. SAT on Sennacieca Asocio Tutmonda. Oman ryhmämatkan järjesti Erkki Järkäs Leningradiin v ja Herman Noponen Helsingöriin v Tampereellakin kävi joka vuosi 50-luvulla useita vieraita eri maista: Englannista, Ruotsista, Saksasta, Neuvostoliitosta ja Uudesta Seelannista. Vuonna 1956 oli Tampereella Sosialistisen Nuorison Leiri, johon tuli 6000 nuorta 25 maasta ja myös muutamia esperantisteja. Antaŭenin puolesta leirille järjestettiin julisteita esperantosta. Vuonna 1950 Antaŭen anoi kaupungilta avustusta ja esperantonkielistä matkailuesitettä. Kumpaakaan ei saatu. Kaupunginkirjastossa oli 27 esperantokirjaa. Antaŭen sai valtion avustusta Työväen Sivistysliiton kautta kirjoina 1950-luvulla vuosittain mk:lla. Vuonna 1959 ehdottivat Herman Noponen ja Niku Tumi Suomen Opettajien Liiton nimissä Tampereen kaupungille, että esperanto otettaisiin opetusohjelmaan kolmannelta luokalta lähtien. Ei ole johtanut tulokseen. Antaŭenilaiset osallistuivat joka vuosi keskusliittonsa FLEA:n kokouksiin ja vuonna 1959 vuosikokous oli Tampereella. Tilikirja näytti Antaŭnille kokouksesta 5054 mk:n tappiota. Antaŭenin kunniajäsen Antti Rasku kuoli , samoin yhdistyksen puheenjohtaja Eino Tuomenlehto

15 LUKU, MAUNO LAUTTIO JA ANNA-LIISA VAKKINEN Antaŭen toimi koko 60-luvun Mauno Lauttion johdolla. Varapuheenjohtajana oli pari vuotta Ester Kirvesniemi ja hänen jälkeensä Oiva Vehmas vuosikymmenen loppuun. Sihteerinä oli Anna-Liisa Vakkinen ja rahastonhoitajana Verna Vakkinen. Jäseniä oli v luvun alussa 17 ja lopussa 21 nousten jäsen kerrallaan tasaisesti. Kunniajäseniä oli kaksi: Herman Noponen ja Pentti Laitila. Koulutus jatkui työväenopistossa kolmen tasoisilla kursseilla Herman Noposen opettaessa. Oppilaiden määristä ei ole luotettavia tietoja, määrät ovat ainakin olleet riittäviä kurssien voimassa pitämiseen. Hermano Noponen Vuoden 1969 keväällä lopetti Herman Noponen esperanton opetuksen työväenopistossa. Hän tosin oli vielä viransijaisena v syyslukukaudella. Lukuvuoden opetti nuori Rainer Arvola. Herman Noponen, Hermano kuten esperantistit sanoivat, aloitti v. 1946, eli tuli opettaneeksi 23 lukuvuotta. Vaatii suunnatonta innostusta opettamaansa asiaan, että jaksaa näin kauan uhrata vapaa-aikaansa meidän esperantistien hyväksi. Siitä meidän on syytä olla nöyrän kiitollisia. Kun vielä muistamme, että oppilasaines on työväenopiston ja yleensä kansalaisopistojen tapaisessa aikuiskasvatuslaitoksessa varsin eritasoista, nousee hattumme vielä korkeammalle. Hermano oli lopettaessaan 76 vuoden ikäinen. Hän jatkoi vielä opettamista eläkeläisten kerhossa. Myös Ahjolan kansalaisopistossa oli säännöllistä opetusta, opettajina Herman Noponen ja Lyyli Viertola.

16 32 Vuonna 1963 kesällä oli Varalassa kansainvälinen esperantokurssi. Järjestäjänä oli Suomen Esperanto-Instituutti. Kursseille osallistui n. 90 esperantistia mm. 1 islantilainen ja 16 tanskalaista. Tamperelaisista toimi opettajina muiden ohessa Herman Noponen sekä lasten kurssilla Niku Tumi. Tiedotustoiminnan näkyvin tapaus oli 1962 tapahtunut televisioesitys TesTV:ssä (nyk.tv2). Niku Tumi oli oppilaineen valmistanut esperantonkielisen esityksen vuoropuheluineen ja lauluineen ja Hilkka Rannisto puhui esperanton merkityksestä. Lähetys kesti 15 min. ja tapahtui Suomen väkiluku ylitti 4 miljoonaa. Vuonna 1964 tamperelaiset rohkenivat haastaa turkulaiset kävelyotteluun toukokuun 19. päivänä. Tamperelaisten pisteet olivat 337, mutta turkulaisten pisteet puuttuvat. Matkailu kuuluu tärkeänä osana esperantotoimintaan. Niin myös tamperelaiset harrastavat sitä. Vuonna 1962 teki Niku Tumin 22 oppilasta matkan Tanskaan. Oppilaat olivat Pispan koulun esperantoryhmä. Mukana oli myös 6 henkeä Esperanto klubo de Ahjola-kerhosta sekä lasten vanhempia. Ryhmässä oli lisäksi 6 jäsentä Esperanta klubo de Otamäki-kerhosta opettajansa Ilpo Rinteen johdolla. Pispalalaiset esittivät Z. Topeliuksen Eta Mateo-näytelmän (Pikku Matti) Helsingörissä esperantokursseilla ja lasten esperantokongressissa suurella menestyksellä. Kaupunki avusti markalla matkalaisia. UEA:n kongressissa Kööpenhaminassa (1962), Sofiassa (1963), Tokiossa (1965) ja Budapestissa (1966) kävi muutama tamperelainen ja tietysti v Helsingissä oli antaªenilaisia suuri joukko. SAT-kongresseissa kävijöistä ei ole löytynyt tietoja. Vieraita kävi monesta maasta mm. Ruotsista, Islannista, Tanskasta ja Jugoslaviasta suuri joukko, Japanista, Hollannista ja Puolasta. Helsingissä v pidetyn rautatieläisten esperantokongressiin osallistujista 200 kävi myös Tampereella. Kuuluisimmat vieraat olivat prof. B.Popovic Jugoslaviasta v ja tri Victor Sadler Hollannista v Myös kotimaisia vieraita kävi kylässä. Kymmenkunta turkulaista esperantistia vieraili v Niku Tumin järjestämässä tilaisuudessa. Edellisenä talvena v olivat Tumin oppilaat olleet Turun Esperantoyhdistyksen Bulgaria-illassa. Antaŭenin toiminnan rahoituspuoli oli koko 1960-luvun yksinomaan jäsenmaksujen varassa. Jäsenmaksu oli ensin 2 mk ja myöhemmin 3 mk. Koska jäseniä oli alle 20, niin vuotuiset tulot olivat siinä 100 mk. Tulojen ennätys oli v. 1966, kun innostuttiin veikkaamaan ja saatiin 11 oikein ja 124 mk. Antaŭen lahjoitti v Kalevalan käännöksen painattamiseen 5000 mk. Tilivientejä oli kassakirjassa vuosittain 7-10 vientiä. Valtion avustusta tuli Työväen Sivistysliiton kautta kirjoina vuoteen 1967 asti ja viimeinen merkintä on 37 mk.

17 33 ANTAŬEN LIITTYY EAF:N 1966 FLEA:n monivuotinen rahastonhoitaja kuoli v ja sen jälkeen yhteydet keskusjärjestöön katkesivat. Parin tiedustelun jälkeen tuli Helsingistä vastaus, että he yrittävät etsiä henkilöä, joka hoitaisi asioita. Esperantosta kiinnostunutta ei ilmeisesti löytynyt ja niin päättyi FLEA:n toiminta. Antaŭen harkitsi asiaa ja katsoi, että toiminta ilman keskusliittoa vaikuttaa hajanaiselta ja niin päätettiin liittyä v Suomen Esperantoliittoon EAF:n (Esperanto-Asocio de Finnlando - Suomen Esperantoliitto r.y.). Vuosikymmenen loppuessa loppuu myös "vanhan" Antaŭenin, toiminta käytännöllisesti katsoen. Vie tosin vielä pari vuotta eli vuoteen 1972 ennen kuin uusi Antaŭen virallisesti syntyy ja nimi Tampereen Työväen Esperantoseura Antaŭen r.y. siirtyy historiaan. Helsingin Maailman Esperantokongressiin 1969 osallistui Tampereelta 15 henkilöä, lähes kaikki vielä 1980-luvulla mukana vaikuttaneita. Ilmoittautuneita oli 1857, joista suomalaisia 306 henkilöä UUSIN VOIMIN UUDELLE VUOSIKYMMENELLE Vuosikymmen 1970 alkoi kokonaan uuden hallituksen johdolla, hallituksen, joka toimi v Puheenjohtajaksi tuli Rainer Arvola, sihteeriksi Erkki Rasku ja rahastonhoitajaksi Pentti Törmälä. Rainer Arvola valittiin samana vuonna myös kilpailevan esperantoseura NES- TO:n puheenjohtajaksi. Esperanton opetuksessa vaihtuivat vuosikymmenen myötä myös opettajat. Työväenopistossa Sampolassa pitkän päivätyön tehnyt Hermano lopetti ja puolitoista kautta opettaneen Rainer Arvolan jälkeen aloitti Pentti Järvinen kevätlukukaudella v opettaen edelleenkin (1996). Opetus jatkui alussa edelleen kolmella tasokurssilla. Pentti Järvinen aloitti itse esperanton opiskelun v UEA:n Helsingin kongressin jälkeen. Vuosien toiminnan näkyvin vuosi oli v Silloin UEA:n presidentti prof. Ivo Lapenna vieraili Tampereella luennoiden Tampereen Yliopistossa. EAF:n syyspäivät pidettiin Tampereella. Antaŭenin 50-vuotispäiviä vietettiin vaatimattomasti Uimahallin ravintolassa. Vuonna 1971 aloitettiin myös Suomi-Kiina Seurassa opiskella esperantoa antaŭenilaisen Pentti Törmälän johdolla, jota kesti kolmisen vuotta.

PITÄJÄNMÄEN TARMO 75 VUOTTA

PITÄJÄNMÄEN TARMO 75 VUOTTA 1 2 PITÄJÄNMÄEN TARMO 75 VUOTTA 1925-2000 3 4 Taitto: Heikki Hiltunen KARISTO Oy Hämeenlinna ISBN 952-91-1832-5 SISÄLTÖ Saatesanat...6 1. Pitäjänmäki ja Pitäjänmäen Tarmo 1925 2000...8 2. Jäsenistö...

Lisätiedot

TIKAPUUT TIETOYHTEISKUNTAAN. ATK Seniorit Mukanetti ry 10 vuotta

TIKAPUUT TIETOYHTEISKUNTAAN. ATK Seniorit Mukanetti ry 10 vuotta TIKAPUUT TIETOYHTEISKUNTAAN ATK Seniorit Mukanetti ry 10 vuotta 2 Julkaisija: ATK Seniorit Mukanetti ry Toimittaja: Sirpa Keinänen Kansi: Eija Lehtimäki Painopaikka: Tampereen yliopistopaino Oy Tampere

Lisätiedot

Helsingin yliopiston Karjalaisen Osakunnan äänenkannattaja. Pieni Puukello 3/2009. vuodesta 1916. Seniores Carelienses 75 vuotta

Helsingin yliopiston Karjalaisen Osakunnan äänenkannattaja. Pieni Puukello 3/2009. vuodesta 1916. Seniores Carelienses 75 vuotta 3/2009 Helsingin yliopiston Karjalaisen Osakunnan äänenkannattaja Pieni Puukello vuodesta 1916 Seniores Carelienses 75 vuotta Pääkirjoitus Kesä vaihtui jälleen syksyyn. Se tuli päivässä, yllättäen. Vaikka

Lisätiedot

130 vuotta Helsingin Suomalaisen Klubin toimintaa

130 vuotta Helsingin Suomalaisen Klubin toimintaa 130 vuotta Helsingin Suomalaisen Klubin toimintaa n Jouko Liusvaara Helsingin Suomalainen Klubi Kansakoulukuja 3. 5. kerros 00100 HELSINKI www.klubi.fi Julkaisun kuvat Klubin arkistosta Kabinettikuvat

Lisätiedot

Kauppaopetusta 50 vuotta Kouvolassa 2 0 0 0

Kauppaopetusta 50 vuotta Kouvolassa 2 0 0 0 1 9 5 0 Kauppaopetusta 50 vuotta Kouvolassa 2 0 0 0 KOUVOLAN SEUDUN AMMATTIOPISTO KOUVOLAN LIIKETALOUSINSTITUUTTI KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU LIIKETALOUDEN OSASTO, KOUVOLA 1 1 9 5 0 Kauppaopetusta

Lisätiedot

SAK:N SYDÄN-SATAKUNNAN PAIKALLISJÄRJESTÖN TOIMINTAA VUOSILTA 1946 2001

SAK:N SYDÄN-SATAKUNNAN PAIKALLISJÄRJESTÖN TOIMINTAA VUOSILTA 1946 2001 SAK:N SYDÄN-SATAKUNNAN PAIKALLISJÄRJESTÖN TOIMINTAA VUOSILTA 1946 2001 Ihmisiä, tapahtumia ja aiheita kokouspöytäkirjojen kertomana Auvo Lampinen Kirjoittaja ja toimittaja Auvo Lampinen Historiikki on

Lisätiedot

Työväen Mailapojat 75 vuotta

Työväen Mailapojat 75 vuotta Työväen Mailapojat 75 vuotta Työväen Mailapojat 75 v. Juhlatoimikunta: Anja Leisma, Sirkka Muranen, Kirsi Näkyvä, Kati Tienari, Eero Laasila, Raimo Lindholm, Kari Nyman, Pentti Pekkala, Matti Savolainen,

Lisätiedot

50 VUOTTA PALOKUNTASOITTOA RAISIOSSA

50 VUOTTA PALOKUNTASOITTOA RAISIOSSA 50 VUOTTA PALOKUNTASOITTOA RAISIOSSA Raision VPK:n soittokunnan historiikki 1959-2009 Laatinut Juhani Ihander www.rvpksk.fi 1 ESIPUHE Allekirjoittanutta on aina kiinnostanut historian tutkiminen. Jossain

Lisätiedot

RBK 56. Rovaniemen Bridgekerho r.y. 50 vuotta (Luonnos)

RBK 56. Rovaniemen Bridgekerho r.y. 50 vuotta (Luonnos) RBK 56 Rovaniemen Bridgekerho r.y. 50 vuotta (Luonnos) 1956 2006 2 Sisältö sivu SAATTEEKSI... 3 1. ALKUTAIVAL 1956-58... 4 2. KUKOISTUKSEN AIKAA 1959-64... 8 3. VAKIINTUVAA TOIMINTAA 1965-69... 12 4. HARVOJEN

Lisätiedot

Komeetan pyrstö Kirkkonummen Komeetta ry:n jäsenlehti No 3/2014

Komeetan pyrstö Kirkkonummen Komeetta ry:n jäsenlehti No 3/2014 Komeetan pyrstö Kirkkonummen Komeetta ry:n jäsenlehti No 3/2014 Suomen suurin harrastajakäytössä oleva kaukoputki on Ursan havaintokeskuksessa Artjärvellä. Kaukoputki on 91 cm Astrofox. Kuva Hannu Hongisto

Lisätiedot

Timo-Erkki Varpainen ALAN OPISKELIJOIDEN AINEJÄRJESTÖN HISTORIA suppea oppimäärä

Timo-Erkki Varpainen ALAN OPISKELIJOIDEN AINEJÄRJESTÖN HISTORIA suppea oppimäärä Timo-Erkki Varpainen ALAN OPISKELIJOIDEN AINEJÄRJESTÖN HISTORIA suppea oppimäärä Julkaistu toimittajakoulutuksen 80-vuotisjuhlaa varten 6.10.2006 laaditussa monisteessa Dokumentteja toimittajakoulutuksesta

Lisätiedot

TOIMITTANUT JOUKO NIEMINEN JÄÄKENTTIEN KIITÄJÄT

TOIMITTANUT JOUKO NIEMINEN JÄÄKENTTIEN KIITÄJÄT TOIMITTANUT JOUKO NIEMINEN JÄÄKENTTIEN KIITÄJÄT SUOMEN LUISTELULIITTO 1908 2010 JÄÄKENTTIEN kiitäjät välähdyksiä suomen Luisteluliiton 100-vuotistaipaleelta ISBN 978-952-93-0186-7 (sid.) ISBN 978-952-93-0187-4

Lisätiedot

PUKINMÄEN VPK 90 VUOTTA PALOKUNTATOIMINTAA PUKINMÄELLÄ 1912-2002

PUKINMÄEN VPK 90 VUOTTA PALOKUNTATOIMINTAA PUKINMÄELLÄ 1912-2002 PUKINMÄEN VPK 90 VUOTTA PALOKUNTATOIMINTAA PUKINMÄELLÄ 1912-2002 PALOKUNNAN JOHDON TERVEHDYS On kulunut 15 vuotta siitä, kun edellisen kerran juhlistimme syntymäpäiviämme. Aikaa on kulunut, ja toiminta

Lisätiedot

SATAKUNTALAINEN OSAKUNTA

SATAKUNTALAINEN OSAKUNTA SATAKUNTALAINEN OSAKUNTA 1929 1954 25-VUOTISKATSAUS KIRJOITTANUT TAPIO HORILA VAMMALA 1954 VAMMALAN KIRJAPAINO OY Alkusanat Saadessani tänään päätökseen tämän 25-vuotiskatsauksen kirjoitustyön haluan esittää

Lisätiedot

PIELISJÄRVEN HEVOSYSTÄVÄINSEURA. Muistelmia Pielisjärven hevosseuroista, ravikilpailuista ja hevosista vuosina 1900 2011.

PIELISJÄRVEN HEVOSYSTÄVÄINSEURA. Muistelmia Pielisjärven hevosseuroista, ravikilpailuista ja hevosista vuosina 1900 2011. PIELISJÄRVEN HEVOSYSTÄVÄINSEURA 1900 2011 Muistelmia Pielisjärven hevosseuroista, ravikilpailuista ja hevosista vuosina 1900 2011. Tiedot perustuvat vanhoihin asiakirjoihin ja lehtileikkeisiin. Vanhin

Lisätiedot

KOELYSEO-TYLY HELSINGIN KOELYSEO - TÖÖLÖN YHTEISLYSEO - ETU-TÖÖLÖN YLÄASTE JA LUKIO N:o 2/2009 (34) Painos 3.000 kpl

KOELYSEO-TYLY HELSINGIN KOELYSEO - TÖÖLÖN YHTEISLYSEO - ETU-TÖÖLÖN YLÄASTE JA LUKIO N:o 2/2009 (34) Painos 3.000 kpl KOELYSEO-TYLY HELSINGIN KOELYSEO - TÖÖLÖN YHTEISLYSEO - ETU-TÖÖLÖN YLÄASTE JA LUKIO N:o 2/2009 (34) Painos 3.000 kpl TOIMITUS: VASTAAVA TOIMITTAJA: ESKO KALIMO PAINOPAIKKA: T. A. SAHALAN KIRJAPAINO OY

Lisätiedot

4/ 2011. Julkaisijat: Suomalaisen Kansantanssin Ystävät ry Kansantanssinuorten Liitto ry Pelimannikilta ry. Päätoimittaja: Risto Elo

4/ 2011. Julkaisijat: Suomalaisen Kansantanssin Ystävät ry Kansantanssinuorten Liitto ry Pelimannikilta ry. Päätoimittaja: Risto Elo 4/ 2011 Julkaisijat: Suomalaisen Kansantanssin Ystävät ry Kansantanssinuorten Liitto ry Pelimannikilta ry Päätoimittaja: Risto Elo Osoite: Tanhuviesti / Suomalaisen Kansantanssin Ystävät Döbelninkatu 5

Lisätiedot

Oulun Numismaattinen kerho ja 2000- luvun tapahtumat vuodesta 2002 vuoden 2011 loppuun, esitelmä 8.10.2012, ONK 50v EM

Oulun Numismaattinen kerho ja 2000- luvun tapahtumat vuodesta 2002 vuoden 2011 loppuun, esitelmä 8.10.2012, ONK 50v EM Oulun Numismaattinen kerho ja 2000- luvun tapahtumat vuodesta 2002 vuoden 2011 loppuun, esitelmä 8.10.2012, ONK 50v EM Suomessa vaihdettiin entinen rahayksikkö markka euroksi vuoden 2002 alussa. Uusi käteinen

Lisätiedot

Suomen UNICEF 40 vuotta. tarinoita ja kehityskertomuksia 1967 2007

Suomen UNICEF 40 vuotta. tarinoita ja kehityskertomuksia 1967 2007 Suomen UNICEF 40 vuotta tarinoita ja kehityskertomuksia 1967 2007 1 Teksti Raija Rautakoura Taitto ja graafi nen suunnittelu Maria Munsterhjelm Gummerus Kirjapaino Oy Jyväskylä 2007 Kiitos avusta Anna-Leena

Lisätiedot

Siirto 572,759:23 Agil- ja Matkakustannusta tili 8,687: 75 Puolueneuvoston tili 9,196:60 Poistojen tili 68,568:98 Pääomatili ' 52,112:78.

Siirto 572,759:23 Agil- ja Matkakustannusta tili 8,687: 75 Puolueneuvoston tili 9,196:60 Poistojen tili 68,568:98 Pääomatili ' 52,112:78. 63 Siirto 572,759:23 Agil- ja Matkakustannusta tili 8,687: 75 Puolueneuvoston tili 9,196:60 Poistojen tili 68,568:98 Pääomatili ' 52,112:78 Tulot: Smk. 711,325:34 Saksan hätääkärsivien avustustili 1,945:

Lisätiedot

Demla r.y. vähän yli 50 vuotta

Demla r.y. vähän yli 50 vuotta Page 1 of 37 Markku Fredman: Demla r.y. vähän yli 50 vuotta KIRJOITUS JULKAISTU OIKEUS-LEHDESSÄ 4/2005, viimeisin päivitys 05.02.2008 (OSA KUVISTA AUKEAA HIIRELLÄ KLIKATTAESSA SUUREMPANA UUTEEN SELAINIKKUNAAN)

Lisätiedot

Juhlajulkaisu marraskuu 2009

Juhlajulkaisu marraskuu 2009 20 vuotta Juhlajulkaisu marraskuu 2009 HAI on Huolenpitoa, Ammattimaisuutta sekä Iloa ja Innostusta HAI on tässä matkalla Vilnaan. Kuva Heikki Kylliäinen Helsingin Ammatti-Isännöitsijät HAI ry:n toimintaa

Lisätiedot

1887 1001987 Sokeain Ystävät r.y. De Blindas Vänner r.f.

1887 1001987 Sokeain Ystävät r.y. De Blindas Vänner r.f. 1887 1001987 Sokeain Ystävät r.y. De Blindas Vänner r.f. Vuonna 1887 Suomen suuriruhtinaskunnan väkiluku oli vajaat kaksi ja puoli miljoonaa. Viimeisten suurien nälkävuosien muisto oli parinkymmenen vuoden

Lisätiedot

ITÄ-HÄMEEN KOIRAKERHO RY

ITÄ-HÄMEEN KOIRAKERHO RY ITÄ-HÄMEEN KOIRAKERHO RY 1986 2006 Koonnut: Eila Vuorenranta 2/41 SISÄLLYSLUETTELO PERUSTAMINEN...3 KENNEL KERHON PERUSTAVA KOKOUS...4 YLEISKOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA...6 ITÄ-HÄMEEN KOIRAKERHON SÄÄNNÖT...9 TOIMINTAKERTOMUS

Lisätiedot

50-vuotisjuhlien ohjelma s. 10 Kutsu syyskokoukseen s. 7

50-vuotisjuhlien ohjelma s. 10 Kutsu syyskokoukseen s. 7 3/2011 1961 2011 50-vuotisjuhlien ohjelma s. 10 Kutsu syyskokoukseen s. 7 Tiesitkö, että Intrum Justitia on myös luottotietoyhtiö? Intrum Justitia -konserni on Euroopan johtava luotonhallinta-alan asiantuntija,

Lisätiedot

LAPPEE RANNAl\ KÄSITYÖLÄISKOULUN VAIHEET. V. Ahokanta.

LAPPEE RANNAl\ KÄSITYÖLÄISKOULUN VAIHEET. V. Ahokanta. LAPPEE RANNAl\ KÄSITYÖLÄISKOULUN VAIHEET. V. Ahokanta. Asetuksen mukaan 25 p:ltä rnarrask. 1885 piti Lappeenrantaankin järjestää käsityöläiskoulu viimeistään syyslukukauden alusta 1890. Lappeenrannan Käsityöläisyhdistys,

Lisätiedot

Pyhäjärven kuulumisia

Pyhäjärven kuulumisia Maanantaina 25. huhtikuuta 2005 Pyhäjärveläisyyden vaalija Karjalan puolustaja N:o 4 50. vuosikerta Virtain, Ähtärin, Alavuden ja Töysän Sanomat 19. 4. 1941 Pyhäjärven kuulumisia kirjeiden ja haastattelujen

Lisätiedot

SMK 50 VUOTTA Torsten Hjorth

SMK 50 VUOTTA Torsten Hjorth SMK 50 VUOTTA Torsten Hjorth suomentanut Carl Henning julkaistu SMK:n vuosikirjassa 1980 Ensimmäiset veneet liikkuivat moottorin voimalla Suomessa vuonna 1900, ja jo neljä vuotta myöhemmin järjesti Nyländska

Lisätiedot

Joukkokirje. Antrea-Seuran jäsenlehti N:o 41 2010. Vuoksi virtaa jälleen vapaana. Keväinen Antrea odottaa jo kotiseutumatkailijoita.

Joukkokirje. Antrea-Seuran jäsenlehti N:o 41 2010. Vuoksi virtaa jälleen vapaana. Keväinen Antrea odottaa jo kotiseutumatkailijoita. Joukkokirje Antrea-Seuran jäsenlehti N:o 41 2010 Vuoksi virtaa jälleen vapaana. Keväinen Antrea odottaa jo kotiseutumatkailijoita. Antrea-Seuran myyntiartikkelit Kotiseutumme Antrea 55 euroa Kirjan 2.

Lisätiedot

Petri Karisma vapaa-ajattelijain tuore puheenjohtaja

Petri Karisma vapaa-ajattelijain tuore puheenjohtaja Petri Karisma vapaa-ajattelijain tuore puheenjohtaja Pääkirjoitus Petri Karisma Vapaa Ajattelija 4/2011 Tästä on hyvä jatkaa! Liittokokous pidettiin Lahdessa 9. ja 10. heinäkuuta. Liittokokous sujui odotusten

Lisätiedot