Infopaketti valokuituverkon laajentumisesta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Infopaketti valokuituverkon laajentumisesta"

Transkriptio

1 Infopaketti valokuituverkon laajentumisesta Tämän tietopaketin tarkoituksena on tarjota kättä pidempää valokuituverkon laajentumisesta kiinnostuneille henkilöille. Tietopakettiin on pyritty kokoamaan perustiedot käytännön asioista valokuituhankkeeseemme liittyen. Tietopaketin avulla puuhamiehet saavat perustietoa hankkeesta, jonka avulla he voivat jakaa tietoa naapureilleen, joita tieto verkon laajentumisesta ei ole tavoittanut, tai jotka eivät ehkä vielä tässä vaiheessa tiedä tarpeeksi valokuidun välttämättömyydestä tulevaisuuden kotien tietoliikenne-, TV, ja muiden viihdepalvelujen toteuttamisessa. Tietopaketissa on esitelty valokuidun hyötyjä, annetaan vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin, esitellään verkon rakentava verkko-osuuskunta Oulunseudun Laajakaista (OLKA) ja sen taustoja, kerrotaan, mitä valokuituverkon rakentaminen käytännössä tarkoittaa oman kiinteistön osalta sekä annetaan yleisiä toimintaohjeita, miten toimia, kun naapurit kiinnostuvat valokuidun saamisesta koteihinsa. Pitkäkankaan alueella syksyllä 2011 toteutetun valokuituverkon ykkösvaiheen tärkein oppi oli se, että vain jakamalla oikeaa tietoa alueen asukkaille, saadaan kokoon riittävä määrä verkkoon liittyviä talouksia. Tämä edellyttää aktiivista yhteydenpitoa naapureiden kanssa. Kukin hankkeesta kiinnostunut voi siis itse tämän oppaan avulla kertoa valokuituhankkeesta naapureilleen ja samalla varmistaa sen, että saa itselleen huippunopeat tiedonsiirtoyhteydet tuleviksi vuosikymmeniksi. Puuhamiesten rooli alueellisina tiedonjakajina ja esimerkinnäyttäjinä on elintärkeää, jotta verkkoon saadaan riittävästi liittyjiä. Siis jokaisen panosta tarvitaan! Tätä opasta kirjoitettaessa koossa on jo noin 150 kiinnostunutta taloutta. Alustavan kiinnostuksen perusteella on selvää, että OLKAn verkkoa laajennetaan kesällä Vielä on kuitenkin tiettyjä alueita, joihin tarvitaan lisää liittyjiä, että valokuituverkon rakentaminen kyseiselle alueelle on kannattavaa. Ajantasaisen tilanteen valokuituverkosta kiinnostuneista löytää helpoiten kotisivuiltamme Tämän ohjeen ovat laatineet OLKAn hallituksen jäsenet Tommi Linna ja Marko Poutiainen Ohjeessa on pyritty esittämään vastauksia yleisimpiin esitettyihin kysymyksiin. Otamme mielellämme vastaan palautetta ja kehitysehdotuksia tämän infopaketin sisällöstä. Annamme mielellämme myös lisätietoa ja ohjeita. Tämä infopaketti, valokuituverkon tiedotustilaisuuksissa käytetty Powerpoint-esitys ja runsaasti muuta lisätietoa on saatavilla kotisivuillamme

2 Verkko-osuuskunta Oulunseudun Laajakaista Verkko-osuuskunta Oulunseudun Laajakaista on ensimmäinen omarahoitteinen valokuituosuuskunta Suomessa. OLKA perustettiin syksyllä 2011, kun Oulunsalon Pitkäkankaan asukkaat päättivät rakentaa valokuituverkon itse paikallisen puhelinoperaattorin kanssa käytyjen neuvottelujen pääytyttyä tuloksettomina. Paikallinen operaattori viestitti selvästi, että sillä ei ole tarkoitusta lähimpien viiden vuoden aikana alkaa rakentaa valokuituverkkoja vanhoille asuinalueille. OLKAn Valokuituverkon ensimmäinen vaihe rakennettiin syksyllä Alueen kiinteistöistä noin 40 % liittyi verkkoon mukaan ja käyttäjät ovat olleet erittäin tyytyväisiä huippunopeaan yhteyteensä. Tieto valokuituhankkeesta levisi median ja paikallisten asukkaiden toimesta myös muualle Ouluun ja Oulunsaloon, joten valokuituverkkoa on päätetty laajentaa kesällä 2012 Oulunsaloon ja Kempeleen Vihiluotoon sekä myöhemmin mahdollisesti myös muualle Oulun seudulle. Koska kyseessä on omarahoitteinen osuuskunta, verkon rakentaminen eri alueille tehdään kustannusperusteisesti. Näin ollen kunkin alueen asukkaat voivat omalla aktiivisella tiedotustoiminnallaan varmistaa sen, että omalla asuinalueella on riittävästi kiinnostuneita liittyjiä valokuituverkkoon. OLKAn verkon ykkösvaiheen rakentamisen tärkein oppi oli se, että vain juttelemalla omille naapureille voidaan varmistaa riittävä liittyjien joukko. OLKAn verkko rakennetaan ns. Open Access periaatteella. Tämä tarkoittaa sitä, että verkko on kaikille toimijoille avoin eli kuka tahansa operaattori saa tulla tarjoamaan omia palvelujaan OLKAn omistamassa valokuituverkossa. Tulevaisuutta ajatellen tämä on erittäin tärkeä asia. Avoin toiminta-alusta takaa sen, että hinnat ovat varmasti edulliset ja että tarjolla on kattavasti eri palveluja eri toimijoilta. OLKAn tarjoamat palvelut tuotetaan omakustanteisesti. Toisin sanoen palvelut saadaan tuotettua merkittävästi yleistä kustannustasoa halvemmalla. Tällä hetkellä esimerkiksi OLKAn tarjoamana supernopea 100 / 100 Mbps nettiyhteys maksaa 25 / kk, kun esimerkiksi DNA:n hinnastossa Oulun kaupungissa se maksaa 54,90 / kk. Oma verkko mahdollistaa myös operaattoreista riippumattomien palvelujen tarjoamisen. OLKAn jäsenet voivat itse kehittää haluamiaan toimintoja, kuten tiedonvarmennuspalveluja, oman kodin videovalvontaa ynnä muuta. Kaikki on mahdollista. OLKAn voittoa tavoittelematon toimintamalli takaa, että saat palvelut aina parhaaseen mahdolliseen hintaan. Liittymällä OLKAn valokuituverkon jäseneksi säästät nopeasti tuhansia euroja!

3 Usein kysyttyjä kysymyksiä Mihin tarvitsen valokuitua: Valokuitu on ainoa olemassaoleva tekniikka, joka takaa eri verkkopalvelujen laadukkaan ja varman toiminnan myös tulevaisuudessa. Tulevaisuudessa valokuitu on yhtä välttämätön peruspalvelu kuin vesivessa, sähkö tai kännykkäverkko. Esimerkki: Voisitko kuvitella ostavasi asunnon, jossa kännykkä ei kuulu kunnolla? 15 vuotta sitten ehkä, tänä päivänä se ei ole mitenkään mahdollista. Internetin merkitys jokapäiväisessä elämässä kasvaa koko ajan. Pankkipalvelut on hoidettu netissä jo pitkään, mutta tulevaisuuden tietoyhteiskunnassa lähes kaikki palvelut hoidetaan netin kautta. Youtube, Facebook, Spotify ym. ovat tulleet tutuiksi muutaman viime vuoden aikana. Mitä palveluja näemme seuraavien viiden tai kymmenen vuoden aikana saati tulevaisuudessa? Esimerkki: Yhä useampi tekee myös etätyötä. Varmaa on myös se, että yhä suurempi osa sosiaali- ja terveyspalveluja, koulutusta, ja kodin eri yhteys- ja viihdepalveluja siirtyy käytettäväksi Internet-yhteyden yli ja kaikki tämä vääjäämättä lisää merkittävästi vaatimuksia toimivaa Internet-yhteyttä kohtaan. Teknologista kehitystä ei voida pysäyttää. Yksi tärkeä asia on myös oman asunnon arvon nousu. Esimerkki: Osassa Oulunsalon alueen kiinteistöistä on jo OLKAn rakentamana verkko. Kumpi asunto on helpompi myydä uudelle ostajalle: se, jossa ostaja voi olla varma siitä, että asunnon tietoliikennetarpeet on varmistettu kymmeniksi vuosiksi vai se, jossa kuitua ei ole? Kotikäyttäjien netin nopeus on tähän asti kaksinkertaistunut puolentoista vuoden välein. ADSL-tekniikkaa (= olemassa olevat kupariset puhelinkaapelit) ei juurikaan voi enää nopeuttaa, joten sen käyttökelpoisuus on tulossa tiensä päähän. Valokuidun nopeudella ei ole näkyvissä ylärajaa. Varovaisesti arvioiden se tarjoaa riittävän nopeuden ainakin viideksikymmeneksi vuodeksi. Esimerkki: Valokuitu on noin 20 miljoonaa kertaa nopeampi kuin nopein kilpaileva tekniikka tällä hetkellä. Netin yli toimivilla TV-palveluilla on Suomessakin jo satoja tuhansia käyttäjiä. USA:ssa lukumäärä on kymmeniä miljoonia. Netti-TV-palvelujen uskotaan yleistyvän räjähdysmäisesti seuraavan parin vuoden aikana. Paljonko liittyminen maksaa? Liittymismaksu omakotitalolle on 1350, paritalolle 1850 ja rivitalolle ja muille Vertailun vuoksi: Uusilla asuinalueilla valtaoperaattori DNA:n valokuitu omakotitaloille maksaa Oulunsalossa vanhoilla asuinalueilla asukkaiden saamat tarjoukset valokuituyhteyden rakentamisesta ovat vaihdelleet noin euron välillä.

4 Mitä muita kuluja minulle tulee liittymismaksun lisäksi? Kuituverkon liittymismaksu kattaa valokuiturunkoverkon rakentamisen tontille. Osakkaan vastuulla on kuitukaapelin tuominen kiinteistön sisälle. Tontin alueella tehtävät työt voi joko tilata urakoitsijalta (oikeuttaa kotitalousvähennykseen) tai tehdä itse pienellä vaivalla. Asunnon omistaja voi itse valita, mitä kautta kuitu tuodaan asuntoon sisälle. Kuitukaapeli on noin pikkusormen paksuinen, joten läpivientiä varten tarvitaan noin 10 mm reikä rakenteisiin. Tarvittaessa voidaan toki käyttää myös olemassaolevia suojaputkia läpiviennissä. Kuidun päättelytyöt, tarvittavata kuitupaneeli ja kuitumuunnin maksavat yhteensä noin 150. Osuuskunnan jäsenmaksu on 100. Mitä nettiyhteys tai muut palvelut maksavat? OLKA tarjoaa tällä hetkellä vain nettiyhteyden. Lähitulevaisuudessa palvelutarjontaa on tarkoitus laajentaa kysynnän ja tarpeen mukaan. OLKAn nettiyhteyden kautta voi kuitenkin käyttää laajaa valikoimaa erilaisia viihde- ja lisäarvopalveluja kuten televisio- ja videopalveluja. OLKAn tarjoaman 100 / 100 Mbps nettiyhteyden kuukausimaksu on 25 / kk. Vertailun vuoksi: Oulun kaupungin alueella kilpailevan operaattorin hinta vastaavasta yhteydestä on 54,90 / kk. Esimerkki: Kaapeli-TV:hen verrattavan Maxivisionin nettiyhteyden kautta käytettävä IPTV-palvelu maksaa alkaen 6 / kk. Maxivisionin kautta on saatavilla yli 140 eri tv-kanavaa erilaisina pakettivaihtoehtoina. Eikö tämän saa halvemmalla myöhemmin kun verkko on jo rakennettu? Osuuskunnassa on tehty periaatepäätös, että myöhemmin liittyviltä veloitetaan vähintään sama maksu kuin nyt liityviltä. Hinta on kuitenkin todennäköisesti selvästi korkeampi, kun yhtä liittyjää varten pitää tuoda kaivinkoneet, tilata tarvikkeet ja verkon päättelytyöt yms. Hinta voi myöhemmin olla helposti jopa moninkertainen. Meillä on jo määräaikainen sopimus nettiliittymästä, voiko liittymistä lykätä? Liittymä kytketään käyttöön osakkaan haluamassa aikataulussa. Sitä ennen liittymästä ei peritä kuukausimaksua. Kuitukaapeli kannattaa siis tilata ja kytkeä nyt, kun hinta on edullisimmillaan ja liittyä verkon käyttäjäksi, kun entinen sopimus päättyy.

5 Minulla on vanha asunto mitä kaikkea minun pitää ottaa huomioon? Kuitu tuodaan asunnossa osakkaan itse valitsemaan paikkaan. Kuitumuunnin vaatii sähköpistokkeen ja sijoituspaikan. Tilaa tarvitaan n. 20 x 10 x 5 cm. Asunnon sisällä voidaan rakentaa huippunopea sisäverkko lukuisilla eri tavoilla riippumatta asunnon iästä tai kunnosta. Esittelemme seuraavassa yleisimmät vaihtoehdot. 1) Langaton verkko a) Langaton WLAN-verkko on helppo ja edullinen tapa toteuttaa asunnon sisäverkko esimerkiksi kannetavan tietokoneen käyttöä varten. Langattoman verkon hyötynä on se, ettei kaapeleita tarvita lainkaan. Langattoman haittana puolestaan on se, että paksut kiviseinät tai takat heikentävät signaalia. Tänä päivänä modernien langattomien verkkojen huippunopeus on lähes 100 Mbps. b) Langattoman verkon laitteiston hinta on ) Sähköverkko a) Myös asunnon sähköverkkoa voidaan käyttää tiedonsiirrossa. Sähköverkon avulla on helppo tuoda nettiyhteys esimerkiksi televisiota varten. b) Osuuskunnan ensimmäisen vaiheen liittyjillä on useilla käytössään sähköverkon kautta tehtyjä yhteyksiä ja käyttökokemukset moderneilla laitteilla ovat olleet hyviä. c) Sähköverkon tiedonsiirtonopeus yltää nykyään jopa 500 Mbps. d) Sähköverkon verkkolaitteiden hinta on noin ) Ethernet-tietoliikennekaapelointi a) Yksi mahdollisuus on rakentaa asunnon sisälle tietoliikenneverkko. Verkon voi rakentaa joko korvaamalla nykyiset puhelinkaapelit tai hyödyntämällä vapaita suojaputkia. Cat6atietoliikennekaapelointi mahdollistaa jopa 10 Gbps nopeuden. b) Tietoliikennekaapeloinnin voi rakentaa suhteellisen helposti myös itse. Tarvikkeiden hinta on noin / huone. Yhtä yleispätevää ohjetta yksittäisen kiinteistön sisäverkon rakentamiseen ei voida antaa. Edellä esiteltyjä tekniikoita voidaan helposti yhdistellä toisiinsa. Edellä on esitelty vain yleisimmät eri vaihtoehdot, muitakin vaihtoehtoja on tarjolla runsaasti. Varmaa on kuitenkin se, että valokuituyhteyttä hyödyntävä nopea sisäverkko on mahdollista toteuttaa varsin helposti ja edullisesti jokaiseen kiinteistöön.

6 Tarviseeko meidän vaihtaa operaattoria? Tällä hetkellä OLKAn verkossa operaattorina toimii Netplaza Oy. Myös muilta operaattoreilta on kysytty tarjouksia, mutta ne ovat tähän asti olleet taloudellisesti mahdottomia. Osuuskunnan jäsen- ja käyttäjämäärän kasvaessa myös muiden operaattoreiden kiinnostus tarjota palveluita OLKAn verkossa kasvaa tästä on jo runsaasti näyttöä lukuisilla muilla paikkakunnilla. Miten saan Elisa Viihteen / Welhon kaapeli-tv:n palvelut korvattua? Verkon kautta TV-palveluja tarjoavia yrityksiä on useita. Yksi tarjoaja on Maxivision (http://www.maxivision.fi), jolla on tarjolla yli 140 kanavaa. 6 kuukausimaksulla käyttöön saa 22 kanavaa. Palvelu sisältää myös ohjelmien tallennusmahdollisuuden. Miten saan sähköpostin, websivut, virustorjunnan...? Tarjolla on useita ilmaisia vaihtoehtoja tai vaihtoehtoisesti voit kysyä niitä myös omalta palveluoperaattoriltasi. Mikä on aikataulu? Sitovat liittymätilaukset on tarkoitus kerätä mennessä. Tämän jälkeen aloitetaan verkon suunnitelutyöt ja hankitaan kaivuluvat. Kaivutyö suoritetaan arviolta elo-syyskuussa, ja tämän jälkeen tehdään verkkotyöt kuten kaapelien hitsaamiset ja laitekaappien asennukset. Suurin osa työstä pitäisi olla tehtynä lokakuun loppuun mennessä. Tavoitteena on, että viimeisilläkin tilaajilla on verkko kytkettynä jouluun mennessä. Toimintaohjeita puuhamiehille 1. Kysy kiinnostuneen talouden yhteystiedot (nimi, osoite, puhelinnumero, sähköpostiosoite). Jos oma tekninen tietämys ei riitä, voit aina pyytää osuuskunnan asiantuntijaa ottamaan yhteyttä hankkeesta mahdollisesti kiinnostuneeseen. 2. Kysytään lupa laittaa merkintä Google-karttaan, jossa on näkyvissä kiinnostuneet taloudet. 3. Tarpeelliset lomakkeet on saatavilla osuuskunnan kotisivuilla. Jos osakas tai kiinnostunut ei pysty itse niitä tulostamaan, osuuskunta voi toimittaa pyynnöstä tarpeelliset liittymislomakkeet. 4. Lisätietoja voi kysyä joko tai Tommi Linnalta Nämä vastaukset ja paljon muuta tietoa löytyvät osuuskunnan kotisivuilta

OMAKOTILIITON OPAS HUIPPUNOPEA LAAJAKAISTA PIENTALOALUEILLA

OMAKOTILIITON OPAS HUIPPUNOPEA LAAJAKAISTA PIENTALOALUEILLA OMAKOTILIITON OPAS 2 TERVETULOA OMAKOTILIITON OPPAAN PARIIN Tähän oppaaseen on kerätty asioita, joita taajama-alueen pientaloasukkaan on hyvä tiedostaa harkitessaan tai tehdessään toimenpiteitä laajakaistayhteyksien

Lisätiedot

Tuleeko meille valokuitu? Kevään kuluessa osa Joroislaisista joutuu pohtimaan asiaa.

Tuleeko meille valokuitu? Kevään kuluessa osa Joroislaisista joutuu pohtimaan asiaa. Tuleeko meille valokuitu? Kevään kuluessa osa Joroislaisista joutuu pohtimaan asiaa. Kerisalon kyläläiset ovat hyväkylä hankkeen innoittamana pohtineet kylänkehittämisen mahdollisuuksia ja kehitykseen

Lisätiedot

Sisältö 1 Johdanto Verkkoyhteys on jo perustarve... 2. 2 Kuitu kotiin asti... 4

Sisältö 1 Johdanto Verkkoyhteys on jo perustarve... 2. 2 Kuitu kotiin asti... 4 Sisältö 1 Johdanto Verkkoyhteys on jo perustarve... 2 2 Kuitu kotiin asti... 4 3 Valokuitu ja sen vaihtoehdot miksi juuri kuitu eikä langaton yhteys?... 6 3.1 Mikä valokuitu ja mikä valokuituverkko?...

Lisätiedot

Opas taloyhtiön kiinteän Internet-yhteyden hankintaan

Opas taloyhtiön kiinteän Internet-yhteyden hankintaan Opas taloyhtiön kiinteän Internet-yhteyden hankintaan 2 Sisällys Opas taloyhtiön kiinteän Internet-yhteyden hankintaan Opas Ministeriön esipuhe... 3 Johdanto... 4 Käsitteet ja liittymätyypit... 6 Tekniikkaa

Lisätiedot

Tekniset JAPO myymälä palvelee SISÄSIVUILLA... JAPO yritysten yhtiestyökumppanina. Stratovarius tekee biisejä verkon kautta

Tekniset JAPO myymälä palvelee SISÄSIVUILLA... JAPO yritysten yhtiestyökumppanina. Stratovarius tekee biisejä verkon kautta Tieto, koneet ja yhteydet. JAPO-Tekniset-myymälä Alajärven Kauppakadun varrella on uudistunut sekä sisältä että ulkoa. Tekniset JAPO myymälä palvelee JAPOn toimitalo on läpikäynyt mittavan remontin. Toimitalon

Lisätiedot

VERKONKUTOJAN KÄSIKIRJA nro 2 Miten toteuttaa kylän, seutukunnan tai maakunnan kattava valokuituverkko?

VERKONKUTOJAN KÄSIKIRJA nro 2 Miten toteuttaa kylän, seutukunnan tai maakunnan kattava valokuituverkko? VERKONKUTOJAN KÄSIKIRJA nro 2 Miten toteuttaa kylän, seutukunnan tai maakunnan kattava valokuituverkko? Tuija Riukulehto Suomen Seutuverkot ry Maaseudun verkkorakenteet hanke 2007 SISÄLLYSLUETTELO: 1

Lisätiedot

Käyttäjä verkossa Kunnat ja laajakaistaiset liityntäyhteydet

Käyttäjä verkossa Kunnat ja laajakaistaiset liityntäyhteydet LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖN JULKAISUJA 10/2003 /V Käyttäjä verkossa Kunnat ja laajakaistaiset liityntäyhteydet Liikenne- ja viestintäministeriö Helsinki, 2003 ESIPUHE Liikenne- ja viestintäministeriö

Lisätiedot

ASUINKIINTEISTÖJEN MONIPALVELUVERKOT

ASUINKIINTEISTÖJEN MONIPALVELUVERKOT ASUINKIINTEISTÖJEN MONIPALVELUVERKOT Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry Suomen Kiinteistöliitto ry Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry JulkaisIjat

Lisätiedot

Ostajalle: Sisällysluettelo. Välityspalkkio 14 Asunnon hinnan määrittely 15 Asunnon myymisen yhteydessä esitettävät asiakirjat

Ostajalle: Sisällysluettelo. Välityspalkkio 14 Asunnon hinnan määrittely 15 Asunnon myymisen yhteydessä esitettävät asiakirjat Sisällysluettelo Pääset valitsemaasi aihealueeseen otsikkoa klikkaamalla. Johdanto 2 Ostajalle: Asunnon etsiminen 2 Mitkä ovat asuntokaupan eri vaiheet? 3 Hyvä muistaa ennen ostotarjouksen tekemistä 3

Lisätiedot

Vauhtia verkkoon. Sadan megan Suomi. Tietoa palveluista

Vauhtia verkkoon. Sadan megan Suomi. Tietoa palveluista Vauhtia verkkoon Sadan megan Suomi Tietoa palveluista Sisältö Vauhtia verkkoon 4 Mikä on laajakaista-tv? 7 Terveyskulut kuriin ja palvelut kotiin 10 Tukea, turvaa ja virikkeitä ikäihmisille 13 Laajakaista

Lisätiedot

Varsinais-Suomen laajakaistastrategia. -laajakaista kaikille, kaikkialla

Varsinais-Suomen laajakaistastrategia. -laajakaista kaikille, kaikkialla Varsinais-Suomen laajakaistastrategia -laajakaista kaikille, kaikkialla Varsinais-Suomen laajakaistastrategia Julkaisija: Varsinais-Suomen liitto ISBN 951-9054-84-7 2004 Kansikuva: Helkama Bica Hanko,

Lisätiedot

Internetmarkkinoinnin aloittajan pikaopas

Internetmarkkinoinnin aloittajan pikaopas Opas vastaa mm. seuraaviin kysymyksiin: Miksi markkinoida Internetissä? Miten saada internetmarkkinoinnilla tulosta? Mitä askeleita kohti tehokasta internetmarkkinointia? Mistä saat lisätietoa menestyksekkäästä

Lisätiedot

E-talouskisassa ei ole dopingtestejä

E-talouskisassa ei ole dopingtestejä Professori Raimo Kantola, Teknillinen Korkeakoulu Alustava versio jutusta, joka on julkaistu 8.12.2004 Tietoyhteys lehdessä 4/2004 E-talouskisassa ei ole dopingtestejä Viime vuosikymmenellä teleala ja

Lisätiedot

BirdLifen paikallistoimintamalli

BirdLifen paikallistoimintamalli BirdLifen paikallistoimintamalli ohjeita paikalliseen lintuharrastustoimintaan alueellisen lintuyhdistyksen sisällä Käyttöohje: Jos dokumentti näyttää pitkältä, lue aluksi sisällysluettelo ja kappaleet

Lisätiedot

ASUINKIINTEISTÖN TIETOLIIKENNEVERKON UUDISTAMINEN

ASUINKIINTEISTÖN TIETOLIIKENNEVERKON UUDISTAMINEN ASUINKIINTEISTÖN TIETOLIIKENNEVERKON UUDISTAMINEN Suomen Isännöintiliitto ry Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry Suomen Kiinteistöliitto ry Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry Viestintävirasto 2

Lisätiedot

Esipuhe 4 1 Tietoliikenne 5

Esipuhe 4 1 Tietoliikenne 5 62900 ALAJÄRVI 1 / 90 SISÄLLYSLUETTELO: Esipuhe 4 1 Tietoliikenne 5 1.1 Yleistä 5 1.2 Sisäinen tietoliikenne 5 1.2.1 Lähiverkko 5 1.2.2 Lähiverkon laitteet 5 1.2.3 Kaapeloitu lähiverkko (yleisesti ja toteutus)

Lisätiedot

Hanke- ja Fimosnumero 2005 018, 111 339. Alajärven kaupunki, Järviseudun seutukunta Alvar Aallon tie 1 62900 ALAJÄRVI 1 / 19.

Hanke- ja Fimosnumero 2005 018, 111 339. Alajärven kaupunki, Järviseudun seutukunta Alvar Aallon tie 1 62900 ALAJÄRVI 1 / 19. 62900 ALAJÄRVI 1 / 19 1 Johdanto Tietoyhteiskunnan kehittyessä myös perinteinen kaupankäynti on joutunut muutoksen eteen. Perinteisesti yritykset tiesivät tarkasti ketkä olivat sen kilpailijoita. Kilpailijoita

Lisätiedot

Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti

Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti Riku Santti Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti pikaopas Lue tästä oppaasta, miten remontin Ostajaksi opitaan ja mitkä ovat remontin ostamisen vaiheet. Jos ei osaa tehdä, voiko

Lisätiedot

päivitetty lokakuussa 2003 TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry

päivitetty lokakuussa 2003 TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry Sähköisen kaupankäynnin aapinen päivitetty lokakuussa 2003 TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry 2(104) LUKIJALLE Tervetuloa tutustumaan pk-yrityksille laadittuun Sähköisen kaupankäynnin aapiseen.

Lisätiedot

iporo ESISELVITYSHANKE YHTEYS JA TEKNOLOGIASELVITYS POHJOIS-SUOMEN SÄHKÖISEN MAA- ILMAN KEHITTYMISESTÄ LÄHIVUOSINA / VUOTEEN 2020 ARCTIC CONNECT OY

iporo ESISELVITYSHANKE YHTEYS JA TEKNOLOGIASELVITYS POHJOIS-SUOMEN SÄHKÖISEN MAA- ILMAN KEHITTYMISESTÄ LÄHIVUOSINA / VUOTEEN 2020 ARCTIC CONNECT OY 1 iporo ESISELVITYSHANKE YHTEYS JA TEKNOLOGIASELVITYS POHJOIS-SUOMEN SÄHKÖISEN MAA- ILMAN KEHITTYMISESTÄ LÄHIVUOSINA / VUOTEEN 2020 ARCTIC CONNECT OY 2 SISÄLLYS 1.0 JOHDANTO...3 2.0 YHTEYDET...4 2.1 KIINTEÄ

Lisätiedot

TOIMIVAT KOTISIVUT. ja menestyvä markkinointi 2014. Sisään! Roy Gonzalez

TOIMIVAT KOTISIVUT. ja menestyvä markkinointi 2014. Sisään! Roy Gonzalez TOIMIVAT KOTISIVUT ja menestyvä markkinointi 2014 Sisään! Roy Gonzalez 2 TOIMIVAT KOTISIVUT ja menestyvä markkinointi 2014 Hyvä lukija, Olen koko aikuisikäni ollut mukana markkinoinnin ja mainonnan maailmassa.

Lisätiedot

LAUREA-AMMATTIKORKEAKOULU ESPOO-INSTITUUTTI SELLOHANKE OSAPROJEKTI 3: LANGATTOMIEN VERKKOJEN SOVELLUKSET JA PALVELUT

LAUREA-AMMATTIKORKEAKOULU ESPOO-INSTITUUTTI SELLOHANKE OSAPROJEKTI 3: LANGATTOMIEN VERKKOJEN SOVELLUKSET JA PALVELUT LAUREA-AMMATTIKORKEAKOULU ESPOO-INSTITUUTTI SELLOHANKE OSAPROJEKTI 3: LANGATTOMIEN VERKKOJEN SOVELLUKSET JA PALVELUT Janne Salolainen Joni Puumalainen Jyri Penttinen Osmo Rentola Vesa Pyykönen Vesa Saarinen

Lisätiedot

SUVI-ESISELVITYSHANKE LOPPURAPORTTI

SUVI-ESISELVITYSHANKE LOPPURAPORTTI SUVI-ESISELVITYSHANKE 4.5.2007 31.1.2008 LOPPURAPORTTI PAIKALLISEN DIGIMEDIATUOTANNON JAKELUKANAVAT JA TEKNIIKAT, PALVELUT JA LIIKETOIMINTAMALLIT SEKÄ TOIMIJOIDEN YHTEISTYÖMAHDOLLISUUDET SUUPOHJAN SEUTUVERKOSSA

Lisätiedot

IT Infra kerralla järjestykseen

IT Infra kerralla järjestykseen PÄÄKIRJOITUS IT Infra kerralla järjestykseen Yritysten tarve keskittyä päätoimialoihinsa on nostanut tietohallinnon tukipalvelujen kysyntää merkittävästi. Myös DT-Link Oy:n toiminta on kasvanut nopeasti.

Lisätiedot

Kuinka perustan ruokapiirin?

Kuinka perustan ruokapiirin? Kuinka perustan ruokapiirin? Kaytannon ohjeita ja vinkkeja toimintaan KUSTANTAJA: Pro Ruokapiirit ry Pro Matringar rf PAINO: Horizon-Partners Oy 2 Sisällys Esipuhe 4 Ruokapiirit Suomessa toiminnan luonne

Lisätiedot

VERKKOKAUPAN KOKONAISUUS

VERKKOKAUPAN KOKONAISUUS VERKKOKAUPAN KOKONAISUUS -verkkokaupankäynnin käsikirja www.vilkas.fi 0101010101010111010101010101010101010101000001110 0101010101010111010101010101010101010101 2 - Vilkas Group 10101010 00000111 Tunne

Lisätiedot

ASUINKIINTEISTÖJEN LAAJAKAISTAISET VIESTINTÄVERKOT

ASUINKIINTEISTÖJEN LAAJAKAISTAISET VIESTINTÄVERKOT ASUINKIINTEISTÖJEN LAAJAKAISTAISET VIESTINTÄVERKOT Suomen Kiinteistöliitto ry ja Sähköinfo Oy Julkinen, huhtikuu 2003 Projektiryhmä Nimi: Tapio Raaska Jari Sassi Risto Riihimäki Jouni Paju Tehtävä: projektipäällikkö

Lisätiedot

Kotisivujen abc. Kotisivujen abc s. 1 www.planeetta.net

Kotisivujen abc. Kotisivujen abc s. 1 www.planeetta.net Kotisivujen abc Sisällysluettelo: Kotisivujen abc... s. 1 1. Perusteet... s. 2 2. Suunnittelu... s. 5 3. Koosto... s. 9 4. Julkaisu... s. 12 5. Ylläpito ja päivitys... s. 14 6. Markkinointi... s. 15 Kotisivut

Lisätiedot

ASUINKIINTEISTÖJEN TIETOVERKKO-OPAS

ASUINKIINTEISTÖJEN TIETOVERKKO-OPAS ASUINKIINTEISTÖJEN TIETOVERKKO-OPAS Suomen Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto ry Suomen Kiinteistöliitto ry Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry KUSTANTAJA Sähköinfo Oy Harakantie 18 02600 Espoo JULKAISIJAT

Lisätiedot