Infopaketti valokuituverkon laajentumisesta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Infopaketti valokuituverkon laajentumisesta"

Transkriptio

1 Infopaketti valokuituverkon laajentumisesta Tämän tietopaketin tarkoituksena on tarjota kättä pidempää valokuituverkon laajentumisesta kiinnostuneille henkilöille. Tietopakettiin on pyritty kokoamaan perustiedot käytännön asioista valokuituhankkeeseemme liittyen. Tietopaketin avulla puuhamiehet saavat perustietoa hankkeesta, jonka avulla he voivat jakaa tietoa naapureilleen, joita tieto verkon laajentumisesta ei ole tavoittanut, tai jotka eivät ehkä vielä tässä vaiheessa tiedä tarpeeksi valokuidun välttämättömyydestä tulevaisuuden kotien tietoliikenne-, TV, ja muiden viihdepalvelujen toteuttamisessa. Tietopaketissa on esitelty valokuidun hyötyjä, annetaan vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin, esitellään verkon rakentava verkko-osuuskunta Oulunseudun Laajakaista (OLKA) ja sen taustoja, kerrotaan, mitä valokuituverkon rakentaminen käytännössä tarkoittaa oman kiinteistön osalta sekä annetaan yleisiä toimintaohjeita, miten toimia, kun naapurit kiinnostuvat valokuidun saamisesta koteihinsa. Pitkäkankaan alueella syksyllä 2011 toteutetun valokuituverkon ykkösvaiheen tärkein oppi oli se, että vain jakamalla oikeaa tietoa alueen asukkaille, saadaan kokoon riittävä määrä verkkoon liittyviä talouksia. Tämä edellyttää aktiivista yhteydenpitoa naapureiden kanssa. Kukin hankkeesta kiinnostunut voi siis itse tämän oppaan avulla kertoa valokuituhankkeesta naapureilleen ja samalla varmistaa sen, että saa itselleen huippunopeat tiedonsiirtoyhteydet tuleviksi vuosikymmeniksi. Puuhamiesten rooli alueellisina tiedonjakajina ja esimerkinnäyttäjinä on elintärkeää, jotta verkkoon saadaan riittävästi liittyjiä. Siis jokaisen panosta tarvitaan! Tätä opasta kirjoitettaessa koossa on jo noin 150 kiinnostunutta taloutta. Alustavan kiinnostuksen perusteella on selvää, että OLKAn verkkoa laajennetaan kesällä Vielä on kuitenkin tiettyjä alueita, joihin tarvitaan lisää liittyjiä, että valokuituverkon rakentaminen kyseiselle alueelle on kannattavaa. Ajantasaisen tilanteen valokuituverkosta kiinnostuneista löytää helpoiten kotisivuiltamme Tämän ohjeen ovat laatineet OLKAn hallituksen jäsenet Tommi Linna ja Marko Poutiainen Ohjeessa on pyritty esittämään vastauksia yleisimpiin esitettyihin kysymyksiin. Otamme mielellämme vastaan palautetta ja kehitysehdotuksia tämän infopaketin sisällöstä. Annamme mielellämme myös lisätietoa ja ohjeita. Tämä infopaketti, valokuituverkon tiedotustilaisuuksissa käytetty Powerpoint-esitys ja runsaasti muuta lisätietoa on saatavilla kotisivuillamme

2 Verkko-osuuskunta Oulunseudun Laajakaista Verkko-osuuskunta Oulunseudun Laajakaista on ensimmäinen omarahoitteinen valokuituosuuskunta Suomessa. OLKA perustettiin syksyllä 2011, kun Oulunsalon Pitkäkankaan asukkaat päättivät rakentaa valokuituverkon itse paikallisen puhelinoperaattorin kanssa käytyjen neuvottelujen pääytyttyä tuloksettomina. Paikallinen operaattori viestitti selvästi, että sillä ei ole tarkoitusta lähimpien viiden vuoden aikana alkaa rakentaa valokuituverkkoja vanhoille asuinalueille. OLKAn Valokuituverkon ensimmäinen vaihe rakennettiin syksyllä Alueen kiinteistöistä noin 40 % liittyi verkkoon mukaan ja käyttäjät ovat olleet erittäin tyytyväisiä huippunopeaan yhteyteensä. Tieto valokuituhankkeesta levisi median ja paikallisten asukkaiden toimesta myös muualle Ouluun ja Oulunsaloon, joten valokuituverkkoa on päätetty laajentaa kesällä 2012 Oulunsaloon ja Kempeleen Vihiluotoon sekä myöhemmin mahdollisesti myös muualle Oulun seudulle. Koska kyseessä on omarahoitteinen osuuskunta, verkon rakentaminen eri alueille tehdään kustannusperusteisesti. Näin ollen kunkin alueen asukkaat voivat omalla aktiivisella tiedotustoiminnallaan varmistaa sen, että omalla asuinalueella on riittävästi kiinnostuneita liittyjiä valokuituverkkoon. OLKAn verkon ykkösvaiheen rakentamisen tärkein oppi oli se, että vain juttelemalla omille naapureille voidaan varmistaa riittävä liittyjien joukko. OLKAn verkko rakennetaan ns. Open Access periaatteella. Tämä tarkoittaa sitä, että verkko on kaikille toimijoille avoin eli kuka tahansa operaattori saa tulla tarjoamaan omia palvelujaan OLKAn omistamassa valokuituverkossa. Tulevaisuutta ajatellen tämä on erittäin tärkeä asia. Avoin toiminta-alusta takaa sen, että hinnat ovat varmasti edulliset ja että tarjolla on kattavasti eri palveluja eri toimijoilta. OLKAn tarjoamat palvelut tuotetaan omakustanteisesti. Toisin sanoen palvelut saadaan tuotettua merkittävästi yleistä kustannustasoa halvemmalla. Tällä hetkellä esimerkiksi OLKAn tarjoamana supernopea 100 / 100 Mbps nettiyhteys maksaa 25 / kk, kun esimerkiksi DNA:n hinnastossa Oulun kaupungissa se maksaa 54,90 / kk. Oma verkko mahdollistaa myös operaattoreista riippumattomien palvelujen tarjoamisen. OLKAn jäsenet voivat itse kehittää haluamiaan toimintoja, kuten tiedonvarmennuspalveluja, oman kodin videovalvontaa ynnä muuta. Kaikki on mahdollista. OLKAn voittoa tavoittelematon toimintamalli takaa, että saat palvelut aina parhaaseen mahdolliseen hintaan. Liittymällä OLKAn valokuituverkon jäseneksi säästät nopeasti tuhansia euroja!

3 Usein kysyttyjä kysymyksiä Mihin tarvitsen valokuitua: Valokuitu on ainoa olemassaoleva tekniikka, joka takaa eri verkkopalvelujen laadukkaan ja varman toiminnan myös tulevaisuudessa. Tulevaisuudessa valokuitu on yhtä välttämätön peruspalvelu kuin vesivessa, sähkö tai kännykkäverkko. Esimerkki: Voisitko kuvitella ostavasi asunnon, jossa kännykkä ei kuulu kunnolla? 15 vuotta sitten ehkä, tänä päivänä se ei ole mitenkään mahdollista. Internetin merkitys jokapäiväisessä elämässä kasvaa koko ajan. Pankkipalvelut on hoidettu netissä jo pitkään, mutta tulevaisuuden tietoyhteiskunnassa lähes kaikki palvelut hoidetaan netin kautta. Youtube, Facebook, Spotify ym. ovat tulleet tutuiksi muutaman viime vuoden aikana. Mitä palveluja näemme seuraavien viiden tai kymmenen vuoden aikana saati tulevaisuudessa? Esimerkki: Yhä useampi tekee myös etätyötä. Varmaa on myös se, että yhä suurempi osa sosiaali- ja terveyspalveluja, koulutusta, ja kodin eri yhteys- ja viihdepalveluja siirtyy käytettäväksi Internet-yhteyden yli ja kaikki tämä vääjäämättä lisää merkittävästi vaatimuksia toimivaa Internet-yhteyttä kohtaan. Teknologista kehitystä ei voida pysäyttää. Yksi tärkeä asia on myös oman asunnon arvon nousu. Esimerkki: Osassa Oulunsalon alueen kiinteistöistä on jo OLKAn rakentamana verkko. Kumpi asunto on helpompi myydä uudelle ostajalle: se, jossa ostaja voi olla varma siitä, että asunnon tietoliikennetarpeet on varmistettu kymmeniksi vuosiksi vai se, jossa kuitua ei ole? Kotikäyttäjien netin nopeus on tähän asti kaksinkertaistunut puolentoista vuoden välein. ADSL-tekniikkaa (= olemassa olevat kupariset puhelinkaapelit) ei juurikaan voi enää nopeuttaa, joten sen käyttökelpoisuus on tulossa tiensä päähän. Valokuidun nopeudella ei ole näkyvissä ylärajaa. Varovaisesti arvioiden se tarjoaa riittävän nopeuden ainakin viideksikymmeneksi vuodeksi. Esimerkki: Valokuitu on noin 20 miljoonaa kertaa nopeampi kuin nopein kilpaileva tekniikka tällä hetkellä. Netin yli toimivilla TV-palveluilla on Suomessakin jo satoja tuhansia käyttäjiä. USA:ssa lukumäärä on kymmeniä miljoonia. Netti-TV-palvelujen uskotaan yleistyvän räjähdysmäisesti seuraavan parin vuoden aikana. Paljonko liittyminen maksaa? Liittymismaksu omakotitalolle on 1350, paritalolle 1850 ja rivitalolle ja muille Vertailun vuoksi: Uusilla asuinalueilla valtaoperaattori DNA:n valokuitu omakotitaloille maksaa Oulunsalossa vanhoilla asuinalueilla asukkaiden saamat tarjoukset valokuituyhteyden rakentamisesta ovat vaihdelleet noin euron välillä.

4 Mitä muita kuluja minulle tulee liittymismaksun lisäksi? Kuituverkon liittymismaksu kattaa valokuiturunkoverkon rakentamisen tontille. Osakkaan vastuulla on kuitukaapelin tuominen kiinteistön sisälle. Tontin alueella tehtävät työt voi joko tilata urakoitsijalta (oikeuttaa kotitalousvähennykseen) tai tehdä itse pienellä vaivalla. Asunnon omistaja voi itse valita, mitä kautta kuitu tuodaan asuntoon sisälle. Kuitukaapeli on noin pikkusormen paksuinen, joten läpivientiä varten tarvitaan noin 10 mm reikä rakenteisiin. Tarvittaessa voidaan toki käyttää myös olemassaolevia suojaputkia läpiviennissä. Kuidun päättelytyöt, tarvittavata kuitupaneeli ja kuitumuunnin maksavat yhteensä noin 150. Osuuskunnan jäsenmaksu on 100. Mitä nettiyhteys tai muut palvelut maksavat? OLKA tarjoaa tällä hetkellä vain nettiyhteyden. Lähitulevaisuudessa palvelutarjontaa on tarkoitus laajentaa kysynnän ja tarpeen mukaan. OLKAn nettiyhteyden kautta voi kuitenkin käyttää laajaa valikoimaa erilaisia viihde- ja lisäarvopalveluja kuten televisio- ja videopalveluja. OLKAn tarjoaman 100 / 100 Mbps nettiyhteyden kuukausimaksu on 25 / kk. Vertailun vuoksi: Oulun kaupungin alueella kilpailevan operaattorin hinta vastaavasta yhteydestä on 54,90 / kk. Esimerkki: Kaapeli-TV:hen verrattavan Maxivisionin nettiyhteyden kautta käytettävä IPTV-palvelu maksaa alkaen 6 / kk. Maxivisionin kautta on saatavilla yli 140 eri tv-kanavaa erilaisina pakettivaihtoehtoina. Eikö tämän saa halvemmalla myöhemmin kun verkko on jo rakennettu? Osuuskunnassa on tehty periaatepäätös, että myöhemmin liittyviltä veloitetaan vähintään sama maksu kuin nyt liityviltä. Hinta on kuitenkin todennäköisesti selvästi korkeampi, kun yhtä liittyjää varten pitää tuoda kaivinkoneet, tilata tarvikkeet ja verkon päättelytyöt yms. Hinta voi myöhemmin olla helposti jopa moninkertainen. Meillä on jo määräaikainen sopimus nettiliittymästä, voiko liittymistä lykätä? Liittymä kytketään käyttöön osakkaan haluamassa aikataulussa. Sitä ennen liittymästä ei peritä kuukausimaksua. Kuitukaapeli kannattaa siis tilata ja kytkeä nyt, kun hinta on edullisimmillaan ja liittyä verkon käyttäjäksi, kun entinen sopimus päättyy.

5 Minulla on vanha asunto mitä kaikkea minun pitää ottaa huomioon? Kuitu tuodaan asunnossa osakkaan itse valitsemaan paikkaan. Kuitumuunnin vaatii sähköpistokkeen ja sijoituspaikan. Tilaa tarvitaan n. 20 x 10 x 5 cm. Asunnon sisällä voidaan rakentaa huippunopea sisäverkko lukuisilla eri tavoilla riippumatta asunnon iästä tai kunnosta. Esittelemme seuraavassa yleisimmät vaihtoehdot. 1) Langaton verkko a) Langaton WLAN-verkko on helppo ja edullinen tapa toteuttaa asunnon sisäverkko esimerkiksi kannetavan tietokoneen käyttöä varten. Langattoman verkon hyötynä on se, ettei kaapeleita tarvita lainkaan. Langattoman haittana puolestaan on se, että paksut kiviseinät tai takat heikentävät signaalia. Tänä päivänä modernien langattomien verkkojen huippunopeus on lähes 100 Mbps. b) Langattoman verkon laitteiston hinta on ) Sähköverkko a) Myös asunnon sähköverkkoa voidaan käyttää tiedonsiirrossa. Sähköverkon avulla on helppo tuoda nettiyhteys esimerkiksi televisiota varten. b) Osuuskunnan ensimmäisen vaiheen liittyjillä on useilla käytössään sähköverkon kautta tehtyjä yhteyksiä ja käyttökokemukset moderneilla laitteilla ovat olleet hyviä. c) Sähköverkon tiedonsiirtonopeus yltää nykyään jopa 500 Mbps. d) Sähköverkon verkkolaitteiden hinta on noin ) Ethernet-tietoliikennekaapelointi a) Yksi mahdollisuus on rakentaa asunnon sisälle tietoliikenneverkko. Verkon voi rakentaa joko korvaamalla nykyiset puhelinkaapelit tai hyödyntämällä vapaita suojaputkia. Cat6atietoliikennekaapelointi mahdollistaa jopa 10 Gbps nopeuden. b) Tietoliikennekaapeloinnin voi rakentaa suhteellisen helposti myös itse. Tarvikkeiden hinta on noin / huone. Yhtä yleispätevää ohjetta yksittäisen kiinteistön sisäverkon rakentamiseen ei voida antaa. Edellä esiteltyjä tekniikoita voidaan helposti yhdistellä toisiinsa. Edellä on esitelty vain yleisimmät eri vaihtoehdot, muitakin vaihtoehtoja on tarjolla runsaasti. Varmaa on kuitenkin se, että valokuituyhteyttä hyödyntävä nopea sisäverkko on mahdollista toteuttaa varsin helposti ja edullisesti jokaiseen kiinteistöön.

6 Tarviseeko meidän vaihtaa operaattoria? Tällä hetkellä OLKAn verkossa operaattorina toimii Netplaza Oy. Myös muilta operaattoreilta on kysytty tarjouksia, mutta ne ovat tähän asti olleet taloudellisesti mahdottomia. Osuuskunnan jäsen- ja käyttäjämäärän kasvaessa myös muiden operaattoreiden kiinnostus tarjota palveluita OLKAn verkossa kasvaa tästä on jo runsaasti näyttöä lukuisilla muilla paikkakunnilla. Miten saan Elisa Viihteen / Welhon kaapeli-tv:n palvelut korvattua? Verkon kautta TV-palveluja tarjoavia yrityksiä on useita. Yksi tarjoaja on Maxivision ( jolla on tarjolla yli 140 kanavaa. 6 kuukausimaksulla käyttöön saa 22 kanavaa. Palvelu sisältää myös ohjelmien tallennusmahdollisuuden. Miten saan sähköpostin, websivut, virustorjunnan...? Tarjolla on useita ilmaisia vaihtoehtoja tai vaihtoehtoisesti voit kysyä niitä myös omalta palveluoperaattoriltasi. Mikä on aikataulu? Sitovat liittymätilaukset on tarkoitus kerätä mennessä. Tämän jälkeen aloitetaan verkon suunnitelutyöt ja hankitaan kaivuluvat. Kaivutyö suoritetaan arviolta elo-syyskuussa, ja tämän jälkeen tehdään verkkotyöt kuten kaapelien hitsaamiset ja laitekaappien asennukset. Suurin osa työstä pitäisi olla tehtynä lokakuun loppuun mennessä. Tavoitteena on, että viimeisilläkin tilaajilla on verkko kytkettynä jouluun mennessä. Toimintaohjeita puuhamiehille 1. Kysy kiinnostuneen talouden yhteystiedot (nimi, osoite, puhelinnumero, sähköpostiosoite). Jos oma tekninen tietämys ei riitä, voit aina pyytää osuuskunnan asiantuntijaa ottamaan yhteyttä hankkeesta mahdollisesti kiinnostuneeseen. 2. Kysytään lupa laittaa merkintä Google-karttaan, jossa on näkyvissä kiinnostuneet taloudet. 3. Tarpeelliset lomakkeet on saatavilla osuuskunnan kotisivuilla. Jos osakas tai kiinnostunut ei pysty itse niitä tulostamaan, osuuskunta voi toimittaa pyynnöstä tarpeelliset liittymislomakkeet. 4. Lisätietoja voi kysyä joko info@olka.fi tai Tommi Linnalta Nämä vastaukset ja paljon muuta tietoa löytyvät osuuskunnan kotisivuilta

Oma valokuituverkko on edullisin ja luotettavin tapa saada huippunopeat tulevaisuuden Internet-yhteydet omakoti- ja rivitaloihin

Oma valokuituverkko on edullisin ja luotettavin tapa saada huippunopeat tulevaisuuden Internet-yhteydet omakoti- ja rivitaloihin Oma valokuituverkko on edullisin ja luotettavin tapa saada huippunopeat tulevaisuuden Internet-yhteydet omakoti- ja rivitaloihin 1. Mihin valokuitua tarvitaan 2. Valokuitu vs kilpailevat teknologiat 3.

Lisätiedot

Valokuidun saanti on ongelma myös taajamissa. (c) Verkko-osuuskunta Oulunseudun Laajakaista Tommi Linna

Valokuidun saanti on ongelma myös taajamissa. (c) Verkko-osuuskunta Oulunseudun Laajakaista Tommi Linna Valokuidun saanti on ongelma myös taajamissa Verkko-osuuskunta n hallituksen puheenjohtaja Internet-operaattorin toimitusjohtaja lähes 10 vuotta Netplaza Oy, Talonetti Kokemusta Internet-teknologioista

Lisätiedot

Tanhua Tanhuan alueella on selvitetty joulukuun aikana kyläläisten kiinnostusta liittyä valokuituverkkoon

Tanhua Tanhuan alueella on selvitetty joulukuun aikana kyläläisten kiinnostusta liittyä valokuituverkkoon Savukosken kunta ja Kuitua Pohjoiseen-hanke ovat käynnistäneet kartoituksen kiinnostuksesta liittyä alueelle mahdollisesti rakennettavaan valokuituverkkoon. Kyselyyn vastaaminen ei sido mihinkään. Kyseessä

Lisätiedot

Oma valokuituverkko on edullisin, luotettavin ja usein myös ainoa tapa saada huippunopeat tulevaisuuden Internet-yhteydet

Oma valokuituverkko on edullisin, luotettavin ja usein myös ainoa tapa saada huippunopeat tulevaisuuden Internet-yhteydet Oma valokuituverkko on edullisin, luotettavin ja usein myös ainoa tapa saada huippunopeat tulevaisuuden Internet-yhteydet Verkko-osuuskunta Perustettu 2011 Suomen ensimmäinen ja ainoa täysin omarahoitteinen

Lisätiedot

Vuores-tietoverkko. Isokuusen Aurinkorinteen omakotirakentajille

Vuores-tietoverkko. Isokuusen Aurinkorinteen omakotirakentajille Vuores-tietoverkko Isokuusen Aurinkorinteen omakotirakentajille Tietoverkko Vuoreksen tietoverkon toteuttaa, omistaa ja ylläpitää Vuores Palvelu Oy, jonka osakkaita ovat Tampereen kaupunki sekä alueen

Lisätiedot

Palvelusopimus, Tampereen Vuokratalosäätiö

Palvelusopimus, Tampereen Vuokratalosäätiö Palvelusopimus, Tampereen Vuokratalosäätiö Valokuitu kirkkaasti paras kiinteistöyhteys Soneran Laajakaista- ja tv-palvelut VTS Tampere 25.11.2014 Jukka Harju Sisältö Miksi valokuituyhteys on kirkkaasti

Lisätiedot

Valokuituliittymä Pälkäneellä 2016

Valokuituliittymä Pälkäneellä 2016 Valokuituliittymä Pälkäneellä 2016 Huippunopea valokuituverkko nyt tulossa Pälkäneelle! Miksi valokuitu Pälkäneelle valokuitua rakennetaan avoimen verkon periaatteella, jolloin käyttäjä saa vapaasti valita

Lisätiedot

Kuituinfo taloyhtiöt

Kuituinfo taloyhtiöt Kuituinfo taloyhtiöt 5.2.2019 Oulun Seudun Sähkö, kuituliiketoiminta Kuiturakentaminen osaksi konsernin liiketoimintoja 2018. Sopii hyvin yhteen nykyisten infraliiketoimintojemme kanssa. Valokuituverkko

Lisätiedot

DNA Welho 7.3.2012 / Hki

DNA Welho 7.3.2012 / Hki DNA Welho 7.3.2012 / Hki Tiitus Ranta Myyntijohtaja, Kiinteistötuotemyynti tiitus.ranta@dna.fi GSM 044 044 5045 Agenda: Sisäverkot, niiden saneeraus ja huomioitavat seikat Taloyhtiölaajakaista mikä se

Lisätiedot

Tervetuloa Avoimeen Kuituun!

Tervetuloa Avoimeen Kuituun! 23.12.2015 1 (6) Tervetuloa Avoimeen Kuituun! Kotisi on kytketty Avoimeen Kuituun ja pääset pian tilaamaan haluamiasi palveluja. Tämä opas kertoo sinulle, miten otat valokuituyhteyden käyttöön ja miten

Lisätiedot

Keski-Suomen Valokuituverkot Oy Miksi valokuitu?

Keski-Suomen Valokuituverkot Oy Miksi valokuitu? Keski-Suomen Valokuituverkot Oy Miksi valokuitu? Miksi valokuitu? 1 Sisältö Mistä puolueetonta tietoa? Miksi valokuitu? Mihin maailma on menossa? Mitä hyötyä jo tänään? Mitä tarkoittaa pilvipalvelut Operaattori

Lisätiedot

NETPLAZA. Hybrid Open Access turvaa verkkoyhtiöiden tulevaisuuden. Suomen Seutuverkot ry syysseminaari. Tommi Linna

NETPLAZA. Hybrid Open Access turvaa verkkoyhtiöiden tulevaisuuden. Suomen Seutuverkot ry syysseminaari. Tommi Linna NETPLAZA Hybrid Open Access turvaa verkkoyhtiöiden tulevaisuuden Suomen Seutuverkot ry syysseminaari Tommi Linna Netplaza Oy Perustettu 1996 Työntekijöiden omistama, yli 20 työntekijää Liikevaihto 2014:

Lisätiedot

KAIKKI TARVITSEVAT KUIDUN VALOKUITUOPAS OMAKOTITALON OMISTAJALLE

KAIKKI TARVITSEVAT KUIDUN VALOKUITUOPAS OMAKOTITALON OMISTAJALLE KAIKKI TARVITSEVAT KUIDUN VALOKUITUOPAS OMAKOTITALON OMISTAJALLE 10/2017 OPPAASI TURVA- JA TIETOTEKNIIKASSA SISÄLTÖ KAIKKI TARVITSEVAT KUIDUN VALOKUIDUN VALOVOIMAISET EDUT NÄIN VALOKUITU VEDETÄÄN KOTIIN

Lisätiedot

Kaikki maailmassa ei ole langatonta. Valitse. valokuitu! Se ainoa luotettava ja huippunopea!

Kaikki maailmassa ei ole langatonta. Valitse. valokuitu! Se ainoa luotettava ja huippunopea! Kaikki maailmassa ei ole langatonta. Valitse valokuitu! Se ainoa luotettava ja huippunopea! Valokuituverkko on seuraavan sukupolven tietoliikenneverkko, joka mahdollistaa kaikki tulevaisuuden laajakaistapalvelut,

Lisätiedot

Valokuituverkko: huippunopea, varmatoiminen ja pitkäikäinen verkko

Valokuituverkko: huippunopea, varmatoiminen ja pitkäikäinen verkko 27.2.2014 Pekka Neittaanmäki Jukka Valkonen Valokuituverkko: huippunopea, varmatoiminen ja pitkäikäinen verkko Valokuituverkko edustaa varmatoimista ja pitkäikäistä huipputeknologiaa. Kuituverkossa tiedot

Lisätiedot

Äänekoski Laajakaista Kaikille 2014

Äänekoski Laajakaista Kaikille 2014 Äänekoski Laajakaista Kaikille 2014 Teliasonera/Seppo Kuusisto /Relation/Identifier 0.1 Draft Äänekoski 2013 rakennetut ja 2014 rakennettavat rungot 50 % Vuonna 2014 rakennettava osuus liittymiä tarjotaan

Lisätiedot

Pientalonrakentajan tietoliikenneopas. Yleistä Ohjeita hankintaan Rakentajan muistilista Yhteystiedot

Pientalonrakentajan tietoliikenneopas. Yleistä Ohjeita hankintaan Rakentajan muistilista Yhteystiedot Pientalonrakentajan tietoliikenneopas Yleistä Ohjeita hankintaan Rakentajan muistilista Yhteystiedot MIKSI KUITULIITTYMÄ? IPP:n kuituliittymä on kuluttajille suunnattu kiinteähintainen liityntä nykyaikaiseen

Lisätiedot

TERVETULOA VALOKAISTALLE!

TERVETULOA VALOKAISTALLE! TERVETULOA VALOKAISTALLE! SSPNET TÄNÄÄN VALOKUITUTEKNIIKAN EDELLÄKÄVIJÄ Olemme tietoliikenneyhteyksien ja internetpalveluiden luotettava asiantuntija. Tarjoamme jatkuvasti uusia tuotteita ja palveluja.

Lisätiedot

1 (2) Hyvä alueen asukas, Kaisanet Oy aloittaa valokuituverkkojen rakentamisen yhteistyössä Vaalan kunnan kanssa asuinalueellanne kesällä 2011. Rakentaminen on osa valtakunnallista Laajakaista 2015 -hanketta.

Lisätiedot

OPAS OMAKOTITALON. rakentajalle

OPAS OMAKOTITALON. rakentajalle OPAS OMAKOTITALON rakentajalle RAKENTAJAN 1. Tämän oppaan tarkoituksena on antaa oleellisimpia neuvoja omakotitalorakentajalle sähköistämiseen liittyvissä asioissa. Tarkempia tietoja sähköliittymän rakentamisesta,

Lisätiedot

Pälkäneen Valokuitu Oy

Pälkäneen Valokuitu Oy INFO 15.09.2016 INFO 16.09.2016 Tervetuloa Pälkäneen Valokuitu Oy:n järjestämään infotilaisuuteen valokuituverkon rakentamisesta ja verkossa tarjottavista palveluista Pälkäneen kunnan alueelle Pälkäneen

Lisätiedot

Marttilaan ja Reimarlaan

Marttilaan ja Reimarlaan nopea ja luotettava nettiyhteys ja kaapelitelevisio Marttilaan ja Reimarlaan Helsingin valokuidut -osuuskunnan tiedotustilaisuus alueen pientalojen asukkaille Pitäjänmäen kirjasto, Jousipolku 1, keskiviikkona

Lisätiedot

Pienkiinteistön valokuiturakentamisen ohje

Pienkiinteistön valokuiturakentamisen ohje Vrs 3.0 Pienkiinteistön valokuiturakentamisen ohje Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n valokuituliittymän toimitus kiinteistöön KSVV Oy toimittaa ja asentaa valokuituliittymän asiakkaalle käyttövalmiiksi.

Lisätiedot

Vauhtia verkkoon. Sadan megan Suomi

Vauhtia verkkoon. Sadan megan Suomi Vauhtia verkkoon Sadan megan Suomi 1 Sisältö 1. Mikä 100 megan laajakaista? sivu 2-3 4. Mitä kaikkea valokuidulla saa? sivu 6 2. Tee sijoitus tulevaisuuteen sivu 4 5. Tilaa huippunopea laajakaista kotiisi

Lisätiedot

Oulu ja ympäristökunnat

Oulu ja ympäristökunnat Netplaza Oy Netplaza Oy Ø Liikevaihto 2015: 2,5 M (2016e: 4 M ) Ø 22 työntekijää Ø Yritysten tietoliikenneratkaisut & lisäarvopalvelut, Talonetti, Seutunetti ja kuntien tietoliikennepalvelut Ø Oulun 2.

Lisätiedot

100KUITU 100/100Mbit/s. 1000KUITU 1000/1000Mbit/s. 40 /kk. 60 /kk TILAUSSOPIMUS 1/4. Henkilötunnus. Sähköposti

100KUITU 100/100Mbit/s. 1000KUITU 1000/1000Mbit/s. 40 /kk. 60 /kk TILAUSSOPIMUS 1/4. Henkilötunnus. Sähköposti TILAUSSOPIMUS 1/4 Nimi Osoite Postinumero ja Postitoimipaikka Henkilötunnus Puhelinnumero Toimitusosoite (jos sama ei tarvitse täyttää) Sähköposti Asuntoni kuuluu seuraavan yhtiön (kunnan) alueella: Limingan

Lisätiedot

Vuores Palvelu Oy. Jouni Honkanen 3.2.2015. Vuores-talo Rautiolanrinne 2

Vuores Palvelu Oy. Jouni Honkanen 3.2.2015. Vuores-talo Rautiolanrinne 2 Vuores Palvelu Oy Jouni Honkanen 3.2.2015 Vuores-talo Rautiolanrinne 2 Vuores Palvelu Oy Perustaja ja pääomistaja Tampereen kaupunki Kaupungin omistusosuus tällä hetkellä noin 60 % Omistus siirtyy vähitellen

Lisätiedot

Loimaan kaupunki verkko

Loimaan kaupunki verkko Loimaan kaupunki verkko 25.10.20!6 25.10.2016 Esitys Loimaan kaupungille Tapani Puusaari Sisältää pdf tiedoston kaupungin palveluverkosta 25.10.2016 Nykytilanne Yhteydet Pimeitä kuituja hinnat luokkaa

Lisätiedot

Vuokrasi sisältää nettiyhteyden

Vuokrasi sisältää nettiyhteyden 1 Vuokrasi sisältää nettiyhteyden Meillä on sinulle hyviä uutisia! Lahden Talojen ja Elisan tekemän sopimuksen mukaan vuokraasi sisältyy nettiyhteys. Saat yhteyden käyttöösi tilaamalla Saunalahti Laajakaistan

Lisätiedot

Laajakaistaverkot kaikille. Juha Parantainen

Laajakaistaverkot kaikille. Juha Parantainen Laajakaistaverkot kaikille Juha Parantainen Liittymät Laajakaistaliittymät Suomessa 4 000 000 3 000 000 2 000 000 Mobiili (3G / 4G) Langaton (@450, WiMax) Kaapelimodeemi Kiinteistöliittymä DSL Valokuitu

Lisätiedot

Otan valokuidun käyttööni heti, kun valokuitu on asennettu tai päivämäärästä (viimeistään 18 kk sisällä asennuksesta).

Otan valokuidun käyttööni heti, kun valokuitu on asennettu tai päivämäärästä (viimeistään 18 kk sisällä asennuksesta). TILAUSSOPIMUS 1/4 Nimi Osoite Postinumero ja Postitoimipaikka Henkilötunnus Puhelinnumero Sähköposti Asuntoni kuuluu seuraavan yhtiön (kunnan) alueella: Limingan Kuitu Oy Tyrnävän Kuitu Oy Lumijoen Kuitu

Lisätiedot

DVB- ja internet-palvelut saman vastaanottimen kautta

DVB- ja internet-palvelut saman vastaanottimen kautta DVB- ja internet-palvelut saman vastaanottimen kautta Timo Santi 8.11.2012 Termiviidakko Epäviralliset tulkinnat Termi OTT (Over The Top) Connected TV IPTV Internet TV Web TV Cord Cutters Tulkinta Internetin

Lisätiedot

Yritystunnus. Liikemerkkiä tulee käyttää vain tässä ohjeistossa olevassa muodossaan, eikä merkin ja logon suhteita tai paikkaa saa muuttaa.

Yritystunnus. Liikemerkkiä tulee käyttää vain tässä ohjeistossa olevassa muodossaan, eikä merkin ja logon suhteita tai paikkaa saa muuttaa. Graafinen ohjeisto Yritystunnus Kymijoen Kyläkuidun yritystunnus koostuu kahdesta elementistä, Kymijoen Kyläkuitu -nimen logotyypistä (Myriad Pro Semibold), sekä nimen eteen sijoitettavasta kolmivärisestä

Lisätiedot

Toimivia yhteyksiä! Valokuitu on sijoitus vuosikymmeniksi eteenpäin! Infopaketti. valokuidun tilaajalle

Toimivia yhteyksiä! Valokuitu on sijoitus vuosikymmeniksi eteenpäin! Infopaketti. valokuidun tilaajalle Toimivia yhteyksiä! Valokuitu on sijoitus vuosikymmeniksi eteenpäin! Infopaketti valokuidun tilaajalle Liittymän maatyöt Valokuitukaapeli aurataan tai kaivetaan maastossa noin 70 senttimetrin syvyyteen.

Lisätiedot

Nopea tietoverkko -elämän edistäjä. Jarno Laitinen

Nopea tietoverkko -elämän edistäjä. Jarno Laitinen Nopea tietoverkko -elämän edistäjä Jarno Laitinen Esittely Jarno Laitinen Kymijoen Kyläkuitu Osk, toimitusjohtaja (Kouvola/Iitti, 1400km valokuituverkkoa rakennettu, 3000 liittymäsopimusta, 1990 /liittymä,

Lisätiedot

1 YLEISKUVAUS... 2. 1.1 Valokaistaliittymä... 2. 1.2 Palvelun rajoitukset... 2 2 PALVELUKOMPONENTIT... 3. 2.1 Päätelaite... 3. 2.2 Nopeus...

1 YLEISKUVAUS... 2. 1.1 Valokaistaliittymä... 2. 1.2 Palvelun rajoitukset... 2 2 PALVELUKOMPONENTIT... 3. 2.1 Päätelaite... 3. 2.2 Nopeus... Palvelukuvaus 1 Sisällysluettelo 1 YLEISKUVAUS... 2 1.1 Valokaistaliittymä... 2 1.2 Palvelun rajoitukset... 2 2 PALVELUKOMPONENTIT... 3 2.1 Päätelaite... 3 2.2 Nopeus... 3 2.3 IP- osoitteet... 3 3 TOIMITUS

Lisätiedot

Onnistumisia yhdessä 14.6.2011

Onnistumisia yhdessä 14.6.2011 Onnistumisia yhdessä 14.6.2011 KAISANET - LAAJAKAISTAHANKKEET 2011 LAAJAKAISTA 2015 Hankkeiden toteutus 2011 14.6.2011 KAISANET - LAAJAKAISTAHANKKEET 2011 Kaisanet on jättänyt hanke-ehdotukset kaikkiin

Lisätiedot

Äänekoski. Laajakaista kaikille 2013-2014 tilanne. Seppo Kuusisto

Äänekoski. Laajakaista kaikille 2013-2014 tilanne. Seppo Kuusisto Äänekoski Laajakaista kaikille 2013-2014 tilanne Seppo Kuusisto Rakennetut ja rakennettavat reitit Äänekoskella 2013 2014 Rakennetaan vain jos 50% vakituisista asunnoista tilaa liittymän Rakennettu vuonna

Lisätiedot

Olemassa olevien asiakkaiden hinnasto ei enää uusmyyntiä

Olemassa olevien asiakkaiden hinnasto ei enää uusmyyntiä Olemassa olevien asiakkaiden hinnasto ei enää uusmyyntiä KYMP Viihde alk. 39,90 /kk KYMP Laajakaista Tarjous! ADSL 10/1 M 16,00 /kk (Kotkan alue. 18 kk sopimus ensimmäiset 6 kk -50 %. Norm. 32,00 /kk,

Lisätiedot

14.2.2019 18.2.2019 1 Puhelinverkko Härkätien varteen vuonna 1897... Härkätielle maamme ensimmäinen täysin digitalisoitu kunta (Koski TL) vuonna 1985... Ensimmäinen digitaalinen matkapuhelinverkko (GSM)

Lisätiedot

AntenniTV kaikkialle, kaikkiin päätelaitteisiin

AntenniTV kaikkialle, kaikkiin päätelaitteisiin AntenniTV kaikkialle, kaikkiin päätelaitteisiin Cable Days 17.4.2012 Vesa Erkkilä vesa.erkkila(a)digita.fi MobiiliTV vai TV mobiililaitteissa? Erillisen broadcast-verkon (esim. DVB-H) kautta toteutettu

Lisätiedot

Yritysten digitaalinen toimintaympäristö. Tietoliikenne, nykytila ja kehitystarpeet

Yritysten digitaalinen toimintaympäristö. Tietoliikenne, nykytila ja kehitystarpeet Yritysten digitaalinen toimintaympäristö Tietoliikenne, nykytila ja kehitystarpeet Agenda Taustaa Teknologian kehitys yleisesti Teknologian kehitys erityisesti internetin näkökulmasta Suomen ja Lapin tilanne

Lisätiedot

Laajakaistat markkinalähtöisesti

Laajakaistat markkinalähtöisesti Laajakaistat markkinalähtöisesti Teleyhtiön näkemys Matti Makkonen Toimitusjohtaja Anvia Oyj Anvia Oyj - entinen Vaasan läänin puhelin (VLP) Liikevaihto 2009 104 M Suomen 4. suurin teleoperaattori Johtava

Lisätiedot

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta 26.11.2015 klo 12.00. Asiantuntijan kuuleminen ja kirjallinen asiantuntijalausunto

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta 26.11.2015 klo 12.00. Asiantuntijan kuuleminen ja kirjallinen asiantuntijalausunto Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta 26.11.2015 klo 12.00 Asiantuntijan kuuleminen ja kirjallinen asiantuntijalausunto Saimaan Kuitu Oy toimitusjohtaja Tuomo Puhakainen Asia: HE 116/2015 vp Hallituksen

Lisätiedot

Taipalsaaren valokaapeliverkon ohjeita. Ohjeita valokaapelin viennistä kiinteistöjen sisälle ja kiinteistöjen sisäpäätelaitteet

Taipalsaaren valokaapeliverkon ohjeita. Ohjeita valokaapelin viennistä kiinteistöjen sisälle ja kiinteistöjen sisäpäätelaitteet Taipalsaaren valokaapeliverkon ohjeita Ohjeita valokaapelin viennistä kiinteistöjen sisälle ja kiinteistöjen sisäpäätelaitteet Palveluiden tuottajat VALOKUITUVERKON RAKENNE Internet/ operaattorien valokuituverkot

Lisätiedot

Welhon liiketoiminta osaksi DNA:ta 31.5.2010

Welhon liiketoiminta osaksi DNA:ta 31.5.2010 Welhon liiketoiminta osaksi DNA:ta 31.5.2010 Welhon liiketoiminta osaksi DNA:ta Perustiedot (1/2) Sanoma myy Suomen suurimman kaapelitelevisio-operaattori Welhon liiketoiminnan tietoliikennekonserni DNA:lle

Lisätiedot

Taloyhtiöinfo. Keski-Suomen Valokuituverkot Oy

Taloyhtiöinfo. Keski-Suomen Valokuituverkot Oy Taloyhtiöinfo Keski-Suomen Valokuituverkot Oy Taloyhtiöinfo 1 Sisältö Keski-Suomen Valokuituverkot Oy Tuotteet taloyhtiöille Valokuituliittymän hinta Internetpalvelut Valokuitu palvelujen mahdollistajana

Lisätiedot

Sisäverkkojen saneeraus ja viranomaismääräysten huomioiminen taloyhtiöissä

Sisäverkkojen saneeraus ja viranomaismääräysten huomioiminen taloyhtiöissä Sisäverkkojen saneeraus ja viranomaismääräysten huomioiminen taloyhtiöissä Ravintola Nallikari, Oulu 22.9.2015 / Ari Kurkela Julkinen 1 Esityksen sisältö Vanhat sisäverkkomallit Sisäverkot 1.1.2015 alkaen

Lisätiedot

Elisa tarjoaa tietoliikennepalveluja. tehokkaaseen ja turvalliseen viestintään. Toiminta-ajatus

Elisa tarjoaa tietoliikennepalveluja. tehokkaaseen ja turvalliseen viestintään. Toiminta-ajatus Elisa tarjoaa tietoliikennepalveluja nopeaan, tehokkaaseen ja turvalliseen viestintään. Toiminta-ajatus Elisa yhtiönä Elisa tarjoaa tietoliikennealan kokonaispalveluja Perustettu Helsingissä vuonna 1882

Lisätiedot

Valokuituliittymä Pälkäneellä 2016. Huippunopea valokuituverkko nyt tulossa Pälkäneelle!

Valokuituliittymä Pälkäneellä 2016. Huippunopea valokuituverkko nyt tulossa Pälkäneelle! Valokuituliittymä Pälkäneellä 2016 Huippunopea valokuituverkko nyt tulossa Pälkäneelle! Miksi valokuitu Pälkäneelle valokuitua rakennetaan avoimen verkon periaatteella, jolloin käyttäjä saa vapaasti valita

Lisätiedot

Kotitalouksien kiinteät internet - liittymät. Tero Karttunen Oy Mikrolog Ltd

Kotitalouksien kiinteät internet - liittymät. Tero Karttunen Oy Mikrolog Ltd Kotitalouksien kiinteät internet - liittymät Tero Karttunen Oy Mikrolog Ltd Kotitalouden internet - toivelista! Edulliset käyttökustannukset! Helppo, edullinen käyttöönotto! Kiinteä internet-yhteys! Toimiva!

Lisätiedot

Valokuituverkon asennusohjeita. Ohjeita valokaapelin viennistä kiinteistöjen sisälle ja kiinteistöjen sisäpäätelaitteet

Valokuituverkon asennusohjeita. Ohjeita valokaapelin viennistä kiinteistöjen sisälle ja kiinteistöjen sisäpäätelaitteet Valokuituverkon asennusohjeita Ohjeita valokaapelin viennistä kiinteistöjen sisälle ja kiinteistöjen sisäpäätelaitteet Palveluiden tuottajat VALOKUITUVERKON RAKENNE Internet/ operaattorien valokuituverkot

Lisätiedot

Saimaan Kuidun valokuituverkon asennusohjeita

Saimaan Kuidun valokuituverkon asennusohjeita Saimaan Kuidun valokuituverkon asennusohjeita Ohjeita valokaapelin asentamisesta tontilla ja valokaapelin viennistä kiinteistöjen sisälle ja kiinteistöjen sisäpäätelaitteet. Lisätietoja: Myynti- ja markkinointi

Lisätiedot

Tukihakemus tukikelpoiselle alueelle

Tukihakemus tukikelpoiselle alueelle Emäsalon laajakaista 2015 hanke Tukihakemus tukikelpoiselle alueelle Osuuskunta EmsaloNet Porvoo LIITE 1 Viestintäverkon tekninen toteutus Hankkeen rakennusperiaate: Hanke perustuu passiivitekniikkaan

Lisätiedot

Netplaza. paremman palvelun puolesta! Asiakaspalvelu palvelee. Sinä keskityt omaan työhösi. Jos jokin ei suju niin kuin oletit

Netplaza. paremman palvelun puolesta! Asiakaspalvelu palvelee. Sinä keskityt omaan työhösi. Jos jokin ei suju niin kuin oletit Netplaza paremman palvelun puolesta! Asiakaspalvelu palvelee Me vastaamme kaikkeen, mikä sinua askarruttaa. Me kerromme, millainen Netplazan liittymä haluamaasi osoitteeseen voidaan toimittaa. Me otamme

Lisätiedot

Operaattorilaajakaista

Operaattorilaajakaista Palvelukuvaus 1.7.2018 PALVELUKUVAUS SISÄLLYSLUETTELO 1 Palvelun yleiskuvaus... 1 2... 1 2.1 Päätelaite... 1 2.2 Liittymän nopeus... 1 2.2.1 Liittymän nopeuden vaihteluvälit... 1 2.3 Rajaukset... 2 3 Tilaus

Lisätiedot

Pientaloasukas! Nopea valokuituverkko rakennetaan nyt!

Pientaloasukas! Nopea valokuituverkko rakennetaan nyt! LIITY HETI! Pientaloasukas! Nopea valokuituverkko rakennetaan nyt! Hanke toteutuu vain, jos yli puolet alueen taloista tulee mukaan, heti alussa. Tästä on myös taloudellista hyötyä heti mukaan tuleville:

Lisätiedot

Tämän kesän valokuiturakentaminen on käynnistynyt Suonenjoen Iisvedeltä!

Tämän kesän valokuiturakentaminen on käynnistynyt Suonenjoen Iisvedeltä! Uutiskirje toukokuu 2015 Tämän kesän valokuiturakentaminen on käynnistynyt Suonenjoen Iisvedeltä! Savon Kuitu on aloittanut tämän kesän rakentamisprojektin Suonenjoen Iisvedeltä, jossa teollisuusalueen

Lisätiedot

Laajakaistaseminaari Pertunmaa 15.4.2011 PERTUN KUITU

Laajakaistaseminaari Pertunmaa 15.4.2011 PERTUN KUITU Laajakaistaseminaari Pertunmaa 15.4.2011 PERTUN KUITU Juha Putkonen 4.2.2010 Luottamuksellinen 1 Concept.10 esittely Tuoreella asenteella 2 Luotettava kumppani Concept.10 on yhteinen kattobrändi sen taustalla

Lisätiedot

Sähköliittymä ja työmaasähkö

Sähköliittymä ja työmaasähkö Sähköliittymä ja työmaasähkö Rakentajailta Keskiviikko 23.3.2011 Juha Viherjälaakso 1 17.3.2010 Suunnitteluvaihe Onnistunut talon sähköistys alkaa hyvästä suunnittelusta koskee myös ä. Rakennuksen suunnitteluvaiheessa

Lisätiedot

Kameravalvonta WEB kameroilla

Kameravalvonta WEB kameroilla Kameravalvonta WEB kameroilla Kuvassa on perus setti kameravalvonnasta "pöytä" asennuksena. Kuvan asennuksessa siihen on kytketty kaksi kameraa suoraan tallentimeen, samanlaisilla kaapeleilla millä tietokone

Lisätiedot

Case: Asuinkerrostalon sisäantennijärjestelmän toteutus. Seppo Seitsonen Orbion Consulting Oy Puh. 050 566 8200 seppo.seitsonen@orbionconsulting.

Case: Asuinkerrostalon sisäantennijärjestelmän toteutus. Seppo Seitsonen Orbion Consulting Oy Puh. 050 566 8200 seppo.seitsonen@orbionconsulting. Case: Asuinkerrostalon sisäantennijärjestelmän toteutus Seppo Seitsonen Orbion Consulting Oy Puh. 050 566 8200 seppo.seitsonen@orbionconsulting.fi Orbionin esittely Pohjoismainen, riippumaton, tietoliikennealan

Lisätiedot

Laajakaista kaikille. Juha Parantainen Liikenne- ja viestintäministeriö WWW.LVM.FI 11.5.2009 1

Laajakaista kaikille. Juha Parantainen Liikenne- ja viestintäministeriö WWW.LVM.FI 11.5.2009 1 Laajakaista kaikille Juha Parantainen Liikenne- ja viestintäministeriö 1 Haja-asutusalueiden 200 milj. laajakaistahankkeen työllistävyys Vaikutukset työllisyyteen Nopeat laajakaistayhteydet kaikkien ulottuvilla

Lisätiedot

VERKKOYHTIÖ JA OSUUSKUNTA KUITUVERKON VETURINA

VERKKOYHTIÖ JA OSUUSKUNTA KUITUVERKON VETURINA VERKKOYHTIÖ JA OSUUSKUNTA KUITUVERKON VETURINA 1 Ratkaisuna osakeyhtiö Osakkeenomistajista koostuva erillinen oikeushenkilö, joka syntyy rekisteröimisellä. Osakkeenomistajat eivät vastaa yhtiön velvoitteista

Lisätiedot

RADIO-TV WESTERLUNDILTA LAMMILTA SAATTE UUTEEN LIITTYMÄÄNNE LÄHELTÄ JA LUOTETTAVASTI ASIANTUNTEVAN ASENNUSPALVELUN SEKÄ LAATULAITTEET LAATUMERKEIN...

RADIO-TV WESTERLUNDILTA LAMMILTA SAATTE UUTEEN LIITTYMÄÄNNE LÄHELTÄ JA LUOTETTAVASTI ASIANTUNTEVAN ASENNUSPALVELUN SEKÄ LAATULAITTEET LAATUMERKEIN... RADIO-TV WESTERLUNDILTA LAMMILTA SAATTE UUTEEN LIITTYMÄÄNNE LÄHELTÄ JA LUOTETTAVASTI ASIANTUNTEVAN ASENNUSPALVELUN SEKÄ LAATULAITTEET LAATUMERKEIN... Tarjoamme Teille päätelaitteet, televisiot sekä Verkon

Lisätiedot

Kuka ratkaisee kuuluvuusongelmat - miten saadaan kokonaisuus hallintaan? Entä mitä tuo 5G?

Kuka ratkaisee kuuluvuusongelmat - miten saadaan kokonaisuus hallintaan? Entä mitä tuo 5G? Kuka ratkaisee kuuluvuusongelmat - miten saadaan kokonaisuus hallintaan? Entä mitä tuo 5G? Heidi Himmanen 16.5.2019, Jyväskylä Kuuluuko Kankaalla? - miniseminaari 1 Kolme + kolme vinkkiä Kolme vinkkiä

Lisätiedot

VALMISKAAPELITUOTTEET

VALMISKAAPELITUOTTEET VALMISKAAPELITUOTTEET Kuitu kotiin Laajakaistaverkot Orbis Oy - Valmiskaapelituotteet 2015 1 Orbiksen osaaminen Orbiksella on yli 25 vuoden kokemus valokuitutuotteiden valmistamisesta ja tuotteitamme käyttävät

Lisätiedot

TIETOTEKNIIKKAVALMIS TOIMISTO

TIETOTEKNIIKKAVALMIS TOIMISTO Ready for Business + Tarjoamme valmiiksi valikoituja vaihtoehtoja toimiston työkaluiksi ja moderneiksi yhteydenpitovälineiksi + Olemme valinneet parhaiden kumppaneiden palvelut korkealla palvelutasolla

Lisätiedot

ICT- infrastruktuuri osana Salon tulevaisuuden kilpailukykyä

ICT- infrastruktuuri osana Salon tulevaisuuden kilpailukykyä ICT- infrastruktuuri osana Salon tulevaisuuden kilpailukykyä Kaupungin mahdollisuudet vaikuttaa 24.5.2011 Esko Miikkulainen SSP Yhtiöt Oy Miksi tietoliikenne kuuluu liikenneseminaariin Liikenteen merkitys

Lisätiedot

AVOIMEN KUITULIITTYMÄN VALOKUITUOPAS

AVOIMEN KUITULIITTYMÄN VALOKUITUOPAS AVOIMEN KUITULIITTYMÄN VALOKUITUOPAS SISÄLLYSLUETTELO SUNET s. 3 Mikä on valokuitu? s. 4 Esikatselmus s. 5 Sisäpäätekotelon asennus s. 6 Maatyöt s. 7 Maatyöt tontin alueella s. 8 Ulkopäätekotelon asennus

Lisätiedot

Tietoliikenneyhteydet ja kaapeli-tv-ratkaisut taloyhtiöille ja asukkaille Porvoon kiinteistöyhdistyksen laajakaistailta 26.11.2013

Tietoliikenneyhteydet ja kaapeli-tv-ratkaisut taloyhtiöille ja asukkaille Porvoon kiinteistöyhdistyksen laajakaistailta 26.11.2013 Tietoliikenneyhteydet ja kaapeli-tv-ratkaisut taloyhtiöille ja asukkaille Porvoon kiinteistöyhdistyksen laajakaistailta 26.11.2013 LPOnet Oy Ab toimitusjohtaja Gustaf Forsberg Agenda: 1. LPOnet Oy Ab 2.

Lisätiedot

Useimmin kysytyt kysymykset

Useimmin kysytyt kysymykset Useimmin kysytyt kysymykset Versio 1.1 1 1. Mikä mobiilikortti on? Mobiilikortti on matkapuhelimessa toimiva sovellus ja www.mobiilikortti.com osoitteessa oleva palvelu. Sovelluksen avulla voit siirtää

Lisätiedot

Kaikki maailmassa ei ole langatonta. Valitse. valokuitu! Se ainoa luotettava ja huippunopea!

Kaikki maailmassa ei ole langatonta. Valitse. valokuitu! Se ainoa luotettava ja huippunopea! Kaikki maailmassa ei ole langatonta. Valitse valokuitu! Se ainoa luotettava ja huippunopea! Valokuituverkko on huippunopea tietoliikenneverkko, joka mahdollistaa kaikki tulevaisuuden laajakaistapalvelut,

Lisätiedot

Vesiosuuskunta Kimmo Leveelahti, Linnarauniontien VOK. www.linnanrauniontie.fi

Vesiosuuskunta Kimmo Leveelahti, Linnarauniontien VOK. www.linnanrauniontie.fi Vesiosuuskunta Kimmo Leveelahti, Linnarauniontien VOK www.linnanrauniontie.fi Vesiosuuskunta Osakkaidensa omistama vesihuoltoyhtiö Rakentaa vesi- ja viemäriverkoston sekä mahdollisesti valokuituverkon

Lisätiedot

Uusi yhteisrakentamisen malli - Kuinka kunnan elinvoiman kannalta kriittinen infrastruktuuri rakennetaan tehokkaasti ja asukkaita mahdollisimman

Uusi yhteisrakentamisen malli - Kuinka kunnan elinvoiman kannalta kriittinen infrastruktuuri rakennetaan tehokkaasti ja asukkaita mahdollisimman Uusi yhteisrakentamisen malli - Kuinka kunnan elinvoiman kannalta kriittinen infrastruktuuri rakennetaan tehokkaasti ja asukkaita mahdollisimman vähän haittaavasti Ville Karttunen Esityksen sisältö Uuden

Lisätiedot

Laajakaista kaikille VALOKUITURAKENTAMINEN POHJOIS-SAVOSSA 2014

Laajakaista kaikille VALOKUITURAKENTAMINEN POHJOIS-SAVOSSA 2014 Laajakaista kaikille VALOKUITURAKENTAMINEN POHJOIS-SAVOSSA 2014 Sinä päätät, rakennetaanko valokuituverkkoa kotikuntaasi Valokuituverkko rakentuu kysynnän mukaan: EU, valtio ja kunnat tukevat huippunopeiden

Lisätiedot

Valokuituverkon suunnitteluilta

Valokuituverkon suunnitteluilta Valokuituverkon suunnitteluilta Valokuituverkon suunnitteluilta Kahvit Tilaisuuden avaus; kunnan edustaja Laajakaista kaikille 2015 hanke ja sen eteneminen Kainuussa; Kainuun maakunta Näköpuhelimesta hyvinvointia

Lisätiedot

Taloyhtiöiden kiinteistöverkot

Taloyhtiöiden kiinteistöverkot Taloyhtiöiden kiinteistöverkot Toimintamalli taloyhtiöille ja operaattoreille palveluntarjoajan vaihtotilanteissa Mika Enäjärvi lakiasiat FiCom ry Lähtökohdat Taloyhtiöiden ja asukkaiden mahdollisuudet

Lisätiedot

1 YLEISKUVAUS... 2. 1.1 Kaapelikaistaliittymä... 2. 1.2 Palvelun rajoitukset... 2 2 PALVELUKOMPONENTIT... 3. 2.1 Päätelaite... 3. 2.2 Nopeus...

1 YLEISKUVAUS... 2. 1.1 Kaapelikaistaliittymä... 2. 1.2 Palvelun rajoitukset... 2 2 PALVELUKOMPONENTIT... 3. 2.1 Päätelaite... 3. 2.2 Nopeus... Palvelukuvaus 1 Sisällysluettelo 1 YLEISKUVAUS... 2 1.1 Kaapelikaistaliittymä... 2 1.2 Palvelun rajoitukset... 2 2 PALVELUKOMPONENTIT... 3 2.1 Päätelaite... 3 2.2 Nopeus... 3 2.3 IP- osoitteet... 3 3 TOIMITUS

Lisätiedot

Luonnos digitaalisen infrastruktuurin strategiaksi. Lausunnonantajan lausunto. Tarja Lukkari. Lausunto Asia: LVM/2038/01/2017

Luonnos digitaalisen infrastruktuurin strategiaksi. Lausunnonantajan lausunto. Tarja Lukkari. Lausunto Asia: LVM/2038/01/2017 Tarja Lukkari Lausunto 25.06.2018 Asia: LVM/2038/01/2017 Luonnos digitaalisen infrastruktuurin strategiaksi Lausunnonantajan lausunto Yleiset huomiot strategialuonnoksesta Liikenne- ja viestintäministeriö

Lisätiedot

MARTTILAN-REIMARLAN PIENTALOASUKKAIDEN VALOKUITUHANKE. Vuosikokous ja tiedotustilaisuus la kello 13:00 14:30 Pitäjänmäen kirjasto

MARTTILAN-REIMARLAN PIENTALOASUKKAIDEN VALOKUITUHANKE. Vuosikokous ja tiedotustilaisuus la kello 13:00 14:30 Pitäjänmäen kirjasto Osuuskunta Helsingin valokuidut MARTTILAN-REIMARLAN PIENTALOASUKKAIDEN VALOKUITUHANKE Vuosikokous ja tiedotustilaisuus la 21.4.2018 kello 13:00 14:30 Pitäjänmäen kirjasto Tervetuloa! Copyright Osuuskunta

Lisätiedot

Ukkoverkot. Kiinteä langaton UkkoNet Nopea netti suomalaisille

Ukkoverkot. Kiinteä langaton UkkoNet Nopea netti suomalaisille Ukkoverkot Kiinteä langaton UkkoNet Nopea netti suomalaisille Itsenäinen ja riippumaton - Ukkoverkot Oy Älykkäitä langattomia tietoliikennepalveluita yrityksille, viranomaisille ja muille vaativille käyttäjäryhmille.

Lisätiedot

Kytkentäohje KYTKENTÄOHJE. Kuitupääte Alcatel-Lucent I-040G-R. WLAN-reititin TP-Link Archer C7.

Kytkentäohje KYTKENTÄOHJE. Kuitupääte Alcatel-Lucent I-040G-R. WLAN-reititin TP-Link Archer C7. Kytkentäohje 1 KYTKENTÄOHJE Kuitupääte Alcatel-Lucent I-040G-R ja WLAN-reititin TP-Link Archer C7 2 KUITUPÄÄTTEEN TURVALLINEN JA LUOTETTAVA KÄYTTÖ Lue tämä ohje ja toimi annettujen ohjeiden mukaisesti.

Lisätiedot

Materiaali ja ohjeet aiheen läpikäyntiin seuroissa ja joukkueissa

Materiaali ja ohjeet aiheen läpikäyntiin seuroissa ja joukkueissa Materiaali ja ohjeet aiheen läpikäyntiin seuroissa ja joukkueissa Se helpoksi tehty operaattori! 1. Aina edulliset hinnat 2. Toimivat yhteydet 3. Erinomainen asiakaspalvelu 4. Lapsiperheille sopiva operaattori

Lisätiedot

Rakentajan sähkömuistio. - omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon sähköistyksen vaiheet

Rakentajan sähkömuistio. - omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon sähköistyksen vaiheet Rakentajan sähkömuistio - omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon sähköistyksen vaiheet Rakennuksen sähköistys Rakennuksen onnistunut sähköistys vaatii runsaasti tietoa, eikä rakentajan kannata lähteä toteuttamaan

Lisätiedot

LIITTYMÄHAKEMUS. Sähkö Vesi Kaukolämpö Valokuitu. Nimi 1 Hetu/ Y-tunnus Puh. Nimi 2 Hetu/ Y-tunnus Puh. Katuosoite / PL Postinumero Postitoimipaikka

LIITTYMÄHAKEMUS. Sähkö Vesi Kaukolämpö Valokuitu. Nimi 1 Hetu/ Y-tunnus Puh. Nimi 2 Hetu/ Y-tunnus Puh. Katuosoite / PL Postinumero Postitoimipaikka LIITTYMÄHAKEMUS Hakemus koskee Sähkö Vesi Kaukolämpö Valokuitu Liittyjän Nimi 1 Hetu/ Y-tunnus Puh. Nimi 2 Hetu/ Y-tunnus Puh. Katuosoite / PL Postinumero Postitoimipaikka Sähköposti Yhteyshenkilö/isännöitsijä

Lisätiedot

MARKKINAKATSAUS 8/2012. Kotitalouksien laajakaistaliittymät. Nopeiden internetyhteyksien yleistyminen

MARKKINAKATSAUS 8/2012. Kotitalouksien laajakaistaliittymät. Nopeiden internetyhteyksien yleistyminen MARKKINAKATSAUS 8/2012 Kotitalouksien laajakaistaliittymät Nopeiden internetyhteyksien yleistyminen Viestintävirasto 2012 Tiedustelut: markkinaselvitykset@ficora.fi Tietoja lainatessa lähteenä on mainittava

Lisätiedot

Laajakaistayhteyden hankinta ja rahoittaminen asunto-osakeyhtiössä

Laajakaistayhteyden hankinta ja rahoittaminen asunto-osakeyhtiössä Laajakaistayhteyden hankinta ja rahoittaminen asunto-osakeyhtiössä Oulu 22.9.2015 Historiaa Päätöksenteko Laajakaistalle asettavat rajoitukset Hankinnan ja käytön rahoitus Laajakaistavastike Kiinteistöliitto

Lisätiedot

Suomalaiset verkossa - NetTrack 2014. IAB:n kooste. TNS Gallup Digital / NetTrack 2014

Suomalaiset verkossa - NetTrack 2014. IAB:n kooste. TNS Gallup Digital / NetTrack 2014 Suomalaiset verkossa - NetTrack 014 IAB:n kooste Tutkimuksen toteutus Tutkimus toteutettiin puhelinhaastatteluilla (catibus) ja web-kyselynä. Internetin käytön laajuutta mittaavat tulokset kysyttiin puhelimitse

Lisätiedot

Vapaat ja langattomat näkökulmat tulevaisuuteen

Vapaat ja langattomat näkökulmat tulevaisuuteen Helia Metropolialueen vapaat langattomat verkot Helsinki, 30.3.2006 Vapaat ja langattomat näkökulmat tulevaisuuteen TkT Arto Karila Karila A. & E. Oy E-mail: arto.karila@karila.com Helia 30.3.2006-1 Konvergenssi

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet. Käyttöjärjestelmä: Mac OS X

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet. Käyttöjärjestelmä: Mac OS X Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet Käyttöjärjestelmä: Mac OS X Espoon Taloyhtiöverkot, 2010 Ohjeet laajakaistaverkon käyttöön ottamiseksi Tietokone kytketään huoneistossa olevaan ATK-rasiaan

Lisätiedot

1 YLEISKUVAUS... 2. 1.1 Verkkoturvapalvelu... 2. 1.1.1 Verkkoturvapalvelun edut... 2. 1.2 Palvelun perusominaisuudet... 2

1 YLEISKUVAUS... 2. 1.1 Verkkoturvapalvelu... 2. 1.1.1 Verkkoturvapalvelun edut... 2. 1.2 Palvelun perusominaisuudet... 2 Palvelukuvaus 1 Sisällysluettelo 1 YLEISKUVAUS... 2 1.1 Verkkoturvapalvelu... 2 1.1.1 Verkkoturvapalvelun edut... 2 1.2 Palvelun perusominaisuudet... 2 1.2.1 Suodatettava liikenne... 3 1.3 Palvelun rajoitukset...

Lisätiedot

KIINTEISTÖN TIEDONSIIRTO. Asiantuntijat tukenasi, kun tiedon pitää liikkua

KIINTEISTÖN TIEDONSIIRTO. Asiantuntijat tukenasi, kun tiedon pitää liikkua KIINTEISTÖN TIEDONSIIRTO Asiantuntijat tukenasi, kun tiedon pitää liikkua Kartoitus Suunnittelu Asennus Käyttöönotto, mittaukset ja hyväksynnät KAIKKI KERRALLA OIKEIN Apunasi projektin jokaisessa vaiheessa

Lisätiedot

Kustannuslaskelma taloyhtiön kiinteistä Internet-yhteyksistä

Kustannuslaskelma taloyhtiön kiinteistä Internet-yhteyksistä Sivu 1/5 Kustannuslaskelma taloyhtiön kiinteistä Internet-yhteyksistä Laskelma HomePNA-tekniikkaa hyödyntävästä kiinteästä laajakaistaisesta internet-ratkaisusta taloyhtiöille. Ympäristönä voi olla erityyppiset

Lisätiedot

Realgreen on kiinteistöön integroitava aurinko- ja tuulivoimaa hyödyntävä monienergiaratkaisu

Realgreen on kiinteistöön integroitava aurinko- ja tuulivoimaa hyödyntävä monienergiaratkaisu Realgreen on kiinteistöön integroitava aurinko- ja tuulivoimaa hyödyntävä ENERGIARATKAISU KIINTEISTÖN KILPAILUKYVYN SÄILYTTÄMISEKSI Osaksi kiinteistöä integroitava Realgreen- tuottaa sähköä aurinko- ja

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet. Käyttöjärjestelmä: Windows XP

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet. Käyttöjärjestelmä: Windows XP Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet Käyttöjärjestelmä: Windows XP Espoon Taloyhtiöverkot Oy, 2010 Tervetuloa Espoon Taloyhtiöverkkojen laajakaistan käyttäjäksi! Tässä ohjeessa opastetaan,

Lisätiedot

VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA

VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA FCG Finnish Consulting Group Oy Pieksämäen kaupunki VESIHUOLLON KEHITTÄMISSUUNNITELMA Vesihuoltolaitoksen toiminta-alue 0143-P12743 14.2.2011 FCG Finnish Consulting Group Oy Vesihuoltolaitoksen toiminta-alue

Lisätiedot

OMAKOTILIITON OPAS HUIPPUNOPEA LAAJAKAISTA PIENTALOALUEILLA

OMAKOTILIITON OPAS HUIPPUNOPEA LAAJAKAISTA PIENTALOALUEILLA OMAKOTILIITON OPAS 2 TERVETULOA OMAKOTILIITON OPPAAN PARIIN Tähän oppaaseen on kerätty asioita, joita taajama-alueen pientaloasukkaan on hyvä tiedostaa harkitessaan tai tehdessään toimenpiteitä laajakaistayhteyksien

Lisätiedot