Creativity 7 LUOVAN YRITTÄJÄN TARINAA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Creativity 7 LUOVAN YRITTÄJÄN TARINAA"

Transkriptio

1 Creativity Creativity refers to the phenomenon whereby a person creates something new (a product, solution, artwork, literary work, joke, etc.) that has some kind of value. Wikipedia 7 LUOVAN YRITTÄJÄN TARINAA

2 TEKSTI: Marja-Liisa Torniainen ULKOASU: Anni Levonen VALOKUVAT: Tuula Palaste-Eerola, lukuun ottamatta sivu 4 (Kati Järnefelt) Felt Fotografi ja sivu 10 (Miia Vistilä) Jussi Pakkanen Uudenmaan liitto uudenmaanliitto.fi Helsinki kpl Newprint Oy Uudellamaalla vietetään Euroopan yrittäjyysaluevuotta (European Entrepreneurial Region, EER 2012), jonka teema on nuori yrittäjyys. EER vuotta tukee Uudenmaan liiton koordinoima projekti, Nuoren yrittäjyyden edistäminen Uudellamaalla EER 2012, jota rahoitetaan Manner-Suomen ESR-ohjelmasta. Uudenlainen yrittäjien valmennusohjelma Creative sai alkunsa Uudenmaan liiton ja Rastor Oy:n yhteisestä tavoitteesta kannustaa nuoria yrittäjyyteen ja tukea nuoria yrittäjiä.

3 CREATIVE TARINA KUMPPANUUDEN VOIMASTA Creative on ohjelma, jossa nuoret luovan alan yrittäjät saavuttavat päämääriä, joita kukaan ei pystyisi eikä ehtisi yksin saavuttaa. Seitsemän yrittäjää kehittää omaa liiketoimintaansa sekä omaa yritysosaamistaan yhdessä. Creative-ohjelmaan osallistuvien yritykset ovat alkutaipaleellaan. Yrittäjyys on heille valinta, joka mahdollistaa vapauden, unelmien tavoittelun ja mahdollisuuden tehdä sitä, mitä osaa parhaiten. Toisistaan he ovat löytäneet vertaisiaan, sillä luovaa yrittäjää ymmärtää parhaiten luovan alan yrittäjä. Yrittäjät ovat kevään 2012 aikana suunnitelleet ja toteuttaneet useita yhteisiä esiintymisiä yrittäjyystapahtumiin ja messuille. Jokainen on joutunut miettimään, mikä on oman yrityksen ydintoimintaa: miten erotun. Toisaalta luovien alojen yrittäjien yhteistyö on tuonut aivan uusia mahdollisuuksia. Jokainen nuori yrittäjä on saanut Creativeohjelmasta työkaluja soveltaa verkostomaista otetta omassa yritystoiminnassaan. Creative huipentuu Luovien yrittäjien toriin yleisurheilun EM-kilpailujen yhteydessä Helsingissä kesä-heinäkuussa. Yrittäjät esittelevät torilla omat palvelunsa ja tuotteensa. PopUp Shopista kisakävijät voivat ostaa yrittäjien tuotteita. Tutustu luovien yrittäjien tarinoihin näillä sivuilla! Arto Bryggare Pääsihteeri Nuoren yrittäjyyden edistäminen Uudellamaalla EER 2012 Uudenmaan liitto Eero Venäläinen Kehittämispäällikkö EER 2012 Uudenmaan liitto Jaana Paavilainen Verkostopäällikkö Rastor Oy

4 KATI JÄRNEFELT MUOTOKIELI, PERUSTETTU ARTESAANI ETSII UUSIA RATKAISUJA Kati Järnefelt (34) innostui lasertekniikasta viitisen vuotta sitten opiskellessaan puualan artesaaniksi. Työharjoittelussa Katia turhautti kylttien ja opasteiden yksitoikkoisuus. Esimerkiksi nimikylttejä oviin ja postilaatikoihin tehtailtiin laserilla muoville aina samalla kirjasintyypillä, vaikka tietokoneohjautuvalla laitteella olisi pystynyt tekemään hyvin erilaisia kuvioita. Kun ensimmäisen kerran työstin muovia, aloin pohtia, mitä kaikkea siitä voisi tehdä. Laserilla tekemisen mahdollisuudet ovat rajattomat! Nyt Katin yrityksen Muotokielen valikoimiin kuuluu useita laser-tekniikalla tehtäviä tuotteita. Muotokieli myy esimerkiksi Taaperokylttejä ja nimikylttejä matkalaukkuihin. Mielessä ja muistikirjan sivuilla on ideoita Helsinki-aiheisista laseroinneista ja niistä toteutettavista pienistä puisista käyttöesineistä. Alihankkija tekee Muotokielen tuotteet, mutta investointeja yritys on vaatinut siihen käytetyn ajan muodossa. Oikein pyörryttää, kun katsoo taaksepäin, miten kauan näitä tuotteita on esimerkiksi laserilla hiottu. Tuotekehittelyn prosessi kuitenkin nopeutuu kokemuksen myötä. Katia ajaa intohimo suunnitteluun, uusien ratkaisujen löytämiseen ja uudenlaisten tuotteiden valmistamiseen. Yritys on Katille kaikki kaikessa, eikä hän ole katsonut b-suunnitelmaa tarpeelliseksi. Ei ole mitään muuta vaihtoehtoa, vaikka joskus tuleekin epätoivon hetkiä. Kuitenkin, jos tekisin jotakin muuta, löytäisin itseni piirtämästä suunnitelmaa lautasliinan kulmaan. Se on sitä mitä minä teen.

5 MADE IN FINLAND OLAV DESIGN BY JUSSI SALMINEN Käytännön valintatilanteissa kotimaisuus tarkoittaa tuotannon pitämistä Suomessa. Upeita, erikoisia ja veistoksellisia iltapukuja, julkkiksia ja kuplivia muotipiirejä, niistäkö on Jussi Salmisen (23) ura yrittäjänä tehty? Osittain, mutta myös paperitöistä ja ympäripyöreistä päivistä ompelukoneen äärellä. Jussin luomus ja vauva on Olav, jonka ainakin kaikki suomalaista muotimaailmaa seuraavat ovat noteeranneet. Olav tarjoaa yksilöllistä, erottuvaa tyyliä, joka sopii sekä miehelle että naiselle. En lähtökohtaisesti lähde suunnittelemaan vaatetta miehelle tai naiselle. Haluan tuoda vaatteen esiin vaatteena ja taideteoksena, en sukupuoliasiana. Myös one-size -ajattelu on keskeinen osa Olavia. Nuori suunnittelija on ehdoton kahdessa asiassa: laadussa ja kotimaisuudessa. Jussi haluaa kaikin tavoin edistää Suomea tunnettuna ja tunnustettuna muotimaana. Suomessa voidaan luoda uutta ja tehdä omaa juttua, ei tarvitse pyrkiä tekemään kuten muut. Suomalaista muotia JUSSI SALMINEN OLAV DESIGN BY JUSSI SALMINEN, PERUSTETTU pitää markkinoida suomalaisena, että sitä aletaan maailmalla arvostaa. Jussi allekirjoittaa kiihkeärytmisen muotimaailman eräänlaisen vastaliikkeen, slow fashionin, ajatusmaailman. Uusi mallisto ilmestyy elokuussa, ja se on vuoden ainoa mallisto. Keskityn tekemään laadukkaita pieniä kokonaisuuksia ja sarjoja. Koska vaatteet ovat kulutustavaraa, ekologisuus tulee huomioiduksi tällä tavoin. Mutta entä ihanat glamoröösit taideluomukset? Niitäkin on, mutta ne ovat usein hieman arkisestikin markkinointityökaluja. Niitä lainataan lehtikuvauksiin, siksi niitä kannattaa välillä tehdä.

6 Kun on yrittäjä, saa suoraan palkinnon siitä, että onnistuu saamaan jotakin hyvää aikaiseksi. KEHITY KARLA NIEMINEN JÄÄNMURTAJAT, PERUSTETTU JAANMURTAJAT.BLOGSPOT.COM SELLAISEKSI KUIN HALUAT Kiinnostava ihminen keskittyy toiseen ihmiseen ja kuuntelee. On vaikuttavampaa olla aidosti kiinnostunut toisesta kuin yrittää olla itse mielenkiintoinen. Tässä yksi esimerkki ihmissuhdekouluttaja Karla Niemisen (24) neuvoista tilanteeseen, jossa haluaa tutustua toiseen ihmiseen. Karla tutustui amerikkalaiseen selfhelp -kirjallisuuteen kymmenisen vuotta sitten. Innostus syveni, ja saatuaan kirjoista apua omiin ihmissuhteisiinsa hän halusi tuoda samoja oppeja myös muille. Jotkut sanovat, että se on huono lähtökohta yrittämiseen. Että on paljon tunnetta mukana. Vapaamuotoisille elämänalueille keskittyvälle koulutukselle on kuitenkin tilausta. Karlan koulutuspaketeista löytyy useita aihepiirejä: ensivaikutelman luominen, rohkeus ja itsevarmuus, keskustelunavaukset, keskustelutaidot, verkostoituminen, juhliminen ja flirttailu. Jäänmurtajilta tilattava koulutus voi sisältää joitakin näistä tai osia kaikista, tilanteen mukaan. Omatoimisuus, tehokkuus ja aikaansaavuus sekä taito tulla toimeen toisten kanssa: siinä muutamia ominaisuuksia, joita yrittäjyys Karlan mielestä vaatii. Yrittäjä asettaa itse omat tavoitteensa ja tehtävät, mitä tekee.

7 LUOVAN SUUNNITTELUN MARKKINAPAIKKA CREATIVE MINDS Yrittäjä voi epäonnistua, ja siltikin vielä nousta ja jatkaa. Tea Holstin (34) yritys perustuu idealle, joka on ulkomailla tuttu juttu mutta Suomessa vasta tulokas. Hänen verkkopalvelunsa saattaa yhteen työn tarvitsijan ja tekijän, joka tässä tapauksessa on muotoilija tai muu graafisen alan osaaja. Pienet ja keskisuuret yritykset saavat palvelun kautta helposti, nopeasti ja edullisesti laadukasta graafista suunnittelua. Samalla Tea toimii töiden etsijänä alalla toimiville freelancereille ja vastavalmistuneille tai valmistumassa oleville nuorille osaajille. Näillä tekijöillä on tahdonvoimaa, osaamista ja ideoita, ja he pystyvät tarjoamaan järkihinnalla palveluita yrityksille. Palvelu on ollut olemassa vuoden verran, ja Tea aloitti myyntityön elokuussa Palvelu ei ole lähtenyt käyntiin odotetulla ja toivotulla tavalla. Verkkopalvelun pystyttäminen on kallis projekti. Käytettävissä olevat varat hupenivat ennen kuin sain palvelun myynnin ja markkinoinnin kunnolla käyntiin. Monet pitävät ideaa hyvänä, mutta TEA HOLSTI CREATIVE MINDS, PERUSTETTU ulkopuolisen rahoituksen hankkiminen on osoittautunut hankalaksi. Rahalle olisi nyt tarvetta, koska palvelun kehittäminen edelleen maksaa. Luovuttaminen on jollain tasolla vilahtanut mielessä. Aikamoinen taistelu saadaan kuitenkin käydä, ennen kuin luovun yrityksestä kokonaan. Olen nähnyt palvelun toimivan muualla, enkä näe, miksei se voisi toimia myös Suomessa. Tean tarina ei ole tyypillinen yrittäjän menestystarina vielä. Tarinassa on tiettyä realismia, jota suomalainen yrittäjyysilmapiiri kaipaa.

8 KUVASTA JA ÄÄNESTÄ SYNTYY TARINA Marko Sebastian Eronen (27) päätti 13-vuotiaana, että hänestä tulee elokuvaohjaaja. Kunnianhimo on vienyt norjalaissuomalaista Markoa kohti yrittäjän uraa, joka perustuu intohimolle kertoa ja esittää tarinoita. Markon yritys MSE Studio on design studio, joka tekee audiovisuaalista viestintää: elokuvaa, televisiota, mainoksia, dokumentteja, animaatioita, multimediaa, graafista suunnittelua. Yrittäjän ammattitaito Yrittäminen on riski, ja se riski on otettava, että voi luoda ja saada käyntiin jotain. pääsee esiin, kun monimutkaisistakin asioista rakennetaan tarinan muodossa ymmärrettäviä. Omassa yrityksessä työt voi tehdä omalla tavalla, ja aikataulut joustavat MARKO SEBASTIAN ERONEN MSE STUDIO OY AB, PERUSTETTU tilanteen mukaan. Oma yritys antaa mahdollisuuden tehdä töitä ympäristössä, jossa on intohimo tarinaan ja siihen tuotteeseen, mitä ollaan tekemässä. Marko on itse hankkinut osaamisensa tekemällä, ja hän haluaa viedä samaa filosofiaa omaan yritykseensäkin. Mentorointi, avoimuus ja tiedon jakaminen ovat tärkeitä uuden oppimisessa. Tavoitteena on pohjoismainen MSE Studio, jolla on toimintaa Suomen ja Norjan lisäksi Ruotsissa ja Tanskassa. Suunnitelmissa siintää iso design studio, jossa Marko itse voi keskittyä tekemään sitä mitä haluaa ja osaa: tarinoita. MSE Studio

9 UNELMASTA VAATEMERKIKSI Jaana Monosen (33) Daddy s Girl tarjoaa asiakkailleen iloista, huoletonta ja sporttista vaatetta, asusteita ja laukkuja. Ensimmäinen mallisto Sweet Dreams on yhtä kuin Jaanan unelmat: pinkkiä, kultaa ja bling blingiä. Yrittäjänä Jaana haluaa nähdä, mihin pystyy. Katsoa loppuun se, mikä on mielessä kypsynyt jo pitkään. Jaana on unelmoija, jolle on usein sanottu, että elät omassa maailmassasi: tule alas sieltä ja herää. Unelmat on tehty tavoiteltaviksi, eikä kukaan muu voi elämääni elää. Haluan tietää tehneeni parhaani, ettei tarvitse katua elämätöntä elämää. Jaana on yrittäjäsuvun ja -perheen tytär, ja hän on nähnyt loputtoman pitkät työpäivät ja yrittämisen eteen tehnyt uhraukset lapsuudenkodissaan. Isä onnistui kuitenkin Yrittäjänä parasta on, että saa tehdä sitä mitä rakastaa, ja samalla tuoda iloa muille. JAANA MONONEN DADDY S GIRL, PERUSTETTU istuttamaan unelman tyttäreensä. Isä sanoi, kun olin pikkutyttö, että ihminen voi tehdä mitä tahansa tahtoo elämässä. Sitä on ihaillut iskää ja uskonut. Jaana nauttii ideoinnista, konseptoinnista sekä kaikesta, mikä liittyy materiaalien valintaan ja yksityiskohtien suunnitteluun. Onnellinen hetki on sekin, kun saa valmiina eteensä juuri sellaisen tuotteen, mitä on hakenut.

10 SARJAKUVA VANGITSEE TARINAN MIIA VISTILÄ OSUUSKUNTA LILITHIN JÄSEN VUODESTA 2012 AMICOMIX AMINA.SARJAKUVABLOGIT.COM Yrittäjyydessä viehättää vapaus ja itsenäisyys. Yrittäjyys on elämäntapa eikä vain työ. Harva muistaa ammatinvalintaansa vahvasti vaikuttaneen hetken kuten sarjakuvantekijä Miia Vistilä (32). Hän luki Bryan Talbotin sarjakuvakirjaa 14. helmikuuta vuonna 2001, lumoutui ja ymmärsi sillä hetkellä, että haluaa itse tehdä jotakin vastaavaa. Miia piirtää ja käsikirjoittaa Rakkaat siskot -sarjaa ja erilaisia sarjakuvanovelleja sekä tekee tilaustöitä yrityksille. Sarjakuvantekijä sovittaa erilaisia tekstejä sarjakuviksi ja luo yrityksille esimerkiksi tiedotussarjakuvia ja mainoksia. Tekniikat vaihtelevat tarinan ja käyttötarkoituksen mukaan. Valikoimista löytyvät pelkistetty strippityyli, fantasiatyyli sekä pehmeämpi puuväri- ja maalaustyyli. Tarinaan saa tunnelmia ja monipuolisuutta erilaisilla tyyleillä. Sarjakuvat ovat oivaltavan ajankohtaisia ja kantaaottavia. Kuvasarjojen pettämätön rytmi ja tarkkanäköiset havainnot ympäröivästä maailmasta ovat keskeistä Miian sarjakuville. Miian mukaan monet hämmästyvät, kun kuulevat, että nuorten aikuisten elämää kuvaavat Rakkaat siskot -sarjakuvat eivät kerrokaan hänestä itsestään. Monet hahmot ovat syntyneet pohdinnoista, miten toiset ajattelevat asioista ja käyttäytyvät aivan eri tavalla kuin minä. Ideat kehittyvät kaikesta informaatiosta, minkä kohtaan. Kyllä ne siellä alitajunnassa muhivat. Miian tähtäimessä ovat kansainväliset sarjakuvamarkkinat. Pop-musiikkiin liittyvä albumi on tekeillä, ja sille on tarkoitus löytää blogin kautta lukijakuntaa eri puolilta maailmaa. Sitten on kustantajien etsinnän vuoro.

11 EER 2012 EDISTÄMME NUORTA YRITTÄJYYTTÄ Uusimaa on eurooppalainen yrittäjyysalue vuonna 2012 (European Entrepreneurial Region, EER 2012). Euroopan unionin alueiden komitean myöntämä tunnustus viestii, että Uusimaa on yrittäjyyden edistämisessä parhaiten tulevaisuutta ennakoivia alueita. Nuori yrittäjyys ja yrittäjyyden henki ovat vuoden aikana järjestettävien tapahtumien yhteisiä nimittäjiä. Nuoret yrittäjät tai yrittäjiksi aikovat kuulevat innostavia yrittäjiä ja asiantuntijoita, oppivat ja inspiroituvat. Nuoret yrittäjät nousevat itse esiin: he jakavat omia kokemuksiaan yrittämisestä ja innostavat muita valitsemaan yrittäjän uran. Nuorten kannustaminen yrittäjyyteen on teemavuoden ydintehtävä. Uudenmaan EER vuosi toteutuu yritysten, oppilaitosten ja julkisen sektorin yhteistyönä, ja sitä koordinoi Uudenmaan liitto. Teemavuoden vahvuuksia ovat hyvä kumppanuus yhteistyötahojen kanssa ja innostunut työ nuoren yrittäjyyden parissa. EER 2012 Facebookissa. Tykkää ja seuraa! uutisia blogi eer2012.fi tapahtumia yrittäjätarinoita

12 Host institution CREATIVE!

TAITAJASTA YRITTÄJÄKSI

TAITAJASTA YRITTÄJÄKSI TAITAJASTA YRITTÄJÄKSI TAITAJASTA YRITTÄJÄKSI Julkaisija: Skills Finland ry Toimitustyö: Emmi Oksanen Ulkoasu ja taitto: Viestintätoimisto VCA Oy Kannen kuvat: Tarmo Valmela, Silja Lindqvist, Juha Roininen,

Lisätiedot

Tiedustelut: Reijo Vaurula, reijo.vaurula@kinno.fi Maarit Koverola, maarit.koverola@cursor.fi. Toimitus: Reijo Vaurula, YES -keskus, Kouvola

Tiedustelut: Reijo Vaurula, reijo.vaurula@kinno.fi Maarit Koverola, maarit.koverola@cursor.fi. Toimitus: Reijo Vaurula, YES -keskus, Kouvola Yrittäjyystarinoita KYMENLAAKSOSTA 2010 Tiedustelut: Reijo Vaurula, reijo.vaurula@kinno.fi Maarit Koverola, maarit.koverola@cursor.fi Toimitus: Reijo Vaurula, YES -keskus, Kouvola Ulkoasu ja taitto: Petteri

Lisätiedot

YRITTÄJÄKSI RYHTYMINEN. Soluessee. Maarit Arola Eetu Hentunen Oona Räty Erika Salmela Annika Seppänen Janne Taisto

YRITTÄJÄKSI RYHTYMINEN. Soluessee. Maarit Arola Eetu Hentunen Oona Räty Erika Salmela Annika Seppänen Janne Taisto YRITTÄJÄKSI RYHTYMINEN Soluessee Maarit Arola Eetu Hentunen Oona Räty Erika Salmela Annika Seppänen Janne Taisto 2 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 MIKÄ AJAA IHMISIÄ YRITTÄJYYTEEN... 4 3 YRITTÄJYYTEEN LIITTYVÄ

Lisätiedot

Merkitty Creative Commons-lisenssillä: Nimeä-Epäkaupallinen 1.0 Suomi Lisenssi. Lisää lisenssistä http://creativecommons.org

Merkitty Creative Commons-lisenssillä: Nimeä-Epäkaupallinen 1.0 Suomi Lisenssi. Lisää lisenssistä http://creativecommons.org Merkitty Creative Commons-lisenssillä: Nimeä-Epäkaupallinen 1.0 Suomi Lisenssi. Lisää lisenssistä http://creativecommons.org Riku Siivonen ja Tanja Aitamurto, 2012 Tilaaja: Ossi Kuittinen, Sitra Ulkoasu:

Lisätiedot

Creada. Loikka luovaan yrittäjyyteen

Creada. Loikka luovaan yrittäjyyteen Creada Loikka luovaan yrittäjyyteen Creada Loikka luovaan yrittäjyyteen ISSN: 1798-520X ISBN: 978-952-60-3473-7 (Painetun julkaisun ISBN) Julkaisija: Luova Suomi Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, Pienyrityskeskus

Lisätiedot

MINUSTAKO yrittäjä s. 3 Protomo väylänä yrittäjyyteen s. 6-7 Älä anna ideoiden odottaa s. 8-9 Omistajaksi vai osakkaaksi? s. 14-15

MINUSTAKO yrittäjä s. 3 Protomo väylänä yrittäjyyteen s. 6-7 Älä anna ideoiden odottaa s. 8-9 Omistajaksi vai osakkaaksi? s. 14-15 YRITYSSALO OY:N ASIAKASLEHTI / Teema: suuntana yrittäjyys TOUKOKUU 2011 MINUSTAKO yrittäjä s. 3 Protomo väylänä yrittäjyyteen s. 6-7 Älä anna ideoiden odottaa s. 8-9 Omistajaksi vai osakkaaksi? s. 14-15

Lisätiedot

LAHDEN SEUDUN KEHITYS LADEC OY:N ASIAKASLEHTI

LAHDEN SEUDUN KEHITYS LADEC OY:N ASIAKASLEHTI lahden seudulle 1/2015 LAHDEN SEUDUN KEHITYS LADEC OY:N ASIAKASLEHTI 14 TRENDI- VALAISIMET KIERRÄTETYSTÄ MATERIAALISTA 8 YRITTÄJYYDESSÄ ON NYT IMUA! Oma yritys teki unelmista totta. s. 7 Lahden kaupunkiseutu

Lisätiedot

YRITTTÄJÄKSI RYHTYMINEN. Soluessee. Effiina Jalonen Riku Lempinen Vilma Linna Laura Parviainen Teemu Peltola Pauliina Suojärvi Tomi Tönning

YRITTTÄJÄKSI RYHTYMINEN. Soluessee. Effiina Jalonen Riku Lempinen Vilma Linna Laura Parviainen Teemu Peltola Pauliina Suojärvi Tomi Tönning YRITTTÄJÄKSI RYHTYMINEN Soluessee Effiina Jalonen Riku Lempinen Vilma Linna Laura Parviainen Teemu Peltola Pauliina Suojärvi Tomi Tönning 2 Sisällys 1 JOHDANTO... 3 2 YRITYSIDEA... 4 2.1 Yritysidean syntyminen...

Lisätiedot

Kainuun kasvupolku Yrittäjän haastava tie

Kainuun kasvupolku Yrittäjän haastava tie 1 Kimmo Nikkanen, Aki Savolainen Kajaanin ammattikorkeakoulu 2015 Kajaanin ammattikorkeakoulu Kimmo Nikkanen, Aki Savolainen Kainuun kasvupolku Yrittäjän haastava tie Kajaanin ammattikorkeakoulu PL 52,

Lisätiedot

Kimmo Nikkanen, Aki Savolainen Kajaanin ammattikorkeakoulu

Kimmo Nikkanen, Aki Savolainen Kajaanin ammattikorkeakoulu 1 Kimmo Nikkanen, Aki Savolainen Kajaanin ammattikorkeakoulu 2 2015 Kajaanin ammattikorkeakoulu Kimmo Nikkanen, Aki Savolainen Kainuun kasvupolku Yrittäjän haastava tie Kajaanin ammattikorkeakoulu PL 52,

Lisätiedot

VERKKOTEHTÄVÄT Yrittäjyyden ja tuotteistamisen perusteet

VERKKOTEHTÄVÄT Yrittäjyyden ja tuotteistamisen perusteet VERKKOTEHTÄVÄT Yrittäjyyden ja tuotteistamisen perusteet Christina Daous Yrittäjyys ja tuotteistaminen (5+5 op) Maaliskuu 2013 SISÄLLYS 1 Yrittäjyysajattelu - sisäinen ja ulkoinen yrittäjyys 1 op 4 2 Yrityksen

Lisätiedot

Humanistinen ammattikorkeakoulu Sarja F 27 (verkkojulkaisu 26) Kirjoittajat: Anna Pikala, Helinä Ahola, Petri Katajarinne ja Timo Parkkola Kirjan ulkoasu ja taitto: Kirsti Pusa Painovuosi: 2014 Tätä kirjaa

Lisätiedot

UKKO.fi KEVYTYRITTÄJYYSOPAS

UKKO.fi KEVYTYRITTÄJYYSOPAS UKKO.fi KEVYTYRITTÄJYYSOPAS 1 Sisällys Mitä kevytyrittäjyys on?... 1 UKKO.fi mahdollistaa kevytyrittäjyyden... 2 Näin lähdin yrittäjäksi... 3 Erilainen tie yrittäjäksi... 6 Sopiiko kevytyrittäjyys minulle?...

Lisätiedot

Monkey Business liiketoimintasuunnitelma

Monkey Business liiketoimintasuunnitelma Monkey Business liiketoimintasuunnitelma Hugo Miskala Tatu Tuohimetsä Opinnäytetyö Huhtikuu 2009 1 SISÄLTÖ 1 VASTAISKU RIISTOKAPITALISMILLE...5 2 OPINNÄYTETYÖN LUOTETTAVUUS...6 2.1 Validiteetti...6 2.2

Lisätiedot

kevät 2014 Keski-Suomen maaseutu Nuoret uskaltavat yrittää Poppaamalla yrittäjäksi Luomulle on nostetta

kevät 2014 Keski-Suomen maaseutu Nuoret uskaltavat yrittää Poppaamalla yrittäjäksi Luomulle on nostetta kevät 2014 Keski-Suomen maaseutu Nuoret uskaltavat yrittää Poppaamalla yrittäjäksi Luomulle on nostetta Pääkirjoitus Uskalla yrittää Tämä lehti tuo esiin mahdollisuuksia, unelmia ja arjen kokemuksia monenlaisesta

Lisätiedot

Tämä opas on tuotettu Yksityisyrittäjäin Säätiön tuella.

Tämä opas on tuotettu Yksityisyrittäjäin Säätiön tuella. YRITYS Ohjaajan opas 4H-Yrityksen Ohjaajan opas on tarkoitettu 4H-Yrityksien ohjaajille. Opas auttaa tutustumaan nuoren 4H-Yritykseen ja saamaan vinkkejä ja ohjeita nuoren ohjaamiseen liittyviin asioihin.

Lisätiedot

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri / Kymenlaakson ammattikorkeakoulu Kasarminmäellä yritetään yhdessä

Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri / Kymenlaakson ammattikorkeakoulu Kasarminmäellä yritetään yhdessä Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri / Kymenlaakson ammattikorkeakoulu 3 /2010 / Kasarminmäellä yritetään yhdessä Tähän jutun nimi / Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri Innoste on Kymenlaakson

Lisätiedot

Marja Kurkela Hallintotieteiden yo Aluetieteen ja Ympäristöpolitiikan laitos Tampereen yliopisto

Marja Kurkela Hallintotieteiden yo Aluetieteen ja Ympäristöpolitiikan laitos Tampereen yliopisto Tampereen seudun osuustoimintakeskuksen asiakastutkimus 2003 Miten keskus on onnistunut tehtävässään? Marja Kurkela Hallintotieteiden yo Aluetieteen ja Ympäristöpolitiikan laitos Tampereen yliopisto Tampereen

Lisätiedot

tämä julkaisu on mediaplanetin tuottama teemalehti YRITTÄJÄKSI SÄHKÖINEN

tämä julkaisu on mediaplanetin tuottama teemalehti YRITTÄJÄKSI SÄHKÖINEN ILMOITUSLIITE tämä julkaisu on mediaplanetin tuottama teemalehti ILMOITUSLIITE Kesäkuu 2008 YRITTÄJÄKSI YRITYKSEN OSTOLLA YRITTÄJÄKSI Mikroyritysten omistajanvaihdokset ovat hyvä vaihtoehto uusyritykselle.

Lisätiedot

VERKKOKAUPAN KOKONAISUUS

VERKKOKAUPAN KOKONAISUUS VERKKOKAUPAN KOKONAISUUS -verkkokaupankäynnin käsikirja www.vilkas.fi 0101010101010111010101010101010101010101000001110 0101010101010111010101010101010101010101 2 - Vilkas Group 10101010 00000111 Tunne

Lisätiedot

Y-sukupolvi työelämän painajainen vai pelastus?

Y-sukupolvi työelämän painajainen vai pelastus? Y-sukupolvi työelämän painajainen vai pelastus? Käytännön kokemuksia ja oppeja uuden sukupolven keskiöstä Veera Lehtismäki Tampere 2011 Sisällys 1. Johdanto 4 2. Y-SUKUPOLVEN MÄÄRITELMIÄ 6 3. Suomen Telecenter

Lisätiedot

Hyvä muotoilu. myötäilee käyttäjää. Tila virittää. Visuaaliset muodot. Design. näkyvät verkossa. ihmiset. läpäisee koko tuotantoketjun s. 20.

Hyvä muotoilu. myötäilee käyttäjää. Tila virittää. Visuaaliset muodot. Design. näkyvät verkossa. ihmiset. läpäisee koko tuotantoketjun s. 20. Ajankohtaista asiaa Tekesistä yrityksille 4 2011 Visuaaliset muodot näkyvät verkossa s. 15 Tila virittää ihmiset s. 16 Design läpäisee koko tuotantoketjun s. 20 teema Hyvä muotoilu myötäilee käyttäjää

Lisätiedot

FINTOTO VERKKOTIEDON OHJAKSISSA. MITEN TUNNISTAA 150 000 FANIA? Yhteisön rakentamista ja tunnesiteen tiivistämistä

FINTOTO VERKKOTIEDON OHJAKSISSA. MITEN TUNNISTAA 150 000 FANIA? Yhteisön rakentamista ja tunnesiteen tiivistämistä 2013 TIETOA JA NÄKEMYKSIÄ ASIAKASSUHTEEN AVUKSI MITEN TUNNISTAA 150 000 FANIA? Yhteisön rakentamista ja tunnesiteen tiivistämistä ASIAKKUUSMARKKINOINNIN POHJOISMAINEN YHTEISTYÖ 25 miljoonaa kuluttajaa

Lisätiedot

Kuva: Juha Sarkkinen 55

Kuva: Juha Sarkkinen 55 Kuva: Juha Sarkkinen 55 KIRJOITTANUT: PEKKA YLITALO HENKILÖKUVASSA JARNO MAJAVA Jarno Majava syntyi Rovaniemellä, ja vietti siellä lapsuutensa eri osissa kaupunkia: keskustassa, Ounasrinteellä ja myöhemmin

Lisätiedot

AC-SANAFORIN VIESTINTÄOPAS: Sosiaalinen media. osana julkisten organisaatioiden. viestintää

AC-SANAFORIN VIESTINTÄOPAS: Sosiaalinen media. osana julkisten organisaatioiden. viestintää AC-SANAFORIN VIESTINTÄOPAS: Sosiaalinen media osana julkisten organisaatioiden viestintää HELMIKUU 2014 Sisällysluettelo 2 Sisällysluettelo... 2 3 Johdanto... 3 Kirjoittajat... 6 Kansalaisen näkökulma...

Lisätiedot

JA MUITA TARINOITA KANNATTAVAMPAAN KEHITTÄMISTYÖHÖN

JA MUITA TARINOITA KANNATTAVAMPAAN KEHITTÄMISTYÖHÖN JA MUITA TARINOITA KANNATTAVAMPAAN KEHITTÄMISTYÖHÖN Copyright Business Arena Oy ja Serus Media Oy/ Personal Book Käsikirjoitus: Mikko Markkanen, Toni Pienonen ja muut businessarenalaiset. Tilaaja: Business

Lisätiedot

Yritys Hyvä on valtakunnallinen yrittäjyysaiheinen kilpailu. Yritys Hyvä 2012. Mikä Yritys Hyvä? 1000 :n

Yritys Hyvä on valtakunnallinen yrittäjyysaiheinen kilpailu. Yritys Hyvä 2012. Mikä Yritys Hyvä? 1000 :n Yritys Hyvä 1 Yritys Hyvä 2012 Sisällysluettelo Yritys Hyvä 2012 Ohjeistus Tehtävät Ryhmätyö Aineistot: Kutsu kotiin on uutta luksusta Sosiaalista mediaa digitaalisesti ja kasvokkain Lämmön lähteellä Romanialaisparilla

Lisätiedot

Julian Assangen ex-kollega Daniel Domscheit-Berg: Hallitsee Internettiä Openleaks-sivustolla. Teemu Nuutinen: Diili oli ainutlaatuinen kokemus

Julian Assangen ex-kollega Daniel Domscheit-Berg: Hallitsee Internettiä Openleaks-sivustolla. Teemu Nuutinen: Diili oli ainutlaatuinen kokemus ISMAgazine NRO 1 / 2011 VISMAN ASIAKASLEHTI Teemu Nuutinen: Diili oli ainutlaatuinen kokemus Visman pilvipalvelut, joustavia ratkaisuja jokaiselle Muiden johtaminen edellyttää itsensä tuntemista Julian

Lisätiedot

Palvelumuotoilulla innovaatioihin Yrittäjyysilta

Palvelumuotoilulla innovaatioihin Yrittäjyysilta Palvelumuotoilulla innovaatioihin Yrittäjyysilta Suurpellossa Antila, Heidi Isoviita, Leeni Kinnunen, Hanna Laukkonen, Patrick Liukkonen, Jussi 2014 Leppävaara Laurea-ammattikorkeakoulu Leppävaara Palvelumuotoilulla

Lisätiedot