Valtiontuki N 370/2009 Suomi St1 Oy:lle myönnetty biopolttoainetta koskeva verovapautus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Valtiontuki N 370/2009 Suomi St1 Oy:lle myönnetty biopolttoainetta koskeva verovapautus"

Transkriptio

1 EUROOPAN KOMISSIO Bryssel K (2009) 8497 Asia: Valtiontuki N 370/2009 Suomi St1 Oy:lle myönnetty biopolttoainetta koskeva verovapautus Arvoisa ministeri Euroopan komissio on arvioinut Suomen viranomaisten ilmoittaman St1 Oy:lle myönnetyn biopolttoainetta koskevan verovapautuksen ja päättänyt, että tuki on EY:n perustamissopimuksen mukaista. MENETTELY 1. Suomi ilmoitti komissiolle 26. kesäkuuta 2009 EY:n perustamissopimuksen 88 artiklan 3 kohdan mukaisesti, että se aikoo niin sanotun ECO 100 -hankkeen yhteydessä myöntää bioetanolille vapautuksen nestemäisten polttoaineiden valmisteverosta ja huoltovarmuusmaksusta. Komissio pyysi 3. elokuuta 2009 lisätietoja, jotka Suomi toimitti 16. syyskuuta TUKITOIMENPITEEN YKSITYISKOHTAINEN KUVAUS ECO 100 -kokeiluhanke 2. ECO 100 -kokeiluhankkeen tavoitteena on kehittää polttoaineseos, joka aiheuttaa vähemmän päästöjä kuin perinteiset polttoaineet. Uudenlaisen polttoaineseoksen avulla halutaan vähentää autojen aiheuttamia ympäristöä saastuttavia päästöjä. Tukitoimenpiteen kohteena oleva kokeiluhanke koskee polttonestettä, jota käytetään Helsingissä pääkaupunkiseudun henkilöautoliikenteessä ja jossain määrin myös hyötyliikenteen dieselajoneuvoissa ajanjaksolla ECO 100 -korkeaseosbioetanolipolttoneste on uudentyyppinen tuote, sillä sen sisältämä bioetanoli valmistetaan biohajoavasta jäteraaka-aineesta ja perinteiset fossiiliset polttoainekomponentit korvataan erikoiskomponenteilla. Etanolin osuus polttonesteessä on vähintään 50 prosenttia. ECO 100 Ulkoasiainministeri Alexander Stubb Merikasarmi PL 176, FI Helsinki Euroopan komissio, B-1049 Bryssel. Puhelin: (+32-2)

2 -korkeaseosbioetanolipolttoaineen tuotantoa ei ole vielä testattu laboratorioissa eikä liikennekäytössä. Kokeiluhankkeella on tarkoitus saada kokemuksia tuotteen valmistuksesta, jakelusta sekä pitkäaikaiskäytöstä, jotta voidaan varmistua tuotteen päästöistä, laadusta, käyttökelpoisuudesta ja normienmukaisuudesta sekä erityisesti vähentää etanolin kylmäpäästöjä. Ympäristöhyödyt 4. Hankkeessa käytettävä etanoli valmistetaan biohajoavasta jätteestä, jota ei voida hyödyntää elintarviketuotannossa. Jätteen pääasiallinen raaka-aine on erilliskerätty biojäte (juurekset, hedelmät, leivät), leipomoiden hylkyjakeet (taikinat, jauhot), maidon hera, sokeripitoiset mehut sekä perunateollisuuden sivuvirrat eli jätejakeet, joiden sijoituspaikka olisi muutoin kaatopaikka. Lisäksi raaka-ainepohjaa on tarkoitus laajentaa kuitu- ja selluloosapohjaisiin jätejakeisiin. Tavoitteena on vastata Suomen ja EU:n biopolttonestetavoitteisiin jätteistä valmistetulla etanolilla, jäljempänä bioetanoli, jonka elinkaarenaikainen hiilidioksiditase on erittäin hyvä. Kyseisen tuotteen ilmoitetaan aiheuttavan 80 prosenttia vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin fossiilinen bensiini. 5. Tavanomaisten epäpuhtauspäästöjen osalta on myös todettava, että vaikka perinteinen korkeaseosetanoli toimii suhteellisen hyvin lämpimissä olosuhteissa, sen toimivuuteen kylmässä liittyy huomattavia ongelmia. Korkeaseosetanoli lisää kylmissä olosuhteissa terveydelle haitallisia lähipäästöjä, kuten hiilimonoksidi-, hiilivety- ja aldehydipäästöjä. Kokeiluhankkeessa tuetaan standardin kehittämistä korkeaseosetanolipolttonesteille kylmiin olosuhteisiin ja testataan ECO 100 -korkeaseosetanolipolttonestettä, jonka terveydelle haitalliset päästöt kylmissä olosuhteissa ovat nykyisiä etanolipolttonesteitä huomattavasti vähäisempiä. Hankkeen pitkän ajan tavoitteena on näin ollen kehittää korkeaseosetanolipolttoneste, jonka terveydelle haitalliset päästöt kylmissä olosuhteissa ovat nykyisiä etanolipolttonesteitä huomattavasti vähäisempiä. 6. Suomen ilmoituksen mukaan hankkeessa tuettua biopolttoainetta ei voi käyttää St1 Oy:n biopolttoaineen jakeluvelvoitteen täyttämiseen. ECO 100 -polttonesteen suuremmat valmistuskustannukset 7. Suomen ilmoituksen mukaan korkeaseosbioetanolin valmistuskustannukset litraa kohden ovat joka suhteessa suuremmat verrattuna fossiiliseen polttoaineeseen. Lisäksi bioetanolia tarvitaan 1,5-kertainen määrä, jotta saataisiin bensiiniä vastaava energiasisältö. Jäljempänä olevassa taulukossa esitetään Suomen toimittama erittely ECO 100 -korkeaseosbioetanolin kokonaistuotantokustannuksista (ilman arvonlisäveroa) verrattuna fossiiliseen vertailupolttoaineeseen. Taulukko 1: ECO 100 B -korkeaseosetanolipolttonesteen valmistuskustannus tuhatta litraa kohti verrattuna fossiilisen polttoaineen valmistuskustannukseen

3 (euroa) Kustannuserät (*) A) raaka-aine [ ] 1 B) työ [ ] C) pääoman kuoletus [ ] D) välijalostus [ ] E) kuljetus [ ] F) oheistuotteiden myynti [ ] G) tuotanto yhteensä (A+B+C+D+E+F) [ ] H) tuotantokustannuksille (G-kohta) laskettu tuottomarginaali 5% p.a. [ ] I) yhteensä (G+H) [ ] J) verot ilman arvonlisäveroa [ ] K) ECO 100 verohuojennus [ ] L) ECO 100 hinta (I+J+K) [ ] M) energiapitoisuudeltaan samalle määrälle samaan käyttöön tarkoitettua fossiilista polttoainetta laskettu arvonlisäveroton vertailuhinta [ ] (*) Taulukko tarkoittaa, että tuhannen ECO 100 B -korkeaseosetanolipolttonestelitran valmistus aiheuttaa fossiilisen polttoaineen valmistukseen verrattuna [ ] euroa vähemmän raakaainekustannuksia, [ ] euroa enemmän työkustannuksia jne. 8. Jos otettaisiin huomioon bioetanoliin normaalisti sovellettava valmistevero ja huoltovarmuusmaksu ([ ] euroa), ECO 100 -tuotteen hinta olisi [ ]euroa tuhatta litraa kohti eli [ ] prosenttia korkeampi kuin bensiinin (ilman arvonlisäveroa). ECO 100 -polttoaineen verottomatkin valmistuskustannukset eli [ ] euroa tuhatta litraa kohti ovat [ ] prosenttia suuremmat verrattuna energiapitoisuudeltaan samalle määrälle fossiilista polttoainetta laskettuun vertailuhintaan, joka on [ ] euroa. 9. Suomi on myös todennut, että edellä olevassa taulukossa oleva poistokustannus on laskettu niin, että investointi kuoletetaan 10 % per vuosi tasapoistolla. Hankkeelle myönnetty julkinen rahoitustuki 10. Julkista rahoitustukea koskeva toimenpide on hyväksytty Suomen lainsäädännön mukaisesti valtiovarainministeriön tekemällä päätöksellä nro 27/502/2008 valmisteverotuslain (1469/94) 50 :n 1 (1379/97) ja 2 momentin perusteella. Tukipäätös koskee yksittäistä verohuojennushakemusta, jonka St1 Oy on jättänyt Neste Oil Oyj:n valtuuttamana. 11. Rahoitustuki koostuu verovapautuksesta, jolla ECO 100 -korkeaseosbioetanolipolttoneste vapautettiin normaalisti sovellettavasta nestemäisten polttoaineiden valmisteverosta ja huoltovarmuusmaksusta kyseisessä tuotteessa käytetyn uusiutuvista jäteraaka-aineista tuotetun bioetanolin osalta kokeiluhanketta varten. Huojennuksen tarkoituksena on, että 1 [ ] Luottamukselliset tiedot poistettu.

4 kokeiluhankkeeseen osallistuvat tahot voisivat hankkia bioetanolin ilman merkittäviä lisäkustannuksia fossiiliseen polttoaineeseen verrattuna. Muista ECO 100 -korkeaseosbioetanolipolttoaineen komponenteista suoritetaan täysimääräinen valmistevero. 12. Suomen näkemyksen mukaan toimenpide koskee tuotetta, jota käytetään verovalvonnan alaisessa kokeiluhankkeessa, jonka tarkoituksena on ympäristöystävällisempien tuotteiden ja uusiutuvista luonnonvaroista saatavien polttoaineiden kehittäminen. Näin ollen tukitoimenpide täyttää Suomen mukaan energiaverodirektiivin (neuvoston direktiivi 2003/96/EY) 15 artiklan mukaiset ehdot. 13. Verovapautuksen määrä olisi bensiiniä korvatessa yhteensä 62,7 snt/l ja dieselöljyä korvatessa 36,4 snt/l, ja kokonaisbudjetti olisi arviolta enintään euroa. Verohuojennukseen oikeutettu polttoaine on luovutettava kulutukseen Suomessa verottomasta varastosta ja välisenä aikana. Huojennus toteutetaan jälkikäteen palautuksena. Veronpalautus merkitään valtion talousarvion momentille (verosta vapautuksen johdosta takaisin maksetut verot) veloitukseksi. 14. Tukitoimenpiteen edunsaaja on nimellisesti Neste Oil Oyj, joka on määritetty verovelvolliseksi Suomen verohallinnossa. Neste Oil Oyj on kuitenkin myöntänyt St1 Oy:lle oikeuden hakea huojennusta ja vastaanottaa veronpalautuksen, joten toimenpiteen tosiasiallinen edunsaaja on St1 Oy. 15. Huojennus myönnetään yhteensä enintään 4,3 miljoonalle litralle bioetanolia, jonka St1 Oy omistaa ja jota käytetään kokeiluhankkeessa. Arvioitu vuosikulutus on Suomessa bensiinin osalta miljoonaa litraa ja dieselöljyn osalta miljoonaa litraa. Tukitoimenpide kattaa näin ollen 0,035 prosenttia Suomen moottoripolttoainemarkkinoista vuositasolla. TUEN ARVIOINTI EY:n perustamissopimuksen 87 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu valtiontuki 16. EY:n perustamissopimuksen 87 artiklan 1 kohdassa määrätään seuraavaa: Jollei tässä sopimuksessa toisin määrätä, jäsenvaltion myöntämä taikka valtion varoista muodossa tai toisessa myönnetty tuki, joka vääristää tai uhkaa vääristää kilpailua suosimalla jotakin yritystä tai tuotannonalaa, ei sovellu yhteismarkkinoille, siltä osin kuin se vaikuttaa jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Näiden edellytysten soveltamista tarkastellaan jäljempänä. Valtion varat 17. Myönnetty tukitoimenpide perustuu Suomen lainsäädännön säännöksiin, ja se koskee valtion varoja, sillä siinä suoritetaan palautus, mikä pienentää valtion talousarvioon kertyvää valmisteveron ja huoltovarmuusmaksun tuottoa.

5 Taloudellinen etu tiettyjen yritysten hyväksi 18. Tukitoimenpide on myönnetty valikoivasti yhdelle yritykselle, eli nimellinen edunsaaja on Neste Oil Oyj, joka on myöntänyt St1 Oy:lle oikeuden hakea huojennusta ja vastaanottaa veronpalautuksen. St1 Oy saa näin ollen huojennuksen valmisteverosta ja pystyy myymään ECO 100 -korkeaseosbioetanolipolttoainetta alhaisempaan hintaan kuin jos sovellettaisiin tavanomaista fossiilisten moottoripolttoaineiden verotusta. [ ]ECO 100 -tuotteen markkinahinta olisi [ ]euroa tuhatta litraa kohti, [ ]. Tukitoimenpiteen vaikutuksesta [ ] prosenttia normaalista markkinahinnasta. Nämä olosuhteet huomioon ottaen voidaan todeta, että St1 Oy:lle on annettu valikoiva taloudellinen etu Neste Oil Oyj:lle nimellisesti myönnetyn verovapautuksen kautta. Kilpailun vääristyminen 19. Tukitoimenpiteen tuloksena ECO 100 -korkeaseosbioetanolipolttoaineesta suoritetaan vähemmän veroa kuin kilpailijoiden Suomen markkinoilla myymistä polttoaineista. Näin ollen toimenpide vääristää tai uhkaa vääristää kilpailua Suomen markkinoilla, vaikka kokeiluhanke koskee vain pientä markkinaosuutta. Vaikutus jäsenvaltioiden väliseen kauppaan 20. Suomen ja muiden jäsenvaltioiden välillä käydään moottoripolttoainekauppaa. Näin ollen tuki vaikuttaa todennäköisesti jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Päätelmät 21. Edellä esitettyjen seikkojen vuoksi komissio katsoo, että ilmoitettu toimenpide antaa valikoivan taloudellisen edun St1 Oy:lle. Toimenpide rahoitetaan julkisista varoista, ja se vääristää kilpailua ja vaikuttaa jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Sen vuoksi komissio katsoo, että ilmoitettu toimenpide on EY:n perustamissopimuksen 87 artiklan 1 kohdassa tarkoitettua valtiontukea. 22. Näin ollen on tarpeen tutkia, voidaanko toimenpidettä pitää yhteismarkkinoille soveltuvana. EY:n perustamissopimuksen 87 artiklan 3 kohdan c alakohta 23. EY:n perustamissopimuksen 87 artiklan 3 kohdan c alakohdassa määrätään seuraavaa: Yhteismarkkinoille soveltuvana voidaan pitää: ( ) tukea tietyn taloudellisen toiminnan tai talousalueen kehityksen edistämiseen, jos tuki ei muuta kaupankäynnin edellytyksiä yhteisen edun kanssa ristiriitaisella tavalla (...). 24. Edellytykset, joiden mukaan komissio soveltaa EY:n perustamissopimuksen 87 artiklan 3 kohdan c alakohtaa ympäristönsuojeluun myönnettävään tukeen, on vahvistettu asiakirjassa Yhteisön suuntaviivat valtiontuesta

6 ympäristönsuojelulle, jäljempänä sovellettavat suuntaviivat 2. Puhdas bioetanoli on jalostettu maataloustuote, joka sisältyy EY:n perustamissopimuksen liitteeseen I. Sovellettavia suuntaviivoja sovelletaan lisäksi yhteisön erityisten valtiontukisääntöjen soveltamisalaan kuuluviin aloihin, esimerkiksi maatalouteen, suuntaviivojen 59 kohdan nojalla, jos kyseisissä erityissäännöissä ei toisin määrätä. Maatalouteen sovellettavissa erityissäännöissä ei määrätä toisin. Sovellettavat suuntaviivat koskevat myös tukea, jota myönnetään ympäristönsuojeluun maataloustuotteiden jalostusta ja markkinoille saattamista harjoittaville yrityksille suuntaviivojen 61 kohdan mukaisesti. Käsiteltävänä olevaan tapaukseen sovelletaan näin ollen Yhteisön suuntaviivoja valtiontuesta ympäristönsuojelulle. 25. Sovellettavien suuntaviivojen mukaisesti komissio voi hyväksyä investoinnin määrän ylittävän toimintatuen uusiutuvan energian tuotannolle biomassasta, jos jäsenvaltiot kykenevät osoittamaan, että yrityksille aiheutuneet kokonaiskustannukset ylittävät tuotantolaitoksista tehtyjen poistojen jälkeenkin energian markkinahinnat Käsiteltävänä olevassa tapauksessa ECO 100 -korkeaseospolttonesteen sisältämä bioetanoli tuotetaan sovellettavissa suuntaviivoissa määritellystä biomassasta 4, joten toimintatukea voidaan periaatteessa käyttää hankkeen tukemiseen. 27. Verovapautus noudattaa yhteisön lainsäädäntöä yhdenmukaistetuista veroista, varsinkin niistä veroista, jotka on yhdenmukaistettu energiatuotteiden ja sähkön verotusta koskevan yhteisön kehyksen uudistamisesta 27. lokakuuta 2003 annetulla neuvoston direktiivillä 2003/96/EY. Direktiivin 15 artiklan 1 kohdan a alakohdan ja 16 artiklan 1 kohdan mukaisesti jäsenvaltiot voivat soveltaa verovalvonnassa täydellisiä tai osittaisia verotusta koskevia vapautuksia tai alennuksia veronalaisiin tuotteisiin, joita käytetään verovalvonnan alaisissa kokeiluhankkeissa, joiden tarkoituksena on ympäristöystävällisempien tuotteiden ja/tai biomassasta peräisin olevien tuotteiden tekninen kehittäminen, kuten kyseisissä artikloissa määritellään 5. ECO 100 -korkeaseospolttonesteen sisältämää bioetanolia käytetään kokeiluhankkeessa ja se valmistetaan biomassasta, joten verovapautus täyttää nämä edellytykset. 28. Suomen toimittamat ja taulukossa 1 esitetyt luvut osoittavat, että ECO 100 -korkeaseosbioetanolin verollinen markkinahinta olisi [ ]euroa tuhatta litraa kohti, vaikka investoinnin poistokustannukset ([ ] euroa tuhatta litraa kohti) jätettäisiin huomiotta. Toisin sanoen ECO 100 -korkeaseosbioetanolin markkinahinta olisi silti huomattavasti korkeampi (+[ ]%) kuin kilpailevien polttoaineiden markkinahinta, joka on [ ] euroa tuhatta litraa kohti. Suomi on näin ollen osoittanut, että ECO 100 -korkeaseospolttonesteen sisältämän bioetanolin St1 Oy:lle aiheuttamat kokonaistuotantokustannukset ylittävät tuotantolaitoksista tehtyjen poistojen jälkeenkin energian markkinahinnat. 2 EUVL C 82, , s.1. 3 Sovellettavat suuntaviivat, 109 kohdan c alakohta. 4 Sovellettavat suuntaviivat, 70 kohdan 6 alakohta. 5 Sovellettavat suuntaviivat, 152 kohta.

7 29. Näin ollen ilmoitettu toimenpide täyttää sovellettavissa suuntaviivoissa määritetyt edellytykset.

8 PÄÄTELMÄT Komissio on näin ollen päättänyt, että verovapautus, joka koskee verohuojennukseen oikeutettua bioetanolipolttonestettä, joka on luovutettava kulutukseen Suomessa verottomasta varastosta 1. huhtikuuta 2009 ja 31. maaliskuuta 2011 välisenä aikana niin sanotun ECO 100 -hankkeen yhteydessä, on EY:n perustamissopimuksen mukainen sopimuksen 87 artiklan 3 kohdan c alakohdan nojalla. Jos tämä kirje sisältää luottamuksellisia tietoja, joita ei saa julkistaa, tästä on ilmoitettava komissiolle viidentoista työpäivän kuluessa kirjeen vastaanottamisesta. Jos komissio ei saa perusteltua pyyntöä määräajassa, se katsoo, että hyväksytte kirjeen julkistamisen kokonaisuudessaan kolmansille ja sen julkaisemisen todistusvoimaisella kielellä internet-osoitteessa Pyyntö on lähetettävä kirjattuna kirjeenä tai faksilla seuraavaan osoitteeseen: European Commission Directorate-General for Competition State Aid Registry B-1049 Brussels Faksinumero: (+32-2) Kunnioittavasti Komission puolesta Neelie Kroes Komission jäsen

Asia: Valtiontuki / Suomi Tuki nro N 315/2006 Eräiden energiatuotteiden energiaveron palautus maataloustuottajille

Asia: Valtiontuki / Suomi Tuki nro N 315/2006 Eräiden energiatuotteiden energiaveron palautus maataloustuottajille EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 29-X-2007 K(2007)5341 Asia: Valtiontuki / Suomi Tuki nro N 315/2006 Eräiden energiatuotteiden energiaveron palautus maataloustuottajille Arvoisa vastaanottaja Tarkasteltuaan Suomen

Lisätiedot

Bryssel, 29.VIII.2008 K(2008)4683

Bryssel, 29.VIII.2008 K(2008)4683 EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 29.VIII.2008 K(2008)4683 Asia: N59/2008 Suomi Lämmityksessä ja kiinteästi asennetuissa moottoreissa käytettäville biopolttoaineille myönnettävä verovapaus Arvoisa Herra ulkoministeri,

Lisätiedot

Päätöstä tehdessään komissio on ottanut huomioon seuraavat näkökohdat:

Päätöstä tehdessään komissio on ottanut huomioon seuraavat näkökohdat: EUROOPAN KOMISSIO Bryssel C (2013) Asia: Valtiontuki/Suomi Tuki nro SA.37495 (2013/N) Eräistä maataloudessa käytettävistä energiatuotteista maksettava valmisteveron palautus Arvoisa ulkoministeri Tarkasteltuaan

Lisätiedot

Valtiontuki N:o N 269/2003 Suomi Avustukset ja lainat teknologiseen tutkimukseen ja kehittämiseen

Valtiontuki N:o N 269/2003 Suomi Avustukset ja lainat teknologiseen tutkimukseen ja kehittämiseen EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 29.01.2004 C(2004)261 Asia: Valtiontuki N:o N 269/2003 Suomi Avustukset ja lainat teknologiseen tutkimukseen ja kehittämiseen Herra Ministeri, 1. MENETTELY Suomen viranomaiset

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO. Valtiontuki N 715/2006 - Suomi. Finnvera Oyj:n verovapaus. Arvoisa ulkoministeri 1. MENETTELY

EUROOPAN KOMISSIO. Valtiontuki N 715/2006 - Suomi. Finnvera Oyj:n verovapaus. Arvoisa ulkoministeri 1. MENETTELY EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 25.IX.2007 K(2007) 4297 lopull. Asia: Valtiontuki N 715/2006 - Suomi. Finnvera Oyj:n verovapaus Arvoisa ulkoministeri 1. MENETTELY 1. Suomen viranomaiset ilmoittivat komissiolle

Lisätiedot

Muutos Finnvera Oyj:n lainaohjelmaan maataloustuotteiden jalostukseen ja markkinointiin

Muutos Finnvera Oyj:n lainaohjelmaan maataloustuotteiden jalostukseen ja markkinointiin EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 01-03-2004 C(2004) 704 Asia: Valtiontuki/Suomi - Tuki nro N 635/2003 - Muutos Finnvera Oyj:n lainaohjelmaan maataloustuotteiden jalostukseen ja markkinointiin Herra ulkoministeri

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO. Valtiontuki SA.41045 (2015/N) Suomi Muutos vuosien 2014 2020 aluetukikarttaan väestökattavuusmarginaalin käyttöönotto

EUROOPAN KOMISSIO. Valtiontuki SA.41045 (2015/N) Suomi Muutos vuosien 2014 2020 aluetukikarttaan väestökattavuusmarginaalin käyttöönotto EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 12.05.2015 C(2015) 3104 final JULKINEN VERSIO Tämä on komission sisäinen asiakirja, joka annetaan käyttöön vain tiedotustarkoituksessa. Asia: Valtiontuki SA.41045 (2015/N) Suomi

Lisätiedot

Valtiontuki SA (2016/N) Suomi Vuosia koskevan aluetukikartan muutos vuosiksi

Valtiontuki SA (2016/N) Suomi Vuosia koskevan aluetukikartan muutos vuosiksi EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 25.11.2016 C(2016) 7554 final JULKINEN VERSIO Tämä on komission sisäinen asiakirja, joka annetaan käyttöön vain tiedotustarkoituksessa. Asia: Valtiontuki SA.46345 (2016/N) Suomi

Lisätiedot

Bryssel, 03.IX.2008 K(2008)4682. N 58/2008 Suomi Yksittäinen tuki Neste Oil Oyj:lle NExBTL-biodieselillä tehtävää kokeiluhanketta varten

Bryssel, 03.IX.2008 K(2008)4682. N 58/2008 Suomi Yksittäinen tuki Neste Oil Oyj:lle NExBTL-biodieselillä tehtävää kokeiluhanketta varten EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 03.IX.2008 K(2008)4682 Asia: N 58/2008 Suomi Yksittäinen tuki Neste Oil Oyj:lle NExBTL-biodieselillä tehtävää kokeiluhanketta varten Arvoisa Herra ulkoministeri, 1. MENETTELY

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO. Valtiontuki SA (2013/N) Suomi Aloitusrahasto VERA Muutos tukeen SA (N395/2007)

EUROOPAN KOMISSIO. Valtiontuki SA (2013/N) Suomi Aloitusrahasto VERA Muutos tukeen SA (N395/2007) EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 15.05.2014 C(2014 ) 3309 final JULKINEN VERSIO Tämä on komission sisäinen asiakirja, joka annetaan käyttöön vain tiedotustarkoituksessa. Asia: Valtiontuki SA.37723 (2013/N) Suomi

Lisätiedot

Päätöstä tehdessään komissio on ottanut huomioon seuraavat näkökohdat:

Päätöstä tehdessään komissio on ottanut huomioon seuraavat näkökohdat: EUROOPAN KOMISSIO Brysselissä 27.02.2002 C(2002)580fin Asia: Valtiontuki nro N 732/2001 Suomi Kolttalain muutokset Herra Ministeri, Komissio ilmoittaa Suomelle, että tarkasteltuaan viranomaistenne toimittamia

Lisätiedot

ottaa huomioon komission ehdotuksen neuvostolle (KOM(1997) 30 2,

ottaa huomioon komission ehdotuksen neuvostolle (KOM(1997) 30 2, P5_TA(2003)0404 Energiatuotteiden ja sähkön verotus * Euroopan parlamentin lainsäädäntöpäätöslauselma luonnoksesta neuvoston direktiiviksi energiatuotteiden ja sähkön verotusta koskevan yhteisön kehyksen

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO. Valtiontuki SA (2012/N) Suomi Suomen laivanrakennusteollisuuden innovaatiotukiohjelma

EUROOPAN KOMISSIO. Valtiontuki SA (2012/N) Suomi Suomen laivanrakennusteollisuuden innovaatiotukiohjelma EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 25.7.2012 C(2012) 5433 final Asia: Valtiontuki SA.34408 (2012/N) Suomi Suomen laivanrakennusteollisuuden innovaatiotukiohjelma Arvoisa vastaanottaja 1. MENETTELY 1) Suomi ilmoitti

Lisätiedot

1. MENETTELY EUROOPAN KOMISSIO. Bryssel, 9.4.2014 C(2014) 2241 final. Asia: Valtiontuki SA.38359 (2014/N) Suomi Aluetukikartta 2014 2020

1. MENETTELY EUROOPAN KOMISSIO. Bryssel, 9.4.2014 C(2014) 2241 final. Asia: Valtiontuki SA.38359 (2014/N) Suomi Aluetukikartta 2014 2020 EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 9.4.2014 C(2014) 2241 final JULKINEN VERSIO Tämä on komission sisäinen asiakirja, joka annetaan käyttöön vain tiedotustarkoituksessa. Asia: Valtiontuki SA.38359 (2014/N) Suomi

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION LAUSUNTO

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION LAUSUNTO EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 22.04.2003 KOM(2003) 193 lopullinen 2001/0265 (COD) KOMISSION LAUSUNTO EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan kolmannen alakohdan c alakohdan nojalla Euroopan

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 8.1.2002 KOM(2001) 813 lopullinen Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS direktiivin 92/81/ETY 8 artiklan 4 kohdan mukaisen luvan antamisesta Italialle soveltaa eriytettyä valmisteverokantaa

Lisätiedot

KOMISSION TIEDONANTO

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN KOMISSIO Bryssel XXX [ ]([ ]) [ ] KOMISSION TIEDONANTO YMPÄRISTÖNSUOJELULLE MYÖNNETTÄVÄÄ VALTIONTUKEA KOSKEVIEN YHTEISÖN SUUNTAVIIVOJEN, TUTKIMUS- JA KEHITYSTYÖHÖN SEKÄ INNOVAATIOTOIMINTAAN MYÖNNETTÄVÄÄ

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO. Bryssel C(2002) Valtiontuki N:o N 469/02 Suomi Energiahaketuki. Arvoisa ulkoministeri, 1.

EUROOPAN KOMISSIO. Bryssel C(2002) Valtiontuki N:o N 469/02 Suomi Energiahaketuki. Arvoisa ulkoministeri, 1. EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.11.2002 C(2002) 4257 Asia: Valtiontuki N:o N 469/02 Suomi Energiahaketuki Arvoisa ulkoministeri, 1. Menettely Suomen viranomaiset ilmoittivat 1. heinäkuuta 2002 päivätyllä

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 24.10.2014 COM(2014) 653 final 2014/0302 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS luvan antamisesta Romanialle ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO. Valtiontuki Suomi SA.41559 (2015/N) Tuki maatilojen lomituspalveluihin Ahvenanmaalla

EUROOPAN KOMISSIO. Valtiontuki Suomi SA.41559 (2015/N) Tuki maatilojen lomituspalveluihin Ahvenanmaalla EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 22.6.2015 C(2015) 4357 final Asia: Valtiontuki Suomi SA.41559 (2015/N) Tuki maatilojen lomituspalveluihin Ahvenanmaalla Arvoisa ulkoasiainministeri Soini Tarkasteltuaan Suomen

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. päätöksen 2002/546/EY muuttamisesta sen soveltamisajan osalta

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. päätöksen 2002/546/EY muuttamisesta sen soveltamisajan osalta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 19.7.2011 KOM(2011) 443 lopullinen 2011/0192 (CNS) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS päätöksen 2002/546/EY muuttamisesta sen soveltamisajan osalta FI FI PERUSTELUT 1. EHDOTUKSEN TAUSTA

Lisätiedot

LIITTEET ehdotukseen EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI

LIITTEET ehdotukseen EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel XXX [ ](2014) XXX draft ANNEXES 1 to 4 LIITTEET ehdotukseen EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI tiettyjen nestemäisten polttoaineiden rikkipitoisuuden vähentämisestä

Lisätiedot

COMP/M.3473 Metsäliitto Osuuskunta / Vapo ASETUS (EY) 139/2004 SULAUTUMISMENETTELY. 4 artiklan (4) päivämäärä:.04/11/2004

COMP/M.3473 Metsäliitto Osuuskunta / Vapo ASETUS (EY) 139/2004 SULAUTUMISMENETTELY. 4 artiklan (4) päivämäärä:.04/11/2004 FI Tapaus n:o COMP/M.3473 Metsäliitto Osuuskunta / Vapo Vain suomenkielinen teksti on saatavilla ja todistusvoimainen. ASETUS (EY) 139/2004 SULAUTUMISMENETTELY 4 artiklan (4) päivämäärä:.04/11/2004 EUROOPAN

Lisätiedot

EUROPEISKA KOMMISSIONEN

EUROPEISKA KOMMISSIONEN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel 07.09.2012 C(2012) 6182 final Asia: Valtiontuki SA.34290 (2012/N) Suomi Muutokset ohjelmaan, jolla tuetaan nopean laajakaistainfrastruktuurin kehittämistä Suomen haja-asutusalueilla

Lisätiedot

Valtiontuki N 359/2007 Suomi Energiatukiohjelman N 75/02 jatkaminen ja muuttaminen

Valtiontuki N 359/2007 Suomi Energiatukiohjelman N 75/02 jatkaminen ja muuttaminen EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 30.XI.2007 K(2007)6085 Asia: Valtiontuki N 359/2007 Suomi Energiatukiohjelman N 75/02 jatkaminen ja muuttaminen Arvoisa Herra ulkoministeri, Komissio ilmoittaa Suomen viranomaisille,

Lisätiedot

HE 26/2012 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi nestemäisten. alkupäässä syntyvä keskimääräinen hiilidioksidiekvivalenttipäästö.

HE 26/2012 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi nestemäisten. alkupäässä syntyvä keskimääräinen hiilidioksidiekvivalenttipäästö. HE 26/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi nestemäisten polttoaineiden valmisteverosta annetun lain 1 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi nestemäisten polttoaineiden valmisteverosta

Lisätiedot

Valtiontuki NN 55/2003 Suomi Ilmailun riskien kattamista valtiontakuulla koskevan järjestelyn jatkaminen (26. joulukuuta 2001 31.

Valtiontuki NN 55/2003 Suomi Ilmailun riskien kattamista valtiontakuulla koskevan järjestelyn jatkaminen (26. joulukuuta 2001 31. EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 9-07-2003 C(2003)2152fin Asia: Valtiontuki NN 55/2003 Suomi Ilmailun riskien kattamista valtiontakuulla koskevan järjestelyn jatkaminen (26. joulukuuta 2001 31. lokakuuta 2002)

Lisätiedot

LIITE. ETA:n SEKAKOMITEAN PÄÄTÖS N:o /2015, annettu..., ETA-sopimuksen liitteen XX (Ympäristö) muuttamisesta. asiakirjaan

LIITE. ETA:n SEKAKOMITEAN PÄÄTÖS N:o /2015, annettu..., ETA-sopimuksen liitteen XX (Ympäristö) muuttamisesta. asiakirjaan EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 16.12.2015 COM(2015) 661 final ANNEX 1 LIITE ETA:n SEKAKOMITEAN PÄÄTÖS N:o /2015, annettu..., ETA-sopimuksen liitteen XX (Ympäristö) muuttamisesta asiakirjaan Ehdotus neuvoston

Lisätiedot

HE 121/2009 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi maataloudessa. taannehtivasti vuodesta 2008 lukien. Kevyen ja raskaan polttoöljyn sekä sähkön

HE 121/2009 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi maataloudessa. taannehtivasti vuodesta 2008 lukien. Kevyen ja raskaan polttoöljyn sekä sähkön HE 121/2009 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi maataloudessa käytettyjen eräiden energiatuotteiden valmisteveron palautuksesta annetun lain muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen ja nestemäisten

Lisätiedot

1 Menettely EUROOPAN KOMISSIO. Bryssel, 01.XII.2004 C(2004)4515 fin

1 Menettely EUROOPAN KOMISSIO. Bryssel, 01.XII.2004 C(2004)4515 fin EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 01.XII.2004 C(2004)4515 fin Asia: Valtiontuki N:o N 70/2004 Suomi Säännöllisesti Suomen satamiin liikennöivillä matkustaja-aluksilla työskentelevien merenkulkijoiden ennakonpidätyksen

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.6.2015 COM(2015) 296 final 2015/0132 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan kehitysrahaston rahoittamiseksi vuonna 2015 suoritettavista jäsenvaltioiden rahoitusosuuksista

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO. Bryssel C(2003)1471fin. Asia: Valtiontuki N 591/ Suomi CIRR - korkoon perustuva alusrahoitusohjelma

EUROOPAN KOMISSIO. Bryssel C(2003)1471fin. Asia: Valtiontuki N 591/ Suomi CIRR - korkoon perustuva alusrahoitusohjelma EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 13-05-2003 C(2003)1471fin Asia: Valtiontuki N 591/2002 - Suomi CIRR - korkoon perustuva alusrahoitusohjelma Arvoisa Herra ulkoministeri (1) Komissio ilmoittaa täten Suomen viranomaisille,

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 30.10.2018 C(2018) 7044 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 30.10.2018, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston (maaseuturahasto) tuesta maaseudun kehittämiseen

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO. Valtiontuki SA (2016/N) Suomi Toimintatuki tuulivoimalla tuotetulle sähkölle Ahvenanmaalla vuosina

EUROOPAN KOMISSIO. Valtiontuki SA (2016/N) Suomi Toimintatuki tuulivoimalla tuotetulle sähkölle Ahvenanmaalla vuosina EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.08.2016 C(2016) 5257 final JULKINEN VERSIO Tämä on komission sisäinen asiakirja, joka annetaan käyttöön vain tiedotustarkoituksessa. Asia: Valtiontuki SA.40250 (2016/N) Suomi

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 22.9.2011 KOM(2011) 577 lopullinen 2011/0248 (CNS) C7-0311/11 FI Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS päätöksen 2007/659/EY muuttamisesta koskien sen soveltamisaikaa ja vuosittaista kiintiötä,

Lisätiedot

2. TOIMENPITEIDEN YKSITYISKOHTAINEN KUVAUS

2. TOIMENPITEIDEN YKSITYISKOHTAINEN KUVAUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 01.08.2002 C(2002)2886 fin. Asia: Valtiontuki N NN 75/2002 Suomi Eriytetyt sähkön energiaverokannat Arvoisa Herra ulkoministeri, 1. MENETTELY Suomen viranomaiset ilmoittivat

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 14. joulukuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 14. joulukuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 14. joulukuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2017/0282 (NLE) 14045/17 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: AELE 80 EEE 54 N 52 ISL 47 FL 37 MI 786 ECO 66 INST

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 06.01.2005 KOM(2004) 854 lopullinen Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS luvan antamisesta Alankomaiden kuningaskunnalle soveltaa jäsenvaltioiden liikevaihtoverolainsäädännön yhdenmukaistamisesta

Lisätiedot

Asia: Valtiontuki nro N 135/ Suomi Tuki epäsuotuisien sääolojen aiheuttamien menetysten korvaamiseksi maatalousyrityksille vuonna 2005

Asia: Valtiontuki nro N 135/ Suomi Tuki epäsuotuisien sääolojen aiheuttamien menetysten korvaamiseksi maatalousyrityksille vuonna 2005 EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 02.VI.2006 K(2006)2285 Asia: Valtiontuki nro N 135/2006 - Suomi Tuki epäsuotuisien sääolojen aiheuttamien menetysten korvaamiseksi maatalousyrityksille vuonna 2005 Arvoisa Herra

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Teollisuus-, ulkomaankauppa-, tutkimus- ja energiavaliokunta 27. maaliskuuta 2002 VÄLIAIKAINEN 2001/0266(CNS) LAUSUNTOLUONNOS teollisuus-, ulkomaankauppa-, tutkimus- ja energiavaliokunnalta

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 162/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle energiaverotusta koskevan lainsäädännön muuttamiseksi. Asia. Valiokuntakäsittely

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 162/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle energiaverotusta koskevan lainsäädännön muuttamiseksi. Asia. Valiokuntakäsittely EDUSKUNNAN VASTAUS 162/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle energiaverotusta koskevan lainsäädännön muuttamiseksi Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä energiaverotusta koskevan lainsäädännön

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 27.6.2014 COM(2014) 395 final 2014/0200 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS direktiivin 2003/96/EY 19 artiklan mukaisen luvan antamisesta Italialle soveltaa lämmitykseen

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.7.2010 KOM(2010)381 lopullinen 2010/0205 (CNS) Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI yksityiskohtaisista säännöistä direktiivissä 2006/112/EY säädetyn arvonlisäveron palauttamiseksi

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 10.7.2015 COM(2015) 334 final 2015/0147 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS ETA:n sekakomiteassa Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta ETA-sopimuksen liitteen II (Tekniset

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 12.10.2015 COM(2015) 494 final 2015/0238 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS luvan antamisesta Yhdistyneelle kuningaskunnalle soveltaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä

Lisätiedot

Päätöstä tehdessään komissio on ottanut huomioon seuraavat näkökohdat:

Päätöstä tehdessään komissio on ottanut huomioon seuraavat näkökohdat: EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 15-5-2001 SG(2001) 288577 Asia: Valtiontuki/Ahvenanmaa (Suomi) Tuki nro N 189/2000 Investointituki Herra Ministeri, Suomen viranomaiset ilmoittivat tästä toimenpiteestä komissiolle

Lisätiedot

LOMAKE OLETETTUA SÄÄNTÖJENVASTAISTA VALTIONTUKEA KOSKEVIEN KANTELUJEN TEKEMISEKSI

LOMAKE OLETETTUA SÄÄNTÖJENVASTAISTA VALTIONTUKEA KOSKEVIEN KANTELUJEN TEKEMISEKSI LOMAKE OLETETTUA SÄÄNTÖJENVASTAISTA VALTIONTUKEA KOSKEVIEN KANTELUJEN TEKEMISEKSI EY:n perustamissopimuksen 88 artiklan 3 kohdassa määrätään, että komissiolle on annettava tieto tuen myöntämistä tai muuttamista

Lisätiedot

Valtiontuet syöttötariffijärjestelmään hyväksymisen esteenä

Valtiontuet syöttötariffijärjestelmään hyväksymisen esteenä Valtiontuet syöttötariffijärjestelmään hyväksymisen esteenä Uusiutuvan energian syöttötariffijärjestelmän ajankohtaispäivät Laskentatoimen asiantuntija Outi Vilén Esityksen sisältö Valtiontuet tuotantotukilaissa

Lisätiedot

LIITTEET. asiakirjaan. Ehdotus neuvoston direktiiviksi. valmisteveroja koskevasta yleisestä järjestelmästä (uudelleenlaadittu)

LIITTEET. asiakirjaan. Ehdotus neuvoston direktiiviksi. valmisteveroja koskevasta yleisestä järjestelmästä (uudelleenlaadittu) EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 25.5.2018 COM(2018) 346 final ANNEXES 1 to 2 LIITTEET asiakirjaan Ehdotus neuvoston direktiiviksi valmisteveroja koskevasta yleisestä järjestelmästä (uudelleenlaadittu) {SEC(2018)

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS,

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS, EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 3.4.2008 KOM(2008) 168 lopullinen 2008/0065 (CNS) C6-0175/08 Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS, Egeanmeren pienten saarten hyväksi toteutettavista maatalousalan erityistoimenpiteistä

Lisätiedot

FI 1 FI KOMISSION TIEDONANTO

FI 1 FI KOMISSION TIEDONANTO FI FI FI KOMISSION TIEDONANTO VALTIONTUKITOIMENPITEITÄ RAHOITUKSEN SAATAVUUDEN TURVAAMISEKSI TÄMÄNHETKISESSÄ FINANSSI- JA TALOUSKRIISISSÄ KOSKEVIEN TILAPÄISTEN YHTEISÖN PUITTEIDEN MUUTTAMISESTA 1. JOHDANTO

Lisätiedot

Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EU) N:o /

Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EU) N:o / EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 26.5.2010 KOM(2010) 142 lopullinen 2010/0140 (COD) C7-0135/10 Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EU) N:o / yleisen tullietuusjärjestelmän soveltamisesta 1 päivästä

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.1.2013 COM(2013) 8 final 2013/0006 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS luvan antamisesta Ranskalle soveltaa Korsikan departementeissa vapaaseen liikkeeseen laskettavaan ja moottoripolttoaineena

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO. Bryssel, 19.03.2003 C(2003)784fin. Valtiontuki N 74/B/2002 Suomi Tuki voimalaitoksille. Arvoisa Ulkoministeri, 1.

EUROOPAN KOMISSIO. Bryssel, 19.03.2003 C(2003)784fin. Valtiontuki N 74/B/2002 Suomi Tuki voimalaitoksille. Arvoisa Ulkoministeri, 1. EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 19.03.2003 C(2003)784fin Asia: Valtiontuki N 74/B/2002 Suomi Tuki voimalaitoksille Arvoisa Ulkoministeri, 1. MENETTELY Suomen viranomaiset ilmoittivat komissiolle 7. tammikuuta

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 4. marraskuuta 2014 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 4. marraskuuta 2014 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 4. marraskuuta 2014 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2014/0288 (NLE) 14521/1/14 REV 1 SC 163 ECON 944 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 22.12.2006 KOM(2006) 910 lopullinen 2006/0305 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI rahoitusvälineiden markkinoista annetun direktiivin 2004/39/EY

Lisätiedot

Valtiontuki N 67/2009 Suomi Muutokset olemassa olevaan meriliikenteen tukiohjelmaan

Valtiontuki N 67/2009 Suomi Muutokset olemassa olevaan meriliikenteen tukiohjelmaan EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 3.7.2009 K(2009) 5418 Asia: Valtiontuki N 67/2009 Suomi Muutokset olemassa olevaan meriliikenteen tukiohjelmaan Arvoisa Herra ulkoministeri, 1. MENETTELY 1. Suomen viranomaiset

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 20.12.2017 C(2017) 8871 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu 20.12.2017, kolmansista maista peräisin olevia perinteisiä elintarvikkeita koskevista hallinnollisista

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 13.12.2006 KOM(2006) 796 lopullinen Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS päätöksen 2000/91/EY soveltamisalan laajentamisesta luvan antamiseksi Tanskan kuningaskunnalle ja Ruotsin

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. päätöksen 2002/546/EY muuttamisesta sen soveltamisajan osalta

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. päätöksen 2002/546/EY muuttamisesta sen soveltamisajan osalta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 12.11.2013 COM(2013) 781 final 2013/0387 (CNS) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS päätöksen 2002/546/EY muuttamisesta sen soveltamisajan osalta FI FI PERUSTELUT 1. EHDOTUKSEN TAUSTA Euroopan

Lisätiedot

Asia: Valtiontuki / Suomi - Tuki nro N 136/ Vuoden 2005 poikkeuksellisten tulvien aiheuttamien vahinkojen korvaaminen

Asia: Valtiontuki / Suomi - Tuki nro N 136/ Vuoden 2005 poikkeuksellisten tulvien aiheuttamien vahinkojen korvaaminen EUROOPAN KOMISSIO Brysselissä 26-IV-2006 K (2006) 1781 Asia: Valtiontuki / Suomi - Tuki nro N 136/2006 - Vuoden 2005 poikkeuksellisten tulvien aiheuttamien vahinkojen korvaaminen Arvoisa Herra ulkoministeri

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 3. lokakuuta 2013 (OR. en) 13408/13 Toimielinten välinen asia: 2013/0020 (NLE) TRANS 466 MAR 126

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 3. lokakuuta 2013 (OR. en) 13408/13 Toimielinten välinen asia: 2013/0020 (NLE) TRANS 466 MAR 126 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 3. lokakuuta 2013 (OR. en) 13408/13 Toimielinten välinen asia: 2013/0020 (NLE) TRANS 466 MAR 126 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS jäsenvaltioiden valtuuttamisesta

Lisätiedot

Valtiontuki N 58/2004 ja N 60/2004 Suomi Pk-yrityksille Suomessa myönnetty pelastamis- ja rakenneuudistustuki

Valtiontuki N 58/2004 ja N 60/2004 Suomi Pk-yrityksille Suomessa myönnetty pelastamis- ja rakenneuudistustuki EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 30.06.2004 C (2004) 2048 fin Asia: Valtiontuki N 58/2004 ja N 60/2004 Suomi Pk-yrityksille Suomessa myönnetty pelastamis- ja rakenneuudistustuki Arvoisa Ulkoministeri MENETTELY

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 6.11.2015 COM(2015) 552 final 2015/0256 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS Belgian kuningaskunnalle annettavasta luvasta ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä

Lisätiedot

1. TARKOITUS JA SOVELTAMISALA

1. TARKOITUS JA SOVELTAMISALA EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Kilpailun pääosasto SAC Bryssel PO D(2004) JULKISEN PALVELUN VELVOITTEESTA MAKSETTAVANA KORVAUKSENA MYÖNNETTÄVÄÄ VALTIONTUKEA KOSKEVAT YHTEISÖN SUUNTAVIIVAT 1. TARKOITUS JA

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D049061/02.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D049061/02. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. helmikuuta 2017 (OR. en) 5896/17 AGRILEG 26 VETER 10 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 1. helmikuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D049061/02 Asia:

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO. Bryssel, 22.02.2012 C (2012) 931 final. Valtiontuki SA.32698 (2011/NN) Suomi Rakenneuudistustuki Air Ålandille

EUROOPAN KOMISSIO. Bryssel, 22.02.2012 C (2012) 931 final. Valtiontuki SA.32698 (2011/NN) Suomi Rakenneuudistustuki Air Ålandille EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 22.02.2012 C (2012) 931 final Asia: Valtiontuki SA.32698 (2011/NN) Suomi Rakenneuudistustuki Air Ålandille Arvoisa ulkoasiainministeri, 1. MENETTELY (1) Suomi ilmoitti 10. maaliskuuta

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.5.2015 COM(2015) 197 final 2015/0102 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin, Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Moldovan tasavallan välisellä

Lisätiedot

A8-0025/99. Perustelu

A8-0025/99. Perustelu 22.4.2015 A8-0025/99 99 1 artikla 3 kohta b a alakohta (uusi) Direktiivi 98/70/EY 7 b artikla 4 a kohta (uusi) b a) lisätään kohta seuraavasti: 4 a. Edellä olevaa 1 kohtaa sovellettaessa huomioon otettavia

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. maaliskuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. maaliskuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. maaliskuuta 2017 (OR. en) 7713/16 COR 1 EF 76 ECOFIN 273 DELACT 64 SAATE Lähettäjä: Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja Saapunut:

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI. direktiivien 2006/112/EY ja 2008/118/EY muuttamisesta Ranskan syrjäisempien alueiden ja erityisesti Mayotten osalta

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI. direktiivien 2006/112/EY ja 2008/118/EY muuttamisesta Ranskan syrjäisempien alueiden ja erityisesti Mayotten osalta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 7.8.2013 COM(2013) 577 final 2013/0280 (CNS) C7-0268/13 Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivien 2006/112/EY ja 2008/118/EY muuttamisesta Ranskan syrjäisempien alueiden ja erityisesti

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 8.3.2018 C(2018) 1389 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu 8.3.2018, väliaikaisesta poikkeamisesta delegoidussa asetuksessa (EU) 2015/2446 vahvistetuista etuuskohteluun

Lisätiedot

Biopolttoainelainsäädäntö ja tukipolitiikka Jukka Saarinen TEM/Energiaosasto

Biopolttoainelainsäädäntö ja tukipolitiikka Jukka Saarinen TEM/Energiaosasto Biopolttoainelainsäädäntö ja tukipolitiikka Jukka Saarinen TEM/Energiaosasto TransEco-seminaari 4.12.2012 Nykyinen biopolttoaineita koskeva lainsäädäntö EU-säädökset RES-direktiivi (2009/28/EY) Vaatimus

Lisätiedot

Ehdotus päätökseksi (COM(2018)0744 C8-0482/ /0385(COD)) EUROOPAN PARLAMENTIN TARKISTUKSET * komission ehdotukseen

Ehdotus päätökseksi (COM(2018)0744 C8-0482/ /0385(COD)) EUROOPAN PARLAMENTIN TARKISTUKSET * komission ehdotukseen 8.2.2019 A8-0014/ 001-008 TARKISTUKSET 001-008 esittäjä(t): Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta Mietintö Miroslav Poche A8-0014/2019 Energiatehokkuudesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus neuvoston päätökseksi

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus neuvoston päätökseksi EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 3.3.2017 COM(2017) 111 final ANNEX 1 LIITE asiakirjaan Ehdotus neuvoston päätökseksi ETA:n sekakomiteassa Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta ETAsopimuksen liitteen

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 131/2001 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle sähkön ja eräiden polttoaineiden valmisteverosta annetun lain 28 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ LUONNOS 26.1.2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi elinkeinotulon verottamisesta annetun lain ja maatilatalouden tuloverolain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi elinkeinotulon verottamisesta

Lisätiedot

Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o xxxx/ annettu

Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o xxxx/ annettu EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 24.6.2010 KOM(2010)336 lopullinen 2010/0183 (COD) Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o xxxx/20010 annettu asetuksen (EY) N:o 1234/2007 (yhteisiä markkinajärjestelyjä

Lisätiedot

ottaa huomioon komission ehdotuksen (KOM(2003) 560) 1,

ottaa huomioon komission ehdotuksen (KOM(2003) 560) 1, P5_TA(2004)0004 Uudet synteettiset ja muut huumausaineet * Euroopan parlamentin lainsäädäntöpäätöslauselma ehdotuksesta neuvoston päätökseksi uusia synteettisiä ja muita huumausaineita koskevasta tietojenvaihdosta,

Lisätiedot

Valtiontuki N 152/2010 Suomi Työntekijöiden lisäeläkeoikeuksiin liittyvien kustannusten korvaaminen Arctia Shipping Oy:lle

Valtiontuki N 152/2010 Suomi Työntekijöiden lisäeläkeoikeuksiin liittyvien kustannusten korvaaminen Arctia Shipping Oy:lle EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 06.07.2010 K(2010)4502 lopullinen Asia: Valtiontuki N 152/2010 Suomi Työntekijöiden lisäeläkeoikeuksiin liittyvien kustannusten korvaaminen Arctia Shipping Oy:lle Arvoisa ulkoministeri,

Lisätiedot

Ref. Ares(2014) /07/2014

Ref. Ares(2014) /07/2014 Ref. Ares(2014)2338517-14/07/2014 EUROOPAN KOMISSIO YRITYS- JA TEOLLISUUSTOIMINNAN PÄÄOSASTO Toimintaohjeet 1 Bryssel 1.2.2010 - Direktiivin 2001/95/EY ja vastavuoroista tunnustamista koskevan asetuksen

Lisätiedot

HE 12/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 12/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 2/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle valtion erityisrahoitusyhtiön luotto- ja takaustoiminnasta annetun lain ja 8 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.2.2014 COM(2014) 81 final 2014/0041 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin kannasta Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Korean tasavallan väliseen vapaakauppasopimukseen

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 10. maaliskuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 10. maaliskuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 10. maaliskuuta 2015 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2014/0259 (NLE) 6732/15 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: SOC 150 EMPL 77 MIGR 13 JAI 149 NEUVOSTON PÄÄTÖS jäsenvaltioiden

Lisätiedot

Valtiontuki SA (2011/N) Suomi Alusten ympäristönsuojelua parantavien investointitukien yleisiä ehtoja koskeva tukiohjelma

Valtiontuki SA (2011/N) Suomi Alusten ympäristönsuojelua parantavien investointitukien yleisiä ehtoja koskeva tukiohjelma EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 07.12.2011 K (2011) 8954 lopullinen Asia: Valtiontuki SA.32118 (2011/N) Suomi Alusten ympäristönsuojelua parantavien investointitukien yleisiä ehtoja koskeva tukiohjelma Arvoisa

Lisätiedot

LIITE II. Tämän asetuksen edellytysten nojalla poikkeuksen saanutta valtiontukea koskevat tiedot I OSA

LIITE II. Tämän asetuksen edellytysten nojalla poikkeuksen saanutta valtiontukea koskevat tiedot I OSA LIITE II Tämän asetuksen edellytysten nojalla poikkeuksen saanutta valtiontukea koskevat tiedot I OSA Tiedot toimitetaan 11 artiklan mukaisesti käyttäen vakiintunutta komission tietotekniikkasovellusta

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 16.5.2019 C(2019) 3557 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu 16.5.2019, Euroopan unionin rautatiejärjestelmän osajärjestelmää käyttötoiminta ja liikenteen hallinta

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO. Bryssel, 04.XII.2007 K(2007)6169. Arvoisa Herra ulkoministeri

EUROOPAN KOMISSIO. Bryssel, 04.XII.2007 K(2007)6169. Arvoisa Herra ulkoministeri EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 04.XII.2007 K(2007)6169 Asia: Valtiontuki N 308/2007 Suomi Tuki innovaatiotoiminnan neuvontapalveluihin ja innovaatiotoimintaa tukeviin palveluihin pk-yrityksille Valtiontuki

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.2.2019 C(2019) 1090 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 15.2.2019, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1303/2013 täydentämisestä sellaisen rahoitusmuodon

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.10.2014 C(2014) 7461 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 17.10.2014, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1305/2013 liitteen I sekä Euroopan

Lisätiedot

Kansallinen energia- ja ilmastostrategia Verotuksellisia näkökohtia Leo Parkkonen Eduskunnan valtiovarainvaliokunta

Kansallinen energia- ja ilmastostrategia Verotuksellisia näkökohtia Leo Parkkonen Eduskunnan valtiovarainvaliokunta Kansallinen energia- ja ilmastostrategia Verotuksellisia näkökohtia 10.02.2017 Leo Parkkonen Eduskunnan valtiovarainvaliokunta Esityksen rakenne Nykyisen energia- ja liikenneverotuksen rakenne, tasot ja

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 2. joulukuuta 2009 (OR. fr) 15979/09 FISC 154

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 2. joulukuuta 2009 (OR. fr) 15979/09 FISC 154 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 2. joulukuuta 2009 (OR. fr) 15979/09 SC 154 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS luvan antamisesta Ruotsin kuningaskunnalle ja Ison-Britannian

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel, 22.12.2006 KOM(2006) 913 lopullinen 2006/0301 (COD) Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI sisäpiirikaupoista ja markkinoiden manipuloinnista (markkinoiden

Lisätiedot

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS,

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS, EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.6.2010 KOM(2010)280 lopullinen 2010/0168 (NLE) Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS, moottoriajoneuvojen hyväksymistä sähköturvallisuuden osalta koskevan Yhdistyneiden Kansakuntien Euroopan

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 12.12.2018 C(2018) 8841 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS, annettu 12.12.2018, Ruotsin ja Suomen yhteistyöohjelman Interreg V-A Ruotsi-Suomi-Norja (Pohjoinen), johon Norja

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 20.10.2016 COM(2016) 665 final 2016/0326 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS luvan antamisesta Puolan tasavallalle soveltaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun

Lisätiedot

2. YKSITYISKOHTAINEN KUVAUS TOIMENPITEESTÄ

2. YKSITYISKOHTAINEN KUVAUS TOIMENPITEESTÄ EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 10.V.2007 K(2007)1941 lopull. Asia: Valtiontuki N 886/2006 - Suomi Kuljetusten alueellinen tukeminen Arvoisa ulkoministeri, 1. MENETTELY (1) Komissio hyväksyi 13. tammikuuta

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 27. heinäkuuta 2012 (27.07) (OR. en) 12945/12 ENV 645 ENT 185 SAATE

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 27. heinäkuuta 2012 (27.07) (OR. en) 12945/12 ENV 645 ENT 185 SAATE EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 27. heinäkuuta 2012 (27.07) (OR. en) 12945/12 ENV 645 ENT 185 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 25. heinäkuuta 2012 Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö

Lisätiedot

Usein kysyttyä yhteisölähtöistä paikallista kehittämistä (CLLD) koskeviin hankkeisiin sovellettavista valtiontukisäännöistä

Usein kysyttyä yhteisölähtöistä paikallista kehittämistä (CLLD) koskeviin hankkeisiin sovellettavista valtiontukisäännöistä Usein kysyttyä yhteisölähtöistä paikallista kehittämistä (CLLD) koskeviin hankkeisiin sovellettavista valtiontukisäännöistä 1. Ovatko kalastusalan valtiontukisäännöt muuttuneet kaudella 2014 2020? Tiettyjen

Lisätiedot

(5) Kuntien takauskeskuksen toimintaa valvoo takauskeskustarkastaja, jonka sisäasiainministeriö nimittää.

(5) Kuntien takauskeskuksen toimintaa valvoo takauskeskustarkastaja, jonka sisäasiainministeriö nimittää. EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, 16.06.2004 C(2004)2034fin Asia: Valtiontuki N 179/2004 Suomi Kuntien takausjärjestelmä Suomessa Arvoisa ulkoministeri 1. Menettely: (1) Suomen viranomaiset ilmoittivat 16. huhtikuuta

Lisätiedot