Palautetta kevään 2013 oppilailta koulukohtaisesti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Palautetta kevään 2013 oppilailta koulukohtaisesti"

Transkriptio

1 Palautetta kevään 2013 oppilailta koulukohtaisesti Kysyimme kevään 2013 kurssilaisilta (Supermaster ja Winner) mielipiteitä heidän opiskelupaikkakunnastaan ja koulustaan. Saimme palautetta runsaasti. Yllätyimme vastausten positiivisuudesta: Vähintään 4/5 vastaajista oli tyytyväinen tai erittäin tyytyväinen opiskelupaikkakuntaansa ja kouluunsa. Tyypillinen kommentti oli, että vaikka olisi päässyt 2. tai 3. hakukohteeseensa, oppilas ei haluaisi enää vaihtaa koulua vaikka voisi. Palautteen perusteella kaikissa kouluissa ja kaikilla paikkakunnilla viihdytään hyvin. Kysyimme vanhoilta oppilailtamme myös neuvoja tämän kevään kurssilaisille. Ohessa on poimintoja oppilaiden vastauksista. Opiskelupaikkakunta: Joensuu Minulla oli hieman ennakkoluuloja Joensuuta kohtaan, mutta kaikki luuloni ovat osoittautuneet vääriksi! Kaupunki on täynnä opiskelijoita ja olen saanut paljon uusia ystäviä Opiskelupaikkakunta: Vaasa Opiskelupaikkakunta yleisesti on erittäin mukava, vissiin 20% on opiskelijoita. Erityinen kehu on pakko sanoa kampuksellemme, joka on todella viihtyisä ja upea ja erittäin hieno ja moderni kirjasto kaiken keskellä. Opiskelupaikkakunta: Lappeenranta Opiskelen Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa. Ennen opintojen aloittamista olin asunut Helsingissä koko elämäni ja muuttaminen pienemmälle paikkakunnalle tuntui aluksi oudolta. Hain ensimmäisenä vaihtoehtona Lappeenrantaan, ja aluksi hieman harmitti, etten hakenut Helsinkiin Lappeenrannassa on kuitenkin todella hyvä yhteishenki, ja lukuisten vapaa-ajan tapahtumien myötä koulukavereihin tutustuu nopeasti. Urheilutoimintaakin on järjestetty paljon. Lappeenranta opiskelupaikkakuntana tuntuu aina vain paremmalta. Mahdollisuus yhdistää kauppatieteet ja tekniikka on mielestäni todella suuri plussa. Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen Lappeenrantaan opiskelupaikkana. Opetus on laadukasta, yhteishenki on todella hyvä ja vapaa-ajan toimintaa on paljon Erittäin hyvä koulu ja tasokas opetus. En keksi mitään pahaa sanottavaa.

2 Opiskelupaikkakunta: Tampere Erityisesti Vakuutustieteen puolella opetus on erinomaista, ja olen erittäin tyytyväinen muutenkin opetukseen yliopistolla. Laitos on pieni ja suhteet henkilökuntaan ovat välittömät. Professorinkin kanssa voi aina hyvin mielin mennä juttelemaan ja puhumaan tulevaisuuden suunnitelmista. Tampere on ainut paikka Suomessa ja harvojen joukossa koko maailmassa, jossa voi opiskella vakuutustiedettä. Kannattaa tutustua tähän aineeseen enemmän kauppakorkean sivuilla! Tampereen yliopistolla on vapaa sivuaineoikeus, joka mahdollistaa erittäin laajat opiskelumahdollisuudet Itse aion seuraava vuonna opiskella esimerkiksi Asian studies sekä Talous ja finanssilaitokset -teemakokonaisuudet. Tampereen yliopiston kauppislaiset, tuttavallisemmin Boomarit, ovat erittäin tiivis joukko. Opiskelijoita aloittaa joka vuosi n. 130, mikä on mahdollistanut erittäin tiiviin yhteisön. Itse en tuntenut ketään Tampereelta, kun muutin tänne ja suunnitelmanani oli opiskella täällä yksi vuosi ja sen jälkeen hakea uudestaan Aaltoon. Toisin kuitenkin kävi, nyt en mistään hinnasta vaihtaisi pois täältä. Näin on käynyt monelle muullekin Opiskelupaikkakunta: Vaasa Vaasa ei ollut itselläni ensimmäinen vaihtoehto, ja olin aluksi hieman pettynyt, etten päässyt haluamaani kouluun. Nyt olen kuitenkin hurjan iloinen, että pääsin Vaasaan, sillä täällä olen pääsyt itsenäistymään ja saanut todella paljon uusia kavereita Kannustaisin siis ennakkoluulottomasti hakemaan myös muualle kuin vain Helsinkiin! Älkää heittäkö tiivistelmiä, pääsykoekirjoja, muistiinpanoja yms. pois! Aallossa käydään eka vuosi perusopintoja eli kerrataan pääsykokeiden asioita ja uutta tulee vain vähän -> tiivistelmistä oli hyvä etsiä nopeasti tietoa, kun niiden rakenteen muisti jo lähes ulkoa (vrt. yli sivuinen kurssikirja, jossa täysin samat asiat). Osalla kursseista sanottiin myös, että pääsykoekirjalla ja luentomuistiinpanoilla voi korvata koko kurssikirjan lukemisen. Tiivistelmät ovat auttaneet enemmän kuin paljon ekana vuonna!!

3 Opiskelupaikkakunta: Lappeenranta Viestinä kurssilaisilla voisi antaa, että pistää kaiken peliin luku-urakassa, koska välivuosi tulisi ärsyttämään enemmän, kuin lukemisen takia missatut facebookkeskustelut. Myös hakuvaihtoehtojen asettaminen saavutettaviksi ja väärien vastausten välttäminen pääsykokeessa voi olla ratkaiseva tekijä sisäänpääsyssä. Sadat lukutunnit ja hyvä osaaminen ei auta, jos lähtee arpomaan muutamassa kysymyksessä ja väärien vastausten takia pistemäärä tippuu sisäänpääsyrajan alle. Pääkaupunkiseutu on tuttu jo entuudestaan, ja opiskelupaikkana varsin hyvä. Ei tosin yhtä tiivis kommuuni kuin mitä on havainnut esim. Turussa tai Vaasassa. Kun vain jaksaa paiskia hommia ja priorisoi asioiden omaksumisen KAIKEN muun edelle, saavuttaa varmasti haluamansa tuloksen. Tsemppiä ja jaksamista kaikille! Opiskelupaikkakunta: Pori Kannattaa keskittyä siihen omaan lukemiseen vaan, eikä verrata niin kauheasti muihin. Kaikki lukee omalla tavallaan. Kannattaa myös miettiä, tuntuvatko lukeminen ja pääsykoekirjojen asiat jo pääsykokeisiin lukiessa tylsiltä tai ei-kiinnostavilta, eli onko tämä sittenkään se oikea ala. Opiskellessa sitä motivaatiota tarvitaan, ja sen huomaa jos ala ei kiinnosta! Sen sijaan, jos motivaatiota on, niin opiskelu on kyllä silti välillä rankkaa, mutta palkitsevaa. Opiskelupaikkakunta: Kuopio Hei! Opiskelen ensimmäistä vuotta Itä-Suomen yliopistossa Kuopion kampuksella. Olen valinnut pääaineeksi rahoituksen ja laskentatoimen, joka oli itselle hyvin mielekäs valinta. Meidän koulussa rahoitusta opettaa Jyrki Niskanen, joka on suhteellisen tunnettu ja arvostettu rahoituksen proffa. Mielestäni opetus on ollut hyvää, ja on mukavaa, että kauppiksessa uusia opiskelijoita aloittaa vuosittain vain 50 henkilöä. Näin ollen muut opiskelijat tulevat tutuiksi, ja ryhmähenki on tiivis. Kuopio on kaupunkina pienehkö, mutta kyllä siihen muutamassa kuukaudessa tottuu. Suosittelen ehdottomasti laittamaan Kuopion yhdeksi hakuvaihtoehdoista, sillä koulussa saa erinomaista opetusta, mahtavia ystäviä sekä sisäänpääsy ei vaadi päätä huimaavia pisterajoja.

4 Opiskelupaikkakunta: Lappeenranta Lappeenranta on ihana pieni kaupunki, sopivan matkan päässä pääkaupunkiseudusta. Täältä pääsee tosi helposti kotiin Espooseen viikonlopuksi kimppakyydeillä! Koulussa on tosi hyvä yhteishenki, ja oli helppo päästä opiskelujen alkuun hyvän tutoroinnin ja opastuksen avulla. Ihan mahtavaa ollut! Opiskelupaikkakunta: Lappeenranta Paljon tsemppiä! Lukekaa, lukekaa ja lukekaa! Heinäkuu tulokset kyllä sitten palkitsee! Ja vaikka ei pääsisi siihen paikkaan mikä on 1 vaihtoehtona, lähde silti ehdottomasti opiskelemaan! Kannattaa myös harkita vakavasti pääkaupunkiseudulta muualle lähtemistä. On tosi helppo saada uusia kavereita, ja varmasti opiskeluaika on ihan yhtä mahtavaa, oli missä tahansa. :) Nyt keskittykää vaan ja ainoastaan pääsykokeisiin ja ottakaa kurssista kaikki hyöty irti, muuta ehtii puuhailla sitten pääsykokeiden jälkeen!! Opetus on mielestäni hyvinkin laadukasta, luennot ovat mielenkiintoisia hyvien luennoitsijoiden ansiosta. Luennoilla on myös vieraillut paljon mielenkiintoisia henkilöitä, mainittakoon vaikka viime viikon taloustieteen kurssilla vieraillut Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen. Itse vaihdoin yhteishaun aikana Lappeenrannan ja Helsingin välillä muistaakseni 4 kertaa 1. hakukohdetta, päädyin kuitenkin Helsinkiin viime hetkellä, ja sinne pääsinkin reiluin pistein. Kannattaa miettiä mihin haluaa ja istua sitten kirjastossa niin kauan, että pääsee sinne. Ei kannata liikaa miettiä "mitä jos" skenaarioita, vaan keskittyä tekemään se mitä pystyy. Tsemppiä lukemiseen! Opiskelupaikkakunta: Lappeenranta Jos päätätte lähteä pyrkimään kauppakorkeaan, tehkää se täysillä ja antakaa itsestänne 110% ja mieluiten vielä enemmän! Luku-urakka on todella valtava ja raskas sekä henkisesti että fyysisesti, mutta lopussa tulette kiittämään itseänne. Syökää hyvin, liikkukaa ja jakakaa tuntemuksia läheiselle ystävälle lukuprosessin aikana. Opiskelupaikkakunta: Oulu Todella hyvä kauppakorkea pohjoisessa. Oulu on eläväinen opiskelijapaikkakunta, jota voin suositella lämpimästi.

5 Silloin kun hain, oli selvää että Helsinki olisi ehdottomasti ensimmäinen hakukohteeni. KY:llä kaikki asiat tuntuvat olevan hanskassa, eikä ole tullut vastaan tilanteita, joissa olisin ollut yksin ongelmieni kanssa. Hyvän opetuksen lisäksi koulussamme on runsaasti opiskelijatoimintaa, jossa itsekin olen ollut hyvin aktiivisesti mukana opiskelujen vastapainoksi. Muiden paikkakuntien kauppisopiskelijoita on myös tullut tutuksi, ja tämä onkin muuttanut vahvasti mielipiteitäni muiden kauppakorkeakoulukaupunkien suhteen. Jos nyt pitäisi hakea uudestaan, ei Helsinki enää välttämättä olisi ylivoimainen ykköshakuvaihtoehto, koska tiedän että oli koulu mikä tahansa, jokaisesta löytyy ne omat hyvät puolensa ja loistavat opiskelijakaverit. Aalto-yliopisto pyrkii olemaan huippuyliopisto, ja mielestäni se sitä monella tavalla onkin. Totta kai oma koulu on aina omasta mielestä se paras ja sitä mieltä olen itsekin. En vaihtaisi! Elämää on myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella, kannattaa pitää kaikki vaihtoehdot auki! Itse pyhitin koko viime kevään lukemiselle, ja vaikka monet kaverit silloin valittelivatkin, ettei aikaa meinaa enää muuhun löytyä, olen onnellinen että pidin pääni ja olin aivan hitsin ahkera lukemisen suhteen. Se fiilis pääsykokeessa oli aivan mahtava, kun alkoi hymyilyttää se, että koe tuntui niin helpolta kaiken lukemisen jälkeen ja tiesi, ettei lukeminen ollut mennyt hukkaan. Pääsykoekirjat eivät loppujen lopuksi ole mitenkään hirveän haastavia, kun niitä jaksaa oikeasti lukea ajatuksen kanssa eikä vain opetella ulkoa. Jotkut jutut tietysti on näitä ulkoa opeteltavia varsinkin markkinoinnissa, mutta ymmärtämisellä pääsee jo aika pitkälle. Ei ole järkevää kahlata kirjoja läpi seitsemää kertaa, jos ei niitä asioita senkään jälkeen oikeasti ymmärrä. Sen huomaa sitten viimeistään ekan vuoden peruskursseilla, kun samoja asioita käydään uudestaan läpi. Ihan senkin takia on fiksua tajuta opiskelemansa asiat. Opiskelupaikkakunta: Vaasa Kaupunki Vaasa ei ole kovinkaan iso, joten paikan oppii tuntemaan nopeasti. Noin joka kolmas vastaantulija on opiskelija (eli muitakin kuin yliopistosta), joten saman ikäistä porukkaa on paljon. Paljon opiskelijoita pääkaupunkiseudulta. Kampusalue on siisti ja sekoitus vanhoja ja uusia moderneja rakennuksia merenrannalla. Kampuksen sijainti on hyvä ja toimiva. Ei se lukemisen määrä vaan lukemisen laatu! Rankan kevään jälkeen tulee huomattavasti kevyempi syksy.

6 Opiskelupaikkakunta: Turku Turku on huikea opiskelukaupunki, ja kouluamme en voi kuin suositella. Loistava ryhmähenki ja uskomattoman laajat vapaa-ajanviettomahdollisuudet, joita oppilaskunta järjestää. Opetuksen laatu on hyvää. Hae kouluun, jonka pääainevalikoimasta löydät oikeasti itseäsi kiinnostavan aineen. Pääsykokeisiin lukiessa tee työtä määrätietoisesti koko kevät. Panosta erityisesti Supermasterin laadukkaiden tiivistelmien ahkeraan opiskeluun sekä muistikortteihin. Korttien avulla kertaat erittäin tehokkaasti missä tahansa. Näkömuistin omaavien henkilöiden kohdalla kirjaan/tiivistelmiin/kortteihin kannattaa piirrellä muistisäännöiksi kuvia tai väritellä alueita jne. Tällöin muistat kokeessa asioita kuvioiden perusteella. Jos sinulta löytyy kaveri, joka lukee pääsykokeisiin ja on Supermasterin kurssilla, ota siitä hyöty irti. Kyselkää toisiltanne muistikorttien kysymyksiä. Lukukaveri tsemppaa sinua yrittämään enemmän, ja pieni keskinäinen kilpailu nostattaa motivaatiota. Kun stressi yltyy liian suureksi, ja et esimerkiksi saa öisin nukuttua, tai ilmenee muita fyysisiä tai henkisiä oireita, älä jatka lukemista tällöin väkisin. Itselläni ilmeni viime keväänä jopa fyysisen ylikunnon oireita (pulssi jne.) lukemisen aiheuttaman stressin vuoksi, ja jouduin lopettamaan loppuvaiheessa lukemisen reiluksi viikoksi, mikä ehdottomasti kannatti siinä tilanteessa pääsykoepäivää silmälläpitäen. Usko itseesi ja muista, että pääsykoetouhussa mitataan motivaatiotasi päästä kouluun eikä eksaktisti ainoastaan älykkyyttäsi. Ahkerat palkitaan. Opiskelupaikkakunta: Vaasa Vaasa on erittäin viihtyisä ja opiskelijaelämältään vilkas kaupunki. Vaasaan tulo toi ainakin itselleni aivan uudet kaveripiirit, vaikkakin suurin osan Vaasan kauppatieteilijöistä on pääkaupunkiseudulta. Vaasan ainoa huono puoli on etäisyys Helsingistä, mutta muuten Vaasasta löytää hyvin kaiken tarvittavan. Yliopistolta löytää aina tuttuja naamoja, mutta toisaalta oma vuosikurssikin on niin suurilukuinen, että uusiin tuttavuuksiin tulee vielä pitkän aikaa törmäämään. Olen erittäin tyytyväinen, että jaksoin lukea itseni Aaltoon! Opiskeluympäristö on energinen ja melko kilpailuhenkinen, mutta täällä voi silti keskittyä täysin omaan suoritukseensa. Opiskelijatoiminta on myös hyvin vilkasta, ja kaikenlaista oheistoimintaa ja tapahtumia on vireillä jatkuvasti. Aallon kauppiksessa on melko vahva yhteishenki, vaikka täälläkin on tietysti muodostunut kaveripiirit.

7 Pääsykokeessa tärkeintä on latauksen oikea ajoitus ja sisäinen motivaatio. Kukaan ei kokeessa kysy luettuja tunteja eikä sitä, miten paljon sanoo haluavansa sisään, vaan kaikki kulminoituu rauhallisuuteen ja tätä kautta onnistumiseen. Tärkeintä on luoda itselleen luottavainen olo omasta osaamisesta, jotta kokeessa on mahdollisuus pysyä rauhallisena. Ei saa jäädä asioiden jalkoihin eikä mennä niiden edelle, vaan edetä kokeessa johdonmukaisesti ja järkevästi. Opiskelupaikkakunta: Vaasa Vaasa on ylittänyt kaikki odotukseni tähän mennessä! Olin todella varautunut tänne tullessani, mutta opiskelijoiden yhteishenki on todella käsin kosketeltavaa täällä. Kaikki puhaltavat täällä yhteen hiileen! Kannustuksena voin sanoa, että edessänne on tähänastisen elämänne vaikein kevät, mutta päämääränä on tähänastisen elämänne hienoin saavutus. En vaihtaisi opiskelupaikkaani mistään hinnasta, ja olen tyytyväinen, että jaksoin painaa satoja tunteja tämän eteen. Tsemppiä! Opiskelupaikkakunta: Turku Turku on hieno kaupunki. Kaikki on lähellä ja henki on hyvä. Täällä on paljon aktiivitoimintaa, ja ystäviä on helppo saada. Pitää vain mennä heti alussa pois omalta mukavuusalueeltaan ja tutustua uusiin ihmisiin Kaikki peliin nyt. Kun kerran antaa kaikkensa, niin ei harmita jälkeenpäin. Jos alkaa vitkuttelemaan nyt, ei mikään ärsytä niin paljon kun aloittaa sama rumba uudestaan ensi keväänä (nimimerkillä kokemusta löytyy). Lukekaa hyvin, mutta älkää ähkyksi. Muistakaa kuunnella Timppaa, sillä hänen neuvoja noudattaen olen itsekin nyt opiskelemassa! Tsemppiä lukemisiin. Pääsykokeissa kaikki pitää osata ulkoa, mutta onneksi opiskelu vaatii enemmän soveltamista kuin ulkoa opettelemista.

8 Opiskelupaikkakunta: Vaasa Hain alunperin Helsinkiin, mutta olen iloinen, että pääsinkin Vaasaan. Vaasa on ihana kaupunki, ja ihmiset lämminhenkisiä ja avoimia. Itse koen, että Vaasan kauppislaisilla on huikea yhteishenki, sillä ainejärjestömme Warrantin toiminta on erittäin aktiivista. Itse kuulun Warrantin kulttuurijaostoon, ja voin lämpimästi suositella kaikille jaostotoimintaa! Vaasassa ei tekeminen lopu, sillä järjestämme jatkuvasti tapahtumia, kursseja, juhlia, sitsejä ja excursioita ulkomaille. Voisin myös väittää, että Vaasan kampus on Suomen kauneimpia ja modernimpia. Opiskelupaikkakunta: Oulu Opetus on laadultaan hyvää, opettajilla on selvästi paljon konkreettista kokemusta. Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että Oulun yliopistossa on erittäin paljon englanninkielisiä kursseja, itselleni ainakin tuli. Tämä ei kuitenkaan ole rasite, vaan kasvattaa valmiuksia tulevaisuutta varten Oulu opiskelijapaikkakuntana on ideaali. Itsekin Espoon kasvattina hieman kuumotti lähteä tänne pohjoiseen. Pk-seudulta porhaltaa sinne koneella tunnissa ja liput edestakaisin on n. 80 eukkoa eli koti-ikävän voi hoitaa helposti. Itse vietän 1-2 pitkää viikonloppua kotona per kk. Porukkaa on ympäri Suomea, eli samanhenkistä porukkaa ei tartte edes etsiä. Itsekin olen löytänyt enemmän kuin tarpeeksi sieluntovereita kauniit ja hyvät pyörätiet, kaikki tarpeelliset mukavuudet Opiskelupaikkakunta: Turku Opiskelukaupunkina uskallan väittää Turun olevan yksi parhaista. Kaupunki, mistä löytyy kaikki ja vielä mukavat etäisyydet. En ole kertaakaan käyttänyt bussia fuksivuoden aikana. En vaihtaisi Aaltoon vaikka paikkaa tarjottaisiin (sain jo viime vuonna yli Aallon rajan). Koulussa arvostetaan kunnianhimoista opiskelua, mutta myös sopivaa huumoria löytyy Pyrkijöille sanoisin, että kannattaa rohkeasti hakea Turkuun Opiskelijalle kaupunki on todella viihtyisä Opiskelupaikkakunta: Lappeenranta Itse muutin Lappeenrantaan muualta, kuten myös 98 % fukseista, joista suurin osa on PK-seudulta. Se, että kaikki ihmiset tulevat muualta johtaa siihen, että ihmisiin on helppo tutustua, ja täällä on tosi hyvä yhteishenki Sefen palkkavertailussa LUT:ista valmistuneiden kauppatieteiden maistereiden bruttoansiot olivat 300 e korkeammat kuin muiden, eli tämä ylitti myös Aallosta valmistuneet

9 Opiskelupaikkakunta: Joensuu Kaupunkina Joensuu on yllättänyt positiivisesti. Yliopisto on keskustan laidalla, ja kaikki palvelut ovat lähellä. Liikuntamahdollisuudet ovat erinomaiset. Kauppatieteiden paikallinen ainejärjestö, Optimi ry, on hyvin aktiivinen järjestämään erilaisia tapahtumia. Kaupungin katukuva on melko nuorekas johtuen suuresta opiskelijoiden määrästä. Lisäksi asuntoja saa yksityiseltä puolelta helposti kaupungin keskustasta Helsinkiläisiä saattaa hirvittää ajatus Joensuuhun muutosta. Siltikin esimerkiksi oman vuosikurssini opiskelijoista arviolta 1/3 on Helsinki-Espoo-Vantaa -akselilta kotoisin Itse olisin päässyt pääsykoepisteilläni Helsinkiin ja Aaltoon, mutta voin rehellisesti sanoa olevani tyytyväinen laittaessani Joensuun ykköshakuvaihtoehdoksi. Minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa Aallon kauppiksesta ja jopa yllätyin sinne päästessäni, miten hyvin voi opiskelijajärjestöillä olla asiat niinkin hyvin järjestyksessä kun KY:llä on. Kannattaa siis ehdottomasti hakea Helsinkiin jos pääkaupunkiseudulla opiskelu houkuttelee! (Muistutus että kandivaihe on siirtymässä OTANIEMEEN.) Kuitenkin moni kaverini opiskelee kauppatieteitä Vaasassa, Turussa ja Lappeenrannassa, ja kaikkialla näissä opiskelu on myös äärimmäisen hauskaa. Lukuaikaakin on vielä niin reilusti jäljellä, että on mahdollisuus hakea ja päästä ihan mihin vain.

10 Yhteenveto Kuten vastauksista huomaat, oppilaat viihtyvät hienosti kaikissa kouluissa. Mieti siis, mihin kouluihin haluat, ja harkitse vakavasti myös Sinulle vieraampia kouluja ja kaupunkeja. Noin 4/5 tai 9/10 oppilaista ei enää vaihtaisi paikkakuntaa vaikka voisi. Tutki koulujen pääaine-, sivuaine- ja opintokokonaisuustarjontaa kunkin koulun nettisivulta. Koulujen isoimmat erot löytyvät siitä, mitä aineita tai opintokokonaisuuksia koulussa on tarjolla. Yleisimmät (laskentatoimi, markkinointi jne.) opinnot löytyvät kaikista kouluista. Muissa kursseissa koulujen välillä on eroa. Muista, että Suomessa pääsee liikkumaan opiskelijana edullisesti junalla (ja esim. Ouluun lentäminen on edullista). Muualla kuin Helsingissä asuminen on myös halvempaa. Helsingissä on toki eniten mahdollisuuksia opintojen ja yritysyhteistyön suuntaan, mutta kaikkialta saa samanarvoisen tutkinnon. On hyvä miettiä, kannattaisiko valmistua nopeasti vai yrittää monta kertaa haluamaansa kouluun. Suosittelen valitsemaan sen koulun, mihin pisteet riittävät. Tähänastisten oppilaittemme palautteen perusteella tämä on järkevää ja lopputulos on hyvä: pääset opiskelemaan ja valmistut nopeasti, ja erittäin todennäköisesti viihdyt missä tahansa yhteisvalinnan koulussa. Viisaita valintoja ja ahkeruutta pääsykokeeseen toivoo Timo Hentunen

Valtion takaamia lukuelämyksiä jo vuodesta 1985

Valtion takaamia lukuelämyksiä jo vuodesta 1985 Valtion takaamia lukuelämyksiä jo vuodesta 1985 Fuksinumero 2011 Kansi: Mantsalaiset vappupiknikillä 2 Sisältö Päätön kirjoitus...4 Jussin tervehdys Hyvät ensimmäisen vuoden maantieteen opiskelijat...5

Lisätiedot

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Tämän vuoden Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa 2009-2010 esitellään

Lisätiedot

Fuksivuosi: millainen se on? Lue entisen fuksin (nykyisen teekkarin) tarina lehdestä! Tutoreiden esittelyt: Tutustu heihin jo etukäteen

Fuksivuosi: millainen se on? Lue entisen fuksin (nykyisen teekkarin) tarina lehdestä! Tutoreiden esittelyt: Tutustu heihin jo etukäteen TARAKI NRO 3/2012 Fuksivuosi: millainen se on? Lue entisen fuksin (nykyisen teekkarin) tarina lehdestä! Tervetuliassanoja niin oikealta kuin vasemmaltakin Tutoreiden esittelyt: Tutustu heihin jo etukäteen

Lisätiedot

Kompassi. valintakokeisiin. nyt kursseja myös lahdessa. Tradenomi-opiskelija kertoo liiketalouden AMK-tutkinnosta tuhdit eväät työelämään s.

Kompassi. valintakokeisiin. nyt kursseja myös lahdessa. Tradenomi-opiskelija kertoo liiketalouden AMK-tutkinnosta tuhdit eväät työelämään s. Kompassi ABIKURSSIT VALMENNUSKURSSIT ITSEOPISKELUMATERIAALIT KENRAALIKOKEET VALINTAKOKEET OPISKELU TYÖELÄMÄ valintakokeisiin nyt kursseja myös lahdessa Tradenomi-opiskelija kertoo liiketalouden AMK-tutkinnosta

Lisätiedot

Haalarit niskaan. Helppari. Muistilista. YLÖS, ULOS JA ULKOMAILLE Matkailusta ammatti. Rennosti Saikulla. Listasimme Porin pikaiset ruokapaikat

Haalarit niskaan. Helppari. Muistilista. YLÖS, ULOS JA ULKOMAILLE Matkailusta ammatti. Rennosti Saikulla. Listasimme Porin pikaiset ruokapaikat SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULUN SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULUN HAKIJALEHTI PALVELULIIKETOIMINTA 2015 Rennosti Saikulla Helppari Parhaat kumisaappaat, Muistilista apua uudelle opiskelijalle Listasimme Porin

Lisätiedot

Päihdekyselyn tulokset

Päihdekyselyn tulokset Hämeenlinnan Rotaryklubi järjesti joulukuun 2011 ja tammikuun 2012 aikana webbikyselyn 13-17 - vuotiaille Hämeenlinnan ja sen ympäristön nuorille. Kyseessä on Hämeenlinnan Rotaryklubin DSG-projekti. Tavoitteena

Lisätiedot

Hyvä uusi opiskelija,

Hyvä uusi opiskelija, FUKSILEHTI 1 2 TIEDEKUNNAN DEKAANIN TERVEHDYS Hyvä uusi opiskelija, Uskallan sanoa että edessäsi on yksi elämäsi hienoimmista jaksoista. Siihen mahtuu paljon työntäyteistä arkea mutta runsaasti myös juhlaa

Lisätiedot

OPTIMI RY:N VIRALLINEN ÄÄNENKANNATTAJA 8. VSK NRO 4 MARRASKUU 2010. Pete Parkkonen Jyrki Kalaja Daniel Yli-Seppälä

OPTIMI RY:N VIRALLINEN ÄÄNENKANNATTAJA 8. VSK NRO 4 MARRASKUU 2010. Pete Parkkonen Jyrki Kalaja Daniel Yli-Seppälä bátäâoá ~tàátâá OPTIMI RY:N VIRALLINEN ÄÄNENKANNATTAJA 8. VSK NRO 4 MARRASKUU 2010 dg Pete Parkkonen Jyrki Kalaja Daniel Yli-Seppälä Pääkirjoitus Lasken sitten puuteria Alpeilla tai lampaita himassa, päähäni

Lisätiedot

Q OSAVUOSIKATSAUS 3. joensuu - bits & pieces 6 Kiteen indiana jones 8 Kampuksen parhaat hengailupaikat 16

Q OSAVUOSIKATSAUS 3. joensuu - bits & pieces 6 Kiteen indiana jones 8 Kampuksen parhaat hengailupaikat 16 Q OSAVUOSIKATSAUS 3 OPTIMI RY:N VIRALLINEN ÄÄNENKANNATTAJA 6. VSK NRO 3 SYYSKUU 2008 joensuu - bits & pieces 6 Kiteen indiana jones 8 Kampuksen parhaat hengailupaikat 16 .:Pääkirjoitus:. Kampussaarna Tätä

Lisätiedot

KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011

KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011 KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011 Tässä Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa esitellään Vaasan yliopiston opiskelijoiden vaihtokokemuksia lukuvuoden 2010-2011. Mukana on kertomuksia

Lisätiedot

Osavuosikatsaus. Kevätlukukauden avajaiset. Pamelan haastattelu Horny Explosive Fuksitytöt radalla Oskun keittokomerossa

Osavuosikatsaus. Kevätlukukauden avajaiset. Pamelan haastattelu Horny Explosive Fuksitytöt radalla Oskun keittokomerossa Osavuosikatsaus OPTIMI RY:N VIRALLINEN ÄÄNENKANNATTAJA 8. VSK NRO 1 HELMIKUU 2010 Q1 Kevätlukukauden avajaiset Pamelan haastattelu Horny Explosive Fuksitytöt radalla Oskun keittokomerossa Paakirjoitus

Lisätiedot

Riina Helenius & Paula Oja:

Riina Helenius & Paula Oja: Riina Helenius & Paula Oja: AVERKON OPISKELIJAPALAUTE 2002 2003 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO...3 2 VASTAAJIEN TAUSTATIEDOT...3 3 VERKKO-OPISKELUN MAHDOLLISUUDET JA HAASTEET...6 4 TUTOROINTI JA SEN KEHITTÄMINEN...8

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS 1. hawaii-bileet 14 hallitusesittely 16 optimin ensimmäinen puheenjohtaja 22

OSAVUOSIKATSAUS 1. hawaii-bileet 14 hallitusesittely 16 optimin ensimmäinen puheenjohtaja 22 Q OSAVUOSIKATSAUS 1 Optimi ry:n virallinen äänenkannattaja 6. vsk nro 1 maaliskuu 2008 hawaii-bileet 14 hallitusesittely 16 optimin ensimmäinen puheenjohtaja 22 .:Pääkirjoitus:. Valintoja ja vakansseja

Lisätiedot

Kuva: Juha Sarkkinen 55

Kuva: Juha Sarkkinen 55 Kuva: Juha Sarkkinen 55 KIRJOITTANUT: PEKKA YLITALO HENKILÖKUVASSA JARNO MAJAVA Jarno Majava syntyi Rovaniemellä, ja vietti siellä lapsuutensa eri osissa kaupunkia: keskustassa, Ounasrinteellä ja myöhemmin

Lisätiedot

Vältä 7 kalleinta virhettä internetmarkkinoinnissa ja opi ottamaan maksimaalinen hyöty internetistä markkinointikanavana

Vältä 7 kalleinta virhettä internetmarkkinoinnissa ja opi ottamaan maksimaalinen hyöty internetistä markkinointikanavana Vältä 7 kalleinta virhettä internetmarkkinoinnissa ja opi ottamaan maksimaalinen hyöty internetistä markkinointikanavana Teemu Kinnunen internetmarkkinointi.fi Kuka on Teemu Kinnunen ja miksi häntä kannattaa

Lisätiedot

FUKSIOPAS KONEINSINÖÖRIKILTA

FUKSIOPAS KONEINSINÖÖRIKILTA FUKSIOPAS KONEINSINÖÖRIKILTA 2014 FUKSIKAPTEENIN TERVEHDYS SISÄLLYSLUETTELO Pidät juuri käsissäsi Koneinsinöörikillan fuksiopasta vuodelle 2014, mikä tarkoittaa sitä, että sinut on noin 150 muun ohella

Lisätiedot

Fuksipäälliköiden alkusanat

Fuksipäälliköiden alkusanat Prosessiteekkareiden Fuksiopas 2015 Fuksipäälliköiden alkusanat Heimooi! Mie oon J-J eli Janne-Joonas, 22, kolmannen vuoden opiskelija ja Kotkan poikii. Mut tunnistaa jo kaukaa pituudesta, kovasta äänestä

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Alkusanat. Opiskelijaelämää. Opiskelua. Neuvoksi FUKSIOPAS(1) NAME fuksiopas Tietofuksin perehdyttämisopas Otaonnelaan

Sisällysluettelo. Alkusanat. Opiskelijaelämää. Opiskelua. Neuvoksi FUKSIOPAS(1) NAME fuksiopas Tietofuksin perehdyttämisopas Otaonnelaan Fuksiopas 2015 FUKSIOPAS(1) NAME fuksiopas Tietofuksin perehdyttämisopas Otaonnelaan SYNOPSIS fuksiopas [-vteyl] DESCRIPTION Fuksiopas on tehty jokaiselle tietofuksille oppaaksi tulevaa fuksivuotta varten.

Lisätiedot

Osavuosikatsaus OPTIMI RY:N VIRALLINEN ÄÄNENKANNATTAJA 12.VSK. NRO 1 MAALISKUU 2014 Q4 Q4

Osavuosikatsaus OPTIMI RY:N VIRALLINEN ÄÄNENKANNATTAJA 12.VSK. NRO 1 MAALISKUU 2014 Q4 Q4 Osavuosikatsaus Q4 Q1 OPTIMI RY:N VIRALLINEN ÄÄNENKANNATTAJA 12.VSK. NRO 1 MAALISKUU 2014 Q4 Q4 Pääkirjoitus Kohti uutta ja tuntematonta Vuoden vaihtuessa vaihtui jälleen valta myös Optimissa. Marraskuussa

Lisätiedot

Kenestä OTYn PJ? Miksi kukaan haluaa isännäksi?

Kenestä OTYn PJ? Miksi kukaan haluaa isännäksi? teksuutimet 3/2014 Pääkirjoitus Hallitusruletti Kenestä OTYn PJ? Miksi kukaan haluaa isännäksi? Onko OTiT:n seuraava puheenjohtaja nainen?! Hallitusruletti alkaa pyöriä taas, kun killat valitsevat uusia

Lisätiedot

OPINTOMAAILMA Levikki Etelä-Suomi 1/2011

OPINTOMAAILMA Levikki Etelä-Suomi 1/2011 OPINTOMAAILMA Levikki Etelä-Suomi 1/2011 Opiskelupaikan valinnasta saattaa riippua, missä ja miten ihminen loppuikänsä viettää. Valintaviidakossa suunnistaminen vaatii tietoa. Tämä Opintomaailma-lehden

Lisätiedot

HISTORIAN LEHTI H 1/2013 TAMPEREEN YLIOPISTON HISTORIAN OPISKELIJOIDEN AINEJÄRJESTÖLEHTI

HISTORIAN LEHTI H 1/2013 TAMPEREEN YLIOPISTON HISTORIAN OPISKELIJOIDEN AINEJÄRJESTÖLEHTI HISTORIAN LEHTI H 1/2013 TAMPEREEN YLIOPISTON HISTORIAN OPISKELIJOIDEN AINEJÄRJESTÖLEHTI Historian Lehti - Sisällys 01/2013 Tampereen yliopiston historian opiskelijoiden ainejärjestölehti 41. vuosikerta

Lisätiedot

NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT

NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT ISBN 978-952-457-405-1 NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT RAPORTIN LAATIJA: EIJA SEPPÄNEN, FOUNTAIN PARK OY HELSINKI 2008 SISÄLLYSLUETTELO ESIPUHE 5 NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT TUTKIMUKSEN

Lisätiedot

3/2014 Fuksiläystäke

3/2014 Fuksiläystäke 3/2014 Fuksiläystäke Sisällysluettelo Päätoimittajan palsta...4 Puheenjohtajan palsta...5 Fuksivastaavan tervehdys...6 Checklist...7 Mikä se Sähköinsinöörikilta on?...8 Mikä se Oulun Teekkariyhdistys on?...9

Lisätiedot

Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri / Kymenlaakson ammattikorkeakoulu Kasarminmäellä yritetään yhdessä

Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri / Kymenlaakson ammattikorkeakoulu Kasarminmäellä yritetään yhdessä Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri / Kymenlaakson ammattikorkeakoulu 3 /2010 / Kasarminmäellä yritetään yhdessä Tähän jutun nimi / Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri Innoste on Kymenlaakson

Lisätiedot

MATKARAPORTTI ESC GRENOBLE. KEVÄT 2013 Jasmi Lehtola ja Teemu Peltokallio

MATKARAPORTTI ESC GRENOBLE. KEVÄT 2013 Jasmi Lehtola ja Teemu Peltokallio MATKARAPORTTI ESC GRENOBLE KEVÄT 2013 Jasmi Lehtola ja Teemu Peltokallio Sisällysluettelo 1. Grenoblen kaupunki... 3 2. Ennakkojärjestelyt... 4 3. Saapuminen Grenobleen... 5 4. Asuminen... 5 5. Käytännön

Lisätiedot

Vuonna 2012 valmistuneiden oikeustieteen maistereiden palautetta oikeustieteellisestä koulutuksesta

Vuonna 2012 valmistuneiden oikeustieteen maistereiden palautetta oikeustieteellisestä koulutuksesta Vuonna 2012 valmistuneiden oikeustieteen maistereiden palautetta oikeustieteellisestä koulutuksesta 1 1989 1988 1987 1986 1985 1984 1983 1982 1981 1980 1979 1978 1977 1976 1975 1974 1973 1972 1971 1970

Lisätiedot

TOUCH TO REALITY KORTEPOHJAN YLIOPPILASKYLÄ

TOUCH TO REALITY KORTEPOHJAN YLIOPPILASKYLÄ TOUCH TO REALITY KORTEPOHJAN YLIOPPILASKYLÄ Asukastyytyväisyystutkimus Hi-Log Oy, Gummeruksenkatu, FIN - Jyväskylä, Tel. + (), Fax. + (), www.salokorpi.com/hi-log Hi-Log Oy Aki Vuorenmaa Gummeruksenkatu

Lisätiedot

Osavuosikatsaus OPTIMI RY:N VIRALLINEN ÄÄNENKANNATTAJA 13. VSK. NRO 2 HUHTIKUU 2015 Q2

Osavuosikatsaus OPTIMI RY:N VIRALLINEN ÄÄNENKANNATTAJA 13. VSK. NRO 2 HUHTIKUU 2015 Q2 Osavuosikatsaus OPTIMI RY:N VIRALLINEN ÄÄNENKANNATTAJA 13. VSK. NRO 2 HUHTIKUU 2015 Q2 Pääkirjoitus Kesä lähestyy Viimeisimmän osarin ilmestymisestä ei ole pitkä aika, mutta paljon on ehtinyt tapahtua

Lisätiedot