Ilm. 12: vaimon ja käärmeen siemen, causa belli ja casus belli Ilmestyskirjassa kaikki on valmisteltu huolella. Ennen kuin pedot nousevat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ilm. 12: vaimon ja käärmeen siemen, causa belli ja casus belli Ilmestyskirjassa kaikki on valmisteltu huolella. Ennen kuin pedot nousevat"

Transkriptio

1 causa belli ja casus belli Ilmestyskirjassa kaikki on valmisteltu huolella. Ennen kuin pedot nousevat hallitsemaan koko maailmaa luvussa 13, mennään aivan pelastushistorian alkuun. Vastakkain ovat vaimo ja käärme mutta eivät Paratiisissa vaan taivaan avaruuden kehyksissä, ilmavallassa (Ef. 2:2). Sisältönsä puolesta näky liittyy Jesajan kirjan Tytär Siion-, neitsyt- ja Immanuel-profetioihin. Taivaan suuri tunnusmerkki on kaikkien nähtävissä, ei pelkästään profeetan, mutta profeetta ja häntä seuraavat ymmärtävät merkin sisällön.

2

3 causa belli ja casus belli

4 causa belli ja casus belli Käärmeen uhkaama poikalapsi on tuttu myyttien aihe niin Kreikasta (Leto-Apollo-Python) kuin Egyptistäkin (Hathor/Isis-Horus-Set/Tyfon). Miksi taivaankappaleita, tähtikuvioita ja vanhoja pakanamyyttejä? Jumala on kirjoittanut tahtonsa ja tekonsa luomakuntaan ja tähtitaivaalle. Syntiin langennut ihmiskunta kadotti tämän kieli- ja lukutaidon vajotessaan syvemmälle pakanuuteen. Siksi ihmiset alkoivat lukea väärin Luojan kirjoitusta luonnossa ja tähtitaivaalla ja palvelivat luotua, eivät Luojaa.

5 causa belli ja casus belli Taivaat julistavat Jumalan kunniaa, taivaan vahvuus ilmoittaa hänen kättensä tekoja. Päivä sanoo päivälle, ja yö ilmoittaa yölle. Se ei ole puhetta, se ei ole kieltä, jonka ääni ei kuuluisi (ps. 19:2-3). Sillä hänen näkymätön olemuksensa, hänen iankaikkinen voimansa ja jumalallisuutensa, ovat, kun niitä hänen hänen teoissansa tarkataan, maailman luomisesta asti nähtävinä, niin etteivät he voi millään itseänsä puolustaa (Room. 1:19-20).

6 causa belli ja casus belli Taivaalla näkyy Neitsyen tähtikuvio, yksi eläinradan 12:sta (Virgo).12-seppele on Israel 12:n sukukunnan kanssa. Joosefin uni 1 Moos. 37:9-10: aurinko, kuu ja 11 tähteä. Ilm:ssa taivaankappaleet osoittavat Jumalan asioita, eivät suinkaan hallitse maailmaa ja ihmisiä, kuten astrologiassa uskotaan. Aurinko ja kuu eivät ole jumalia vaan Tytär Siionin, Messiaan äidin kuninkaallinen vaatetus. Nyt äiti ja lapsi eivät ole tallissa (Matt. 2:2) vaan tähtien seurassa kaikkeudessa.

7 causa belli ja casus belli Aikojen lopussa on Herran temppelin vuori seisova vahvana, ylimmäisenä vuorista, ja se on oleva korkein kukkuloista, ja sinne virtaavat kansat. Monet pakanakansat lähtevät liikkeelle sanoen: "Tulkaa, nouskaamme Herran vuorelle, Jaakobin Jumalan temppeliin, että hän opettaisi meille teitänsä ja me vaeltaisimme hänen polkujansa; sillä Siionista lähtee laki, Jerusalemista Herran sana Ja nyt - miksi sinä ääneen vaikeroit? Eikö sinulla ole kuningasta, onko sinun neuvonantajasi kadonnut, koska kipu on vallannut sinut niinkuin synnyttäväisen? (Miika 4:1-2.9).

8 causa belli ja casus belli Vääntelehdi vain kouristuksissasi, tytär Siion, niinkuin synnyttäjä, sillä nyt sinun on lähdettävä ulos kaupungista ja asuttava kedolla ja mentävä Baabeliin asti: siellä sinut pelastetaan; siellä lunastaa sinut Herra vihamiestesi käsistä (Miika 4:10). Ennenkuin Siion kipuja tuntee, hän synnyttää; ennenkuin hänelle tuskat tulevat, hän saa poikalapsen. Kuka on sellaista kuullut, kuka senkaltaista nähnyt? Syntyykö maa yhden päivän kivulla, tahi synnytetäänkö kansa yhdellä haavaa? Siionhan tunsi kipuja ja samalla jo synnytti lapsensa (Jes. 66:7-8).

9 causa belli ja casus belli Aurinkovaimo on Immanuelin äiti ja tytär Siion. Hänen poikalapsensa saa taivaatkin liikkeelle. Siksi vaimon tähtitaivaan puku. Emme ole tekemisissä vain vertauskuvien kanssa. Kerran tuo poikalapsi oli tallin seimessä. Hänen äitinsä luo taivaan enkelit lähettivät paimenet. Kuka on siis minun veljeni äiti? Kun veljeni ei ole minun velipuoleni, hänen äitinsä on minunkin äitini. Kuka tämä nainen sitten on? Hän on Maria Jumalansynnyttäjä (theotokos) Tytär Siionina.

10 causa belli ja casus belli

11 causa belli ja casus belli Tulipunainen kaaoslohikäärme on ollut antiikissa yleinen aihe Sumerista Egyptiin ja Kreikkaan. Se kohdataan myös VT:n Leviatanin hahmossa: Sinä päivänä Herra kostaa kovalla, suurella ja väkevällä miekallansa Leviatanille, kiitävälle käärmeelle, ja Leviatanille, kiemurtelevalle käärmeelle, ja tappaa lohikäärmeen, joka on meressä... Sinä päivänä puhalletaan suureen pasunaan, ja Assurin maahan hävinneet ja Egyptin maahan karkoitetut tulevat ja kumartavat Herraa Pyhällä vuorella Jerusalemissa (Jes. 27:1.13). Mikä on hirviön historiallinen esikuva?

12

13 Seitsemän päätä ja kymmenen sarvea osoittavat hirviön vaarallisuuden ja sen valtavan voiman (Dan. 7:7). Tähtien pudottaminen paikoiltaan on kapina taivaan Herraa vastaan, joka on pannut ne paikoilleen: Herra, meidän Herramme, kuinka korkea onkaan sinun nimesi kaikessa maassa, sinun, joka olet asettanut valtasuuruutesi taivaitten ylitse! (ps. 8). Käärme väijyy vaarallisinta vihollistaan, joka on lapsi, vaimon poika. Heidän vihollisuutensa alkoi jo kauan sitten maailman alussa. Ratkaisu on nyt käsillä.

14 "Minä teen suuriksi sinun raskautesi vaivat, kivulla sinun pitää synnyttämän lapsia (1 Moos. 3:16) vrt. Hän oli raskaana ja huusi synnytyskivuissaan, ja hänen oli vaikea synnyttää (Ilm. 12:2). Ja minä panen vainon sinun ja vaimon välille ja sinun siemenesi ja hänen siemenensä välille; se on polkeva rikki sinun pääsi, ja sinä olet pistävä sitä kantapäähän (1 Moos. 3:15). Causa belli = sodan syy, casus belli = sotatila.

15 Ja kun lohikäärme näki olevansa heitetty maan päälle, ajoi hän takaa sitä vaimoa, joka oli poikalapsen synnyttänyt. Ja lohikäärme vihastui vaimoon ja lähti käymään sotaa muita hänen jälkeläisiänsä vastaan, jotka pitävät Jumalan käskyt ja joilla on Jeesuksen todistus (Ilm. 12:13.17). Sanatarkka käännös: muita vastaan hänen siemenestänsä. Yhteys 1 Moos. 3:15 kanssa on selvä. Samaa puhuu nimitys vanha käärme (Ilm. 12:9).

16

17 Evankeliumeista tuttua Jeesuksen elämää ei kerrota tässä, vain syntymä ja taivaaseen astuminen. Huomio on juutalaisessa äitikirkossa ja sen vaiheissa, joiden merkit ovat taivaalla, mutta jotka tapahtuvat maan päällä. Pitkän vihollisuuden ratkaisutaistelun aika on tullut. Tytär Siionin erämaa-aika on tuttu (Ilm. 11:2) 3½ vuotta. Se on Makkabealaiskirjojen vainon aika, joka ihmiskalenterin mukaan kestää eri aikoja, mutta joille Jumala on valmistanut lopun.

18 Israel pakeni faarao-krokotiilia erämaahan 40:ksi vuodeksi. Matteus kertoo, miten Jeesus-lapsi vietiin erämaan kautta Egyptiin turvaan Herodes Suuren sotilailta (73-4 e.kr.). Jeesuksen sukulaisten johtama Jerusalemin seurakunta joutui pakenemaan mukanaan Messiaan oma äiti Maria. Sen jäsenet olivat oikeita juutalaisia, eivät Jeesusta vihaavan Saatanan synagoogan fariseuksia. He olivat kiinni pitäviä vaarinottajia, ( notserim ).

19 Kesken taivaan jumalanpalveluksen alkaa sota, jota eivät aloita langenneet enkelit vaan Mikael, arkkienkeli. Mikael= kuka on niinkuin Jumala. Hän on myös Israelin puolustaja (Dan. 10:13.21; 12:1). Juuda 9 kertoo Mikaelin puolustaneen kuollutta Moosesta. Kristuksen syntymä ja uhri antavat voiman Mikaelin sodalle, koska Saatanan valta syyttäjänä (Job 1, Sak. 3) on viety. Niin ne seitsemänkymmentä palasivat iloiten ja sanoivat: Herra, riivaajatkin ovat meille alamaiset sinun nimesi tähden. Silloin hän sanoi heille: Minä näin saatanan lankeavan taivaasta niinkuin salaman.(luuk. 10:18)

20 Jeesuksen sanat Luukkan evankeliumissa yhdistävät taivaan sodan tuloksen apostolien lähettämiseen: evankeliumin aika oli tullut, kun Kristus on kansansa keskellä lupausten täyttymyksenä (Jes. 61:1-3/Matt.11:5/Luuk. 4:17-21) ja pian sovitetaan maailman synnit ristillä! Saatanan syöksemisen esikuva on Jes. 14 pilkkalaulu Kointähden syöksemisestä syvyyteen sovitettuna Baabelin kuninkaaseen (Jes. 14:4-27). Taivaassa ei ole enää syyttäjää.

21

22 "Nyt on tullut pelastus ja voima ja meidän Jumalamme valtakunta ja hänen Voideltunsa valta Ilm. 12:10). Herran rukous on kuultu: Tulkoon sinun valtakuntasi! Armon valtakunnassa on syyttäjä pantu viralta. 1. Pelastus Jehoshua = JHWH on pelastus, Jeesus. 2. Jumalan valtakunta on käsillä. 3. Jumalan voima vaikuttaa Kristuksen teoissa. 4. Jumalan kaikkivalta on Kristuksen (Matt. 28:18). Maailma ei ole sama kuin ennen.

23 Ja he ovat voittaneet hänet Karitsan veren kautta ja todistuksensa sanan kautta, eivätkä ole henkeänsä rakastaneet, vaan olleet alttiit kuolemaan asti (j. 11). Karitsa voitti tulemalla teuraaksi. Sen perusteella taivaan joukot Mikaelin johdolla karkoittivat syyttäjän taivaasta. Jumala ei tee sitä kuten dualismissa, vaan se on vahtimestarin toimi. Jumalan kansa voittaa Perkeleen turvautumalla Karitsan veren voimaan evankeliumin todistuksessa. Marttyyrit voittavat suostumalla surmattaviksi Karitsan tähden.

24 Taivaan ilo on hetken aikaa katkera maan päällä Saatanan loppuraivon tähden: pitäen suurta vihaa, koska hän tietää, että hänellä on vähän aikaa! (Ilm. 12:12). Syvyyden viha purkautuu mielettömänä vainona. Ensin se kääntyy juutalaiskristillistä Jerusalemin seurakuntaa vastaan, joiden joukossa Marian kanssa oli Jeesuksen muutakin perheväkeä kuten veljet Jaakob, Joosef, Simon ja Juudas (Matt. 13:5). Herran veli Jaakob Vanhurskas murhattiin 62 (69?). Seurakunta pakeni Jordanin itäpuolelle.

25 Israelin pyhä jäännös, Kristukseen uskova joukko on säilyvä aikojen läpi, joskus hyvin pienenä: Mutta Esaias huudahtaa Israelista: Vaikka Israelin lapset olisivat luvultaan kuin meren hiekka, niin pelastuu heistä vain jäännös (Room. 9:27). Näin opettavat Paavali ja Ilmestyskirja. Tytär Siion ei katoa. Kotkan siivet 2 Moos. 19:4-5, 5 Moos. 32:11. Lohikäärmeen vesivirrat: Kuoleman paulat piirittivät minut, turmion virrat peljästyttivät minut (ps. 18:5).

26

27 muita hänen jälkeläisiänsä vastaan, jotka pitävät Jumalan käskyt ja joilla on Jeesuksen todistus (Ilm. 12:17). Tytär Siion synnyttää suuren perheen Siionin kuninkaalle: Minä teen sinun nimesi kuuluksi suvusta sukuun; sen tähden kansat sinua ylistävät aina ja iankaikkisesti (ps. 45:17). Muut (οι λοιποι) ovat pakanuudesta kääntyneitä kristittyjä. Varsinainen äiti on taivaallinen Jerusalem (Gal. 4:26). Kristuksessa, joka on lohikäärmeen varsinainen kohde, heidän eronsa katoaa.

28 Kaikki evankeliumit (esim. Mark. 13:9-13, Joh. 16:33) kertovat Jeesuksen ennustaneen, että hänen mentyään pois vainot alkavat. Vaino on tietyllä tavalla meidän normaalitilamme UT:n mukaan. Lohikäärme pysähtyy meren rannalle nostamaan meren syvyydestä ja maan uumenista vihansa välikappaleet, Antikristuksen ja Väärän profeetan Kristuksen seurakuntaa vastaan (j. 18). Nyt me tiedämme heidän taustansa, mistä he tulevat ja miksi.

29

Profeetta Daniel. Ensimmäinen painos STLK/VA,TA,MS. Toinen painos 2010 STLK/MS/KP.

Profeetta Daniel. Ensimmäinen painos STLK/VA,TA,MS. Toinen painos 2010 STLK/MS/KP. Profeetta Daniel Ensimmäinen painos STLK/VA,TA,MS. Toinen painos 2010 STLK/MS/KP. Vankeina Baabelissa Päivän aihe: Danielin kirjan 1. luku ja 2:27 49. Israelin kansa teki jatkuvasti syntiä Herraa vastaan

Lisätiedot

Kiertokirje Lokakuu 2011

Kiertokirje Lokakuu 2011 ,,Jeesus Kristus sama eilen ja tänään ja iankaikkisesti ( Hebr. 13:8) Kiertokirje Lokakuu 2011 Oikein sydämellisesti tervehdin teitä kaikkia meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen kalliissa nimessä 1 Moos.

Lisätiedot

Viimeisen pasuunan partituuri Ilm. 10

Viimeisen pasuunan partituuri Ilm. 10 Kertausta: Ilm:n näkyosa alkoi taivaassa Jumalan valtaistuinsalista, missä Kristus otti 7:llä sinetillä suljetun Uuden Testamentin kirjakäärön ainoana, joka oli mahdollinen sen kirjan aukaisemaan. (4-5)

Lisätiedot

1. LARS ENARSON: Jerusalemin muureilla special, TV7(osa 2)

1. LARS ENARSON: Jerusalemin muureilla special, TV7(osa 2) 1 MESSIAANINEN JUUTALAISUUS Väinö Hotti 1. LARS ENARSON: Jerusalemin muureilla special, TV7(osa 2) Tehosteet: Väinö Hotti Ensimmäisellä vuosisadalla syntyi ei-juutalainen kristillisyys. Juutalaisen identiteetti

Lisätiedot

Ilm. 13 Antikristus ja Väärä profeetta

Ilm. 13 Antikristus ja Väärä profeetta Danielin kirjan petomyrsky alkaa nyt. Pienistä eroista 4 petoa / 2 petoa huolimatta kirjojen yhtäläisyydet selittävät Ilmestyskirjaa. Danielin kirjassa pedot nousevat kaaosmyrskystä, kun Jumala istuutuu

Lisätiedot

Onko meidän aikakäsityksemme sama kuin Jumalalla?

Onko meidän aikakäsityksemme sama kuin Jumalalla? 1 Luentomoniste Missio Järvenpää 11.12.2012 Kari Sirén Onko meidän aikakäsityksemme sama kuin Jumalalla? Jumala ja aika Jumala on Jumala nykyhetkessä. Nimekseen Hän on ilmoittanut Minä olen. 2 Ms 3:13-15.

Lisätiedot

KIERTOKIRJE Joulukuu 2012

KIERTOKIRJE Joulukuu 2012 ,,Jeesus Kristus on sama, eilen, tänään ja,, iankaikkisesti. (Hebr. 13:8) KIERTOKIRJE Joulukuu 2012 Maranatha! Meidän Herramme, tule!,,maranatha oli tunnussana alkuseurakunnan uskovien keskuudessa. He

Lisätiedot

MARTTI LUTHER. Haanokin poisottaminen. 106 Luterilainen 4/2012

MARTTI LUTHER. Haanokin poisottaminen. 106 Luterilainen 4/2012 106 Luterilainen 4/2012 MARTTI LUTHER Haanokin poisottaminen Erityisesti merkillepantavat ja syvälle sydämeen painettavat ovat siis sanat siitä, että Haanok on viety täältä ja otettu vastaan, eikä tekijänä

Lisätiedot

Kiertokirje Huhtikuu 2015

Kiertokirje Huhtikuu 2015 ,,Jeesus Kristus sama eilen ja tänään ja iankaikkisesti (Hebr 13:8) Kiertokirje Huhtikuu 2015 Oikein sydämellisesti tervehdin teitä kaikkia veljiä ja sisaria koko maanpiirin yllä Herran Jeesuksen Kristuksen

Lisätiedot

Seurakunta voi nousta uudelle tasolle

Seurakunta voi nousta uudelle tasolle 27.11.2011 Anne-Mari Manninen Seurakunta voi nousta uudelle tasolle Ääni on tärkein Ja minä henkilökohtaisesti olen Isältä rukoillut sitä, että Herra, minua ei kiinnosta onko minun hiukset aina täydelliset,

Lisätiedot

Asenne, joka avaa taivaita

Asenne, joka avaa taivaita Esko Valtanen 2.1.2011 Asenne, joka avaa taivaita Eletään Herralle Tuossa ajattelin näin, että mitenkähän olisi jos olisi sellainen tilanne, että me tietäisimme ihan tasan tarkkaan, että sanotaan esim.

Lisätiedot

EI-KRISTITYN KÄÄNTYMISPROSESSI

EI-KRISTITYN KÄÄNTYMISPROSESSI EI-KRISTITYN KÄÄNTYMISPROSESSI Kylväjävertaus sisältää monta tärkeää näkökulmaa kristityksi tulemisen prosessista. Alla katkelma Matt. 13:13-23: 13. Minä puhun heille vertauksin siksi, että he näkevin

Lisätiedot

Pelastus kuuluu kaikille

Pelastus kuuluu kaikille 1 Roomalaiskirjeen selitys 26 Room. 10: 5 21 Pelastus kuuluu kaikille Kuten jo moneen kertaan on todettu, tässä nyt käsittelyn alla olevassa Paavalin Roomalaiskirjeessä pääteemana on se, miten ihmisestä

Lisätiedot

Elävien Jumala Luuk. 20:27-40

Elävien Jumala Luuk. 20:27-40 Elävien Jumala Luuk. 20:27-40 27. Sitten Jeesuksen luo tuli muutamia saddukeuksia, niitä, jotka väittävät, ettei ylösnousemusta ole. He kysyivät häneltä: 28. "Opettaja, Mooses on säätänyt meille näin:

Lisätiedot

Jumala ei ole hylännyt kansaansa

Jumala ei ole hylännyt kansaansa 1 Roomalaiskirjeen selitys 28 Room. 11:1 10 Jumala ei ole hylännyt kansaansa Edellä olemme käsitelleet sitä, kuinka apostoli Paavalin mukaan juutalaisten yritys saavuttaa Jumalalle kelpaaminen hänen lakiaan

Lisätiedot

Kristinuskoon pohjautuvat harhat: mormonit ja Jehovan todistajat Matti Liljeqvist STI 22.9.2010

Kristinuskoon pohjautuvat harhat: mormonit ja Jehovan todistajat Matti Liljeqvist STI 22.9.2010 Kristinuskoon pohjautuvat harhat: mormonit ja Jehovan todistajat Matti Liljeqvist STI 22.9.2010 Kun olemme tekemisissä eri tavoin uskovien kanssa, he mielellään etsivät yhteisiä piirteitä uskontojen välillä.

Lisätiedot

Numero 5 14.12.2004. rukoillessaan. Se on osoitus ensinnäkin

Numero 5 14.12.2004. rukoillessaan. Se on osoitus ensinnäkin Armo riittää Numero 5 14.12.2004 Kiusattu Kristus Jeesus ilmestyi ylösnousemuksensa jälkeen opetuslapsilleen, jotka olivat peloissaan kokoontuneet lukittujen ovien taakse (Joh. 20:19). Tuomas ei ollut

Lisätiedot

1 Vuoden 1933 mukainen suomennos.

1 Vuoden 1933 mukainen suomennos. Yllä oleva kreikaksi ja englanniksi oleva lause on suomenkielisessä Raamatussa: Totisesti minä sanon teille; tämä sukupolvi ei katoa ennen kuin kaikki nämä tapahtuvat. 1 Näistä Jeesuksen sanoista on keskusteltu

Lisätiedot

Missä on elämäsi ilo? Missä on Sinun elämäsi suurin ilo? Miten etsit iloa elämääsi?

Missä on elämäsi ilo? Missä on Sinun elämäsi suurin ilo? Miten etsit iloa elämääsi? Taivaan kansalaisina maailmassa Joh. 15:10-17 10. Jos noudatatte käskyjäni, te pysytte minun rakkaudessani, niin kuin minä olen noudattanut Isäni käskyjä ja pysyn hänen rakkaudessaan. 11. "Olen puhunut

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 33/52 www.luterilainen.com lapsille@luterilainen.com 8.7.

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 33/52 www.luterilainen.com lapsille@luterilainen.com 8.7. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) LASARUS TULE ULOS 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Kertomuksen alussa Jeesus oli muutaman päivän matkan päässä Betaniasta, jossa

Lisätiedot

Avioliittoon vihkiminen

Avioliittoon vihkiminen Avioliittoon vihkiminen Avioliittoon vihkiminen voidaan toimittaa sen jälkeen, kun vihittävät ovat saaneet todistuksen siitä, että avioliiton solmimiselle ei ole estettä. Kirkollisesti vihittävien tulee

Lisätiedot

Uusi alku 12 Jeesus kutsuu opetuslapsensa Mark 3:7-19 Savonlinnan Tuomiokirkko, 21.4.2010

Uusi alku 12 Jeesus kutsuu opetuslapsensa Mark 3:7-19 Savonlinnan Tuomiokirkko, 21.4.2010 1 Uusi alku 12 Jeesus kutsuu opetuslapsensa Mark 3:7-19 Savonlinnan Tuomiokirkko, 21.4.2010 Edellä olemme käsitelleet ns. Kapernaumin väittelyitä. Niissä Markus kuvaa sitä, kuinka Jeesuksen julkinen toiminta

Lisätiedot

Vanhaa ja uutta armon valtakunnasta nykyajan ihmiselle

Vanhaa ja uutta armon valtakunnasta nykyajan ihmiselle Armo riittää Vanhaa ja uutta armon valtakunnasta nykyajan ihmiselle Numero 3 9. vsk 12.6.2012 Illan rauhaa Luhanka-järven rannalla. 1. Kor. 13:12. Kuva: Maire Lyytinen 2 Armo riittää Numero 3/2012 Meerin

Lisätiedot

Ajallinen ja iankaikkinen rikkaus Luuk. 12:13-21

Ajallinen ja iankaikkinen rikkaus Luuk. 12:13-21 Ajallinen ja iankaikkinen rikkaus Luuk. 12:13-21 13.Muuan mies kansanjoukosta sanoi Jeesukselle: "Opettaja, sano veljelleni, että hän jakaisi kanssani perinnön." 14.Hän vastasi miehelle: "Ihminen, kuka

Lisätiedot

Pekka Ervastin esitelmä 9/5 1915

Pekka Ervastin esitelmä 9/5 1915 Mitä on olla oma itsensä? (Olla oma itsensä II) Pekka Ervastin esitelmä 9/5 1915 Ihmisen ainoa onni ja autuus, hänen ainoa sielullinen ja henkinen pelastuksensa on siinä, että hän on oma itsensä, että

Lisätiedot

ONKO UUDEN MAAILMAN KÄÄNNÖS TARKEMPI KUIN

ONKO UUDEN MAAILMAN KÄÄNNÖS TARKEMPI KUIN ONKO UUDEN MAAILMAN KÄÄNNÖS TARKEMPI KUIN MUUT RAAMATUNKÄÄNNÖKSET? Vartiotorniseura julkaisi 1975 ensimmäisen suomenkielisen raamatunkäännöksen, Uuden maailman käännöksen (UM), joka pohjautui alkuperäiseen

Lisätiedot

Pelkoa ei rakkaudessa ole

Pelkoa ei rakkaudessa ole Pelkoa ei rakkaudessa ole Jumalan Armoa ja Rauhaa teille hyvät ystävät! On hieno asia se, kun saamme vapaasti kokoontua Jumalan sanan äärelle. Tätä herkkua ei kaikissa maissa ole. Monet kristityt joutuvat

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO H. Parjajoki 22/11 1882 Pohjois-Amerikan kristityille: Neuvoja saarnaajille sopimaan erimiel. stä 124 Olli Ala eli Puljula, Feeti

SISÄLLYSLUETTELO H. Parjajoki 22/11 1882 Pohjois-Amerikan kristityille: Neuvoja saarnaajille sopimaan erimiel. stä 124 Olli Ala eli Puljula, Feeti SISÄLLYSLUETTELO Johan Raattamaan kirje Saivonmuotkasta Johan Kierille 10/9 1898 3 J. Kierin esipuhe, Calumet 11/6 1898 5 Toimittajan (J. Kierin) huomautus lukijalle 10 Henkilötietoja / Laestadius, Raattamaa,

Lisätiedot

20. Kolminaisuudenpäivän jälkeinen sunnuntai Evankeliumi, Matt. 22: 1-14

20. Kolminaisuudenpäivän jälkeinen sunnuntai Evankeliumi, Matt. 22: 1-14 20. Kolminaisuudenpäivän jälkeinen sunnuntai Evankeliumi, Matt. 22: 1-14 Meillä on tämän päivän evankeliumissa jälleen uusi todistus tästä kalliista totuudesta: Herran meidän Jumalamme sydämen väkevä tahto

Lisätiedot