Pekka Myrskylä Anssi Kakko

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pekka Myrskylä Anssi Kakko"

Transkriptio

1 Pulpetista duuniin Teemu Nikkanen, 20, lähti yläasteelta toimitusjohtajaksi. Monelle peruskoulupohjalta ponnistavalle ei käy yhtä hyvin. Terhi Hautamäki SK 05/ :50 Kaverit kauhistelivat. Yläasteen opinto-ohjaaja tyrmäsi pahimmin: ei tule onnistumaan. Teemu Nikkanen itse oli varma. Hän ei hae mihinkään kouluun yläasteen jälkeen, vaan alkaa yrittäjäksi. Päätös tuntui ainoalta oikealta. Hän oli käynyt pienen ikänsä koulua erityisluokilla, koska lukihäiriö vaikeutti oppimista. Keskittyminen koulussa oli hankalaa. Sen sijaan vantaalainen Nikkanen oli aina ollut toimelias tekijä. Jo alaasteikäisenä hän auttoi naapureita nurmikonleikkuussa ja lumen kolaamisessa ja tienasi sillä rahaakin. 12-vuotiaana hän alkoi pyöriä kotikulmilla sijaitsevalla Rekolan puutarhalla, jossa oli kotieläimiäkin. Samalla hän tutustui puutarhan omistajaan, joka huomasi pojan pitävän oikeasta työnteosta. Nikkasesta tuli puutarhan omistajan oppipoika. Hän sai seurata vierestä, tehdä ja kokeilla puutarhan ja kukkakaupan töitä. Hän oppi kaikenlaista kukkakimpun sitomisesta asiakaspalveluun. Vanhemmat ymmärsivät, että tässä kannattaa tukea poikaa. Nikkanen oli 14-vuotias, kun isä osti hänelle ensimmäiset puutarhan osakkeet. Isä ajatteli, että se motivoisi minua työntekoon, Nikkanen sanoo. Kaverit varoittelivat yrittäjyyden riskeistä. Oma luokanopettaja ja äiti kannustivat. Toimistotyötä tekevä äiti oli itsekin haaveillut puutarhaalasta. Kun puutarhan omistaja jäi sairauseläkkeelle, Nikkasesta ja hänen äidistään tuli Rekolan puutarhan, sittemmin Vihervimman, osakkaat. Äiti teki mielellään käytännön töitä puutarhalla, mutta antoi liiketoiminnan pojan haltuun. Nikkasesta tuli toimitusjohtaja 16- vuotiaana. Iso vastuu ei pelottanut Nikkasta. Puutarhan arkinen työ oli jo tuttua. Yrityksessä jatkoi ammattitaitoisia työntekijöitä entisen omistajan ajoilta.

2 Talousasiat ovat peruskoulupohjalta vaikeita, eikä koulussa oppinut mitään yrittäjyydestä. Hyvä tilitoimisto on ollut minulle elintärkeä, Nikkanen sanoo. Toisaalta hän harjoitteli ensimmäisten laskujen kirjoittamista jo 12- vuotiaana tehdessään keikkatöitä naapureille. Jotkut kaverit eivät ole vielä 20-vuotiaana maksaneet yhtään laskua itse. Nykyisin yrityksessä on viisi kokopäiväistä työntekijää. Kollegat eivät ole nuorelle toimitusjohtajalle nyrpistelleet. Jokaisella on täällä omat vahvuutensa, ja kunnioitan ihmisten ammattitaitoa. Asiakkaille Nikkasesta on tullut eräänlainen oman kylän julkkis. Hän on lähtenyt reippaasti laajentamaan liiketoimintaa, ja tällä hetkellä tuotto on jäänyt heikoksi. Nikkanen toivoisi löytävänsä osakkaan, jonka kanssa kehittää bisnestä. Myös joukkorahoitus on suunnitelmissa. Koulun penkille hän ei usko koskaan palaavansa. Joskus yksi kesätyöntekijämme sanoi, että minun pitäisi mennä puutarha-alan oppilaitokseen. Leikkaan kuulemma orapihlaja-aidan eri tavalla kuin koulussa on opetettu, Nikkanen kertoo. Mutta ei sitä pensasaitaa leikata koulun oppien vaan asiakkaan toiveen mukaan. Koulunkäynnin peruskouluun jättänyt Nikkanen ei ole harvinaisuus. Jokaisesta ikäluokasta noin 15 prosenttia ei jatka opintojaan peruskoulun jälkeen tai keskeyttää toisen asteen opintonsa. Harvalla on niin selkeitä päämääriä ja hyvää taustatukea kuin Teemu Nikkasella. Tilastokeskuksen entinen kehittämispäällikkö, eläkkeellä oleva tutkija Pekka Myrskylä kertoo, että juuri peruskoulun jälkeen tulee vaarallinen nivelvaihe, jos koulutusta, töitä tai muuta aktiivista toimintaa ei löydy. Töitä on vaikea saada. Perusasteen työpaikkoja on Suomessa reilut , kun ottajia olisi yli miljoona. Nuorten lisäksi näistä töistä kilpailevat vähän koulutetut aikuiset sekä opiskelijat ja maahanmuuttajat. Niistä, jotka pitävät peruskoulun jälkeen välivuosia, vain pieni osa jatkaa koulutusta myöhemminkään, Myrskylä sanoo. Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän Keudan oppisopimusopintoohjaaja Anssi Kakko tuntee tämän joukon paitsi nykyisen työnsä myös aiemman työnsä, etsivän nuorisotyön kautta. Väitän, että näiden nuorten motivaatio työn tekoon ei ole nollassa, eikä välttämättä opiskeluunkaan. Näyttää siltä, että yhä suurempi osa

3 nuorista miehistä haluaa oppia tekemällä ja havainnoimalla. Tälle porukalle pitäisi järjestää mielekkäitä polkuja, Kakko sanoo. Ilman töitä ja opiskelupaikkaa jäävissä on myös niitä, jotka eivät oikeasti ole syrjäytyneitä. Joku valmentautuu pääsykokeisiin, joku keskittyy kilpaurheiluun, joku aloittelee yritystoimintaa tai tekee töitä pimeästi. Ulkopuolelle tipahtamisen vaarassa ovat ennen kaikkea omillaan elävät nuoret, joilla on huostaanottoja takanaan. Niin myös maahanmuuttajat sekä nuoret, joiden vanhemmat ovat syrjäytyneitä. Myrskylä on esittänyt pakollista kymppiluokkaa niille, joilla ei ole peruskoulun jälkeen töitä tai koulutuspaikkaa tai jotka eivät ota paikkaa vastaan. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tutkija Tuomas Pekkarinen on kirjoittanut kansainvälisistä tutkimuksista, joiden mukaan oppivelvollisuuden pidentäminen nostaa koko elinkaaren ajan tuloja ja työllisyyttä. Suomessa pidentämiseen ei ole lähdetty, mutta nykyinen koulutustakuu takaa peruskoulun päättäneelle jatkomahdollisuuden joko lukiossa, ammattikoulussa, oppisopimuskoulutuksessa, työpajassa, kuntoutuksessa tai muulla tavoin. Pakkoa jatkaa ei ole. Anssi Kakon mukaan monilla koulun jättävillä on kurjia koulukokemuksia. Usein ne johtuvat tunnistamattomista oppimisvaikeuksista ja itsetuntoon iskostuneesta tyhmän leimasta. Kakko puhuu työpajojen ja työkokeilun puolesta. Aikuisten maailmassa niitä kutsutaan joskus tempputyöllistämiseksi, mutta nuorille ne ovat tärkeitä askelia. Työpaja tai työkokeilu antaa nuorelle ensimmäisen lupauksen: en ole hyödytön. Ne toimivat väylien aukaisijoina ja voivat auttaa saamaan oppisopimuspaikan. Nykyisillä neli-viisikymppisillä oli toisenlaiset näkymät. Vielä luvulla pelkän perusasteen suorittaneille oli lähes työpaikkaa. Palvelualan ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin, 54, on tehnyt koko työuransa ammattiliitossa ja edennyt lähetistä johtajaksi ilman tutkintoja. Helsinkiläisen työläisperheen tyttärellä opiskelu ei ollut päällimmäisenä mielessä, kun hän pääsi keskikoulusta vuonna Selin halusi tehdä vähän aikaa töitä ja löysi lähetin paikan PAMin edeltäjästä Liikeliitosta. Ay-liike kasvoi vauhdilla, ja töitä riitti myös nuorelle ja kouluttamattomalle. En ehtinyt kuin muutaman viikon kuljettaa postia, kun minua tarvittiin avuksi muihin toimistotöihin. Seuraavana vuonna opettelin jo laskemaan päivärahoja työttömyyskassassa.

4 Selin oli nuorena päättänyt, että konttorirottaa hänestä ei tule. Työt veivät kuitenkin mukanaan. Työssä oppiminen oli maan tapa, ja liitto kurssitti häntä sitä mukaa kuin tehtävät vaihtuivat. Parikymppisenä hän hoiti liiton kirjanpitoa äitiyslomasijaisena parin viikon koulutuksella. Seliniä vei eteenpäin oma aktiivisuus. Vaativimpiin tehtäviin Selin pääsi 1980-luvun lopulla ja 90-luvun alussa, kun hänet valittiin ensin nuorisotoimitsijaksi ja sitten työsuojelusihteeriksi. Maj-Len Remahlin puheenjohtajakampanjaan hän osallistui vuonna Kiivas työnteko ajoi lopulta Selinin työuupumukseen asti 90-luvun alussa. Selin kertoo, että kollegoiden tuki on ollut tärkeää pitkin työuraa. Työssä oppi esimerkiksi niin, että kun liittoon tuli puhelu vaikeasta asiasta, puhelu siirrettiin aiheesta parhaiten tietävälle. Sitten hipsittiin kollegan ovensuuhun kuuntelemaan, miten tämä puhelun hoitaa. Selin sanoo, ettei hän koskaan suunnitellut uraansa. Ainoa tehtävä, johon hän on pyrkinyt, on ollut liiton puheenjohtajuus, johon hän eteni aluepäällikön tehtävistä vuonna Selinin uratarina on herättänyt ihailua paitsi liiton jäsenissä myös monissa yritysjohtajissa. Selin pitää tärkeänä sitä, että hän on saanut koko ajan käydä kursseja ja opiskella työn ohessa. Tutkintojen puute on harmittanut satunnaisina hetkinä, kun silmiin on sattunut kiinnostavia työpaikkoja, joihin vaaditaan ylempää korkeakoulututkintoa. EU-tehtävät olisivat jossain vaiheessa kiinnostaneet. Oman tietämyksensä puolesta hän on pelännyt vain puheenjohtajuuden alkuaikoina, kun talouslehdet alkoivat odottaa häneltä talouspoliittisia arvioita. Kun Kauppalehdestä tai Talouselämästä soitettiin, tuntui, että nyt menee luu kurkkuun. Yritin tuoda vastauksia mikrotasolle, mutta monet taloustoimittajat eivät olleet siitä kauhean kiinnostuneita. Varmuus kasvoi muutamassa kuukaudessa, kun hän seurasi talousaiheita ja opiskeli asioita SAK:n ekonomistin kanssa. Selin suoritti pari vuotta sitten MBA-tutkinnon, jota hän oli miettinyt jo pitkään. En ollut kymmeneen vuoteen opiskellut, ja alkoi tuntua, että tukehdun omiin näkökulmiini. Johtamisen opiskelu tuntui luontevalta. Ajattelin, että näen, miten liiton jäsenten esimiehiä koulutetaan, ja toisaalta itsekin toimin johtajan roolissa. Selin kannustaa nykynuoria kouluttautumaan, koska enää töitä ei muuten tahdo saada. Ammatillista osaamista pitäisi arvostaa kuten korkeakoulutusta.

5 Nuoria pitäisi rohkaista pohtimaan, mikä heitä ylipäätään elämässä kiinnostaa. Useimmilla on jokin asia, joka kiinnostaa ja josta voi miettiä myös ammattia. Valto Loikkanen, 43, on yksi niistä, jotka ovat löytäneet yrittäjyyden harrastusten kautta. YritysHelsingin kasvuyrittäjyyden asiantuntijana työskentelevällä Loikkasella ei ole peruskoulun jälkeisiä tutkintoja. Hän on oppinut kaiken yrittäjänä. Se on vienyt hänet pitkälle. Tällä hetkellä hän toimii ulkopuolisena asiantuntijana muun muassa EU:n tutkimus- ja innovointiohjelmassa Horizon 2020:ssa Brysselissä. Loikkanen oli jo yläasteella kriittinen kyseenalaistaja. Hänestä tuntui turhalta opiskella asioita varastoon ja varmuuden vuoksi. Matematiikan ja englannin hyödyn hän ymmärsi ja pärjäsi niissä vaivattomasti. Silloin kyseenalaistaminen oli vielä tiedostamatonta. Myöhemmin olen oppinut ymmärtämään omia vanhoja ajatuksiani. Loikkanen aloitti sähkötekniikan opiskelun, mutta jätti ammattikoulun kesken. Motocross oli useita vuosia se, mikä häntä eniten kiinnosti. Hän teki pätkätöitä postinkantajana, lähettinä ja tehtaalla kokoonpanotöissä, lähinnä rahoittaakseen harrastusta. Loikkasella on taiteellisia taipumuksia. Ne periytyvät hänen isältään, mainosalan yrittäjältä. Loikkanen ihaili motocross-kilpailijoiden yksilöllisesti designattuja kypäriä ja maalasi myös oman kypäränsä ja sitten maalasi sen uudelleen ja uudelleen. Kaveritkin toivat kypäriään maalattavaksi, ja jossain vaiheessa hän alkoi pyytää työstä rahaa. Kännykät tekivät tuloaan, ja Loikkanen keksi, että myös kännykänkuorista voisi tehdä värikkään, yksilöllisen tuotteen. Hän käveli yhteen myymälään ja kysyi, voisiko maalata muutaman kuoren ja tuoda ne näytille. Niistä pidettiin, ja niitä haluttiin lisää. Aluksi Loikkanen laskutti isänsä yrityksen kautta, mutta alkoi harkita omaa yritystä. Hän oli 24-vuotias, kun teki itsensä kanssa sopimuksen. Hän perustaa yrityksen, jos tapahtuu jokin näistä kolmesta asiasta: yritys saa starttirahaa, Nokialta tulee tilaus tai Benefonilta tulee tilaus. Kaikki kolme toteutuivat. Yrittäjältä ei kysellä tutkintoja, liikeidea ja osaaminen ratkaisevat. Nuorena yrittäjänä Loikkanen epäili uskottavuuttaan vain ikänsä vuoksi. Oppia on paljon tarjolla ilmaiseksi. Esimerkiksi silloisesta Uusyrityskeskuksesta sain apua.

6 Kännykänkuoriyritys kasvoi nopeasti. Vuosituhannen vaihteessa VTG Worldwide työllisti lähes sata henkeä kolmella mantereella. Loikkanen asui Yhdysvalloissa. Sitten ykkösasiakas Nokia muutti ostopolitiikkaansa, globaali kilpailu koveni ja liiketoiminta hiipui. Loikkanen lähti yrityksestä ennen sen myyntiä. Loikkasella oli tämän jälkeen muutama muu teknologia-alan yritys, mutta niistä ei syntynyt menestystarinoita. Näiden harkkojen jälkeen halusin vetää vähän henkeä. Vuonna 2004 Uusyrityskeskus, nykyinen YritysHelsinki, pyysi häntä yritysneuvojaksi. Hän oli jo aiemmin mentoroinut uusia yrittäjiä. Yritysneuvojaksi palkataan yleensä korkeakoulututkinnon suorittaneita, mutta Loikkasen kokemus painoi niin, että hän sai tutkintojen puutteen anteeksi. Hän ei pysty kuvittelemaan, että mikään koulu olisi antanut yhtä paljon kuin käytännön kokemus. Tällä hetkellä hän toimii yrittäjänä uusia joukkorahoitusmalleja kehittävässä Grow VC:ssä, jonka perustajiin hän kuuluu. Valmista liiketoimintaa voi pyörittää liiketalouden opeilla, mutta jonkin synnyttäminen tyhjästä on oppimisprosessi, jonka jokainen yrittäjä joutuu käymään läpi. Loikkanen on kehittänyt itseään omatoimisesti, lukenut kaiken, mitä kasvuyrittäjyydestä on kirjoitettu. Muodollista tutkintoa hän on välillä harkinnut, aloittanutkin yritysneuvojan näyttötutkintoa, mutta jättänyt kesken. Ei se kannata, jos kokee opettavansa opettajaa. Loikkanen on työssään tavannut ihmisiä eri taustoista. Hänelle on valjennut se, missä on korkeasti koulutettujen tärkein etumatka: valmiissa verkostoissa. Yliopiston proseminaareissa, oman alan kesätöissä ja opiskelijabileissä muodostuneet ystävyydet kantavat työelämässä ja yrittäjyydessä yllättävän pitkälle. Nämä verkostot puuttuvat peruskoulusta ponnistavilta. Lähteet: Pekka Myrskylä: Kovin kilpailu perusasteen töistä. Tieto & Trendit 4 5/2013; Pekka Myrskylä: Hukassa Keitä ovat syrjäytyneet nuoret? EVA 2012; Yrityskatsaus. Työ- ja elinkeinoministeriö PELKKÄ PERUSKOULU LYHYT TYÖURA Usein ajatellaan, että pitkä opiskelu lyhentää työuraa. Todellisuudessa käy päinvastoin.

7 Korkeakoulutetut ja ammattitutkinnon suorittaneet pääsevät työelämään aikaisemmin kuin peruskoulun käyneet. Koulutetut myös jatkavat työelämässä pidempään, ja heillä on vähemmän työttömyysjaksoja. Perusasteen varaan jäävälle miehelle kertyy keskimäärin 25 ja naiselle 23 työvuotta. Ammattikoulutus nostaa miesten työaikaa kuudella ja naisten kymmenellä vuodella. Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneille, sekä miehille että naisille, työvuosia kertyy keskimäärin vuotiaista peruskoulun käyneistä miehistä puolet on töissä, naisista 40 prosenttia. Tyypillisesti peruskoulun käynyt nainen hoitaa lapsia pitkään kotona ja siirtyy työelämään vasta noin 35-vuotiaana. Naisten työllisyys nousee peruskoulun käyneiden miesten tasolle vasta viisikymppisenä. Parhaimmillaan pelkän peruskoulun käyneiden työllisyysaste on keski-iässä, noin 65 prosenttia. Korkeakoulutetuista on töissä noin 90 prosenttia ja keskiasteen tutkinnon suorittaneista yli 80 prosenttia. Kuukausipalkkaisten peruskoulun käyneiden mediaanipalkka oli toissa vuonna euroa, kun kaikkien työllisten mediaanipalkka oli euroa. Kouluttamattomien tilastollista palkkaa saattaa nostaa se, että samaan ryhmään on niputettu ulkomailla tutkinnon suorittaneet. Peruskoulun käynyt työllistyy tyypillisesti samoihin ammatteihin, jotka ovat muutenkin suomalaisten yleisimpiä töitä: myyjiksi, siivoojiksi, kuljetusalalle tai varastotöihin. Yrittäjiksi on perinteisesti ryhdytty usein peruskoulupohjalta. Nykyään myös yrittäjät ovat entistä koulutetumpia ja ero palkansaajiin on kaventunut. Toissa vuonna miesyrittäjistä 23 prosentilla ja naisyrittäjistä 14 prosentilla ei ollut peruskoulun jälkeistä tutkintoa.

Kuva: Juha Sarkkinen 55

Kuva: Juha Sarkkinen 55 Kuva: Juha Sarkkinen 55 KIRJOITTANUT: PEKKA YLITALO HENKILÖKUVASSA JARNO MAJAVA Jarno Majava syntyi Rovaniemellä, ja vietti siellä lapsuutensa eri osissa kaupunkia: keskustassa, Ounasrinteellä ja myöhemmin

Lisätiedot

TAITAJASTA YRITTÄJÄKSI

TAITAJASTA YRITTÄJÄKSI TAITAJASTA YRITTÄJÄKSI TAITAJASTA YRITTÄJÄKSI Julkaisija: Skills Finland ry Toimitustyö: Emmi Oksanen Ulkoasu ja taitto: Viestintätoimisto VCA Oy Kannen kuvat: Tarmo Valmela, Silja Lindqvist, Juha Roininen,

Lisätiedot

Se on se avain! Tutkimuksia ja selvityksiä 46. Tampereen yliopiston opintotoimisto

Se on se avain! Tutkimuksia ja selvityksiä 46. Tampereen yliopiston opintotoimisto Tampereen yliopiston opintotoimisto Tutkimuksia ja selvityksiä 46 2004 Se on se avain! Kasvatustieteiden tieteenalaohjelmasta valmistuneiden tarinoita opiskelusta ja työhön sijoittumisesta Kirsti Jokihaara

Lisätiedot

HUKASSA. Keitä ovat syrjäytyneet nuoret? Pekka Myrskylä

HUKASSA. Keitä ovat syrjäytyneet nuoret? Pekka Myrskylä Pekka Myrskylä HUKASSA Keitä ovat syrjäytyneet nuoret? YHTEENVETO Vuonna 2010 syrjäytyneitä 15 29 -vuotiaita nuoria oli yhteensä noin 51 300. Tämä on noin 5 % kaikista tämänikäisistä nuorista. Syrjäytyneistä

Lisätiedot

Seniorina Yrittäjäksi tutkimushanke

Seniorina Yrittäjäksi tutkimushanke Seniorina Yrittäjäksi tutkimushanke Polut senioriyrittäjiksi neljällä DEMO-verkoston pilottipaikkakunnalla Kati Tuokkola, Jarmo Nieminen ja Kari Huotari Huhtikuu 2012 Sisällys: 1 Johdanto... 3 1.1 Selvitystehtävä...

Lisätiedot

Mitä se oikeesti on? Raportti. - Ajatuksia nuorista, työelämästä ja nuorisotakuun edistämisestä Porvoon seudulla

Mitä se oikeesti on? Raportti. - Ajatuksia nuorista, työelämästä ja nuorisotakuun edistämisestä Porvoon seudulla Raportti Mitä se oikeesti on? - Ajatuksia nuorista, työelämästä ja nuorisotakuun edistämisestä Porvoon seudulla Anu Sipilä Bestis Nuorisotakaajat Porvoossa Sisällys Mistä aloittaa?... 1 Peruskoulu... 2

Lisätiedot

YRITTÄJÄKSI RYHTYMINEN. Soluessee. Maarit Arola Eetu Hentunen Oona Räty Erika Salmela Annika Seppänen Janne Taisto

YRITTÄJÄKSI RYHTYMINEN. Soluessee. Maarit Arola Eetu Hentunen Oona Räty Erika Salmela Annika Seppänen Janne Taisto YRITTÄJÄKSI RYHTYMINEN Soluessee Maarit Arola Eetu Hentunen Oona Räty Erika Salmela Annika Seppänen Janne Taisto 2 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 MIKÄ AJAA IHMISIÄ YRITTÄJYYTEEN... 4 3 YRITTÄJYYTEEN LIITTYVÄ

Lisätiedot

Miten EMMI OKSANEN KUVAT PETRI JUNTUNEN

Miten EMMI OKSANEN KUVAT PETRI JUNTUNEN EMMI OKSANEN KUVAT PETRI JUNTUNEN Miten ne kehtaa? Työhön astuva uusi sukupolvi saattaa olla pullamössöä, mutta nöyrää se ei ole. Nuorilla on unelmia, joiden toteuttamiseen työpaikka on vain väline. Työnantajilla

Lisätiedot

auki Vihtiläispojat päättivät peruskoulun. Monelta suomalaispojalta jää koulutus kesken ja työttömyys uhkaa. Kuinka nuoret miehet pärjäävät?

auki Vihtiläispojat päättivät peruskoulun. Monelta suomalaispojalta jää koulutus kesken ja työttömyys uhkaa. Kuinka nuoret miehet pärjäävät? Teksti Pauliina Penttilä Kuvat Kaisa Rautaheimo Kaikki auki Vihtiläispojat päättivät peruskoulun. Monelta suomalaispojalta jää koulutus kesken ja työttömyys uhkaa. Kuinka nuoret miehet pärjäävät? E Viimeinen

Lisätiedot

NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT

NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT ISBN 978-952-457-405-1 NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT RAPORTIN LAATIJA: EIJA SEPPÄNEN, FOUNTAIN PARK OY HELSINKI 2008 SISÄLLYSLUETTELO ESIPUHE 5 NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT TUTKIMUKSEN

Lisätiedot

Tiedustelut: Reijo Vaurula, reijo.vaurula@kinno.fi Maarit Koverola, maarit.koverola@cursor.fi. Toimitus: Reijo Vaurula, YES -keskus, Kouvola

Tiedustelut: Reijo Vaurula, reijo.vaurula@kinno.fi Maarit Koverola, maarit.koverola@cursor.fi. Toimitus: Reijo Vaurula, YES -keskus, Kouvola Yrittäjyystarinoita KYMENLAAKSOSTA 2010 Tiedustelut: Reijo Vaurula, reijo.vaurula@kinno.fi Maarit Koverola, maarit.koverola@cursor.fi Toimitus: Reijo Vaurula, YES -keskus, Kouvola Ulkoasu ja taitto: Petteri

Lisätiedot

Vaihtoaskel Onnistumisia omistajanvaihdoksiin. Vaihtoaskel. Onnistumisia omistajanvaihdoksiin

Vaihtoaskel Onnistumisia omistajanvaihdoksiin. Vaihtoaskel. Onnistumisia omistajanvaihdoksiin Vaihtoaskel Onnistumisia omistajanvaihdoksiin Vaihtoaskel Onnistumisia omistajanvaihdoksiin VAIHTOASKEL-hanke onnistumisia omistajanvaihdoksiin 1.1.2013 31.12.2015 Tässä julkaisussa esitellään valtakunnallisen

Lisätiedot

NAINEN. +eläke. 3 erää sinun rahoistasi. Eläke ei ole vain eläkeläisten asia s. 8. Nainen työuralla Pelastavatko koti-isät kaiken?

NAINEN. +eläke. 3 erää sinun rahoistasi. Eläke ei ole vain eläkeläisten asia s. 8. Nainen työuralla Pelastavatko koti-isät kaiken? Eläke ei ole vain eläkeläisten asia s. 8 NAINEN +eläke 3 erää sinun rahoistasi I Nainen yhteiskunnassa Oletko sinä hankala tyyppi? II Nainen työuralla Pelastavatko koti-isät kaiken? III Nainen eläkkeellä

Lisätiedot

KUUKAUDEN YRITTÄJÄN TARINA. Teksti: Kristiina Harjula

KUUKAUDEN YRITTÄJÄN TARINA. Teksti: Kristiina Harjula Teksti: Kristiina Harjula Kun jämsäläinen maatalon tyttö, Anja Seppälä lähti Tampereen yliopistoon opiskelemaan tiedotusoppia, suunnitelmat olivat selvät: Hän ryhtyy toimittajaksi eikä mene naimisiin ennen

Lisätiedot

Y-sukupolvi työelämän painajainen vai pelastus?

Y-sukupolvi työelämän painajainen vai pelastus? Y-sukupolvi työelämän painajainen vai pelastus? Käytännön kokemuksia ja oppeja uuden sukupolven keskiöstä Veera Lehtismäki Tampere 2011 Sisällys 1. Johdanto 4 2. Y-SUKUPOLVEN MÄÄRITELMIÄ 6 3. Suomen Telecenter

Lisätiedot

TÄÄ KUULUU MYÖS SULLE! Nuorisotakuu Hämeenlinnan seudulla

TÄÄ KUULUU MYÖS SULLE! Nuorisotakuu Hämeenlinnan seudulla TÄÄ KUULUU MYÖS SULLE! Nuorisotakuu Hämeenlinnan seudulla Maija Säkäjärvi Riitta Kinnunen Sosiaalikehitys Oy Sisällys Saatesanat 3 Johdanto 4 1 Koulutuksen merkitys nuorisotakuun perustana 6 2 Hämeenlinnan

Lisätiedot

"Potkuri imi miestä vaatteistaan."

Potkuri imi miestä vaatteistaan. pam Nro 14/2014 28.11. pamlehti.fi 15. vuosikerta "Potkuri imi miestä vaatteistaan." ilari sirkka, sivu 4 Robotit Lauri Ihalainen: työ ei häviä, vaan muuttuu. sivu 20 Koulutus Lehden keskellä ensi vuoden

Lisätiedot

Kainuun kasvupolku Yrittäjän haastava tie

Kainuun kasvupolku Yrittäjän haastava tie 1 Kimmo Nikkanen, Aki Savolainen Kajaanin ammattikorkeakoulu 2015 Kajaanin ammattikorkeakoulu Kimmo Nikkanen, Aki Savolainen Kainuun kasvupolku Yrittäjän haastava tie Kajaanin ammattikorkeakoulu PL 52,

Lisätiedot

Kimmo Nikkanen, Aki Savolainen Kajaanin ammattikorkeakoulu

Kimmo Nikkanen, Aki Savolainen Kajaanin ammattikorkeakoulu 1 Kimmo Nikkanen, Aki Savolainen Kajaanin ammattikorkeakoulu 2 2015 Kajaanin ammattikorkeakoulu Kimmo Nikkanen, Aki Savolainen Kainuun kasvupolku Yrittäjän haastava tie Kajaanin ammattikorkeakoulu PL 52,

Lisätiedot

Mikä romanistista tuli isona? Entiseltä romaanisten kielten laitokselta vuosina 2004 2009 valmistuneiden maistereiden sijoittuminen työelämään.

Mikä romanistista tuli isona? Entiseltä romaanisten kielten laitokselta vuosina 2004 2009 valmistuneiden maistereiden sijoittuminen työelämään. Mikä romanistista tuli isona? Entiseltä romaanisten kielten laitokselta vuosina 2004 2009 valmistuneiden maistereiden sijoittuminen työelämään. FT Johanna Isosävi johanna.isosavi[at]helsinki.fi Nykykielten

Lisätiedot

Mia Ehrnrooth. sopimus. Nuori kokkikokelas saa paikan. Koulutuksesta työkaluja ohjaukseen. Oppisopimuksen ennakkojakso tutustuttaa alaan ja työhön

Mia Ehrnrooth. sopimus. Nuori kokkikokelas saa paikan. Koulutuksesta työkaluja ohjaukseen. Oppisopimuksen ennakkojakso tutustuttaa alaan ja työhön OPPI sopimus 2015 Nuori kokkikokelas saa paikan Koulutuksesta työkaluja ohjaukseen Oppisopimuksen ennakkojakso tutustuttaa alaan ja työhön NÄYTTELIJÄ Mia Ehrnrooth Merkonomiksi oppisopimuksella 1 Noin

Lisätiedot

Menes tyksen. pelin- rakentajat. Suomen Lukiolaisten Liiton tutkimus 2011

Menes tyksen. pelin- rakentajat. Suomen Lukiolaisten Liiton tutkimus 2011 Menestyksen pelinrakentajat lukiolaisten näkemyksiä työelämästä yrittäjyydestä ja taloudesta Suomen Lukiolaisten Liitto ry Ratavartijankatu 2 B 00520 Helsinki www.lukio.fi Menes tyksen pelin- rakentajat

Lisätiedot

-liike on ihmisen muotoinen. Nuoret Lapset Sivistys Miniluotto Köyhät Vertaisyhteisö Innovaatio Mielenterveyskuntoutujat Naisten keskus

-liike on ihmisen muotoinen. Nuoret Lapset Sivistys Miniluotto Köyhät Vertaisyhteisö Innovaatio Mielenterveyskuntoutujat Naisten keskus -liike on ihmisen muotoinen 3 2011 Nuoret Lapset Sivistys Miniluotto Köyhät Vertaisyhteisö Innovaatio Mielenterveyskuntoutujat Naisten keskus 2 11 3 [ pääkirjoitus ] Setlemettisanasto Kaikkea muuta kuin

Lisätiedot

Muistio nuorten työelämäasenteista ja -arvoista sekä toimenpiteistä nuorten työllisyyden edistämiseksi

Muistio nuorten työelämäasenteista ja -arvoista sekä toimenpiteistä nuorten työllisyyden edistämiseksi Muistio nuorten työelämäasenteista ja -arvoista sekä toimenpiteistä nuorten työllisyyden edistämiseksi Muistio nuorten työelämäasenteista ja -arvoista sekä toimenpiteistä nuorten työllisyyden edistämiseksi

Lisätiedot

kevät 2014 Keski-Suomen maaseutu Nuoret uskaltavat yrittää Poppaamalla yrittäjäksi Luomulle on nostetta

kevät 2014 Keski-Suomen maaseutu Nuoret uskaltavat yrittää Poppaamalla yrittäjäksi Luomulle on nostetta kevät 2014 Keski-Suomen maaseutu Nuoret uskaltavat yrittää Poppaamalla yrittäjäksi Luomulle on nostetta Pääkirjoitus Uskalla yrittää Tämä lehti tuo esiin mahdollisuuksia, unelmia ja arjen kokemuksia monenlaisesta

Lisätiedot

TOIMIALARAKENTEIDEN MURROS AMKE ry:n aluekierroksen yhteenvetoraportti ROADSHOW

TOIMIALARAKENTEIDEN MURROS AMKE ry:n aluekierroksen yhteenvetoraportti ROADSHOW TOIMIALARAKENTEIDEN MURROS AMKE ry:n aluekierroksen yhteenvetoraportti ROADSHOW TOIMIALARAKENTEIDEN MURROS AMKE ry:n aluekierroksen yhteenvetoraportti Pekka Lampelto Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys

Lisätiedot

Hyvää työtä. Työelämäopas nuorille

Hyvää työtä. Työelämäopas nuorille Hyvää työtä Työelämäopas nuorille 1 Sisällys Hyvää työtä työelämäopas nuorille 3 1. Sinä ja valinnat 4 2. Työnhaku 10 3. Ensimmäinen työpaikka 18 4. Ohjeita ongelmatilanteisiin 28 ISBN 978-952-5628-69-2

Lisätiedot

parhaan kaverin kanssa kannata puhua tunteja puhelimessa.

parhaan kaverin kanssa kannata puhua tunteja puhelimessa. Verkkolehti 1 Neuvoja nuorelle Mielestäni vaikeinta kotoa muuttamisessa on ajankäytön hallinta. Miten ehtiä tekemään kaikki kun pitää laittaa ruokaa ja syödä ja nukkua? Mutta ajankäytön hallinnan oppii

Lisätiedot

LINKKI NUORTEN TALOUS- OSAAMISEEN. nuorisofoorumi 2011

LINKKI NUORTEN TALOUS- OSAAMISEEN. nuorisofoorumi 2011 LINKKI NUORTEN TALOUS- OSAAMISEEN nuorisofoorumi 2011 NÄKÖKULMIA NUORTEN TALOUSOSAAMISEEN Tykkää taloudesta! Linkki nuorten talousosaamiseen Nuorisofoorumi 2011 Kari Väisänen Valtteri Aine Tomi Alakoski

Lisätiedot

Valmennusasiakkaita vuonna 2013 oli 517 JUPITER-SÄÄTIÖN PERUSTAJAJÄSENET

Valmennusasiakkaita vuonna 2013 oli 517 JUPITER-SÄÄTIÖN PERUSTAJAJÄSENET VUOSIKERTOMUS 2013 Jupiter-säätiö pähkinänkuoressa JUPITERIN VALMENNUSPALVELUT valmentavat työhön ja koulutukseen - työtä tai harjoittelua joko Jupiterin työyksiköissä tai ulkopuolisilla työpaikoilla tai

Lisätiedot