C2katuvalo. Vaasan katuvalojen ohjausjärjestelmä uusittiin pikavauhdilla

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "C2katuvalo. Vaasan katuvalojen ohjausjärjestelmä uusittiin pikavauhdilla"

Transkriptio

1 C2katuvalo. Vaasan katuvalojen ohjausjärjestelmä uusittiin pikavauhdilla haastateltavana kaupungin katuvaloista vastaava sähköteknikko Harri Heino Mikkeliin uusi ohjausjärjestelmä ESCOkonseptilla Uuraisten valaistussuunnittelussa satsataan turvallisuuteen Miten suunnitellaan ulkovalaistus, joka pienentää kustannuksia ja palvelee asukkaita?

2 Valoa oikeaan aikaan Vuoden pimeimpään aikaan meitä jyväskyläläisiä hemmotellaan valolla. Valon kaupunki -tapahtuman toinen toistaan upeammat valaistuskohteet valaisevat myös kaupunkilaisten mielen. Valon kaupungin ulkovalaistus syttyy ja sammuu nyt C2 SmartLight -järjestelmän ohjaamana. Tämä toistaiseksi suurin toimitusprojektimme on viimeistelyä vaille valmis. Olemme asentaneet Jyväskylässä ohjauksen yli 400 ulkovalaistuskeskukseen, jotka ohjaavat yli valaisinta ja ottaneet ohjauspalvelun tietojärjestelmän käyttöön. Projekti on sujunut täsmälleen suunnitellussa aikataulussa, ja laadulliset tavoitteet on saavutettu. On hienoa, että saimme olla tämän suuren valaistuksen ohjausprojektin kokonaisvastuullinen toimittaja. Olemme laajentaneet toimintaamme ulkovalaistussuunnitteluun. Asiantuntijamme suunnittelevat ulkovalaistuksen, joka pienentää kustannuksia ja palvelee asukkaita. Ammattilaisten avulla elohopealamput saadaan korvattua ja saneeraushanke maksamaan itse itsensä energiasäästöillä kohtuullisessa ajassa takaisin. Tavoitteena on tasainen, hyvälaatuinen ja ympäristöystävällinen valaistus, kuten valaistussuunnittelijamme Jonna Liius tiivistää suunnittelutiimin työstä kertovassa jutussa sivulla 8. Tulevalle vuodelle olemme asettaneet innostavat tavoitteet. Ensi vuonna C2 SmartLight ohjaa valoja yhä useammassa kohteessa Suomessa, mutta myös maamme rajojen ulkopuolella. Ohjausteknologia ottaa merkittäviä askeleita eteenpäin, ja omaa tuotevalikoimaamme kehitetään monipuolisemmaksi ja entistä paremmin asiakastarpeita vastaavaksi. Kehitämme yritystämme, jotta voimme tarjota valoa oikeaan aikaan, oikeassa paikassa ja oikealla teholla. Mauri Haapasaari toimitusjohtaja C2katuvalo. Sisältö. Mikkeliin uusi ohjausjärjestelmä ESCO-konseptilla 3 C2:n suunnittelutiimi esittelyssä 6 Valon kaupungin katuvalot testissä 11 Vaasan katuvalokeskuksiin vaihdettiin SmartLight 12 Uuraisten valaistussuunnittelussa satsataan turvallisuuteen 14 2 C2katuvalo.

3 Mikkeli uusii ohjausratkaisun kaupungin katuvalokeskuksiin Mikkelin tekemä energiatehokkuus-sopimus työ- ja elinkeinoministeriön kanssa velvoittaa kaupunkia säästämään yhdeksän prosenttia sen energiankulutuksesta vuoteen 2016 mennessä. Energian säästämiseksi katuvalaistuksesta Mikkeli valitsi kumppanikseen C2:n. Teksti ja Kuvat Saila Aarnio Mikkelin kaupunki ja C2 solmivat viisivuotisen energiansäästösopimuksen C2 toteuttaa katuvalojen ohjausratkaisun kaupungin omistamalle alueelle. Työ- ja elinkeinoministeriön tarjoamalla Energy Service Company (ESCO) -konseptilla energiainvestointi onnistuu valtion 30 prosentin tuella. Ennen C2:n ohjausjärjestelmään päätymistä Mikkelissä harkittiin katulamppujen vaihtamista led-valoihin. Idea kuitenkin hyllytettiin niiden käyttöominaisuuksien vuoksi. Ledtekniikka ei ole vielä siinä mallissa, että niillä voisi valaista katuja turvallisesti, 3 C2katuvalo.

4 Mikkelin kaupunki ostaa katuvaloverkkojen ylläpidon ESE-Tekniikalta, jonka asiantuntijoista oli iso apu myös uutta ohjausjärjestelmää suunnitellessa. Minä olen kyllä käyttänyt Pylkkäsen Pentin apua häikäilemättömästi hyödyksi, nauraa Päivi Turkki. kertoo Mikkelin katujen ylläpidosta vastaava kunnossapitopäällikkö Päivi Turkki. Myöskään led-valojen teho ei ollut samalla tasolla suurpainenatriumlamppujen kanssa, jatkaa Pentti Pylkkänen, joka vastaa ulkovalaistuksen huollosta ESE-Tekniikka Oy:ssä. Katuvalokeskukset kahdella omistajalla ESE-Tekniikka on Etelä- Savon Energia Oy:n (ESE) urakointiyksikkö, jolta kaupunki ostaa katuvaloverkkojen ylläpidon. Hankinta tehdään sisäisellä laskutuksella, sillä koko ESE-konsernin omistaa Mikkelin kaupunki. Mikkelissä vanhan kantakaupungin alueella olevan ulkovalaistuksen omistaa ESE. Kaupungin hallussa taas on ulkovalaistus uusilla, kuntaliitosten mukana tulleilla alueilla. C2:n kanssa uusitaan tässä vaiheessa ulkovalaistuksen ohjausratkaisu noin puoleen kaupungin omistuksessa olevista katuvalokeskuksista. Kaupungin ja ESE-Tekniikan yhteisestä historiasta oli paljon hyötyä, kun katujen ylläpitoyksikössä pohdittiin fiksuinta ratkaisua energian säästämiseen 4 C2katuvalo. Mikkelin energiansäästösopimus Sisältö: C2 toimii ESCO-yrityksenä ja toteuttaa Mikkeliin katuvalojen ohjausratkaisun alueelle, jonka katuvalokeskukset ovat kaupungin omistuksessa Tavoite: Säästää energiaa katuvalojen käytöstä Aikataulu: Sopimus solmittu 2009, asennukset tehty, elohopeavalaisimet vaihdetaan ja säätöajat määritellään 2010 aikana Kustannukset vuodessa: euroa Säästötavoite 2011: 9 %:n energiansäästö katuvalaistuksesta. Turvauduin harkintavaiheessa ESE-Tekniikan asiantuntemukseen. Pohdimme, mitä hyötyjä kaupunki saavuttaa, jos vanha järjestelmä poistettaisiin käytöstä ja tilalle tulisi uusi ohjausratkaisu. Pentistä on ollut iso apu tässä työssä, Turkki kiittää. Hän arvostaa myös C2:n Petri Laitisen positiivista asennetta hankkeen alkumetreiltä lähtien. Petri jaksoi vääntää rautalangasta, mistä on kyse. Minun piti tarkistaa häneltä asioita monta kertaa, kun minulla ei ole tämän alan osaamista. Hän tarjoutui tulemaan paikan päälle selittämään asioita, mikä oli heiltä erinomaista palvelua. Aiemmat referenssit painoivat C2 valittiin tehtävään sen aiempien referenssien perusteella. Kun useat muut kunnat, ja suuret kaupungitkin, olivat päätyneet C2:een omien katuvalojensa ohjausratkaisussa, Mikkelin ei tarvinnut kilpailuttaa toimittajaa. Luin Pieksämäen ja Tampereen kollegojen hyvistä kokemuksista C2:n kanssa. Hyödynsin heidän tekemää kilpailutusta omassa

5 päätöksessämme, Turkki kertaa. Projekti aloitettiin kartoittamalla alueen katuvalokeskukset. Pylkkänen pitää fiksuna, että kartoitus tehtiin yhdessä. C2:n Jorma Malinin kanssa käytiin keskukset läpi ja mietittiin, mitä tehdään. Toteutus oli tämän jälkeen helppoa. Kartoituksen ajankohta vaan oli hankala, kun se tehtiin talvella, jolloin lumi hankaloitti työtä. Seuraavia hankkeita suunnitellessa tämä on hyvä ottaa huomioon. Kartoituksen jälkeen katsottiin, missä ohjauslaitteet on järkevää ottaa käyttöön. Tänä vuonna Rantakylän ja Otavan alueelle on asennettu ohjausyksiköt vanhojen laitteiden ja hämäräkytkinten tilalle. Syksyllä vaihdetaan elohopeavalaisimet suurpainenatriumlamppuihin. Syksyn aikana tehdään myös järjestelmän hienosäätö: se, milloin lamput syttyvät ja sammuvat. Selvitämme, mihin aikaan ihmiset liikkuvat. Turhaa polttoaikaa pyritään vähentämään. Katuvalojen kellonaikojen säätämisestä tehdään esitys tekniselle lautakunnalle syksyn kuluessa, kertoo Turkki. C2:lta apua hakemuksiin Projektin paperityöt sujuivat Turkin mukaan helposti, kun C2 teki tarvittavat laskelmat ja valmisteli Jos ESCO -hakemus olisi jäänyt meidän kontolle, se olisi jäänyt tekemättä. asiakirjat. ESCO-hakemuksessa oli tarkka kuvaus hankkeesta, hinta ja tieto siitä, missä ajassa järjestelmä maksaa itsensä takaisin. C2 teki hakemuksessa ison työn, meiltä tuli suurin piirtein vain y-tunnukset. Jos hakemus olisi jäänyt meidän kontolle, se olisi jäänyt tekemättä. C2 auttoi meitä hirvittävän paljon, varmaan enemmän kuin sopimukseen kuuluukaan, hän toteaa. Nyt, kun katuvalojen ohjausratkaisu on toteutettu sovituilla alueilla, ja kaupunki on vastaanottanut työn, kaupungin täytyy tehdä tuen saamiseksi vielä maksatushakemus ELY-keskukseen. Turkki arvioi, että loput ohjausratkaisut kaupungin omistamiin katuvalokeskuksiin uusitaan joko 2011 tai Jos siihen ei saada ESCO-rahoitusta, teemme vaiheen kerrallaan kaupungin budjetista. Pentti Pylkkänen uskoo, että C2:n ohjausjärjestelmästä on eniten hyötyä huoltokäyttöön. Siitä voi seurata, mitä katuvaloverkossa tapahtuu. Näitä tietoja emme ole aiemmin saaneet. 5 C2katuvalo.

6 C2:n suunnittelutiimi esittelyssä: Räätälöityjä ja ympäristöön istuvia ulkovalaistuskokonaisuuksia Teksti Saila Aarnio Kuvat Saila Aarnio, Kaisa Nyrönen-Piispanen Asiakkaan kuuntelua, katuvalokeskusten ja valaisinten katselmointia, raporttien koostamista, laskelmien ja tukihakemusten tekemistä, valaistussuunnittelua ja asentajien opastamista. Siten syntyy ulkovalaistus, joka sopii ympäristöönsä ja tuo säästöjä. Syyskuinen perjantai on poikkeuksellinen päivä C2:n toimistolla: koko suunnittelutiimi on saman aamukahvipöydän ääressä. Projektipäällikkö Markku Korpilauri on palannut kahdeksan viikon jälkeen Tampereen jälkitarkastuskeikalta, eikä hänen kollegansa Jorma Malin ole vielä ehtinyt lähteä suunnittelupalaveriin Jyväskylän kaupungille. Vaikka tiimiläisten yhteydenpito hoituu näppärästi sähköpostilla ja puhelimella, projekti-insinööri Arja Järvisen ja valaistussuunnittelija Jonna Liiuksen mielestä välillä on mukava vaihtaa tietoja ja kuulumisia kasvotustenkin. C2:lla ulkovalaistuksen saneerausohjelma aloitetaan palaverilla asiakkaan kanssa. Selvitämme, miten voimme olla heille avuksi, saada heille säästöjä ja ohjata valoja järkevästi, kertoo Jorma Malin. Jos asiakkaalla ei ole tarvittavia ja ajan tasalla olevia dokumentteja valaistusinfrastruktuuristaan, C2:n edustajat tekevät nykytilanteen kartoituksen kohteessa. Keskukset ja valaisimet syynissä Kartoitus voi kohdistua joko katuvalokeskuksiin tai valaisinpisteisiin tai molempiin. Keskuksia inventoidessa C2:n asiantuntijat kiertävät kaikki keskukset läpi ja kartoittavat niiden kunnon. Tutkimme erilaisilla 6 C2katuvalo.

7 C2:n suunnittelutiimillä on noin 100 vuoden kokemus sähköalan töistä. Katuvalaistuksen suunnittelussa heitä kiehtoo töiden monipuolisuus ja haasteellisuus. Vas. Jonna Liius, Arja Järvinen, Markku Korpilauri ja Jorma Malin. 7 C2katuvalo.

8 mittauksilla ja ohjauksilla, lämpenevätkö komponentit ja pitävätkö ne kovaa ääntä, onko katuvalokeskuksessa havaittavissa sähköturvallisuuspuutteita tai vaarallisia aineita, kuten asbestia. Pohdimme, kannattaako keskukseen kytkeä uusia laitteita vai suositellaanko suoraan sen uusimista, Malin kuvaa. Selvitämme, miten voimme olla asiakkaille avuksi, saada heille säästöjä ja ohjata valoja järkevästi. Raportista tietoja, ehdotuksia ja laskelmia Kartoitusten jälkeen tehdään raportti nykytilasta. Siihen kootaan tiedot katuvalokeskusten tai valaisimien määrästä ja niiden kunnosta. Keskuksia koskevat tiedot C2:lla kokoaa Arja Järvinen. Työstän kentältä kerättyjen tulosten pohjalta asiakkaalle raportin. Se sisältää ehdotuksia esimerkiksi siitä, kuinka valaistuksen ohjausalueet kannattaisi jakaa tai siitä, kuinka kaupungin valaisemien liikuntapaikkojen valaistuksen ohjaus tulisi toteuttaa, hän kertoo. Valaistussuunnitelmassa taas otetaan kantaa siihen, miten elohopealamput saadaan korvattua ja hanke maksamaan itse itsensä energiasäästöillä kohtuullisessa ajassa takaisin. Laskelmissa tulee ottaa huomioon pylväskorkeus, pylväsväli, tien leveys sekä esimerkiksi tien vieressä oleva kevyenliikenteen väylä, että valo saadaan osumaan halutulle alueelle. Valokaistan tulee levittyä tarpeeksi leveälle pylväsvälin mukaan. Tavoitteena on tasainen, hyvälaatuinen ja ympäristöystävällinen valaistus, Liius sanoo. Suunnittelutiimiin lokakuussa liittynyt Jarmo Piispanen on työskennellyt katuvalojen parissa neljännesvuosisadan. Hyvä ulkovalaistus istuu hänen mielestään ympäristöönsä ja palvelee alueen asukkaita. Jos kaavoittaja ei ole ottanut katuvalaistusta huomioon Keskukset valokuvataan ja numeroidaan. Kartoitus etenee keskimäärin 10 keskuksen päivätahdilla. Esimerkiksi Jyväskylän 400 keskuksen katselmointiin meni pari kuukautta. Vuodenajat vaikuttavat tahtiin jonkin verran. Hangessa työ edistyy hitaammin, mutta eniten hidastaa vesisade, jolloin keskusten katselmointia ei voi tehdä turvallisuussyistä ollenkaan. Joskus työtä hankaloittaa se, että linnut tai ampiaiset ovat rakentaneet pesänsä keskukseen. Valaistuspuolella inventoidaan valaisinpisteet tutkimalla valaisimet, valaisinvarret, pylväät, johdotus sekä asennustiedot. Käytännössä tämä tapahtuu niin, että kaikki kunnan kadut ajetaan läpi. Valot laitetaan päälle ja katsotaan, minkälaisia lamppuja kyseisellä kadulla on. Elohopeavalaisimen tunnistaa sinertävänvalkoisesta, kylmästä valosta, suurpainenatriumlamppu taas taittaa keltaoranssiin, kertoo C2:lla valaistussuunnitteluun ja -laskelmiin erikoistunut Jonna Liius. Tiedot kerätään asiakkaan toiveiden mukaan joko elohopeavalaisimista tai kaikista valaisimista valaisimen kartoitukseen menee tyypillisesti noin viikko. Kartoituksessa käytetään ensisijaisesti kunnassa toimivia paikallisia sähköasennusfirmoja. C2 voi toteuttaa työn myös avaimet käteen -periaatteella. Jarmo Piispanen on C2:n suunnittelutiimin tuorein vahvistus. Hänen toimipisteensä on Saarijärvellä. Hän pitää luovasta ja itsenäisestä, mutta kuitenkin yhdessä tiiminsä kanssa tehtävästä työstään. 8 C2katuvalo.

9 talojen ja tonttiliittymien paikkoja suunnitellessaan, katuvalo saattaa talon valmistuttua loistaa suoraan makuuhuoneeseen tai sijaita auton tiellä. Talonrakentajien tulisikin pyytää yhdyskuntatekniikalta ote katusuunnitelmasta jo talon suunnitteluvaiheessa, hän muistuttaa. C2 auttaa myös toteutuksessa Asiakkaalle toimitetaan yksityiskohtainen ja aikataulutettu toimenpidesuunnitelma siitä, kuinka saneeraushanke olisi hyvä toteuttaa. C2:n asiantuntija auttaa myös esittelymateriaalin valmistelussa ja tulee tarvittaessa mukaan teknisen lautakunnan kokoukseen esittelemässä sitä. Saneeraukseen on mahdollista saada investointitukea, jonka hakemiseen saa apua myös C2:lta. Suunnitteluvaiheen jälkeen asiakas kilpailuttaa tarvitsemansa hankinnat. Kilpailutuksen pohjana käytetään usein C2:n kokoamia raportteja ja materiaaliluetteloita. Silloin, kun C2 valitaan saneeraushankkeen yhteistyökumppaniksi, sen on helppo edetä toteutusvaiheeseen tekemiensä kartoitusten ja suunnitelmien pohjalta. Valaistussuunnitelmassa C2 ehdottaa asiakkaalle korvaavia valaisimia, ja asiakas kilpailuttaa saneerausurakan. Valittu urakoitsija vastaa uusien laitteiden asennuksesta ja vanhojen hävittämisestä. Katuvalokeskuksiin C2 toimittaa uudet ohjauslaitteet ja opastaa asennusryhmää niiden asentamisessa. Projektipäällikkö on mukana ensimmäisten laitteiden asennuksissa. Katsomme, että asentajat saavat homman vietyä loppuun asti ja otettua yhteyden valvomoon. Tämän jälkeen he voivat olla meihin yhteydessä puhelimella, toteaa Korpilauri. Ulkovalaistuksen saneerausohjelma 1. Nykytilanteen kartoitus o selvitetään nykyinen valaistuksen ohjausratkaisu ja katuvalokeskusten kunto o inventoidaan valopisteet o täydennetään dokumentaatiota tarvittaessa o toteutus kunnan omana työnä tai C2:lta avaimet käteen -periaatteella 2. Ulkovalaistuksen ja ohjausratkaisun suunnittelu o tarvittavat korjaukset ja elohopeavalaisinten uusinnat o tarvittavat muutokset keskuksissa ja valopisteissä o energiaa säästävä ohjausratkaisu 3. Kustannusarvio o lasketaan saavutettavat energiasäästöt o suunnitellaan takaisinmaksuaika 4. Toteutussuunnitelman laatiminen o yksityiskohtainen ja aikataulutettu toimenpidesuunnitelma siitä, kuinka saneeraushanke toteutetaan o esittelymateriaali päättäjille o C2 tarvittaessa mukana teknisen lautakunnan kokouksessa esittelemässä o saneeraukseen on mahdollista saada investointitukea, C2 auttaa tukihakemuksen tekemisessä 9 C2katuvalo.

10 Myyntikonttori Ruotsiin C2 selvittää sähkölaitteistojen kunnon Suunnittelutoimisto Saarijärvelle C2 Information Systems on perustanut myyntikonttorin Ruotsiin. Malmössä sijaitsevassa toimipisteessä työskentelee Bruno Lantz vastuualueenaan ulkovalaistuksen ohjausratkaisujen myynti Ruotsiin ja Norjaan. Lantzilla on kymmenien vuosien kokemus myynnistä ja markkinoinnista julkiselle sektorille. Myyntikonttorin perustaminen Ruotsiin on C2:n päänavaus poh- joismaisille ulkovalaistuksen ohjausratkaisumarkkinoille. Investoimme lähivuosina voimakkaasti kansainvälistymiseen ja etsimme aktiivisesti vahvoja kumppaneita toteuttamaan ja tarjoamaan ohjauspalveluita Pohjoismaissa, C2:n myyntijohtaja Petri Laitinen kertoo. C2 Information Systems on saanut sertifikatin suorittaa kiinteistön sähkölaitteistojen kuntotutkimuksia. Sertifikaatin on myöntänyt henkilö- ja yritysarviointi Seti Oy. Kuntotutkimuksessa selvitetään kiinteistön sähkölaitteiden kunto ja toimintakyky. Tutkimuksen jälkeen tiedetään luotettavasti, missä elinkaarensa vaiheessa järjestelmät ja laitteet ovat. Tutkimuksen pohjalta laaditaan raportti, jossa kerrotaan, mitä osia nykyisistä laitteista ja järjestelmistä voidaan hyödyntää. Samalla arvioidaan laitteiden ja järjestelmien puutteet ja vaadittavat korjaukset. Näin korjaukset voidaan ajoittaa oikein ja laitteet ja järjestelmät saadaan vastaamaan nykyisiä vaatimuksia, ilman turhia kustannuksia. Kuntotutkimusten vastuuhenkilönä toimii projektipäällikkö Jorma Malin. C2 on avannut Saarijärvelle suunnittelutoimiston, jossa työskentelee valaistussuunnittelija Jarmo Piispanen. Hänellä on noin 25 vuoden kokemus ulkovalaistuksen suunnittelusta, sähkösuunnittelusta ja käytönjohdosta. Saarijärven toimipisteen ansiosta C2 pystyy palvelemaan entistä paremmin pohjoisen Keski-Suomen kuntia ja kaupunkeja. Jyväskylän ja Saarijärven toimipisteissä työskentelevät suunnittelijat muodostavat tiimin, joka palvelee asiakkaita kokonaisvaltaisesti sekä elohopeavalaisinten saneerauksissa että uusien valaistusalueiden suunnittelussa. 10 C2katuvalo.

11 Valon kaupungin katuvalot testissä Valon kaupunkina tunnettu Jyväskylä on uudistanut ulkovalaistustaan. Lokakuun aikana testataan valojen toimivuutta Kuokkalanpellon, Keltinmäen, Nenäinniemen, Huhtasuon ja Tikkakosken asuinalueilla. C2 Information Systems on toimittanut testialueille uudet valaistuksen ohjauskeskukset. Näin voidaan testata ulkovalaistuksen kaikkia ominaisuuksia. Testin aikana ohjauskeskukset sammuttavat katuvaloja aiemmin ja sytyttävät myöhemmin. Yöaikaan vain osa valoista on käytössä. Aamuyöllä kello yhden ja viiden välillä on kaduilla hiljaista. Silloin sammutamme osan valoista, kertoo Valon kaupunki -koordinaattori Ari Peltola. Asukkaiden mielipiteet tärkeitä Ohjauskokeilu koskee ainoastaan katu- ja puistovalaistusta, ei kiinteistöjen ulkovaloja. Asukkaiden mielipiteet ovat tärkeitä valaistusta suunnitellessa. Testauksen päätyttyä alueiden asukkailta kysytään mielipiteitä kokeilusta puhelimitse. Kyselyyn voi vastata myös internetissä. Olemme kiinnostuneita, millaisina ihmiset kokivat muutokset valaistuksessa ja millaisia tunteita ne herättivät. Palautteen perusteella osaamme paremmin kehittää valaistusta koko kaupungin alueella. Tulevaisuudessa on tarkoitus ottaa käyttöön samat valaistuksen ohjaamisperiaatteet ja tekniikka myös muilla asuinalueilla, selittää Peltola. Lopullisesti uusista valaistuksen ohjaamisperiaatteista päättää kaupunkirakennelautakunta vuoden 2011 alussa. Tavoitteena ympäristöystävällisyys Valaistuksen ohjauskokeilu ja uusien ulkovalaistuksen ohjausperiaatteiden laatiminen ovat osa Jyväskylän kaupungin Ympäristöystävällinen ulkovalaistus -projektia. Projekti saa investointitukea valtiolta. Tavoitteena on ollut käyttäjä- ja ympäristöystävällinen valaistusratkaisu. Jyväskylä on valaistuksen pioneerikaupunki. Siksi meille on tärkeää panostaa myös ympäristöystävällisyyteen ja energiatehokkuuteen. Me pyrimme jopa 20 prosentin säästöihin nykyisin valaistukseen kuluvasta energiasta, toteaa Peltola. Energiansäästö ei tarkoita huonontunutta valaistusta. Uuden teknologian avulla on mahdollista valaista tehokkaasti, oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan. Teksti Päivi Tirkkonen Kuva Antti Aarnio Valaistuksen ohjauskokeilu ja uusien ulkovalaistuksen ohjausperiaatteiden laatiminen ovat osa Jyväskylän kaupungin Ympäristöystävällinen ulkovalaistus -projektia. Pyrimme jopa 20 prosentin säästöihin nykyisin valaistukseen kuluvasta energiasta. 11 C2katuvalo.

12 Vaasa siirtyi älykkääseen ohjausjärjestelmään Teksti Pauliina Palttala, Kuvat Anna Koivisto Vaasan katuvalaistuksen ohjausjärjestelmän saneeraus valmistui kesäkuussa. Kaikkiin kaupungin 171 katuvalokeskukseen vaihdettiin C2:n SmartLight. Saneerauksen aikataulu oli tiukka, sillä valaistuksen ohjauksen aikaisemmin hoitanut Vaasan Sähkö lopetti palvelun tarjoamisen vanhentuneen tekniikan takia. Kaupunki valitsi tehtävään C2:n hankintakilpailun perusteella. SmartLight-konsepti oli ylivoimaisesti monipuolisin, kertoo katuvaloista vastaava sähköteknikko Harri Heino Vaasan kaupungin Teknisestä toimesta. Valaistuksen ylläpito ja suunnittelu on jaettu Vaasassa neljään yksikköön. Talotoimi vastaa rakennuksista, kiinteistö- ja vihertoimi puistoista ja leikkikentistä, vapaa-ajan virasto liikuntapaikoista ja katutoimi kaduista, teistä ja kevyenliikenteenväylistä. Kuusi vuotta kaupungin palveluksessa toimineen Heinon vastuulla on tie- ja katuvalaistuksen suunnittelu, kunnossapito ja rakennuttaminen. Vaasassa on myös Etelä- Pohjanmaan ELY-keskuksen teitä, joiden valot omistaa kaupunki. SmartLight -logiikan ansiosta samasta keskuksesta voidaan ohjata useita valoryhmiä eri luksitasoilla. Älykkäästä ohjauksesta oli saatu hyviä kokemuksia jo aikaisemmin. C2:n järjestelmä otettiin koekäyttöön seitsemässä ohjauskeskuksessa vuonna Yksi uusista keskuksista oli niin sanottu masteri, joka ohjasi kuutta alakeskusta. Vanhassa järjestelmässä oli ainoastaan yksi valoisuusanturi. Anturin havahtuessa koko kaupungin valot syttyivät tai sammuivat samalla kertaa. Nyt kaupunki on jaettu neljän anturin avulla sektoreihin, joiden valaistusta säädetään erikseen. Keskusta on ykkösalue, Sundom ja Vaskiluoto sekä Kokkolantien etelä- ja pohjoispuolet muodostavat omat alueensa, Heino summaa. Yksi keskus, monet valot SmartLight-logiikan ansiosta samasta keskuksesta voidaan ohjata useita valoryhmiä eri luksitasoilla. Yhteen ohjausyksikköön pystytään ajamaan tiedot kahdesta masterista. Tämä on Heinon mukaan erinomainen toiminto 12 C2katuvalo.

13 C2 on ollut Harri Heinon mukaan hyvä kumppani. Apua ja neuvoa on saanut tarpeen vaatiessa. C2 hoiti projektiin sekä alihankkijat että urakoitsijan, ja valmista tuli tiukasta aikataulusta huolimatta määräajassa. alueiden rajoilla. Vaasassa kaikki tiehallinnon tiet kuuluvat ykkösalueeseen, ja niiden valot syttyvät ensimmäisenä myös silloin, kun tie kulkee kakkosalueen läpi. Västervikin ja Metsäkallion asuntoalueilla on käytössä osasammutus. Kaupunki voi itse säätää valaistuksen luksitasoja ja hoitaa sammutuksen etäohjauksena. Lisäksi himmennys onnistuu valaisinkohtaisesti. Valaisimen sisäänrakennettu laite laskee kolmen edellisen yön perusteella keskiyön hetken. Valo himmenee kaksi tuntia ennen ja voimistuu viisi tuntia sen jälkeen. Valot palavat Vaasassa keskimäärin 3900 tuntia vuodessa, ja sähköä kuluu noin 8,5 megawattituntia. Sillä lämpiäisi 400 omakotitaloa. Keskustan valot sytytetään ensimmäisenä, muiden sektoreiden hieman myöhemmin. Missään ei odoteta pimeää, mutta hämärän ajan valotehoa säätämällä energiaa säästyy. Jos illasta ja aamusta saadaan nipistettyä kummastakin minuuttia pois, puhutaan vuositasolla merkittävästä säästöstä, Heino sanoo. Turvallisuus tärkeintä valaistuksessa Heinon mielestä Vaasassa on paljon hienoja kiinteistöjä, jotka voidaan ottaa mukaan valaistussuunnitelmiin. Toria ympäröivien vanhojen rakennusten julkisivut saivat näyttävän koristuksen kaupungin 400-vuotisjuhlan yhteydessä, ja Kasarmialueen valaistusta uudistetaan. Heinolle valaistuksessa tärkeintä on turvallisuus ja valoisan ajan jatkaminen, pohjolassa kun pimeää riittää. Valon väri vaikuttaa myös. Minua miellyttää valkoinen, sillä se toistaa värit keltaista paremmin. Valoteholtaan voimakkaampaa keltaista valoa suositaan autotiellä, valkoista käytetään puistoissa. Vaasan ohjausjärjestelmätoimitus Sisältö: Katuvalokeskusten ohjausjärjestelmän saneeraus Tavoite: Monipuolinen valaistuksen etäohjaus ja vikavalvonta, energian ja kustannusten säästö Aikataulu: Katuvalokeskuksia: 171 Lamppuja: C2katuvalo.

14 Hyvä saneeraussuunnitelma on tarkka ja joustava Uuraisten kunnaninsinööri Juhani Nojonen on hiljattain saanut käsiinsä C2:n laatiman ulkovalaistuksen saneeraussuunnitelman. Seuraavaksi hän hakee valtiolta ESCO-investointitukea projektin ensimmäistä puoliskoa varten. Teksti Pauliina Palttala, Kuvat Anna Koivisto Uuraisten kaksivaiheisessa hankkeessa kartoitetaan ensin katuvalokeskukset, sitten niitä ryhdytään saneeraamaan. Kunnan 13 valaisinkeskuksesta jo yhdeksän on tällä hetkellä C2:n ohjauksessa. Projektin ensimmäisen vaiheen aikana loputkin saavat uuden ohjausjärjestelmän, ja elohopeavalaisimista vaihdetaan noin puolet. Valmistelevina töinä C2 kävi läpi valaistuslinjat, lamput ja pylväät. Kuntokartoituksen tiedot kirjattiin sähköiseen C2 SmartLight Ticket -dokumentointijärjestelmään, jota voidaan päivittää selaimen tai puhelimen välityksellä maastosta käsin. Kätevä ohjelma on kunnan oman huoltoyhtiön käytettävissä myös jatkossa. Lisäksi C2 valmisteli kunnaninsinöörille hankkeen 14 C2katuvalo. esittelymateriaalit teknisen lautakunnan kuulemista varten ja ELY-keskukselle lähetettävän investointitukihakemuksen liitteineen. Uudet ohjauskeskukset mahdollistavat valojen monipuolisen ohjauksen ja himmennykset. Saneeraussuunnitelmassa esitellään EU-direktiivin mukaiset toimenpiteet elohopeavalaisimien korvaamisesta, ilmoitetaan kustannusarviot kullekin työvaiheelle sekä lasketaan saatavat energiansäästöt ja investoinnin takaisinmaksuaika. Joustavuus on olennaista. Vanhojen lamppujen vaihtamista ei kiirehditä turhaan ja suunnitelmassa huomioidaan se, ettei rahoitusta saa yhtenä könttänä. Tämän syksyn talousarviossa varataan määrärahat tuleville vuosille. Suunnitelman pitää olla tarkka ja luotettava, sillä ellei säästöä kerry, valtio ei maksa tukea, Nojonen korostaa. Yleisten teiden valaistus kunnan kontolla Uurainen tarjoaa hyviä mahdollisuuksia omakotitaloasumiseen. Noin 30 kilometrin säteellä sijaitsevat Jyväskylä, Äänekoski ja Saarijärvi tarjoavat työpaikkoja

15 Uurainen on 3400 asukkaan kasvukunta, joka tarjoaa hyviä mahdollisuuksia omakotitaloasumiseen. Kunnanjohtaja Sirpa Rautio (vas.) ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Liisa Stenman-Kässi pitävät investoimista uuteen infrastruktuuriin tärkeänä kasvun turvaamiseksi. ja houkuttelevat muuttajia Uuraisille. Jyväskylän lentokentälle Tikkakoskelle on kirkonkylästä matkaa parikymmentä kilometriä. Noin 3400 asukkaan Uurainen onkin Keski-Suomen nopeimmin kasvavia kuntia asukaslukuun suhteutettuna. Asukasmäärä kasvaa noin kahden prosentin vuosivauhdilla. Sijaintimme on edullinen. Olemme satsanneet myös maankäytön suunnitteluun, pitkäjänteiseen kaavoitukseen ja tonttitarjonnan turvaamiseen, kertoo kunnanjohtaja Sirpa Rautio. Kolmannes Uuraisten väestä asuu keskustassa, loput hajaasutusalueella. Pienten liikennemäärien vuoksi kunta hoitaa myös yleisten teiden valaistuksen, joka muuten kuuluisi valtiolle. Keskustan valaistustarpeet on Nojosen mukaan huomioitu mukavasti. Koulujen ympäristö ja risteykset on pyritty valaisemaan hyvin, ja valojen määrää on lisätty vuosittain määrärahojen rajoissa. Kaava-alueille rakennetaan katuvalot samaan aikaan muun kunnallistekniikan kanssa. Tappuraharjun asuinalueella kokeillaan led-valaisimia kevyenliikenteen väylillä. Led-valot toimivat matalissa pylväissä, koska niiden valokiila on kapeampi. Korkeita tolppia pitäisi laittaa paljon enemmän. Led-valojen ohjaus on uutta tekniikkaa C2:llekin. Paperinen arkistointi työlästä Lähtötietojen hakeminen suunnitelmaa varten on työllistänyt Nojosta miehen omien sanojen mukaan kohtuullisesti, sillä arkistot olivat paperisia. Tulevaisuudessa Nojosen seuraajan on helppo ylläpitää, huoltaa ja kunnostaa katuvalojärjestelmää sähköistetyn arkiston avulla. Uuraisten valaistussuunnittelu on aina ollut Nojosen mukaan ylempää keskitasoa. Tärkeintä on turvallisuus ja se, että valot palavat oikeassa paikassa. Uusi ohjausjärjestelmä mahdollistaa valojen monipuolisen ohjauksen ja himmennykset. Myös yksittäisten valojen polttaminen on mahdollista. Saneeraushankkeen ensimmäisen vaiheen säästötavoite on 74 MWh vuodessa. Se on 43 prosenttia kunnan energiankulutuksesta vuodessa. Pienessä kunnassa, jossa on vähän henkilökuntaa, suositaan palvelujen ostamista ulkoa. C2 on palvellut auliisti ja ollut aktiivinen kumppani. C2:n palvelu on pelannut erittäin hyvin ja ollut kohtuuhintaista, Nojonen vetää yhteen. Uuraisten ulkovalaistuksen saneerausprojekti Sisältö: Tie- ja katuvalaistuksen saneeraus. Tavoite: Elohopeavalaisimien poisto, valaistuksen optimointi sekä energian ja kustannusten säästö. Aikataulu: Hanke toteutetaan kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa uusitaan huonokuntoiset valaisimet ja keskukset sekä ohjausratkaisu. Loput saneeraukset ja valaisimien vaihdot toteutetaan vuoteen 2015 mennessä. Katuvalokeskuksia: 13 Projektin kokonaiskustannukset: Liukumavaran kanssa euroa, saneeraushankkeelle haetaan investointitukea. Syntyneet säästöt: 43 %:n vuosittainen energiansäästötavoite projektin ensimmäisessä vaiheessa. 15 C2katuvalo.

16 C2 Information Systems on 2004 perustettu voimakkaasti kasvava ulkovalaistukseen erikoistunut asiantuntijayritys. Tuotteidemme avulla taajaman tai teollisuusalueen valot valaisevat oikeaan aikaan, oikeassa paikassa ja oikealla teholla. C2 Information Systems on älykkäiden taajamavalaistuksen ohjausratkaisujen markkinajohtaja Suomessa. Ota meihin yhteyttä: Mauri Haapasaari toimitusjohtaja Petri Laitinen myyntijohtaja C2katuvalo. 2/2010 C2 Information Systemsin sidosryhmälehti. Päätoimittaja... Petri Laitinen Toimitus... Viestintätoimisto Diverstas Taitto... Anna Koivisto Valokuvat... Anna Koivisto, Saila Aarnio, Antti Aarnio, Kaisa Nyrönen-Piispanen Paino... Keski-Suomen Painotuote Oy

Älykkäällä valaistuksella elämyksiä ja silmäniloa

Älykkäällä valaistuksella elämyksiä ja silmäniloa Yli puolet suomalaisista asuu alueilla, jossa ulkovalaistusta ohjataan C2 SmartLight -ratkaisuilla. Älykkäällä valaistuksella elämyksiä ja silmäniloa C2 SmartLight -elämyskonseptit Valo seuraa kulkijaa

Lisätiedot

Ulkovalaistus Vaasassa

Ulkovalaistus Vaasassa Ulkovalaistus Vaasassa Ulkovalaistus Vaasassa Valistusseminaari Vaasa 8.4.2014 Ulkovalaistusseminaari Vaasa 8.4.2014 Onkilahden toimintapuisto - Puupylväät, valaisimet erikoisväri - Lamput 70 W monimetalli

Lisätiedot

Tyypillinen heikkokuntoinen yhteiskäyttöpylväs (Kiviniementie)

Tyypillinen heikkokuntoinen yhteiskäyttöpylväs (Kiviniementie) Katu/tievalaistus Elohopealamppujen korvaus Sastamalan kaupunki Yleistä nykyisestä elohopealamppuvalaistuksesta Sastamalan keskusta Valaistus on pääosin tehty metallipylväin ja maakaapelilla. Metallipylväät

Lisätiedot

Jalasjärven ulkovalaistuksen saneeraus

Jalasjärven ulkovalaistuksen saneeraus Jalasjärven ulkovalaistuksen saneeraus Investointituki Elohopealamput poistuvat myynnistä EU-alueella vuonna 2015. ELY-keskukselta on mahdollisuus hakea tukea Investointitukea haettavissa max. 25 % hankkeesta.

Lisätiedot

ENERGIATEHOKAS VALON KAUPUNKI

ENERGIATEHOKAS VALON KAUPUNKI ENERGIATEHOKAS VALON KAUPUNKI YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN ULKOVALAISTUS - hanke Tavoite: säästää 40 % kaupungin ulkovalaistuksen käyttämästä energiasta, parantaa valaistusta ja säästää huoltokustannuksissa.

Lisätiedot

Valaistus. Teollisuus. Case study. Carlo Casagrande. Valoisassa varastossa kelpaa työskennellä Lapinjärvi, Suomi

Valaistus. Teollisuus. Case study. Carlo Casagrande. Valoisassa varastossa kelpaa työskennellä Lapinjärvi, Suomi Valaistus Teollisuus Case study Carlo Casagrande Valoisassa varastossa kelpaa työskennellä Lapinjärvi, Suomi CoreLine Highbay Taustaa Vuonna 1959 perustettu Carlo Casagrande & Co Oy on kotimainen maahantuontiin

Lisätiedot

Kristiansundin kaupunki rakentaa. tulevaisuuden. ulkovalaistusta

Kristiansundin kaupunki rakentaa. tulevaisuuden. ulkovalaistusta Ulkovalaistus CityTouch Kristiansundin kaupunki rakentaa tulevaisuuden ulkovalaistusta Norjan kunnilla ja kaupungeilla on suuri tarve uudistaa katuvalaistustaan, koska energia- ja ympäristövaatimukset

Lisätiedot

LEDit ulkovalaistuksessa. Valoisa ja vetovoimeinen kaupunki, Oulu, 22.11.2013 Pauli Tarna, Philips Oy

LEDit ulkovalaistuksessa. Valoisa ja vetovoimeinen kaupunki, Oulu, 22.11.2013 Pauli Tarna, Philips Oy LEDit ulkovalaistuksessa Valoisa ja vetovoimeinen kaupunki, Oulu, 22.11.2013 Pauli Tarna, Philips Oy Liiketoimintamme 24% 2012 41% 35% Philips Healthcare Philips Lighting Philips Consumer Lifestyle 2 2

Lisätiedot

ENERGIATEHOKAS VALON KAUPUNKI

ENERGIATEHOKAS VALON KAUPUNKI ENERGIATEHOKAS VALON KAUPUNKI ULKOVALAISTUS - hanke Tavoite: säästää 40 % kaupungin ulkovalaistuksen käyttämästä energiasta, parantaa valaistusta ja säästää huoltokustannuksissa. HANKEEN TAUSTOJA Kuntien

Lisätiedot

Espoon katuvalaistus

Espoon katuvalaistus Espoon katuvalaistus Katuvalaistuksen energiankulutuksen ja ylläpitokustannusten säästötoimet Katuvalaistuksen säästötoimet Espoossa 1. Katuvalaistuksen rakentamisessa sekä saneerauksessa, että uudisrakentamisessa

Lisätiedot

EuP-direktiivi ohjaa valistuneisiin valaistusuudistuksiin toimistoissa, kouluissa, myymälöissä, teollisuudessa ja ulkoalueilla.

EuP-direktiivi ohjaa valistuneisiin valaistusuudistuksiin toimistoissa, kouluissa, myymälöissä, teollisuudessa ja ulkoalueilla. 18.12.2009 1(5) EuP-direktiivi ohjaa valistuneisiin valaistusuudistuksiin toimistoissa, kouluissa, myymälöissä, teollisuudessa ja ulkoalueilla. - Kysymyksiä ja vastauksia loistelamppujen, suurpainepurkauslamppujen

Lisätiedot

FF-Automation AutoLog SaveLight Katuvalojen ohjaus- ja valvontajärjestelmä

FF-Automation AutoLog SaveLight Katuvalojen ohjaus- ja valvontajärjestelmä FF-Automation AutoLog SaveLight Katuvalojen ohjaus- ja valvontajärjestelmä Copyright, 2013 FF-AUTOMATION FF-Automation AutoLog savelight AutoLog SaveLight on täydellinen katuvalojen hallintaratkaisu. :n

Lisätiedot

Valaistushankinnat. 6.10.2010 Antti Kokkonen

Valaistushankinnat. 6.10.2010 Antti Kokkonen Valaistushankinnat 6.10.2010 Antti Kokkonen Kuinka paljon valaistus kuluttaa? Kaikesta Suomessa käytetystä sähköstä n. reilu 10 % kuluu valaistukseen, josta karkeasti 1/3 palvelu- ja julkisella sektorilla.

Lisätiedot

valoisampia ympäristöja Valaistusratkaisuja ihmisiä varten

valoisampia ympäristöja Valaistusratkaisuja ihmisiä varten valoisampia ympäristöja Valaistusratkaisuja ihmisiä varten Valaistusratkaisut kaikkiin eri ympäristöihin Fagerhult on yksi markkinoiden johtavia valaistusalan yrityksiä, joka on vuodesta 1945 lähtien suunnitellut

Lisätiedot

VESILAHDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 5 / 2015

VESILAHDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 5 / 2015 VESILAHDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 5 / 2015 Tekninen jaosto 05.05.2015 AIKA Tiistai 12.5.2015 klo 18.00 PAIKKA Teknisen toimiston kokoushuone KÄSITELLYT ASIAT Otsikko 28 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN

Lisätiedot

Helsingin kaupungin näkökulma valaistushankintoihin

Helsingin kaupungin näkökulma valaistushankintoihin TEKIJÄ / ESITYKSEN NIMI 12.6.2015 1 Helsingin kaupungin näkökulma valaistushankintoihin Toimistopäällikkö Olli Markkanen Helsingin kaupungin rakennusvirasto Ulkovalaistustoimisto olli.markkanen@hel.fi

Lisätiedot

ENERGIATEHOKAS VALON KAUPUNKI

ENERGIATEHOKAS VALON KAUPUNKI ENERGIATEHOKAS VALON KAUPUNKI ULKOVALAISTUS - hanke Tavoite: säästää 40 % kaupungin ulkovalaistuksen käyttämästä energiasta, parantaa valaistusta ja säästää huoltokustannuksissa. HANKEEN TAUSTOJA Kuntien

Lisätiedot

FF-Automation AutoLog SaveLight Katuvalojen valvontajärjestelmä

FF-Automation AutoLog SaveLight Katuvalojen valvontajärjestelmä FF-Automation AutoLog SaveLight Katuvalojen valvonta Copyright, 2011 FF-AUTOMATION FF-Automation AutoLog sovelluksia Korroosionestojärjestelmien kaukokäyttö Katuvalo-ohjaukset Pumppaamot Jätevedenpuhdistamot

Lisätiedot

Annukka Larsen Valon kaupunki koordinaattori Jyväskylän kaupunki

Annukka Larsen Valon kaupunki koordinaattori Jyväskylän kaupunki Annukka Larsen ÄIJÄLÄNRANNAN VALAISTUSPERIAATTEET VALAISTUSPERIAATTEET LYHYESTI: - Ensimmäinen kokonaan ledillä valaistu asuinalue Jyväskylässä - Valaisinkohtainen ohjaus ja käyttäjälähtöinen ohjaustapa

Lisätiedot

C2katuvalo. Jyväskylässä halutaan satsata älykkääseen valo-ohjaukseen. Tampereella optimoidaan katuvalojen käyttö

C2katuvalo. Jyväskylässä halutaan satsata älykkääseen valo-ohjaukseen. Tampereella optimoidaan katuvalojen käyttö C2katuvalo. Jyväskylässä halutaan satsata älykkääseen valo-ohjaukseen haastateltavana apulaiskaupungininsinööri Kari Ström Tampereella optimoidaan katuvalojen käyttö Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen:

Lisätiedot

Aloite voidaan todeta loppuun käsitellyksi.

Aloite voidaan todeta loppuun käsitellyksi. 1 Siikajoen kunnanhallitus 03.02.2014 Liite 27. Tark. VALTUUSTOALOITTEET (loppuun saatetut) Vuonna 2013 jätetyt Valtuusto 28.8.2013 1. Päivi Eskola Aloite Siikajoen kunnan julistautumisesta savuttomaksi

Lisätiedot

Valaistus kaupunki- ja liikennesuunnittelussa Suunnittelijan kokemuksia

Valaistus kaupunki- ja liikennesuunnittelussa Suunnittelijan kokemuksia Liikenteen humua vai hämärää hiljaisuutta? 26.2.2015 Valaistus kaupunki- ja liikennesuunnittelussa Suunnittelijan kokemuksia Marjut Kauppinen, arkkitehti SAFA Marjut Kauppinen Arkkitehti (SAFA) Rakennukset,

Lisätiedot

VALON KAUPUNKI Energiatehokas ulkovalaistus ja häiriövalo keskustelutilaisuus

VALON KAUPUNKI Energiatehokas ulkovalaistus ja häiriövalo keskustelutilaisuus VALON KAUPUNKI Energiatehokas ulkovalaistus ja häiriövalo keskustelutilaisuus Tiistaina 5.2.2013 klo 18.00-19.30 Kaupungin pääkirjasto, Minnansali (Vapaudenkatu 39 41) Tavoitteena lisätä tietoutta hyvästä,

Lisätiedot

Merkittävä energiansäästö & Mukavan huoleton ja turvallinen asuminen. - Älykäs, hallittu talotekniikka -

Merkittävä energiansäästö & Mukavan huoleton ja turvallinen asuminen. - Älykäs, hallittu talotekniikka - Merkittävä energiansäästö & Mukavan huoleton ja turvallinen asuminen - Älykäs, hallittu talotekniikka - Agenda Mistä on kyse? Hyödyt Älykäs talotekniikan ohjaus käytännössä Miksi HomeSoft? Tekninen ratkaisu

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 37/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/

Helsingin kaupunki Esityslista 37/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/ Helsingin kaupunki Esityslista 37/2016 1 (5) Päätöshistoria Kaupunginhallitus 07.04.2015 371 HEL 2014-012398 T 10 05 01 Päätös Käsittely Kaupunginhallitus päätti merkitä tiedoksi Helsinki LED -hankkeen

Lisätiedot

Juuan ulkovalaistuksen saneerausohjelma

Juuan ulkovalaistuksen saneerausohjelma Juuan ulkovalaistuksen saneerausohjelma v 2.0 Dokumentissa kuvataan Juuan kunnan ulkovalaistuksen saneeraus. Saneerausohjelma 1 Sisällysluettelo Yleistä... 2 Valaistuksen nykytilanne... 2 Valaisimet ja

Lisätiedot

Ensto Intro -kodinohjain Aina kotona.

Ensto Intro -kodinohjain Aina kotona. Ensto Intro -kodinohjain Aina kotona. Olitpa itse kotona tai poissa, Ensto Intro -kodinohjain tuo huolettomuutta asumiseen. 2 Ensto Intro -kodinohjausjärjestelmä tarjoaa yksinkertaisen ja helpon kotona/poissa

Lisätiedot

Kestävää energiaa maailmalle Voiko sähköä käyttää järkevämmin?

Kestävää energiaa maailmalle Voiko sähköä käyttää järkevämmin? Kestävää energiaa maailmalle Voiko sähköä käyttää järkevämmin? Maailman sähkönnälkä on loppumaton Maailman sähkönkulutus, biljoona KWh 31,64 35,17 28,27 25,02 21,9 2015 2020 2025 2030 2035 +84% vuoteen

Lisätiedot

Kaupunkivalaistuksen suunnittelu

Kaupunkivalaistuksen suunnittelu Kaupunkivalaistuksen suunnittelu Jyväskylä 8.8.2014 Leena Kaanaa Ympäristösi parhaat tekijät 2 Laadukas valaistus Pitkä elinikä, kestää aikaa ja kulutusta Kestävät ja toimivat materiaalit Muotoilu, ulkonäkö,

Lisätiedot

Valaistustapojen valinnalla vaikutetaan esteettiseen ilmeeseen, energian kulutukseen ja elinkaari kustannuksiin.

Valaistustapojen valinnalla vaikutetaan esteettiseen ilmeeseen, energian kulutukseen ja elinkaari kustannuksiin. Valaistuksen tulevaisuus Valaistustapojen valinnalla vaikutetaan esteettiseen ilmeeseen, energian kulutukseen ja elinkaari kustannuksiin. Ihmisten tarpeiden tunnistaminen ja kokonaisuuksien suunnittelu

Lisätiedot

Valtuutettu Vesa Parantaisen ym. valtuutettujen aloite koskien katuvalojen sammuttamista

Valtuutettu Vesa Parantaisen ym. valtuutettujen aloite koskien katuvalojen sammuttamista Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginvaltuusto 45 18.5.2015 Asianro 752/10.03.01/2014 126 Valtuutettu Vesa Parantaisen ym. valtuutettujen aloite koskien katuvalojen sammuttamista historia Kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

2011, Kuusamon kaupunki. Millaisia tuloksia energiatehokkuussopimuksella on saavutettu?

2011, Kuusamon kaupunki. Millaisia tuloksia energiatehokkuussopimuksella on saavutettu? Millaisia tuloksia energiatehokkuussopimuksella on saavutettu? Kuusamo. Pinta-ala 5 809 km² Asukasluku 15 740 Asukastiheys 3,16 as/km² Kaupungin kiinteistöt 2011-647 000 m³ 2014-627 100 m³ josta lämmintä

Lisätiedot

Palvelukonsepti suurasiakkaille

Palvelukonsepti suurasiakkaille Palvelukonsepti suurasiakkaille Merplast Oy on vuonna 2005 perustettu työpaikkojen työturvallisuuteen ja siihen liittyvään konsultointiin keskittyvä yhtiö. Asiakkaitamme ovat pienet ja keskisuuret yritykset,

Lisätiedot

Valaistuksen tulevaisuus

Valaistuksen tulevaisuus Valaistuksen tulevaisuus Aika: 17.11.2010, Oulu Jari Säkkinen Yksikön Päällikkö Oulun Energia Siirto ja Jakelu Oy VALAISTUKSEN ASIANTUNTIJA PALVELUKSESSASI Oulun Energia Siirto ja Jakelu Oy:n urakointiyksikkö

Lisätiedot

TOIMITILOJEN ENERGIATEHOKKUUSTOIMINNAN KÄRJET - TETS-YHDYSHENKILÖPÄIVÄ. Case Toimistorakennus Pitäjänmäellä Case Kauppakeskus Myyrmanni

TOIMITILOJEN ENERGIATEHOKKUUSTOIMINNAN KÄRJET - TETS-YHDYSHENKILÖPÄIVÄ. Case Toimistorakennus Pitäjänmäellä Case Kauppakeskus Myyrmanni TOIMITILOJEN ENERGIATEHOKKUUSTOIMINNAN KÄRJET - TETS-YHDYSHENKILÖPÄIVÄ Case Toimistorakennus Pitäjänmäellä Case Kauppakeskus Myyrmanni Lauri Heikkinen 22.1.2013 Schneider Electric lyhyesti 22,4 miljardia

Lisätiedot

Ohjelma

Ohjelma Ohjelma 22.-24.11.2011 klo 9.00 klo 9.15 klo 9.30 klo 10.30 klo 11.15 klo 12.00 klo 12.45 Klo 13.30 klo 13.30 Klo 14.15 Aamukahvi Tilaisuuden avaus ja johdatus päivän aiheeseen Marcus Engman, toimitusjohtaja,

Lisätiedot

Valaistus. Ulkovalaisimet. Case study. VTT Oulu. Energia tehokkaat ledit valaisevat VTT:n piha-alueen Oulu, Suomi

Valaistus. Ulkovalaisimet. Case study. VTT Oulu. Energia tehokkaat ledit valaisevat VTT:n piha-alueen Oulu, Suomi Valaistus Ulkovalaisimet Case study VTT Oulu Energia tehokkaat ledit valaisevat VTT:n piha-alueen Oulu, Suomi StreetSaver ClearWay Taustaa Senaatti-kiinteistöillä on käynnissä useita energian säästöprojekteja,

Lisätiedot

ABB Oy, Harri Liukku 16.9.2013. Harri Liukku, ABB Oy 23.1.2014 Pitäjänmäen tehdashallin valaistusratkaisujen

ABB Oy, Harri Liukku 16.9.2013. Harri Liukku, ABB Oy 23.1.2014 Pitäjänmäen tehdashallin valaistusratkaisujen ABB Oy, Harri Liukku 16.9.2013 Harri Liukku, ABB Oy 23.1.2014 Pitäjänmäen tehdashallin valaistusratkaisujen uudistus Älyä ja energiatehokkuutta kiinteistöihin Energiankäyttö aiheuttaa eniten ympäristökuormitusta

Lisätiedot

Sporttikeskus Tennari, Kamppailuhalli, Rantapuisto 45, 08100 Lohja. LÄSNÄ Pajuoja Matti puheenjohtaja Saloniemi Heikki jäsen Saapui :n 18 käs. aikana.

Sporttikeskus Tennari, Kamppailuhalli, Rantapuisto 45, 08100 Lohja. LÄSNÄ Pajuoja Matti puheenjohtaja Saloniemi Heikki jäsen Saapui :n 18 käs. aikana. PÖYTÄKIRJA 4/2014 1 Lohjan Liikuntahallit Oy:n hallitus 26.11.2014 AIKA 26.11.2014 klo 15:00-16:05 PAIKKA Sporttikeskus Tennari, Kamppailuhalli, Rantapuisto 45, 08100 Lohja OSALLISTUJAT LÄSNÄ Pajuoja Matti

Lisätiedot

Valaistus. Ulkovalaisimet. Case study. Oulun katuvalaistus. Optimaalinen valaistus optimaaliseen hintaan Oulu, Suomi

Valaistus. Ulkovalaisimet. Case study. Oulun katuvalaistus. Optimaalinen valaistus optimaaliseen hintaan Oulu, Suomi Valaistus Ulkovalaisimet Case study Oulun katuvalaistus Optimaalinen valaistus optimaaliseen hintaan Oulu, Suomi Selenium LED ClearWay Taustaa Oulu on Pohjois-Suomen vanhin kaupunki, johon ovat 1.1.2013

Lisätiedot

Tarjouspyyntö 1 (7) 4.11.2011

Tarjouspyyntö 1 (7) 4.11.2011 Tarjouspyyntö 1 (7) 4.11.2011 TARJOUSPYYNTÖ KATUVALOJEN JA KATUVALOKESKUSTEN KUNTOTUTKIMUKSESTA JA SA- NEERAUSSUUNNITTELUSTA JANAKKALAN KUNNAN ALUEELLA Janakkalan kunta, kadunpidon tulosalue pyytää teiltä

Lisätiedot

TaloauT omaat io. Jokaiseen kotiin ja budjettiin

TaloauT omaat io. Jokaiseen kotiin ja budjettiin R TaloauT omaat io Jokaiseen kotiin ja budjettiin Zennio tekee kodistasi nykyaikaisen ja mukavan. Samalla säästät nyt ja tulevaisuudessa. Taloautomaatio jokaiseen kotiin ja budjettiin. Oma koti suunnitellaan

Lisätiedot

Selostus tekijöistä, jotka olennaisesti vaikuttavat toimialan valtuustokauden kehyksen toteutumiseen Tasapainotussuunnitelmien onnistuminen tähän asti

Selostus tekijöistä, jotka olennaisesti vaikuttavat toimialan valtuustokauden kehyksen toteutumiseen Tasapainotussuunnitelmien onnistuminen tähän asti TALOUDEN TOTEUTUMISEN RAPORTOINTI TEKNINEN TOIMI Selostus tekijöistä, jotka olennaisesti vaikuttavat toimialan valtuustokauden kehyksen toteutumiseen Tasapainotussuunnitelmien onnistuminen tähän asti Eurotavoitteen

Lisätiedot

Valtuutettu Vesa Parantaisen ym. valtuutettujen aloite koskien katuvalojen sammuttamista

Valtuutettu Vesa Parantaisen ym. valtuutettujen aloite koskien katuvalojen sammuttamista Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 752/10.03.01/2014 45 Valtuutettu Vesa Parantaisen ym. valtuutettujen aloite koskien katuvalojen sammuttamista historia Kaupunginvaltuusto 1.9.2014 73 Valtuutettu

Lisätiedot

Ja sinut nähdään uudessa valossa.

Ja sinut nähdään uudessa valossa. Ja sinut nähdään uudessa valossa. Älykästä valaistusta avaimet käteen-periaatteella. Toiminta aloitettu 2009 Suomalaisten omistama Valmistus Suomessa Katuvalaistuksen taustat? Kysyimme kuntalaisilta: Mitkä

Lisätiedot

ENERGIANSÄÄSTÖN TOIMINTASUUNNITELMA. Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Stara

ENERGIANSÄÄSTÖN TOIMINTASUUNNITELMA. Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Stara ENERGIANSÄÄSTÖN TOIMINTASUUNNITELMA Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Stara 11.02.2014 1 1. Helsingin kaupungin Staran energiansäästösuunnitelma... 3 2. Stara energiankuluttajana... 4 2.1 Toimipisteet...

Lisätiedot

päänäkymä HOHDE NÄKYMÄ etelästä pohjoiseen kadun pohjoisosassa. alueelle myös pimeinä aikoina.

päänäkymä HOHDE NÄKYMÄ etelästä pohjoiseen kadun pohjoisosassa. alueelle myös pimeinä aikoina. päänäkymä NÄKYMÄ etelästä pohjoiseen kadun pohjoisosassa. Valojuova hohtaa ja tuo viihtyisyyttä alueelle myös pimeinä aikoina. ILLUSTROITU POHJA leikkaus tarkennusalue P JOHDANTO Ideasuunnitelmamme lähtökohtana

Lisätiedot

Rakentaminen mahdollisesti omana työnä? Aikataulu: 2016. Budjetti: Ts 120 000. Pituus noin 480 metriä. Asemakaava on hyväksytty

Rakentaminen mahdollisesti omana työnä? Aikataulu: 2016. Budjetti: Ts 120 000. Pituus noin 480 metriä. Asemakaava on hyväksytty Leppämaantien kevytväylä Rakentaminen mahdollisesti omana työnä? Aikataulu: 2016. Budjetti: Ts 120 000. Uusi kevyen liikenteen väylä ajoradan viereen reunatuella erotettuna. Pituus noin 480 metriä. Yhteyshenkilöt/

Lisätiedot

ESCOn tukema katuvalaistuksen teknologialoikka. Mika Mannervesi Kaupunkikehitysjohtaja Salon kaupunki

ESCOn tukema katuvalaistuksen teknologialoikka. Mika Mannervesi Kaupunkikehitysjohtaja Salon kaupunki ESCOn tukema katuvalaistuksen teknologialoikka Kaupunkikehitysjohtaja Salon kaupunki Salon katuvalaistuksen saneeraus ESCO-hankkeena Hankinnan pohjimmaisena ajatuksena on toteuttaa energiansäästöinvestointeja,

Lisätiedot

Kaupunkivalaistus. Joensuu 28.3.2014. Leena Kaanaa. Ympäristösi parhaat tekijät

Kaupunkivalaistus. Joensuu 28.3.2014. Leena Kaanaa. Ympäristösi parhaat tekijät Kaupunkivalaistus Joensuu 28.3.2014 Leena Kaanaa Ympäristösi parhaat tekijät Mannerheimin ratsastajapatsas, Helsinki Toteutettuja ja suunniteltuja kohteita Huopalahdentien katuvalaistus, Helsinki Savion

Lisätiedot

Kirkkonummen kunnan lausunto Uudenmaan ELY-keskuksen tienpidon ja liikenteen suunnitelmasta

Kirkkonummen kunnan lausunto Uudenmaan ELY-keskuksen tienpidon ja liikenteen suunnitelmasta Palvelutuotannon lautakunta 117 21.10.2015 Kunnanhallitus 345 02.11.2015 Kirkkonummen kunnan lausunto Uudenmaan ELY-keskuksen tienpidon ja liikenteen suunnitelmasta 2016-2019 701/08.00.01/2015 Palvelutuotannon

Lisätiedot

Valaistus. Ulkovalaisimet. Case study. Vuokatti. Katinkullantien valaistus tuo säästöä ja miellyttää silmää Sotkamo, Suomi

Valaistus. Ulkovalaisimet. Case study. Vuokatti. Katinkullantien valaistus tuo säästöä ja miellyttää silmää Sotkamo, Suomi Valaistus Ulkovalaisimet Case study Vuokatti Katinkullantien valaistus tuo säästöä ja miellyttää silmää Sotkamo, Suomi MileWide 2 LED Taustaa Kainuun Vuokatissa sijaitseva Holiday Club Katinkulta on kylpylähotelli,

Lisätiedot

JA TUOTEVÄYLÄ PALVELU

JA TUOTEVÄYLÄ PALVELU KEKSINTÖSÄÄTIÖ JA TUOTEVÄYLÄ PALVELU 18.1.2011 / Avainklubi Pekka Rantala, Kusti Alasalmi Riitta Ahola, Timo Kilpinen, Antti Niemi, Pauliina Sievänen Maailma tarvitsee keksintöäsi Keksijätutkintoa sjä

Lisätiedot

lunova Valoa liikkuville ihmisille

lunova Valoa liikkuville ihmisille lunova Valoa liikkuville ihmisille Visuaalinen näkömukavuus tarkoittaa inhimillisempää valaistusta Ulkotilojen valaistussuunnittelussa on otettava huomioon inhimilliset näkökohdat eli miten ihmisillä on

Lisätiedot

VANTAAN KAUPUNKI TEHTÄVÄKORTIT 1-4 Maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimiala Liite nro 1 Kuntatekniikan keskus 21.1.

VANTAAN KAUPUNKI TEHTÄVÄKORTIT 1-4 Maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimiala Liite nro 1 Kuntatekniikan keskus 21.1. Kuntatekniikan keskus 21.1.2013 1(10) KORTTI NRO 1 UUDISRAKENTAMINEN / KADUT, AUKIOT, PUISTOT JA KÄYTÄVÄT TILAUSKÄYTÄNTÖ JA SUUNNITTELUAIKA Työ käsittää valaistussuunnitelman sekä siihen liittyvän sähkösuunnitelman

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Demo2013 Energiatehokas Satama Ari Parviainen Helsingin Satama. Vuosaaren satama

Demo2013 Energiatehokas Satama Ari Parviainen Helsingin Satama. Vuosaaren satama Demo2013 Energiatehokas Satama Ari Parviainen Helsingin Satama Vuosaaren satama Helsinki on sitoutunut vähentämään hiilidioksidipäästöjään 30 % vuoteen 2020 mennessä. Helsingin Sataman ympäristöperiaatteisiin

Lisätiedot

Kätevin tapa korvata HPI-, SON- tai HPLlamput LED-lampuilla

Kätevin tapa korvata HPI-, SON- tai HPLlamput LED-lampuilla Teollisuus- ja myymälävalaistus TrueForce LED HPI UUSI! Kätevin tapa korvata HPI-, SON- tai HPLlamput LED-lampuilla Kustannustehokas LED-lamppuvaihtoehto syväsäteilijöihin teollisuus- ja myymälävalaistuksessa

Lisätiedot

Sankaritekoja energiatehokkuustoiminnassa. Satu Kankaala Aalto-yliopistokiinteistöt Oy

Sankaritekoja energiatehokkuustoiminnassa. Satu Kankaala Aalto-yliopistokiinteistöt Oy Sankaritekoja energiatehokkuustoiminnassa Satu Kankaala Aalto-yliopistokiinteistöt Oy Aalto-yliopistokiinteistöt Oy Aalto-korkeakoulusäätiön ja Suomen valtion yhdessä omistama osakeyhtiö, perustettu vuonna

Lisätiedot

'Energiatehokas ja fiksu katuvalaistus'

'Energiatehokas ja fiksu katuvalaistus' 'Energiatehokas ja fiksu katuvalaistus' Noin 10 000 asukkaan kunta Oulun työssäkäyntialueella (väestö n. 250 000) Tavoitteena uusiutuvan lähienergian käytön lisääminen ja energiatehokkuuden parantaminen

Lisätiedot

Tekninen lautakunta 23 25.02.2014 Tekninen lautakunta 59 27.05.2014 Tekninen lautakunta 97 30.09.2014. Energiansäästötoimenpiteet 467/10.03.

Tekninen lautakunta 23 25.02.2014 Tekninen lautakunta 59 27.05.2014 Tekninen lautakunta 97 30.09.2014. Energiansäästötoimenpiteet 467/10.03. Tekninen lautakunta 23 25.02.2014 Tekninen lautakunta 59 27.05.2014 Tekninen lautakunta 97 30.09.2014 Energiansäästötoimenpiteet 467/10.03.02/2014 Tekla 25.02.2014 23 Valmistelija: työpäällikkö Janne Ilmalahti,

Lisätiedot

Energiatehokas katuvalaistus

Energiatehokas katuvalaistus Energiatehokas katuvalaistus Kuntatekniikan päivät 2014 6.6.2014 Oulu Oulun Energia Urakointi Oy Jari Säkkinen Katuvaloista se kaikki lähti... Ensimmäiset sähköllä toimivat lamput syttyivät Oulussa 8.12.1889.

Lisätiedot

Asia: Aloite liikenneturvallisuuden parantamiseksi Nöykkiönkadun ja Kaskitien risteyksessä

Asia: Aloite liikenneturvallisuuden parantamiseksi Nöykkiönkadun ja Kaskitien risteyksessä Espoon kaupunki Tekninen keskus PL 1 02070 Espoon kaupunki / Kirjaamo Asia: Aloite liikenneturvallisuuden parantamiseksi Nöykkiönkadun ja Kaskitien risteyksessä Esitys: Latokaski-seura ry on saanut Latokasken

Lisätiedot

SUONENJOEN KAUPUNGIN TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ

SUONENJOEN KAUPUNGIN TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ 1 SUONENJOEN KAUPUNKI SUONENJOEN KAUPUNGIN TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 10.9.2012 53. Voimaantulo: 1.10.2012 1 Toiminta-ajatus Tekninen lautakunta luo edellytykset viihtyisän,

Lisätiedot

BRANDS. Vahvista BRÄNDIÄ

BRANDS. Vahvista BRÄNDIÄ BRANDS Lisää myyntiä Vahvista BRÄNDIÄ VIESTINTÄ myymälässä MIKSI SE ON TÄRKEÄÄ? Hyödyntämällä näitä tietoja voit lisätä myyntiä melkoisesti Haluatko lisätä myyntiä? Viesti enemmän Haluatko kasvattaa MARKKINAOSUUTTASI?

Lisätiedot

Oulun Energia Urakointi Oy Elohopeat väistyvät, katuvalaistuksen uudet ratkaisut ja Oulun Energiatehokkuustutkimukset

Oulun Energia Urakointi Oy Elohopeat väistyvät, katuvalaistuksen uudet ratkaisut ja Oulun Energiatehokkuustutkimukset Oulun Energia Urakointi Oy Elohopeat väistyvät, katuvalaistuksen uudet ratkaisut ja Oulun Energiatehokkuustutkimukset Oulu 21.11.2013 Jari Säkkinen Oulun Energia -konserni Kotimaisessa omistuksessa oleva

Lisätiedot

PALTAMON KUNNAN TAAJAMA-ALUEIDEN PERUSPARANTAMINEN, ASFALTOINTI JA VALAISTUS SUUNNITELMA

PALTAMON KUNNAN TAAJAMA-ALUEIDEN PERUSPARANTAMINEN, ASFALTOINTI JA VALAISTUS SUUNNITELMA Sivu 1/6 PALTAMON KUNNAN TAAJAMA-ALUEIDEN PERUSPARANTAMINEN, ASFALTOINTI JA VALAISTUS SUUNNITELMA Paltamon kunta Tekniset palvelut Vaarankyläntie 7 17.11.2014/M.Kilpeläinen päiv. 7.3.2016/M.Kilpeläinen

Lisätiedot

Hyvinkään Vuokra-Asunnot Oy: Lämmityksen ohjaus- ja seurantajärjestelmä

Hyvinkään Vuokra-Asunnot Oy: Lämmityksen ohjaus- ja seurantajärjestelmä Hyvinkään Vuokra-Asunnot Oy: Lämmityksen ohjaus- ja seurantajärjestelmä Osallistumishakemukseen liittyviä kysymyksiä saapui määräaikaan 15.11.2014 klo 12.00 mennessä 18 kappaletta. Ohessa on yhteenveto

Lisätiedot

Lämmityskustannukset kuriin viihtyvyydestä tinkimättä

Lämmityskustannukset kuriin viihtyvyydestä tinkimättä Lämmityskustannukset kuriin viihtyvyydestä tinkimättä Nykyaikainen kaukolämpö on maailman huipputasoa. Kaukolämpö on saanut kansainvälisesti mittavaa tunnustusta energiatehokkuutensa ansiosta. Kaukolämpöasiakkaalle

Lisätiedot

ULKOVALAISTUKSEN OHJAUS TARPEEN MUKAAN

ULKOVALAISTUKSEN OHJAUS TARPEEN MUKAAN Kuva: Leading Light ULKOVALAISTUKSEN OHJAUS TARPEEN MUKAAN Jaana Riikonen ja Jussi Vartiainen YÖTAIVAS Kuva: NASA Blue Marble navigator Vain harvoilla mailla on säädöksiä häiriövalon suhteen Vuonna 2013

Lisätiedot

Rakentajat. PELOTON energiaremontti

Rakentajat. PELOTON energiaremontti Rakentajat PELOTON energiaremontti FAKTA Asuminen 30 % henkilökohtaisesta hiilijalanjäljestä ONGELMA Asiakas ei osaa Systeemit monimutkaistuvat Kokonaisuudet pitää sovittaa yhteen Kauppa ei osaa HUOLTO

Lisätiedot

Edullisin tie energiatehokkuuteen

Edullisin tie energiatehokkuuteen Edullisin tie energiatehokkuuteen Kiinteistöpalvelut Maalämpöjärjestelmät IVT Turku LTO-järjestelmät Kaukolämmönvaihtimet Säätölaitteet IVT Turku - maalämpö Älä polta rahaa Asunto Oy Inkoistenrinne Ostettavan

Lisätiedot

Case Sello: Kauppakeskuksen tehokkaat energiansäästöratkaisut. Marjo Kankaanranta, kauppakeskusjohtaja Kauppakeskus Sello 10.4.

Case Sello: Kauppakeskuksen tehokkaat energiansäästöratkaisut. Marjo Kankaanranta, kauppakeskusjohtaja Kauppakeskus Sello 10.4. Case Sello: Kauppakeskuksen tehokkaat energiansäästöratkaisut Marjo Kankaanranta, kauppakeskusjohtaja Kauppakeskus Sello 10.4.2014 Kauppakeskus Sello Asiakaskäynnit 2013 22,6 miljoonaa Kokonaismyynti 2013

Lisätiedot

Energianhallinta Aallon kampuksilla 25.3.2015 Kommenttipuheenvuoro Pekka Hytönen, koordinaattori, infrastruktuuri. TUAS/OIH talovastaava

Energianhallinta Aallon kampuksilla 25.3.2015 Kommenttipuheenvuoro Pekka Hytönen, koordinaattori, infrastruktuuri. TUAS/OIH talovastaava Energianhallinta Aallon kampuksilla Kommenttipuheenvuoro Pekka Hytönen, koordinaattori, infrastruktuuri. TUAS/OIH talovastaava Kaukolämmön kysynnänjoustopilotti TUAS -talossa on lokakuusta 2014 ollut menossa

Lisätiedot

SMART CITY käytännön kokemuksia. VALOA seminaari, Oulu 25.11.2015 Kari Kananen, Tuotepäällikkö Valopaa Oy

SMART CITY käytännön kokemuksia. VALOA seminaari, Oulu 25.11.2015 Kari Kananen, Tuotepäällikkö Valopaa Oy SMART CITY käytännön kokemuksia VALOA seminaari, Oulu 25.11.2015 Kari Kananen, Tuotepäällikkö Valopaa Oy ilumination Älykäs valaistuksen ohjausjärjestelmä Miellyttävä ympäristö Valaistuksen optimointi

Lisätiedot

Sähköiset asiointipalvelut ja rajapinnat Lahden kaupungissa

Sähköiset asiointipalvelut ja rajapinnat Lahden kaupungissa Sähköiset asiointipalvelut ja rajapinnat Lahden kaupungissa kartastopäällikkö Aija Holopainen Lahden kaupunki/maankäyttö Lahden teknisen ja ympäristötoimialan sähköiset palvelut Tavoitteeksi asetettiin,

Lisätiedot

Energiatehokkuustyö kampuksilla. Juha Viholainen, Granlund Consulting Oy

Energiatehokkuustyö kampuksilla. Juha Viholainen, Granlund Consulting Oy Energiatehokkuustyö kampuksilla Juha Viholainen, Granlund Consulting Oy Energia- ja kestävyystavoitteet muokkaavat toimintaympäristöä 2 Kestävän kehityksen visio Energian rooli on merkittävä kestävän kehityksen

Lisätiedot

MITEN PÄÄSEN HELPOSTI KIINNI ENERGIANSÄÄSTÖÖN - MONISTETTAVAT KONSEPTIT. Eero Kokkonen

MITEN PÄÄSEN HELPOSTI KIINNI ENERGIANSÄÄSTÖÖN - MONISTETTAVAT KONSEPTIT. Eero Kokkonen MITEN PÄÄSEN HELPOSTI KIINNI ENERGIANSÄÄSTÖÖN - MONISTETTAVAT KONSEPTIT Eero Kokkonen 3.5.2017 MITEN PÄÄSEN KIINNI ENERGIANSÄÄSTÖÖN Energiansäästötavoitteiden asettaminen sopimuskaudelle Tunnista kiinteistökannastasi

Lisätiedot

Valtavalo, G3 LED-valoputket Todelliset vaikutukset, 5 eri kohdetta SUUNNITELTU JA VALMISTETTU SUOMESSA

Valtavalo, G3 LED-valoputket Todelliset vaikutukset, 5 eri kohdetta SUUNNITELTU JA VALMISTETTU SUOMESSA Valtavalo, G3 LED-valoputket Todelliset vaikutukset, 5 eri kohdetta SUUNNITELTU JA VALMISTETTU SUOMESSA Valtavalo Oy Vuonna 2008 perustettu energiatehokkaiden valaistusratkaisujen kehittäjä, valmistaja

Lisätiedot

Älykkään valaistuksen mahdollisuudet

Älykkään valaistuksen mahdollisuudet Älykkään valaistuksen mahdollisuudet Jaakko Ketomäki Erikoistutkija, Interactive buildings VTT Technical Research Centre of Finland Älykäs valaistus? Tehokas valaistus Valaistustapa Valaisinsijoittelu

Lisätiedot

ALOITE LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMISESTA TIELLÄ NRO 314 VÄLILLÄ KANAVATIEN RISTEYS- KOLAVANTIEN RISTEYS

ALOITE LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMISESTA TIELLÄ NRO 314 VÄLILLÄ KANAVATIEN RISTEYS- KOLAVANTIEN RISTEYS ALOITE LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMISESTA TIELLÄ NRO 314 VÄLILLÄ KANAVATIEN RISTEYS- KOLAVANTIEN RISTEYS ASIKKALAN KUNTA KUNNAN VALTUUSTO Rusthollistie 2 17200 VÄÄKSY 28.9.2015 ALOITE: LIIKENNETURVALLISUUDEN

Lisätiedot

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia?

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia? EKOLOGISUUS Ovatko lukiolaiset ekologisia? Mitä on ekologisuus? Ekologisuus on yleisesti melko hankala määritellä, sillä se on niin laaja käsite Yksinkertaisimmillaan ekologisuudella kuitenkin tarkoitetaan

Lisätiedot

Liikkuminen palveluina Mobility as a Service

Liikkuminen palveluina Mobility as a Service Mobility as a Service Suomesta älyliikenteen innovaatioalusta Suomeen kehitetään maailman ensimmäinen avoin innovaatioalusta liikkumisen palveluille. Tekes kokoaa -yhteisön, johon mukaan tulevien yritysten

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

Kotien energia. Kotien energia Vesivarastot Norja

Kotien energia. Kotien energia Vesivarastot Norja Esitelmä : Pekka Agge Toimitusjohtaja Aura Energia Oy Tel 02-2350 915 / Mob041 504 7711 Aura Energia Oy Perustettu 2008 toiminta alkanut 2011 alussa. Nyt laajentunut energiakonsultoinnista energiajärjestelmien

Lisätiedot

TEKNINEN LAUTAKUNTA. Tekninen toimi TOIMINNALLISET TAVOITTEET TALOUSARVIOVUODELLE JA NIIDEN TOTEUTUMINEN TAVOITE TOIMENPIDE TOTEUTUMINEN

TEKNINEN LAUTAKUNTA. Tekninen toimi TOIMINNALLISET TAVOITTEET TALOUSARVIOVUODELLE JA NIIDEN TOTEUTUMINEN TAVOITE TOIMENPIDE TOTEUTUMINEN TEKNINEN LAUTAKUNTA Tekla 16.6.2015 29, liite no 10 Tekninen toimi TOIMINNALLISET TAVOITTEET TALOUSARVIOVUODELLE JA NIIDEN TOTEUTUMINEN Lapinlahden terveyskeskuksen peruskorjauksen jatkaminen Alapitkän

Lisätiedot

Mitä haasteita monialatoteuttaja kohtaa?

Mitä haasteita monialatoteuttaja kohtaa? 1 Mitä haasteita monialatoteuttaja kohtaa? ClimBus-ohjelman Päätösseminaari 9.6.2009 Juhani Pitkäkoski Toimitusjohtaja YIT Oyj 2 2009-06-09 Sisältö Energiankäyttö Suomessa Ilmastonmuutos YIT:n strategian

Lisätiedot

Energiatehokkaan korjausrakentamisen hankintojen kompastuskivet. Lahden Tilakeskus Kiinteistöpäällikkö Jouni Arola

Energiatehokkaan korjausrakentamisen hankintojen kompastuskivet. Lahden Tilakeskus Kiinteistöpäällikkö Jouni Arola Energiatehokkaan korjausrakentamisen hankintojen kompastuskivet Lahden Tilakeskus Kiinteistöpäällikkö Jouni Arola Henkilöstön määrä 35 Tilakanta (oma ja vuokrattu yht.) 453 000 m 2 TA 2014 Liikevaihto

Lisätiedot

Kolme tapaa säästää energiaa omalla parkkipaikalla. - Kokonaisratkaisu, nopearatkaisu vai Long Life-ratkaisu?

Kolme tapaa säästää energiaa omalla parkkipaikalla. - Kokonaisratkaisu, nopearatkaisu vai Long Life-ratkaisu? Kolme tapaa säästää energiaa omalla parkkipaikalla - Kokonaisratkaisu, nopearatkaisu vai Long Life-ratkaisu? Kolme tapaa säästää energiaa omalla parkkipaikalla Tässä on kolme meidän parhainta ratkaisua

Lisätiedot

muutamassa minuutissa Pystytät

muutamassa minuutissa Pystytät X-Gloo Mercedes-Benzin tuulitunnelissa testattu Maailman parhaimmat puhallettavat tulevat Saksasta. Sään kuin sään kestävät, tosi näyttävät X-Gloo teltat voit pystyttää missä vain ja ne ovat taatut katseenvangitsijat!

Lisätiedot

,2( / -fi TIE- JA VESIRAKENNUSHALLITUS YLEISTEN TEIDEN V

,2( / -fi TIE- JA VESIRAKENNUSHALLITUS YLEISTEN TEIDEN V ,2( / -fi TIE- JA VESIRAKENNUSHALLITUS YLEISTEN TEIDEN V '\\ \ TIE- JA VESIRAKENNUSHALLITUS Tiensuunnittelutoimisto YLEISTEN TEIDEN VALAISTtJSPOLITIIKKA Tienpidon suuntaviivat ja keskeiset toimenpiteet

Lisätiedot

UUSIUTUVA ENERGIA HELSINGIN ENERGIAN KEHITYSTYÖSSÄ. 4.11.2014 Atte Kallio Projektinjohtaja Helsingin Energia

UUSIUTUVA ENERGIA HELSINGIN ENERGIAN KEHITYSTYÖSSÄ. 4.11.2014 Atte Kallio Projektinjohtaja Helsingin Energia UUSIUTUVA ENERGIA HELSINGIN ENERGIAN KEHITYSTYÖSSÄ 4.11.2014 Projektinjohtaja Helsingin Energia ESITYKSEN SISÄLTÖ Johdanto Smart City Kalasatamassa Aurinkovoimalan teknisiä näkökulmia Aurinkovoimalan tuotanto

Lisätiedot

Capelon ohjausjärjestelmät

Capelon ohjausjärjestelmät Capelon ohjausjärjestelmät Capelon on vuodesta 1995 kehittänyt ja markkinoinut tuotteita mittaukseen, seurantaan ja ohjaukseen Vuodesta 2006 Capelon on keskittynyt katuvalo-ohjaukseen Silux edustaa Capelonin

Lisätiedot

PERUSPARANNUSHANKKEEN ESITTELYTILAISUUS NSPY RY

PERUSPARANNUSHANKKEEN ESITTELYTILAISUUS NSPY RY PERUSPARANNUSHANKKEEN ESITTELYTILAISUUS 9.6.2014 1 PERUSPARANNUSHANKE Tarkoittaa yhdistyksen alueen Kesävesijohdon Katujen Katuvalaistuksen Uusimista / Saneeraamista Sähköverkon 2 ESITYKSEN SISÄLTÖ Hankkeen

Lisätiedot

Tekninen lautakunta Kunnanhallitus Energiantehokkuussopimus vuosille / /2016

Tekninen lautakunta Kunnanhallitus Energiantehokkuussopimus vuosille / /2016 Tekninen lautakunta 134 15.11.2016 Kunnanhallitus 277 21.11.2016 Energiantehokkuussopimus vuosille 2017-2025 532/10.03.02/2016 Tekninen lautakunta 15.11.2016 134 Mäntsälän kunta solmi 3.10.2002 kauppa-

Lisätiedot

Mittausverkko Finland WSN-TUTKIMUSTULOSTEN KAUPALLISTAMINEN. Wirepas Oy. Jarmo Lehto Toimitusjohtaja

Mittausverkko Finland WSN-TUTKIMUSTULOSTEN KAUPALLISTAMINEN. Wirepas Oy. Jarmo Lehto Toimitusjohtaja WSN-TUTKIMUSTULOSTEN KAUPALLISTAMINEN Wirepas Oy Jarmo Lehto Toimitusjohtaja YITYS Wirepas Oy (Mittausverkko Finland) on 4.5.2010 perustettu suomalainen spin-off Tampereen Teknillisestä Yliopistosta. Omistajat

Lisätiedot

Omakotitalojen myynti osoitteessa Satamakatu 32 ja Satamakatu 30 b

Omakotitalojen myynti osoitteessa Satamakatu 32 ja Satamakatu 30 b Kaupunkirakennelautakunta 212 11.12.2013 Omakotitalojen myynti osoitteessa Satamakatu 32 ja Satamakatu 30 b 704/10/03/02/2013 KARA 212 Kaupunkirakennelautakunta 25.6.2013 122: Valmistelijat: Rakennuspäällikkö

Lisätiedot

KIELOTIE -NIMISEN ASEMAKAAVATIEN PERUSKORJAUS / PÄÄLLYSTÄMINEN SEKÄ VALAISTUKSEN UUSIMINEN

KIELOTIE -NIMISEN ASEMAKAAVATIEN PERUSKORJAUS / PÄÄLLYSTÄMINEN SEKÄ VALAISTUKSEN UUSIMINEN Tekninen lautakunta 62 23.08.2011 Tekninen lautakunta 73 20.09.2011 KIELOTIE -NIMISEN ASEMAKAAVATIEN PERUSKORJAUS / PÄÄLLYSTÄMINEN SEKÄ VALAISTUKSEN UUSIMINEN TELA 62 TELA 53 TELA 32 TELA 22.02.2011 8

Lisätiedot

RakentajaNuuskija. Tuotekuvaus. Aikaisin tapa tunnistaa omakotirakentajat. melbamail@melbagroup.com

RakentajaNuuskija. Tuotekuvaus. Aikaisin tapa tunnistaa omakotirakentajat. melbamail@melbagroup.com RakentajaNuuskija Tuotekuvaus Aikaisin tapa tunnistaa omakotirakentajat melbamail@melbagroup.com Sisällysluettelo RakentajaNuuskija...1 Kaksi näkökulmaa...1 Rakentaja-asiakkaalle tärkeät kokonaiskustannukset...1

Lisätiedot

Päivänvaloa helmikuussa 2015. Valaistussuunnittelija Tuomo Räsänen, AD-Lux Oy

Päivänvaloa helmikuussa 2015. Valaistussuunnittelija Tuomo Räsänen, AD-Lux Oy Päivänvaloa helmikuussa 2015 Valaistussuunnittelija Tuomo Räsänen, AD-Lux Oy Valon terveysvaikutuksia Luonnollinen valo 100 vuotta sitten -> nyt Valon terveysvaikutuksia yhä yleisin sisätiloissa oleva

Lisätiedot