C2katuvalo. Vaasan katuvalojen ohjausjärjestelmä uusittiin pikavauhdilla

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "C2katuvalo. Vaasan katuvalojen ohjausjärjestelmä uusittiin pikavauhdilla"

Transkriptio

1 C2katuvalo. Vaasan katuvalojen ohjausjärjestelmä uusittiin pikavauhdilla haastateltavana kaupungin katuvaloista vastaava sähköteknikko Harri Heino Mikkeliin uusi ohjausjärjestelmä ESCOkonseptilla Uuraisten valaistussuunnittelussa satsataan turvallisuuteen Miten suunnitellaan ulkovalaistus, joka pienentää kustannuksia ja palvelee asukkaita?

2 Valoa oikeaan aikaan Vuoden pimeimpään aikaan meitä jyväskyläläisiä hemmotellaan valolla. Valon kaupunki -tapahtuman toinen toistaan upeammat valaistuskohteet valaisevat myös kaupunkilaisten mielen. Valon kaupungin ulkovalaistus syttyy ja sammuu nyt C2 SmartLight -järjestelmän ohjaamana. Tämä toistaiseksi suurin toimitusprojektimme on viimeistelyä vaille valmis. Olemme asentaneet Jyväskylässä ohjauksen yli 400 ulkovalaistuskeskukseen, jotka ohjaavat yli valaisinta ja ottaneet ohjauspalvelun tietojärjestelmän käyttöön. Projekti on sujunut täsmälleen suunnitellussa aikataulussa, ja laadulliset tavoitteet on saavutettu. On hienoa, että saimme olla tämän suuren valaistuksen ohjausprojektin kokonaisvastuullinen toimittaja. Olemme laajentaneet toimintaamme ulkovalaistussuunnitteluun. Asiantuntijamme suunnittelevat ulkovalaistuksen, joka pienentää kustannuksia ja palvelee asukkaita. Ammattilaisten avulla elohopealamput saadaan korvattua ja saneeraushanke maksamaan itse itsensä energiasäästöillä kohtuullisessa ajassa takaisin. Tavoitteena on tasainen, hyvälaatuinen ja ympäristöystävällinen valaistus, kuten valaistussuunnittelijamme Jonna Liius tiivistää suunnittelutiimin työstä kertovassa jutussa sivulla 8. Tulevalle vuodelle olemme asettaneet innostavat tavoitteet. Ensi vuonna C2 SmartLight ohjaa valoja yhä useammassa kohteessa Suomessa, mutta myös maamme rajojen ulkopuolella. Ohjausteknologia ottaa merkittäviä askeleita eteenpäin, ja omaa tuotevalikoimaamme kehitetään monipuolisemmaksi ja entistä paremmin asiakastarpeita vastaavaksi. Kehitämme yritystämme, jotta voimme tarjota valoa oikeaan aikaan, oikeassa paikassa ja oikealla teholla. Mauri Haapasaari toimitusjohtaja C2katuvalo. Sisältö. Mikkeliin uusi ohjausjärjestelmä ESCO-konseptilla 3 C2:n suunnittelutiimi esittelyssä 6 Valon kaupungin katuvalot testissä 11 Vaasan katuvalokeskuksiin vaihdettiin SmartLight 12 Uuraisten valaistussuunnittelussa satsataan turvallisuuteen 14 2 C2katuvalo.

3 Mikkeli uusii ohjausratkaisun kaupungin katuvalokeskuksiin Mikkelin tekemä energiatehokkuus-sopimus työ- ja elinkeinoministeriön kanssa velvoittaa kaupunkia säästämään yhdeksän prosenttia sen energiankulutuksesta vuoteen 2016 mennessä. Energian säästämiseksi katuvalaistuksesta Mikkeli valitsi kumppanikseen C2:n. Teksti ja Kuvat Saila Aarnio Mikkelin kaupunki ja C2 solmivat viisivuotisen energiansäästösopimuksen C2 toteuttaa katuvalojen ohjausratkaisun kaupungin omistamalle alueelle. Työ- ja elinkeinoministeriön tarjoamalla Energy Service Company (ESCO) -konseptilla energiainvestointi onnistuu valtion 30 prosentin tuella. Ennen C2:n ohjausjärjestelmään päätymistä Mikkelissä harkittiin katulamppujen vaihtamista led-valoihin. Idea kuitenkin hyllytettiin niiden käyttöominaisuuksien vuoksi. Ledtekniikka ei ole vielä siinä mallissa, että niillä voisi valaista katuja turvallisesti, 3 C2katuvalo.

4 Mikkelin kaupunki ostaa katuvaloverkkojen ylläpidon ESE-Tekniikalta, jonka asiantuntijoista oli iso apu myös uutta ohjausjärjestelmää suunnitellessa. Minä olen kyllä käyttänyt Pylkkäsen Pentin apua häikäilemättömästi hyödyksi, nauraa Päivi Turkki. kertoo Mikkelin katujen ylläpidosta vastaava kunnossapitopäällikkö Päivi Turkki. Myöskään led-valojen teho ei ollut samalla tasolla suurpainenatriumlamppujen kanssa, jatkaa Pentti Pylkkänen, joka vastaa ulkovalaistuksen huollosta ESE-Tekniikka Oy:ssä. Katuvalokeskukset kahdella omistajalla ESE-Tekniikka on Etelä- Savon Energia Oy:n (ESE) urakointiyksikkö, jolta kaupunki ostaa katuvaloverkkojen ylläpidon. Hankinta tehdään sisäisellä laskutuksella, sillä koko ESE-konsernin omistaa Mikkelin kaupunki. Mikkelissä vanhan kantakaupungin alueella olevan ulkovalaistuksen omistaa ESE. Kaupungin hallussa taas on ulkovalaistus uusilla, kuntaliitosten mukana tulleilla alueilla. C2:n kanssa uusitaan tässä vaiheessa ulkovalaistuksen ohjausratkaisu noin puoleen kaupungin omistuksessa olevista katuvalokeskuksista. Kaupungin ja ESE-Tekniikan yhteisestä historiasta oli paljon hyötyä, kun katujen ylläpitoyksikössä pohdittiin fiksuinta ratkaisua energian säästämiseen 4 C2katuvalo. Mikkelin energiansäästösopimus Sisältö: C2 toimii ESCO-yrityksenä ja toteuttaa Mikkeliin katuvalojen ohjausratkaisun alueelle, jonka katuvalokeskukset ovat kaupungin omistuksessa Tavoite: Säästää energiaa katuvalojen käytöstä Aikataulu: Sopimus solmittu 2009, asennukset tehty, elohopeavalaisimet vaihdetaan ja säätöajat määritellään 2010 aikana Kustannukset vuodessa: euroa Säästötavoite 2011: 9 %:n energiansäästö katuvalaistuksesta. Turvauduin harkintavaiheessa ESE-Tekniikan asiantuntemukseen. Pohdimme, mitä hyötyjä kaupunki saavuttaa, jos vanha järjestelmä poistettaisiin käytöstä ja tilalle tulisi uusi ohjausratkaisu. Pentistä on ollut iso apu tässä työssä, Turkki kiittää. Hän arvostaa myös C2:n Petri Laitisen positiivista asennetta hankkeen alkumetreiltä lähtien. Petri jaksoi vääntää rautalangasta, mistä on kyse. Minun piti tarkistaa häneltä asioita monta kertaa, kun minulla ei ole tämän alan osaamista. Hän tarjoutui tulemaan paikan päälle selittämään asioita, mikä oli heiltä erinomaista palvelua. Aiemmat referenssit painoivat C2 valittiin tehtävään sen aiempien referenssien perusteella. Kun useat muut kunnat, ja suuret kaupungitkin, olivat päätyneet C2:een omien katuvalojensa ohjausratkaisussa, Mikkelin ei tarvinnut kilpailuttaa toimittajaa. Luin Pieksämäen ja Tampereen kollegojen hyvistä kokemuksista C2:n kanssa. Hyödynsin heidän tekemää kilpailutusta omassa

5 päätöksessämme, Turkki kertaa. Projekti aloitettiin kartoittamalla alueen katuvalokeskukset. Pylkkänen pitää fiksuna, että kartoitus tehtiin yhdessä. C2:n Jorma Malinin kanssa käytiin keskukset läpi ja mietittiin, mitä tehdään. Toteutus oli tämän jälkeen helppoa. Kartoituksen ajankohta vaan oli hankala, kun se tehtiin talvella, jolloin lumi hankaloitti työtä. Seuraavia hankkeita suunnitellessa tämä on hyvä ottaa huomioon. Kartoituksen jälkeen katsottiin, missä ohjauslaitteet on järkevää ottaa käyttöön. Tänä vuonna Rantakylän ja Otavan alueelle on asennettu ohjausyksiköt vanhojen laitteiden ja hämäräkytkinten tilalle. Syksyllä vaihdetaan elohopeavalaisimet suurpainenatriumlamppuihin. Syksyn aikana tehdään myös järjestelmän hienosäätö: se, milloin lamput syttyvät ja sammuvat. Selvitämme, mihin aikaan ihmiset liikkuvat. Turhaa polttoaikaa pyritään vähentämään. Katuvalojen kellonaikojen säätämisestä tehdään esitys tekniselle lautakunnalle syksyn kuluessa, kertoo Turkki. C2:lta apua hakemuksiin Projektin paperityöt sujuivat Turkin mukaan helposti, kun C2 teki tarvittavat laskelmat ja valmisteli Jos ESCO -hakemus olisi jäänyt meidän kontolle, se olisi jäänyt tekemättä. asiakirjat. ESCO-hakemuksessa oli tarkka kuvaus hankkeesta, hinta ja tieto siitä, missä ajassa järjestelmä maksaa itsensä takaisin. C2 teki hakemuksessa ison työn, meiltä tuli suurin piirtein vain y-tunnukset. Jos hakemus olisi jäänyt meidän kontolle, se olisi jäänyt tekemättä. C2 auttoi meitä hirvittävän paljon, varmaan enemmän kuin sopimukseen kuuluukaan, hän toteaa. Nyt, kun katuvalojen ohjausratkaisu on toteutettu sovituilla alueilla, ja kaupunki on vastaanottanut työn, kaupungin täytyy tehdä tuen saamiseksi vielä maksatushakemus ELY-keskukseen. Turkki arvioi, että loput ohjausratkaisut kaupungin omistamiin katuvalokeskuksiin uusitaan joko 2011 tai Jos siihen ei saada ESCO-rahoitusta, teemme vaiheen kerrallaan kaupungin budjetista. Pentti Pylkkänen uskoo, että C2:n ohjausjärjestelmästä on eniten hyötyä huoltokäyttöön. Siitä voi seurata, mitä katuvaloverkossa tapahtuu. Näitä tietoja emme ole aiemmin saaneet. 5 C2katuvalo.

6 C2:n suunnittelutiimi esittelyssä: Räätälöityjä ja ympäristöön istuvia ulkovalaistuskokonaisuuksia Teksti Saila Aarnio Kuvat Saila Aarnio, Kaisa Nyrönen-Piispanen Asiakkaan kuuntelua, katuvalokeskusten ja valaisinten katselmointia, raporttien koostamista, laskelmien ja tukihakemusten tekemistä, valaistussuunnittelua ja asentajien opastamista. Siten syntyy ulkovalaistus, joka sopii ympäristöönsä ja tuo säästöjä. Syyskuinen perjantai on poikkeuksellinen päivä C2:n toimistolla: koko suunnittelutiimi on saman aamukahvipöydän ääressä. Projektipäällikkö Markku Korpilauri on palannut kahdeksan viikon jälkeen Tampereen jälkitarkastuskeikalta, eikä hänen kollegansa Jorma Malin ole vielä ehtinyt lähteä suunnittelupalaveriin Jyväskylän kaupungille. Vaikka tiimiläisten yhteydenpito hoituu näppärästi sähköpostilla ja puhelimella, projekti-insinööri Arja Järvisen ja valaistussuunnittelija Jonna Liiuksen mielestä välillä on mukava vaihtaa tietoja ja kuulumisia kasvotustenkin. C2:lla ulkovalaistuksen saneerausohjelma aloitetaan palaverilla asiakkaan kanssa. Selvitämme, miten voimme olla heille avuksi, saada heille säästöjä ja ohjata valoja järkevästi, kertoo Jorma Malin. Jos asiakkaalla ei ole tarvittavia ja ajan tasalla olevia dokumentteja valaistusinfrastruktuuristaan, C2:n edustajat tekevät nykytilanteen kartoituksen kohteessa. Keskukset ja valaisimet syynissä Kartoitus voi kohdistua joko katuvalokeskuksiin tai valaisinpisteisiin tai molempiin. Keskuksia inventoidessa C2:n asiantuntijat kiertävät kaikki keskukset läpi ja kartoittavat niiden kunnon. Tutkimme erilaisilla 6 C2katuvalo.

7 C2:n suunnittelutiimillä on noin 100 vuoden kokemus sähköalan töistä. Katuvalaistuksen suunnittelussa heitä kiehtoo töiden monipuolisuus ja haasteellisuus. Vas. Jonna Liius, Arja Järvinen, Markku Korpilauri ja Jorma Malin. 7 C2katuvalo.

8 mittauksilla ja ohjauksilla, lämpenevätkö komponentit ja pitävätkö ne kovaa ääntä, onko katuvalokeskuksessa havaittavissa sähköturvallisuuspuutteita tai vaarallisia aineita, kuten asbestia. Pohdimme, kannattaako keskukseen kytkeä uusia laitteita vai suositellaanko suoraan sen uusimista, Malin kuvaa. Selvitämme, miten voimme olla asiakkaille avuksi, saada heille säästöjä ja ohjata valoja järkevästi. Raportista tietoja, ehdotuksia ja laskelmia Kartoitusten jälkeen tehdään raportti nykytilasta. Siihen kootaan tiedot katuvalokeskusten tai valaisimien määrästä ja niiden kunnosta. Keskuksia koskevat tiedot C2:lla kokoaa Arja Järvinen. Työstän kentältä kerättyjen tulosten pohjalta asiakkaalle raportin. Se sisältää ehdotuksia esimerkiksi siitä, kuinka valaistuksen ohjausalueet kannattaisi jakaa tai siitä, kuinka kaupungin valaisemien liikuntapaikkojen valaistuksen ohjaus tulisi toteuttaa, hän kertoo. Valaistussuunnitelmassa taas otetaan kantaa siihen, miten elohopealamput saadaan korvattua ja hanke maksamaan itse itsensä energiasäästöillä kohtuullisessa ajassa takaisin. Laskelmissa tulee ottaa huomioon pylväskorkeus, pylväsväli, tien leveys sekä esimerkiksi tien vieressä oleva kevyenliikenteen väylä, että valo saadaan osumaan halutulle alueelle. Valokaistan tulee levittyä tarpeeksi leveälle pylväsvälin mukaan. Tavoitteena on tasainen, hyvälaatuinen ja ympäristöystävällinen valaistus, Liius sanoo. Suunnittelutiimiin lokakuussa liittynyt Jarmo Piispanen on työskennellyt katuvalojen parissa neljännesvuosisadan. Hyvä ulkovalaistus istuu hänen mielestään ympäristöönsä ja palvelee alueen asukkaita. Jos kaavoittaja ei ole ottanut katuvalaistusta huomioon Keskukset valokuvataan ja numeroidaan. Kartoitus etenee keskimäärin 10 keskuksen päivätahdilla. Esimerkiksi Jyväskylän 400 keskuksen katselmointiin meni pari kuukautta. Vuodenajat vaikuttavat tahtiin jonkin verran. Hangessa työ edistyy hitaammin, mutta eniten hidastaa vesisade, jolloin keskusten katselmointia ei voi tehdä turvallisuussyistä ollenkaan. Joskus työtä hankaloittaa se, että linnut tai ampiaiset ovat rakentaneet pesänsä keskukseen. Valaistuspuolella inventoidaan valaisinpisteet tutkimalla valaisimet, valaisinvarret, pylväät, johdotus sekä asennustiedot. Käytännössä tämä tapahtuu niin, että kaikki kunnan kadut ajetaan läpi. Valot laitetaan päälle ja katsotaan, minkälaisia lamppuja kyseisellä kadulla on. Elohopeavalaisimen tunnistaa sinertävänvalkoisesta, kylmästä valosta, suurpainenatriumlamppu taas taittaa keltaoranssiin, kertoo C2:lla valaistussuunnitteluun ja -laskelmiin erikoistunut Jonna Liius. Tiedot kerätään asiakkaan toiveiden mukaan joko elohopeavalaisimista tai kaikista valaisimista valaisimen kartoitukseen menee tyypillisesti noin viikko. Kartoituksessa käytetään ensisijaisesti kunnassa toimivia paikallisia sähköasennusfirmoja. C2 voi toteuttaa työn myös avaimet käteen -periaatteella. Jarmo Piispanen on C2:n suunnittelutiimin tuorein vahvistus. Hänen toimipisteensä on Saarijärvellä. Hän pitää luovasta ja itsenäisestä, mutta kuitenkin yhdessä tiiminsä kanssa tehtävästä työstään. 8 C2katuvalo.

9 talojen ja tonttiliittymien paikkoja suunnitellessaan, katuvalo saattaa talon valmistuttua loistaa suoraan makuuhuoneeseen tai sijaita auton tiellä. Talonrakentajien tulisikin pyytää yhdyskuntatekniikalta ote katusuunnitelmasta jo talon suunnitteluvaiheessa, hän muistuttaa. C2 auttaa myös toteutuksessa Asiakkaalle toimitetaan yksityiskohtainen ja aikataulutettu toimenpidesuunnitelma siitä, kuinka saneeraushanke olisi hyvä toteuttaa. C2:n asiantuntija auttaa myös esittelymateriaalin valmistelussa ja tulee tarvittaessa mukaan teknisen lautakunnan kokoukseen esittelemässä sitä. Saneeraukseen on mahdollista saada investointitukea, jonka hakemiseen saa apua myös C2:lta. Suunnitteluvaiheen jälkeen asiakas kilpailuttaa tarvitsemansa hankinnat. Kilpailutuksen pohjana käytetään usein C2:n kokoamia raportteja ja materiaaliluetteloita. Silloin, kun C2 valitaan saneeraushankkeen yhteistyökumppaniksi, sen on helppo edetä toteutusvaiheeseen tekemiensä kartoitusten ja suunnitelmien pohjalta. Valaistussuunnitelmassa C2 ehdottaa asiakkaalle korvaavia valaisimia, ja asiakas kilpailuttaa saneerausurakan. Valittu urakoitsija vastaa uusien laitteiden asennuksesta ja vanhojen hävittämisestä. Katuvalokeskuksiin C2 toimittaa uudet ohjauslaitteet ja opastaa asennusryhmää niiden asentamisessa. Projektipäällikkö on mukana ensimmäisten laitteiden asennuksissa. Katsomme, että asentajat saavat homman vietyä loppuun asti ja otettua yhteyden valvomoon. Tämän jälkeen he voivat olla meihin yhteydessä puhelimella, toteaa Korpilauri. Ulkovalaistuksen saneerausohjelma 1. Nykytilanteen kartoitus o selvitetään nykyinen valaistuksen ohjausratkaisu ja katuvalokeskusten kunto o inventoidaan valopisteet o täydennetään dokumentaatiota tarvittaessa o toteutus kunnan omana työnä tai C2:lta avaimet käteen -periaatteella 2. Ulkovalaistuksen ja ohjausratkaisun suunnittelu o tarvittavat korjaukset ja elohopeavalaisinten uusinnat o tarvittavat muutokset keskuksissa ja valopisteissä o energiaa säästävä ohjausratkaisu 3. Kustannusarvio o lasketaan saavutettavat energiasäästöt o suunnitellaan takaisinmaksuaika 4. Toteutussuunnitelman laatiminen o yksityiskohtainen ja aikataulutettu toimenpidesuunnitelma siitä, kuinka saneeraushanke toteutetaan o esittelymateriaali päättäjille o C2 tarvittaessa mukana teknisen lautakunnan kokouksessa esittelemässä o saneeraukseen on mahdollista saada investointitukea, C2 auttaa tukihakemuksen tekemisessä 9 C2katuvalo.

10 Myyntikonttori Ruotsiin C2 selvittää sähkölaitteistojen kunnon Suunnittelutoimisto Saarijärvelle C2 Information Systems on perustanut myyntikonttorin Ruotsiin. Malmössä sijaitsevassa toimipisteessä työskentelee Bruno Lantz vastuualueenaan ulkovalaistuksen ohjausratkaisujen myynti Ruotsiin ja Norjaan. Lantzilla on kymmenien vuosien kokemus myynnistä ja markkinoinnista julkiselle sektorille. Myyntikonttorin perustaminen Ruotsiin on C2:n päänavaus poh- joismaisille ulkovalaistuksen ohjausratkaisumarkkinoille. Investoimme lähivuosina voimakkaasti kansainvälistymiseen ja etsimme aktiivisesti vahvoja kumppaneita toteuttamaan ja tarjoamaan ohjauspalveluita Pohjoismaissa, C2:n myyntijohtaja Petri Laitinen kertoo. C2 Information Systems on saanut sertifikatin suorittaa kiinteistön sähkölaitteistojen kuntotutkimuksia. Sertifikaatin on myöntänyt henkilö- ja yritysarviointi Seti Oy. Kuntotutkimuksessa selvitetään kiinteistön sähkölaitteiden kunto ja toimintakyky. Tutkimuksen jälkeen tiedetään luotettavasti, missä elinkaarensa vaiheessa järjestelmät ja laitteet ovat. Tutkimuksen pohjalta laaditaan raportti, jossa kerrotaan, mitä osia nykyisistä laitteista ja järjestelmistä voidaan hyödyntää. Samalla arvioidaan laitteiden ja järjestelmien puutteet ja vaadittavat korjaukset. Näin korjaukset voidaan ajoittaa oikein ja laitteet ja järjestelmät saadaan vastaamaan nykyisiä vaatimuksia, ilman turhia kustannuksia. Kuntotutkimusten vastuuhenkilönä toimii projektipäällikkö Jorma Malin. C2 on avannut Saarijärvelle suunnittelutoimiston, jossa työskentelee valaistussuunnittelija Jarmo Piispanen. Hänellä on noin 25 vuoden kokemus ulkovalaistuksen suunnittelusta, sähkösuunnittelusta ja käytönjohdosta. Saarijärven toimipisteen ansiosta C2 pystyy palvelemaan entistä paremmin pohjoisen Keski-Suomen kuntia ja kaupunkeja. Jyväskylän ja Saarijärven toimipisteissä työskentelevät suunnittelijat muodostavat tiimin, joka palvelee asiakkaita kokonaisvaltaisesti sekä elohopeavalaisinten saneerauksissa että uusien valaistusalueiden suunnittelussa. 10 C2katuvalo.

11 Valon kaupungin katuvalot testissä Valon kaupunkina tunnettu Jyväskylä on uudistanut ulkovalaistustaan. Lokakuun aikana testataan valojen toimivuutta Kuokkalanpellon, Keltinmäen, Nenäinniemen, Huhtasuon ja Tikkakosken asuinalueilla. C2 Information Systems on toimittanut testialueille uudet valaistuksen ohjauskeskukset. Näin voidaan testata ulkovalaistuksen kaikkia ominaisuuksia. Testin aikana ohjauskeskukset sammuttavat katuvaloja aiemmin ja sytyttävät myöhemmin. Yöaikaan vain osa valoista on käytössä. Aamuyöllä kello yhden ja viiden välillä on kaduilla hiljaista. Silloin sammutamme osan valoista, kertoo Valon kaupunki -koordinaattori Ari Peltola. Asukkaiden mielipiteet tärkeitä Ohjauskokeilu koskee ainoastaan katu- ja puistovalaistusta, ei kiinteistöjen ulkovaloja. Asukkaiden mielipiteet ovat tärkeitä valaistusta suunnitellessa. Testauksen päätyttyä alueiden asukkailta kysytään mielipiteitä kokeilusta puhelimitse. Kyselyyn voi vastata myös internetissä. Olemme kiinnostuneita, millaisina ihmiset kokivat muutokset valaistuksessa ja millaisia tunteita ne herättivät. Palautteen perusteella osaamme paremmin kehittää valaistusta koko kaupungin alueella. Tulevaisuudessa on tarkoitus ottaa käyttöön samat valaistuksen ohjaamisperiaatteet ja tekniikka myös muilla asuinalueilla, selittää Peltola. Lopullisesti uusista valaistuksen ohjaamisperiaatteista päättää kaupunkirakennelautakunta vuoden 2011 alussa. Tavoitteena ympäristöystävällisyys Valaistuksen ohjauskokeilu ja uusien ulkovalaistuksen ohjausperiaatteiden laatiminen ovat osa Jyväskylän kaupungin Ympäristöystävällinen ulkovalaistus -projektia. Projekti saa investointitukea valtiolta. Tavoitteena on ollut käyttäjä- ja ympäristöystävällinen valaistusratkaisu. Jyväskylä on valaistuksen pioneerikaupunki. Siksi meille on tärkeää panostaa myös ympäristöystävällisyyteen ja energiatehokkuuteen. Me pyrimme jopa 20 prosentin säästöihin nykyisin valaistukseen kuluvasta energiasta, toteaa Peltola. Energiansäästö ei tarkoita huonontunutta valaistusta. Uuden teknologian avulla on mahdollista valaista tehokkaasti, oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan. Teksti Päivi Tirkkonen Kuva Antti Aarnio Valaistuksen ohjauskokeilu ja uusien ulkovalaistuksen ohjausperiaatteiden laatiminen ovat osa Jyväskylän kaupungin Ympäristöystävällinen ulkovalaistus -projektia. Pyrimme jopa 20 prosentin säästöihin nykyisin valaistukseen kuluvasta energiasta. 11 C2katuvalo.

12 Vaasa siirtyi älykkääseen ohjausjärjestelmään Teksti Pauliina Palttala, Kuvat Anna Koivisto Vaasan katuvalaistuksen ohjausjärjestelmän saneeraus valmistui kesäkuussa. Kaikkiin kaupungin 171 katuvalokeskukseen vaihdettiin C2:n SmartLight. Saneerauksen aikataulu oli tiukka, sillä valaistuksen ohjauksen aikaisemmin hoitanut Vaasan Sähkö lopetti palvelun tarjoamisen vanhentuneen tekniikan takia. Kaupunki valitsi tehtävään C2:n hankintakilpailun perusteella. SmartLight-konsepti oli ylivoimaisesti monipuolisin, kertoo katuvaloista vastaava sähköteknikko Harri Heino Vaasan kaupungin Teknisestä toimesta. Valaistuksen ylläpito ja suunnittelu on jaettu Vaasassa neljään yksikköön. Talotoimi vastaa rakennuksista, kiinteistö- ja vihertoimi puistoista ja leikkikentistä, vapaa-ajan virasto liikuntapaikoista ja katutoimi kaduista, teistä ja kevyenliikenteenväylistä. Kuusi vuotta kaupungin palveluksessa toimineen Heinon vastuulla on tie- ja katuvalaistuksen suunnittelu, kunnossapito ja rakennuttaminen. Vaasassa on myös Etelä- Pohjanmaan ELY-keskuksen teitä, joiden valot omistaa kaupunki. SmartLight -logiikan ansiosta samasta keskuksesta voidaan ohjata useita valoryhmiä eri luksitasoilla. Älykkäästä ohjauksesta oli saatu hyviä kokemuksia jo aikaisemmin. C2:n järjestelmä otettiin koekäyttöön seitsemässä ohjauskeskuksessa vuonna Yksi uusista keskuksista oli niin sanottu masteri, joka ohjasi kuutta alakeskusta. Vanhassa järjestelmässä oli ainoastaan yksi valoisuusanturi. Anturin havahtuessa koko kaupungin valot syttyivät tai sammuivat samalla kertaa. Nyt kaupunki on jaettu neljän anturin avulla sektoreihin, joiden valaistusta säädetään erikseen. Keskusta on ykkösalue, Sundom ja Vaskiluoto sekä Kokkolantien etelä- ja pohjoispuolet muodostavat omat alueensa, Heino summaa. Yksi keskus, monet valot SmartLight-logiikan ansiosta samasta keskuksesta voidaan ohjata useita valoryhmiä eri luksitasoilla. Yhteen ohjausyksikköön pystytään ajamaan tiedot kahdesta masterista. Tämä on Heinon mukaan erinomainen toiminto 12 C2katuvalo.

13 C2 on ollut Harri Heinon mukaan hyvä kumppani. Apua ja neuvoa on saanut tarpeen vaatiessa. C2 hoiti projektiin sekä alihankkijat että urakoitsijan, ja valmista tuli tiukasta aikataulusta huolimatta määräajassa. alueiden rajoilla. Vaasassa kaikki tiehallinnon tiet kuuluvat ykkösalueeseen, ja niiden valot syttyvät ensimmäisenä myös silloin, kun tie kulkee kakkosalueen läpi. Västervikin ja Metsäkallion asuntoalueilla on käytössä osasammutus. Kaupunki voi itse säätää valaistuksen luksitasoja ja hoitaa sammutuksen etäohjauksena. Lisäksi himmennys onnistuu valaisinkohtaisesti. Valaisimen sisäänrakennettu laite laskee kolmen edellisen yön perusteella keskiyön hetken. Valo himmenee kaksi tuntia ennen ja voimistuu viisi tuntia sen jälkeen. Valot palavat Vaasassa keskimäärin 3900 tuntia vuodessa, ja sähköä kuluu noin 8,5 megawattituntia. Sillä lämpiäisi 400 omakotitaloa. Keskustan valot sytytetään ensimmäisenä, muiden sektoreiden hieman myöhemmin. Missään ei odoteta pimeää, mutta hämärän ajan valotehoa säätämällä energiaa säästyy. Jos illasta ja aamusta saadaan nipistettyä kummastakin minuuttia pois, puhutaan vuositasolla merkittävästä säästöstä, Heino sanoo. Turvallisuus tärkeintä valaistuksessa Heinon mielestä Vaasassa on paljon hienoja kiinteistöjä, jotka voidaan ottaa mukaan valaistussuunnitelmiin. Toria ympäröivien vanhojen rakennusten julkisivut saivat näyttävän koristuksen kaupungin 400-vuotisjuhlan yhteydessä, ja Kasarmialueen valaistusta uudistetaan. Heinolle valaistuksessa tärkeintä on turvallisuus ja valoisan ajan jatkaminen, pohjolassa kun pimeää riittää. Valon väri vaikuttaa myös. Minua miellyttää valkoinen, sillä se toistaa värit keltaista paremmin. Valoteholtaan voimakkaampaa keltaista valoa suositaan autotiellä, valkoista käytetään puistoissa. Vaasan ohjausjärjestelmätoimitus Sisältö: Katuvalokeskusten ohjausjärjestelmän saneeraus Tavoite: Monipuolinen valaistuksen etäohjaus ja vikavalvonta, energian ja kustannusten säästö Aikataulu: Katuvalokeskuksia: 171 Lamppuja: C2katuvalo.

14 Hyvä saneeraussuunnitelma on tarkka ja joustava Uuraisten kunnaninsinööri Juhani Nojonen on hiljattain saanut käsiinsä C2:n laatiman ulkovalaistuksen saneeraussuunnitelman. Seuraavaksi hän hakee valtiolta ESCO-investointitukea projektin ensimmäistä puoliskoa varten. Teksti Pauliina Palttala, Kuvat Anna Koivisto Uuraisten kaksivaiheisessa hankkeessa kartoitetaan ensin katuvalokeskukset, sitten niitä ryhdytään saneeraamaan. Kunnan 13 valaisinkeskuksesta jo yhdeksän on tällä hetkellä C2:n ohjauksessa. Projektin ensimmäisen vaiheen aikana loputkin saavat uuden ohjausjärjestelmän, ja elohopeavalaisimista vaihdetaan noin puolet. Valmistelevina töinä C2 kävi läpi valaistuslinjat, lamput ja pylväät. Kuntokartoituksen tiedot kirjattiin sähköiseen C2 SmartLight Ticket -dokumentointijärjestelmään, jota voidaan päivittää selaimen tai puhelimen välityksellä maastosta käsin. Kätevä ohjelma on kunnan oman huoltoyhtiön käytettävissä myös jatkossa. Lisäksi C2 valmisteli kunnaninsinöörille hankkeen 14 C2katuvalo. esittelymateriaalit teknisen lautakunnan kuulemista varten ja ELY-keskukselle lähetettävän investointitukihakemuksen liitteineen. Uudet ohjauskeskukset mahdollistavat valojen monipuolisen ohjauksen ja himmennykset. Saneeraussuunnitelmassa esitellään EU-direktiivin mukaiset toimenpiteet elohopeavalaisimien korvaamisesta, ilmoitetaan kustannusarviot kullekin työvaiheelle sekä lasketaan saatavat energiansäästöt ja investoinnin takaisinmaksuaika. Joustavuus on olennaista. Vanhojen lamppujen vaihtamista ei kiirehditä turhaan ja suunnitelmassa huomioidaan se, ettei rahoitusta saa yhtenä könttänä. Tämän syksyn talousarviossa varataan määrärahat tuleville vuosille. Suunnitelman pitää olla tarkka ja luotettava, sillä ellei säästöä kerry, valtio ei maksa tukea, Nojonen korostaa. Yleisten teiden valaistus kunnan kontolla Uurainen tarjoaa hyviä mahdollisuuksia omakotitaloasumiseen. Noin 30 kilometrin säteellä sijaitsevat Jyväskylä, Äänekoski ja Saarijärvi tarjoavat työpaikkoja

15 Uurainen on 3400 asukkaan kasvukunta, joka tarjoaa hyviä mahdollisuuksia omakotitaloasumiseen. Kunnanjohtaja Sirpa Rautio (vas.) ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Liisa Stenman-Kässi pitävät investoimista uuteen infrastruktuuriin tärkeänä kasvun turvaamiseksi. ja houkuttelevat muuttajia Uuraisille. Jyväskylän lentokentälle Tikkakoskelle on kirkonkylästä matkaa parikymmentä kilometriä. Noin 3400 asukkaan Uurainen onkin Keski-Suomen nopeimmin kasvavia kuntia asukaslukuun suhteutettuna. Asukasmäärä kasvaa noin kahden prosentin vuosivauhdilla. Sijaintimme on edullinen. Olemme satsanneet myös maankäytön suunnitteluun, pitkäjänteiseen kaavoitukseen ja tonttitarjonnan turvaamiseen, kertoo kunnanjohtaja Sirpa Rautio. Kolmannes Uuraisten väestä asuu keskustassa, loput hajaasutusalueella. Pienten liikennemäärien vuoksi kunta hoitaa myös yleisten teiden valaistuksen, joka muuten kuuluisi valtiolle. Keskustan valaistustarpeet on Nojosen mukaan huomioitu mukavasti. Koulujen ympäristö ja risteykset on pyritty valaisemaan hyvin, ja valojen määrää on lisätty vuosittain määrärahojen rajoissa. Kaava-alueille rakennetaan katuvalot samaan aikaan muun kunnallistekniikan kanssa. Tappuraharjun asuinalueella kokeillaan led-valaisimia kevyenliikenteen väylillä. Led-valot toimivat matalissa pylväissä, koska niiden valokiila on kapeampi. Korkeita tolppia pitäisi laittaa paljon enemmän. Led-valojen ohjaus on uutta tekniikkaa C2:llekin. Paperinen arkistointi työlästä Lähtötietojen hakeminen suunnitelmaa varten on työllistänyt Nojosta miehen omien sanojen mukaan kohtuullisesti, sillä arkistot olivat paperisia. Tulevaisuudessa Nojosen seuraajan on helppo ylläpitää, huoltaa ja kunnostaa katuvalojärjestelmää sähköistetyn arkiston avulla. Uuraisten valaistussuunnittelu on aina ollut Nojosen mukaan ylempää keskitasoa. Tärkeintä on turvallisuus ja se, että valot palavat oikeassa paikassa. Uusi ohjausjärjestelmä mahdollistaa valojen monipuolisen ohjauksen ja himmennykset. Myös yksittäisten valojen polttaminen on mahdollista. Saneeraushankkeen ensimmäisen vaiheen säästötavoite on 74 MWh vuodessa. Se on 43 prosenttia kunnan energiankulutuksesta vuodessa. Pienessä kunnassa, jossa on vähän henkilökuntaa, suositaan palvelujen ostamista ulkoa. C2 on palvellut auliisti ja ollut aktiivinen kumppani. C2:n palvelu on pelannut erittäin hyvin ja ollut kohtuuhintaista, Nojonen vetää yhteen. Uuraisten ulkovalaistuksen saneerausprojekti Sisältö: Tie- ja katuvalaistuksen saneeraus. Tavoite: Elohopeavalaisimien poisto, valaistuksen optimointi sekä energian ja kustannusten säästö. Aikataulu: Hanke toteutetaan kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa uusitaan huonokuntoiset valaisimet ja keskukset sekä ohjausratkaisu. Loput saneeraukset ja valaisimien vaihdot toteutetaan vuoteen 2015 mennessä. Katuvalokeskuksia: 13 Projektin kokonaiskustannukset: Liukumavaran kanssa euroa, saneeraushankkeelle haetaan investointitukea. Syntyneet säästöt: 43 %:n vuosittainen energiansäästötavoite projektin ensimmäisessä vaiheessa. 15 C2katuvalo.

16 C2 Information Systems on 2004 perustettu voimakkaasti kasvava ulkovalaistukseen erikoistunut asiantuntijayritys. Tuotteidemme avulla taajaman tai teollisuusalueen valot valaisevat oikeaan aikaan, oikeassa paikassa ja oikealla teholla. C2 Information Systems on älykkäiden taajamavalaistuksen ohjausratkaisujen markkinajohtaja Suomessa. Ota meihin yhteyttä: Mauri Haapasaari toimitusjohtaja Petri Laitinen myyntijohtaja C2katuvalo. 2/2010 C2 Information Systemsin sidosryhmälehti. Päätoimittaja... Petri Laitinen Toimitus... Viestintätoimisto Diverstas Taitto... Anna Koivisto Valokuvat... Anna Koivisto, Saila Aarnio, Antti Aarnio, Kaisa Nyrönen-Piispanen Paino... Keski-Suomen Painotuote Oy

Jalasjärven ulkovalaistuksen saneeraus

Jalasjärven ulkovalaistuksen saneeraus Jalasjärven ulkovalaistuksen saneeraus Investointituki Elohopealamput poistuvat myynnistä EU-alueella vuonna 2015. ELY-keskukselta on mahdollisuus hakea tukea Investointitukea haettavissa max. 25 % hankkeesta.

Lisätiedot

Valaistus. Teollisuus. Case study. Carlo Casagrande. Valoisassa varastossa kelpaa työskennellä Lapinjärvi, Suomi

Valaistus. Teollisuus. Case study. Carlo Casagrande. Valoisassa varastossa kelpaa työskennellä Lapinjärvi, Suomi Valaistus Teollisuus Case study Carlo Casagrande Valoisassa varastossa kelpaa työskennellä Lapinjärvi, Suomi CoreLine Highbay Taustaa Vuonna 1959 perustettu Carlo Casagrande & Co Oy on kotimainen maahantuontiin

Lisätiedot

Aloite voidaan todeta loppuun käsitellyksi.

Aloite voidaan todeta loppuun käsitellyksi. 1 Siikajoen kunnanhallitus 03.02.2014 Liite 27. Tark. VALTUUSTOALOITTEET (loppuun saatetut) Vuonna 2013 jätetyt Valtuusto 28.8.2013 1. Päivi Eskola Aloite Siikajoen kunnan julistautumisesta savuttomaksi

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 37/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/

Helsingin kaupunki Esityslista 37/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/ Helsingin kaupunki Esityslista 37/2016 1 (5) Päätöshistoria Kaupunginhallitus 07.04.2015 371 HEL 2014-012398 T 10 05 01 Päätös Käsittely Kaupunginhallitus päätti merkitä tiedoksi Helsinki LED -hankkeen

Lisätiedot

Annukka Larsen Valon kaupunki koordinaattori Jyväskylän kaupunki

Annukka Larsen Valon kaupunki koordinaattori Jyväskylän kaupunki Annukka Larsen ÄIJÄLÄNRANNAN VALAISTUSPERIAATTEET VALAISTUSPERIAATTEET LYHYESTI: - Ensimmäinen kokonaan ledillä valaistu asuinalue Jyväskylässä - Valaisinkohtainen ohjaus ja käyttäjälähtöinen ohjaustapa

Lisätiedot

JA TUOTEVÄYLÄ PALVELU

JA TUOTEVÄYLÄ PALVELU KEKSINTÖSÄÄTIÖ JA TUOTEVÄYLÄ PALVELU 18.1.2011 / Avainklubi Pekka Rantala, Kusti Alasalmi Riitta Ahola, Timo Kilpinen, Antti Niemi, Pauliina Sievänen Maailma tarvitsee keksintöäsi Keksijätutkintoa sjä

Lisätiedot

Kirkkonummen kunnan lausunto Uudenmaan ELY-keskuksen tienpidon ja liikenteen suunnitelmasta

Kirkkonummen kunnan lausunto Uudenmaan ELY-keskuksen tienpidon ja liikenteen suunnitelmasta Palvelutuotannon lautakunta 117 21.10.2015 Kunnanhallitus 345 02.11.2015 Kirkkonummen kunnan lausunto Uudenmaan ELY-keskuksen tienpidon ja liikenteen suunnitelmasta 2016-2019 701/08.00.01/2015 Palvelutuotannon

Lisätiedot

VALON KAUPUNKI Energiatehokas ulkovalaistus ja häiriövalo keskustelutilaisuus

VALON KAUPUNKI Energiatehokas ulkovalaistus ja häiriövalo keskustelutilaisuus VALON KAUPUNKI Energiatehokas ulkovalaistus ja häiriövalo keskustelutilaisuus Tiistaina 5.2.2013 klo 18.00-19.30 Kaupungin pääkirjasto, Minnansali (Vapaudenkatu 39 41) Tavoitteena lisätä tietoutta hyvästä,

Lisätiedot

Ohjelma

Ohjelma Ohjelma 22.-24.11.2011 klo 9.00 klo 9.15 klo 9.30 klo 10.30 klo 11.15 klo 12.00 klo 12.45 Klo 13.30 klo 13.30 Klo 14.15 Aamukahvi Tilaisuuden avaus ja johdatus päivän aiheeseen Marcus Engman, toimitusjohtaja,

Lisätiedot

SUONENJOEN KAUPUNGIN TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ

SUONENJOEN KAUPUNGIN TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ 1 SUONENJOEN KAUPUNKI SUONENJOEN KAUPUNGIN TEKNISEN LAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 10.9.2012 53. Voimaantulo: 1.10.2012 1 Toiminta-ajatus Tekninen lautakunta luo edellytykset viihtyisän,

Lisätiedot

PALTAMON KUNNAN TAAJAMA-ALUEIDEN PERUSPARANTAMINEN, ASFALTOINTI JA VALAISTUS SUUNNITELMA

PALTAMON KUNNAN TAAJAMA-ALUEIDEN PERUSPARANTAMINEN, ASFALTOINTI JA VALAISTUS SUUNNITELMA Sivu 1/6 PALTAMON KUNNAN TAAJAMA-ALUEIDEN PERUSPARANTAMINEN, ASFALTOINTI JA VALAISTUS SUUNNITELMA Paltamon kunta Tekniset palvelut Vaarankyläntie 7 17.11.2014/M.Kilpeläinen päiv. 7.3.2016/M.Kilpeläinen

Lisätiedot

Rautavaaran paloaseman suunnitelmien hyväksyttäminen ja rakentamispäätöksen valmistelu/rakentamispäätöksen hyväksyminen

Rautavaaran paloaseman suunnitelmien hyväksyttäminen ja rakentamispäätöksen valmistelu/rakentamispäätöksen hyväksyminen Tekninen lautakunta 75 18.11.2015 Kunnanhallitus 298 07.12.2015 Kunnanhallitus 175 29.06.2016 Rautavaaran paloaseman suunnitelmien hyväksyttäminen ja rakentamispäätöksen valmistelu/rakentamispäätöksen

Lisätiedot

Uusia mahdollisuuksia lasten LUISTELUALUEIDEN. toteuttamiseen

Uusia mahdollisuuksia lasten LUISTELUALUEIDEN. toteuttamiseen Uusia mahdollisuuksia lasten LUISTELUALUEIDEN toteuttamiseen 1 Lisää luistelupaikkoja! Lasten perinteiset talviliikuntamahdollisuudet ovat supistumassa pakkaspäivien vähentyessä. Valtakunnalliset jääurheiluliitot

Lisätiedot

Pieksämäen kaupungin Strategia 2020

Pieksämäen kaupungin Strategia 2020 Liitenro1 Kh250 Kv79 Pieksämäen kaupungin Strategia 2020 2 Pieksämäen kaupungin strategia 2020 Johdanto Pieksämäen strategia vuoteen 2020 on kaupungin toiminnan punainen lanka. Strategia on työväline,

Lisätiedot

Peter Ström Asiakkuusjohtaja

Peter Ström Asiakkuusjohtaja Peter Ström Asiakkuusjohtaja 0400 508 057 peter.strom@talokeskus.fi Hallitusti korjaushankkeeseen Asiakkuusjohtaja Peter Ström www.talokeskus.fi SUOMEN TALOKESKUS -KONSERNI Emoyhtiö Suomen Talokeskus Oy

Lisätiedot

TEKNINEN LAUTAKUNTA 1/2010 Aika: Paikka: Läsnä: Muut läsnä olleet: Pöytäkirjan tarkastus: Nähtävänä olo:

TEKNINEN LAUTAKUNTA 1/2010 Aika: Paikka: Läsnä: Muut läsnä olleet: Pöytäkirjan tarkastus: Nähtävänä olo: I TEKNINEN LAUTAKUNTA 1/2010 Aika: Torstaina 28.01.2010 klo 19.00-19.45 Paikka: Karvian kunnantalo, lautakuntien kokoushuone Läsnä: Markku Koskela puh.johtaja Kari Tuuliniemi varapuheenjohtaja Tarja Haapaniemi

Lisätiedot

KIELOTIE -NIMISEN ASEMAKAAVATIEN PERUSKORJAUS / PÄÄLLYSTÄMINEN SEKÄ VALAISTUKSEN UUSIMINEN

KIELOTIE -NIMISEN ASEMAKAAVATIEN PERUSKORJAUS / PÄÄLLYSTÄMINEN SEKÄ VALAISTUKSEN UUSIMINEN Tekninen lautakunta 62 23.08.2011 Tekninen lautakunta 73 20.09.2011 KIELOTIE -NIMISEN ASEMAKAAVATIEN PERUSKORJAUS / PÄÄLLYSTÄMINEN SEKÄ VALAISTUKSEN UUSIMINEN TELA 62 TELA 53 TELA 32 TELA 22.02.2011 8

Lisätiedot

Botnia Mill Service Laitostietojen siirto SAP-järjestelmään

Botnia Mill Service Laitostietojen siirto SAP-järjestelmään Botnia Mill Service Laitostietojen siirto SAP-järjestelmään Pasi Seppänen 21.4.2016 Seuraavilla sivuilla on käyty lävitse tyypillisiä tilanteita ja huomioitavia asioita, joita tulee esiin investointihankkeissa.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/2015 1 (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/7 09.06.2015

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/2015 1 (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/7 09.06.2015 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/2015 1 (5) 289 Käytetyille huumeruiskuille tarkoitettujen erilliskeräysastioiden vakiinnuttaminen Helsingin yleisillä alueilla HEL 2015-006459 T 10 05 03 Päätös päätti,

Lisätiedot

TEKNINEN LAUTAKUNTA. Tekninen toimi TOIMINNALLISET TAVOITTEET TALOUSARVIOVUODELLE JA NIIDEN TOTEUTUMINEN TAVOITE TOIMENPIDE TOTEUTUMINEN

TEKNINEN LAUTAKUNTA. Tekninen toimi TOIMINNALLISET TAVOITTEET TALOUSARVIOVUODELLE JA NIIDEN TOTEUTUMINEN TAVOITE TOIMENPIDE TOTEUTUMINEN TEKNINEN LAUTAKUNTA Tekla 16.6.2015 29, liite no 10 Tekninen toimi TOIMINNALLISET TAVOITTEET TALOUSARVIOVUODELLE JA NIIDEN TOTEUTUMINEN Lapinlahden terveyskeskuksen peruskorjauksen jatkaminen Alapitkän

Lisätiedot

Tekninen lautakunta Toteutuminen

Tekninen lautakunta Toteutuminen Tekninen lautakunta Toteutuminen 31.4.2016 Teknisen lautakunnan päävastuualueet valtuuston sitovuustasolla on Tekninen lautakunta. Lautakunnan sitovuustalolla ovat: yhdyskuntatekniikka, kiinteistötoimi

Lisätiedot

Alueen asemakaava ja yleissuunnitteluohjeet

Alueen asemakaava ja yleissuunnitteluohjeet 2 Sijainti Siirin tontit sijaitsevat n. 5 km keskustasta itään. Alue sijaitsee aivan Harvoilanmäen asuntomessualueen vieressä. Asuntomessualue avasi Siirin uuden asuinalueen. Kaikkiaan Siirin alueelle

Lisätiedot

MAKSULIIKEUUTISET 1 (5) JOULUKUU 2010. Yritysasiakkaat suosittelevat e laskua Kultalinkki ja taloushallinnon ohjelmistot SEPA aikaan

MAKSULIIKEUUTISET 1 (5) JOULUKUU 2010. Yritysasiakkaat suosittelevat e laskua Kultalinkki ja taloushallinnon ohjelmistot SEPA aikaan MAKSULIIKEUUTISET 1 (5) JOULUKUU 2010 Yritysasiakkaat suosittelevat e laskua Kultalinkki ja taloushallinnon ohjelmistot SEPA aikaan MAKSULIIKEUUTISET 2 (5) E laskulla rahanarvoisia etuja Tässä Maksuliikeuutisten

Lisätiedot

discovery evo Monipuolinen ja tehokas

discovery evo Monipuolinen ja tehokas discovery evo Monipuolinen ja tehokas Discovery Evo sopii kaikkiin tiloihin. Miten sinä käytät sitä? Discovery kehitettiin aikanaan aivan uudenlaisen ajattelun pohjalta. Siitä haluttiin tehdä mutkaton

Lisätiedot

TALOMAT Easy. asennus- ja käyttöohje T91

TALOMAT Easy. asennus- ja käyttöohje T91 TALOMAT Easy asennus- ja käyttöohje T91 Talomat Easy -järjestelmä sisältää seuraavat komponentit: ohjausyksikkö 4-os talomat-painike x 2 2-os kytkinten asennuskehys kytkinten yhdyskaapeli kosteusteippianturi

Lisätiedot

Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin

Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin Hissi- ja esteettömyysseminaari Oulu 17.11.2016 Pekka Luoto toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi Kiinteistöyhdistykset yhdessä Kiinteistöliiton

Lisätiedot

LINTULA KORTTELIT 1501 JA 1502

LINTULA KORTTELIT 1501 JA 1502 ORIMATTILAN KAUPUNKI LINTULA KORTTELIT 1501 JA 1502 ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVASELOSTUS Asemakaavamuutoksen selostus, joka koskee 29.9.2016 päivättyä asemakaavakarttaa. Asemakaavamuutos koskee kortteleita

Lisätiedot

TEKNINEN LAUTAKUNTA. Tekninen hallinto

TEKNINEN LAUTAKUNTA. Tekninen hallinto TEKNINEN LAUTAKUNTA TOIMINTATUOTOT 1 869 674 1 747 480 1 804 050 3,2 TOIMINTAKULUT -1 951 299-2 482 370-2 351 670-5,3 TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ -81 625-734 890-547 620-25,5 Poistot ja arvonalentumiset -467 845-441

Lisätiedot

Voiko energiatehokkuudella käydä kauppaa? Valkoisten sertifikaattien soveltuvuus Suomeen. Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari 12.1.

Voiko energiatehokkuudella käydä kauppaa? Valkoisten sertifikaattien soveltuvuus Suomeen. Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari 12.1. Voiko energiatehokkuudella käydä kauppaa? Valkoisten sertifikaattien soveltuvuus Suomeen Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari ET:n ympäristötutkimusseminaari 1 VALKOISILLA SERTIFIKAATEILLA TEHDÄÄN

Lisätiedot

Luotettava ratkaisutoimittaja

Luotettava ratkaisutoimittaja Luotettava ratkaisutoimittaja 40 vuoden kokemuksella 1 Asiakaslähtöistä ongelmanratkaisua jo 40 vuotta Vuonna 1976 perustettu Sermatech Group on kasvanut 40 vuodessa mekaniikan suunnittelu- ja valmistusyhtiöstä

Lisätiedot

Tekninen lautakunta Kunnanhallitus Energiantehokkuussopimus vuosille / /2016

Tekninen lautakunta Kunnanhallitus Energiantehokkuussopimus vuosille / /2016 Tekninen lautakunta 134 15.11.2016 Kunnanhallitus 277 21.11.2016 Energiantehokkuussopimus vuosille 2017-2025 532/10.03.02/2016 Tekninen lautakunta 15.11.2016 134 Mäntsälän kunta solmi 3.10.2002 kauppa-

Lisätiedot

Kannanotto asemakaavan laajennukseen. Alueen katuverkko on erittäin huonossa kunnossa.

Kannanotto asemakaavan laajennukseen. Alueen katuverkko on erittäin huonossa kunnossa. 1 Pirkkalan kunta Kannanotto asemakaavan laajennukseen ympäristölautakunta Suupantie 11, 33960 Pirkkala Huovin-Lepomoision omakotiyhdistys ry Omakotiyhdistys käsitteli osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa

Lisätiedot

MIKKELIN AMMATTIKORKEAKOULUYHTYMÄ

MIKKELIN AMMATTIKORKEAKOULUYHTYMÄ MIKKELIN AMMATTIKORKEAKOULUYHTYMÄ Toimintasuunnitelma ja talousarvio 2015 Taloussuunnitelma vuosille 2016-2017 Mikkelin ammattikorkeakouluyhtymän hallitus 20.11.2014 95 Mikkelin ammattikorkeakouluyhtymän

Lisätiedot

Tampere Tiedon keruu ja hyödyntäminen kaupunkiympäristössä

Tampere Tiedon keruu ja hyödyntäminen kaupunkiympäristössä Tampere Tiedon keruu ja hyödyntäminen kaupunkiympäristössä Palvelualusta pilvessä välittää ja visualisoi tietoa eri lähteistä Hyötyjen ja hyödyntäjien tunnistaminen ja palveleminen Liikenne Sää WiFi Ilman

Lisätiedot

Energiatehokkuuspäivä LapinAMK, Toni Semenoja

Energiatehokkuuspäivä LapinAMK, Toni Semenoja Energiatehokkuuspäivä LapinAMK, 15.02.2016 Toni Semenoja Mitä hyötyä on energiatehokkuudesta? Energian järkevä, tehokas ja taloudellinen käyttö on niin asiakkaan kuin energiayhtiönkin etu. Energia-alan

Lisätiedot

Digital Lasso Solutions

Digital Lasso Solutions Digital Lasso Solutions Ohjelmistojen esittely: MX6 Energia 22.10.2015 Antti Myyryläinen antti.myyrylainen@digitallasso.fi Digital Lasso Solutions Oy www.digitallasso.fi Digital Lasso Solutions Rakennusten

Lisätiedot

Paikallisista ilmastoratkaisuista energiaa ja elinvoimaa kuntaan

Paikallisista ilmastoratkaisuista energiaa ja elinvoimaa kuntaan Paikallisista ilmastoratkaisuista energiaa ja elinvoimaa kuntaan Lohja / 29.10.2013 Korjausrakentaminen + Energiatehokkuus Tarjoamme kokonaisvaltaisia ja asiakaslähtöisiä korjausrakentamisen suunnittelu-

Lisätiedot

VANHENTUNUT LUKITUS JA KADONNEET AVAIMET OVAT RISKI

VANHENTUNUT LUKITUS JA KADONNEET AVAIMET OVAT RISKI VANHENTUNUT LUKITUS JA KADONNEET AVAIMET OVAT RISKI R LUKITUSTURVALLISUUS ON KOKONAISUUS Lukitusturvallisuus on kokonaisuus, joka sisältää avainturvallisuuden, tuotteet, sarjoituksen, ylläpidon ja huollon.

Lisätiedot

Sipoon Jokilaakso. Sipooseen! Sijoita kasvavaan. Uusi asuinalue Nikkilän keskustassa. www.sipoonjokilaakso.fi

Sipoon Jokilaakso. Sipooseen! Sijoita kasvavaan. Uusi asuinalue Nikkilän keskustassa. www.sipoonjokilaakso.fi Sipoon Jokilaakso Uusi asuinalue Nikkilän keskustassa Sijoita kasvavaan Sipooseen! www.sipoonjokilaakso.fi Sipoon Jokilaakson etuja ovat sijainti, luonto ja palvelut Sipoon Jokilaakso 2 Nikkilän keskustan

Lisätiedot

Kainuun Jätehuollon kuntayhtymä 1(8) Varastokatu 2 87100 KAJAANI Hallituksen kokous 11.5.2007 nro 4/2007

Kainuun Jätehuollon kuntayhtymä 1(8) Varastokatu 2 87100 KAJAANI Hallituksen kokous 11.5.2007 nro 4/2007 Kainuun Jätehuollon kuntayhtymä 1(8) KOKOUSAIKA Perjantai 11.5.2007 kello 13.00 14.50 KOKOUSPAIKKA Kainuun Jätehuollon kuntayhtymän toimisto 87100 KAJAANI SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä kuka

Lisätiedot

Esteettömyyskartoitus tarjouksesta toteutukseen

Esteettömyyskartoitus tarjouksesta toteutukseen Esteettömyyskartoittajatapaaminen 21.10.2016 Tampere Esteettömyyskartoitus tarjouksesta toteutukseen Niina Kilpelä esteettömyysasiantuntija, arkkitehti (SAFA) Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKE p.

Lisätiedot

T E K N I S E N T O I M E N P Ä Ä V A S T U U A L U E E N

T E K N I S E N T O I M E N P Ä Ä V A S T U U A L U E E N VALTIMON KUNNAN T E K N I S E N T O I M E N P Ä Ä V A S T U U A L U E E N J O H T O S Ä Ä N T Ö Hyväksytty 6.11.2012 Voimaantulo 1.1.2013 2 TEKNISEN TOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 Toiminta-ajatus 2 Tekninen lautakunta

Lisätiedot

TOIMIVA IT TUKEE MYYNTIÄ JA TUOTANTOA

TOIMIVA IT TUKEE MYYNTIÄ JA TUOTANTOA TOIMIVA IT TUKEE MYYNTIÄ JA TUOTANTOA Kuopion Salaatti Oy valmistaa maistuvia tuotteita vain parhaista raaka-aineista Kuopion Salaatti Oy on valmiiden kolmioleipien, patonkien ja salaattien sekä palvelutiskituotteiden

Lisätiedot

Kirsi-Maaria Forssell, Motiva Oy

Kirsi-Maaria Forssell, Motiva Oy Kiinteistöjen energiatehokkuus ja hyvät sisäolosuhteet Ajankohtaista tietoa patteriverkoston perussäädöstä sekä ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien energiatehokkuudesta Kirsi-Maaria Forssell, Motiva

Lisätiedot

Valmennamme ihmisistä ja organisaatioista. parempia MUUTOKSEN AIKAAN- SAAJA. Yli 1000 paremmaksi valmennettua organisaatiota vuoteen 2025 mennessä

Valmennamme ihmisistä ja organisaatioista. parempia MUUTOKSEN AIKAAN- SAAJA. Yli 1000 paremmaksi valmennettua organisaatiota vuoteen 2025 mennessä Valmennamme ihmisistä ja organisaatioista parempia MUUTOKSEN AIKAAN- SAAJA Yli 1000 paremmaksi valmennettua organisaatiota vuoteen 2025 mennessä 27.1.2017 (c) Kari I. Mattila 1 STRATEGISEN HYVINVOINNIN

Lisätiedot

Itsenäinen vaan ei yksinäinen Senioriasumisen uusi suunta

Itsenäinen vaan ei yksinäinen Senioriasumisen uusi suunta Itsenäinen vaan ei yksinäinen Senioriasumisen uusi suunta Suomalaiset yksi maailman nopeimmin ikääntyvä kansakunta Taloudellinen kasvu pitkään rajallista Inhimillisiä ja taloudellisia paineita senioreiden

Lisätiedot

Uusi Myllypuron Ostari

Uusi Myllypuron Ostari Citycon on aktiivinen omistaja ja pitkäjänteinen kehittäjä Menestys lähtee kauppapaikasta Uusi Ostari Citycon on kauppakeskusten aktiivinen omistaja ja pitkäjänteinen kehittäjä. Luomme puitteet menestyvälle

Lisätiedot

Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin

Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin Hissi- ja esteettömyysseminaari Oulu 17.11.2016 Pekka Luoto toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi Kiinteistöyhdistykset yhdessä Kiinteistöliiton

Lisätiedot

ÄLYKÄS HUONEKOHTAINEN LÄMMITYKSEN OHJAUSJÄRJESTELMÄ

ÄLYKÄS HUONEKOHTAINEN LÄMMITYKSEN OHJAUSJÄRJESTELMÄ Säästä kotisi lämmityskuluissa jopa 40 % ÄLYKÄS HUONEKOHTAINEN LÄMMITYKSEN OHJAUSJÄRJESTELMÄ Sisältö Kotivo Oy Kiinteistön nykytilanne Kotivo-laitteen toimintaperiaate Kotivon säästöt ja hyödyt Kotivon

Lisätiedot

nuovo YLEMPI KELLARIKERROS 1:200 1. KERROS 1:200 JULKISIVU VAASANKADULLE 1:200

nuovo YLEMPI KELLARIKERROS 1:200 1. KERROS 1:200 JULKISIVU VAASANKADULLE 1:200 ASEMAPIIRROS 1 : 500 Jyväskylä on Alvar Aallon ja modernin arkkitehtuurin kaupunki tämä on nostettu esille myös Jyväskylän arkkitehtuuripoliittisessa ohjelmassa kaupungin rakentamista ohjaavana johtoajatuksena.

Lisätiedot

Katuvalotyöt 2016 Urakka-alue 3 Huittisten kaupunki

Katuvalotyöt 2016 Urakka-alue 3 Huittisten kaupunki SÄH 1566-3 Katuvalotyöt 2016 Urakka-alue 3 Huittisten kaupunki RAKENNUSSUUNNITELMA KATUVALAISTUS TYÖKOHTAINEN TYÖSELITYS 33600 Z:\Nettiin\Valaistus\Urakka-alue 3\1566-3-TS.doc 1 Yleistä Hankinnan laajuus

Lisätiedot

ENERGIAN- SÄÄSTÖVINKKEJÄ LOGISTIIKKA- JA TUOTANTOTILOILLE

ENERGIAN- SÄÄSTÖVINKKEJÄ LOGISTIIKKA- JA TUOTANTOTILOILLE ENERGIAN- SÄÄSTÖVINKKEJÄ LOGISTIIKKA- JA TUOTANTOTILOILLE KIINTEISTÖN ENERGIA- TEHOKKUUTTA LUODAAN JOKA PÄIVÄ Kiinteistöjen tehokas energiankäyttö on fiksua paitsi ympäristön kannalta, myös taloudellisesta

Lisätiedot

UIMARANNAN SANEERAUS JA LÄHILIIKUNTAPAIKAN RAKENTAMINEN

UIMARANNAN SANEERAUS JA LÄHILIIKUNTAPAIKAN RAKENTAMINEN FCG Finnish Consulting Group Oy Kaavin kunta UIMARANNAN SANEERAUS JA LÄHILIIKUNTAPAIKAN RAKENTAMINEN Suunnitelmaselostus 9.12.2010 FCG Finnish Consulting Group Oy Suunnitelmaselostus I SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Inkoo 2020 18.6.2015

Inkoo 2020 18.6.2015 Inkoo 2020 18.6.2015 Inkoon missio Inkoon kunta luo edellytyksiä inkoolaisten hyvälle elämälle sekä tarjoaa yritystoiminnalle kilpailukykyisen toimintaympäristön. Kunta järjestää inkoolaisten peruspalvelut

Lisätiedot

SUOMEN VALON KAUPUNKI

SUOMEN VALON KAUPUNKI SUOMEN VALON KAUPUNKI ANNUKKALARSEN, valaistussuunnittelijaamk Valon kaupunki koordinaattori Jyväskylän kaupunki, Kaupunkirakenne, Liikenne- ja viheralueet Jyväskylä 7.6.2016 Metsä- ja viherpäivät, Laajavuori

Lisätiedot

Siemens 160 vuotta Suomessa - juhlaseminaari CASE Lahden kaupunki: Kiinteistöjen energiatehokkuus julkisella sektorilla

Siemens 160 vuotta Suomessa - juhlaseminaari CASE Lahden kaupunki: Kiinteistöjen energiatehokkuus julkisella sektorilla Siemens 160 vuotta Suomessa - juhlaseminaari 10.12.2015 CASE Lahden kaupunki: Kiinteistöjen energiatehokkuus julkisella sektorilla Lahden Tilakeskus Kiinteistöpäällikkö DI Jouni Arola Lahden kaupunki 110

Lisätiedot

VALAISTUSSUUNNITTELUN RESTORATIIVISET VAIKUTUKSET RAKENNETUSSA YMPÄRISTÖSSÄ

VALAISTUSSUUNNITTELUN RESTORATIIVISET VAIKUTUKSET RAKENNETUSSA YMPÄRISTÖSSÄ VALAISTUS- JA SÄHKÖSUUNNITTELU Ky VALAISTUSSUUNNITTELUN RESTORATIIVISET VAIKUTUKSET RAKENNETUSSA YMPÄRISTÖSSÄ 1 VALAISTUS- JA SÄHKÖSUUNNITTELU Ky VALAISTUSSUUNNITTELUN RESTORATIIVISET VAIKUTUKSET RAKENNETUSSA

Lisätiedot

Päätös: Maanmittausinsinöörin ehdotus hyväksyttiin.

Päätös: Maanmittausinsinöörin ehdotus hyväksyttiin. Kaavoitustoimikunta 21 08.12.2006 Joutsan kunnanhallitus, -2007 81 05.03.2007 Kaavoitustoimikunta 24 05.10.2007 Joutsan kunnanhallitus 39 04.02.2008 Kaavoitustoimikunta 7 10.04.2008 Joutsan kunnanhallitus

Lisätiedot

TalokeskusYhtiötOy. Korjausrakentamisen ulottaminen käyttöönottoon ja ylläpitoon. Rakennettu ympäristö ohjelman ja LCIFIN2-hankkeen työpaja 11.6.

TalokeskusYhtiötOy. Korjausrakentamisen ulottaminen käyttöönottoon ja ylläpitoon. Rakennettu ympäristö ohjelman ja LCIFIN2-hankkeen työpaja 11.6. TalokeskusYhtiötOy Korjausrakentamisen ulottaminen käyttöönottoon ja ylläpitoon Rakennettu ympäristö ohjelman ja LCIFIN2-hankkeen työpaja 11.6.2014 Stefan Fransman Kehityspäällikkö Suomen Talokeskus Oy

Lisätiedot

Tiestön kehittämistarpeet Pohjois-Suomessa

Tiestön kehittämistarpeet Pohjois-Suomessa Tiestön kehittämistarpeet Pohjois-Suomessa 17.2.2017 Timo Mäkikyrö Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen liikenne ja infrastruktuuri -vastuualue Toimialue

Lisätiedot

Rakentajan info. Mannisenmäki -alueen erityispiirteitä. RAKENNUSVALVONTA Kaisa Hirvaskoski-Leinonen, lupa-arkkitehti

Rakentajan info. Mannisenmäki -alueen erityispiirteitä. RAKENNUSVALVONTA Kaisa Hirvaskoski-Leinonen, lupa-arkkitehti Rakentajan info Mannisenmäki -alueen erityispiirteitä RAKENNUSVALVONTA Kaisa Hirvaskoski-Leinonen, lupa-arkkitehti 12.9.2016 Suunnittelun lähtökohtia Rakennus tulee suunnitella aina paikkaansa Maasto-olosuhteet,

Lisätiedot

Jäsenkirje 5/2013 27.8.2013

Jäsenkirje 5/2013 27.8.2013 1 Jäsenkirje 5/2013 27.8.2013 Hyvä yhdistysväki Tässä kirjeessä kerrotaan seuraavista asioista: Liiton organisaatiouudistus Revanssin toimituksen uudet yhteystiedot Yhdistysten juhlista ja tapahtumista

Lisätiedot

Nykyinen valaistus antaa kuvaseinälle epätasaisen valoisuuden

Nykyinen valaistus antaa kuvaseinälle epätasaisen valoisuuden Pimeät kohdat valaisinrivien välissä Kirkkaat kohdat valaisinrivien kohdissa Nykyinen valaistus antaa kuvaseinälle epätasaisen valoisuuden Muutos B, 11.02.2014, s. 5 lisätty, s. 7 työvaihekuvaus E42 NYKYTILANNE

Lisätiedot

Tavallisimmat kysymykset

Tavallisimmat kysymykset Autodesk Design- ja Creation Suite -paketit Tavallisimmat kysymykset Tässä dokumentissa on vastauksia tavallisimpiin kysymyksiin Design- ja Creation Suite -pakettien myynnin loppumisesta. 24.5.2016 Sisällysluettelo

Lisätiedot

LÄHTÖTIETOJEN VAIKUTUS LISÄ- JA MUUTOSTÖIHIN SEKÄ TOTEUTUSKUSTANNUKSIIN KATU- JA VESIHUOLLON SANEERAUSKOHTEISSA TUOMAS HAAPANIEMI GEOTEKNIIKAN

LÄHTÖTIETOJEN VAIKUTUS LISÄ- JA MUUTOSTÖIHIN SEKÄ TOTEUTUSKUSTANNUKSIIN KATU- JA VESIHUOLLON SANEERAUSKOHTEISSA TUOMAS HAAPANIEMI GEOTEKNIIKAN LÄHTÖTIETOJEN VAIKUTUS LISÄ- JA MUUTOSTÖIHIN SEKÄ TOTEUTUSKUSTANNUKSIIN KATU- JA VESIHUOLLON SANEERAUSKOHTEISSA TUOMAS HAAPANIEMI GEOTEKNIIKAN KONFERENSSI 8.5.2015 TAUSTAA: Työn rahoittajat: Kangasalan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 3/ (6) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Esityslista 3/ (6) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Esityslista 3/2017 1 (6) Päätöshistoria Yleisten töiden lautakunta 29.11.2016 460 HEL 2014-012398 T 10 05 01 Esitys Yleisten töiden lautakunta esitti kaupunginhallitukselle liitteenä

Lisätiedot

Vaasan keskustastrategia Kysely kaupunkilaisille rakennemallivaihtoehtoihin liittyen 2.-27.5.2012. Vaihtoehtojen esittely kyselyn taustaksi

Vaasan keskustastrategia Kysely kaupunkilaisille rakennemallivaihtoehtoihin liittyen 2.-27.5.2012. Vaihtoehtojen esittely kyselyn taustaksi Vaasan keskustastrategia Kysely kaupunkilaisille rakennemallivaihtoehtoihin liittyen 2.-27.5.2012 Vaihtoehtojen esittely kyselyn taustaksi 2.5.2012 Keskustastrategian rakennemallivaihtoehdot 3 kpl maankäytön

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN JÄTETAKSA 2016

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN JÄTETAKSA 2016 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN JÄTETAKSA 2016 Kaupunkirakennelautakunta on hyväksynyt vuoden 2016 jätetaksan 15.12.2015 sekä määrännyt sen tulemaan voimaan 1.1.2016 alkaen. 1 JÄTETAKSAN PERUSTEET Jyväskylän kaupunki

Lisätiedot

27.5.2011. Ensimmäinen ajatus nähdessäni tämän seminaarin aiheen oli, ai minäkö ennustaja? Arealtec Oy Kari Kumpulainen vain toimitusjohtaja

27.5.2011. Ensimmäinen ajatus nähdessäni tämän seminaarin aiheen oli, ai minäkö ennustaja? Arealtec Oy Kari Kumpulainen vain toimitusjohtaja Ennustajako, minäkö?? Ensimmäinen ajatus nähdessäni tämän seminaarin aiheen oli, ai minäkö ennustaja? Arealtec Oy Kari Kumpulainen vain toimitusjohtaja 1 Sisältö 1. Arealtec Oy lyhyesti 2. Mitä huomenna,

Lisätiedot

A14-11 Potilaan mittaustiedon siirtäminen matkapuhelimeen

A14-11 Potilaan mittaustiedon siirtäminen matkapuhelimeen 1 AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt A14-11 Potilaan mittaustiedon siirtäminen matkapuhelimeen Projektisuunnitelma Tommi Salminen, Hanna Ukkola, Olli Törmänen 19.09.2014 1 Projektin

Lisätiedot

Asia: Poikkeamishakemus koskien kiinteistöä RN:o ja sillä sijaitsevaa entistä Ul. Pyhäjärven kunnantaloa, Karkkila

Asia: Poikkeamishakemus koskien kiinteistöä RN:o ja sillä sijaitsevaa entistä Ul. Pyhäjärven kunnantaloa, Karkkila Karkkilan kaupunki Sivistystoimiala Kulttuurin ja vapaa-ajan palvelualue Museotoimi Karkkilan kaupunki Tekninen toimiala Maankäytön ja ympäristön palvelualue Viite: Lausuntopyyntönne 18.12.2015 Asia: Poikkeamishakemus

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2015 1 (8) Kiinteistölautakunta To/17 01.10.2015

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2015 1 (8) Kiinteistölautakunta To/17 01.10.2015 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2015 1 (8) 437 Kiinteistölautakunnan esitys kaupunginhallitukselle kiinteistönkaupan esisopimuksen tekemiseksi Espoon Hannuksenpellossa sijaitsevista tonteista (Espoo,

Lisätiedot

HAXLOG RÄÄTÄLÖITYÄ VARASTOTILAA JA PIENTEOLLISUUDEN TUOTANTOTILAA PÄÄVÄYLIEN VARRELLA KOIVUKYLÄNVÄYLÄ 1, VANTAA MAHDOLLISUUKSIA MONELLE TOIMIALALLE

HAXLOG RÄÄTÄLÖITYÄ VARASTOTILAA JA PIENTEOLLISUUDEN TUOTANTOTILAA PÄÄVÄYLIEN VARRELLA KOIVUKYLÄNVÄYLÄ 1, VANTAA MAHDOLLISUUKSIA MONELLE TOIMIALALLE MAHDOLLISUUKSIA MONELLE TOIMIALALLE RÄÄTÄLÖITYÄ VARASTOTILAA JA PIENTEOLLISUUDEN TUOTANTOTILAA PÄÄVÄYLIEN VARRELLA KOIVUKYLÄNVÄYLÄ 1, VANTAA OPTIMAALINEN SIJAINTI PÄÄKAUPUNKI- ALUEELLA Tampereen Kehä lll

Lisätiedot

HAXLOG RÄÄTÄLÖITYÄ VARASTOTILAA JA PIENTEOLLISUUDEN TUOTANTOTILAA PÄÄVÄYLIEN VARRELLA KOIVUKYLÄNVÄYLÄ 1, VANTAA MAHDOLLISUUKSIA MONELLE TOIMIALALLE

HAXLOG RÄÄTÄLÖITYÄ VARASTOTILAA JA PIENTEOLLISUUDEN TUOTANTOTILAA PÄÄVÄYLIEN VARRELLA KOIVUKYLÄNVÄYLÄ 1, VANTAA MAHDOLLISUUKSIA MONELLE TOIMIALALLE MAHDOLLISUUKSIA MONELLE TOIMIALALLE RÄÄTÄLÖITYÄ VARASTOTILAA JA PIENTEOLLISUUDEN TUOTANTOTILAA PÄÄVÄYLIEN VARRELLA KOIVUKYLÄNVÄYLÄ 1, VANTAA OPTIMAALINEN SIJAINTI PÄÄKAUPUNKI- ALUEELLA Tampereen Kehä lll

Lisätiedot

TERVOLA Myönteisiä mahdollisuuksia TEKNISEN TOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ

TERVOLA Myönteisiä mahdollisuuksia TEKNISEN TOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ TERVOLA Myönteisiä mahdollisuuksia TEKNISEN TOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ 2 SISÄLTÖ 1 ' Toiminta-ajatus... 3 2 ' Päävastuualueen toimielimet, tulosalueet ja jäsenmäärä... 3 3 ' Toimielimen ratkaisuvalta...

Lisätiedot

TALOYHTIÖN PERUSKORJAUKSET Mauri Niemelä

TALOYHTIÖN PERUSKORJAUKSET Mauri Niemelä TALOYHTIÖN PERUSKORJAUKSET 7.11.2007 Mauri Niemelä www.oulunisannoitsijatoimisto.fi Oulun Isännöitsijätoimisto Oy perustettu 1982 Oulun Seudun Talokeskus Oy omistajiksi 7/2004 Niemelä Mauri ja Arja nimen

Lisätiedot

STRATEGIA Hallituksen vahvistama esitys syysliittokokoukselle

STRATEGIA Hallituksen vahvistama esitys syysliittokokoukselle STRATEGIA 2016-2018 Hallituksen vahvistama esitys syysliittokokoukselle 19.11.2015 1 STRATEGISET TAVOITTEET 2016-2018 VISIO 2020 MISSIO ARVOT RIL on arvostetuin rakennetun ympäristön ammattilaisten verkosto.

Lisätiedot

Liikutaan ulkona pimeälläkin Valoa sinne missä sitä tarvitaan

Liikutaan ulkona pimeälläkin Valoa sinne missä sitä tarvitaan Liikutaan ulkona pimeälläkin Valoa sinne missä sitä tarvitaan Marjukka Puolakka Selviytymistä suomalaisessa marraskuussa Suomen Akatemia 1.11.2012 Valaistus poikkitietieteellistä tutkimusta kasvihuoneissa,

Lisätiedot

Asiakkaalle tuotettu arvo

Asiakkaalle tuotettu arvo St1 Lähienergia Suunnittelee ja toteuttaa paikallisiin uusiutuviin energialähteisiin perustuvia lämpölaitoksia kokoluokaltaan 22 1000 kw energialaitosten toimitukset avaimet käteen -periaatteella, elinkaarimallilla

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 94/10/1 Dnro PSAVI/243/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 94/10/1 Dnro PSAVI/243/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 94/10/1 Dnro PSAVI/243/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 15.10.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Laivakankaan kaivoksen ympäristöluvassa nro 84/09/2 määrätyn energiatehokkuusselvityksen määräajan

Lisätiedot

LIITE 1. Ote Päijät-Hämeen maakuntakaavasta. Lainvoimainen maakuntakaava 2006, Päijät-Hämeen liitto.

LIITE 1. Ote Päijät-Hämeen maakuntakaavasta. Lainvoimainen maakuntakaava 2006, Päijät-Hämeen liitto. LIITE 1. Ote Päijät-Hämeen maakuntakaavasta. Lainvoimainen maakuntakaava 2006, Päijät-Hämeen liitto.. LIITE 2. Sysmän kirkonseudun kulttuurimaisema. RKY aluerajaus, Museovirasto 2009. LIITE 3. Asukaskyselyn

Lisätiedot

Tulevaisuuden valo on älykästä Case SenCity

Tulevaisuuden valo on älykästä Case SenCity TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY Tulevaisuuden valo on älykästä Case SenCity Valaistu fiksusta valosta -seminaari Tekes & Motiva 3.10.2016, Team Finland -talo, Helsinki Eveliina Juntunen, VTT Henrika

Lisätiedot

Asiakkaat ilman sähköä, koko asiakasmäärä 17500

Asiakkaat ilman sähköä, koko asiakasmäärä 17500 Tapaninpäivän myrskytuhojen selvittämiseen liittyvät tiedotteet Tapaninpäivän poikkeuksellisen voimakas myrsky aiheutti ennen kokemattoman määrän vikoja yhtiömme jakeluverkolla. Kotisivuillamme julkaisimme

Lisätiedot

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Yleisesittely

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Yleisesittely Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Yleisesittely Pohjois-Savon ELY-keskus, viestintä 20.4.2010 1 Tausta Aloitti toimintansa 1.1.2010 osana valtion aluehallinnon uudistusta Tehtävät

Lisätiedot

Harjoitustyö Case - HelpDesk

Harjoitustyö Case - HelpDesk Harjoitustyö Case - HelpDesk Harjoitustyön Case: HelpDesk -sovellus Tietotekniikkatoimittaja AB ja asiakas X ovat viime vuonna sopineet mikrotukiyksikön ulkoistamisesta X:ltä AB:n liikkeenjohdon vastuulle.

Lisätiedot

Lainanhakijan opas. Seitsemän askelta onnistuneeseen rahoitukseen. Joutsen Rahoitus

Lainanhakijan opas. Seitsemän askelta onnistuneeseen rahoitukseen. Joutsen Rahoitus Lainanhakijan opas Seitsemän askelta onnistuneeseen rahoitukseen. Joutsen Rahoitus Lainan hakeminen on helppoa, nopeaa ja turvallista Joutsen Rahoituksen verkkopalvelussa lainan haku on tehty niin helpoksi

Lisätiedot

Liikkuva lapsuus. Kurki Kimmo Kuntien Tiera Oy - Mikkelin toimipiste 1.1.2015

Liikkuva lapsuus. Kurki Kimmo Kuntien Tiera Oy - Mikkelin toimipiste 1.1.2015 2015 Liikkuva lapsuus Kurki Kimmo Kuntien Tiera Oy - Mikkelin toimipiste 1.1.2015 Sisällys Hankkeen alkuidea... 2 Hankkeen tavoitteet... 3 Hankkeen toimenpiteet... 4 Hankkeen toteutuminen... 5 Hankkeen

Lisätiedot

JALAN JA PYÖRÄLLÄ LIIKENNETURVA

JALAN JA PYÖRÄLLÄ LIIKENNETURVA Pidä pelivaraa JALAN JA PYÖRÄLLÄ LIIKENNETURVA Sisältö 3 Jalan ja pyörällä 4 Omilla teillä 5 Ajo pyöräkaistalla 6 Risteyksissä tarkkana 6 Opettele väistämissäännöt 7 Liikennemerkin mukaan 8 Kääntyvä väistää

Lisätiedot

SIPOON MASSBYN RATSASTUSKESKUKSEN JA OMAKOTIALUEEN ASEMAKAAVAMUUTOS, LIIKENNE

SIPOON MASSBYN RATSASTUSKESKUKSEN JA OMAKOTIALUEEN ASEMAKAAVAMUUTOS, LIIKENNE 4.8.2015 SIPOON MASSBYN RATSASTUSKESKUKSEN JA OMAKOTIALUEEN ASEMAKAAVAMUUTOS, LIIKENNE LIIKENNE Tarkastus 01 Päivämäärä 4/8/2015 Laatija Mari Kinttua Tarkastaja Jukka Räsänen Hyväksyjä Tuomas Lehteinen

Lisätiedot

Energiaviisas Jyväskylä -toimintasuunnitelma. Keski-Suomen Energiapäivä 17.2.2016

Energiaviisas Jyväskylä -toimintasuunnitelma. Keski-Suomen Energiapäivä 17.2.2016 Energiaviisas Jyväskylä -toimintasuunnitelma Keski-Suomen Energiapäivä 17.2.2016 PLEEC -hanke PLEEC Planning for energy efficient cities Rahoitus EU:n tutkimuksen 7. puiteohjelma Kumppanit 18 partneria

Lisätiedot

VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA

VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA 14.02.2017 TAAVETIN JA LAPPEENRANNAN VÄLI ON VILKKAASTI LIIKENNÖITY JA RUUHKAINEN Valtatie 6:n osuudella Taavetti Lappeenranta liikennöi päivittäin noin 9 000 autoa Tästä poikkeuksellisen

Lisätiedot

92% Hyvin suunniteltu valaistus on keskeinen osa asiakaskokemusta. asiakkaistamme suosittelee varauksetta Greenlediä.

92% Hyvin suunniteltu valaistus on keskeinen osa asiakaskokemusta. asiakkaistamme suosittelee varauksetta Greenlediä. SOVELLUSOHJE KAUPPA Hyvin suunniteltu valaistus on keskeinen osa asiakaskokemusta < Älykkyys ohjauksessa. Jos ulkona on hämärää, saa kaupan sisääntulossakin laskea valaistuksen tehoa. Ja vastaavasti kirkkaasta

Lisätiedot

TEKNISEN LAUTAKUNNAN KOKOUS 10/2015. Kokousaika 14.10.2015. Tekninen toimisto. Asiat :t 50-54. Asialista

TEKNISEN LAUTAKUNNAN KOKOUS 10/2015. Kokousaika 14.10.2015. Tekninen toimisto. Asiat :t 50-54. Asialista ASIALISTA TEKNISEN LAUTAKUNNAN KOKOUS 10/2015 Kokousaika 14.10.2015 Paikka Tekninen toimisto Asiat :t 50-54 Asialista 50 TEKNIIKKATALON SISÄILMAONGELMAT JA TILARATKAISUT... 129 51 MONITOIMIKESKUS; KOULUN

Lisätiedot

Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma v.1.4

Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma v.1.4 Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma v.1.4 Tämän esityksen sisältö tausta avoimet toimittajakohtaiset rajapinnat (toimittajan hallitsemat rajapinnat) avoimet yhteiset rajapinnat (tilaajan

Lisätiedot

Leppävirran kunnan hankintasuunnitelma vuodelle 2016

Leppävirran kunnan hankintasuunnitelma vuodelle 2016 10 Kunnanhallitus 101 Yleishallinto talous- ja toimistopalvelut Windows palvelin ja lisenssit 16 000 Jukka Airaksinen, p. 040 530 3053 Raindance Tal.Hall.Ohj tekn.päivitys 15 000 Sirpa Voutilainen, p.

Lisätiedot

TARMOn energiaekspertti ilta 1 Tausta ja ekspertin rooli

TARMOn energiaekspertti ilta 1 Tausta ja ekspertin rooli TARMOn energiaekspertti ilta 1 Tausta ja ekspertin rooli Emilia Olkanen & Lauri Penttinen TARMO Asuinalueiden viihtyisyys Asumisen mukavuus Yhteisöllisyys Rakennusten toiminnallisuus Energiatehokkuuden

Lisätiedot

Renkomäen kauppa-alue, 14 500 m2. Lahti KIINTEISTÖKEHITYS KIINTEISTÖKONSULTOINTI YRITYSJÄRJESTELYT YRITYSKONSULTOINTI

Renkomäen kauppa-alue, 14 500 m2. Lahti KIINTEISTÖKEHITYS KIINTEISTÖKONSULTOINTI YRITYSJÄRJESTELYT YRITYSKONSULTOINTI Renkomäen kauppa-alue, 14 500 m2 KIINTEISTÖKEHITYS KIINTEISTÖKONSULTOINTI YRITYSJÄRJESTELYT YRITYSKONSULTOINTI Renkomäen kauppa-alue, 14 500 m2 LISÄTIEDOT, MYYNTI- JA VUOKRAUSNEUVOTTELUT: Erkki Pursiainen,

Lisätiedot

KORKEALAATUISET LED 360 SULJETUT CORN LAMPUT

KORKEALAATUISET LED 360 SULJETUT CORN LAMPUT KORKEALAATUISET LED 360 SULJETUT CORN LAMPUT www.sanpek.fi Sanpek-LED korkealaatuiset 360 CORN LED- lamput edustavat LEDvalaistustekniikan viimeisintä kehitysaskelta. Nämä CORN LED-lamput on kehitetty

Lisätiedot

Kela osana monialaisessa verkostossa

Kela osana monialaisessa verkostossa Kela osana monialaisessa verkostossa 2 Lähde: TEM/Päivi Kerminen Kelan strateginen painopiste kumppanuusyhteistyössä Parannamme suorituskykyämme uudistamalla toimintojamme sekä vahvistamalla yhteistyötä

Lisätiedot

Otteet Otteen liitteet Muutoksenhakukielto, valmistelu Päätösehdotus

Otteet Otteen liitteet Muutoksenhakukielto, valmistelu Päätösehdotus Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/202 (5) 57 Aluevarauksen jatkaminen ja laajentaminen Kauppahuone Laakkonen Oy:lle, Broman Group Oy:lle, Ativa Oy:lle ja A-Katsastus Oy:lle liike- ja toimitilahankkeiden

Lisätiedot