C2katuvalo. Vaasan katuvalojen ohjausjärjestelmä uusittiin pikavauhdilla

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "C2katuvalo. Vaasan katuvalojen ohjausjärjestelmä uusittiin pikavauhdilla"

Transkriptio

1 C2katuvalo. Vaasan katuvalojen ohjausjärjestelmä uusittiin pikavauhdilla haastateltavana kaupungin katuvaloista vastaava sähköteknikko Harri Heino Mikkeliin uusi ohjausjärjestelmä ESCOkonseptilla Uuraisten valaistussuunnittelussa satsataan turvallisuuteen Miten suunnitellaan ulkovalaistus, joka pienentää kustannuksia ja palvelee asukkaita?

2 Valoa oikeaan aikaan Vuoden pimeimpään aikaan meitä jyväskyläläisiä hemmotellaan valolla. Valon kaupunki -tapahtuman toinen toistaan upeammat valaistuskohteet valaisevat myös kaupunkilaisten mielen. Valon kaupungin ulkovalaistus syttyy ja sammuu nyt C2 SmartLight -järjestelmän ohjaamana. Tämä toistaiseksi suurin toimitusprojektimme on viimeistelyä vaille valmis. Olemme asentaneet Jyväskylässä ohjauksen yli 400 ulkovalaistuskeskukseen, jotka ohjaavat yli valaisinta ja ottaneet ohjauspalvelun tietojärjestelmän käyttöön. Projekti on sujunut täsmälleen suunnitellussa aikataulussa, ja laadulliset tavoitteet on saavutettu. On hienoa, että saimme olla tämän suuren valaistuksen ohjausprojektin kokonaisvastuullinen toimittaja. Olemme laajentaneet toimintaamme ulkovalaistussuunnitteluun. Asiantuntijamme suunnittelevat ulkovalaistuksen, joka pienentää kustannuksia ja palvelee asukkaita. Ammattilaisten avulla elohopealamput saadaan korvattua ja saneeraushanke maksamaan itse itsensä energiasäästöillä kohtuullisessa ajassa takaisin. Tavoitteena on tasainen, hyvälaatuinen ja ympäristöystävällinen valaistus, kuten valaistussuunnittelijamme Jonna Liius tiivistää suunnittelutiimin työstä kertovassa jutussa sivulla 8. Tulevalle vuodelle olemme asettaneet innostavat tavoitteet. Ensi vuonna C2 SmartLight ohjaa valoja yhä useammassa kohteessa Suomessa, mutta myös maamme rajojen ulkopuolella. Ohjausteknologia ottaa merkittäviä askeleita eteenpäin, ja omaa tuotevalikoimaamme kehitetään monipuolisemmaksi ja entistä paremmin asiakastarpeita vastaavaksi. Kehitämme yritystämme, jotta voimme tarjota valoa oikeaan aikaan, oikeassa paikassa ja oikealla teholla. Mauri Haapasaari toimitusjohtaja C2katuvalo. Sisältö. Mikkeliin uusi ohjausjärjestelmä ESCO-konseptilla 3 C2:n suunnittelutiimi esittelyssä 6 Valon kaupungin katuvalot testissä 11 Vaasan katuvalokeskuksiin vaihdettiin SmartLight 12 Uuraisten valaistussuunnittelussa satsataan turvallisuuteen 14 2 C2katuvalo.

3 Mikkeli uusii ohjausratkaisun kaupungin katuvalokeskuksiin Mikkelin tekemä energiatehokkuus-sopimus työ- ja elinkeinoministeriön kanssa velvoittaa kaupunkia säästämään yhdeksän prosenttia sen energiankulutuksesta vuoteen 2016 mennessä. Energian säästämiseksi katuvalaistuksesta Mikkeli valitsi kumppanikseen C2:n. Teksti ja Kuvat Saila Aarnio Mikkelin kaupunki ja C2 solmivat viisivuotisen energiansäästösopimuksen C2 toteuttaa katuvalojen ohjausratkaisun kaupungin omistamalle alueelle. Työ- ja elinkeinoministeriön tarjoamalla Energy Service Company (ESCO) -konseptilla energiainvestointi onnistuu valtion 30 prosentin tuella. Ennen C2:n ohjausjärjestelmään päätymistä Mikkelissä harkittiin katulamppujen vaihtamista led-valoihin. Idea kuitenkin hyllytettiin niiden käyttöominaisuuksien vuoksi. Ledtekniikka ei ole vielä siinä mallissa, että niillä voisi valaista katuja turvallisesti, 3 C2katuvalo.

4 Mikkelin kaupunki ostaa katuvaloverkkojen ylläpidon ESE-Tekniikalta, jonka asiantuntijoista oli iso apu myös uutta ohjausjärjestelmää suunnitellessa. Minä olen kyllä käyttänyt Pylkkäsen Pentin apua häikäilemättömästi hyödyksi, nauraa Päivi Turkki. kertoo Mikkelin katujen ylläpidosta vastaava kunnossapitopäällikkö Päivi Turkki. Myöskään led-valojen teho ei ollut samalla tasolla suurpainenatriumlamppujen kanssa, jatkaa Pentti Pylkkänen, joka vastaa ulkovalaistuksen huollosta ESE-Tekniikka Oy:ssä. Katuvalokeskukset kahdella omistajalla ESE-Tekniikka on Etelä- Savon Energia Oy:n (ESE) urakointiyksikkö, jolta kaupunki ostaa katuvaloverkkojen ylläpidon. Hankinta tehdään sisäisellä laskutuksella, sillä koko ESE-konsernin omistaa Mikkelin kaupunki. Mikkelissä vanhan kantakaupungin alueella olevan ulkovalaistuksen omistaa ESE. Kaupungin hallussa taas on ulkovalaistus uusilla, kuntaliitosten mukana tulleilla alueilla. C2:n kanssa uusitaan tässä vaiheessa ulkovalaistuksen ohjausratkaisu noin puoleen kaupungin omistuksessa olevista katuvalokeskuksista. Kaupungin ja ESE-Tekniikan yhteisestä historiasta oli paljon hyötyä, kun katujen ylläpitoyksikössä pohdittiin fiksuinta ratkaisua energian säästämiseen 4 C2katuvalo. Mikkelin energiansäästösopimus Sisältö: C2 toimii ESCO-yrityksenä ja toteuttaa Mikkeliin katuvalojen ohjausratkaisun alueelle, jonka katuvalokeskukset ovat kaupungin omistuksessa Tavoite: Säästää energiaa katuvalojen käytöstä Aikataulu: Sopimus solmittu 2009, asennukset tehty, elohopeavalaisimet vaihdetaan ja säätöajat määritellään 2010 aikana Kustannukset vuodessa: euroa Säästötavoite 2011: 9 %:n energiansäästö katuvalaistuksesta. Turvauduin harkintavaiheessa ESE-Tekniikan asiantuntemukseen. Pohdimme, mitä hyötyjä kaupunki saavuttaa, jos vanha järjestelmä poistettaisiin käytöstä ja tilalle tulisi uusi ohjausratkaisu. Pentistä on ollut iso apu tässä työssä, Turkki kiittää. Hän arvostaa myös C2:n Petri Laitisen positiivista asennetta hankkeen alkumetreiltä lähtien. Petri jaksoi vääntää rautalangasta, mistä on kyse. Minun piti tarkistaa häneltä asioita monta kertaa, kun minulla ei ole tämän alan osaamista. Hän tarjoutui tulemaan paikan päälle selittämään asioita, mikä oli heiltä erinomaista palvelua. Aiemmat referenssit painoivat C2 valittiin tehtävään sen aiempien referenssien perusteella. Kun useat muut kunnat, ja suuret kaupungitkin, olivat päätyneet C2:een omien katuvalojensa ohjausratkaisussa, Mikkelin ei tarvinnut kilpailuttaa toimittajaa. Luin Pieksämäen ja Tampereen kollegojen hyvistä kokemuksista C2:n kanssa. Hyödynsin heidän tekemää kilpailutusta omassa

5 päätöksessämme, Turkki kertaa. Projekti aloitettiin kartoittamalla alueen katuvalokeskukset. Pylkkänen pitää fiksuna, että kartoitus tehtiin yhdessä. C2:n Jorma Malinin kanssa käytiin keskukset läpi ja mietittiin, mitä tehdään. Toteutus oli tämän jälkeen helppoa. Kartoituksen ajankohta vaan oli hankala, kun se tehtiin talvella, jolloin lumi hankaloitti työtä. Seuraavia hankkeita suunnitellessa tämä on hyvä ottaa huomioon. Kartoituksen jälkeen katsottiin, missä ohjauslaitteet on järkevää ottaa käyttöön. Tänä vuonna Rantakylän ja Otavan alueelle on asennettu ohjausyksiköt vanhojen laitteiden ja hämäräkytkinten tilalle. Syksyllä vaihdetaan elohopeavalaisimet suurpainenatriumlamppuihin. Syksyn aikana tehdään myös järjestelmän hienosäätö: se, milloin lamput syttyvät ja sammuvat. Selvitämme, mihin aikaan ihmiset liikkuvat. Turhaa polttoaikaa pyritään vähentämään. Katuvalojen kellonaikojen säätämisestä tehdään esitys tekniselle lautakunnalle syksyn kuluessa, kertoo Turkki. C2:lta apua hakemuksiin Projektin paperityöt sujuivat Turkin mukaan helposti, kun C2 teki tarvittavat laskelmat ja valmisteli Jos ESCO -hakemus olisi jäänyt meidän kontolle, se olisi jäänyt tekemättä. asiakirjat. ESCO-hakemuksessa oli tarkka kuvaus hankkeesta, hinta ja tieto siitä, missä ajassa järjestelmä maksaa itsensä takaisin. C2 teki hakemuksessa ison työn, meiltä tuli suurin piirtein vain y-tunnukset. Jos hakemus olisi jäänyt meidän kontolle, se olisi jäänyt tekemättä. C2 auttoi meitä hirvittävän paljon, varmaan enemmän kuin sopimukseen kuuluukaan, hän toteaa. Nyt, kun katuvalojen ohjausratkaisu on toteutettu sovituilla alueilla, ja kaupunki on vastaanottanut työn, kaupungin täytyy tehdä tuen saamiseksi vielä maksatushakemus ELY-keskukseen. Turkki arvioi, että loput ohjausratkaisut kaupungin omistamiin katuvalokeskuksiin uusitaan joko 2011 tai Jos siihen ei saada ESCO-rahoitusta, teemme vaiheen kerrallaan kaupungin budjetista. Pentti Pylkkänen uskoo, että C2:n ohjausjärjestelmästä on eniten hyötyä huoltokäyttöön. Siitä voi seurata, mitä katuvaloverkossa tapahtuu. Näitä tietoja emme ole aiemmin saaneet. 5 C2katuvalo.

6 C2:n suunnittelutiimi esittelyssä: Räätälöityjä ja ympäristöön istuvia ulkovalaistuskokonaisuuksia Teksti Saila Aarnio Kuvat Saila Aarnio, Kaisa Nyrönen-Piispanen Asiakkaan kuuntelua, katuvalokeskusten ja valaisinten katselmointia, raporttien koostamista, laskelmien ja tukihakemusten tekemistä, valaistussuunnittelua ja asentajien opastamista. Siten syntyy ulkovalaistus, joka sopii ympäristöönsä ja tuo säästöjä. Syyskuinen perjantai on poikkeuksellinen päivä C2:n toimistolla: koko suunnittelutiimi on saman aamukahvipöydän ääressä. Projektipäällikkö Markku Korpilauri on palannut kahdeksan viikon jälkeen Tampereen jälkitarkastuskeikalta, eikä hänen kollegansa Jorma Malin ole vielä ehtinyt lähteä suunnittelupalaveriin Jyväskylän kaupungille. Vaikka tiimiläisten yhteydenpito hoituu näppärästi sähköpostilla ja puhelimella, projekti-insinööri Arja Järvisen ja valaistussuunnittelija Jonna Liiuksen mielestä välillä on mukava vaihtaa tietoja ja kuulumisia kasvotustenkin. C2:lla ulkovalaistuksen saneerausohjelma aloitetaan palaverilla asiakkaan kanssa. Selvitämme, miten voimme olla heille avuksi, saada heille säästöjä ja ohjata valoja järkevästi, kertoo Jorma Malin. Jos asiakkaalla ei ole tarvittavia ja ajan tasalla olevia dokumentteja valaistusinfrastruktuuristaan, C2:n edustajat tekevät nykytilanteen kartoituksen kohteessa. Keskukset ja valaisimet syynissä Kartoitus voi kohdistua joko katuvalokeskuksiin tai valaisinpisteisiin tai molempiin. Keskuksia inventoidessa C2:n asiantuntijat kiertävät kaikki keskukset läpi ja kartoittavat niiden kunnon. Tutkimme erilaisilla 6 C2katuvalo.

7 C2:n suunnittelutiimillä on noin 100 vuoden kokemus sähköalan töistä. Katuvalaistuksen suunnittelussa heitä kiehtoo töiden monipuolisuus ja haasteellisuus. Vas. Jonna Liius, Arja Järvinen, Markku Korpilauri ja Jorma Malin. 7 C2katuvalo.

8 mittauksilla ja ohjauksilla, lämpenevätkö komponentit ja pitävätkö ne kovaa ääntä, onko katuvalokeskuksessa havaittavissa sähköturvallisuuspuutteita tai vaarallisia aineita, kuten asbestia. Pohdimme, kannattaako keskukseen kytkeä uusia laitteita vai suositellaanko suoraan sen uusimista, Malin kuvaa. Selvitämme, miten voimme olla asiakkaille avuksi, saada heille säästöjä ja ohjata valoja järkevästi. Raportista tietoja, ehdotuksia ja laskelmia Kartoitusten jälkeen tehdään raportti nykytilasta. Siihen kootaan tiedot katuvalokeskusten tai valaisimien määrästä ja niiden kunnosta. Keskuksia koskevat tiedot C2:lla kokoaa Arja Järvinen. Työstän kentältä kerättyjen tulosten pohjalta asiakkaalle raportin. Se sisältää ehdotuksia esimerkiksi siitä, kuinka valaistuksen ohjausalueet kannattaisi jakaa tai siitä, kuinka kaupungin valaisemien liikuntapaikkojen valaistuksen ohjaus tulisi toteuttaa, hän kertoo. Valaistussuunnitelmassa taas otetaan kantaa siihen, miten elohopealamput saadaan korvattua ja hanke maksamaan itse itsensä energiasäästöillä kohtuullisessa ajassa takaisin. Laskelmissa tulee ottaa huomioon pylväskorkeus, pylväsväli, tien leveys sekä esimerkiksi tien vieressä oleva kevyenliikenteen väylä, että valo saadaan osumaan halutulle alueelle. Valokaistan tulee levittyä tarpeeksi leveälle pylväsvälin mukaan. Tavoitteena on tasainen, hyvälaatuinen ja ympäristöystävällinen valaistus, Liius sanoo. Suunnittelutiimiin lokakuussa liittynyt Jarmo Piispanen on työskennellyt katuvalojen parissa neljännesvuosisadan. Hyvä ulkovalaistus istuu hänen mielestään ympäristöönsä ja palvelee alueen asukkaita. Jos kaavoittaja ei ole ottanut katuvalaistusta huomioon Keskukset valokuvataan ja numeroidaan. Kartoitus etenee keskimäärin 10 keskuksen päivätahdilla. Esimerkiksi Jyväskylän 400 keskuksen katselmointiin meni pari kuukautta. Vuodenajat vaikuttavat tahtiin jonkin verran. Hangessa työ edistyy hitaammin, mutta eniten hidastaa vesisade, jolloin keskusten katselmointia ei voi tehdä turvallisuussyistä ollenkaan. Joskus työtä hankaloittaa se, että linnut tai ampiaiset ovat rakentaneet pesänsä keskukseen. Valaistuspuolella inventoidaan valaisinpisteet tutkimalla valaisimet, valaisinvarret, pylväät, johdotus sekä asennustiedot. Käytännössä tämä tapahtuu niin, että kaikki kunnan kadut ajetaan läpi. Valot laitetaan päälle ja katsotaan, minkälaisia lamppuja kyseisellä kadulla on. Elohopeavalaisimen tunnistaa sinertävänvalkoisesta, kylmästä valosta, suurpainenatriumlamppu taas taittaa keltaoranssiin, kertoo C2:lla valaistussuunnitteluun ja -laskelmiin erikoistunut Jonna Liius. Tiedot kerätään asiakkaan toiveiden mukaan joko elohopeavalaisimista tai kaikista valaisimista valaisimen kartoitukseen menee tyypillisesti noin viikko. Kartoituksessa käytetään ensisijaisesti kunnassa toimivia paikallisia sähköasennusfirmoja. C2 voi toteuttaa työn myös avaimet käteen -periaatteella. Jarmo Piispanen on C2:n suunnittelutiimin tuorein vahvistus. Hänen toimipisteensä on Saarijärvellä. Hän pitää luovasta ja itsenäisestä, mutta kuitenkin yhdessä tiiminsä kanssa tehtävästä työstään. 8 C2katuvalo.

9 talojen ja tonttiliittymien paikkoja suunnitellessaan, katuvalo saattaa talon valmistuttua loistaa suoraan makuuhuoneeseen tai sijaita auton tiellä. Talonrakentajien tulisikin pyytää yhdyskuntatekniikalta ote katusuunnitelmasta jo talon suunnitteluvaiheessa, hän muistuttaa. C2 auttaa myös toteutuksessa Asiakkaalle toimitetaan yksityiskohtainen ja aikataulutettu toimenpidesuunnitelma siitä, kuinka saneeraushanke olisi hyvä toteuttaa. C2:n asiantuntija auttaa myös esittelymateriaalin valmistelussa ja tulee tarvittaessa mukaan teknisen lautakunnan kokoukseen esittelemässä sitä. Saneeraukseen on mahdollista saada investointitukea, jonka hakemiseen saa apua myös C2:lta. Suunnitteluvaiheen jälkeen asiakas kilpailuttaa tarvitsemansa hankinnat. Kilpailutuksen pohjana käytetään usein C2:n kokoamia raportteja ja materiaaliluetteloita. Silloin, kun C2 valitaan saneeraushankkeen yhteistyökumppaniksi, sen on helppo edetä toteutusvaiheeseen tekemiensä kartoitusten ja suunnitelmien pohjalta. Valaistussuunnitelmassa C2 ehdottaa asiakkaalle korvaavia valaisimia, ja asiakas kilpailuttaa saneerausurakan. Valittu urakoitsija vastaa uusien laitteiden asennuksesta ja vanhojen hävittämisestä. Katuvalokeskuksiin C2 toimittaa uudet ohjauslaitteet ja opastaa asennusryhmää niiden asentamisessa. Projektipäällikkö on mukana ensimmäisten laitteiden asennuksissa. Katsomme, että asentajat saavat homman vietyä loppuun asti ja otettua yhteyden valvomoon. Tämän jälkeen he voivat olla meihin yhteydessä puhelimella, toteaa Korpilauri. Ulkovalaistuksen saneerausohjelma 1. Nykytilanteen kartoitus o selvitetään nykyinen valaistuksen ohjausratkaisu ja katuvalokeskusten kunto o inventoidaan valopisteet o täydennetään dokumentaatiota tarvittaessa o toteutus kunnan omana työnä tai C2:lta avaimet käteen -periaatteella 2. Ulkovalaistuksen ja ohjausratkaisun suunnittelu o tarvittavat korjaukset ja elohopeavalaisinten uusinnat o tarvittavat muutokset keskuksissa ja valopisteissä o energiaa säästävä ohjausratkaisu 3. Kustannusarvio o lasketaan saavutettavat energiasäästöt o suunnitellaan takaisinmaksuaika 4. Toteutussuunnitelman laatiminen o yksityiskohtainen ja aikataulutettu toimenpidesuunnitelma siitä, kuinka saneeraushanke toteutetaan o esittelymateriaali päättäjille o C2 tarvittaessa mukana teknisen lautakunnan kokouksessa esittelemässä o saneeraukseen on mahdollista saada investointitukea, C2 auttaa tukihakemuksen tekemisessä 9 C2katuvalo.

10 Myyntikonttori Ruotsiin C2 selvittää sähkölaitteistojen kunnon Suunnittelutoimisto Saarijärvelle C2 Information Systems on perustanut myyntikonttorin Ruotsiin. Malmössä sijaitsevassa toimipisteessä työskentelee Bruno Lantz vastuualueenaan ulkovalaistuksen ohjausratkaisujen myynti Ruotsiin ja Norjaan. Lantzilla on kymmenien vuosien kokemus myynnistä ja markkinoinnista julkiselle sektorille. Myyntikonttorin perustaminen Ruotsiin on C2:n päänavaus poh- joismaisille ulkovalaistuksen ohjausratkaisumarkkinoille. Investoimme lähivuosina voimakkaasti kansainvälistymiseen ja etsimme aktiivisesti vahvoja kumppaneita toteuttamaan ja tarjoamaan ohjauspalveluita Pohjoismaissa, C2:n myyntijohtaja Petri Laitinen kertoo. C2 Information Systems on saanut sertifikatin suorittaa kiinteistön sähkölaitteistojen kuntotutkimuksia. Sertifikaatin on myöntänyt henkilö- ja yritysarviointi Seti Oy. Kuntotutkimuksessa selvitetään kiinteistön sähkölaitteiden kunto ja toimintakyky. Tutkimuksen jälkeen tiedetään luotettavasti, missä elinkaarensa vaiheessa järjestelmät ja laitteet ovat. Tutkimuksen pohjalta laaditaan raportti, jossa kerrotaan, mitä osia nykyisistä laitteista ja järjestelmistä voidaan hyödyntää. Samalla arvioidaan laitteiden ja järjestelmien puutteet ja vaadittavat korjaukset. Näin korjaukset voidaan ajoittaa oikein ja laitteet ja järjestelmät saadaan vastaamaan nykyisiä vaatimuksia, ilman turhia kustannuksia. Kuntotutkimusten vastuuhenkilönä toimii projektipäällikkö Jorma Malin. C2 on avannut Saarijärvelle suunnittelutoimiston, jossa työskentelee valaistussuunnittelija Jarmo Piispanen. Hänellä on noin 25 vuoden kokemus ulkovalaistuksen suunnittelusta, sähkösuunnittelusta ja käytönjohdosta. Saarijärven toimipisteen ansiosta C2 pystyy palvelemaan entistä paremmin pohjoisen Keski-Suomen kuntia ja kaupunkeja. Jyväskylän ja Saarijärven toimipisteissä työskentelevät suunnittelijat muodostavat tiimin, joka palvelee asiakkaita kokonaisvaltaisesti sekä elohopeavalaisinten saneerauksissa että uusien valaistusalueiden suunnittelussa. 10 C2katuvalo.

11 Valon kaupungin katuvalot testissä Valon kaupunkina tunnettu Jyväskylä on uudistanut ulkovalaistustaan. Lokakuun aikana testataan valojen toimivuutta Kuokkalanpellon, Keltinmäen, Nenäinniemen, Huhtasuon ja Tikkakosken asuinalueilla. C2 Information Systems on toimittanut testialueille uudet valaistuksen ohjauskeskukset. Näin voidaan testata ulkovalaistuksen kaikkia ominaisuuksia. Testin aikana ohjauskeskukset sammuttavat katuvaloja aiemmin ja sytyttävät myöhemmin. Yöaikaan vain osa valoista on käytössä. Aamuyöllä kello yhden ja viiden välillä on kaduilla hiljaista. Silloin sammutamme osan valoista, kertoo Valon kaupunki -koordinaattori Ari Peltola. Asukkaiden mielipiteet tärkeitä Ohjauskokeilu koskee ainoastaan katu- ja puistovalaistusta, ei kiinteistöjen ulkovaloja. Asukkaiden mielipiteet ovat tärkeitä valaistusta suunnitellessa. Testauksen päätyttyä alueiden asukkailta kysytään mielipiteitä kokeilusta puhelimitse. Kyselyyn voi vastata myös internetissä. Olemme kiinnostuneita, millaisina ihmiset kokivat muutokset valaistuksessa ja millaisia tunteita ne herättivät. Palautteen perusteella osaamme paremmin kehittää valaistusta koko kaupungin alueella. Tulevaisuudessa on tarkoitus ottaa käyttöön samat valaistuksen ohjaamisperiaatteet ja tekniikka myös muilla asuinalueilla, selittää Peltola. Lopullisesti uusista valaistuksen ohjaamisperiaatteista päättää kaupunkirakennelautakunta vuoden 2011 alussa. Tavoitteena ympäristöystävällisyys Valaistuksen ohjauskokeilu ja uusien ulkovalaistuksen ohjausperiaatteiden laatiminen ovat osa Jyväskylän kaupungin Ympäristöystävällinen ulkovalaistus -projektia. Projekti saa investointitukea valtiolta. Tavoitteena on ollut käyttäjä- ja ympäristöystävällinen valaistusratkaisu. Jyväskylä on valaistuksen pioneerikaupunki. Siksi meille on tärkeää panostaa myös ympäristöystävällisyyteen ja energiatehokkuuteen. Me pyrimme jopa 20 prosentin säästöihin nykyisin valaistukseen kuluvasta energiasta, toteaa Peltola. Energiansäästö ei tarkoita huonontunutta valaistusta. Uuden teknologian avulla on mahdollista valaista tehokkaasti, oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan. Teksti Päivi Tirkkonen Kuva Antti Aarnio Valaistuksen ohjauskokeilu ja uusien ulkovalaistuksen ohjausperiaatteiden laatiminen ovat osa Jyväskylän kaupungin Ympäristöystävällinen ulkovalaistus -projektia. Pyrimme jopa 20 prosentin säästöihin nykyisin valaistukseen kuluvasta energiasta. 11 C2katuvalo.

12 Vaasa siirtyi älykkääseen ohjausjärjestelmään Teksti Pauliina Palttala, Kuvat Anna Koivisto Vaasan katuvalaistuksen ohjausjärjestelmän saneeraus valmistui kesäkuussa. Kaikkiin kaupungin 171 katuvalokeskukseen vaihdettiin C2:n SmartLight. Saneerauksen aikataulu oli tiukka, sillä valaistuksen ohjauksen aikaisemmin hoitanut Vaasan Sähkö lopetti palvelun tarjoamisen vanhentuneen tekniikan takia. Kaupunki valitsi tehtävään C2:n hankintakilpailun perusteella. SmartLight-konsepti oli ylivoimaisesti monipuolisin, kertoo katuvaloista vastaava sähköteknikko Harri Heino Vaasan kaupungin Teknisestä toimesta. Valaistuksen ylläpito ja suunnittelu on jaettu Vaasassa neljään yksikköön. Talotoimi vastaa rakennuksista, kiinteistö- ja vihertoimi puistoista ja leikkikentistä, vapaa-ajan virasto liikuntapaikoista ja katutoimi kaduista, teistä ja kevyenliikenteenväylistä. Kuusi vuotta kaupungin palveluksessa toimineen Heinon vastuulla on tie- ja katuvalaistuksen suunnittelu, kunnossapito ja rakennuttaminen. Vaasassa on myös Etelä- Pohjanmaan ELY-keskuksen teitä, joiden valot omistaa kaupunki. SmartLight -logiikan ansiosta samasta keskuksesta voidaan ohjata useita valoryhmiä eri luksitasoilla. Älykkäästä ohjauksesta oli saatu hyviä kokemuksia jo aikaisemmin. C2:n järjestelmä otettiin koekäyttöön seitsemässä ohjauskeskuksessa vuonna Yksi uusista keskuksista oli niin sanottu masteri, joka ohjasi kuutta alakeskusta. Vanhassa järjestelmässä oli ainoastaan yksi valoisuusanturi. Anturin havahtuessa koko kaupungin valot syttyivät tai sammuivat samalla kertaa. Nyt kaupunki on jaettu neljän anturin avulla sektoreihin, joiden valaistusta säädetään erikseen. Keskusta on ykkösalue, Sundom ja Vaskiluoto sekä Kokkolantien etelä- ja pohjoispuolet muodostavat omat alueensa, Heino summaa. Yksi keskus, monet valot SmartLight-logiikan ansiosta samasta keskuksesta voidaan ohjata useita valoryhmiä eri luksitasoilla. Yhteen ohjausyksikköön pystytään ajamaan tiedot kahdesta masterista. Tämä on Heinon mukaan erinomainen toiminto 12 C2katuvalo.

13 C2 on ollut Harri Heinon mukaan hyvä kumppani. Apua ja neuvoa on saanut tarpeen vaatiessa. C2 hoiti projektiin sekä alihankkijat että urakoitsijan, ja valmista tuli tiukasta aikataulusta huolimatta määräajassa. alueiden rajoilla. Vaasassa kaikki tiehallinnon tiet kuuluvat ykkösalueeseen, ja niiden valot syttyvät ensimmäisenä myös silloin, kun tie kulkee kakkosalueen läpi. Västervikin ja Metsäkallion asuntoalueilla on käytössä osasammutus. Kaupunki voi itse säätää valaistuksen luksitasoja ja hoitaa sammutuksen etäohjauksena. Lisäksi himmennys onnistuu valaisinkohtaisesti. Valaisimen sisäänrakennettu laite laskee kolmen edellisen yön perusteella keskiyön hetken. Valo himmenee kaksi tuntia ennen ja voimistuu viisi tuntia sen jälkeen. Valot palavat Vaasassa keskimäärin 3900 tuntia vuodessa, ja sähköä kuluu noin 8,5 megawattituntia. Sillä lämpiäisi 400 omakotitaloa. Keskustan valot sytytetään ensimmäisenä, muiden sektoreiden hieman myöhemmin. Missään ei odoteta pimeää, mutta hämärän ajan valotehoa säätämällä energiaa säästyy. Jos illasta ja aamusta saadaan nipistettyä kummastakin minuuttia pois, puhutaan vuositasolla merkittävästä säästöstä, Heino sanoo. Turvallisuus tärkeintä valaistuksessa Heinon mielestä Vaasassa on paljon hienoja kiinteistöjä, jotka voidaan ottaa mukaan valaistussuunnitelmiin. Toria ympäröivien vanhojen rakennusten julkisivut saivat näyttävän koristuksen kaupungin 400-vuotisjuhlan yhteydessä, ja Kasarmialueen valaistusta uudistetaan. Heinolle valaistuksessa tärkeintä on turvallisuus ja valoisan ajan jatkaminen, pohjolassa kun pimeää riittää. Valon väri vaikuttaa myös. Minua miellyttää valkoinen, sillä se toistaa värit keltaista paremmin. Valoteholtaan voimakkaampaa keltaista valoa suositaan autotiellä, valkoista käytetään puistoissa. Vaasan ohjausjärjestelmätoimitus Sisältö: Katuvalokeskusten ohjausjärjestelmän saneeraus Tavoite: Monipuolinen valaistuksen etäohjaus ja vikavalvonta, energian ja kustannusten säästö Aikataulu: Katuvalokeskuksia: 171 Lamppuja: C2katuvalo.

14 Hyvä saneeraussuunnitelma on tarkka ja joustava Uuraisten kunnaninsinööri Juhani Nojonen on hiljattain saanut käsiinsä C2:n laatiman ulkovalaistuksen saneeraussuunnitelman. Seuraavaksi hän hakee valtiolta ESCO-investointitukea projektin ensimmäistä puoliskoa varten. Teksti Pauliina Palttala, Kuvat Anna Koivisto Uuraisten kaksivaiheisessa hankkeessa kartoitetaan ensin katuvalokeskukset, sitten niitä ryhdytään saneeraamaan. Kunnan 13 valaisinkeskuksesta jo yhdeksän on tällä hetkellä C2:n ohjauksessa. Projektin ensimmäisen vaiheen aikana loputkin saavat uuden ohjausjärjestelmän, ja elohopeavalaisimista vaihdetaan noin puolet. Valmistelevina töinä C2 kävi läpi valaistuslinjat, lamput ja pylväät. Kuntokartoituksen tiedot kirjattiin sähköiseen C2 SmartLight Ticket -dokumentointijärjestelmään, jota voidaan päivittää selaimen tai puhelimen välityksellä maastosta käsin. Kätevä ohjelma on kunnan oman huoltoyhtiön käytettävissä myös jatkossa. Lisäksi C2 valmisteli kunnaninsinöörille hankkeen 14 C2katuvalo. esittelymateriaalit teknisen lautakunnan kuulemista varten ja ELY-keskukselle lähetettävän investointitukihakemuksen liitteineen. Uudet ohjauskeskukset mahdollistavat valojen monipuolisen ohjauksen ja himmennykset. Saneeraussuunnitelmassa esitellään EU-direktiivin mukaiset toimenpiteet elohopeavalaisimien korvaamisesta, ilmoitetaan kustannusarviot kullekin työvaiheelle sekä lasketaan saatavat energiansäästöt ja investoinnin takaisinmaksuaika. Joustavuus on olennaista. Vanhojen lamppujen vaihtamista ei kiirehditä turhaan ja suunnitelmassa huomioidaan se, ettei rahoitusta saa yhtenä könttänä. Tämän syksyn talousarviossa varataan määrärahat tuleville vuosille. Suunnitelman pitää olla tarkka ja luotettava, sillä ellei säästöä kerry, valtio ei maksa tukea, Nojonen korostaa. Yleisten teiden valaistus kunnan kontolla Uurainen tarjoaa hyviä mahdollisuuksia omakotitaloasumiseen. Noin 30 kilometrin säteellä sijaitsevat Jyväskylä, Äänekoski ja Saarijärvi tarjoavat työpaikkoja

15 Uurainen on 3400 asukkaan kasvukunta, joka tarjoaa hyviä mahdollisuuksia omakotitaloasumiseen. Kunnanjohtaja Sirpa Rautio (vas.) ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Liisa Stenman-Kässi pitävät investoimista uuteen infrastruktuuriin tärkeänä kasvun turvaamiseksi. ja houkuttelevat muuttajia Uuraisille. Jyväskylän lentokentälle Tikkakoskelle on kirkonkylästä matkaa parikymmentä kilometriä. Noin 3400 asukkaan Uurainen onkin Keski-Suomen nopeimmin kasvavia kuntia asukaslukuun suhteutettuna. Asukasmäärä kasvaa noin kahden prosentin vuosivauhdilla. Sijaintimme on edullinen. Olemme satsanneet myös maankäytön suunnitteluun, pitkäjänteiseen kaavoitukseen ja tonttitarjonnan turvaamiseen, kertoo kunnanjohtaja Sirpa Rautio. Kolmannes Uuraisten väestä asuu keskustassa, loput hajaasutusalueella. Pienten liikennemäärien vuoksi kunta hoitaa myös yleisten teiden valaistuksen, joka muuten kuuluisi valtiolle. Keskustan valaistustarpeet on Nojosen mukaan huomioitu mukavasti. Koulujen ympäristö ja risteykset on pyritty valaisemaan hyvin, ja valojen määrää on lisätty vuosittain määrärahojen rajoissa. Kaava-alueille rakennetaan katuvalot samaan aikaan muun kunnallistekniikan kanssa. Tappuraharjun asuinalueella kokeillaan led-valaisimia kevyenliikenteen väylillä. Led-valot toimivat matalissa pylväissä, koska niiden valokiila on kapeampi. Korkeita tolppia pitäisi laittaa paljon enemmän. Led-valojen ohjaus on uutta tekniikkaa C2:llekin. Paperinen arkistointi työlästä Lähtötietojen hakeminen suunnitelmaa varten on työllistänyt Nojosta miehen omien sanojen mukaan kohtuullisesti, sillä arkistot olivat paperisia. Tulevaisuudessa Nojosen seuraajan on helppo ylläpitää, huoltaa ja kunnostaa katuvalojärjestelmää sähköistetyn arkiston avulla. Uuraisten valaistussuunnittelu on aina ollut Nojosen mukaan ylempää keskitasoa. Tärkeintä on turvallisuus ja se, että valot palavat oikeassa paikassa. Uusi ohjausjärjestelmä mahdollistaa valojen monipuolisen ohjauksen ja himmennykset. Myös yksittäisten valojen polttaminen on mahdollista. Saneeraushankkeen ensimmäisen vaiheen säästötavoite on 74 MWh vuodessa. Se on 43 prosenttia kunnan energiankulutuksesta vuodessa. Pienessä kunnassa, jossa on vähän henkilökuntaa, suositaan palvelujen ostamista ulkoa. C2 on palvellut auliisti ja ollut aktiivinen kumppani. C2:n palvelu on pelannut erittäin hyvin ja ollut kohtuuhintaista, Nojonen vetää yhteen. Uuraisten ulkovalaistuksen saneerausprojekti Sisältö: Tie- ja katuvalaistuksen saneeraus. Tavoite: Elohopeavalaisimien poisto, valaistuksen optimointi sekä energian ja kustannusten säästö. Aikataulu: Hanke toteutetaan kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa uusitaan huonokuntoiset valaisimet ja keskukset sekä ohjausratkaisu. Loput saneeraukset ja valaisimien vaihdot toteutetaan vuoteen 2015 mennessä. Katuvalokeskuksia: 13 Projektin kokonaiskustannukset: Liukumavaran kanssa euroa, saneeraushankkeelle haetaan investointitukea. Syntyneet säästöt: 43 %:n vuosittainen energiansäästötavoite projektin ensimmäisessä vaiheessa. 15 C2katuvalo.

16 C2 Information Systems on 2004 perustettu voimakkaasti kasvava ulkovalaistukseen erikoistunut asiantuntijayritys. Tuotteidemme avulla taajaman tai teollisuusalueen valot valaisevat oikeaan aikaan, oikeassa paikassa ja oikealla teholla. C2 Information Systems on älykkäiden taajamavalaistuksen ohjausratkaisujen markkinajohtaja Suomessa. Ota meihin yhteyttä: Mauri Haapasaari toimitusjohtaja Petri Laitinen myyntijohtaja C2katuvalo. 2/2010 C2 Information Systemsin sidosryhmälehti. Päätoimittaja... Petri Laitinen Toimitus... Viestintätoimisto Diverstas Taitto... Anna Koivisto Valokuvat... Anna Koivisto, Saila Aarnio, Antti Aarnio, Kaisa Nyrönen-Piispanen Paino... Keski-Suomen Painotuote Oy

Tapahtumalehti. Helsingin messukeskus 12.-13. lokakuuta 2011. Suomen suurin puhtaasti sähköasennusalan ammattitapahtuma. vierailla tapahtumassa

Tapahtumalehti. Helsingin messukeskus 12.-13. lokakuuta 2011. Suomen suurin puhtaasti sähköasennusalan ammattitapahtuma. vierailla tapahtumassa KAIKKI TÄYSIN MAKSUTTA Tapahtumalehti Helsingin messukeskus 12.-13. lokakuuta 2011 SÄHKÖ 2011 SÄHKÖ TELE DATA VALAISTUS Suomen suurin puhtaasti sähköasennusalan ammattitapahtuma VUODEN SÄHKÖ- TAPAHTUMA

Lisätiedot

Valaistus. Tähtäimessä miellyttävä ja. energiatehokas. valaistus. Tutustu kohteisiin!

Valaistus. Tähtäimessä miellyttävä ja. energiatehokas. valaistus. Tutustu kohteisiin! Valaistus Tähtäimessä miellyttävä ja energiatehokas valaistus Tutustu kohteisiin! Ympäristöystävällistä valaistusta Philips panostaa kestävään kehitykseen kaikessa toiminnassaan. Yrityksen tavoitteet

Lisätiedot

TLT-CONNECTION URAKOI SEUTUVERKKOHANKKEITA OMAKOTITALOSTA ENERGIAÄLYKÄS NRO

TLT-CONNECTION URAKOI SEUTUVERKKOHANKKEITA OMAKOTITALOSTA ENERGIAÄLYKÄS NRO NRO 1 2014 Rexel Finland Oy:n asiakaslehti UUSI VALAISTUS ON TUONUT KOUVOLAN UIMAHALLISSA SÄÄSTÖÄ PERÄTI 73 %. Timo Mattila 4 14 TLT-CONNECTION URAKOI SEUTUVERKKOHANKKEITA 32 OMAKOTITALOSTA ENERGIAÄLYKÄS

Lisätiedot

Kokonaiskustannuksiltaan edullisinta kunnossapitoa

Kokonaiskustannuksiltaan edullisinta kunnossapitoa Tiimimallilla haetaan Kaukajärviosuuskunta parempaa palvelua tarjoaa urapolkuja SIVUT 6 7 SIVU 9 Asumiskustannukset vaan nousevat? Maalämpö katkaisee kierteen! Taloudellinen maalämpö soveltuu mainiosti

Lisätiedot

ÄÄRETTÖMÄN PALJON. LVIS-Maailma Admicomin asiakaslehti 2/2013. Savon LVI-Talo Oy: Adminet auttoi. NewLiner Oy Konsernin toiminta läpinäkyväksi

ÄÄRETTÖMÄN PALJON. LVIS-Maailma Admicomin asiakaslehti 2/2013. Savon LVI-Talo Oy: Adminet auttoi. NewLiner Oy Konsernin toiminta läpinäkyväksi LVIS-Maailma Admicomin asiakaslehti 2/2013 NewLiner Oy Konsernin toiminta läpinäkyväksi Kemin Vesipiste Oy Adminet kasvun tukena DigiControl Ky Ei tarvetta paperinpyörittelijälle MTO-Sähkö Oy Eroon jälkilaskennasta

Lisätiedot

Duo. www.rtkpalvelu.fi

Duo. www.rtkpalvelu.fi Duo 2 www.rtkpalvelu.fi 2009 RTK-PALVELU OY ja TECHNOPOLIS OYJ: Laatu tulee työn tuloksena s. 4 RTK-PALVELU MAAJOUKKUEEN yhteistyökumppaniksi s. 20 SADAN MILJOONAN metsästys s. 22 1 RTK-PALVELU 2 2009

Lisätiedot

Danfoss Lämpö. 1/2012 Asiakas ja sidosryhmälehti

Danfoss Lämpö. 1/2012 Asiakas ja sidosryhmälehti MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Danfoss Lämpö Yritykset luovat ohjauskeinoja vähäpäästöisempään tulevaisuuteen Automaattiset linjansäätöventtiilit tekevät tuloaan Suomeen Sähkölämmitys on myös tulevaisuuden

Lisätiedot

NIBE mahdollisuuksien maailma!

NIBE mahdollisuuksien maailma! UUTISET 2 2012 Monipuoliset lämmitysratkaisut kaikenkokoisiin koteihin NIBE ilma/vesilämpöpumppuvalikoima laajeni NIBE DIM uuden ajan mitoitustyökalu NIBE UPLINK kiinteistölämpöpumppujen etäohjaus ja valvonta

Lisätiedot

LVIS-Maailma Admicomin asiakaslehti 3/2011

LVIS-Maailma Admicomin asiakaslehti 3/2011 LVIS-Maailma Admicomin asiakaslehti 3/2011 HSK Sähkö laskee tarjoukset tarkalla työkalulla s.4 Asentajan UUSI tehotyökalu Asentajan Mobiili s. 6 Rindessolla on laskutus ajan tasalla s. 8 Tutkitusti toimiva

Lisätiedot

kontrahti on hyötyä myös sinulle s. 8 Kylmäkosken vankilassa kokeillaan uutta yhteistyömallia s. 18 Oulussa säästetään energiaa s.

kontrahti on hyötyä myös sinulle s. 8 Kylmäkosken vankilassa kokeillaan uutta yhteistyömallia s. 18 Oulussa säästetään energiaa s. Puolustusministeriön peruskorjaus s. 4 Miten organisaatiomuutos hoidetaan hyvin? s. 14 kontrahti Senaatti-kiinteistöjen sidosryhmälehti 3 2010 Kylmäkosken vankilassa kokeillaan uutta yhteistyömallia s.

Lisätiedot

VISMA SOFTWARE OYJ:N ASIAKASLEHTI NRO 2/06. Visman tuotestrategia Projektin- ja projekteilla johtaminen. L7 - harppaus tulevaisuuteen

VISMA SOFTWARE OYJ:N ASIAKASLEHTI NRO 2/06. Visman tuotestrategia Projektin- ja projekteilla johtaminen. L7 - harppaus tulevaisuuteen NRO 2/06 VISMA SOFTWARE OYJ:N ASIAKASLEHTI Visman tuotestrategia Projektin- ja projekteilla johtaminen L7 - harppaus tulevaisuuteen PÄÄKIRJOITUS SISÄLTÖ AJANKOHTAISTA... 3 VISMAuutuus L7 - harppaus tulevaisuuteen...

Lisätiedot

LEHTI MYYNNIN HENKILÖILLE NRO 1. Kaikki asiakaskontaktit samassa paikassa. SalesMobiili - työkalu myyntiryhmille

LEHTI MYYNNIN HENKILÖILLE NRO 1. Kaikki asiakaskontaktit samassa paikassa. SalesMobiili - työkalu myyntiryhmille 06 LEHTI MYYNNIN HENKILÖILLE NRO 1 SalesPeople Kaikki asiakaskontaktit samassa paikassa SalesPlanilla tehokkuuutta myyntitoimintaan SalesMobiili - työkalu myyntiryhmille 06 PÄÄKIRJOITUS Lisää aikaa lisää

Lisätiedot

Energiaa poistoilmasta

Energiaa poistoilmasta Keski-Suomen 3/2013 Energiaa poistoilmasta Hissi lisää kiinteistön arvoa Riskikartoitus on pelastussuunnitelman perusta Keski-Suomen Kiinteistöyhdistyksen jäsenlehti Nyt likaa keräävät matot Jyväskylän

Lisätiedot

KYYKYTTÄVÄT KUNTIA. Korjata pitää, vaikka rahaa puuttuu. 7/2012 Puu ja betoni voidaan yhdistää toimivalla tavalla, Hermann Kaufmann sanoo.

KYYKYTTÄVÄT KUNTIA. Korjata pitää, vaikka rahaa puuttuu. 7/2012 Puu ja betoni voidaan yhdistää toimivalla tavalla, Hermann Kaufmann sanoo. ALANSA YKKÖNEN 7/2012 Puu ja betoni voidaan yhdistää toimivalla tavalla, Hermann Kaufmann sanoo. sivu 16 sivulla 36 Savo-Pielisen jätelautakunta vetää yhtä köyttä sivu 18 HS-Vesi siirtää pian vettä yli

Lisätiedot

kontrahti ELY-keskuksen Heikki Aronpää:»Muutokselle on annettava aikaa» s. 10

kontrahti ELY-keskuksen Heikki Aronpää:»Muutokselle on annettava aikaa» s. 10 kontrahti Senaatti-kiinteistöjen sidosryhmälehti 3/2014 ELY-keskuksen Heikki Aronpää:»Muutokselle on annettava aikaa» s. 10 > Senaatti-kiinteistöjen Petri Porkka: Yhteiskäyttötilat lisääntyvät s. 8 > Tulli

Lisätiedot

Pasilan toimipiste tutuksi: Huippuluokan palvelukyky Helsingissä. Raskone Nopeasti takaisin tielle 1

Pasilan toimipiste tutuksi: Huippuluokan palvelukyky Helsingissä. Raskone Nopeasti takaisin tielle 1 Pasilan toimipiste tutuksi: Huippuluokan palvelukyky Helsingissä Raskone Nopeasti takaisin tielle 1 Sisältö Uutiset Pääkirjoitus 3 Nyt avautui pakuhuolto.fi 5 Pasilan suuri tuntematon 6 Raskone yhteistyöhön

Lisätiedot

AURINKOSÄHKÖÄ TOIMITILOIHIN

AURINKOSÄHKÖÄ TOIMITILOIHIN NRO 1/2015 Rexel Finland Oy:n asiakaslehti 12 OMAVARASTOLLE ON LAPISSA KÄYTTÖÄ 14 TERVETULOA REXEL BUSINESS LOUNGEEN AURINKOSÄHKÖÄ TOIMITILOIHIN Exxact valonsäädin UNI400LED Valkoinen Antrasiitti Metalli

Lisätiedot

VISMAN ASIAKASLEHTI NRO 1/08. Houkutteleva ulkoistaminen Partner-kenttä uudistuu VISMAN AVULLA TEHOA KILPAILUTUKSEEN

VISMAN ASIAKASLEHTI NRO 1/08. Houkutteleva ulkoistaminen Partner-kenttä uudistuu VISMAN AVULLA TEHOA KILPAILUTUKSEEN NRO 1/08 VISMAN ASIAKASLEHTI Houkutteleva ulkoistaminen Partner-kenttä uudistuu VISMAN AVULLA TEHOA KILPAILUTUKSEEN PÄÄKIRJOITUS SISÄLTÖ AJANKOHTAISTA...3 VISMApartner Partner-kenttä uudistuu...4 Auringon

Lisätiedot

kontrahti Valimo on VTT:n käyntikortti Senaatti-kiinteistöjen sidosryhmälehti 3 2008

kontrahti Valimo on VTT:n käyntikortti Senaatti-kiinteistöjen sidosryhmälehti 3 2008 Kasarmista ympäristökeskukselle tilat Kiinteistöistä esteettömiä Toimistokampukset tulevat kontrahti Senaatti-kiinteistöjen sidosryhmälehti 3 2008 Valimo on VTT:n käyntikortti Kontrahti 3 2008 Sisältö

Lisätiedot

Espoo-Vantaa Maaliskuu 1/10

Espoo-Vantaa Maaliskuu 1/10 Espoo-Vantaa Maaliskuu 1/10 2 YRITYSMAAILMA Gustavelund kutsuu Tuusulanjärven rannalle Onnistuneita kokouksia - unohtumattomia elämyksiä Kokoushotelli Gustavelund sijaitsee upealla paikalla Tuusulanjärven

Lisätiedot

Smail. Uusia muotoja. Uusi toimitusjohtaja. Kirkkautta harmauteen Infrarahoitus etsii luovia väyliä. Äiti pärjää hyvin Kontulan ryhmäkodissa

Smail. Uusia muotoja. Uusi toimitusjohtaja. Kirkkautta harmauteen Infrarahoitus etsii luovia väyliä. Äiti pärjää hyvin Kontulan ryhmäkodissa Smail Kumppanuuden rakentaja 2 2011 Uusi toimitusjohtaja tuo Uusia muotoja 8 Kirkkautta harmauteen Infrarahoitus etsii luovia väyliä 12 22 Äiti pärjää hyvin Kontulan ryhmäkodissa Teksti: Katri Syvärinen

Lisätiedot

KUMPPANUUS. Kari Piispanen ja Jorma Holopainen ovat tyytyväisiä YIT:n ja Mikkelin yhteisyritykseen

KUMPPANUUS. Kari Piispanen ja Jorma Holopainen ovat tyytyväisiä YIT:n ja Mikkelin yhteisyritykseen ALANSA YKKÖNEN 5 /2010 Vaalassa ilmastotyö on arjen pieniä tekoja, kunnanjohtaja Tytti Määttä sivulla 36 kertoo. sivu 22 Kari Piispanen ja Jorma Holopainen ovat tyytyväisiä YIT:n ja Mikkelin yhteisyritykseen

Lisätiedot

INFRA Uusimaa. Päivärahojen verotuskiemurat tutuiksi s. 4. Työturvallisuus haasteena ESPOO KEHITTÄÄ RADANVARSIA s. 7

INFRA Uusimaa. Päivärahojen verotuskiemurat tutuiksi s. 4. Työturvallisuus haasteena ESPOO KEHITTÄÄ RADANVARSIA s. 7 2/2014 Työturvallisuus haasteena ESPOO KEHITTÄÄ RADANVARSIA s. 7 Päivärahojen verotuskiemurat tutuiksi s. 4 Nyt kannattaa valmistautua ilmoitusvelvollisuuteen s. 10 Länsimetron jatkohanke halutaan heti

Lisätiedot

LVIS-Maailma Admicomin asiakaslehti 4/2013

LVIS-Maailma Admicomin asiakaslehti 4/2013 LVIS-Maailma Admicomin asiakaslehti 4/2013 HSK Sähkö Oy Arki pyörii Adminetillä, henkilöstö keskittyy kasvuun Paratec Oy Enemmän rahaa vähemmällä työllä PeLVI Oy Jos jokin menee pieleen, hälytyskellot

Lisätiedot

Viinikkala. DB Schenker muuttaa uusiin toimitiloihin ja uudistaa prosessit

Viinikkala. DB Schenker muuttaa uusiin toimitiloihin ja uudistaa prosessit Suomen NetworkNro DB Schenker 2 2015 Viinikkala DB Schenker muuttaa uusiin toimitiloihin ja uudistaa prosessit viinikkala-teema 18 Mikko Palojoki, Rexel Finland: Logistiikan täsmällisyys ratkaisee. DB

Lisätiedot

Älykkäät verkot muuttavat myös sähköurakoinnin kenttää. enertec.fi. Automaatio säästää energiaa tehdasrakennuksissa. Komponenttien laatu vaihtelee

Älykkäät verkot muuttavat myös sähköurakoinnin kenttää. enertec.fi. Automaatio säästää energiaa tehdasrakennuksissa. Komponenttien laatu vaihtelee Automaatio säästää energiaa tehdasrakennuksissa Komponenttien laatu vaihtelee enertec.fi Amplit Oy:n Jussi Kuusela: Älykkäät verkot muuttavat myös sähköurakoinnin kenttää Viisas päätös tänään, älykäs sähköverkko

Lisätiedot

NOKIA TECHNOPOLIS INNOVATION MILL

NOKIA TECHNOPOLIS INNOVATION MILL NUMERO 1/2009 sivu 6 NOKIA TECHNOPOLIS INNOVATION MILL avaa kännykkäjätin ideasalkun sivu 2 JOUSTAVAT TILAT kasvuyritysten tukena sivu10 TAMPEREEN TEKNOLOGIAKESKUKSEEN myös kokous- ja konferenssikeskus

Lisätiedot

KANTAVERKKO KEHITTYY. Fenno-Skan 2 -merikaapeliyhteys loppusuoralla. Peltopylväs helpottaa maanviljelyä. Pohjanmaan verkko uudistuu

KANTAVERKKO KEHITTYY. Fenno-Skan 2 -merikaapeliyhteys loppusuoralla. Peltopylväs helpottaa maanviljelyä. Pohjanmaan verkko uudistuu Fingrid Oyj:n lehti 2/2011 KANTAVERKKO KEHITTYY 4 Fenno-Skan 2 -merikaapeliyhteys loppusuoralla 8 Peltopylväs helpottaa maanviljelyä 12 Pohjanmaan verkko uudistuu Tässä numerossa FINGRID Fingrid Oyj:n

Lisätiedot

Palau Rock Islands, snorklaten haikartalle

Palau Rock Islands, snorklaten haikartalle CWT Kaleva Travelin asiakaslehti 1/14 Palau Rock Islands, snorklaten haikartalle Vastaa lukijakyselyyn ja voita Viking Linen risteily Tukholmaan! Lue lisää s. 63. Mallorcan makuja Matkahallinnon prioriteetit

Lisätiedot

COOR PALVELUT HAKUSESSA? Tampereen Seudun 4/2014

COOR PALVELUT HAKUSESSA? Tampereen Seudun 4/2014 Tampereen Seudun Tehokas 1 4/2014 Maksuton esittelyspinning 29.10. klo17.30. Lisätietoja ja laitevaraukset tunneille ti-to klo 11-13, puh. 050 370 1160 tai osoitteesta www.takonsoutajat.fi. Kertamaksu

Lisätiedot