SAP arkistointia käytännössä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SAP arkistointia käytännössä"

Transkriptio

1 SAP arkistointia käytännössä HKScan Oyj / Ritva Vierula

2 SAP käyttöönotto SAP otettiin HK:lla käyttöön kahdessa vaiheessa Silloin ei arkistoinnista puhunut kukaan. Nykyisin SAP suosittelee, että arkistointistrategia luotaisiin jo implementointiprojektissa. Datamäärät alkoivat nopeasti kasvaa myyntijärjestelmän käyttöönotosta ja ongelmia ilmeni esimerkiksi puhelinmyynnin hitautena. Arkistointiprojekteja on käynnistetty kolme (2000, 2003 ja 2009).

3 Arkistointiprojektit Ensimmäinen projekti käynnistettiin ennen eurokonversiota. Tämän projektin fokus oli melko tekninen. Tarkoituksena oli saada kantaa pienemmäksi eurokonversion alta. Kartoitimme sen yhteydessä suurimmat taulut ja niiden arkistointiobjektit. Vuosilta tehtiin pelkästään siivousarkistointia myyntitoimituksille, tulosyksikköriveille ja nimiketositteille. Säilyttävän arkistoinnin tarpeita ja vaatimuksia selvittämään perustettiin 2003 projektiryhmä, jonka vetäjänä toimi Tuomo Suonkoski hankittiin ulkoinen arkistointijärjestelmä IBM:lta ja käynnistettiin uusi projekti edelleen Tuomon johdolla.

4 Arkistoinnin tavoitteet 2003 Lain vaatimat tiedot saadaan talletettua vaaditussa muodossa Alkuperäisdokumentit ovat tallessa ja haettavissa tarpeen mukaan. Sovelluksista arkistoidut tiedot ovat tallessa ja haettavissa tarpeen mukaan.

5 Pohditut arkistointistrategiat Nolla-strategia: ei tehdä mitään. Pidetään tiedot järjestelmässä ja hankitaan uutta kapasiteettia, jos tulee tilan puutetta. Minimistrategia: arkistoidaan vain se mitä on PAKKO. Maksimistrategia: arkistoidaan kaikki mahdollinen. Järkevä arkistointistrategia: arkistoidaan pakolliset tiedot sekä liiketoiminnan jatkuvuuden kannalta tärkeät tiedot.

6 Nollastrategia? Levytilan lisääminen ei auta isoista tauluista johtuvaan hitauteen. Käyttäjille tuttuja hitausongelmia ovat esim. nimiketositteet, tulosyksikköraportilta porautuminen, asiakkaan avoimet erät, kirjanpidon ja sisäisen laskennan raportit.

7 Minimistrategia? Minimin määrää kirjanpitolaki: kirjanpitokirjat ja tasekirja 10 vuotta, tositteet 6 vuotta. Säilytys muuttamattomalla välineellä (paperi, sähköinen muoto) Tätä kokeiltiin muutaman vuoden ajan. Tulostettiin kirjanpidon raportit spooliin, josta ne nostettiin txt-tiedostoiksi, zipattiin ja poltettiin CD-levyille. Pääkirjan koko oli yli 3 milj.sivua ja ajoajat tolkuttomia. Lisäksi ajot kaatuivat usein. Voi suositella vain pienille yrityksille.

8 Maksimistrategia? Kaikkea tietoa ei kannata arkistoida ja hyvin harvaa tietoa kannattaa arkistoida ikuisesti. Yleispätevää sääntöä tietojen säilytysajan määräämiseksi ei ole olemassa. Jokaisen yrityksen pitää kehittää oma tietojen säilytys- ja hävitysstrategiansa omista lähtökohdistaan yhteistyössä IT:n ja liiketoiminnan kanssa.

9 HK:n arkistointistrategia Arkistoinnin tehtävänä on säilöä tarpeelliset ja poistaa tarpeettomat tiedot. 1. SIIVOUSARKISTOINTI 2. JATKUVA ARKISTOINTI Päätetään ensin poistaa vanhat ja tarpeettomat logistiikan tositteet. Selviää, että SAP:sta poistaminen tapahtuu arkistoimalla. Ei ole mitään helppoa ERASEratkaisua.

10 Mitä SAP arkistoinnilla tarkoitetaan? Tietokanta-arkistointi (Data Archiving) Kirjanpidon tositteet, saldot, tilaukset, toimitukset, laskut, perustiedot Raporttiarkistointi (Print List archiving) tulostetut raportit kuten päiväkirjat, pääkirjat, tuloslaskelmat, taseet, kustannusraportit Asiakirja-arkistointi (Document archiving) tositteiden kuvat (myyntilaskut, ostotilaukset, lähetteet skannatut tositteet kuten ostolaskujen kuvat

11 Data-arkistointi Ensimmäinen kysymys: onko ulkoinen arkistointijärjestelmä välttämätön?

12 Arkistointivaihtoehdot? Kasvun pienentäminen? Summaukset, päivitysten lopetus Arkistointi Poisto? Talletus arkistoon? Mihin? Onko 3. osapuolen ulkoinen arkistointijärjestelmä välttämätön? 2003 jouduimme valitsemaan otammeko Baswaren laskujen kiertoon vai Ixoksen arkistointiin. Valinta oli BW, koska emme laita miljoonaa p:n poistoon. SAP:n mukaan ulkoinen arkisto ei ole välttämätön. Vaihtoehdot: levyn kulma, CD/DVD, SAP:n Content Server voivat toimia pienillä yrityksillä, mutta isoilla datamäärillä ei. Esim. meidän levynkulmat jäivät Tiedolle kun siirryimme Siemensille. Onneksi oli arkistoitu vain poistostrategialla. Hankimme arkistointijärjestelmän 2009.

13 SAP arkistointiprojektin vaiheet Dataanalyysi Lähtötilanne Projektiryhmä Arkistointikonsepti Testaus Käyttöön otto Taulukoot Kasvu Arkistointiobjektit Siivoustarve Projektipäällikkö IT Käyttäjät mukaan Prosessinomistajat Ulkoiset resurssit Riippuvuudet Lait ja asetukset Tiedon saatavuusvaatimukset Käyttöoikeudet Säilytysärjestelmä ja tapa Säilytysaika tietokannassa, arkistossa Dokumentointi Arkistointistrategia Arkistointisuunnitelma Arkiston ylläpito SAP Notet Transportit Variantit Tekniset konfiguroinnit (ArchivelLink, content server) Arkistointitesti Testin tulosten arviointi Valmistelut Toteutus Seuranta Jatkuva arkistointi Selvitettiin suurimmat taulut ja niiden arkistointiobjektit sekä objektien väliset riippuvuudet. Laitettiin objektien tarvitsemat konfiguroinnit kuntoon (tekniset, sovelluskohtaiset. Suoritettiin objektien arkistointitestaukset. Varsinainen työ alkaa vastaa käyttöönotosta eikä lopu koskaan!

14 Data-siivous ennen arkistointia Testeissä selvisi, ettei asia olekaan ihan yksinkertainen. SAP:n implementoinnissa oli tehty kaikenlaisia virheitä mm. määritelty turhia tilejä avoimien erien tileiksi. Käytössä oli keskitetty myynti, jossa sisäiset laskut oli laskutettu muistiolla ja roikkuivat avoimina myynnin tositevirrassa. Palautuksia ei oltu käsitelty loppuun. Seurauksena data ei lähtenyt mihinkään. Perfektionistinen oikeassa järjestyksessä tapahtuva arkistointi ei onnistunut. Myynnin tositevirrat ovat niin monimutkaisia, että yhden virheen taklaus paljasti kymmeniä uusia. Selvitä arkistoinnin esteet ja kouluta organisaatio toimimaan oikein. Jälkikäteen tiedon laatua on vaikea parantaa eikä siihen edes löydy motivaatiota. SAPn noteilla löytyy joitain korjausohjelmia, joiden avulla lukkoja voi avata.

15 Tauluanalyysi: suurimmat taulut Tulosyksikkörivit Nimiketositteet Myynnin bonussopimukset Kustannusraportit Avoimet erät Inforakenteet Tr. DB02, DB02OLD Käyttäjälle näiden taulujen kasvu näkyy odotusaikojen kasvuna. Bonussopimusten avaus, nimiketositteiden näyttö, asiakkaiden avoimet erät, viivästyskorot, tulosyksikköraportit copa-raportit ovat esimerkkejä, joissa hitaus alkaa näkyä.

16 Taulun arkistointiobjekti (tr. DB15) Jälkihyvitteille ei ole omaa objektia. Ne arkistoituvat laskujen mukana. Seuraavaksi selvitettiin mitkä arkistointiobjektit purevat suurimpiin tauluihin.

17 Arkistointiobjektit Arkistointiobjektit ovat SAP:n ohjelmia, jotka ohjaavat arkistointia. SAP-arkistointi ei ole vain tietokantatauluista poistamista, vaan objektien mukana säilötään paljon muutakin sovellustietoa kuten tietoa tietuerakenteesta, kenttämäärityksistä, riippuvuuksista muihin objekteihin, organisaatio-rakenteesta jne. Tiedot tallentuvat vain SAP:n ymmärtämässä muodossa. Versionkorotus ei vaikuta arkistoihin, mikä tuli meillä juuri todistettua.

18 Arkistointiobjektin määritykset Sovelluksen määrityksissä määritetään suoja-ajat arkistoinnille. Teknisissä määrityksissä arkistopolut ja tiedostokoot. SAP:n oletus on yleensä 300MB/10000 objektia. Kokemuksen perusteella meillä on pienennetty ongelma-objekteilla tiedostokokoa ja poistettu objektien määrä.

19 Myynnin arkistointiobjekteja Tilaus Toimitus Lasku TILAUS LÄHETE MM_MATBEL LASKU SD_VBAK RV_LIKP SD_VBRK FI_DOCUMNT Data-arkistointiobjektit

20 Objektien väliset riippuvuudet Useiden arkistointiobjektien välillä on riippuvuuksia. Esimerkiksi perustietoja ei voi poistaa ennen kuin niihin liittyvät tapahtumat on poistettu. Myös objektien järjestyksellä on merkitystä. Ensin arkistoidaan toimitukset, sitten laskut ja sen jälkeen tilaukset.

21 Muut kuin tekniset rajoitukset Esim. myynnin sopimukset (jälkihyvitteet) voivat olla vuoden pituisia. Laskuja ei saa arkistoida ennen kuin sopimukset on selvitetty. Sopimuksia ei voi tilittää arkistoiduista laskuista. Laskujen kuvat pitää olla tallessa ennen arkistointia. Kirjanpito haluaa säilyttää tiettyjen tilien kaikki tapahtumat.

22 Lukumääriä Tulosyksikkölaskennan rivit: GLPCA n. 100 milj. riviä per vuosi Nimiketositteita: MSEG 24 milj. riviä per vuosi Syntyviä tietomääriä voi ehkäistä lopettamalla tarpeettomien taulujen päivitykset ja ottamalla tositesummauksen käyttöön. (Data Archiving)

23 Murheenkryyni GLPCA Kirjoitusajo käsittelee noin miljoona riviä tunnissa ja delete-ajo on monta kertaa hitaampi. Meillä syntyy n. 100 milj. riviä vuodessa. Writeohjelmien kesto n 100 tuntia, delete hiljaisena aikana väh. 3x eli yht. 400 tuntia vuoden tietojen poistamiseen. Sallittu vain viikonloppuisin -> ei saada koskaan arkistoitua! Analyysiohjelma tr. TAANA Liian monen yhtä aikaisen deleteajon laukeaminen aiheuttanut järjestelmän kaatumisen. Ratkaisuksi löydettiin ohjelma RSARCHD, jolla voi säädellä yhtäaikaisten delete-ajojen määrää.

24 Arkistoidun tiedon haku Suorahaku (esim. FI-tositteet, laskut) Arkistoinforakenteet Tositeyhteysselain (Document Data Browser)

25 Kirjanpidon tositteet arkistosta Kirjanpidon arkistoidut tositteet näytetään samoilla ohjelmilla kuin arkistoimattomat.

26 Arkistoinforakenne Arkisto-objekteilla on valmiita rakenteita, jotka aktivoidaan ja ladataan. Myös omia rakenteita voi tehdä.

27 Myyntilaskun arkistoinforakenne Tositevirtaa ei arkistossa ole mutta yhteys arkistoituun kirjanpitotositteeseen säilyy.

28 Tositeyhteysselain (DRB) Tositteiden välinen audit trail säilyy vaikka niitä arkistoidaan. Toiminto löytyy tositevalikoista tai suoraan transaktiolla ALO1

29 Perustietojen arkistointi Oma taiteenlajinsa on perustietojen arkistointi. Meillä tuotenumerot loppuvat ja arkistoimalla on vapautettu niitä. Otamme kesäksi pahaaaavistamattoman kauppatieteen opiskelijan, jolle lupaamme sap-työtä. Meillä vuosien aikana kerätty yli 100-sivuinen nimikearkistoinnin virhekäsikirja. Osa tiedoista ei lähde itkemälläkään, osaan on löydetty SAP:lta ohjelmia, jotka poistavat esteen. Tuotantoreseptejä katoaa ja muuta kivaa. Poistetut nimikkeet aiheuttavat ongelmia APO:ssa.

30 Asiakirja-arkistointi HK:lla Myyntilaskut: arkistointi Enfon toimittamassa arkistointisovelluksessa (laskuttajan käytössä) sekä poltettuna CD-levyille. Ostolaskut: laskujen kuvat Baswaressa ja poltettuna CD:lle. Kuvat linkitetty SAP:n kirjanpidon tositteisiin. Kuvien vienti Content Managerille mietinnässä.

31 Raportti-arkistointi (Print List Archiving) Printtilistat ovat SAP:sta tulostettuja raportteja kuten päiväkirjat, pääkirjat, tase/tulos, arvonlisäveroluettelo, kustannusraportit. Osa näistä on kirjanpitolain mukaan arkistoitava muuttamattomalle tietovälineelle.

32 Raporttiarkistointi HK:lla Kirjanpidon lakisääteiset raportit tulostettiin alkuun SAP:sta spooliin, josta ne siirrettiin tiedostoon, pakattiin ja poltettiin CD:lle/DVD:lle alkaen raportit on ajettu SAP:sta IBM:n Content Managerille. Raporttien haku tapahtuu SAP:ista. Arkistointi tapahtuu tulostuksen yhteydessä

33 Printtilistojen haku (tr. OADR) Käyttöliittymä on varsin ankea.

34 Raporttien arkistointi Content Managerille tallennetaan SAP:sta kirjanpidon keskeiset raportit. Ne tallentuvat kompressoituna ja ovat avattavissa vain SAP:sta. Suoraan Txt-muodossa tallennetaan konserniverokeskuksen aineisto. Kustannus- ja tulosraporttien osalta ei ole keksitty ratkaisua, koska arkistointi ei tue kustannushierarkioita. BW voisi olla ratkaisu.

35 Verotiedostot Content Managerille Olemme teettäneet raporttiohjelman, joka tuottaa aineiston Konserniverokeskuksen atk-tarkastusta varten. Se talletetaan CM:lle vuosittain. Seuraavana vaiheena on selvittää olisiko SAP:n Data Retention Toolista (DART) apua tiedostojen talletukseen verottajaa, tullia ja tilintarkastajia varten.

36 Tilanne tänään SAP-arkistointi ei ole oto-projekti eikä datojen nirhaaminen ulos SAP:sta helppoa. Kun arkistointi aloitetaan myöhään, data-määrät ovat valtavat eikä helposti päästä tilanteeseen, jossa määrät eivät enää kasva. Mitä vanhempaa data on sitä vaikeampaa on myös päästä eroon arkistoinnin estävistä virheistä. Meillä tehtiin syyskuussa 2011 versiokorotus ja ohjelmassa on nyt on tehtävänä tarkistaa kaikki objektit ja aktivoida arkistoinforakenteet, joita ei käytetty 4.6C:ssä.

37 Oikealla tiellä ollaan Versiokorotusta edeltävässä arkistoinnissa taklattiin suuria taulua poistamalla dataa tulosyksikkölaskennasta, nimiketositteista ja myynnistä. Ensimmäisen kerran koko HK:n historiassa tietokannan koko pieneni. SAP Scoping lausunto Preliminary analysis has identified that you already have a comprehensive archiving strategy in place having performed over 7000 archiving runs to date. We have identified the largest document types on the system are as follows. 0% of the Sales an and Material Document data is older than 2008 which would suggest your strategy is successful and there is unlikely to be further savings based on our analysis. Exactly the same situation for Profit Centre Accounting documents. 100% of the data relates to fiscal years 2010 and 2011 therefore no further savings are expected.

38 ja eteenpäin mennään Vaikka pallo onkin välillä kadonnut ja usko on meinannut loppua, meillä siis on kuin onkin arkistointistrategia, joka SAP:n mielestä on jopa onnistunut!

TIKON siivoukset. Taloushallinnon kumppani Copyright TIKON Oy

TIKON siivoukset. Taloushallinnon kumppani Copyright TIKON Oy TIKON siivoukset 22.5.2017 1 KUUKAUSITTAIN TEHTÄVIÄ TOIMENPITEITÄ Tiliotteiden arkistoiminen Tiliotteiden poistaminen Tapahtumien lukitseminen Tyhjien kausien poistaminen Laskureskontran nollalaskujen

Lisätiedot

1 Visma Econet Pro Arkistointi

1 Visma Econet Pro Arkistointi 1 Visma Econet Pro Arkistointi 1.1 Arkistointiajo Visma Econet Pro:n on lisätty ominaisuus, jolla tietokannassa olevista tiedoista voidaan ajaa arkistointiajo. Arkistointi luo määriteltyyn hakemistoon

Lisätiedot

Verkkolaskujen arkistointi

Verkkolaskujen arkistointi Verkkolaskujen arkistointi Palvelun kuvaus sivu 1/7 Tiedon asiakirjat: tekijänoikeudet Tämän asiakirjan sisältöä tai mitään sen osaa ei saa jäljentää yrityksenne ulkopuolella ilman Tiedolta etukäteen saatua

Lisätiedot

Procountorin uudet ominaisuudet versiojulkaisussa 16.0.

Procountorin uudet ominaisuudet versiojulkaisussa 16.0. Procountorin uudet ominaisuudet versiojulkaisussa 16.0. Yhteenveto Uudistimme käyttäjät ja käyttöoikeudet näkymää ja paransimme sekä näkymän käytettävyyttä, että toiminnallisuutta. Lisäksi paransimme uusien

Lisätiedot

Aditro Tikon versio 6.2.0 SP1

Aditro Tikon versio 6.2.0 SP1 Tammikuu 2013 1 (6) Aditro Tikon versio 6.2.0 SP1 Ohjelmistomuutokset Tammikuu 2013 2 (6) Sisällysluettelo Tikon versioon 6.2.0 SP1 tehdyt muutokset... 3 1. Kirjanpito ja reskontra (6.2.0 SP1)... 3 1.1.

Lisätiedot

RONDO R8 ARKISTO - SÄHKETOIMINNALLISUUS

RONDO R8 ARKISTO - SÄHKETOIMINNALLISUUS RONDO R8 ARKISTO - SÄHKETOIMINNALLISUUS CGI - Johtava globaalien tietotekniikka- ja liiketoimintapalveluiden tarjoaja Maailman kuudenneksi suurin itsenäinen IT-palvelu- ja liiketoimintayritys Perustettu

Lisätiedot

YHTEISÖKAUPAN MUUTOKSET Yrityksen perustiedot_verokannat. Yhteisökaupan parametrien muuttaminen:

YHTEISÖKAUPAN MUUTOKSET Yrityksen perustiedot_verokannat. Yhteisökaupan parametrien muuttaminen: YHTEISÖKAUPAN MUUTOKSET 1.1.2010 Yhteisökaupan parametrien muuttaminen: EU-palvelumyynti EU-palveluostot Kolmikantamyynti Yrityksen perustiedot_verokannat Perusta mallikuvan mukainen uusi verokanta EU-palvelumyynti

Lisätiedot

Aditro Tikon versio SP1

Aditro Tikon versio SP1 Tammikuu 2013 1 (5) Aditro Tikon versio 6.2.0 SP1 Ohjelmistomuutokset Tammikuu 2013 2 (5) Sisällysluettelo Tikon versioon 6.2.0 SP1 tehdyt muutokset... 3 1. Kirjanpito ja reskontra (6.2.0 SP1)... 3 1.1.

Lisätiedot

JHS 155 Verkkolaskujen käyttö julkishallinnossa Liite 3 Kirjanpidon automatisointi

JHS 155 Verkkolaskujen käyttö julkishallinnossa Liite 3 Kirjanpidon automatisointi JHS 155 Verkkolaskujen käyttö julkishallinnossa Liite 3 Kirjanpidon automatisointi Versio: 1.1 Julkaistu: 27.5.2009 Voimassaoloaika: Toistaiseksi Sisällys 1 Kirjanpidon automatisointi...... 2 1.1 Kirjausketju

Lisätiedot

UUDET OMINAISUUDET ECONET PRO VERSIO 7.10

UUDET OMINAISUUDET ECONET PRO VERSIO 7.10 Plusseminaari 15.11.2012 UUDET OMINAISUUDET ECONET PRO VERSIO 7.10 Page 1 ASP Uuden yrityksen perustaminen Asetusten kopiointi valitusta yrityksestä Aikaisemmin samasta kannasta kuin mistä otettiin käyttäjien

Lisätiedot

KODAK EIM & RIM VIParchive Ratkaisut

KODAK EIM & RIM VIParchive Ratkaisut ATK Päivät 2006 Mikkeli KODAK EIM & RIM VIParchive Ratkaisut 29.-30.5. 2006 Stefan Lindqvist HCIS Sales Specialist Health Care Information Systems Kodak Health Group 3/24/2013 1 Arkistoinnin haasteita

Lisätiedot

Käsikirjan paperiversiota ei enää ylläpidetä ohjeen päivämäärän jälkeen. Viimeisimmät versiot ohjeista löydät ohjelman Help-ruudulta.

Käsikirjan paperiversiota ei enää ylläpidetä ohjeen päivämäärän jälkeen. Viimeisimmät versiot ohjeista löydät ohjelman Help-ruudulta. 2 Käsikirjan paperiversiota ei enää ylläpidetä ohjeen päivämäärän jälkeen. Viimeisimmät versiot ohjeista löydät ohjelman Help-ruudulta. Sisällys 1 Yleistä... 3 1.1 Kirjanpitolain uudistus 2016... 3 Liitetietotosite...

Lisätiedot

Tehokas osto- ja matkalaskujärjestelmä. Oma järjestelmä vai pilvipalvelu?

Tehokas osto- ja matkalaskujärjestelmä. Oma järjestelmä vai pilvipalvelu? Mika Tolonen, Account Manager, Basware Tehokas osto- ja matkalaskujärjestelmä. Oma järjestelmä vai pilvipalvelu? Basware Käyttäjäpäivät 20.-21.9.2011 Rohkeus liiketoiminnan kehittämiseen Lahti Ostoreskontraprosessien

Lisätiedot

MAANOMISTAJAIN LIITTO - JORDÄGARNAS FÖRBUND RY T A S E K I R J A. Tilinpäätös 31.12.2013

MAANOMISTAJAIN LIITTO - JORDÄGARNAS FÖRBUND RY T A S E K I R J A. Tilinpäätös 31.12.2013 MAANOMISTAJAIN LIITTO - T A S E K I R J A Tilinpäätös 31.12.2013 Toimintakertomus Tuloslaskelma Tase Liitetiedot Kirjanpitokirjat Allekirjoitukset MAANOMISTAJAIN LIITTO - : y-tunnus 0201663-9 Tuloslaskelma

Lisätiedot

MAANOMISTAJAIN LIITTO - JORDÄGARNAS FÖRBUND RY T A S E K I R J A. Tilinpäätös

MAANOMISTAJAIN LIITTO - JORDÄGARNAS FÖRBUND RY T A S E K I R J A. Tilinpäätös MAANOMISTAJAIN LIITTO - T A S E K I R J A Tilinpäätös 1.1-31.12.2017 Toimintakertomus Tuloslaskelma Tase Liitetiedot Kirjanpitokirjat Allekirjoitukset MAANOMISTAJAIN LIITTO - : y-tunnus 0201663-9 Tuloslaskelma

Lisätiedot

MAANOMISTAJAIN LIITTO - JORDÄGARNAS FÖRBUND RY T A S E K I R J A. Tilinpäätös 31.12.2012

MAANOMISTAJAIN LIITTO - JORDÄGARNAS FÖRBUND RY T A S E K I R J A. Tilinpäätös 31.12.2012 MAANOMISTAJAIN LIITTO - T A S E K I R J A Tilinpäätös 31.12.2012 Toimintakertomus Tuloslaskelma Tase Liitetiedot Kirjanpitokirjat Allekirjoitukset MAANOMISTAJAIN LIITTO - : y-tunnus 0201663-9 Tuloslaskelma

Lisätiedot

... tllrti1. VALITILINPAATOS. Liikennevirta. Y-tunnus: 2588986-2 04.12.2013-31.1.2014. tasekirja on sailvtettava 31.12.2024 asti.

... tllrti1. VALITILINPAATOS. Liikennevirta. Y-tunnus: 2588986-2 04.12.2013-31.1.2014. tasekirja on sailvtettava 31.12.2024 asti. ...... VALITILINPAATOS Liikennevirta Oy Y-tunnus: 04.12.2013-31.1.2014 Tama tasekirja on sailvtettava 31.12.2024 asti tllrti1. Valitilinpaatos tilikaudelta 04.12.2013 - Sisallysluettelo Tase 3 Tuloslaskelma

Lisätiedot

MAANOMISTAJAIN LIITTO - JORDÄGARNAS FÖRBUND RY T A S E K I R J A. Tilinpäätös

MAANOMISTAJAIN LIITTO - JORDÄGARNAS FÖRBUND RY T A S E K I R J A. Tilinpäätös MAANOMISTAJAIN LIITTO - T A S E K I R J A Tilinpäätös 1.1-31.12.2015 Toimintakertomus Tuloslaskelma Tase Liitetiedot Kirjanpitokirjat Allekirjoitukset MAANOMISTAJAIN LIITTO - : y-tunnus 0201663-9 Tuloslaskelma

Lisätiedot

Suvisaariston Navigaatioseura ry. TILINPÄÄTÖS

Suvisaariston Navigaatioseura ry. TILINPÄÄTÖS 1 Suvisaariston Navigaatioseura ry. TILINPÄÄTÖS Tilikausi: 01.01.2010-31.12.2010 Kotipaikka: Espoo Laatija: Samuli Suonpää Tämä tilinpäätös on allekirjoitettava ja säilytettävä paperilla 31.12.2020 asti.

Lisätiedot

Tulosta yrityksesi tuloslaskelma ja tase myöhempää tarkastusta varten. Ota varmuuskopio tilanteesta ennen tilimuunnosta.

Tulosta yrityksesi tuloslaskelma ja tase myöhempää tarkastusta varten. Ota varmuuskopio tilanteesta ennen tilimuunnosta. Tilimuunnosohje 1 (5) Tilimuunnosajo Tilimuunnosajo täytyy tehdä jos halutaan vaihtaa yritykselle tilikartta ja säilyttää tilien tapahtumat. Tilikartan vaihtoa varten perustetaan uusi yritys, jonne muunnosajossa

Lisätiedot

TILIOTE TOSITTEENA. Säästää aikaa ja vaivaa. Taloushallinnon kumppani Copyright TIKON Oy

TILIOTE TOSITTEENA. Säästää aikaa ja vaivaa. Taloushallinnon kumppani Copyright TIKON Oy TILIOTE TOSITTEENA Säästää aikaa ja vaivaa 22.5.2017 1 TILIOTE TOSITTEENA Tiedot tiliotteelta suoraan kirjanpitoon. Helpottaa ja nopeuttaa tiliotteiden käsittelyä Automaattitiliöintisäännöt vähentävät

Lisätiedot

Visma Document Center Versiosaate

Visma Document Center Versiosaate Visma Document Center 13.00 Versiosaate Sisällysluettelo 1 Yleistä... 2 1.1 Toimintaympäristövaatimukset...2 2 Uudet ominaisuudet ja parannukset - Yleiset... 3 2.1 GDPR arkistossa olevien laskujen lopullinen

Lisätiedot

TASEKIRJA Suomen Lähetysneuvosto ry

TASEKIRJA Suomen Lähetysneuvosto ry 1 / 9 TASEKIRJA Suomen Lähetysneuvosto ry Y-tunnus: 01.01.2015-31.12.2015 Tämä tasekirja on säilytettävä 31.12.2025 asti 2 / 9 Tilinpäätös tilikaudelta 01.01.2015-31.12.2015 Sisällysluettelo Tase... 3

Lisätiedot

PIKAOHJE PRODUCTION SOFTWARE

PIKAOHJE PRODUCTION SOFTWARE Tiny CRM PIKAOHJE PRODUCTION SOFTWARE 30. joulukuuta 2011 Tekijä: Jari Kukkonen Tiny CRM PIKAOHJE YLEISTÄ TinyCRM on Lahden tiede- ja yrityspuiston tarpeisiin räätälöity yksinkertainen asiakkuudenhallintaohjelma,

Lisätiedot

ValueFrame Laskuhotelli

ValueFrame Laskuhotelli ValueFrame Laskuhotelli ValueFramen käyttäjäpäivät 30.11.2010 Harri Kanerva, ValueFrame Oy Esityksen sisältö 1 2 3 4 5 ValueFrame Laskuhotelli - taustaa Laskuhotelli-palvelun käyttöönotto Laskuhotelli-palvelun

Lisätiedot

Visma Business AddOn Tilauksen synkronointi. Käsikirja

Visma Business AddOn Tilauksen synkronointi. Käsikirja Visma Business AddOn Tilauksen synkronointi Käsikirja Oppaan päiväys: 10.4.2013. Asiakaspalvelu: Helpdesk: www.visma.fi Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai muutoksiin

Lisätiedot

Hallittu siirtymä Business Planningista FPM:ään, sekä uuden ohjelmiston mahdollisuudet.

Hallittu siirtymä Business Planningista FPM:ään, sekä uuden ohjelmiston mahdollisuudet. A Basware Presentation Hallittu siirtymä Business Planningista FPM:ään, sekä uuden ohjelmiston mahdollisuudet. Basware Käyttäjäpäivät 20.-21.9.2011 Rohkeus liiketoiminnan kehittämiseen Lahti Tervetuloa!

Lisätiedot

ASTERI TILAUSTENKÄSITTELY Windows-ohjelma. Vuosipäivitys 5.10.2006

ASTERI TILAUSTENKÄSITTELY Windows-ohjelma. Vuosipäivitys 5.10.2006 ASTERI TILAUSTENKÄSITTELY Windows-ohjelma Vuosipäivitys 5.10.2006 Atsoft Oy Mäkinen Malminkaari 21 B Puh. (09)350 7530 Päivystykset: 0400 316 088, 0400 505 596 00700 Helsinki Fax. (09) 351 5532 0500 703

Lisätiedot

1 / 10. Iiden ry TILINPÄÄTÖS. Iiden ry. Y-tunnus: Tämä tilinpäätös on säilytettävä

1 / 10. Iiden ry TILINPÄÄTÖS. Iiden ry. Y-tunnus: Tämä tilinpäätös on säilytettävä 1 / 10 15505490 TILINPÄÄTÖS Iiden ry Ytunnus: 15505490 01.01.2017 31.12.2017 Tämä tilinpäätös on säilytettävä 31.12.2027 asti 2 / 10 15505490 Tilinpäätös tilikaudelta 01.01.2017 31.12.2017 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Uuden tilikarttaversion käyttöönotto

Uuden tilikarttaversion käyttöönotto Marraskuu 2013 1 (10) Uuden tilikarttaversion käyttöönotto Mallikannat ja -raportit Marraskuu 2013 2 (10) 1 Yleistä... 3 2 Uuden mallitilikartan ja raporttimallien käyttöönotto... 4 2.1 Käytössä olevan

Lisätiedot

Visma Avendo E40. Visma Avendo ja vuodenvaihde Visma Avendo Oy, 2011

Visma Avendo E40. Visma Avendo ja vuodenvaihde Visma Avendo Oy, 2011 Visma Avendo E40 Visma Avendo ja vuodenvaihde 2012 5.12.2011 Asiakaspalvelu: HelpDesk: www.visma.fi/helpdesk Visma Avendon asiakaspalvelu: 0207 560 608 Visma Avendo Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin

Lisätiedot

Pyöräliitto r.y. T A S E K I R J A TILINPÄÄTÖS TILIKAUDELTA

Pyöräliitto r.y. T A S E K I R J A TILINPÄÄTÖS TILIKAUDELTA T A S E K I R J A 31.12.2015 TILINPÄÄTÖS TILIKAUDELTA 21.10.2014-31.12.2015 Tämä tilinpäätös on allekirjoitettava ja säilytettävä paperilla 31.12.2025 asti Talouskonsultointi Mertaoja Oy TILINPÄÄTÖS TILIKAUDELTA

Lisätiedot

T A S E K I R JA

T A S E K I R JA Y-tunnus 0928095-0 T A S E K I R JA 31.12.2013 TILIKAUSI 01.01.2013 31.12.2013 Y-tunnus 0928095-0 SISÄLTÖ: VUOSIKERTOMUS 1. 4. TULOSLASKELMA 5. TASE 6. 7. LIITETIEDOT 8. 9. LUETTELO KÄYTETYISTÄ KIRJANPITOKIRJOISTA

Lisätiedot

Microsoft Outlook 2003 Automaattinen arkistointi

Microsoft Outlook 2003 Automaattinen arkistointi Sivu 1/5 Microsoft Outlook 2003 Automaattinen arkistointi Kaikilla tietohallinnon Outlook Exhange palvelua käyttävillä on määritelty henkilökohtainen postilaatikko jossa on rajoitettu levytilan määrä.

Lisätiedot

Basware Supplier Portal

Basware Supplier Portal Basware Supplier Portal Pikaohje Toimittajille (Toukokuu 2011) Prosessin yleiskatsaus Basware Supplier Portal on tarkoitettu toimittajaorganisaatioille (joita kutsutaan jäljempänä toimittajiksi). Järjestelmän

Lisätiedot

Ostolaskujen haku Netvisorista

Ostolaskujen haku Netvisorista Ostolaskujen haku Netvisorista Päiväys: 9.4.2015 Laatinut: Riitta Kemppainen Sisällysluettelo 1 ValueFrameen tehtävät määritykset... 3 1.1 1.2 1.3 1.4 2 Yleiset ValueFrame-määritykset... 3 Osaprojektien

Lisätiedot

Toimittajan laskusta maksun kirjaukseen

Toimittajan laskusta maksun kirjaukseen 1 Toimittajan laskusta maksun kirjaukseen Johdanto Maksujen kirjaaminen Odoo ssa on selväpiirteinen toimenpide, ja sen avulla voi myös seurata yrityksen tuloksen kehittymistä on-line. Erääntyneiden maksujen

Lisätiedot

Käyttöomaisuus ja poistojen laskenta Merit Aktivassa

Käyttöomaisuus ja poistojen laskenta Merit Aktivassa Käyttöomaisuus ja poistojen laskenta Merit Aktivassa Merit Aktivan käyttöomaisuuden laskenta tapahtuu osakirjanpitona Käyttöomaisuus-valikossa ja se on hyödykekohtainen, eli jokainen kone tai käyttöomaisuuskohde

Lisätiedot

Kirjanpitolaki 2016 nettokirjaava tilikartta muuttuvilla kuluilla (tilipuite 2) tilikartta muutokset Fivaldissa

Kirjanpitolaki 2016 nettokirjaava tilikartta muuttuvilla kuluilla (tilipuite 2) tilikartta muutokset Fivaldissa Kirjanpitolaki 2016 nettokirjaava tilikartta muuttuvilla kuluilla (tilipuite 2) tilikartta muutokset Fivaldissa 2 Sisällys 1 Yleistä... 3 2 Tilikarttamuutokset... 4 2.1 Tiliryhmänimen muutokset... 4 2.2

Lisätiedot

Taloushallinnon tukipalvelut Arkistointi. Marja Lehtisaari 11.2.2013

Taloushallinnon tukipalvelut Arkistointi. Marja Lehtisaari 11.2.2013 Taloushallinnon tukipalvelut Arkistointi Marja Lehtisaari 11.2.2013 Arkistoinnin lainsäädäntö Perustuslaki 73/1999 Arkistolaki 831/1994 Julkisuuslaki 621/1999 Muutos 23.6.2005 495/2005, voimaan 1.10.2005

Lisätiedot

OHJE BE ONLINE VERKKOKAUPPAAN

OHJE BE ONLINE VERKKOKAUPPAAN OHJE BE ONLINE VERKKOKAUPPAAN BE Online on verkkokauppa, joka antaa mahdollisuuden BE Groupin asiakkaille syöttää ostotilauksen suoraan BE Groupin Dynamics AX järjestelmään ja kysellä tilauksen tilaa.

Lisätiedot

Titta-palvelun käyttöohje

Titta-palvelun käyttöohje LUONNOS 2 (12) Sisällysluettelo 1 Rekisteröityminen... 4 2 Kirjautuminen... 5 2.1 Unohtunut salasana... 5 2.2 Unohtunut käyttäjätunnus... 6 3 Etusivu... 6 4 Käyttäjätoiminnot... 6 4.1 Salasanan vaihtaminen...

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖS Suomen Muinaismuistoyhdistys ry

TILINPÄÄTÖS Suomen Muinaismuistoyhdistys ry 1 / 11 TILINPÄÄTÖS Suomen Muinaismuistoyhdistys ry Y-tunnus: 01.01.2016-31.12.2016 Tämä tilinpäätös on säilytettävä 31.12.2026 asti 2 / 11 Tilinpäätös tilikaudelta 01.01.2016-31.12.2016 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Pipfrog AS www.pipfrog.com. Tilausten hallinta

Pipfrog AS www.pipfrog.com. Tilausten hallinta Tilausten hallinta Tilausten hallinta Tilausten hallinnassa on neljän tyyppisiä dokumentteja: Tilaukset, laskut, lähetykset ja hyvityslaskut, Tilaus on ensimmäinen dokumentti, jonka joko ostaja on luonnut

Lisätiedot

Johdanto. Myyntilaskusta maksun kirjaukseen. Laskun luominen

Johdanto. Myyntilaskusta maksun kirjaukseen. Laskun luominen 1 Johdanto Odoo ssa on mahdollista tehdä laskujen teko ja kirjaus usealla eri tavalla, joten käyttäjä voi valita oman yritykset toimintaan parhaiten sopivan menetelmän. Myyntilaskusta maksun kirjaukseen

Lisätiedot

Botnia Mill Service Laitostietojen siirto SAP-järjestelmään

Botnia Mill Service Laitostietojen siirto SAP-järjestelmään Botnia Mill Service Laitostietojen siirto SAP-järjestelmään Pasi Seppänen 21.4.2016 Seuraavilla sivuilla on käyty lävitse tyypillisiä tilanteita ja huomioitavia asioita, joita tulee esiin investointihankkeissa.

Lisätiedot

Ohje RMA-hakuun online palvelusta

Ohje RMA-hakuun online palvelusta Ohje RMA-hakuun online palvelusta Järjestelmän muutoksen vuoksi 1.7.2012 ennen ja jälkeen tehdyt tilaukset käsitellään erillisinä RMA-palautuksina. Näin ollen samaan RMA-pyyntöön ei voida yhdistää tuotteita,

Lisätiedot

Myyntitilausrivin kuvaus

Myyntitilausrivin kuvaus Myyntitilausrivin kuvaus Konekielinen myyntitilaustiedosto sisältää omina tietueinaan myyntitilausotsikon, toimituserän ja tilausrivin tiedot. Yksi myyntitilaus voi sisältää useita toimituseriä ja toimituserä

Lisätiedot

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Kirjautuminen järjestelmään 2 Myyntilaskut 2 Ostolaskujen käsittely 4 Uuden laskun syöttö 6 Palkkailmoituslomake 8 Palkkailmoituksesta kopio 9 Henkilötietojen

Lisätiedot

Suomen Ilmailuliitto - Finlands Flygförbund R.Y. TASEKIRJA

Suomen Ilmailuliitto - Finlands Flygförbund R.Y. TASEKIRJA TASEKIRJA Tilikausi: 01.01.2010-31.12.2010 Tämä tilinpäätös on allekirjoitettava ja säilytettävä paperilla 31.12.2020 asti. Laatija: Nurmi Susanna Sivu 2(11) Tilinpäätös tilikaudelta 01.01.2010-31.12.2010

Lisätiedot

Sähköinen arkistointi, toiminta ja rajapinnat Mika Järvelä/Kiinteistöinsinööri, Lahden kaupunki

Sähköinen arkistointi, toiminta ja rajapinnat Mika Järvelä/Kiinteistöinsinööri, Lahden kaupunki Sähköinen arkistointi, toiminta ja rajapinnat 21.3.2018 Mika Järvelä/Kiinteistöinsinööri, Lahden kaupunki Sähköinen arkistointi Sähköinen säilyttäminen käytössä palvelualueella vuodesta 2013 Dokumentteja

Lisätiedot

Fivaldi ostolaskujen kierrätys 29.5.2012. Fivaldi ostolaskujen kierrätys

Fivaldi ostolaskujen kierrätys 29.5.2012. Fivaldi ostolaskujen kierrätys Fivaldi ostolaskujen kierrätys 1 Sisältö Fivaldi ostolaskujen kierrätys... 1 1. Yleistä... 3 2. Palvelunhallinta... 3 3. Perusasetukset... 5 4. Laskun tallentaminen... 8 5. Laskun käsittely... 13 6. Laskun

Lisätiedot

TASEKIRJA Suomen Ilmailuliitto - Finlands Flygförbund R.Y.

TASEKIRJA Suomen Ilmailuliitto - Finlands Flygförbund R.Y. 1 / 15 TASEKIRJA Suomen Ilmailuliitto - Finlands Flygförbund R.Y. Y-tunnus: 01.01.2012-31.12.2012 Tämä tasekirja on säilytettävä 31.12.2022 asti 2 / 15 Tilinpäätös tilikaudelta 01.01.2012-31.12.2012 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Eettisen pankkitoiminnan kehitys osuuskunta Ehta

Eettisen pankkitoiminnan kehitys osuuskunta Ehta Eettisen pankkitoiminnan kehitys osuuskunta Ehta Tasekirja 1.1.2014-31.12.2014 Osoite c/o Marika Lohi Sinikalliontie 10 02630 Espoo Y-tunnus: 252555-5 Kotipaikka: Helsinki Eettisen pankkitoiminnan kehitys

Lisätiedot

Taloushallinto. Ominaisuuksia:

Taloushallinto. Ominaisuuksia: Taloushallinto Ominaisuuksia: * Kuitin/lähetteen kirjoitus myös A4-tulosteena * Laskun tulostus asiakkaalle mukaan * Integroitu varastonhallintaan (nimikkeiden saldot) * Alennusten laskenta rivistä tai

Lisätiedot

Site Data Manager Käyttöohje

Site Data Manager Käyttöohje Site Data Manager Käyttöohje Sisällysluettelo Sivu Mikä on SDM 2 SDM asennus 2 Ohjelman käyttö 3 Päävalikko 4 Varmuuskopion tekeminen 5 Täydellisen palautuksen tekeminen 6 Osittaisen palautuksen tekeminen

Lisätiedot

Titta-palvelun käyttöohje

Titta-palvelun käyttöohje LUONNOS 226.10.2017 2 (11) Sisällysluettelo 1 Rekisteröityminen... 4 2 Kirjautuminen... 5 2.1 Unohtunut salasana... 6 2.2 Unohtunut käyttäjätunnus... 6 3 Etusivu... 6 4 Käyttäjätoiminnot... 6 4.1 Salasanan

Lisätiedot

Tilikartan uuden version käyttöönotto

Tilikartan uuden version käyttöönotto Syyskuu 2011 1 (10) Tilikartan uuden 1. Yleistä... 1 2. Liikekirjurin version tunnistaminen... 3 3. Tapahtumien lukitus ja noudot... 4 4. Raporttien tulostaminen ennen uuden a... 4 5. Varmistukset ennen

Lisätiedot

UUDISTUNEET TILINPÄÄTÖSASIAKIRJAT

UUDISTUNEET TILINPÄÄTÖSASIAKIRJAT UUDISTUNEET TILINPÄÄTÖSASIAKIRJAT 22.5.2017 1 TILINPÄÄTÖSASIAKIRJAT Tikon Kirjanpidon Tilinpäätös (Tasekirja) toiminnolla: Tilinpäätösasiakirjat eri yhtiömuodoille (osakeyhtiöt, henkilöyhtiöt, toiminimet,

Lisätiedot

ASTERI KIRJANPITO. Vuosipäivitys 17.3.2010

ASTERI KIRJANPITO. Vuosipäivitys 17.3.2010 ASTERI KIRJANPITO Vuosipäivitys 17.3.2010 - sisältäen mm. alv:n nousun Atsoft Oy Mäkinen Malminkaari 21 B Puh (09) 350 7530 Päivystykset: 0400-316 088 00700 HELSINKI Fax (09) 350 75321 atsoft@atsoft.fi

Lisätiedot

Liikearkistoyhdistys Teemapäivä 6.6.2012. Sharepoint ja arkistointi - missä mennään juuri nyt. Juha Anttila IITC

Liikearkistoyhdistys Teemapäivä 6.6.2012. Sharepoint ja arkistointi - missä mennään juuri nyt. Juha Anttila IITC Liikearkistoyhdistys Teemapäivä 6.6.2012 Sharepoint ja arkistointi - missä mennään juuri nyt Liikearkistoyhdistys, Teemapäivä 6.6.2012 Ohjelma 12.00 Avaus Osmo Palonen, LAY 12.05 Sähke2 TOS, TOJ ja sertifiointi

Lisätiedot

KIRJANPITO JA RESKONTRA

KIRJANPITO JA RESKONTRA KIRJANPITO JA RESKONTRA Ketjutukset ja ajastukset 30.5.2016 1 KOULUTUKSEN SISÄLTÖ Ketjutus Yleistä Käyttöönotto Ketjujonot Ketjuttaminen Ajastukset Yleistä Ajastettavia toimintoja Eräajot ja lokit NetTikon

Lisätiedot

KÄYTTÖVINKKEJÄ. Ketjutukset automatisoi toiminnot valmiiksi. Suomen tehokkain taloushallinnon palvelualusta Copyright TIKON Oy

KÄYTTÖVINKKEJÄ. Ketjutukset automatisoi toiminnot valmiiksi. Suomen tehokkain taloushallinnon palvelualusta Copyright TIKON Oy KÄYTTÖVINKKEJÄ Ketjutukset automatisoi toiminnot valmiiksi 22.5.2017 1 YLEISTÄ Voidaan tulostaa yhden tai useamman yrityksen raportit yhdellä kertaa Raportteja ei tulosteta näytölle, vaan ohjelma muodostaa

Lisätiedot

Contents AdsML ympäristö... 2 AdsML Testi ympäristö... 2 AdsML tuotantoympäristö... 2 AdsML käyttöliittymä... 3 Kirjautuminen...

Contents AdsML ympäristö... 2 AdsML Testi ympäristö... 2 AdsML tuotantoympäristö... 2 AdsML käyttöliittymä... 3 Kirjautuminen... Contents AdsML ympäristö... 2 AdsML Testi ympäristö... 2 AdsML tuotantoympäristö... 2 AdsML käyttöliittymä... 3 Kirjautuminen... 3 Käsiteltävät sanomat... 4 Yhdisteltävät sanomat... 5 Sanoman historia

Lisätiedot

Pankkitositteen tietojen kohdentaminen

Pankkitositteen tietojen kohdentaminen 1 Pankkitositteen tietojen kohdentaminen Johdanto Pankkitapahtumien (tiliotteen) tietojen linkitys kirjanpitoon (maksutapahtumien kohdistus laskuihin) voi joskus olla työlästä (jos maksutapahtuman tiedot

Lisätiedot

Tikon Web-sovellukset

Tikon Web-sovellukset Toukokuu 2015 1 (11) Tikon Web-sovellukset Toukokuu 2015 2 (11) 1 Johdanto... 3 2 Silverlight sovellukset... 3 2.1 Windows... 3 2.1.1 Microsoft Silverlight... 3 2.1.2 Tablet-laitteet... 4 2.1.3 Selaimet...

Lisätiedot

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2011 1 (6) TASEKIRJA Sisältö: Sivu: Tuloslaskelma 2 Tase 3 Liitetiedot 4 Kirjanpitoasiakirjat 6 Voiton käyttöä koskeva esitys 6 Allekirjoitus 6 Liitteet: - Tase-erittelyt - Tilintarkastuskertomus

Lisätiedot

Helposti sähköiseen laskutukseen. Sami Nikula Tuotemarkkinointipäällikkö

Helposti sähköiseen laskutukseen. Sami Nikula Tuotemarkkinointipäällikkö Helposti sähköiseen laskutukseen Sami Nikula Tuotemarkkinointipäällikkö Helposti sähköiseen laskutukseen Miksi verkkolaskutus kannattaa aloittaa jo tänään? Poista paperilaskut yhtälöstä Ratkaisut lähetykseen

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS TILINPÄÄTÖS

TOIMINTAKERTOMUS TILINPÄÄTÖS TOIMINTAKERTOMUS JA TILINPÄÄTÖS 31.12.2017 Suomen Golfseniorit Ry Valimotie 10 00380 Helsinki TULOSLASKELMA Rahayksikkö EURO 1.1.-31.12.2017 1.1.-31.12.2016 VARSINAINEN TOIMINTA Varsinaisen toiminnan tuotot

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS TILINPÄÄTÖS

TOIMINTAKERTOMUS TILINPÄÄTÖS TOIMINTAKERTOMUS JA TILINPÄÄTÖS 31.12.2018 Suomen Golfseniorit Ry Valimotie 10 00380 Helsinki TULOSLASKELMA Rahayksikkö EURO 1.1.-31.12.2018 1.1.-31.12.2017 VARSINAINEN TOIMINTA Varsinaisen toiminnan tuotot

Lisätiedot

Lahden kaupunki. Sähköiseen arkistointiin siirtyminen ja kokemuksia luvanhakuprosessista

Lahden kaupunki. Sähköiseen arkistointiin siirtyminen ja kokemuksia luvanhakuprosessista Lahden kaupunki Sähköiseen arkistointiin siirtyminen ja kokemuksia luvanhakuprosessista SISÄLTÖ: -Sähköisen säilyttämisen lupaprosessi ja kokemuksia siitä -Luvan myöntäminen ja kuinka sähköinen säilyttäminen

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖS Joensuun Jääkarhut ry

TILINPÄÄTÖS Joensuun Jääkarhut ry 1 / 14 TILINPÄÄTÖS Joensuun Jääkarhut ry Ytunnus: 01.01.2016 31.12.2016 Tämä tilinpäätös on säilytettävä 31.12.2026 asti 2 / 14 Tilinpäätös tilikaudelta 01.01.2016 31.12.2016 Sisällysluettelo Vuosikertomus

Lisätiedot

Winshuttle -kehittäjänä kansainvälisessä talouspalvelukeskuksessa. Joonas Räsänen

Winshuttle -kehittäjänä kansainvälisessä talouspalvelukeskuksessa. Joonas Räsänen Winshuttle -kehittäjänä kansainvälisessä talouspalvelukeskuksessa Joonas Räsänen Kuka olen Joonas Räsänen OpusCapita Group Oy Itella konsernissa vuodesta 2008 Asiakkaana Itella Ostoreskontra tiimissä Pääkäyttäjänä

Lisätiedot

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2010 1 (6) TASEKIRJA Sisältö: Sivu: Tuloslaskelma 2 Tase 3 Liitetiedot 4 Kirjanpitoasiakirjat 6 Voiton käyttöä koskeva esitys 6 Allekirjoitus 6 Liitteet: - Tase-erittelyt - Tilintarkastuskertomus

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS TILINPÄÄTÖS

TOIMINTAKERTOMUS TILINPÄÄTÖS TOIMINTAKERTOMUS JA TILINPÄÄTÖS 31.12.2016 Suomen Golfseniorit Ry Radiokatu 20 00093 SLU TULOSLASKELMA Rahayksikkö EURO 1.1.-31.12.2016 1.1.-31.12.2015 VARSINAINEN TOIMINTA Varsinaisen toiminnan tuotot

Lisätiedot

Apix Vastaanota-palvelun lisäominaisuus. Vastaanota+ Pikaohje. 24.09.2015 Versio 2.0 DRAFT

Apix Vastaanota-palvelun lisäominaisuus. Vastaanota+ Pikaohje. 24.09.2015 Versio 2.0 DRAFT Apix Vastaanota-palvelun lisäominaisuus Vastaanota+ Pikaohje 24.09.2015 Versio 2.0 DRAFT 1 Sisältö Yleistä... 2 Käyttäjät... 3 Näkymät... 3 Kirjautumisnäkymä... 4 'Etusivu -näkymä... 5 Ikonien selitykset...

Lisätiedot

Osto- ja myyntiprosessi

Osto- ja myyntiprosessi Osto- ja myyntiprosessi Microsoft Dynamics NAV 1 Harjoitus käy läpi oston ja myynnin perusprosessit Maalitölkit ostetaan ja myydään sellaisenaan eteenpäin = jälleenmyynti Viedään prosessit läpi NAVilla

Lisätiedot

Odoo järjestelmässä on useita valmiiksi määriteltyjä raportteja. Tärkeimmät näistä dynaamisista raporteista ovat:

Odoo järjestelmässä on useita valmiiksi määriteltyjä raportteja. Tärkeimmät näistä dynaamisista raporteista ovat: 1 Talousraportit Odoo järjestelmässä on useita valmiiksi määriteltyjä raportteja. Tärkeimmät näistä dynaamisista raporteista ovat: Tuloslaskelma ( Tulot Menot), Tase (Omaisuus Sijoitukset), Tilikartta,

Lisätiedot

l* f^å*' olen tarkastanut Lions club Kajaani Linnan kirjanpidon,

l* f^å*' olen tarkastanut Lions club Kajaani Linnan kirjanpidon, TARKASTUSKERTOMUS olen tarkastanut Lions club Kajaani Linnan kirjanpidon, tifinpäätöksen ja hallinnon tilikaudelta 01.0r.2012 so.oo.zot g. Halliituksen allekirjoittama tilinpäätös sisältää tuloslaskelman,

Lisätiedot

HP OpenView ratkaisut toiminnan jatkuvuuden turvaajina

HP OpenView ratkaisut toiminnan jatkuvuuden turvaajina HP OpenView ratkaisut toiminnan jatkuvuuden turvaajina - Käytännön esimerkkejä ITIL ja ITSM mukaisista IT palveluhallinnan toteutuksista ja mahdollisuuksista Ville Koskinen Sales Specialist, HP Software

Lisätiedot

ARVONLISÄVEROJEN KÄSITTELY SOVELLUKSESSA, KUN OSTAJA ON HANKINNASTA ARVONLISÄVEROVELVOLLINEN

ARVONLISÄVEROJEN KÄSITTELY SOVELLUKSESSA, KUN OSTAJA ON HANKINNASTA ARVONLISÄVEROVELVOLLINEN ARVONLISÄVEROJEN KÄSITTELY SOVELLUKSESSA, KUN OSTAJA ON HANKINNASTA ARVONLISÄVEROVELVOLLINEN Sisällysluettelo: 1 Yleistä... 2 2 Verokannat... 2 2.1 Eu-tavaraoston verokannat... 2 2.2 Eu-palvelujen ostojen

Lisätiedot

Digipäivä, Hallintoryhmä. 25.8.2015 Sipoo

Digipäivä, Hallintoryhmä. 25.8.2015 Sipoo Digipäivä, Hallintoryhmä 25.8.2015 Sipoo NURMIJÄRVEN SÄHKÖINEN ASIOINTI 2 Tero Kulha Taustaa Sähköisestä arkistoinnista on puhuttu Nurmijärvellä kauan ja se ollut budjetissakin useampana vuonna. Nyt teema

Lisätiedot

ASTERI KIRJANPITO KIELIVERSION OHJE

ASTERI KIRJANPITO KIELIVERSION OHJE ASTERI KIRJANPITO KIELIVERSION OHJE 7.4.2006 Atsoft Oy Mäkinen Malminkaari 21 B Keskus (09) 350 7530 Päivystykset: 0400 316 088, 00700 HELSINKI Fax (09) 351 5532 0400 505 596, 0500 703730 http://www.atsoft.fi

Lisätiedot

Tutkimus: Verkkolasku, automaatio ja liikekumppanien kanssakäynti avoimessa verkossa. Ajankohta helmikuu 2012

Tutkimus: Verkkolasku, automaatio ja liikekumppanien kanssakäynti avoimessa verkossa. Ajankohta helmikuu 2012 Tutkimus: Verkkolasku, automaatio ja liikekumppanien kanssakäynti avoimessa verkossa Ajankohta helmikuu 2012 Taustatiedot Yli 1000 500-999 50-499 10-49 Alle 10 Neljäs kysely helmikuussa 2012 Toteutettiin

Lisätiedot

Koulutuksen esimerkeissä käytetään ilmaista Tappiokirjanpito-ohjelmaa

Koulutuksen esimerkeissä käytetään ilmaista Tappiokirjanpito-ohjelmaa Mikä tilinpäätös on ja miksi se laaditaan? Mitä tilinpäätös sisältää? Tilinpäätöksen laatiminen Tilinpäätöksen esitystapa Tilinpäätöksen hyväksyminen ja toiminnantarkastus Tyypillisiä ongelmia tilinpäätöksen

Lisätiedot

Arkistointia Kantrissa. Airi Paananen 8.11.2011

Arkistointia Kantrissa. Airi Paananen 8.11.2011 Arkistointia Kantrissa Airi Paananen 8.11.2011 Arkistointi Mitä arkistointi on Kantrissa ja miten se näkyy? Miksi me arkistoimme? Onko arkistoinnista ollut hyötyä? Voisiko olla arkistoimatta? Kannattaa..

Lisätiedot

1 Rekisteröityminen Supplier Portal palvelun käyttäjäksi

1 Rekisteröityminen Supplier Portal palvelun käyttäjäksi Ostoreskontra Supplier Portal toimittajaportaali -ohje Sivu 1 / 15 SUPPLIER PORTAL TOIMITTAJAPORTAALI OHJE TOIMITTAJILLE Verkkolaskutuspalvelun käyttöönottamiseksi laskun lähettäjän tulee rekisteröityä

Lisätiedot

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2007 1 (6) TASEKIRJA Sisältö: Sivu: Tuloslaskelma 2 Tase 3 Liitetiedot 4 Kirjanpitoasiakirjat 6 Voiton käyttöä koskeva esitys 6 Allekirjoitus 6 AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2007

Lisätiedot

10. ASIAKASHALLINTA CRM; Osoitetarrat, ryhmäsähköposti ja export

10. ASIAKASHALLINTA CRM; Osoitetarrat, ryhmäsähköposti ja export 10. ASIAKASHALLINTA CRM; Osoitetarrat, ryhmäsähköposti ja export 10.1. PERIAATE CRM asiakashallintajärjestelmästä voidaan tulostaa osoitetarrat, lähettää ryhmäsähköpostia sekä exportata (viedä) hakutuloksia

Lisätiedot

Tikon Kirjanpito Tikon Kirjanpito

Tikon Kirjanpito Tikon Kirjanpito 27.11.2017 1 (16) Tikon Kirjanpito etasku 27.11.2017 2 (16) 1 Liittymäaineisto... 3 2 Lisenssit... 3 3 Toiminnon kuvaus... 3 4 Käyttöönotto... 4 4.1 SFTP-tunnukset... 4 4.2 Hakemisto... 4 4.3 Siirtoasetus...

Lisätiedot

1 Yleistä. Lakisääteisyys

1 Yleistä. Lakisääteisyys Arkistointi 2 Sisällys 1 Yleistä... 3 2 Palvelunhallinta... 4 3 Käynnistys ja oikeudet... 5 3.1 Arkistoinnin käynnistys... 5 3.2 Käyttöoikeustasot... 6 3.3 Käyttöoikeuksien määritys... 7 4 Arkiston käyttö...

Lisätiedot

Ohjelmoinnin perusteet Y Python

Ohjelmoinnin perusteet Y Python Ohjelmoinnin perusteet Y Python T-106.1208 25.2.2009 T-106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y 25.2.2009 1 / 34 Syötteessä useita lukuja samalla rivillä Seuraavassa esimerkissä käyttäjä antaa useita lukuja samalla

Lisätiedot

31.3.2009. Alussa varmistettavien palvelimien käyttöjärjestelmät ovat seuraavat: Tampereen kaupunki Käyntiosoite Puhelin kirjaamo@tampere.

31.3.2009. Alussa varmistettavien palvelimien käyttöjärjestelmät ovat seuraavat: Tampereen kaupunki Käyntiosoite Puhelin kirjaamo@tampere. Kysymys 1 Palvelinten määrä ja mallit joita tulisi varmistaa? 500 Palvelimen mallit ovat seuraavat: Ellei toisin mainita niin palvelimet ovat Intel pohjaisia Räkkipalvelimet o Proliant DL380 G2, 33 kpl,

Lisätiedot

Written by Administrator Monday, 05 September 2011 15:14 - Last Updated Thursday, 23 February 2012 13:36

Written by Administrator Monday, 05 September 2011 15:14 - Last Updated Thursday, 23 February 2012 13:36 !!!!! Relaatiotietokannat ovat vallanneet markkinat tietokantojen osalta. Flat file on jäänyt siinä kehityksessä jalkoihin. Mutta sillä on kuitenkin tiettyjä etuja, joten ei se ole täysin kuollut. Flat

Lisätiedot

Action Request System

Action Request System Action Request System Manu Karjalainen Ohjelmistotuotantovälineet seminaari HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos 25.10.2000 Action Request System (ARS) Manu Karjalainen Ohjelmistotuotantovälineet

Lisätiedot

KOSKIEN SAUMA-SOVELLUKSIA

KOSKIEN SAUMA-SOVELLUKSIA Hallitse uusi TIETOSUOJA-ASETUS KOSKIEN SAUMA-SOVELLUKSIA toukokuu 25 2018 UUSI tietosuoja-asetus astui voimaan MITÄ GDPR TARKOITTAA GDPR (General Data Protection Regulation) on tietosuoja-asetus, joka

Lisätiedot

ASTERI TILAUSTENKÄSITTELY. Vuosipäivitys 17.3.2010

ASTERI TILAUSTENKÄSITTELY. Vuosipäivitys 17.3.2010 ASTERI TILAUSTENKÄSITTELY Vuosipäivitys 17.3.2010 - sisältäen mm. alv:n nousun Atsoft Oy Mäkinen Malminkaari 21 B Puh (09) 350 7530 Päivystykset: 0400-316 088 00700 HELSINKI Fax (09) 350 75321 atsoft@atsoft.fi

Lisätiedot

Sopimusten ja tärkeiden asiakirjojen arkistointi vaivattomasti palveluna

Sopimusten ja tärkeiden asiakirjojen arkistointi vaivattomasti palveluna Löydä nautittavat ratkaisut Sopimusten ja tärkeiden asiakirjojen arkistointi vaivattomasti palveluna 18.11.2010 Kuka puhuu? Elinar Oy Ltd Sisällönhallinta- ja kollaboraatioratkaisut Monipuolinen osaaminen:

Lisätiedot

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2009 1 (6) TASEKIRJA Sisältö: Sivu: Tuloslaskelma 2 Tase 3 Liitetiedot 4 Kirjanpitoasiakirjat 6 Voiton käyttöä koskeva esitys 6 Allekirjoitus 6 AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2009

Lisätiedot

FinFamily PostgreSQL installation ( ) FinFamily PostgreSQL

FinFamily PostgreSQL installation ( ) FinFamily PostgreSQL FinFamily PostgreSQL 1 Sisällys / Contents FinFamily PostgreSQL... 1 1. Asenna PostgreSQL tietokanta / Install PostgreSQL database... 3 1.1. PostgreSQL tietokannasta / About the PostgreSQL database...

Lisätiedot