RAPORTTI 16USP LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Munteron asemakaava. Luontoselvitys

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "RAPORTTI 16USP0105 20.8.2012. LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Munteron asemakaava. Luontoselvitys"

Transkriptio

1 RAPORTTI 16USP LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Munteron asemakaava Luontoselvitys

2 Sisältö 1 1 JOHDANTO 1 2 ALUEEN SIJAINTI JA YLEISPIIRTEET 1 3 MENETELMÄT Lähtötiedot Maastokartoitukset 2 4 LUONNONYMPÄRISTÖN YLEISPIIRTEET Geologia ja vesistöt Kasvillisuus Eläimistö 3 5 LUONTOARVOILTAAN MERKITTÄVÄT KOHTEET 3 6 JOHTOPÄÄTÖKSET 7 7 LÄHTEET 7 Valokuvat: Soile Turkulainen 2009 ja Kannen kuva: Ruoholammen pohjoisosan rantakallio. Raportin pohjakartat: Maanmittauslaitoksen avoimien aineistojen karttapalvelu, peruskarttarasteri 07/2012. Pöyry Finland Oy Soile Turkulainen biologi, FM Ismo Yli-Tuomi biologi, FM Yhteystiedot: Pöyry Finland Oy Ruissalontie11, Turku puh: etunimi.sukunimi@poyry.com

3 1 1 JOHDANTO Tämä luontoselvitys on tehty Lappeenrannan kaupungin Munteron alueelle asemakaavaa varten. Selvityksen tarkoituksena oli kartoittaa lähtötietojen ja maastokäynnin perusteella alueen luonnonympäristön yleispiirteet ja luontoarvoiltaan merkittävät kohteet. Selvityksen teki biologi FM Soile Turkulainen Finland Oy:stä ja linnuston ja lepakot sitä varten kartoitti luontokartoittaja MMM Karri Kuitunen. 2 ALUEEN SIJAINTI JA YLEISPIIRTEET Selvitysalue sijaitsee Etelä-Karjalan maakunnassa Lappeenrannan kaupungin luoteisosassa Munteron alueella. Noin 70 ha:n laajuinen alue sijoittuu Ruoholammen ja Saimaan Rovonlahden väliselle alueelle. Selvitysalueen läpi kulkee Munterontie, jonka varrella on asutusta ja peltoja. Muilta osin alue on harju- ja kangasmetsää. Ruoholammen rannassa ja Munteronjoen varrella on suota ja Munteronsuolla maankaatopaikka. Ruoholammen rannan läheisyydessä on Salpalinjan panssariesteitä ja linnoitteita. Kuva 1. Selvitysalueen sijainti (nuoli) ja rajaus (harmaa alue asemakaava-alueiden välissä). 3 MENETELMÄT 3.1 Lähtötiedot Selvitysalue sisältyy Ruoholammen kaavarungon alueeseen, johon tehtiin luontoselvitys vuonna 2009 (Pöyry Finland Oy 2009). Silloin tarkistettujen lähtötietojen perusteella selvitysalueella tai sen läheisyydessä ei ole Natura 2000-alueita, valtakunnallisten luonnonsuojeluohjelmien kohteita tai uhanalaisten lajien esiintymiä. Ruoholampi on huomioitu Lappeenrannan kaupungin ympäristötietojärjestelmässä pienvesi- ja lintuvesikohteena. Kaavarungon luontoselvityksessä todettuja arvokkaita luontokohteita olivat uhanalaisen kangasvuokon kasvupaikat Munteron harjulla sekä Ruoholammen rantaluhdat.

4 3.2 Maastokartoitukset Luontoselvitystä varten tehtiin maastokäynnit 4.5. ja Maastossa tarkennettiin aikaisemmassa selvityksessä todettujen luontoarvoiltaan merkittävien kohteiden rajauksia ja tarkistettiin liito-oravan ja kangasvuokon esiintyminen. Tarkoituksena oli löytää ja rajata alueelta seuraavat maankäytön suunnittelussa huomioon otettavat luontokohteet: luonnonsuojelulain 29 :n suojellut luontotyypit vesilain (2 luku 11 ja 3 luku 2 ) luonnontilaisina säilytettävät norot, lammet ja lähteet sekä purot metsälain 10 :n erityisen tärkeät elinympäristöt uhanalaisille lajeille (luonnonsuojeluasetuksen liite 4), luontodirektiivin liitteen IV(a) lajeille soveltuvat elinympäristöt muut luonnon monimuotoisuuden kannalta huomionarvoiset kohteet Luontoselvitykseen sisältyi pesimälinnustoselvitys ja alkukesällä tehty lepakkokartoituskäynti. Niiden menetelmät on selostettu liitteenä olevassa linnusto- ja lepakkoselvitysraportissa (liite 1). 2 4 LUONNONYMPÄRISTÖN YLEISPIIRTEET 4.1 Geologia ja vesistöt Selvitysalue sijoittuu I Salpausselän pohjoispuolelle. Sen pohjoisosassa on Munterontien suuntainen harjumuodostuma, joka jatkuu kaventuen ja madaltuen luoteen suuntaan. Muilta osin alue on kallio- ja moreenimaastoa ja peltojen kohdalla hietaa (Geologian tutkimuskeskus 2012). Turvetta on Munteronsuolla ja Munteronjoen varrella sekä Ruoholammen rannoilla. Selvitysalueen vedet virtaavat joko suoraan Rovonlahteen tai ensin Ruoholampeen ja sitten Munteronjoen kautta Rovonlahden Sahalahteen. Vesistöalueena on Ala-Saimaan lähialue (4.112). Ruoholampi on noin neliökilometrin laajuinen pieni järvi, jonka syvyys on pääosassa vesialuetta alle kaksi metriä. Rannat ovat etenkin etelä- ja länsiosissa leveälti soiset ja ruovikkoiset ja myös kelluslehtisiä vesikasveja on runsaasti. Ruoholammen vedenpinnan korkeus 75,8 m mpy on noin 10 cm Saimaan keskivedentasoa ylempänä. Läntisen Pien-Saimaan pintaveden ekologinen tila on luokiteltu tyydyttäväksi (Kaakkois-Suomen ympäristökeskus 2008). 4.2 Kasvillisuus Selvitysalue sijoittuu eteläboreaaliselle kasvillisuusvyöhykkeelle ja kuuluu kasvimaantieteellisessä aluejaossa Järvi-Suomeen. Eliömaakuntana on Etelä-Savo. Alueen metsät ovat peltoihin ja asutukseen rajoittuvia tuoreita ja lehtomaisia sekametsä- ja kuusikkosaarekkeita. Munteron harjun puusto varttunutta männikköä ja aluskasvillisuudessa tavataan harjujen kasvilajeja kuten Salpausselän alueella esiintyvää kangasvuokkoa. Munteronjoen itäpuolella rajoittuu Ruoholammen rantaan hakkuu- ja taimikkoalue. Ruoholammen lounais- ja luoteisrannat ovat vähäpuustoista ja osin avointa saravaltaista luhtaa ja luhtaista nevaa, joka muuttuu metsänreunassa ja Munteronjoen varrella isovarpurämeeksi. Munteronjoen alku- ja loppuosien varrella on myös koivuja ja pajuja kasvavia viitamaisia kohtia ja vanhoja ojia. Rantaluhdan valtalajeja ovat sarat, suokukka, raate, kurjenjalka, suoputki ja reunoilla suomyrtti, juolukka ja suopursu. Vesirajassa kasvaa järviruokoa ja paikoin osmankäämiä.

5 3 Kuva 2. Metsäsaarekkeita Munterontien varressa ja Munteronjoki. 4.3 Eläimistö Selvitysalueen pesimälinnuston pääosan muodostavat tavanomaiset metsä- ja kulttuuriympäristölajit. Merkittävimpiä lajihavaintoja olivat kaulushaikara ja ruskosuohaukka, jotka todennäköisesti pesivät Ruoholammen rantaluhdalla (liite 1). Kevään maastokäynnillä ei havaittu merkkejä liito-oravasta. Munteronjoen eteläpuolinen rinne, jossa todettiin vanhoja liito-oravan papanoita vuonna 2009, oli hakattu. Salpalinjan linnoitteet ja rehevät ranta-alueet saattavat tarjota lepakoille pesäpaikkoja ja ruokailualueita. Lepakkokartoituskäynnin tulokset on esitetty raportin liitteessä (liite 1). 5 LUONTOARVOILTAAN MERKITTÄVÄT KOHTEET Kohteiden rajaukset on esitetty kuvassa Munteron harju Munterontiehen rajoittuvan harjun etelärinteestä löytyi vuonna 2008 kangasvuokkoja seitsemältä lähekkäiseltä kasvupaikalta (Pöyry Finland Oy 2009). Yhteensä kukkia kasveja oli silloin noin 20. Lisäksi keväällä 2009 löytyi kangasvuokkoja hieman pohjoisempaa selvitysalueen ulkopuolelta. Keväällä 2012 kukkivia kasveja oli selvitysalueella noin 10 (kuva 3). Uusia kasvupaikkoja ei havaittu. Kangasvuokko on rauhoitettu (luonnonsuojeluasetuksen liite 3a) ja uhanalainen laji (luonnonsuojeluasetuksen liite 4). Rauhoitetun kasvin tai sen osan poimiminen, kerääminen, irtileikkaaminen, juurineen ottaminen tai hävittäminen on kielletty (luonnonsuojelulaki 42 ). Rauhoitus ei estä alueen käyttämistä maa- ja metsätalouteen eikä rakennustoimintaan ja alueellinen ympäristökeskus voi myöntää luvan poiketa rauhoitussäännöksistä, jos lajin suojelutaso säilyy suotuisana. (luonnonsuojelulaki 48 ). Vuoden 2011 uhanalaisarvioinnissa kangasvuokko on luokiteltu vaarantuneeksi (VU). Munteron harju on kokonaisuudessaan huomionarvoinen harjumuodostuma. Harjualueen kasvillisuus on varpuvaltaista ja harjukasveista esiintyy kangasvuokon lisäksi keltaliekoa ja yhdellä kasvupaikalla sarjatalvikkia. Etelärinteessä kasvillisuus on osin rehevämpää ja harjuun on kaivettu juoksuhauta. Arvo: Uhanalaisen kasvilajin (kangasvuokko) kasvupaikka. Kokonaisuutena harjualue on muu huomionarvoinen luontokohde.

6 4 Kuva 3. Harjumännikköä ja kukkiva kangasvuokko Munteron harjulla. 2. ja 3. Ruoholammen rantaluhdat ja ruovikot Ruoholammen rantasuot ovat avointa saravaltaista luhtaa ja luhtaista nevaa ja kitumäntyjä kasvavaa vähäpuustoista rämettä (kuva 4). Selvitysalueen kohdalla ne reunustavat leveälti rantaa etenkin lammen lounais- ja luoteisosissa, ja avoveden puolella niihin liittyy laajoja ruoko- ja kortekasvustoja ja paikoin osmankäämiä. Kuivimmilla rantasoilla tavallisimpia lajeja ovat jouhisara ja muut suursarat, juolukka, vaivero, suomyrtti, tupasvilla, suokukka, raate, suoputki ja isokarpalo. Luhta-alueilla ja ruovikoilla on linnustollista arvoa, sillä siellä todennäköisesti pesivät mm. kaulushaikara ja ruskosuohaukka (liite 1). Rantasuot jatkuvat selvitysalueen ulkopuolella lammen etelä- ja pohjoisosissa. Rantavyöhykkeen kautta muodostuu pohjois-eteläsuuntainen viheryhteys läpi alueen. Arvo: Metsälakikohde (vähäpuustoinen suo ja rantaluhta), jolla on myös linnustollista arvoa ja joka on todennäköinen lepakoiden ruokailualue (liite 1). Kuva 4. Ruoholammen rantasuota lammen luoteis- ja lounaisosissa. 4. Munteron tervalepikko Munterontien eteläpuolella olevien rantamökkien kohdalla rannassa kasvaa isoja tervaleppiä, joita järeimmät ovat läpimitaltaan yli puolimetrisiä (kuva 5). Osa rungoista on lahonnut ja niissä on koloja. Tervaleppien alla on kirkasvetinen vesikuoppa, jonka reunalle on asetettu lautoja ja joka saattaa olla lähde. Rehevän aluskasvillisuuden lajeja ovat mm. mesiangervo, nokkonen, metsä- ja lehtokorte, rentukka ja vehka. Arvo: Metsälakikohde (rantaluhta, mahdollisesti lähteen lähiympäristö) ja mahdollisesti vesilakikohde (luonnontilainen lähde).

7 5 Kuva 5. Ruoholammen rannan tervaleppäryhmä ja mahdollinen lähde. 5. Munteronjoki Munteronjoki virtaa vajaan kilometrin matkan Ruoholammesta Rovonlahden Sahalahteen leveänä ojamaisena uoma, jota on muutettu kaivamalla ja johon liittyy sivuojia (kuva 2). Uoman varrella on pellonreunaniittyä, rantarämettä ja viitamaisia koivikoita, joissa kasvaa koivua ja pajuja sekä kastikkaa, saroja ja kurjenjalkaa. Ojamaisuudestaan huolimatta joki muodostaa huomionarvoisen kosteikkoalueen ja läpi selvitysalueen ulottuvan viheryhteyden. Ruoholammen puolella se jatkuu rantaluhtana ja myös Sahalahden pohjukassa on rantakosteikkoja. Arvo: Muu huomionarvoinen luontokohde ja viheryhteys. 6. Ruoholammen rantakallio Ruoholammen pohjoisrannalla on matala rantakallio, johon johtaa polku ja jonka kasvillisuus on virkistyskäytön takia kulunut (kansikuva). Kalliolla kasvaa kissankäpälää, joka on uhanalaisarvioinnissa arvioitu silmälläpidettäväksi lajiksi (NT). Kallion molemmin puolin on ruovikoita, joilla on linnustollista arvoa (liite 1). Arvo: Muu huomionarvoinen luontokohde.

8 Kuva 6. Luontoarvoiltaan merkittävät kohteet. 1. Munteron harju (kangasvuokkojen kasvupaikka on merkitty ympyrällä, kangasvuokkoja esiintyy myös selvitysalueen ulkopuolella katkoviivalla rajatun ympyrän alueella) 2. Ruoholammen rantaluhta ja ruovikko 3. Ruoholammen rantaluhta ja ruovikko 4. Munteron tervalepikko 5. Munteronjoki 6. Ruoholammen rantakallio

9 6 JOHTOPÄÄTÖKSET Luontoselvityksen perusteella selvitysalueen merkittävimmät luontoarvot ovat Munterontiehen rajoittuvalla harjulla ja Ruoholammen ranta-alueella. Munteron harju on kokonaisuutena huomionarvoinen luontokohde, ja siellä kasvaa kangasvuokkoa, joka on rauhoitettu ja uhanalainen, vaarantuneeksi luokiteltu laji. Kangasvuokon kasvupaikat tulee huomioida maankäytön suunnittelussa, niin että niiden säilymistä ei vaaranneta, vaan pyritään turvaamaan niiden säilyminen. Ruoholammen rantaluhtia voidaan pitää metsälain (10 ) erityisen tärkeinä elinympäristöinä, joiden metsänhoidolliset hoito- ja käyttötoimenpiteet tulee tehdä elinympäristöjen ominaispiirteet säilyttävällä tavalla. Rantaluhdilla on myös linnustollista arvoa ja ne ovat todennäköisiä lepakoiden ruokailualueita. Ruoholammen rannan tervalepikkoon saattaa sijoittua lähde, joka on vesilain (2 luku 11 ) nojalla luonnontilaisena säilytettävä kohde. Muita luontoarvoiltaan huomionarvoisia kohteita alueella ovat Munteronjoki ja Ruoholammen pieni rantakallio, joiden huomioon ottamista maankäytön suunnittelussa suositellaan. Alueella ei todettu kohteita, jotka täyttäisivät luonnonsuojelulain 29 :n kriteerit suojelluista luontotyypeistä. Linnusto- ja lepakkoselvityksen tulokset on esitetty liitteessä LÄHTEET Geologian tutkimuskeskus 2012: Geokartta-palvelu. Pöyry Finland Oy 2009: Ruoholammen kaavarungon luontoselvitys (työnumero ). 10 s. Rassi, P., Hyvärinen, E., Juslén, A. ja Mannerkoski, I. (toim.) 2010: Suomen lajien uhanalaisuus Punainen kirja s. Ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus. Helsinki. Sierla, L., Lammi, E., Mannila, J. & Nironen, M. 2004: Direktiivilajien huomioon ottaminen suunnittelussa. Suomen ympäristö 742. Ympäristöministeriö. Söderman, T. 2003: Luontoselvitykset ja luontovaikutusten arviointi - kaavoituksessa, YVAmenettelyssä ja Natura-arvioinnissa. Ympäristöopas 109, Luonto ja luonnonvarat. Suomen ympäristökeskus. Valtion ympäristöhallinnon virastojen OIVA-ympäristö- ja paikkatietopalvelu.

10 Liite 1: Linnusto- ja lepakkoselvitys 1 LAPPEENRANNAN MUNTERON LINNUSTO- JA LEPAKKOSELVITYS VUONNA 2012 Karri Kuitunen 1. AINEISTO JA MENETELMÄT 1.1. Pesimälinnusto Linnustoselvityksen päätarkoitus oli huomionarvoisten lajien ja lintualueiden esiintymisen selvittäminen. Huomionarvoisia ovat uhanalaiset, silmälläpidettävät ja lintudirektiivin I-liitteen lintulajit (Neuvoston direktiivi 79/409/ETY; lintudirektiivi, Rassi ym. 2010). Linnustoselvitys toteutettiin kartoituslaskentamenetelmää soveltaen 21.5., 4.6. ja (Koskimies ja Väisänen 1988). Kulkulinjat valittiin siten, että mikään osa kartoitettavasta alueesta ei jäänyt 100 metriä kauemmaksi havainnoitsijasta. MMM Karri Kuitunen teki linnustoselvityksen maastotyöt klo 5.15 ja klo välisenä aikana heikkotuulisella ja poutaisella säällä. Havainnot reviireillään olevista linnuista ja tärkeimmät lintujen elinympäristöt merkittiin maastokartoille. Pesiväksi pariksi tai muuksi pysy-väksi reviiriksi tulkitseminen edellytti havaintoa laulavasta koiraasta tai muuta havaintoa koiraasta/naaraasta kahdella laskentakerralla samalla paikalla sopivassa pesimäympäristössä. Edellä kuvatun kaltainen havainto yhdellä käyntikerralla tulkittiin mahdolliseksi reviiriksi. Yksikin havainto riitti pesiväksi pariksi tulkitsemiseen, jos se koski pesää, poikuetta, pesää rakentavaa, varoittelevaa tai ruokaa/ulosteita kantavaa emoa. Huomionarvoisten tikkalajien (erityisesti valkoselkätikka) esiintymistä kartoitettiin atrappia apuna käyttäen erillisellä käyntikerralla Tikkakartoituksessa erityisesti Munteron ja Rutolan välinen ranta-alue käytiin hiihtäen läpi Lepakot Lepakoiden esiintymistä selvitettiin kerran 2,8 km pituisella kuuntelureitillä klo (kuva 2). Reitille subjektiivisesti valittuja, oletettuja lepakoiden saalistusalueita olivat rehevät metsänreunat, kylätien varsi, Ruoholammen rehevä rantavyöhyke ja aluskasvillisuudeltaan rehevä ojanvarsi ojitetulla rämeellä (kuva 1). Lepakoita havainnoitiin Ciel Observer Dual CDB merkkisellä yhdistelmädetektorilla (heterodyne ja taajuusjako). Detektoria pidettiin reitillä kuljettaessa koko ajan auki ja mahdollisia lepakoiden ääniä haarukoitiin jatkuvasti heterodynemenetelmällä taajuusalueella 20 khz 50 khz. Lepakkohavaintojen koordinaatit ja kuuntelutaajuus (khz) tallennettiin gps-paikantimeen. Selvityksessä käytetyt lepakkojen tunnistamisperusteet Pohjanlepakko heterodyne-detektorilla parhaiten n. 28 khz taajuudella kuuluvat kaikuluotausäänet hidastempoinen, rytmiltään useimmiten vaihteleva ja esim. käsien läpsyttelyä muistuttava kaikuluotausääni Siippa-laji heterodyne-detektorilla parhaiten n khz taajuudella kuuluvat kaikuluotausäänet nopeatempoinen, rytmiltään pääasiassa säännöllinen rätinäsarja 2. TULOKSET 2.1. Pesimälinnusto Selvitysalueella havaittiin 54 pesivää ja mahdollisesti pesivää lintulajia. Lisäksi selvitysalueen lähiympäristössä havaittiin 14 pesivää ja mahdollisesti pesivää lintulajia (liite 1). Tavanomaisia met-

11 Liite 1: Linnusto- ja lepakkoselvitys 2 sien ja pensaikkojen lajeja olivat muun muassa (ei runsausjärjestyksessä) peippo, pajulintu, lehtokerttu, pensaskerttu, laulurastas, mustarastas, punarinta, harmaasieppo talitiainen, sinitiainen ja metsäkirvinen. Vähälukuisemmista metsälinnuista havaittiin muun muassa käpytikka, käki, leppälintu, hernekerttu, puukiipijä (mahdollinen reviiri) ja tiltaltti, kulttuurilajeista viherpeippo ja tikli (mahdollinen reviiri) sekä avomaalajeista pensastasku (2 4 paria) ja västäräkki. Tavanomaisia kosteikkolajeja olivat ruokokerttunen (6 7 reviiriä) ja pajusirkku (2 3 reviiriä) sekä tavanomaisia vesilintuja toukokuun käynnillä haapana (1 pari), sinisorsa (3 koirasta) tavi (3 koirasta). Lisäksi havaittiin kesäkuun alussa lapasorsakoiras. Erityisesti suojeltavia lintulajeja ei havaittu. Uhanalaisista lintulajeista havaittiin selvitysalueella kivitasku ja selvitysalueen lähiympäristössä mehiläishaukka. Muista huomionarvoisista lintulajeista havaittiin viisi silmälläpidettävää, yksi alueellisesti uhanalainen ja 12 lintudirektiivin I liitteen lajia. Vaarantuneet Kivitasku Pari sopivassa pesimäympäristössä selvitysalueen pohjoisosassa 4.6. kartoituskerralla. Mahdollinen reviiri. Mehiläishaukka Mahdollinen pesintä Munteronsuon ympäristössä vuonna 2012, ilmeisesti selvitysalueen rajauksen ulkopuolella (Esa Sojamo, suullinen tiedonanto). Silmälläpidettävät Kalasääski Havainto Ruoholammen yli lentävästä yksilöstä 4.6. kartoituskerralla. Ei kuulu pesimälajistoon, mutta Ruoholampi lienee sääksien saalistusaluetta. Käenpiika Yksi havainto laulavasta koiraasta kartoituskerralla. Havainto saattaa koskea pysyvää reviiriä, sillä laulukauden päätyttyä laji on vaikeasti havaittava. Metso Yksi ulostehavainto mahdollisessa pesimäympäristössä Munteronsuon pohjoisosassa (kuva 1). Punavarpunen Yksi havainto laulavasta koiraasta kartoituskerralla selvitysalueen itäosassa (kuva 1). Mahdollinen reviiri. Sirittäjä Yksi havainto laulavasta koiraasta selvitysalueen itäosassa kartoituskerralla (kuva 1). Mahdollinen reviiri. Alueellisesti uhanalaiset Taivaanvuohi Pysyvä reviiri selvitysalueen keskiosan rantaluhdalla: havainto soidintavasta yksilöstä kaikilla kartoituskerroilla (kuva 1). Lintudirektiivin I liitteen lajit Kalatiira Selvitysalueelta ei pesintään viittaavia havaintoja, mutta saattaa pesiä Ruoholammen muissa osissa. Saalistava kalatiira havaittiin Munteron ja Rutolan ranta-alueella ja kartoituskerroilla.

12 Liite 1: Linnusto- ja lepakkoselvitys 3 Kaulushaikara Pysyvä reviiri selvitysalueen länsiosan ruovikossa: soidintava ja 4.6. kartoituskerroilla (kuva 1). Kuikka Ruoholammen selvitysalueen ulkopuolisilla osilla kuusi ja kaksi kuikkaa. Mahdollisista pesinnöistä vuonna 2012 ei ole tietoa. Kurki Kurkipari sopivassa pesimäympäristössä selvitysalueen eteläosassa Rutolan länsipuolisella rantaalueella 4.6. kartoituskerralla. Mahdollisesti samojen kurkien ääniä kartoituksen aikana myös Munteron ranta-alueella. (kuva 1). Mahdollinen reviiri. Käenpiika Ks. kohta silmälläpidettävät. Laulujoutsen Pesinnän varmistava havainto selvitysalueen eteläosassa: pari ja vähintään 5 poikasta (kuva 1). Mehiläishaukka Ks. kohta vaarantuneet. Metso Ks. kohta silmälläpidettävät Pikkulepinkäinen Koiras reviirillä selvitysalueen pohjoisosassa ja 25.6 kartoituskerroilla (kuva 1). Palokärki Soidinta selvitysalueen itäpuolella kartoituskerralla. Selvitysalue on mahdollisesti osa palokärjen laajaa reviiriä. Pyy Yksi ulostehavainto mahdollisessa pesimäympäristössä Munteronsuon pohjoisosassa (kuva 1). Ruskosuohaukka Epäonnistunut pesintäyritys Ruoholammen pohjoisosassa, hieman selvitysalueen luoteispuolella (kuva 1; Esa Sojamo, suullinen tiedonanto). Onnistunut pesintä Ruoholammen länsiosassa vuonna 2011 ja epäonnistunut pesintä vuosituhannen vaihteessa (Esa Sojamo, suullinen tiedonanto). Luokittelemattomat huomionarvoiset lajit Härkälintu Yksi yksilö hieman selvitysalueen ulkopuolella Munteron länsipuolisella ranta-alueella. Nuolihaukka Reviiriääntelyä Munteron ja Rutolan välisellä ranta-alueella 21.5., mutta ei muilla kartoituskerroilla. Mahdollinen reviiri ilmeisesti selvitysalueen ulkopuolella. Pyrstötiainen: Varmistettu pesintä (pesälöytö) Munteronjoen varrella (kuva 1). Varpushaukka: Pesintä hieman selvitysalueen ulkopuolella Munteronsuon pohjoispuolella. Varoitteleva naaras ja pesä varttuneessa kuusessa havaittiin ja kartoituskerroilla.

13 Liite 1: Linnusto- ja lepakkoselvitys 4 Kuva 1. Huomionarvoisten lintulajien havaintopaikat Lappeenrannan Munteron luontoselvityksessä. Symbolien selitykset: Tähdet: Kolmiot: punainen= nuolihaukkahavainto punainen= laulava punavarpunen sininen= pyrstötiaisen pesintä sininen= pikkulepinkäisreviiri vihreä= laulava sirittäjä musta= kurkipari valkoinen= joutsenpoikue harmaa= laulava käenpiika musta= taivaanvuohireviiri ruskea= pyyn ulostehavainto ruskea= kaulushaikarareviiri vihreä= metson ulostehavainto harmaa ruskosuohaukkareviiri keltainen= kivitaskupari 4.6. keltainen= varpushaukan pesintä

14 Liite 1: Linnusto- ja lepakkoselvitys Lepakot Selvitysalueella tehtiin viisi havaintoa saalistelevista lepakoista (kuva 2, liite 2). Havainnoista kolme koski siippa-lajia (todennäköisiä viiksi- tai isoviiksisiippoja), yksi pohjanlepakkoa ja yksi määrittämätöntä lepakkoa. Kuva 2. Lepakoiden kartoitusreitti (kulku vastapäivään) ja havaintopaikat Lappeenrannan Munteron luontoselvityksessä. Keltainen tähti= pohjalepakko, punainen tähti= siippalaji, sininen tähti= määrittämätön lepakko. 3. TULOSTEN TARKASTELU Munteron ja sen lähiympäristön pesimälinnusto on varsin monipuolinen. Useiden erilaisten elinympäristötyyppien (järvi ranta-alueineen, metsät, ojitettu suo, reunapensaikot, pellot, ihmisen muok-

15 Liite 1: Linnusto- ja lepakkoselvitys 6 kaamat ympäristöt) muodostamalla luontokokonaisuudella lajimäärä on varsin suuri. Maankäytön suunnittelun kannalta erityishuomiota vaatii Ruoholammen rehevä rantaluhta (pensas- ja avoluhta), jolla on merkitystä huomionarvoisten ja vaateliaiden kosteikkolintujen (mm. kaulushaikara, ruskosuohaukka, taivaanvuohi, kurki) ja vesilintujen elinympäristönä. Ruoholammella lienee ainakin paikallista merkitystä myös vesi- ja rantalintujen muutonaikaisena levähdysalueena. Yhden kesäkuisen kartoituskerran (Suomen lepakkotieteellisen yhdistyksen vuoden 2011 kartoitusohjeissa suositus kolme käyntikertaa) perusteella ranta-alueella on merkitystä myös lepakoiden saalistusalueena. Saalistushavaintojen perusteella ei voi päätellä mahdollisten lisääntymis- ja levähdyspaikkojen sijaintia, sillä etäisyys lepo- ja saalistuspaikkojen välillä saattaa olla jopa kilometrejä (esim. Vihervaara ym. 2008). Selvitysalueella ja sen ympäristössä on Salpalinjaan liittyviä luolia ja linnoitteita, joilla on mahdollisesti merkitystä lepakoiden talvehtimispaikkoina. Lepakoiden lisääntymis- ja levähdyspaikkoja voi kuitenkin olla muuallakin, sillä lepakot eivät vesisiippaa lukuun ottamatta käytä talvehtimisluoliaan kesäaikana (Terhi Wermundsen, kirjallinen tiedonanto). 4. KIRJALLISUUS Koskimies, P., Väisänen, R.A. 1988: Linnustonseurannan havainnointiohjeet. Helsingin yliopiston eläinmuseo, Helsinki. 143 s. Neuvoston direktiivi 79/409/ETY: luonnonvaraisten lintujen suojelusta (lintudirektiivi). Rassi, P., Hyvärinen, E., Juslén, A. & Mannerkoski, I. (toim.) 2010: Suomen lajien uhanalaisuus Punainen kirja Ympäristöministeriö & Suomen ympäristökeskus, Helsinki. 685 s. Suomen lepakkotieteellinen yhdistys r.y. 2011: Suomen lepakkotieteellinen yhdistys r.y:n suositus lepakkokartoituksista luontokartoittajille, tilaajille ja viranomaisille. Vihervaara, P., Virtanen, T. & Välimaa, I. 2008: Lepakot ja metsätalous Isoviiksisiippojen radioseurantatutkimus UPM-Kymmene Oyj:n Janakkalan Harvialassa sijaitsevilla metsätiloilla UPM Kymmene Oyj Metsä & Biologitoimisto Vihervaara. Tutkimusraportti. 52 s.

16 Liite 1: Linnusto- ja lepakkoselvitys 7

LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Mustolan tienvarsialueen asemakaavan muutos

LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Mustolan tienvarsialueen asemakaavan muutos RAPORTTI LIITE 3 20.10.2011 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Mustolan tienvarsialueen asemakaavan muutos Luontoselvitys Sisältö 1 1 JOHDANTO 1 2 SELVITYSALUEEN SIJAINTI JA YLEISPIIRTEET 1 3 MENETELMÄT 1 3.1 Lähtötiedot

Lisätiedot

K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN

K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 14.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN ALUEIDEN LUONTOARVIO SENAATTI K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN ALUEIDEN LUONTOARVIO

Lisätiedot

SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO

SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 30.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Päivämäärä 30.11.2017 Laatija

Lisätiedot

SENAATTI JOKELAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO

SENAATTI JOKELAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 14.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI JOKELAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO SENAATTI Päivämäärä 14.11.2017 Laatija Tarkastaja Kuvaus Satu Laitinen

Lisätiedot

SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016

SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016 SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016 Markku Nironen 19.04.2016 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 2 3 ASEMAKAAVA-ALUEEN LIITO-ORAVAT... 2 3.1 LIITO-ORAVAT 2009...

Lisätiedot

SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS

SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 1.4.2014 Sipoon Nevas Gårdin luontoselvityksen täydennys. SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS 1 JOHDANTO Sipoon

Lisätiedot

Tapanilan tilan ranta-asemakaava

Tapanilan tilan ranta-asemakaava Raportti LIITE 67080500.BBJ 12.5.2009 Jyväskylän kaupunki Tapanilan tilan ranta-asemakaava Luontoselvitys 1 Yhteenveto Tämä luontoselvitys on tehty Jyväskylän kaupungin 87. kaupunginosassa (Pohjois- Korpilahti)

Lisätiedot

VIITASAMMAKKOSELVITYS 16UEC VAPO OY Leväsuon viitasammakkoselvitys, Pyhäjärvi

VIITASAMMAKKOSELVITYS 16UEC VAPO OY Leväsuon viitasammakkoselvitys, Pyhäjärvi VIITASAMMAKKOSELVITYS 1.10.2012 VAPO OY Leväsuon viitasammakkoselvitys, Pyhäjärvi 1 Sisältö 1 JOHDANTO 2 2 ALUEET JA MENETELMÄT 2 3 TULOKSET 4 4 JOHTOPÄÄTÖKSET 5 5 VIITTEET 5 Pöyry Finland Oy Mika Welling,

Lisätiedot

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ PYHTÄÄN PUROLAN KOHDALLA LUONTOSELVITYS

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ PYHTÄÄN PUROLAN KOHDALLA LUONTOSELVITYS KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ PYHTÄÄN PUROLAN KOHDALLA LUONTOSELVITYS Pekka Routasuo Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 17.6.2013 1 JOHDANTO TL-Suunnittelu Oy laatii tiesuunnitelmaa maanteiden 3501 ja 14535 kevyen

Lisätiedot

NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki

NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki RAPORTTI 16X267156_E722 13.4.2016 NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki 1 Niinimäen Tuulipuisto Oy Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki Sisältö 1

Lisätiedot

Leivonmäen kunta Niininiemen asemakaava

Leivonmäen kunta Niininiemen asemakaava Raportti 67070391.BJ 21.1.2008 Leivonmäen kunta Niininiemen asemakaava Luontoselvitys 1 Yhteenveto Tämä luontoselvitys on tehty Leivonmäen kuntaan Niininiemen asemakaavaa varten. Selvityksen tarkoituksena

Lisätiedot

Luonto- ja linnustoselvitys 2016 Lieksan Pitkäjärven laajennusosat

Luonto- ja linnustoselvitys 2016 Lieksan Pitkäjärven laajennusosat Luonto- ja linnustoselvitys 2016 Lieksan Pitkäjärven laajennusosat Ari Parviainen Johdanto Tämän linnustoselvityksen kohteina oli kaksi pientä, erillistä aluetta Pitkäjärvellä, noin 20 km Lieksan kaupungista

Lisätiedot

EURAJOEN KUNTA. Luontoselvitys. Työ: 26016. Turku, 02.05.2013

EURAJOEN KUNTA. Luontoselvitys. Työ: 26016. Turku, 02.05.2013 EURAJOEN KUNTA Hirveläntien Peräpellontien alueen asemakaava ja asemakaavan muutos Luontoselvitys Työ: 26016 Turku, 02.05.2013 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701 TURKU Puhelin 010 241 4400 www.fmcgroup.fi

Lisätiedot

LINNUSTOSELVITYS 16X170594 07.01.2014. VAPO OY Korvanevan lisäalueiden pesimälinnustoselvitys, Jalasjärvi

LINNUSTOSELVITYS 16X170594 07.01.2014. VAPO OY Korvanevan lisäalueiden pesimälinnustoselvitys, Jalasjärvi LINNUSTOSELVITYS 16X170594 07.01.2014 VAPO OY Korvanevan lisäalueiden pesimälinnustoselvitys, Jalasjärvi Sisältö 1 JOHDANTO JA MENETELMÄT 1 2 TULOKSET 2 2.1 Yleiskuvaus 2 2.2 Suojelullisesti huomionarvoiset

Lisätiedot

Ruokolahden Kuokkalammen pesimälinnustoselvitys 2012

Ruokolahden Kuokkalammen pesimälinnustoselvitys 2012 LIITE2 Ruokolahden Kuokkalammen pesimälinnustoselvitys 2012 Karri Kuitunen T:mi Ympäristötutkimus Kuitunen 1 Ruokolahden Kuokkalammen pesimälinnustoselvitys 2012 Karri Kuitunen SISÄLLYS Tiivistelmä...

Lisätiedot

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ IITIN KIRKONKYLÄN KOHDALLA LUONTOSELVITYS

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ IITIN KIRKONKYLÄN KOHDALLA LUONTOSELVITYS KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ IITIN KIRKONKYLÄN KOHDALLA LUONTOSELVITYS Marko Vauhkonen Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 18.6.2013 1 JOHDANTO TL-Suunnittelu Oy laatii tiesuunnitelmaa maanteiden 362 ja 3622 kevyen

Lisätiedot

VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA. Luontoselvitys. Pekka Routasuo

VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA. Luontoselvitys. Pekka Routasuo VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA Luontoselvitys Pekka Routasuo 7.9.2009 Vt 13 raskaan liikenteen odotuskaistan rakentaminen välille Mustola

Lisätiedot

As Oy Pirkkalan Loukonsäpin tontin liito-oravaselvitys

As Oy Pirkkalan Loukonsäpin tontin liito-oravaselvitys As Oy Pirkkalan Loukonsäpin tontin liito-oravaselvitys Pirkkala Heikki Holmén 23.3.2017 23.3.2017 1 (7) SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 2 2.1 Lähtöaineisto ja aiemmat selvitykset...

Lisätiedot

Matalan ranta-asemakaava Luontoselvitys 2014, täydennys 2015 Antti Karlin Yleistä Luontoselvitys on tehty käymällä Matalan ranta-asemakaavassa oleva venevalkaman alue maastossa läpi kesällä syksyllä 2014

Lisätiedot

Ainolanvainion asemakaavan laajennus, Pirkkiö, Tornio

Ainolanvainion asemakaavan laajennus, Pirkkiö, Tornio 1 Sami Mäkikyrö 10.10.2013 Ainolanvainion asemakaavan laajennus, Pirkkiö, Tornio Luontoselvitys, Natura-tarveharkinta 2 SISÄLLYS 1. Johdanto....3 2. Suojelualueet ja -ohjelmat..3 2.1.Luonnonsuojeluohjelmat....3

Lisätiedot

VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS

VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 31.10.2012 VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Lähtötiedot ja menetelmät... 3 3 Kaava-alueen luonnonolot...

Lisätiedot

NASTOLAN HATTISENRANNAN RANTA-ASEMAKAAVA LIITO-ORAVASELVITYS 2013

NASTOLAN HATTISENRANNAN RANTA-ASEMAKAAVA LIITO-ORAVASELVITYS 2013 NASTOLAN HATTISENRANNAN RANTA-ASEMAKAAVA LIITO-ORAVASELVITYS 2013 Marko Vauhkonen Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 27.5.2013 1 JOHDANTO Arkkitehtityö Oy laatii ranta-asemakaavaa Nastolan Kirkonkylässä sijaitsevalle

Lisätiedot

KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS...

KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... TYÖNUMERO: E27125.00 KITTILÄN KUNTA ASEMAKAAVAN MUUTOS YLÄ-KITTILÄN NIITTY SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... 2 3 LINNUSTO JA MUU ELÄIMISTÖ... 3 4 ARVOKKAAT

Lisätiedot

Korpilahden kunta Lapinjärven ranta-asemakaava

Korpilahden kunta Lapinjärven ranta-asemakaava Raportti 67080546.ABT 5.11.2008 Korpilahden kunta Lapinjärven ranta-asemakaava Luontoselvitys 1 Yhteenveto Tämä ympäristöselvitys on tehty Korpilahden kunnassa sijaitsevalle Lapinjärven alueelle ranta-asemakaavaa

Lisätiedot

LIITO-ORAVAN ESIINTYMINEN SIPOON POHJOIS- PAIPPISTEN OSAYLEISKAAVA-ALUEELLA VUONNA 2016

LIITO-ORAVAN ESIINTYMINEN SIPOON POHJOIS- PAIPPISTEN OSAYLEISKAAVA-ALUEELLA VUONNA 2016 TUTKIMUSRAPORTTI LIITO-ORAVAN ESIINTYMINEN SIPOON POHJOIS- PAIPPISTEN OSAYLEISKAAVA-ALUEELLA VUONNA 2016 Tekijä: Rauno Yrjölä Sisällys: 1 Johdanto... 3 2 menetelmä... 3 3 Tulokset... 4 4 Yhteenveto ja

Lisätiedot

LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS

LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS LIITE 2 YMPÄRISTÖSUUNNITTELU JA VISUALISOINTI HENNA KOSKINEN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS Pälkäne Seittye 8.8.2013 Johdanto Tämä luontoselvitys on laadittu tarkoituksenaan tuoda esiin alueelta mahdollisesti

Lisätiedot

PAIJALAN HAUTAUSMAAN ALUEEN LUONTOSELVITYS

PAIJALAN HAUTAUSMAAN ALUEEN LUONTOSELVITYS PAIJALAN HAUTAUSMAAN ALUEEN LUONTOSELVITYS Esa Lammi, Pekka Routasuo & Marko Vauhkonen 20.3.2014 PAIJALAN HAUTAUSMAAN ALUEEN LUONTOSELVITYS Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Selvitysalue ja tietolähteet... 3

Lisätiedot

Valtatien 4 parantaminen välillä Joutsa Toivakka, Joutsa Liito-oravaselvitys

Valtatien 4 parantaminen välillä Joutsa Toivakka, Joutsa Liito-oravaselvitys 16T-3 Valtatien 4 parantaminen välillä Joutsa Toivakka, Joutsa Liito-oravaselvitys Hanna Suominen 22.6.2017 22.6.2017 1 (17) SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 LIITO-ORAVA... 3 3 AINEISTO JA MENETELMÄT... 3 4

Lisätiedot

Pirkkalan Kotolahden ranta- ja vesilinnusto sekä huomioita rantametsälinnustosta 2016

Pirkkalan Kotolahden ranta- ja vesilinnusto sekä huomioita rantametsälinnustosta 2016 Pirkkalan Kotolahden ranta- ja vesilinnusto sekä huomioita rantametsälinnustosta 2016 Kotolahti kuvattuna lahden koillisrannalta. Kuva Pekka Rintamäki Pirkkalan kunta Ympäristönsuojelu Pirkanmaan Lintutieteellinen

Lisätiedot

KONTTISUON LIITO-ORAVASELVITYS

KONTTISUON LIITO-ORAVASELVITYS Vastaanottaja UPM tuulivoima Asiakirjatyyppi Liito-oravaselvitys Päivämäärä 24.9.2013 KONTTISUON LIITO-ORAVASELVITYS Päivämäärä 24.9.2013 Laatijat Tarkastanut Kuvaus Emilia Osmala Tarja Ojala Liito-oravaselvitys

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Selvitysalueen yleiskuvaus. Selvitysalueen luontokohteet. Selvitysalueen suojelullisesti merkittävä linnusto ja eläimistö

Sisällysluettelo. Selvitysalueen yleiskuvaus. Selvitysalueen luontokohteet. Selvitysalueen suojelullisesti merkittävä linnusto ja eläimistö Ilmajoen kunta Kaavoitustoimi 1.4.2016 Sisällysluettelo Selvitysalueen yleiskuvaus Sijainti 3 Topografia 3 Kallioperä 4 Maaperä 4 Maanpeite 5 Pohjavesialueet 5 Selvitysalueen luontokohteet Luontokohteet

Lisätiedot

Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013

Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013 Maanmittauspalvelu Puttonen Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013 Petri Parkko 31.5.2013 1. Taustoja Savonlinnan Matarmäelle (kartta 1) on suunniteltu kallion louhintaa, jonka suunnittelua varten tarvittiin

Lisätiedot

ENDOMINES OY:N KARJALAN KULTALINJAN KAIVOSHANKKEIDEN LINNUSTOSELVITYS. TOIMI ympäristöalan asiantuntija

ENDOMINES OY:N KARJALAN KULTALINJAN KAIVOSHANKKEIDEN LINNUSTOSELVITYS. TOIMI ympäristöalan asiantuntija ENDOMINES OY:N KARJALAN KULTALINJAN KAIVOSHANKKEIDEN LINNUSTOSELVITYS ympäristöalan asiantuntija HEINÄKUU 2012 Sisällys 1. Johdanto... 1 2. Selvitysalue ja menetelmät... 1 3. Tulokset... 2 3.1 Kuittila...

Lisätiedot

Raportti. Simpele, Konkanmäen luontoselvitys Rautjärvi. Luontoselvitys (liitetään kaavaselostukseen)

Raportti. Simpele, Konkanmäen luontoselvitys Rautjärvi. Luontoselvitys (liitetään kaavaselostukseen) Pöyry Finland Oy Raportti Simpele, Konkanmäen luontoselvitys Rautjärvi Päivä 26.6.2014 Viite Sivu 1 (3) Yhteyshlö Soile Turkulainen Puh. 010 33 31525 soile.turkulainen@poyry.com Luontoselvitys (liitetään

Lisätiedot

Tuusulan Rantamo-Seittelin linnusto

Tuusulan Rantamo-Seittelin linnusto Tuusulan Rantamo-Seittelin linnusto Markku Mikkola-Roos Suomen ympäristökeskus Kuva: Tero Taponen Kosteikkoluontotyyppien jakautuminen uhanalaisuusluokkiin (koko maa) 100 % 10 12 21 17 70 14 n 90 % 80

Lisätiedot

Viitasammakkoselvitys, Polvisuo Ii

Viitasammakkoselvitys, Polvisuo Ii Vapo Oy Aappo Luukkonen Juha Parviainen Teppo Mutanen 11.12.2015 11.12.2015 1 (6) SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 4 3 TULOKSET... 4 3.1 Yleiskuvaus... 4 3.2 Selvitysalueen merkitys

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS RANTAYLEISKAAVAN MUUTOSTA VARTEN

LUONTOSELVITYS RANTAYLEISKAAVAN MUUTOSTA VARTEN MIKKELI, TAIPALE, TILA HIETANIEMI LUONTOSELVITYS RANTAYLEISKAAVAN MUUTOSTA VARTEN Marko Vauhkonen Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 30.12.2014 1 JOHDANTO Mikkelin kaupungin Taipaleen kylässä sijaitsevalle

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA : KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... 2 3 LINNUSTO JA MUU ELÄIMISTÖ... 3 4 ARVOKKAAT

Lisätiedot

SIPOON BOXIN SUUNNITELLUN MAA- AINEISTEN OTTOALUEEN LUONTOSELVITYS 2009

SIPOON BOXIN SUUNNITELLUN MAA- AINEISTEN OTTOALUEEN LUONTOSELVITYS 2009 SIPOON BOXIN SUUNNITELLUN MAA- AINEISTEN OTTOALUEEN LUONTOSELVITYS 2009 Pekka Routasuo 17.9.2009 Sipoon Boxin suunnitellun maa-aineisten ottoalueen luontoselvitys 2009 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO

Lisätiedot

TYÖNUMERO: E27888 ALPUANHARJUN ULKOILUREITTISUUNNITELMA RAAHE 14.9.2015. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu

TYÖNUMERO: E27888 ALPUANHARJUN ULKOILUREITTISUUNNITELMA RAAHE 14.9.2015. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu TYÖNUMERO: E27888 ALPUANHARJUN ULKOILUREITTISUUNNITELMA RAAHE SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 2 2 MENELMÄT... 2 3 MAAPERÄ... 3 4 VESISTÖT JA POHJAVEDET... 4 5 KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS...

Lisätiedot

Raportti BJ Nurmijärven kunta

Raportti BJ Nurmijärven kunta Raportti 67070228.BJ 25.10.2007 Nurmijärven kunta Lepsämän liito-oravakohteiden tarkistukset 2007 1 Yhteenveto Tämä liito-oravakohteiden tarkistus on tehty Nurmijärven kuntaan Lepsämän alueelle. Lepsämän

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27559 METSÄHALLITUS LAATUMAA JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIVOIMAHANKEALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOSELVITYS 3.6.

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27559 METSÄHALLITUS LAATUMAA JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIVOIMAHANKEALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOSELVITYS 3.6. TYÖNUMERO: E27559 METSÄHALLITUS LAATUMAA JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIVOIMAHANKEALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOSELVITYS SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista VALMIS LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT

Lisätiedot

Itäinen ohikulkutie (Vt 19) Nurmon kunta/ tielinjaus II. Luontoselvitys. Suunnittelukeskus OY

Itäinen ohikulkutie (Vt 19) Nurmon kunta/ tielinjaus II. Luontoselvitys. Suunnittelukeskus OY Itäinen ohikulkutie (Vt 19) Nurmon kunta/ tielinjaus II Luontoselvitys Suunnittelukeskus OY Itäinen ohikulkutie (Vt 19), Nurmon kunta - tielinjauksen II vaihtoehto Luontoselvitys 1. Yleistä Tämän luontoselvityksen

Lisätiedot

Akaan kaupungin YRITYS-KONHON ALUEEN LUONTO- JA LIITO-ORAVASELVITYS 2011

Akaan kaupungin YRITYS-KONHON ALUEEN LUONTO- JA LIITO-ORAVASELVITYS 2011 Akaan kaupunki Maankäyttö- ja kaavoitusyksikkö PL 34 37801 TOIJALA Akaan kaupungin YRITYS-KONHON ALUEEN LUONTO- JA LIITO-ORAVASELVITYS 2011 Tmi Mira Ranta Isorainiontie 8 38120 SASTAMALA p. 050-5651584

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS 16X IMATRAN KAUPUNKI Paajalan asemakaava. Luontoselvitys

LUONTOSELVITYS 16X IMATRAN KAUPUNKI Paajalan asemakaava. Luontoselvitys LUONTOSELVITYS 16X219560 9.1.2015 IMATRAN KAUPUNKI Paajalan asemakaava Luontoselvitys 1 Sisältö 1 JOHDANTO 1 2 SELVITYSALUEEN SIJAINTI JA YLEISPIIRTEET 1 3 MENETELMÄT 1 3.1 Lähtötiedot 1 3.2 Maastokartoitukset

Lisätiedot

VESILAHDEN SUOMELAN ASEMAKAAVAALUEEN ASIANTUNTIJA-ARVIO LUONTOSELVITYKSISTÄ

VESILAHDEN SUOMELAN ASEMAKAAVAALUEEN ASIANTUNTIJA-ARVIO LUONTOSELVITYKSISTÄ VESILAHDEN SUOMELAN ASEMAKAAVAALUEEN ASIANTUNTIJA-ARVIO LUONTOSELVITYKSISTÄ Teemu Virtanen Paula Salomäki 8.10.2012 Biologitoimisto Vihervaara Oy PL 140 70101 Kuopio info@biologitoimisto.fi 1 1 Kasvillisuus...2

Lisätiedot

LAAJAMETSÄN SUURTEOLLISUUSALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOESIINTYMÄ

LAAJAMETSÄN SUURTEOLLISUUSALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOESIINTYMÄ Vaasan kaupunki, kaavoitus LAAJAMETSÄN SUURTEOLLISUUSALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOESIINTYMÄ TILANNE 18.6.2018 1. YLEISTÄ Vaasan Laajametsän suurteollisuualueen yleis- ja asemakaava-alueille on tehty

Lisätiedot

LINNAIMAAN LIITO-ORA- VASELVITYS, TAMPERE LIDL SUOMI KY

LINNAIMAAN LIITO-ORA- VASELVITYS, TAMPERE LIDL SUOMI KY Vastaanottaja LIDL Suomi KY Antti-Ville Haapanen Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 05/2018 LINNAIMAAN LIITO-ORA- VASELVITYS, TAMPERE LIDL SUOMI KY LINNAIMAAN LIITO-ORAVASELVITYS, TAMPERE LIDL SUOMI KY

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista

Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista LIITE 4 Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista Pohjois-Pohjanmaan liitto, Tuomas Kallio Kalajoki, n:o 66 Luonnonympäristön yleiskuvaus Selvitysalue

Lisätiedot

MT640 parantaminen Vuonteensalmen sillan kohdalla, Laukaa

MT640 parantaminen Vuonteensalmen sillan kohdalla, Laukaa MT640 parantaminen Vuonteensalmen sillan kohdalla, Laukaa Liito-orava- ja viitasammakkoselvitys Heikki Holmén 8.6.2016 2 (9) 8.6.2016 MT640 parantaminen Vuonteensalmen sillan kohdalla, Laukaa SISÄLTÖ 1

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN TUULOKSEN PANNUJÄRVEN PESIMÄLINNUSTOSELVITYS 2017

HÄMEENLINNAN TUULOKSEN PANNUJÄRVEN PESIMÄLINNUSTOSELVITYS 2017 HÄMEENLINNAN TUULOKSEN PANNUJÄRVEN PESIMÄLINNUSTOSELVITYS 2017 Pannujärven pesimälinnustoraportti 8.9.2017 Tekijät: Kanta-Hämeen lintutieteellinen yhdistys ry. Ari Lehtinen Kansikuva: Palokärki (Pauli

Lisätiedot

TYÖNUMERO: E27559 JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIPUISTOHANKE METSÄHALLITUS 24.8.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU

TYÖNUMERO: E27559 JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIPUISTOHANKE METSÄHALLITUS 24.8.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU TYÖNUMERO: E27559 JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIPUISTOHANKE METSÄHALLITUS SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU Sisältö 1 JOHDANTO... 2 2 LEPAKOT JA TUULIVOIMA... 3 3 AINEISTO JA MENETELMÄT... 3 4 TULOKSET... 4 5 YHTEENVETO

Lisätiedot

HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009

HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009 HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009 Marko Vauhkonen 18.5.2009 HEINOLAN VUOHKALLION LIITO-ORAVASELVITYS 2009 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 3 3 TULOKSET... 4 4 SUOSITUKSET...

Lisätiedot

Laihian Rajavuoren tuulivoima-alue Osayleiskaavan luontoselvitys Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski Petri Hertteli Ramboll Finland Oy

Laihian Rajavuoren tuulivoima-alue Osayleiskaavan luontoselvitys Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski Petri Hertteli Ramboll Finland Oy Laihian Rajavuoren tuulivoima-alue Osayleiskaavan luontoselvitys 18.8.2013 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski Petri Hertteli Ramboll Finland Oy 2 Sisällys 1 Johdanto 3 2 Maastotarkastuksen tulokset

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Selvitysalueen yleiskuvaus. Selvitysalueen luontokohteet. Selvitysalueen suojelullisesti merkittävä linnusto ja eläimistö

Sisällysluettelo. Selvitysalueen yleiskuvaus. Selvitysalueen luontokohteet. Selvitysalueen suojelullisesti merkittävä linnusto ja eläimistö Ilmajoen kunta Kaavoitustoimi 1.4.2016 Sisällysluettelo Selvitysalueen yleiskuvaus Sijainti 4 Topografia 4 Kallioperä 5 Maaperä 5 Maanpeite 6 Pohjavesialueet 6 Selvitysalueen luontokohteet Metsälain mukaiset

Lisätiedot

Tuulivoimapuisto Soidinmäki Oy. Saarijärven Soidinmäen tuulivoimapuiston Haasia-ahon liito-oravaselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY

Tuulivoimapuisto Soidinmäki Oy. Saarijärven Soidinmäen tuulivoimapuiston Haasia-ahon liito-oravaselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY Tuulivoimapuisto Soidinmäki Oy Saarijärven Soidinmäen tuulivoimapuiston Haasia-ahon liito-oravaselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY Raportteja 20/2015 sisällysluettelo Johdanto... 3 Raportista... 3 Selvitysalueen

Lisätiedot

RAPORTTI 16USP0041 7.10.2011. JYVÄSKYLÄ Hyppyriäisenahon ranta-asemakaava. Luontoselvitys

RAPORTTI 16USP0041 7.10.2011. JYVÄSKYLÄ Hyppyriäisenahon ranta-asemakaava. Luontoselvitys RAPORTTI 7.10.2011 JYVÄSKYLÄ Hyppyriäisenahon ranta-asemakaava Luontoselvitys Sisältö 1 1 JOHDANTO 1 2 ALUEEN SIJAINTI JA YLEISPIIRTEET 1 3 MENETELMÄT 1 3.1 Lähtötiedot 1 3.2 Maastokartoitukset 2 4 LUONNONYMPÄRISTÖN

Lisätiedot

LIITO-ORAVA- JA KYNÄJALAVASELVITYS

LIITO-ORAVA- JA KYNÄJALAVASELVITYS LIITO-ORAVA- JA KYNÄJALAVASELVITYS PIRKKALA, NIEMENMAAN ASEMAKAAVAN MUUTOS NRO 253 Marko Vauhkonen 29.5.2019 LIITO-ORAVA- JA KYNÄJALAVASELVITYS PIRKKALA, NIEMENMAAN ASEMAKAAVAN MUUTOS NRO 253 Sisällys

Lisätiedot

Haminan yleiskaavamuutoksen (Sopenvuori) luontoselvitys. Tapio Rintanen

Haminan yleiskaavamuutoksen (Sopenvuori) luontoselvitys. Tapio Rintanen Haminan yleiskaavamuutoksen (Sopenvuori) luontoselvitys Tapio Rintanen 2012 Maastotyöt Kohdealueen ja lähiympäristön liito-oravatilanne selvitettiin 27.4.2012, linnusto 13.5.2012, kasvillisuus ja lepakkotilanne

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27852 SOMERO RUUNALAN YRITYSALUEEN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 25.6.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27852 SOMERO RUUNALAN YRITYSALUEEN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 25.6.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU TYÖNUMERO: E27852 SOMERO RUUNALAN YRITYSALUEEN ASEMAKAAVAN SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista VALMIS LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT LAATINUT HUOMAUTUS Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 TUTKIMUSALUEEN

Lisätiedot

Miehikkälän Savan alueen osayleiskaavan vaikutukset Suurisuon Natura 2000 -alueeseen. Miehikkälän kunta. Natura 2000 -arviointi.

Miehikkälän Savan alueen osayleiskaavan vaikutukset Suurisuon Natura 2000 -alueeseen. Miehikkälän kunta. Natura 2000 -arviointi. Miehikkälän kunta Keskustie 9 49700 MIEHIKKÄLÄ Natura 2000 -arviointi Miehikkälän Savan alueen osayleiskaavan vaikutukset Suurisuon Natura 2000 -alueeseen Petri Parkko 18.11.2013 1. Menetelmät ja aineisto

Lisätiedot

ASIKKALAN SALONSAARENTIEN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS

ASIKKALAN SALONSAARENTIEN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS ASIKKALAN SALONSAARENTIEN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS Marko Vauhkonen Tmi Marko Vauhkonen, Heinola 20.9.2009 ASIKKALAN SALONSAARENTIEN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 AINEISTO

Lisätiedot

KUHMALAHDEN OSAYLEISKAAVOJEN TÄYDENTÄVÄ LUONTOSELVITYS

KUHMALAHDEN OSAYLEISKAAVOJEN TÄYDENTÄVÄ LUONTOSELVITYS KUHMALAHDEN OSAYLEISKAAVOJEN TÄYDENTÄVÄ LUONTOSELVITYS Pekka Routasuo 31.7.2018 KUHMALAHDEN OSAYLEISKAAVOJEN TÄYDENTÄVÄ LUONTOSELVITYS Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Menetelmät... 4 3 Tulokset... 5 3.1 Viitasammakko...

Lisätiedot

SOMERHARJUN LIIKEKESKUKSEN ASEMAKAAVA -ALUEEN LUONTOSELVITYS

SOMERHARJUN LIIKEKESKUKSEN ASEMAKAAVA -ALUEEN LUONTOSELVITYS 1 SOMERHARJUN LIIKEKESKUKSEN ASEMAKAAVA -ALUEEN LUONTOSELVITYS 2013 Juha Saajoranta 2 Sisällysluettelo 1. Luontoselvityksen toteutus 3 2. Asemakaava-alueen luonnon yleispiirteet..3 3. Kasvillisuus- ja

Lisätiedot

KALAJOEN JOKELAN TUULIPUISTOALUE KASVILLISUUS- JA LUONTOKOHDESELVITYS. Pekka Routasuo

KALAJOEN JOKELAN TUULIPUISTOALUE KASVILLISUUS- JA LUONTOKOHDESELVITYS. Pekka Routasuo KALAJOEN JOKELAN TUULIPUISTOALUE KASVILLISUUS- JA LUONTOKOHDESELVITYS Pekka Routasuo 30.12.2011 KALAJOEN JOKELAN TUULIPUISTOALUE KASVILLISUUS- JA LUONTOKOHDESELVITYS SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO

Lisätiedot

Pyhäjärven Lampisuonlampien viitasammakkoselvitys. Kanteleen Voima Oy

Pyhäjärven Lampisuonlampien viitasammakkoselvitys. Kanteleen Voima Oy Pyhäjärven Lampisuonlampien viitasammakkoselvitys Kanteleen Voima Oy 2012 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 MENETELMÄT... 3 3 ALUEEN YLEISKUVAUS... 3 4 TULOKSET... 5 5 YHTEENVETO JA JOHTOPÄÄTÖKSET... 6 6 KIRJALLISUUS...

Lisätiedot

Tampereella, 28.6.2009 www.biologitoimisto.fi

Tampereella, 28.6.2009 www.biologitoimisto.fi Pirkkalan Komperinmäen linnustoselvitys 2009 Sisällys 1. Johdanto... 2 2. Alueet ja menetelmät... 2 3. Tulokset... 3 4. Yhteenveto ja johtopäätökset... 5 Lähteet... 6 Liite I: Komperinmäen ja lähiympäristön

Lisätiedot

Kristiinankaupungin Dagsmarkin alueen linnustoselvitys 2009

Kristiinankaupungin Dagsmarkin alueen linnustoselvitys 2009 Kristiinankaupungin Dagsmarkin alueen linnustoselvitys 2009 Maarit Naakka LuK Marika Vahekoski Luk 0 Kuva1. Lapväärtin joki virtaa Dagsmarkin halki. Kannen kuvassa on joen eteläpuolista vanhaa asutusta.

Lisätiedot

luontoselvitys Petri Parkko

luontoselvitys Petri Parkko 2016 Hämeenlinnan Huvikummun rantaosayleiskaavan muutokseen liittyvä luontoselvitys Petri Parkko 26.7.2016 1 1. Taustoja Kaavahankkeen tarkoituksena on siirtää voimassa olevan rantaosayleiskaavan mukainen

Lisätiedot

PUUMALA REPOLAHTI ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari

PUUMALA REPOLAHTI ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari PUUMALA REPOLAHTI ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.. 3 INVENTOITU ALUE... 3 1. Repolahden perukka. 3 LIITTEET Kansikuva: Repolahden perukan rantaa

Lisätiedot

KINKOMAAN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS

KINKOMAAN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS KINKOMAAN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 2019 Kinkomaa AK 2019 1 (8) Sisältö 1 Tehtävän sisältö ja selvitysalue... 2 2 Selvitysalueen kuvaus ja menetelmät... 2 3 Tulokset ja karttarajaukset... 4 4 Johtopäätökset

Lisätiedot

9M VAPO OY Lampien viitasammakkoselvitys, Ilomantsi

9M VAPO OY Lampien viitasammakkoselvitys, Ilomantsi 10.5.2010 VAPO OY Lampien viitasammakkoselvitys, Ilomantsi 1 Vapo Oy: Lampien viitasammakkoselvitys 1 Sisältö 1 JOHDANTO 2 2 ALUEET JA MENETELMÄT 2 3 TULOKSET 3 3.1 Sammallampi 3 3.2 Ahvenlampi 4 3.3 Haukilampi

Lisätiedot

Ramoninkadun luontoselvitys

Ramoninkadun luontoselvitys Ramoninkadun luontoselvitys Elina Lehtinen Jyväskylän kaupunki Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö 7.4.2016 Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Työmenetelmät... 3 2.1 Esiselvitys... 3 2.2 Maastotyöskentely... 3 2.3

Lisätiedot

Tikkalan osayleiskaava-alueen luontoarvoista Taru Heikkinen Kaavoitus Jyväskylän kaupunki

Tikkalan osayleiskaava-alueen luontoarvoista Taru Heikkinen Kaavoitus Jyväskylän kaupunki Tikkalan osayleiskaava-alueen luontoarvoista 18.6.2009 Tämän työn tarkoituksena oli tarkentaa Korpilahden Tikkalan kylän alueella vuonna 2003 tehdyssä luontoselvityksessä (Anna-Riikka Ihantola) havaittujen

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Selvitysalueen yleiskuvaus. Selvitysalueen luontokohteet. Selvitysalueen suojelullisesti merkittävä linnusto ja eläimistö

Sisällysluettelo. Selvitysalueen yleiskuvaus. Selvitysalueen luontokohteet. Selvitysalueen suojelullisesti merkittävä linnusto ja eläimistö Ilmajoen kunta Kaavoitustoimi 1.4.2016 Sisällysluettelo Selvitysalueen yleiskuvaus Sijainti 4 Topografia 4 Kallioperä 5 Maaperä 5 Maanpeite 6 Pohjavesialueet 6 Selvitysalueen luontokohteet Luontoselvitys

Lisätiedot

Valtatien 4 parantaminen välillä Joutsa Toivakka, Joutsa Viitasammakkoselvitys

Valtatien 4 parantaminen välillä Joutsa Toivakka, Joutsa Viitasammakkoselvitys 16T-4 Valtatien 4 parantaminen välillä Joutsa Toivakka, Joutsa Viitasammakkoselvitys Hanna Suominen 20.6.2017 20.6.2017 1 (10) SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 VIITASAMMAKKO... 3 3 AINEISTO JA MENETELMÄT...

Lisätiedot

TORVENKYLÄN TUULIVOIMAHANKE MAAKAAPELIREITIN MAASTOTARKISTUS

TORVENKYLÄN TUULIVOIMAHANKE MAAKAAPELIREITIN MAASTOTARKISTUS Vastaanottaja Smart Windpower Oy Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 27.5.2016 TORVENKYLÄN TUULIVOIMAHANKE 1 Päivämäärä 27.5.2016 Laatija Tarkastaja Ville Yli-Teevahainen Merja Isteri Viite 1510021396

Lisätiedot

Linnustoselvitys 2015 Kuhmon Lentiiran Niskanselkä

Linnustoselvitys 2015 Kuhmon Lentiiran Niskanselkä 1 Linnustoselvitys 2015 Kuhmon Lentiiran Niskanselkä Ari Parviainen 2 Sisällys Johdanto 3 Tulokset 4 Eteläranta 4 Niskanselän etelärannalla havaitut lajit ja arvioidut parimäärät/reviirit 5 Etelärannalla

Lisätiedot

Rauman kaupunki. Rauman Maanpään liito-oravaselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY

Rauman kaupunki. Rauman Maanpään liito-oravaselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY Rauman kaupunki Rauman Maanpään liito-oravaselvitys 2015 AHLMAN GROUP OY Raportteja 1/2015 sisällysluettelo Johdanto... 3 Raportista... 3 Selvitysalueen yleiskuvaus... 3 Työstä vastaavat henkilöt... 4

Lisätiedot

KIVENNEVAN LUONTOSELVITYS

KIVENNEVAN LUONTOSELVITYS KIVENNEVAN LUONTOSELVITYS SEINÄJOEN KAUPUNKI 2018 1. YLEISTÄ Tämän luontokartoituksen tarkoituksena oli selvittää, esiintyykö Seinäjoen Kivennevan alueella sellaisia luontoarvoja, jotka olisi huomioitava

Lisätiedot

KEVÄTLAAKSON ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS Osa-alueet 478-483

KEVÄTLAAKSON ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS Osa-alueet 478-483 KEVÄTLAAKSON ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS Osa-alueet 478-483 Porvoon kaupunki Kaupunkisuunnittelu Huhtikuu 2014 asemakaavan luontoselvitys Osa-alueet 478-483 Lotta Raunio Sisällys 1. Johdanto 1 2. Sijainti

Lisätiedot

Megatuuli Oy. Saarijärven Haapalamminkankaan tuulivoimapuiston liito-oravaselvitys 2013 AHLMAN GROUP OY

Megatuuli Oy. Saarijärven Haapalamminkankaan tuulivoimapuiston liito-oravaselvitys 2013 AHLMAN GROUP OY Megatuuli Oy Saarijärven Haapalamminkankaan tuulivoimapuiston liito-oravaselvitys 2013 AHLMAN GROUP OY Raportteja 13/2013 sisällysluettelo Johdanto... 3 Raportista... 3 Selvitysalueen yleiskuvaus... 3

Lisätiedot

Kaj Karlsson 30.08.2004 TUUSULAN JOKIPELLONPUISTON-KOSKENMÄEN VÄLISEN ALUEEN LINNUSTO KEVÄÄLLÄ 2004

Kaj Karlsson 30.08.2004 TUUSULAN JOKIPELLONPUISTON-KOSKENMÄEN VÄLISEN ALUEEN LINNUSTO KEVÄÄLLÄ 2004 Kaj Karlsson 30.08.2004 TUUSULAN JOKIPELLONPUISTON-KOSKENMÄEN VÄLISEN ALUEEN LINNUSTO KEVÄÄLLÄ 2004 Koskenmäensillalta etelään Kaj Karlsson 30.08.2004 Sisällysluettelo..2 Johdanto 3 Tarkasteltavan kohteen

Lisätiedot

Nurmijärven Kylänpään lepakkokartoitus 2013

Nurmijärven Kylänpään lepakkokartoitus 2013 2013 Nurmijärven Kylänpään lepakkokartoitus 2013 Nina Hagner-Wahlsten BatHouse 2013-09-11 Nurmijärven Kylänpään lepakkokartoitus 2013 Sisältö 1. Johdanto... 2 2. Lepakoiden suojelu... 2 3. Aineisto ja

Lisätiedot

GOLD FIELDS ARCTIC PLATINUM OY Suhangon kaivoshankkeen laajennus TÄYDENTÄVÄ LINNUSTOSELVITYS 2012. Suhangon täydentävä linnustoselvitys

GOLD FIELDS ARCTIC PLATINUM OY Suhangon kaivoshankkeen laajennus TÄYDENTÄVÄ LINNUSTOSELVITYS 2012. Suhangon täydentävä linnustoselvitys TÄYDENTÄVÄ LINNUSTOSELVITYS 2012 16UEC0227 30.11.2012 GOLD FIELDS ARCTIC PLATINUM OY Suhangon kaivoshankkeen laajennus Suhangon täydentävä linnustoselvitys Gold Field Arctic Platinum Oy Suhangon täydentävä

Lisätiedot

KUORTANEEN KUNTA TARKISTUS, NISULAN ALUE TÄYDENNYS LUONTOARVIOINTIIN LIITE 5. Vastaanottaja Kuortaneen kunta. Asiakirjatyyppi Raportti

KUORTANEEN KUNTA TARKISTUS, NISULAN ALUE TÄYDENNYS LUONTOARVIOINTIIN LIITE 5. Vastaanottaja Kuortaneen kunta. Asiakirjatyyppi Raportti LIITE 5 Vastaanottaja Kuortaneen kunta Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 22.9.2015 Viite 1510020028 KUORTANEEN KUNTA LÄNSIRANNAN OSAYLEISKAAVAN TAISTUS, NISULAN ALUE TÄYDENNYS LUONTOARVIOINTIIN 1 Päivämäärä

Lisätiedot

TEUVAN KUNTA Keskustan osayleiskaava kantatien varren alueella ja kirkkoseudun asemakaavan laajennus kantatien pohjoispuolelle

TEUVAN KUNTA Keskustan osayleiskaava kantatien varren alueella ja kirkkoseudun asemakaavan laajennus kantatien pohjoispuolelle LUONTOSELVITYS 2013 16X160803 21.11.2013 TEUVAN KUNTA Keskustan osayleiskaava kantatien varren alueella ja kirkkoseudun asemakaavan laajennus kantatien pohjoispuolelle Luontoselvitys Teuvan kunta Luontoselvitys

Lisätiedot

Tikkalan päiväkoti-koulun itäisen metsikön luontoselvitys

Tikkalan päiväkoti-koulun itäisen metsikön luontoselvitys Tikkalan päiväkoti-koulun itäisen metsikön luontoselvitys Anni Mäkelä Jyväskylän kaupunki Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö 25.7.2018 1. Selvitysalue Selvitysalue (1,6 ha) sijaitsee Tikkalassa päiväkoti-koulun

Lisätiedot

suojelustatus lainsäädännöllinen pohja vaikutus

suojelustatus lainsäädännöllinen pohja vaikutus Suojelukohteiden lainsäädännöllistä pohjaa ja vaikutuksia Liite 7.8b suojelustatus lainsäädännöllinen pohja vaikutus Natura 2000 verkosto Lakisääteinen rauhoitus. Luontodirektiivin mukaiset SCI-alueet

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Taipalsaaren Virranniemen asemakaava

LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Taipalsaaren Virranniemen asemakaava LUONTOSELVITYS 16X271679 7.7.2015 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Taipalsaaren Virranniemen asemakaava Luontoselvitys Sisältö 1 1 JOHDANTO 1 2 ALUEEN SIJAINTI JA YLEISPIIRTEET 1 3 LÄHTÖTIEDOT JA MENETELMÄT 2 3.1

Lisätiedot

SENAATTI TERVON KALANVILJELYLAI- TOKSEN LUONTOARVIO

SENAATTI TERVON KALANVILJELYLAI- TOKSEN LUONTOARVIO Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 12.12.2017 Viite 1510034021 SENAATTI TERVON KALANVILJELYLAI- TOKSEN LUONTOARVIO SENAATTI TERVON KALANVILJELYLAITOKSEN LUONTOARVIO Päivämäärä

Lisätiedot

Lintukankaan liito-oravaselvitys 2015

Lintukankaan liito-oravaselvitys 2015 Lintukankaan liito-oravaselvitys 2015 29.6.2015 Kaupunkirakennepalvelut Johdanto Liito-orava kuuluu EU:n luontodirektiivin liitteen IV (a) lajeihin, joiden suojelu on toteutettu luonnonsuojelulain 49.1

Lisätiedot

KARJALAN KULTALINJAN ILOMANTSIN HANKEALUEEN LINNUSTON ESISELVITYS

KARJALAN KULTALINJAN ILOMANTSIN HANKEALUEEN LINNUSTON ESISELVITYS KARJALAN KULTALINJAN ILOMANTSIN HANKEALUEEN LINNUSTON ESISELVITYS SYYSKUU 2011 täydennetty Sisällys 1. Johdanto... 1 2. Selvitysalue ja menetelmät... 1 3. Tulokset... 2 3.1 Yleistä... 2 3.2 Kuittila...

Lisätiedot

RAJAMÄEN SÄHKÖASEMAN LUONTOSELVITYS

RAJAMÄEN SÄHKÖASEMAN LUONTOSELVITYS RAJAMÄEN SÄHKÖASEMAN LUONTOSELVITYS Pekka Routasuo 9.6.2016 RAJAMÄEN SÄHKÖASEMAN LUONTOSELVITYS Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Aineisto ja menetelmät... 3 2.1 Maastotyöt... 3 3 Tulokset... 4 3.1 Luonnonolot

Lisätiedot

SUOVALKKUSELVITYS 16UEC VAPO OY Leväsuon suovalkkuselvitys, Pyhäjärvi

SUOVALKKUSELVITYS 16UEC VAPO OY Leväsuon suovalkkuselvitys, Pyhäjärvi SUOVALKKUSELVITYS 12.9.2012 VAPO OY Leväsuon suovalkkuselvitys, Pyhäjärvi 1 Sisältö 1 AINEISTO JA MENETELMÄT... 2 2 TULOKSET... 2 3 JOHTOPÄÄTÖKSET... 5 4 KIRJALLISUUS... 5 Pöyry Finland Oy Tiina Sauvola

Lisätiedot

Storörenin asemakaava 30.10.2008 1 STORÖRENIN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTO

Storörenin asemakaava 30.10.2008 1 STORÖRENIN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTO Storörenin asemakaava 30.10.2008 1 STORÖRENIN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTO Storörenin asemakaava-alueen luonto 30.10.2008 2 1. YLEISKUVAUS 3 2. TULOKSET 3 2.1 Kasvillisuus 3 2.2 Linnusto 6 2.3 Lepakot 7 2.4

Lisätiedot

VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YLEISSUUNNITTELU

VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YLEISSUUNNITTELU VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YLEISSUUNNITTELU LIITO-ORAVATARKASTUS 2009 1 1. Selvityksen taustoja Liito-oravatarkistukset liittyvät VT 6 perusparannuksen yleissuunnitelmaan välillä Taavetti- Lappeenranta.

Lisätiedot

Liito-oravaselvitys Kauniainen 2008

Liito-oravaselvitys Kauniainen 2008 Liito-oravaselvitys Kauniainen 2008 Sirkka-Liisa Helminen Ympäristötutkimus Yrjölä Oy SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO...3 2 LIITO-ORAVAN BIOLOGIA JA SUOJELU...3 3 MENETELMÄT...3 4 TULOKSET...4 4.1 Kavallintien

Lisätiedot

Hyrylän varuskunta alueen luontoselvitykset 2006 2007 Tiivistelmä 1

Hyrylän varuskunta alueen luontoselvitykset 2006 2007 Tiivistelmä 1 Hyrylän varuskunta alueen luontoselvitykset 2006 2007 Tiivistelmä 1 Tämä tiivistelmä perustuu yksityiskohtaiseen raporttiin Tuusulan Hyrylän varuskunta-alueella kesinä 2006 ja 2007 tehdyistä luontoselvityksistä.

Lisätiedot

LUONNOS. Kittilän Ylä-Levin asemakaava-alueen luontotyyppikartoitus vuonna 2008

LUONNOS. Kittilän Ylä-Levin asemakaava-alueen luontotyyppikartoitus vuonna 2008 LUONNOS Kittilän Ylä-Levin asemakaava-alueen luontotyyppikartoitus vuonna 2008 Espoo 2008 Ylä Levin asemakaava alueen luontotyyppikartoitus 2008 1 Sisällysluettelo Tiivistelmä 2 1. Johdanto 3 2. Tulokset

Lisätiedot