Suomen kasvukäytävän ELINVOIMAKARTASTO

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Suomen kasvukäytävän ELINVOIMAKARTASTO"

Transkriptio

1 Suomen kasvukäytävän ELINVOIMAKARTASTO Elinvoiman indikaattoreita kasvukäytäväalueella / 2014 Osa 1 muuttoliike, asuminen, rakenne Työ- ja elinkeinoministeriö Suomen kasvukäytävä -verkosto Konsultit: Suomen ympäristökeskus SYKE, Timo Aro

2 SUOMEN KASVUKÄYTÄVÄ MUUTTOLIIKE Suomen ympäristökeskus 05 / 2014

3 Väestön tiivistyminen jatkuu paitsi pääkaupunkiseudulla myös Suomen kasvukäytävällä. Erityisesti maan sisäinen muuttoliike tuo asukkaita koko kasvukäytävälle. Noin joka kolmas suomalainen asuu jo Suomen kasvukäytävällä, ja esimerkiksi vuosina koko Suomen muuttoliikkeestä 89 % tapahtui tällä alueella. Väestön kokonaismuutos Osatekijä: luonnollinen väestönmuutos Osatekijä: maan sisäinen muuttoliike Osatekijä: maahanmuutto (netto) 2 Lähde: Aluerakenteen ja liikenteen kehityskuvatyö ALLI / TEM, LVM, YM 2013 Miltä Suomen kasvukäytävä näyttää kartalla?

4 Muuttovirrat myös Helsingin ja Tampereen seutukunnista ovat yhä enemmän alkaneet ruokkia koko kasvukäytävää: kasvu harmonisoituu käytävän sisällä pelkän suurten keskusten vahvistumisen sijasta. (Lukuohje tämän sivun karttoihin: mitä leveämpi sininen viiva sen vahvemmin Hki tai Tre imeeväkeä. Mitä leveämpi punainen sen enemmän työntää. Kumpikin seutu on alkanut työntää väkeä kasvukäytävän keskiosiin.) Helsinki Helsinki Tampere Tampere Lähde: Aluerakenteen ja liikenteen kehityskuvatyö ALLI / TEM, LVM, YM 2013 Miltä kasvukäytävä näyttää kartalla?

5 Lähde: Tilastokeskus. Molemmat kartat kuvaavat absoluuttisia määriä.

6 Lähde: Tilastokeskus. Kovat kasvuprosentit jo ennestään väkirikkaalla Suomen kasvukäytävällä kertovat edelleen kumuloituvasta kasvusta.

7 Valkeakoski Hämeenkyrö Hämeenlinna HHT-alueen kuntiin suuntautunut muuttoliike lähtöalueen mukaan Vesilahti Lempäälä Hattula Pirkkala Janakkala Kangasala Hausjärvi Pälkäne Tuusula Nurmijärvi Loppi Ylöjärvi Riihimäki Nokia Akaa Kauniainen Vantaa Kerava Järvenpää Hyvinkää Espoo Helsinki Tampere 0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 % HHT-alueelta Tiedot poiminut: Timo Aro. Muualta Suomesta Lähde: Tilastokeskus Helsinki Vantaa Espoo Tampere Hämeenlinna Tuusula Järvenpää Nurmijärvi Kerava Hyvinkää Ylöjärvi Kangasala Nokia Riihimäki Lempäälä Pirkkala Janakkala Valkeakoski Kauniainen Akaa Hattula Hausjärvi Hämeenkyrö Loppi Pälkäne Vesilahti HHT-alueen suuriin kaupunkeihin suuntautunut muuttoliike muuttajien lkm HHT-alueen HHT-alueelta kuntiin Muualta suuntautunut Suomesta Lähde: Tilastokeskus muuttoliike HHT-alueelta muuttajien lkm Muualta Suomesta Lähde: Tilastokeskus

8 Lähes kaikilla elinvoiman indikaattoreilla kuvattuna Suomen kasvukäytävä nousee kartasta myönteisesti esiin. Työllisten osuus väestöstä on tällä alueella muuta Suomea suurempi. Seuraavissa dioissa esitetään muuttajien kannalta työllisten osuus, ja lisäksi muutamia keskeisiä muita muuttajien laadullisia tekijöitä kunnittain. Lähde: Aluerakenteen ja liikenteen kehityskuvatyö ALLI / TEM, LVM, YM 2013 Miltä kasvukäytävä näyttää kartalla?

9 Nettomuuttoa tarkastellaan muuttajien pääasiallisen toiminnan (työlliset, työttömät, työnhakijat, työvoiman ulkopuolella olevat) mukaan. Kartat perustuvat Timo Aron poimimiin tilastoihin.

10 Kartat perustuvat Timo Aron poimimiin tilastoihin. Tampereen negatiivinen tulokertymä johtuu osittain opiskelijoiden suuresta määrästä (opiskelijoiden tulot keskimäärin pienet).

11 Kartat perustuvat Timo Aron poimimiin tilastoihin. Suuret kaupungit vetävät nuoria opiskelemaan, mutta opintojen jälkeen asuinpaikkaa haetaan perheen kasvaessa keskuskaupungin ulkopuolelta. Tämä trendi on kuitenkin viime vuosina alkanut muuttua, ja lapsiperheitä jää kaupunkeihin yhä enemmän. Tampere Helsinki

12 Kartta perustuu Timo Aron poimimiin tilastoihin. Huom: kartassa on eri luokitteluasteikko kuin nuorempien ikäluokkien kartoissa. Tampereella ja Hämeenlinnassa tilanne on yli 64-vuotiaiden osalta täysin erilainen kuin pääkaupunkiseudulla.

13 Kartat perustuvat Timo Aron poimimiin tilastoihin. Suuret kaupungit vetävät nuoria opiskelemaan, mutta opintojen jälkeen asuinpaikkaa haetaan perheen kasvaessa keskuskaupungin ulkopuolelta. Tämä trendi on kuitenkin viime vuosina alkanut muuttua, ja lapsiperheitä jää kaupunkeihin yhä enemmän.

14 SUOMEN KASVUKÄYTÄVÄ ASUMINEN Suomen ympäristökeskus 05 / 2014

15 Kartat kuvaavat vanhojen osakehuoneistojen hintoja. Lähde: Tilastokeskus. Tietoa ei ollut saatavilla kaikilta postinumeroalueilta.

16 Kartta perustuu Maanmittauslaitoksen tuottamaan kiinteistöjen kauppahintatilastoon Asuinpientalokiinteistöjen hintatiedot olivat saatavilla ainoastaan asemakaava-alueelta.

17 Kuvaaja perustuu Tilastokeskuksen Asuntojen vuokrat tilastoon. Palvelusta ei ollut saatavilla muiden Suomen kasvukäytävän kuntien tietoja. euroa/neliö Asuntojen keskimääräiset kuukausivuokrat kunnittain 2013 ARA Vapaarahoitteinen Lähde: Tilastokeskus

18 Vapaa-ajan asuntojen määrä Suomen kasvukäytävällä ja käytävän ympäristössä on kasvanut todella paljon viime vuosikymmeninä. Taustalla on useita vapaa-aikaan ja vapaa-ajan asumiseen liittyviä muuttuvia trendejä. Saavutettavuudella on nykyään aiempaa enemmän merkitystä myös vapaa-ajan asumisessa. Myös asumisen kirjo on moninaistunut. Perinteisen kesämökin rinnalle ja sijalle on syntynyt monenlaisia uusia vapaaajan ja rinnakkaisasumisen muotoja: kaupunkiloma-asuntoja, muita kakkos-ja etätyöasuntoja, perheen opiskelijan tukikohtia jne. Tämän vuoksi vapaa-ajan asumista ja vakituista asumista ei voi enää tarkastella täysin irrallaan toisistaan.

19 Loma-asumisen taloudelliset ja työllisyysvaikutukset Suomessa raportin (TEM 21/2011) perusteella mukaan on laskettu uudisrakentaminen, korjaustoiminta, päivittäistavarat, kestokulutustavarahankinnat, palvelujen hankinnat, verot ja maksut sekä puolet autolla tehtyjen mökkimatkojen polttoainekuluista. Kotitalouksien rahankäyttö on raportin perusteella keskimäärin noin euroa / kesämökki, jos oletetaan, että uudisrakentaminen jakautuu tasaisesti nykyisille mökkialueille. Toisin kuin em. raportissa, tässä tarkastelussa ei ole laskettu mukaan kiinteistökauppoja eikä henkilöautomatkojen muita kustannuksia (pääoma, vakuutus, huolto, puolet polttoainekuluista jne.), koska näiden alueellisesta kohdentumisesta ei ole varmuutta tai ne kohdentuvat todennäköisemmin vakituiseen asuinpaikkaan.

20 Vapaa-ajan asumiseen liittyvät kotitalouksien yksityisen kulutuksen nettosiirtymät kuntatasolla on laskettu vähentämällä mökkeilyyn kunnan alueen käytetystä kulutuksesta kuntalaisten mökkeilyyn käyttämä kulutus. Mikäli kunnassa on paljon mökkejä suhteessa vakituiseen asutukseen, kunta saa nettovoittoa kotitalouksien mökkeilyyn kohdistuvasta kulutuksesta. Kunnan alueella tapahtuvaan mökkeilyyn käytetty kulutus on laskettu kunnassa sijaitsevien mökkien määrän perusteella ( euroa/mökki). Kunnan asukkaiden mökkeilyyn käyttämä kulutus on laskettu kunnan asukasmäärän perusteella. Asukaskohtainen kulutusluku euroa/asukas on johdettu koko maan tason tiedoista (kulutus mökkeilyyn/ asukasmäärä). Kulutukseen on laskettu Lomaasumisen taloudelliset ja työllisyysvaikutukset Suomessa raportin (TEM 21/2011) tuloksista mukaan uudisrakentaminen, korjaustoiminta, päivittäistavarat, kestokulutustavarahankinnat, palvelujen hankinnat, verot ja maksut sekä puolet autolla tehtyjen mökkimatkojen polttoainekuluista.

21 Diagrammissa on kuvattu kasvukäytäväalueen vapaa-ajan asuminen omassa kunnassa, ja lisäksi muualla, sekä muista kunnista tuleva vapaa-ajan asuminen. Vapaa-ajan asuminen kunnan alueella diagrammissa positiivisella puolella ja muualle suuntautuva vapaa-ajan asuminen negatiivisella puolella. Lähde: SYKE, VTJ/VRK 4/2013

22 Vapaa-ajan asuminen kuntaryhmän alueella ja muualla, sekä muualta alueelle suuntautuva vapaa-ajan asuminen. Vapaa-ajan asuminen alueella diagrammissa positiivisella puolella ja muualle suuntautuva vapaa-ajan asuminen negatiivisella puolella Lähde: SYKE, VTJ/VRK 4/2013

23 SUOMEN KASVUKÄYTÄVÄ YHDYSKUNTARAKENTEEN KEHITYS Suomen ympäristökeskus 05 / 2014

24 Saavutettavuutta mittaamme arjessamme nykyään minuuteissa, kilometreillä on vähemmän merkitystä. Suomen kasvukäytävän keskusten välinen saavutettavuus aikaetäisyytenäon muusta maasta poikkeava. Rakenteellisestikin HHT on Suomen ainoa eurooppalaisen mittakaavan kasvukäytävä. Vaikka yhdyskuntarakenteessa on aukkoja, ei näin pitkää ja ehjää aluerakenteen kokonaisuutta muualta Suomesta löydy. (Lukuohje: vasemmassa kuvassa poimittuna vain Suomen suurimmat kaupungit ja kuvattuna näiden saavutettavuus, oikeanpuolimmaisessa mukana jo aivan pienimmätkin taajamat.) 2 Lähde: Aluerakenteen ja liikenteen kehityskuvatyö ALLI / TEM, LVM, YM 2013 Miltä kasvukäytävä näyttää kartalla?

25 Tiheän ja harvan taajaman kehitys Karttaparissa on esitetty tiheän taajaman ja harvan taajaman sijoittuminen HHT-alueella vuosina 1990 ja Tiheä taajama-alue vastaa aluetehokkuudeltaan yleisesti jo rakennettua asemakaavoitettua taajama-aluetta ja harva taajama-alue pääosin asemakaavoittamatonta alhaisen tehokkuuden taajama-aluetta. Karttojen perusteella tarkastelujaksolla osa harvasta taajamasta on muuttunut tiheäksi taajamaksi. Kehitystä on kuitenkin tapahtunut myös harvan taajaman leviämisenä yhä laajemmille alueille.

26 Karttaparissa on esitetty haja-asutukseneli taajamien ulkopuolisen vakituisen asutuksen sijoittuminen HHT-alueella vuosina 1990 ja Haja-asutus on esitetty YKR-jaottelun mukaisesti kyläasutukseen (yli 39 asukasta), pienkyläasutukseen (20-39 asukasta) sekä harvaan haja-asutukseen(500m x 500m ruudut joissa on vähintään yksi asunto) jaoteltuna. Kylämäisen asutuksen osuus on kasvanut lähes koko alueella ja toisaalta osa kyläasutuksesta on yhdistynyt läheisiin taajamiin.

27 Yläkuvassa Suomen kasvukäytävän eteläosan taajamat Alhaalla vasemmalla taajama-alueen muutos , alhaalla oikealla muutos

28 Yläkuvassa Suomen kasvukäytävän keskiosan taajamat Alhaalla vasemmalla taajama-alueen muutos , alhaalla oikealla muutos

29 Yläkuvassa Suomen kasvukäytävän pohjoisosan taajamat Alhaalla vasemmalla taajama-alueen muutos , alhaalla oikealla muutos

Pirkanmaan aluetalouskatsaus 2011. Talouden, elinkeinojen ja väestön kehitys ja näkymät

Pirkanmaan aluetalouskatsaus 2011. Talouden, elinkeinojen ja väestön kehitys ja näkymät Pirkanmaan aluetalouskatsaus 2011 Talouden, elinkeinojen ja väestön kehitys ja näkymät 2 Pirkanmaan aluetalouskatsaus 2011 Talouden, elinkeinojen ja väestön kehitys ja näkymät Pirkanmaan liitto Julkaisu

Lisätiedot

1 Johdanto 2 Länsi- ja Keski-Uudenmaan kuntien välinen vertailu 3 Länsi- ja Keski-Uusimaa elinympäristönä

1 Johdanto 2 Länsi- ja Keski-Uudenmaan kuntien välinen vertailu 3 Länsi- ja Keski-Uusimaa elinympäristönä 1 Johdanto 2 Länsi- ja Keski-Uudenmaan kuntien välinen vertailu 3 Länsi- ja Keski- elinympäristönä Luvussa tarkastellaan Länsi- ja Keski-Uudenmaan kuntia elinympäristöinä viiteen alueeseen jaettuna: Keski-,

Lisätiedot

Suoraman täydennysrakentamisen sosiaalisten vaikutusten arviointi

Suoraman täydennysrakentamisen sosiaalisten vaikutusten arviointi Suoraman täydennysrakentamisen sosiaalisten vaikutusten arviointi 1 Jukka Ohtonen Suoraman täydennysrakentamisen sosiaalisten vaikutusten arviointi Sisältö Aluksi... 2 Suorama asuinpaikkana... 4 Suoraman

Lisätiedot

TEIJA OJANKOSKI Selvitys vuokra-asuntotuotannon turvaamiseksi KUUMA-kunnissa

TEIJA OJANKOSKI Selvitys vuokra-asuntotuotannon turvaamiseksi KUUMA-kunnissa TEIJA OJANKOSKI Selvitys vuokra-asuntotuotannon turvaamiseksi KUUMA-kunnissa Hyvinkää Järvenpää Kerava Kirkkonummi Mäntsälä Nurmijärvi Pornainen Sipoo Tuusula Vihti SISÄLTÖ SIVU ESIPUHE OSA I 1. TOIMEKSIANTO

Lisätiedot

Muuttoliikkeen voittajat ja häviäjät

Muuttoliikkeen voittajat ja häviäjät tutkimus Hannu Kytö ja Monika Kral-Leszczynska Muuttoliikkeen voittajat ja häviäjät kaks kunnallisalan kehittämissäätiö Muuttoliikkeen voittajat ja häviäjät Hannu Kytö ja Monika Kral-Leszczynska Muuttoliikkeen

Lisätiedot

SUMMAN RISTEYSALUE Kaupallisten vaikutusten arvioinnin päivitys

SUMMAN RISTEYSALUE Kaupallisten vaikutusten arvioinnin päivitys Kaupallisten vaikutusten arvioinnin päivitys 27.10.2011 Haminan kaupunki Kaupallisten vaikutusten arvioinnin päivitys 1 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO 2 2 LÄHTÖKOHDAT 4 2.1 Markkina-alue 4 2.2 Kotka-Haminan

Lisätiedot

TAVALLISEN PIENITULOISEN IHMISEN KOHTUUHINTAINEN VUORA-ASUMINEN HELSINGIN SEUDULLA

TAVALLISEN PIENITULOISEN IHMISEN KOHTUUHINTAINEN VUORA-ASUMINEN HELSINGIN SEUDULLA TAVALLISEN PIENITULOISEN IHMISEN KOHTUUHINTAINEN VUORA-ASUMINEN HELSINGIN SEUDULLA Seppo Laakso & Eeva Kostiainen Kaupunkitutkimus TA Oy Toimeksiantaja: Y-säätiö Marraskuu 2013 Sisältö 1 Tausta, tavoitteet

Lisätiedot

YLÖJÄRVEN KAUPAN PALVELUVERKKOSELVITYS

YLÖJÄRVEN KAUPAN PALVELUVERKKOSELVITYS Ylöjärven kaupunki Loppuraportti 2.1.2012 Päivitetty 23.10.2012 3.1 Väestömäärä ja väestöennuste 3.3 Arvio ostovoimasta ja sen kehityksestä 2020 ja 2030 4.2.2 Arvio liiketilan lisätarpeesta 2020 ja 2030

Lisätiedot

ASUINRAKENNUSTEN KORJAUSTARVE

ASUINRAKENNUSTEN KORJAUSTARVE PTT raportteja 251 PTT Reports 251 ASUINRAKENNUSTEN KORJAUSTARVE Mikko Hietala Janne Huovari Hanna Kaleva Markus Lahtinen Jessica Niemi Niko-Matti Ronikonmäki Terttu Vainio Pellervon taloustutkimus PTT

Lisätiedot

PÄIJÄT-HÄMEEN RAKENNETARKASTELUT

PÄIJÄT-HÄMEEN RAKENNETARKASTELUT PÄIJÄT-HÄMEEN RAKENNETARKASTELUT PÄIJÄT-HÄMEEN LIITTO 2012 Sisältö METKAMYLLY -MENETELMÄ... 3 TOIMINTAPERIAATTEET... 3 TUOTOKSET... 4 METKAMYLLYSTÄ PÄIJÄT-HÄME MYLLYKSI... 6 LÄHTÖTIEDOT... 6 PÄIJÄT-HÄMEMYLLYN

Lisätiedot

KANGASALA-KUHMOINEN-PÄLKÄNE KUNTARAKENNESELVITYS. Selvityksen väliraportti

KANGASALA-KUHMOINEN-PÄLKÄNE KUNTARAKENNESELVITYS. Selvityksen väliraportti KANGASALA-KUHMOINEN-PÄLKÄNE KUNTARAKENNESELVITYS Selvityksen väliraportti 1.2.2015 Sisällys 1. Johdanto... 3 1.1. Selvityksen tausta... 3 1.2. Työn organisointi ja aikataulu... 3 2. Selvityksen tavoite...

Lisätiedot

Haapankangas III vaikutusten arviointi

Haapankangas III vaikutusten arviointi 2011 Haapankangas III vaikutusten arviointi Selvitys 2011 Jyrki Suorsa, Erkki Malo Insinööritoimisto Liidea Oy Krstiina Strömmer AIRIX Ympäristö Oy 28.6.2011 2 2 SISÄLTÖ 1. Johdanto... 3 2. Hankkeen kuvaus...

Lisätiedot

Velkaantumistilasto 2012

Velkaantumistilasto 2012 Tulot ja kulutus 2013 Velkaantumistilasto 2012 Asuntovelallisilla asuntovelkaa keskimäärin 92 370 euroa vuonna 2012 Tilastokeskuksen velkaantumistilaston mukaan pääkaupunkiseudun asuntovelallisilla asuntokunnilla

Lisätiedot

Asuntosijoittamisen alueelliset tuotot vuosina 2015-2019

Asuntosijoittamisen alueelliset tuotot vuosina 2015-2019 Asuntosijoittamisen alueelliset tuotot vuosina 2015-2019 Julkaisuvapaa Tekijä: ekonomisti Veera Holappa Lähestymistapa Tutkimus on tehty vuosittain vuodesta 2013 lähtien. Vuokratuotto lasketaan vanhoille

Lisätiedot

VÄESTÖN JA ASUMISEN KEHITYSTRENDIT SEKÄ ASUMISEEN VAIKUTTAVAT TUKIMEKANISMIT TURUN KAUPUNKISEUDULLA

VÄESTÖN JA ASUMISEN KEHITYSTRENDIT SEKÄ ASUMISEEN VAIKUTTAVAT TUKIMEKANISMIT TURUN KAUPUNKISEUDULLA VÄESTÖN JA ASUMISEN KEHITYSTRENDIT SEKÄ ASUMISEEN VAIKUTTAVAT TUKIMEKANISMIT TURUN KAUPUNKISEUDULLA VÄESTÖN JA ASUMISEN KEHITYSTRENDIT SEKÄ ASUMISEEN VAIKUTTAVAT TUKIMEKANISMIT TURUN KAUPUNKISEUDULLA 2010

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun ja valtion välisen MAL-aiesopimuksen 2013 2015 toteutuminen. Vuoden 2014 seuranta

Tampereen kaupunkiseudun ja valtion välisen MAL-aiesopimuksen 2013 2015 toteutuminen. Vuoden 2014 seuranta Tampereen kaupunkiseudun ja valtion välisen MAL-aiesopimuksen 2013 2015 toteutuminen Vuoden 2014 seuranta Seutuhallitus 27.5.2015 1 Tiivistelmä Kasvuun varautuminen: Kaupunkiseudun väestö kasvoi noin 4

Lisätiedot

Akseli 2/2014. Tilastollisia tiedonantoja Tampereelta VÄ E S TÖ ASUMINEN. ORIGOSSA: Asiakaspalautteista kaikki hyöty irti

Akseli 2/2014. Tilastollisia tiedonantoja Tampereelta VÄ E S TÖ ASUMINEN. ORIGOSSA: Asiakaspalautteista kaikki hyöty irti VÄ E S TÖ T YÖ L L I S Y YS T YÖ PA I K AT ASUMINEN TA LO U S TAMPEREEN KAUPUNGIN JULKAISUJA TOIMINTA JA TALOUS 214 ORIGOSSA: Asiakaspalautteista kaikki hyöty irti Akseli 2/214 Tilastollisia tiedonantoja

Lisätiedot

Porvoon Taidetehtaan vaikuttavuuden arviointi

Porvoon Taidetehtaan vaikuttavuuden arviointi Porvoon Taidetehtaan vaikuttavuuden arviointi Räätälöity Yritysprojekti Osapuolet: Aalto yliopisto ja Porvoon kaupunki Kevät 2015 Räätälöidyn yritysprojektin tekijät Laatijat Virpi Hytönen Opiskelija,

Lisätiedot

DEMOGRAFINEN ELI VÄESTÖLLINEN HUOLTOSUHDE

DEMOGRAFINEN ELI VÄESTÖLLINEN HUOLTOSUHDE /Jaana Halonen 29.8.2012 DEMOGRAFINEN ELI VÄESTÖLLINEN HUOLTOSUHDE Demografinen huoltosuhde on suhdeluku, joka kertoo kuinka monta ei-työikäistä eli huollettavaa on yhtä työikäistä kohden. Vuoden 2011

Lisätiedot

Palveluverkkoselvitys herkkyysanalyyseineen

Palveluverkkoselvitys herkkyysanalyyseineen 1 2 POHJOIS-SAVON KAUPAN MAAKUNTAKAAVA Palveluverkkoselvitys herkkyysanalyyseineen Kuopio 2013 3 Pohjois-Savon liiton julkaisu A:77 Kuopio 2013 Pohjois-Savon liitto PL 247, 70101 Kuopio puh. (017) 550

Lisätiedot

POHJOIS-SAVON KAUPAN MAAKUNTAKAAVA. Palveluverkkoselvitys herkkyysanalyyseineen

POHJOIS-SAVON KAUPAN MAAKUNTAKAAVA. Palveluverkkoselvitys herkkyysanalyyseineen 1 POHJOIS-SAVON KAUPAN MAAKUNTAKAAVA Palveluverkkoselvitys herkkyysanalyyseineen 2 POHJOIS-SAVON KAUPAN MAAKUNTAKAAVA Palveluverkkoselvitys herkkyysanalyyseineen Kuopio 2013 3 Pohjois-Savon liiton julkaisu

Lisätiedot

HEIKKI HELIN. HYVÄ VAI HUONO HALPA VAI KALLIS? Suurten kaupunkien palvelukustannukset 2012 TUTKIMUSKATSAUKSIA 2013

HEIKKI HELIN. HYVÄ VAI HUONO HALPA VAI KALLIS? Suurten kaupunkien palvelukustannukset 2012 TUTKIMUSKATSAUKSIA 2013 HEIKKI HELIN HYVÄ VAI HUONO HALPA VAI KALLIS? Suurten kaupunkien palvelukustannukset 2012 6 TUTKIMUSKATSAUKSIA 2013 TIEDUSTELUT FÖRFÄGNINGAR INQUIRIES Heikki Helin, p. tel. 040 516 5976 sukunimi.etunimi@phnet.fi

Lisätiedot

HELSINGIN ULKOMAALAISVÄESTÖ VUONNA 2013

HELSINGIN ULKOMAALAISVÄESTÖ VUONNA 2013 31 2013 HELSINGIN ULKOMAALAISVÄESTÖ VUONNA 2013 Turkki 2% Muut 24 % Venäjä 21 % Vietnam 2% Persia 2% Viro 14 % Ranska 2% Saksa 2% Espanja 3% Kurdi 3% Kiina 4% Arabia 5% Englanti 6% Somali 10 % Sisällys

Lisätiedot

SIILINJÄRVEN KESKUSKORTTELIN ASEMAKAAVAN MUUTOS Kaupallisten vaikutusten arviointi 21.12.2011. Siilinjärven kunta

SIILINJÄRVEN KESKUSKORTTELIN ASEMAKAAVAN MUUTOS Kaupallisten vaikutusten arviointi 21.12.2011. Siilinjärven kunta SIILINJÄRVEN KESKUSKORTTELIN ASEMAKAAVAN MUUTOS Kaupallisten vaikutusten arviointi 21.12.2011 Siilinjärven kunta Kaupallisten vaikutusten arviointi 1 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO 2 2 KAUPAN NYKYTILAN ANALYYSI

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun keskustojen seurantamittaristo (barometri) 2012 Kuntajohtajakokous 5.10.2012

Tampereen kaupunkiseudun keskustojen seurantamittaristo (barometri) 2012 Kuntajohtajakokous 5.10.2012 Tampereen kaupunkiseudun keskustojen seurantamittaristo (barometri) 2012 Kuntajohtajakokous 5.10.2012 Seutuhallitus 31.10.2012 2 3 TIIVISTELMÄ Tampereen kaupunkiseudun kuntien keskusta alueiden kehittäminen

Lisätiedot

Kaupunkiseutusuunnitelmien asiantuntija-arvioinnin loppuraportti

Kaupunkiseutusuunnitelmien asiantuntija-arvioinnin loppuraportti Kaupunkiseutusuunnitelmien asiantuntija-arvioinnin loppuraportti Helsinki 2008 Paino: Miktor Oy ISBN 978-952-213-317-5 Helsinki 2008 Esipuhe Kaupunkiseudut ovat saaneet kunta- ja palvelurakennehankkeessa

Lisätiedot

MATKAILUTULO JA -TYÖLLISYYS TAMPEREEN SEUTUKUNNASSA VUONNA 2012

MATKAILUTULO JA -TYÖLLISYYS TAMPEREEN SEUTUKUNNASSA VUONNA 2012 MIKKO MANKA & MAARIT WALLENIUS MATKAILUTULO JA -TYÖLLISYYS TAMPEREEN SEUTUKUNNASSA VUONNA 2012 TUTKIMUS- JA KOULUTUSKESKUS SYNERGOS TAMPEREEN YLIOPISTON JOHTAMISKORKEAKOULU 2014 ISBN: 978-951-44-9458-1

Lisätiedot

Kuluttajatutkimuskeskuksen. vuosikirja 2009

Kuluttajatutkimuskeskuksen. vuosikirja 2009 Kuluttajatutkimuskeskuksen vuosikirja 2009 Kuluttajatutkimuskeskuksen vuosikirja 2009 Kulutuksen liikkeet Minna Lammi, Mari Niva, Johanna Varjonen (toim.) Kuluttajatutkimuskeskuksen vuosikirjoja 5 Kuluttajatutkimuskeskuksen

Lisätiedot

Etelä-Suomea eteenpäin

Etelä-Suomea eteenpäin Etelä-Suomea eteenpäin Esiselvitys aluerakenteen muutoksesta Etelä-Suomen liittoumalle Kevät 2012 Etelä-Suomen liittouma Ville Santalahti Tiivistelmä... 3 Johdanto... 4 Yleistä Etelä-Suomesta... 4 Maakuntakohtaiset

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Kaupunkisuunnitteluvirasto Laajasalon kaupallinen selvitys Lokakuu 2004. Puh. (09) 6866 280, fax (09) 6866 2840 Ly 0349272-5

Helsingin kaupunki Kaupunkisuunnitteluvirasto Laajasalon kaupallinen selvitys Lokakuu 2004. Puh. (09) 6866 280, fax (09) 6866 2840 Ly 0349272-5 Helsingin kaupunki Kaupunkisuunnitteluvirasto Laajasalon kaupallinen selvitys Lokakuu 2004 TP Group Finland Oy - Keskustakehitys etunimi.sukunimi@tpgroup.biz Yrjönkatu 29 A, 00100 HELSINKI www.tpgroup.biz

Lisätiedot