Juhannusaikoja. Kesäillan valssi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Juhannusaikoja. Kesäillan valssi"

Transkriptio

1 1 Kesäillan valssi Juhannusaikoja Joulu ja juhannus olivat joskus juhlia isolla J:llä. Lapsen silmin ne saattoivat olla taianomaisempia kuin aikuisten vinkkelistä. Mutta olen varma, että päivittäistä rutiinia kovemman rutistuksen jälkeen, tuntui jokaisesta juhlavalta. Juhla tarkoitti pientä henkireikää ja vaihtelua arkeen.

2 2 Joulu ja juhannus kulkevat käsi kädessä, mutta säädyllisesti puolen vuoden päässä toisistaan. Niillä on paljon yhteistä niin kuin esimerkiksi siivous, josta ei tingitty, koristelu, joka kruunasi juhlan, sauna, joka jälkeen puettiin pyhävaatteet ja ruoka, joka ei tuottanut yllätystä. Mutta siinä missä joulu oli perheelle pyhitettyä aikaa, jolloin ei kotoa lähdetty no Tapanina ehkä - juhannuksena retkeiltiin. Juhannussiivoa tehtiin pitkin viikkoa. Jouluksi siivottiin kaapit, juhannuksena käytiin läpi komerot. Oli juhlaa, jos äiti ehti mukaan, kun parvekkeelle leviteltiin tuulettumaan vaatteita, kankaita, kenkiä ja hattujakin. Niitä riitti, koska varulta ei mitään heitetty pois. Vaatekappaleet kulkivat kädestä käteen äidin muistellessa, mihin tilaisuuteen hän oli kulloisenkin vaatteen tehnyt, tai millä konstilla tienannut rahat johonkin likkuuden aikaiseen hattuun. Erityisen hellän käsittelyn saivat vauvoina pitämämme irtoröyhelöt, pehmoiset flanellipaidat tai neulenutut. Se oli samalla pieni katsaus perheen historiaan. Muistelutuokion päätti miltei varmasti pieni kesäsade. Aarteet piti viikata pikapikaa takaisin pahvilaatikoihin; Jaana, kai sinä olet muistanut murustaa koimyrkkyä joka kerroksen väliin!

3 3 Sateen mentyä ohi hommani oli hakea hosia, eli koivun oksia siivousta varten. Koivunoksilla pyyhkäistiin kevyesti katonraja ja nurkat. Talven aikana ilmestyneet hämähäkinseitit menivät sen sileän. Mitä isommaksi tulin, sitä nolompi oli muka muina miehinä tuoda melkoinen kimppu pitkiä koivunoksia lähimetsästä. Ei saisi katkoa oksia!, opetettiin koulussa, Eikä KUKAAN muu enää hosi!, yritin kiemurrella hommasta. Tuplien poisto oli mieleistä puuhaa. Kuka muistaa vielä sen riemukkaan tunteen, kun koko ikkunapaperi irtosi kerralla, varovasti vetämällä? Joskus liimapaperia joutui raaputtamaan: Varovasti hyvänen aika, ei saa pilata maalia. Siinä hommassa sormet liimaantuivat yhteen ja paperisoiroja tarttui käsivarsiin. Liimapaperi muistutti, että ensimmäiset kasvit olisivat otettavissa prässistä. Tuplaikkunat kannettiin vintin komeroihin. Toivottavasti vaatelaatikot oli maltettu kantaa peremmälle, ettei painavien tuplien kanssa tarvitsisi kyyristellä pitkälle. Kun vielä kirkkaisiin ikkunoihin ripustettiin keveät kesäverhot ja puhtaille lattioille levitettiin tuoksuvat, vaaleat matot, tuntui joka paikka hehkuvan valoa.

4 4 Jussina Juhlien järjestämisessä miehillä on kaksi varmaa hommaa. Juhlapuiden hankkiminen ja pystytys sekä saunan lämmittäminen. Juhannuskoivut ilmaantuivat kuin tyhjästä. Aattona iltapäivällä ne vain yhtäkkiä olivat paikallaan rapun pielissä. Nuoret koivut olivat täydellisiä valkoisine runkoineen ja vielä tuoreine lehtineen. Jos oli kovin kuivaa, päästettiin letkulla vettä koloon, jossa koivu seisoi. Rautakaupan sulkeminen on yksinkertaisimmillaan oven sulkemista ja kassan tarkistamista. Se edellyttää, että asiakkaat ovat lähteneet. Juhlapyhien aattona riitti konttoriin yksi tai useampi, jolla ei ollut kiire kotiin. Ota, Masa, vielä yksi ryyppy. Ssä olet kunnon kaveri. Lainaa oman kylän pojaalle 50, että pääsen vähän juhannustunnelmiin, nääs. Kyllä sää tiärät sano, olenko koskaan jättäny maksamatta. Ai, sää et ota, määkään en sitten ota Monologi mollissa jatkuu. Isä on sillä välin sulkenut oven, kun minä olen nostanut pyörät sisään. Keinut jätetään pihaan. Ei niitä kukaan vie, sen paremmin kuin katiskoitakaan. Meillä päin kun lainehtivat vain pellot.

5 5 Olenko mää Liisa-rouvan tiällä, molottaa viimeinen asiaskas, kun äiti tulee luutuamaan konttorin lattiaa. Masa häipy jonnekkin. Mutta jos sulla on, Liisa, antaa ryynimakkaraa, minä lähden! Äiti käskee minut makkaranhakuun. Se on kovasti kasvanu toi teirän likka. Ei se enää juttele sillai, kun piänempänä. Niin on meiränkin kloppi ihan puhumaton.minä sille no, antaa olla No, sitten tulee äitiinsä. Tässä on makkarat. Parempi olis, ettet lähtis mopolla, jos soitetaan pirssi, sanoo äiti sävyllä, jossa ei ole tulkinnan varaa. Minä en mopoa jätä pyhiksi koltiaisten kiusaksi. Varraastavat kumminkin! Isäntä on taluttanut moponsa jo pihan poikki, kun isä ilmoittaa saunan olevan valmis. Kysymykseen, haluaako Liisa mennä ensin, hän saa, samoin kuin jouluna, vain paljon puhuvan katseen. Me joutilaat, isä ja minä, menemme vähin äänin saunaan. Muutaman vuoden kuluttua varaan ensimmäisen vuoron yksin itselleni, että ehdin Särkän lavalle vievään linkkiin.

6 6 Kaikki kyydissä Meidän saunoessamme äiti ja apulaiset olivat ehtineet siivota kaupan. Tiskejä tyhjentäessään äiti on samalla laittanut styrox-laukkuihin evästarpeita. Erityistä herkkua ovat sormenpäänkokoiset uudet perunat. Äiti on muistanut laittaa laukkuun päällimmäiseksi pienen paketillisen metwurstia. Minä kun tulin helposti pahoinvoivaksi pienemmillä teillä. Sinulla on varmaan katsottuna kaasukeitin, retkituolit ja pöytä. Sitten tarvitaan kaksi uimapatjaa ja pumppu., listasi äiti armotta saunan raukaisemalle isälle. Isän sopi pitää kiirettä: Tauno sanoi, että viimeistään kolmelta pitää lähteä, että ehditään viimeiseen lossiin. Ja minä haluan rantapallon, joka tuli Koppertone-kassin mukana, manguin minä heti väliin. Hyvä, aurinkorasvan ja saippuan olisin unohtanut! Kipasepa, Jaana, sinä ne autoon, kun olet pukenut. Me Päivin kanssa käymme vähän virauttamassa sillä aikaa..

7 7 Seuraa tyyni hetki myrskyn silmässä. Isä yrittää löytää epätoivoisesti retkikeittiön tarpeita ja ottaa paremmin muistamistaan kätköistä virvoketta. Minulla, kalkkilaivankapteenilla, on aikaa tutkia pulloa, jossa lukee Itseruskettava. Pistävänhajuista valkoista rasvaa, vaikka pullo on ruskea. Valelen sitä reilusti käsivarsiini, jalkoihin ja kasvoihinkin. Sillä aikaa, kun äiti kiertää papiljotteja päähänsä ja kieltää isosiskoa laittamasta päälleen kikkulaa, itse batikivärjättyä laamapaitaa, minä koristelen autoa työntelemällä koivunoksia puskurin ja rekisterikilven väliin reilusti, kuinkas muuten. Isä toteaa, ettei retkipöytä mahdu kyytiin, vaikka itse asiassa hän ei oikeasti muista sen olevan kaupan pihassa keinun vieressä. Mutta lippu pitää muistaa vetää salkoon. Pakkaaminen on vielä pahasti kesken, kun Tuomistojen Mersu kaartaa pihaan. Tauno ja Sirkka hymyilevät aurinkolaseissaan, takapenkillä istuvat ryhdikkäinä ja reippaina maailman mallikelpoisimmat kaksoset ja snautseri, Jekku.

8 8 Isä on jo hienoisessa juhlatunnelmassa ja jututtaa Tuomistoja sillä aikaa, kun äiti kantaa tavaraa autoon. Kun äiti on vihdoin pakannut myös Päivin ja minut takapenkille, kääntyy pihaan kuorma-auto! Koko viikon odotettu sementtikuorma saapui vihdoin. Kesäduuniblues Kiihtyykö auto vai kuka Minun tuli autossa paha olo jo ennen kuin se edes käynnistettiin. Me nimittäin odottelimme autossa paahtavassa helteessä, että miehet purkavat sementtikuorman. Kuorman purku sujui kyllä neljältä mieheltä ripeästi. Auto peruutettiin lastausmonttuun. Kahdet tiilikärryt kulkivat lavan ja varaston väliä. Säkkejä vaan oli paljon. Ulos pääsi vain Jekku-koira ja jopa aina iloisen Sirkka-tädin hymy alkoi kiristyä. Äiti katseli huolestuneena takapeilistä vuorotellen Sirkka-tätiä ja purkuhomman edistymistä.

9 9 Kuitenkin hän onnistui salamana aukaisemaan oven ensimmäisellä yökkäykselläni. Kuuma auto, jännitys ja eritoten uimapatjojen, Coppertonen sekä Munitusheltan hajujen yhteisvaikutus oli minulle liikaa. (Rehun haju oli pinttynyt autoon, jolla kuljetettiin pienemmät kuormat.) Taas me oltiin isän kanssa saunassa! Onni onnettomuudessa, että oksensin pihaan enkä autoon. Jälkimmäisessä tapauksessa Päivi olisi alkanut voida huonosti. Pihaa tutkivaa Jekkua ei haju haitannut. Sirkkatäti loi tuimia katseita nenäänsä piteleviin kaksosiin Jekun hypätessä kyytiin. Muuten Tauno-setäkin vaihtoi paitansa. Saunanlavolta löydettiin tulevalla viikolla Tauno-sedän kaipaamat aurinkolasit. Sitten ajettiin kohti Turun saaristoa kilpaa kellon ja muiden autoilijoiden kanssa. Siihen aikaan ei ollut onneksi turhia nopeusrajoituksia. Siispä Tauno-setä kokeili uuden Mersun kiihtyvyyttä. Äiti pysyi kuitenkin hammasta purren perässä, sillä lähtöhässäkässä ei muistettu sopia tarkkaa reittiä. Lossille olisi ehdittävä kuudeksi. Puoli seitsemältä päästiin kilometrin mittaisen autojonon hännille. Ei hätää, lossi ajoi niin pitkään kuin tulijoita riitti.

10 10 Nukuin makeasti auton viilennyttyä iltaa myöten. Päivi ja kaksoset keräsivät lossiin pääsyä odotellessa kukkia seitsemää sorttia. Oli jo melkein pimeää, kun tulimme majataloon. Olin virtaa täynnä, toisin kuin muut. Rannasta kantautui houkuttelevaa soittoa, mutta minut piti nukuttaa ensin. Äiti luovutti siinä vaiheessa, kun Päivi ja kaksoset olivat umpiunessa. Tauno-setä ei antanut periksi, vaan kokeili Valituista Paloista lukemaansa hybnoosia. Tauno-sedänkin pää alkoi nuokkua. Varmaan hän katseli itse liian tiiviisti heiluttelemaansa liinaa. Kuuntelin pitkään hanurin soittoa ja aamun jo sarastaessa katselin pitsiverhon poimussa pörräävää kärpästä. Juhannustanssit Ainutlaatuista Juhannuspäivän suunnitelmissa oli herätä varhain ja ajaa niin pitkälle, kuin tietä riittäisi. Jossakin suojaisassa kalloin kupeessa sitten söisimme uusia perunoita ja savukalaa, jota

11 11 hyväntahtoinen kalastaja suorastaan tyrkyttäisi meille. Meidän lasten uidessa ikiomalla hiekkarannalla, aikuiset joisivat kahvia tai vain loikoisivat auringossa. Vain Taunosetä voisi keksiä jotakin noin ainutlaatuista! Sää ei olisi voinut olla suotuisampi. Aurinko paistoi kirkkaasti ja paikoitellen pilkottava meri moninkertaisti valon. Aurinko ei tuntunut polttavalta, koska lännestä tuuli ajoittain navakastikin. Olimme varhain hereillä ja valmiina lähtöön ennen Tuomistoja. Ainutlaatuista! Kaksoset tulivat hetken päästä kysymään, olinko huomannut illalla Tauno-sedän jättäneen aurinkolasejaan yöpöydälleni. Vakuutin, ettei sedällä ollut illalla laseja. Sitten Sirkka-täti tuli hurmaavasti hymyillen juttelemaan äidin kanssa. Äiti puolestaan vakavoitui ja lopulta kysyi minulta erittäin vakavasti, mihin olin laittanut sedän aurinkolasit. Vakuutin, etten ollut koskenut olemattomiin laseihin. Äiti ja Sirkka-täti sanoivat tulevansa hyvin surullisiksi. Aloin itkeä sitä surun määrää. Sitten Sirkka-täti ja äiti sanoivat, että tulisivat oikein iloisiksi, jos kertoisin koko jutun. Minä kerroin kasvot kirkastuneena, että sedällä ei ollut illalla aurinkolaseja! Sirkka-täti kyllä narrasi, hän ei ollut ollenkaan iloinen mennessään takaisin sisään.

12 12 Taas tapahtui jotakin ainutlaatuista: kun hetken kuluttua Tuomistot asettuivat autoon, antoi Tauno-setä Mersun avaimet yhtä vastahakoisesti Sirkka-tädille, kuin Sirkka-täti otti ne käteensä. Kaksoset tirskuivat ja kukaan ei huomannut komentaa hämmennyksissään louskuttavaa Jekkua olemaan hiljaa. Parin käynnistysyrityksen jälkeen, pääsi täti tiehaaraan. Sitten odoteltiin, että ulkosaarille niinikään ajavat autot menisivät ohi. Äiti puhisi: Nyt Sirkka, nene nyt!, mutta Sirkka-tädiltä pääsi auto sammumaan. Mihinkähän näin paljon väkeä olikin liikkeellä? Lossin ansiosta autoletkaan tuli riittävän pitkä väli, että meidän lisäksemme neljä muuta majatalon pihassa odottavaa autoa pääsivät tielle. Tie oli mutkainen ja kapea, mutta nuo neljä autoa porhalsivat ohitsemme saman tien. Sitten vain katsomaan sopivaa leiripaikkaa. Melkein joka tiehaarassa oli kyltti Privat. Sitten huomasimme sopivan paikan, mutta viittoilu ei auttanut. Ei sen paremmin tööttäyskään, jolloin Sikka-täti kiihdytti vauhdin neljäänkymppiin. Hurjasteltuaan näin hetken, hän teki äkkijarrutuksen. Olimme jälleen pitkän autoletkan hännillä. Emme kuitenkaan kauan olleet hännänhuippuna. Lossillinen autoja oli saavuttanut meidät!

13 13 Tässä sitä ollaan, sanoi äiti epätoivoisena. Mulla on nälkä ja huono olo!, marisin. Kymmenistä autoista käryävä pakokaasu teki ilman siniseksi. Sitten isä äkkäsi maitolaiturin. Isä lähti kulkemaan pitkin letkaa, ja sitä mukaa moottoriit sammutettiin. Meillä oli lopulta hieno seisova pöytä maitolaiturilla Tuomistojen ja jokusen muun perheen kanssa. Leikimme 10 tikkua laudalla, kun aikuiset joivat kahvia. Jekku ei päässyt ulos, kun oli joku pikkulintujen suojeluaika. Uimaan pääsimme vasta illalla majatalon rannassa. Kuivatessaan minua, äiti kauhistui, kun ruskeat läntit eivät olleetkaan vain tomua. Se voi johtua maksasta!, epäili Sirkka-täti, joka tiesi kaiken sairauksista. Seuraavana aamuna lähdettiin ajoissa lossille. Ajatella: toisetkin olivat keksineet saman. Mutta Tauno-sedän nerokkuutta se ei himmentänyt. Hän keksi käyttää Sirkkatädin kissamaisia aurinkolaseja. Hän oli kieltämättä hassun näköinen, kun oli kaljukin. Erikoiselta näytin minäkin. Auringossa vietetyn päivän ansiosta läikät olivat tummentuneet. Minä tietysti tulin sairaaksi huolesta.

14 14 Juuri kun pääsimme ruuhkasta, poliisi pysäytti meidät. Rekisterikilpiä ei näkynyt kuihtuneidenkaan koivunoksien välistä. Rouva ajoi verrattain kovaa, totesi poliisi. Äiti selitti tyttären olevan sairas. Minut nähtyään, poliisi antoi luvan lähteä. Ehdimme kuulla, kun Tuomiston sedän kanssa jutteleva poliisi huusi: Erkkilä, tules kattoon tätä!, Tuomiston setä jäi koskettelemaan nenänpäätään, näin sen taka-ikkunasta. Aika erikoista. Vielä yksi hämmennys odotti kotipihassa. Yksi katiska oli lähes keskellä pihaa. Oliko voro yllätetty rysän päältä? Voro oli tarkemmin katsottuna edelleen rysässä. Jos haluatte tietää, sillä oli pitkä siimahäntä. Siitä arki taas alkoi.

Kolmin aina kaunihimpi

Kolmin aina kaunihimpi Kolmin aina kaunihimpi TIMO MÄNNIKKÖ Paula asteli keittöön haukotellen raskaasti. Huomenta, hän sanoi unisella äänellä. Huomenta, kulta, sanoin ja kaadoin kahvia hänen mukiinsa. Ei sinun olisi tarvinnut

Lisätiedot

Ystävyyskylävierailu Unkariin 19. 30.10.2009. Piirakkamestarit Geresdlak Unkari 24.10.2009. Matkamuistoja 19. 30.10.2009

Ystävyyskylävierailu Unkariin 19. 30.10.2009. Piirakkamestarit Geresdlak Unkari 24.10.2009. Matkamuistoja 19. 30.10.2009 Ystävyyskylävierailu Unkariin 19. 30.10.2009 Kirjoittanut Kyösti Vatanen Piirakkamestarit Geresdlak Unkari 24.10.2009 Kirjoittanut Kari Hirvonen Matkamuistoja 19. 30.10.2009 Kirjoittanut Leila Lehikoinen

Lisätiedot

Yhteensattumia - kertomus siitä, miten perheet muodostuvat. Luku 1 - Mitä ihmettä Petra?

Yhteensattumia - kertomus siitä, miten perheet muodostuvat. Luku 1 - Mitä ihmettä Petra? Yhteensattumia - kertomus siitä, miten perheet muodostuvat Luku 1 - Mitä ihmettä Petra? Juoksin alas metropysäkin portaita. Metro liukui jo tunnelista valaistulle asemalle ja kuulin sen jarruttavan. Harpoin

Lisätiedot

URS Harmaa antologia

URS Harmaa antologia URS Harmaa antologia Tekstien ja kuvien copyright on tekijöillä. Kansikuva: Slobodan Mračina (Twister025) Dreamstime.com Toimitus & taitto: Tuomas Saloranta Kustannus Hauenleuka 2011 http://hauenleuka.nettisivu.org/

Lisätiedot

Sinulle 1-6 -luokkalainen,

Sinulle 1-6 -luokkalainen, Sinulle 1-6 -luokkalainen, Tämä vihkonen on tehty Sinulle ja kotiväellesi luettavaksi ja keskusteltavaksi. Aikuiset ovat useimmiten mukavia ja turvallisia, mutta ihan aina aikuisiinkaan ei voi luottaa.

Lisätiedot

Cheshkan taru 1: Girnan kasvatit

Cheshkan taru 1: Girnan kasvatit Cheshkan taru 1: Girnan kasvatit Tekijä: Cara Joan Reen Alkusanat Girnan Salin seinälle oli ripustettu mahtava graniittilaatta, johon oli kaiverrettu teksti: "Alussa oli tyhjyys. Sitten Suuri Jumala Calewa

Lisätiedot

ICOD:issa Käytiin katsomassa vanhaa Traakkipuuta. Illalla jännitimme Kärppien puolesta jääkiekon finaalia.

ICOD:issa Käytiin katsomassa vanhaa Traakkipuuta. Illalla jännitimme Kärppien puolesta jääkiekon finaalia. Huhtikuu 2005 to. 7.4. ma. 11.4. ke. 14.4. su 17.4. Muutto Teneriffalle. Lähtö Helsingistä 7.4.2005 Tjareborgin turistilennolla MYT 2007 Klo. 9:00. Iltapäivällä laskeuduimme Teneriffan pohjoiselle kentälle

Lisätiedot

ICOD:issa Käytiin katsomassa vanhaa Traakkipuuta. Illalla jännitimme Kärppien puolesta jääkiekon finaalia.

ICOD:issa Käytiin katsomassa vanhaa Traakkipuuta. Illalla jännitimme Kärppien puolesta jääkiekon finaalia. Huhtikuu 2005 to. 7.4. ma. 11.4. ke. 14.4. su 17.4. Muutto Teneriffalle. Lähtö Helsingistä 7.4.2005 Tjareborgin turistilennolla MYT 2007 Klo. 9:00. Iltapäivällä laskeuduimme Teneriffan pohjoiselle kentälle

Lisätiedot

OMATUNTO JUHANI AHO. No mutta, pappa hyvä, et nyt sylkisi vieraan saappaille. Ole vaiti... enhän minä saappaille... ylihän se meni...

OMATUNTO JUHANI AHO. No mutta, pappa hyvä, et nyt sylkisi vieraan saappaille. Ole vaiti... enhän minä saappaille... ylihän se meni... OMATUNTO JUHANI AHO SAARISTOKERTOMUS I Oli taas niinkuin aina, harva se päivä, mutta varsinkin silloin, kun meri myrskysi ja taivas satoi eikä ollut menemistä ulapalle eikä viitsinyt muuhunkaan ryhtyä

Lisätiedot

Mixu Laurosen ja Anastasia Laitilan kirjoittama novelli on aiemmin julkaistu teoksessa Huomenna tuulet voimistuvat (2013).

Mixu Laurosen ja Anastasia Laitilan kirjoittama novelli on aiemmin julkaistu teoksessa Huomenna tuulet voimistuvat (2013). Vilja "Kun sain asianajajalta viestin laseihini, pelästyin todella. M haastoi silloin tällöin viljelijöitään oikeuteen, ja korvausvaatimukset olivat valtavia. Hain kaapista Koskenkorvaa, otin kunnon hömpsyt,

Lisätiedot

santeri niemelle Sateenkaarentekijät avaa heti! Sateenkaarentekijät - Osa 1 Osa 1 Sateenkaarentekijät Osa 1 Klaus Hagerup Klaus Hagerup

santeri niemelle Sateenkaarentekijät avaa heti! Sateenkaarentekijät - Osa 1 Osa 1 Sateenkaarentekijät Osa 1 Klaus Hagerup Klaus Hagerup Sateen- kaaren- tekijät Sateenkaarentekijät - Osa 1 Santeri on aivan tavallinen poika. Hänelle tapahtuu kuitenkin kummia. Hän tapaa aivan tavalliselta näyttävän tytön, Saran, joka lentää hyrrällä ja laskee

Lisätiedot

Äiti! Niin? Arvaa, mitä mä teen sitten kun olen iso. No? Mä asun tässä talossa oman lapseni kanssa yhtä salaa kuin me.

Äiti! Niin? Arvaa, mitä mä teen sitten kun olen iso. No? Mä asun tässä talossa oman lapseni kanssa yhtä salaa kuin me. Viimeinen Nimim. TAMA Äiti ei viivy kauan. Sanat ovat samat joka kerta. Muista kaikki. Muuta ei tarvitse sanoa. He ovat opetelleet kaiken ulkoa. Kerranneet. Puhuneet loppuun. Lapsi katsoo häntä. Ei hymyile.

Lisätiedot

Berliini 1980 Tammikuinen kylmä aamupäivä Muurin itäpuolella

Berliini 1980 Tammikuinen kylmä aamupäivä Muurin itäpuolella Parhaat vuodet Berliini 1980: Raymond Brandzer on Länsi-Berliinin rajavartija. Hänen työpaikkansa on Checkpoint Charlien rajanylityspaikka. Hän salakuljettaa länsitavaraa Itä-Berliiniin kahden itävartijan

Lisätiedot

Kurkijoen reissu. Sivu 1 (39) Matkan taustoja.

Kurkijoen reissu. Sivu 1 (39) Matkan taustoja. Matkan taustoja. Ihan pikkupoika-ajoista on elävästi jäänyt mieleen Isän tarinoinnint nuoruusvuosistaan Karjalassa, Sorjosta, Elisenvaarasta, Kurkijoesta, sota-ajoista ja evakkoreissuista. Tuo kaikki oli

Lisätiedot

Jumalten Valittu. Kappale 14 -Filian tarina

Jumalten Valittu. Kappale 14 -Filian tarina Jumalten Valittu Kappale 14 -Filian tarina Maria oli vieläkin aivan äimänä. Hän oli edellisenä päivänä saanut tietää Andren rakastavan tyttöä, ja poika oli pyytänyt Mariaa vielä uloskin kanssaan. Se oli

Lisätiedot

YRITYS HYVÄ 2013 VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT

YRITYS HYVÄ 2013 VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT YRITYS HYVÄ 2013 VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT Yritys Hyvä 2013 Voittajakirjoitukset ja -ryhmätyöt Toimitus ja taitto Annika Jokinen, Kerhokeskus - koulutyön tuki ry Kirjoitusten luonnehdinnat Anne

Lisätiedot

TAKAAJA MARTTI KOSKENKORVA

TAKAAJA MARTTI KOSKENKORVA TAKAAJA MARTTI KOSKENKORVA Ensimmäinen painos Martti Koskenkorva ISBN 978-952-67557-1-7 Valokuvat: Jaakko Koskenkorva Graafinen suunnittelu: Jaakko Koskenkorva Oikoluku: Jaakko ja Sari Koskenkorva Paino:

Lisätiedot

Lumivaaralaisia evakkotarinoita

Lumivaaralaisia evakkotarinoita Lumivaaralaisia evakkotarinoita LUMIVAARALAISIA EVAKKOTARINOITA Etelä-Suomen Lumivaaralaiset ry. toimittanut Kalevi Rapo 4 Kansikuvassa ollaan evakkoon lähdössä. Takakannessa Lumivaaran kirkko 90-luvulla.

Lisätiedot

RAAPUSTUKSIA LUOVAN KIRJOITTAMISEN KURSSI 2013

RAAPUSTUKSIA LUOVAN KIRJOITTAMISEN KURSSI 2013 RAAPUSTUKSIA LUOVAN KIRJOITTAMISEN KURSSI 2013 1 RUNOJA Minua katsotaan. Aivan kuin he haluaisivat määrätä kuka olen. On vaikea elää kun tekee mitä haluaa. Eikä anna katseitten rajoittaa. Jos onnistut

Lisätiedot

Jaaronia. Häntä otti päähän äikän aineen seiska miikka. Ei Jaaron oikeasti kutosia saanut. Hän painoi päänsä joka kerran kokeiden jaossa, kirosi

Jaaronia. Häntä otti päähän äikän aineen seiska miikka. Ei Jaaron oikeasti kutosia saanut. Hän painoi päänsä joka kerran kokeiden jaossa, kirosi Luku 1 Haaveeni Mä haluaisin isona kirjailijaksi. Haluisin kirjoittaa yhtä upeita tarinoita kuin Potter ja Taru Sormusten Herrasta. Sellaisia, joita kaikki rakastaisi, ja joita lapset leikkisi vielä vuosikymmeniä

Lisätiedot

Pikareseptejä luokanopettajille raamatunkerrontaan

Pikareseptejä luokanopettajille raamatunkerrontaan Pikareseptejä luokanopettajille raamatunkerrontaan Uskonnonpedagoginen instituutti 2005 Vanha Testamentti: Luominen 1.Moos. 1-2:4... 3 Syntiinlankeemus 1. Moos.3:1-2:4... 5 Kain ja Abel 1. Moos. 4: 1-16...

Lisätiedot

Iltalampun ääressä II

Iltalampun ääressä II Iltalampun ääressä II 1 Iltalampun ääressä II The Project Gutenberg EBook of Iltalampun ääressä II, by Aina This ebook is for the use of anyone anywhere at no cost and with almost no restrictions whatsoever.

Lisätiedot

Kulkueen jälkeen 21:00 alkoi kalasatamassa suuri ja näyttävä ilotulitus.

Kulkueen jälkeen 21:00 alkoi kalasatamassa suuri ja näyttävä ilotulitus. Tammikuu 2008 1.1. HYVÄÄ UUTTA VUOTTA 2008 Vuoden ensimmäinen päivä on mennyt rauhallisesti. Ilotulitteita ovat vielä paukutelleet pitkin päivää jossain päin Puertoa. Päivä oli aamulla pelkkää paistetta,

Lisätiedot

Rauno Vääräniemi. Hotelli Atli Kusadasi

Rauno Vääräniemi. Hotelli Atli Kusadasi Turkki 2012 Tämä matkakertomus / kuvallinen matkapäiväkirja on kirjoitettu viikon Turkin lomalta. Matkan ajankohta oli 9.8. 16.8.2012. Kirjoittaja oli reissussa yksin. Majoituin Turkin Kusadasissa Hotelli

Lisätiedot

Moskova Petroskoi. Ihmisen vapauttaminen lähimmäisestä eikö se olekin edistyksen tarkoitus? Mitä. Maksim Osipov

Moskova Petroskoi. Ihmisen vapauttaminen lähimmäisestä eikö se olekin edistyksen tarkoitus? Mitä. Maksim Osipov PROOSA Maksim Osipov on syntynyt Moskovassa 1963. Hän valmistui Moskovan lääketieteellisestä korkeakoulusta nro 2 ja väitteli lääketieteen kandidaatiksi. Osipov on toiminut Kalifornian yliopistossa USA:ssa

Lisätiedot

Pentti Nuikan muistot sota- ajasta, evakkomatkasta ja Merijärveltä

Pentti Nuikan muistot sota- ajasta, evakkomatkasta ja Merijärveltä Pentti Nuikan muistot sota- ajasta, evakkomatkasta ja Merijärveltä Talvisota päättyi maaliskuun alussa aselepoon. Vihollinen jatkoi vielä aselevon jälkeen vuorokauden. Suomalaisilla oli ampumakielto mutta

Lisätiedot

Pari sanaa päätoimittajalta 2 Sisällysluettelo 2 Painavia sanoja puheenjohtajalta 3 Hallitus 4 Yhteystiedot 5 Sadusta totta?

Pari sanaa päätoimittajalta 2 Sisällysluettelo 2 Painavia sanoja puheenjohtajalta 3 Hallitus 4 Yhteystiedot 5 Sadusta totta? 4 1 Pari sanaa päätoimittajalta SISÄLTÖ Pari sanaa päätoimittajalta 2 Olen ylpeä teistä! Olette olleet hienosti mukana tämän lehden teossa. Lehteä on tehty yhdessä, juuri niin kuin jäsenlehteä mielestäni

Lisätiedot

David Copperfield II 1. Title: David Copperfield II David Copperfield nuoremman elämäkerta ja kokemukset

David Copperfield II 1. Title: David Copperfield II David Copperfield nuoremman elämäkerta ja kokemukset David Copperfield II 1 David Copperfield II The Project Gutenberg EBook of David Copperfield II, by Charles Dickens This ebook is for the use of anyone anywhere at no cost and with almost no restrictions

Lisätiedot

Omakustanne Kirsi Pääskyvuori, Vantaa 2008 Painos: 50 kpl, Painomerkki Oy 2008 Unet ja ulkoasu: Kirsi Pääskyvuori Kuvat: Pääskyvuorten arkisto ISBN

Omakustanne Kirsi Pääskyvuori, Vantaa 2008 Painos: 50 kpl, Painomerkki Oy 2008 Unet ja ulkoasu: Kirsi Pääskyvuori Kuvat: Pääskyvuorten arkisto ISBN Omakustanne Kirsi Pääskyvuori, Vantaa 2008 Painos: 50 kpl, Painomerkki Oy 2008 Unet ja ulkoasu: Kirsi Pääskyvuori Kuvat: Pääskyvuorten arkisto ISBN 978-952-92-3782-1 Esipaheeksi tuleville paheille. Juuan

Lisätiedot

Peni...66 Kummitätini...68 Ukki...69 Aamuherätys...70 Lepakko...71 Tatu...73 Radio...74 Yksinkertaista elämää...75 Isänmaani...

Peni...66 Kummitätini...68 Ukki...69 Aamuherätys...70 Lepakko...71 Tatu...73 Radio...74 Yksinkertaista elämää...75 Isänmaani... 2 HAKEMISTO Karjalan kunnailla...5 Kotiväki...8 Kiitos lapsuuskodille...9 Lapsuuskotini...11 Isä ja äiti...13 Entisajan elämää...15 Kesällä kerran...16 Äiti huolehtii...18 Mummon askareet...20 Lapsi sairastaa...21

Lisätiedot