1. Liikuntatoimisto Kilpa- ja kuntourheilu Liikunnanohjaustoiminta...6

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1. Liikuntatoimisto...4. 2. Kilpa- ja kuntourheilu...4. 3. Liikunnanohjaustoiminta...6"

Transkriptio

1 SISÄLLYSLUETTELO Yleistä Liikuntatoimisto Kilpa- ja kuntourheilu Kilpaurheilutoiminta Kuntourheilutoiminta Liikunnanohjaustoiminta Erityisryhmien liikunta Uimaopetus ja vauvauinti Vesijumpat ja muu liikuntatoiminta Työtä ja Liikettä Keski-Pohjanmaalle projekti Aluekehittäjän oppisopimuskoulutus alkoi Liikuntalaitokset Uimahalli Jäähalli Tekojäärata Jalkapallohalli Ulkojalkapallokentät Kokkolan Urheilutalo Oy Ulkoliikuntapaikat...10

2 2 Yleistä Mennyt vuosi on ollut jälleen varsin tapahtumarikas. Kokkolan vuosille suunnattu liikuntapoliittinen ohjelma hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa , joten kiitos ohjelmatyöryhmälle (Timo Virolainen, Ann-Christine Mannström, Kim Huuhka, Maria-Liisa Tuomisto, Kati Myllymäki ja liikuntatoimenjohtaja) sekä ohjelman vetovastuussa olleelle liikuntasuunnittelun professori Kimmo Suomelle. Ohjelma toimii ohjenuorana tulevien vuosien toimintojen suunnittelussa. Vs. liikuntatoimenjohtaja on osallistunut kaupungin hyvinvointityöryhmän toimintaan ja muutenkin toimintoja viedään liikuntapoliittisen ohjelmaan pohjautuen entistä enemmän hyvinvointiajattelun ja terveyttä edistävän liikunnan suuntaan. Kokkolan Agenda 21:n eli Kestävän kehityksen toimintaohjelman valmistelutyöhön osallistui vs. liikuntatoimenjohtaja Kaupungin luonto ja luonnon virkistyskäyttö sekä Viihtyisä kaupunki -teemaryhmissä. Osana hyvinvointiajattelua liikuntapalvelut on toteuttamassa Kun hakkaat itse halkosi, ne lämmittävät Sinut kahdesti ikääntyvien toimintakykyhanketta, johon palkattiin erillinen työntekijä (Anne Pesu) elokuussa. toimintakykyhankkeen kohderyhminä ovat 55-, 65-, 75- ja 85-vuotiaat henkilöt. Laajan yhteistyöhankkeen tavoitteena on kaupungin yli 55-vuotiaiden asukkaiden fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin ylläpito ja kehittäminen, sekä toimintavajauksien ehkäiseminen ja hidastaminen. Toimintakyvyn edistämisessä hyödynnetään ihmisten omaehtoista aktiivisuutta, liikuntaharrastuksen lisäämistä sekä kuntouttavaa työotetta. Joulukuussa Suomen Kuntourheiluliitto myönsi Kokkolalle järjestelyoikeuden Työpaikkaliikunnan Festivaalien järjestämiseksi syksyllä 2005 Kokkolassa teemalla Kunto-Venetsialaiset. Liikuntapalvelut osallistui Aktivix-messujen järjestämiseen Urheilutalolla yhteistyössä muiden sivistyskeskuksen hallinnonalojen kanssa. Messuilla lapset, nuoret ja aikuiset saivat tietoa oman paikkakuntansa eri harrastemahdollisuuksista, kokeilivat ja tutustuivat erilaisiin aktiviteetteihin sekä saivat ajankohtaista tietoa liikunnasta ja sen vaikutuksista terveyteen. Marraskuun kokouksessaan lautakunta valitsi Kokkolan Vuoden 2003 liikuttajaksi Ann-Catrin Niemisen. Kruunupyyn kulttuuri- ja vapaa-ajanlautakunta lähestyi Kokkolan liikuntalautakuntaa tavoitteenaan järjestää yhteistapaaminen ajankohtaisten yhteistyömahdollisuuksien luomiseksi. Tapaaminen järjestettiin Kruunupyyssä kunnantalolla ja keskeisillä liikuntapaikoilla

3 3 Liikuntapalvelut osallistui lajiharrastajien ja kaupungin eri hallinnonalojen kanssa hankkeeseen skeittihallin saamiseksi Kokkolaan. Skeittihallin paikaksi varmistui Björkskogin vanhan nahkatehtaan kupeessa oleva 450 m 2 uudehko hallitila. Avajaiset skeittihallilla järjestettiin marraskuun alussa. Kokkolan liikuntapalveluiden viestintäsuunnitelman valmistuminen siirtyi vuoden 2004 puolelle. Mutta liikuntapalveluiden uusitut ja täysin kaksikieliset www-sivut löytyvät alkaen osoitteesta Sivujen pääotsikoina ovat Liikuntapaikat, Toiminta, Seurat, Hallinto ja Palaute. Lisäksi sivuilta löytyy mm. liikuntavinkkejä ja tiedotteita sekä yhteystietoja. Sivut ovat täydellisesti uusittu Regweb Oy:n, Kokkolan kaupungin IT-yksikön ja liikuntatoimen henkilöstön yhteistyönä. Liikuntalautakunnan perinteinen kehittämisseminaari järjestettiin vuonna Oulussa. Matkan aikana tutustuimme Oulun kaupungin liikuntapalveluihin ja paikkoihin (mm. Raksilan jäähalli, Raksilan uimahalli, Oulu-halli, Castrenin urheilukeskus, Sankivaaran Golfkeskus sekä lähiliikuntapaikat) sekä päivän virallisen ohjelman lopuksi jännitimme Kärpät-Jyp SM-liigaottelun. Liikuntapalvelut osallistui yhteistyössä Keski-Pohjanmaan Liikunnan, Keski-Pohjanmaan Liiton, British Councilin ja GBK:n kanssa Monikulttuurinen Keskipohjanmaa valmentajaseminaarin järjestelyihin Kippari hallissa. Seminaarin teemana oli Inclusion and tolerance through sport ja seminaarin tavoitteena oli tuoda esille käytännön kokemukset ja tiedot Iso-Britanniassa menestyksekkäästi tehdystä monikulttuurisuustyöstä urheilun parissa (=jalkapallo). Seminaari keräsi miltei satapäisen osanottajajoukon. Syrjäytymisen ehkäisyyn on monikulttuurisuustyön lisäksi etsitty uusia toimintamalleja olemalla mukana Kasvatus tulevaisuuteen hankkeessa. Hankkeessa luodaan urheiluseuroille Fair Play toimintaa kannustaen lapsia ja nuoria rehtiin käyttäytymiseen pelitilanteissa ja vapaa-aikana. SDP:n ja Vasemmistoliiton valtuustoryhmien tekemää valtuustoaloitetta liikuntatiloista perittävien vuokrien poistamiseksi alle 18-vuotiailta on valmistelussa laajennettu koskemaan kaikkia alle 18- vuotiaiden harrastetiloja. Vastaus aloitteeseen käsitellään maaliskuun 2004 valtuuston kokouksessa. Kokkolan Vapaa-aikakeskuksen uimahallin peruskorjauksen laajennuksen suunnittelu jatkui suunnittelutyöryhmästä repäistyn pienemmän työryhmän valmistelemana, suunnittelutyöryhmän päättäessä suuremmista linjoista. Uimahallin peruskorjaus on tarkoitus käynnistyä vuoden 2004 lopulla luoden nykyistä toimivammat puitteet ja mahdollistaen kävijämäärien runsaan lisäyksen.

4 4 Vuoden loppuun mennessä peruskorjauksen suunnittelu saatiin sille tolalle, että päästiin lähettämään valtionapuhakemus hiukan vajavaisilla piirustuksilla. Valtuuston hyväksyntä hakemukselle siirtyi vuoden 2004 puolelle. Taloudellisesti vuosi oli positiivinen, sillä lautakunta teki plusmerkkisen tuloksen. Lautakunnan tulot ylittyivät euroa ja menot ylittyivät euroa, joten toimintakate jäi euroa plussalle. Poistojen jälkeen tilikauden tulos oli yhteensä euroa positiivinen. Urheiluseurojen velkatilanne liikuntalautakunnalle on entisenlainen eli tekemistä sillä saralla vielä riittää. 1. Liikuntatoimisto Liikuntatoimiston henkilökunnan kokonaismäärä on kahdeksan vakinaista ja seitsemän määräaikaista eli yhteensä 15 henkilöä. Liikuntatoimenjohtaja (vs. liikuntatoimenjohtaja), halliemäntä, liikunnanohjaaja, projektityöntekijä sekä puolipäiväinen toimistotyöntekijä työskentelivät liikuntatoimistossa, joka sijaitsee kaupungintalolla. Uimahallissa työskenteli kaksi kassaa, kolme uimavalvojaa sekä viisi määräaikaista työntekijää, jotka mm. toimivat vetäjinä erilaisissa ryhmissä sekä antoivat uimaopetusta. Ulkoliikuntapaikkojen hoito tapahtuu ostopalveluna teknisestä palvelukeskuksesta, jossa yhdistetty puisto- ja urheilualueiden osasto hoitaa ne. Uima- ja jäähallin kiinteistöjen hoito tapahtuu ostopalveluna teknisen viraston tilapalveluosastolta, jonka vastuulla ovat uima- ja jäähallin tekninen henkilökunta. 2. Kilpa- ja kuntourheilu 2.1 Kilpaurheilutoiminta Vuonna 2003 lautakunta jakoi lasten ja nuorten ohjaustoimintaavustuksia yhteensä euroa 25 urheiluseuralle. Hiihdon Keski-Pohjanmaan Maakuntaviesti hiihdettiin Lohtajalla. Kokkola oli mukana kolmella joukkueella. Sijoitukset olivat I- joukkueen osalta A-sarjassa kolmastoista (13.), II-joukkueen osalta B- sarjassa 16. ja III-joukkueen osalta B-sarjassa 24. Kaupunginmestaruuskilpailuja on järjestetty mm. ammunnassa, maastojuoksussa, jalkapallossa, purjehduksessa, shakissa, tenniksessä ja yleisurheilussa.

5 5 2.2 Kuntourheilutoiminta Lumella liikkuen -kansanhiihtokampanja : Kokkola oli jälleen mukana kuntasarjassa. Kokkolassa rekisteröitiin yhteensä hiihtosuoritusta. Tulos parani huomattavasti edellisestä vuodesta. Uutena kirjaamispaikkana oli Isokosken laavu, jossa kävijöitä oli kolmen kuukauden aikana reilut tuhat. VI Koko perheen Kokkolahiihto hiihdettiin Sää ei suosinut hiihtäjiä, joita oli mukana hieman yli 300. Mehupisteitä olivat Elba, Harrbåda, Trullevin lomakylä, Poroluoto, Hällskäret ja Rastimaja. Koko reitin pituus oli noin 30 km. Terveysliikunnan työryhmä yhdessä hiihtoseurojen kanssa järjesti tapahtuman. Turvallisesti pyörällä työmatkapyöräilykampanja : kampanjaan osallistui suuri joukko kaupungin henkilöstöä.suorituksia kirjattiin kuukauden aikana kpl; tulos parani jälleen viime vuodesta. Perinteisen Kokkola-Kälviä pyöräilymaaottelun järjestelyt siirtyivät kokonaan liikuntapalvelujen hoidettavaksi. Pyöräilymaaottelu järjestettiin ; kokkolalaisten suorituksia oli vain kpl. Maaottelun avaustapahtumaan osallistui 200 henkilöä ja päätöstapahtumassa Kokkolan Liikuntaviikon päätteeksi Kokkolapäivänä 7.9. noin 200 henkilöä. Kälviä voitti maaottelun edellisvuosien tapaan. Kokkolan tulos huononi edellisestä vuodesta, vaikka Öjan uusi pyörätie oli rullaluistelijoiden ja pyöräilijöiden vilkkaassa käytössä koko kesän ajan. Pyöräilysuoritusten keräilyn hoiti sivistystoimen henkilökunta TYKYtoimintana; joka viikko kaksi henkilöä sai käydä työaikana pyöräilemässä laatikolla (Suonperä tai Öja) ja toimittaa täydet nimilistat liikuntatoimistoon. TYKY-pyöräilyt onnistuivat erittäin hyvin ja tarkoitus on jatkaa samaan malliin. Kokkolan Liikuntaviikko järjestettiin jo seitsemännen kerran Venetsialaisten jälkeisellä viikolla. Viikon aikana erilaisiin tapahtumiin osallistui vajaa kahdeksan tuhatta henkilöä. Viikon aikana oli mm. ohjattua sauvakävelyä, suunnistuskisoja, maastopyöräilyä ja kuntosalin avoimet ovat. Suurin tapahtuma viikon aikana oli Aktivix koko perheen harrastemessut Kokkolan urheilutalolla perjantaina ja lauantaina. Messuilla kävi arviolta henkilöä. Kävely kuntoilulajien kuningas -kävelykampanja : kaupungin henkilöstö osallistui työpaikkasarjaan. Suoritusten määrä oli kpl.

6 6 Liikuntatoimisto on mukana terveysliikunnan työryhmässä, johon kuuluvat Kokkolanseudun terveyskeskus, Kokkolan Latu, Hakalahden koulun liikunnanopettaja Kaija Kivilehto, Keski-Pohjanmaan Liikunta, Kälviän vapaa-aikatoimi ja Lohtajan vapaa-aikatoimi. Työryhmä on ollut mukana järjestämässä erilaisia tapahtumia; mm. Kokkolahiihto, Pyöräilykauden avaus- ja päätöstapahtumat, 7.luokkalaisten pyöräretki Elbaan joka toinen vuosi (vuorottelu Aktivix messujen kanssa). 3. Liikunnanohjaustoiminta Ohjaustoiminnan määrä kasvaa vuosi vuodelta ja ylitti taas selkeästi budjetoidun. Ohjaustoiminnan käyntikerrat kasvoivat kerrasta käyntiin; tuotot kasvoivat 902,88 euroa edellisvuodesta. Tuotto oli 3998,58 euroa budjetoitua suurempi. Uimahallin peruskorjauksen avulla (ohjaus)toimintoja saadaan edelleen laajennettua ja monipuolistettua. Liikuntatoimisto vastasi Kokkolan peruskoulujen uimaopetuksesta sekä järjesti kesällä uimakouluja hallissa ja rannalla. Ulkopaikkakuntalaisille oli myös uimakouluja kesällä. Vauvauinti, ohjattu liikunta eläkeläisille, veteraaneille ja erityisryhmille olivat myös liikuntatoimiston järjestämiä. 3.1 Erityisryhmien liikunta Liikuntatoimi on järjestänyt vuoden aikana seuraavanlaisia liikuntaryhmiä: - syöpäyhdistyksen vesijumppa - Ms-selkävesijumppa - kehitysvammaisten aikuisten liikuntaa 2 ryhmää - kehitysvammaisten lasten liikuntakerho - liikuntarajoitteisten vesijumppa - aivohalvaus-afasia vesijumppa Ryhmät ovat toimineet 36 viikkoa ja niissä on käynyt viikoittain noin 75 kävijää. Vuoden aikana on toiminut kerran viikossa erityislasten uimakoulu. Ryhmässä kävi viikoittain noin 5 lasta. Kesällä järjestettiin myös erityislasten uimakoulu, johon osallistui 10 lasta. Eri vammaisjärjestöjä avustettiin ilmaisilla tai osittain ilmaisilla uimahallikäynneillä, keilahallikäynneillä ja salivuoroilla. Avustettavia järjestöjä olivat mm aivohalvaus-afasia yhdistys, reumayhdistys, syöpäyhdistys, invalidit, epilepsia- yhdistys, sydänlapset, kehitysvammaiset, kuulo-ja näkövammaiset ja MBD-lapset.

7 7 Yhteensä avustettavia järjestöjä oli 15. Olimme mukana järjestämässä Kehitysvammaisten liikuntatapahtumaa Urheilutalolla. Tapahtumaan (16.8.) osallistui lapsia,nuoria ja aikuisia kehitysvammaisia Kokkolasta ja lähiympäristöstä. 3.2 Uimaopetus ja vauvauinti Peruskoulujen uimaopetukseen osallistui vuoden aikana noin 570 lasta Kesäkuussa järjestettiin koulunsa aloittaville lapsille uimakoulu uimahallissa, johon osallistui 72 lasta. Laajalahden uimarannalla järjestettiin heinäkuussa rantauimakoulu, johon osallistui 39 lasta. Folkhälsan i Öja rf järjesti Långön uimarannalla uimakoulun, johon osallistui 50 lasta. Aikuisille järjestettiin alkeisuimakoulu hallissa kevään aikana. Ryhmiä oli kaksi ja innokkaita uimakoululaisia yhteensä 30. Vauvauintiin osallistui keväällä 92 vauvaa, kesällä 28 ja syyskaudella 63 innokasta vauvaa. Vauvauimarit kokoontuivat vanhempineen kerran viikossa sunnuntai- ja maanantai aamuisin uimahallin kuntoutusaltaaseen. 3.3 Vesijumpat ja muu liikuntatoiminta Vesijumppien suosio jatkuu edelleen. Ryhmät ovat lähes täysiä. Liikuntatoimi on järjestänyt vuoden aikana seuraavia jumppia: - Eläkeikäiset ja veteraanit; 5 ryhmää, 120 jumpparia / viikko - Vesijumppaa kaikenikäisille; 3 ryhmää, 65 jumpparia / viikko - AQUA-jumppa syvässä altaassa; 3 ryhmää, 50 / viikko Salijumppaan eläkeikäisille naisille ja veteraaneille / yli 70 v miehille on osallistunut viikoittain noin 60 jumppaajaa. Keväällä ja syksyllä pyörivät sauvakävelyryhmät Halkokarilla ja Köykärillä ja niihin osallistui noin 30 kävelijää / viikko. Toukokuussa järjestettiin ikäihmisille sauvakävelytapahtuma Suntin ympärillä. Osallistujia oli Työtä ja Liikettä Keski-Pohjanmaalle projekti Työtä ja Liikettä Keski-Pohjanmaalle projekti päättyi. Lähes kuusi ja puoli vuotta yhtäjaksoisesti kestäneet liikunnan työllistämisprojektit päättyivät Työtä ja Liikettä projektin myötä heinäkuussa 2003.

8 8 Tulosten perusteella projektin kautta työllistyi yhteensä 632 henkilöä liikunnan eri tehtäviin. Työtä ja Liikettä Keski-Pohjanmaalle projektin kautta työllistyi 12 yhdistelmätukeen oikeutettua pitkäaikaistyötöntä ja 23 työharjoittelijaa Työllistämistavoite lähes saavutettiin eli 35 henkilöä seitsemässä kuukaudessa. Liikunnallisiin koulutuksiin osallistui vain 4 henkilöä. Projektin määrälliset tavoitteet vuositasolla saavutettiin, kun otettiin mukaan yhdistelmätukilaisten lisäksi työharjoittelijat. Kaiken kaikkiaan olemme kuitenkin tyytyväisiä projektin etenemiseen ja niihin muihin vaikutuksiin, joita saimme projektin aikana. Tärkeimpänä hyvä yhteistyö ja verkoston luominen alueen urheiluseuroihin ja muihin yhdistyksiin. Aluekehittäjän oppisopimuskoulutus alkoi Keski-Pohjanmaan Liikunnan lasten ja nuorten liikunnan aluekehittäjä Carita Kalliokoski aloitti liikuntaneuvojan oppisopimuskoulutuksen Koulutus kestää tammikuuhun 2006 saakka. Koulutuksen lähijaksot toteutetaan Varalan urheiluopistossa Tampereella. Aluekehittäjän työn lisäksi Kalliokoski toimii Kokkolan kaupungin iltapäivätoiminnan koordinaattorina. Fyysisesti hänen työpisteensä sijaitsee liikuntatoimistossa, joten hänen työhönsä kuuluu myös liikuntatoimen tehtävät. Palkkaus koostuu opetusministeriön aluekehittäjärahasta, kaupungin työllistämisvaroista ja Keski- Pohjanmaan Liikunnan omasta osuudesta. 5. Liikuntalaitokset 5.1 Uimahalli Uintikävijöitä oli Luku on edellisvuotta pienempi. Halli pidettiin vuosihuollon vuoksi suljettuna Kesän aikana loput kattolaseista uusittiin, lähinnä sivulla oleviin mataliin osiin. Pukuhuoneitten/allastilojen välillä oleva tiiliseinä katolla purettiin ja muurattiin uudelleen. Kaikki kiukaat huollettiin ja lauteet uusittiin kahteen saunaa. Teknisiin tiloihin asennettiin turvasuihkut. Pesutilojen suihkut huollettiin täydellisesti. Vuoden aikana järjestettiin Kokkouinnit, Siniviittauinnit, Fin Cup -uimahyppykilpailut sekä toiset uimahyppykilpailut, uppopalloturnaus, Uppopallon nuorten SM-kisat, kuutamouinti ja kinkku-uinnit sekä osallistuttiin valtakunnalliseen Ui kesäksi kuntoon -uintikampanjaan. Talon koko henkilökunnalle järjestettiin syksyllä Trimmi-kurssi.

9 9 5.2 Jäähalli Uimahallin tuotot olivat euroa. Tuotto on euroa budjetoitua pienempi. Jään käyttötunteja vuonna 2003 oli yhteensä 3.086, käyttö lisääntyi 77 tuntia vuoteen 2002 verrattuna. Jäävuoroja ei ollut ajalla Muiden tilojen käyttötunnit vuonna 2003 olivat tuntia; vuonna 2002 yhteensä tuntia, joten lisäystä edellisvuoteen oli 137 h. Lisäys johtuu voimailutilan lisääntyneestä käytöstä. Jäähallissa järjestettiin suuri Muumishow maaliskuussa ja syyskuun alussa avoimien ovien päivät ensimmäisen kerran. Eri lajit olivat kiitettävästi edustettuina, kävijämäärä oli kuitenkin odotettua pienempi. Jäähallin tuotot olivat euroa budjetoitua suuremmat. 5.3 Tekojäärata Tekojääradan käyttö on vähentynyt vuosittain, vuonna 2003 edellisvuoden 566 tunnista 256 tuntiin. Samalla tuotto väheni eurosta euroon. Tekojäärataa käyttävät lähinnä koulut ja jonkin verran Hermeksen juniorit ja EHL-liiga. 5.4 Jalkapallohalli Jalkapallohallin käyttötunnit lisääntyivät edellisvuoden tunnista tuntiin, tuotot kasvoivat eurosta euroon. Käyttötunnit olivat 223 tuntia edellisvuotta suuremmat. Käyttöä oli enemmän vakiovuorokauden ulkopuolella. Hallissa järjestettiin lukuisia junioriturnauksia, erotuomarien puulaakiturnaus, Ammattikorkeakoulun turnaus, junioreiden kaupunginmestaruuskilpailut ja koiranäyttely. Bjarne Sundfors teki kuntalaisaloitteen Kokkolan jalkapallohallin nimikilpailun järjestämiseksi. Sundfors perusteli esitystään mm. jalkapallohallin julkisen kuvan ja markkinoinnin parantumisella. Valittavan nimen tuli aloitteen mukaan sopia molempiin kieliin. Jalkapallohallin uudeksi nimeksi valittiin järjestetyn nimikilpailun Pohjalta Sundforsin ehdotus Kippari hall. 5.5 Ulkojalkapallokentät Ulkokenttien käyttötunnit (3.060) vähenivät edellisvuodesta peräti 777 tuntia ja tuotot ( euroa) vähenivät euroa.

10 Kokkolan Urheilutalo Oy Kokkolan Urheilutalo Oy on osakeyhtiö, jossa Kokkolan kaupungilla on osake-enemmistö (100 %). Kokkolan Urheilutalo Oy:llä on oma hallituksensa, joka hoitaa Urheilutalon operatiivisen johtamisen. Viime vuoden aikana liikuntalautakunnasta oli neljä (4) jäsentä Kokkolan Urheilutalo Oy:n hallituksessa. Liikuntalautakunnan puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja toimivat myös Kokkolan Urheilutalo Oy:n hallituksessa samoissa tehtävissä. Urheilutalossa työskentelee kolme vakituista työntekijää ja lisäksi muutama tilapäinen työntekijä pitkin toimintavuotta. Urheilutalon osalta suurin toiminnallinen muutos vuonna 2003 oli kuntosalin ilmastoinnin korjaaminen. Urheilutalon kuntokartoitus valmistui syksyllä 2003 Talotutkimus Kairitek Oy:n tekemänä. Kuntokartoituksen avulla saatiin uusia eväitä toteuttaa Urheilutalon peruskorjaus uimahallin peruskorjauksen jälkeen. Urheilutalon käyttäjien kanssa pidetyssä kehittämispalaverissa nostettiin esille ajankohtaisia ja tulevaisuuttakin ohjaavia kehittämistarpeita. 6. Ulkoliikuntapaikat Kokkola toimii monipuolisena liikuttajana antaen mahdollisuudet eri lajien kuntoliikkujille sekä kilpaurheilijoille toimia oman lajinsa parissa. Suorituspaikkoja on runsaasti joskin kaikki eivät ole enää nykyisten vaatimusten tasolla tai ovat jo aikansa palvelleet kuntalaisia. Liikuntapaikkatyöntekijät ovat kuitenkin kohtalaisen tyytyväisiäkäyttäjiltä saatuun palautteeseen ja uskovat, että lähitulevaisuudessa suorituspaikat tullaan vähitellen kunnostamaan asianmukaiseen kuntoon. Kokkolan liikuntapoliittisen ohjelman osana on tavoiteaikataulu lähiliikuntapaikkaverkoston rakentaminen kattamaan kaikki asuinalueet. Vuonna 2003 rakennettiin lähiliikuntapaikka Lappilanmäelle puiston yhteyteen. Lisäksi Koivuhaan lähiliikuntapaikkaa ehostettiin viemällä sinne skeittirampit keväällä Kirkonmäen urheilukentän peruskorjaus luovutettiin liikuntapalveluiden käyttöön virallisesti Liikuntalautakunnan vuonna 2002 tekemästä positiivisesta tuloksesta myönnettiin lautakunnan käytettäväksi euroa ja varat käytettiin Kirkonmäen peruskorjatun urheilukentän varustamiseen. Kentän avajaiskilpailut järjestettiin etuottona Venetsialaislauantaina Avajaiskilpailuiden lajit ja sarjat olivat alle 19-vuotiaille. Tapahtuman järjestämisestä vastasivat paikalliset yleisurheiluseurat GIF, KTU, KV ja Reima, yhteistyössä liikuntatoimiston kanssa.

11 11 Hiihtoharrastus on vakiinnuttanut paikkansa kuntalaisten sydämissä. Suosituin hiihtomaasto on Santahaan valaistu latu. Kilpahiihtäjille ja vaativille harrastajille Köykärin maasto antaa kuitenkin enemmän haasteita. Keväällä suosiossa oleva merenjää oli täysin luonnon armoilla ollen joko lumeton tai jäät olivat liian heikot, mutta syksyllä hiihtokausi päästiin aloittamaan normaalia aikaisemmin. Köykärille toteutettiin valaistu mummonlatu täyttömäen ympäri ja alueen kehittämistyötä jatketaan käyttäjien kanssa yhteistyössä jälleen vuonna Luistelijat saivat nauttia perinteisten jääkiekkokaukaloiden ja muiden yleisluistelukenttien lisäksi Santahaassa olevista n. 400 metrin jäädytetyistä luisteluradoista. Alkuvuodesta Santahaassa järjestettiin moottoripyörien jäärata-ajot ko. luisteluradalla. Keskuspuiston suunnittelutyöryhmä ei ole kokoontunut vuoden 2003 aikana, joten torilta merelle -yhteyden kehittäminen on liikuntatoimintojen osalta jäänyt vaikuttamiseen Vanhansatamanlahden ja Suntinsuun suunnitteluun kuulemalla hankkeen tilanteesta selvitys kaavoituspäällikkö Koivulta liikuntalautakunnan marraskuun kokouksessa. Jalkapallon harrastajat ovat suhteellisen tyytyväisiä lajin harjoittelumahdollisuuksiin Kokkolassa, mutta kunnollinen ja omalle lajille varattu pyhättö on jatkuvasti keskusteluissa mukana. Keskusurheilukentän katsomoon laitettiin Helsingin Jääkenttäsäätiöltä hankitut kuppituolit, joiden avulla parannettiin katsojien mukavuutta. Keskusurheilukenttää siirrettiin viisi metriä pääkatsomoon päin Kirkonmäeltä tuodun siirtonurmen avulla ja samalla kenttä tulee levenemään seuraavalle kaudelle noin kolme metriä. Kirkonmäen jalkapalloalueen rakentaminen etenee alkuperäisen aikataulun mukaisesti ja syksyllä 2003 saatettiin loppuun neljännen täysmittaisen viheriön rakentamistyöt. Ulkojalkapallokenttien käyttötunnit ovat tasaisessa kasvussa, paitsi vuoden 2002 kasvupiikistä on palattu normaaliin kasvuvauhtiin. Laskua käyttötunneissa selittävät osaltaan Kirkonmäen kentän peruskorjauksen aikainen käyttöseisokki, ammattikoulun kentän sulkeminen ja muutaman ei-seurakäyttäjän vuorojen loppuminen. Uimarantojen kunnossapito kohdistuu pitkälti niiden puhtauteen ja turvallisuuteen. Tämän hetkinen tilanne uimarantojen kehittämisen suhteen on pysähtyneessä tilassa. Kuntoratojen parantaminen jatkuu hitaasti mutta varmasti. Jokilaakson kuntoradan puruttaminen valmistui vuonna Länsi-Suomen ympäristökeskus vahvisti liikuntalautakunnan päätöksen ulkoilureittisuunnitelmasta, joka käsittää ympärivuotiseen käyttöön suunnitellun Trullevin ulkoilureitin Kaanaanmaantieltä Rastimajalle. Ulkoilureitti on tarkoitettu hiihto- ja patikkareitiksi ja se on ensimmäinen osa kaksivaiheisesta hankkeesta, jonka toisessa vaiheessa reittiä on tarkoitus jatkaa Rastimajalta Trullevin kalasatamaan asti.

12 12 Koirien avulla tapahtuvan valjakkohiihdon harrastajien käyttöön luotiin heidän pyynnöstään harjoittelualue hiekkatielle Santahaan ulkoilualueen yhteyteen. Liikenneturvallisuustyöryhmän työskentelyyn osallistui vs. liikuntatoimenjohtaja. Työryhmän vuoden 2003 painoalueena oli kuntoja arkiliikunnan edistäminen kevyen liikenteen vaihtoehdoin. Painoalueen esittelemiseksi järjestettiin toukokuussa kaupungintalon ala-aulassa liikenneturvallisuusnäyttely, johon kaikki ohikulkijat saivat tutustua. Valtuustoaloitteen kautta kannatusta saanut hanke valaistuksen saamiseksi tieosuudelle Koivuhaantie-ratsastustalli Classic toteutettiin vihdoin vuodenvaihteessa Lisäksi Kokkolan Ratsastajat ry:n, kiinteistöisännöitsijä Kätevän ja liikuntatoimiston edustajien välisten neuvotteluiden pohjalta on uudistettu vuokrasopimus Isojärven alueen rakennuksista seuraaviksi 20 vuodeksi. Nykyisten määrärahojen puitteissa liikuntapaikkojen rakentaminen ja hoito pysyy jatkossakin suhteellisen samanlaisena. Käyttäjiltä saadun palautteen myötä joitakin toimintoja on voitu lisätä, mutta minkäänlaisiin suurempiin muutoksiin ei pystytä tämän hetkisin voimavaroin. Liikuntapoliittisen ohjelman avulla liikuntapaikkojen suurimmat ongelmakohdat saatiin kokonaisuutena päättäjien tietoon ja pienten askeleiden politiikalla toimenpiteitä on tarkoitus toteuttaa myös jatkossa.

Miten liikuntapaikat aktivoivat ihmisiä liikkumaan?

Miten liikuntapaikat aktivoivat ihmisiä liikkumaan? Julkaisusarja 2013 Miten liikuntapaikat aktivoivat ihmisiä liikkumaan? Uudis ja peruskorjaushankkeiden vaikutus väestön liikuntaaktiivisuuteen 1 Sisällys JOHDANTO... 2 TULOSOSIO... 4 Miten liikuntapaikkojen

Lisätiedot

LIIKUNTAPALVELUT VUOSIKERTOMUS 2011

LIIKUNTAPALVELUT VUOSIKERTOMUS 2011 LIIKUNTAPALVELUT VUOSIKERTOMUS 2011 Espoon liikuntavisio USEAMMAT. USEAMMIN. LIIKUNTAPOLIITTISEN OHJELMAN TAVOITTEET Espoolaisten liikunta-aktiivisuutta lisätään, tavoitteena on saada yhä useampi espoolainen

Lisätiedot

1. Puheenjohtajan katsaus 3 2. Toiminnan analyysi ja yhteenveto 4 3. Hallitus ja kehittämisryhmät 6 4. Lasten ja nuorten liikunta 8

1. Puheenjohtajan katsaus 3 2. Toiminnan analyysi ja yhteenveto 4 3. Hallitus ja kehittämisryhmät 6 4. Lasten ja nuorten liikunta 8 Toimintakertomus 2014 Sisällysluettelo 1. Puheenjohtajan katsaus 3 2. Toiminnan analyysi ja yhteenveto 4 3. Hallitus ja kehittämisryhmät 6 4. Lasten ja nuorten liikunta 8 4.1 KOLIKO, Koulun liikuntakoordinaattorit

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Toiminnanjohtajan katsaus 3

Sisällysluettelo. Toiminnanjohtajan katsaus 3 Vuosikertomus 1 2 Sisällysluettelo Toiminnanjohtajan katsaus 3 Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry 4 Toiminnan johtolinjat 4 Missio 4 Arvot 4 Lasten ja nuorten liikunta 5 Lasten liikunnan edistäminen yhteistyössä

Lisätiedot

VALO SUOmALAISen yhteiskunnan ja LIIkUntAkULttUUrIn keskeiset muutokset Visio maalit Pelitapa menestystekijät joukkueemme henkilöstö jäsenet

VALO SUOmALAISen yhteiskunnan ja LIIkUntAkULttUUrIn keskeiset muutokset Visio maalit Pelitapa menestystekijät joukkueemme henkilöstö jäsenet VALOVUOSI 2014 Perustettu 18.6.2012 VALO Visio Olemme maailman liikkuvin urheilukansa ja Pohjoismaiden menestynein 2020 Maalit Liikkuva lapsuus luo perustan sekä liikkujan että urheilijan poluille Liikkujan

Lisätiedot

Nuorten harrasteliikunnan kehittäminen 1999 2011 VALTION LIIKUNTANEUVOSTON JULKAISUJA 2012:2

Nuorten harrasteliikunnan kehittäminen 1999 2011 VALTION LIIKUNTANEUVOSTON JULKAISUJA 2012:2 Nuorten harrasteliikunnan kehittäminen 1999 2011 Yhteisjulkaisu LIKES-tutkimuskeskuksen kanssa Kati Lehtonen (toim.) NUORTEN HARRASTELIIKUNNAN KEHITTÄMINEN 1999 2011 1 Nuorten harrasteliikunnan kehittäminen

Lisätiedot

Erityisliikunta Kalajoella 2014

Erityisliikunta Kalajoella 2014 Kalajoen liikuntapalvelut Erityisliikunta Kalajoella 2014 Erityisliikunnan peruskartoitus Jouko Moilanen Saku Rikala 31.3.2014 1 SISÄLLYS 1. JOHDANTO......3 2. ERITYISRYHMIEN LIIKUNTA...4 2.1. Erityisryhmien

Lisätiedot

SUOMEN LADUN KERTOMUS VUOSIKERTOMUS 1

SUOMEN LADUN KERTOMUS VUOSIKERTOMUS 1 SUOMEN LADUN VUOSI 2013 KERTOMUS VUOSIKERTOMUS 1 SISÄLTÖ 3 Puheenjohtajalta 5 Suomen Ladun vuosi 2013 7 Suomen Latu kouluttaa 9 Aikuisliikunta 15 Valtakunnalliset tapahtumat 17 Lasten ja perheiden toiminta

Lisätiedot

HEINOLAN KAUPUNGIN ARVIOINTIKERTOMUS 2013

HEINOLAN KAUPUNGIN ARVIOINTIKERTOMUS 2013 166 HEINOLAN KAUPUNGIN ARVIOINTIKERTOMUS 213 Tarkastuslautakunta 2.5.214 Sisällysluettelo KESKEISIMMÄT HAVAINNOT... 2 TARKASTUSLAUTAKUNTA... 6 EDELLISTEN VUOSIEN ARVIOINTIKERTOMUKSIEN KESKEISTEN ASIOIDEN

Lisätiedot

Kati Lehtonen Seurahankkeiden paikallistuki Arviointiraportti toimintakaudelta 2005-2006

Kati Lehtonen Seurahankkeiden paikallistuki Arviointiraportti toimintakaudelta 2005-2006 Kati Lehtonen Seurahankkeiden paikallistuki Arviointiraportti toimintakaudelta 2005-2006 Liikunnan ja kansanterveyden julkaisuja 199 Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö LIKES Lasten ja nuorten

Lisätiedot

Etelä-Karjalan Liikun. nta ja Urheilu ry

Etelä-Karjalan Liikun. nta ja Urheilu ry Etelä-Karjalan Liikun nta ja Urheilu ry TOIMINTA- JA A TALOUSSUUNNITELM MA 2012 SISÄLLYSLUETTELO Yleistä 2 Hallinto ja toimisto 3 Liikunnan ja urheilun edunvalvonta 3 Lasten ja nuorten liikunta 4 Kouluyhteistyö

Lisätiedot

Heitosta Haukipudas tunnetaan!

Heitosta Haukipudas tunnetaan! Heitosta Haukipudas tunnetaan! Ehkä Suomen paras seuraleh Lokakuu 2012 Yleisurheilukoulun menoa ja meininkiä Länsituulen koulun salilla keskiviikkoiltana. YLEISURHEILU SIVU 19 Heitolle työllistämispalkinto

Lisätiedot

HYVINVOINNIN EDISTÄMI- SEN PALVELUALUE

HYVINVOINNIN EDISTÄMI- SEN PALVELUALUE HYVINVOINNIN EDISTÄMI- SEN PALVELUALUE Sisällysluettelo 1 HYVINVOINTIPALVELUT... 3 2 KANSALAISOPISTOTOIMINTA... 14 3 KIRJASTOPALVELUT... 19 4 TAPAHTUMAPALVELUT... 23 2 1 HYVINVOINTIPALVELUT A. Nykyinen

Lisätiedot

YKKÖSKETJU LIIKUNTAEXTRA. Ykkösketju toivottaa kaikille lukijoille Rauhaisaa Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2012. Sivuilla 5-8

YKKÖSKETJU LIIKUNTAEXTRA. Ykkösketju toivottaa kaikille lukijoille Rauhaisaa Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2012. Sivuilla 5-8 Euroopan NMKY vierasilla 4.-6.11.2011 3 Nuorisopolitiikkaa ja kohtaamisia Berliinissä 4 LIIKUNTAEXTRA 5-8 Suomen NMKY:n syysliittopäivät Kuopiossa 9 Kohti urheiluvuotta 2012 10 Liitolta hyvää tarjolla

Lisätiedot

PUUMALAN KUNTA Peruspalvelujen toimialan toimintakertomus vuodelta 2012

PUUMALAN KUNTA Peruspalvelujen toimialan toimintakertomus vuodelta 2012 PERUSPALVELUJEN TOIMIALAN TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2012 1 PUUMALAN KUNTA Peruspalvelujen toimialan toimintakertomus vuodelta 2012 PERUSPALVELUJEN TOIMIALAN TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2012 2 A. ARVIO MERKITTÄVIMMISTÄ

Lisätiedot

WIHURI-PALKINTO HYVÄLLE SEURALLE 2004

WIHURI-PALKINTO HYVÄLLE SEURALLE 2004 WIHURI-PALKINTO HYVÄLLE SEURALLE 2004 2 Wihuri-palkinto 2004 Wihuri-palkinnot Hyville Seuroille Ensimmäiset Wihuri-palkinnot jaettiin viime vuonna. 10 000 euron suuruisen pääpalkinnon sai Aavasaksan Urheilijat

Lisätiedot

SOSIAALI- TERVEYSKESKUS Vastuuhenkilö: sosiaali- ja terveysjohtaja Raija Harju

SOSIAALI- TERVEYSKESKUS Vastuuhenkilö: sosiaali- ja terveysjohtaja Raija Harju SOSIAALI- TERVEYSKESKUS Vastuuhenkilö: sosiaali- ja terveysjohtaja Raija Harju Vuonna 2009 aloitettiin yhteistyö perusterveydenhuollon ja kehitysvammahuollon palveluiden järjestämisestä isäntäkuntamallilla

Lisätiedot

Kirkkopalvelut-Kotimaan toimintakertomus 2013

Kirkkopalvelut-Kotimaan toimintakertomus 2013 Kirkkopalvelut-Kotimaan toimintakertomus 2013 Toimintakertomus 2013 KIRKKOPALVELUT-KOTIMAA TOIMINTAKERTOMUS 2013 Sisällysluettelo Johtajan katsaus 2 Kirkkopalvelyt ry:n hallituksen toimintakertomus vuodelta

Lisätiedot

Tilinpäätös vuodelta 2014

Tilinpäätös vuodelta 2014 TORNION KAUPUNKI Tilinpäätös vuodelta 2014 TORNION KAUPUNGIN TILINPÄÄTÖS SISÄLLYSLUETTELO 1. Olennaiset tapahtumat toiminnassa ja taloudessa 1.1. Kaupunginjohtajan katsaus 1 1.2. Tornion kaupungin hallinto

Lisätiedot

Toiminta- kertomus 2013 1

Toiminta- kertomus 2013 1 Toimintakertomus 2013 1 MISSIOMME: Koulun oma liikuttaja. ARVOMME: Vapaus valita, ilo, kannustavuus, haasteellisuus ja aktiivisuus Sisältö 1 Puheenjohtajan & toiminnanjohtajan terveiset...3 2 Koululiikuntaliiton

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisyhdistys. SAMPo ry. Kirkonkylänseutu ry. Pornaisten

Maaseudun kehittämisyhdistys. SAMPo ry. Kirkonkylänseutu ry. Pornaisten Maaseudun kehittämisyhdistys SAMPo ry Pornaisten Kirkonkylänseutu ry. Pornaisten kirkonkylän seudun kyläsuunnitelma 2003 SISÄLLYS Esipuhe Johdanto 1. Pornaisten kirkonkylän seudun aluekuvaus 2. Pornaisten

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS 2014 Hyväksytty kevätkokouksessa 26.4.2015

VUOSIKERTOMUS 2014 Hyväksytty kevätkokouksessa 26.4.2015 VUOSIKERTOMUS 2014 Hyväksytty kevätkokouksessa 26.4.2015 Adoptioperheet-yhdistyksen perustivat 1997 adoptiovanhemmat, jotka huomasivat hyötyvänsä toistensa kokemuksista. Kahdeksantoista vuotta myöhemmin

Lisätiedot

HAUKIPUTAAN KUNTA. Arviointikertomus 2010

HAUKIPUTAAN KUNTA. Arviointikertomus 2010 HAUKIPUTAAN KUNTA Arviointikertomus 2010 Tarkastuslautakunta 19.5.2011 Sisältö 1. TARKASTUSLAUTAKUNTA... 4 1.1 Tarkastuslautakunnan tehtävät ja toimivaltuudet... 4 1.2 Arvio tarkastuslautakunnan saamasta

Lisätiedot

2/2009. Kuuden kunnan liitos toi Kouvolalle mittavan energiaomistuksen. sivu 44

2/2009. Kuuden kunnan liitos toi Kouvolalle mittavan energiaomistuksen. sivu 44 ALANSA YKKÖNEN 2/2009 Vesistölämpö on Porvoon urheiluopistollkärrin energia- hyvä Skaft- ratkaisu, kaava on Marko ilmastoteko, sanoo. Eero Löytö- Ruti nen iloitsee. sivulla 24 36 Ratinan uusi kauppakeskus

Lisätiedot

Toimintakertomus 2010

Toimintakertomus 2010 Prometheus-leirin tuki ry Toimintakertomus 2010 Hyväksytty hallituksen kokouksessa 6.3.2011 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 3 2. HALLINTO... 3 2.1. Yleinen hallinto... 3 2.2. Kokoukset, seminaarit ja

Lisätiedot

HIIHTOUUTISET. Lahden alueen hiihtäjät tarvitsevat lunta alkutalveksi. Seuraesittelyt:

HIIHTOUUTISET. Lahden alueen hiihtäjät tarvitsevat lunta alkutalveksi. Seuraesittelyt: tiedotuslehti kaudelle 2012-2013 HIIHTOUUTISET Lahden alueen hiihtäjät tarvitsevat lunta alkutalveksi Piiriasiat: Kilpailukalenterit 14-15 Piirin palstat 1-3, 6-7, 14-15, 20-23 Seuraesittelyt: Sysmän Sisu

Lisätiedot

Hyvien käytäntöjen jäljillä

Hyvien käytäntöjen jäljillä Hyvien käytäntöjen jäljillä 1 Hyvien käytäntöjen jäljillä Pirkanmaan liitto 2013 1. Painos, marraskuu 2013 Painopaikka: Juvenes Print Tampere 2013 Taitto: Niklas Pedersen Tekstit: Miika Saari Kannen kuva:

Lisätiedot

Valkeakosken kaupungin tilinpäätös vuodelta 2014

Valkeakosken kaupungin tilinpäätös vuodelta 2014 Valkeakosken kaupungin tilinpäätös vuodelta 214 VALKEAKOSKEN KAUPUNKI 31.3.215 Tekijä: Kaupunginhallitus 1 TASEKIRJA Sisällysluettelo Toimintakertomus Kaupunginjohtajan katsaus 3 Olennaiset tapahtumat

Lisätiedot

Sisällys. Waskio-Seura

Sisällys. Waskio-Seura Vaskion kyläsuunnitelma 2014 Sisällys 1. Johdanto: kyläsuunnitelman laatiminen... 3 2. Kyläkysely... 4 3. Alueen historiaa... 4 4. Tarinoiden Vaskio... 8 5. Nähtävyyksiä... 8 6. Tärkeimmät viihtyvyystekijät...

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2011

Toimintasuunnitelma 2011 Prometheus-leirin tuki ry Toimintasuunnitelma 2011 Hallituksen esitys yleiskokoukselle 7.11.2010 1 Sisällysluettelo 1. YLEISTÄ... 3 2. HALLINTO... 3 2.1. Yleinen hallinto... 3 2.2. Jäsenhankinta... 4 3.

Lisätiedot