Myyrmäen tragedia kertoo suomalaisesta todellisuudesta

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Myyrmäen tragedia kertoo suomalaisesta todellisuudesta"

Transkriptio

1 II

2 KATSO IHMISLASTA

3

4 Katso ihmislasta 71 Myyrmäen tragedia kertoo suomalaisesta todellisuudesta Suomi suree. Syytä todella onkin, kun tavallisen oloinen 19-vuotias opiskelija räjäyttää itsensä sattumanvaraisesti suuren joukon kanssa ihmisiä Myyrmäen onnettomuuden jälkeen moni vanhempi pohtii, miten oma lapsi voi. Myös lasten ja nuorten kanssa toimivat ammattilaiset ja muut aikuiset ovat viime vuosina esittäneet toistuvasti saman kysymyksen. Kysymys on ymmärrettävä, mutta järkyttävä, koska se osoittaa, miten pitkälle me aikuiset olemme lapsista vieraantuneet. Toisen ihmisen oloa voi ymmärtää vain olemalla riittävästi hänen kanssaan ja riittävän lähellä. Toisen ihmisen voinnista saa tietoa vain kysymällä sitä häneltä ja kuuntelemalla kuulemalla, mitä toinen kertoo. Osaammeko me kuunnella ja onko meillä aikaa? Nykyistä kilpailuyhteiskuntaa perustellaan usein sillä, että Suomella ei ole muuta mahdollisuutta. Tällainen perustelu osoittaa mitä suurinta henkistä köyhyyttä. Vaihtoehdot on aina itse etsittävä, luotava ja yhdessä rakennettava. (Lastenpsykiatrian professori Tuula Tamminen, HS, Vieraskynä ) Yhteiskunnan vai yksilön sairauksia? Kuka tahansa on vaihdettavissa kehen tahansa. Ei ole ihme, että masennuksesta on tullut epidemia. Se on yleisin syy joutua psyykkisistä syistä sairaseläkkeelle. Masennuksen eräänlaisia muunnelmia ovat paniikkihäiriö ja syömishäiriöt. Paniikkihäiriöistä kärsivät ovat usein lapsuudessaan kokeneet, että he eivät saa vanhemmiltaan sitä emotionaalista tukea mitä tarvitsisivat. Kun perusturvallisuus on heikko, tulee jatkuvasti muuttuvassa, ennakoimattomassa nykymaailmassa vastaan paineita, jotka laukaisevat tunteen siitä, että oma elämä ei ole hallittavissa eivätkä omat voimat riitä. Syömishäiriöiset puolestaan pyrkivät kompensoimaan ravinnolla rakkauden puutetta, kylmän yhteiskunnan aiheuttamaa tyhjää oloa. Toinen suurta psyykkistä kipua aiheuttava uusi häiriötila on yksinäisyys. Siitäkin on tullut epidemia, suurin yksittäinen masennusta aiheuttava tekijä. Monella ei ole ketään, joka olisi todella kiinnostunut heidän elämästään. Tunne siitä, että ei ole tärkeä kenellekään toiselle henkilölle, on musertava. (Maria Salmela, HS, Vieraskynä )

5 72 Vastatulia Uusi asiakasryhmä vastaanotollani ovat kaksissakymmenissä olevat ahdistuneet nuoret, jotka pelkäävät etteivät täytä aikuisena olemisen vaatimuksia. Opiskelu on heille niin rankkaa, että heistä tuntuu mahdottomalta valmistua ja astua työelämään. He yrittävät vuoroin puristaa itsestään mahdollisimman paljon tentti- ja työsuorituksia, vuoroin he vajoavat sängyn pohjalle itkemään tai syöpöttelemään ja juopottelemaan hällä väliä -tunnelmissa. He elävät tavattoman pitkiä aikoja burn outin rajamailla, usein valtavassa univelassa, hermostoltaan yliaktiivisessa tilassa. Moni heistä uskoo varmasti olevansa muita heikompi ja ilmiselvästi luuseri. Miten heitä voi auttaa? Masennuslääkkeet voivat hetkellisesti antaa heille lisäpotkua, empaattisen aikuisen henkilön tuki ja yhteiskunnan epäinhimillisten vaatimusten tiedostaminen auttaa vähän enemmän, mutta kuka tai mikä muuttaisi yhteiskuntaa? Mikä palauttaisi sen jälleen palvelemaan ihmisyyttä ja vaalimaan inhimillisiä arvoja? (Marianne Uhrendorf, psykologi, jolla on analyyttisen psykoterapeutin koulutus, HS, Vieraskynä ) YKSINÄISIÄ KULKIJOITA Oli lämmin elokuinen ilta. Kävelin Helsingin Länsi-Pasilasta sillan yli Itä-Pasilaan. Muita ihmisiä ei juuri liikkunut virastotaloalueen betonierämaassa, joku kuitenkin. Vastaan käveli noin viisivuotias poika, nopein pienin askelin. Poika mutisi itsekseen maahan katsellen. Kysäisin, mihin poika oli menossa, hän ei kuulunut tähän aikaan tähän maisemaan. Poika ei katsonut minua, jatkoi vain kulkuaan pienin nykivin askelin. Jatkoin matkaa, mutta pian päätin kääntyä takaisin, koska poika jäi vaivaamaan mieltäni. Häntä ei enää näkynyt. Katselin ympärilleni ja hetken kuluttua näin pojan, hän kyyhötti polvet koukussa suuren roska-astian vieressä ison talon seinustalla. Menin pojan luokse, yritin jututtaa. Kysyin nimeä ja puhuin niitä näitä, mutta poika ei katsonut minua, saati että

6 Katso ihmislasta 73 olisi puhunut. Voi sitä pientä, likaista rääsyläistä. Muistan reikäiset kumitossut ja likaisen ihon. Aloin kysellä kotioloista, missä isä on. Poika vastasi hiljaa, että isää ei ole. Entä äiti, missä hän on? Juomassa, vastasi poika. Kysyin, onko ketään kotona, ja poika vastasi kieltävästi. Vähitellen poika alkoi puhua ja selvisi, että hän tiesi missä äiti on. Kun pyysin häntä näyttämään tietä, poika nousi ja alkoi kävellä määrätietoisesti kohti pohjoista, minä perässä. Parin mutkan jälkeen saavuimme ravintolan ovelle, selitin vahtimestarille, että etsimme pojan äitiä. Kun seisoimme neuvottomina keskellä ravintolasalia, yhdestä pöytäseurueesta nousi tyylikkäästi pukeutunut nainen, kaikkea muuta kuin laitapuolen kulkija. Minua hän ei vilkaissutkaan, vaan alkoi läksyttää pikkumiestä. Miksi hän tuli ynnä muuta. Vihaisen sävyn muistan, en sanoja. Nainen alkoi retuuttaa poikaa kohti pöytää ja pian äiti lapsineen poistui. Eteisvahtimestari kertoi, että nainen on parhaita asiakkaitamme. Hän ihmetteli, että naisella on poika, ja lupasi kysyä tulevaisuudessa usein, mitä pienelle pojalle kuuluu. Lokakuussa olin iltalenkillä syrjäisellä metsätiellä jossain päin Helsinkiä. Eteeni ilmestyi noin kymmenvuotias poika reppu selässä. Hänen ei mielestäni olisi pitänyt kulkea yksin tuohon aikaan. Niinpä pysähdyin ja ryhdyin jututtamaan poikaa. Hän kertoi tulevansa soittotunnilta ja tapana on, että hän kävelee puolentoista tunnin matkan kotiinsa läpi metsiköiden ja puistojen. Poika istahti polun varrella olevalle levähdyspaikalle: halusi ilmeisesti päästä eroon kyselevästä oudosta hikisestä ukkelista. Jatkoin vain jutustelua ja poika osoittautui omaperäiseksi, älykkääksi keskustelukumppaniksi. Kun kysyin, eikö häntä pelota kulkea yksin, poika vastasi, että on aika pieni todennäköisyys, että ne keskustan kahelit tänne osuisivat. Myönsin, että niinhän se on. Kuljimme sitten yhtä matkaa kilometrin verran. Selvisi, että pojan isä ja äiti ovat hyvin arvostetuissa ammateissa. He olivat töissä, vaikka oli jo television iltauutisten aika. Kotona odotti onneksi mummi pienempien sisarusten kanssa.

7 74 Vastatulia Ennen kuin käännyin tienhaarasta kotiin, poika sanoi, että oikeastaan on mukava kävellä yksin kaikessa rauhassa kotiin. Kukaan ei vaadi mitään, kukaan ei sano, mitä pitää tehdä. Saa olla vain omien ajatustensa kanssa. Toivon, että Pasilan pienestä, vapisevasta likanaamasta on kasvanut vahva nuorukainen, jolla on elämä järjestyksessä, jolla on lähellään ihmisiä, jotka välittävät hänestä. Metsätien kulkijan tulevaisuus näyttää hyvältä. Ei hänkään kyllä kuulu yksin pimeään metsään, vaan äidin ja isän luokse omaan kotiin, keskustelemaan vaikka niistä mielenkiintoisista tulevaisuudentoiveista, joista meillä oli puhe. Mikään tekosyy ei anna terveelle aikuiselle oikeutta jättää huolehtimatta omasta lapsestaan. Ei mikään. Moni Espoon lapsi tarvitsee heti apua Espoolainen yläasteen opettaja esitti syvän huolestumisensa oppilaiden henkisestä hädästä ja koulujen resurssien puuttumisesta. Lapsemme käy kolmatta luokkaa pienessä, rauhallisessa alueen koulussa. Luokalla on useita rankasti oirehtivia lapsia, jotka tarvitsevat kiireellistä apua. Alueella ei kuitenkaan ole koulupsykologeja, eikä lapsia tuoda edes tutkimuksiin. Emme halua kokea Yhdysvaltojen kaltaisia koulutragedioita. Eikö Espoo ole vielä riittävän rikas kunta, että sillä olisi varaa huolehtia lapsistaan? (HS Pirjo Tikkanen, äiti, Espoo)

8 Katso ihmislasta 75 KOULULAISET TAPPAJINA Suru sekoittui avuttomuuteen koulun edustalla Voiko koulussa enää koskaan nauraa? ihmetteli Stefan, 16, Erfurtin joukkomurhan jälkeen. Yhden opettajan harvinainen rohkeus esti Gutenberg-koulun verilöylyä paisumasta vielä suuremmaksi. Lehtori H. oli epävirallisten tietojen mukaan sanonut: Robert, tässä ei ole enää mitään mieltä, mutta ammu nyt minut. Ampujan kerrottiin vastanneen, ettei hän jaksanut tai halunnut enää. Nuori mies ampui hetken kuluttua itsensä huoneessa oven takana, sen jälkeen kun hän oli surmannut koulun 13 opettajaa, kaksi 14- ja 15-vuotiasta tyttöoppilasta ja yhden miespoliisin. (HS, 2001.) Kouluun katkeroitunut poika leikkasi toverinsa pään irti Koko Japani kauhisteli sunnuntaina 14-vuotiasta murhaajaa, joka oli kuristanut 11-vuotiaan, jälkeenjääneen pojan kuoliaaksi ja leikannut tämän pään irti. Lukion ala-astetta käyvä murhaaja oli lähettänyt Kobe Shinbun sanomalehdelle vihaa tihkuvan kirjeen, jossa hän haukkui Japanin autoritäärisen koulu- ja yhteiskuntajärjestelmän perusteellisesti ja sanoi niiden kannustaneen hänet veriseen kostoon. Minä en jätä kostamatta oppivelvollisuutta, joka teki minusta näkymättömän olennon. Kostan myös yhteiskunnalle, joka loi pakollisen oppivelvollisuuden. Ulkomaat ovat pitkään kadehtineet Japanin koulujen korkeaa suoritustasoa, mutta monien kriitikoiden mukaan niiden kova kuri aiheuttaa enemmän pahaa kuin hyvää. Lapsia aletaan hiostaa jopa esikoulussa, joiden tarkoituksena on taata heille paikka mahdollisimman hyvässä leikkikoulussa, ja prässi jatkuu 15 vuotta hillittömänä kilpailuna pääsystä parhaisiin yliopistoihin, joista suuryhtymät ja valtion byrokratia värväävät uudet työntekijät eliniäksi. (Iltalehti )

9 76 Vastatulia Koben tapaus Japanilaisen koulun portilta löytyi toukokuun lopulla vuonna 1996 yksitoistavuotiaan oppilaan pää. Murhaajaksi paljastui Koben kaupungin eliittikaupunginosassa elänyt koululainen, jota epäillään lisäksi ainakin kahden pikkutytön puukotuksesta. Tappaja lähetteli ennen kiinnijoutumistaan viestejä, joissa ilmoitti tekojensa syyksi japanilaisen yhteiskunnan ja koulujärjestelmän autoritaarisuuden. Nyt Japanissa kysellään onko vika koulun vai videopelien. Pitäisi kuitenkin kysyä, millainen on se yhteiskunta, joka säätelee koulujen arvotaustaa ja toimintatapoja. Kuka päättää koulujen tavoitteista Japanissa tai Suomessa? Onko yksilön, usein pienen lapsen, etu sama kuin koulujärjestelmän tehostamista vaativien etu? Japanissa lasten kilpailuttaminen aloitetaan jo esikoulussa. Ensin kilpaillaan eliittiesikouluun pääsystä, kouluissa kilpaillaan parhaisiin lukioihin pääsystä; eliittiyliopistoon pääsy varmistaa elinikäisen työpaikan suuryrityksissä tai valtion virkamiehenä. Japanilainen professori Hiroshi Nakajima kuvasi jo vuonna 1988 artikkelissaan maansa koulujärjestelmän ongelmia, armottoman kilpailun seurauksia. Kansainväliset koulusaavutustestit osoittivat, että matematiikassa oltiin huipulla. Itsenäiset ajattelun taidot olivat kuitenkin olemattomat. Vakavinta oli kuitenkin se, että rajoittavat, tutkintopainotteiset koulut aiheuttavat tovereihin kohdistuvaa väkivaltaa, koulupelkoa ja vandalismia. Kasvatuksen ja opetuksen asiantuntijat ehdottivat koulujen inhimillistämistä esittäen muun muassa, että oppilaiden ikätasoon sopimattomia liian vaativia oppiaineita siirrettäisiin alimmilta luokilta myöhemmäksi ja moraalikasvatus otettaisiin opetuksen osaksi. OECD:n asiantuntijat olivat ehdottaneet Japanille jo vuonna 1971 koulukilpailun radikaalia vähentämistä ja yhteistoiminnallisuuden lisäämistä. Tuon ajan huippukoululaisethan kunnostautuivat taannoin korkeasti oppineina lahkolaisina, jotka toimittivat myrkkykaasuja metrotunneleihin. Jokaisen maan koulutusjärjestelmä heijastelee maan traditioita, yhteiskuntajärjestelmää ja arvoja. Suomessa ollaan

10 Katso ihmislasta 77 viime vuosina siirrytty kohti kovempia arvoja. Koulua sivuavissa ns. vaikuttajien kannanotoissa esiintyy yhä useammin vaatimuksia, jotka ainakin epäsuorasti viittaavat tehokkuuteen, kilpailukyvyn lisäämiseen, siihen, että Suomi olisi tietyissä asioissa tulevaisuuden ykkösmaa. Psykiatrit ja psykologit taas kertovat huolissaan julkisuudessa, että tehokkuusvaatimusten lisääntyminen näkyy lasten ja nuorten psyykkisten sairauksien lisääntymisenä. Odotukset, vaatimukset ja kasvuikäisten eteen maalatut näyt epävarmasta tulevaisuudesta osaajien ja menestyjien yhteiskunnassa murtavat usein nimenomaan lahjakkaita ja herkkiä ihmisiä. Nuorten itsemurhat ovat Suomessa yleisiä. Kun hyväksymisen, rakkauden ja turvallisuuden tarpeet on tyydytetty, voi kasvaa kansalaisia, jotka ovat paitsi tehokkaita myös viisaita ja kypsiä aikuisia. Heidän ei tarvitse joka päivä osoittaa kilpailemalla ja ulkoisilla saavutuksilla itselleen ja muille omaa kelvollisuuttaan. Heidän kaltaisiaan toivoisi johtopaikoille politiikkaan, liike-elämään, taiteisiin ja tieteisiin. Ei kai Suomi enää pyri Euroopan Japaniksi? Ihmetellään, kun lapsilla ei ole enää rajoja. Ei kykyä odottaa, ei pettymysten sietokykyä eikä pitkäjänteisyyttä työntekoon tai motivaatiota oppimiseen. Miten niitä voisi olla lapsilla, jos aikuiset eivät pidä niitä tarpeellisina eivätkä arkielämän realiteetit niitä edellytä? Rahako on ainoa arvo? (Anna Tuliharju, lastenpsykiatrian erikoislääkäri, Kuopio, HS, Mielipide.) Hyvien kotien pojat Heinon pariskunnan taannoin teloittaneet pojat kertoivat pettyneensä, kun rikos paljastui. He kun olivat kuvitelleet suunnitteellensa täydellisen rikoksen. Yksi poika oli lupaava jääkiekkoilija. Ehkä siksi pojat keksivät piilottaa tappamansa avioparin suuriin jääkiekkokasseihin, jotka upotettiin mereen. Kaikki olivat ns. hyvistä kodeista ainakin jos kodin varallisuutta pidetään hyvän kodin mittarina.

11 78 Vastatulia Teot nostattivat ymmärrettävästi vihaa ja kostonhalua. Se ei kuitenkaan auta mitään, ei myöskään kauhistelu tai poikien perheiden syyttäminen. Murhenäytelmällä on turha hekumoida, asettaa poikien pahuutta omaa hyvyyttä vastaan. Pikemminkin kannattaa pohtia, voisiko tämä sattua omassa lähipiirissä. Mistä oikein on kysymys? Tappaminen oli espoolaispojille bisnestoimi, tapa hankkia paljon rahaa nopeasti. Jutun suunnitelleen 18-vuotiaan oli tarkoitus vaihtaa tuore syntymäpäivälahjansa, Audi, saman automerkin kalliimpaan versioon. Poika tarvitsi välirahaa. Muiden poikien mukaan kaiken haluamansa aina saanut nuorukainen esiintyi oikeudessa itsevarmana, röyhkeänä ja ylimielisenä, ilman merkkejä katumuksesta. Tähän pystyy vain tunne-elämältään pahasti vammautunut ihminen. Rahaa murhaamansa miehen kanssa käytyyn liiketoimintaan pojat saivat muun muassa myymällä lahjaosakkeitaan. Lisää rahaa täytyi saada, vaikka nuorukaisilla oli sitä ennestäänkin ylen määrin, liikaakin. Pojat tarvitsivat kertomansa mukaan rahaa peleihin, viinaan ja matkoihin. On helppo ennustaa, että tunnevammaisia lapsia kasvaa tulevaisuudessa yhä enemmän. Liian monet koulutetut vanhemmat kiitävät työssä yötä päivää, luomassa uraa, hankkimassa sitä sun tätä, elintasoa, kenties mainetta ja kunniaa. Tai yksinkertaisesti siksi, että muuten saa potkut työpaikasta. Pienipalkkaisten taas on usein pakko ottaa useita työpaikkoja pitääkseen perheensä hengissä. Lapset jäävät aivan liian usein heitteille. On ihmetelty tappajapoikien itsenäisen harkintakyvyn katoamista. Miksi kukaan ei vetäytynyt kauhistuttavasta suunnitelmasta? Ei se mikään ihme ole. Ihminen on aina ollut valmis hirmutekoihin joukkosuggestion vallassa. Nuoret ovat tunnetusti laumasieluja. Kaikkivoipaisuuden harha ja itsekkyys kuuluvat tähän aikaan. Minä voitan, minä pysytyn mihin haluan, minä otan mitä minulle kuuluu. Pahimmillaan narsistisesta luonnehäiriöstä kärsivä näkee kanssaeläjissä vain vaarallisia kilpaili-

12 Katso ihmislasta 79 joitaan, jotka pitää tuhota ainakin henkisesti. Kasvatus on ainoa toivomme tulevaisuuden maailman parantamiseksi. Ehkä tämä kuulostaa naiivilta, mutta niin se vain on. Kannattaisi vähentää sanojen elinikäinen oppiminen, osaaminen ja tietoyhteiskunta mekaanista toistelemista. Eivät sanat turhia ole, mutta niiden merkitys tunnetaan jo. Nyt pitäisi puhua enemmän kasvatuksesta, tavoista, oikean ja väärän erottamisesta. Itseään saa toteuttaa, kyvyistään, yrittämisestään ja menestyksestään saa nauttia, mutta oma menestys ei edellytä muiden alistamista tai peräti tuhoamista. Lukiolaiset Eric Harris ja Dylan Klebold teurastivat koulussaan Adolf Hitlerin 110-vuotissyntymäpäivän kunniaksi toistakymmentä toveriaan ja yhden opettajan. Pojat muodostivat omalta osaltaan tukevan lenkin siihen amerikkalaisnuorten ketjuun, joka on menneinä vuosina kylvänyt kouluissaan kuolemaa. Pojat nauroivat murhatessaan ja ampuivat lopuksi itsensä. On turha kysyä, olivatko pojat mielipuolia. Kyllä he olivat. Taas löytyy niitä, joilla on selitys tähänkin tapaukseen. Yksi suosituimmista on se, että pojat ovat vapaan kasvatuksen ja kaiken sallivan kasvatusideologian tuotteita. Voi todella olla, että kyse on heitteille jätetyistä välinpitämättömien vanhempien lapsista. Kenties vanhemmat ovat luoneet uraa tai ehkä heidän on ollut pakko tehdä montaa työtä ansaitakseen lapsilleen leivän tai tulevia kymmenien tuhansien dollareiden yliopistomaksuja. Yksi vakioneuvo tällaisessa tilanteessa on kurin korostaminen. Jos pojat olisivat saaneet kunnolla selkään, ei tätäkään olisi tapahtunut. Tosiasia on kuitenkin se, että lapsimurhaajat ovat useimmiten itse pahoinpideltyjä, sekä henkisesti että fyysisesti. Edustava esimerkki amerikkalaisesta reagointitavasta on tragedian kohteeksi joutuneen koulun lääke: tiukennetaan turvatoimia ja kielletään murhaajapoikien takkimafian käyt- American dream

13 80 Vastatulia tämät pitkät mustat takit. Tämä on sinänsä oikein, mutta: Takitko olivat syyllisiä murhiin? Pitäisikö amerikkalaisiin kouluihin tuoda nykyisten aseistettujen vartioiden lisäksi armeijan yksikköjä varmistamaan turvallisuutta? Tällaista tragediaa seuraava presidentin puhe on aina samansisältöinen: Kyllä meidän nyt täytyy ryhtyä kitkemään väkivaltaa nuorison keskuudesta. Sanahelinää vailla mitään sisältöä. Se paha, mitä tapahtuu kodin seinien sisällä, heijastaa voimakkaasti myös yhteiskunnan pahoinvointia. Amerikkalaisten mielihokema on We re number one olemme parhaita. Niinpä niin. Sekä hyvässä että pahassa. Yhdysvallat on läntisten teollisuusmaiden joukossa listaykkönen muun muassa seuraavilla aloilla: aseiden määrä, murhat, kuolemanrangaistukset, kodittomat, lapsikuolleisuus, avioerot, vangit, köyhät, epätasainen tulonjako, jätteet. The last one, viimeinen, Yhdysvallat on ollut julkiseen koulutukseen käytetyn rahan määrässä. Suomesta on kymmenessä vuodessa tullut pikku-yhdysvallat. Raha ratkaisee. Kaikkialla kilpaillaan tehokkuudesta, näkyvyydestä, kuuluisuudesta. Sinun on oltava paras, you know, lyötävä muut, toteutettava American dream, you know. Toisesta ihmisestä välittäminen ja heikoista huolehtiminen on muuttunut meilläkin holhoukseksi. Esimerkiksi mielisairaat ja kuolevat vanhukset ovat lähinnä menoeriä ja ongelmajätteitä. Edellä kirjoitetun jälkeen selvisi, että toinen tappajista oli jättänyt jälkeensä kirjeen, jossa syytti vanhempiaan, opettajiaan ja oppilastovereitaan, jotka ovat pitäneet minua pilkkanaan, hylkineet minua ja kohdelleet kuin en olisi heidän aikansa arvoinen. Oli totuus asiassa mikä hyvänsä, kannattaisi miettiä useammin, kuka on meidän aikamme arvoinen. Elleivät lapsemme, perheemme ja oppilaamme, niin kuka sitten?

14 Katso ihmislasta 81 ÄLYKÄS POMMITAPPAJA Tunne-elämän arvot tärkeitä Yhteiskunnallisen arvomaailman koveneminen vaikuttaa jokaisen elämään. Ennen kaikkea ihminen haluaa olla onnellinen. Ammatissani olen havainnut lasten ja nuorten takertuvan yhä enemmän onnellisuuden ulkoisiin ripustimiin. Sosiaalinen status, ulkonäkö, materiaalinen omaisuus ja kilpailukyky ikätovereihin nähden ovat mittareita, jolla nuori entistä useammin kuvaa onnellisuuden/onnettomuuden tunteitaan. Toiminnallisten arvojen rinnalle pitäisi yhteiskunnassamme kohottaa tunne-elämän arvot. Olisi jo aika siirtyä näkemään yhteiskunnassamme keskustelu tunteista vakavasti otettavana ihmisten ja tätä kautta kansakunnan hyvinvoinnin perustarpeena, sen sijaan, että se kuitattaisiin titteleillä hömpötys, pehmoilu ja tätien löpinä. (Tarja Gulberg-Piilola, erityistyöntekijä, Aseman lapset ry, Hyvinkää, HS.) Miksi älykkäästä nerosta nimeltä Ted Kaczinsky tuli Yhdysvalloissa pelätty pommitappaja, joka lähetti vuosina yhteensä 18 pommipakettia näennäisen umpimähkäisesti valituille uhreille? Miksi hänen veljestään tuli lempeä sosiaalityöntekijä? Ted joutui kuuden kuukauden ikäisenä sairaalaan lääkeallergian vuoksi ja vauva eristettiin täysin perheestään pahimmassa mahdollisessa iässä. Tapauksen jälkeen lapsen persoonallisuus näytti muuttuvan: entisestä vilkkaasta lapsesta tuli ilmeetön, aivan kuin tunteeton. On paljon tutkimustietoa siitä, että lapsen eristäminen vanhemmistaan parina ensimmäisenä elinvuotena voi johtaa vakaviin seurauksiin. Näinä vuosina luodaan pohja ihmisen turvallisuudentunteelle ja itsearvostukselle. Kaczinskyt vaativat pojiltaan täydellisiä koulusuorituksia. Kun muut lapset leikkivät ympärillä, äiti istui Tedin vieressä

15 82 Vastatulia lukien tämän kanssa tieteellisiä aikakausikirjoja. Äiti piti tarkkaa päiväkirjaa Tedin edistymisestä. Ted menestyi koulussa niin hyvin, että hän hyppäsi kahden luokan yli. Naapurit kuitenkin huomasivat, että vaikka pojan aivot kulkivat pari vuotta muiden edellä, hänen ihmissuhdetaitonsa ja tunnekehityksensä laahasivat pahasti jäljessä. Ted pääsi Harvardin eliittiyliopistoon älykkyytensä ja loistavan koulumenestyksensä vuoksi. Maalaispoika sijoitettiin heikkotasoisimpaan asuntolaan, johon hän eristäytyi. Hänestä tuli kiusattu omituinen yksineläjä, joka ei juuri liikkunut huoneestaan. Pilaantuneen ruoan ja likaisten pyykkien haju kertoi, missä osoitteessa Ted Kaczinsky asui. Jonkin aikaa Ted näytti löytävän mielekkyyttä elämälleen opiskelusta. Hän opiskeli matematiikkaa, jonka parissa vietti kaiken ajan etsien absoluuttista totuutta, puhumatta yhdellekään ihmiselle. Ted eteni nopeasti akateemisella uralla. Michiganissa hän voitti palkinnon tohtoriväitöskirjallaan ja pääsi pian apulaisprofessoriksi Berkeleyn yliopistoon, Kaliforniaan. Opiskelijat pitivät professoriaan toivottoman etäisenä, ihmisenä jota ei voinut lähestyä. Hoidettuaan professuuriaan kaksi vuotta Ted erosi toimestaan. Yksi syy oli ensimmäisten treffien päättyminen katastrofiin. Häntä yritettiin houkutella jäämään, mutta mikään ei auttanut, ja nuori mies muutti Montanan syrjäseudulle muutaman neliön lautahökkeliin, jossa ei ollut sähköä eikä muita mukavuuksia. Maalaiskirjastosta tämä omituinen metsäläinen lainasi Shakespearen teoksia sekä tieteellisiä aikakausijulkaisuja, joita luki kynttilänvalossa. Ted vältteli ihmisiä viimeiseen saakka, eli metsän antimilla ja piti pientä viljelystilkkua. Kaczinskystä oli tulossa pommitappaja, unabomber, joka alkoi rakennella puusta ja metallista pommeja, joita hän aluksi lähetti yliopiston professoreille, sen jälkeen lentoyhtiöiden virkailijoille. Tästä tulee nimi unabomber. Un (university) viittaa yliopistoon, ja a (airlines) lentoyhtiöihin. Ensim-

16 Katso ihmislasta 83 mäinen pommi räjähti 25. toukokuuta 1978 ja viimeinen, kuudestoista pommi 24. huhtikuuta Unabomberin kohtaloksi tuli se, että hän vaati New York Timesia ja Washington Postia julkaisemaan sanan julkilausumansa, jossa kertoi kaiken toimintansa taustana olleen sen, että teknologian kehittyminen oli aiheuttanut ihmisille korvaamatonta psykologista kärsimystä. Kaczinsky halusi kostaa kärsimyksen aiheuttajille ja muuttaa ihmiskunnan arvomaailmaa siten, että teknologian ylivalta kukistuisi. Ted oli tunnekylmä ihmisraukka, joka kosti karmealla tavalla muille sen, että hänet oli hylätty niin monta kertaa. Karmeita tekoja ei voi mitenkään puolustella. Mielisairas on kuitenkin syyntakeeton eikä kostokaan ketään auta. Hyvä kasvatus on ainoa keino tehdä maailma paremmaksi. Niin helppoa ja vaikeaa se on. METALLINPALJASTIN EI NÄE OPPILAAN SISIMPÄÄN New Yorkissa koulupäivä alkaa turvatarkastuksella Kello kahdeksalta aamulla Park Westin yläaste New Yorkissa muistuttaa terroristihälytyksen saanutta lentokenttää. Sisäänkäynti on varustettu metallinpaljastimilla ja läpivalaisulaitteilla, joiden vieressä seisovat tiukkailmeiset vartijat. Kyseessä on kuitenkin aivan tavallinen arkiaamu. Jokainen oppilas tarkastetaan ennen kouluunmenoa, että hänellä ei ole mukanaan aseita. Veitsiä ja huumeita löytyy päivittäin. (Ilta-Sanomat )

17 84 Vastatulia Suomessakin on puhuttu paljon koulujen turvallisuudesta, varsinkin vuonna 2002 tapahtuneen koulupuukotuksen jälkeen. Eduskunnan sivistysvaliokunta on valmistellut lakipykälät, joissa kaikki koulut velvoitetaan laatimaan järjestyssäännöt. Myös muiden ihmisten turvallisuutta vaarantavien oppilaiden poistamisesta opetustilanteesta annetaan ohjeet. Sivistysvaliokunnan mielestä olisi ihanne, jos voimakeinoja käyttäisi tarvittaessa kaksi aikuista. Voimankäyttövälineitä ei kuitenkaan saisi käyttää. Häirikkö tarvitsee apua Ongelmahäirikkö ei kuulu koululuokkaan vaan ammattiauttajan hoidettavaksi. Olisi kuitenkin kysyttävä, mistä kouluväkivalta perimmiltään johtuu, pureuduttava syihin oireiden hoitamisen tai peittämisen sijasta. Vastaus on ilmiselvä: väkivalta ja häiriköinti johtuvat perimmiltään oppilaiden psyykkisistä ongelmista, etenkin sisäisestä ahdistuksesta ja turvattomuudesta. Laeilla tai voimakeinoilla ei perussyihin voida kajota. Eduskunnassa on kannatettu vahvasti ongelmalasten pistämistä vankilaan. Jos tämä auttaisi, Yhdysvalloista olisi rikollisuus kadonnut aikoja sitten. Jokainen amerikkalaisessa koulussa käynyt muistaa vartijat ja muut turvajärjestelyt. Niistä huolimatta kouluissa tapahtuu jatkuvasti tragedioita, joissa häiriintyneet oppilaat surmaavat tai haavoittavat oppilaita ja opettajia. Kysymys ei tietenkään ole hetken päähänpistoista tai teoista, jotka olisi voitu estää, jos kouluissa olisi ollut riittävästi metallinpaljastimia. Kysymys ei myöskään ole pelkästään lasten ja nuorten pahuudesta, joka olisi voitu kitkeä ankarilla rangaistuksilla, lyömällä paha pois lapsista. Kysymys on aina pitkäaikaisen prosessin päätepisteestä, tragediasta, johon olisi pitänyt puuttua paljon, paljon aikaisemmin. Eivät aikuiset saa laiminlyöntejään peitetyksi sulkemalla lapsia vankilaan. Ajatus on typerä ja primitiivinen. Jokainen yksilö on vastuussa teoistaan. Vastuuta tulee vaatia yhä enemmän lapsen iän ja ymmärryksen kasvun myötä. Pahasta teosta tulee seurata nopeasti oikeudenmukainen rangaistus. Vä-

18 Katso ihmislasta 85 kivallalla on kuitenkin myös yhteiskunnalliset syynsä. Miksi Suomenkin niin sanotuissa tavallisissa, hyvissä kodeissa kasvaa pahantekijöitä? Miksi lapset viiltelevät itseään, käyttävät huumeita, juopottelevat ja tekevät väkivaltarikoksia? Onko kyse synnynnäisestä pahuudesta, joka pitäisi ajoissa piiskata pois lapsesta? Pitäisikö lasta lahjoa olemaan kiltti? Ei, vaan ensisijaisesti kyse on turvattomuudesta, lasten sietämättömästä turvattomuudesta silloin, kun heidät on jätetty vastuuttomasti heitteille, liian varhain oman onnensa nojaan, tai kun heille esitetään jatkuvasti vaatimuksia, joiden täyttämiseen he eivät tunne pystyvänsä. Amerikkalainen teini Kip Kinkel tappoi taannoin Oregonissa ensin isänsä ja äitinsä ettei heidän enää tarvitsisi hävetä minua, sitten joukon koulutovereitaan. Poikaa oli vertailtu jatkuvasti loistavasti koulussa menestyneeseen isosiskoonsa. Saksassa taas koulusta vanhempien tietämättä koulusta erotettu, tovereiden hyljeksimä lukiolainen ilmestyi kouluunsa ja alkoi tappaa tovereitaan. Nyt on vain tullut hyväosaisten lasten vuoro solahtaa. Ennen hän oli vain yksinhuoltajan poika, joka veti tinneriä aivoihinsa ja näin syrjäytyi. Nyt isit ja äidit kulkevat Brysselissä ja lapset siinä missä milloinkin. (Irma, HS ) Heitteille jätetyt Kukaan ei auta minua, koska olen itse ns. hyväosainen. Lapsen kavereiden vanhemmille ei kannata soittaa, he eivät välitä, vaan ovat luovuttaneet. (Äiti, HS ) Monet nuoret kääntävät tuskansa ja turvattomuutensa itseensä. Suomenkin koululaisten keskuudessa tapahtuu jatkuvasti järkyttäviä itseen kohdistuvia tekoja, joiden pohjalla on syvä turvattomuus ja hätä. Henkistä lapsen heitteillejättöä tapahtuu kaikissa yhteiskuntaluokissa, sen muodot vain vaihtelevat. Jotkut lapset ovat aina joutuneet elämään köyhyydessä ja häpeässä ongelmavanhempiensa kanssa, vailla fyysistä saati henkistä huolenpitoa. Rikkaassa Suomessa on kuiten-

19 86 Vastatulia kin yhä enemmän heitteille jätettyjä lapsia, joiden niin sanotut normaalit vanhemmat kuvittelevat, että vanhemmuus ja kasvattaminen, välttämätön yhdessä oleminen, voidaan korvata lapselle rahalla, kalliilla harrastuksilla ja kaikella muulla, mitä lapsi tai nuori älyää pyytää. Tärkeimmäksi lapsen elämässä voi tulla oma keho, kasvot, merkkivaatteet ja merkkituotteet. Käsitys oikeasta ja väärästä, puhumattakaan ihmisten vastuusta toisiaan kohtaan, saattaa hämärtyä tai jopa hävitä kokonaan. Pitäisikö nuorten rikollisten vanhemmat tuomita yhdessä lastensa kanssa vankilaan, koska ovat epäonnistuneet kasvattajan tehtävässään? On pikemminkin kysyttävä, miksi he eivät huolehtineet lapsistaan. Miksi he olivat niin vähän kotona tai miksi he murskasivat lastensa turvallisuudentunteen vaatimalla heiltä enemmän kuin mihin nämä pystyivät? Selitykset ovat varmasti moninaiset, mutta yksi asia on varma: ajan henki, yhteiskunnan ilmapiiri tulosvastuineen ja ylitöineen, kaikkien kilpailu kaikkia vastaan, pätkätyöläisen kilpailu pätkätöistä, korkeakoulutettujen kilpailu kannustelisistä ja maineesta luo yhteiskunnallista sairautta, jonka hinnan maksavat lapset, tulevat sukupolvet. Aineelliset ja henkiset tappiot tulevat olemaan suunnattomat. En ollut heidän aikansa arvoinen, totesi tappajapoika. Mitä vanhemmat voivat tehdä, kun työnantaja määrää äidin ja isän matkoille tai ylitöihin? Ehkä toinen vanhemmista voisi luopua työstään ja omistautua lapsille, perhe voisi ruve-

20 Katso ihmislasta 87 ta uusköyhäksi. Se voisi olla lasten kannalta parasta, mutta vanhemmille vaihtoehto ei ole helppo. Työnantajien vastuista lapsiperheitä kohtaan pitäisi käydä perusteellinen julkinen keskustelu. Se olisi työnantajienkin etu. Aihe on paljon tärkeämpi kuin keskustelu siitä, pitäisikö lapsirikolliset teljetä vankilaan. Suomalaisissa kouluissa on tapahtunut toistaiseksi vain muutamia traagisia väkivallantekoja. Koulukiusaamista on valitettavasti aina esiintynyt, mutta ulkoisesti suomalainen koulu on yleensä turvallinen. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus. Jatkuvasti häiritsevä oppilas ei kuulu luokkaan: hän tarvitsee apua ja hänen pitäisi olla oikeutettu sitä saamaan. Käyttäytymishäiriöt ovat eriasteisia ja erilaisia. Näkyvintä on väkivaltainen käyttäytyminen, mutta usein vaarallisinta on oppilaan kääntyminen sisäänpäin, eristäytyminen omaan maailmaansa. Ehdottomasti tärkein turvallisuuden muoto on oppilaiden sisäinen turvallisuus, hyvä ja rauhallinen olo. Vaikka koulut täytettäisiin televisiokameroin, metallinpaljastimin ja vartijoin, mikään ei paljasta oppilaan sisäistä maailmaa, joka kulkee hänen mukanaan kaikkialla. Tuolta näkymättömästä maailmasta, sen odottamattomasta pimeydestä ja tuskasta syntyvät epätoivoiset teot. Kouluissamme on paljon oppilaita, jotka tuntevat jatkuvasti olonsa turvattomaksi, koska he tuntevat itsensä tyhmiksi, tietyissä aineissa lahjattomiksi, rumiksi, opettajan tai oppilastovereiden syrjimiksi, jopa vihaamiksi. Ovatko nuo tuntemukset objektiivisesti oikeita, on toisarvoista. Kärsivälle oppilaalle ne ovat kuitenkin tosia. Tärkeintä on se, että tuntemukset aiheuttavat turvattomuutta, kouluviihtymättömyyttä ja yhdessä muiden tekijöiden kanssa joskus koko oman ihmisarvon kieltämistä, elämän merkityksen katoamista. Mediassa ja mainoksissa julistetaan, miten tärkeää jokaisen on täyttää sekä ulkonäköön että suorituskykyyn liittyvät normit. Uuden missin olematon kaksoisleuka nostettiin hil- Sisäinen turvallisuus tärkeintä

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Tietokilpailu 5 Väkivallasta perheessä saa puhua Mitä tarkoittaa avun saaminen?

Tietokilpailu 5 Väkivallasta perheessä saa puhua Mitä tarkoittaa avun saaminen? Tietokilpailu 5 Väkivallasta perheessä saa puhua Mitä tarkoittaa avun saaminen? Tähän tietokilpailuun on kerätty kysymyksiä väkivallasta perheessä ja rikosprosessiin liittyen. Tietokilpailun voi pitää

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Keho ja seksuaalisuus Tunteet ja seksuaalisuus Tytöksi ja pojaksi Isä ja lapset Äiti ja lapset Mallioppiminen

SISÄLTÖ. Keho ja seksuaalisuus Tunteet ja seksuaalisuus Tytöksi ja pojaksi Isä ja lapset Äiti ja lapset Mallioppiminen Seksuaalisuus SISÄLTÖ Keho ja seksuaalisuus Tunteet ja seksuaalisuus Tytöksi ja pojaksi Isä ja lapset Äiti ja lapset Mallioppiminen Lapsen kysymykset Lapsen häiritty seksuaalisuus Suojele lasta ja nuorta

Lisätiedot

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus)

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus) 14 E KYSYMYSPAKETTI Elokuvan katsomisen jälkeen on hyvä varata aikaa keskustelulle ja käydä keskeiset tapahtumat läpi. Erityisesti nuorempien lasten kanssa tulee käsitellä, mitä isälle tapahtui, sillä

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Aamunavaus yläkouluihin, lukioihin ja ammattikouluihin

Aamunavaus yläkouluihin, lukioihin ja ammattikouluihin Aamunavaus yläkouluihin, lukioihin ja ammattikouluihin Punainen Risti on maailmanlaajuinen järjestö, jonka päätehtävänä on auttaa hädässä olevia ihmisiä. Järjestön toiminta pohjautuu periaatteisiin, jotka

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä LASTEN OIKEUDET Setan Transtukipiste Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä >> SUKUPUOLEN MONINAISUUS ON JOIDENKIN LASTEN OMINAISUUS Joskus lapsi haluaa olla välillä poika ja välillä tyttö.

Lisätiedot

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Kun isä jää kotiin Mikko Ratia, 32, istuu rennosti olohuoneen tuolilla, samalla kun hänen tyttärensä Kerttu seisoo tuolista tukea ottaen samaisessa huoneessa.

Lisätiedot

Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin

Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin Lapsen nimi: LASTEN OIKEUKSIEN JULISTUS Lapsella on oikeus Erityiseen suojeluun ja hoivaan Riittävään osuuteen yhteiskunnan voimavaroista Osallistua ikänsä ja kehitystasonsa

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

Monikkoperheet. kaksoset ja kolmoset kasvatus ja yksilöllisyyden tukeminen. Irma Moilanen Lastenpsykiatrian professori, emerita Nettiluento 4.9.

Monikkoperheet. kaksoset ja kolmoset kasvatus ja yksilöllisyyden tukeminen. Irma Moilanen Lastenpsykiatrian professori, emerita Nettiluento 4.9. Monikkoperheet kaksoset ja kolmoset kasvatus ja yksilöllisyyden tukeminen Irma Moilanen Lastenpsykiatrian professori, emerita Nettiluento 4.9.2014 Monikkoraskauksien lukumäärät Tilasto vuonna 2012 794

Lisätiedot

Turva Minulla on turvallinen olo. Saanko olla tarvitseva? Onko minulla huolehtiva aikuinen? Suojellaanko minua pahoilta asioilta? Perusturvallisuus on edellytys lapsen hyvän itsetunnon ja luottamuksellisten

Lisätiedot

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä.

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. elämä alkaa tästä 2008 Evangelism Explosion International Kaikki oikeudet pidätetään. Ei saa kopioida missään muodossa ilman kirjallista lupaa. Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. Asteikolla

Lisätiedot

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika.

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika. Leikki ja vapaa-aika Lähes aina 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja leikkiin, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin leikkiä. 3. Minulla on riittävästi aikaa

Lisätiedot

Yksinäisyys lasten silmin. Ida Spets, sosiaalityön opiskelija

Yksinäisyys lasten silmin. Ida Spets, sosiaalityön opiskelija Yksinäisyys lasten silmin Ida Spets, sosiaalityön opiskelija Tutkimusaihe ja tutkimuskysymykset Lasten yksinäisyys lasten näkökulmasta Sadutusmenetelmällä lasten tieto näkyviin 1) Mitä lapset kertovat

Lisätiedot

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli SEISKALUOKKA Itsetuntemus ja sukupuoli Tavoite ja toteutus Tunnin tavoitteena on, että oppilaat pohtivat sukupuolen vaikutusta kykyjensä ja mielenkiinnon kohteidensa muotoutumisessa. Tarkastelun kohteena

Lisätiedot

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Julkaistu: 14.7. 14:07 IS SUOMIAREENA Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck vertasi Yhdysvaltain ja Euroopan asenne-eroa erikoisella

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI!

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! SINULLA ON OIKEUKSIA! Netistä saa enemmän irti, kun pitää oikeuksistaan huolta ja toimii itse vastuullisesti. Nettiä voi käyttää lähes jokainen ja jokainen

Lisätiedot

Kiusattu ei saa apua. Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiusaamiskysely Kiusattu ei saa apua

Kiusattu ei saa apua. Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiusaamiskysely Kiusattu ei saa apua Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiusaamiskysely 2006 Kiusattu ei saa apua Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiusaamiskysely 2006 Kiusattu ei saa apua Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiusaamiskyselyyn

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Tehtäviä. Sisko Istanmäki: Liian paksu perhoseksi

Tehtäviä. Sisko Istanmäki: Liian paksu perhoseksi Sisko Istanmäki: Liian paksu perhoseksi JULKAISIJA: Oppimateriaalikeskus Opike, Kehitysvammaliitto ry Viljatie 4 C, 00700 Helsinki puh. (09) 3480 9350 fax (09) 351 3975 s-posti: opike@kvl.fi www.opike.fi

Lisätiedot

Koulun keinot haastavaan käyttäytymiseen

Koulun keinot haastavaan käyttäytymiseen Koulun keinot haastavaan käyttäytymiseen häiriökäyttäytymistä ehkäisemään Huomio pitää kohdistaa kasvatukseen, nuorten heitteillejättöön, rajojen asettamiseen, koveneviin arvoihin, ydinperheiden pirstoutumiseen,

Lisätiedot

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset.

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset. MAI FRICK KOMPARAATIO ELI VERTAILU 1. Komparatiivi -mpi -mpa, -mma monikko: -mpi, -mmi - Kumpi on vanhempi, Joni vai Ville? - Joni on vanhempi kuin Ville. - Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on

Lisätiedot

LAPSEN SEKSUAALITERVEYDEN TUKEMINEN LASTENNEUVOLASSA

LAPSEN SEKSUAALITERVEYDEN TUKEMINEN LASTENNEUVOLASSA LAPSEN SEKSUAALITERVEYDEN TUKEMINEN LASTENNEUVOLASSA Terveystarkastukset lastenneuvolassa ja kouluterveydenhuollossa -menetelmäkäsikirjassa (2011) todetaan että seksuaaliterveyden edistäminen on tärkeä

Lisätiedot

Lapset palveluiden kehittäjiksi! Pääkaupunkiseudun lastensuojelupäivät 29.9.2011

Lapset palveluiden kehittäjiksi! Pääkaupunkiseudun lastensuojelupäivät 29.9.2011 Lapset palveluiden kehittäjiksi! Maria Kaisa Aula Pääkaupunkiseudun lastensuojelupäivät 29.9.2011 1 YK-sopimuksen yleiset periaatteet Lapsia tulee kohdella yhdenvertaisesti eli lapsen oikeudet kuuluvat

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Sano näin itsellesi Ohjaa lasta Jos lapsi on jatkuvasti vihainen Kun aikuista suututtaa Ole etuviisas Kun aikuisen tunteet kiehuvat

SISÄLTÖ. Sano näin itsellesi Ohjaa lasta Jos lapsi on jatkuvasti vihainen Kun aikuista suututtaa Ole etuviisas Kun aikuisen tunteet kiehuvat Tunteet SISÄLTÖ Värikylläinen tunne-elämä Tunne on aina viesti Olet malli tunteiden ilmaisemisessa Auta lasta tunnistamaan Auta lasta nimeämään Kiukku lapsen haasteena Kun lapsi kiukustuu Sano näin itsellesi

Lisätiedot

Tukikeskustelukoulutus. Tukikeskustelutyökaluna Olen jotain erityistä (Peter Vermeulen) Sari Kujanpää Psykologi, psykoterapeutti (VET)

Tukikeskustelukoulutus. Tukikeskustelutyökaluna Olen jotain erityistä (Peter Vermeulen) Sari Kujanpää Psykologi, psykoterapeutti (VET) Tukikeskustelukoulutus Tukikeskustelutyökaluna Olen jotain erityistä (Peter Vermeulen) Sari Kujanpää Psykologi, psykoterapeutti (VET) Peter Vermeulen Olen jotakin erityistä Kuinka kertoa lapsille ja nuorille

Lisätiedot

JEESUS OPETTAA JA PARANTAA GALILEASSA

JEESUS OPETTAA JA PARANTAA GALILEASSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS OPETTAA JA PARANTAA GALILEASSA Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Kapernaumissa, synagoogassa

Lisätiedot

Kalevanharjun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Kalevanharjun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Kalevanharjun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Tarjoamme lapsille niin kodinomaista elämää kuin se on mahdollista laitoksessa.säännöllisen päivärytmin avulla luomme lapsille turvallisuutta.

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

Mirjam Kalland 13.9.2012. Milloin lapsi on riittävän vanha pärjätäkseen turvallisesti yksin?

Mirjam Kalland 13.9.2012. Milloin lapsi on riittävän vanha pärjätäkseen turvallisesti yksin? Mirjam Kalland 13.9.2012 Milloin lapsi on riittävän vanha pärjätäkseen turvallisesti yksin? Yksin kotona? Usein esitetty kysymys Yksin pärjäämisen eetos ja epäily? Palvelujärjestelmän puutteet esimerkiksi

Lisätiedot

1. Seuraava kuvaus on lyhennetty lastensuojelun asiakirjoista. Lue kuvaus ja vastaa sitä koskevaan kysymykseen.

1. Seuraava kuvaus on lyhennetty lastensuojelun asiakirjoista. Lue kuvaus ja vastaa sitä koskevaan kysymykseen. FINLAND: 1. Seuraava kuvaus on lyhennetty lastensuojelun asiakirjoista. Lue kuvaus ja vastaa sitä koskevaan kysymykseen. Pentti, 2-vuotias poika Pentti syntyi seitsemän viikkoa etuajassa ja vietti neljä

Lisätiedot

Hyvästä paras. Miksi jotkut yritykset menestyvät ja toiset eivät?

Hyvästä paras. Miksi jotkut yritykset menestyvät ja toiset eivät? 1 Hyvästä paras Miksi jotkut yritykset menestyvät ja toiset eivät? Nimi: Nina Granqvist Päivämäärä: Teos: Hyvästä paras Kirjailija: Jim Collins Kirjapisteet: 3 2 Jim Collinsin teos Hyvästä paras on noussut

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi.

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi. SYYT ELÄÄ Tehtävän tarkoituksena on kartoittaa ja vahvistaa niitä syitä, joiden vuoksi nuori tahtoo elää. Samalla sen avulla voidaan arvioida hyvin monipuolisesti nuoren elämäntilannetta ja kokemusmaailmaa.

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Muuton tuki ja yhteisöllisyys. Pirjo Valtonen

Muuton tuki ja yhteisöllisyys. Pirjo Valtonen Muuton tuki ja yhteisöllisyys Pirjo Valtonen Muutto ja muutos Muutto ja muutos ovat isoja asioita, joissa koetaan epävarmuutta. Omalta mukavuusalueelta poistuminen on ahdistavaa. Muutos tuo aina haasteita

Lisätiedot

Nuoren hyvä tuleminen sijaishuoltoon 30.9.2015 Lahti. Johanna Barkman Osallisuuden taidot ja valmiudet

Nuoren hyvä tuleminen sijaishuoltoon 30.9.2015 Lahti. Johanna Barkman Osallisuuden taidot ja valmiudet Nuoren hyvä tuleminen sijaishuoltoon 30.9.2015 Lahti Johanna Barkman Osallisuuden taidot ja valmiudet JÄHMETYN JÄÄDYN Mihin olemme menossa? Miten tähän on tultu? OLET TÄSSÄ. Kalle Hamm, 2008 Mitä nyt tapahtuu?

Lisätiedot

LAPSI JA PERHE KRIISISSÄ

LAPSI JA PERHE KRIISISSÄ LAPSI JA PERHE KRIISISSÄ LASTENOHJAAJIEN NEUVOTTELUPÄIVÄT 15.- 16.9.2011, Lahti Jouko Vesala (lähteinä Bent Falk, Pirjo Tuhkasaari, Jukka Mäkelä, Soili Poijula) Johdanto Lapsi/ nuori kehittyy vuorovaikutuksessa

Lisätiedot

Esikoulunopettajan ja huoltajan välinen

Esikoulunopettajan ja huoltajan välinen Esikoulunopettajan ja huoltajan välinen LAPSET PUHEEKSI keskustelu Muokattu työversio 19.8.2015 LAPSET PUHEEKSI KESKUSTELU 1. Esittely, tutustuminen, menetelmän tarkoituksen ja keskustelun kulun selvittäminen

Lisätiedot

Koti, koulu ja lapsen paras. Kari Uusikylä MLL -seminaari

Koti, koulu ja lapsen paras. Kari Uusikylä MLL -seminaari Koti, koulu ja lapsen paras Kari Uusikylä MLL -seminaari 30.09.2016 Miksi yhteistyötä? Siksi, että se on lapsen etu Opiskelu tehostuu Ongelmat tunnistetaan Muodostuu aito kouluyhteisö, turvallinen, välittävä,

Lisätiedot

Ajatukset - avain onnellisuuteen?

Ajatukset - avain onnellisuuteen? Ajatukset - avain onnellisuuteen? Minna Immonen / Suomen CP-liiton syyspäivät 26.10.2013, Kajaani Mistä hyvinvointi syntyy? Fyysinen hyvinvointi Henkinen hyvinvointi ja henkisyys Emotionaalinen hyvinvointi

Lisätiedot

Itsetunto. Itsetunto tarkoittaa ihmisen tunteita ja ajatuksia itsestään sekä sitä miten hän kunnioittaa ja arvostaa itseään.

Itsetunto. Itsetunto tarkoittaa ihmisen tunteita ja ajatuksia itsestään sekä sitä miten hän kunnioittaa ja arvostaa itseään. Itsetunto Itsetunto tarkoittaa ihmisen tunteita ja ajatuksia itsestään sekä sitä miten hän kunnioittaa ja arvostaa itseään. Kaikista tärkein vaihe itsetunnon kehittymisessä on lapsuus ja nuoruus. Olen

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus VASSO MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Mies Suomessa, Suomi miehessä-luentosarja Helsinki 26.11.2008 MERJA

Lisätiedot

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia, sanansa pitäviä ja vastuunsa kantavia aikuisia. Silloin lapsi saa olla lapsi. Tämä vahvistaa lapsen uskoa

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia, sanansa pitäviä ja vastuunsa kantavia aikuisia. Silloin lapsi saa olla lapsi. Tämä vahvistaa lapsen uskoa Luottamus SISÄLTÖ Perusluottamus syntyy Vastavuoroinen kiintymyssuhde Pieni on suurta Lapsi luottaa luonnostaan Lapsen luottamuksen peruspilarit arjessa Lapsen itseluottamus vahvistuu Luottamuksen huoneentaulu

Lisätiedot

SUOMI EUROOPASSA 2002 -TUTKIMUS

SUOMI EUROOPASSA 2002 -TUTKIMUS A SUOMI EUROOPASSA 2002 -TUTKIMUS GS1. Alla kuvaillaan lyhyesti ihmisten ominaisuuksia. Lukekaa jokainen kuvaus ja rastittakaa, kuinka paljon tai vähän kuvaus muistuttaa teitä itseänne. a. Ideoiden tuottaminen

Lisätiedot

Kari Uusikylä professori emeritus Helsingin yliopisto

Kari Uusikylä professori emeritus Helsingin yliopisto Kari Uusikylä professori emeritus Helsingin yliopisto Tavoitteista vuorovaikutusta, joka tähtää oppilaiden persoonallisuudenkehityksen edistämiseen kasvatustavoitteiden suunnassa. (Matti Koskenniemi) Mikä

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU Toiminnallinen esiopetus on: Toiminnallinen esiopetus on tekemällä oppimista. Vahvistaa vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, sekä

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

Maanviljelijä ja kylvösiemen

Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Emma ja Julija ovat ruvenneet huomioimaan Jennaa enemmän. He ovat hyviä ystäviä.

Emma ja Julija ovat ruvenneet huomioimaan Jennaa enemmän. He ovat hyviä ystäviä. Sakke aloittaa peruskoulun, Eetu ja Karim menee yhdeksännelle luokalle ja Julija, Emma ja Jenna aloittavat kahdeksannen luokan ja ovat siitä innoissaan. Emma ja Julija ovat ottaneet Jennan mukaan ja Jennakin

Lisätiedot

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat.

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Herra on Paimen Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Joh. 10:11 Minä olen se hyvä paimen. Joh. 10:11 Minä olen

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

Lapsen vahvuuksien ja terveen kehoitsetunnon tukeminen

Lapsen vahvuuksien ja terveen kehoitsetunnon tukeminen Lapsen vahvuuksien ja terveen kehoitsetunnon tukeminen Erityisopettaja Anne Kuusisto Neuvokas perhe Syömisen ja liikkumisen tavat lapsiperheen arjessa Tämän hetken lapset kuulevat paljon ruoka- ja liikkumiskeskustelua

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/14. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/14. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 3/14

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/14. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/14. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 3/14 KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/14 Tervetuloa täyttämään kysely! Koulutunnus: Oppilaiden tilannekartoitussalasana: Kirjaudu kyselyyn KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/14 Kukaan

Lisätiedot

Keskeiset ongelmat narsistisessa häriössä

Keskeiset ongelmat narsistisessa häriössä Keskeiset ongelmat narsistisessa häriössä kun lapsi omalla olemassaolollaan tuottaa vanhemmilleen iloa ja tyydytystä kun lapsi tulee hyväksytyksi, ymmärretyksi ja rakastetuksi omana itsenään kun lapsen

Lisätiedot

Yksinhuoltajana monikkoperheessä

Yksinhuoltajana monikkoperheessä Yksinhuoltajana monikkoperheessä J A N N A R A N T A L A L A S T E N P S Y K I A T R I A N E R I K O I S L Ä Ä K Ä R I P A R I - JA P E R H E P S Y K O T E R A P E U T T I 4. 9. 2 0 1 5 w w w. j a n n

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

Lapset puheeksi -keskustelu lapsesta, perheestä ja kouluympäristöstä

Lapset puheeksi -keskustelu lapsesta, perheestä ja kouluympäristöstä Lapset puheeksi -keskustelu lapsesta, perheestä ja kouluympäristöstä Lomake annetaan etukäteen huoltajille mietittäväksi. Lomakkeen lopussa on lapsen kehitystä suojaavia tekijöitä kotona ja koulussa, ja

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

Jeremia, kyynelten mies

Jeremia, kyynelten mies Nettiraamattu lapsille Jeremia, kyynelten mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka - pyhäkössä Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI

Lisätiedot

Ajatuksia ikääntyvien palomiesten peloista Tuula Mattila/ Uudet Tuumat

Ajatuksia ikääntyvien palomiesten peloista Tuula Mattila/ Uudet Tuumat Ajatuksia ikääntyvien palomiesten peloista Tuula Mattila/ Uudet Tuumat Tuula Mattila/ Uudet Tuumat 6.5.2014 1 Kyselyn tarkoituksena oli selvittää ikääntyvien palomiesten pelkoja ja pelkojen vaikutusta

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Matt. 5: 21-48 Reino Saarelma

Matt. 5: 21-48 Reino Saarelma Kiperiä kysymyksiä Matt. 5: 21-48 Reino Saarelma Opetus Neljä jaksoa Vihasta ja riidasta (Matt. 5:21-26) Aviorikoksesta (5:27-32) Vannomisesta (5:33-37) Vihamiesten rakastamisesta (5:38-48) Matt.5:21-26

Lisätiedot

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaamisen arviointi Osaamisen arvioinnin tavoitteena oli LEVEL5:n avulla tunnistaa osaamisen taso, oppiminen

Lisätiedot

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012 Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen Pekka Peura 28.01.2012 MOTIVAATIOTA JA AKTIIVISUUTTA LISÄÄVÄN OPPIMISYMPÄRISTÖN ESITTELY (lisätietoja maot.fi)

Lisätiedot

TAIKURI VERTAISRYHMÄT

TAIKURI VERTAISRYHMÄT TAIKURI VERTAISRYHMÄT C LAPSILLE JOIDEN VANHEMMAT OVAT ERONNEET Erofoorumi 3.11.15 Tina Hav erinen Suom en Kasv atus- ja perheneuvontaliitto Kenelle ja miksi? Alakouluikäisille kahden kodin lapsille joiden

Lisätiedot

Riitänkö sinulle - riitänkö minulle? 06.02.2010 Majakka Markku ja Virve Pellinen

Riitänkö sinulle - riitänkö minulle? 06.02.2010 Majakka Markku ja Virve Pellinen Riitänkö sinulle - riitänkö minulle? 06.02.2010 Majakka Markku ja Virve Pellinen Riittämättömyys Se kääntyy usein itseämme ja läheisiämme vastaan En riitä heille He eivät riitä minulle Suorittaminen, vertailu

Lisätiedot

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 1 Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 Hepreankielisessä sanassa eikev on hyvin paljon tarkoitusta. Ensimmäinen tarkoitus on: johdonmukainen, askel askeleelta eteenpäin. Sana eikev tarkoittaa myös kantapäätä. Kaikkivaltias

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet

Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet Henkinen valmennus -luento Annen Akatemia 27.7.2007 Eerikkilä Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet ITSE- TUNTEMUS ITSE- LUOTTAMUS INTOHIMO & PÄÄTTÄVÄISYYS KORKEAT TAVOITTEET KESKITTYMIS- KYKY SOPIVA

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta Nettiraamattu lapsille Prinssi joesta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

TURVATAIDOT PUHEEKSI

TURVATAIDOT PUHEEKSI TURVATAIDOT PUHEEKSI Haastattelulomake Tekijät: Neuvolan perhetyöntekijä Merja Häyrynen, kodinhoitaja Pirjo Wihinen, lastensuojelun perhetyöntekijät Päivi Hölttä- Vikki, Eija Luontama ja Piia Järvinen

Lisätiedot

MINÄ MATKA LÖYTÄMINEN

MINÄ MATKA LÖYTÄMINEN www.flow.fi MINÄ MATKA LÖYTÄMINEN Joka tahtoo matkalle kohti uutta, hänen on lähdettävä. Miten matkalle voi lähteä? Omin jaloin, ottamalla ensimmäinen askel. Mitä sitten tapahtuu? Kyllä se selviää, askel

Lisätiedot

NUORTEN LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN PORISSA

NUORTEN LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN PORISSA NUORTEN LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN PORISSA Kuninkaanhaan koulun liikenneturvallisuuskysely 2014 Yhteenveto oppilaiden vastauksista ja ajatuksista www.ts.fi 1/11 Leena-Maria Törmälä, Ramboll Finland

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot