Viite: Alueellinen jätelautakunta, Esityslista Biojätteen kokonaisurakointisopimuksen noudattaminen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Viite: Alueellinen jätelautakunta, Esityslista 11.06.2013 27 Biojätteen kokonaisurakointisopimuksen noudattaminen"

Transkriptio

1 Sivu 1 / 7 Konepalvelu Suomalainen Oy Aholahdentie Savonlinna puh mika.suomalainen@konepalvelusuomalainen.fi Savonlinnan Kaupunki Alueellinen Jätelautakunta TIEDOTE TOIMINNANHARJOITTAJAN KANNASTA LAUTAKUNNALLE ESITELTÄVÄÄN KOKOUSASIAAN BIOJÄTTEEN KOKONAISURAKOINTISOPIMUKSEN NOUDATTAMINEN Viite: Alueellinen jätelautakunta, Esityslista Biojätteen kokonaisurakointisopimuksen noudattaminen Taustaa Konepalvelu Suomalainen Oy on esittänyt biojätteen kokonaisurakointisopimukseen kirjallista tarkennusta suullisesti sovitusta ja vakiintuneena käytäntönä toteutetusta siirtokuormauskäytännöstä. Urakoitsija on lautakunnan jäsenille toimittamassaan selvityksessä esittänyt kattavat perustelut esitykselle. Lautakunnan jäsenet ovat tutustuneet kompostointilaitoksen toimintaan tutustumiskäynnillä. Tekninen johtaja esittää, että biojäte tulisi tornikompostoida laitoksella eikä siirtokuormausta saisi enää jatkaa. Teknisen johtajan esityksen mukaan urakoitsija rikkoisi sopimusta siirtokuormatessaan biojätteen. Urakoitsijan kannan mukaan nykyinen sopimus mahdollistaa siirtokuormauksen koska urakoitsijalla on ollut sopimuksen alusta saakka oikeus käyttää alihankkijoita. Lisäksi siirtokuormauksesta on erikseen sovittu urakanantajan edustajan Heikki Mäkäläisen kanssa. Siirtokuormausta on tehty ensimmäisen kerran v ja pääasiallisena toimintatapana 2011 alusta alkaen. Siirtokuormaus on jo vakiintunut käytäntö, joka on sopimuksen mukaista alihankinnan käyttämistä. Urakoitsija ainoastaan esittää, että tämä käytäntö lisätään kirjallisena kokonaisurakointisopimukseen. Urakoitsija katsoo, että kyseinen sopimuksen tarkennus ei ole sopimusmuutos, vaan on ainoastaan kirjallinen merkintä sopimukseen jo käytössä olevalle ympäristötehokkaalle ja hyväksi ratkaisuksi todetulle käsittelymallille alihankintana biojätteen käsittelyssä, joka ei aiheuta haju- eikä muita haittoja ympäristöön tornikompostoinnin vaihtoehtona tarvittaessa. Se varmistaa tehokkaan ja häiriöttömän biojätteen käsittelyn ja mahdollistaa sen kehittämisen tuoden ympäristötehokkuutta myös Savonlinnan Kaupungin ja Savonlinnan Seudun Jätehuolto Oy:n jätteenkäsittelyyn.

2 Sivu 2 / 7 Urakoitsija on myös konsultoinut useita lakimiehiä asian johdosta, ja urakoitsijan asiamies sekä konsultoidut lakimiehet ovat olleet urakoitsijan kanssa samaa mieltä, että ehdotettu sopimustarkennus ei ole hankintalain vastainen sopimusmuutos. Teknisen johtajan viittaus uuden jätelain voimaanastumiseen , ja jäteasioiden ratkaisuvallan siirtyminen lautakunnalle ei liity asiaan millään tavalla. Lisäksi väite, että uuden jätelain voimaanastuminen olisi ollut edes tiedossa, on paikkaansa pitämätön. Uusi jätelaki 646/2011 on annettu Helsingissä 17 päivänä kesäkuuta Siirtokuormaukseen siirtymisestä on sovittu Heikki Mäkäläisen kanssa ja siirtokuormaus on aloitettu tammikuussa Urakoitsija huolehtii biojätteen käsittelystä sopimuksen mukaisesti. Sopimus on voimassa saakka. Jätelaki velvoittaa kuntia ja kuntalaisia ensisijaisesti ennaltaehkäisemään ja vähentämään syntyvän jätteen määrää sekä jätteen haitallisuutta. Teknisen johtajan esitys siirtokuormauksen kieltämisestä on jätelain vastainen. Konepalvelu Suomalainen Oy vaatii, että urakoitsijan edustajille varataan mahdollisuus tulla kuulluksi lautakunnan kokouksessa ennen päätöksentekoa. Esitys Biojätteen käsittelyn kokonaisurakointisopimuksen muutokseksi Urakoitsija esittää, että urakointisopimuksen kohtaan 2.1 lisätään nykyisen tekstin: 2.1. Tämän kokonaisurakointisopimuksen kohteena on kokonaisvaltainen biojätteen laitosmainen kompostointiurakointi urakanantajalle Savonlinnan Kaupungin tekniselle virastolle uudenaikaisella VCU Technology kompostointilaitoksella tämän sopimuksen mukaisesti. Lisäksi: Urakoitsija voi käyttää alihankkijoita biojätteen kompostoinnissa. Urakoitsija voi siirtokuormata biojätteen käsiteltäväksi muualla kuin kompostointilaitoksella. Urakoitsija vastaa siitä, että biojätteen käsittely ja kuljetus tapahtuu ympäristösuojelulain mukaisesti. Päätös siirtokuormaukseen siirtymisestä , suullinen sopimus urakanantajan kanssa Tammikuussa 2011 päädyttiin aloittaa vastaanotetun biojätteen siirtokuormaus Kiteelle Biokymppi Oy:n käsiteltäväksi. Ratkaisusta neuvoteltiin ja hyväksyntä ratkaisuun saatiin urakanantajan Savonlinnan Kaupungin rakennuspäällikkö Heikki Mäkäläiseltä, joka toimi tuolloin myös Savonlinnan Seudun Jätehuolto Oy:n toimitusjohtajana. Suullinen sopimus biojätteen käsittelyn ostamiseen alihankintana muualta siirtokuormaten biojäte, tulee käsitellä sitovana sopimuksena ja hyväksyttynä toimintamallina. Lisäksi biojätteenkäsittelysopimuksen urakanantajan Savonlinnan Kaupungin edustaja Kari Tikkanen on mm lähetetyllä sähköpostilla todennut, että biojätteen käsittelytavan muutos ei edellytä toimenpiteitä Savonlinnan Kaupungilta, mikäli toiminta täyttää ympäristöluvan vaatimukset sekä ohjeet lupaehtojen täyttämiseen.

3 Sivu 3 / 7 Lähettäjä: Tikkanen Kari [mailto:kari.tikkanen@savonlinna.fi], Lähetetty: 10. lokakuuta :01 Vastaanottaja: Suomalainen Mika; Kopio: Rautiainen Matti; Halko Harri, Aihe: Biojätteen käsittely Ympäristöpäällikkö Matti Rautiaisen antaman lausunnon mukaan välitöntä tarvetta katkaista yrityksenne harjoittama biojätteen käsittely ympäristöluvan perusteella ei ole. Vaikka käytätte toista menetelmää valtaosaan biojätteen käsittelystä, kuin alkuperäinen sopimus edellyttää, välitöntä tarvetta sopimuksen irtisanomiseen kaupungin taholta ei myöskään ole. Yrityksenne tulee huolehtia siitä, että toimintanne täyttää ympäristöluvan vaatimukset sekä ympäristöpäällikön antamat ohjeet lupaehtojen täyttämiseen. t. Kari Tikkanen,Tekninen johtaja, Savonlinnan kaupunki Urakoitsijan mielestä suullinen suostumus Heikki Mäkäläiseltä sekä kirjallinen suostumus Kari Tikkaselta voidaan tulkita suostumukseksi toimintatavan hyväksymiseen sopimuksen mukaisena alihankintana. Toimintatapaa on noudatettu jo kahden vuoden ajan. Toimintatapa on ympäristöteknisesti tehokas ja toimiva ratkaisu. Toimintatapa on jo vakiintunut käytäntö eikä voi olla sopimuksen vastainen. Urakoitsija vaatii ainoastaan tämän toimintatavan kirjaamisen kokonaisurakointisopimukseen kirjallisesti. Toimintatapa hankintalain kannalta Toimintatapa ei urakoitsijan kannan mukaan ole sopimusmuutos. Toimintatapaa ei ole muutettu eikä haluta sopimukseen muutettavankaan nykyisen toimintatavan sijasta vaan rinnalle. Eikä toiseksikaan muutoksenakaan niin suuri, että koko sopimus olisi kilpailutettava uudelleen. Ja mikäli se olisi, olisi kilpailutuspäätös pitänyt tehdä jo kaksi vuotta sitten, kun toimintatapa otettiin käytäntöön. Urakoitsija käynnistää kompostointitoiminnan tornikompostointilaitoksella mennessä tarvittaessa. Urakoitsija on valmis kompostoimaan tornikompostointilaitoksella osan biojätteestä, ja ostaa osalle biojätteestä alihankintana käsittelyn ja siirtokuormaa osan biojätteestä muualle alihankintana ympäristönsuojelulain mukaisesti käsiteltäväksi. Urakoitsija voi sitoutua toimimaan niin, että se tornikompostoi osan biojätteestä laitoksella, ja siirtokuormaa osan biojätteestä muualla ympäristönsuojelulain mukaisesti käsiteltäväksi. Tällä tavalla on myös kiistatonta, että kyseinen sopimusmuutos ei ole hankintalain vastainen, urakoitsija voi sitoutua siihen, että siirtokuormauksen määrä / alihankinnan arvo alittaa hankintalain tarkoittaman EU-kynnysrajan euroa vuodessa. Sopimuksen ehtoja ei muuteta. Vain alihankinnan käyttöä biojätteen käsittelyssä tarkennetaan kattamaan siirtokuormaus muualle käsiteltäväksi. Toimintatapa on urakoitsijan kannan mukaan ollut alihankintana mahdollinen jo sopimuksen alusta saakka, ja lisäksi toimintatavasta on suullinen sopimus Savonlinnan Kaupungin kanssa.

4 Sivu 4 / 7 Julkisten hankintojen lainsäädännön ja vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan olennaiset hankintasopimuksen muutokset edellyttävät kokonaan uutta hankintalainsäädännön mukaista tarjouskilpailua. Olennaisiksi katsotaan erityisesti sellaiset muutokset, joilla hankintayksikön asemaa heikennetään alkuperäiseen sopimukseen nähden. Tämä sopimustarkennus ei ole sellainen muutos. Myös suomalaisessa hankintalainsäädännön tulkintakäytännössä (esim. KHO:2009:88) on yleensä lähdetty siitä, että sopimuksen olennaisista osista, kuten hankintojen määrästä ja hinnasta tehtävät uudet sopimukset merkitsevät hankintalainsäädännön näkökulmasta uutta hankintaa, joka tulee kilpailuttaa erikseen. Tässä sopimustarkennuksessa ei urakoitsijan kannan mukaan ole kyse olennaisten osien uudelleen sopimisesta, vaan ainoastaan täsmennyksestä alihankinnan käyttämisen mahdollisuudesta siirtokuormauskäytännöllä. Siirtokuormaus on hyväksytty alihankintana jo sopimusta tehtäessä Kokonaisurakointisopimuksen kohdan 2.1. mukaan sopimuksen kohteena on kokonaisvaltainen biojätteen laitosmainen kompostointiurakointi VCU Technology kompostointilaitoksella. Sopimuksen kohdan 8. mukaan muilta osin noudatetaan liitteen 1. mukaisia Kaupunkien yleisiä hankintaehtoja. Liitteen Julkisten hankintojen yleiset sopimusehdot 1994 kohdan 15. mukaan urakoitsijalla on oikeus käyttää alihankkijoita. Sopimus on jo alun perin tehty käsittämään mahdollisuus siirtokuormata biojäte muualle käsiteltäväksi alihankintana tarvittaessa. Mahdollisuus on ollut välttämätön jo alusta alkaen mahdollisten prosessin häiriötilanteiden varalle. Jos prosessissa tai laitteistossa tornikompostointilaitoksella tulee häiriö, ei biojätettä voi käsitellä laitoksella alihankintanakaan, vaan se on siirtokuormattava muualle käsiteltäväksi ja ostettava alihankintana käsittely muualla. Tornikompostointilaitos on ainoa laatuaan Suomessa, ja prosessin häiriötilanteessa tai muutoin tarvittaessa ei ole mahdollista ostaa biojätteen käsittelyä alihankintana vastaavalla käsittelytavalla. Näin ollen ei ole uskottavaa, että alihankinnan mahdollisuus olisikaan alun perin tarkoitettu kattamaan ainoastaan käsittely tornikompostoimalla. Mahdollisuutta on ensimmäisen kerran käytettykin jo vuonna 2006, jolloin talvella jäätyneenä tulleen biojätemateriaalin kompostointi aiheutti laitteistoon teknisen vian, ja biojätettä siirtokuormattiin häiriötilanteen ajan Joutsenoon käsiteltäväksi. Käytännöstä raportoitiin annetulla vuosiraportilla Tekniselle virastolle ja Ympäristövirastolle seuraavasti: SAVONLINNAN BIOJÄTTEEN LAITOSKOMPOSTOINTI v. 2006, RAPORTOINTI AJALTA Laitoksen laitteiston sekä käsittelyprosessin häiriötilanteista aiheutui hajuhaittaa seuraavasti: Laitos itsessään ei aiheuta hajuhaittoja purettaessa/lastattaessa. Vastaanottohalli on alipaineistettu, johon jäteautot toimittavat orgaanisen jätteen. Hallin ovia pyritään pitämään suljettuna aina kun mahdollista. Talvipakkasella laitteistoon tuli tekninen vika, joka esti käsittelyprosessin, ja jätettä jouduttiin ajamaan Joutsenoon käsiteltäväksi. Tekninen vika aiheutti satunnaisten hajupäästöjen esiintymistä laitokselta.

5 Sivu 5 / 7 Vastaanotettu biojäte on käsitelty kompostointilaitoksessa Savonlinnan Kaupungin kanssa tehdyn urakointisopimuksen, toimintaan myönnetyn ympäristöluvan ja Eviran myöntämän laitoshyväksynnän mukaisesti vuodesta 2004 alkaen. Kompostointilaitoksesta aiheutui hajuhaittoja prosessin häiriötilanteiden sekä laitteiston teknisen vian vuoksi v Tilanteeseen reagoitiin prosessia kiihdyttämällä, jäätyneenä saapuvaa biojätettä lämmittämällä sekä korjausinvestoinnein. Kompostointihallia laajennettiin ja otsonointilaitteita hankittiin v hajuhaittojen ehkäisemiseksi. Valituksia haju- tms. haitoista ei v korjausinvestointien jälkeen ole ollut. Sivutuoteasetuksen 2011 muutoksen tuomat muutokset Laitoksen toimintamalli on nykyiselläänkin alkuperäistä vastaava, ja perustuu parhaaseen käyttökelpoiseen tekniikkaan myös tänä päivänä tornikompostoinnissa. Tornikompostointi on mahdollista, ja täyttää nykyisen ympäristöluvan mukaiset vaatimukset, mutta ei ole ympäristöteknisesti järkevää voimaantulleen sivutuoteasetuksen vaatimusten myötä, koska laitoksella ei voida asetuksen jälkeen kompostoida kaikkia biojätteitä. Asetusmuutos vaikutti kansallisten vaatimusten mukaan entisiä elintarvikkeita käsittelevien kompostointi- ja biokaasulaitosten toimintaan. Urakoitsijan Biojätteen kompostointilaitos ei voi asetusmuutoksen jälkeen kompostoida kaupan käsittelemättömiä entisiä eläinperäisiä elintarvikkeita ilman hygienisointiprosessin mahdollistavan laitteiston investointia. Jotta kaikki biojätteet saataisiin kompostoida tornikompostointilaitoksella, tulisi urakoitsijan investoida lajittelu- ja hygienisointikäsittelylaitteisiin arviolta n euroa. Tämä asetusmuutos on johtanut siihen, että kaupat keräävät biojätteet kontteihin, ja kuljetuttavat ne itse sivutuoteasetuksen mukaiseen käsittelyyn Kiteelle. Tämä on ensinnäkin rasitus ympäristölle, jos jokainen kauppa kuljetuttaa omat biojätteensä pienissä erissä maantiekuljetuksina kauas käsiteltäväksi, vaikka ne voitaisi vastaanottaa kaikki urakoitsijan laitokselle, ja siirtokuormata Kiteelle suurissa erissä kuljetuskonteissa. Tähän kaupat ovat nyt pakotetut, koska Savonlinna ei voi tarjota ympäristötietoisille kaupoille lain mukaista käsittelyä kaikille biojätteille. Tällä hetkellä asetusmuutoksen mukanaan tuoma tilanne on taloudellinen uhka myös urakanantajalle, koska urakoitsija tulee vaadittaessa käynnistämään tornikompostoinnin, ja urakanantaja on sitoutunut vähimmäismäärään tn biojätettä vuodessa. Biojätteen määrä on ollut kasvussa tasaisesti v aikana, mutta nyt 2013 on selkeässä laskussa, joka on suora osoitus siitä, että kaupat eivät enää toimita biojätteitään Savonlinnaan, koska ne eivät voi toimittaa kaikkia biojätteitä lain mukaiseen käsittelyyn. Ajanjaksolla helmikuu-huhtikuu v on vastaanotettu biojätettä yhteensä 602,96 tn kun vastaava määrä on ollut ,58 tn. Laskua siis -48,64 tn, kun vuoden 2012 vertailu vuoteen 2011 oli kasvua 39,02 tn. Mikäli biojätteen määrä laskee koko loppuvuoden samalla tasolla, tulee vuoden biojätemäärä jäämään niukasti alle minimilaskutusmäärän 2600 tn. Jos lasku jatkuu samassa tasossa, on v tilanne jo se, että biojätteen määrä jää 2400 tonniin, jolloin minimilaskutuksen ollessa 2600 tonnia, urakanantaja maksaa urakoitsijalle n euroa lisämaksua minimilaskutuksen mukaisesti. Lisäksi on huomioitava, että tästä johdosta kaupan entisiä elintarvikkeita sekä rasvakaivolietteet haudataan Savonlinnan Seudun Jätehuolto Oy:n pysyvän jätteen penkkaan jätelain ajatuksen vastaisesti.

6 Sivu 6 / 7 Sivutuoteasetuksen mukainen käsittelyvaihtoehto kaupan entisille elintarvikkeille olisi niiden käsittely poltto- tai biokaasulaitoksissa, esimerkiksi Kiteen Biokymppi Oy:llä. Kaupan entisten elintarvikkeiden siirtokuormaus tulee tehdä sivutuoteasetuksen mukaan tähän tarkoitukseen hyväksytyssä laitoksessa. Laitoksemme on asetuksen mukainen hyväksytty laitos, Eviran hyväksyntänumeromme on FIC /2006NA. Laitoksellamme olisi mahdollista myös vastaanottaa ja siirtokuormata käsiteltäväksi biokaasulaitoksessa myös rasvakaivolietteet. Eviran ohjeen mukaan: Jos käsitellyt ja käsittelemättömät entiset elintarvikkeet kerätään yhdessä samaan jäteastiaan, kaikkia entisiä elintarvikkeita käsitellään tiukimpien lainsäädäntövaatimusten mukaan eli koko jäte-erä käsitellään kuten käsittelemättömiä entisiä elintarvikkeita. Jos entiset elintarvikkeet, jossa on mukana käsittelemättömiä entisiä elintarvikkeita (kuten raakaa lihaa tai kalaa) kerätään yhdessä kasviperäisen biojätteen tai yhdyskuntajätteen kanssa, on kaikki aines käsiteltävä kuten sivutuotelainsäädäntö edellyttää käsittelemään käsittelemättömien entisten elintarvikkeiden osalta. Jos kaupan entiset elintarvikkeet on keräämisen jälkeen tarkoitus väliaikaisesti varastoida ennen niiden kuljetusta lopulliseen määräpaikkaan, varastointi on tehtävä sivutuoteasetuksen mukaan tähän tarkoitukseen hyväksytyssä laitoksessa. Laitoksen on täytettävä sivutuoteasetuksen täytäntöönpanoasetuksen liitteen IX luvussa II säädetyt vaatimukset. Kompostointi voidaan vaadittaessa käynnistää, ja lopputuotteelle on tilaa urakoitsijan vuokraamalla maa-alueella. Mutta ei ole järkevää pelkästään kompostoida erilliskerättyä biojätettä tornikompostointilaitoksella lopputuotteena varastoitavaksi, ja samalla haudata kaupan entiset elintarvikkeet ja rasvakaivolietteet Savonlinnan Seudun Jätehuolto Oy:n pysyvän jätteen penkkaan. Jätelakiin tullut muutos vuoden 2012 toukokuun alusta velvoittaa kuntia ja kuntalaisia ensisijaisesti ennaltaehkäisemään ja vähentämään syntyvän jätteen määrää sekä jätteen haitallisuutta. Teknisen johtajan esitys siirtokuormauksen kieltämisestä on jätelain vastainen. Mikäli erinomaiseksi käsittelytavaksi osoitettu, sopimuksen mukaisena alihankintana nyt harjoitettu siirtokuormausmenettely, josta ei aiheudu haju- eikä muita haittoja ympäristöön, hyväksytään ympäristölupahakemuksen mukaisesti, voidaan kaikki biojäte sekä rasvakaivoliete haluttaessa osaksi kompostoida laitoksella, sekä osaksi siirtokuormata muualle alihankintana ympäristönsuojelulain mukaisesti käsiteltäväksi. Tällöin kaikki biojäte (myös kauppojen entiset eläinperäiset elintarvikkeet) voidaan vastaanottaa laitokselle, ja biojätteestä saadaan ympäristötehokkain hyöty ja minimoitua biojätteen kaatopaikalle ohjautuminen. Tällöin saadaan myös varmistettua laitokselle vastaanotettavan biojätteen määrän kasvu. Urakoitsija on valmis ylösajamaan ja käynnistämään tornikompostointilaitoksen mennessä tarvittaessa, ja tornikompostoimaan osan biojätteestä. Osa biojätteestä on erinomaisesti tornikompostointiin sopivaa ja se voidaan kompostoida laitoksella.

7 Sivu 7 / 7 Urakoitsija voi sitoutua toimimaan niin, että se tornikompostoi osan biojätteestä laitoksella, ja siirtokuormaa osan biojätteestä muualle alihankintana ympäristönsuojelulain mukaisesti käsiteltäväksi. Tällä tavalla toimittuna on myös kiistatonta, että kyseinen sopimusmuutos ei ole hankintalain vastainen, urakoitsija voi sitoutua siihen, että siirtokuormauksen määrä / alihankinnan arvo alittaa hankintalain tarkoittaman EU-kynnysrajan euroa vuodessa. Savonlinnassa Konepalvelu Suomalainen Oy Mika Suomalainen toimitusjohtaja Kitta Luukkanen toimistopäällikkö

JÄMSÄN KAUPUNKI ENERGIAKÄYTTÖÖN TOIMITETTAVAN YHDYSKUNTAJÄTTEEN VARAS- TOINTI JA SIIRTOKUORMAUS

JÄMSÄN KAUPUNKI ENERGIAKÄYTTÖÖN TOIMITETTAVAN YHDYSKUNTAJÄTTEEN VARAS- TOINTI JA SIIRTOKUORMAUS 12.2.2018 JÄMSÄN KAUPUNKI ENERGIAKÄYTTÖÖN TOIMITETTAVAN YHDYSKUNTAJÄTTEEN VARAS- TOINTI JA SIIRTOKUORMAUS JÄMSÄN KAUPUNKI Tarja Kuisma ENVINEER OY Janne Huttunen etunimi.sukunimi@envineer.fi www.envineer.fi

Lisätiedot

Esityksen laatija 7/4/09 JÄTTEEN POLTON VAIKUTUS KIERRÄTYKSEEN

Esityksen laatija 7/4/09 JÄTTEEN POLTON VAIKUTUS KIERRÄTYKSEEN Esityksen laatija 7/4/09 JÄTTEEN POLTON VAIKUTUS KIERRÄTYKSEEN 30.10.2014 Hyvä ympäristö ei synny sattumalta. Se on yhteinen juttu. Kiertokapula Oy:n tehtävänä on huolehtia mahdollisimman ympäristöystävällisesti

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 5.11.2007 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2007 Y 204 115 No YS 1444 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta.

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki Annettu julkipanon jälkeen. No YS 1529

PÄÄTÖS. Helsinki Annettu julkipanon jälkeen. No YS 1529 PÄÄTÖS Helsinki 31.10.2008 Dnro UUS 2007 Y 546 115 Annettu julkipanon jälkeen No YS 1529 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta.

Lisätiedot

Jätelautakunnan tavoittaa tarvittaessa myös sähköpostitse:

Jätelautakunnan tavoittaa tarvittaessa myös sähköpostitse: Tiedote 1 (6) Porvoon alueellinen jätelautakunta Rihkamatori B 06100 Porvoo Kunnan järjestämään jätehuoltoon siirtyminen Porvoon alueellinen jätelautakunta toimii jätelain (646/2011) mukaisena jätehuoltoviranomaisena

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 227/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/121/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 227/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/121/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 227/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/121/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 19.12.2013 ASIA Erkki Salminen Oy:n jätelain 120 :n mukainen suunnitelma, joka koskee jätteiden käsittelyn

Lisätiedot

3 0, Etelä-Sucrnen aluehallintovirasto Hämeenlinna. Asiat:

3 0, Etelä-Sucrnen aluehallintovirasto Hämeenlinna. Asiat: Etelä-suomen aluehallintovirasto Yrnpaistölupavaskaiakie Yinpäistaililarkastaja Kai Ratilainen SigerJaarfn katu 15 13100 Hätneenfma Etelä-Sucrnen aluehallintovirasto Hämeenlinna 3 0, 05. 2013 DNRO ESAVI/

Lisätiedot

KOKEMUKSIA OMAVALVON- NASTA Jaana Tuppurainen Watrec Oy

KOKEMUKSIA OMAVALVON- NASTA Jaana Tuppurainen Watrec Oy KOKEMUKSIA OMAVALVON- NASTA Jaana Tuppurainen Watrec Oy WATREC OY 2003 perustettu ympäristöalan asiantuntijayritys. Ydinosaamista biokaasuteknologia, jätevesien käsittely sekä näihin liittyvät urakointi,

Lisätiedot

LIITE 4. Lisätietopyyntö Jätekonsultointi Sawa Oy Pekka Soini Angervontie Kerava. Hakemus 11030/ /2015

LIITE 4. Lisätietopyyntö Jätekonsultointi Sawa Oy Pekka Soini Angervontie Kerava. Hakemus 11030/ /2015 LIITE 4 1 Jätekonsultointi Sawa Oy Pekka Soini Angervontie 8 04260 Kerava Hakemus 11030/14.06.02/2015 Mehiläinen Oy:n sekä Mediverkko-yhtiöiden poikkeuslupahakemus Olemme vastaanottaneet edustamanne Mehiläinen

Lisätiedot

Kaupan entisten eläimistä saatujen elintarvikkeiden käsittely ja hävitys

Kaupan entisten eläimistä saatujen elintarvikkeiden käsittely ja hävitys Esittelijä T.Koimäki Sivu/sivut 1 / 7 Ohje päivitetty : kappale 7.1 Käsitellyt entiset elintarvikkeet voidaan toimittaa hyväksytylle kaatopaikalle Kaupan entisten eläimistä saatujen elintarvikkeiden käsittely

Lisätiedot

PIRKANMAAN JÄTEHUOLTO OY:N JÄTEVOIMALAHANKE Harri Kallio. Pirkanmaan ympäristöohjelman 2. seurantaseminaari Pirkanmaan ELY-keskus

PIRKANMAAN JÄTEHUOLTO OY:N JÄTEVOIMALAHANKE Harri Kallio. Pirkanmaan ympäristöohjelman 2. seurantaseminaari Pirkanmaan ELY-keskus PIRKANMAAN JÄTEHUOLTO OY:N JÄTEVOIMALAHANKE Harri Kallio Pirkanmaan ympäristöohjelman 2. seurantaseminaari 11.6.2013 Pirkanmaan ELY-keskus 1 ESITYS Kuntavastuullisen sekajätteen energiana hyödyntämisen

Lisätiedot

Kaupan eläinperäisen poisheittohävikin käsitteleminen sivutuoteasetuksen mukaisesti

Kaupan eläinperäisen poisheittohävikin käsitteleminen sivutuoteasetuksen mukaisesti Kaupan eläinperäisen poisheittohävikin käsitteleminen sivutuoteasetuksen mukaisesti - Perehdytysmateriaali myymälöille ja niiden yhteistyökumppaneille, kuten jätteiden kuljetusyritykset, kauppakeskukset,

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen

Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen Tulevaisuuden haasteet jätehuollossa, Joensuun tiedepuisto 24.10.2013 Yhdyskuntajäte Yhdyskuntajäte: vakinaisessa asunnossa, vapaa-ajan asunnossa,

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 229/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/123/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 229/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/123/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 229/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/123/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 19.12.2013 ASIA HAKIJA Hämeen Hyötymateriaalit Oy:n Vaivian jätteenkäsittelylaitoksen jätelain 120 :n mukainen

Lisätiedot

Jätehuoltomääräysten ajankohtaiset muutokset. Opastamme, autamme ja tiedotamme kaikissa jätehuoltoon liittyvissä asioissa.

Jätehuoltomääräysten ajankohtaiset muutokset. Opastamme, autamme ja tiedotamme kaikissa jätehuoltoon liittyvissä asioissa. Jätehuoltomääräysten ajankohtaiset muutokset Alueen kunnat perustivat 2013 Asukaspohja n. 56 000 1 viranhaltija, 8 henkilön lautakunta Talousarvio n. 100 000 Isäntäkuntana Iisalmi Hoitaa jätehuollon viranomaistehtävät

Lisätiedot

KOOSTE MULLAN VALMISTUKSEN OMAVALVONTASUUNNITELMASTA (KARANOJA)

KOOSTE MULLAN VALMISTUKSEN OMAVALVONTASUUNNITELMASTA (KARANOJA) 1 (5) KOOSTE MULLAN VALMISTUKSEN OMAVALVONTASUUNNITELMASTA (KARANOJA) Omavalvontasuunnitelman tarkoituksena on varmistaa laadukkaan multatuotteen valmistus. Se on tehty työohjeen muotoon. Ohjeessa kuvataan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Kaupunginhallitus Sj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Kaupunginhallitus Sj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2014 1 (5) 266 Hankintaoikaisuvaatimus koskien tietokeskuksen johtajan päätöstä kaupunginarkiston arkistotietokannan hankinnasta HEL 2013-009044 T 02 08 01 00 Päätös päätti

Lisätiedot

ROMUNKÄSITTELYLAITOS. Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA

ROMUNKÄSITTELYLAITOS. Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA ROMUNKÄSITTELYLAITOS Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA 28.4.2015 Raahen Romu Oy / Seuranta ja tarkkailusuunnitelma 28.4.2014 1/4 1. Laitokselle käsiteltäviksi hyväksyttävät materiaalit Raahen

Lisätiedot

Julkista hankintaa koskeva hankintaoikaisuvaatimus

Julkista hankintaa koskeva hankintaoikaisuvaatimus HEINOLAN KAU Kr;,-sano 2 6-11- 2013 Asianume u 110.03. HEINOLAN KAUPUNKI / TEKNINEN LAUTAKUNTA ASIA Julkista hankintaa koskeva hankintaoikaisuvaatimus HAKIJA Heinolan Keskuslukko Oy ("Hakija") Rajakatu

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 34/2012 1 (7) Kaupunginhallitus Ryj/1 1.10.2012

Helsingin kaupunki Esityslista 34/2012 1 (7) Kaupunginhallitus Ryj/1 1.10.2012 Helsingin kaupunki Esityslista 34/2012 1 (7) Päätöshistoria Ympäristölautakunta 18.09.2012 275 HEL 2011-006220 T 11 01 00 00 ESAVI/173/04.08/2012, ESAVI/174/04.08/2012 Päätös Laitosten sijainti Aikaisemmat

Lisätiedot

Tarjouspyyntö 1.7.2015 RAAKOJEN, KUORITTUJEN PERUNATUOTTEIDEN TARJOUSPYYNTÖ

Tarjouspyyntö 1.7.2015 RAAKOJEN, KUORITTUJEN PERUNATUOTTEIDEN TARJOUSPYYNTÖ 1 Tarjouspyyntö 1.7.2015 Siivous-ruokapalveluyksikkö PL 33, 31761 Urjala RAAKOJEN, KUORITTUJEN PERUNATUOTTEIDEN TARJOUSPYYNTÖ Urjalan kunnan siivous-ruokapalveluyksikkö pyytää tarjoustanne liitteenä olevan

Lisätiedot

Tilaajavastuulain huomioiminen julkisissa hankinnoissa

Tilaajavastuulain huomioiminen julkisissa hankinnoissa Tilaajavastuulain huomioiminen julkisissa hankinnoissa Marko Rossi Hankinta-asiantuntija 8.3.2016 Tilaajavastuulain suhde hankintalakiin Tilaajavastuulaki ei lähtökohtaisesti vaikuta hankintalainsäädännön

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ MAMMOGRAFIA SEULONTATUTKIMUSTEN JÄRJESTÄMISESTÄ SIPOON KUNNASSA

TARJOUSPYYNTÖ MAMMOGRAFIA SEULONTATUTKIMUSTEN JÄRJESTÄMISESTÄ SIPOON KUNNASSA TARJOUSPYYNTÖ MAMMOGRAFIA SEULONTATUTKIMUSTEN JÄRJESTÄMISESTÄ SIPOON KUNNASSA 1. Taustatietoja Sipoon kunta ostaa joukkotarkastuksen rintasyövän varhaistoteamiseksi seulontana kansanterveysasetuksen ohjekirjeen

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 231/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/127/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 231/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/127/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 231/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/127/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 19.12.2013 ASIA Joutsan Kuljetus Oy:n jätelain 120 :n mukainen suunnitelma, joka koskee jätteiden käsittelyn

Lisätiedot

Kyseessä on kansallisen kynnysarvon alittava pienhankinta.

Kyseessä on kansallisen kynnysarvon alittava pienhankinta. TARJOUSPYYNTÖ 1 (5) SIIRRETTÄVIEN PILARINOSTIMIEN HANKINTA Pyydämme tarjoustanne neljästä siirrettävästä pilarinostimista. Kyseessä on kansallisen kynnysarvon alittava pienhankinta. Hankintamenettely Avoin.

Lisätiedot

Miten ympäristöhuoltoyritys selviää sivutuoteasetuksen vaatimuksista?

Miten ympäristöhuoltoyritys selviää sivutuoteasetuksen vaatimuksista? Miten ympäristöhuoltoyritys selviää sivutuoteasetuksen vaatimuksista? 6.10.2011 Tiila Korhonen, kehityspäällikkö SITA Finland Oy SISÄLTÖ SUEZ ENVIRONNEMENT SITA SUOMESSA TAUSTAA SIVUTUOTEASETUS KULJETUSNÄKÖKULMASTA

Lisätiedot

Miten ympäristöhuoltoyritys selviää sivutuoteasetuksen vaatimuksista?

Miten ympäristöhuoltoyritys selviää sivutuoteasetuksen vaatimuksista? Miten ympäristöhuoltoyritys selviää sivutuoteasetuksen vaatimuksista? 6.10.2011 Tiila Korhonen, kehityspäällikkö SITA Finland Oy SISÄLTÖ SUEZ ENVIRONNEMENT SITA SUOMESSA TAUSTAA SIVUTUOTEASETUS KULJETUSNÄKÖKULMASTA

Lisätiedot

Selvitys jäte- ja hankintalainsäädännön kehittämistarpeista

Selvitys jäte- ja hankintalainsäädännön kehittämistarpeista LUOTTAMUKSELLINEN Selvitys jäte- ja hankintalainsäädännön kehittämistarpeista Eduskunnan talousvaliokunta Mikko Alkio, asianajaja 26.10.2016 Sidosyksikkö ja ulosmyynnin rajanveto Kunta / hankintayksikkö

Lisätiedot

Lausunto jätehuoltomääräysten muuttamisesta

Lausunto jätehuoltomääräysten muuttamisesta Kaavoitus- ja 18 02.03.2017 ympäristölautakunta Kaupunginhallitus 89 20.03.2017 Lausunto jätehuoltomääräysten muuttamisesta 687/11.01.02/2014 Kaavoitus- ja ympäristölautakunta 02.03.2017 18 Ympäristöpäällikkö

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 88. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 88. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 06.10.2016 Sivu 1 / 1 1137/2013 11.01.00 88 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, Ekokem-Palvelu Oy:n ympäristölupahakemus koskien Juvanmalmin jätteenkäsittelylaitoksen toiminnan

Lisätiedot

KIRJASTOAUTON KORITYÖN HANKINTA

KIRJASTOAUTON KORITYÖN HANKINTA KIRJASTOAUTON KORITYÖN HANKINTA Inarin kunta pyytää tarjoustanne kirjastoauton korityöstä tämän tarjouspyynnön ja sen liitteiden mukaisesti. Kirjastoauto hankitaan Inarin kunnankirjaston käyttöön (www.inari.fi/kirjasto).

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS 660. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS 660. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 13.5.2005 Annettu julkipanon jälkeen Dnro 0199Y0187 114 No YS 660 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta. ILMOITUKSEN

Lisätiedot

Hallinnolliset pullonkaulat ja rahoitus. YVA ja ympäristöluvat mahdollistajina tulevaisuudessa

Hallinnolliset pullonkaulat ja rahoitus. YVA ja ympäristöluvat mahdollistajina tulevaisuudessa Hallinnolliset pullonkaulat ja rahoitus YVA ja ympäristöluvat mahdollistajina tulevaisuudessa Biokaasua Varsinais-Suomessa -seminaari 16.2.2016 Eljas Hietamäki Varsinais-Suomen ELY-keskus Varsinais-Suomen

Lisätiedot

Tarjouspyyntö asiointiliikenteen henkilökuljetusten järjestämisestä

Tarjouspyyntö asiointiliikenteen henkilökuljetusten järjestämisestä 1 Tarjouspyyntö asiointiliikenteen henkilökuljetusten järjestämisestä 1. Hankintayksikkö Rautjärven kunta Kunnanhallitus 56800 Simpele Yhteyshenkilö ja lisätietoja talouspäällikkö Paula Hinkkanen puh.

Lisätiedot

Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Eko-Kymppi. KAINUUN YMPÄRISTÖOHJELMA 2020 Ympäristöseminaari 9.11.20121

Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Eko-Kymppi. KAINUUN YMPÄRISTÖOHJELMA 2020 Ympäristöseminaari 9.11.20121 Kainuun jätehuollon kuntayhtymä KAINUUN YMPÄRISTÖOHJELMA 2020 Ympäristöseminaari 9.11.20121 Jätehuollon tulevaisuus Kainuussa 2012 Jukka Oikarinen puh. 08 636 611 fax. 08 636 614 www.eko-kymppi.fi info@eko-kymppi.fi

Lisätiedot

Omavalvontaohje lannoitevalmistealan toimijoille

Omavalvontaohje lannoitevalmistealan toimijoille Esittelijä Lehtolainen Sivu/sivut 1 / 6 1 Mitä on omavalvonta Omavalvonta on toimijan omaa toimintaa, jolla varmistetaan markkinoille saatettavien lannoitevalmisteiden hyvä laatu ja vaatimusten mukaisuus.

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ TYÖTERVEYSHUOLTOPALVELUSTA. Kh

TARJOUSPYYNTÖ TYÖTERVEYSHUOLTOPALVELUSTA. Kh TARJOUSPYYNTÖ TYÖTERVEYSHUOLTOPALVELUSTA Kh 17.04.2018 Tarjouspyyntö 1. Hankinnan kohde Työterveyshuoltolain (1383/2001, Tthl 4 ) mukaan työnantajan on kustannuksellaan järjestettävä työterveyshuolto työstä

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D043528/02.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D043528/02. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. maaliskuuta 2016 (OR. en) 6937/16 TRANS 72 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 7. maaliskuuta 2016 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D043528/02 Asia: Neuvoston

Lisätiedot

J AI uehall intovirasto Dnro ESAVl/168/04.08/2012

J AI uehall intovirasto Dnro ESAVl/168/04.08/2012 J AI uehall intovirasto Dnro ESAVl/168/04.08/2012 Etelä-Suomi 11.12.2013 Naantalin kaupunki Kaupunginhallitus PL 43 21101 NAANTALI!/. C:'.?('. ()(/ Viite Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen/

Lisätiedot

KIVIJÄRVEN KUNTA. Pöytäkirja. Tarkastuslautakunta. Kokousnumero 1 / 2019 Aika Maanantai klo Kokoushuone 1 (khall)

KIVIJÄRVEN KUNTA. Pöytäkirja. Tarkastuslautakunta. Kokousnumero 1 / 2019 Aika Maanantai klo Kokoushuone 1 (khall) Pöytäkirja Kokousnumero 1 / 2019 Aika Maanantai 4.3.2019 klo 9.00 9.20 Paikka Kokoushuone 1 (khall) KOKOUSKUTSU / ASIALISTA Maanantai 4.3.2019 klo 9.00 Kokoushuone 1 (khall) Nro 1 / 2019 ASIA LIITE 1 KOKOUKSEN

Lisätiedot

IS-Hankinta Oy. Päiväys

IS-Hankinta Oy. Päiväys 1/5 Hankintayksikkö Mukana olevat muut yhteisöt: Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Itä-Suomen huoltopalvelut liikelaitoskuntayhtymä Asia

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 14/ (7) Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) Tj/

Helsingin kaupunki Esityslista 14/ (7) Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) Tj/ Helsingin kaupunki Esityslista 14/2014 1 (7) 6 Clear Channel Oy:n tietopyyntö koskien HKL:n ja JCDecaux Finland Oy:n välisiä asiakirjoja HEL 2013-004142 T 07 01 02 Päätösehdotus Oikaisuvaatimus päättää

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2014 1 (5) 23 Reinin Liha Oy:n elintarvikelain 56 :n mukaisen väliaikaisen käyttökiellon purkua koskeva päätös HEL 2014-007565 T 11 02 00 Päätös Toimija Kohde Elintarviketurvallisuuspäällikön

Lisätiedot

Klaukkalan ja Kirkonkylän jätevedenpuhdistamoilta syntyy linkokuivattua ja suotonauhakuivattua mädätettyä ja mädättämätöntä lietettä.

Klaukkalan ja Kirkonkylän jätevedenpuhdistamoilta syntyy linkokuivattua ja suotonauhakuivattua mädätettyä ja mädättämätöntä lietettä. 05.01.2016 1(6) TARJOUSPYYNTÖ JÄTEVESILIETTEEN JATKOKÄSITTELYSTÄ Nurmijärven kunnan hankintapalvelut / Nurmijärven Vesi pyytää (myöhemmin tilaaja) tarjoustanne linkokuivatun ja suotonauhakuivatun jätevesilietteen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 48. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 48. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 21.05.2015 Sivu 1 / 1 1802/11.01.00/2015 48 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ympäristöluvan muutoshakemuksesta, Delete Finland Oy:n siirtokuormausasema, Juvanmalmintie 18

Lisätiedot

Kirkkonummen kunta Ote pöytäkirjasta 4/ ( 4) Rakennus- ja ympäristölautakunta

Kirkkonummen kunta Ote pöytäkirjasta 4/ ( 4) Rakennus- ja ympäristölautakunta Kirkkonummen kunta Ote pöytäkirjasta 4/2019 1 ( 4) 62 Valitus pellonparannusasiassa, Evitskog KIRDno-2019-294 Valmistelija / lisätiedot: Sari Soini sari.soini@kirkkonummi.fi ympäristöpäällikkö Liitteet

Lisätiedot

1 (3) Liitteet (1 kpl)

1 (3) Liitteet (1 kpl) 1 Sopimus yhteistyöstä sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilastietojärjestelmän hankinnassa 1. Sopijapuolet 1. ky (LSHP) 2. Enontekiön kunta 3. Inarin kunta 4. Kemijärven kaupunki 5. Kittilän

Lisätiedot

Tarkempi kuvaus on tarjouspyynnön liitteenä 1. Espoon kaupunki ei voi sitoutua tiettyihin hankintamääriin sopimuskauden aikana.

Tarkempi kuvaus on tarjouspyynnön liitteenä 1. Espoon kaupunki ei voi sitoutua tiettyihin hankintamääriin sopimuskauden aikana. TARJOUSPYYNTÖ 1 (5) Kalsium- ja natriumkloridin hankinta Sopimuskausi Hankintapäätös Sopimusmenettely Espoon kaupunki pyytää tarjousta kalsiumkloridista (CaCl) ja natriumkloridista (NaCl). Kalsiumkloridia

Lisätiedot

Puhelin: 040 335 4220

Puhelin: 040 335 4220 URAKKATARJOUSPYYNTÖ URJALAN KUNTA / TEKNINEN PALVELUKESKUS YHDYSVESIJOHTO KYLMÄKOSKI - URJALA RAKENNUTTAJA TAI TILAAJA Nimi: Osoite: Pyydämme urakkatarjoustanne alla mainitusta urakasta liitteenä olevien

Lisätiedot

Tilaajan yhteyshenkilö:

Tilaajan yhteyshenkilö: Sopimusmalli 1 SOPIMUS UIMAOPETUSPALVELUN TUOTTAMISESTA Sopimusosapuolet Yritys (jäljempänä palveluntuottaja) Osoite ja Kirkkonummen kunta/ sivistyspalvelut (jäljempänä tilaaja) Jäljempänä termillä sopimusosapuoli

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi jätelain muuttamisesta (HE 248/2018vp)

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi jätelain muuttamisesta (HE 248/2018vp) Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi jätelain muuttamisesta (HE 248/2018vp) Eduskunnan ympäristövaliokunta 17.1.2019 HSY:n jätehuollon toimialajohtaja Petri Kouvo Jätehuollon toimivuus ja jätehuoltopalveluiden

Lisätiedot

Envor Group Hämeenlinna

Envor Group Hämeenlinna Envor Group 9.12.2016 Hämeenlinna Envor Group Envor Group muodostuu neljästä eri yrityksestä, joilla on vuosikymmenten kokemus kierrätyspalveluiden tuottamisesta. Envor Group tarjoaa asiakkailleen monipuolisia,

Lisätiedot

A. Lastensuojelulain mukaista ympärivuorokautista laitoshoitoa, B. Perhekotihoitoa, C. Erityisyksikköhoitoa

A. Lastensuojelulain mukaista ympärivuorokautista laitoshoitoa, B. Perhekotihoitoa, C. Erityisyksikköhoitoa Sopimus lastensuojelulain mukaisesta ympärivuorokautisesta hoidosta. 1. Sopijapuolet Tilaaja PL 85 45101 Kouvola Y-tunnus 0161075-9 Yhteyshenkilö Palvelupäällikkö Sanna-Riitta Junnonen PL 85 45101 Kouvola

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ VPL- ja SHL KULJETUKSISTA

TARJOUSPYYNTÖ VPL- ja SHL KULJETUKSISTA 1 NURMIJÄRVEN KUNTA 20.5.2014 Seudullinen hankintapalvelukeskus TARJOUSPYYNTÖ VPL- ja SHL KULJETUKSISTA Seudullinen hankintapalvelukeskus pyytää tarjousta vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain tarkoittamista

Lisätiedot

Hankintalain kokonaisuudistus. Talousvaliokunta,

Hankintalain kokonaisuudistus. Talousvaliokunta, Hankintalain kokonaisuudistus Talousvaliokunta, 7.10.2016 Suomesta bio- ja kiertotalouden sekä cleantechin edelläkävijä Lainaus pääministeri Sipilän hallitusohjelmasta 7.10.2016 3 Edelläkävijyys vaatii

Lisätiedot

79 22.11.2011. Hankinnan kuvaus

79 22.11.2011. Hankinnan kuvaus Tarkastuslautakunta 1.1.2009-30.6.2013 79 22.11.2011 ERITYISTARKASTUSPALVELUN HANKINTA TARLAU 79 Hankinnan kuvaus Kaupunginvaltuusto on kokouksessaan 26.9.2011 antanut tarkastuslautakunnan tehtäväksi vihreiden

Lisätiedot

Hankinnan sisällön määrittely

Hankinnan sisällön määrittely Hankinnan sisällön määrittely lakimies Rasmus Ingman Markkinakartoitus sekä ehdokkaan tai tarjoajan osallistuminen hankinnan valmisteluun Ennen hankintamenettelyn aloittamista voi tehdä markkinakartoituksen

Lisätiedot

ASIA Julkista hankintaa koskeva vastine Rakennusliike Porrokki Oy:n 4.6.2014 markkinaoikeudelle tekemän valituksen johdosta asiassa 2014/535.

ASIA Julkista hankintaa koskeva vastine Rakennusliike Porrokki Oy:n 4.6.2014 markkinaoikeudelle tekemän valituksen johdosta asiassa 2014/535. 1 (5) MARKKINAOIKEUDELLE ASIA Julkista hankintaa koskeva vastine Rakennusliike Porrokki Oy:n 4.6.2014 markkinaoikeudelle tekemän valituksen johdosta asiassa 2014/535. Vastine koskee valittajan tekemää,

Lisätiedot

Sivutuotteiden valvonta kala-alanlaitoksissa. lainsäädännöstä koottua

Sivutuotteiden valvonta kala-alanlaitoksissa. lainsäädännöstä koottua Sivutuotteiden valvonta kala-alanlaitoksissa lainsäädännöstä koottua Tuula Lundén Ylitarkastaja Elintarvikehygieniayksikkö 1 2 Kalasivutuotteet: arvioita määristä Perkuusivutuotteet - 12 milj kg/ v Jalostusteollisuuden

Lisätiedot

SOPIMUKSET KUNTALIITOKSISSA Lakiklinikka 13.9.2012

SOPIMUKSET KUNTALIITOKSISSA Lakiklinikka 13.9.2012 SOPIMUKSET KUNTALIITOKSISSA Lakiklinikka 13.9.2012 Leena Hoppu-Mäenpää Lakimies, varatuomari Kuntaliitto / Kuntamarkkinat Leena Hoppu-Mäenpää VT Tehty sopimus sitoo Pacta sunt servanda periaate» Sopimukset

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteisen toiminnan jatkamisesta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteisen toiminnan jatkamisesta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 30.12.2004 No YS 1570 Dnro 0199Y0187 114 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteisen toiminnan jatkamisesta. ILMOITUKSEN TEKIJÄ JA TOIMINNAN SIJAINTI

Lisätiedot

RAUTALAMMIN KUNTA KOKOUSKUTSU 5/2010 Perusturvalautakunta. Keskiviikko 26.5.2010 klo 17.00. Rautalammin kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone

RAUTALAMMIN KUNTA KOKOUSKUTSU 5/2010 Perusturvalautakunta. Keskiviikko 26.5.2010 klo 17.00. Rautalammin kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone RAUTALAMMIN KUNTA KOKOUSKUTSU 5/2010 Perusturvalautakunta KOKOUSTIEDOT Aika Keskiviikko 26.5.2010 klo 17.00 Paikka KÄSITELTÄVÄT ASIAT Asia nro Rautalammin kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone Pöytäkirjan

Lisätiedot

Pähkinäisten ulkoilusaaren hoito sekä kahvila- ja kioskipalvelut ajalle (tavoite) optio 3.v.

Pähkinäisten ulkoilusaaren hoito sekä kahvila- ja kioskipalvelut ajalle (tavoite) optio 3.v. Alustava Tarjouspyyntö 1 (6) Pähkinäisten ulkoilusaaren hoito sekä kahvila- ja kioskipalvelut ajalle 1.6.2017(tavoite) - 31.8.2022 + optio 3.v. Sisällys 1 Hankinnan taustaa... 2 2 Palvelun kuvaus... 2

Lisätiedot

24.5.2011. Asia Oikaisuvaatimus koskien Kokkolan kaupungin päällystysurakkahankintaa

24.5.2011. Asia Oikaisuvaatimus koskien Kokkolan kaupungin päällystysurakkahankintaa äine n 1 (4) Kokkolan kaupungin tekniselle lautakunnalle OIKAISU VAATIMUS Asia Oikaisuvaatimus koskien Kokkolan kaupungin päällystysurakkahankintaa Päätös Oikaisuvaatimuksen tekijä Kokkolan kaupungin teknisen

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI OSALLISTUMISPYYNTÖ 1 (5) HANKINTAKESKUS H HEL

HELSINGIN KAUPUNKI OSALLISTUMISPYYNTÖ 1 (5) HANKINTAKESKUS H HEL HELSINGIN KAUPUNKI OSALLISTUMISPYYNTÖ 1 (5) ALLE 65-VUOTIAIDEN MONISAIRAIDEN ASIAKKAIDEN PALVELUASUMISEN HANKINTA PUITEJÄRJESTELYNÄ, JONKA KAIKKI EHDOT VAHVISTETAAN Helsingin kaupungin hankintakeskus yhteistyönä

Lisätiedot

Sopimus koskee XXXXviraston XXXX teettämiä haittaaineanalyysipalveluja

Sopimus koskee XXXXviraston XXXX teettämiä haittaaineanalyysipalveluja LUONNOS 1 SOPIMUS HAITTA-AINEANALYYSIPALVELUISTA 1 SOPIMUSOSAPUOLET Allekirjoittanut toimeksiantaja Helsingin kaupungin X (tilaaja) ja allekirjoittanut toiminnanharjoittaja (toiminnanharjoittaja) ovat

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D045714/03.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D045714/03. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. lokakuuta 2016 (OR. en) 13167/16 AGRILEG 146 DENLEG 76 VETER 96 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 11. lokakuuta 2016 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D045714/03

Lisätiedot

2. Hankintamenettely, hankinnasta ilmoittaminen ja asiakirjajulkisuus

2. Hankintamenettely, hankinnasta ilmoittaminen ja asiakirjajulkisuus 1 TARJOUSPYYNTÖ OMPELUKONEIDEN JA SAUMUREIDEN KORJAUS- JA HUOLTOPALVELUISTA (puitejärjestely) 1. Hankinnan kuvaus Nurmijärven kunta pyytää tarjoustanne kunnan eri toimipisteisiin hankittujen ompelukoneiden

Lisätiedot

Hankinnat ja kilpailutus

Hankinnat ja kilpailutus Hankinnat ja kilpailutus Jätevoimala, maakuntien yhteishanke Teemapäivä Tampere 21.9.2011 Case 6 Hankintayhteistyö T.Hakola Lakeuden Etappi Oy Tarjoamme toimivaa jätepalvelua asiakkaidemme ja ympäristömme

Lisätiedot

KUNNAN JÄRJESTÄMISVASTUULLA OLEVIEN SAKO- JA UMPIKAIVOLIETTEIDEN VASTAANOTTO- JA KÄSITTELYSOPIMUS

KUNNAN JÄRJESTÄMISVASTUULLA OLEVIEN SAKO- JA UMPIKAIVOLIETTEIDEN VASTAANOTTO- JA KÄSITTELYSOPIMUS 1 KUNNAN JÄRJESTÄMISVASTUULLA OLEVIEN SAKO- JA UMPIKAIVOLIETTEIDEN VASTAANOTTO- JA KÄSITTELYSOPIMUS 1. SOPIJAPUOLET Sopijapuoli 1 Sopijapuoli 2 Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (jäljempänä LSJH) Kuormakatu

Lisätiedot

Suomessa. Ossi Tukiainen, Pohjois-Savon ELY-keskus

Suomessa. Ossi Tukiainen, Pohjois-Savon ELY-keskus Jätteenkäsittelyn BATpäätelmien vaikutukset Itä- Suomessa Ossi Tukiainen, Pohjois-Savon ELY-keskus 11.2.2019 Jätteenkäsittelyn BAT-päätelmät julkaistiin 17.8.2018 - YSL 80 : kun komissio on julkaissut

Lisätiedot

Kokkolan Sataman väylien ja satama-altaiden monikeilaustyö

Kokkolan Sataman väylien ja satama-altaiden monikeilaustyö 1(5) TARJOUSPYYNTÖ Kokkolan Sataman väylien ja satama-altaiden monikeilaustyö Kokkolan Satama Oy pyytää tarjoustanne Kokkolan sataman väylien ja satama-altaiden monikeilaustyöstä. Työssä on noudatettava

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 19/2011 1 (6) Teknisen palvelun lautakunta Stara/5 15.12.2011

Helsingin kaupunki Esityslista 19/2011 1 (6) Teknisen palvelun lautakunta Stara/5 15.12.2011 Helsingin kaupunki Esityslista 19/2011 1 (6) 5 Pilaantuneiden maiden sekä muiden materiaalien vastaanotto ja loppusijoitus vuonna 2012, puitesopimus HEL 2011-003643 T 02 08 02 00 Päätösehdotus päättänee

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 2016 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella

Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 2016 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 216 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella Kerätyn jätteen määrä ja hyödyntäminen Vuonna 216 sekajätettä kerättiin koko toimialueella 44 37 tonnia.

Lisätiedot

RUOKOLAHDEN KUNTA 1 Virastotie 3 56100 RUOKOLAHTI 17.6.2013 Puhelin (05) 26 911 Telekopio (05) 2691 354

RUOKOLAHDEN KUNTA 1 Virastotie 3 56100 RUOKOLAHTI 17.6.2013 Puhelin (05) 26 911 Telekopio (05) 2691 354 RUOKOLAHDEN KUNTA 1 TARJOUSPYYNTÖ 1. Tarjouspyynnön kohde 1.1 Tarjouspyynnön kohde Hankintayksikkö on Ruokolahden kunta/tekninen osasto. Tarjouspyynnön kohteena ovat: 1. Kasvitarhan alueen tasaustyöt,

Lisätiedot

Sertifikaattitilisopimus biokaasusertifikaattijärjestelmän käyttö

Sertifikaattitilisopimus biokaasusertifikaattijärjestelmän käyttö Sertifikaattitilisopimus biokaasusertifikaattijärjestelmän käyttö 2 1. Sopimuksen osapuolet Tämä sertifikaattitilisopimus ( Sopimus ) on solmittu seuraavien osapuolten välillä: Järjestelmän Ylläpitäjä

Lisätiedot

Jätelain tarkoittaman jätehuollon järjestämisvelvollisuuden rikkominen, Risulahdentie 66 B / kuuleminen ennen uhkasakon tuomitsemista

Jätelain tarkoittaman jätehuollon järjestämisvelvollisuuden rikkominen, Risulahdentie 66 B / kuuleminen ennen uhkasakon tuomitsemista Rakennus- ja ympäristölautakunta 141 02.09.2015 Jätelain tarkoittaman jätehuollon järjestämisvelvollisuuden rikkominen, Risulahdentie 66 B / kuuleminen ennen uhkasakon tuomitsemista RAKYL 141 Jätelain

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ 14.10.2015

TARJOUSPYYNTÖ 14.10.2015 TARJOUSPYYNTÖ 14.10.2015 Tarjouspyyntö Pihtiputaan pesulan pyykkikuljetuksista Pihtipudas- Viitasaari- Pihtipudas viisi (5) kertaa viikossa sekä Pihtiputaalla kolme (3) kertaa viikossa. 1. Yleistä Viitasaaren

Lisätiedot

Jätelain täytäntöönpanosta kuntien kannalta. Leena Eränkö 13.9.2012

Jätelain täytäntöönpanosta kuntien kannalta. Leena Eränkö 13.9.2012 Jätelain täytäntöönpanosta kuntien kannalta Leena Eränkö 13.9.2012 23 Kunnan jätehuoltoviranomainen Kunnalle kuuluvista tämän lain mukaisista jätehuollon viranomaistehtävistä huolehtii kunnan määräämä

Lisätiedot

Pyydämme tarjoustanne Joutsan kunnan katujen asfaltoinneista kaudelle 2015 oheisen tarjouspyynnön ja sen liitteiden mukaisesti.

Pyydämme tarjoustanne Joutsan kunnan katujen asfaltoinneista kaudelle 2015 oheisen tarjouspyynnön ja sen liitteiden mukaisesti. 1/5 JOUTSAN KUNNAN KATUJEN ASFALTOINTI 2015 Pyydämme tarjoustanne Joutsan kunnan katujen asfaltoinneista kaudelle 2015 oheisen tarjouspyynnön ja sen liitteiden mukaisesti. 1. Hankintamenettely ja hankinnasta

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 172. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 172. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 30.05.2016 Sivu 1 / 1 1979/2016 06.00.00 172 Valtuustokysymys Matinkylän terveyspalvelujen siirrosta Tapiolaan ja Puolarmetsän terveysaseman siirrosta Ison Omenan palvelutorille (Kv-asia)

Lisätiedot

1 Artikla. Sopimuksen tarkoitus

1 Artikla. Sopimuksen tarkoitus Liite Sopimusteksti SUOMEN TASAVALLAN JA RUOTSIN KUNINGASKUNNAN VÄLINEN SOPIMUS TIETTYIHIN JÄTEVIRTOIHIN KUULUVIEN JÄTTEIDEN SIIRROISTA MAIDEN RA- JA-ALUEILLA 1 Artikla Sopimuksen tarkoitus Tämän sopimuksen

Lisätiedot

Pirkanmaan Jätehuolto Oy

Pirkanmaan Jätehuolto Oy Pirkanmaan Jätehuolto Oy Pirkanmaan Jätehuolto Oy 17 osakaskuntaa omistavat yhtiön asukaslukujensa mukaisessa suhteessa yhtiö toimii omakustannusperiaatteella n. 60 työntekijää Jätehuollon työnjako Pirkanmaan

Lisätiedot

Liikenneviraston asiantuntijalausunto liikenne- ja viestintävaliokunnalle hallituksen esityksestä hankintamenettelyä koskevaksi lainsäädännöksi

Liikenneviraston asiantuntijalausunto liikenne- ja viestintävaliokunnalle hallituksen esityksestä hankintamenettelyä koskevaksi lainsäädännöksi Liikenneviraston asiantuntijalausunto liikenne- ja viestintävaliokunnalle hallituksen esityksestä hankintamenettelyä koskevaksi lainsäädännöksi 23.9.2016 Liikennevirasto Liikennevirasto on tilaajaviranomainen,

Lisätiedot

Biokaasua Pirkanmaan biojätteistä Biokaasuseminaari UKK-Instituutissa

Biokaasua Pirkanmaan biojätteistä Biokaasuseminaari UKK-Instituutissa Biokaasua Pirkanmaan biojätteistä Biokaasuseminaari UKK-Instituutissa 17.6.2016 Esa Nummela, Pirkanmaan Jätehuolto Oy Pirkanmaan Jätehuolto Oy yhtiö perustettu 1994 17 osakaskuntaa 65 työntekijää Liikevaihto

Lisätiedot

Koulukuljetukset Yhteiskoulu-lukioon ja Lapijoen kouluille (linja-autokuljetukset) lukuvuodelle 2015-2016

Koulukuljetukset Yhteiskoulu-lukioon ja Lapijoen kouluille (linja-autokuljetukset) lukuvuodelle 2015-2016 Koulukuljetukset Yhteiskoulu-lukioon ja Lapijoen kouluille (linja-autokuljetukset) lukuvuodelle 2015-2016 Eurajoen kunnan koulutoimi pyytää tarjoustanne koululaiskuljetuksista lukuvuodelle 2015-2016. 1

Lisätiedot

1.3. Tämä liite sekä henkilötietojen käsittelyn kuvaus -liite korvaavat aiemman sopimukseen liitetyn Tietosuojaliitteen.

1.3. Tämä liite sekä henkilötietojen käsittelyn kuvaus -liite korvaavat aiemman sopimukseen liitetyn Tietosuojaliitteen. LiiteSopimusliite JAR1825129 Henkilötietojen käsittelyn ehdot 29.11.201822.10.2018 1 (5) JARDno-2017-1652 1. Yleistä 1.1. Tämä sopimusliite Henkilötietojen käsittelyn ehdot on osa Sopimusta työterveyshuollon

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Y1/2016 Ympla

Ympäristölautakunta Y1/2016 Ympla 1/YMPLA 27.1.2016 LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta Y1/2016 Ympla 27.1.2016 3 Loimijoentie 74 Annetaan julkipanon jälkeen 32440 Alastaro 29.1.2016 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Suomen

Lisätiedot

Kunnan vastuulla oleva jätehuolto 2019

Kunnan vastuulla oleva jätehuolto 2019 Kunnan vastuulla oleva jätehuolto 2019 Jätehuollon vastuut Jätelain mukaisen toiminnan yleinen ohjaus, seuranta ja kehittäminen kuuluu ympäristöministeriölle ELY-keskus ohjaa ja edistää jätelaissa ja sen

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 5.3.2012 COM(2012) 90 final 2012/0040 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI neuvoston direktiivin 92/65/ETY muuttamisesta koirien, kissojen ja frettien kauppaan

Lisätiedot

KEMINMAAN KUNTA Kunnanhallitus

KEMINMAAN KUNTA Kunnanhallitus KEMINMAAN KUNTA Kunnanhallitus Markkinaoikeus PL 118 00131 Helsinki Viite: 483/09/JH KEMINMAAN KUNNAN VASTINE OULUN SÄHKÖNMYYNTI OY:N HAKEMUKSEEN Keminmaan kunta (hankintayksikkö) kiistää Oulun Sähkönmyynti

Lisätiedot

Nivalan kaupunki TARJOUSPYYNTÖ 2012 Nivalan kaupunginkirjasto TARJOUSPYYNTÖ

Nivalan kaupunki TARJOUSPYYNTÖ 2012 Nivalan kaupunginkirjasto TARJOUSPYYNTÖ KIRJASTOAUTON ALUSTAN HANKINTA TARJOUSPYYNTÖ Nivalan kaupunki pyytää tarjoustanne kirjastoauton alustasta tämän tarjouspyynnön ja sen liitteiden mukaisesti. Kirjastoauto hankitaan n käyttöön (www.nivala.fi/kirjasto).

Lisätiedot

Arviointikertomus vuoden 2016 toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta

Arviointikertomus vuoden 2016 toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta Kaupunginvaltuusto 65 19.06.2017 Tekninen lautakunta 79 31.08.2017 Arviointikertomus vuoden 2016 toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta Kaupunginvaltuusto 19.06.2017 65 TARK.LTK

Lisätiedot

Hankintapäätös ja hankintasopimuskausi

Hankintapäätös ja hankintasopimuskausi Hankintapäätös ja hankintasopimuskausi Julkisten hankintojen neuvontayksikön seminaari 21.10.2013 Lakimies Mervi Kuittinen Ehdokkaille ja tarjoajille ilmoittaminen Päätöksistä on ilmoitettava ehdokkaille

Lisätiedot

Vahingonkorvaus. Hankintalain 107 :n perusteella. Janne Penttinen

Vahingonkorvaus. Hankintalain 107 :n perusteella. Janne Penttinen Vahingonkorvaus Hankintalain 107 :n perusteella Janne Penttinen 040-550 1231 Janne.penttinen@gmx.com Edellytyksiä Koskee kaikkia hankintamenettelyjä Vahingonkorvauksen saaminen ei edellytä tuottamusta

Lisätiedot

Apulaisoikeuskanslerin ratkaisun (Dnro OKV/398/1/2015) kanteluasiassa edellyttämät jatkotoimet

Apulaisoikeuskanslerin ratkaisun (Dnro OKV/398/1/2015) kanteluasiassa edellyttämät jatkotoimet Rakennus- ja ympäristölautakunta Rakennus- ja ympäristölautakunta 71 12.04.2016 126 14.06.2016 Apulaisoikeuskanslerin ratkaisun (Dnro OKV/398/1/2015) kanteluasiassa edellyttämät jatkotoimet 687/10.03.00.16/2015

Lisätiedot

Hankintadirektiivi uudistuu - Uudistus hankkijan näkökulmasta. 1.4.2014 Liisa Lehtomäki. Hansel Oy. Copyright Hansel Oy

Hankintadirektiivi uudistuu - Uudistus hankkijan näkökulmasta. 1.4.2014 Liisa Lehtomäki. Hansel Oy. Copyright Hansel Oy Hankintadirektiivi uudistuu - Uudistus hankkijan näkökulmasta Hansel Oy 1 Ympäristömerkin käyttäminen Direktiiviteksti Artiklassa 43 Merkit Ympäristö, reilu kauppa, luomu. Miten voi käyttää ympäristömerkkiä

Lisätiedot

Viisumipalvelut 04/2016 26.4.2016

Viisumipalvelut 04/2016 26.4.2016 TARJOUSPYYNTÖ Viisumipalvelut 04/2016 26.4.2016 1. Tarjouspyynnön kohde... 2 1.1 Tarjouspyynnön kohde... 2 1.2 Hankintamenettely ja hankinnasta ilmoittaminen... 2 2. Sopimuskausi... 2 3. Tarjousten valinta

Lisätiedot

EVIRAN OHJE KOSKIEN KOLMANNESTA MAASTA PALAUTETTAVIEN TUONTIERIEN ELÄINLÄÄKINNÄLLISTÄ RAJATARKASTUSTA JA MUITA VAATIMUKSIA - OSA A

EVIRAN OHJE KOSKIEN KOLMANNESTA MAASTA PALAUTETTAVIEN TUONTIERIEN ELÄINLÄÄKINNÄLLISTÄ RAJATARKASTUSTA JA MUITA VAATIMUKSIA - OSA A Vastuuhenkilö Sivu/sivut 1 / 5 Ohje löytyy: https://www.evira.fi/elintarvikkeet/tuonti-ja-vienti/tuonti-eun-ulkopuolelta/ohjeitatuonnista-kauttakulusta-ja-muonituksesta2/ohjeet-toimijoille-tullille-ja-rajaelainlaakareille/

Lisätiedot

KOONINKEITAAN JÄTEASEMA JÄTTEENKÄSITTELYN SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA

KOONINKEITAAN JÄTEASEMA JÄTTEENKÄSITTELYN SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA Pohjois-Satakunnan Jätteidenkäsittely Oy Kooninkeitaan jäteasema Ruusilantie 79 38700 Kankaanpää KOONINKEITAAN JÄTEASEMA JÄTTEENKÄSITTELYN SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA 15.12.2014 Kooninkeidas 1/5

Lisätiedot